Σελίδες

27 Δεκ 2015

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ. ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ

Του Ιωάννη Πλεξίδα


Το βιβλίο του Ιωάννη Πλεξίδα, Άνθρωπος και θάνατος. Απόπειρα χριστιανικής ανθρωπολογίας, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις λογείον, αποτελεί την πιο πρόσφατη  συγγραφική δουλειά του θεολόγου και φιλοσόφου συγγραφέα, οποίος έχει ένα πολυπληθές συγγραφικό έργο στο χώρο της ορθόδοξης θεολογίας και ειδικότερα σε ό,τι αφορά στη σχέση της φιλοσοφίας με τη θεολογία. Στο παρόν βιβλίο ο Ιωάννης Πλεξίδας παρουσιάζει τη χριστιανική ανθρωπολογική σκέψη με αφορμή το μυστήριο του θανάτου...

20 Δεκ 2015

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, ΕΟΡΤΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ;

Του Ευστάθιου Μπαρνασά


Ημερομηνία ορόσημο για τον Χριστιανικό κόσμο, είναι η μεγάλη ετήσια Χριστιανική εορτή των Χριστουγέννων, η ημέρα της γεννήσεως του Ιησού Χριστού και εορτάζεται την 25η Δεκεμβρίου.

Τις τελευταίες δε 3-4 δεκαετίες, τα Χριστούγεννα εκτός από τους Χριστιανούς εορτάζονται από όλο σχεδόν τον κόσμο, λόγω των οικονομικών συμφερόντων και των τεραστίων κερδών που αποφέρουν οι εορταστικές αυτές ημέρες των Χριστουγέννων.

Όμως τι πράγματι εορτάζεται την ημέρα των Χριστουγέννων και γιατί;
Ήταν πάντα έτσι;

Θέσπισε ο Ιησούς Χριστός και οι Απόστολοι του την ημέρα των γενεθλίων του Ιησού Χριστού και κατ' επέκταση την εμπορευματοποίηση της;...

13 Δεκ 2015

Ο ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ Ο «ΠΑΡΑΒΑΤΗΣ» ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟ; ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΗΓΕΣ ΠΕΡΙ ΑΥΤΟΥ;


Ο Ιουλιανός σε χρυσό νόμισμα (σόλιδος)

Στις 26 Ιουνίου του 363 μ.Χ. ο Ιουλιανός πολεμώντας εναντίον των Περσών στη πρώτη γραμμή, τραυματίζεται θανάσιμα και μετά από κάποιες ώρες πεθαίνει.
Τον θάνατό του πολλοί τον απέδωσαν σε Χριστιανικό χέρι, επειδή ο Ιουλιανός είχε επαναφέρει την Εθνική (ειδωλολατρική) θρησκεία αντί του Χριστιανισμού, γι’ αυτό και αποκαλείται από τους Χριστιανούς και «Παραβάτης». Πριν όμως δούμε, ποιος εισήγαγε πρώτος την ιδέα αυτή περί δολοφονίας του Ιουλιανού από Χριστιανό, ας δούμε κατ’ αρχάς πως περιγράφει τον θανάσιμο τραυματισμό του και τον μετέπειτα θάνατό του ο προσωπικός βιογράφος και κορυφαίος κατά πολλούς για την αντικειμενικότητά του ιστορικός Αμμιανός Μαρκελίνος, ο οποίος συμμετείχε και ο ίδιος στην εκστρατεία κατά των Περσών και ήταν παρών σε όλα τα γεγονότα που αφηγείται:
«ΧΧV.3: Όπου ο αυτοκράτορας χωρίς να φορά τον θώρακά του όρμησε στην μάχη για να απωθήσει τους Πέρσες που μας πίεζαν από όλες τις μεριές, τραυματίστηκε από λόγχη και μεταφέρθηκε στη σκηνή του. Εκεί απευθύνεται στους γύρω του και αφού πίνει ένα ποτήρι δροσερό νερό, πεθαίνει...

6 Δεκ 2015

ΕΙΠΑΝ ΠΟΤΕ, ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ, ΟΤΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΗΡΥΞΕ ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΣΕ ΔΑΙΜΟΝΕΣ;

Του Γεωργίου Διαμαντίδη



«Μήπως ό Σατανάς ή Διάβολος έμεινε μόνος στην παρακοή του στον ουρανό; Όχι, διότι κι’ άλλοι άγγελοι εμιμήθησαν το παράδειγμα της παρακοής του και κατέστησαν αόρατο μέρος του σπέρματος του Όφεως.
«Ο Θεός δεν εφείσθη αγγέλους αμαρτήσαντας.» (Β’ Πέτρ. β’4).
Πότε αμάρτησαν αυτοί; Χωρίς να λαμβάνωμε τίποτε ως αυταπόδεικτο, αλλά συμβουλευόμενοι τον αποκαλυμμένο λόγο, πληροφορούμεθα ότι αυτό συνέβη στην εποχή του Νώε το αργότερο. Σχετικά με τον Ιησού Χριστό σε πνευματική μορφή είναι γραμμένο: «Δια του οποίου πορευθείς εκήρυξε και προς τα πνεύματα τα εν τη φυλακή, τα οποία ηπείθησαν ποτέ, εν ταις ημέραις του Νώε, ενώ  κατασκευάζετο η κιβωτός, εις ην ολίγαι (τουτέστιν οκτώ) ψυχαί διεσώθησαν δι’ ύδατος.» (Α’ Πέτρ. γ’ 18-20)
Η αφήγησις περί των ημερών του Νώε δεν μας αφήνει σε  αμφιβολία ως προς τη μορφή που προσέλαβε η παρακοή των»...