ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ, ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

Τελευταία Νέα του "Αντιαιρετικός"

Ευχαριστούμε όλες και όλους εσάς που επισκέπτεστε το ιστολόγιο μας ... Διαβάστε την καινούργια σελίδα μας "Απάνθισμα Πατερικών Κειμένων" ...ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ, ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

8 Απρ 2018

ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ




Πέρυσι τέτοιον καιρό περίπου, για να τιμήσουμε την μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης, το Πάσχα, ξεκινήσαμε να δημοσιεύουμε διηγήματα λογοτεχνικά ή μη. Έτσι αρχής γενομένης από το Πάσχα του 2017, δημοσιεύσαμε ένα υπέροχο μα συνάμα και τρυφερό διήγημα “Η νύχτα του Πάσχα” του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα και θεατράνθρωπου Άντον Πάβλοβιτς Τσέχωφ (1860 – 1904). Συνεχίζοντας φέτος, έχουμε την χαρά να παρουσιάσουμε μια διήγηση, που αφορά την Αναστάσιμη Λειτουργία, που τελέστηκε από τους ομοδόξους αδελφούς μας στο Ελσίνκι της Φινλανδίας. Υπόψη, πως η Ορθόδοξη Εκκλησία της Φινλανδίας (πληθυσμός 5.498.211, απογραφή 2016), αριθμεί 60.480 πιστούς (απογραφή 2014).

Ακολουθεί η διήγηση

Στις 27 Μαρτίου, μεσημέρι της Γ΄ Κυριακής των Νηστειών και της μνήμης του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, έλαβα από τον υπερόριο φίλο μου Ιωσήφ ένα πασχαλινό τηλεομοιότυπο, που το παραθέτω αυτολεξεί, με τη διευκρίνιση ότι οι Ορθόδοξοι Φινλανδοί εορτάζουν το Πάσχα την ίδια μέρα με τους Καθολικούς.

«Αγαπητοί μας Νίκο, Βικτώρια
και άπαντα τα Τριανταφυλλοπουλάκια,

Από τα καθ’ ημάς σας ευχόμαστε ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ – ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ. Για τα καθ’ ημάς καλή συνέχεια της Τεσσαρακοστής και Καλό Πάσχα. Είχαμε μια όμορφη και εκκλησιαστικώς ορθή ακολουθία της Ανάστασης χθες βράδυ. Ο κόσμος πολύς. Η εκκλησία γέμισε “μέχρι τα μπούνια”. Μετά το  “Δεύτε, λάβετε φως”, όλος ο κόσμος έξω. Η θερμοκρασία μείον τέσσερις. Ο πάγος έτριζε κάτω από τα πόδια μας. Ο παπάς μας άρχισε με το Χριστός ανέστη στα ελληνικά (τιμής ένεκεν) και κατόπιν στα φιλλανδικά, ρωσικά κ.λ.π. σε καμιά πενηνταριά γλώσσες.


Αρκετά μακρινή λιτανεία. Όλος ο κόσμος είχε πάρει από κάτι στα χέρια του: σταυρούς, λάβαρα, εικόνες, λουλούδια. Με την επιστροφή, όλος σχεδόν ο κόσμος έμεινε στη λειτουργία. Ο χορός το πανηγύρισε με το Χριστός ανέστη να ψέλνετε σε καμιά δεκαριά γλώσσες. Ο Κατηχητικός Λόγος του αγίου Ιωάννη στη θέση του, στο τέλος του Όρθρου. Συγκινείσαι να τον ακούς σε μια άγνωστη και παράξενη γλώσσα – την Φινλανδική – που δεν θα το είχε φανταστεί ο μέγας Ιεράρχης. Ο ναός ασφυκτικά γεμάτος. Η εκκλησία κατάγραφη με εικόνες ορθόδοξης τεχνοτροπίας λάμπει στο φως. Οι ψάλτες κυριολεκτικά χόρευαν στο ρυθμό του Χριστός ανέστη. Όλοι προσήλθαν στη Θ. Κοινωνία, που κράτησε καμιά ώρα. Ούτε σκέψη φυσικά να αποσυρθεί το ποτήριο για το τέλος. Εδώ στο τέλος της (κάθε) λειτουργίας ο ιερέας κρατά τον σταυρό και ο κόσμος προσέρχεται τον προσκυνά και παίρνει το αντίδωρο από δίπλα. Χθες μοίρασε και κόκκινα αυγά.

Ο ιερέας και οι διάκοι, με πλήρη αμφίεση, προσήλθαν στην έμπροσθεν του ναού ενοριακή αίθουσα και ευλόγησαν τα φαγητά που είχε φέρει ο κόσμος – η Μαρία κάθε χρόνο φτιάχνει γλυκά. Όλος ο κόσμος μετά κάθησε και ευφράνθηκε της Αναστάσιμης ευωχίας. Το κρασί έρρευσε – αν και υπό περιορισμό για όσους οδηγούσαν – η Φιλλανδική αστυνομία παραμένει πάντοτε άγρυπνη, με το αλκοτέστ στο χέρι, ακόμη και τη νύχτα του Πάσχα! Τελικά φτάσαμε στο σπίτι στις έξι παρά τέταρτο (με την καλοκαιρινή, κανονική πλέον ώρα). Η Μαρία είναι από νωρίς στο πόδι ετοιμάζοντας το πασχαλινό τραπέζι, όχι μόνο για μας, αλλά και για φίλους που θα έρθουν – τρεις Φιλλανδέζες κυρίες και έναν ελληνόφωνο Σκωτσέζο παππού!

Σας φιλούμε αναστάσιμα,
Ιωσήφ και συνοδεία»

Βραχύ σχόλιο: έγινε πολύς λόγος για την ανάγκη να μιμηθούμε το φιλλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα. Μήπως όμως είναι περισσότερο αναγκαίο να λάβουμε από τους μακρινούς μας ομοδόξους μαθήματα
ζωής;

Ν. Δ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ 

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΣΥΝΑΞΗ», ΤΕΥΧΟΣ 94, ΣΕΛΙΔΑ 97, 2005






ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Προσοχή! Χωρίς όνομα ή κάποιο ψευδώνυμο δεν γίνεται δημοσίευση σχολίου. Επίσης δεν πρέπει να είναι υβριστικό και άσχετο με το θέμα του άρθρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...