ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ, ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

Τελευταία Νέα του "Αντιαιρετικός"

Ευχαριστούμε όλες και όλους εσάς που επισκέπτεστε το ιστολόγιο μας ... Διαβάστε την καινούργια σελίδα μας "Απάνθισμα Πατερικών Κειμένων" ...ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ, ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

19 Δεκ 2010

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤΑ ΑΠΟΚΡΥΦΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ


          Όπως είναι γνωστό, από τα τέσσερα κανονικά Ευαγγέλια (Ματθαίος, Λουκάς, Μάρκος, Ιωάννης) μόνο τα δύο πρώτα μας δίνουν κάποιες ελάχιστες πληροφορίες για την γέννηση και την παιδική ηλικία του Χριστού. Στα δύο άλλα υπάρχει πλήρης απουσία έστω και ελάχιστων πληροφοριών για τα γεγονότα αυτά, αφού ο Μάρκος ξεκινάει το Ευαγγέλιο του με την Βάπτιση του Χριστού που έλαβε χώρα στην ηλικία των 30 ετών, ο δε Ιωάννης ξεκινάει με την θεολογία του Λόγου.
          Στα δε Ευαγγέλια του Ματθαίου και του Λουκά μας παρέχονται οι εξής πληροφορίες:
·        Γενεαλογία του Χριστού, επίσκεψη αγγέλου στο όνειρο του Ιωσήφ για να μην διώξει την Μαρία αφού είχε μείνει έγκυος από το Άγιο Πνεύμα, προσκύνηση των Μάγων, φυγή εις την Αίγυπτο για να γλιτώσει το νήπιο – Ιησούς από την μανία του Ηρώδη, σφαγή νηπίων της Βηθλεέμ και της γύρω περιοχής από τον Ηρώδη, επιστροφή αγίας οικογενείας από την Αίγυπτο λόγω θανάτου του Ηρώδη (Ματθαίος).
·        Προαναγγελία της γέννησης του Ιωάννη του Βαπτιστή, Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, επίσκεψη Μαρίας στην Ελισάβετ, γέννηση του Ιωάννη του Βαπτιστή, γέννηση του Χριστού, περιτομή του Ιησού, παρουσίαση του Χριστού στο Ναό, προφητεία του δίκαιου Συμεών πως ο Ιησούς θα γίνει «σημείο αντιλεγόμενο», δοξολογία από την προφήτισσα Άννα επειδή αντίκρισε τον Σωτήρα, ο δωδεκαετής Ιησούς καταπλήσσει τους σοφούς στο Ναό των Ιεροσολύμων (Λουκάς).

          Το κενό αυτό λοιπόν των Ευαγγελίων ήρθαν να καλύψουν διηγήσεις από ευφάνταστους συγγραφείς επειδή η δίψα του κόσμου ήταν μεγάλη να μάθει όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα για την γέννηση και την παιδική ηλικία του Χριστού. Οι διηγήσεις αυτές απλοϊκές και μυθώδεις οι περισσότερες δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα του ζωηρού θρησκευτικού ζήλου των συγγραφέων τους αλλά και αιτία πολλές φορές να προωθήσουν τις αιρετικές απόψεις τους. Η συγγραφή τους ξεκίνησε από 2ο αιώνα μ.Χ. και έφτασε μέχρι τον Μεσαίωνα. Επεγράφοντο με ονόματα ιερών προσώπων της Καινής Διαθήκης για να τύχουν κύρους και αποδοχής από τους πιστούς. Και πράγματι έγιναν πολύ αγαπητά στους πιστούς αφού πολλές δοξασίες τους επιζούν ακόμα και σήμερα. Σ’ αυτό άλλωστε βοήθησε και ο μυθιστορηματικός χαρακτήρας τους αλλά και επειδή δεν είχε κλείσει ακόμα ο κατάλογος (κανόνας) των 27 βιβλίων της Καινής Διαθήκης, γεγονός που συνέβη στα τέλη του 4ου αιώνα. Έχουν όμως και κάτι θετικό. Πως διέσωσαν παραδόσεις και γεγονότα από την αληθινή Παράδοση της Εκκλησίας μας ή από χαμένα βιβλία των συγγραφέων της Καινής Διαθήκης.
        Οι διηγήσεις αυτές ονομάστηκαν «απόκρυφα» διότι οι συγγραφείς τους ισχυρίζονταν πως το υλικό τους στηρίζεται σε πηγές κρυφές που είναι γνωστές μόνο σ’ αυτούς. Όπως π.χ. στο Ευαγγέλιο της Παιδικής ηλικίας του Χριστού που δημοσιεύουμε στο παρόν άρθρο. Γράφει λοιπόν ο συγγραφέας: «Τις αφηγήσεις που ακολουθούν τις βρήκαμε στο βιβλίο του Ιωσήφ του αρχιερέα, που από ορισμένους ονομάζεται Καϊάφας.»
        Ο σκοπός που δημοσιεύουμε τις απόκρυφες διηγήσεις στο παρόν άρθρο αλλά και σε άλλα που έχουμε δημοσιεύσει γίνεται για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι για να γνωρίσουν οι πιστοί πως πολλά πράγματα που αφορούν τον Χριστό και τον Χριστιανισμό δεν υπάρχουν – όπως νομίζουν – στην Αγία Γραφή αλλά στα απόκρυφα βιβλία. Και ο δεύτερος να αποδείξουμε στους εχθρούς και συκοφάντες του Χριστιανισμού – οι οποίοι πολλοί από αυτούς είναι άσχετοι – πόσο λάθος αντίληψη έχουν στην συνωμοσιολογία εναντίον του. Διότι υποστηρίζουν πως εμείς οι θεολόγοι και ιερείς κρύβουμε τα απόκρυφα βιβλία για να μην φανερωθεί η πραγματική αλήθεια για τον Χριστιανισμό, γεγονός που τάχα δεν μας συμφέρει. Ουδέν μωρότερον και γελοιότερον τούτου. Τα απόκρυφα βιβλία κυκλοφορούν ελεύθερα στο εμπόριο από το οποίο μπορεί ο οιοσδήποτε να τα προμηθευτεί. Ας τα προμηθευτούν λοιπόν και ας μας δείξουν την … αλήθεια που κρύβουμε!                       

        Ας έρθουμε όμως τώρα στα απόκρυφα ευαγγέλια που αφορούν την γέννηση και την παιδική ηλικία του Χριστού.
        Και ξεκινάμε με το απόκρυφο «Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου» το οποίο έχαιρε μεγάλης εκτίμησης στην αρχαία εκκλησία.  
        Κύρια σημεία του:
·        Ο Ιωσήφ ξεκινάει με την Παναγία και τους γιους του για την απογραφή που είχε διατάξει ο Αύγουστος.
·        Επειδή την πιάνουν οι πόνοι της γέννας την Μαρία μπαίνουν σε μια σπηλιά που βρίσκουν και αφήνοντας ο Ιωσήφ τους γιους του να την προσέχουν ψάχνει για μαία (μαμμή).
·        Ψάχνοντας για την μαία ο Ιωσήφ διαπιστώνει πως ο χρόνος έχει σταματήσει γιατί τα πάντα έχουν ακινητοποιηθεί.
·        Βρίσκει μία μαία η οποία όμως δεν πιστεύει πως η Μαρία αν και παρθένος είναι έγκυος, οπότε ακολουθεί τον Ιωσήφ για να το διαπιστώσει.
·        Η μαία βγαίνοντας από τη σπηλιά βρίσκει κάποια Σαλώμη η οποία ούτε αυτή πείθεται για την παρθενία της Μαρίας. Γι’ αυτό βάζει το δάχτυλό της στην φύση της Μαρίας και όταν το διαπιστώνει «ξεραίνεται» το χέρι της.
·        Η Σαλώμη προσεύχεται στον Θεό και θεραπεύεται όταν παίρνει στην αγκαλιά της το βρέφος Ιησού.
·        Η προσκύνηση των μάγων είναι όμοια με αυτή των κανονικών ευαγγελίων με τη μόνη διαφορά πως γίνεται στη σπηλιά.
·        Για να αποφύγει την οργή του Ηρώδη η Μαρία κρύβει το βρέφος Ιησού στη φάτνη με τα ζώα.
·        Ομοίως και η Ελισάβετ για να προστατέψει τον μικρό Ιωάννη τον μετέπειτα Βαπτιστή του Κυρίου ανεβαίνει στα βουνά, όπου εκεί ανοίγει ένα βουνό στη μέση και μπαίνει και κρύβεται. 

ΤΟ ΠΡΩΤΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 17

       1 Βγήκε διάταγμα από τον Αύγουστο τον βασιλιά να απογραφούν όλοι στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας. Και είπε ο Ιωσήφ. «Εγώ θα απογράψω τους γιους μου. Αλλά μ’ αυτή την νεαρή κοπέλα τι θα κάνω; Πώς να την απογράψω; Σαν γυναίκα μου; Ντρέπομαι. Σαν θυγατέρα; Αλλά γνωρίζουν όλοι οι Ισραηλίτες ότι δεν είναι θυγατέρα μου. Όταν έρθει η ώρα του Κυρίου ας αποφασίσει ο Κύριος.»
        2 Και σέλωσε το γαϊδουράκι και κάθισε πάνω του αυτή, και το έσερνε ο γιος του, και ακολουθούσε ο Ιωσήφ. Και είχαν βαδίσει τρία μίλια. Και στράφηκε ο Ιωσήφ, και την είδε λυπημένη, και είπε στον εαυτό του. «Ίσως αυτό που έχει μέσα της, την προξενεί πόνο.» Και πάλι στράφηκε ο Ιωσήφ, και την είδε να γελάει. Και της είπε «Μαρία, τι σου συμβαίνει, γιατί βλέπω το πρόσωπό σου άλλοτε γελαστό, άλλοτε λυπημένο». Και είπε η Μαριάμ στον Ιωσήφ «Ότι δυο λαούς βλέπω με τα μάτια μου, έναν να κλαίει και να θρηνεί και έναν να χαίρεται και να αγαλλιάται». 
         3 Και όταν έφθασαν στο μέσο της διαδρομής, του είπε η Μαριάμ «Κατέβασέ με από το γαϊδουράκι, διότι αυτό που έχω μέσα μου με πιέζει δυνατά.» Και την κατέβασε από το γαϊδουράκι και της είπε «Που να σε βάλω για να κρύψω την ασχημοσύνη σου; Γιατί είναι έρημος ο τόπος».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 18

         1 Και βρήκε εκεί κάποιο σπήλαιο και την έβαλε μέσα, και άφησε τους γιους του να την προσέχουν, και βγήκε προς αναζήτηση μαίας στην πόλη της Βηθλεέμ.
         2 «Εγώ δε ο Ιωσήφ περπατούσα και δεν περπατούσα. Και κοίταξα τον αέρα και τον είδα έκθαμβο. Και κοίταξα τα σύννεφα του ουρανού, και τα είδα ακίνητα και τα πουλιά του ουρανού να μην πετάνε. Και κοίταξα στη γη και είδα μια σκάφη να κείτεται και τους εργάτες γύρω της, και τα χέρια τους μέσα στη σκάφη. Και όσοι τρώγανε δεν μασούσανε, και όσοι είχαν σηκωμένα τα χέρια δεν τα κατέβαζαν, και όσοι έφερναν το φαγητό στο στόμα τους δεν έτρωγαν, αλλά όλοι κοίταζαν προς τον ουρανό. Και είδα πρόβατα να βόσκουν, και ήταν ακίνητα, και ο βοσκός είχε σηκώσει το χέρι του να τα χτυπήσει και το χέρι του ήταν σηκωμένο ακίνητο. Και κοίταξα τον χείμαρρο του ποταμού, και είδα τα στόματα των κατσικιών πάνω από το νερό να μην πίνουν, και όλα όσα βρίσκονταν στο δρόμο ήταν έκπληκτα».   

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 19

           1 «Και είδα μια γυναίκα να κατεβαίνει από τα βουνά και μου είπε, Άνθρωπε που πηγαίνεις; Και της είπα πως ζητάω Εβραία μαία. Και μου αποκρίθηκε. Από το Ισραήλ είσαι; Και της είπα, ναι. Αυτή δε είπε. Και ποια είναι αυτή που γεννάει στο σπήλαιο; Και είπα εγώ. Η μνηστή μου. Και μου είπε. Δεν είναι η γυναίκα σου; Και της είπα πως αυτή είναι η Μαριάμ η οποία ανατράφηκε στον ναό του Κυρίου, και έτυχε ο κλήρος σε μένα να την πάρω. Και δεν είναι γυναίκα μου, γιατί έχει συλλάβει από το Πνεύμα το Άγιο. Και είπε σ’ αυτόν η μαία. Είναι αλήθεια αυτό; Και της είπε ο Ιωσήφ. Έλα και δες. Και πήγε μαζί του η μαία. 
           2 Και έφτασαν στον τόπο του σπηλαίου, και να ένα φωτεινό σύννεφο κάλυψε το σπήλαιο. Και είπε η μαία. Μεγαλύνθει η ψυχή μου σήμερα, γιατί είδαν τα μάτια μου παράδοξα πράγματα, επειδή γεννήθηκε σωτηρία στο Ισραήλ. Και αμέσως χαμήλωσε το σύννεφο από το σπήλαιο και φάνηκε ένα μεγάλο φως στο σπήλαιο που δεν μπορούσε να το αντέξουν τα μάτια. Και για λίγο χαμήλωσε και το φως, μέχρις ότου φάνηκε το βρέφος και άρχισε να θηλάζει από την μητέρα του Μαρία. Και έβγαλε φωνή μεγάλη η μαία και είπε. Μεγάλη είναι η σημερινή ημέρα, γιατί είδα το καινούργιο αυτό θέαμα.  
           3 Και βγήκε η μαία από το σπήλαιο και συνάντησε την Σαλώμη. Και της είπε Σαλώμη, Σαλώμη έχω να σου διηγηθώ ένα καινούργιο θέαμα. Γέννησε μία παρθένος χωρίς να αλλοιωθεί η φύση της. Και είπε η Σαλώμη. Στο όνομα του Κυρίου του Θεού μου, εάν δεν βάλω το δάκτυλό μου και δεν ερευνήσω την φύση αυτής, δεν πρόκειται να πιστέψω πως γέννησε μία παρθένος. 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 20

           1 Και εισήλθε η μαία στο σπήλαιο και είπε στη Μαριάμ. Φανέρωσε τον εαυτό σου, διότι υπάρχει μεγάλη αμφισβήτηση για σένα. Και έβαλε η Σαλώμη το δάκτυλο της στην φύση αυτής, και έβγαλε φωνή μεγάλη και είπε, αλίμονο στην αμαρτία μου και την απιστία μου, ότι επείρασα Θεό ζωντανό, και να το χέρι μου σαν το πυρ κατέπεσε από εμένα.
           2 Και γονατίζοντας προς τον Κύριον είπε, ο Θεός των πατέρων μου, ας θυμηθεί ότι είμαι σπέρμα του Αβραάμ και Ισαάκ και Ιακώβ. Μη με στιγματίσεις στα τέκνα του Ισραήλ, αλλά θεράπευσε με. Διότι εσύ γνωρίζεις, Κύριε, ότι στο όνομά σου έχω κάνει αγαθοεργίες και τον μισθό μου έλαβα από εσένα.
           3 Και να άγγελος Κυρίου εμφανίστηκε και είπε προς αυτή. Σαλώμη, Σαλώμη σε άκουσε ο Κύριος. Φέρε το χέρι σου στο παιδί και βάσταξε αυτό, και θα βρεις σωτηρία και χαρά.
           4 Και πήγε η Σαλώμη και βάσταξε αυτό, λέγοντας, προσκυνώ σ’ αυτό, διότι μεγάλος βασιλιάς γεννήθηκε στο Ισραήλ. Και να αμέσως γιατρεύτηκε η Σαλώμη, και βγήκε από το σπήλαιο δικαιωμένη. Και να ακούστηκε φωνή να λέγει Σαλώμη, Σαλώμη μην πεις σε κανένα όσα παράδοξα είδες, μέχρι το παιδί να εισέλθει στην Ιερουσαλήμ.      

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 21

           1 Και να ο Ιωσήφ ετοιμάστηκε να εξέλθει εις την Ιουδαία, και έγινε μεγάλος θόρυβος στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας. Διότι ήλθαν μάγοι λέγοντες, που είναι ο γεννηθείς βασιλιάς των Ιουδαίων; Είδαμε το αστέρι του στην ανατολή και ήρθαμε να τον προσκυνήσουμε.
           2  Και όταν το άκουσε ο Ηρώδης ταράχτηκε, και έστειλε τους υπηρέτες προς τους μάγους. Και κάλεσε και τους αρχιερείς και τους ανέκρινε λέγοντας. Τι έχει γραφτεί για τον Χριστό, που θα γεννηθεί; Του λένε αυτοί, στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας. Έτσι είναι γραμμένο. Και τους έδιωξε. Και ρώτησε τους μάγους λέγοντας τους. Ποιο σημάδι είδατε για τον γεννηθέντα βασιλιά; Και είπαν οι μάγοι. Είδαμε ένα μεγάλο αστέρι να λάμπει ανάμεσα στα άλλα άστρα και να σβήνει αυτά, ώστε τα αστέρια αυτά να μην φαίνονται. Και έτσι εμείς καταλάβαμε ότι γεννήθηκε βασιλιάς στο Ισραήλ και ήλθαμε να τον προσκυνήσουμε . Και τους είπε ο Ηρώδης. Πηγαίνετε να το βρείτε. Και όταν το βρείτε, ειδοποιήστε με να έλθω να το προσκυνήσω και εγώ.
          3 Και βγήκαν οι μάγοι, και να το αστέρι που είχαν δει στην ανατολή προχωρούσε μπροστά από αυτούς μέχρις ότου έφθασαν στο σπήλαιο, και στάθηκε πάνω από την κορυφή του σπηλαίου. Και είδαν οι μάγοι το παιδί με την μητέρα του την Μαρία, και έβγαλαν από τους σάκους τους χρυσό και λιβάνι και σμύρνα.
         4 Και αφού προειδοποιήθηκαν από τον άγγελο να μην εισέλθουν στην Ιουδαία, από άλλο δρόμο επέστρεψαν στην χώρα τους.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 22

         1 Αντιλαμβανόμενος ο Ηρώδης πως εξαπατήθηκε από τους μάγους, οργισμένος έστειλε δολοφόνους λέγοντας σ’ αυτούς. Τα βρέφη από δύο ετών και κάτω σκοτώστε τα.
          2 Ακούγοντας η Μαριάμ ότι δολοφονούνται τα βρέφη, φοβήθηκε και αφού έλαβε το παιδί και το εσπαργάνωσε το τοποθέτησε στην φάτνη με τα ζώα.
          3 Η δε Ελισάβετ ακούγοντας, πως αναζητείτε ο Ιωάννης, τον πήρε και ανέβηκε στα βουνά, και έψαχνε να βρει που θα τον κρύψει. Και δεν υπήρχε τόπος για να τον κρύψει. Και αναστέναξε η Ελισάβετ και είπε με φωνή μεγάλη. Βουνό του Θεού, δέξου την μητέρα μαζί με το παιδί της. Και αμέσως σχίστηκε το βουνό και την δέχτηκε. Και υπήρχε μαζί τους κάποιο φως. Διότι άγγελος Κυρίου ήταν μαζί τους και τους προστάτευε. 


       Το απόκρυφο «Ευαγγέλιο της Παιδικής ηλικίας του Χριστού» είναι Γνωστικής προέλευσης. Ο Γνωστικισμός ήταν ένα φιλοσοφικοθρησκευτικό σύστημα, με το οποίο ο Χριστιανισμός πάλεψε σκληρά τους τρεις πρώτους αιώνες, μέχρι να επικρατήσει. Ήταν προγενέστερος του Χριστιανισμού και είχε επηρεαστεί από τον Πλατωνισμό, τις ανατολικές Θρησκείες του Ζωροαστρισμού, Παρσισμού κ.λ.π., καθώς και τα Αιγυπτιακά μυστήρια. Όταν εμφανίστηκε ο Χριστιανισμός πήρε στοιχεία και από αυτόν, γι’ αυτό και έγινε επικίνδυνος για την Εκκλησία.

        Κύρια σημεία του:
·        Ο Ιησούς μόλις γεννήθηκε άρχισε να μιλάει και  λέει στην Παναγία πως είναι ο Γιος του Θεού.
·        Ορίζεται η ακριβής χρονολογία της γέννησης του Χριστού.
·        Βρίσκουν μια σπηλιά ο Ιωσήφ και η Μαρία και ο Ιωσήφ βγαίνει να ψάξει για μαμμή.
·        Βρίσκει μια Εβραία μαμμή αλλά όταν πηγαίνουν στην σπηλιά ο Ιησούς έχει γεννηθεί και λάμπουν φώτα στη σπηλιά.
·        Η μαμμή λέει στην Μαρία πως είναι διαφορετική από όλες τις γυναίκες
·        Η Μαρία λέει πως όχι μόνο αυτή είναι διαφορετική αλλά και το παιδί της.
·        Η μαμμή ακουμπάει τον Ιησού και γιατρεύεται.
·        Εμφάνιση αγγέλων και των βοσκών που υμνούν αμφότεροι τον Θεό λόγω της γέννησης του Χριστού.  

ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

         Τις αφηγήσεις που ακολουθούν τις βρήκαμε στο βιβλίο του Ιωσήφ του αρχιερέα, που από ορισμένους ονομάζεται Καϊάφας.
         Αυτός αναφέρει ότι ο Ιησούς πρωτομίλησε όταν ακόμη βρισκόταν στο βρεφικό του λίκνο και είπε στην μητέρα του:
       «Μαρία, είμαι ο Ιησούς, ο Γιος του Θεού, ο Λόγος που εσύ γέννησες σύμφωνα με την αναγγελία του αγγέλου Γαβριήλ και ο πατέρας μου με έστειλε για τη σωτηρία του κόσμου».
         Το έτος 309 της εποχής του Αλεξάνδρου, ο Αύγουστος εξέδωσε ένα διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο έπρεπε όλοι οι άνθρωποι να μεταβούν στον τόπο τους για να φορολογηθούν.
         Ξεκίνησε λοιπόν ο Ιωσήφ μαζί με την σύζυγό του Μαρία και ήρθαν στην Βηθλεέμ, ώστε να φορολογηθούν στην πόλη των πατέρων τους.
         Καθώς περνούσαν από τη σπηλιά, η Μαρία είπε στον Ιωσήφ ότι ήρθε η ώρα της γέννας και ότι δεν θα ‘πρεπε να προχωρήσουν στην πόλη. «Ας πάμε μέσα σ’ αυτή τη σπηλιά», είπε. Ήταν η ώρα που πλησίαζε να δύσει ο ήλιος.
         Ο Ιωσήφ έσπευσε να αναζητήσει μια μαμμή κι όταν είδε μια ηλικιωμένη Εβραία από την Ιερουσαλήμ της είπε, «Σε παρακαλώ, έλα καλή μου γυναίκα, στη σπηλιά κι εκεί θα δεις μια γυναίκα που είναι έτοιμη να γεννήσει».
        Μόλις είχε δύσει, όταν η ηλικιωμένη γυναίκα και ο Ιωσήφ έφτασαν στην σπηλιά και μπήκαν μέσα.
        Και ιδού, όλος ο χώρος έλαμπε από φώτα λαμπρότερα από τις λυχνίες και τα κεριά, αλλά κι από τον ίδιο τον ήλιο. Το νήπιο ήταν τυλιγμένο σε σπάργανα και θήλαζε στο στήθος της μητέρας του.
        Όταν είδαν εκείνο το φως έμειναν κατάπληκτοι. Η ηλικιωμένη γυναίκα ρώτησε την Αγία Μαρία, «Είσαι η μάνα αυτού του παιδιού;» και η Αγία Μαρία αποκρίθηκε, «Ναι, είμαι».
        Η γυναίκα συνέχισε, «Είσαι πολύ διαφορετική απ’ όλες τις γυναίκες».
        Η Αγία Μαρία της είπε, «Όπως δεν υπάρχει άλλο παιδί παρόμοιο με το γιο μου έτσι και δεν υπάρχει άλλη γυναίκα όμοια με τη μητέρα του».
        Τότε η ηλικιωμένη γυναίκα είπε, «Ω, Κυρία μου, έρχομαι εδώ για να αξιωθώ να λάβω μια αιώνια ανταμοιβή».
         Η Αγία Μαρία, η Δέσποινα μας, της απάντησε, «Ακούμπησε τα χέρια σου στο βρέφος», κι όταν εκείνη το έκανε έγινε υγιής. Όπως βάδιζε έλεγε, «Από τώρα και σε όλη την υπόλοιπη ζωή μου, θα είμαι υπηρέτης και διάκονος αυτού του παιδιού».
       Ύστερα απ’ αυτό, αφού ήρθαν οι βοσκοί κι άναψαν φωτιά και αγαλλίασαν, τους εμφανίστηκαν οι ουράνιες στρατιές που υμνούσαν και λάτρευαν τον ύψιστο Θεό. Κι όπως έκαναν το ίδιο οι βοσκοί, η σπηλιά έμοιαζε με έναν μεγαλειώδη ναό, γιατί οι γλώσσες των αγγέλων και των ανθρώπων είχαν ενωθεί, δοξάζοντας και λατρεύοντας τον Θεό, εξαιτίας της γέννησης του Κυρίου Χριστού.
        Όταν η ηλικιωμένη γυναίκα είδε όλα αυτά τα φανερά θαύματα, ανέπεμψε ευχαριστίες στον Θεό λέγοντας, «Σ’ ευχαριστώ Θεέ, Θεέ του Ισραήλ, γιατί τα μάτια μου είδαν την γέννηση του Σωτήρα του κόσμου».

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Ευαγγέλια Απόκρυφα, Κων/νου Τίσσεντορφ, εκδόσεις Σπανός
Απόκρυφα Κείμενα της Καινής Διαθήκης, Τόμος 1, έκδοση Πύρινος Κόσμος
 
 
 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Προσοχή! Χωρίς όνομα ή κάποιο ψευδώνυμο δεν γίνεται δημοσίευση σχολίου. Επίσης δεν πρέπει να είναι υβριστικό και άσχετο με το θέμα του άρθρου.

6 σχόλια:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ είπε...

Χρόνια πολλά στον ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΟ που σήμερα κλείνει 3 χρόνια.

Κύριε Χρήστο σας ευχαριστούμε για τα καταπληκτικά άρθρα που μας χαρίσατε όλο αυτό τον καιρό.

Ο Θεός να σας δίνει δύναμη ώστε να συνεχίσετε το θεάρεστο έργο σας.

Γνωρίζουμε ότι αθόρυβα πολλοί από τους πλανεμένους χάρη στη δική σας προσπάθεια έριξαν Αληθινό Φως και εξαφάνισαν εντελώς από την ψυχή τους το θολό "φωτάκι" που λάμβαναν σε δώσεις ως αιρετικοί καθώς χάνονταν μέσα σε διδασκαλίες πλάνης.

Με αγάπη Χριστού,

Παναγιώτης

Νικόλαος είπε...

Έτη πολλά κι ευλογημένα, στο ιστολόγιο και σε όλους! Ένα «ευχαριστώ» είναι λίγο. Καλές γιορτές σε όλους! Άντε να έρθουν τα Χριστούγεννα, να βρω κι εγώ χρόνο να διαβάσω το άρθρο :-)

Ανώνυμος είπε...

Tα Χριστουγεννα ειναι μια υπεροχη
γιορτη που τη χρειαζομαστε σ αυτον τον σκληρο κοσμο.

Παγανιστικης προελευσης τα εθμα
τους , ομορφα και διαχρονικα.

Καλα Χριστουγεννα σε ολους.

ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ

Χρήστος - αντιαιρετικός είπε...

Αγαπητέ Λουδοβίκο ή Ευστράτιε ή Valo,

Καλά Χριστούγεννα και σ' εσένα

Χρήστος - αντιαιρετικός

Ανώνυμος είπε...

http://rwssel.blogspot.com/2010/08/1926.html

Εύχομαι ολόψυχα σε όλους και στους μτι , ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ (άλλο ένα μετά το 1914)

Rwssel

Θεμιστοκλής είπε...

Ευλογημένα Χριστούγεννα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...