Σελίδες

20 Νοε 2016

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΜΕ ΔΥΟ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ



Της Αλεξίας Κρηνίτη


ΜτΙ κάνουν προσηλυτισμό στην Ισπανία. Με δύο αντίστοιχους ΜτΙ στην Ελλάδα, είχε διάλογο η αρθογράφος μας


Ο παρακάτω διάλογος με 2 Μάρτυρες του Ιεχωβά έγινε τον Απρίλιο 2016. Κράτησα σημειώσεις και τον κατέγραψα, καθώς βρήκα ενδιαφέροντα 2 σημεία:

       Τις αντιφάσεις ακόμη και με βασικές διδασκαλίες της Σκοπιάς, στις οποίες υπέπεσαν οι συνομιλητές μου, προκειμένου να μου απαντήσουν.
       Την παπαγαλία κειμένων και φράσεων της Σκοπιάς, χωρίς να απαντούν σε συγκεκριμένα δικά μου ερωτήματα.

Στο διάλογο παρεμβάλλω και δικά μου σχόλια...

Ένας φίλος που μελετάει την αίρεση της Σκοπιάς με είχε προειδοποιήσει ότι αφού παρακολούθησα την «Ανάμνηση»[1], ήταν πάρα πολύ πιθανό ο Δημήτρης[1] να συζητήσει μαζί μου  για να διερευνήσει την “πνευματική μου κατάσταση”: Μήπως εντυπωσιάστηκα από όσα είδα και άκουσα; Μήπως επιτέλους δημιουργήθηκαν κάποιες αμφιβολίες στο μυαλό μου για τη θρησκεία μου; Είναι μια σταθερή διαδικασία των Μαρτύρων του Ιεχωβά, στην οποία εκπαιδεύονται.

Περίπου μια εβδομάδα μετά την «Ανάμνηση», ο Δημήτρης πρότεινε να πάμε για καφέ, για να μου δώσει τα εισιτήρια για μια θεατρική παράσταση. Αναρωτήθηκα μήπως ο πραγματικός λόγος ήταν η συζήτηση για την οποία μου μίλαγε ο φίλος μου. Όταν έξω από το μαγαζί είδα και τον Γιάννη βεβαιώθηκα.

Στη συνέχεια, ένιωσα και πάλι αμφιβολίες: απολαμβάναμε τον καφέ μας και συζητάγαμε  ευχάριστα για διάφορα θέματα και δεν υπήρχε η παραμικρή ένδειξη ότι η παρέα μας θα καταπιαστεί με θρησκευτική συζήτηση. Και όμως, ύστερα από 45΄χαλαρής κουβέντας, το θέμα μας βρέθηκε να είναι η «Βαβυλώνα η Μεγάλη», τουλάχιστον αρχικά. Αφορμή στάθηκε η συζήτηση γύρω από το προσφυγικό. Ξεκινώντας από αυτή την τραγωδία που εξελίσσεται στο σύγχρονο κόσμο, άρχισαν να μου εξηγούν ότι ο Θεός δεν παρεμβαίνει τώρα, αλλά έχει ένα σχέδιο για όλους μας και τα γεγονότα επιταχύνονται και ότι…

Γιάννης:  “Τα πάντα δείχνουν ότι η πτώση της Βαβυλώνας της Μεγάλης πλησιάζει”.

Εγώ: “Με την πτώση της Βαβυλώνας αναφέρεστε στην Αποκάλυψη, έτσι;”

Ήξερα φυσικά πολύ καλά τι εννοούσαν με την πτώση της Βαβυλώνας, αλλά ένιωθα ότι κάτι έπρεπε να σχολιάσω. Και χτύπησα διάνα: με το που ζήτησα αυτήν την, ας πούμε, διευκρίνηση, βγήκαν από τις τσάντες τάμπλετ και smartphone, άνοιξαν οι εφαρμογές της «Σκοπιάς» και στη στιγμή βρέθηκαν τα κατάλληλα αποσπάσματα, πριν προλάβω να πω δεύτερη πρόταση.

Γιάννης:Μια αυτοκρατορία μπορεί να είναι πολιτική, εμπορική ή θρησκευτική. Η γυναίκα που ονομάζεται Βαβυλώνα η Μεγάλη δεν είναι πολιτική αυτοκρατορία επειδή ο Λόγος του Θεού δηλώνει ότι «οι βασιλιάδες της γης», δηλαδή τα πολιτικά στοιχεία αυτού του κόσμου, «πόρνευσαν» μαζί της. Η πορνεία της αντιπροσωπεύει τις συμμαχίες που έχει συνάψει με τους άρχοντες αυτής της γης, γι’ αυτό και αποκαλείται «μεγάλη πόρνη». Η Βαβυλώνα η Μεγάλη δεν μπορεί να είναι εμπορική αυτοκρατορία επειδή οι «έμποροι της γης», οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τα εμπορικά στοιχεία, θα θρηνούν για αυτήν όταν καταστραφεί. Μάλιστα αναφέρεται ότι τόσο οι βασιλιάδες όσο και οι έμποροι κοιτάζουν τη Βαβυλώνα τη Μεγάλη από «απόσταση». Συνεπώς, είναι λογικό να συμπεράνουμε ότι η Βαβυλώνα η Μεγάλη είναι, όχι πολιτική ή εμπορική αυτοκρατορία, αλλά θρησκευτική”. (Το απόσπασμα που μου διάβασε προέρχεται από το βιβλίο των ΜτΙ, «Τι διδάσκει η Γραφή», σελ. 219 – 220)..

Όταν τέλειωσε την ανάγνωση, μου έδωσε το τάμπλετ να το διαβάσω και μόνη μου. Όση ώρα έκανα ότι διάβαζα το απόσπασμα της «Σκοπιάς», προσπαθούσα να απαντήσω στο ερώτημα που έθετα στον εαυτό μου, από τη στιγμή που η συζήτηση ακολούθησε τις συνήθεις ατραπούς των ΜτΙ: “Να ανταποκριθώ στο θέμα που έθεσαν ή όχι”;  Ήταν 2 μέλη της ίδιας αίρεσης να αλληλοσυμπληρώνουν τις γνώσεις τους και ήμουν μόνη μου, είχαν πλούσιο και εύχρηστο υποστηρικτικό υλικό με τη βοήθεια της τεχνολογίας και δεν είχα ούτε την αγία Γραφή μαζί μου, έστω και από μετάφραση. Σε δευτερόλεπτα όμως, αποφάσισα ότι δεν ήταν δυνατό να κάθομαι και να δέχομαι να λένε την Εκκλησία μας “πόρνη της Βαβυλώνας” και εγώ να μην απαντήσω τίποτα λες και έχω πλήρη άγνοια της θρησκείας μου και περιμένω τις αιρέσεις της «Σκοπιάς» να με διαφωτίσουν. Σε αυτή τη συζήτηση, που την περίμενα αλλά με διαφορετική θεματολογία (πίστευα ότι θα συζητάγαμε για τη Θεία Κοινωνία και την «Ανάμνηση»), με βοήθησαν τα εξής που είχα ακούσει και διαβάσει:

       Συζήτηση του π. Μεταλληνού με Μάρτυρες του Ιεχωβά (μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ https://youtu.be/DXgkINbriO0)
       Συνέντευξη Μητροπολίτη για την Αποκάλυψη (δυστυχώς, δεν θυμάμαι ούτε το όνομα ούτε την εφημερίδα στην οποία δημοσιεύθηκε για να δώσω παραπομπή)
       Φυλλάδιο της Καθολικής Εκκλησίας που βρήκα, όταν επισκέφθηκα τον καθολικό ναό του Αγίου Διονυσίου στην Αθήνα (τελικά, η ενημέρωση ποτέ δεν έβλαψε κανέναν).
       Οι συνάξεις και οι θεολογικές συζητήσεις στην ενορία μου.

Και έτσι, διατύπωσα ένα αθώο σχόλιο:

“Ναι, καταλαβαίνω τι λέτε, ότι η Βαβυλώνα η Μεγάλη είναι η θρησκεία, αλλά ξέρετε, το συμπέρασμα αυτό μου φαίνεται αυθαίρετο, δεν στηρίζεται κάπου”.

Δημήτρης και Γιάννης (με μια φωνή): “Γιατί το λες αυτό; Μόλις είδαμε, γιατί η Βαβυλώνα η Μεγάλη είναι η ψεύτικη θρησκεία”.

Εγώ: “Αυτό ακριβώς που διαβάζουμε μου φαίνεται αυθαίρετο συμπέρασμα. Καταρχάς, να σας πω ότι το βιβλίο της Αποκάλυψης είναι πολύ δύσκολο και δεν ερμηνεύεται πάντα. Έχουν γίνει….

Δημήτρης (που με διέκοψε): “Ο Θεός δεν θα μας έστελνε μήνυμα, αν δεν μπορούμε να το ερμηνεύσουμε;”.

Εγώ (δεν έδωσα σημασία στη διακοπή): “Ο απόστολος Ιωάννης με τη χάρη του Θεού βλέπει το όραμα, βλέπει μέσα στο χρόνο και χρησιμοποιεί εικόνες που μπορούν να καταλάβουν οι σύγχρονοί του και να ερμηνεύσουν όσοι ζήσουν τα προφητευόμενα γεγονότα. Για παράδειγμα, οι ακρίδες που βγάζουν φωτιά από την ουρά, έχουν ερμηνευτεί πλέον ως τα πολεμικά αεροπλάνα που ρίχνουν βόμβες. Οι σύγχρονοι του Ιωάννη φυσικά δεν μπορούσαν να το καταλάβουν, σήμερα το ξέρουμε. Η Βαβυλώνα η Μεγάλη λοιπόν...

Γιάννης (με ύφος που δεν σήκωνε αντίρρηση και ενώ έψαχνε κάτι στην ύλη της Σκοπιάς): “Οι ακρίδες σε όλη την αγία Γραφή είναι ο λόγος του Θεού που καίει τα πάντα”.

Εγώ (και πάλι δεν έδωσα σημασία στη διακοπή. Είχα αποφασίσει ως στρατηγική του διαλόγου μου ότι δεν είναι απαραίτητο να απαντάω σε κάθε χαζό τσιτάτο που τους έχει διδάξει η οργάνωση, γιατί θα ξεφεύγουμε από το θέμα): “Η Βαβυλώνα η Μεγάλη είναι η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και γενικότερα η μεγάλη δύναμη της κάθε εποχής. Τα έθνη και οι κυβερνήσεις τους υποχρεώνονται να συνεργαστούν με την ισχυρή εξουσία, για να επιβιώσουν. Στο τέλος όμως, οι μεγάλες δυνάμεις καταρρέουν και κάποια άλλη δύναμη παίρνει τη θέση της”.

Γιάννης: “Δεν μπορεί να είναι η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, γιατί «οι βασιλιάδες της γης», δηλαδή τα πολιτικά στοιχεία αυτού του κόσμου, «πόρνευσαν» μαζί της” (ξαναδιαβάζει το απόσπασμα, χωρίς να σχολιάζει επί της ουσίας με δικά του λόγια αυτά που του είπα).

Εγώ: “Σου θυμίζω την Κλεοπάτρα, τη βασίλισσα της Αιγύπτου, και τις ερωτικές σχέσεις που είχε με το Ρωμαίο Αυτοκράτορα και τον ανώτατο στρατηγό του. Τι καλύτερο παράδειγμα θες για να δεις ότι όντως υπάρχει ένα είδος πορνείας μεταξύ των κρατών και της μεγάλης δύναμης;”.

Γιάννης: “Μα η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία για αυτό ονομάστηκε έτσι, επειδή συνεργάστηκε με τους Ρωμαίους Αυτοκράτορες και είναι στη Ρώμη”.

Για μένα, αυτή η φράση είναι ένα μνημείο αμάθειας που επιβάλει η Σκοπιά στους οπαδούς της. Διδάσκει ότι η ρωμαιοκαθολική εκκλησία λέγεται έτσι, επειδή έχει την έδρα της στη Ρώμη, όπου και ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ. Βέβαια, αρκεί κανείς να έχει πάει μέχρι την ΣΤ΄δημοτικού για να ξέρει για το σχίσμα των Εκκλησιών, που πλήγωσε το Σώμα του Χριστού, αλλά οι ΜτΙ δεν παρακολουθούν θρησκευτικά και επιπλέον, οι πληροφορίες στα έντυπα της οργάνωσης είναι για αυτούς οι μόνες αξιόπιστες. 

Εγώ: “Για τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία πρέπει να μιλήσεις με έναν Καθολικό. Μπορώ όμως να σου πω ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δεν αποδέχεται αυτόν τον τίτλο, που τον χρησιμοποιούμε εμείς οι Ορθόδοξοι. Και δεν τον αποδέχεται γιατί μετατρέπει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Εκκλησίας σε τοπικό. Αρνείται δηλαδή αυτό που μου λες εσύ τώρα. Όμως, επειδή δεν είμαι Καθολική, δεν θα ήθελα να μιλήσω περισσότερο για αυτό το θέμα.

Δημήτρης: “Μα η ψεύτικη θρησκεία συμμαχεί με την εξουσία, που είναι κάτω από την εξουσία του Σατανά, βλέπουμε να ευλογούν στρατούς και όπλα” (το all – timeclassic επιχείρημα της «Σκοπιάς»).

Εγώ: “Έχεις υπόψη σου κάποιο παράδειγμα; Εννοείς ότι βγήκαν ιερείς και υπερασπίστηκαν τον πόλεμο και είπαν ότι είναι κάτι καλό”;

Γιάννης: “Είδαμε στις ειδήσεις τους Γάλλους να κατηγορούν τη θρησκεία για το μίσος και τις επιθέσεις και να λένε ότι γυρίζουν την πλάτη τους στην οργανωμένη θρησκεία”(τελείως άσχετη απάντηση με αυτό που ρώτησα εγώ).

Εγώ: “Γιάννη μου, δεν με ενδιαφέρει τι λένε τα μίντια, που προσπαθούν να επιβάλουν μια εικόνα εγκατάλειψης του Χριστιανισμού από τους πιστούς του. Με ενδιαφέρει τι βλέπω εγώ, στους ναούς που επισκέπτομαι, και δεν εννοώ τους δικούς μας, που πηγαίνω συστηματικά, αλλά στις ξένες χώρες, ακόμη και στη βόρεια Ευρώπη, που θεωρούνται άθεες χώρες. Βλέπω τον κόσμο να μπαίνει στις εκκλησίες με σεβασμό και να προσεύχεται. Μου λέτε ότι οι Γάλλοι θεωρούν τη θρησκεία υπεύθυνη για τη σφαγή στο Παρίσι, αλλά εγώ είδα στην τηλεόραση, και φαντάζομαι το είδατε και εσείς, ότι γέμισαν την Παναγία των Παρισίων και όλη την πλατεία γύρω από το ναό, στην αγρυπνία για τα θύματα. Υπάρχει κάτι πιο όμορφο και χριστιανικό από το να βλέπεις τους Χριστιανούς ενωμένους σε προσευχή την ώρα της δοκιμασίας;”.

Γιάννης: “Πήγαν σε αυτή την περίσταση γιατί είχαν ανάγκη από στήριξη. Και δεν ξέρουμε αν ήταν όλοι πιστοί Χριστιανοί”.

Εγώ (χωρίς να το θέλω γέλασα): “Και τι ήταν δηλαδή; είδαν φως και μπήκαν; Βρε παιδιά, αποφασίστε: ή ο κόσμος γυρνάει την πλάτη στη θρησκεία ή στρέφεται σε αυτήν επειδή έχουν ανάγκη. Δεν γίνεται να συμβαίνουν και τα δύο”.

Δημήτρης: “Έχουμε δει φωτογραφίες, προσευχές πριν τις μάχες, η ψεύτικη θρησκεία να ευλογεί το στρατό”.

Εγώ: “Θα πρέπει να μου πεις συγκεκριμένα σε ποια θρησκεία αναφέρεσαι. Διότι άλλη άποψη έχει π.χ. Το Ισλάμ για τον πόλεμο και άλλη ο Χριστιανισμός. Αν δεν μου δώσεις παράδειγμα, δεν μπορώ να καταλάβω ακριβώς τι εννοείς για να απαντήσω”.

Μου έκανε εντύπωση ότι παρόλη την επιμονή μου, δεν μπορούσαν να αναφερθούν ούτε σε ένα συγκεκριμένο περιστατικό. Μιλούσαν για παράδειγμα για “φωτογραφίες”, αλλά δεν έλεγαν τι έδειχναν αυτές οι φωτογραφίες ή πού τραβήχτηκαν. Περίμενα π.χ. να αναφερθούν σε ένα άλλο πολυαγαπημένο ψευδο – επιχείρημα για την υποτιθέμενη ευλογία του πολέμου από την Εκκλησία, τις Σταυροφορίες. Ούτε αυτό δεν έκαναν.

Εγώ: “Ειλικρινά, δεν έχω στο μυαλό μου κάποιο περιστατικό και αν δεν μου πείτε εσείς σε τι αναφέρεστε, δεν μπορώ να μαντέψω. Να σας ρωτήσω όμως κάτι: Θυμάστε πέρσι τα Χριστούγεννα το Nord Atlantic που φλεγόταν στην Αδριατική Θάλασσα με κόσμο επάνω; Ο στρατός ήταν αυτός που επιχειρούσε να σώσει τον κόσμο. Η πολεμική αεροπορία της Ελλάδας και της Ιταλίας. Γιατί είναι κακό οι ιερείς να προσευχηθούν και να ευλογήσουν τις προσπάθειες αυτών των ανθρώπων που διακινδυνεύουν οι ίδιοι για να σώσουν άλλους;”.

Δημήτρης: “Αυτή είναι η καλή πλευρά του στρατού (sic!). Υπάρχει και η κακή πλευρά όμως, αυτή που ο στρατός πηγαίνει για να σκοτώσει”.

Δεν ξέρω αν ο Δημήτρης αναγνωρίζοντας “την καλή πλευρά του στρατού” συνειδητοποιούσε πόσο εξέθετε την οργάνωση στην οποία ανήκε και τους ομόπιστούς του που αρνούνται να υπηρετήσουν στο στρατό, αυτοχαρακτηριζόμενοι ειρηνικοί και υπονοώντας ότι όλοι οι υπόλοιποι είμαστε πολεμοχαρείς. Σκέφτηκα στιγμιαία να το επισημάνω, αλλά τελικά δεν το έκανα, γιατί ίσως αισθανόταν ότι επιτίθεμαι στη θρησκεία του και έτσι θα διέκοπτε τη συζήτηση.

Εγώ: “Σου θυμίζω αυτό που είπε ο Χριστός μας “μεζονα τατης αγπην ουδες έχει, ίνα τις τν ψυχν αυτο θη υπρ των φλων αυτού”, δηλαδή “μεγαλύτερη αγάπη από αυτήν κανείς δεν έχει, να θυσιάσει κάποιος την ψυχή του για τους φίλους του”. Αυτή τη φράση του Χριστού κάνουν πράξη, όσοι πάνε να πολεμήσουν. Στον πόλεμο δεν πας για να σκοτώσεις, όπως ίσως το έχετε στο μυαλό σας, πας για να σκοτωθείς. Αυτό έτρεμαν οι γυναίκες και οι μητέρες που αποχαιρετούσαν τους γιους τους και τους άνδρες τους που έφευγαν για το μέτωπο το 1940: ότι θα σκοτωθούν”.

Γιάννης (με αυστηρό ύφος και ο οποίος μου έδινε την εντύπωση ότι είχε αρχίσει να ενοχλείται που τράβαγα τη συζήτηση σε μάκρος): “Αλεξία, ο Θεός δεν επιδοκιμάζει τον πόλεμο”.

Εγώ: “Γιάννη μου, πότε είπα εγώ κάτι τέτοιο; Σε παρακαλώ πολύ, αν όση ώρα μιλάμε, υποστήριξα ότι ο πόλεμος είναι αρεστός στο Θεό να μου το πεις. Φυσικά και ο Θεός δεν επιδοκιμάζει τον πόλεμο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο πόλεμος είναι μια σατανική κατάσταση, ενάντια στο θέλημα του Θεού. Αλλά εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω, πού μας έχει απαγορεύσει ο Θεός να υπερασπιζόμαστε τη ζωή μας και τη ζωή των αγαπημένων μας, όταν ένας εχθρός εισβάλει στη χώρα μας. Ο κόσμος που ζούμε δεν είναι αγγελικός! Άρα δεν μπορεί να είναι αγγελική και η συμπεριφορά μας. Όταν με το καλό γίνει η Δευτέρα Παρουσία και αξιωθούμε να λάβουμε τα άφθαρτα σώματά μας, τότε φυσικά και η συμπεριφορά μας θα μπορεί να είναι αγγελική”.

Δημήτρης: “Αλεξία, ο Θεός δεν είναι προσωπολήπτης, οι άνθρωποι έχουν ορίσει τα σύνορα”.

Εγώ: “Δεν διαφωνώ. Ο Θεός μας αγαπάει όλους και προσκαλεί «πάντα άνθρωπο» σε σωτηρία. Και πάλι όμως, πώς σχετίζεται αυτό με την αυτοθυσία σε περίπτωση εχθρικής ενέργειας;”.

Γιάννης: “Όταν ο Πέτρος πήγε να προστατεύσει το Χριστό με μαχαίρι, τη νύχτα που τον συνέλαβαν, ο Χριστός τον εμπόδισε, γιατί του είπε όποιος χρησιμοποιεί μαχαίρι, θα πεθάνει από μαχαίρι”.

Εγώ: “Δεν νομίζω ότι το γεγονός με τον Πέτρο είναι ανάλογο της άμυνας σε εχθρική εισβολή”.

Γιάννης και Δημήτρης (φωνάζοντας, σε σημείο που γύρισαν οι θαμώνες της καφετέριας και μας κοίταξαν): “Άμυνα ήταν, άμυνα ήταν, πήγε να προστατεύσει το Χριστό”.

Εγώ: “Δηλαδή Γιάννη, για να ξεφύγουμε λίγο από μια θεωρητική συζήτηση και να πάμε σε ένα πρακτικό παράδειγμα, αν κάποιος επιτεθεί με πρόθεση να σκοτώσει το Δημήτρη, εσύ θα κάθεσαι αμέτοχος να παρακολουθείς”;

Γιάννης: “Ναι, γιατί αυτό μου λέει να κάνω η γραφικά εκπαιδευμένη συνείδησή μου”.

Εγώ: “Λοιπόν, εγώ πάλι λέω ότι θα έκανα κάτι για να τον προστατεύσω, γιατί η δική μου χριστιανική συνείδηση, μου λέει ότι η θυσία είναι εκδήλωση αγάπης και όχι η απραξία. Ξέρω παράδειγμα ανθρώπου[2], που συγχώρεσε το φονιά του αδερφού του και είναι πρότυπο χριστιανικής αγάπης. Αλλά δεν μου έχετε φέρει κάποιο χωρίο, που ο Χριστός να μας απαγορεύει να υπερασπιστούμε τη ζωή και τους αγαπημένους μας, αντίθετα εγώ σας έφερα χωρίο όπου μιλάει για την μεγαλύτερη μορφή αγάπης σε αυτή τη θυσία. Έπειτα, να σας ρωτήσω και κάτι άλλο; Στρατιώτες πλησίασαν τον Ιωάννη τον Πρόδρομο στην έρημο και τον ρώτησαν τι πρέπει να κάνουν. Γιατί ο Ιωάννης δεν τους είπε να εγκαταλείψουν το στρατό; Τους συμβούλεψε να απέχουν από τη διαφθορά, να αρκούνται στο μισθό τους, αλλά όχι να φύγουν από το στρατό. Γιάννη, το χωρίο βρίσκεται στο κατά Λουκά Ευαγγέλιο, αν θες να το βρεις (όση ώρα μίλαγα, κάτι έψαχνε στο τάμπλετ). Επίσης, ο ίδιος ο Χριστός συνομίλησε με αξιωματούχους του ρωμαϊκού στρατού και σας θυμίζω ότι ο ρωμαϊκός στρατός ήταν από τους πιο σκληρούς και πειθαρχημένους στρατούς που γνώρισε η ανθρωπότητα. Και πάλι όμως, δεν τους λέει να παραιτηθούν από το στρατό, όπως π.χ. συμβούλεψε τον πλούσιο να μοιράσει την περιουσία του. Μάλιστα, επαίνεσε την πίστη του εκατόνταρχου, Γιάννη αυτό είναι από το κατά Ματθαίον (δεν ξέρω τι έψαχνε να βρει με τόσο πάθος στα κείμενα της Σκοπιάς). Αφού λοιπόν είναι τόσο απαγορευμένο για τους Χριστιανούς να στρατεύονται σε καιρό ειρήνης ή να υπερασπίζονται τις πατρίδες τους σε καιρό πολέμου, γιατί δεν υπάρχει ούτε μία τέτοια υπόδειξη από το Χριστό μας; Αν υπάρχει και δεν το ξέρω, σας παρακαλώ να μου το δείξετε”.

Δημήτρης: “Ο στρατός είναι κάτω από τις κυβερνήσεις που εξουσιάζονται από το Σατανά”.

Φύγαμε από το θέμα του πολέμου και πήγαμε στις “σατανοκρατούμενες” εξουσίες.

Εγώ: “Το αναφέρατε και πριν αυτό και δεν το σχολίασα, αλλά και πάλι έχω σοβαρές αμφιβολίες ότι έχει γραφτεί κάτι τέτοιο στο Ευαγγέλιο”.

Γιάννης (με έντοντο ύφος, που δεν σήκωνε αντίρρηση): “Λοιπόν, κάπου θα πρέπει να διακόψουμε τη συζήτηση. Θα σου πω όμως ότι οι εξουσίες όλες αυτού του συστήματος πραγμάτων ανήκουν στο Σατανά, μας το λέει ξεκάθαρα ο Ιωάννης: «Ο Πονηρός ελέγχει ολόκληρο τον κόσμο» (το διάβασε στο τάμπλετ και μου έδωσε να το διαβάσω).

Στην καφετέρια έπαιζε κάποια τηλεόραση χωρίς ήχο και εκείνη την ώρα έδειχνε ανώτατους αξιωματούχους της Ε.Ε. να κάνουν κάποιες δηλώσεις. Δείχνω λοιπόν στην τηλεόραση και ρωτάω τους συνομιλητές μου:

Εγώ: “Θέλετε δηλαδή να μου πείτε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι κάτω από την εξουσία του Σατανά; Δεν είναι βαρύ αυτό που υποστηρίζετε για ανθρώπους που είναι και αυτοί καλεσμένοι στη Βασιλεία του Θεού; Δεν έχυσε και για αυτούς τους ανθρώπους ο Χριστός το Αίμα Του; Είναι δυνατόν να τους λέμε “σατανοκρατούμενους”, επειδή έχουν πολιτικά αξιώματα;”

Δημήτρης (δεν έκρυβε πλέον τον εκνευρισμό του και απάντησε με υψωμένη φωνή και έντονο ύφος): “Δεν το λέμε εμείς Αλεξία, ο Λόγος του Θεού το λέει”.

Εγώ: “Θα σας κάνω μια τελευταία ερώτηση, και θα συνεχίσουμε άλλη φορά, αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Ο Χριστός συνομιλεί με τον Πόντιο Πιλάτο, με τον άνθρωπο που επρόκειτο να υπογράψει τη θανατική του καταδίκη. Τον κατηγορεί για κάτι, του επισημαίνει ότι είναι κάτω από την εξουσία του Σατανά; Όχι βέβαια! Αντίθετα, τον ελεεί με τον τρόπο Του! Αναγνωρίζει ότι ο Πιλάτος βρίσκεται κάτω από την πίεση της εξουσίας σε αντίθεση με τον Ιούδα. Είναι αυτή η περίφημη φράση «ο παραδιδος μ σοι μεζονα αμαρταν έχει», «αυτός που με παράδωσε σε σένα έχει μεγαλύτερη αμαρτία». Όχι μόνο δεν λέει στον Πιλάτο, επαναλαμβάνω, ότι ενεργεί στο όνομα του Σατανά, αλλά λέει ότι ο μαθητής Του έχει διαπράξει μεγαλύτερη αμαρτία. Και επιμένει ο Θεός και προσεγγίζει ξανά τον Πιλάτο μέσω της γυναίκας του”.

Γιάννης: “Δεν έχει σημασία αυτό το περιστατικό που αναφέρεις”.

Εγώ: “Γιατί δεν έχει σημασία; για τις εξουσίες του κόσμου μιλάμε και έχουμε το Χριστό να συνομιλεί με τον εκπρόσωπο του Ρωμαίου αυτοκράτορα. Και φυσικά, δεν έχω μόνο αυτό το διάλογο να επικαλεστώ. Ο απόστολος Παύλος στην πρώτη προς Τιμόθεο επιστολή του, προτρέπει με μεγάλη έμφαση να προσευχόμαστε για τους βασιλείς και για όσους κατέχουν θέσεις εξουσίας. Λογικό είναι να μιλάει για βασιλείς, διότι στην εποχή του δεν υπήρχε άλλο πολίτευμα. Αυτό λοιπόν είναι το καθήκον του χριστιανού, όχι να θεωρεί τις κυβερνήσεις σατανοκρατούμενες, αλλά να προσεύχεται για αυτούς που ασκούν εξουσία”.

Γιάννης (ο οποίος αιώνια έψαχνε στο tablet και σκρολάριζε κείμενα): “Μα πρέπει να προσευχόμαστε, επειδή είναι σατανοκρατούμενοι”.

Εγώ: “Συγγνώμη Γιάννη μου, αλλά ο Παύλος δεν λέει προσευχηθείτε για τους βασιλείς επειδή τους κυβερνάει ο Σατανάς, αλλά για να έχετε ειρηνική και ήσυχη ζωή. Με την προσευχή μας δηλαδή να στηρίζουμε την εξουσία, για να περνούν οι λαοί όσο το δυνατόν πιο ειρηνικά μέχρι να φτάσουμε σε αυτόν τον αγγελικό κόσμο που είπαμε πριν. Και η Εκκλησία μας πάντα το κάνει αυτό, ακόμη και όταν τελούσε υπό διωγμό. Αυτή είναι η απάντηση των Χριστιανών σε όσους λένε ότι οι κυβερνήσεις είναι κάτω από τον Σατανά”.

Εδώ ολοκληρώθηκε η συζήτηση. Ο Γιάννης δέχτηκε κάποιο τηλέφωνο από τη μητέρα του και στη συνέχεια μου είπαν ότι πρέπει να φύγουν. Είπαμε όμως να συνεχίσουμε άλλη φορά τη συζήτηση, κάτι που δεν έγινε. Εγώ τους έστειλα πάντως τις παραπομπές, τα κείμενα, πρωτότυπο και μετάφραση, από τα διάφορα χωρία που επικαλέστηκα. Δεν έλαβα καμία άλλη απάντηση.


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1. Ο Δημήτρης είναι Μάρτυρας του Ιεχωβά, τον γνωρίζω πολλά χρόνια, όπως και τον αδερφό του Γιάννη. Με είχαν προσκαλέσει στην Ανάμνηση. Τις εμπειρίες μου τις έχω καταγράψει εδώ: Η Ανάμνηση των Μαρτύρων του Ιεχωβά: μια τελετή για γέλια και για κλάματα

2. Αναφέρομαι στον άγιο Διονύσιο της Ζακύνθου.





ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Προσοχή! Χωρίς όνομα ή κάποιο ψευδώνυμο δεν γίνεται δημοσίευση σχολίου. Επίσης δεν πρέπει να είναι υβριστικό και άσχετο με το θέμα του άρθρου.

97 σχόλια:

  1. Αγαπητοί, το κείμενο είναι ''στημένο'' στα πρότυπα του αντιαιρετικού αγώνα που κάνετε. Δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι έγινε τέτοιος διάλογος και ότι ήταν ''πανικόβλητοι'' οι Χιλιαστές. Μπορώ και εγώ να γράψω τώρα μία ωραία ιστοριούλα και να την ποστάρω στο μπλόγκ ως πραγματική. Σας προτρέπω στο να είστε περισσότερο σοβαροί. Τέτοιες ψευδο-ιστορίες δεν πείθουν κανέναν.

    Τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά.

    Σε προσωπική έρευνα που έκανα στο παρελθόν βρέθηκα στο σπίτι μίας καθηγήτριας αρχαίων Ελληνικών μαζί με έναν καλό φίλο Θεολόγο, καθηγητή σε σχολείο(συνεργάτη του Αντιαιρετικού σας μπλόγκ) ο οποίος ΠΑΡΑΔΕΧΘΗΚΕ ότι η Σκοπιά έχει δίκιο σχεδόν σε όλα και τις επόμενες μέρες το αναίρεσε. Όσες φορές τον έχω ρωτήσει μου τα ''μασάει'' και δεν παίρνει θέση πάνω στο θέμα, απλά λέει ότι η Σκοπιά είναι απάτη και ότι η Εκκλησία έχει την αλήθεια.

    Το όνομα της καθηγήτριας και του θεολόγου δεν μπορώ να τα αναφέρω μου το έχουν απαγορεύσει, πάντως η κουβέντα έγινε στο Ρέθυμνο Κρήτης, οπότε ίσως μπορείς κ.Χρήστο να καταλάβεις για ποιον λέω(ρώτα τον, αλλά να απαντήσει με ειλικρίνεια).

    Ο συγκεκριμένος Θεολόγος είναι και θύμα της αίρεσης της Εξελντίμ κάποιου τύπου που απαξιώ να αναφέρω το όνομα του που διαχειρίζεται και την ΟΟΔΕ, ο οποίος νομίζει ότι είναι ''Προφήτης'', ''Αγιος'' και κατέχει ΜΟΝΟ αυτός την αλήθεια. Δικαίωμα του βέβαια αλλά εγώ προσωπικά δεν θα ακολουθήσω έναν άνθρωπο που βρίσκεται σε συνεχή ψύχωση έχοντας και υπέρμετρο εγωκεντρισμό(τον έχω καταγγείλει μάλιστα στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκληματος για απρεπή συμπεριφορά προς το πρόσωπο μου και προς άλλους).

    Το μπλόγκ σας κάνει υποτίθεται προσπάθεια να βρεί τα ''κουσούρια'' των άλλων θρησκειών/αιρέσεων αλλά αν υπάρχει τιμιότητα για την εκζήτηση της αλήθειας από μέρους σας, θα ήθελα να δώ και σχόλια, περί σχέσεως ''Εκκλησίας-Οθωμανικής Αυτοκρατορίας'', ''Εκκλησίας-Χούντας'' και ''Άγιον Όρος και Επιστολή στον Χίτλερ'' κ.α. πολλά ''διαμάντια της Ορθοδοξίας''.

    Τα τελευταία τα ανέφερα σε Δεσπότη και τα παραδέχθηκε, αλλά ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι άριστος και τίμιος και δεν έχει ευθύνες για το παρελθόν και ούτε του καταλογίζω τίποτα. Είπε και δε και κάτι σοφό: ''Βασίλη παιδί μου η Ορθοδοξία είναι η καλύτερη θρησκεία, αλλα έχει πολλούς που κάνουν στραβά''.

    Με εκτιμηση @Βασίλης

    ΥΓ Παρακαλώ να βάλετε το σχόλιο όχι όπως εκείνο που είχα κάνει και τελικά το απορρίψατε, εκτός αν είστε κατά του διαλόγου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Βασίλη, δεν σε προβλημάτισε γιατί ενώ δημοσίευσα όλα τα σχόλιά σου δεν ανέβασα το συγκεκριμένο που λες. Το πράγμα είναι πολύ απλό. Αν κοιτάξεις την προμετωπίδα του "Αντιαιρετικού", πάνω - πάνω, αλλά και στο τρέιλερ, γράφω πως δεν ανεβάζω σχόλια ανώνυμα και που δεν έχουν σχέση με το θέμα του άρθρου. Το συγκεκριμένο είχε καμία σχέση με το θέμα του άρθρου που αφορούσε τους ΜτΙ και τον Θωμά; Τι Γιαχβέ έλεγες, τι πως δεν είναι Έλληνας Θεός!, τι Λιλή Ζωγράφου έμπλεξες,κ.λ.π.κ.λ.π, με άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε! Το ίδιο θα ξανακάνω σε σχόλιό σου αν δεν έχει σχέση με τα γραφόμενα στο άρθρο. Όσο για το αν έγινε ο διάλογος ή όχι που λες εδώ, κατάλληλος είναι να σου απαντήσει ο μεγάλος θεατράνθρωπος Λουίτζι Πιραντέλο: "Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε!"

    Φιλικά
    Χρήστος Παλάντζας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αλεξία Κρηνίτη8 Μαΐου 2017 στις 8:46 μ.μ.

    Αγαπητέ Βασίλη,

    Καταρχάς σε ευχαριστώ για το χρόνο που διεθεσες για να διαβάσεις το άρθρο και να γράψεις το σχόλιο σου.
    Είναι γεγονός ότι δεν μπορώ να αποδείξω ότι έγινε ο διάλογος και ευχαριστώ πολύ τον Χρήστο που με εμπιστεύτηκε και τον δημοσίευσε. Υπάρχει όμως μια έμμεση ένδειξη ότι ο διάλογος είναι πραγματικός: υπάρχουν σχόλια και παρατηρήσεις των 2 Μαρτύρων στις οποίες δεν απαντώ. Αν ο διάλογος ήταν στημένος, όπως λες, θα είχα μια απάντηση για όλα όσα είπαν οι συνομιλητές μου.
    Επίσης, πουθενά μέσα στο άρθρο μου δεν τους χαρακτήρισα "πανικόβλητους" και άλλωστε δεν ήταν. Σε 1-2 σημεία τους κατάλαβα εκνευρισμένους και αυτό είναι όλο.

    Όπως θα διάβασες και μπορείς να δεις και στις αναρτήσεις μου, τους 2 αυτούς Μάρτυρες τους ξέρω πολλά χρόνια, με έχουν προσκαλέσει σε συναθροίσεις και έχω ανταποκριθεί και μόλις προχθές με κάλεσαν και πάλι σε άλλη μία συνάθροιση.Όπως καταλαβαίνεις, μόνο πανικό δεν τους προκαλώ.

    Τα υπόλοιπα που γράφεις, δεν έχουν καμία σχέση με το διάλογο και δεν έχω κάποιο λόγο για να τα σχολιασω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αλεξία γιατί δε ρωταγες αυτούς τους δύο με ποιο σκεπτικό βαπτίζονται όχι στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος όπως απαιτεί ο Χριστός,αλλά στο όνομα του Ιεχωβά και της οργανώσεως του;Επίσης,γιατί δε τους ρωταγες με ποιο σκεπτικό απορρίπτουν τη Θεότητα του Χριστού,ενώ στη Βίβλο δηλώνεται με τρόπο ρητό και κατηγορηματικό ότι ο Ιησούς είναι Υιος Θεού και Θεός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ Σπύρο καλησπέρα,

    δεν θεώρησα ότι είχε κάποια σχέση στο πλαίσιο του διαλόγου, η Θεότητα του Χριστού και το Βάπτισμα. Άφησα σε εκείνους την τέχνη να μεταπηδούν από το ένα θέμα στο άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αλεξια καλησπέρα.Διαβασα ξανά το διάλογο σου μ'αυτους τους Ιεχωβιτες και η προσοχή μου εστιάστηκε σε δύο σημεία:Το πρώτο είναι ότι αυτοί οι δύο πιθανότατα αγνοούν το εξης:Η οργάνωση απορρίπτει τη βια ανάμεσα στους ανθρώπους, ΕΚΤΟΣ ΑΝ διατάξει ο Ιεχωβά την εξόντωση των εχθρών του.Ας δούμε τι είπε ο τέως μάρτυς του Ιεχωβά Γεώργιος Χριστουλιας σε συνέντευξη του στο Έθνος εν έτει 1987: Αυτοί που ανήκουν στην οργάνωση των μαρτύρων του Ιεχωβά δεν είναι ειρηνισται δεν είναι ειρηνοποιοι.Τα κινήματα ειρήνης τα απεχθάνονται και τα σαμποτάρουν επειδή πιστεύουν ότι η ειρήνη θα επιτευχθεί με την εξόντωση όλων των εχθρών του.Οπως αντιλαμβάνεσαι, τα λόγια του Χριστού : μακάριοι οι ειρηνοποιός , τα οποία είπε στην επί του όρους ομιλία , δεν ισχύουν για τέτοιους ανθρώπους.Το άλλο είναι , αυτό περί συστηματος πραγμάτων : Αν συναντηθείς ξανά με Ιεχωβιτες , ρώτα τους , σε ποιο σημείο ομιλεί η Βίβλος για σύστημα πραγμάτων ; Το ίδιο είπε σε 'μενα μια Ιεχωβιτισα.Ιδου η απάντηση μου : Η Βίβλος δεν ομιλεί πουθενά για σύστημα πραγμάτων , ομιλεί για συντέλεια του αιώνος.Η απάντηση της , ποια ήταν : Το ίδιο είναι.(!)Τα σχόλια περιττεύουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σε ευχαριστώ Σπύρο για το χρόνο που αφιέρωσες να διαβάσεις την ανάρτησή μου, και μάλιστα δύο φορές, καθώς και για τις επιπλέον πληροφορίες που παρέθεσες. Επειδή, όπως ίσως κατάλαβες, τους συγκεκριμένους ΜτΙ τους βλέπω και μιλάμε σχετικά συχνά (για δεδομένα Μαρτύρων και "κοσμικών"), θα μου δοθεί η ευκαιρία να τα αξιοποιήσω κάποια άλλη φορά.
    Μπορείς να διαβάσεις και μια άλλη σύντομη συζήτηση, που είχα με 2 άγνωστούς μου Μάρτυρες, και κάνω μια αναφορά στο όχι και τόσο φιλειρηνικό δόγμα τους, εδώ:http://antiairetikos.blogspot.gr/2014/09/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αλεξία καλησπέρα.Ισχυριζονται ότι το όνομα του Θεού είναι Ιεχωβά.Απο τη δική μου εμπειρία ξέρω ότι το όνομα του Θεού είναι : ο Ων.Το κείμενο που στελνω στη συνέχεια είναι από σημειωματαριο όπου έγραψα ότι διδάσκει η Βίβλος για το όνομα του Θεού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αλεξία δείξε στους γνωστούς σου Ιεχωβιτες το κείμενο που θα λάβεις,μήπως αναλογιστούν ότι η πίστη τους δεν είναι σωστή και ανανηψουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Eξοδος,εδάφιο γ,στίχο 14,15 : Τι είναι το όνομα αυτού;Τι θέλω ειπείν προς αυτούς;Είπεν ο Θεός προς τον Μωυσην:Εγώ είμαι ο ΩΝ.Ουτως θέλεις ειπείν:Ο ΩΝ με απέστειλε προς υμάς.Τουτο μου εστίν όνομα αιωνιον. Ευαγγέλιον Ιωάννου,εδάφιο πρώτο,στίχο 18:Θεόν ουδείς εωρακε πωποτε.Ο μονογενης υιός ο ΩΝ εις τον κόλπο του Πατρός,εκείνος εξηγησατο.εδαφιο γ,στίχο 12:ουδείς ανεβη εις τον ουρανόν,ει μη ο καταβας εκ του ουρανού,ο υιός του ανθρώπου,ο ΩΝ εν τω ουρανώ. Απόστολος Παύλος,επιστολή προς Ρωμαίους,εδάφιο θ,στίχο 5:.... ο Χριστός το κατά σάρκα, ο ΩΝ επί πάντων Θεος,ευλογητός εις τους αιώνας. Απόστολος Παύλος,δεύτερη προς Κορινθίους επιστολή,εδάφιο η,στίχο 9:γινωσκετε γαρ την χάριν του Κυρίου Ιησού Χριστού,ότι δι 'υμας επτωχευσε,πλούσιος ΩΝ ,ίνα υμείς τη εκεινου πτωχεια πλουτησετε. Απόστολος Παύλος,επιστολή προς Εφεσίους,εδάφιο β,στίχο 4:Ο δε Θεός πλούσιος ΩΝ εν ελεει,δια την πολλήν αγάπην αυτού ην ηγαπησεν ημάς. Απόστολος Παύλος,επιστολή προς Εβραίους,εδάφιο πρώτο,στίχο 3:ος ΩΝ απαύγασμα της δόξης και χαρακτήρ της υποστάσεως αυτού,....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το κείμενο το έγραψα ξανα και το έστειλα ήδη.Δεν έβγαινε όμως όπως το ηθελα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Επίσης στην Αποκάλυψη του Ιωάννου : Άγιος , Άγιος , Άγιος , Κύριος ο Θεός , ο ΩΝ και ο ην και ο ερχόμενος , ο Παντοκράτωρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. To ανωτερω είναι ισοδύναμο με ότι έγραψε ο Ησαιας : Αγιος , Άγιος , Άγιος , Κύριος Σαβαώθ , πλήρης ο ουρανός και η γη της δόξης αύτου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σε : ψαλμούς , Ματθαίο , πράξεις Αποστόλων , επιστολή προς Εβρ. απαντάται η εξής πρόταση : Είπε ο Κύριος προς τον Κύριον μου.Ως γνωστόν , η οργάνωση των μαρτύρων του Ιεχωβά ,αντικαθιστά το Κύριος με το Ιεχωβά , με το σκεπτικό ότι το όνομα του Θεού είναι Ιεχωβά.Απεδειχθη από τα κείμενα τα οποία δημοσιεύω πιο πάνω , ότι το όνομα του Θεού είναι : ο ΩΝ , και όχι Ιεχωβά , όπως ισχυρίζεται η οργάνωση.Ομως ας δεχτούμε ότι είναι σωστό το Ιεχωβά.Αν είναι σωστό το Ιεχωβά , η σωστή διατύπωση στην πρόταση είναι η εξής : Είπε ο Ιεχωβά προς τον Ιεχωβά μου.Το δέχεται αυτό η οργάνωση τους ; Δε το δέχεται , διότι στα γραπτά τους απαντάται η εξής διατύπωση : Είπε ο Ιεχωβά προς τον Κύριον μου.Ομως εδώ προκύπτει το εξής ερώτημα : με ποιο σκεπτικό αντικαθιστούν το πρώτο Κύριος με το Ιεχωβά , ενώ κρατούν α ν α λ λ ο ι ω τ ο το δεύτερο Κύριος ; Ας δοθεί απάντηση σ'αυτο από την οργάνωση των μαρτύρων του Ιεχωβά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. αποκριθείς Θωμάς είπεν αυτώ : ο Κύριος μου και ο Θεός μου.Ομως η οργάνωση των μαρτύρων του Ιεχωβά αντικαθιστά το Κύριος με το Ιεχωβά , με το σκεπτικό πάντα , ότι το όνομα του Θεού είναι Ιεχωβά.Δεν έλαβε υπ'οψη ότι Κύριος και Θεός είναι και ο υιός , όπως αυτό διατυπώνεται πιο πάνω.Σωστη διατύπωση , με το σκεπτικό τους πάντα , είναι η εξής : ο Ιεχωβά μου και ο Θεός μου.Το δέχεται αυτό η οργάνωση των μαρτύρων του Ιεχωβά ; Δε το δέχεται , διότι σε περιοδικό τους με τίτλο : Είναι ο Ιησούς Χριστός ο παντοδύναμος Θεός ; έγραψαν το εξής : Στη πραγματικότητα ο Θωμάς δε πίστευε ότι ο Ιησούς είναι ο Θεός.Οταν είπε : ο Κύριος μου και ο Θεός μου , απευθυνόταν στον Ιεχωβά.Ο ισχυρισμός τους είναι απόδειξη ότι αρνούνται και απορρίπτουν : την ομολογία του αυτοπτου μαθητού για τη Θεότητα του Ιησού Χριστού , την αποδοχή της ομολογίας του από τον Ιησού Χριστό ( ότι εωρακες , πεπιστευκας , μακάριοι οι μ η ειδοντες και πιστευσαντες ) , και τη μαρτυρία του Ιωάννου ο οποίος έγραψε στα γραπτά του αυτό το διάλογο ανάμεσα στον αυτόπτη μαθητή και το διδάσκαλο του.Τι απαντουν σ'αυτα η οργάνωση των μαρτύρων του Ιεχωβά και οι δυο γνωστοί σου Ιεχωβιτες ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πράξεις Αποστόλων , εδαφιο , στίχο : προσέχετε ουν εαυτοις και παντί τω ποιμνιω εν ω υμάς το Πνεύμα το Άγιον εθετο επισκόπους ποιμαίνειν την εκκλησίαν του Κυριου και Θεού ην περιεποιησατο δια του ι δ ι ο υ αίματος. Η εκκλησία εδημιουργηθη υπό του Ιησού Χριστού : δια του ι δ ι ο υ αιματος.Τον Ιησούν Χριστόν ο Απόστολος των εθνών τον αποκαλεί Κύριον και Θεόν.Ως γνωστόν , η οργάνωση των μαρτύρων του Ιεχωβά αντικαθιστά το Κύριος με το Ιεχωβά , διότι το όνομα του Θεού είναι Ιεχωβά , όπως διαδιδουν.Τηρουμενων των αναλογιών , και με το ίδιο σκεπτικό , ο Αποστολος των εθνών έπρεπε να γράψει : προσέχετε ουν εαυτοις και παντί τω ποιμνιω εν ω υμάς το Πνεύμα το Άγιον εθετο επισκόπους ποιμαίνειν την εκκλησίαν του Ιεχωβά και Θεού ην περιεποιησατο δια του ι δ ι ο υ αίματος.Το δέχεται αυτό η οργάνωση των μαρτύρων του Ιεχωβά ; Δε το δέχεται , όπως αποδεικνύουν τα γραπτά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ιδού η δική τους πρόταση , όπως διατυπώνεται στα γραπτά τους : προσέχετε ουν εαυτοις και παντί τω ποιμνιω εν ω υμάς το πνεύμα το άγιον εθετο επισκοπους ποιμαίνειν την εκκλησίαν του Θεού ην περιεποιησατο δια του αίματος του ι δ ι ο υ υ ι ο υ . Τι παρατηρούμε στη πρόταση τους ; Ότι η οργάνωση των μαρτύρων του Ιεχωβά ε ι σ α γ ε ι κ α ι α λ λ ο π ρ ο σ ω π ο ω σ τ ε ν α δ η μ ι ο υ ρ γ ε ι τ α ι η ε ν τ υ π ω σ η ο τ ι δ ε ν ε ι ν α ι Θεός ο Ιησούς Χριστός α λ λ α ο τ ι ο Θεος περιεποιησατο την εκκλησία του δια του αίματος του υ ι ο υ του , Ιησού Χριστού. Υπ'οψη οτι η πρόταση τους μπορούσε να είναι σωστή , διότι ο Ιησούς είναι υιος Θεού , υ π ο τ η π ρ ο υ π ο θ ε σ η , να τη διατυπωνε μ'αυτο το τρόπο ο Απόστολος των εθνών , και όχι να έρθει η οργάνωση των μαρτύρων του Ιεχωβά και ν'αλλαξει τα λόγια του.Ο Αποστολος των εθνών μεταδίδει το μήνυμα ότι ο Ιησούς είναι Κύριος και Θεός , και όχι μόνο υιός Θεού.Αν δεχτούμε ότι είναι σωστή η πρόταση όπως διατυπώνεται από την οργάνωση των μαρτύρων του Ιεχωβά , δεχόμαστε ότι ο Απόστολος των εθνών δε τα έγραψε σωστά , και σπεύδει προς διόρθωση των γραπτών του η οργάνωση των μαρτύρων του Ιεχωβά. Αξιοσημείωτο είναι τ ι έγραψε α μ ε σ ω ς μ ε τ α ο Απόστολος των εθνών : Εγώ γαρ οίδα τούτο , εισελευσονται μ ε τ α την άφιξη μου λ υ κ ο ι β α ρ ε ι ς προς υμάς , μ η φειδομενοι του ποιμνίου , και εξ'υμων αυτών αναστησονται άνδρες λ α λ ο υ ν τ ε ς δ ι ε σ τ ρ α μ ε ν α του α π ο σ π α ν τους μαθητας ο π ι σ ω α υ τ ω ν .Δ ι ο ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ματθαίος , εδάφιο ζ , στίχο 15 : προσεχετε από των ψ ε υ δ ο π ρ ο φ η τ ω ν , οίτινες έρχονται προς υμάς εν ενδυμασι προβάτων , εσωθεν δε εισί λ ύ κ ο ι α ρ π α γ ε ς .Από των καρπων αυτών επιγνωσεσθε αυτούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ματθαιος , εδαφιο ι , στίχο 16 : Ιδού εγώ αποστέλλω υμάς ως πρόβατα εν μέσω λ υ κ ω ν. στιχο 17 : προσέχετε από των ανθρώπων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ματθαίος , εδάφιο κδ , στίχο 4 : αποκριθείς ο Ιησούς είπεν αυτοίς : βλέπετε μ η τις υμάς π λ α ν η σ η . στίχο 11 : πολλοί ψ ε υ δ ο π ρ ο φ η τ α ι εγερθησονται και π λ α ν η σ ο υ σ ι πολλούς. στίχο 24 : εγερθησονται γαρ ψ ε υ δ ο χ ρ ι σ τ ο ι και ψ ε υ δ ο π ρ ο φ η τ α ι και δωσουσι σημεία και τέρατα , ώστε π λ α ν η σ α ι , ει δυνατόν , και τους εκλεκτούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Δευτερη προς Θεσσαλονικείς επιστολή , εδάφιο 2 , στιχο 4 : μ η τις υμάς ε ξ α π α τ η σ η κατά μ η δ ε ν α τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Δεύτερη επιστολή Αποστόλου Πέτρου , έδαφιο 2 , στιχο 1 - 4 : εγένοντο και ψ ε υ δ ο π ρ ο φ η τ α ι εν τω λαω , ως και εν υμίν εσονται ψ ε υ δ ο δ ι δ α σ κ α λ ο ι , οίτινες παρεισαξουσίν α ι ρ ε σ ε ι ς α π ω λ ε ι α ς , και τον α γ ο ρ ά σ α ν τ α αυτούς δ ε σ π ο τ η ν α ρ ν ο υ μ ε ν ο ι , επαγοντες εαυτοις ταχινην α π ω λ ε ι α ν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. επιστολή Ιούδα , εδάφιο πρώτο , στίχο 4 : παρεισεδυσαν γαρ τινες άνθρωποι , οι παλαι προγεγραμμενοι εις τουτο το κρίμα , α σ ε β ε ι ς , την του Θεού ημών χάριν μετατιθεντες και τον μόνον δ ε σ π ο τ η ν και Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν α ρ ν ο υ μ ε ν ο ι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Όπως προκυπτει , οι ανθρωποι αυτοι κηρυτουν ε τ ε ρ ο ευαγγελιον , ακριβως οπως περιγραφεται στην επιστολη προς Γαλατας , εδαφιο πρωτο , στιχο : 6 - 10 . Ας δουμε ομως ξανα την επιστολη προς Ρωμαιους , εδαφιο θ , στιχο 5 : .... ο Χριστός το κατά σάρκα , ο ΩΝ επί πάντων Θεός , εύλογητος εις τους αιώνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ας δούμε τινι τροπω διατυπώνεται η πιο πάνω πρόταση , στη μετάφραση νέου κόσμου ( έκδοση των μαρτύρων του Ιεχωβά ) : .... ο Χριστός το κατά σάρκα . ( ΠΡΟΣΟΧΗ στη τ ε λ ε ι α ) Ο ων επι πάντων Θεός , ευλογητός εις τους αιώνας. Τι παρατηρούμε ; Το κόμμα ( , ) στη φράση : ο Χριστός το κατά σάρκα , α ν τ ι κ α θ ι σ τ α τ α ι από τ ε λ ε ι α .Όπως διατυπώνεται πλέον , α λ λ ο ς είναι ο Θεός και α λ λ ο ς είναι ο Χριστός :

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Δεύτερη προς Κορινθίους επιστολή , εδάφιο ενδέκατο , στίχο 12 - 15 : οι γαρ τοιουτοι ψ ε υ δ α π ο σ τ ο λ ο ι , εργαται δ ο λ ι ο ι , μετασχηματιζομενοι εις αποστόλους Χριστου.ΟΥ θαυμαστον.Αυτος γαρ ο σατανάς μετασχηματίζεται εις αγγελον φωτός.ΟΥ μέγα ουν ει και οι διάκονοι αυτού μετασχηματίζονται ως διάκονοι δικαιοσύνης , ων το τέλος έσται κατά τα έργα αυτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Πρώτη προς Κορινθίους επιστολή , εδάφιο 2 , στίχο 8 - 9 : ει γαρ εγνωσαν , ουκ αν τον Κύριον της δόξης εσταυρωσαν.Ως γνωστόν , η οργάνωση των μαρτύρων του Ιεχωβά , αντικαθιστά το Κύριος με το Ιεχωβά , με το σκεπτικό ότι το όνομα του Θεού είναι Ιεχωβά.Σωστοτερη διατύπωση , με το σκεπτικό τους : ει γαρ εγνωσαν , ουκ αν τον Ιεχωβά της δόξης εσταυρωσαν.Το δέχεται αυτό η οργάνωση των μαρτύρων του Ιεχωβά ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Πρώτη προς Κορινθίους επιστολή , εδάφιο 16 , στίχο 21 - 24 : ει τις ο υ φιλεί τον Κύριον Ιησούν Χριστόν , ητω α ν α θ ε μ α .Σωστότερο , με το σκεπτικό τους : ει τις ο υ φιλει τόν Ιεχωβα Ιησουν Χριστον , ητω α ν α θ ε μ α .Το δεχεται αυτο η οργανωση των μαρτυρων του Ιεχωβα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Δεύτερη προς Κορινθίους επιστολή , εδάφιο πρώτο , στίχο 2 - 4 : Ευλογητός ο Θεός και πατήρ του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού , ο πατήρ των οικτιρμών και Θεός πάσης παρακλήσεως ....Σωστή διατύπωση , με το σκεπτικό τους : Ευλογητός ο Θεός και πατήρ του Ιεχωβά ημών Ιησού Χριστού , ο πατήρ των οικτιρμών και Θεός πάσης παράκλησεως ....Το δεχεται αυτό η οργάνωση των μαρτύρων του Ιεχωβά ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Τη λέξη μέγα θα τη συναντήσουμε ξανά στη συνεχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. επιστολή προς Κολοσσαείς , εδάφιο 2 , στίχο 8 - 10 :

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Αγαπητέ Σπύρο,

    σε ευχαριστώ πάρα πολύ για όλα αυτά τα αναλυτικά σχόλια και επιχειρήματα, τα οποία θα μελετήσω με προσοχή και θα έχω υπόψη μου σε επόμενες συζητήσεις με αιρετικούς γενικά και Μάρτυρες του Ιεχωβά ειδικά.

    Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα, με τη χαρά που προξενεί το γεγονός της γέννησης του Παιδιού για χάρη μας («Παιδίον εγεννήθη ημιν» ( Ησ. 9:5) )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Πρώτη προς Τιμόθεον επιστολή , εδάφιο γ , στίχο 16 : Ομολογουμένως μέγα εστί το της ευσέβειας μυστηριον.Θεος εφανερωθη ε ν σ α ρ κ ι , εδικαιωθη εν Πνεύματι , ωφθη αγγελοις , εκηρυχθη εν εθνεσι , ε π ι σ τ ε υ θ η εν κόσμω , ανελήφθη εν δοξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ιδού τινι τροπω διατυπώνεται η προταση από την οργάνωση : Ομολογουμένως μέγα ( ξανά η λέξη ) εστί το της ευσεβείας μυστήριον. Α υ τ ο ς ( ΠΡΟΣΟΧΗ στη λέξη ) εφανερωθη εν σαρκί , ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Τ ι παρατηρούμε ; Η λέξη Θεός α ν τ ι κ α θ ι σ τ α τ α ι απο τη λεξη Α υ τ ο ς .Οπως προκυπτει απο αυτα , ο Αποστολος των εθνων δ ε τα 'γραψε σωστα , τον διορθωνει λοιπον η οργανωση των μαρτυρων του Ιεχωβα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ο μαθητης , ον ηγαπα ο Ιησούς , έγραψε : .... Θεός ην ο Λόγος.Ο Λόγος εγένετο σ α ρ ξ ....Ο Απόστολος των εθνών έγραψε : Θεός εφανερωθη ε ν σ α ρ κ ι ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Τ ι προκυπτει από το συνδυασμό των προτάσεων ; Ο Ιησούς Χριστός είναι σ α ρ κ ω θ ε ι ς Θεός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Βιβλίο με τίτλο : Η αλήθεια που οδηγεί στην αιώνια ζωή , έκδοση των μαρτύρων του Ιεχωβά , εικοστή πεμπτη σελιδα : Ο Λογος ητο εις ισχυρος θ ε ο ε ι δ η ς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ιδού τινι τροπω συνδέονται τα πιο πάνω με τη πρόβλεψη του Ιησού Χριστού : Προσέχετε από των ψ ε υ δ ο π ρ ο φ η τ ω ν οίτινες έρχονται προς υμάς εν ενδυμασι προβάτων εσωθεν δε εισί λ υ κ ο ι α ρ π α γ ε ς , από των καρπών αυτών επιγνωσεσθε αυτούς.Βλεπετε μ η τ ι ς ( Θεός τ ι ς ήτο ο Λόγος ) υμάς π λ α ν η σ η .Ιδού τινι τροπω τα πιο πάνω συνδέονται με τη πρόβλεψη του Αποστόλου των εθνών στις πράξεις των Αποστόλων : εγώ γαρ οίδα τούτο , εισελευσονται μ ε τ α την άφιξη μου λ υ κ ο ι β α ρ ε ι ς προς υμάς μ η φειδομενοι του ποιμνίου και εξ' υμών αυτών αναστησονται άνδρες λ α λ ο υ ν τ ε ς δ ι ε σ τ ρ α μ ε ν α του αποσπάν τους μαθητας ο π ι σ ω α υ τ ω ν .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Το παρόν σχόλιο να δημοσιευτεί πριν από αυτό το οποίο δημοσιεύτηκε με ημερομηνία 22 Ιανουαρίου. Ιδού τι δημοσιεύτηκε σε περιοδικό το οποίο αναγγέλει τη βασιλεία του Ιεχωβά , στις 15 - 12 - 1970 : Θεός τ ι ς ( ΠΡΟΣΟΧΗ , π ρ ο σ θ ε τ η λέξη ) ήτο ο Λόγος.Αντι να γράψουν : Θεός , έγραψαν : θ ε ο ε ι δ η ς και Θεός τ ι ς , τουτέστιν , α σ η μ α ν τ ο ς , α ν α ξ ι ο ς λόγου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Δεύτερη προς Κορινθίους επιστολή , ενδέκατο εδάφιο , στίχο 12 - 15 : οι γαρ τοιουτοι ( ο Λόγος ήτο εις ισχυρός θ ε ο ε ι δ η ς , Θεός τ ι ς ητο ο Λόγος ) ψ ε υ δ α π ο σ τ ο λ ο ι , εργαται δ ο λ ι ο ι , μετασχηματίζονται εις αποστόλους Χριστού , και ο υ θαυμαστόν.Αυτος ( Α υ τ ο ς εφανερωθη εν σαρκί , αντί : Θεός εφανερωθη ε ν σ α ρ κ ι ) γαρ ο σατανάς μετασχηματίζεται εις ( ο Λόγος ήτο εις ισχυρός θ ε ο ε ι δ η ς ) αγγελον φωτος , ο υ μέγα ουν ει και οι διάκονοι αυτού μετασχηματίζονται ως διάκονοι δικαιοσύνης , ων το τέλος έσται κατά τα έργα ( θ ε ο ε ι δ η ς , Θεός τ ι ς ) αυτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Απόστολος των εθνών , επιστολή προς Γαλατας , πρώτο εδάφιο , στίχο 6 - 10 : .... μ ε τ α τ ι θ ε σ θ ε ( προσήλυτοι ) από του καλεσαντος υμάς εν χάριτι Χριστού εις ( ο Λόγος ήτο εις ισχυρός θ ε ο ε ι δ η ς ) ε τ ε ρ ο ν ( Θεός τ ι ς ήτο ο Λόγος ) Ευαγγέλιον , ο ο υ κ εστίν άλλο , ει μη τινες εισίν οι θ ε λ ο ν τ ε ς ( επίσκοποι και πρεσβύτεροι ) μ ε τ α σ τ ρ ε ψ α ι ( ο Λόγος ήτο εις ισχυρός θ ε ο ε ι δ η ς , Θεός τ ι ς ήτο ο Λόγος ) το Ευαγγέλιον του Χριστού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Απόστολος των εθνών , επιστολή προς Κολοσσαείς , δεύτερο εδάφιο , στίχο 8 - 10 : Βλέπετε μ η τ ι ς ( Θεός τ ι ς ήτο ο Λόγος ) υμάς ( Βλέπετε μ η τ ι ς υμάς π λ α ν η σ η : όπως έγραψε ο Ματθαίος ) έσται ο συλαγωγων δια της φιλοσοφίας και της κενής α π α τ η ς , κατά τη παράδοση των ανθρώπων ( Ουαί υμίν .... ότι κλείετε τη βασιλεία των ουρανών έμπροσθεν των ανθρώπων : όπως έγραψε ο Ματθαίος ) , .... και ο υ κατά Χριστόν , ότι εν αυτώ κατοικεί παν το πλήρωμα της Θ ε ο τ η τ ο ς σωματικως. Ακριβώς μ'αυτο το τρόπο διατυπώνεται και από την οργάνωση των μαρτύρων του Ιεχωβά ,αλλά με π ρ ο σ θ ε σ η τ ρ ι ω ν λέξεων : .... ότι εν αυτώ κατοικεί παν το πλήρωμα της θεότητος σωματικως ( οι θείες ιδιότητες ). Τ ι παρατηρούμε ; Η Θ ε ο τ η τ α του Χριστού υ π ο β ι β α σ τ η κ ε σ ε θείες ιδιότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Δεύτερη προς Θεσσαλονικείς επιστολή , δεύτερο εδάφιο , στίχο 2 : .... ως ότι ενεστηκεν η ημέρα του Χριστού.( Το 1914 , α ο ρ α τ ω ς , όπως διαδίδει η οργάνωση των μαρτύρων του Ιεχωβά ) μ η τ ι ς ( Θεός τ ι ς ητο ο Λόγος ) υμάς ε ξ α π α τ η σ η κατά μηδένα τρόπο ( κενή α π α τ η οπως είδαμε πιο πάνω ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Δεύτερη προς Θεσσαλονικείς επιστολή , δεύτερο εδάφιο , στίχο 2 : .... ως ότι ενεστηκεν η ημέρα του Χριστού.( Το 1914 , α ο ρ α τ ω ς , όπως διαδίδει η οργάνωση των μαρτύρων του Ιεχωβά ) μ η τ ι ς ( Θεός τ ι ς ητο ο Λόγος ) υμάς ε ξ α π α τ η σ η κατά μηδένα τρόπο ( κενή α π α τ η οπως είδαμε πιο πάνω ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Πρώτη προς Τιμόθεον επιστολή , εδάφιο γ , στίχο 16 : 0μολογουμενως μέγα εστι το της ευσέβειας μυστηριον.Θεος εφανερωθη ( Πρώτη επιστολή Ιωάννου , εδάφιο πρώτο , στίχο 2 : και η ζωή εφανερωθη , και εωρακαμεν και μαρτυρούμεν και απαγγελομεν υμίν την ζωήν την αιωνιον , ήτις ην προς τον πατέρα και εφανερωθη ημίν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Πρώτη προς Τιμόθεον επιστολή , εδάφιο γ , στίχο 16 : 0μολογουμενως μέγα εστι το της ευσέβειας μυστηριον.Θεος εφανερωθη ( Πρώτη επιστολή Ιωάννου , εδάφιο πρώτο , στίχο 2 : και η ζωή εφανερωθη , και εωρακαμεν και μαρτυρούμεν και απαγγελομεν υμίν την ζωήν την αιωνιον , ήτις ην προς τον πατέρα και εφανερωθη ημίν.εδαφιο γ , στίχο πέμπτο : και οιδατε ότι εκείνος εφανερωθη ίνα τας αμαρτίας ημών αρη και αμαρτία ο υ κ εστί εν αυτώ.στιχο έβδομο : μηδείς π λ α ν α τ ω υμάς.στιχο όγδοο ως ένατο : εις ( Ο Λόγος ήτο εις ισχυρός θ ε ο ε ι δ η ς ) τούτο εφανερωθη ο υιός του Θεού , ίνα λύση τα έργα του διαβόλου.εδαφιο τέταρτο , στίχο ένατο : εν τούτω εφανερωθη η αγάπη του Θεού εν ημίν , ότι τον υιόν αυτού τον μονογενή απεσταλκεν ο Θεός ίνα ζησωμεν δι'αυτου.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. ε ν σ α ρ κ ι , εδικαιωθη εν Πνεύματι , ωφθη αγγέλους , εκηρυχθη εν εθνεσι , ε π ι σ τ ε υ θ η ( το συναντάμε ξανά αυτό στη συνέχεια ) εν κόσμω , ανελήφθη εν δοξη. εδάφιο δ , στίχο 1 - 2 : Το δε Πνεύμα ρητώς λέγει ότι εν εσχατοις καιροις α π ο σ τ η σ ο ν τ α ι τινες της πίστεως , προσεχοντες πνευμασι π λ α ν ο ι ς και διδασκαλιαις δ α ι μ ο ν ι ω ν ( Α υ τ ο ς εφανερωθη εν σαρκί , αντί : Θεός εφανερωθη ε ν σ α ρ κ ι ) , εν υ π ο κ ρ ι σ ε ι ψ ε υ δ ο λ ο γ ω ν , ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Δεύτερη προς Τιμόθεον επιστολή , εδάφιο 2 , στίχο εικοστό πέμπτο : .... εν πραότητι παιδευοντα τους αντιδιατιθεμενους , μηποτε δω αυτοίς ο Θεός μετάνοιαν εις ( Ο Λόγος ήτο εις ισχυρός θ ε ο ε ι δ η ς ) επίγνωση αλήθειας , και α ν α ν η ψ ω σ ι εκ της του διαβόλου π α γ ι δ ο ς , .... εδάφιο γ , στίχο 12 - 14 : π ο ν η ρ ο ι δε άνθρωποι προκοψουσι επί το χείρον , π λ α ν ω ν τ ε ς και π λ α ν ω μ ε ν ο ι .εδάφιο τέταρτο , στίχο τρία : έσται γαρ καιρός οτε της υγιαινουσης διδασκαλίας ο υ κ ανεξονται , αλλά κατά τας επιθυμίας τας ιδίας εαυτοις επισωρευσουσι διδασκαλους κνηθομενοι την ακοην , και από μεν της αλήθειας την ακοην α π ο σ τ ρ ε ψ ο υ σ ι , επί δε τους μύθους εκτραπησονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Απόστολος των εθνών , επιστολή προς Τιτον , εδάφιο πρώτο , στίχο 12 - 15 : .... σωφρονως και δικαίως και ευσεβώς ζησωμεν εν τω νυν αιωνι , προσδεχομενοι την μακαριαν ελπίδα και την επιφανειαν της δόξης ( πρώτη προς Κορινθίους επιστολή , εδάφιο 2 , στίχο 8 - 9 : ει γαρ εγνωσαν , ο υ κ αν τον Κύριον της δόξης εσταυρωσαν.) του μ ε γ α λ ο υ Θεού και σ ω τ η ρ ο ς ημών Ιησού Χριστού , ος εδωκεν εαυτον .... Ιδού τινι τροπω διατυπώνεται η πρόταση από την οργάνωση των μαρτύρων του Ιεχωβά : ....του μεγάλου Θεού και τ ο υ ( ΠΡΟΣΟΧΗ : π ρ ο σ θ ε τ η λέξη , όπως το είδαμε πιο πάνω : Θεός τ ι ς ήτο ο Λόγος , αντί : Θεός ήτο ο Λογος.) σωτηρος ημών Ιησού Χριστού , ....Τ ι παρατηρούμε ; Η οργάνωση των μαρτύρων του Ιεχωβά ε ι σ α γ ε ι και άλλο πρόσωπο , όπως διατυπώνεται τώρα η πρόταση , ο Θεός είναι , όχι πια ο Χριστός ,αλλά ο πατήρ , τουτέστιν , ο Ιεχωβα .Το τέχνασμα είναι ακριβώς ίδιο μ'αυτο το οποίο είδαμε στις πράξεις των Αποστόλων , όπου η Βίβλος δηλώνει : .... την εκκλησίαν του Κυριου και Θεού ην περιεποιησατο δια του ι δ ι ο υ αίματος , ενώ η οργάνωση των μαρτύρων του Ιεχωβά α λ λ ο ι ω ν ε ι τη πρόταση ως εξής : .... την εκκλησίαν του Θεού ην περιεποιησατο δια του αίματος του ι δ ι ο υ υιού.Ομως στην επιστολή προς Τιτον , η πρόταση : .... σωτηρος Ιησού Χριστού , ος εδωκεν εαυτον .... π ρ ο δ ι δ ε ι το τέχνασμα διότι σωτήρας είναι μόνο ο Θεός , όπως διατυπώνεται στη συνέχεια , στην ίδια πάντοτε επιστολή :

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. εδάφιο τρία , στίχο 4 - 7 : ότε δε επεφανη η χρηστοτης και η φιλανθρωπία του σωτηρος ημων Θεού , ουκ εξ'εργων των εν δικαιοσύνη ων εποιησαμεν ημείς , αλλά κατά τον αυτού ελεον έσωσεν ήμας δια λουτρού παλιγγενεσίας και ανακαινωσεως Πνεύματος Αγίου , ου εξεχεεν εφ'ημας πλουσιως δια Ιησού Χριστού του σωτηρος ημων , ίνα δικαιωθεντες τη εκείνου ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Ισχυρίζεται η οργάνωση των μαρτύρων του Ιεχωβά , παρά ταύτα , ότι ο Ιησούς είναι αρχάγγελος και όχι Θεός.Αν όμως ο Ιησούς ήτο αρχάγγελος , ο Ιωάννης θα δήλωνε : .... και ο Λόγος ην προς τον Θεόν και αρχάγγελος ην ο Λόγος.Ο Θωμάς θα ομολογούσε : .... ο Κύριος μου και ο αρχάγγελος μου ( οξυμωρο σχήμα ).Ο Απόστολος των εθνών θα δήλωνε στις πράξεις των Αποστόλων , εικοστό χωριο , εικοστό όγδοο στιχο : .... την εκκλησίαν του Κυριου και αρχάγγελου ( οξυμωρο σχήμα) ην περιεποιησατο .... , ενώ στην επιστολή προς Ρωμαίους , χωριο ένατο , στίχο πεμπτο , θα δήλωνε : .... , ο ΩΝ επί πάντων αρχάγγελος ( οξυμωρο σχήμα ) ευλογητός εις τους αιώνας.Σε μια του επιστολή προς Θεσσαλονικείς ο Απόστολος των εθνών έγραψε : Διαμαρτύρομαι ουν ενώπιον του Θεού και του Κυρίου Ιησού Χριστού και των εκλεκτών αγγέλων .... Ο διαχωρισμός ανάμεσα στον Ιησού και τους αγγέλους είναι ευδιάκριτος.Αν ο Ιησούς ήτο αρχάγγελος , ο Απόστολος των εθνών στη πρώτη προς Τιμόθεον επιστολή του , χωριο γ , στίχο 16 , θα δήλωνε : Ομολογουμένως μέγα εστί το της ευσέβειας μυστηριον.Αρχαγγελος εφανερωθη εν σαρκί , .... Στην επιστολή του προς Τιτον ( την είδαμε ήδη πιο πάνω ) θα δήλωνε : .... του μεγάλου αρχάγγελου και σωτηρος ημων ( οξυμωρο σχήμα ) Ιησού Χριστού ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Στην επιστολή προς Εβρ., πρώτο χωριο , πρώτοι στίχοι , ο διαχωρισμός ανάμεσα στον Ιησού και τους αγγέλους είναι ευδιάκριτος επίσης : τινι γαρ είπε ποτέ των αγγέλων , υιός μου ει συ , εγώ σήμερον γεγεννηκα σε ; ( η πρόταση στη μνκ διατυπώνεται ως εξής : υιός μου ει συ , εγώ σήμερον έγινα ο πατήρ σου.Βεβαιον είναι ότι με τέτοια διατύπωση , αγνοούν οι προσήλυτοι στην οργάνωση των μαρτύρων του Ιεχωβά ότι ο Ιησούς είναι γέννημα και όχι δημιούργημα ) και προς μεν τους αγγέλους λέγει .... προς δε τον υιόν : ο θρόνος σου , ο Θεός , ε ι ς τον α ι ω ν α του α ι ω ν ο ς .Αν ο Ιησούς ήτο αρχάγγελος , η πρόταση θα διατυπωνοταν ως εξής : .... προς δε τον υιόν : ο θρόνος σου , ο αρχάγγελος , εις τον αιώνα του αιώνος.Ομως επειδή η διατύπωση : .... ο θρόνος σου , ο Θεός , .... αποδεικνύει το σαθρό ισχυρισμό ότι ο Ιησούς είναι αρχάγγελος , στη μνκ η πρόταση διατυπώνεται ως εξής : .... προς δε τον υιόν : Ο Θεός είναι ο θρόνος σου .... Τ ι παρατηρούμε ; Όπως στην επιστολή προς Κολοσσαείς η Θεότητα υ π ο β ι β α σ τ η κ ε σε θείες ιδιότητες , εδώ η Θεότητα μ ε τ α τ ρ α π η κ ε σε θρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. βρ. 10,26 Ἑκουσίως γὰρ ἁμαρτανόντων ἡμῶν μετὰ τὸ λαβεῖν τὴν ἐπίγνωσιν τῆς ἀληθείας, οὐκέτι περὶ ἁμαρτιῶν ἀπολείπεται θυσία,

    Εβρ. 10,26 Είναι δε ανάγκη να προσέχετε όλα αυτά και να αλληλοενισχύεσθε στον δρόμον της αρετής, διότι, όταν έπειτα από την βαθείαν και καθαράν γνώσιν της αληθείας που ελάβαμεν, θεληματικώς και επιμόνως αμαρτάνωμεν, περιφρονούντες έτσι την λυτρωτικήν θυσίαν του Χριστού, δεν απομένει πλέον άλλη θυσία δια την άφεσιν των αμαρτιών μας,

    Εβρ. 10,27 φοβερὰ δέ τις ἐκδοχὴ κρίσεως καὶ πυρὸς ζῆλος ἐσθίειν μέλλοντος τοὺς ὑπεναντίους.

    Εβρ. 10,27 αλλ' έχομεν, κατ' ανάγκην, να περιμένωμεν με φόβον και τρόμον την κρίσιν του Θεού και την καταδίκην, το πυρ της φοβεράς οργής του Θεού, το οποίον μέλλει να κατατρώγη εκείνους, που θεληματικά και αμετανόητα εντιστέκονται στο θείον θέλημα και το καταπατούν με περιφρόνησιν.

    Εβρ. 10,28 ἀθετήσας τις νόμον Μωϋσέως χωρὶς οἰκτιρμῶν ἐπὶ δυσὶν ἢ τρισὶ μάρτυσιν ἀποθνήσκει·

    Εβρ. 10,28 Εάν κανείς παραβή τον μωσαϊκόν Νομον, καταδικάζεται χωρίς καμμίαν επιείκειαν εις θάνατον “επί τη βάσει της καταθέσεως δύο η τριών μαρτύρων”.

    Εβρ. 10,29 πόσῳ δοκεῖτε χείρονος ἀξιωθήσεται τιμωρίας ὁ τὸν υἱὸν τοῦ Θεοῦ καταπατήσας καὶ τὸ αἷμα τῆς διαθήκης κοινὸν ἡγησάμενος, ἐν ᾧ ἡγιάσθη, καὶ τὸ Πνεῦμα τῆς χάριτος ἐνυβρίσας;

    Εβρ. 10,29 Ποσον όμως χιεροτέρας τιμωρίας νομίζετε, ότι θα κριθή ένοχος εκείνος, που κατεπάτησε με πείσμα και περιφρόνησιν τον Υιόν του Θεού και εθεώρησε το τίμιον αίμα του ευτελές και ανάξιον προσοχής, με το οποίον εν τούτοις αίμα ο ίδιος είχε πάρει τον αγιασμόν, και ο οποίος παρ' όλ' αυτα ύβρισε, περιεφρόνησε και εχλεύασε το Αγιον Πνεύμα, που παρέχει την χάριν;

    Εβρ. 10,30 οἴδαμεν γὰρ τὸν εἰπόντα· ἐμοὶ ἐκδίκησις, ἐγὼ ἀνταποδώσω, λέγει Κύριος· καὶ πάλιν· Κύριος κρινεῖ τὸν λαὸν αὐτοῦ.

    Εβρ. 10,30 Καμμία αμφιβολία δεν υπάρχει, ότι πράγματι θα τιμωρηθή δια την ασέβειάν του, διότι γνωρίζομεν καλά εκείνον ο οποίος είπε· “εις εμέ, τον δίκαιον και παντοδύναμον, υπάρχει η δικαιοσύνη, που τιμωρεί το κακόν. Εγώ θα ανταποδώσω στον καθένα κατά τα έργα του, λέγει ο Κυριος”· και πάλιν έχει λεχθή· “ο Κυριος θα κρίνη τον λαόν αυτού”.

    Εβρ. 10,31 φοβερὸν τὸ ἐμπεσεῖν εἰς χεῖρας Θεοῦ ζῶντος.

    Εβρ. 10,31 Και είναι φοβερόν να πέση κανείς σαν ένοχος εις τα χέρια του Θεού του ζώντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. επιγνωσιν αλήθειας : απαντάται στις δύο επιστολές προς Τιμόθεον

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  56. Εβρ. 12,29 καὶ γὰρ ο Θεὸς ημων πυρ καταναλίσκον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. 19 Αδελφοί μου, αν κάποιος μεταξύ σας πλανηθεί από την αλήθεια και τον κάνει κανείς να επιστρέψει,

    20 ας γνωρίζει ότι εκείνος που έκανε έναν αμαρτωλό να επιστρέψει από την πλανεμένη οδό του θα σώσει την ψυχή του από το θάνατο και θα καλύψει πλήθος αμαρτιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Ο δαίμων του ιστολογίου : Άνευ παραπομπής τα ανωτέρω . Ολοκληρώνεται με τους στίχους αυτούς η επιστολή του Ιάκωβου .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  59. Δεύτερη επιστολή Αποστόλου Πέτρου , έδαφιο 2 , στιχο 1 - 4 : εγένοντο και ψ ε υ δ ο π ρ ο φ η τ α ι εν τω λαω , ως και εν υμίν εσονται ψ ε υ δ ο δ ι δ α σ κ α λ ο ι , οίτινες παρεισαξουσίν α ι ρ ε σ ε ι ς α π ω λ ε ι α ς , και τον α γ ο ρ ά σ α ν τ α αυτούς δ ε σ π ο τ η ν α ρ ν ο υ μ ε ν ο ι , επαγοντες εαυτοις ταχινην α π ω λ ε ι α

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  60. επιστολή Ιούδα , εδάφιο πρώτο , στίχο 4 : παρεισεδυσαν γαρ τινες άνθρωποι , οι παλαι προγεγραμμενοι εις τουτο το κρίμα , α σ ε β ε ι ς , την του Θεού ημών χάριν μετατιθεντες και τον μόνον δ ε σ π ο τ η ν και Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν α ρ ν ο υ μ ε ν ο ι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Ας πάρουμε μια ιδεα για τις ειρηνικές προθέσεις τους :
    Η ιδέα πού κυκλοφορεί στον πολύ κόσμο ότι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά είναι ειρηνιστές είναι εντελώς πλανημένη. Τα μέλη της «Σκοπιάς» γαλουχούνται σε πνεύμα πού κάθε άλλο παρά ειρηνιστικό είναι. Όλους όσους δεν ανήκουν, στην οργάνωσή τους, όλους όσους δεν τους φέρονται ευνοϊκά, τους ονομάζουν ανθρώπους «κατσικοειδείς» και «τραγοειδείς», εχθρούς του Ιεχωβά. Ο Θεός βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση μ' αυτούς τους ανθρώπους. «Ο Ιεχωβά είναι δυνατός πολεμιστής». Κάποια ήμερα θα τους κατασφάξει όλους. Και οι Ιεχωβίτες την περιμένουν με χαρά αυτήν την ημέρα.

    Όποιος μελετήσει τα έντυπα της «Σκοπιάς» θα διαπίστωση ότι κάθε άλλο παρά ειρηνιστικό πνεύμα εμφυτεύεται στις ψυχές των Ιεχωβιτών. Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο πού δημοσιεύεται στην «Σκοπιά» της 1.5.1951. Ο τίτλος του άρθρου είναι εντυπωσιακός: «Γιατί οι Μάρτυρες του Ιεχωβά δεν είναι ειρηνισταί». Κάτω από τον τίτλο υπάρχουν οι φράσεις: «Ο Ιεχωβά είναι δυνατός πολεμιστής. Ιεχωβά το όνομα αυτού». Κάθε προσπάθεια για επικράτηση ειρήνης μεταξύ των εθνών είναι έργο μισητό στους Μάρτυρες του Ιεχωβά. Όποιος συμβάλλει σε μια τέτοια προσπάθεια, θα τιμωρηθεί από τον Ιεχωβά. Όποιος συμπράττει σε τέτοιες κινήσεις, απειλείται με σφαγή. (Πρβλ. «Σκοπιά» 16.3.1986).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  62. Οπως είναι γνωστό , η οργανωση των μαρτύρων του
    Ιεχωβά διαδίδει ότι αρνούνται να πιάσουν όπλο, δε πάνε στον πόλεμο, είναι ευγενικοί, κ.λ.π. Όμως η αλήθεια είναι άλλη.

    Στο περιοδικό τους «ΞΥΠΝΑ» 20 Μαΐου 1984, η μετοχική εταιρία του Μπρούκλιν παρακινεί τους Έλληνες Χιλιαστές να μην ενισχυουν κινήματα ειρηνης για την αποφυγή του πυρηνικού πολέμου, διότι αυτό δεν το θέλει ο Ιεχωβά.

    Στην «Σκοπιά» του 1954, σελ. 91, γράφουν:

    «Ο Ιεχωβά δεν επιθυμεί τον αφοπλισμό, ούτε και οι Μάρτυρες του Ιεχωβά τον υποστηρίζουν».

    Στην «Σκοπιά» του 1976, σελ. 80, γράφουν:

    «Ο Ιεχωβά δεν επιθυμεί επιτυχία στο έργο των κυβερνήσεων στον πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό τομέα, ώστε το διαβολικό σύστημα να μη γίνει ελκυστικό και ανεκτικό, ούτε οι Μάρτυρες του Ιεχωβά το επιθυμούν».

    Υποστηρίζουν για τον Θεό της αγάπης, τον Ιησού Χριστό, ότι:

    «Ο Χριστός δεν είναι Θεός της αγάπης αλλά μεγάλος σφαγέας και εκτελεστής που θα κατασφάξει τους βδελυρούς εχθρούς του Ιεχωβά. Γι’ αυτούς δεν υπάρχει οίκτος. Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά θα αξιωθούν να πλύνουν τα πόδια τους στο αίμα των εχθρών τους» (βλέπε: «Σκοπιά» 1968, σελ. 83, «Σκοπιά’ 1979, σελ. 4, περιοδικό «πλουτη» σελίδα 103).



    ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ
    «Ρίψατε αυτήν κάτω… αφήσατέ την να καταπατηθεί»

    «πατάξατε αυτούς, μηδείς ας μη εξέλθει»

    «φονεύσατε τους λάτρεις του διαβόλου» κ.α. («Σκοπιά» 1979, σελίδα 196).



    Εύλογα διερωτάται κάποιος:
    η οργάνωση των Μαρτύρων του Ιεχωβά είναι Θεϊκή ή μήπως σατανικη ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  63. Από βιβλιο με τιτλο : επιβίωση σε μια νέα γη , έκδοση των μαρτύρων του Ιεχωβά , εικοστή πρωτη σελίδα : Το άγιο πνευμα πίσω από την επικείμενη νέα τάξη : Αφιερωμένο στον Παντοκράτορα του οποιου η ενεργός δύναμη ( εννοούν το άγιο πνευμα ) καθιστά βέβαιη τη προσεχή δίκαιη νέα ταξη για όλους όσους αγαπούν μια γη καθαρη ειρηνική και ασφαλή .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  64. Ας παρουμε μια ιδεα , τι ειναι η προσεχης δίκαιη νέα τάξη : Από βιβλίο με τίτλο : η νεα παγκόσμια τάξη , έκδοση 1992 , Μπιμπης , Θεσσαλονίκη : Αν θέλετε να φανταστείτε το μέλλον , δείτε μια μποτα να σ υ ν τ ρ ι β ε ι ένα ανθρώπινο πρόσωπο . Τζορτζ Όργουελ . Όχι μόνο σε ατομικό επίπεδο , μπορούμε να συμπληρωνουμε : Όχι μόνο καθε άνθρωπος , αλλά καθε λαός , που α ρ ν ε ι τ α ι να απαλλοτριωνει τον εαυτο του στη νέα τάξη και να υποταχτεί στα σχέδια της , θα μάθει τ ι κ ρ υ β ε τ α ι π ι σ ω από την α π α ι σ ι α μάσκα της νέας παγκοσμιας τάξης . Οι ηγέτες της είναι ξ ε κ α θ α ρ ο ι : η τομή του ξ ι φ ο υ ς α ν α μ ε ν ε ι οποιονδήποτε άνθρωπο α ν τ ι σ τ α θ ε ι στην ε γ κ α θ ι δ ρ υ σ η της . Ίσως χ ρ ε ι α σ θ ε ι να σ τ α λ ο υ ν στη π ν ε υ μ α τ ι κ ή δ ι α σ τ α σ η ( να ε ξ ο ν τ ω θ ο υ ν ) 2.500.000.000 άνθρωποι για να ε π ι τ ε υ χ θ ε ι η νεα παγκόσμια κυβέρνηση της νεας εποχής .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Αυτό που αποκαλουν Βαβυλωνα , είναι ότι " περιεποιησατο δια του ι δ ι ο υ αίματος " ο Ιησούς Χριστός ( πράξεις Αποστόλων , εικοστό χωριο , εικοστό όγδοο στιχο ) ο οποιος είπε ότι " πύλαι αδου ο υ κατισχυσωσιν αυτής " . Αυτοι οι λόγοι δ ε διαψεύδονται διότι είναι υ π ο γ ρ α φ η του ι δ ι ο υ του Χριστού .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Όπως τους έγραψε ο α υ τ ο π τ η ς και α υ τ η κ ο ο ς μαθητής Ματθαίος . Άρα η οργάνωση των μαρτύρων του Ιεχωβά μ α τ α ι ο π ο ν ε ι όταν επιδιώκει να ξεχαστεί ο α λ η θ η ς Θεος ( πατήρ , υιός , και αγιο πνεύμα ) για να προωθηθεί ο α ν υ π α ρ κ τ ο ς Ιεχωβά .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  67. Ο δαιμων του ιστολογίου : το άρθρο των μαρτύρων του Ιεχωβα για τη νέα τάξη δ ε ν είναι από το βιβλίο : επιβίωση σε μια νεα γη . Οταν βρω το βιβλίο , οι αναγνώστες και οι αναγνωστριες θα δουν το τίτλο του .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  68. Απευθύνω μια παράκληση προς το αναγνωστικό κοινό : ε ν τ ε ι ν α τ ε τη π ρ ο σ ο χ η σας για το άρθρο το οποίο αναρτώ στη συνέχεια , είναι δημοσιευμένο σε βιβλίο των μαρτύρων του Ιεχωβά με τιτλο : επιβίωση σε μια νεα γη , και η παραπομπη είναι σωστή .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  69. Σελίδα 128 από το βιβλίο : Αυτοί που ανηκουν στη τάξη της Ιαηλ δε σηκώνουν χέρι ενάντια σε κοσμικούς αρχοντες , α λ λ α χρησιμοποιουν ο τ ι δ η π ο τ ε είναι στη διάθεση τους για να εξουδετερώνουν τις προσπάθειες που γίνονται για τη καταπίεση των δούλων του Ιεχωβα και γνωστοποιούν ότι είναι σε π λ η ρ η α ρ μ ο ν ι α με το σκοπό του Ιεχωβα να κ α τ α σ τ ρ ε ψ ε ι ο λ ο υ ς τους ε χ θ ρ ο υ ς του .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  70. Αναγνώστες και αναγνωστριες των αρθρων αυτών , π ρ ο σ ε ξ α τ ε τ ι ν ι τ ρ ο π ω π α ρ ο τ ρ υ ν ε ι τους π ρ ο σ η λ υ τ ο υ ς στην οργάνωση των μαρτύρων του Ιεχωβά να σ υ μ μ ε τ α σ χ ο υ ν σε α δ ι κ ο π ρ α γ ι α για να α π α λ λ α γ ε ι από α ν τ ι φ ρ ο ν ο υ ν τ ε ς : να χρησιμοποιουν ο τ ι δ η π ο τ ε ( και α θ ε μ ι τ ο ) ε ν α ν τ ι ο ν των α ν τ ι τ ι θ ε μ ε ν ω ν στην οργάνωση των μαρτύρων του Ιεχωβά . Τ ι ε π ι δ ι ω κ ο υ ν ; να ε ν σ τ α λ α ξ ο υ ν το μ ι σ ο ς ε ν α ν τ ι ο ν ο λ ω ν ο σ ω ν δ ε ν ανήκουν στην
    οργάνωση τους . Αυτό δεν επιθυμείτε σεβαστοί αξιωματούχοι , επίσκοποι και πρεσβύτεροι , οι οποίοι
    ανήκετε στην οργάνωση των μαρτύρων του Ιεχωβά ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  71. Όπως είναι γνωστό , η οργάνωση των μαρτύρων του Ιεχωβά διαδίδει ότι το άγιο πνευμα είναι α π ρ ο σ ω π η δύναμη , άνευ υποστάσεως , και μιας και έγινε λόγος για το άγιο πνεύμα , ότι αυτό βεβαιώνει για τον ερχομό μιας δικαιης νέας τάξης , ρωτώ την οργάνωση : σε ποιο χωριο δηλώνεται ότι δ ε ν είναι οντότητα , υπόσταση ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  72. Ιδού χωρια ( δ ε ν είναι τα μόνα ) τα οποία α π ο δ ε ι κ ν υ ο υ ν υπόσταση και οντότητα για το Αγιο Πνεύμα :

    Β Κορ. 3,17 : ο δὲ Κύριος τὸ Πνευμά εστιν· ου δὲ τὸ Πνευμα Κυρίου, εκεί ελευθερία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  73. Α ν υ π α ρ κ τ η ομως η ελευθερία στην οργάνωση των μαρτύρων του Ιεχωβα , διότι σε βιβλίο με τίτλο διαγγελεις βασιλείας , στη σελίδα 218 , δηλώνεται : η οργανωση του Ιεχωβά δ ε ν είναι κατ' ο υ δ ε ν α τρόπο δημοκρατική . Ο Ιεχωβά είναι υπέρτατος και η κυβέρνηση του , η οργανωση του , είναι α υ σ τ η ρ ω ς θ ε ο κ ρ α τ ι κ ή .

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  74. Απο τη δεύτερη προς Θεσσαλονικείς επιστολή , χωριο τρια , στίχο πέμπτο : Ο δε Κύριος κατευθύναι υμών τὰς καρδίας εις τὴν αγάπην του Θεου καὶ εις τὴν υπομονὴν του Χριστου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Τ ι απαντά η οργανωση των μαρτύρων του Ιεχωβά για τα χωρια αυτά , όταν διαδίδει ότι το άγιο πνεύμα είναι α π ρ ο σ ω π η δυναμις ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Ας πάρουμε μια ιδεα από τη συνέντευξη την οποίαν έδωσε ο πρώην μάρτυς του Ιεχωβά Γεώργιος Χριστουλιας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Ανάμεσα στ' αλλα είπε : Όταν οι προσήλυτοι στην οργάνωση των μαρτύρων του Ιεχωβά εισέρχονται στις αίθουσες βασιλείας , δ ε ξέρουν , διότι δ ε τους το είπε κ α ν ε ν α ς , ότι εισέρχονται σε μια οργανωση η οποια δ ε πρόκειται ν' ανεχθεί τη π α ρ α μ ι κ ρ η δ ι α φ ω ν ι α , αν προκύψει στο μέλλον . Ο πρώην μάρτυρας του Ιεχωβά με τη δήλωση του ε π ι β ε β α ι ω ν ε ι α π ο λ υ τ α ότι η οργανωση των μαρτύρων του Ιεχωβά δ ε ν είναι κατ' ο υ δ ε ν α τρόπο δημοκρατική , όπως δηλώνεται από το βιβλίο : διαγγελεις βασιλείας . Α λ λ α δ ε ν είναι μόνο αυτό .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  78. Ο πρωην μάρτυρας του Ιεχωβά μίλησε για την ύπαρξη α π ο κ ρ υ φ ω ν δογμάτων στην οργάνωση των μαρτύρων
    του Ιεχωβά , κάτι που α π α γ ο ρ ε υ ε τ α ι α υ σ τ η ρ ο τ α τ α από το Ελληνικό Συνταγμα . Διότι για να θεωρηθεί μια οργάνωση ως έννομη , η π λ η ρ η ς δ ι α υ γ ε ι α του καταστατικού της είναι α ν α γ κ α ι α προϋπόθεση .

    5 Ιουνίου 2018 - 9:30 μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. alexia1004 είπε...
    Εγώ εξακολουθώ να θεωρώ τις φράσεις "προσευχόμαστε στο όνομα του Ιησού" και "ασκούμε πίστη στο όνομα του Ιησου" ακαταλαβίστικες ρητορίες της Σκοπιάς (ακριβώς όπως και την ανεκδιήγητη φράση "έγινε πνευματική διευθέτηση"). Απλά, δεν μπορώ να καταλάβω τι θέλουν να πουν...οι ποιητές! Αν αυτές οι δυο φράσεις σημαίνουν σε απλά ελληνικά "προσευχόμαστε στον Ιησού" και "πιστεύουμε στον Ιησού", γιατί δεν το διατυπώνουν έτσι απλά, όπως εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο; Η μόνη δικαιολογία που μπορώ να σκεφτώ είναι κάκιστη μετάφραση από την αγγλικη .Αλλιώς, τι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  80. Ιδου τ ι : Σε α π ο ρ ρ η τ ο βιβλίο των μαρτύρων του Ιεχωβά δημοσιεύτηκε αυτο : Αναζητούμε ανθρώπους με ιδιότητες π ρ ο β α τ ο ε ι δ ε ι ς . Συνήθως είναι χρήσιμο να προβαίνουμε σε σ υ ν ε χ ε ι ς ε π α ν ε π ι σ κ ε ψ ε ι ς όταν βρίσκουμε ανθρώπους με τέτοιες
    ιδιότητες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  81. Ιδού τι ισχυρίζεται η οργάνωση των μαρτύρων του Ιεχωβά σε βιβλίο μικρού μεγέθους , με τιτλο : Τι διδασκει η Αγία γραφη :




    Σελιδα 218 , άρθρο με τίτλο : ποιος ειναι ο Αρχάγγελος Μιχαήλ ; Ιδού τι εγραψαν : η γραφη δείχνει ότι ο Μιχαήλ ειναι α λ λ ο ονομα του Ιησού Χριστού , πριν και μετά τη γήινη ζωή του . Σε ότι αφορά τον αναστημενο Κύριο Ιησου Χριστό , το χωριο 1 Θεσσαλονικείς 4 : 16 δηλώνει :




    Ο ιδιος ο Κύριος θα κατεβει απο τον ουρανό με πρόσταγμα , με φωνη αρχαγγελου .




    Ώστε η φωνη του Ιησού περιγράφεται ως φωνή αρχαγγελου . Σ υ ν ε π ω ς , το χωριο αυτό δηλώνει ότι ο ίδιος ο Ιησούς είναι ο Αρχαγγελος Μιχαήλ .




    Αρχηγός Στρατεύματος . Όπως δηλώνει η γραφή , ο Μιχαηλ και οι άγγελοι του πολέμησαν με το δρακοντα .... και τους αγγέλους του . ( Αποκάλυψις 12 : 7 ) Α ρ α , ο Μιχαήλ είναι ο Αρχηγός ενός Στρατεύματος πιστων αγγέλων .




    Επίσης η Αποκάλυψις περιγράφει τον Ιησού ως τον Αρχηγό ενός Στρατεύματος πιστων αγγέλων . ( Αποκάλυψις 19 : 14 - 16 ) Ο Αποστολος Παύλος έγραψε και αυτός για τον Κύριον Ιησου και τους αγγέλους του . ( 2 Θεσσαλονικεις 1 : 7 )




    Στη γραφή αναφερονται τόσο ο Μιχαήλ και οι άγγελοι του όσο και ο Ιησούς και οι άγγελοι του ( Ματθαίος ιγ , τεσσαρακοστό στίχο , 16 : 27 , 24 : 31 , 1 Πέτρου 3 : 22 )



    Δοθέντος ότι ο Λόγος του Θεού δ ε δηλώνει πουθενά ότι υπάρχουν στον ουρανό δυο Στρατεύματα πιστών αγγέλων , ένα υπό την ηγεσία του Μιχαήλ και ένα υπό την ηγεσία του Ιησού




    , ε ι ν α ι λ ο γ ι κ ό να σ υ μ π ε ρ α ν ο υ μ ε ότι ο Μιχαήλ δ ε ν είναι παρα ο Ιησούς




    στον ουράνιο ρόλο του . Στις σελίδες 370 - 371 του βιβλίου με τιτλο : ενόραση στις γραφές , έκδοση των μαρτύρων του Ιεχωβά , απαντώνται περισσότερα για το ότι ο Μιχαήλ είναι ο Ιησούς .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  82. Αυτά τα τ ε ρ α τ ω δ η ψ ε μ μ α τ α , αυτες οι α θ λ ι ε ς π α γ ι δ ε ς , οι τ ε ρ α τ ο λ ο γ ι ε ς , οι α π ι σ τ ε υ τ ο ι ι σ χ υ ρ ι σ μ ο ι στοχεύουν π ρ ο β α τ ο ε ι δ ε ι ς ανθρώπους , όπως δηλώνεται α ν ε ρ υ θ ρ ι α σ τ α σ' α π ο ρ ρ η τ ο βιβλίο τους . Τίθεται το ερώτημα : Σεβαστοί αξιωματούχοι , επίσκοποι και πρεσβύτεροι οι οποίοι ανήκετε στην οργάνωση των μαρτύρων του Ιεχωβά , προσυπογράφει ο Θεός τα έργα σας ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Το γεγονός ότι σ τ η λ ι τ ε υ ω τη δραστηριότητα
    των μαρτύρων του Ιεχωβά , δ ε σημαίνει ότι
    δεν αγαπώ τους ανθρωπους οι οποίοι ανήκουν στην οργάνωση , απεναντίας δημοσιεύω τα αρθρα μου για να επιτευχθεί η ανανηψη των ανθρώπων
    αυτών , και ο πρώην μάρτυς του Ιεχωβά το ίδιο είπε όταν έδωσε τη πολύκροτη συνέντευξη στην ανταποκρίτρια Ν. Εξάρχου, ότι επιθυμεί να
    ανανηψουν οι πρωην ομοπιστοι του .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. Α Τιμ. 1,15 : πιστὸς ο λόγος καὶ πάσης αποδοχης αξιος, οτι Χριστὸς Ιησους ηλθεν εις τὸν κόσμον αμαρτωλοὺς σ ω σ α ι , ων πρωτός ειμι εγώ·

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Α Τιμ. 2 , 3 - 4 : τουτο γὰρ καλὸν καὶ απόδεκτον
    ενώπιον του σ ω τ η ρ ο ς ημων Θεου ος π α ν τ α ς
    ανθρώπους θ ε λ ε ι σ ω θ η ν α ι καὶ εις ε π ι γ ν ω σ ι ν α λ η θ ε ι α ς ε λ θ ε ι ν .

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  86. Β Τιμ. 2 , 24 - 26 : δουλον δὲ Κυρίου ο υ δει μάχεσθαι , αλλα η π ι ο ν ειναι πρὸς π α ν τ α ς , διδακτικόν , α ν ε ξ ι κ α κ ό ν , εν πραότητι παιδεύοντα τοὺς α ν τ ι δ ι α τ ι θ ε μ ε ν ο υ ς , μήποτε δω αυτοις ο Θεὸς μετάνοιαν εις ε π ι γ ν ω σ ι ν α λ η θ ε ι α ς , καὶ α ν α ν η ψ ω σ ι ν εκ της του διαβόλου π α γ ι δ ο ς , εζωγρημένοι υπ' αυτου εις τὸ εκείνου θέλημα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Εβρ. 10 , 26 - 31 : ε κ ο υ σ ι ω ς γὰρ αμαρτανόντων ημων μ ε τ α τὸ λ α β ε ι ν τὴν ε π ι γ ν ω σ ι ν της α λ η θ ε ι α ς , ο υ κ ε τ ι
    περὶ αμαρτιων υπολείπεται θυσία , φ ο β ε ρ α δέ τις εκδοχὴ κ ρ ι σ ε ω ς καὶ π υ ρ ο ς ζηλος ε σ θ ι ε ι ν μέλλοντος τοὺς υ π ε ν α ν τ ι ο υ ς . Αθετήσας τις νόμον Μωϋσέως άνευ οικτιρμων επὶ δυσὶν η τρισὶν μάρτυσιν αποθνήσκει· πόσω δοκειτε χ ε ι ρ ο ν ο ς αξιωθήσεται τ ι μ ω ρ ι α ς ο τὸν υιὸν του Θεου κ α τ α π α τ η σ α ς καὶ τὸ αιμα της διαθήκης κοινὸν ηγησάμενος , εν ω ηγιάσθη , καὶ τὸ Πνευμα της χάριτος ε ν υ β ρ ι σ α ς ; οιδαμεν γὰρ τὸν ειπόντα· εμοὶ
    εκδίκησις , εγὼ ανταποδώσω , λέγει Κύριος· καὶ πάλιν· Κύριος κρινει τὸν λαὸν αυτου . φ ο β ε ρ ο ν τὸ ε μ π ε σ ε ι ν
    εις χειρας Θεου ζ ω ν τ ο ς .
    Εβρ. 12,29 καὶ γὰρ ο Θεὸς ημων π υ ρ κ α τ α ν α λ ι σ κ ο ν .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  88. “Μια αυτοκρατορία μπορεί να είναι πολιτική , εμπορική ή θρησκευτική . Η γυναίκα που ονομάζεται Βαβυλώνα η μεγάλη δεν είναι πολιτική αυτοκρατορία επειδή ο Λόγος του Θεού δηλώνει ότι «οι βασιλεις της γης» , δηλαδή τα πολιτικά στοιχεία αυτού του κόσμου , «πόρνευαν» μαζί της . Η πορνεία της αντιπροσωπεύει τις συμμαχίες που συναπτει με τους άρχοντες αυτής της γης , γι’ αυτό αποκαλείται «μεγάλη πόρνη» . Η Βαβυλώνα η μεγάλη δεν μπορεί να είναι εμπορική αυτοκρατορία επειδή οι «έμποροι της γης» , οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τα εμπορικά στοιχεία , θα θρηνούν για αυτήν όταν καταστραφεί . Μάλιστα αναφέρεται ότι τόσο οι βασιλεις όσο και οι έμποροι κοιτάνε τη Βαβυλώνα τη μεγάλη από «απόσταση» . Σ υ ν ε π ω ς , ε ι ν α ι λ ο γ ι κ ό
    να σ υ μ π ε ρ α ν ο υ μ ε ότι η Βαβυλώνα η μεγάλη είναι , όχι πολιτική ή εμπορική αυτοκρατορία , αλλά θρησκευτική”. (Το κειμενο που μου διάβασε προέρχεται από το βιβλίο των μτΙ , «Τι διδάσκει η Γραφή» , σελ. 219 – 220) .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. 0ι αξιωματούχοι οι οποιοι ανήκουν στην οργάνωση των μαρτύρων του Ιεχωβά , επίσκοποι και πρεσβύτεροι , σ υ μ - π α ρ α σ υ ρ ο υ ν στη π λ α ν η α ν υ π ο π τ ο υ ς , α ν υ π ο ψ ι α σ τ ο υ ς ανθρώπους ως εξής : Α ρ α .... , Σ υ ν ε π ω ς .... , Ώ σ τ ε .... , ε ι ν α ι λ ο γ ι κ ό να σ υ μ π ε ρ α ν ο υ μ ε ( Ορθότερα : να σ υ μ - π α ρ α σ υ ρ ο υ μ ε ) .... , όντας α δ ι σ τ α κ τ ο ι Θ ε ο μ π α ι κ τ ε ς .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. “Γιατί το λες αυτό ; Μόλις είδαμε , γιατί η Βαβυλώνα η μεγάλη είναι η ψεύτικη θρησκεία”. Ο Χριστός είπε : αν το φως εστι σκότος , το σκοτος πόσον ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. Οι τύποι επιχειρούσαν ( εν γνώσει τους ; εν αγνοια τους ; ) να σου διδαξουν ότι εδιδαχθησαν στις αίθουσες βασιλείας : τη διδασκαλία της διεθνούς α π α τ η ς , μ α τ α ι ο ς κόπος .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. Το σκεπτικό των αξιωματούχων , επισκόπων και πρεσβυτέρων : α π α τ η στην α π α τ η , και στήνεται η τ ε ρ α τ ω δ η ς π α γ ι δ α . Όμως οι κόποι τους θα πάνε χ α μ ε ν ο ι , όπως και οι ί δ ι ο ι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  93. Ως γνωστόν , η πρωτη επιστολή του Ιωάννου
    ολοκληρώνεται ως εξής : οιδαμεν δὲ οτι ο υιὸς του Θεου ηκει καὶ δέδωκεν ημιν διάνοιαν ινα γινώσκωμεν τὸν αληθινόν . καί εσμεν εν τω αληθινω , εν τω υιω
    αυτου Ιησου Χριστω . ουτος εστιν ο αληθινὸς Θεὸς καὶ ζ ω η α ι ω ν ι ο ς . Τ ι προκύπτει από τα ανωτέρω ; Χριστός ο αληθινός Θεός ημών . Θεός αληθινός εκ Θεού αληθινού .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  94. Όμως οι προσήλυτοι στην οργάνωση των μαρτύρων του Ιεχωβά α γ ν ο ο υ ν τη Θεότητα του Ιησου . Ιδού τινι
    τροπω επιτυγχάνεται αυτό : Ο Απόστολος των εθνών έγραψε στην επιστολή προς Τιτον : .... του μεγάλου
    Θεού και σωτηρος ημών Ιησου Χριστού .... Ιδού τινι
    τρόπω διατυπώνεται αυτό στη μνκ : .... του μεγάλου Θεού ( εννοούν τον Ιεχωβά ) και ΤΟΥ ( επιχειρούν δ ι α χ ω ρ ι σ μ ο των π ρ ο σ ω π ω ν ) σωτηρος ημών Ιησου Χριστού .... Αυτά τα σ α τ α ν ο τ ε χ ν α σ μ α τ α δ ε τα αντιλαμβανονται οι εισερχόμενοι στην οργάνωση των μαρτύρων του Ιεχωβά , διότι α γ ν ο ο υ ν το πρωτότυπο κείμενο . Από το λ η θ α ρ γ ο μπορούν να α ν α ν η ψ ο υ ν μόνο αν π ρ ο σ ε ξ ο υ ν ότι ο Απόστολος των εθνών αποκαλεί τον Ιησού σωτήρα , αλλά
    μονο ο Θεός είναι σωτήρ , με την απόλυτη έννοια . Χριστός = σωτήρ , Θεός = σωτήρ , τ ι προκύπτει ; Ιδού τ ι προκύπτει : Χριστός = Θεός .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  95. Ιω. 3,19 αυτη δέ εστιν η κρίσις , ότι τὸ
    φως εληλυθεν εις τὸν κόσμον , καὶ ηγάπησαν οι ανθρωποι μαλλον τὸ σκότος η τὸ φως· ην γὰρ π ο ν η ρ α αυτων τὰ έργα .



    Ιω. 3,20 π α ς γαρ ο φ α υ λ α π ρ α σ σ ω ν μ ι σ ε ι τὸ φως καὶ ο υ κ ερχεται πρὸς τὸ φως , ίνα μ η ελεγχθη τὰ έργα αυτου .



    Ιω. 3,21 ο δε ποιών την αληθειαν ερχεται πρὸς το φως , ινα φανερωθη αυτου τα έργα , ότι εν Θεω εστιν ειργασμένα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  96. Ιω. 1,4 εν αυτω ζ ω η ην , καὶ η ζ ω η ην
    τὸ φως των ανθρώπων

    Ιω. 1,5 καὶ τὸ φως εν τη σκοτία φαίνει,
    καὶ η σκοτία αυτὸ ο υ κατέλαβεν .



    Ιω. 1,6 εγένετο ανθρωπος απεσταλμένος παρὰ
    Θεου , ονομα αυτω Ιωάννης

    Ιω. 1,7 ουτος ηλθεν εις μαρτυρίαν , ινα
    μαρτυρήση περὶ του φωτός , ινα π α ν τ ε ς π ι σ τ ε υ σ ω σ ι δι' αυτού .



    Ιω. 1,8 ο υ κ ην εκείνος τὸ φως , αλλ' ινα
    μαρτυρήση περὶ του φωτός .



    Ιω. 1,9 ην τὸ φως τὸ αληθινόν , ο φωτίζει πάντα ανθρωπον ερχόμενον εις τὸν κόσμον .



    Ιω. 8,12 παλιν ουν αυτοις ο Ιησους ελάλησε λέγων· ε γ ω ε ι μ ι τὸ φως του κόσμου· ο ακολουθων ε μ ο ι ο υ μ η περιπατήση εν τη σκοτία , αλλ' εξει τὸ φως της ζ ω η ς .



    Ιω. 9,5 Οταν εν τω κόσμω ω , φως ε ι μ ι του κόσμου .



    Ιω. 12,35 ειπεν ουν αυτοις ο Ιησους· ετι
    μικρὸν χρόνον τὸ φως μεθ' υμών εστι· περιπατειτε
    εως τὸ φως εχετε , ινα μ η σκοτία υμας καταλάβη· καὶ
    ο περιπατων εν τη σκοτία ο υ κ οιδε που υπάγει .



    Ιω. 12,36 εως τὸ φως εχετε , π ι σ τ ε υ ε τ ε εις τὸ
    φως , ινα υιοὶ φωτὸς γένησθε . Ταυτα ελάλησεν ο
    Ιησους , καὶ απελθὼν εκρύβη απ' αυτων .




    Ιω. 12,46 ε γ ω φως εις τὸν κόσμον ελήλυθα , ινα π α ς
    ο π ι σ τ ε υ ω ν εις ε μ ε εν τη σκοτία μ η μείνη .


    Α Τιμ. 6,14 τηρησαί σε τὴν εντολὴν ασπιλον , ανεπίληπτον μέχρι της επιφανείας του Κυρίου Ιησού Χριστου



    Α Τιμ. 6,15 ην καιροις ιδίοις δείξει ο
    μακάριος καὶ μόνος δυνάστης , ο βασιλεὺς των
    βασιλευόντων καὶ κύριος των κυριευόντων ,



    Α Τιμ. 6,16 ο μόνος εχων α θ α ν α σ ι α ν , φως οικων α π ρ ο σ ι τ ο ν ον ειδεν ο υ δ ε ι ς ανθρώπων ο υ δ ε ιδειν δύναται· ω τιμὴ καὶ κράτος α ι ω ν ι ο ν .




    Α Ιω. 1,5 και αυτη εστὶν η επαγγελία ην
    ακηκόαμεν απ' αυτου καὶ αναγγέλλομεν υμίν οτι ο
    Θεὸς φως εστι καὶ σκοτία εν αυτω ο υ κ εστιν ο υ δ ε μ ι α .



    Α Ιω. 1,6 εάν ειπωμεν ότι κοινωνίαν εχομεν μετ' αυτου καὶ εν τω σκοτει περιπατωμεν , ψευδόμεθα καὶ ο υ ποιουμεν τὴν αλήθειαν·



    Α Ιω. 1,7 εαν δὲ εν τω φωτὶ περιπατωμεν , ως αυτος εστιν εν τω φωτί , κοινωνίαν εχομεν μετ' άλληλων , ....

    Χριστός = σωτήρ , Θεός = σωτήρ , τ ι προκύπτει ; Ιδού τ ι προκύπτει : Χριστός = Θεός .
    Τηρουμένων των αναλογιών , με το ι δ ι ο σκεπτικό , τα ι δ ι α ι σ χ υ ο υ ν για τα ανωτέρω περί φωτος .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.