ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ, ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

Τελευταία Νέα του "Αντιαιρετικός"

Ευχαριστούμε όλες και όλους εσάς που επισκέπτεστε το ιστολόγιο μας ... Διαβάστε την καινούργια σελίδα μας "Απάνθισμα Πατερικών Κειμένων" ...ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ, ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

7 Ιουν 2020

Γιατί ο Θεός δεν επεμβαίνει στην δυστυχία του κόσμου


Της Μαρίας Σκαμπαρδώνη



Η επέμβαση του Θεού στον κόσμο είναι ένα θέμα που αφορά πάντοτε τους θεολογικούς κύκλους. Συνεχώς ακούγονται επικρίσεις από πολλούς αθεϊστές οι οποίοι ταυτίζουν την απουσία της προστασίας του Θεού σε ένα κακό γεγονός που συμβαίνει στον κόσμο ή στον άνθρωπο με την απόδειξη της ανυπαρξίας του.
Η αλήθεια πάντως είναι, πως υπάρχουν απαντήσεις για το γεγονός, πως ο Θεός δεν επεμβαίνει στον κόσμο, απλώς χρειάζεται ανοιχτό μυαλό και διάθεση για την εύρεση απαντήσεων από την πλευρά η οποία τον κατηγορεί. Επιπροσθέτως, ένας άνθρωπος ο οποίος δεν πιστεύει στο Θεό δεν θα κατηγορήσει κάποιον ο οποίος σύμφωνα με την άποψή του δεν υπάρχει. Ή ο Θεός υπάρχει ή δεν υπάρχει. Δεν μπορεί να κατηγορεί κάποιος, ένα ανύπαρκτο για εκείνον πρόσωπο...

Ο Θεός επενέβη, σύμφωνα με τη Χριστιανική Θεολογία, δύο φορές στην ανθρώπινη ιστορία. Η πρώτη φορά ήταν όταν δημιούργησε τον κόσμο και έδωσε στον Αδάμ και την Εύα την ευκαιρία να μείνουν κοντά Του. Η εκούσια απομάκρυνση του ανθρώπου από το Θεό υπήρξε και η γενεσιουργός αιτία όλων των κακών, όπως ασθένειες, θλίψεις, πόλεμοι, θάνατος.
Η δεύτερη μεγάλη επέμβαση ήταν η ενσάρκωση του Ιησού Χριστού και ο ερχομός του στην ανθρωπότητα. Ο θάνατός Του και η μετέπειτα Ανάστασή Του, υπήρξαν νίκη Αυτού επί του θανάτου.
Ο Θεός επενέβη λοιπόν, δύο  μεγάλες φορές στην ιστορία της ανθρωπότητας. Και πάντοτε φροντίζει με αγάπη το πλάσμα Του. Άλλωστε όπως μας έχει διαβεβαιώσει και ο ίδιος στο Λόγο του (Αγία Γραφή), γνωρίζει αυτά που έχουμε ανάγκη πριν του τα ζητήσουμε και για αυτό μας τα δίνει: «Μη μεριμνάτε λοιπόν και μη λέγετε, “Τι θα φάμε” ή “τι θα πιούμε” ή “τι θα ενδυθούμε;” Διότι όλα αυτά τα επιδιώκουν οι εθνικοί. Γνωρίζει ο Πατέρας σας ο ουράνιος ότι έχετε ανάγκη απ’ όλα αυτά. Ζητάτε πρώτα τη βασιλεία του Θεού και τη δικαιοσύνη του και τότε όλα αυτά θα σας δοθούν» κατά Ματθαίον ευαγγέλιο 6:31 – 33.
Αλλά πώς μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως ο Θεός δεν επεμβαίνει στη ζωή μας; Βιωματικά τόσο εγώ όσο και άλλοι άνθρωποι έχουν αισθανθεί την επέμβαση του Θεού στη ζωή τους με διάφορους τρόπους.  Άνθρωποι που αναζήτησαν το Θεό και ήθελαν με τη θέλησή τους να επέμβει στη ζωή τους. Επειδή ο Θεός δεν επενέβη σε ένα άσχημο γεγονός της ανθρωπότητας αυτό μπορεί να μας βεβαιώσει για τη μη ύπαρξή Του;
Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, αλήθεια, το λόγο που ο Θεός επιτρέπει σε κάποιους ανθρώπους να φεύγουν πιο νωρίς ή επιτρέπει γενικά να συμβαίνει το κακό. Ο Θεός δεν έχει τα δικά μας ανθρώπινα κριτήρια και κρίνει πάντα με το σκεπτικό της αιώνιας ζωής και όχι της πρόσκαιρης. Ο Θεός δε δημιούργησε το κακό, γι’ αυτό λέμε πως το κακό είναι Μη Ον = αδημιούργητο, ανύπαρκτο. Απλώς κάποιες φορές  επιτρέπει σε έναν άνθρωπο να υποστεί ένα πλήγμα χωρίς να του προσφέρει την προστασία Του, για τους λόγους που μόνο Αυτός γνωρίζει.
Οι πόλεμοι, οι εγκληματικές ενέργειες και κάθε κακό που μαστίζει, δυστυχώς, την ανθρωπότητα, δεν είναι ευθύνη του Θεού. Είναι ευθύνη του ανθρώπου ο οποίος ως ατελές ον είναι επιρρεπής σε λανθασμένες πράξεις εξαιτίας της αδυναμίας και της απομάκρυνσής του από το Θεό. Ο Θεός έδωσε το μεγαλύτερο δώρο στον άνθρωπο: την ελευθερία της επιλογής. Και η ελευθερία της επιλογής είναι εκείνη που ωθεί τον άνθρωπο στη δυστυχία εξαιτίας των λανθασμένων του πράξεων, όχι ο Θεός.
Φανταζόμαστε, στα αλήθεια, ένα Θεό ο οποίος δε θα επιτρέπει να υπάρχει τίποτα στον κόσμο που να είναι κακό; Άραγε πόσες κακές σκέψεις και συμπεριφορές έχουμε εμείς στη ζωή μας, απόρροια της ελευθερίας μας; Με αυτή τη λογική, ο Θεός θα έπρεπε να επεμβαίνει σε κάθε ελάττωμά μας και να μας στερεί με αυτό τον τρόπο την ελευθερία της επιλογής μας. Δε θα μας άρεσε ο Θεός να μας τιμωρεί κάθε φορά που τρέχουμε παράνομα, κάθε φορά που μολύνουμε το περιβάλλον, κάθε φορά που κοιτάμε με φθόνο κάτι που ανήκει σε άλλον, κάθε φορά που συμπεριφερόμαστε άσχημα στο συνάνθρωπό μας.
Ο Θεός θέλει και μπορεί να επέμβει στη ζωή μας, αρκεί να του το ζητήσουμε. Και είναι Εκείνος που μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την κακία και τον εγωισμό μας, η οποία είναι και η γενεσιουργός αιτία των μικρών και μεγάλων κακών που μαστίζουν την ανθρωπότητα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Προσοχή! Χωρίς όνομα ή κάποιο ψευδώνυμο δεν γίνεται δημοσίευση σχολίου. Επίσης δεν πρέπει να είναι υβριστικό και άσχετο με το θέμα του άρθρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...