Σελίδες

30 Αυγ 2021

Οι θλίψεις στη ζωή μας


Της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

 

“Καλό εις τον άνθρωπο να βαστάζει ζυγό στη νεότητα αυτού’’ (Θρήνοι Ιερεμίου 3:27)

Οι θλίψεις είναι ένας μόνιμος συνοδοιπόρος στη ζωή όλων των ανθρώπων. Όλοι μας, στη διάρκεια της ζωής μας, θα έρθουμε αντιμέτωποι με μικρές και μεγάλες θλίψεις.

Ματαιώσεις, ασθένειες, προδοσίες, αβεβαιότητα, δυσκολίες. Όλα αυτά συνοδεύουν τη ζωή των ανθρώπων, αργά ή γρήγορα τους χτυπούν την πόρτα...

Η απομάκρυνση του ανθρώπου από το Θεό με την Πτώση, γέννησε πλήθος θλίψεων που εισέβαλλαν στη ζωή του: φθορά, ασθένειες, θάνατος, πόνος. Ακόμα και η λέξη γενέθλια που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την εορτή από τη συμπλήρωση ενός ακόμα χρόνου για τη ζωή μας, σημαίνει γεννώ τον άθλο. Δηλαδή, από τη στιγμή της γέννησης, η πορεία του ανθρώπου είναι γεμάτη δοκιμασίες.

Ο Θεός επιτρέπει τις θλίψεις στη ζωή μας, επειδή αυτές με διάφορους τρόπους, μας ωφελούν πνευματικώς.

Κάθε πικρή στιγμή, κάθε απογοήτευση, είναι ένα βήμα για την κάθαρση της ψυχής μας, για την ηθική μας τελειοποίηση, για τη βελτίωση του χαρακτήρα μας.

Ένας άνθρωπος που πιστεύει, χαίρεται για κάθε πικρή στιγμή της ζωής του, δίχως αυτό να του κλονίζει την εμπιστοσύνη και την ελπίδα στην επέμβαση της θείας βοήθειας. Γνωρίζει πως πρέπει να υπομένει, διότι μέσα από αυτή τη δυσκολία, η ίδια η ψυχή του θα ανέβει ένα σκαλί ψηλότερα στην ηθική του πρόοδο.

Ο Θεός έρχεται κοντά στον άνθρωπο που πονάει, επισκέπτεται αυτόν του οποίου η ψυχή είναι συντετριμμένη. Ο πόνος είναι το ξεπέρασμα της φθαρτής σάρκας, η προσέγγιση του ανθρώπου στον βαθύτερο εαυτό του· μέσα στον πόνο, ο άνθρωπος ανακαλύπτει ξανά το Θεό και γίνεται ανθρωπινότερος. Μέσω αυτού, ο άνθρωπος εισάγεται σε μία διαφορετική θέαση των πραγμάτων, πιο πνευματική και αόρατη.

“Διότι όν τινά αγαπά Κύριος παιδεύει, και μαστιγώνει πάντα τον γιο τον οποίον παραδέχεται’’, γράφεται από τον Απόστολο Παύλο στην Προς Εβραίους Επιστολή.

Και εμείς, ας αφήσουμε τον εαυτό μας στη Θεία μέριμνα, η οποία ναι μεν θα επιτρέψει σε διάφορες θλίψεις να έρθουν στη ζωή μας, αλλά δε θα μας εγκαταλείψει να χαθούμε μέσα σε αυτές.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Προσοχή! Χωρίς όνομα ή κάποιο ψευδώνυμο δεν γίνεται δημοσίευση σχολίου. Επίσης δεν πρέπει να είναι υβριστικό και άσχετο με το θέμα του άρθρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.