Σελίδες

27 Δεκ 2010

ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ, Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΓΙΓΑΝΤΑ

ΤΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΑΧΕΙΛΑ
Ο Δομίνικος ή Δομήνικος Θεοτοκόπουλος γνωστός ως Ελ Γκρέκο (Ο Έλληνας), γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1541 και πέθανε στης 7 Απριλίου του 1614 στο Τολέδο, πόλη της Ισπανίας.
            Για τον τόπο της γέννησής του δημιουργήθηκαν όχι λίγες αμφισβητήσεις. Άλλωστε αυτή είναι η μοίρα πολλών μεγάλων. Μετά θάνατον, όταν αποκτούν φήμη να τους διεκδικούν περισσότερες από μία πόλεις, κάτι αντίστοιχο που συνέβει και με το μεγάλο μας επικό ποιητή Όμηρο που τον διεκδικούσαν στην Αρχαιότητα πάνω από επτά πόλεις της Ελλάδας και της Ιωνίας.
           Κατ’ αρχάς τον Γκρέκο τον διεκδικεί το χωριό Φόδελος της επαρχίας Μαλεβιζίου Κρήτης, επειδή υπήρξε στην περιοχή αυτή οικογένεια με την επωνυμία Θεοτόκης. Παρομοίως και το χωριό Μοίρες Καινουρίου Κρήτης ισχυρίζεται πως είναι γενέτειρά του, διότι υπάρχει κάποιο Τουρκικό έγγραφο του 1684 που αναφέρεται σε κάποιο μετόχι επ’ ονόματι κάποιου Μουρίνου Θεοτοκόπουλου.
          Όμως και οι δύο παραπάνω ισχυρισμοί των αναφερθέντων χωριών απορρίπτονται ως μη έχοντα ιστορικές βάσεις.

19 Δεκ 2010

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤΑ ΑΠΟΚΡΥΦΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ


          Όπως είναι γνωστό, από τα τέσσερα κανονικά Ευαγγέλια (Ματθαίος, Λουκάς, Μάρκος, Ιωάννης) μόνο τα δύο πρώτα μας δίνουν κάποιες ελάχιστες πληροφορίες για την γέννηση και την παιδική ηλικία του Χριστού. Στα δύο άλλα υπάρχει πλήρης απουσία έστω και ελάχιστων πληροφοριών για τα γεγονότα αυτά, αφού ο Μάρκος ξεκινάει το Ευαγγέλιο του με την Βάπτιση του Χριστού που έλαβε χώρα στην ηλικία των 30 ετών, ο δε Ιωάννης ξεκινάει με την θεολογία του Λόγου.
          Στα δε Ευαγγέλια του Ματθαίου και του Λουκά μας παρέχονται οι εξής πληροφορίες:
·        Γενεαλογία του Χριστού, επίσκεψη αγγέλου στο όνειρο του Ιωσήφ για να μην διώξει την Μαρία αφού είχε μείνει έγκυος από το Άγιο Πνεύμα, προσκύνηση των Μάγων, φυγή εις την Αίγυπτο για να γλιτώσει το νήπιο – Ιησούς από την μανία του Ηρώδη, σφαγή νηπίων της Βηθλεέμ και της γύρω περιοχής από τον Ηρώδη, επιστροφή αγίας οικογενείας από την Αίγυπτο λόγω θανάτου του Ηρώδη (Ματθαίος).
·        Προαναγγελία της γέννησης του Ιωάννη του Βαπτιστή, Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, επίσκεψη Μαρίας στην Ελισάβετ, γέννηση του Ιωάννη του Βαπτιστή, γέννηση του Χριστού, περιτομή του Ιησού, παρουσίαση του Χριστού στο Ναό, προφητεία του δίκαιου Συμεών πως ο Ιησούς θα γίνει «σημείο αντιλεγόμενο», δοξολογία από την προφήτισσα Άννα επειδή αντίκρισε τον Σωτήρα, ο δωδεκαετής Ιησούς καταπλήσσει τους σοφούς στο Ναό των Ιεροσολύμων (Λουκάς).

12 Δεκ 2010

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΕΝΟΣ ΠΑΡΑΛΙΓΟ “ΘΥΜΑΤΟΣ” ΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ

τ

Καταλαβαίνοντας ο Παναγιώτης τι είδους φυλακή τον περιμένει πέταξε σαν το πουλί προς την  ελευθερία. Δυστυχώς άλλοι δεν στάθηκαν τόσο τυχεροί

Πρόλογος «Αντιαιρετικού»: Πιστεύουμε πως όσο σημαντικά είναι τα άρθρα που δημοσιεύουμε για τους Μάρτυρες του Ιεχωβά αποκαλύπτοντας τα ψεύδη, τις παλινωδίες και τις αντιφάσεις τους, με σκοπό την ενημέρωση και προφύλαξη των πιστών απ’ αυτούς, εξίσου σημαντικά είναι και τα άρθρα που περιέχουν προσωπικές μαρτυρίες σε σχέση με αυτούς. Μια τέτοια προσωπική μαρτυρία δημοσιεύουμε και σήμερα από ένα παραλίγο θύμα της «Σκοπιάς» που διαμένει στο Ντόρτμουντ της Γερμανίας, τον Παναγιώτη . Αξίζει να σημειώσουμε δύο πράγματα από την εξομολόγηση – μαρτυρία του Παναγιώτη. Πρώτον, πόσο σημαντικό ρόλο παίζει ο ιερέας να στέκεται στο ύψος του λειτουργήματός του και να είναι ενημερωμένος για τις αιρέσεις και ιδιαίτερα τους Μάρτυρες του Ιεχωβά. Γιατί ένας αδιάφορος ιερέας οδήγησε τον Παναγιώτη στην απομάκρυνσή του από την αλήθεια της Ορθοδοξίας και στην περιπλάνησή του στις διάφορες αιρέσεις και στην αθεΐα αλλά και ένας ενημερωμένος και συνειδητός ιερέας τον οδήγησε πάλι στην αγκαλιά της Εκκλησίας μας. Δεύτερον κρατήσαμε τα αληθινά ονόματα των διαφόρων προσώπων που αναφέρονται στην εξομολόγηση – μαρτυρία του Παναγιώτη....

7 Δεκ 2010

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΑ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΑ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΑ

Του Ευθύμιου Αχείλα




Τα τελευταία χρόνια έμελε η χώρα μας να κατακλυσθεί από χιλιάδες μετανάστες, οι οποίοι προσδοκώντας μία καλύτερη ζωή εγκαταστάθηκαν σ’ αυτήν και όχι μόνο έγιναν γείτονές μας αλλά κάποιοι από αυτούς και συγγενείς μας εξ αγχιστείας.
Γι’ αυτό το λόγο έχουμε ξεκινήσει εδώ και καιρό από τις σελίδες του «Αντιαιρετικού» κάποια άρθρα που αφορούν την θρησκευτικότητά τους, ούτως ώστε ο αναγνώστης να έχει κάποια αντίληψη – ελάχιστη έστω – για κάποιες συμπεριφορές τους που πιθανόν να του φαίνονται ακατανόητες. Γιατί η σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση βοηθάει στην καλή γειτνίαση και στην άρση παρεξηγήσεων που πιθανόν δημιουργηθούν λόγω διαφορετικής θρησκευτικότητας και κουλτούρας...