Σελίδες

29 Σεπ 2008

ΒΑΤΟΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Η Μονή Βατοπαιδίου στο Άγιο Όρος

Με αφορμή τα γεγονότα του Βατοπαιδίου και τα όσα ακούγονται γύρω από την εκκλησιαστική περιουσία θα θέλαμε να κάνουμε ορισμένες διευκρινίσεις.
Κατά κόρον ακούγεται αυτές τις ημέρες πως ο Χριστός δεν είχε περιουσία άρα γιατί να έχει και η εκκλησία. Δεν υπάρχει ψευδέστερον τούτου γιατί ο Χριστός και οι μαθητές του είχαν περιουσία. Συγκεκριμένα όπως γράφεται στο κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο, κεφάλαιο 12, στίχοι 6 – 7 είχαν κοινό ταμείο για να εξυπηρετούν διάφορες ανάγκες τους και ταμίας ήταν ο Ιούδας ο Ισκαριώτης. Και κάτι άλλο που θα σκανδάλιζε πολλούς αν το εγνώριζαν και θα ήταν αιτία ποικίλων και ατέλειωτων σχολίων. Πως τον Χριστό και την πολυπληθή ακολουθία του, συντηρούσαν οι γυναίκες (Μαρία Μαγδαληνή, Ιωάννα του Χουζά, Σουσάννα και άλλες) ξοδεύοντας τις περιουσίες τους! (κατά Λουκά Ευαγγέλιο, κεφάλαιο 8, στίχοι 2 – 3). Κατά κόρον επίσης ακούγεται γιατί το κράτος να πληρώνει τους παπάδες. Αγνοούν όλοι αυτοί πως όταν το Ελληνικό κράτος πήρε το 1949 την εκκλησιαστική περιουσία, συμφώνησε με την Εκκλησία να πληρώνει τους μισθούς των ιερέων. Δύο ακόμη φορές το κράτος είχε πάρει την εκκλησιαστική περιουσία κινητή και ακίνητη. Το 1833 και το 1919. Μάλιστα το 1919 ενώ το Ελληνικό κράτος δήμευσε την εκκλησιαστική περιουσία ανεξαρτήτων στρεμμάτων, άφηνε στους ιδιώτες αναπαλλοτρίωτα μέχρι χίλια στρέμματα! (για περισσότερα βλέπε Δαμιανού Στρουμπούλη, «Τι έδωσε η Εκκλησία στο Κράτος σε κτήματα από το 1833 ως το 1951», Καθημερινή, Κυριακή – Δευτέρα 12 – 13 Απριλίου 1987, σελίδα 4). Οι υπολογισθέντες τόκοι από την δημευθείσα εκκλησιαστική περιουσία φθάνουν για να θρέψουν γενιές κληρικών...

11 Σεπ 2008

ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΡΗΞΗ (BIG BANG)

"Ως εμεγαλύνθη τα έργα σου Κύριε, πάντα εν σοφία εποίησας!"


Σημείωση: Το παρακάτω άρθρο γράφτηκε με αφορμή σχόλιο που έγινε στο άρθρο μας «Απάντηση σε σχόλια Μαρτύρων του Ιεχωβά από Αντιαιρετικός, μέρος 2ο» της 20/8/2008 από πρώην μαθητή μας, και αφορά το πείραμα που γίνεται αυτές τις μέρες στα Γαλλοελβετικά σύνορα από ομάδα επιστημόνων για την επαλήθευση της θεωρίας της δημιουργίας του Σύμπαντος γνωστής ως Big Bang (Μεγάλη Έκρηξη) 



Κατ’ αρχάς θα θέλαμε να διευκρινίσουμε πως ο αληθινός πιστός πρέπει να χαίρεται όταν γίνονται τέτοιου είδους επιστημονικά πειράματα, τα οποία βοηθούν τον άνθρωπο στην κατανόηση του μεγαλείου των δημιουργημάτων του θεού.
Ήδη ο Μέγας Βασίλειος από τον 4ο μ.Χ. αιώνα, στο βιβλίο του «Εξαήμερος», στο οποίο σχολιάζει το πρώτο βιβλίο της Αγίας Γραφής «Γένεσις» που ασχολείται με την δημιουργία του κόσμου και του ανθρώπου γράφει: «Δεν μειώνεται ο θαυμασμός μας για τα έργα του Θεού, αν βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο έγινε κάποιο από τα θαυμαστά αυτά έργα».Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως άλλο είναι το αντικείμενο της επιστήμης και άλλο της θρησκείας.
Η επιστήμη ερευνά πως έγινε ο κόσμος, ενώ η θρησκεία ποιος και γιατί έφτιαξε τον κόσμο.