ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ, ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

Τελευταία Νέα του "Αντιαιρετικός"

Ευχαριστούμε όλες και όλους εσάς που επισκέπτεστε το ιστολόγιο μας ... Διαβάστε την καινούργια σελίδα μας "Απάνθισμα Πατερικών Κειμένων" ...ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ, ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

26 Σεπ 2022

Για βιβλιοφάγους!


Του Νικολάου Ποθητού

Αν κανείς προσέξει τους τίτλους μόνο των διαλέξεων της Μαρίας Ευθυμίου, της δημοφιλέστερης Ελληνίδας καθηγήτριας Ιστορίας, θα δει ότι αν και άθρησκη, χρησιμοποιεί τη θρησκεία ως το βασικό κλειδί για να παρουσιάσει έναν πολιτισμό. Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι ο καθένας οφείλει να γνωρίζει τα βασικά, έστω της θρησκείας του χώρου του...

Σε τούτο το άρθρο ωστόσο, αναφέρω συγγραφείς και αναγνώσματα που με έκαναν να δω τον χριστιανισμό πέρα από το ιστορικό και φολκλορικό του πλαίσιο. Συνιστώ τους παρακάτω συγγραφείς και προφανώς μπορείτε να κάνετε και εσείς το ίδιο γράφοντας ένα σχόλιο (και υπογράφοντας με κάποιο ψευδώνυμο έστω) κάτω από αυτήν την ανάρτηση.

Καινή Διαθήκη

Τα λόγια του Χριστού, του μόνου ιδρυτή μεγάλης θρησκείας που ισχυρίστηκε ότι είναι ο Θεός, παραμένουν επίκαιρα αλλά και ανεφάρμοστα μετά από χιλιετίες. Βάζει τον πήχη ψηλά, ωστόσο βοήθησε να γίνουν λίγα βήματα εξανθρωπισμού της κοινωνίας.

Κάλλιστος Ware

Η ορθοδοξία έχει μια άναρχη δομή. Αυτό έχει το καλό, αλλά και το κακό ότι ο καθένας λέει το κοντό και το μακρύ του. Για αυτό το λόγο, πιστεύω ότι είναι σημαντικό να εντοπίσει κανείς μια λίστα από σύγχρονα βιβλία που εγκρίνει κάποια επίσημη ορθόδοξη αρχή. Έπεσα πάνω στην προτεινόμενη βιβλιογραφία για μαθητές Λυκείου του 2015 από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Ένα από τα βιβλία που υπάρχουν στη λίστα είναι Η Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ο συγγραφέας του βιβλίου αυτού ήταν Άγγλος που έγινε ορθόδοξος σε ηλικία 24 χρόνων. Αυτό έχει τη σημασία του, γιατί μας κάνει να δούμε την ορθοδοξία πιο σφαιρικά και αντικειμενικά, από κάποιον που βρισκόταν για χρόνια έξω από αυτήν. Στο βιβλίο περιγράφεται η ιστορία της ορθοδοξίας, χωρίς περικοκλάδες, με γραφή «αγγλικής σχολής». Είναι άξιο αναφοράς ότι στηλιτεύονται πολλά κακώς κείμενα, όπως οι εθνικιστικοί ανταγωνισμοί των κατά τόπους εκκλησιών. Γίνεται αναφορά στη μελανή στάση της ελληνικής εκκλησίας κατά την περίοδο της χούντας.

π. Ιωάννης Ρωμανίδης

Στην προαναφερθείσα προτεινόμενη βιβλιογραφία υπάρχει και το βιβλίο Εμπειρική Δογματική με απομαγνητοφωνημένες ομιλίες του π. Ιωάννη Ρωμανίδη.

Ο π. Ιωάννης, όπως και ο Κάλλιστος Ware, δεν στρογγυλεύει τα πράγματα και δεν αρέσκεται στη διπλωματική γλώσσα. Για αυτό το λόγο ήρθε σε ρήξη με τον επιβλέποντα του διδακτορικού του, πήγε σε εκκλησιαστικά δικαστήρια, εκδιώχθηκε ως «κομμουνιστής» από τη χούντα χωρίς καν να έχει πολιτική δράση. Ήταν παθιασμένος στο να αποδείξει ότι η ορθοδοξία είναι μια θετική επιστήμη, σε σημείο που έμοιαζε σαν ένας ακαδημαϊκός επαναστάτης. Μετά τη χούντα και όλες αυτές τις φουρτούνες, η διδασκαλία του πλέον θεωρείται κλασική και θεμελιώδης και δεν αμφισβητείται από κανέναν είτε φανατικό είτε μοντέρνο, από όσο τουλάχιστον μπορώ να γνωρίζω, ίσως η μοναδική περίπτωση σύγχρονου θεολόγου στην Ελλάδα.

Στο προαναφερθέν βιβλίο φωτίζεται η ορθοδοξία σε ένα πρακτικό επίπεδο. Τι σημαίνει ηθική; Τι νόημα έχουν τα δόγματα; Όλα παίρνουν νόημα μόνο αν βλέπεις το άκτιστο φως του Θεού. Σε διαφορετική περίπτωση, τα δόγματα είναι πατερίτσες για ανάπηρους πνευματικά ανθρώπους που βασίζονται στις εμπειρίες τρίτων (των αγίων) για να βρουν την οδό της ανάπαυσης και της σωτηρίας τους.

Άγιος Πορφύριος

Δεν είχε πανεπιστημιακές γνώσεις όπως οι προηγούμενοι, μόνο βιώματα. Ο Βίος και οι λόγοι του συνεχίζουν ακόμα και μετά τη εκδημία του να αλλάζουν τις ζωές πολλών ανθρώπων που διψάνε για παραδείγματα πραγματικής αγάπης για τον Θεό. Μακριά από φανατισμούς και ψυχαναγκασμούς.


π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος (Λίβυος)

Ο άγιος Πορφύριος μέσα από τα βιβλία του ήταν αυτός που άλλαξε και τη ζωή ενός ιερωμένου, του π. Λιβύου. Το πρώτο του βιβλίο Ο κινέζος, ο Θεός και η μοναξιά είναι το καλύτερό του, αν και ακολούθησαν πολλές συγγραφικές επιτυχίες, γιατί μιλάει για τον Θεό, χωρίς να αναφέρεται σε Αυτόν, μέσα από ιστορίες ανθρώπων της διπλανής πόρτας.

Ανδρέας Κονάνος

Είναι με τον π. Λίβυο το δίδυμο που φέρνει τη νεολαία στην εκκλησία. Μακριά από ξύλινες γλώσσες, ρατσισμούς και φονταμενταλισμούς που είναι δυστυχώς ο κανόνας.

Στις ομιλίες και τα βιβλία του δίνει εξαιρετικές συμβουλές για τον γάμο, την ανατροφή των παιδιών και πολλά άλλα. Ωφελήθηκα προσωπικά από μια ομιλία του για το άγχος.

Στέφανος Δημόπουλος

Τέλος, περνάμε σε δύο διακεκριμένους επιστήμονες, γιατρούς, όχι θεολόγους. Ο Δρ. Στέφανος Δημόπουλος έχει κάνει χιλιάδες επιτυχείς εγχειρίσεις για τη θεραπεία του καρκίνου των ματιών και έχει διατελέσει διευθυντής του νοσοκομείου Υγεία. Στον ελεύθερο χρόνο του είναι όμως … κυνηγός αγίων! Στο βιβλίο του Άγιον Όρος χώρα ζώντων βιογραφεί πολλούς από αυτούς, που έζησαν στην εποχή μας.

Μέσα στον γενικότερο σκοταδισμό, πήρε θαρραλέα θέση υπέρ των εμβολίων για τον κορωνοϊό με σειρά άρθρων και μία ραδιοφωνική συνέντευξη από τα οποία μπορεί κανείς να αντλήσει επιπλέον πληροφορίες για το πώς βλέπει ένας επιστήμονας που έχει γνωρίσει αγίους τη σχέση επιστήμης και εκκλησίας.


Francis Collins

Ο Δρ. Francis Collins ήταν ο επικεφαλής της αποκρυπτογράφησης του ανθρώπινου DNA και για πάνω από δώδεκα χρόνια διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ. Από τους πιο σημαντικούς εν ζωή επιστήμονες θετικών επιστημών. Μεγαλωμένος σε οικογένεια και εκπαιδευτικό περιβάλλον που έτρεφαν αδιαφορία στην καλύτερη και σνομπισμό στην χειρότερη περίπτωση σε σχέση με τις θρησκείες. Αγνωστικιστής ή άθεος.

Κάπου εκεί βρίσκεται μία αφορμή για να ξεκινήσει μία συστηματική και ειλικρινής αναζήτηση για το τι ισχύει και τι όχι σχετικά με τις θρησκείες. Όλο το ταξίδι του καταγράφεται στο βιβλίο Η γλώσσα του Θεού.

 

Η λίστα δεν τελειώνει ποτέ. Εκτός από τα παραπάνω, θα μπορούσα να αναφέρω ενδεικτικά βιβλία για τον άγιο Παΐσιο, τον άγιο Λουκά τον Ιατρό και βιβλία του π. Φιλόθεου Φάρου.

Τέλος, τούτο το ιστολόγιο είναι όαση πρωτότυπου θεολογικού υλικού, με την υπογραφή του κ. Χρήστου ο οποίος με πάθος αλλά και με χιούμορ απλά αναζητά και αποτυπώνει την αλήθεια σε άρθρα του και ισότιμους διαλόγους με αλλόδοξους. Ο κ. Χρήστος έχει αναρτήσει στα δεξιά τη δική του προτεινόμενη βιβλιογραφία. Καλό διάβασμα!

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Προσοχή! Χωρίς όνομα ή κάποιο ψευδώνυμο δεν γίνεται δημοσίευση σχολίου. Επίσης δεν πρέπει να είναι υβριστικό και άσχετο με το θέμα του άρθρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...