ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ, ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

Τελευταία Νέα του "Αντιαιρετικός"

Ευχαριστούμε όλες και όλους εσάς που επισκέπτεστε το ιστολόγιο μας ... Διαβάστε την καινούργια σελίδα μας "Απάνθισμα Πατερικών Κειμένων" ...ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ, ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

10 Αυγ 2014

ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού

Η αγία μας Εκκλησία είναι συνυφασμένη με το μαρτύριο, διότι υπάρχει στους αιώνες και μέχρι τη συντέλεια του κόσμου, να δίνει τη μαρτυρία της εν Χριστώ σωτηρίας. Να ομολογεί ότι ο κόσμος «κείται όλος εν τω πονηρώ» και να κηρύττει τον πνευματικό πόλεμο εναντίον του κόσμου και εναντίον εκείνου που κατέχει τον κόσμο, τον διάβολο. Ο απόστολος Παύλος είχε τονίσει πως η πάλη η δική μας δεν είναι προς σάρκα και αίμα, δηλαδή προς ανθρώπους, αλλά προς τον κοσμοκράτορα του αιώνος τούτου, τον αρχέκακο και μισάνθρωπο, διάβολο, ο οποίος μισεί θανάσιμα τον άνθρωπο και αποζητά την καταστροφή του. Η πιο μεγάλη καταστροφή του είναι να του στερήσει τη σωτηρία, που του προσφέρει μόνον η Εκκλησία του Χριστού, η οργανική του ένταξη σ’ αυτή...
Πρώτος μάρτυρας της αγίας μας Εκκλησίας είναι ο Ίδιος ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, ο Οποίος, ως απεσταλμένος του Πατρός ήρθε στον κόσμο να μαρτυρήσει την αποκαλυμμένη αλήθεια περί του αληθινού Θεού. Να διαλύσει τα μαύρα σκοτάδια του ψεύδους, της ειδωλολατρίας, του σκοταδισμού, της δεισιδαιμονίας, της μοιρολατρίας, και όλων των μορφών του πνευματικού ξεπεσμού, που βίωνε η προχριστιανική ανθρωπότητα. Έτσι «η χάρις και η αλήθεια δια Ιησού Χριστού εγένετο» (Ιωάν.1,17-18). Ο Χριστός είναι ο Ίδιος «η οδός η αλήθεια και η ζωή» (Ιωάν.14,6). Μπροστά στον Πιλάτο βεβαίωσε ο Ίδιος πως «εις τούτο γεγέννημαι και εις τούτο ελήλυθα εις τον κόσμον, ίνα μαρτυρήσω τη αληθεία» (Ιωάν.18,37). Ο επί του Γολγοθά επονείδιστος σταυρικός Του θάνατος είναι το τεκμήριο της από Θεού αποκεκαλυμμένης όντως αλήθειας της Χριστιανικής διδασκαλίας και για τούτο ο Κύριός μας είναι ο πρώτος Μάρτυρας της Εκκλησίας μας.
Μετά τον Κύριο πρώτοι μάρτυρες της Εκκλησίας υπήρξαν οι άγιοι Απόστολοι, οι οποίοι στάλθηκαν από Εκείνον να είναι μάρτυρες της αλήθειάς Του «έως εσχάτου της γης» (Πραξ.1,8). Έγιναν όντως οι διαπρύσιοι μάρτυρες Του σε όλον τον κόσμο, μεταλαμπαδεύοντας το φως Του και τη μαρτυρία της μοναδικής εν Χριστώ σωτηρίας. Η μαρτυρία των αγίων Αποστόλων και όλων των κατοπινών μαρτύρων της αλήθειας του Θεού είχε τρομακτικές συνέπειες για τους ίδιους. Ο Χριστός τους είχε προειδοποιήσει ότι «ιδού εγώ αποστέλλω υμάς ως πρόβατα εν μέσω λύκων… αχθήσεσθε ένεκεν εμού εις μαρτύριον αυτοίς και τοις έθνεσιν» (Ματθ.10,16). Ατέλειωτοι ποταμοί αιμάτων ρέουν από της συστάσεως της Εκκλησίας μας ως τα σήμερα στα θεμέλιά Της. Νέφος μαρτύρων χαρακτηρίζει η Εκκλησία μας τα πλήθη των μαρτύρων Της, οι οποίοι έγιναν, κατά τον απόστολο Παύλο, δια του μαρτυρίου, «σύμφυτοι τω ομοιώματι του θανάτου» του Χριστού (Ρωμ.6,5). Εκατομμύρια Χριστιανοί στα δύο χιλιάδες χρόνια της Εκκλησίας μας, έδωσαν τη μαρτυρία τους για το Χριστό και την επισφράγισαν με το αίμα τους.   Οι μάρτυρες και το μαρτύριο δεν έλειψε ποτέ από την Εκκλησία μας, διότι ο αντίδικος διάβολος συνεχίζει να Την πολεμά με τα επί γης όργανά του και θα την πολεμά ως την εσχατιά της ιστορίας.
Στην αρχή προσπάθησε να καταστρέψει την Εκκλησία, εγείροντας μεγάλους διωγμούς. Αρχικά οι Ιουδαίοι και στη συνέχεια οι ειδωλολάτρες έγιναν τα πειθήνια όργανα του διαβόλου να καταστρέψουν την Εκκλησία και να ματαιώσουν το σωστικό της έργο στον κόσμο. Για τριακόσια σχεδόν χρόνια η Εκκλησία μας διώκονταν με λύσσα από το διεφθαρμένο ρωμαϊκό κράτος και τα σκοταδιστικά ειδωλολατρικά ιερατεία. Ποταμοί αιμάτων πότισαν το δένδρο της Εκκλησίας. Μυριάδες Χριστιανοί συλλαμβάνονταν και οδηγούνταν στα πιο φρικτά βασανιστήρια για να αρνηθούν την πίστη τους το Χριστό και να θυσιάσουν στα είδωλα και τους γελοίους και ανήθικους «θεούς» τους. Ένα από τα φρικτότερα βασανιστήρια και τρόποι θανατώσεως των Χριστιανών ήταν η δημόσια ρίψη τους σε άγρια αιμοβόρα πεινασμένα θηρία στα αμφιθέατρα και τις αρένες για παραδειγματισμό. Το περίφημο Κολοσσαίο της Ρώμης στέκεται ακόμα όρθιο για να μαρτυρεί τα αμέτρητα πλήθη των ηρωικών ομολογητών της πίστης μας Χριστιανών, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους, κάτω από τις επευφημίες και τις βλασφημίες του οργισμένου ειδωλολατρικού όχλου! Με τους μετριότερους υπολογισμούς, τουλάχιστον ένδεκα εκατομμύρια χριστιανοί έχυσαν το αίμα τους για το Χριστό στους διωγμούς αυτούς.
Οι μάρτυρες της πίστεως είναι για τη συνείδηση της Εκκλησίας μας το άνθος των ηρώων Της. Έχουν, σύμφωνα με τον ιερό συγγραφέα του βιβλίου της Αποκαλύψεως απόστολο Ιωάννη, την πιο τιμητική θέση στον ουρανό, βρίσκονται κάτω από το μεγαλειώδη θρόνο του Θεού! Η Εκκλησία μας προτάσσει του μάρτυρες όταν αναφέρεται στους αγίους, διότι γνωρίζει ότι η μαρτυρία τους και η επισφράγισή της με το αίμα τους, αποτελεί το θεμέλιό της. Λένε οι ιστορικοί και οι πηγές των ηρωικών εκείνων χρόνων πως η θανάτωση ενός μάρτυρα μετέστρεφε στο χριστιανισμό πλήθους ειδωλολατρών, οι οποίοι πολλές φορές μεταστρέφονταν την ώρα του μαρτυρίου των μαρτύρων και τους ακολουθούσαν στο μαρτύριό τους! Μάλιστα υπήρξε για την αρχαία Εκκλησία σοβαρό πρόβλημα, το πρόβλημα πολλών Χριστιανών, οι οποίοι παρουσιάζονταν στις αρχές αυτοβούλως, χωρίς να έχουν καταγγελθεί ότι είναι Χριστιανοί, για να ομολογήσουν το Χριστό και να αξιωθούν να χύσουν το αίμα τους για Εκείνον!      
Είναι ανάγκη να αποκτήσουμε και εμείς σήμερα πνεύμα ηρωισμού και ομολογίας, διότι και η εποχή μας έχει ανάγκη της χριστιανικής μαρτυρίας. Ακούμε ότι σε χώρες της Μέσης Ανατολής να υπάρχουν και σήμερα μάρτυρες και ολοκαυτώματα μαρτύρων της χριστιανικής πίστεως. Εμείς οφείλουμε να προσευχόμαστε για τους δοκιμαζομένους νέους μάρτυρες της πίστεώς μας να τους ενδυναμώνει ο Θεός και να φυλάει την πατρίδα μας να μη φτάσει η φρίκη των συγχρόνων διωγμών, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη πολύ κοντά μας.
 
 
 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Προσοχή! Χωρίς όνομα ή κάποιο ψευδώνυμο δεν γίνεται δημοσίευση σχολίου. Επίσης δεν πρέπει να είναι υβριστικό και άσχετο με το θέμα του άρθρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...