Σελίδες

31 Μαρ 2009

Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΑΝΑΜΝΗΣΗΣ ή ΤΟ ΑΣΑΝΣΕΡ ΤΗΣ ΣΚΟΠΙΑΣ


Βιβλίο της Σκοπιάς «Αποκάλυψη» σελ. 145: Τα τερατόμορφα αυτά όντα είναι οι «Άγιοι» των Μαρτύρων του Ιεχωβά! Όσοι από αυτούς έχουν απομείνει στη γη παίρνουν από τα «εμβλήματα» – το «μπισκότο» και το κόκκινο κρασί – στην «τελετή της ανάμνησης».

Κάθε χρόνο, τις τελευταίες μέρες του Μάρτη και τις πρώτες του Απρίλη συνηθίζουν οι ΜτΙ να ξεχύνονται στους δρόμους για να καλέσουν τον κόσμο σε μια τελετή της Σκοπιάς που ονομάζεται «Ανάμνηση του θανάτου του Χριστού». Φέτος η τελετή αυτή έχει οριστεί για τις 9 Απριλίου.
Κατά την τελετή αυτή αναπαρίσταται ο Μυστικός Δείπνος και καλούνται τα μέλη της Σκοπιάς να πάρουν από τα υλικά που ακούν στο βαρύγδουπο τίτλο «εμβλήματα» και τα οποία δεν είναι τίποτα άλλο από …. γαλέτα και κόκκινο κρασί και τα οποία κατά τη Σκοπιά συμβολίζουν το σώμα και αίμα του Χριστού.
Και που είναι το πρόβλημα ή το παράξενο θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος. Το πρόβλημα και το παράξενο είναι, πως υπάρχει περίπτωση παρά τον ικανό αριθμό των συμμετεχόντων ΜτΙ, να μην πάρει κανένας από αυτά τα εμβλήματα! Η τελετή δηλαδή να μείνει χωρίς αντίκρισμα. Έτσι σκοπός του άρθρου είναι, να διερευνήσει και να ερμηνεύσει γιατί συμβαίνει αυτό....

15 Μαρ 2009

ΜΕΓΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: «ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΤΙΛΕΓΟΜΕΝΟ»



Μικρή προτομή του Μ. Κων/νου από χαλκηδόνιο λίθο, των αρχών του 4ου αιώνα. Διακρίνεται στο θώρακα το σύμβολο του Σταυρού. (Παρίσι, Εθνική Βιβλιοθήκη)

    Έτσι χαρακτήρισε τον Ιησού κατά την Υπαπαντή του ο γέρων Συμεών. Πως γι’ αυτόν θα γραφούν και θα ακουστούν πολλά, άλλα εναντίον του και άλλα υπέρ του.
     Στο πέρασμα των αιώνων και πριν το Χριστό και μετά από αυτόν υπήρξαν πολλοί που έγιναν «σημεία αντιλεγόμενα», ειδικά αν επρόκειτο για άτομα που σημάδεψαν θετικά ή αρνητικά την Παγκόσμια Ιστορία.
    Ένα τέτοιο «σημείο αντιλεγόμενο» υπήρξε και ο Μέγας Κωνσταντίνος (274 – 337 μ.Χ). «Τόνοι» μελανιού έχουν χυθεί γύρω από το πρόσωπό του, επειδή ίσως υπήρξε ένα από τα πιο πετυχημένα πρόσωπα της Παγκόσμιας Ιστορίας, αφού κατάφερε να αναστήσει μια παραπαίουσα Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, μέρος της οποίας, γνωστό σήμερα ως Βυζάντιο, κατάφερε να επιβιώσει για πάνω από χίλια χρόνια...

1 Μαρ 2009

Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΟΔΩΝ


Από πολύ νωρίς η Εκκλησία του Χριστού αντιμετώπιζε τις προκλήσεις που νόθευαν την πίστη της με άμεσο και δημοκρατικό τρόπο, συγκαλώντας συνόδους για την περιχαράκωση της Ορθής Πίστης.

ΠΡΟΤΥΠΟ Η ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ
Πρότυπό της είχε την Αποστολική Σύνοδο η οποία συγκλήθηκε το 48 ή 49 μ.Χ. για να διευθετήσει το ζήτημα των Ιουδαϊζόντων Χριστιανών. Οι συγκεκριμένοι Χριστιανοί υποστήριζαν πως δεν σώζεται κάποιος αν δεν κάνει την περιτομή (μια χειρουργική μικροεπέμβαση στο δέρμα του αντρικού γεννητικού μορίου) ή δεν τηρεί τον Μωσαϊκό νόμο.
Αν τα δέχονταν αυτά η Εκκλησία κινδύνευε να χάσει τον πανανθρώπινο χαρακτήρα της και να μείνει μια Ιουδαϊκή αίρεση.
Επειδή δημιουργούνταν συνεχώς προστριβές από τους Ιουδαΐζοντες Χριστιανούς, οι Απόστολοι συνεκάλεσαν στην Ιερουσαλήμ σύνοδο, αποφασίζοντας πως δεν είναι αναγκαίο για την εισδοχή κάποιου στον Χριστιανισμό, η περιτομή και η τήρηση του Μωσαϊκού νόμου.