ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ, ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

Τελευταία Νέα του "Αντιαιρετικός"

Ευχαριστούμε όλες και όλους εσάς που επισκέπτεστε το ιστολόγιο μας ... Διαβάστε την καινούργια σελίδα μας "Απάνθισμα Πατερικών Κειμένων" ...ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ, ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

25 Οκτ 2015

Η ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού


Είναι διαπιστωμένο πως η ανθρωπότητα βιώνει σήμερα μια πρωτόγνωρη πνευματική σύγχυση. Οι κοσμογονικές αλλαγές, που συνέβηκαν στα τέλη του περασμένου αιώνα, σήμαναν την παταγώδη χρεοκοπία και κατάρρευση των κυρίαρχων ιδεολογιών, μαρξισμού, μηδενισμού και αθέου υπαρξισμού. Αναμφίβολα, η κατάρρευση και η χρεωκοπία αυτών των αθεϊστικών και υλιστικών συστημάτων, είχε ως άμεση συνέπεια τη στροφή του σημερινού ανθρώπου προς τη θρησκεία. Σε χώρες, όπου κυριαρχούσε ο αθεϊσμός και μάλιστα ο καταναγκαστικός αθεϊσμός, διαπιστώνουμε μια απρόσμενη άνθιση της θρησκευτικότητας. Πρώην άθεοι, κυρίως μαρξιστές, μένοντας «ιδεολογικά άστεγοι», στράφηκαν προς τη θρησκευτικότητα. Μόνο που αυτή η θρησκευτικότητα δεν είναι, σε μεγάλο βαθμό, υγιής, αλλά νοσηρή ψυχική και πνευματική κατάσταση, η οποία εμφορείται από πρωτοφανή  μυστικισμό και  αποκρυφισμό. Κι’ αυτό διότι οι άνθρωποι αυτοί, εμποτισμένοι με τα δόγματα του αθεϊσμού και του ευδαιμονισμού για δεκαετίες, ήταν δύσκολο να προσεγγίσουν την υγιή θρησκευτικότητα, πολλώ δε μάλλον να ασπασθούν την χριστιανική πίστη, η οποία προϋποθέτει όρους και περιορισμούς...
Μυστικισμός και αποκρυφισμός είναι η υποκατάσταση της πίστεως στο Θεό με την πίστη σε «απόκρυφες δυνάμεις», οι οποίες υποτίθεται ότι υπάρχουν είτε στον έσω άνθρωπο, είτε στη φύση και οι οποίες υποτίθεται ότι διαδραματίζουν πρωταρχικό ρόλο στη ζωή του ανθρώπου. Διατυμπανίζεται μάλιστα από τους προωθητές του αποκρυφισμού, πως η στροφή στην πίστη προς τις «απόκρυφες δυνάμεις» αποτελεί δήθεν «πνευματική επανάσταση», η οποία θα σημάνει την «απελευθέρωσή του ανθρώπου από τον καταπιεστικό μονοθεϊστικό ζυγό των δύο τελευταίων χιλιετιών»!
Αυτή την «πνευματική επανάσταση» οι ηγήτορες του παγκόσμιου αποκρυφισμού, την ονόμασαν «Νέα Εποχή» και τη σύνδεσαν με τις αλλόκοτες, πρωτόγονες και παράλογες δοξασίες της αστρολογίας. Κάπου, λένε, στα τέλη του περασμένου αιώνα «μπήκαμε» στη «Νέα Εποχή του Υδροχόου». Καθ’ ότι, σύμφωνα με τις παραδοξολογίες τους, η «πορεία» του ηλιακού μας συστήματος, κάθε δύο χιλιάδες χρόνια, «μεταπίπτει» σε ένα από τα ζώδια του ουράνιου ζωδιακού κύκλου και εισερχόμαστε κάθε φορά σε μια «νέα εποχή». Η προηγούμενη «εποχή» ήταν η «Εποχή των Ιχθύων», δηλαδή του Χριστιανισμού, αφού ο ιχθύς, συμβολίζει το Χριστό, και με το  κρυπτογραφικό συνθηματικό «ΙΧΘΥΣ», οι πρώτοι Χριστιανοί, κατά την εποχή των διωγμών, αναγνωρίζονταν μεταξύ τους. Η λέξη «ΙΧΘΥΣ» ερμηνεύεται ως «Ιησούς Χριστός, Θεού. Υιός, Σωτήρ». Χάρις σε αυτό το ιερό χριστιανικό συνθηματικό, οι αποκρυφιστές «βάπτισαν» την χριστιανική εποχή «Εποχή των Ιχθύων». Έτσι λοιπόν, όπως ισχυρίζονται, με την είσοδο της 3ης μ. Χ. χιλιετίας, «επήλθε» η «μετάπτωσή» μας στον αστερισμό  του Υδροχόου, μπαίνοντας στην «Νέα Εποχή του Υδροχόου» και αφήνοντας ανεπιστρεπτί την «Εποχή των Ιχθύων» και μαζί τον Χριστιανισμό! Διευκρινιστικά αναφέρουμε πως όλα αυτά δεν έχουν ουδεμία επιστημονική βάση και είναι αυθαίρετοι ορισμοί των αποκρυφιστών. Κανένας σοβαρός επιστήμονας δεν συμμερίζεται αυτά τα αστήρικτα  και παιδαριώδη θεωρήματα.
Η «Νέα Εποχή του Υδροχόου», κατά τους αποκρυφιστές, εισήγαγε την ανθρωπότητα νομοτελειακά σε μια «νέα πνευματική πορεία». Έφερε δήθεν την «πολυπόθητη ελευθερία που ζητούσε εδώ και αιώνες ο άνθρωπος». «Αποκάλυψε το έως τώρα επτασφράγιστο μυστικό», ότι δήθεν «ο άνθρωπος είναι θεός» και ότι καλείται αυτή τη «λαμπρή περίοδο» να συνειδητοποιήσει την «θεότητά» του και να την «αξιοποιήσει για την ευτυχία του»! Του «Φανέρωσε» επίσης και μια άλλη «μεγάλη κρυμμένη αλήθεια», (φυσικά το απόλυτο ψεύδος), ότι «προσωπικός Θεός δεν υπάρχει», παρά μια νεφελώδεις «απρόσωπη ενέργεια» και άρα ο άνθρωπος καλείται να αποβάλλει το φόβο και το άγχος του για μεταθανάτια τιμωρία. Άλλωστε μαζί με τον προσωπικό Θεό, «πέθανε» και ο οιοσδήποτε κώδικας ηθικής, αφού η «Νέα Εποχή» δε δέχεται την ύπαρξη «καλού» και «κακού», αλλά την επιτυχία ή μη, της «αυτοπραγμάτωσης» του ανθρώπου!
Παρενθετικά αναφέρουμε πως όλες αυτές οι δοξασίες απορρέουν από τα ανατολικά θρησκεύματα, (Ινδουισμός, Βουδισμός, Λαμαϊσμός, Ταοϊσμός, κλπ),  τα οποία έχουν εισβάλει στο δυτικό κόσμο και έχουν κυριαρχήσει με την «πνευματικότητά» τους και τις πρακτικές τους.
Τη θέση του «απρόσωπου Θεού» στον αποκρυφισμό και τον μυστικισμό την έχουν πάρει οι «μυστικές δυνάμεις», είτε αυτές είναι αστρικές (αστρολογικός αποκρυφισμός), είτε γήινες (φυσιολατρικός αποκρυφισμός). Υποτίθεται δε ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή του ανθρώπου και για να μπορέσει να τις «τιθασεύσει» και να «επωφεληθεί» από αυτές, πρέπει να ασκεί τις λεγόμενες «απόκρυφες τέχνες», όπως είναι η μαγεία, ο πνευματισμός, η μαντική, η αστρολογία, η γιόγκα, ο υπερβατικός διαλογισμός και μια σειρά πάμπολλων μορφών παλιάς και νέας δεισιδαιμονίας. Και όλα αυτά συνδεδεμένα με την πίστη στην μετενσάρκωση, η οποία είναι η θεμελιώδης «μεταφυσική» της «Νέας Εποχής». Είναι ευνόητο ότι για μας τους Χριστιανούς, οι δυνάμεις αυτές, δεν  είναι τίποτε άλλο, από δαιμονικές!
Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια, να πληθαίνουν οι «διαχειριστές του αποκρυφισμού», ήτοι: μάγοι, πνευματιστές, μέντιουμ, μάντεις (κάρτες Ταρώ, αριθμομαντεία, χαρτομαντεία, καφεμαντεία, κλπ), αστρολόγοι, ψευτοθεραπευτές κ.α. οι οποίοι πάντοτε «με το αζημίωτο» να «διαχειρίζονται» τη θρησκευτικότητα χιλιάδων ανθρώπων.
Απέναντι στη σύγχρονη νόθα θρησκευτικότητα του αποκρυφισμού, βρίσκεται η χριστιανική μας πίστη και μάλιστα η γνήσια μορφή της, η Ορθοδοξία μας. Ο μακαριστός αμερικανός ορθόδοξος αρχιμανδρίτης και σύγχρονος άγιος, π. Σεραφείμ Ρόουζ, πριν από μισό αιώνα, είχε προβλέψει αυτή την απρόσμενη άνθιση της νόθας θρησκευτικότητας. Αλλά πρόβλεψε και κάτι άλλο, ελπιδοφόρο: ότι η Ορθοδοξία μας θα γίνει η κυρίαρχη πίστη του 21ου αιώνα! Αναμένουμε, λοιπόν, να συνειδητοποιήσει η ανθρωπότητα την λαθεμένη πνευματική της πορεία και να ανακαλύψει το αληθινό «φως του κόσμου» (Ιωάν.8,12), τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, τον μοναδικό Σωτήρα και Λυτρωτή του κόσμου, ο Οποίος συναντάται και βιώνεται μέσα στην Εκκλησία Του, την Ορθοδοξία μας, την Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, την μοναδική και αληθινή Εκκλησία Του!
 
 
 
 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Προσοχή! Χωρίς όνομα ή κάποιο ψευδώνυμο δεν γίνεται δημοσίευση σχολίου. Επίσης δεν πρέπει να είναι υβριστικό και άσχετο με το θέμα του άρθρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...