ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ, ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

Τελευταία Νέα του "Αντιαιρετικός"

Ευχαριστούμε όλες και όλους εσάς που επισκέπτεστε το ιστολόγιο μας ... Διαβάστε την καινούργια σελίδα μας "Απάνθισμα Πατερικών Κειμένων" ...ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ, ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

16 Δεκ 2009

Η ΘΕΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Πηγή εικόνας www.floga.gr

Οι περισσότεροι πιστοί έχουν την εντύπωση, πως διάφορα γεγονότα που εορτάζει η Εκκλησία μας και αφορούν το πρόσωπο του Χριστού, της Παναγίας ή των Αγίων έλαβαν χώρα την ημερομηνία που εορτάζονται.
Έτσι π.χ. πιστεύουν πως ο αρχάγγελος Γαβριήλ επισκέφτηκε την Θεοτόκο στις 25 Μαρτίου για να της μεταδώσει το χαρμόσυνο μήνυμα πως θα γεννήσει τον Σωτήρα ή πως οι ευσεβείς γονείς της Ιωακείμ και Άννα οδήγησαν την μικρή Μαρία στο Ναό στις 21 Νοεμβρίου (εισόδια της Θεοτόκου)....

Αγνοούν πως όλα αυτά τα ψυχοσωτήρια γεγονότα που εορτάζει η Εκκλησία μας, θεσπίστηκαν δηλαδή ορίστηκαν από τους Πατέρες αυτής.
Με πολύ απλά λόγια οι Πατέρες της Εκκλησία μας «πήραν» το ημερολόγιο και σε κάθε μέρα του όρισαν από μία γιορτή είτε του Χριστού, είτε της Παναγίας είτε των Αγίων ή ακόμα και διαφόρων σπουδαίων γεγονότων, όπως π.χ. την εορτή της αναστήλωσης των εικόνων.
Κλασσική περίπτωση θέσπισης εορτής είναι η αργία της Κυριακής. Πολλοί έχουν την εντύπωση πως πάντα εορτάζονταν η αργία της Κυριακής και αγνοούν πως θεσπίστηκε από τον Μέγα Κωνσταντίνο τον τέταρτο αιώνα και αφιερώθηκε στον Κύριο, εξ ου και η ονομασία της ως Κυριακής.Από το παραπάνω κανόνα βέβαια δεν εξαιρείται και η εορτή της Γέννησης του Χριστού, τα γνωστά μας Χριστούγεννα.
Έκπληκτοι μένουν πολλοί πιστοί, όταν τύχει να ακούσουν πως ο Χριστός όχι μόνο δεν γεννήθηκε 25 Δεκεμβρίου, αλλά και το κυριότερο, αγνοούμε παντελώς την ακριβή ημερομηνία της γέννησής του. Γιατί, είμαστε απολύτως βέβαιοι, πως σχεδόν όλοι τους, μετά όρκου μάλιστα θα υπερασπίζονταν την ορθότητα της ημερομηνίας αυτής, αφού είχαν την εντύπωση πως η ημερομηνία αυτή είναι καταγραμμένη στα Ευαγγέλια, πράγμα αναληθές βέβαια.Και η έκπληξή τους αυτή θα έφτανε στο απόγειο, όταν μάθαιναν πως στην αρχή οι πρώτοι Χριστιανοί γιόρταζαν την γέννηση του Χριστού μαζί με τη βάπτιση του στις 6 Ιανουαρίου!
Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά ώστε να γίνουμε κατανοητοί.
Αρχικά – όπως είπαμε – είχε οριστεί να γιορτάζεται η γέννηση του Χριστού μαζί με τη βάπτιση του (Θεοφάνεια) στις 6 Ιανουαρίου. Ο εορτασμός της γέννησης και της βάπτισης του ταυτόχρονα την ίδια ημέρα, στηρίζονταν στην ερμηνεία του σχετικού χωρίου (κομματιού) από το Ευαγγέλιο του Λουκά, στο οποίο αναφέρεται πως ο Χριστός ήταν στην ηλικία των 30 ετών όταν βαπτίστηκε Λουκ. 3:22.
Δηλαδή οι πρώτοι Χριστιανοί γιόρταζαν στις 6 Ιανουαρίου, τις κατά τρόπο τινά «δύο γεννήσεις του». Αυτή ως ανθρώπου από την Παρθένο Μαρία και την «γέννησή» του ως Θεού, αφού κατά την ημέρα αυτή ακούγεται η φωνή του Θεού να λέει «αυτός είναι ο Υιός μου ο αγαπητός» δηλαδή «ορίζεται» και «διασαφηνίζεται» πως ο άνθρωπος ο οποίος βαπτίζεται εκείνη την στιγμή δεν είναι μόνο άνθρωπος αλλά και Θεός.
Αργότερα όμως, τον τέταρτο αιώνα, η εορτή των Χριστουγέννων, διαχωρίστηκε από τα Θεοφάνεια και μεταφέρθηκε στις 25 Δεκεμβρίου, επειδή την ημέρα αυτή οι Εθνικοί (ειδωλολάτρες) κάτοικοι της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, γιόρταζαν την γέννηση του θεού Μίθρα. Ο ειδωλολατρικός θεός Μίθρας ήταν ένας από τους πιο αγαπητούς θεούς των ειδωλολατρών κατοίκων της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και ιδιαίτερα των λαϊκών στρωμάτων. Η καταγωγή του ήταν από την Περσία και συμβόλιζε τον Θεό – Ήλιο. Η γέννηση του, γιορτάζονταν με ένα τόσο πλούσιο πανηγυρικό τρόπο, ώστε πολλοί Χριστιανοί που ήταν ακόμα αδύναμοι ως προς την πίστη παρασύρονταν στις εορταστικές εκδηλώσεις των οπαδών του θεού Μίθρα.
Οι Πατέρες της Εκκλησίας μας τότε – σοφά ποιούντες – για να ανταγωνιστούν την μεγάλη αυτή γιορτή των ειδωλολατρών, μετέφεραν τα γενέθλια του Χριστού από τις 6 Ιανουαρίου στις 25 Δεκεμβρίου, έτσι που οι δυο εκείνες γιορτές να συμπέσουν και θέτοντας μ’ αυτό τον τρόπο πολλούς Χριστιανούς προ του διλλήματος σε ποια γιορτή να συμμετάσχουν. Του Χριστού ή του Μίθρα;Για πρώτη φορά η γέννηση του Χριστού στις 25 Δεκεμβρίου, εγκαινιάζεται και εορτάζεται στην πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας Ρώμη από τον Πάπα Λιβέριο το 354 μ.Χ.
Από εκεί μεταφέρεται να εορτάζεται στο Ανατολικό τμήμα της αυτοκρατορίας μετά από κάποια χρόνια, και συγκεκριμένα μεταξύ των ετών 378 – 381 μ.Χ.
Απευθείας πληροφορία από Πατερική πηγή για την εορτή των Χριστουγέννων τις 6 Ιανουαρίου, έχουμε από τον Εκκλησιαστικό Πατέρα Κλήμη τον Αλεξανδρέα (περίπου 210 μ.Χ.).
Άλλη πηγή και για τις δυο ημερομηνίες έχουμε από τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο, ο οποίος αρχίζοντας την ομιλία του για τη γέννηση του Χριστού αναφέρει, πως μόλις 10 χρόνια πριν, είχε αρχίσει η Εκκλησία της Αντιόχειας – στην οποία ήταν Επίσκοπος – να εορτάζει τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου.Πέρα όμως από τις ημερομηνίες και τις περιπέτειες των ορισμών τους, το γεγονός είναι ΕΝΑ και ΜΟΝΑΔΙΚΟ. Πως ο Θεός σαρκώθηκε για να σώσει μέσα στην μεγάλη του αγάπη, το πλάσμα του από την αμαρτία, την φθορά και το θάνατο.




ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Προσοχή! Χωρίς όνομα ή κάποιο ψευδώνυμο δεν γίνεται δημοσίευση σχολίου. Επίσης δεν πρέπει να είναι υβριστικό και άσχετο με το θέμα του άρθρου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...