ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ, ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

Τελευταία Νέα του "Αντιαιρετικός"

Ευχαριστούμε όλες και όλους εσάς που επισκέπτεστε το ιστολόγιο μας ... Διαβάστε την καινούργια σελίδα μας "Απάνθισμα Πατερικών Κειμένων" ...ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ, ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

14 Ιουν 2020

ΑΓΚΑΘΙΑ ΚΑΙ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ Ή ΤΟ ΜΠΕΡΔΕΜΑ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ


Του Ευστάθιου  Μπαρνασά

Ο Σουλτάνος του Brunei, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 2000, είχε ένα παλάτι 1700 δωματίων και πάνω από 6000 super cars, γυναίκες, υποτακτικούς και τελικά ό,τι τραβούσε η ψυχή του· αγόραζε το καθετί, με απώτερο σκοπό να γεμίσει το συναισθηματικό κενό του. Τί ματαιοδοξία! Η τελευταία κατοικία του δεν θα χωράει ούτε μηχανάκι. Ο αδελφός του έχανε καθημερινά εκατομμύρια δολάρια στα καζίνο όλου του κόσμου νομίζοντας και αυτός ότι έτσι θα κέρδιζε λίγη ευτυχία...

Ο διάσημος αστέρας Arnold Schwarzenegger (Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ) καταξιωμένος στον αθλητισμό, στον κινηματογράφο, στην πολιτική, στις επιχειρηματικές δραστηριότητες, έκανε ένα διάσημο γάμο, χωρίς να έχει ως στόχο την ευτυχία, αλλά μια γέφυρα για την επιτυχία και τελικά για μια εξωσυζυγική σχέση διέλυσε την οικογένειά του και η ευτυχία είναι πλέον ένα όνειρο απατηλό και για αυτόν.
Εάν πρέπει να αναφέρω πόσος κόσμος θυσίασε και θυσιάζει την ευτυχία του στον βωμό της εικονικής επιτυχίας, το γράψιμο τελειωμό δεν θα έχει.
Αξίζει όμως να αναφέρω εδώ, ένα γεγονός με ένα φίλο μου Ολλανδό που πέθανε από καρκίνο το 1996. Την τελευταία ημέρα και ενώ ήταν γεμάτος μεταστάσεις μού ζήτησε να τον συνοδεύσω για μια βόλτα στο διπλανό πάρκο. Σταμάτησε κοιτάζοντας ένα όμορφο δέντρο και μου είπε: «Νοιώθω μεγάλη ευτυχία αυτή την στιγμή γιατί λίγο πριν πεθάνω μπορώ να διακρίνω πόσο όμορφα είναι τα φύλλα αυτού του δέντρου». Εγώ δεν μπόρεσα να διακρίνω την ομορφιά που τον έκανε ευτυχισμένο γιατί με πίεζε ο χρόνος της ζωής, και όπως όλοι, μπέρδευα την ευτυχία με τον στόχο επιτυχία.
Ο  Καζαντζάκης είχε πει: «Η ευτυχία είναι τόσο απλή. Μόνο σαν φύγει γινόμαστε διπλά δυστυχισμένοι, για την ευτυχία που χάσαμε και για την δυστυχία που έχουμε. Η ευτυχία βρίσκεται στα ασήμαντα, σε ένα λουλούδι, στα φύλλα που είναι  σκορπισμένα στο χορτάρι, στο ουράνιο τόξο, στο ταξίδι της βροχής. Στο χαμόγελο που ρίχνεις ακριβώς αυτή την στιγμή».
Η ευτυχία είναι μια ξεχασμένη λέξη, η επιτυχία όμως βρίσκεται σε κάθε συζήτηση· σε κάθε διαφήμιση στα media βλέπουμε πρότυπα επιτυχίας, που τα περισσότερα είναι απόνερα με συνέπειες την  δυστυχία, την μελαγχολία και μια λαμπερή λεωφόρο που οδηγεί στην ψυχική και σωματική άβυσσο.
Πόσοι διάσημοι εμφανίζονται στα ΜΜΕ σε κατάσταση αλλοφροσύνης ή αυτοκτονούν ή εισάγονται σε ψυχιατρικές κλινικές για θεραπείες ή αποτοξίνωση για αλκοόλ και ναρκωτικά;
Τι είναι σημαντικό για αυτούς, με τί συναισθήματα τους γέμιζαν τα χλιδάτα events (= εκδηλώσεις);
Όταν ανακαλύψεις ότι αυτό που λάμπει δεν είναι χρυσός και όταν τα λαμπερά φώτα σβήσουν και η ψεύτικη λάμψη χαθεί, τότε χρειάζεται δύναμη για να διασχίσεις το σκοτάδι.
Μια ήσυχη και ταπεινή ζωή θα φέρει περισσότερη ευτυχία, από ότι το κυνήγι της επιτυχίας και την συνεχόμενη ανησυχία που προξενεί.
Ένα από τα πιο λαμπρά μυαλά ο Albert Einstein (Άλμπερτ Άινστάιν) είπε ότι, «η γαλήνια και ανέμελη ζωή είναι το κλειδί για την ευτυχία. Μας λένε αγόρασε αυτό, κάνε το άλλο, πίεσε τον εαυτό σου να πετύχεις το τάδε, δούλεψε σκληρά και τότε θα βρεις την ευτυχία».
Τα δύο πιο διαχρονικά συναισθήματα είναι δίδυμες αδελφές με διαφορετικό αλλά και υποκειμενικό χρώμα η Ευτυχία και η Δυστυχία, που πολλές φορές συγκατοικούν με την Αρετή και την Κακία, το ένα είναι επιλογή και το άλλο είναι κατάρα. Μπορεί όμως να είναι και πεπρωμένο.
Είμαστε φτιαγμένοι να είμαστε ευτυχισμένοι και χαρούμενοι ή είμαστε φτιαγμένοι μόνο για επιβίωση, με συναισθήματα που εναλλάσσονται σε ένα κυτταρικό πόλεμο μέχρι το ανθρώπινο είδος να εξελιχθεί σε ένα κόσμο τύπου MATRIX;
Είναι ψυχικά συναισθήματα η ευτυχία, η δυστυχία, η κατάθλιψη, η αρετή και η κακία ή είναι εντολές παραγωγής ορμονών από κάποια κέντρα του εγκεφάλου, που πυροδοτούν πειραματικές διεργασίες;
Πάντως τα συναισθήματα και της ευτυχίας και της δυστυχίας μπορεί να συνυπάρχουν στον εγκέφαλο από το γεγονός των θετικών και αρνητικών αντιδράσεων σε συνεχόμενο χρόνο.
Δυστυχώς αυτά τα συναισθήματα δεν είναι αποτέλεσμα, είναι κάτι σαν το φτερό στον άνεμο, γιατί δεν εξαρτάται μόνο από ένα άτομο αλλά και από τον περίγυρο του ή ακόμα και τις όποιες συνθήκες επικρατούν στον κόσμο, παράγοντες που έχουν σχέσεις με γνώσεις και απαιτήσεις.
Από την άλλη παιδικά βιώματα και εμπειρίες είναι δυνατόν να μην επιτρέψουν ποτέ οποιαδήποτε και εάν είναι η συνέχεια της ζωής του καθενός, να σταθεροποιηθεί σε ένα θετικό συναίσθημα και εδώ βγαίνει το συμπέρασμα ότι πολλές φορές η δυστυχισμένη αρχή δεν μπορεί να ξεπεραστεί και να εξυπηρετηθούν οποιεσδήποτε προσπάθειες. 
Ίσως να είναι μια πραγματικότητα μεταβαλλόμενη γιατί με ένα κλάμα γεννιόμαστε και με ένα κλάμα πεθαίνουμε, οπότε η ευτυχία ως ορισμός χαράς και επιτυχίας να είναι απλά μια επιθυμία ανάμεικτη με την δυστυχία.
Κάποιος δηλώνει ευτυχισμένος κρατώντας το χέρι της κοπέλας του ενώ συγχρόνως το βλέμμα του εστιάζει στην γυναίκα του διπλανού του. Δεν είναι ευτυχισμένος, απλά το δηλώνει αναζητώντας συνεχώς ένα γεγονός, μια καινούργια ψευδαίσθηση για να καλύψει το οποιοδήποτε δυσαναπλήρωτο κενό του ψυχικού του χαρακτήρα.
Για να έχει επιτυχία η ευτυχία πρέπει να δείξουμε ευγνωμοσύνη σε αυτά που μας παρέχει η συγκυρία και να ζήσουμε το σήμερα με ένα ευχαριστώ για να μην νοιώσουμε ενοχές για την δυστυχία του αύριο.
Όταν κάνουμε όνειρα που πραγματοποιούνται θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι μπορεί να ήταν και όνειρα απραγματοποίητα.
Χωρίς την ισορροπία πάντα η μια πλευρά θα παρουσιάζει κενό και αυτό είναι πάντα είτε θετικά είτε αρνητικά μη διαχειρίσιμο.
Η μοιρολατρία σίγουρα δεν έχει θέση στις προσπάθειες και στα αποτελέσματα.
Θέλεις και μπορείς να αποδέχεσαι το αποτέλεσμα ως αποτέλεσμα που συμβαίνει τώρα, χωρίς μοιρολατρία από το παρελθόν και ανασφάλειες.
Πρέπει κάθε μέρα να εκτιμήσουμε τί κερδίσαμε τί χάσαμε για να μπορέσουμε να επαναπροσδιορίσουμε την επόμενη μέρα, διαφορετικά θα νοιώσουμε την ερημοποίηση μας στα αζήτητα.
Πρέπει πλέον να καταλάβουμε όλοι, ότι ζούμε σε μια οικουμενικότητα, χωρίς πραγματική αντίληψη του χρόνου τρέχοντος συνεχώς, για να γίνουμε πρότυπα χωρίς την κατανόηση, ότι μπορεί να είμαστε το νούμερο μηδέν στο σύνολο των αριθμών.
Σημασία έχει να σε θυμούνται όχι για αυτά που έκανες ή για αυτά που κατάφερες αλλά για αυτά που μοίρασες χωρίς να ζητήσεις ανταλλάγματα, δεν χρειάζεται να σφραγίσεις το πέρασμα σου με το αποτύπωμα της παλάμης σου στην λεωφόρο της δόξας .
Πρέπει να κατανοήσουμε ότι γεννηθήκαμε στον παράδεισο με απλά καθημερινά πράγματα, που τα αγγίζουμε αλλά δεν τα εκτιμούμε και ανεπίτρεπτα ξεπέφτουμε στην κόλαση.
Η αρετή βρίσκεται μέσα μας και θα την συναντήσουμε εάν απορρίψουμε την υλική ματαιότητα.
Η αρετή αναγνωρίζεται επειδή υπάρχει η κακία και η κακία θα τιμωρηθεί όχι για την ύπαρξη της αλλά για τα αποτελέσματα της.
Περνάμε ένα χείμαρρο που τείνει να μας παρασύρει, εάν και τώρα δεν αντιληφθούμε ότι η ζωή μάς κλείνει το μάτι με νόημα, τότε όταν χαθούμε δεν θα δακρύσει κανένας για μας.
Οι εκατόμβες γεμίζουν με πανομοιότυπα κιβώτια και κανένα δεν ξεχωρίζει. Εκεί αποδίδεται δικαιοσύνη. Αφήσαμε τον θάνατο να χαμογελάσει.
Ας ελπίσουμε ότι θα μας διδάξει η άπληστη ματαιοδοξία του μισαλλόδοξου είδους μας, ότι για να υπάρξουμε στο αύριο θα πρέπει να εγκαταλείψουμε το χτες και ας ζητήσουμε ταπεινά από τον Υπέρτατο την βοήθεια του.



ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Προσοχή! Χωρίς όνομα ή κάποιο ψευδώνυμο δεν γίνεται δημοσίευση σχολίου. Επίσης δεν πρέπει να είναι υβριστικό και άσχετο με το θέμα του άρθρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...