ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ, ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

Τελευταία Νέα του "Αντιαιρετικός"

Ευχαριστούμε όλες και όλους εσάς που επισκέπτεστε το ιστολόγιο μας ... Διαβάστε την καινούργια σελίδα μας "Απάνθισμα Πατερικών Κειμένων" ...ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ, ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

15 Απρ 2011

Η πλάνη της Σκοπιάς εις τα άζυμα του αναμνηστικού δείπνου του Κυρίου.

Του Γεωργίου Τσιμπιρίδη


    Eις την παρούσα μελέτη μας θα επιδιώξουμε, πολύ συνοπτικώς, να αποδείξουμε την πλάνη τών Μαρτύρων τού Ιεχωβά εις το θέμα τής χρήσεως τών αζύμων που χρησιμοποιούν εις την τελετή τής Αναμνήσεως, την οποία επιτελούν κάθε χρόνο κατά την 14ην τού Εβραικού μήνα Νισάν, και που εφέτος συμπίπτει με την 17ην Απριλίου. Για να καταλάβουμε εις ποία σημεία βασίζονται και ποία σημεία τής Γραφής έχουν παρερμηνεύσει, παραθέτουμε ευθύς αμέσως αποσπάσματα από διάφορα κείμενά τους τα οποία και θα σχολιάσουμε, υπογραμμίζοντας αυτά που θεωρούμε σημαντικά..
«Πότε Θεσπίστηκε. Ανέκαθεν το Πάσχα τηρούνταν στις 14 τού μήνα Νισάν (Αβίβ), την ημέρα ή κοντά στην ημέρα τής πανσελήνου, δεδομένου ότι η πρώτη ημέρα τού κάθε μήνα (σεληνιακού μήνα) στο Ιουδαϊκό ημερολόγιο ήταν η ημέρα τής νέας σελήνης, όπως καθοριζόταν με οπτική παρατήρηση. Συνεπώς, η 14η ημέρα τού μήνα έπεφτε περίπου στα μέσα τού σεληνιακού κύκλου. Η ημερομηνία τού θανάτου τού Ιησού αποδεικνύεται στο λήμμα ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ (Πότε πέθανε) ότι ήταν η 14η Νισάν τού 33 Κ.Χ....Το βράδυ πριν από το θάνατό του ήταν που ο Ιησούς, τηρώντας το Πάσχα, έφαγε το τελευταίο του πασχαλινό γεύμα και κατόπιν θέσπισε το Δείπνο τού Κυρίου. Προτού ακόμη αρχίσει το δείπνο τής Ανάμνησης, αποπέμφθηκε ο προδότης Ιούδας ενώ, σύμφωνα με το υπόμνημα, «ήταν νύχτα». (Ιωα 13:30) Εφόσον οι ημέρες τού Ιουδαϊκού ημερολογίου διαρκούσαν από το βράδυ τής μιας ημέρας ως το βράδυ τής επομένης, το Δείπνο τού Κυρίου γιορτάστηκε και αυτό τη 14η Νισάν, το βράδυ της Πέμπτης 31 Μαρτίου.... Τα Εμβλήματα. Ο Μάρκος αφηγείται τα εξής αναφορικά με το ψωμί που χρησιμοποίησε ο Ιησούς όταν θέσπισε το Δείπνο τού Κυρίου: «Καθώς συνέχιζαν να τρώνε, πήρε ένα ψωμί, είπε μια ευλογία, το έσπασε και τούς το έδωσε και είπε: “Πάρτε το, αυτό σημαίνει το σώμα μου”». (Μαρ 14:22) Το ψωμί ήταν αυτό που είχαν για το πασχαλινό γεύμα το οποίο ο Ιησούς και οι μαθητές του είχαν μόλις ολοκληρώσει. Επρόκειτο για άζυμο ψωμί, δεδομένου ότι δεν επιτρεπόταν να υπάρχει προζύμι στα σπίτια τών Ιουδαίων κατά τη διάρκεια τού Πάσχα και τής σχετιζόμενης με αυτό Γιορτής τών Άζυμων Άρτων» (Ενόραση, τόμ.Α΄, σελ.707-708).
«Ο ετήσιος εορτασμός τού Δείπνου τού Κυρίου (ή Ανάμνηση) είναι η μόνη γιορτή που έχουν την εντολή από τη Γραφή να τηρούν οι Χριστιανοί. Ο Ιησούς την καθιέρωσε τη νύχτα τής 14 Νισάν 33 μ.Χ., αφού γιόρτασε το Ιουδαϊκό Πάσχα. Μπροστά του υπήρχαν τα διάφορα είδη τροφής, που χρησιμοποιούνταν στο γεύμα τού Πάσχα. Η περιγραφή τού Λουκά λέει: ‘[Ο Ιησούς] λαβών άρτον, ευχαριστήσας έκοψε και έδωκε εις αυτούς, λέγων· Τούτο είναι το σώμα μου το υπέρ υμών διδόμενον· τούτο κάμνετε εις την ιδική μου ανάμνησιν. Ωσαύτως και το ποτήριον, αφού εδείπνησαν, λέγων· Τούτο το ποτήριον είναι η καινή διαθήκη εν τω αίματί μου, το υπέρ υμών εκχυνόμενον.—Λουκάς 22:19, 20. Ο Θεός είχε κατευθύνει τούς Εβραίους να χρησιμοποιήσουν ‘άζυμα’ κατά τη διάρκεια τού Πάσχα. (Έξοδος 12:8) Ώστε οι ‘άρτοι’ που είχε μπροστά του ο Ιησούς ήταν άζυμοι άρτοι. Ήταν φτιαγμένοι από σιτάλευρο, χωρίς καθόλου αλάτι, ή οποιοδήποτε άλλο άρτυμα, γιατί παρίσταναν τον άρτο θλίψεως’. (Σκοπιά 01.07.1982, σελ.31)
    Εις τα ανωτέρω έντυπα η Σκοπιά πληροφορεί τούς αναγνώστες της τα εξής:
α) Ο Χριστός απέθανε ανήμερα τού Εβραικού Πάσχα δηλαδή εις τις 14 Νισάν,
β) Το τελευταίο του δείπνο ο Χριστός το ετέλεσε το βράδυ πρν από τον θάνατό Του, δηλαδή εις την αρχή τής 14ης Νισάν, κατά το σκοτεινόν αυτής τμήμα,
γ) Το ψωμί, τού οποίου έκανε χρήση ο Χριστός και ετέλεσε την Ανάμνηση, ήτο άζυμο,
δ) Κατά την διάρκεια τού Πάσχα, δηλαδή κατά την 14ην Νισάν, δεν επετρέπετο να υπάρχει προζύμι, ένζυμος δηλαδή άρτος, εις τα σπίτια τών Ιουδαίων και
ε) Με προσεκτική ανάγνωση βλέπουμε ότι η Σκοπιά, εις το συγκεκριμένο κείμενο, κάνει διάκριση μεταξύ ημέρας τού Πάσχα και τής επταημέρου εορτής τών Αζύμων που ακολουθούσε την επομένη ημέρα.
    Όλες τις ανωτέρω παρατηρήσεις οφείλουμε να τις έχουμε υπ’ όψιν, εις την συνέχειαν τής μελέτης μας. Προσέξτε όμως αγαπητοί αναγνώστες το τέχνασμα τής Σκοπιάς, για να παραπλανήσει τούς αναγνώστες της και να περάσει το μήνυμα, ότι όντως ο Ιησούς έκανε χρήση αζύμων κατά την διάρκεια τού δείπνου Του. Αναφέρει  μία αλήθεια, προκειμένου να περάσει την πλάνη της! Η αλήθεια είναι ότι πράγματι, κατά την ημέρα τού Πάσχα, δεν επετρέπετο να υπάρχει ένζυμος άρτος εις τα σπίτια τών Ιουδαίων. Κι αυτό επειδή από το σούρουπο τής 14ης Νισάν, άρχιζε το λεγόμενο  bedikat chametz’ (έρευνα γιά ένζυμα) κατά την οποίαν έρευνα ο οικοδεσπότης, με το φως μίας λαμπάδας, ερευνούσε όλο το σπίτι και γύρω από αυτό, για τυχόν ύπαρξη ενζύμου άρτου και απομακρύνσεως αυτού.
      Η Σκοπιά δηλαδή, αναφέροντας αυτή την αλήθεια, υπαινίσσεται, ότι αφού απηγορεύετο εις την 14ην Νισάν το προζύμι και ο ένζυμος άρτος, άρα ήτο εις χρήσιν τα άζυμα!!! Κι έτσι εξάγει αυθαιρέτως το συμπέρασμα, ότι «Το ψωμί ήταν αυτό που είχαν για το πασχαλινό γεύμα το οποίο ο Ιησούς και οι μαθητές του είχαν μόλις ολοκληρώσει. Επρόκειτο για άζυμο ψωμί, δεδομένου ότι δεν επιτρεπόταν να υπάρχει προζύμι στα σπίτια τών Ιουδαίων κατά τη διάρκεια τού Πάσχα» (Ενόραση, τόμ.Α΄, σελ.708). Πλανάται όμως πλάνην οικτράν η Σκοπιά, και δυστυχώς παραπλανάει και τούς ακολούθους της, διότι τούς αποκρύπτει ότι η ημέρα τού Πάσχα, δηλαδή η 14η Νισάν, ήτο ημέρα ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ τών αζύμων και ΟΧΙ ημέρα χρήσεως και βρώσεως αυτών!!! Ημέρα χρήσεως και βρώσεως τών αζύμων ήτο η επομένη ημέρα τού θανάτου τού Ιησού, η 15η Νισάν, όπως ξεκάθαρα αναφέρεται εις το ΛΕΥΙΤ. ΚΓ:6 (κατά το Εβρ.) «Και την δεκάτην πέμπτην ημέραν τού αυτού μηνός, εορτή τών αζύμων εις τον  Κύριον· επτά ημέρας άζυμα θέλετε τρώγει» και εις τούς ΑΡΙΘΜ. ΚΗ:17 (κατά το Εβρ.) «Και την δεκάτην πέμπτην τού μηνός τούτου είναι εορτή· επτά ημέρας θέλουσι τρώγεσθαι άζυμα.»! Η 14η Νισάν ονομάζετο ‘παρασκευή τού Πάσχα’ (ΙΩΑΝ. ΙΘ:14,31,42), διότι κατ’ αυτήν έπρεπε να τελειώσει όλη η οικιακή και λατρειακή προπαρασκευή, την οποία απαιτούσε ο Ιουδαικός Νόμος για το Πάσχα, δηλαδή η προμήθεια αζύμου άρτου, η προμήθεια τού αμνού και λοιπών χρειωδών.
    Λαμβανομένου δε υπ’ όψιν ότι το Πάσχα εωρτάζετο την 15ην Νισάν, συμπίπτουσα τότε προς το Σάββατο, το οποίο - καθώς και η εορτή - άρχιζε από τής 6ης εσπερινής τής προτεραίας (παραμονής), αυτή η προτεραία, ήτο η 14η Νισάν, καλουμένη και ‘παρασκευή τού Πάσχα’, διότι κατ’ αυτήν άρχιζε, ως ελέχθη, η προμήθεια ή η εις τούς οίκους παρασκευή τού πασχαλίου αζύμου άρτου, τού οποίου η βρώση θα άρχιζε από τής 6ης εσπερινής τής Παρασκευής προς το Σάββατο, όταν θα άρχιζε η 15η Νισάν, δηλαδή η πρώτη ημέρα τής εβδομαδιαίας εορτής τού Πάσχα, η οποία δια τούτο εκαλείτο ‘εορτή τών αζύμων τω ΚυρίωΛΕΥΙΤ. ΚΓ:6 (κατά το Εβρ.).
    Η Σκοπιά, εις τα έντυπα που θα παραθέσουμε ευθύς αμέσως, λέγει ξεκάθαρα ότι η εορτή τών Αζύμων, ετελείτο μετά από την τήρησι τού Πασχαλίου δείπνου, ξεκινούσε δηλαδή εις την 15ην Νισάν.  
«Η πρώτη από τις ετήσιες εορτές, η εορτή τών αζύμων, ετελείτο αμέσως μετά την τήρησι τού Πασχαλίου δείπνου στις 14 τού μηνός Αβίβ ή Νισάν. Η εορτή τών αζύμων διαρκούσε επτά ημέρες, από τις 15 Νισάν και μέχρι τις 21 Νισάν. Η πρώτη ημέρα αυτής τής εορτής ήταν το Σάββατο που ακολουθούσε την τήρησι τού Πασχαλίου δείπνου. Τη δεύτερη ημέρα τής εορτής, στις 16 Νισάν, ο Ισραηλίτης αρχιερεύς στο ναό τού Ιεχωβά στην Ιερουσαλήμ προσέφερε σ’ Αυτόν ένα δράγμα από τη νεοθερισμένη συγκομιδή κριθής.—Λευιτ. 23:11-16.
Υπάρχει μια ιστορική αφήγησις για ένα 12-χρονο παιδί που εφέρθη από τη Ναζαρέτ στην Ιερουσαλήμ για να εορτάση το Πάσχα. Το παιδί αυτό ήταν ο Ιησούς, ο γιος τής Μαρίας. Μετά από δεκαοχτώ χρόνια, το 29 μ.Χ., αυτός ο Ισραηλίτης, που ήταν τώρα ο Κύριος Ιησούς Χριστός, έγινε ο «Αμνός τού Θεού,» τον οποίον εξεικόνιζε ο Πασχάλιος αμνός (Λουκ. 2:41-52· Ιωάν. 1:29-37). Μετά από τριάμισυ χρόνια, θυσιάσθηκε πραγματικά πάνω σ’ ένα ξύλο στο Γολγοθά, έξω από την Ιερουσαλήμ, την Παρασκευή, 14 Νισάν τού έτους 33 μ.Χ. Το βράδυ εκείνης τής Παρασκευής άρχιζε η 15η Νισάν, και μαζί μ’ αυτήν η εορτή τών αζύμων, αλλά ο ίδιος ο Ιησούς δεν συμμετείχε στην ευφροσύνη που χαρακτήριζε μια τέτοια περίπτωσι. Είχε πεθάνει και είχε ταφή.» (Σκοπιά 15.05.1980, σελ.8-9)
«Το Πάσχαη πρώτη από τις γιορτές τού μήνα Νισάνπου αρχικά γιορτάστηκε στην Αίγυπτο, έπεφτε τη 14η ημέρα τού μήνα και περιλάμβανε τη θυσία τού πασχαλινού αρνιού. (Εξ 12:2-14· Λευ 23:5· Δευ 16:1) Την επόμενη ημέρα άρχιζε η εφταήμερη Γιορτή των Άζυμων Άρτων, από τη 15η μέχρι την 21η ημέρα του μήνα. Τη 16η Νισάν γινόταν η προσφορά τών πρώτων καρπών από το θερισμό τού κριθαριού(Ενόραση, τόμ.Β΄, σελ.463)
Μετά την ανάγνωση τών ανωτέρω εντύπων απευθύνουμε δύο ερωτήματα εις τούς αγαπητούς Μάρτυρες τού Ιεχωβά:
α) Τι επετρέπετο να τρώγουν καθ’ όλην την διάρκεια τής επταημέρου εορτής οι Εβραίοι; «επτά ημέρας άζυμα θέλετε τρώγει» ΛΕΥΙΤ. ΚΓ:6 (κατά το Εβρ.), «επτά ημέρας θέλουσι τρώγεσθαι άζυμα» ΑΡΙΘΜ. ΚΗ:17 (κατά το Εβρ.)
β) Όταν η Σκοπιά βάζει τον Χριστό με τούς Μαθητές Του να τρώγουν άζυμα εις την 14ην Νισάν, δηλαδή ΠΡΟ ΤΗΣ 15ης Νισάν, έχουν άπαντες (συμφώνως προς το ΛΕΥΙΤ. ΚΓ:6 και τούς ΑΡΙΘΜ. ΚΗ:17) παραβεί τον Νόμο τού Θεού ΝΑΙ ή ΟΧΙ; Κι αν πράγματι συνέβη κάτι τέτοιο, γιατί οι διώκτες τού Χριστού, Γραμματείς και Φαρισαίοι, δεν το εκμεταλεύθηκαν εις το Μέγα Συνέδριο, αλλά αναγκάστηκαν να επικαλεσθούν ψευδομάρτυρες (ΜΑΤΘ.ΚΣΤ:59-60, ΜΑΡΚ.ΙΔ:55-57) προκειμένου να προσάψουν ψευδή κατηγορία εναντίον τού Ιησού, διότι δεν υπήρχε αληθινή να ευσταθήσει; Κι εφόσον η ΙΔΙΑ Η ΣΚΟΠΙΑ, που πιστεύετε και ακολουθείτε αγαπητοί Μάρτυρες, ομολογεί και διακηρύσσει ότι ‘Ο Χριστός εκπλήρωνε στην εντέλεια τις διατάξεις τού Νόμου(Ενόραση, τόμ.Β΄, σελ.768), εν προκειμένω πώς εκπλήρωσε την διάταξη που αφορούσε εις την βρώση τών αζύμων όταν χρησιμοποιεί Αυτός και οι Μαθητές Του άζυμα μίαν ημέραν ενωρίτερα τής νομίμης, διάταξη που είναι ξεκάθαρη εις το ΛΕΥΙΤ. ΚΓ:6 και εις τούς ΑΡΙΘΜ. ΚΗ:17;
    Η Σκοπιά εις τα ανωτέρω έντυπα αναφέρει ξεκάθαρα, ότι η εορτή τών Αζύμων άρχιζε το βράδυ τής Παρασκευής, την 15η Νισάν, την επομένη ημέρα τής θυσίας τού πασχαλίου αμνού! Άρχιζε δηλαδή η εορτή τών Αζύμων και άρα....τα άζυμα! Αγαπητοί Μάρτυρες τού Ιεχωβά τα κείμενα ομιλούν από μόνα τους. Συνδιάστε το ΛΕΥΙΤ. ΚΓ:6 με την Σκοπιά 15.05.1980, σελ.8-9 και το Ενόραση, τόμ.Β΄, σελ.463 και βγάλτε αβιάστως το συμπέρασμα: Δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μία εις το εκατομμύριο ο Χριστός να παρέβη τον Νόμο και να χρησιμοποίησε άζυμα για τον απλούστατο λόγο:
 1ον) Διότι ο ίδιος ο Θεάνθρωπος είπε: «Μη νομίσητε ότι ήλθον καταλύσαι τον νόμον ή τούς προφήτας· ουκ ήλθον καταλύσαι, αλλά πληρώσαι» (ΜΑΤΘ. Ε:17), και
2ον) διότι η χρήση και η βρώση τών αζύμων ξεκινούσε την επομένη τού θανάτου Του, εις την 15ην Νισάν!!!     
Το έντυπο τής Σκοπιάς ‘Ενόραση’ αναλύει τα ανωτέρω γεγονότα ως εξής:
«Ζητήματα Σχετικά με τη Χρονική Αλληλουχία. Το ζήτημα τού μολυσμού αποτέλεσε την αφορμή για την εξής δήλωση: Οι ίδιοι δεν μπήκαν στο ανάκτορο τού κυβερνήτη, για να μη μολυνθούν αλλά να μπορέσουν να φάνε το πάσχα. (Ιωα 18:28) Εκείνοι οι Ιουδαίοι θεωρούσαν ότι θα μολύνονταν αν εισέρχονταν σε κατοικία Εθνικού. (Πρ 10:28) Αυτή η δήλωση έγινε, όμως, «νωρίς το πρωί», επομένως αφού είχε λάβει χώρα το πασχαλινό γεύμα. Πρέπει να σημειωθεί ότι, εκείνη πλέον την εποχή, ολόκληρη αυτή η περίοδος—τόσο η ημέρα του Πάσχα όσο και η ακόλουθη Γιορτή των Άζυμων Άρτων—αποκαλούνταν ενίοτε «Πάσχα». Έχοντας υπόψη αυτό το γεγονός, ο Άλφρεντ Έντερσχαϊμ δίνει την παρακάτω εξήγηση: Μια εθελοντική ειρηνική προσφορά γινόταν το Πάσχα και μια άλλη, υποχρεωτική, την επομένη, στις 15 Νισάν, την πρώτη ημέρα τής Γιορτής τών Άζυμων Άρτων. Αυτή τη δεύτερη προσφορά φοβούνταν οι Ιουδαίοι ότι δεν θα μπορούσαν να φάνε αν μολύνονταν στη δικαστική αίθουσα του Πιλάτου.—Ο Ναός, 1874, σ. 186, 187.
«Η πρώτη ημέρα τών άζυμων άρτων». Προκύπτει επίσης ένα ζήτημα σε σχέση με τη δήλωση στο εδάφιο Ματθαίος 26:17: «Την πρώτη ημέρα τών άζυμων άρτων πλησίασαν οι μαθητές τον Ιησού, λέγοντας: Πού θέλεις να σού ετοιμάσουμε να φας το πάσχα;”»
Η φράση «την πρώτη ημέρα» θα μπορούσε εν προκειμένω να αποδοθεί «την προηγουμένη». Αναφορικά με τη χρήση της λέξης πρώτη τού πρωτότυπου ελληνικού κειμένου, μια υποσημείωση στο εδάφιο Ματθαίος 26:17 στη Μετάφραση Νέου Κόσμου λέει: «Ή, Την προηγουμένη”. Αυτή η απόδοση τής λέξης πρώτος ακολουθούμενης από λέξη σε γενική πτώση συμφωνεί με την έννοια και την απόδοση μιας παρόμοιας σύνταξης στα εδ. Ιωα 1:15, 30, δηλαδή υπήρχε πριν από εμένα [πρώτός μου ην]”». Σύμφωνα με το Μεγάλο Λεξικόν της Ελληνικής Γλώσσης (των Λίντελ και Σκοτ, Εκδόσεις «Ι. Σιδέρης», 1921, τόμ. 3, σ. 774), το πρώτος συχνάκις τίθεται αντί τού προσδοκώμενου πρότερος”. Εκείνη την εποχή, η ημέρα τού Πάσχα είχε καταλήξει να θεωρείται γενικά ως η πρώτη ημέρα τής Γιορτής τών Άζυμων Άρτων. Έτσι λοιπόν, το πρωτότυπο ελληνικό κείμενο, σε αρμονία με το Ιουδαϊκό έθιμο, αφήνει το περιθώριο να έγινε η εν λόγω ερώτηση στον Ιησού την προηγουμένη τού Πάσχα.
«Προετοιμασία». Στο εδάφιο Ιωάννης 19:14, ο απόστολος Ιωάννης, καθώς περιγράφει το τελικό μέρος τής δίκης του Ιησού ενώπιον τού Πιλάτου, λέει: «Ήταν δε προετοιμασία τού πάσχα· ήταν περίπου η έκτη ώρα [τής ημέρας, ανάμεσα στις 11:00 π.μ. και στις 12 το μεσημέρι]». Αυτό, φυσικά, τοποθετείται μετά το πασχαλινό γεύμα, το οποίο είχαν φάει την προηγούμενη νύχτα. Παρόμοιες εκφράσεις βρίσκονται στα εδάφια 31 και 42. Εδώ, η λέξη τού πρωτότυπου ελληνικού κειμένου που μεταφράζεται «προετοιμασία» είναι η λέξη παρασκευή. Αυτή η λέξη φαίνεται ότι προσδιορίζει, όχι την προηγουμένη τής 14ης Νισάν, αλλά την προηγουμένη τού εβδομαδιαίου Σαββάτου, το οποίο, σε αυτή την περίπτωση, ήταν μεγάλο”, δηλαδή δεν ήταν Σάββατο μόνο επειδή ήταν η 15η Νισάν, η πρώτη ημέρα της καθαυτό Γιορτής τών Άζυμων Άρτων, αλλά επειδή ήταν και εβδομαδιαίο Σάββατο. Αυτό είναι εύλογο, εφόσον, όπως ειπώθηκε ήδη, η λέξη «Πάσχα» χρησιμοποιούνταν μερικές φορές αναφερόμενη σε ολόκληρη τη γιορτή(Ενόραση, τόμ.Β΄, σελ.615-616)
    Εις το ανωτέρω κείμενο η Σκοπιά, προκειμένου να αποφύγει τον σκόπελο τού χωρίου «Άγουσιν ουν τον Ιησούν από τού Καιάφα εις το πραιτώριον· ην δε πρωί· και αυτοί ουκ εισήλθον εις το πραιτώριον, ίνα μη μιανθώσιν,αλλ’ ίνα φάγωσι το πάσχα.» (ΙΩΑΝ. ΙΗ:28), το οποίο λέγει ξεκάθαρα, ότι το Πάσχα δεν ετελέσθη ακόμη, όπως κακόδοξα διδάσκει η Σκοπιά, αλλά θα ετρώγετο υπό τών Ιουδαίων αργότερα, προς το εσπέρας τής ημέρας, προβαίνει εις το εξής ερμηνευτικό τέχνασμα: Ενοποιεί εις μίαν τις δύο εορτές με το αυτό όνομα, αυτήν τής θυσίας τών αμνών, που εγένετο την 14ην Νισάν, και αυτήν τής εορτής τών αζύμων, ενώ όπως είδαμε εις τον πρώτο τόμο τού ‘Ενόρασις’, ξεκάθαρα ως Πάσχα αναφέρεται ΜΟΝΟΝ η 14ην Νισάν και ΟΧΙ και η εβδομαδιαία εορτή τών αζύμων: «...κατά τη διάρκεια τού Πάσχα και τής σχετιζόμενης με αυτό Γιορτής τών Άζυμων Άρτων» (Ενόραση, τόμ.Α΄, σελ.707-708). Έτσι περνάει εις τούς αναγνώστες το εσφαλμένο μήνυμα, ότι οι Ιουδαίοι, το πάσχα εις το οποίο ήθελαν να λάβουν μέρος και να φάνε, δεν είναι το γνωστό νομικό Πάσχα που εθύετο ο πασχάλιος αμνός, αφού αυτό το πάσχα ετελέσθη εις την αρχήν τής ημέρας, κατά το σκοτεινόν αυτής τμήμα, αλλά τα κρέατα τών ειρηνικών προσφορών που εγένοντο την πρώτη ημέρα τής εβδομαδιαίας εορτής τών αζύμων, δηλαδή τής πασχαλίου θυσίας τής επονομαζομένης και Chagiga (πρβλ. ΑΡΙΘΜ. ΚΗ:18-24)!
     Καλό το τέχνασμα τής Σκοπιάς, που μάλλον αποσκοπεί εις το να παραπλανήσει τούς αναγνώστες και ακολούθους της, αλλά οι συγγραφείς τού κειμένου ή έχουν άγνοια τών ακολούθων, ή εσκεμμένως έχουν αποκρύψει τα εξής:
  1) Επειδή ο οίκος τού Πιλάτου δεν είχε καθαρισθεί από ζύμης, συμφώνως προς το ΔΕΥΤ. ΙΣΤ:4, ο τελετουργικός μολυσμός, τον οποίον δια τής εισόδου των εις το πραιτώριο θα εμολύνοντο οι Ιουδαίοι, θα διαρκούσε μέχρι τής δύσεως τού ηλίου μόνον, (πρβλ. ΛΕΥΙΤ. ΙΑ:24, ΑΡΙΘΜ. ΙΘ:7, ΔΕΥΤ. ΚΓ:11 κ.τ.λ), αλλά εις την περίπτωση τού Πάσχα πας όστις ήτο ακάθαρτος, έπρεπε να αναβάλει τον εορτασμό τού Πάσχα επί έναν ολόκληρο μήνα συμφώνως προς τα ΑΡΙΘΜ. Θ:6-11 και Β΄ ΠΑΡ. (Β΄ ΧΡΟΝ. Εβρ.) Λ:2-3. Άρα, εάν είχαν ήδη φάει το Πάσχα εις την αρχή τής ημέρας, όπως διατείνεται η Σκοπιά, τότε δεν είχαν τίποτε να φοβηθούν, εφόσον η μόλυνσή τους θα διαρκούσε έως εσπέρας, οπότε δι’ ενός καθάρσιου λουτρού εξηλείφετο. Επειδή όμως δεν είχαν ακόμη φάει ακόμη τού πασχαλίου αμνού, δηλαδή επρόκειτο να φάνε εξ αυτού, κι αν δια τής εισόδου των εμολύνοντο, τότε θα έπρεπε να τελέσουν το Πάσχα έναν μήνα αργότερα, γι’ αυτό δε τον λόγο δεν εισέρχονται  εις το πραιτώριο.
2) Για να μην αδικήσουμε όμως την Σκοπιά, θα αναφέρουμε ευθύς αμέσως άλλη μίαν ερμηνεία που έχει προταθεί εις το συγκεκριμένο περιστατικό. Οι οικίες τών εθνικών εθεωρούντο ακάθαρτοι, λόγω τής επικρατούσης γνώμης, ότι οι εθνικοί συνήθιζαν να θάπτουν εις αυτές τα εκτρωθέντα έμβρυα. Άρα η οικία ίσχυε ως δια τινος πτώματος νεκρού μολυνθείσα, η δε εις αυτήν είσοδος τού Ιουδαίου εμόλυνε αυτόν, κατά τον ορισμό τών ΑΡΙΘΜ. ΙΘ:14, όχι επί μία μόνον ημέρα, αλλά επί επτά, κατά τις οποίες ημέρες τού μολυσμού απηγορεύετο εις αυτόν η βρώση πάσης οιασδήποτε θυσίας, τόσον δηλαδή τής τού πασχαλίου αμνού (ΑΡΙΘ. Θ:6 και εξής), όσον και τής Chagiga, τής σωτηρίου δηλαδή θυσίας (ΛΕΥΙΤ. Ζ:20).
    Ποία λοιπόν από τις δύο περιπτώσεις εννοεί ο Ιωάννης όταν λέγει ‘ίνα μη μιανθώσι’; Εννοεί την απαγόρευση τής βρώσεως τού πασχαλίου αμνού τής 14ης Νισάν, ή τής πασχαλίου θυσίας Chagiga τής 15ης Νισάν; Αποφασιστικό λοιπόν σημείο περί τής βρώσεως ποίας θυσίας γίνεται εδώ λόγος, παραμένει η συνάφεια τού κειμένου και η συνήθης έννοια, με την οποίαν χρησιμοποιείται εις την Καινή Διαθήκη η έκφραση ‘φαγείν το πάσχα’.      
    Ως προς την συνάφεια πρέπει να σκεφτεί κανείς, ότι το Ευαγγέλιο τού Ιωάννου έχει γραφεί για τούς εθνικοχριστιανούς, οι οποίοι είχαν μεν κάποια γνώση περί τού Ιουδαικού πασχαλίου αμνού, αλλά δυσκόλως είχαν κάποια εγγύτερη γνώση περί τής Chagiga. Εάν δε εμβαθύνουμε περισσότερο, μπορούμε να σκεφτούμε, ότι εις την Καινή Διαθήκη η λέξη ‘πάσχα’ και η φράση ‘φαγείν το πάσχα’ σημαίνει τον πασχάλιο αμνό και μόνον αυτόν: «Τη δε πρώτη τών αζύμων προσήλθων οι μαθηταί τού Ιησού λέγοντες αυτώ· πού θέλεις ετοιμάσωμέν σοι φαγείν το πάσχα;» (ΜΑΤΘ. ΚΣΤ:17), «Και τη πρώτη ημέρα τών αζύμων, ότε το πάσχα έθυον, λέγουσιν αυτώ οι μαθηταί αυτού· πού θέλεις απελθόντες ετοιμάσωμεν ίνα φάγης το πάσχα;...πού εστι το κατάλυμά μου όπου το πάσχα μετά τών μαθητών μου φάγω;» (ΜΑΡΚ. ΙΔ:12,14), «και απέστειλεν Πέτρον και Ιωάννην ειπών· πορευθέντες ετοιμάσατε ημίν το πάσχα ίνα φάγωμεν...και ερείτε τω οικοδεσπώτη τής οικίας· λέγει σοι ο διδάσκαλος, πού εστι το κατάλυμα όπου το πάσχα μετά τών μαθητών μου φάγω;...και είπε προς αυτούς· επιθυμία επεθύμησα τούτο το πάσχα φαγείν μεθ’ υμών προ τού παθείν με» (ΛΟΥΚ. ΚΒ:8,11,15).
    Το αυτό δε ισχύει και εις τις παράλληλες φράσεις ‘ετοιμάζειν το πάσχα’: «Και εποίησαν οι μαθηταί ως συνέταξεν αυτοίς ο Ιησούς, και ητοίμασαν το πάσχα.» (ΜΑΤΘ. ΚΣΤ:19) και «πού θέλεις απελθόντες ετοιμάσωμεν ίνα φάγης το πάσχα;...και ητοίμασαν το πάσχα» (ΜΑΡΚ. ΙΔ:12,16), «πορευθέντες ετοιμάσατε ημίν το πάσχα ίνα φάγωμεν...Απελθόντες δε εύρον καθώς είρηκεν αυτοίς, και ητοίμασαν το πάσχα.» (ΛΟΥΚ. ΚΒ:8,13), ‘θύειν το πάσχα’: «Και τη πρώτη ημέρα τών αζύμων, ότε το πάσχα έθυον» (ΜΑΡΚ. ΙΔ:12), «Ήλθε δε η ημέρα τών αζύμων, εν ή έδει θύεσθαι το πάσχα» (ΛΟΥΚ. ΚΒ:7), «και γαρ το πάσχα ημών υπέρ ημών ετύθη Χριστός» (Α΄ ΚΟΡ. Ε:7) και ‘ποείν το πάσχα’: «ο διδάσκαλος λέγει, ο καιρός μου εγγύς· προς σε ποιώ το πάσχα μετά τών μαθητών μου.» (ΜΑΤΘ. ΚΣΤ:18), «Πίστει πεποίηκεν το πάσχα και την πρόσχυσιν τού αίματος, ίνα μη ο ολοθρεύων τα πρωτότοκα θίγη αυτών» (ΕΒΡ. ΙΑ:28).
    Εις το συγκεκριμένο δηλαδή χωρίο «Άγουσιν ουν τον Ιησούν από τού Καιάφα εις το πραιτώριον· ην δε πρωί· και αυτοί ουκ εισήλθον εις το πραιτώριον, ίνα μη μιανθώσιν,αλλ’ ίνα φάγωσι το πάσχα.» (ΙΩΑΝ. ΙΗ:28), δεν υφίσταται ουδείς εκβιαστικός λόγος να εκλάβουμε την έκφραση ‘φαγείν το πάσχα’ με διαφορετική σημασία από την συνήθη της, οπότε ουδεμία δύναται να υπάρξη αμφιβολία, ότι το ‘φαγείν το πάσχαΚΑΙ ΕΙΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ, όπως και όλα τα παρόμοια τής Καινής Διαθήκης, όπως απεδείξαμε ανωτέρω, σημαίνει την κατά το εσπέρας τής 14ης Νισάν βρώση τού πασχαλίου αμνού, κι όχι άλλου πασχαλίου εδέσματος (Chagiga) όπως κακοδόξως διδάσκει η Σκοπιά και παραπληροφορεί τούς αναγνώστες της.
    Ως προς την φράση τώρα ‘Τη δε πρώτη τών αζύμων’ (ΜΑΤΘ. ΚΣΤ:17) που προσήλθον οι μαθητές εις τον Ιησού και τον ερώτησαν πού να ετοιμάσουν για να φάνε το Πάσχα, η εξήγηση τής Σκοπιάς ότι το ‘πρώτος’ είναι με την έννοια τού ‘πρότερος’ κατά ένα μεγάλο ποσοστό είναι σοβαρή και μάλλον σωστή. Διότι εάν ως ‘πρώτη τών αζύμων’ ή κατά τον ΜΑΡΚ. ΙΔ:12 «Και τη πρώτη ημέρα τών αζύμων, ότε το πάσχα έθυον, λέγουσιν αυτώ οι μαθηταί αυτού· πού θέλεις απελθόντες ετοιμάσωμεν ίνα φάγεις το πάσχα;» εκλειφθεί ως η ημέρα σφαγής τού πασχαλίου αμνού, δηλαδή η 14η Νισάν, ημέρα Πέμπτη, τότε την ίδια ημέρα, γίνεται ο Μυστικός Δείπνος, την δε επομένη ημέρα 15η Νισάν ημέρα Παρασκευή, τελείται η σταύρωση, κάτι που έρχεται εις άμεση σύγκρουση με τον Ιωάννη που λέγει ξεκάθαρα ότι η ημέρα θανάτου τού Ιησού ήτο ‘παρασκευή τού πάσχα’ (ΙΩΑΝ. ΙΘ:14), δηλαδή η Παρασκευή 14η Νισάν, άρα ο Μυστικός Δείπνος έγινε την προηγουμένη ημέρα, δηλαδή Πέμπτη 13η Νισάν! (Επ’ αυτού τού δυσεπίλυτου γρίφου και τού αινίγματος για την εμφανέστατη ‘αντίφαση’ και ‘σύγκρουση’ που υφίσταται μεταξύ τών τριών συνοπτικών και τού Ιωάννου, επιφυλασσόμεθα να απαντήσουμε λεπτομερώς με την επόμενή μας μελέτη)
    Κι ενώ η Σκοπιά έχει προβεί εις μία σοβαρή ερμηνεία όσον αφορά την φράση      πρώτη τών αζύμων’ εις την συνέχεια, προκειμένου να πείσει τούς αναγνώστες ότι ο Χριστός έφαγε άζυμα εις το τελευταίο Του δείπνο, λέγει τα εξής; «Εκείνη την εποχή, η ημέρα τού Πάσχα είχε καταλήξει να θεωρείται γενικά ως η πρώτη ημέρα τής Γιορτής τών Άζυμων Άρτων. Έτσι λοιπόν, το πρωτότυπο ελληνικό κείμενο, σε αρμονία με το Ιουδαϊκό έθιμο, αφήνει το περιθώριο να έγινε η εν λόγω ερώτηση στον Ιησού την προηγουμένη τού Πάσχα». Αφού έκανε μία σοβαρή προσπάθεια να ερμηνεύσει το ‘πρώτη τών αζύμων’ ως ‘προτύτερη’ ως δηλαδή ‘παραμονή τών αζύμων’ με σκοπό να αποδείξει ότι το ερώτημα τών μαθητών, περί τής προετοιμασίας και βρώσεως τού Πάσχα, ετέθει εις τον Χριστό την παραμονή τής εορτής τών αζύμων και τής σφαγής τού πασχαλίου αμνού, άρα το ‘πρώτη’ να φύγει από την Παρασκευή τής 14ης Νισάν και να μετατεθεί εις την προτεραία αυτής, δηλαδή εις την Πέμπτη τής 13ης Νισάν, εντούτοις επανέρχεται πάλι εις τα ίδια, θέτοντος το ‘πρώτη τών αζύμων’ εις τις 14η Νισάν, ταυτίζοντάς την με την ημέρα τού Πάσχα και τής σφαγής τού αμνού εφόσον γράφει: «Εκείνη την εποχή, η ημέρα τού Πάσχα είχε καταλήξει να θεωρείται γενικά ως η πρώτη ημέρα τής Γιορτής τών Άζυμων Άρτων»! Ερμηνευτική Βαβέλ!
    Ο συγκεκριμένος ισχυρισμός τής Σκοπιάς, ότι η ημέρα τού Πάσχα, η 14η δηλαδή Νισάν, εθεωρείτο ως η πρώτη ημέρα τής Εορτής τών Αζύμων στερείται σοβαρότητος και είναι καθαρά αντιγραφική. Είναι απλώς ένας ερμηνευτικός ελιγμός προκειμένου να πείσει τούς αναγνώστες της, ότι ο Χριστός εκείνη την ημέρα, την 14η Νισάν, χρησιμοποίησε άζυμα επί τού τελευταίου Του δείπνου. Η Παλαιά Διαθήκη αναφέρει ξεκάθαρα όπως προείπαμε εις την αρχή τής μελέτης μας, ότι το διάστημα τής χρήσεως και βρώσεως τών αζύμων περιορίζεται εις ΕΠΤΑ (7) ημέρες, από την 15ην Νισάν έως και την 21ην Νισάν: ΛΕΥΙΤ. ΚΓ:6 (κατά το Εβρ.) «Και την δεκάτην πέμπτην ημέραν τού αυτού μηνός, εορτή τών αζύμων εις τον  Κύριον· επτά ημέρας άζυμα θέλετε τρώγει» και ΑΡΙΘΜ. ΚΗ:17 (κατά το Εβρ.) «Και την δεκάτην πέμπτην τού μηνός τούτου είναι εορτή· επτά ημέρας θέλουσι τρώγεσθαι άζυμα.»! Εις δε το ΔΕΥΤ. ΙΣΤ:3 (κατά το Εβρ.) διασαφηνίζεται ότι: «ΕΠΤΑ ημέρας θέλει τρώγει άζυμα με ΑΥΤΟ (δηλ. με το Πάσχα)», δηλαδή εις το διάστημα τών ΕΠΤΑ (7) ΗΜΕΡΩΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ!!! Διδάσκοντας λοιπόν η Σκοπιά, ότι ο Ιησούς και οι μαθητές Του έφαγαν άζυμα την 14ην Νισάν, επεκτείνει το διάστημα από επτά (7) ημέρες, που εντέλλεται ο Νόμος τού Θεού προς χρήση και βρώση αζύμων, εις οκτώ (8)!!! Κι εν προκειμένω πώς η Σκοπιά θεωρεί ότι ‘Ο Χριστός εκπλήρωνε στην εντέλεια τις διατάξεις τού Νόμου(Ενόραση, τόμ.Β΄, σελ.768), όταν έχει εμφανώς και κατάφορα παραβεί τον Νόμο, εφόσον κάνει χρήση αζύμων μίαν ολόκληρη ημέρα προ της νομίμης; Δεν θεωρείτε, αγαπητοί Μάρτυρες τού Ιεχωβά, ότι η Σκοπιά σάς οφείλει μίαν ικανοποιητική απάντηση επ’ αυτού;
       Συνεχίζουμε όμως, αγαπητοί αναγνώστες, την ανάγνωση τού βιβλίου τής Σκοπιάς ‘Ενόραση’:
«Σχετικά με το πρωί κατά το οποίο ο Ιησούς δικάστηκε και προσάχθηκε ενώπιον τού Πιλάτου, τις πρωινές ώρες τής 14ης Νισάν (η ημέρα του Πάσχα είχε αρχίσει από το προηγούμενο βράδυ), το εδάφιο Ιωάννης 19:14 λέει: «Ήταν δε προετοιμασία τού πάσχα». (KJ, Da, ΜΝΚ) Μερικοί σχολιαστές θεωρούν ότι αυτό σημαίνει «προετοιμασία για το πάσχα», ορισμένες δε μεταφράσεις αποδίδουν το εδάφιο έτσι. (AT, We, CC) Αυτό, όμως, δημιουργεί την εντύπωση ότι δεν είχαν γιορτάσει ακόμη το Πάσχα, ενώ οι αφηγήσεις τών Ευαγγελίων δείχνουν καθαρά ότι ο Ιησούς και οι απόστολοι το είχαν γιορτάσει την προηγούμενη νύχτα. (Λου 22:15· Ματ 26:18-20· Μαρ 14:14-17) Ο Χριστός εκπλήρωνε στην εντέλεια τις διατάξεις τού Νόμου, περιλαμβανομένης και της απαίτησης για τήρηση του Πάσχα στις 14 Νισάν. (Εξ 12:6· Λευ 23:5· βλέπε ΠΑΣΧΑ.) Η ημέρα τής δίκης και τού θανάτου τού Ιησού μπορούσε να θεωρηθεί «προετοιμασία τού πάσχα» με την έννοια ότι αποτελούσε την προετοιμασία για την εφταήμερη Γιορτή τών Άζυμων Άρτων που άρχιζε την επομένη. Λόγω τής εγγύτητας των δύο γιορτών ημερολογιακά, ολόκληρη αυτή η περίοδος αποκαλούνταν συχνά «Πάσχα». Η δε επομένη της 14ης Νισάν ήταν πάντοτε Σάββατο, και μάλιστα το 33 Κ.Χ. η 15η Νισάν έπεσε στο κανονικό Σάββατο, πράγμα που κατέστησε την ημέρα εκείνη μεγάλο ή διπλό Σάββατο» (Ενόραση, τόμ.Β΄, σελ.768).
    Παρατηρούμε εις το ανωτέρω κείμενο, ότι προκειμένου η Σκοπιά να υπερπηδήσει ΑΛΛΟΝ ΕΝΑΝ ΣΚΟΠΕΛΟ (αυτόν που αναφέρεται εις τον ΙΩΑΝ. ΙΘ:14, ότι δηλαδή η ημέρα τής δίκης τού Ιησού υπό τού Πιλάτου ήτο «παρασκευή τού πάσχα»), προκειμένου λοιπόν να ‘θολώσει τα νερά’ και να παροδηγήσει τούς αναγνώστες της, προβαίνει εις άλλον έναν ερμηνευτικό ελιγμό. Εξηγεί ότι η φράση «παρασκευή τού πάσχα», δεν αφορά εις το πάσχα τής θυσίας και βρώσεως τού αμνού, δηλαδή η 15η Νισάν, άρα ως ‘παρασκευή’ να εννοείται εδώ η 14η Νισάν, (διότι εάν ισχύει κάτι τέτοιο καταρρίπτεται εκ θεμελίων η θεωρία της περί σφαγής και βρώσεως τού πασχαλίου αμνού υπό τού Χριστού και τών Μαθητών Του εις την αρχή τής 14ης Νισάν, κατά το σκοτεινόν αυτής τμήμα), αλλά ερμηνεύει ότι με την λέξη ‘πάσχα’ εδώ εννοείται όλη η επταήμερος Εορτή τών Αζύμων, ‘εφόσον οι αφηγήσεις τών Ευαγγελίων δείχνουν καθαρά, ότι ο Ιησούς και οι απόστολοι είχαν ήδη εορτάσει το Πάσχα την προηγουμένη νύχτα’!
    Πότε δηλαδή τη Σκοπιά ερμηνευτικά την εξυπηρετεί ως Πάσχα να θεωρεί την 14η Νισάν και την Εορτή τών Αζύμων ως ξεχωριστή εορτή, προκειμένου να πείσει τούς αναγνώστες της ότι ο Χριστός έκανε χρήση αζύμων εις το δείπνο τής Αναμνήσεως: «Επρόκειτο για άζυμο ψωμί, δεδομένου ότι δεν επιτρεπόταν να υπάρχει προζύμι στα σπίτια τών Ιουδαίων κατά τη διάρκεια τού Πάσχα και τής σχετιζόμενης με αυτό Γιορτής τών Άζυμων Άρτων» (Ενόραση, τόμ.Α΄, σελ.708), και όποτε την εξυπηρετεί ερμηνευτικά ενοποιεί αμφότερες τις εορτές (δηλαδή την 14η Νισάν και την επταήμερη εορτή τών Αζύμων), ως Πάσχα, προκειμένου να πείσει τούς αναγνώστες της ότι εις την φράση «παρασκευή τού πάσχα» ως ‘πάσχα’ δεν εννοείται η 15η Νισάν αλλά όλο το οκταήμερο: «Λόγω τής εγγύτητας των δύο γιορτών ημερολογιακά, ολόκληρη αυτή η περίοδος αποκαλούνταν συχνά «Πάσχα» (Ενόραση, τόμ.Β΄, σελ.768). Εις την συνέχεια τής μελέτης μας αναφέρουμε και εμείς, ότι υφίστατο τέτοια ενοποίηση τών δύο εορτών, αλλά όχι όπου μάς συμφέρει ερμηνευτικώς να θεωρείται ως Πάσχα μόνον η 14η Νισάν και όπου δεν μάς εξυπηρετεί ερμηνευτικώς, να ενοποιούμε τις εορτές κι έτσι να θεωρείται ως Πάσχα όλο το οκταήμερο, κι έτσι να παραθεωρείται και να υποβιβάζεται η συνάφεια τού κειμένου.
    Ας προσέξουμε όμως αγαπητοί αναγνώστες το εξής: Ευρισκόμεθα εις την στιγμήν, κατά την οποίαν κρίνεται η τύχη τού Ιησού υπό τού Πιλάτου, ο οποίος καθήμενος επί τού δικαστικού του θώκου, υπογράφει την καταδικαστική του απόφαση. Την μεγάλη και κοσμοιστορική αυτή στιγμή προσδιορίζει ο Ιωάννης με τις λέξεις «ην δε παρασκευή τού πάσχα, ώρα δε ωσεί έκτη·» (ΙΩΑΝ. ΙΘ:14). Εάν λοιπόν υπό την φράση ‘παρασκευή τού πάσχα’ νοηθή εδώ, αυτό που θέλει να περάσει η Σκοπιά εις τούς αναγνώστες της, ότι δηλαδή «Η ημέρα τής δίκης και τού θανάτου τού Ιησού μπορούσε να θεωρηθεί «προετοιμασία τού πάσχα» με την έννοια ότι αποτελούσε την προετοιμασία για την εφταήμερη Γιορτή τών Άζυμων Άρτων που άρχιζε την επομένη», τότε για ποία προετοιμασία προσπαθεί να μάς πείσει η Σκοπιά ότι γίνεται εδώ λόγος; Ή για θέσουμε και αλλιώς το ερώτημα, για ποία προετοιμασία κάνει λόγο εδώ ο Ιωάννης; Εφόσον όλες οι προετοιμασίες που αφορούσαν εις την εορτή τού πάσχα ΕΙΧΑΝ ΗΔΗ ΓΙΝΕΙ (είτε ως πάσχα εννοήσουμε το επταήμερο τών Αζύμων είτε το οκταήμερο συμπεριλαμβανομένου και τής 14ης Νισάν)! Και η απομάκρυνση τών ενζύμων εκ τών οικιών είχε γίνει, και η παρασκευή αζύμων και το ψήσιμο αυτών είχε γίνει (εφόσον, κατά την Σκοπιά πάντα, ο Χριστός και η Μαθητές Του έφαγον ΗΔΗ ΤΟ ΠΑΣΧΑ νωρίς το πρωί, έφαγον δηλαδή άζυμα εις το τελευταίο δείπνο), και η προμήθεια, η σφαγή και το ψήσιμο τού αμνού είχαν και αυτά συντελεσθεί! Κάθε δηλαδή οικιακή και λατρειακή προπαρασκευή, την οποίαν απαιτούσε ο Ιουδαικός Νόμος για το Πάσχα, είχε ολοκληρωθεί. Ποία άλλη προετοιμασία απέμεινε να γίνει;
    Πόσον όμως διαφορετικά θα ήσαν τα πράγματα, εάν υπό την φράση «παρασκευή τού πάσχα» νοηθή η προτεραία ή η παραμονή τού Πάσχα, δηλαδή η 14η Νισάν, κατά την οποίαν εσφάζετο ο πασχάλιος αμνός! Εν τη αυτή δηλαδή ημέρα και ώρα συνέπεσε ο αμνός τού Θεού (πρβλ. ΙΩΑΝ. Α:29 «ίδε ο αμνός τού Θεού ο αίρων την αμαρτίαν τού κόσμου.») να αναλάβει τον προς Γολγοθά δρόμο Του. Αυτή δε η ερμηνεία ενισχύεται επίσης κι απ’ το άλλο εκείνο χωρίο τού Ιωάννου εις το ΙΘ:36 «Εγένετο γαρ ταύτα, ίνα η γραφή πληρωθή, οστούν ου συντριβήσεται αυτού». Η εντολή περί μη συντριβής τών οστών απέβλεπε εις τον πασχάλιο αμνό τής 14ης Νισάν. Το ότι δε αυτή η εντολή εφηρμόσθη επίσης εις τον Ιησού δια τής μη συνθλίψεως τών σκελών Του επί τού Σταυρού (πρβλ. ΙΩΑΝ. ΙΘ:33 «επί δε τον Ιησούν ελθόντες, ως ήδον αυτόν ήδη τεθνηκότα, ου κατέαξαν αυτού τα σκέλη»), αυτό είναι μία τρανή απόδειξη για τον Ευαγγελιστή, ότι ο κατά την 14ην Νισάν, κατά την οποίαν εσφάζοντο οι πασχάλιοι αμνοί, σταυρωθείς Ιησούς είναι το εν τη ιστορία πραγματοποιηθέν αληθές αντίτυπον τής παλαιοδιαθηκικής θυσίας τού πασχαλίου αμνού!
     Ας διαβάσουμε όμως ακόμη μερικά αποσπάσματα από το βιβλίο ‘Ενόραση’:
«Εφόσον οι Ιουδαίοι θεωρούσαν ότι η ημέρα άρχιζε έπειτα από τη δύση τού ήλιου και τελείωνε την επόμενη ημέρα με τη δύση τού ήλιου, η 14η Νισάν άρχιζε έπειτα από τη δύση τού ήλιου. Άρα, το Πάσχα γιορταζόταν το βράδυ μετά την ολοκλήρωση τής 13ης Νισάν. Εφόσον η Γραφή δηλώνει ρητά ότι ο Χριστός είναι η θυσία τού Πάσχα (1Κο 5:7) και ότι έφαγε το πασχαλινό γεύμα το βράδυ που προηγήθηκε τής θανάτωσής του, πρέπει να πέθανε στις 14 Νισάν, όχι στις 15, ώστε να εκπληρωθεί με ακρίβεια η χρονική πλευρά τού εξεικονιστικού τύπου, ή αλλιώς τής σκιάς, που παρείχε ο Νόμος.—Εβρ 10:1.
Νόμοι που Αφορούσαν τον Εορτασμό Του. Κάθε σπιτικό έπρεπε να επιλέξει ένα υγιές, μονοετές αρσενικό πρόβατο ή κατσίκι. Αυτό το έφεραν μέσα στο σπίτι τη 10η ημέρα τού μήνα Αβίβ και το κράτησαν μέχρι τη 14η, οπότε το έσφαξαν και τίναξαν το αίμα του με μια δέσμη από ύσσωπο στους παραστάτες και στο ανώφλι τής πόρτας τής κατοικίας μέσα στην οποία θα το έτρωγαν (όχι στο κατώφλι όπου το αίμα θα πατιόταν).
Τι σημαίνει η έκφραση «ανάμεσα στα δύο βράδια»;
Οι Ισραηλίτες υπολόγιζαν την ημέρα τους από τη μία δύση τοή ήλιου ως την άλλη. Επομένως, η ημέρα του Πάσχα άρχιζε με τη δύση τού ήλιου στο τέλος τής 13ης ημέρας του Αβίβ (Νισάν). Το ζώο έπρεπε να σφαχτεί «ανάμεσα στα δύο βράδια». (Εξ 12:6) Οι γνώμες διίστανται ως προς την ακριβή ώρα που εννοούνταν με αυτή την έκφραση. Σύμφωνα με ορισμένους λογίους, καθώς και με τούς Καραΐτες Ιουδαίους και τούς Σαμαρείτες, αυτή είναι η ώρα ανάμεσα στη δύση τού ήλιου και στο βαθύ λυκόφως. Από την άλλη πλευρά, οι Φαρισαίοι και οι Ραβινιστές θεωρούσαν ότι το πρώτο βράδυ ήταν όταν ο ήλιος άρχιζε να γέρνει, ενώ το δεύτερο η πραγματική δύση. Λόγω αυτής της τελευταίας άποψης, οι ραβίνοι πιστεύουν ότι το αρνί σφαζόταν προς το τέλος της 14ης ημέρας, όχι στην αρχή της, και επομένως ότι το πασχαλινό γεύμα τρωγόταν στην πραγματικότητα τη 15η Νισάν.
Σχετικά με αυτό, οι καθηγητές Κάιλ και Ντέλιτς λένε: «Από πάρα πολύ παλιά έχουν επικρατήσει διαφορετικές απόψεις μεταξύ τών Ιουδαίων όσον αφορά την ακριβή ώρα που εννοείται. Ο Άμπεν Έζρα συμφωνεί με τούς Καραΐτες και τούς Σαμαρείτες θεωρώντας ότι το πρώτο βράδυ είναι η ώρα που ο ήλιος βυθίζεται κάτω από τον ορίζοντα και το δεύτερο η ώρα που έχει πέσει απόλυτο σκοτάδι. Σε αυτή την περίπτωση, το διάστημα “ανάμεσα στα δύο βράδια” θα ήταν από τις 6:00 μέχρι τις 7:20. . . . Σύμφωνα με τη ραβινική άποψη, η ώρα που ο ήλιος άρχιζε να γέρνει, δηλ. από τις 3:00 ως τις 5:00, ήταν το πρώτο βράδυ, ενώ η δύση το δεύτερο. Άρα, το διάστημα “ανάμεσα στα δύο βράδια” θα ήταν από τις 3:00 ως τις 6:00. Σύγχρονοι ερμηνευτές έχουν αποφανθεί πολύ σωστά υπέρ της άποψης τού Άμπεν Έζρα και τού εθίμου που υιοθέτησαν οι Καραΐτες και οι Σαμαρείτες».—Σχολιολόγιο τής Παλαιάς Διαθήκης (Commentary on the Old Testament), 1973, Τόμ. 1, Το Δεύτερο Βιβλίο τύυ Μωυσή, σ. 12· βλέπε ΗΜΕΡΑ.
Από τα προαναφερθέντα, και ιδίως με βάση διάφορες περικοπές όπως τα εδάφια Έξοδος 12:17, 18, Λευιτικό 23:5-7 και Δευτερονόμιο 16:6, 7, το βάρος τών αποδεικτικών στοιχείων κλίνει υπέρ τού ότι η έκφραση «ανάμεσα στα δύο βράδια» εφαρμόζεται στο διάστημα ανάμεσα στη δύση τού ήλιου και στο σκοτάδι. Αυτό σημαίνει ότι έτρωγαν το πασχαλινό γεύμα πολύ μετά τη δύση τού ήλιου στις 14 Νισάν, διότι χρειάζονταν υπολογίσιμο χρόνο για να σφάξουν, να γδάρουν και να καλοψήσουν το ζώο. Το εδάφιο Δευτερονόμιο 16:6 παραγγέλλει: «Πρέπει να θυσιάσεις το πάσχα το βράδυ, μόλις δύσει ο ήλιος». Ο Ιησούς και οι απόστολοί του έφαγαν το πασχαλινό γεύμα «αφού βράδιασε». (Μαρ 14:17· Ματ 26:20) Ο Ιούδας βγήκε έξω αμέσως μετά τον εορτασμό τού Πάσχα, «και ήταν νύχτα». (Ιωα 13:30) Ενόσω ο Ιησούς γιόρταζε το Πάσχα με τους 12 αποστόλους του, πρέπει να έγινε αρκετή συζήτηση, και επίσης ο Ιησούς πρέπει να χρειάστηκε κάποιον χρόνο για να πλύνει τα πόδια τών αποστόλων (Ιωα 13:2-5). Συνεπώς, η θέσπιση τού Δείπνου τού Κυρίου οπωσδήποτε έλαβε χώρα αρκετά αργά εκείνο το βράδυ» (Ενόραση, τόμ.Β΄, σελ.613-614).
     Και φθάσαμε, αγαπητοί αναγνώστες, εις το κρισιμότερο σημείο τής ερεύνης μας. Με την βοήθεια τού Θεού θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μίαν ικανοποιητική απάντηση εις το πότε ακριβώς χρονικά εθύετο ο πασχάλιος αμνός. Η Σκοπιά μάς λέγει, και πράγματι έτσι είναι, ότι έχουν προταθεί δύο ερμηνείες που αφορούν εις την ακριβή ώρα τής θυσίας τού πασχαλίου αμνού. Η μία ερμηνεία προτείνει το διάστημα μεταξύ 6:007:20 μ.μ., εις την αρχή δηλαδή τής 14ης Νισάν, πρόταση που θεωρεί ορθή η Σκοπιά και την έχει αποδεχθεί, η δε άλλη ερμηνεία προτείνει το διάστημα μεταξύ 3:006:00 μ.μ. κάτι που το θεωρεί λανθασμένο και το έχει απορρίψει. Βέβαια εις την μέχρι τώρα έρευνά μας έχουμε αποδείξει, ότι η ερμηνεία τής Σκοπιάς ως προς την ώρα σφαγής τού πασχαλίου αμνού και τής ταυτοχρόνου χρήσεως και βρώσεως αζύμων, προσκρούει εις την εντολή τού Θεού περί χρήσεως και βρώσεως αζύμων την επομένη ημέρα τού θανάτου τού Ιησού, δηλαδή εις την 15ην Νισάν, όπως ξεκάθαρα αναφέρεται εις το ΛΕΥΙΤ. ΚΓ:6 (κατά το Εβρ.) «Και την δεκάτην πέμπτην ημέραν τού αυτού μηνός, εορτή τών αζύμων εις τον  Κύριον· επτά ημέρας άζυμα θέλετε τρώγει» και εις τούς ΑΡΙΘΜ. ΚΗ:17 (κατά το Εβρ.) «Και την δεκάτην πέμπτην τού μηνός τούτου είναι εορτή· επτά ημέρας θέλουσι τρώγεσθαι άζυμα.»!
    Εις  τα ανωτέρω λοιπόν χωρία προσκρούει η διδασκαλία τής Σκοπιάς περί θυσίας τού πασχαλιου αμνού εις την αρχή τής 14ης Νισάν, και διότι η χρήση και βρώση τών αζύμων εγένετο, όπως προείπαμε, την επομένη ημέρα τού θανάτου τού Ιησού, δηλαδή την 15η Νισάν, αλλά και διότι δι’ αυτής τής ερμηνείας που έχει αποδεχθεί η Σκοπιά, το διάστημα τής χρήσεως και βρώσεως τών αζύμων, εις το οποίο περιλαμβάνεται και το πασχάλιο γεύμα, επεκτείνεται, όπως απεδείξαμε, από ΕΠΤΑ (7) εις ΟΚΤΩ (8) ημέρες, ενώ συμφώνως προς το ΔΕΥΤ. ΙΣΤ:3 (κατά το Εβρ.) διασαφηνίζεται ότι: «ΕΠΤΑ ημέρας θέλει τρώγει άζυμα με ΑΥΤΟ (δηλ. με το Πάσχα)», δηλαδή εις το διάστημα τών ΕΠΤΑ (7) ΗΜΕΡΩΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ!!!
    Η λογική λοιπόν λέει, ότι αφού η μία εκ τών δύο ερμηνειών είναι εσφαλμένη, εφόσον προσκρούει εις βασικότατες διατάξεις τού Νόμου τού Θεού, η ετέρα είναι μάλλον η ορθή και αυτήν πρέπει να υιοθετήσουμε. Όμως δεν πρέπει να βασιστούμε μόνον εις την λογική προκειμένου να την θεωρήσουμε ως σωστή, αλλά θα πρέπει, δια τής μεθόδου τής ερεύνης και τού ‘βασανισμού’ αυτής, να αποδειχθεί και δι’ αυτού τού τρόπου ως ορθή. Πριν προχωρήσουμε εις την έρευνα περί τής ακριβούς χρονικής στιγμής τής πασχαλίου θυσίας, θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να αναφέρουμε ολίγα τινά περί τών αλλαγών τής εορτής τού Πάσχα που έλαβον μέρος εις την πάροδο τού χρόνου, ώστε ο αναγνώστης να έχει μίαν πληρεστέρα άποψη περί τής εορτής τού μεταγενεστέρου Πάσχα, και δη επί τής εποχής τού Χριστού.
Μερικές παρατηρήσεις επί τού μεταγενεστέρου Ιουδαικού Πάσχα.
    Ο πρώτος εορτασμός τού Πάσχα, ως γνωστόν εγένετο εις την Αίγυπτο, με αφορμή τής εκ τής χώρας ταύτης εξόδου τών Ισραηλιτών υπό την οδηγία τού Μωυσή, η δε περιγραφεί αυτού ευρίσκεται εις το ΙΒ κεφάλαιο τής Εξόδου τού βιβλίου τού Μωυσέως. Με την πάροδο όμως τών χρόνων, λόγω αλλαγής τών συνθηκών τού βίου τού Ισραηλιτικού λαού, επήλθον σημαντικές μεταβολές εις τις συνήθειες τού εορτασμού τού Πάσχα, η άγνοια τών οποίων επέφερε πολλές παρεξηγήσεις κατά την εκτίμηση τής περί τού τελευταίου δείπνου τού Κυρίου ευαγγελικής διηγήσεως. Έτσι μεταξύ τών άλλων σκανδαλίζει αρκετούς η ανάκλιση τού Κυρίου με τούς μαθητές Του κατά το τελευταίο δείπνο (ΜΑΤΘ. ΚΣΤ:20), η παρουσία κατ’ αυτό ζωμού και εμβαμμάτων (ΜΑΤΘ. ΚΣΤ:23), η εκ τού οίκου έξοδος κατά την νύκτα τού Πάσχα (ΜΑΤΘ. ΚΣΤ:36), ο οπλισμός με μαχαίρια κάποιον μαθητών και τού όχλου (ΜΑΤΘ. ΚΣΤ:47, 51), δίκες, αγορά σινδονίων κ.λ.π. Περιοριζόμεθα εδώ εις την υπενθύμιση μόνο τών μεταβολών εκείνων, οι οποίες έχουν άμεση σχέση προς την κατανόηση τών δυσκόλων ή αμφιβόλων σημείων τής αναφορικώς προς το Πάσχα ευαγγελικής διηγήσεως. 
α) Η προμήθεια τού αμνού.
    Εις το αιγυπτιακό Πάσχα η προμήθεια τού αμνού εγένετο από την 10ην Νισάν (ΕΞΟΔ. ΙΒ:3,6), ενώ εις τον μεταγενέστερο Ιουδαισμό, λόγω τών δημιουργηθησών νέων και ομαλοτέρων συνθηκών, η προμήθεια τού αμνού εγίνετο αδιαφόρως, από τής 10ης14ης Νισάν. Άρα λοιπόν δεν εμπεριέχεται κάτι το παράδοξο εις την αφήγηση τών συνοπτικών Ευαγγελίων (ΜΑΤΘ. ΚΣΤ:17 και εξής, ΜΑΡΚ. ΙΔ:12 και εξής, ΛΟΥΚ. ΚΒ:7 και εξής), κατά την οποίαν οι μαθητές προσέρχονατι προς τον Κύριο, για να λάβουν παραγγελίες προς ετοιμασία τών τού Πάσχα χρειωδών, από ‘την πρώτη τών αζύμων’, η οποία, κατά μίαν ερμηνεία, αντιστοιχεί μηνολογικώς μεν προς την 14ην Νισάν, εορτολογικώς δε προς την πρώτη ημέρα τού οκταημέρου κύκλου τής εορτής τού Πάσχα, ή προς την παραμονή τού επταημέρου κύκλου αυτής.
β) Τόπος και χρόνος τής σφαγής τών αμνών.
    Ενώ εις το αιγυπτιακό Πάσχα οι αμνοί εσφάγησαν υπό τών οικογενειαρχών πλησίον τών θυρών εις την οικίαν εκάστων αυτών, τής οποίας οικίας τα κατώφλια και οι παραστάτες εχρίσθησαν εκ τού χυθέντος αίματος τού αμνού (ΕΞΟΔ. ΙΒ:3, 7, 21-22), εις το μεταγενέστερο Πάσχα οι αμνοί εσφάζοντο μεν πάλι υπό τών οικογενειαρχών ή τών αντιπροσώπων αυτών, αλλά πάντοτε μόνον εις την αυλή τού ιερού τού Ναού εις τα Ιεροσόλυμα πλέον (ΔΕΥΤ. ΙΣΤ:7), ενώπιον τών ιερέων, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν εκ τού εκχυθέντος αίματος μέρος προς ραντισμό τού θυσιαστηρίου [Β΄ ΠΑΡ. (Β΄ ΧΡΟΝ Εβρ.) Λ: 16, ΛΕ:11]. Κατά ταύτα λοιπόν η θυσία τού αμνού τού Πάσχα ήτο στενώς και αναποσπάστως συνδεδεμένη, όχι μόνον τυπικώς, προς τον Ναό τών Ιεροσολύμων, αλλά επίσης χρονικώς, τόσο προς τον μήνα – αυτός ήτο ο Νισάν – όσο και προς την συγκεκριμένη ημερομηνία, κατά την οποία έπρεπε να τελεσθή – αυτή ήτο η 14η Νισάν – μετά μίας μόνης εξαιρέσεως που καθορίζετο από τον Νόμο (πρβλ. ΑΡΙΘΜ. Θ: 6-14), όσο και προς τον ειδικώτερο χρόνο τής 14ης Νισάν, κατά τον οποίο έπρεπε να γίνει η σφαγή τών αμνών. Ωρίζετο δε υπό τού νόμου ως ειδικώτερος ο προς το εσπέρας τής 14ης Νισάν χρόνος (πρβλ. ΕΞΟΔ. ΙΒ:5, ΑΡΙΘΜ. Θ:2, ΙΗΣ. ΝΑΥΗ Ε:10), ή το εσπέρας προς δυσμάς ηλίου (ΔΕΥΤ. ΙΣΤ:6), ή ο ανά μέσον τών εσπερινών χρόνος (ΕΞΟΔ. ΙΒ:6, ΙΣΤ:2, ΚΘ:39,41, Λ:8, ΛΕΥΙΤ. ΚΓ:5, ΑΡΙΘΜ. Θ:3,5,11, ΚΗ:4,8).

    Αλλά ο σχετικά μικρός αυτός χρόνος, που είχε σχέση με τις συνθήκες τού αιγυπτιακού Πάσχα, όπου η σφαγή τών αμνών εγένετο από κάθε οικογενειάρχη προ τών θυρών τής οικίας του, δεν ήτο δυνατόν φυσικώς να επαρκέσει εις τις ανάγκες τής μεταγενεστέρας πράξεως, κατά την οποίαν σύμπας ο λαός έπρεπε να θυσιάσει κατά τον ίδιο χρόνο και εις τον ίδιο τόπο τούς αμνούς του. Η συρροή εις τα Ιεροσόλυμα προσκυνητών από όλα τα μέρη τής γης έπρεπε να ήτο μεγάλη. Ήτο ως εκ τούτου εύλογος η διεύρυνση τού αρχικώς ορισθέντος στενού χρόνου υπό τού Νόμου, και η επέκτασή του εις όλο τον χρόνο, τον μετά την μεσημβρίαν μέχρις εσπέρας χρόνου, όπως σαφώς μαρτυρείται τόσο υπό τών ραββίνων όσο και υπό δύο συγχρόνων τής Καινής Διαθήκης, αξιοπίστων μαρτύρων, όπως ο Φίλων «Μετά δε την νουμηνίαν έστιν εορτή τετάρτη τα διαβατήρια, ήν οι Εβραίοι πάσχα καλούσιν, εν ή θύουσιν πανδημεί, αρξάμενοι κατά μεσημβρίαν έως εσπέρας. Άγεται δε η πάνδημος θυσία τεσσαρεσκαιδεκάτη τού μηνός.» [Φίλωνος Αλεξανδρέως, De specialibus legibus (Περί τών εν μέρει διαταγμάτων), Βιβλίο Β΄, κεφ.‘Περί τών αναφερομένων εν είδει νόμων εις τρία γένη τών δέκα λογίων, το 3ον, το 4ον, το 5ον. Το περί ευορκίας και σεβασμού τής ιεράς 7ης και γονέων τιμής’, παρ.145] και ο Ιώσηπος «Ενστάσης τής εορτής, πάσχα καλείται, καθ’ ήν θύουσιν μεν από ενάτης ώρας μέχρις ενδεκάτης...» (Φλαβίου Ιωσήπου, Ιουδαικοί Πόλεμοι, Βιβλίο 6, κεφ.9, παρ.3).

γ) Τόπος του πασχαλίου δείπνου.
     Παρομοίως προς την θυσία τού πασχαλίου αμνού έπρεπε το πασχάλιο δείπνο να λαμβάνει χώρα εις ωρισμένο τόπο, εις τον Ναό κατ’ αρχάς τών Ιεροσολύμων, μεταγενεστέρως δε εις τις επί μέρους οικίες τής ιδίας πόλεως (ΔΕΥΤ. ΙΣΤ:7). Μετά δηλαδή την ίδρυση τού Ναού εις τα Ιεροσόλυμ φαίνεται, ότι επί κάποιο χρονικό διάστημα ή εις ωρισμένες τουλάχιστον περιπτώσεις, επετελείτο το πασχάλιο δείπνο από όλους εις το προαύλιο του Ναού. Γνωρίζουμε δύο τέτοιες περιπτώσεις, μία επί τού βασιλέως Εζεκίου [Α΄ ΠΑΡ.(Α΄ ΧΡΟΝ. Εβρ.) Λ κεφ.] και άλλη επί τού βασιλέως Ιωσίου [Β΄ ΠΑΡ.(Β΄ ΧΡΟΝ. Εβρ.) ΛΕ κεφ.].

δ) Άλλες λεπτομέριες επί τού εορτασμού τού πασχαλίου δείπνου.
   Εις το αιγυπτιακό Πάσχα ο αμνός που εψήνετο εις την φωτιά έπρεπε να καταναλωθεί με άζυμους άρτους και πικρά χόρτα, ιστάμενοι οι συνδετυμόνες όρθιοι και έχοντες εζωσμένη την μέση τους (οσφύν) και φέροντες βακτηρίαν ανά χείρας και υποδήματα εις τούς πόδας, και καθ’ όλην την διάρκεια να διατελούν εν σπουδή, ως έτοιμοι προς αναχώρηση (ΕΞΟΔ. ΙΒ:8-11). Επιπλέον απηγορεύετο κατά την διάρκεια τής νυκτός έξοδος εκ τών οικιών (ΕΞΟΔ. ΙΒ:22).
    Εις το μεταγενέστερο όμως Πάσχα, έτρωγαν αυτό όχι όρθιοι ιστάμενοι, ούτε μετά οδοιπορικής ράβδου κ.λ., αλλά ανακλινόμενοι, η οποία ανάκλιση εκλαμβάνετο ως σημείον τής απελευθερώσεως εκ τής δουλείας. Διετηρήθησαν βέβαια οι ορισμοί περί ψητού αμνού, περί αζύμων άρτων και περί πικρών χόρτων, αλλά συνεπληρώθησαν δια τής χρησιμοποιήσεως ακόμη διαφόρων εμβαμμάτων ή οπωρικών πολτών (εκ φοινίκων, σύκων και σταφίδων), ακόμη και οίνου, εκ τού οποίου έκαστος έπινε τέσσερα ποτήρια. Η όλη δε τελετή τού μεταγενεστέρου Πάσχα δεν έφερε τον χαρακτήρα τής σπουδής, αλλά τής πλήρους ανέσεως και τού πανηγυρισμού, μοιάζοντας περισσότερο προς ένα πλούσιο δείπνο. Εάν δε ο αμνός απεδεικνύετο ανεπαρκής, λόγω τού μεγαλυτέρου τυχόν αριθμού τών συνδαιτημόνων, επετρέπετο η βρώση και άλλων κρεάτων, από μικρότερα ή μεγαλύτερα ζώα, τα οποία χρησιμοποιούντο κατά την εόρτιο θυσία, την καλουμένη Chagiga, για την οποίαν ήδη έχουμε κάνει λόγο.
   Η κατά την νύχτα τού Πάσχα πάλιν απαγόρευση τής εξόδου εκ τών οικιών, είχε σχέση με τα όσα έλαβον χώρα έκτακτα περιστατικά, εις το πρώτο εν Αιγύπτω Πάσχα, δηλαδή με την προφύλαξη τών Ισραηλιτών, κατά την νύκτα εκείνη, επενεχθέντων πληγμάτων υπό τού εξολοθρευτού αγγέλου (ΕΞΟΔ. ΙΒ:12), κατά τών πρωτοτόκων νέων τών Αιγυπτίων (για τον οποίον λόγο είχε διαταχθή και η εκ τού αίματος τών αμνών επίχριση τών φλοιών και παραστατών τών Ισραηλιτικών οικιών, ΕΞΟΔ. ΙΒ:13). Η απαγόρευση αυτή έφερε καθαρά περιστατικό και προσωρινό χαρακτήρα, και κατ’ ακολουθίαν δεν ήτο δυνατόν να διατηρηθεί και κατά την νύκτα τής εορτής τού Πάσχα τού μεταγενεστέρου Ιουδαισμού. Ο περιορισμός συνίστατο μόνον εις τούτο, ότι δεν έπρεπε κάποιος να εγκαταλείψει τα Ιεροσόλυμα, τών οποίων τα όρια είχαν ορισθεί ευρύτατα, εκτεινόμενα μέχρι και τής επί τού όρους τών Ελαιών κειμένης Βηθσφαγής (ΜΑΤΘ. ΚΑ:1).
ε)  Χρονικός πολλαπλασιασμός τής εορτής τού Πάσχα.
   Το αιγυπτιακό Πάσχα εωρτάσθη σε μίαν μόνο μέρα, ή ακριβέστερα σε μίαν μόνο νύκτα, την νύκτα τής 14ης προς την 15ην Νισάν, η οποία νύκτα κατά την Ιουδαική περί ημέρας αντίληψη, αποτελεί το πρώτο μέρος, δηλαδή το σκοτεινό, τής 15ης Νισάν. Εις την ΕΞΟΔ. ΙΒ: 14-20 ο Θεός θεσμοθετεί ότι εις το μέλλον έπρεπε το Πάσχα να εορτάζεται δια επτά ημερών, κατά τις οποίες έπρεπε, εξαφανιζομένης τής ζύμης από τής ημέρας τής πρώτης (δηλ. τής 15ης Νισάν) και απαγορευμένης επί ποινή εξοντώσεως παντός ζυμωτού, να τρώγωνται μόνον άζυμοι άρτοι (ΕΞΟΔ. ΙΒ: 14-15). Η διάρκεια μίας μόνον ημέρας ή μίας μόνον νυκτός απέβη έτσι αργότερα επταήμερος, ακόμη δε και οκταήμερος! Η διαφορά μεταξύ τών δύο τούτων κύκλων συνίσταται κατά την εκτίμηση τής 14ης Νισάν, η οποία κατά μεν τον επταήμερο κύκλο δεν συμπεριλαμβάνεται εις το πλαίσιο τής εορτής, τής οποίας η μεν πρώτη ημέρα είναι η 15η Νισάν, η δε εβδόμη και τελευταία η 21η αυτού, κατά τον οκταήμερο δε αντιθέτως συμπεριλαμβάνεται αυτή εις την εορτή και συναριθμείται ως η πρώτη αυτής ημέρα. Σπουδαία μαρτυρία περί τού οκταημέρου κύκλου τής εορτής αναφέρει ο Ιώσηπος: «...όθεν εις μνήμην τής τότε ενδείας εορτήν άγομεν εφ’ ημέρας οκτώ, την τών αζύμων λεγομένην.» (Φλαβίου Ιωσήπου, Ιουδαική Αρχαιολογία, Βιβλίο Β΄, κεφ.15, παρ.1).

     Το περίεργο εις την χρησιμοποίηση τού οκταημέρου κύκλου τής εορτής είναι ότι όσοι τον χρησιμοποιούν αμέσως (ως είδαμε ανωτέρω ο Ιώσηπος) ή εμμέσως δεν απομακρύνονται από την συνήθεια να εξακολουθούν να ομιλούν, συμφώνως προς την Παλαιά Διαθήκη, περί τού επταημέρου κύκλου τών ημερών τής εορτής, τής οποίας η πρώτη ημέρα είναι η 15η Νισάν, η δευτέρα η 16η κ.ο.κ. (πρβλ. ΛΕΥΙΤ. ΚΓ:11, όπου επαύριον τής πρώτης ημέρας τής εορτής αποκαλείται η 16η Νισάν, και «Τη δε δευτέρα τών αζύμων ημέρα, έκτη δ’ εστιν αύτη και δεκάτη...», Φλαβίου Ιωσήπου, Ιουδαική Αρχαιολογία, Βιβλίο Γ΄, κεφ.10, παρ.5). Ο Ιώσηπος δηλαδή, ο οποίος όπως είδαμε ανωτέρω δέχεται τον οκταήμερο κύκλο, αριθμεί εν τούτοις την 16ην Νισάν ως την δευτέρα ημέρα τής εορτής! 

στ) Ονομασίες τής εορτής τού Πάσχα.
    Εξαιρέσει τών περιπτώσεων εκείνων κατά τις οποίες επιδιώκεται η διάκριση τής θυσίας τής εορτής τού Πάσχα (κατά την 14ην Νισάν) από τής επταημέρου εορτής τών αζύμων (πρβλ. ΛΕΥΙΤ. ΚΓ:5-6 και ΑΡΙΘΜ. ΚΗ:16-17 όπου γίνεται διάκριση μεταξύ τής 14ης Νισάν ως εορτής τού Πάσχα και τής εορτής τών αζύμων, που άρχιζε την 15ην Νισάν), ο όλος κύκλος κύκλος τής εορτής αποκαλείται συνήθως ή με ένα μόνον όνομα, τού ‘Πάσχα’ [ΔΕΥΤ. ΙΣΤ:1-3, Β΄ ΠΑΡ. (Β΄ ΧΡΟΝ. Εβρ.) Λ:1,3, ΜΑΤΘ. ΚΣΤ:2, ΛΟΥΚ. Β:41, ΙΩΑΝ. Β:13,23 κ.ά.], ή ‘τών αζύμων’ [ΕΞΟΔ. ΚΓ:15, ΛΔ:18, Β΄ ΠΑΡ. (Β΄ ΧΡΟΝ. Εβρ.) ΛΕ:7-9, ΛΟΥΚ. ΚΒ:7, ΠΡΑΞ. ΙΒ:3) ή και με τα δύο ταυτοχρόνως, τα οποία άλλοτε μεν φέρονται συγχρόνως εν παραλληλία (π.χ. Β΄ ΠΑΡ. (Β΄ ΧΡΟΝ. Εβρ.) ΛΕ:17, ΜΑΡΚ. ΙΔ:1), άλλοτε πάλι εναλλάξ [π.χ. εις το ΔΕΥΤ. ΙΣΤ:1,2,5,6Πάσχα’, εις δε τον στίχ.16εορτή τών αζύμων’. Επίσης εις το Β΄ ΠΑΡ. (Β΄ ΧΡΟΝ. Εβρ.) Λ:1-2 αναφέρεται ως ‘Πάσχα’, εις δε τον στίχ.13εορτή τών αζύμων’, εις δε τούς στίχ.15,17 ως ‘Πάσχα’, εις δε τον στίχ.21εορτή τών αζύμων’. Η αυτή ποικιλία επίσης απαντάται και εις το Β΄ ΠΑΡ. (Β΄ ΧΡΟΝ. Εβρ.) ΛΕ κεφάλαιο], και άλλοτε πάλι το ένα ως επεξήγηση τού άλλου (π.χ. Εις τον ΛΟΥΚ. ΚΒ:1 αναφέρεται: «η εορτή τών αζύμων, η λεγομένη Πάσχα»).

    Συμφώνως προς όλα τα ανωτέρω η λέξη Πάσχα απαντάται άλλοτε μεν με στενωτέρα, άλλοτε δε με ευρυτέρα έννοια. Εις την πρώτη περίπτωση νοείται υπ’ αυτήν η 14ην Νισάν ή το κατά το εσπέρας αυτής τελούμενο πασχάλιο δείπνο, εις την δευτέρα ολόκληρος ο κύκλος τής εορτής. Κριτήριο περί τού πότε πρόκειται περί τής μιάς ή τής άλλης έννοιας, χρησιμεύει πάντοτε η συνάφεια τού λόγου.

Ο ακριβής χρόνος τής πασχαλίου θυσίας.
    Επανερχόμεθα ήδη εις το τελευταίο μέρος τής μελέτης μας που αφορά εις την διακρίβωση τής ακριβούς ώρας τής πασχαλίου θυσίας. Εις έρευνα λοιπόν που διεξήγαμε επί τής Γραφής και δη επί τού Εβραικού κειμένου, διεπιστώσαμε τα κατωτέρω που θα αναγνώσετε ευθύς αμέσως.
     Οι Ισραηλίτες θα έφερναν τον πασχάλιο αμνό εις το σπίτι τους εις την 10ην τού πρώτου Εβραικού μήνα, τού Αβίβ ή Νισάν. Κατόπιν πληροφορούμεθα τα εξής εις το ΕΞΟΔ. ΙΒ:6: (κατά το Εβρ.) «Και θέλετε φυλάττει αυτό μέχρι τής δεκάτης τετάρτης τού αυτού μηνός· και τότε άπαν το πλήθος τής συναγωγής τού Ισραήλ θέλει σφάξει αυτό προς το εσπέρας.» Η μετάφραση τού Αρχιμανδρίτου Νεοφύτου Βάμβα, όπως αρκετοί γνωρίζουν, είναι μετάφραση εκ τής αντιστοίχου μεταφράσεως τού Εβραικού εις την Αγγλική τού βασιλέως Ιακώβου, που εγένετο εις το 1611. Η Αγγλική μετάφραση λοιπόν μετάφραση εις το τέλος τού χωρίου έχει ως εξής: «...shall kill it in the evening» εξ ού και η Ελληνική μετάφραση «θέλει σφάξει αυτό προς το εσπέρας».

    Όμως, αυτοί που δύνανται να αναγνώσουν εκ τού πρωτοτύπου Εβραικού κειμένου, παρατηρούν την εξής λεπτομέρεια: Η αντίστοιχη εβραική φράση ‘προς εσπέρας’ δεν ευρίσκεται εις ενικό ‘עַרְבָּֽ (ereb’) αλλά εις πληθυντικό αριθμό הָעַרְבָּֽיִםִ בֵּ֥ין  (‘bên hā·‘ar·bā·yim’), δηλαδή ‘αναμεταξύ τών επερινών’, ή ‘ανάμεσα εις τούς εσπερινούς’, ή ‘ανά μέσον τών εσπερινών’! Η λέξη ‘עַרְבָּֽ (ereb’) χρησιμοποιείται 134 φορές εις το Εβραικό κείμενο αλλά εις τις 11 από αυτές ευρίσκεται εις πληθυντικό αριθμό bên hā·‘ar·bā·yim (ΕΞΟΔ. ΙΒ:6, ΙΣΤ:2, ΚΘ:39,41, Λ:8, ΛΕΥΙΤ. ΚΓ:5, ΑΡΙΘΜ. Θ:3,5,11, ΚΗ:4,8)!
    Εις το μόνο που θα διαφωνήσουμε με την Σκοπιά, ως προς την ερμηνεία τών δύο εσπερινών, είναι αυτό που λέγει ότι «Σύμφωνα με τη ραβινική άποψη, η ώρα που ο ήλιος άρχιζε να γέρνει, δηλ. από τις 3:00 ως τις 5:00, ήταν το πρώτο βράδυ, ενώ η δύση το δεύτερο. Άρα, το διάστημα “ανάμεσα στα δύο βράδια” θα ήταν από τις 3:00 ως τις 6:00» (Ενόραση, τόμ.Β΄, σελ.614). Κατά την άποψή μας, ο πρώτος επερινός ήτο από 12:00 μ.μ. όταν ο ήλιος άρχισε να πέφτει, και ο δεύτερος εσπερινός ήτο το ηλιοβασίλεμα, εις το τέλος τής Εβραικής ημέρας, περίπου 6:00 μ.μ. Έτσι το διάστημα μεταξύ τών δύο εσπερινών εντοπίζεται την 3ην μ.μ. ή ενάτην ώρα κατά τον Εβραικό τρόπο μετρήσεως τού χρόνου. Ερχόμαστε τώρα να αποδείξουμε και αγιογραφικώς την άποψή μας.
«Τούτο δε είναι εκείνο, το οποίον θέλεις προσφέρει επί τού θυσιαστηρίου· δύο αρνία ενιαύσια την ημέραν διαπαντός· 39. το εν αρνίον θέλεις προσφέρει το πρωί, και το άλλον αρνίον θέλεις προσφέρει ανά μέσον τών εσπερινών ·...41. και το δεύτερον αρνίον θέλεις προσφέρει ανά μέσον τών εσπερινών...» (ΕΞΟΔ. ΚΘ:38-39,41 (κατά την διορθωμένη μετάφραση τού Εβρ.)
     Εις το ανωτέρω χωρίο οι Εβραίοι ήσαν υποχρεωμένοι να προσφέρουν τον πρώτον αμνό το πρωί και τον δεύτερον αμνό ‘ανά μέσον τών εσπερινών’, αργότερα δηλαδή από τον πρώτο, εις κάποιαν άλλη στιγμή τής ημέρας. Με άλλα λόγια, κατά την διάρκεια τής κάθε ημέρας τών Εβραίων, η πρώτη προσφορά ήτο η πρωινή και ακολουθούσε η ‘ανά μέσον τών εσπερινών’ επομένη προσφορά. Εάν τώρα η φράση ‘ανά μέσον τών εσπερινών’ σημαίνει την προσφορά που γίνεται εις την αρχή τής Εβραικής ημέρας, δηλαδή εις τις 6:007:20 μ.μ. όπως εσφαλμένως πιστεύει η Σκοπιά (Ενόραση, τόμ.Β΄, σελ.614), τότε αυτή η προσφορά θα ήτο υποχρεωτικώς η ΠΡΩΤΗ προσφορά τής ημέρας, κι όχι η δευτέρα όπως την ήθελε ο Θεός («το δεύτερον αρνίον θέλεις προσφέρει ανά μέσον τών εσπερινών...»). Θα προηγείτο δηλαδή και αυτής τής πρωινής προσφοράς, οπότε η πρωινή δεν θα ήτο η πρώτη αλλά η δευτέρα προσφορά! Να λοιπόν το πρώτο χωρίο το οποίο διαψεύδει την Σκοπιά ως προς την ερμηνεία που έχει αποδεχθεί όσον αφορά εις την φράση ‘ανά μέσον τών εσπερινών’ και άρα διαψεύδεται και ως προς την ακριβή ώρα τής θυσίας τού πασχαλίου αμνού.
«Και έπειτα ητοίμασαν εις εαυτούς (οι Λευίτες), και εις τούς ιερείς· διότι οι ιερείς οι υιοί Ααρών κατεγίνοντο εις το να προσφέρωσι τα ολοκαυτώματα και τα στέατα μέχρι νυκτός· διά τούτο οι Λευίται ητοίμασαν εις εαυτούς, και εις τούς ιερείς τούς υιούς Ααρών...16. Και ητοιμάσθη πάσα η υπηρεσία τού Κυρίου την αυτήν ημέρα, δια να κάμωσι το πάσχα, και να προσφέρωσιν ολοκαυτώματα επί το θυσιαστήριον τού Κυρίου, κατά την προσταγήν τού βασιλέως Ιωσία.» [Β΄ ΧΡΟΝ. (Β΄ ΠΑΡ. Ο΄) ΛΕ:14-16].
    Εις το ανωτέρω χωρίο, που μάς περιγράφει τον εορτασμό τού Πάσχα επί εποχής βασιλέως Ιωσία διαβάζουμε, ότι επειδή επλησίαζε η νύκτα και υπήρχε ακόμη πλήθος ζώων προς θυσίαν υπό τών ιερέων, οι Λευίτες έπρεπε να βοηθήσουν τούς ιερείς, προετοιμάζοντες τούς πασχαλίους αμνούς για τούς ιερείς και τούς εαυτού τους, προ τού τέλους τής 14ης Νισάν. Αυτό συνεπάγεται, ότι οι Λευίτες ξεκίνησαν να θυσιάζουν τούς πασχαλίους αμνούς το απόγευμα τής 14ης Νισάν, κι έτσι δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για να θυσιάσουν όλα τα ζώα, που προσέφεραν οι πιστοί, πριν πέσει η νύκτα (όταν και θα ξεκινούσε η 15η Νισάν). Εάν λοιπόν η έκφραση ‘ανά μέσον τών εσπερινών’ νοείται το διάστημα μετά την αλλαγή τής ημέρας, το σκοτεινόν αυτής τμήμα 6:007:20 μ.μ., όπως εσφαλμένως διδάσκει η Εταιρία Σκοπιά και παραπληροφορεί για ακόμη μία φορά τούς αναγνώστες της (Ενόραση, τόμ.Β΄, σελ.614), και τότε εθυσιάζοντο οι πασχάλιοι αμνοί, θα ήτο ήδη νύχτα! Δεν θα έλεγε δηλαδή το κείμενο «να προσφέρωσι τα ολοκαυτώματα και τα στέατα μέχρι νυκτός», ούτε θα έκανε λόγο για ημέρα «Και ητοιμάσθη πάσα η υπηρεσία τού Κυρίου την αυτήν ημέρα»! Να λοιπόν ακόμη ένα χωρίο που διαψεύδει την Σκοπιά, όσον αφορά εις τον χρόνο σφαγής τών πασχαλίων αμνών, που πλανεμένα πιστεύει και διδάσκει και δυστυχώς παρασύρει εις την απώλεια τούς ακολούθους της.
«Και περί την μεσημβρίαν ο Ηλίας μυκτηρίζων αυτούς έλεγεν, Επικαλείσθε μετά φωνής μεγάλης· διότι θεός είναι· ή συνομιλεί, ή ασχολείται, ή είναι εις οδοιπορίαν, ή ίσως κοιμάται, και θέλει να εξυπνήσει....29. Και αφού παρήλθεν η μεσημβρία, και αυτοί προεφήτευον μέχρι τής ώρας τής προσφοράς, και ουκ ην φωνή, και ουκ ην ακρόασις, και ουκ ην προσοχή» [Γ΄ ΒΑΣ. (Α΄ ΒΑΣ. Εβρ.) ΙΗ:27,29].
     Αφού οι ιερείς τού Βάαλ προσπαθούσαν απεγνωσμένα, έως τής ώρας τής προσφοράς, να ‘πείσουν’ τον θεό τους να ενεργήσει, εκείνη την χρονική στιγμή ο προφήτης Ηλίας συγκέντρωσε τον λαό, επιδιώρθωσε το θυσιαστήριο τού Κυρίου, πήρε 12 λίθους και τούς οικοδόμησε θυσιαστήριο (στίχ.31-32), στοίβαξε τα ξύλα, διεμέλισε τον μόσχο και τον επέθεσε επί τών ξύλων (στίχ.33) και είπε εις τον λαό να γεμίσουν 4 υδρίες ύδατος να το ρίξουν εις το ολοκαύτωμα και εις τα ξύλα, κι όλο αυτό να γίνει τρεις φορές. Κατόπιν το κείμενο λέγει τα εξής:
«Και την ώρα τής προσφοράς επλησίασεν Ηλίας ο προφήτης, και είπε, Κύριε, Θεέ τού Ισραήλ, ας γείνη γνωστόν σήμερον, ότι συ είσαι Θεός εν τω Ισραήλ, και εγώ δούλος σου, και κατά τον λόγο σου έκαμα πάντα ταύτα τα πράγματα·» (στίχ.36)
    Μετά ακολουθεί το γνωστό περιστατικό τής πτώσεως πυρός εκ τού ουρανού που κατέφαγε το ολοκαύτωμα, τα ξύλα και τούς λίθους, και η θανάτωση τών προφητών τού Βάαλ (στίχ.38-40). Σημαντικό επίσης είναι και αυτό που αναφέρεται και εις τον στίχ.45: «Και εν τω μεταξύ ο ουρανός συνεσκότασεν εκ νεφών και ανέμου, και έγινε βροχή μεγάλη».
    Από τις ανωτέρω παρατηρήσεις που κάναμε φαίνεται ξεκάθαρα, ότι ΟΛΑ τα περιστατικά που περιγράφονται εις το συγκεκριμένο κεφάλαιο έγιναν υπό το φώς τής ημέρας! Κι αυτό επίσης επιβεβαιώνεται από τον ανωτέρω στίχ.45 ο οποίος μάς λέγει, ότι ακόμη και εις το τέλος όλων αυτών τών περιστατικών ήτο ημέρα, απλά κάποια στιγμή ο ουρανός συσκοτίσθη! Επίσης, ΟΛΑ τα ανωτέρω περιστατικά που περιγράφονται από τον στίχ.30 και εξής, διεδραματίσθησαν μετά την μεσημβρία και την εσπερινή προσφορά που ετελείτο ανά μέσο τών εσπερινών, όπως ξεκάθαρα μαρτυρεί ο στίχ.29 «Και αφού παρήλθεν η μεσημβρία, και αυτοί προεφήτευον μέχρι τής ώρας τής προσφοράς, και ουκ ην φωνή, και ουκ ην ακρόασις, και ουκ ην προσοχή».
    Εάν τώρα, συμφώνως προς την εσφαλμένη ερμηνεία τής Σκοπιάς, η εσπερινή προσφορά εγίνετο εις την αρχή τής ημέρας, κατά το σκοτεινόν αυτής τμήμα (δηλ. 6:007:20 μ.μ.), εφόσον τότε προσδιορίζει το χρονικό σημείο μεταξύ τών δύο εσπερινών (Ενόραση, τόμ.Β΄, σελ.614), είναι δυνατόν όλα αυτά τα περιστατικά να έλαβον χώρα κατά την διάρκεια τής νύκτας; Πόσο μάλλον όταν ο στίχ.45 μαρτυρεί, όπως προείπαμε, ότι ήτο ακόμη ημέρα και απλά κάποια στιγμή ο ουρανός συσκοτίσθη; Άρα όλα τα προαναφερόμενα περιστατικά έλαβον χώρα κατά την διάρκεια τής ημέρας, άρα κατά την διάρκεια τής ημέρας είναι και το υπό έρευνα χρονικό σημείο ‘ανά μέσον τών εσπερινών’ κατά το οποίο εθύετο ο πασχάλιος αμνός, κι όχι κατά την διάρκεια τής νυκτός όπως κακοδόξως διδάσκει και παραπλανάει η Σκοπιά τούς ακολούθους της.

    Θα περατώσουμε την μελέτη μας παραθέτοντας και δύο εξωβιβλικές μαρτυρίες που επιβεβαιώνουν την ημετέραν ερμηνεία και αποδεικνύουν το εσφαλμένον τής Εταιρίας Σκοπιάς:
«Μάθοι δ’ αν τις εντεύθεν την υπερβολήν ής έχομεν περί τον θεόν ευσεβείας και την φυλακήν τών νόμων, μηδέν υπό τής πολιορκίας διά φόβον εμποδιζομένων προς τας ιερουργίας. Αλλά δις τής ημέρας πρωί τε και περί ενάτην ώραν ιερουργούντων επί τού βωμού, και μηδέ εί τι περί τας προσβολάς δύσκολον είη τας θυσίας παυόντων». (Φλαβίου Ιωσήπου, Ιουδαικές Αρχαιότητες, Βιβλίο 14, κεφ.4, παρ.3)

«Θα μπορούσε κάποιος από εδώ να μάθει πόσο υπερβολική ευσέβεια έχουμε εις τον Θεό και για την φύλαξη τών νόμων, τίποτε από την πολιορκία και από φόβο να μην αποτελεί εμπόδιο για τις ιερές τελετές. Αλλά δύο φορές την ημέρα πρωί και περί την εννάτην να γίνεται τελετή εις τον βωμό, και ούτε εάν υπάρχουν δυσκολίες από προσβολές να παύετε τις θυσίες».

    Εις την ανωτέρω παραπομπή ο Ιώσηπος ξεκάθαρα μάς λέγει, ότι οι δύο καθημερινές θυσίες που αναφέρονται εις την ΕΞΟΔ. ΚΘ:38-39,41 και που αναλύσαμε προηγουμένως, η μία ελάμβανε χώρα το πρωί και η άλλη γύρω εις την 9ην ώρα, δηλαδή την 3ην μ.μ. Ο Ιώσηπος δηλαδή μάς εξηγεί καθαρά και ξάστερα, ότι ο χρονικός προσδιορισμός τής περίφημης υπό έρευνα έκφρασης ‘ανά μέσον τών εσπερινών’, αντιστοιχεί εις την 3ην μ.μ.! Να λοιπόν άλλη μία μαρτυρία που διαψεύδει την Εταιρία Σκοπιά ως προς την ώρα σφαγής τού πασχαλίου αμνού.

«Ενστάσης τής εορτής, πάσχα καλείται, καθ’ ήν θύουσιν μεν από ενάτης ώρας μέχρις ενδεκάτης...» (Φλαβίου Ιωσήπου, Ιουδαικοί Πόλεμοι, Βιβλίο 6, κεφ.9, παρ.3).

    Η ανωτέρω παραπομπή τού Ιωσήπου, αυτή καθ’ αυτήν είναι αρκετή για να τινάξει εις τον αέρα τα σαθρό οικοδόμημα τής Σκοπιάς περί δήθεν σφαγής τού πασχαλίου αμνού εις την αρχήν τής 14ης Νισάν, κατά το σκοτεινόν αυτής τμήμα, δηλ. 6:007:20 μ.μ. (Ενόραση, τόμ.Β΄, σελ.614), και περί δήθεν βρώσεως αζύμων υπό τού Χριστού και τών μαθητών Του, διότι ο Ιώσηπος βροντοφωνάζει, ότι το χρονικό σημείο ανά μέσον τών εσπερινών’, κατά το οποίον εγένετο η δευτέρα προσφορά τής ημέρα, δεν είναι αυτό που κακοδόξως διδάσκει η Σκοπιά (δηλ. 6:007:20 μ.μ.), αλλά το χρονικό σημείο μεταξύ 9ης και 11ης , δηλαδή 3:005:00 μ.μ.!!! Την ώρα δε που εσφάζοντο οι πασχάλιοι αμνοί, το ίδιο χρονικό σημείο συνέπεσε να σφαγή και ο αμνός τού Θεού, κι έτσι ο σταυρωθείς Ιησούς είναι το εν τη ιστορία πραγματοποιηθέν αληθές αντίτυπον τής παλαιοδιαθηκικής θυσίας τού πασχαλίου αμνού!

«Μετά δε την νουμηνίαν έστιν εορτή τετάρτη τα διαβατήρια, ήν οι Εβραίοι πάσχα καλούσιν, εν ή θύουσιν πανδημεί, αρξάμενοι κατά μεσημβρίαν έως εσπέρας. Άγεται δε η πάνδημος θυσία τεσσαρεσκαιδεκάτη τού μηνός.» [Φίλωνος Αλεξανδρέως, De specialibus legibus (Περί τών εν μέρει διαταγμάτων), Βιβλίο Β΄, κεφ.‘Περί τών αναφερομένων εν είδει νόμων εις τρία γένη τών δέκα λογίων, το 3ον, το 4ον, το 5ον. Το περί ευορκίας και σεβασμού τής ιεράς 7ης και γονέων τιμής’, παρ.145].

    Άλλη μία εξωβιβλική μαρτυρία, που εκθέτει την πλάνη τής Εταιρίας Σκοπιά, αντλούμε από τον Φίλωνα, ο οποίος ξεκάθαρα λέγει, ότι οι Εβραίοι το Πάσχα αρχίζουν την θυσία κατά την μεσηβρίαν κι εντεύθεν, κι όχι τότε που βολεύει την Σκοπιά για να περάσει τα άζυμα και αναισχύντως να κάνει τον Χριστό και τούς μαθητές Του παραβάτες τού Νόμου.

«Κάθε σπιτικό έπρεπε να επιλέξει ένα υγιές, μονοετές αρσενικό πρόβατο ή κατσίκι. Αυτό το έφεραν μέσα στο σπίτι τη 10η ημέρα τού μήνα Αβίβ και το κράτησαν μέχρι τη 14η, οπότε το έσφαξαν και τίναξαν το αίμα του με μια δέσμη από ύσσωπο στους παραστάτες και στο ανώφλι τής πόρτας τής κατοικίας μέσα στην οποία θα το έτρωγαν (όχι στο κατώφλι όπου το αίμα θα πατιόταν)» (Ενόραση, τόμ.Β΄, σελ.613).

    Κλείνοντας την μελέτη μας θέλουμε να απευθύνουμε ένα ερώτημα εις τούς αγαπητούς Μάρτυρες τού Ιεχωβά: Αναφέροντας το ανωτέρω κείμενο ότι οι Εβραίοι διετηρούσαν το πρόβατο εις τις οικίες τους «μέχρι τη 14η» τού μήνα Αβίβ ή Νισάν, υπαινίσσεται το χωρίο ΕΞΟΔ. ΙΒ:6: (κατά το Εβρ.) «Και θέλετε φυλάττει αυτό μέχρι τής δεκάτης τετάρτης τού αυτού μηνός· και τότε άπαν το πλήθος τής συναγωγής τού Ισραήλ θέλει σφάξει αυτό προς το εσπέρας». Άρα η εντολή τού Θεού ήτο το πρόβατο να παραμείνει εις την οικία τών Ισραηλιτών, εννοείται ζωντανό, μέχρι την 14η Νισάν. Όταν η Σκοπιά βάζει τον Χριστό και τούς μαθητές Του, αλλά και όλους τούς Ισραηλίτες,  να σφάζουν τον αμνό ευθύς αμέσως με την είσοδο τής 14ης Νισάν, δηλ. 6:007:20 μ.μ., (Ενόραση, τόμ.Β΄, σελ.614), το πρόβατο πώς εννοείται ότι παραμένει ζωντανό την 14η Νισάν, εφόσον σφάζεται ευθύς αμέσως με την είσοδό της;;;






ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Προσοχή! Χωρίς όνομα ή κάποιο ψευδώνυμο δεν γίνεται δημοσίευση σχολίου. Επίσης δεν πρέπει να είναι υβριστικό και άσχετο με το θέμα του άρθρου.

428 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   401 – 428 από 428
Ανώνυμος είπε...

Μανδραγόρας έγραψε:

"Αυτή είναι η τακτική του [...] προσπαθεί να γενικεύσει το θέμα [...] Άνοιγμα του θέματος όταν του ζητάνε να απαντήσει επί του σημείου".

Δυστυχώς, αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των διαδικτυακών διαλόγων. Όταν κάποιος κάνει ατυχές σχόλιο, κατόπιν προσπαθεί να αποφύγει τις συνέπειες της άγνοιάς του, ανοίγοντας διαρκώς νέα θέματα.

Ευτυχώς Μανδραγόρα, βλέπω ότι είσαι έμπειρος και δεν αφήνεις τη συζήτηση που έχετε ξεκινήσει να καταλήξει σε άνευ περιεχομένου μαραθώνιο.

Αυτή είναι η αρχή που θα έπρεπε να ακολουθούν όλοι στις συζητήσεις, να μην τις αφήνουν να μετακινηθούν ούτε ένα βήμα παραπέρα αν δεν ολοκληρωθεί πρώτα μια συζήτηση.

Αλλιώς, αν ανοίγουμε κάθε 10 λεπτά και ένα καινούριο θέμα, καταντάει κουραστικό και ανούσιο.

(ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ)

Ανώνυμος είπε...

@ "δος αυτοίς κατά τα έργα αυτών και κατά την πονηρίαν των επιτηδευμάτων αυτών, κατά τα έργα των χειρών αυτών δος αυτοίς, απόδος το ανταπόδομα αυτών αυτοίς". (Ψαλμ. 27,4)

Προφανώς, ο στίχος αυτός δεν σημαίνει και απουσία συγχώρεσης, αφού ήδη γνωρίζουμε ότι ο Θεός συγχωρεί.
@

Βρε ανθρωπέ μου θα μας τρελλάνεις; Η συγχώρεση είναι το ακριβώς αντίθετο απ’ αυτό που λέει ο ψαλμός και επαναλαμβάνει η εκκλησία. Όταν ζητάς από το Θεό να ανταποδώσει τα έργα αυτών, ζητάς να τους τιμωρήσει, να τους εκδικηθεί, και όχι να τους συγχωρέσει. Στη συνέχεια λέει «καθελείς αυτούς και ου μη οικοδομήσεις αυτούς.» δηλ. καθαίρεσε, κατακρήμνισε αυτούς!.

Όπως και στο ακόλουθο:
«Κάμε, Κύριε, εις αυτούς ανταπόδοσιν κατά τα έργα των χειρών αυτών. Δος εις αυτούς πώρωσιν καρδίας, την κατάραν σου επ’ αυτούς. Καταδίωξον εν οργή και αφάνισον αυτούς υποκάτωθεν των ουρανών του Κυρίου
(Θρήνοι 3:64-66)

Φίλε μου, όταν ζητάς την καταδίωξη και τον αφανισμό κάποιων, δεν ζητάς τη συγχώρεσή τους. Τι τρικυμία εν κρανίω είναι αυτή που έχεις;
Αν η εκκλησία από τη μία λέει «δος αυτοίς, Κύριε, το ανταπόδομα αυτών» κι απ’ την άλλη ζητά τη συγχώρεσή τους, προκύπτει ζήτημα το οποίο μόνον η ψυχιατρική μπορεί να επιλύσει.


«Ου γαρ ληστών ουδέ καπήλων απλώς, αλλά δαιμόνων εστί καταγώγιον, μάλλον δε ουχ αι συναγωγαί μόνον, αλλά και αυταί αι ψυχαί των Ιουδαίων»

«Εικών Ιουδαίων ο ληστής, ο μέχρι τέλους ληστής.»

Και ο Χρυσσότομος, αφού έβγαζε όλο του το φαρμάκι κατά των Ιουδαίων, στο τέλος ζητούσε τη συγχώρεσή τους:
«ειδώς του κατορθώματος το μέγεθος, μίμησαι σου τον Δεσπότην, εκείνος εσταυρούτο, και υπέρ των σταυρούντων παρεκάλει».


«Των θεοκτόνων ο εσμός, Ιουδαίων έθνος το άνομον»

«Φθονουργέ, φονουργέ, και αλάστορ λαέ»

Όταν απευθύνεις τέτοια λόγια σ’ ένα ολόκληρο έθνος, ίσως να μην είσαι ρατσιστής. Σίγουρα πάντως είσαι κάτι πολύ χειρότερο.

Η διαχρονική ψύχωση των ορθοδόξων εναντίον των Ιουδαίων, για να γίνει κατανοητή, αρκεί κανείς να φανταστεί κάποιον να εκφράζεται με τον ίδιο τρόπο σήμερα εναντίον των Αθηναίων για τη θανατική καταδίκη του Σωκράτη.

Ου γαρ ληστών ουδέ καπήλων απλώς, αλλά δαιμόνων εστί καταγώγιον, μάλλον δε ουχ η εκκλησία του δήμου μόνον, αλλά και αυταί αι ψυχαί των Αθηναίων.

Δεν έχω ανοίξει νέο θέμα. Ο αντιιουδαϊσμός των χριστιανών ήταν η βασική αιτία για την κατάργηση των αζύμων.
Έλα όμως που η πρώτη εκκλησία ήταν ιουδαϊκή, αποτελούμενη από ζηλωτές του νόμου.

«θεωρείς, αδελφέ, πόσαι μυριάδες εισίν Ιουδαίων των πεπιστευκότων, και πάντες ζηλωταί του νόμου υπάρχουσι.» (Πρ. 21:20)


«εγένετο εν Ιερουσαλήμ μυρίανδρος Εκκλησία μηδέπω του ναού καταστραφέντος μηδέπω των Ιουδαίων εκβληθέντων, μηδέπω της Ιερουσαλήμ κατενεχθείσης.»
“Εις την Υπαπαντήν του Κυρίου” Ι. Χρυσόστομος.

Δήκτης.

Ανώνυμος είπε...

Δήκτη.

Και βέβαια έχεις ανοίξει άλλο θέμα και επικολλάς άσχετα σχόλια.
Και αναμασάς την ίδια πατάτα συνεχώς λέγοντας πως η πρώτη Εκκλησία είναι Εκκλησία των ζηλωτών του Νόμου.

Και επιτέλους έχεις γίνει γελοίος εδώ μέσα. Σε ρωτάω να απαντήσεις ευθέως σε ξεκάθαρες ερωτήσεις και το μόνο που κάνεις είναι να τις αποφεύγεις όπως ο διάβολος το λιβάνι.

Ρωτάω για 7η φορά και περιμένω απάντηση : Δέχεσαι τα λόγια του Απ.Παύλου σχετικά με τις εορτές ναι ή ου; (ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ 1η ημέρα υποβολής ερωτήμ., 4 Ιουνίου 2011 3:59 π.μ.)

Κι αφού υπήρχε ΜΙΑ και μοναδική θυσία όπως τώρα μας λες, γιατί πριν έλεγες άλλα, απαιτώ για 7η φορά να ανακαλέσεις το ασχετότατο σχόλιό σου(πατάτα) που λες ότι η χρήση τoυ ένζυμου άρτου ήταν βδέλυγμα σε λατρευτικές τελετές, ενώ την ίδια ώρα μαρτυρείται μέσα στην Α.Γραφή η χρήση Ενζύμου άρτου στις λατρευτικές τελετές .(ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ 1η ημέρα κλήσεως σου για απόσυρση της πατάτας που έγραψες .,4 Ιουνίου 2011 3:59 π.μ.)

Απάντησε γιατί όλοι έχουν καταλάβει την ανεπάρκειά σου.Όσο δεν απαντάς άλλο τόσο θα επικολλάω τα ίδια ώστε και μετά απο 10 χιλ. σχόλια να φαίνεται η αδυναμία σου να απαντήσεις.

ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Ο Δήκτης, είπε:
"μόνον η ψυχιατρική μπορεί να επιλύσει".

Πρόσεξε λοιπόν τώρα:
Αφιέρωσες τόσο χρόνο μιλώντας για το πόσο κακή είναι η απόδοση συλλογικών ευθυνών, κι όμως, κάνεις αυτό που κατηγορείς, εναντίων των Ορθοδόξων: διότι, καταλαβαίνεις άραγε, πόσο εχθρικά ισοπεδωτικό είναι, να θεωρείς ως μοναδική λύση του προβλήματος που ΕΣΥ αντιμετωπίζεις, ότι ΟΛΟΙ οι Ορθόδοξοι ανά τους αιώνες που διαμόρφωσαν και αποδέχτηκαν την υμνογραφία αυτή να είναι για... ΨΥΧΙΑΤΡΟ;;;!!!

Δυστυχώς, αυτή η θέση είναι τόσο ακραία που βγαίνει εκτός ορίων της λογικής.

Ξεκινώ με την εξής φράση, επειδή σίγουρα γνωρίζεις το κύρος που η Εκκλησία έδωσε στον Χρυσόστομο:
"Ουκ εννοείς ότι ύβρις εστίν εις τον Θεόν, το αιτείν κατά των εχθρών τον Θεόν; ... Ταύτα γαρ ποιών εις βάραθρον την οικείαν ωθείς σωτηρίαν"

Άρα, το να εύχεται κάποιος ενάντια στους εχθρούς του, αποτελεί ΒΛΑΣΦΗΜΙΑ κατά του Θεού και θέτει σε αμφιβολία τη σωτηρία του ανθρώπου, επειδή όχι μόνο αγάπη δεν αισθάνεται, αλλά μάλλον μίσος.

Τέτοιες "ερμηνείες" λοιπόν, θεωρούνται απαράδεκτες και απόβλητες για την Ορθοδοξία.

Τι σημαίνουν λοιπόν οι φράσεις περί "ανταπόδοσης"; Χρησιμοποιώ ένα παράδειγμα:
Το παιδί σου, 4 ετών, παίρνει ένα παιχνίδι του και το πετάει με δύναμη στο πρόσωπο ενός άλλου παιδιού, με αποτέλεσμα να του καταφέρει ένα ισχυρό χτύπημα. Το παιδί σου, δεν καταλαβαίνει τις πράξεις του. Δίπλα σου κάθεται ένας φίλος, και σου λέει: πήγαινε και με έντονο ύφος, δώστου μία στο χεράκι με το οποίο πέταξε το παιχνίδι, και βάλτο για λίγη ώρα τιμωρία μακριά από τα άλλα παιδάκια για να καταλάβει τι έκανε.

Τόσο απλά είναι τα πράγματα και αναφέρω εδώ σχετική ερμηνεία του Ωριγένη, για τον μοναδικό λόγο ότι αυτή επιβεβαιώνεται από την Ορθόδοξη Παράδοση:
"Ο δε φαύλος, ηδονή θελγόμενος, εργάζεται τα κακά, ουχ ορών αυτών το βλαβερόν. Επεί ουν λογικώς ουκ αισθάνεται των βλαβερών, εύχεται ο άγιος αποτίσαι αυτώ κατά τα έργα αυτού επίπονα, όπως αν δια τους πόνους αποστραφή τα κακά"

Το νόημα αυτό επιβεβαιώνεται και από την ερμηνεία του στίχου αυτού από τον Νικηφόρο Βλεμμίδη (13ος αιώνας), σύμφωνα με τον οποίο, το αίτημα για ανταπόδοση γίνεται "ίνα βελτίους οι κακοί γίνονται".

Το Ορθόδοξο νόημα τέτοιων αναφορών δηλαδή, είναι "Κύριε, φέρτους σε συναίσθηση των πράξεών τους".

Τα συναξάρια και αγιολόγια της Εκκλησίας είναι γεμάτα με πρώην κακούς που μεταστράφηκαν και έγιναν καλοί. Αν υπήρχε ζήτημα εκδίκησης, τότε δεν θα μπορούσε να υπάρξει ένα τέτοιο φαινόμενο. Αυτός που προσεύχεται στον Θεό να πάθουν κακό οι αντίπαλοί του από εκδίκηση, είναι ο ίδιος τόσο κακός που ανήκει στην ίδια κατηγορία με τους άλλους και δεν έχει ουδεμία σχέση με τον Θεό.

Και ο Χρυσόστομος το λέει ξεκάθαρα:
"Ει πάντας Αυτός ηθέλησε σωθήναι, θέλε και συ".

Αυτήν την τόσο απλή ερμηνεία έχουν τα εδάφια που εσένα δυστυχώς, σε οδήγησαν απευθείας στον ψυχίατρο για να βρεις απαντήσεις... Για να δεις τι κάνει η προκατάληψη και η απουσία λογικής σκέψης.

Κλείνοντας, να πω το εξής. Πρόσεξε πόσο φτωχό είναι το επιχείρημά σου:
"Ο αντιιουδαϊσμός των χριστιανών ήταν η βασική αιτία για την κατάργηση των αζύμων".

1ον: Οι Λατίνοι που χρησιμοποιούν άζυμα, είναι Χριστιανοί;

2ον: Το γεγονός ότι οι Λατίνοι χρησιμοποιούν άζυμα, αρκεί ως απόδειξη ότι αγαπούν τους Ιουδαίους;

Επειδή λογικά, στην πρώτη ερώτηση απαντάς "ΝΑΙ", και στη δεύτερη "ΟΧΙ", τότε πηγαίνει στον κάλαθο των αχρήστων το επιχείρημά σου, και θα πρέπει σαφώς να αναζητήσεις μια πιο βαθιά αιτία για την οποία οι Ορθόδοξοι χρησιμοποιούν ένζυμο άρτο...

Δεν νομίζω ότι έχω κάτι άλλο να προσθέσω. Θεωρώ τόσο απλά και εύπεπτα όσα σου έγραψα, που από εδώ και πέρα η επιμονή σου θα θεωρήσω ότι οφείλεται σε καθαρή προκατάληψη, και όχι στην λογική.

(ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ)

Ανώνυμος είπε...

Δήκτη.

Σε ρωτάω να απαντήσεις ευθέως σε ξεκάθαρες ερωτήσεις και το μόνο που κάνεις είναι να τις αποφεύγεις όπως ο διάβολος το λιβάνι.

Ρωτάω για 8η φορά και περιμένω απάντηση : Δέχεσαι τα λόγια του Απ.Παύλου σχετικά με τις εορτές ναι ή ου; (ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ 1η ημέρα υποβολής ερωτήμ., 4 Ιουνίου 2011 3:59 π.μ.)

Οι ημέρες διαβαίνουν και το σχόλιο πατάτα δεν έχει αποσυρθεί εκ μέρους σου.
Δεν είναι υποχρεωμένος ο κόσμος εδώ να διαβάζει τις βλακείες σου.

Κι αφού υπήρχε ΜΙΑ και μοναδική θυσία όπως τώρα μας λες, γιατί πριν έλεγες άλλα, απαιτώ για 8η φορά να ανακαλέσεις το ασχετότατο σχόλιό σου (πατάτα) που λες ότι η χρήση τoυ ένζυμου άρτου ήταν βδέλυγμα σε λατρευτικές τελετές, ενώ την ίδια ώρα μαρτυρείται μέσα στην Α.Γραφή η χρήση Ενζύμου άρτου στις λατρευτικές τελετές.(ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ 1η ημέρα κλήσεως σου για απόσυρση της πατάτας που έγραψες .,4 Ιουνίου 2011 11:59 π.μ.)

ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτης: @ Τι σημαίνουν λοιπόν οι φράσεις περί "ανταπόδοσης"; Χρησιμοποιώ ένα παράδειγμα:
Το παιδί σου, 4 ετών, παίρνει ένα παιχνίδι του και το πετάει με δύναμη στο πρόσωπο ενός άλλου παιδιού, με αποτέλεσμα να του καταφέρει ένα ισχυρό χτύπημα. Το παιδί σου, δεν καταλαβαίνει τις πράξεις του. Δίπλα σου κάθεται ένας φίλος, και σου λέει: πήγαινε και με έντονο ύφος, δώστου μία στο χεράκι με το οποίο πέταξε το παιχνίδι, και βάλτο για λίγη ώρα τιμωρία μακριά από τα άλλα παιδάκια για να καταλάβει τι έκανε.
@


Θα αστειεύεσαι βέβαια.

«εν ημέρα εκδικήσεως ανταποδώσω, εν καιρώ» (Δευτ. 32:35)

«τοις μισούσι με ανταποδώσω, μεθύσω τα βέλη μου αφ’ αίματος, και η μάχαιρά μου φάγεται κρέα» (Δευτ. 32:41-42)

«και ανταποδώσω διπλάς τας κακίας αυτών και τας αμαρτίας αυτών» (Ιερ. 16:18)

«Αποδώσεις αυτοίς ανταπόδομα, Κύριε, κατά τα έργα των χειρών αυτών, αποδώσεις αυτοίς υπερασπισμόν καρδίας, μόχθον σου αυτοίας, καταδιώξεις εν οργή και εξαναλώσεις αυτούς υποκάτωθεν του ουρανού, Κύριε.» (Θρ. 3:62-64)

«ο Κύριος ου μη βραδύνη, ουδέ μη μακροθυμήση επ’ αυτοίς, έως αν συντρίψη οσφύν ανελεημόνων και τοις έθνεσιν ανταποδώσει εκδίκησιν» (Σ.Σ. 35:19-20)

«γέγραπται γαρ, εμοί εκδίκησις, εγώ ανταποδώσω, λέγει Κύριος.» (Ρμ. 12:19)

«οίδαμεν γαρ τον ειπόντα, εμοί εκδίκησις, εγώ ανταποδώσω, λέγει Κύριος. Και πάλιν, Κύριος κρινεί τον λαόν αυτού. Φοβερόν το εμπεσείν εις χείρας Θεού ζώντος.» (Εβ. 10:30-31)

Αν το ”φοβερό το εμπεσείν εις χείρας Θεού ζώντος” είναι τόσο φοβερό όσο το “δώστου μία στο χεράκι” ... τι να πω; Μένω speechless.
Οφείλω όμως να ομολογήσω, πως είναι άκρως διασκεδαστική η άποψή σου περί “ανταπόδοσης”.
Φαντάζομαι πως και το “συντρίψη οσφύν” αλλά και το “καταδιώξεις εν οργή και εξαναλώσεις αυτούς υποκάτωθεν του ουρανού” σημαίνει ολιγόωρη τιμωρία μακριά από τα άλλα παιδάκια.


«Μισώ τους Ιουδαίους» αναφωνεί ο Χρυσόστομος (Κατά Ιουδαίων, Λόγος έκτος, ς’)
«μισείν και αυτούς και την συναγωγήν χρη».

«πανδοχείου παντός ατιμότερον το της συναγωγής χωρίον»

«ουχί πορνείον και θέατρον μόνον εστίν η συναγωγή, αλλά και σπήλαιον ληστών, και καταγώγιον θηρίων»

Πες τα Χρυσόστομε!

Δήκτης.

Ανώνυμος είπε...

Μανδραγόρας: @ Δέχεσαι τα λόγια του Απ.Παύλου σχετικά με τις εορτές ναι ή ου; @

Τα λόγια του Παύλου σχετικά με τις εορτές (και όχι μόνον αυτά), δεν τα δέχονταν ούτε οι πρώτοι χριστιανοί. Ο Παύλος ήρθε σε σύγκρουση με την πρώτη εκκλησία, αυτήν της Ιερουσαλήμ (Πρ. 21:21, Γλ. 2:6).

Ο Χρυσόστομος λίγο πριν την αυγή του 5ου αιώνα, γράφει:

«νόσημα χαλεπώτατον, νόσημα εν τω σώματι της Εκκλησίας πεφυτευμένον.»

Και ποιο είναι αυτό το νόσημα στο σώμα της Εκκλησίας;

«Τι δε εστί το νόσημα; Εορταί των αθλίων και ταλαιπώρων Ιουδαίων»
(Κατά Ιουδαίων, Λόγος πρώτος, α’)

Aν σχεδόν 4 αιώνες μετά την ίδρυση της πρώτης εκκλησίας, υπήρχαν χριστιανοί που ακολουθούσαν τα έθη και τις εορτές των Ιουδαίων, φαντάσου τι επικρατούσε τα πρώτα χρόνια της Εκκλησίας. Χρειάστηκαν πάνω από 4 αιώνες για να ξεριζωθεί η πρωτοχριστιανική παράδοση και να ριζώσει οριστικά ο Παυλισμός.


@ απαιτώ για 8η φορά να ανακαλέσεις το ασχετότατο σχόλιό σου (πατάτα) που λες ότι η χρήση τoυ ένζυμου άρτου ήταν βδέλυγμα σε λατρευτικές τελετές, ενώ την ίδια ώρα μαρτυρείται μέσα στην Α.Γραφή η χρήση Ενζύμου άρτου στις λατρευτικές τελετές @

H χρήση ένζυμου άρτου απαγορευόταν στις θυσίες:

«Πάσαν θυσίαν, ην αν προσφέρητε Κυρίω, ου ποιήσετε ζυμωτόν» (Λευ. 2:11)

Η χρήση ένζυμου άρτου απαγορευόταν το πάσχα.

«και εν τω πρώτω μηνί, τεσσαρεσκαιδεκάτη του μηνός, έσται υμίν το πάσχα εορτή, επτά ημέρας άζυμα έδεσθε.» (Ιεζ. 35:21)

«έδωκαν τοις Λευίταις εις πάσχα πρόβατα πεντακιχίλια, μόσχους επτακοσίους. Και ταύτα τα γενόμενα, ευπρεπώς έστησαν οι ιερείς και οι Λευίται έχοντες τα άζυμα κατά τας φυλάς και κατά τας μεριδαρχίας των πατέρων έμπροσθεν του λαού προσενεγκείν τω Κυρίω κατά τα γεγραμμένα εν βιβλίω Μωυσή» (Α’ Εσδράς 1:9-10)

Υπήρχε μία και μοναδική θυσία στην οποία εκτός από άζυμα προσφέρονταν και ένζυμα. Με εξαίρεση αυτή τη θυσία, σε όλες τις λατρευτικές τελετές ήταν βδέλυγμα η προσφορά ενζύμων.
Γιατί το Λευϊτικό λέει «Πάσαν θυσίαν, ην αν προσφέρητε Κυρίω, ου ποιήσετε ζυμωτόν»;

“Πατάτα” θα ήταν να συνδυάσει κάποιος το “πάσχα” με τα “ένζυμα”.

Επίσης, “πατάτα” είναι ταύτιση του σώματος του Χριστού με τον ένζυμο άρτο:

“Ο άρτος είναι ένζυμος, τρόπον τινά έμψυχος αφού έχει προζύμι, και επομένως αληθινά είναι άρτιος. Έτσι εικονίζεται και το ότι ήταν τέλεια η ανθρώπινη φύση που προσέλαβε για χάρη μας ο Λόγος του Θεού”

Φαίνεται πως οι ορθόδοξοι, δεν έμαθαν ποτέ για το “μυστήριο” της ζύμωσης. Έτσι ταύτισαν τα υποπροϊόντα του μεταβολισμού κάποιων βακτηρίων -δηλαδή τα προϊόντα της “αφόδευσης” και της “εκπνοής” τους- με την τέλεια ανθρώπινη φύση του Χριστού.

Δήκτης.

Ανώνυμος είπε...

Μανδραγόρας: @ Και αναμασάς την ίδια πατάτα συνεχώς λέγοντας πως η πρώτη Εκκλησία είναι Εκκλησία των ζηλωτών του Νόμου. @

Η συγκεκριμένη “πατάτα” είναι αγιογραφική και πατερική. Ανήκει στο συγγραφέα των “Πράξεων” και στον Ι. Χρυσόστομο:

«θεωρείς, αδελφέ, πόσαι μυριάδες εισίν Ιουδαίων των πεπιστευκότων, και πάντες ζηλωταί του νόμου υπάρχουσι.» (Πρ. 21:20)

«εγένετο εν Ιερουσαλήμ μυρίανδρος Εκκλησία μηδέπω του ναού καταστραφέντος μηδέπω των Ιουδαίων εκβληθέντων, μηδέπω της Ιερουσαλήμ κατενεχθείσης.»


Δήκτης.

Ανώνυμος είπε...

Ρωτάω συγκεκριμένα πράγματα.

Διάσπαση του θέματος ώστε να θάψεις την πατάτα σου δεν πρόκειται να γίνει.
Η αποφυγή των απαντήσεων εκ μέρους σου μόνο εσένα προσβάλλει.

Σε ρωτάω να απαντήσεις ευθέως σε ξεκάθαρες ερωτήσεις και το μόνο που κάνεις είναι να τις αποφεύγεις όπως ο διάβολος το λιβάνι.

Μπορείς να απαντήσεις συγκεκριμένα ναι ή ου;

Ρωτάω για 9η φορά και περιμένω απάντηση : Δέχεσαι τα λόγια του Απ.Παύλου σχετικά με τις εορτές ναι ή ου; (ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ 1η ημέρα υποβολής ερωτήμ., 4 Ιουνίου 2011 3:59 π.μ.)

Οι ημέρες διαβαίνουν και το σχόλιο πατάτα δεν έχει αποσυρθεί εκ μέρους σου. Δεν είναι υποχρεωμένος ο κόσμος εδώ να διαβάζει τις βλακείες σου.

Κι αφού υπήρχε ΜΙΑ και μοναδική θυσία όπως τώρα μας λες, γιατί πριν έλεγες άλλα, απαιτώ για 9η φορά να ανακαλέσεις το ασχετότατο σχόλιό σου (πατάτα) που λες ότι η χρήση τoυ ένζυμου άρτου ήταν βδέλυγμα σε λατρευτικές τελετές, ενώ την ίδια ώρα μαρτυρείται μέσα στην Α.Γραφή η χρήση Ενζύμου άρτου στις λατρευτικές τελετές.(ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ 1η ημέρα κλήσεως σου για απόσυρση της πατάτας που έγραψες .,4 Ιουνίου 2011 11:59 π.μ.)


Γράφεις κι άλλες πατάτες εδώ μέσα τα οποία θα μας απασχολήσουν αφού αποσύρεις τις προηγούμενες.


ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Ο Δήκτης, είπε:
"Θα αστειεύεσαι βέβαια."

Δυστυχώς για σένα, οι απαντήσεις μου είναι τόσο συγκεκριμένες, που πλέον είναι ολοφάνερο ότι δεν μπορείς να τις παρακάμψεις με κανέναν τρόπο. Απόδειξη γι' αυτό είναι το γεγονός ότι ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΙΔΙΑ για ΤΡΙΤΗ ΦΟΡΑ...

Το λεξιλόγιο της Π.Δ., μπορούν να το εκμεταλευτούν οι παραχαράκτες της Βίβλου ΜΟΝΟ απέναντι σε πρόσωπα που δεν γνωρίζουν την Γραφή. Οι προσπάθειες της παραχάραξης όμως, πέφτουν στο κενό: Θεός εκδίκησης με τόσο πολλά εδάφια συγχωρητικότητας, δεν συμβαδίζει ούτε στο μυαλό του πιο πορωμένου. Γι' αυτό άλλωστε ΕΣΥ υποχρεώθηκες να επικαλεστείς το "επιχείρημα" περί ψυχιάτρου, το οποίο είναι τουλάχιστον γελοίο.

Τι μένει λοιπόν; Μόνο το προφανές: το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται πριν από 2.000 ή 3.000 χρόνια, θα πρέπει να ερμηνευθεί σε συμφωνία με το σύνολο του κειμένου και σε συμφωνία με τον τρόπο γραφής και ομιλίας της εποχής. Από τη στιγμή όμως που η Βίβλος είναι γεμάτη εδάφια συγχωρητικότητας, είσαι αναγκασμένος να παραδεχτείς δημοσίως αυτό ότι τα περίφημα εδάφια "εκδικητικότητας" δεν έχουν ούτε στο ελάχιστο το νόημα που τους αποδίδεις.

Τα παρακάτω, είναι ελάχιστα από τα εδάφια που συντρίβουν τις αυθαιρεσίες σου:

"Το δρόμο του ο ασεβής ας τον εγκαταλείψει κι ο άδικος τις αποφάσεις του. Στον Κύριο ας επιστρέψει που θα τον σπλαχνιστεί, ας επιστρέψει στο Θεό μας, που δίνει τη συγγνώμη πλούσια" (Ησ. 55,7)

"Και πάλι θα μας σπλαχνιστείς και θα ποδοπατήσεις τις ανομίες μας. Στης θάλασσας τα βάθη θα ρίξεις όλες μας τις αμαρτίες" (Μιχ. 7,19)

"Θα συγχωρήσω την ανομία τους και δε θα ξαναθυμηθώ πια την αμαρτία τους. Εγώ το λέω, ο Κύριος" (Ιερ. 31,34)

"Οπως ο Χριστός σάς συγχώρησε τα παραπτώματα, έτσι να κάνετε κι εσείς μεταξύ σας" (Κολ. 3,13)

"Ζείτε όχι κάτω από την κυριαρχία του νόμου, αλλά στο χώρο της χάρης του Θεού" (Ρωμ. 6,14)

"Ν' αγαπάτε τους εχθρούς σας, να δίνετε ευχές σ’ αυτούς που σας δίνουν κατάρες, να ευεργετείτε αυτούς που σας μισούν, και να προσεύχεστε γι’ αυτούς που σας κακομεταχειρίζονται και σας καταδιώκουν. Έτσι θα γίνετε παιδιά του ουράνιου Πατέρα σας, γιατί αυτός ανατέλλει τον ήλιο του για κακούς και καλούς και στέλνει τη βροχή σε δικαίους και αδίκους. Γιατί, αν αγαπήσετε μόνο όσους σας αγαπούν, ποια αμοιβή περιμένετε από το Θεό;" (Ματθ. 5,44-46)

"εσείς ν’ αγαπάτε τους εχθρούς σας, να κάνετε το καλό και να δανείζετε, χωρίς να περιμένετε να πάρετε πίσω τίποτα. ΄Ετσι, ο Θεός, που είναι καλός ακόμα και με τους αχάριστους και τους κακούς, θα σας ανταμείψει με το παραπάνω και θα σας κάνει παιδιά του. 36 Να είστε λοιπόν σπλαχνικοί, όπως σπλαχνικός είναι κι ο Θεός Πατέρας σας" (Λουκ. 6,35-36)

"Να φέρεστε μεταξύ σας με καλοσύνη κι ευσπλαχνία, και να συγχωρείτε ο ένας τον άλλο, όπως κι ο Θεός συγχώρησε κι εμάς δια του Χριστού" (Εφ. 4,32)

"Να επιδιώκετε την ειρήνη με όλους· επιδιώκετε και την αγιότητα, χωρίς την οποία κανείς δε θ’ αντικρύσει τον Κύριο" (Εβρ. 12,14-15)

"Να ζείτε με τρόπο αντάξιο εκείνου που σας κάλεσε στη νέα ζωή. Να ζείτε με ταπείνωση, πραότητα και υπομονή· να ανέχεστε με αγάπη ο ένας τον άλλο" (Εφ. 4,1-2)


συνέχεια στο επόμενο μήνυμα...

(ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ)

Ανώνυμος είπε...

συνέχεια από το προηγούμενο μήνυμα...

"ο Θεός σάς δίδαξε εσάς τους ίδιους να αγαπάτε ο ένας τον άλλο." (Α΄ Θεσ. 4,9)


Κατά τον ίδιο τρόπο, δεν πρόκειται να σε βοηθήσει η επίκληση της λέξης "μίσος" από τον Χρυσόστομο, όταν αυτή σε καμία περίπτωση δεν συνδυάζεται και δεν υπονοεί με καμία απολύτως έννοια την οποιαδήποτε μορφή βίας:

Διότι λέει ο Χρυσόστομος:

"Ουδέ γαρ θέμις Χριστιανοίς ανάγκη και βία καταστρέφειν την πλάνην αλλά και πειθοί και λόγω και προσηνεία την των ανθρώπων εργάζεσθαι σωτηρίαν"

Δηλαδή:
"Δεν επιτρέπεται στους Χριστιανούς να καταστρέφουν την πλάνη με τον εξαναγκασμό και τη βία, αλλά να απεργάζονται τη σωτηρία των ανθρώπων με την πειθώ, το λόγο και την ηπιότητα".


Και αλλού:
"Ουδείς γαρ ανάγκη γένοιτ' αν αγαθός".

Δηλαδή:
"Κανείς δεν γίνεται καλός με τη βία".

Και αλλού:
"Μηδενί δίδου πολέμου και μάχης αφορμήν, μη Ιουδαίω, μη Έλληνι"

Δηλαδή:
"Σε κανέναν μη δίνεις αφορμή για συγκρούσεις και φιλονικίες, είτε Ιουδαίο, είτε ειδωλολάτρη".


Και αλλού:
"Ουκ εννοείς ότι ύβρις εστίν εις τον Θεόν, το αιτείν κατά των εχθρών τον Θεόν;"

Δηλαδή:
"Δεν καταλαβαίνεις ότι είναι ύβρις προς τον Θεό το να του ζητάς πράγματα ενάντια στους εχθρούς σου;"

Και φυσικά, η απόλυτη συντριβή των επιχειρημάτων, όσων διαστρέφουν τον σκοπό των ομιλιών του Χρυσοστόμου, είναι τα λόγια του ίδιου του Πατέρα της Εκκλησίας, και οι προτροπές προς τους Χριστιανούς να είναι συγχωρητικοί με τους Ιουδαίους:

"ει μη αφήκεν αυτοίς την αμαρτίαν, ουκ αν Παύλος απόστολος εγένετο. ει μη αφήκεν αυτοίς την αμαρτίαν, ουκ αν ευθέως τρισχίλιοι και πεντακισχίλιοι, ουκ αν αι πολλαί μυριάδες των Ιουδαίων επί στευσαν ύστερον. Άκουσον γαρ τι φησι προς τον Παύλον Ιάκωβος εν Ιεροσολύμοις. Θεωρείς, αδελφέ, πόσαι μυριάδες εισί των πεπιστευκότων Ιουδαίων. Μιμησώμεθα τοίνυν, παρακαλώ, και ημείς τον Δεσπότην, και υπέρ των εχθρών ευχώμεθα. Άπερ χθές παρήνεσα, ταύτα και νυν πάλιν παραινώ. ειδώς του κατορθώματος το μέγεθος, μίμησαί σου τον Δεσπότην. εκείνος εσταυρούτο, και υπέρ των σταυρούν των παρεκάλει. Και πως δύναμαι, φησί, τον Δεσπότην μιμήσασθαι; Αν εθέλης, δύνασαι."


Ελπίζω πλέον να παραδεχτείς δημοσίως τη συγχωρητικότητα του Χρυσοστόμου προς τους Εβραίους, και να ομολογήσεις ότι έχεις έλθει σε αδιέξοδο και να μην μας πεις για ΤΕΤΑΡΤΗ φορά πάλι τα ίδια...

(ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ)

Ανώνυμος είπε...

@ «το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται πριν από 2.000 ή 3.000 χρόνια, θα πρέπει να ερμηνευθεί σε συμφωνία με το σύνολο του κειμένου και σε συμφωνία με τον τρόπο γραφής και ομιλίας της εποχής. Από τη στιγμή όμως που η Βίβλος είναι γεμάτη εδάφια συγχωρητικότητας, είσαι αναγκασμένος να παραδεχτείς δημοσίως αυτό ότι τα περίφημα εδάφια "εκδικητικότητας" δεν έχουν ούτε στο ελάχιστο το νόημα που τους αποδίδεις @

Με ποια λογική τα εδάφια “συγχωρητικότητας” έχουν το νόημα τής συγχώρεσης ενώ τα εδάφια "εκδικητικότητας" δεν έχουν ούτε στο ελάχιστο το νόημα της εκδίκησης, της τιμωρίας; Όπου το κείμενο λέει “συγχώρεση”, “αγάπη”, εννοεί ακριβώς αυτό, αλλά όπου λέει “εκδίκηση”, “οργή” εννοεί κάτι άλλο και μάλιστα εντελώς διαφορετικό;

«όφεις, γεννήματα εχιδνών! Πώς φύγητε από της κρίσεως της γεέννης;» = Τι;
Συγχώρεση μήπως;

Θες να κλάψω από τα γέλια;



Παναγιώτη, το ότι ο Χρυσόστομος καλεί τους χριστιανούς να συγχωρέσουν τους εβραίους -λες και φταίει ένα ολόκληρο έθνος για κάτι που έκαναν κάποιοι πριν από μερικούς αιώνες (ο Χρυσόστομος έζησε τον 4ο αι.)- πρώτος εγώ το έγραψα.

«ειδώς του κατορθώματος το μέγεθος, μίμησαι σου τον Δεσπότην, εκείνος εσταυρούτο, και υπέρ των σταυρούντων παρεκάλει» (9 Ιουνίου 2011 11:17 μ.μ.)


Το αδιέξοδο είναι εξ ολοκλήρου δικό σας.
Δες τι άλλο γράφει ο Χρυσόστομος:

«Επειδὴ τον Χριστόν απεκτείνατε, επειδή κατά του Δεσπότου τας χείρας εξετείνατε, επειδή το αίμα το τίμιον εξεχέατε, διά τούτο ουκ έστιν υμίν διόρθωσις, ουδέ συγγνώμη λοιπόν, ουδέ απολογία.»
(Κατά Ιουδαίων, Λόγος 6ος, β’)

«μισείν και αυτούς και την συναγωγήν χρη»

«Ο Θεός μισεί, και συ κοινωνείς;»

«αυτούς μένομεν αποστρεφόμενοι και μισούντες.»

«και τας ψυχάς αυτάς των Ιουδαίων και τους τόπους, εν οις συλλέγονται, δαίμονες κατοικούσι»

Όταν πρέπει να συνδυάσεις το κήρυγμα μίσους, το «ουδέ συγγνώμη λοιπόν» με τη συγχώρεση, προκύπτει αδιέξοδο, το οποίο με καμιά ακροβασία δεν ξεπερνιέται.

@ "Ουκ εννοείς ότι ύβρις εστίν εις τον Θεόν, το αιτείν κατά των εχθρών τον Θεόν;" @

Ύβρις όμως είναι και το να προσεύχεσαι υπέρ αυτών:

«μη προσεύχου περί του λαού τούτου και μη αξιού του ελεηθήναι αυτούς και μη εύχου και μη προσέλθης μοι περί αυτών, ότι ουκ εισακούσομαι.» (Ιερ. 7:16)

Οι χριστιανοί πάντως, το είχαν λύσει το αδιέξοδο. Λεηλατούσαν και πυρπολούσαν τις συναγωγές. Αυτές που ο Χρυσόστομος αποκαλούσε πορνεία, σπήλαια ληστών, καταγώγια θηρίων, κατοικίες δαιμόνων.

Δήκτης.

Ανώνυμος είπε...

Έχω απαντήσει με τρόπο ξεκάθαρο και κατανοητό. Εσύ μάλλον αδυνατείς να αντιληφθείς και τα προφανή. Φαντάζομαι την ίδια δυσκολία αντιμετωπίζεις και στο να διακρίνεις το φτύσιμο από το ψιχάλισμα.


Δήκτης.

Ανώνυμος είπε...

ΔΗΚΤΗ.

Εδώ και 3 ημέρες που είμαι στη Θεσσαλονίκη έχω περιορισμένη έως και καθόλου πρόσβαση στο Ίντερνετ.

Σε ρωτάω να απαντήσεις ευθέως σε ξεκάθαρες ερωτήσεις και το μόνο που κάνεις είναι να τις αποφεύγεις όπως ο διάβολος το λιβάνι.

Μπορείς να απαντήσεις συγκεκριμένα ναι ή ου;

Ρωτάω για 10η φορά και περιμένω απάντηση : Δέχεσαι τα λόγια του Απ.Παύλου σχετικά με τις εορτές ναι ή ου; (ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ 1η ημέρα υποβολής ερωτήμ., 4 Ιουνίου 2011 3:59 π.μ.)

Οι ημέρες διαβαίνουν και το σχόλιο πατάτα δεν έχει αποσυρθεί εκ μέρους σου. Δεν είναι υποχρεωμένος ο κόσμος εδώ να διαβάζει τις βλακείες σου.

Κι αφού υπήρχε ΜΙΑ και μοναδική θυσία όπως τώρα μας λες, γιατί πριν έλεγες άλλα, απαιτώ για 9η φορά να ανακαλέσεις το ασχετότατο σχόλιό σου (πατάτα) που λες ότι η χρήση τoυ ένζυμου άρτου ήταν βδέλυγμα σε λατρευτικές τελετές, ενώ την ίδια ώρα μαρτυρείται μέσα στην Α.Γραφή η χρήση Ενζύμου άρτου στις λατρευτικές τελετές.(ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ 1η ημέρα κλήσεως σου για απόσυρση της πατάτας που έγραψες .,4 Ιουνίου 2011 11:59 π.μ.)


Γράφεις κι άλλες πατάτες εδώ μέσα οι οποίες θα μας απασχολήσουν αφού αποσύρεις τις προηγούμενες.

ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Δήκτης έγραψε:

"Με ποια λογική τα εδάφια “συγχωρητικότητας” έχουν το νόημα τής συγχώρεσης ενώ τα εδάφια "εκδικητικότητας" δεν έχουν ούτε στο ελάχιστο το νόημα της εκδίκησης, της τιμωρίας; Όπου το κείμενο λέει “συγχώρεση”, “αγάπη”, εννοεί ακριβώς αυτό, αλλά όπου λέει “εκδίκηση”, “οργή” εννοεί κάτι άλλο και μάλιστα εντελώς διαφορετικό;"

Με τη λογική της Σταύρωσης του Χριστού και της επίγειας ζωής του, κατά την διάρκεια της οποίας ουδέποτε έκανε κακό στον αμαρτωλό, αλλά αντιθέτως προσευχήθηκε για τη συγχώρεσή του από Θεό και ανθρώπους.

Με τη λογική της θυσίας της Συγγνώμης και την απουσία κάθε χρήσης βίας ενάντια στους Σταυρωτές του.

Όπως ακριβώς με την απομόνωση των εδαφίων που ασκεί αυστηρή κριτική ο Ιησούς, οι πορωμένοι διαπράττουν το έγκλημα της αποσιώπησης του ΣΥΝΟΛΟΥ της διδασκαλίας της Κ.Δ., έτσι κι εσύ, διαπράττεις το ίδιο ακριβώς έγκλημα με την απομόνωση των εδαφίων που επιλέγεις.

Άρα:

Κριτική και αυστηρές εκφράσεις ενάντια στον αμαρτωλό σημαίνουν ΜΟΝΟ ώθηση για την μετάνοια με τρόπο που ξυπνάει συνειδήσεις.

ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.

Αντιθέτως, συγγνώμη και αγάπη, σημαίνουν αυτό ακριβώς που δηλώνουν οι λέξεις. Συγχώρεση και αγάπη, όπως ακριβώς ήταν και το ακριβές περιεχόμενο της ζωής του Κυρίου.

Όπως λοιπόν ο Χριστός με τις σκληρές εκφράσεις ωθούσε στην μετάνοια, έτσι και οι Πατέρες έκαναν το ίδιο, όπως όταν είμαστε αυστηροί με το παιδί μας για να καταλάβει το λάθος για το ΔΙΚΟ του καλό.

Καμία απολύτως διαφορετική έννοια δεν μπορεί κάποιος να επιβεβαιώσει για τις αυστηρές εκφράσεις:

ΟΥΤΕ από τη ζωή του Χριστού.
ΟΥΤΕ από τη ζωή των αγίων.
ΟΥΤΕ από το περιεχόμενο της Συμφωνίας Πατέρων ως προς τη ζωή και τον λόγο τους.
ΟΥΤΕ από το περιεχόμενο των Ιερών Κανόνων.


Δυστυχώς, έχεις οδηγήσει τον εν δυνάμει διάλογο σε μια γελοιότητα άνευ προηγουμένου. Αν δεν σοβαρευτείς στη ζωή σου με σκοπό να γίνεις τίμιος συνομηλιτής, παραδεχόμενος τα λάθη σου, ποτέ καμία συζήτησή σου δεν θα ξεφύγει από τα όρια της παιδιάστικης υπεκφυγής...

Επειδή όμως κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν έχει τον χρόνο να επαναλάβει 4 και 5 φορές τα ίδια πράγματα, διότι κινδυνεύει να χάσει και ο ίδιος τη σοβαρότητά του, έχει τελειώσει ο διάλογός μας.

Αν και όταν μεγαλώσεις και ωριμάσεις, τότε ξανασυζητάμε.

Δυστυχώς, η νοοτροπία σου αποτελεί πληγή και ταφόπλακα κάθε προσπάθειας σοβαρού διαλόγου.

Ανώνυμος είπε...

@ Όπως ακριβώς με την απομόνωση των εδαφίων που ασκεί αυστηρή κριτική ο Ιησούς, οι πορωμένοι διαπράττουν το έγκλημα της αποσιώπησης του ΣΥΝΟΛΟΥ της διδασκαλίας της Κ.Δ., έτσι κι εσύ, διαπράττεις το ίδιο ακριβώς έγκλημα με την απομόνωση των εδαφίων που επιλέγεις. @


Mα και εσύ αυτό ακριβώς δεν κάνεις; Το ίδιο “έγκλημα” δεν διαπράττεις; Δεν απομονώνεις τα εδάφια “αγάπης” και “συγχώρεσης”;
Πάλι δύο μέτρα και δυο σταθμά;


@ Κριτική και αυστηρές εκφράσεις ενάντια στον αμαρτωλό σημαίνουν ΜΟΝΟ ώθηση για την μετάνοια με τρόπο που ξυπνάει συνειδήσεις.
@

Πρώτον, οι απειλές, η φοβέρα, η τρομοκρατία, είναι απαράδεκτες μέθοδοι, ακόμη και για τον χειρότερο πατέρα. Οι απειλές και η τρομοκράτηση δεν ξυπνούν αλλά καταδυναστεύουν συνειδήσεις, κάτι το οποίο έκανε η Εκκλησία επί αιώνες πριν υιοθετήσει ως κυρίαρχο το “συγχωρετικό” προσωπείο.
Και δεύτερον, λες δηλαδή πως πρόκειται για μπλόφα; Η “γέεννα, το πυρ το άσβεστον”, το “καμίνι πυρός” το “πυρ το αιώνιον” των Ευαγγελίων και η “Αποκάλυψη” στο σύνολό της, είναι κάτι σαν τον ανύπαρκτο “μπαμπούλα” για να τρώνε τα παιδιά το φαγητό τους; Για να μετανοήσουν οι αμαρτωλοί και να μην αμαρτάνουν περαιτέρω;
Κι αν δεν μετανοήσουν, τίποτα από όλα αυτά δεν τους περιμένει;

«Πλην σας λέγω, εις την Τύρον και Σιδώνα ελαφροτέρα θέλει είσθαι η τιμωρία εν ημέρα κρίσεως, παρά εις εσάς.» (Μτ. 11:22)

«μη εαυτούς εκδικούντες, αγαπητοί, αλλά δότε τόπον τη οργή. Γέγραπται γαρ, εμοί εκδίκησις, εγώ ανταποδώσω, λέγει Κύριος.» (Ρωμ. 12:19)

Ημέρα κρίσεως, τιμωρία, εκδίκησις, ανταπόδοσις ......όλα μπλόφα; Άνευ νοήματος και αντικρύσματος;


υγ. Μικρός είναι ο οφθαλμός σου.

Δήκτης.

Ανώνυμος είπε...

@ Καμία απολύτως διαφορετική έννοια δεν μπορεί κάποιος να επιβεβαιώσει για τις αυστηρές εκφράσεις:

ΟΥΤΕ από το περιεχόμενο των Ιερών Κανόνων.
@

Εδώ γελάνε.
Στο ΣΥΝΟΛΟ σχεδόν των ιερών κανόνων, η κατάληξη είναι «... κληρικός είη, καθαιρείσθω, ει δε λαϊκός, αφοριζέσθω.» ή «ανάθεμα έστω» ή «ει δε τις από του νυν τούτο πράξαι τολμήσοι, αφοριζέσθω.»



Δήκτης.

Ανώνυμος είπε...

Είναι προφανές ότι ακόμα κι αν δεν είσαι μικρός στην ηλικία, εντούτοις είσαι τρομερά ανώριμος και βεβαίως εντελώς παιδιάστικος στις ιδέες σου.

Ο Θεός, αγαπά τόσο πολύ την ελευθερία, σέβεται τόσο πολύ τον άνθρωπο, που μας επιτρέπει αν θέλουμε να τον μισούμε αιώνια.

Κι αυτό εσένα σου δημιουργεί αποστροφή αντί για σεβασμό;

Το γεγονός ότι ο Θεός δεν σε σώζει με το ζόρι, ότι δεν σε οδηγεί με τη βία στον Παράδεισο, θα πρέπει να σε απωθεί ως σκέψη, μόνο αν είσαι συνειδητός φασίστας. Δεν εξηγείται αλλιώς.

Η Ελευθερία είναι το μέγιστο αγαθό της ανθρωπότητας. Στα πλαίσια αυτής της ελευθερίας, ο Θεός σου επιτρέπει να τον βλέπεις και να τον μισείς με όλο σου το είναι. Αυτό το μίσος, για την Ορθόδοξη Θεολογία είναι η Κόλαση.

Όταν μιλάς για την Ορθοδοξία, έχε στο νου σου την Ορθόδοξη Θεολογία στο σύνολό της. Οι Πατέρες έχουν μιλήσει εδώ και αιώνες γι' αυτά.

Η Κόλαση είναι κατάσταση, και ο Παράδεισος επίσης.
Διότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει τόπος χωρίς τον Θεό όπως έλεγαν οι Δυτικοί για την Κόλαση. Διαφορετικά πως θα ήταν ο Θεός πανταχού παρών;

Άρα, όταν με τη θέλησή σου αιώνια μισείς τον Θεό, κουβαλάς δηλαδή για πάντα μέσα σου αυτήν την αποστροφή, την αντίδραση, αυτήν την έχθρα για οτιδήποτε έχει σχέση με τον Χριστό, αυτό το βιώνεις ως κόλαση. Βλέπεις δηλαδή τον Θεό και δεν τον θέλεις, δεν αντέχεις την θέα του. Θα ήθελες να μην υπάρχει, τον αποστρέφεσαι.
Αυτή είναι η Κόλαση.

Αντιθέτως, αγαπώντας τον Χριστό συνειδητά, επιθυμείς την παρουσία του, την θέα του, και ζεις τον Παράδεισο αγαπώντας τον Θεό και νιώθωντας την αγάπη του.

Έτσι λοιπόν, όταν ο Χριστός σου λέει την αλήθεια με τις εικόνες αυτές, εσύ κάνεις ότι δεν βλέπεις και προτιμάς να βρίζεις τον Χριστός γιατί σου λέει την αλήθεια, η οποία αλήθεια όμως σου κόβει την όρεξη.

Έτσι είναι ο καλομαθημένος και καλοζωϊσμένος καλοπερασάκιας άνθρωπος:

όταν βλέπει π.χ. διαφημίσεις με την Κόλαση που ζουν οι άνθρωποι στην Αφρική, ενοχλείται... Γυρίζει κανάλι. Η αλήθεια αυτή τον ενοχλεί, του κόβει την όρεξη διότι ξέρει ότι θα έπρεπε κάτι να κάνει αλλά δεν θέλει να ξεβολευτεί.

Έτσι λοιπόν, όταν σου λένε την αλήθεια, εσύ γύρνα κανάλι για να σβήσεις την πραγματικότητα με τον ίδιο τρόπο όπως η στρουθοκάμηλος...

Η αλήθεια είναι απλή. Υπάρχει μια αιώνια πραγματικότητα ο Θεός. Κουβαλώντας μέσα σου μίσος για την πραγματικότητα αυτή, επιλέγεις την Κόλαση με δική σου ευθύνη και ελευθερία. Αποδεχόμενος όμως την πραγματικότητα αυτή, επιλέγεις τον Παράδεισο με δική σου ευθύνη και ελευθερία.

(ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ)

Ανώνυμος είπε...

@ Η Ελευθερία είναι το μέγιστο αγαθό της ανθρωπότητας. Στα πλαίσια αυτής της ελευθερίας, ο Θεός σου επιτρέπει να τον βλέπεις και να τον μισείς με όλο σου το είναι. Αυτό το μίσος, για την Ορθόδοξη Θεολογία είναι η Κόλαση.

Το γεγονός ότι ο Θεός δεν σε σώζει με το ζόρι, ότι δεν σε οδηγεί με τη βία στον Παράδεισο, θα πρέπει να σε απωθεί ως σκέψη
@


Καλά όλα αυτά,
αλλά τι σχέση έχουν με τις Γραφές;

«Θεός ζηλωτής και εκδικών Κύριος, εκδικών Κύριος μετά θυμού, εκδικών Κύριος τους υπεναντίους αυτού, και εξαίρων αυτός τους εχθρούς αυτού.» (Ναούμ 1:2)

«ο δε Θεός ου μη ποιήση την εκδίκησιν των εκλεκτών αυτού των βοώντων προς αυτόν ημέρας και νυκτός, και μακροθυμών επ’ αυτοίς; Λέγω υμίν ότι ποιήσει την εκδίκησιν αυτών εν τάχει.» (Λουκ. 18:7-8)

«και έκραξαν φωνή μεγάλη λέγοντες, έως πότε, ο δεσπότης ο άγιος και ο αληθινός, ου κρίνεις και εκδικείς το αίμα ημών εκ των κατοικούντων επί της γης;» (Αποκ. 6:10)

Δεν αμφιβάλλω πως η Ορθόδοξη θεολογία, προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες κοινωνικές αξίες και απαιτήσεις, προέβη σε εξωραϊσμό του Γιαχβέ και έπαψε να τρομοκρατεί τον κόσμο, τουλάχιστον έπαψε να το κάνει στο βαθμό που το έκανε πριν αρκετούς αιώνες. Αυτό όμως είχε προαπαιτούμενο τη διαστρέβλωση, την αυθαιρεσία και την κραυγαλέα παρερμηνεία των Γραφών. Η Ορθόδοξη θεολογία παρουσίασε το μαύρο ως άσπρο, την εκδίκηση την οργή και το μίσος του Γιαχβέ για «τοις μη υπακούουσι τω ευαγγελίω του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού» (Β’ Θεσ. 1:7-8) σε .... δικαίωμα στην ελευθερία (!!!).

«ήξει γαρ ως ποταμός βίαιος η οργή παρά Κυρίου, ήξει μετά θυμού.» (Ησαΐας 59:19)

«ο Ύψιστος εμίσησεν αμαρτωλούς και τοις ασεβέσιν αποδώσει εκδίκησιν.» (Σοφία Σειράχ 12:6)

Το αποτέλεσμα βέβαια είναι η σύγχυση και η τρικυμία εν κρανίω, διότι φίλε μου, το περίφημο «ο μη ων μετ’ εμού κατ’ εμού εστί», η μόνη σχέση που έχει με την ελευθερία, είναι ότι αποτελεί την ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ της ελευθερίας.

υγ. Αν ο Θεός επέτρεπε να τον μισούν, θα είχες γεννηθεί στον Παράδεισο. Και συ και όλοι μας. Αποδείχθηκε όμως χειρότερος πατέρας κι από έναν κοινό, θνητό πατέρα.


Δήκτης.

Ανώνυμος είπε...

Μια που επιμένεις να επαναλαμβάνεις τα ίδια, υπενθυμίζω την ξεκάθαρη απάντηση την οποία επάνω δεν κατάφερες να επιχειρηματολογήσεις:

Έτσι είναι ο καλομαθημένος και καλοζωϊσμένος καλοπερασάκιας άνθρωπος:

όταν βλέπει π.χ. διαφημίσεις με την Κόλαση που ζουν οι άνθρωποι στην Αφρική, ενοχλείται... Γυρίζει κανάλι. Η αλήθεια αυτή τον ενοχλεί, του κόβει την όρεξη διότι ξέρει ότι θα έπρεπε κάτι να κάνει αλλά δεν θέλει να ξεβολευτεί.

Έτσι λοιπόν, όταν σου λένε την αλήθεια, εσύ γύρνα κανάλι για να σβήσεις την πραγματικότητα με τον ίδιο τρόπο όπως η στρουθοκάμηλος...


Και προσέξτε παρακαλώ πως βιώνει την... "ανελευθερία" ο Δήκτης:

"Ο Θεός ... αποδείχθηκε ... χειρότερος πατέρας κι από έναν κοινό, θνητό πατέρα".

Κοιτάξτε πως βλαστημάει τον Θεό, με πόση άνεση και ευκολία, κοιτάξτε πόση ελευθερία βιώνει από τον δημιουργό του κόσμου να τον βλαστημήσει όσο αυτό του δημιουργεί ευχαρίστηση, και μετά μιλάει για "ανελευθερία"!!!

Εμείς πιστεύουμε στην ύπαρξη του Θεού και στην αγάπη του για μια τόσο ελεύθερη προσωπικότητα ώστε να επιτρέπει στον Δήκτη να Τον βλαστημάει και σε αυτή τη ζωή και στην άλλη. Κι όμως, ο παραλογισμός που επικρατεί στους ανθρώπους αυτούς δεν τους επιτρέπει να κατανοήσουν ούτε τις πράξεις τους και μιλάνε για ανελευθερία... "εδαφίων", την στιγμή που στην ΠΡΑΞΗ, βιώνουν όλη την αγάπη του θεού για την ελευθερία του ανθρώπου!

Βρε ταλαίπωρε και επιπόλαιε άνθρωπε, αν τα εδάφια είχαν την ερμηνεία που εσύ τους δίνεις, πως θα ήταν δυνατόν να βλαστημάς με τέτοιον ειδεχθή τρόπο τον Κύριο του παντός;!

Και βεβαίως, με ανθρώπους που βλαστημούν τον Θεό μου, δεν θέλω να έχω συνομιλία, όπως θα μου ήταν αδιανόητο να συζητώ με ανθρώπους που βλαστημούν τη μάνα και τον πατέρα μου...

Καληνύχτα...


(ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ)

Ανώνυμος είπε...

Παρακολουθώ με θρησκευτική ευλάβεια, όλα τα σχόλια που γίνονται όλο αυτό τον καιρό.
Το σχόλιο που με εκφράζει, είναι το τελευταίο σχόλιο του Παναγιώτη:

"Κοιτάξτε πως βλαστημάει τον Θεό, με πόση άνεση και ευκολία, κοιτάξτε πόση ελευθερία βιώνει από τον δημιουργό του κόσμου να τον βλαστημήσει όσο αυτό του δημιουργεί ευχαρίστηση, και μετά μιλάει για "ανελευθερία"!!!

Εμείς πιστεύουμε στην ύπαρξη του Θεού και στην αγάπη του για μια τόσο ελεύθερη προσωπικότητα ώστε να επιτρέπει στον Δήκτη να Τον βλαστημάει και σε αυτή τη ζωή και στην άλλη. Κι όμως, ο παραλογισμός που επικρατεί στους ανθρώπους αυτούς δεν τους επιτρέπει να κατανοήσουν ούτε τις πράξεις τους και μιλάνε για ανελευθερία... "εδαφίων", την στιγμή που στην ΠΡΑΞΗ, βιώνουν όλη την αγάπη του θεού για την ελευθερία του ανθρώπου!

Βρε ταλαίπωρε και επιπόλαιε άνθρωπε, αν τα εδάφια είχαν την ερμηνεία που εσύ τους δίνεις, πως θα ήταν δυνατόν να βλαστημάς με τέτοιον ειδεχθή τρόπο τον Κύριο του παντός;!

Και βεβαίως, με ανθρώπους που βλαστημούν τον Θεό μου, δεν θέλω να έχω συνομιλία, όπως θα μου ήταν αδιανόητο να συζητώ με ανθρώπους που βλαστημούν τη μάνα και τον πατέρα μου...


Καληνύχτα...


(ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ)"




ΑΝΤΙΧΙΛΙΑΣΤΙΚΟΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ

Ανώνυμος είπε...

@ Κοιτάξτε πως βλαστημάει τον Θεό, με πόση άνεση και ευκολία, κοιτάξτε πόση ελευθερία βιώνει από τον δημιουργό του κόσμου να τον βλαστημήσει όσο αυτό του δημιουργεί ευχαρίστηση, και μετά μιλάει για "ανελευθερία @

Ο “δημιουργός του κόσμου”, δεν έχει καμιά σχέση με τις ιουδαιοχριστιανικές μυθοπλασίες και δεν είναι ούτε αλαζονικός ούτε κομπλεξικός ούτε νευρωτικός ούτε βιτσιόζος για να τον απασχολεί το τι κάνει και το τι λέει η μηδαμινότητά μου. Δεν διακατέχεται από τα κόμπλεξ τις νευρώσεις και τη δική σας Εγωπάθεια.
Αν όμως ο “δημιουργός του κόσμου” είναι ο τρισυπόστατος Γιαχβέ , το ότι δεν με κατακεραυνώνει που του τα σέρνω ένα χεράκι, δεν αποτελεί απόδειξη ελευθερίας. Κάθε άλλο. Το πιθανότερο είναι να μου την έχει στημένη:

«εν τη αποκαλύψει του Κυρίου Ιησού απ’ ουρανού μετ’ αγγέλων δυνάμεως αυτού, εν πυρί φλογός, διδόντος εκδίκησιν τοις μη ειδόσι Θεόν και τοις μη υπακούουσι τω ευαγγελίω του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού» (Β’ Θεσ. 1:7-8)

«οργή Κυρίου εξήλθε θυμώδης, εξήλθεν οργή στρεφομένη, επ’ ασεβείς ήξει.» (Ιερεμίας 37:23)

«κατά δε την σκληρότητα σου και αμετανόητον καρδίαν θησαυρίζεις σεαυτώ οργήν εν ημέρα οργής και αποκαλύψεως και δικαιοκρισίας του Θεού» (Ρωμ. 2:5)

«Μηδείς υμάς απατάτω κενοίς λόγοις, δια ταύτα γαρ έρχεται η οργή του Θεού επί τους υιούς της απειθείας.» (Εφ. 5:6)

Χμ, έχω ήδη αρχίσει να νιώθω τη ρομφαία την κοπτερά, του καθημένου επί του ίππου, την εξερχομένην εκ του στόματος αυτού, την οξεία και δίστομο, στο σβέρκο μου.


@ Και βεβαίως, με ανθρώπους που βλαστημούν τον Θεό μου, δεν θέλω να έχω συνομιλία, όπως θα μου ήταν αδιανόητο να συζητώ με ανθρώπους που βλαστημούν τη μάνα και τον πατέρα μου... @

Για μένα, είναι αδιανόητο και βλασφημία να πιστεύω σε ένα θεό που απαιτεί να αγαπώ αυτόν περισσότερο από τη μάνα τον πατέρα μου και τα παιδιά μου.

«Ο φιλών πατέρα ή μητέρα υπέρ εμέ ουκ έστι μου άξιος, και ο φιλών υιόν ή θυγατέρα υπέρ εμέ ουκ έστι μου άξιος.» (Μτ. 10:37)

Θα πρέπει να είσαι πολύ καχύποπτος όταν σε καλούν να πιστέψεις σ’ έναν θεό που έχει τέτοια θλιβερή αξίωση.
Θα πρέπει να είσαι πολύ καχύποπτος όταν ο θεός στον οποίο πιστεύεις, θεωρεί απόδειξη της πίστης σου την προθυμία σου να θυσιάσεις το παιδί σου.

Βλασφημία για το θεό είναι να ισχυρίζεσαι πως όποιος δεν τον αποδέχεται επιλέγει ο ίδιος την “Κόλαση” μία κατάσταση μακρυά από τον θεό, που όμως ο ίδιος ο Θεός έχει προνοήσει να είναι δυσάρεστη και ανυπόφορη!!! Εύγε βλάσφημε.

Εννοείται φυσικά πως κανένας άνθρωπος-πατέρας (εκτός αν είναι πα -τέρας) δεν θα έκανε κάτι τέτοιο για τα παιδιά του. Ακόμη κι αν τον μισούν, ακόμη κι αν τον απεχθάνονται μετά βδεληγμίας, ακόμη κι αν θέλουν να είναι όσο γίνεται πιο μακρυά του, θα φρόντιζε εκεί που θα βρίσκονται, να είναι ευτυχισμένα.
Αυτά βέβαια για τους “οπαδούς” του Γιαχβέ, είναι ...βλασφημίες.


@ Και βεβαίως, με ανθρώπους που βλαστημούν τον Θεό μου ... @

Κατά το “οι λαοί έχουν τους ηγέτες που τους αξίζουν” φαίνεται πως “οι άνθρωποι έχουν το θεό που τους αξίζει”.

Δήκτης.

αλεξης. είπε...

Αναρωτιεμαι αν ενας φιλος μου που υποτιθεται πως τον εθιξε οτι τα εβαλα με τον δηκτη,πιστευει ακομα οτι πρεπει να τον υπερασπιζεται!!!Ελπιζω φιλε μου να διαβαζεις αυτες τις γραμες και να βλεπεις τα αποτελεσματα της αιρεσαιος!!
Οσον αφορα εσας κ δηκτη αναρωτιεμαι αν σας βαλουν μεσα σε εναν ιερο ναο με ιερεις να θυμιαζουν μερα νυχτα και ψαλτες να ψελνουν μερα νυχτα οχι αιωνια αλλα ουτε για μερικες μερες δεν θα αντεχες ενας ομως που αγαπαει τον θεο θα ενιωθε χαρα,ετσι ειναι και η κολαση φιλε μου δεν φταιει ο θεος που δεν τον ανεχεσαι και τον μισεις και δυστυχως θα πρεπει την αγαπη του να την δεχεσαι για μια αιωνιοτητα και αν αναρωτιεσαι τη σοι αγαπη ειναι αυτη (μιας και βλεπω πως εχεις ανοιξη την γραφη ως πρωιν αιρετικος)κοιτα το παραδειγμα του αδερφου του ασωτου υιου,μηπως τον εδιωξε ο πατερας του απο το σπιτι?μηπως δεν τον καλεσε στο δειπνο της χαρας της επιστροφης του αδεφου του??και ομως αυτος καιγοταν στο μισος του που ετρεφε απεναντι στην απεραντη αγαπη του πατερα του!!
Απο τον ανθρωπο εξαρταται πως εκλαμβανει την αγαπη του Θεου.
Οπως καθε ξυλο καιγεται απο την λαβα του ηφαιστειου και καθε μεταλο λαμπει!!!


Kαλην απολογια επι του φοβερου βηματος

Ανώνυμος είπε...

Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, έλεγε:

«μετά γαρ την εντεύθεν αποδημίαν κόλασις αφόρητος, τιμωρίαι αθάνατοι, ο σκώληξ ο ιοβόλος, το πυρ το άσβεστον, το σκότος το εξώτερον, τα δεσμά τα άλυτα, ο των οδόντων βρυγμός, η θλίψις, η στενοχωρία, και η αιώνιος δίκη.»

Και για να μην τρέφει κανείς αυταπάτες, φρόντισε να είναι σαφής:

«Μη πλανηθώμεν, αδελφοί, κρίσις εστί και κόλασις αιώνιος, πυρ άσβεστον και σκώληξ ατελεύτητος, σκότος εξώτερον και τάρταρος, βρυγμός οδόντων και κλαυθμός μέγας, ως ο Κύριος εν τοις Ευαγγελίοις εμνημόνευσεν.»

Τον έτερο ληστή, ο Κύριος τον έστειλε στη γέεννα. Δεν πήγε ο ίδιος ο ληστής με δική του πρωτοβουλία, αλλά παραπέμφθηκε από τον ίδιο τον Κύριο, όπως λέει ο Χρυσόστομος:

«ο Κύριος μετά δύο ληστών σταυρωθείς, τον μεν άπιστον βρώμασι γεέννης παρέπεμψε, τον δε πιστόν, αρχιπολίτην του παραδείσου κατέστησεν.»

Ας τα βλέπουν αυτά οι πλανεμένοι που αναμασούν το ανεκδιήγητο σόφισμα περί αγάπης του θεού ως φως που ζωογονεί τα φυτά αλλά ξεραίνει τη λάσπη και άλλες τέτοιες σαθρές απλοϊκές σοφιστίες.

«Ουκ ήλθον καλέσαι δικαίους, αλλά αμαρτωλούς εις μετάνοιαν.»
Ο αδελφός τού ασώτου υιού ως δίκαιος, καιγόταν από την αδικία και όχι από αγάπη. Βέβαια, αν και υπέρμαχος της δικαιοσύνης, απογοητεύει ως αδελφός. Ο πατέρας όμως απογοητεύει ακόμη περισσότερο. Ένας πατέρας που υποτίθεται πως ΕΙΝΑΙ αγάπη, δεν περιμένει την επιστροφή του ασώτου υιού. Ψάχνει, τον βρίσκει, του προσφέρει, τον σώζει. Ποιος (και τι σόι) πατέρας θα ήξερε πως το παιδί του πεινάει και θα περίμενε τη μετεμέλειά του και την επιστροφή του για να του προσφέρει το μόσχον τον σιτευτόν ώστε να φάει και να ευφρανθεί;


«καi μετά ταύτα θάνατος, και μετά θάνατον κρίσις τέλος ουκ έχουσα ουδέ μετάνοιαν.»
(Ι. Χρυσόστομος “Περί υπομονής, και του μη πικρώς κλαίειν τους τελευτώντας.”)

Τι σόι πατέρας είναι αυτός που θέτει περιθώρια στη μετάνοια των παιδιών του και πέραν αυτών δεν την κάνει δεκτή;

Δήκτης.

Ανώνυμος είπε...

@ αν σας βαλουν μεσα σε εναν ιερο ναο με ιερεις να θυμιαζουν μερα νυχτα και ψαλτες να ψελνουν μερα νυχτα οχι αιωνια αλλα ουτε για μερικες μερες δεν θα αντεχες ενας ομως που αγαπαει τον θεο θα ενιωθε χαρα @


Νομίζω πως αυτός που δεν θα το άντεχε με τίποτα, θα ήταν ο ίδιος ο Θεός.
Θλιβεροί ανόητοι που αντί να αγαθοεργούν, θυμιάζουν και ψέλνουν επί 24ώρου βάσεως, θεωρώντας το εκδήλωση αγάπης προς το Θεό.

Δήκτης.

αλεξης. είπε...

Κ.Δηκτη ειστε καλος γνωστης της Ορθοδοξου παραδασεως,αλλα το για να ερμηνευεται τα λεγομενα της,πρεπει να σκεφτειτε το σκοπο της.
Το να αντιγραφεται μια μαθηματικη εξισωση δεν σημαινει οτι ξερεται μαθηματικα...μηπως εχεται καταλαβει το νοημα της κατηχησεως του Αγιου Ιωαν.Χρυσοστομου??Μηπως της Αγιας γραφης??Μηπως γνωριζεται πως τα θεματα πιστεως δεν ειναι copy paste??
Δεν εχω καταλαβει αν ειστε αθεος,αν ειστε ΜΤΣ..αιρετικος...η αν κανεται την πλακα σας γιατι δεν βρισκεται πως αλλιως να καταναλοσεται τον χρονο σας...
Θα μπορουσα να βαλω ενα κατεβατο απο Πατερες που εξηγουν αν ο ΚΥΡΙΟΣ των δυναμεων εχει κατασκευασει κολαση, αν ειναι αγαπη ,πως την εκφραζει αλλα δυστυχως ειναι ματαιο...
τα γραματα μου θα σας μοιαζουν καλικατζουρες...θα ειναι θολα...και θα σας μεγαλωσουν το μισος που σας διακατεχει...
Γνωριζω πως ο Κυριος μας δηχνει πολλες φορες τον δρομο προς τη αγγαλια του οσο και αν εμεις το αρνιομαστε...μακαρι να βρειτε και εσεις τον δρομο αυτο...

Ανώνυμος είπε...

@ Θα μπορουσα να βαλω ενα κατεβατο απο Πατερες που εξηγουν αν ο ΚΥΡΙΟΣ των δυναμεων εχει κατασκευασει κολαση, αν ειναι αγαπη ,πως την εκφραζει αλλα δυστυχως ειναι ματαιο... @

Θέλεις να πεις πως ο Κύριος δεν μπορούσε να διατυπώσει το λόγο του έτσι ώστε να είναι απολύτως κατανοητός και μη επιδεχόμενος παρερμηνείες, κι έτσι ήταν αναγκαίοι οι “Πατέρες” για να τον εξηγήσουν;


@ ο Κυριος μας δηχνει πολλες φορες τον δρομο προς τη αγγαλια του οσο και αν εμεις το αρνιομαστε...μακαρι να βρειτε και εσεις τον δρομο αυτο... @
Δυστυχώς είμαι της ευρυχωρίας και της πολυκοσμίας. Και ακολουθώ την οδό την απάγουσα εις την απώλειαν: «ευρύχωρος η οδός η απάγουσα εις την απώλειαν, και πολλοί εισιν οι εισερχόμενοι δι’ αυτής. Τι στενή η πύλη και τεθλιμμένη η οδός η απάγουσα εις την ζωήν, και ολίγοι εισίν οι ευρίσκοντες αυτήν!» (Μτ. 7:13-14).
Με συγχωρείς φίλε μου αλλά εγώ δεν γνωρίζω κανέναν πατέρα που να κάνει στενή και τεθλιμμένη την οδό που οδηγεί στην αγκαλιά του. Εκτός κι αν είναι σαδιστής πατέρας.
Θα μου πεις βέβαια πως αρκεί η μετάνοια έστω και την έσχατη στιγμή, για να σε δεχτεί στην αγκαλιά του. Αυτό ακριβώς όμως είναι που Τον κάνει θλιβερό και χείριστο πατέρα. Θέτει προθεσμία, θέτει “έσχατη” στιγμή. Μετά από αυτήν, που να χτυπιέσαι κάτω, δεν συγχωρεί ο πατέρας που δήθεν είναι αγάπη:

«μετά την εντεύθεν αποδημίαν η μετάνοια καιρόν ουκ αν έχοι. Επεί και ο πλούσιος εξωμολογείτο και μετενόει, αλλ’ ουδέν ωφελείτο διά την ακαιρίαν.»
(Ι. Χρυσόστομος “Ερμηνεία εις τον ∆ʹ Ψαλμόν”)

@ μηπως εχεται καταλαβει το νοημα της κατηχησεως του Αγιου Ιωαν.Χρυσοστομου??
Θα μπορουσα να βαλω ενα κατεβατο απο Πατερες που εξηγουν αν ο ΚΥΡΙΟΣ των δυναμεων εχει κατασκευασει κολαση, αν ειναι αγαπη ,πως την εκφραζει αλλα δυστυχως ειναι ματαιο...
@
Μήπως χρειάζεται ένα κατεβατό από “Πατέρες” που να εξηγούν τι λέει ο πατέρας Χρυσόστομος; Δεν είναι ηλίου φαεινότερον;

Δήκτης.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Δήκτη,

Στην άποψή σου για το Θεό κάνεις ένα βασικό λάθος, το οποίο δυστυχώς κάνουν πολλοί εκτός Εκκλησίας.

Ο Θεός δεν τιμωρεί τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι τιμωρούν τον εαυτό τους με τις πράξεις τους. Και για να το καταλάβεις καλύτερα, θα σου δώσω το εξής παράδειγμα:

Ένα παιδί κάνει κάτι που ο πατέρας του του είχε ζητήσει να μην κάνει. Ο πατέρας, αντί να θυμώσει με το παιδί του, το συγχωρεί χωρίς δευτερη σκέψη.
Το παιδί, βλέποντας την αγάπη του πατέρα του, νιώθει άσχημα που δεν τον υπάκουσε.

Αυτό ακριβώς είναι η κόλαση. Οι άνθρωποι δεν τιμωρούνται από το Θεό, αλλά, βλέποντας το μέγεθος της αγάπης Του, θλίβονται γιατι δεν Τον άκουσαν.

Έτσι λοιπόν δεν τίθεται θέμα προθεσμίας. Από τη στιγμή που ο άνθρωπος βρεθεί κοντά στο Θεό και αντιληφθεί όσα σου περιέγραψα, δεν μπορεί πια να νιώσει καλά με τον εαυτό του.

Όσο για το αν η Αγία Γραφή είναι ξεκάθαρη, η απάντηση είναι η εξής: είναι ξεκάθαρη για όσους θέλουν να ακολουθήσουν αυτά που λέει. Αν ήταν ξεκάθαρη για όλους, όσοι επέλεγαν να μην πιστέψουν θα υπέφεραν πολύ περισσότερο μετά το θάνατό τους. Τουλάχιστον έτσι έχουν μια δικαιολογία.

Άλλωστε, μήπως ο Κύριος δεν μπορούσε να κατέβει από το σταυρό Του όταν οι Φαρισαίοι τον προκαλούσαν; Το γιατί δεν το έκανε, μας το δείχνει η μετέπειτα συμπεριφορά τους, καθώς, μόλις έμαθαν για την ανάστασή Του, πλήρωσαν τους στρατιώτες να πουν ψέματα για να καλύψουν το γεγονός.
Δεν επρόκειτο λοιπόν να πιστέψουν, όπως ισχυρίζονταν, και θα βαρύνονταν με μια πολύ μεγαλύτερη αμαρτία.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   401 – 428 από 428   Νεότερο› Νεότερο»
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...