ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ, ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

Τελευταία Νέα του "Αντιαιρετικός"

Ευχαριστούμε όλες και όλους εσάς που επισκέπτεστε το ιστολόγιο μας ... Διαβάστε την καινούργια σελίδα μας "Απάνθισμα Πατερικών Κειμένων" ...ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ, ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

25 Οκτ 2010

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΑΓΕΙΑΣ - ΜΑΝΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ, ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

Του συνεργάτη μας Ιγνατίου Ε. Γ

Ο μάγος Ελύμας και ο Απόστολος Παύλος

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΑΓΕΙΑΣ - ΜΑΝΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ  ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ [Πρ 13: 6 «Διελθόντες δε όλην την νήσον άχρι Πάφου εύρον άνδρα τινά μάγον ψευδοπροφήτην Ιουδαίον ώ όνομα Βαριησού». ]. Μέρος Β΄ : Παύλος και Ελύμας
    
Είδαμε στο πρώτο άρθρο μας, «Η σύγκρουση μαγείας - μαντικής τέχνης και χριστιανισμού, μέρος πρώτο» τι σημαίνει για τον πολίτη των Ελληνιστικών χρόνων αλλά και των Αρχαίων η μαντική τέχνη, όπως και ποια ήταν όντως η αξιοπιστία   και η δύναμη των μάντεων ως προς την απόδοση των Χρησμών. Στο παρόν άρθρο  θα δούμε πως περιγράφει τη σύγκρουση μαγείας και Χριστιανισμού ο Λουκάς μέσα από τους εκπροσώπους  των, του Ελύμα και του Παύλου αντίστοιχα. Κύρια πρόσωπα της διηγήσεως είναι ο Βαριησούς ο οποίος ως μάγος και ψευδοπροφήτης Ιουδαίος αντιδρά στο κήρυγμα του Ευαγγελίου. Μετά από την διαλεκτική αντιπαράθεση ακολουθεί η δυναμική, της σύγκρουσης, μαγείας και του Άγιου Πνεύματος, στα πρόσωπα του Ελύμα και του Απ. Παύλου με αποτέλεσμα την τύφλωση του Μάγου. Εν πρώτοις θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε ένα  πολύ βασικό ερώτημα : για ποιό λόγο ο Ελύμας ο Μάγος ήταν δίπλα στον Ανθύπατο της Κύπρου Σέργιο και τι είδους υπηρεσίες προσέφερε σ’ αυτόν;....
     Για να δούμε πληρέστερα το επεισόδιο που περιγράφει ο Λουκάς είναι ανάγκη να μάθουμε ορισμένα στοιχεία για την κατάσταση της Ειδωλολατρίας στην Κύπρο κατά την εποχή άφιξης του Απ. Παύλου και του Βαρνάβα.
 Η φράση  «άχρι Πάφου» δηλώνει το τέλος του ταξιδιού και αναφέρεται στη Νέα Πάφο. Η πόλη ήταν κοσμοπολίτικη και λατρευόταν οι θεοί Άρτεμις, Λητώ, Ζεύς, Απόλλων. Ο ναός και η λατρεία της Αφροδίτης διατήρησαν τη φήμη τους μέχρι την εποχή αυτή. Η εόρτια πομπή ξεκινούσε από το λιμάνι της Νέας Πάφου και κατέληγε μέχρι το Ναό της Αφροδίτης στην Παλαιά Πάφο. Είναι πολύ πιθανό οι Απόστολοι να γνώρισαν το Ιερό της Αφροδίτης και τη θρησκευτική ζωή των κατοίκων της περιοχής.
      Ωστόσο ο Ελύμας προσδιορίζεται με τον όρο του  «μάγου»  η οποία  έννοια του όρου «μάγος» μπορεί να σημαίνει α) την Ιερατική Περσική τάξη  με τη δραστηριότητα της οποίας συνδέονταν η λατρεία του Πυρός β) τον κάτοχο και χειριστή μιας υπερφυσικής δύναμης και γνώσεως ο οποίος έχει τη δυνατότητα να κάνει «θαύματα» γ) τον πλάνο τον απατεώνα τον τσαρλατάνο [1a]. Από τον  χαρακτηρισμό  του Ελύμα  ως «μάγου ψευδοπροφήτη»  από τον Λουκά φαίνεται πως ήταν επαγγελματίας αστρολόγος και όχι απατεώνας της σειράς διότι σε αυτή την περίπτωση σημαίνει γόης, αγύρτης. Ο χαρακτηρισμός του Ελύμα ως «ψευδοπροφήτη» σημαίνει εδώ τον εναντιούμενο και σκοπό έχει να τον δείξει ως τον αντίθετο των αληθινών Προφητών  Αποστόλου Παύλου και Βαρνάβα. Για τον Λουκά κριτήριο αληθινής προφητείας είναι η επίκληση του ονόματος του Ιησού. Με τους όρους  «μάγος-ψευδοπροφήτης» τονίζεται από τον Λουκά ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει καμία ζεύξη και ανάμειξη των διδασκαλιών της πίστεως με τις ειδωλολατρικές. Αρχικά οι μάγοι άνηκαν σε μια ιερατική τάξη του Ζωροαστρισμού (Ηρόδοτος 101,140). Ο όρος είχε και  εξέλιξη. Οι μάγοι ήταν σοφοί οι οποίοι σύμφωνα με τις πληροφορίες του Ματθ 2:1 ήταν πιθανόν και αστρολόγοι, άλλοτε όμως ταυτίζονταν με τους θαυματοποιούς, γι’ αυτό και η «Διδαχή των Αποστόλων» 2:2 απαγορεύει τη μαγεία.
     Από τις πληροφορίες των Πράξεων φαίνεται ότι ο Ελύμας ήταν αξιόλογο και διακεκριμένο πρόσωπο στην Πάφο. Ειδικότερα α) βρισκόταν κοντά στον Ανθύπατο Σέργιο του οποίου πιθανόν ήταν σύμβουλος. Γνωρίζουμε ότι οι Ρωμαίοι άρχοντες συνήθιζαν να έχουν κοντά τους καταξιωμένους μάγους [1b] που εντυπωσίαζαν με τις γνώσεις και τα «θαύματα» τους β) η κατάρτιση του φαίνεται από τον Λουκά όταν λέει «ανθίστατο αυτοίς Ελύμας ο μάγος». Η πρόταση «ανθίστατο αυτοίς Ελύμας ο μάγος», μας πληροφορεί για την κατάρτιση του Μάγου Ελύμα , κατάρτιση που τον διαφοροποιεί από τους  τσαρλατάνους της εποχής του γ) ο μάγος Βαριησούς [2a] είχε γνώση των φυσικών φαινόμενων και μπορούσε να τα ερμηνεύσει μαζί με τις δυνάμεις της φύσης. Η μαγεία κατά την εποχή του Απ. Παύλου ήταν διαδεδομένη στην Κύπρο. Οι Τελχίνες ήταν δαιμονικές υπάρξεις με θαυμαστές ικανότητες που προκαλούσαν βροχή ή χιόνι και επιδείκνυαν διάφορα άλλα τεχνάσματα. Ο Ιωάννης ο Λυδός βρήκε στην Κύπρο βιβλίο της Εβραίας Σιβύλλης  Σαμβήθης το οποίο προφήτευε τη γέννηση του Ομήρου και του Χριστού και όσα θα συνέβαιναν στη συνέχεια. Από την Κρήτη είχαν μεταβεί στην Κύπρο και θεωρούνταν ως βάσκανοι και γόητες που δρούσαν στο Νησί. Επομένως στο Ναό της Αφροδίτης στην Παλαίπαφο υπήρχε και μαντείο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των Αποστόλων. Ο Πλίνιος γράφει ότι υπήρχε και σχολή Μάντεων στην Κύπρο. Ο Παυσανίας (Φωκικά Χ,12,10-11) μας πληροφορεί ότι μεταξύ των Χρησμολόγων και προφητικών ανδρών ήταν και κάποιος Κύπριος ονόματι Εύκλος ο οποίος προφήτευσε την εκστρατεία των Περσών, όσο και τη γέννηση του Ομήρου από την Κύπρια Θεμιστώ κοντά στη Σαλαμίνα.(Φωκικά Χ,24,3). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η πληροφορία του Τάκιτου (Historia 2,3) σύμφωνα με την οποία οι Ταμιράδες και Κινυράδες ιερείς εκτός από τα ιερατικά τους καθήκοντα ήταν και χρησμοπόλοι. Κατά τον Ρωμαίο ιστορικό Σουετόνιο όταν ο Τίτος επισκέφτηκε το 67 μ.Χ. τον περίφημο ναό της Αφροδίτης, ο μαντίαρχος έδωσε ευχάριστο χρησμό για την πορεία του πολέμου κατά της Ιουδαίας. Αυτός ο χρησμός επαληθεύτηκε με την καταστροφή της Ιερουσαλήμ. Σημαντική είναι επίσης και η μαρτυρία του Ιώσηπου (Αρχαιολογία,20,141-143) ότι υπήρχαν αρκετοί Μάγοι στο Νησί. Αναφέρει το όνομα ενός μάγου που λεγόταν «Άτομος» ή «Σίμων Ιουδαίος» τον οποίο χρησιμοποίησε ο Φήλιξ όταν διοικούσε την Ιουδαία για να πείσει την Δρουσίλλα την αδελφή του Αγρίππα η οποία παντρεύτηκε τον Άζιζο, των βασιλιά των Εμεσών, ώστε να εγκαταλείψει τον άνδρα της και να τον παντρευτεί (Πρ 24:24 Μετά δε ημέρας τινάς παραγενόμενος ο Φήλιξ συν Δρουσίλλη τη γυναικί αυτού, ούση Ιουδαία, μετεπέμψατο τον Παύλον και ήκουσεν αυτού περί της εις Χριστόν πίστεως.). 
      Με βάση όλο αυτό το θρησκευτικό υπόβαθρο της μαντικής και της μαγείας στο Νησί ταιριάζει απόλυτα και αποτελεί συνέχεια η πληροφορία του Λουκά για την ύπαρξη Ιουδαίου Μάγου Βαριησού. Ο Ελύμας συνδύαζε φιλοσοφία, αστρολογία και αποκαλύψεις μελλοντικών γεγονότων με μαγικές συνταγές. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον είναι ευκόλως κατανοητό  για ποιους λόγους ήταν κοντά στον Ανθύπατο ο Ελύμας και όχι κάποιος άλλος τυχαίος μάγος, στην υπηρεσίες του οποίου έρχεται ως εμπόδιο ο Απ. Παύλος όταν αρχίζει να μιλάει στον Ανθύπατο για τον Χριστό. Η δουλειά του Μάγου εκείνη τη στιγμή  σύμφωνα με τον Λουκά είχε ως στόχο να εμποδίσει πάση θυσία τον Ανθύπατο να ακούσει το κήρυγμα του Παύλου  [2b]. Για το λόγο αυτό ζητούσε να παραπλανήσει τον Ανθύπατο ή όπως λέει ο Λουκάς  ο Ελύμας «ζητών διαστρέψαι τον ανθύπατον από της πίστεως».Το «διαστρέψαι» έχει  εδώ την  έννοια της παραπλανήσεως του ανθυπάτου. Δεν πρόκειται για αόριστη αφηρημένη πίστη αλλά για την πίστη στο Χριστό ως την καλύτερη που γνώρισε ο άνθρωπος μέχρι τότε. Το κήρυγμα προκάλεσε εντύπωση στον Σέργιο Παύλο αλλά αν γινόταν Χριστιανός αυτό θα σήμαινε ότι ο Ελύμας θα έχανε την επιρροή του στον Ρωμαίο διοικητή.  
      Εδώ σε αυτό το σημείο ο Παύλος προσπαθεί να κηρύξει στον Ανθύπατο τον Χριστό και ο Μάγος Ελύμας δεν τον αφήνει.
Τότε «Σαύλος δε ο και Παύλος [3] πλησθείς πνεύματος αγίου ατενίσας εις αυτόν είπεν ώ πλήρης παντός δόλου και πάσης ραδιουργίας υιέ διαβόλου εχθρέ πάσης δικαιοσύνης ου παύση διαστρέφων τας οδούς του κυρίου τας ευθείας»  
         Ο Λουκάς αναφέρει την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος  «πλησθες πνεύματος αγίου» πάνω στον Παύλο ακριβώς τη στιγμή της επιτιμήσεως του Μάγου Ελύμα ώστε να απαλλάξει τον αναγνώστη από την προκατάληψη ότι ο Παύλος ενεργεί κατά τρόπο εξουθενωτικό για τον Μάγο. Έτσι η περιγραφή «ατενίσας εις αυτόν» τονίζει το επίμονο βλέμμα του Αποστόλου   προς τον Ελύμα για να του δώσει την τελευταία ευκαιρία μετάνοιας. Ο Λουκάς θέλει να τονίσει τη σύγκρουση του Παύλου με τον Ελύμα και να δείξει την ανωτερότητα του Ευαγγελίου και τη συντριβή της μαγείας.  
     Οι χαρακτηρισμοί τους οποίους αποδίδει ο Λουκάς στον Ελύμα  «ω πλήρης παντός δόλου και πάσης ραδιουργίας υιέ διαβόλου εχθρέ πάσης δικαιοσύνης ου παύση διαστρέφων τας οδούς του κυρίου τας ευθείας» είναι παρμένοι από την Π.Δ εκτός από τον όρο ραδιουργία. Πρόκειται για αποκαλύψεις που κάνει το Άγιο Πνεύμα δια του Παύλου και δεν πρόκειται περί ύβρεων του Παύλου προς το πρόσωπο του Ελύμα. Ο Ελύμας άρχισε να αντιδρά όταν είδε ότι ο ανθύπατος παρακολουθούσε με ευχαρίστηση το λόγο του Θεού. Στόχος του ήταν με διαφορές φιλοσοφικές θεωρίες να απομακρύνει τον Ρωμαίο διοικητή από τη χριστιανική πίστη. Δεν είχε τη δύναμη να αντιδράσει με άλλο τρόπο επειδή ένιωθε την κατωτερότητά του. Η διαρκής αντίδραση του Ελύμα ανάγκασε τους Αποστόλους να του μιλήσουν με αποκαλυπτική γλώσσα. Τις σκέψεις του Ελύμα αποδεικνύει το Άγιο Πνεύμα στον Παύλο και εκείνος ως όργανό του διερμηνεύει στους ακροατές του τις δολιότητες του Ελύμα. Έτσι η ευθύνη βαραίνει τον μάγο επειδή δεν συνετίστηκε. Αντίθετα με τον Παύλο που είναι πλήρης Πνεύματος Αγίου ο Ελύμας είναι πλήρης παντός δόλου και ραδιουργίας. Αυτή η κλητική προσφώνηση δείχνει τη συγκίνηση και την κρισιμότητα της στιγμής.
        Η τριπλή επανάληψη του επιθέτου «παντός, πάσης, πάσης» δίνει έμφαση στα επίθετα « δόλος, ραδιουργία και δικαιοσύνη». Η λέξη ραδιουργία δεν αναφέρεται στην Π.Δ ενώ στην Κ.Δ είναι άπαξ λεγόμενο. Ο χαρακτηρισμός του Ελύμα ως «υιού διαβόλου» παρουσιάζει τον Ελύμα να ποιεί τα έργα του διαβόλου. Η πράξη αυτή έρχεται σε αντίθεση με το όνομα του που σημαίνει Βαριησούς = υιός σωτηρίας. Η λέξη διάβολος ερμηνεύεται εδώ ως σατάν [4].  
      Με την άρνηση του Ελύμα να σταματήσει, ήρθε η ώρα της Θείας δίκης  η οποία εκδηλώνεται με τη φράση  «και νυν ιδού» στο «Πρ 13:11 και νυν ιδού χειρ Κυρίου επί σε, και έση τυφλός μη βλέπων τον ήλιον άχρι καιρού. παραχρήμα δε έπεσεν επ' αυτόν αχλύς και σκότος, και περιάγων εζήτει χειραγωγούς».  
      Η εξαγγελία του Παυλου «και έση τυφλός μη βλέπων τον ήλιον» θυμίζει την προσωπική εμπειρία του Αποστόλου κατά την κλήση του. Η φράση  «μη βλέπων τον ήλιον» είναι πλεονασμός μετά την αρχική «και έση τυφλός». Πρόκειται για εμφαντική φράση που τονίζει την πλήρη τύφλωση του Μάγου. Το  «άχρι καιρού» σημαίνει μέχρις ενός χρονικού σημείου [5]. Ο Ωριγένης παρατηρεί ότι η τύφλωση του Ελύμα είχε σκοπό να πιστεύσει ο Σέργιος ενώ το «άχρι καιρού» σημαίνει το χρόνο της μετανοίας του Ελύμα που θα του επέτρεπε να ξαναδεί τον Ήλιο. Τα επιτίμια κατά τον Τίτο Βόστρων τόσο στην Π.Δ  όσο και στην Κ.Δ αποτελούν παιδαγωγική μέθοδο που οδηγεί στη σωτηρία.  
      Η λέξη «αχλς» σημαίνει το θάμπωμα των ματιών ενώ το «σκότος» σημαίνει την πλήρη τύφλωση. Η σκηνή αυτή είναι αντίστοιχη με την τύφλωση του Απ.Παύλου. Η διαφορά εδώ είναι ότι ο Ελύμας είχε προσωρινή δοκιμασία ενώ ο Ανανίας και η Σαπφείρα είχαν σκληρό τέλος. Τέτοιες ταπεινώσεις μάγων αναφέρονται πολλές στην Π.Δ. Ο Ιωσήφ νικά τους μάντεις (Γεν.41), ο Μωϋσής τους μάγους της Αιγύπτου (Εξ.7:10-13) και ο Βαρλαάμ εξαναγκάζεται με τον όνο του να υπηρετήσει τον Γιαχβέ και τον Εβραϊκό λαό, ο Δανιήλ ταπεινώνει τους Χαλδαίους σοφούς (Δαν. 2:4). Σε αυτά τα παλαιοδιαθηκικά πλαίσια τοποθετείται και το περιστατικό του Ιουδαίου Μάγου Βαριησού , ο οποίος θα αναγκασθεί να ταπεινωθεί και να υποχωρήσει μπροστά στη δύναμη του Κύριου Ιησού Χριστού.
       Αυτό που πρέπει να σημειώσουμε ως επίλογο του θέματός μας είναι το γεγονός ότι οι δαίμονες διαλαλούν την παρουσία του Ιησού αλλά δεν μπορούν να τα βάλλουν μαζί του. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση της παιδίσκης που είχε «πνεύμα πύθωνος» όπως είδαμε στο προηγούμενο άρθρο μας.  
Και στην περίπτωση του Ελύμα βλέπουμε ότι δεν είχε τη δύναμη να αντισταθεί ευθέως με άλλο τρόπο και να εξουδετερώσει τον αντίπαλο του στη στιγμή, ούτε και μπόρεσε να καταφύγει σε μαγικά τεχνάσματα διότι συνειδητοποίησε την κατωτερότητα του ως Μάγου απέναντι στον αντίπαλο του τον Απ. Παύλο. Η μόνη διέξοδος του ήταν το να σταματήσει τον Ανθύπατο από το να ακούσει το κήρυγμα με έντεχνο τρόπο.
___________________________________________________________
 
Σημειώσεις 
   
[1a]. H απόδοση της φράσης «μάγος ψευδοπροφήτης» στον Ελύμα καθώς και η αναφορά του συγκεκριμένου μάγου  πρέπει να εκληφθεί εδώ διττώς α) εν συγκρίσει  με τους άλλους μάγους , έννοια η οποία τον διαφοροποιεί και τον κατατάσσει στην elite των μάγων εν αντιθέσει με τους άλλους μάγους, που προσποιούνται κατά κάποιο τρόπο τον μάγο αλλά δεν είναι μάγοι. Άλλωστε, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις στην Κ.Δ αναφέρονται «επώνυμοι» μάγοι επειδή αυτοί συνήθως σπεύδουν πρώτοι ενάντια στους Αποστόλους β) Για τη Χριστιανική Πίστη η Μαγεία είναι τέχνη του διαβόλου άσχετα με το αν ο μάγος είναι σαν τον Ελύμα ή σαν τους Μάγους του Φαραώ ή τέλος πάντων είναι ένας που το παίζει μάγος θα λέγαμε σήμερα. Σε κάθε περίπτωση αποτελεί βαρύτατο αμάρτημα η ενασχόληση με τη Μαγεία το οποίο απαγορεύουν και οι κανόνες.
 
[1b]. Η ανάπτυξη της μαγείας και της αστρολογίας κατά τους Ελληνορωμαϊκούς χρόνους οφείλεται σε διάφορους λόγους ψυχολογικούς και θρησκευτικοκοινωνικούς. Η πτώση του κράτους η καταδυνάστευση και η αλλοτρίωση του ανθρώπου δημιούργησαν μια φοβερή ανασφάλεια ώστε να φαίνεται αδύνατη η ευτυχία στη γη. Ο άνθρωπος αντιμέτωπος με έναν κόσμο που διαρκώς τον συνθλίβει  ζητά να καταστεί κύριος των πραγμάτων γι’ αυτό και καταφεύγει στη μαγεία. Υπό το πρίσμα αυτό είναι λογικότατη η θέση του Μάγου δίπλα στον πρώτο άνδρα της Κύπρου τον Ανθύπατο Σέργιο. Η Καταφυγή στη μαγεία πέραν του ότι φανερώνει έλλειψη πίστεως, τότε και τώρα, οδήγησε τους Πατέρες στη σύναψη Αυστηρών Κανόνων προς αποτροπή του φαινόμενου α) Κανών λβ΄   ωάννου του Νηστευτού: «Τοις γοητείαν ή φαρμακείαν εξαγορεύουσιν, επί τρία έτη της μετανοίας την οικονομίαν συντέμνει, είτε προθυμηθείεν ημέρας εκάστης περί πλείστου την νηστείαν ποιείσθαι, και μετά ώραν ενάτην απεσκληκυία και ξηρά τροφή χρήσθαι, και όσον ατέχνως αποζήν, αλλά και προσκυνήσεις ποιείν διακοσίας πεντήκοντα, το μέτωπον ευλαβώς τη γη προσερείδοντας. Τούτοις ευθύνει και των γυναικών τας ποιούσας περίαπτα, και μαντείας μετερχομένας» β) Κανών ξα΄  Πενθέκτης: «Οι μάντεσιν εαυτούς εκδιδόντες, ή τοις λεγομένοις εκατοντάρχοις, ή τισί τοιούτοις, ως αν παρ' εκείνων μάθοιεν ό,τι αν αυτοίς εκκαλύπτεσθαι βούλοιντο, κατά τα πρώην υπό των Πατέρων περί αυτών ορισθέντα, υπό τον κανόνα πιπτέτωσαν της εξαετίας. Τω αυτώ δε τούτω επιτιμίω καθυποβάλλεσθαι δει, και τους άρκτους επισυρομένους, η τοιαύτα ζώα, προς παίγνιον και βλάβην των απλουστέρων, και τύχην, και ειμαρμένην, και γενεαλογίαν, και τοιούτων τινών ρημάτων όχλον, κατά τους της πλάνης λήρους φωνούντας, τους τε λεγομένους νεφοδιώκτας, και γητευτάς, και φυλακτηρίους, και μάντεις. Επιμένοντας δε τούτοις, και μη μετατιθεμένους, και αποφεύγοντας τα ολέθρια ταύτα και ελληνικά επιτηδεύματα, παντάπασιν απορρίπτεσθαι της εκκλησίας ορίζομεν, καθώς και οι ιεροί κανόνες διαγορεύουσι. Τις γαρ κοινωνία φωτί προς σκότος; ως φησιν ο Απόστολος, ή τις συγκατάθεσις ναώ Θεού μετά ειδώλων; ή τις μερίς πιστώ μετά απίστου; τις δε συμφώνησις Χριστώ προς Βελίαρ;»  γ) Κανών κδ΄  Αγκύρας: «Οι καταμαντευόμενοι και ταις συνηθείαις των εθνών εξακολουθούντες η εισάγοντές τινας εις τους εαυτών οίκους επί ανευρέσει φαρμακειών, κατά τους βαθμούς τους ωρισμένους, τρία έτη υποπτώσεως και δύο έτη ευχής, χωρίς προσφοράς» δ) Κανών λστ΄   Λαοδικείας : «Ότι ου δει ιερατικούς ή κληρικούς μάγους ή επαοιδούς, είναι ή μαθηματικούς, ή αστρολόγους, ή ποιείν τα λεγόμενα φυλακτήρια, άτινά εστι δεσμωτήρια των ψυχών αυτών. Τους δε φορούντας, ρίπτεσθαι εκ της εκκλησίας εκελεύσαμεν». 
Παρά τα βαριά επιτίμια όμως, η αναγωγή της μαντείας σε ακάθαρτα πνεύματα δεν φαίνεται να επηρέασε τους πολλούς αφού το ενδιαφέρον τους για την έκβαση των πραγμάτων  ήταν ισχυρότερο από το φόβο επιβολής των ανωτέρω επιτιμίων από τους Κανόνες της Εκκλησίας.   
 
[2a]. «ώ όνομα Βαριησούς» δηλώνει ότι ήταν Ιουδαίος. Δημιουργείται  εύλογα το ερώτημα «Ελύμας» αν είναι μετάφραση του «Βαριησού» και σημαίνει μάγος. Η περίπτωσή μας είναι διαφορετική διότι το Βαριησούς αναφέρεται στο στίχο (6) ενώ το Ελύμας στο στίχο (8) επομένως πρόκειται για δυό διαφορετικές ονομασίες του Μάγου. Η παράδοση αναφέρει κάποιον Κύπριο Μάγο με το όνομα «Άτομος». Έγινε σύγχυση κατά τον Harris των ονομάτων και γιαυτό το δυτικό κείμενο έχει το όνομα «Έτοιμος». Έτσι ταυτίζεται το αραμαϊκό όνομα «Βαριησούς» με το «Έτοιμος» και το «Ετοίμας».  Το ετοίμως είναι άπαξ λεγόμενο στις Πράξεις και σημαίνει έτοιμος. Αξιόλογη άποψη είναι αυτή του L.Yaure ο οποίος υποστηρίζει ότι ο «Ελύμας» προέρχεται από την Εβραϊκή λέξη «αλόμα» που σημαίνει μάγος. Έτσι το Ελύμας δεν είναι μετάφραση του Βαριησούς αλλά είναι δυό διαφορετικά ονόματα. Στην αρχή τον λέει Βαριησού ο Λουκάς γιατί έτσι ήταν γνωστός στους Ιουδαίους και αργότερα  μεταφράζει το Ελύμας με το μάγος(αλόμα). Πιθανόν για τους Ιουδαίους της Κύπρου ο Μάγος Βαριησούς ήταν γνωστός ως Ελύμας ( Alima= ισχυρός , δυνατός). Οι οπαδοί της περιβόητης σχολής της Τυβίγγης ισχυρίζονται ότι ο Λουκάς έπλασε μια παρόμοια ιστορία καταπολεμήσεως ενός μάγου από τον Παύλο επειδή υπήρχε στην παράδοση μια ιστορία καταπολεμήσεως από τον Πέτρο. Περισσότερα για τη σημασία του ονόματος του Μάγου βλπ. Χρήστου Οικονόμου, Σπουδές στον Αρχέγονο Χριστιανισμό, 3, «Οι απαρχές του Χριστιανισμού στην Κύπρο»
 
[2b]. Η Ιουδαϊκή καταγωγή του Μάγου δημιούργησε σοβαρό ερμηνευτικό πρόβλημα επειδή δεν επιτρεπόταν στους Ιουδαίους η άσκηση μαγείας στην Π.Δ. Ο Ισραήλ είναι ο μοναδικός λαός που αντιστάθηκε στο φαινόμενο της Μαγείας. Παρόλα αυτά όμως το φαινόμενο της Μαγείας εμφανίζεται και στον Ισραήλ. Η μάντισσα από την Αενδώρ επικαλέστηκε το πνεύμα του Σαμουήλ για να προαναγγείλει στον Σαούλ τον τραγικό του θάνατο (Α΄ Βασιλ 28,3-25). Αναφέρονται επίσης τα μάγια της Ιεζάβελ (Δ΄ Βασιλ 9,22) οι πράξεις δεισιδαιμονίας των βασιλέων Άχαζ (Δ΄ Βασιλ 16,3) και Μανασσή (Δ΄ Βασιλ 21,6) τις οποίες καταπολέμησε ο Ιωσίας (Δ΄ Βασιλ 23,24). Στην Π.Δ τα περιστατικά της μαγείας που αναφέρονται σκοπό έχουν να καταδείξουν ότι ο Γιαχβέ είναι πάνω από τις σκοτεινές δυνάμεις της Μαγείας και της Μαντείας. Ο Λουκάς αναφέρει την εθνικότητα του μάγου για να τονίσει τη νόθο και αιρετική κατάσταση του Ιουδαϊσμού για να προαναγγείλει την τελική ταπείνωση του μάγου. Η Ιουδαϊκή καταγωγή του Μάγου αναφέρεται και από τον Ι. Χρυσόστομο  : «Πάλιν μάγος Ιουδαίος, καθάπερ Σιμών.» Μάλιστα ο συγκεκριμένος μάγος δεν αγανακτούσε όταν οι Απόστολοι εκήρυττον στους άλλους, αλλά μόνον όταν πήγαν στον Ανθύπατο, «Και όρα τούτον , ότε μεν τοις άλλοις εκήρυττον, ου σφόδρα αγανακτούντα · επειδή δε τω ανθυπάτω προσήεσαν, τότε». PG 60,209, ΟΜΙΛΙΑ, ΚΗ΄. Αυτό είναι εύκολα κατανοητό διότι η μεταστροφή του Ανθυπάτου στο Χριστιανισμό σημαίνει παρά πολλά και για τη διάδοση του Χριστιανισμού αλλά και για τη θέση του Μάγου δίπλα στον Ανθύπατο. Στην ίδια ομιλία χαρακτηρίζει ως θαυμαστό το γεγονός ότι στο κήρυγμα του Παύλου ο Ανθύπατος ήταν πρόθυμος να ακούσει παρότι όπως μας λέει ήταν προκατειλημμένος από τη μαγεία του Ελύμα  : «Το δε θαυμαστόν του ανθυπάτου , ότι και προκατειλημμένος τη μαγεία εκείνου, ήθελεν άκουσαι των Αποστόλων».
 
[3]. α. Ο Λουκάς από την αρχή του βιβλίου των Πράξεων χρησιμοποιεί το όνομα Σαύλος αλλά από το Πρ 13,9 χρησιμοποιεί το όνομα Παύλος. Οι ερευνητές συμφωνούν ότι το όνομα Σαούλ προέρχεται από το όνομα του γνωστού βασιλιά των Ισραηλιτών και το όνομα Παύλος είναι εξελληνισμένο Ρωμαϊκό. Διαφωνούν όμως ως προς το χρονικό διάστημα που ο Σαύλος πήρε το όνομα Παύλος. Για το θέμα αυτό έχουν εκφρασθεί διαμετρικά αντίθετες απόψεις. Ο Ιερώνυμος υποστηρίζει ότι μετά την μεταστροφή του Σεργίου Παύλου άλλαξε το όνομα του Αποστόλου από Σαύλος σε Παύλος.
β. «ο και» το μεταφράζει με το λατινικό «qui et» για να τονίσει την μεταγενέστερη ονομασία του Παύλου. Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι ο Παύλος πήρε το όνομα του Ανθυπάτου Σεργίου Παύλου που μετέστρεψε. Άλλοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο Παύλος είχε το όνομα αυτό από πριν αλλά επειδή θα απευθυνόταν πλέον στους Εθνικούς ο Λουκάς χρησιμοποιεί το εξελληνισμένο ρωμαϊκό όνομα Παύλος. Η φράση «και» σύμφωνα με τον W. Schmid λέει ότι συνηθίζεται στους χρόνους της Κ.Δ η χρήση του συνδέσμου «και» μεταξύ δύο ονομάτων. Με βάση αυτό άλλος ερευνητής λέει ότι το «Σαύλος δε ο και Παύλος» από δω και πέρα θα εκαλείτο Παύλος. Στο ελληνιστικό περιβάλλον χρησιμοποιούσαν το ελληνικό όνομα ενώ στην Πατρίδα τους μεταξύ των ομοεθνών τους το οικείο. Είναι βέβαιο για τον Ramsay ότι ο Παύλος αποκάλυψε στον Ανθύπατο ότι ήταν Ρωμαίος πολίτης. Ο πατέρας του, του έδωσε το όνομα Σαύλος προς τιμήν του βασιλιά Σαούλ ενώ το Παύλος πρέπει να ήταν το πατρώνυμό του. Ο συγγραφέας των Πράξεων μετά την τύφλωση του Ελύμα τον ονομάζει Παύλο. Από το Πρ. 13,9 ο Παύλος αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να διδάξει τον λόγο του Θεού στον ανθύπατο Σέργιο.
 
[4]. Ομοίως η φράση «πάσα δικαιοσύνη» απαντάται και στην Π.Δ με ηθική έννοια ενώ στην Κ.Δ έχει την έννοια της Θείας Οικονομίας. Εδώ απαντά με την έννοια της Θείας Οικονομίας. Στόχος του Παύλου ήταν η μεταστροφή του Ανθυπάτου όπου θα άνοιγε έτσι τη θύρα στους Εθνικούς. Η επιμονή του μάγου φαίνεται όταν ο Απ. Παύλος του λέει «ου παύση διαστρέφων». Επειδή όμως οι ενέργειες του Μάγου αντιστρατεύονται στη Θεία Οικονομία και έτσι ο Παύλος τον προτρέπει να σταματήσει. Ο Ελύμας στρεφόταν και εναντίον των Αποστόλων και εναντίον της Αλήθειας του Θεού. Η φράση «τας οδούς του Κύριου τας ευθείας» είναι παρμένη από την Π.Δ διότι ευθείαι αι οδοί του Κύριου (Ωσ. 14,10). Η οδός χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσουν οι Ιουδαίοι την ηθική τους ως ευθεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Εκκλησία και ο Χριστός ονομάζονται «οδός Κύριου» η «οδός Θεού». Επομένως ο Ελύμας ζητούσε να διαστρέψει την οδό του Κύριου που οδηγεί στη σωτηρία.
 
[5]. «Και το, Άχρι καιρού δε, ου κολάζοντος το ρήμα, αλλ’ επιστρέφοντος. Ει γαρ κολάζοντος ην, διαπαντός αν αυτόν εποίησε τυφλόν · νυν δε ου τούτο, αλλά προς καιρόν, ίνα τον άνθρωπον κερδάνη. Παραχρήμα δε επέπεσεν επ’ αυτόν αχλύς και σκότος, και περιάγων εζήτει χειραγωγούς». PG 60,210, ΟΜΙΛΙΑ ΚΗ . «Της εν τη ψυχή τυφλότητος τούτο σημείον ην · Άχρι δε καιρού πάσχει, ώστε μετανοήσαι». PG 60,212, ΟΜΙΛΙΑ ΚΗ΄.
 
 
 
 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Προσοχή! Χωρίς όνομα ή κάποιο ψευδώνυμο δεν γίνεται δημοσίευση σχολίου. Επίσης δεν πρέπει να είναι υβριστικό και άσχετο με το θέμα του άρθρου.

 

104 σχόλια:

χριστακης είπε...

ψες στην κυπρο στο καναλι σιγμα υπηρχε εκπομπη για την δραση αστρολογων οπως λεγονται χαρτομαντων και λοιπων μελλοντολογων.αποκαλυφθηκαν πραγματα και θαυματα.στους φιλοξενουμενους ο δημητρης παπευ ο οποιος ματαια προσπαθησε να αναιρεσει τα επιχειρηματα ενος θεολογου τον οποιο δεν χωνευω γιατι ειναι κομματικο στελεχος.αποκαλυψη ακομα καιη αστυνομια μας συνεργαζεται με τους μαγους αυτους!ειδα την απατη του μελλοντος οπως λενε να ειναι μονο για το χρημα.εξωφρενικα ποσα και πραγματα που οδηγησαν σε θανατους ανθρωπων,

Papey είπε...

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΕΥ
ΣΕ ΛΙΒΕΛΟ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΣΑΣ

Μονομερώς και κάτω από το μανδύα της ανωνυμότητας, είναι πολύ εύκολο το σχόλιο του σχολιαστή Χριστάκη να αναφέρει:

« ψες στην κυπρο στο καναλι σιγμα υπηρχε εκπομπη για την δραση αστρολογων οπως λεγονται χαρτομαντων και λοιπων μελλοντολογων.αποκαλυφθηκαν πραγματα και θαυματα.στους φιλοξενουμενους ο δημητρης παπευ ο οποιος ματαια προσπαθησε να αναιρεσει τα επιχειρηματα ενος θεολογου τον οποιο δεν χωνευω γιατι ειναι κομματικο στελεχος.αποκαλυψη ακομα καιη αστυνομια μας συνεργαζεται με τους μαγους αυτους!ειδα την απατη του μελλοντος οπως λενε να ειναι μονο για το χρημα.εξωφρενικα ποσα και πραγματα που οδηγησαν σε θανατους ανθρωπων »

Δεν τον ξέρω τον κύριο αυτόν, που περιγράφει το πιο πάνω γεγονός και αναφέρει μεταξύ των άλλων και το όνομά μου. Συμπεραίνω όμως πως από την ασυνταξία του κείμενου του, που αγνοεί, στίξη, κόμματα , τελείες, και κεφαλαία γράμματα, πως ίσως δεν κατανόησε, τα όσα είπα, στην συγκεκριμένη εκπομπή. Δεν θα σχολιάσω ακόμα την παντογνωστική τακτική του αμελέτητου θεολόγου της συγκεκριμένης εκπομπής.
Όσο για την ιδιότητά του αστρολόγου, που έχω παράλληλα με αυτήν του Οικονομολόγου, του Αγιογράφου και επί τριακονταετία Ψάλτου, την υποστηρίζω με σθένος και παρρησία.
Αν θέλετε μπορούμε να αντιτάξουμε κ. Ιγνατίου Ε. Γ τα επιχειρήματά μας σχετικά με αυτή την πανάρχαια τεχνική που από την πλευρά της επίσημης Ορθόδοξης Χριστιανικής εκκλησίας συγκαταλέγεται μεταξύ των αντιχριστιανικών αιρέσεων.
Εντέχνως κ. Ιγνατίου Ε. Γ, η αστρολογία παρουσιάζεται σαν μυστικιστική τέχνη, κάτι που πόρο απέχει από την πραγματικότητα.
Η αστρολογία δεν αντιστρατεύεται τον Δημιουργό και πλάστη του σύμπαντος κόσμου, αντίθετα μάλιστα, αποκαλύπτει την Θεία Του Σοφία. Η αστρολογία δεν προδικάζει το μέλλον, επισημαίνει κάποιες τάσεις γεγονότων, αφήνοντας τον άνθρωπο ελεύθερο να αποφασίζει για την ζωή του.
Οι μάγοι εξ ανατολών, που αναφέρονται στο Β΄ΜΑΤΘ. – Σοφοί αστρολόγοι κατά την ερμηνεία του καθηγητού της Θεολογικής Παν. Τρεμπέλα – ήταν αυτοί που μετά τους ταπεινούς ποιμένες προσκύνησαν τον Κύριό μας κατά την Θεία Του Γέννηση. Ήταν αυτοί που του προσέφεραν πολύτιμα δώρα, ήταν αυτοί που δεν Τον πρόδωσαν στην εξουσία του διώκτη του.
Αντίθετα το Ιερατείο εκείνης της εποχής οι τηρητές του Νόμου και των θρησκευτικών παραδόσεων τον παρέδωσαν στον Σταυρό.
Θα μου απαντήσετε στο σημείο αυτό, κατά την γνωστή τακτική, ότι δεν ήταν αστρολόγοι άλλα βασιλιάδες που το Άστρο της Βηθλεέμ οδήγησε προς τον νεογέννητο Σωτήρα μας.
Εδώ θα αντιμετωπίσουμε κάποια κενά
Αν ήταν έτσι κ. Ιγνατίου Ε. Γ, πως κατέληξαν αυτοί οι άνθρωποι στο συμπέρασμα, για την ημερομηνία της γέννησης και την ταυτότητα κάπου παιδιού.
Πως επέλεξαν τα συγκεκριμένα δώρα γι΄ αυτό το παιδί.
Πως σαν βασιλιάδες δεν συνοδευόντουσαν από δικούς τους αξιωματούχους και το κυριότερο από αξιωματούχους του Βασιλιά Ηρώδη στα όρια της δυναστείας του.
Ο Ηρώδης σκότωσε τρία από τα παιδιά του επειδή τα υποπτευόταν για συνομωσίες εναντίον του, και τόσους άλλους και θα άφηνε ξένους βασιλιάδες, να αναζητούν μόνοι τους , κάποιον βασιλιά μέσα στο βασίλειό του;
Θα ήταν τουλάχιστο αυθαίρετο και στερούμενο κάθε λογικής βάσης να το ισχυριστούμε.
Θα πρέπει λοιπόν υγιώς σκεπτόμενοι, να παραδεχτούμε χωρίς αμφισβήτηση την ιδιότητα του αστρολόγου, στους σοφούς αυτούς προσκυνητές.
Αν είναι έτσι η Παναγία μας και ο Άγιος Ιωσήφ αμάρτησαν που δέχθηκαν αστρολόγους μετά την γέννηση του Θείου Βρέφους και δέχθηκαν τα δώρα τους ;
Αν είναι έτσι ο Θεός επέτρεψε στους αστρολόγους – ψεύτες και τσαρλατάνους όπως τους αποκαλούν κάποιοι θεολογίζοντες – να προσκυνήσουν την Θεία Του Ενσάρκωση;
Μη γένοιτο.
Συνεχίζεται........

Papey είπε...

Τέλος θα μου πείτε ότι η ΣΤ΄ Οικουμενική Σύνοδος καταδίκασε την Αστρολογία και τα Μαθηματικά!!!
Μήπως και η Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, δεν καταδικάστηκε;
Από τότε και μέχρι σήμερα, σας ερωτώ, πόσοι ανώτεροι και ανώτατοι Χριστιανοί κληρικοί δεν την διδάχτηκαν.
Όσο για την κακή χρήση της από ορισμένους που δηλώνουν αστρολόγοι χωρίς την ελάχιστη γνώση της, ρίχνοντας χαρτιά, βλέποντας καφέδες, κάνοντας άλλες ανομίες, δεν είναι υποχρεωμένοι οι σοβαροί μελετητές της, να απολογηθούν. Όπως δεν θα ζητηθεί να απολογηθεί η Χριστιανική μας Πίστη για κάποιους ιερωμένους που διαπράττουν αισχρά και ακατονόμαστα πράγματα.
Πολλές φορές Ο Θεός έδωσε την ανοχή του και την φώτιση Του, να τον υμνήσουν άνθρωποι, που στα μάτια των κατακριτών τους φάνταζαν και φαντάζουν πεπλανημένοι και αμαρτωλοί.
Η πίστη όμως δεν πιστοποιείται με τον έξω, άλλα με τον έσω άνθρωπο, που μόνο ο Θεός και Δημιουργός μας τον γνωρίζει. Και αν σε μένα τον τελευταίο των τελευταίων, τον αμαρτωλό των αμαρτωλών, τον ελάχιστο των ελάχιστων, μου έδωσε την ανοχή του, να μελετήσω το άβατο της σοφίας του και να τον υμνήσω μέσω αυτής, μην βαρύνετε την καρδιά σας κατακρίνοντάς με.
Εξ άλλου όπως γράφει ο Προφήτης Δαβίδ - Οι ουρανοί διηγούνται δόξαν Θεού, κι εγώ ένα μελετητής της σοφίας του ουρανού, αυτήν την δόξα μελέτησα, μελετώ και θα μελετώ, όσο Εκείνος με ανέχεται σ΄ αυτόν τον πρόσκαιρο πλανήτη.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΕΥ – ΠΑΠΑΧΑΤΖΗΣ
Ακάμαντος 4α
1026 Λευκωσία
Κύπρος
Email: d.papachatzis@cytanet.com.cy

Χρήστος - αντιαιρετικός είπε...

Αγαπητέ κ. Παπέυ, ο χρήστης Χριστάκης δεν είναι ανώνυμος. Έχει κάνει αρκετά σχόλια στα άρθρα μου και το επώνυμό του είναι Χαραλάμπους. Όσο για τα άλλα θα ενημερώσω τον αρθρογράφο αν επιθυμεί να σας απαντήσει. Επ' ευκαιρία θυμίστε μου ποιος κανόνας της ΣΤ΄ Οικ. Συνόδου καταδικάζει τα Μαθηματικά; Ευχαριστώ.


Χρήστος - αντιαιρετικός

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σας κ.Δημήτριε!

Δεν γνωρίζω ούτε εγώ τον κ.Χρηστάκη , ούτε και φέρω κάποια ευθύνη για το ότι ανέφερε το όνομά σας σε σχόλιό του.
Εγώ είμαι ο αρθρογράφος των δυο συγκεκριμένων άρθρων και όχι ο μπαμπάς του καθενός που γράφει σχόλια εδώ μέσα.

Βλέπω όμως ότι πριν ακόμη γράψω κάτι εγώ , εσείς προτρέξατε και βγάλατε το συμπέρασμα πως εγώ θα σας πω ότι δεν ήταν αστρολόγοι οι Μάγοι που προσκύνησαν το Θείο Βρέφος. Λέτε μάλιστα πως θα σας απαντήσω με τη γνωστή τακτική!

Δεν είμαι σαν τους γνωστούς που λέτε ότι ξέρετε κ.Δημήτριε.Δεν το καταλαβαίνω αυτό εκ μέρους σας!

Τέλος πάντων, επειδή βλέπω πως ανοίγετε πολλά θέματα στο σχόλιό σας, θέλω να μου πείτε εν αρχή, που είδατε εσείς ότι καταδικάστηκε η Αρχαία Ελληνική Γραμματεία από την Εκκλησία;

Απαντήστε σας παρακαλώ πρώτα στον ιδιοκτήτη του blog σε αυτό που σας ρώτησε, και μετά είμαι στη διάθεσή σας να σχολιάσουμε ένα ένα τα όσα γράψατε εδώ.

Είναι φρόνιμο να ξεκαθαρίζουν ένα ένα τα θέματα ώστε να διαβαζονται εύκολα από τους αναγνώστες τα σχόλιά μας.

Παρακαλώ.

I.Γ.

Papey είπε...

Αναφερόμενος στα σχόλιά σας απαντώ πάνω σ΄αυτό:

Στο προηγούμενο σχόλιό μου εκ παραδρομής αναφέρθηκε, ως κανόνας της ΣΤ’ Οικουμενικής Συνόδου, το σωστό είναι ΛΣΤ' της εν Λαοδικεία Συνόδου 364μ.Χ και είναι ο πιο κάτω:

Αρχαίο κείμενο:
Ότι ου δεί Ιερατικούς ή Κληρικούς, μάγους ή επαοιδούς είναι, ή μαθηματικούς, ή αστρολόγους, ή ποιείν τά λεγόμενα φυλακτήρια, άτινά εστι δεσμωτήρια τών ψυχών αυτών, τούς δέ φορούντας ρίπτεσθαι εκ τής εκκλησίας εκελεύσαμεν.

Μετάφραση
Ότι δεν πρέπει οι ιερατικοί ή οι κληρικοί, να είναι μάγοι ή επαοιδοί, ή μαθηματικοί, ή αστρολόγοι, ή να κάνουν τα λεγόμενα φυλακτά, τα οποία είναι φυλακές των ψυχών τους, αυτούς όμως που τα φορούν να ρίπτονται από την εκκλησία προστάξαμε.

Μερικοί ιερωμένοι -οι διυλίζοντες τον κώνωπα την δε κάμηλον καταπίνοντες- κατηγόρησαν και καταδίκασαν, αστρολόγους, μαθηματικούς, φιλοσόφους, αποφάσιζαν και αποφασίζουν, αφόρισαν, δικάσαν, τιμώρησαν, επέβαλαν μαρτύρια, έδωσαν εντολές, να κοπούν γλώσσες και χέρια, διέταξαν πνιγμούς και όλα αυτά στο όνομα ποιού;
Μήπως στο όνομα του Θεού μας και Θεού της Αγάπης;

Όχι ασφαλώς, ο Κύριος έδωσε το θεϊκό του αίμα για την αγάπη.

Η εξουσία θρησκευτική και πολιτική, παντού και πάντοτε ερμήνευε και ερμηνεύει με δικούς της κανόνες, που επιβάλει η ίδια, το καλό και το κακό, από καταβολής κόσμου, μέσω των Γραμματέων και Φαρισαίων της, Ηγεμόνων και Πατριαρχών.
Αν έχετε αμφιβολίες, διαβάστε τα λόγια του σεβαστού κατά πολλούς θρησκόληπτους Χριστιανούς, Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης Γεννάδιου Σχολάριου 1456 μΧ

-Τους ασεβείς και καταραμένους αυτούς Ελληνιστές, και με φωτιά και με ξίφος και με πνιγμό και με κάθε τρόπο θανατώστε τους. Μαστιγώστε , φυλακίστε, κόψτε τους τη γλώσσα, ύστερα το χέρι και αν επιμένουν, τότε στείλτε τους στο βυθό της θάλασσας.
Είμαι χριστιανός, ως εκ τούτου δεν δύναμαι να είμαι Έλλην.-

Και μία ερώτηση για κάθε κατακριτή.
Μήπως θα πρέπει να πάψουμε να είμαστε Έλληνες ή αστρολόγοι για να έχουμε δικαίωμα να λατρεύουμε και να προσκυνούμε τον Κύριό μας και Θεό της αγάπης.
Μη γένοιτο.

Χρήστος - αντιαιρετικός είπε...

Κ. Παπέυ πράγματι δεν υπάρχει κανόνας της ΣΤ Οικουμενικής Συνόδου που να γράφει αυτά που ισχυριστήκατε εσείς. Καλόν είναι λοιπόν στο μέλλον να είστε πιο προσεκτικός όταν εκθέτετε τις πηγές σας. Τον λόγο έχει τώρα ο κ.Ιγνάτιος.

Χρήστος - αντιαιρετικός

Ανώνυμος είπε...

1.[Μερικοί ιερωμένοι -οι διυλίζοντες τον κώνωπα την δε κάμηλον καταπίνοντες- κατηγόρησαν και καταδίκασαν, αστρολόγους, μαθηματικούς, φιλοσόφους, αποφάσιζαν και αποφασίζουν, αφόρισαν, δικάσαν, τιμώρησαν, επέβαλαν μαρτύρια, έδωσαν εντολές, να κοπούν γλώσσες και χέρια, διέταξαν πνιγμούς και όλα αυτά στο όνομα ποιού;
Μήπως στο όνομα του Θεού μας και Θεού της Αγάπης;]

Για τον Κανόνα της Λαοδικειας υπάρχει και η ερμηνεία των Κανονολόγων.
Η συνοπτική ερμηνεία του κανόνα από τις πηγές είναι η εξής : Αστρονόμοι και αστρολόγοι εκαλούντο οι αποτελούντες την τάξιν των Μαθηματικών οίτινες εθεωρούντο «οι τα ουράνια σώματα δοξάζοντες έχειν την του παντός κυριότητα και κατά την κίνησιν τούτων διοικείσθαι τα καθ’ημάς» ήτοι δε παλαιόθεν συγκεχυμένη η ιδιότης αμφοτέρων Μαθηματικών καλουμένων θεωρουμένη συλλήβδην έχουσα ασυμβίβαστος δια το αξίωμα του κληρικού (καν. ΛΣΤ Λαοδικειας –Σ.Γ.203).Εν τη παρόδω των αιώνων διαχωρίζεται η έννοια της Αστρονομίας ως καθ’αυτό ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ επιτρεπομένης ΠΑΝΤΙ ως και Κληρικώ της σπουδής αυτής από της Αστρολογίας θεωρουμένης ως μαντείας (κατά την υπό του Ζωναρα –Σ.Γ.204-205) και του Ματθαίου Βλασταρη, Σύνταγμα Μ ,α (ΛΣΤ 359) διδομένη ορθήν ερμηνείαν εις τον κανόνα ΛΣΤ Λαοδικειας.

Το ότι καταδίκασε την Αστρολογία και όχι την Αστρονομία και τα Μαθηματικά, είναι βέβαιο.

H ενασχόληση με τα άστρα (αστρονομία) μαρτυρείται ακόμη και στα πρόσωπα της Π.Δ με την έννοια της Επιστήμης.

«Πρῶτος δὲ Κάϊν μέτρα, καὶ σταθμοὺς , καὶ ὅρους γῆς ἐπενόησε, καὶ οἰκοδομὴν πόλεως, πάντων τῶν κατ’ἐκεῖνο καιροῦ τὸν ἀκέραιον καὶ ἀπράγμονα βίον ἀσπαζομένων. Ὁ δὲ Ἀδὰμ , μένων ἐν ᾧ τόπῳ ἐτύγχανε, πολλοὺς παῖδας καὶ θυγατέρας ἐποίησεν, ἐν οἷς ἐξαίρετός τις ὑπῆρχεν ὁ Σήθ, ὅστις ἐν ἡλικίᾳ γενόμενος πολλὰς ἀρετὰς ἐπενόησεν, ὧν καὶ τοὺς ἀπογόνους αὐτοῦ ζηλωτὰς καταλέλοιπεν.Οὗτος γὰρ πρῶτος ἀστρονομίαν καὶ πᾶσαν τὴν οὐράνιον ἐφεῦρε διακόσμησιν , ἥντινα ἄχρι τῶν ἐσχάτων χρόνων διαμεῖναι τοιῶσδε ὁ Ἀδὰμ παρεσκεύασε • μέλλων γὰρ τελευτᾶν ὁ Ἀδὰμ προφητεύει τοῖς παισὶ μέλλειν τὸν Θεὸν τὴν ἐν κόσμῳ φύσιν ἁπαλείφειν πυρὶ καὶ ὕδατι • καὶ ἀκούσαντες οἱ περὶ τὸν Σήθ δύο στήλας ἐποίησαν, τὴν μὲν ἐκ λίθου, τὴν δὲ ἐξ ὀπτῆς πλίνθου κατασκευάσαντες • καὶ ἐν ταύταις πᾶσαν τὴν οὐράνιον φορὰν ἐνεχάραξαν , πρὸς τὸ μὴ ἄληστον τὴν τῆς ἀστρονομίας αὐτῶν γενέσθαι εὕρεσιν • ἵνα, εἰ μὲν ὕδατι τὰ πάντα φθείρεται, ἡ λίθινος στήλη φυλάττηται, εἰ δὲ πυρί, ἡ ὀστρακώδης».PG 18,749D-752B.

«Τῷ δὲ Ἀδὰμ μετὰ θάνατον Ἄβελ διακοσίων τριάκοντα γεγονότι ἐτῶν, ἕτερος ἐγεννήθη υἱός, ὃν ἐκάλεσε Σήθ.Τέθνηκε δὲ ὁ Ἀδὰμ , ἔτη ζησας ἐννακοσια καὶ τριάκοντα.Σήθ δὲ γενόμενος ἐτῶν πέντε καὶ διακοσίων , ἐγέννησε τὸν Ἐνώς, ὃς πρῶτος ἤλπισεν ἐπικαλεῖσθαι τὸ ὄνομα Κυρίου τοῦ Θεοῦ, τόν τε Θεὸν προσαγορεῦσαι τὸν Κύριον.Δώδεκα δὲ καὶ ἐννακόσια ἔτη τὰ πάντα ζήσας Σήθ, καὶ υἱοὺς καὶ θυγατέρας λιπών, ἐξέλιπε, ὃς ἀρετὴν μετῄει, καὶ μιμητὰς τοὺς ἀπογόνους κατέλειψεν, οἵ σοφίαν τὴν περὶ τὰ οὐρανία κατενόησαν • καὶ στήλαις δύσι, τῇ μὲν ἐκ λίθου, τῇ δὲ ἐκ πλίνθου ὀπτῆς πεποιημέναις, τὰ εὑρημένα ἐνέγραψαν, ἵνα καὶ τοῖς μετέπειτα σῴζωνται».PG 134,060B.

I.Γ.

Ανώνυμος είπε...

2.[Μερικοί ιερωμένοι -οι διυλίζοντες τον κώνωπα την δε κάμηλον καταπίνοντες- κατηγόρησαν και καταδίκασαν, αστρολόγους, μαθηματικούς, φιλοσόφους, αποφάσιζαν και αποφασίζουν, αφόρισαν, δικάσαν, τιμώρησαν, επέβαλαν μαρτύρια, έδωσαν εντολές, να κοπούν γλώσσες και χέρια, διέταξαν πνιγμούς και όλα αυτά στο όνομα ποιού;
Μήπως στο όνομα του Θεού μας και Θεού της Αγάπης;]

Το ότι καταδίκασε η Εκκλησία τους Φιλοσόφους και την Ελληνική Γραμματεία αποτελεί μέγα σφάλμα αφού την ίδια στιγμή στα έργα των Πατέρων αναφέρονται τα εξής.

O Ιωάννης ο Δαμασκηνός στο έργο του Διαλεκτικά αναφέρει τα εξής :
«Ἐπειδὴ δέ φησιν ὁ θεῖος ἀπόστολος ‧ πάντα δοκιμάζοντες τὸ καλὸν κατέχετε», ἐρευνήσωμεν καὶ τῶν ἔξω σοφῶν τούς λόγους.
Ἴσως τι καὶ παρ’αὐτοῖς τῶν ἀγωγίμων εὐρήσομεν καί τι ψυχωφελὲς καρπωσόμεθα ‧ πᾶς γὰρ τεχνίτης δεῖται καὶ τινων ὀργάνων πρὸς τὴν τῶν ἀποτελουμένων κατασκευήν».

Σε μετάφραση : «Ἐπειδὴ ὁ θεῖος Ἀπόστολος Παῦλος λέγει «νὰ ἐξετάζετε τὰ πάντα καὶ νὰ κρατᾶτε τὸ καλό» ἔτσι καὶ ἐμεῖς ἂς ἐρευνήσουμε τοὺς λόγους τῶν ἔξω σοφῶν. Ἴσως ἐξετάζοντας τὰ ἔργα τους νὰ καρπωθοῦμε κάτι χρήσιμο καὶ ψυχωφελές, ἀφοῦ καὶ κάθε τεχνίτης χρησιμοποιεῖ κάποια ὄργανα – ἐργαλεῖα γιὰ νὰ φτιάξει κάποια κατασκευή».PG 94,529A-532D.

Η επαφή του Ι.Χρυσοστόμου με τους Αττικούς ρήτορες είναι δεδομένη από τη σχολική μόρφωσή του.
Την προτίμηση του ανάμεσά τους τη δηλώνει ο ίδιος στο υπόμνημα του στον Ησαΐα : "τῶν ῥητόρων παρ’αὐτοῖς τὸ κεφάλαιον Δημοσθένης".
Εἰς τὸν Ἠσαια, Κεφ.Β΄, 4, PG56,33. Εἰς τοὺς ἀνδραντας,Ὁμιλία Ζ΄,5,PG49,97.

O Ιωάννης ο Δαμασκηνός στο έργο του Διαλεκτικά ,Φιλόσοφα, αναφέρει τα εξής :
«8. Περί φιλοσοφίας.Οι ορισμοί της φιλοσοφίας είναι έξι. —1) Φιλοσοφία είναι γνώση των όντων, όπως πραγματικά είναι, δηλαδή γνώση της φύσης τους, —2) και γνώση θείων και ανθρώπινων πραγμάτων, —3) και μελέτη θανάτου, του προαιρετικού θανάτου, όπως λένε, εγώ λέγω και του φυσικού, —4) ομοίωση με το Θεό, όσο είναι εφικτό στον άνθρωπο. Γινόμαστε όμοιοι με το Θεό κατά το δίκαιο και το όσιο, δίκαιο είναι η απονομή του ίσου, δηλαδή μήτε να αδικεί κανείς, μήτε να αδικείται, και όσιο αυτό που ξεπερνάει το δίκαιο, με άλλα λόγια είναι το αγαθό, δηλαδή να αδικείται κανείς μάλλον παρά να αδικεί. —5) Τέχνη τεχνών και επιστήμη επιστημών γιατί η φιλοσοφία είναι αρχή κάθε τέχνης. -6) Φιλία σοφίας, αληθινή σοφία είναι ο Θεός, η αγάπη λοιπόν προς το Θεό είναι η αληθινή φιλοσοφία.
Διαιρείται η φιλοσοφία σε θεωρητικό και πρακτικό μέρος, το θεωρητικό σε θεολογικό, μαθηματικό, φυσικό- το μαθηματικό σε αριθμητικό, μουσικό, γεωμετρικό, αστρονομικό- έξαλλου το πρακτικό σε ηθικό, οικονομικό, πολιτικό. Με το θεωρητικό κατανοούμε τα ασώματα και άυλα, δηλαδή τα περί Θεού, αυτό που κυρίως και κατεξοχήν είναι άυλο, έπειτα και τα περί των αγγέλων και των δαιμόνων και των ψυχών, που και αυτά λέγονται αυλα σε σχέση προς το σώμα, ενώ προς το κυρίως άυλο, δηλαδή το θείο….».
PG 94,533AD.

Είναι κ.Δημήτρη ΜΟΥ η Φιλοσοφία «Τέχνη τεχνών και επιστήμη επιστημών γιατί η φιλοσοφία είναι αρχή κάθε τέχνης».

Περιττό είναι να αναφέρω τον Ιουστίνο τον μάρτυρα και φιλόσοφο και τα σχετικά περί Σπερματικού Λόγου.

Πάρτε πίσω και αυτό που είπατε στο πρώτο σχόλιό σας κ.Δημήτρη ΜΟΥ και ζητήστε συγγνώμη για τις συκοφαντίες που γράψατε : «Μήπως και η Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, δεν καταδικάστηκε;»

Μην ξεχνάτε ότι είμαστε ακόμη στα θέματα του πρώτου σχολίου σας.

Ι.Γ.

Unknown είπε...

Αγαπητέ μου κύριε Δημήτρη Παπευ – Παπαχατζή, διαβάζοντας τα μηνύματά σας, θα ήθελα να σχολιάσω μερικά σημεία.

Οι ιδιότητες με τις οποίες μας συστήνεστε δεν αφορούν την συζήτησή μας. Ο λόγος είναι απλός· η χριστιανική πίστη δεν καθορίζεται από αστρολόγους, από οικονομολόγους, ακόμα ούτε από αγιογράφους, ούτε από ψάλτες, ακόμα (τολμώ να πω) ούτε από ιερείς αλλά από ΑΓΙΟΥΣ. Πιστεύω να συμφωνείτε.

Η αστρολογία καταδικάζεται από την ίδια την Αγία Γραφή με δεκάδες εδάφια που είναι περιττό να αναφέρω. Η Θεία Σοφία αποκαλύπτεται από την ίδια την κτίση του Θεού· «Πόσον μεγάλα είναι τα έργα σου Κύριε, τα πάντα εν σοφία εποίησας, η γη είναι πλήρης των ποιημάτων σου» (Ψαλμός ρδ 24). Στην Καινή Διαθήκη και στην Εκκλησία, η Θεία Σοφία αποκαλύφθηκε δια του Ιησού Χριστού· «…οστις εγενήθη εις ημάς (ο Χριστός) σοφία από Θεού, δικαιοσύνη τε και αγιασμός και απολύτρωσις…» (Α Κορινθίους α 30). Δεν είναι ανάγκη να καταφεύγουμε λοιπόν σε πράγματα που καταδικάζει η Αγία Γραφή, από την στιγμή που ο Θεός μας αποκαλύπτει την Σοφία Του με άλλο τρόπο. Άλλωστε στον Χριστό (και επομένως και στο υπόλοιπο Σώμα Του-την Εκκλησία) «..είναι κεκρυμένοι πάντες οι θησαυροί της σοφίας και της γνώσεως» (Κολοσσαείς β 3). Μάλιστα ο απ Παύλος στην ίδια επιστολή αναφέρει « το μυστήριο το οποίο ητο αποκεκρυμμένο από των αιώνων και από των γενεών, τώρα δε εφανερώθη εις τους αγίους αυτού, εις τους οποίους ηθέλησε ο θεός να φανερώσει τις ο πλούτος της δόξης του μυστηρίου τούτου εις τα έθνη, όστις είναι ο Χριστός…» (Κολοσσαείς α 26-27). Εάν λοιπόν, το μυστήριο της Θείας Σοφίας είναι ο Χριστός και αυτό το αποκάλυψε ο ίδιος στους αγίους, γιατί να μην δούμε και εμείς σε αυτά που μας άφησαν εκείνοι?

Μετά, αναφέρετε για τους μάγους εξ Ανατολών. Αυτοί ήταν σοφοί από την Βαβυλώνα ή την Αραβία που μελετούσαν τα συγγράμματα του προφήτη Δανιήλ (είχε προηγηθεί η μετοικεσία και ο Δανιήλ δεν ήταν στον τόπο του), ο οποίος προφήτευσε την πρώτη έλευση του Χριστού χρονολογικά. Παράλληλα γνώριζαν και την προφητεία του μη Ισραηλίτη Βαλαάμ περί του αστέρος. «Θέλει εξέλθει άστρον εξ Ιακώβ, και θέλει αναστηθεί σκήπτρον εκ του Ισραήλ κα θέλει πατάξει τους αρχηγούς Μωάβ, και εξολοθρεύσει πάντας τους υιούς του Σήθ» (Αριθμοί κδ 17). Οι υπολογισμοί τους ήταν αστρονομικοί και όχι αστρολογικοί. Δεν μελετούσαν στην παρούσα περίπτωση την θέση των αστέρων με σκοπό να επισημάνουν τάσεις για την ζωή των ανθρώπων, αλλά μελετούσαν την κίνηση των πλανητών και του αστέρα.

Unknown είπε...

Η τοπική Σύνοδος της Λαοδικείας το 364, στον κανόνα 36 ορίζει·
«Ότι ου δει Ιερατικούς ή Κληρικούς, μάγους ή επαοιδούς είναι, ή μαθηματικούς, ή αστρολόγους, ή ποιείν τα λεγόμενα φυλακτήρια, άτινα εστί δεσμωτήρια των ψυχών αυτών, τους δε φορούντας ρίπτεσθαι εκ της Εκκλησίας εκελεύσαμεν». Ο άγιος Νικόδημος εξηγεί «Εμποδίζει ο παρών κανών το να γίνονται οι Ιερωμένοι και Κληρικοί μάγοι, και επαοιδοί, και μαθηματικοί, και αστρολόγοι, ή το να κάμουν φυλακτά με διαβολικάς ενεργείας, τα οποία είναι δεσμά και αλυσίδες νοηταίς εις τας ψυχάς των, όχι μόνο τους ποιούντας ταύτα αλλά και τους φορούντας, έξω της εκκλησίας του Χριστού εκβάλλει» (Πηδάλιο, σελ. 434).

Το τι εννοεί ‘’μαθηματικά’’, μας το εξηγεί πάλι ο άγιος Νικόδημος στην σημείωση 3 στο Πηδάλιο σελ. 274 «Είναι δε αυτοί όχι εκείνοι όπου καλώς μεταχειρίζονται τα τέσσερα είδη της μαθηματικής τα κυριότερα, Αριθμητικήν, Γεωμετρίαν, Μουσικήν, και Αστρονομίαν, και τους φυσικούς λόγους αυτών εξετάζοντες, αλλά εκείνοι όπου τερατεύονται, ότι κυβερνώνται και διοικούνται τ0α προαιρετικά των ανθρώπων κινήματα, με την κίνησιν των ουρανίων σωμάτων, και εις μεν τα άστρα αφιερόνουσιν όλως διόλου τα των ανθρὠπων πάθη και ορμάς, εις δε τον διαφορετικόν σχηματισμόν των φωστήρων και άστρων αποκρέμωσι τα εις την ζωή των ανθρώπων συμβαίνοντα, και συνεργεία μεν των δαιμόνων δια των αστέρων μαντεύοντες, οια δε θεοίς τοις άστροις προσέχοντες, και απλώς ειπείν, οι περιέργως τα μαθηματικά μεταχειριζόμενοι».

Δεν καταδικάζονται τα μαθηματικά, αλλά μόνο όταν αυτά χρησιμοποιούνται με μεταφυσική χροιά που παραπέμπει στην αριθμολογία και στον αποκρυφισμό. Καμία σχέση.

Όσο για την αρχαία ελληνική γραμματεία, όχι απλά δεν καταδικάστηκε, αλλά στην Εκκλησία οφείλουμε την διάσωσή της. Λχ ο Μέγας Φώτιος και η Μυριόβιβλος κτλ.

Και αποδεικνύεται με πλήθος παραδειγμάτων. Για παράδειγμα ο Μ Βασίλειος συστήνει την ελληνική γραμματεία ως στάδιο προεκπαίδευσης μας για να μελετήσουμε την Αγία Γραφή. Το μόνο που έκανε η Εκκλησία ηταν να διακρίνει το ωφέλιμο από το μη οφἐλιμο, όπως ήταν φυσικό. Καταδίκασε τις όποιες μεταφυσικές απόψεις θα οδηγούσαν στην αίρεση και την κακοδοξία.

Ανώνυμος είπε...

Σχετικά με την ελληνικότητα του Σχολάριου, δυστυχώς φαίνεται να αντλείτε από γνωστά παγανιστικά blogs όπου ποτέ δεν μαθαίνει κανείς την αλήθεια.

Μια πλήρης διάψευση της δήθεν ανθελληνικότητας του Γενναδίου, διαβάστε το άρθρο:

"Ο Γεννάδιος Σχολάριος και το Ελληνικό Έθνος" στην ιστοσελίδα αυτή:
http://www.antibaro.gr/node/2079

Επίσης, για τα υπόλοιπα που γράφετε, συμφωνώ με τα εξής σχόλια από την ίδια ιστοσελίδα:

"κατά πόσο είναι σωστό ένας Χριστιανός να επικροτεί την καταδίκη του αιρετικού μπορούμε να πούμε πολλά. Αν σκεφτούμε τον Θεόδωρο Στουδίτη, προφανώς ο Σχολάριος εμφανίζεται πνευματικά ελάχιστος μπροστά του, όμως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι συγκυρίες της εποχής. Είναι γνωστό, έτσι τουλάχιστον όπως το διατυπώνει ο Βασ. Στεφανίδης, ότι ο Πλήθων [Γεμιστός] προέβλεπε την θανατική καταδίκη για όσους δεν δέχονταν την πολιτική και θρησκευτική "αναμόρφωση" που δίδασκε (Στεφανίδης, , Εκκλησιαστική Ιστορία, σ. 427-428). Το σημαντικό πάντως είναι, ότι ο Σχολάριος δεν σκότωσε κανέναν. Ο Πελλοπονήσιος ηγεμόνας ήταν αυτός που εκτέλεσε τον Ιουβενάλιο σύμφωνα με το ρωμαϊκό δίκαιο. Για να δούμε αν ο Σχολάριος υιοθετούσε πάντα αυτές τις ιδέες ή μόνο σε αυτή την επιστολή, θα πρέπει αν εξετάσουμε όλα τα έργα του κάτω από αυτό το πρίσμα. Οι άνθρωποι γράφουν πολλές φορές υπό το κράτος θυμού ή και σκοπιμοτήτων. Μην ξεχνάμε ότι ο Ιουβενάλιος εκπροσωπούσε ακριβώς τις θρησκευτικές απόψεις του Πλήθωνα και ίσως ο Σχολάριος ήθελε να δώσει ένα μήνυμα ότι οι θέσεις αυτές δεν πρόκειται να περάσουν, ειδικά όταν θεωρούσε πως μια επαναφορά της ειδωλολατρίας, απλά θα δημιουργούσε λαϊκή διάσπαση και όχι ενότητα που ήταν τώρα απαραίτητη.

Ο Τωμαδάκης γράφει καθαρά ότι η στάση του Σχολάριου απέναντι στον Πλήθωνα ήταν πολιτική: "Διά λόγους πρωτίστως πολιτικούς, διασώσεως του Ελληνισμού ετήρησεν ο Γεννάδιος Σχολάριος την στάσιν που ετήρησεν" (Παρατίθεται στο βιβλίο του Ι. Χατζηφώτη, "Βυζάντιο και Εκκλησία", 1989, σ. 116).

Όμως [...] προκύπτει από το ίδιο το κείμενο, ότι η χροιά του Σχολάριου είναι καθαρά θρησκευτική αφού μιλάει για ΕΥΣΕΒΕΙΑ. Ακόμα δηλαδή και αν το παράθεμα ισχύει [...] τα λόγια του Σχολάριου αλλά και η ίδια η ιστορία του Ιουβενάλιου ο οποίος καταδικάστηκε επειδή δίδασκε την ειδωλολατρία (δηλ. για ξεκάθαρα θρησκευτικούς λόγους), μας ΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ότι το "Ελληνιστές" του Σχολάριου μιλάει ΜΟΝΟ για ειδωλολατρική θρησκεία"

Ανώνυμος είπε...

Επίσης να προσθέσω:

ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ.

Η Εκκλησία καταδίκασε την ειδωλολατρική θεολογία ΜΟΝΟ. Ίσα-ίσα, που σε επίσημο δογματικό της κείμενο η Εκκλησία, αποδέχεται σαφέστατα την χρήση της αρχαίας γραμματείας για τη μόρφωση των ανθρώπων.

Υπάρχουν στην σελίδα που σας παρέπεμψα πριν, δύο εξαιρετικά σχόλια:

http://www.antibaro.gr/node/2079#comment-4644

και

http://www.antibaro.gr/node/2079#comment-4676

Αν πραγματικά θέλετε να διαβάσετε κάτι που να έχει σχέση με την πραγματικότητα, διαβάστε και αυτά.

Παραθέτω εδώ, το εξής τμήμα από το πρώτο σχόλιο:

"...η Εκκλησία ΠΟΤΕ δεν απέρριψε τίποτε άλλο εκτός από την πρωτόγονη θρησκευτικότητα, υπάρχει επικυρωμένο σε ένα από τα σπουδαιότερα δογματικά κείμενα της Εκκλησίας, στο λεγόμενο "Συνοδικόν", το οποίο λέει:

"Ανάθεμα σε όσους ασχολούνται με τα ελληνικά μαθήματα και δεν τα χρησιμοποιούν μόνο για τη ΜΟΡΦΩΣΗ τους, αλλά και ακολουθούν τις περιττές διδασκαλίες τους και τις δέχονται σαν αληθινές, και μάλιστα ομολογούν πίστη σ' αυτές"

Και να φανταστεί κανείς ότι η γνωστή τάση του "Δαυλού" θεωρεί αυτό το εδάφιο "ανάθεμα" κατά του "Ελληνισμού", ενώ είναι ακριβώς το ΑΝΤΙΘΕΤΟ! Και στην απόδοσή του στη δημοτική δεν ξεγελάει ούτε και τον πιο κουτό.

Φανταστείτε λοιπόν ότι μιλάνε για δήθεν απόρριψη του "Ελληνισμού", όταν είναι δογματικά επικυρωμένο στην ορθοδοξία πως τα Ελληνικά μαθήματα μπορούν να χρησιμοποιούνται για τη μόρφωση των ανθρώπων, δεν γίνεται όμως αποδεκτό, να δηλώνεται πίστη στο θεολογικό τους περιεχόμενο, το οποίο φυσικά έρχεται σε αντίθεση με τον Χριστιανισμό.

Και αυτό, συμβαίνει ΣΗΜΕΡΑ, σε όλο τον πλανήτη, όπου κανείς από εκείνους που σπουδάζει τα Ελληνικά μαθήματα (μαθηματικά, αρχαία τραγωδία, φιλολογία, τέχνη) δεν αισθάνεται την παραμικρή υποχρέωση να πιστέψει στους θεούς της μυθολογίας ή της ύστερης αρχαιότητας. Αυτό είπε και η Εκκλησία."

Ανώνυμος είπε...

Την ίδια εποχή που εκδωθηκε το Πηδάλιο, εκδόθηκε και ένα άλλο σύγγραμμα παρόμοιο με αυτό, ονόματι «Κανονικόν» υπό του Χριστόφορου Προδρομιτου.

Σημασία έχουν οι πληροφορίες που μας δίνει ο ερμηνευτής και συνασκητης του Νικοδήμου, ο Χριστόφορος.

Ας δούμε,όχι πως ερμηνεύει τον Κανόνα της Λαοδικείας, αλλά ΤΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΘΕΤΕΙ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ και τις διακρίσεως της μεταξύ Μαθηματικών, Αστρολογίας και Αστρονομίας.

«Ονομάζει δε ο κανών το τοιούτον ατόπημα ειδωλολατρικόν, καθότι ο πονηρός απάγων αυτούς επικαλείσθαι τον Χριστόν, βούλεται κατά μικρόν και λεληθότως εις ειδωλολατρίαν εκκυλίσαι.

Το κβ΄ κεφάλαιον του λθ΄ του εξηκοστού βιβλίου των Βασιλικών ταύτα διέξεισιν «Η μεν γεωμετρική δημοσία διδάσκεται, η δε μαθηματική κατακρίνεται.
Και ο παλαιός φησι, μαθηματικήν ειπέ την αστρολογίαν» (παρά βαλσαμώνι, Αποκρίσει κζ΄ ),ήτις και απόπτυστος λογίζεται, ή επειδή διά των άλλων ειδών της μαθηματικής και γεωμετρίας προχωρεί τις και εις την λεγομένην αστρολογίαν, δια τούτο ανέφερεν ο κανών και την μαθηματικήν αστρολογίαν δε η γενεθλιαλογία (Βαρίνος).Όρα και Γρηγορίου Θεολόγου , Εις τα Φώτα, εν Γραικολατίνω, σελ,626, περί ταύτης.

Ου μόνον παρά χριστιανοίς αλλά και παρά τοις εθνικοίς μισητόν εχρημάτισε το των αστρολόγων φύλον, διό και εξόριστοι εγένοντο από Ρώμης, καθώς μαρτυρεί Δίων (βιβλ.μθ΄ ) και ο Τάκιτος (βιβλ.Ιζ΄ ). Βλέπε και Βλάσταριν, εν τω Μ΄,ΚΕΦ.Α΄. εις δύω είδη διαιρούντα την περί τους αστέρας πραγματείαν. Εις αστρονομίαν, εις ην οι δαίμονες συνήργουν. Όρα και Ιερεμίαν (ι΄.2).Οι γαρ τοιούτοι συμπεριφέρεσθαι επίστευον τα ημέτερα τοις των ουρανίων κινήσεσι και δι’αυτών προγινώσκεσθαί τινα ως αναγκαίως συμβησόμενα. Τούτω δη τω κανόνι υπόκεινται και οι τα φαντασιώδη προγνωστικά των καλανδαρίων μετά πάσης αναγινώσκοντες της προθυμίας.Οι δε αστρονόμοι ουκ απόβλητοι.Όρα και Ζωναράν και Συμεών Θεσσαλονίκης, σελ.35 και 7,27».

Καταλαβαίνουμε από τα σχόλια του πως,η αστρολογία κάνει τον άνθρωπο να επικαλείται τον πονηρό και όχι τον Χριστό.

Στο δεύτερό μας λέει ότι διδάσκεται δημόσια η γεωμετρική, ενώ η μαθηματική όχι. Μαθηματική, όμως, εννοεί την Αστρολογία εδώ σύμφωνα με τον Βαλσάμωνα και όχι τα Μαθηματικά.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το τρίτο σχόλιό του.Εδώ μας λέει ότι ήταν μισητή ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟΥΣ (Ρώμη) η Αστρολογία, αφού μας παραθέτει τις μαρτυρίες του Δίωνος Κασσίου του Ιστορικού και του Τάκιτου όπου εξορίζονταν οι Αστρολόγοι.
Οι αστρονόμοι όμως δεν είναι απόβλητοι.

Ξεχωρίζει την ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ.
Είναι φανερό πλέον , τι καταδικάζει ο ΛΣΤ Κανόνας της Συνόδου της Λαοδικείας κ.Δημήτρη ΜΟΥ!

Ι.Γ.

Papey είπε...

Οι σχολιασμοί των σχολίων μου από τους σχολιαστές κατά πρώτον ήσαν επιλεκτικοί, άλλοτε ξεφεύγοντας έντεχνα τις απαντήσεις, στις αναφορές μου.
Συγκεκριμένα περί των διωγμών και απάνθρωπων βασανιστηρίων που πρότεινε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης Γεννάδιος ο Σχολάριος που δήλωνε συνάμα : Είμαι χριστιανός, ως εκ τούτου δεν δύναμαι να είμαι Έλλην.
Το είπε ή δεν το είπε;
Περί της τήρησης του γράμματος του Νόμου (όπως γίνεται και τώρα) από τους Γραμματείς και τους Φαρισαίους που στηριζόμενοι πάνω σ΄αυτόν, έστειλαν τον Κύριο στον Σταυρό του μαρτυρίου, κλπ
Τι έχετε να πείτε;
Αντί τούτου αναφέρεστε κύριοι, σε δογματικές ερμηνείες :
Α.- Του βυζαντινού χρονογράφου και θεολόγου Ιωάννη Ζωναρά, για το ποιους μαθηματικούς θεωρεί καθαρούς και ποιους εννοούσε η εν Λαοδικεία Συνόδος του 364μ.Χ . Τον ανθρώπο που επί βασιλέως Αλέξιου Α' Κομνηνού που μετά από την καθαίρεση του, από μέγα δρουγγάριο της βίγλης και πρωτασηκρήτη το 1118, έγινε μοναχός και σε τμήμα συγγραφικού του έργου κατηγορεί τον βασιλιά του, για την οικονομική του πολιτική.
Β.- Του Ματθαίου Βλάσταρη κανονιολόγου του 14ου μ.Χ αιώνα.
Γ.- Του Αγίου Νικοδήμου του αγιορείτη (1749-1809) του κατά κόσμον Νικόλαου Καλλιβρούτση, συγγραφέα του Πηδαλίου.
Οι ερμηνείες αυτές έγιναν μετά από 754 χρόνια η μία, 1000 χρόνια η άλλη και 1400 η τρίτη. Αν αυτός δεν είναι δογματισμός δώστε μου εσείς τον όρο τι είναι.

Ας ξεσκεπάσουμε τώρα την αστρολογία από το μυστήριο που την καλύπτει.
Θα πρέπει να είναι κανείς πολύ άσχετος, για να μην μπορεί να διακρίνει, τι σημαίνουν αυτές οι δύο λέξεις ,αστρονομία και αστρολογία.
Οι αστρονόμοι ασχολούνται με τις ουράνιες μετρήσεις για την εξαγωγή εξ αυτών επιστημονικών συμπερασμάτων.
Οι αστρολόγοι με τις μετρήσεις του αποφαίνονται για τις επιπτώσεις των πλανητικών κινήσεων πάνω στις επίγειες καταστάσεις, με αφετηρία την γέννηση των γεγονότων βάσει του γεωκεντρικού συστήματος του τόπου.
Για όσους δεν έχουν μελετήσει αστρολογία , τους λέω, πως μελετώντας την, δεν θα συναντήσουν πουθενά μαγικές ή παγανιστικές πρακτικές, αλλά μόνο αστρολογικούς κανόνες και παραμέτρους.
Αν κάποιοι την παρουσιάζουν σαν μυστήριο σκοτεινό, είναι γιατί δεν έκαναν τον κόπο να την μελετήσουν, ας την μελετήσουν δεν θα μολυνθούν, αυτό κάνουν αλώστε και οι βιοχημικοί για να εντοπίσουν τα μικρόβια και τους ιούς.
Τώρα αν παρουσιάζονται κάποιοι άσχετοι σαν αστρολόγοι για να παραπλανούν τον κόσμο – και υπάρχουν χιλιάδες – δεν ευθύνονται οι πραγματικοί μελετητές της. Το ίδιο συμβαίνει άλλωστε και με τους κομπογιανήτες όλων των τεχνών και επαγγελμάτων.

Ας επανέλθουμε τώρα στην ιδιότητα των τριών μάγων της Γέννησης.
Ξέρετε εσείς, έναν και μόνο αστρονόμο που να ασχολείται με γεννήσεις παιδιών στην παγκόσμια βιβλιογραφία. Αν ξέρετε πέστε μου σας παρακαλώ και μένα να το ψάξω..
Με γεννήσεις ασχολούνται μόνο οι αστρολόγοι με αυτή τους την ιδιότητα αναφέρονται στο κατά Β΄Ματθαίον
Μήπως η έκδοση της Καινής Διαθήκης μετά συντόμου ερμηνείας του καθηγητού της Θεολογίας Παν. Ν. Τρεμπέλα , που αναφέρει στην ερμηνεία της τους μάγους της Γέννησης Του Κυρίου « σαν σοφούς αστρολόγους » είναι λανθασμένη. Μήπως η έκδοση αυτή, με εγκρίσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, των Πατριαρχείων Αντιοχείας, Αλεξάνδρειας, Ιεροσολύμων, Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Αρχιεπισκοπής Κύπρου είναι κακόδοξη. Απαντήστε μου. Περιμένω.

Κώστας Γ. είπε...

Θα ήθελα να προσθέσω και το εξής. Λέγομαι Κώστας Γ. και είμαι αυτός που έκανα τα δύο προηγούμενα σχόλια ως "Ανώνυμος".

Παρατήρησα ότι ο κ. Παπευ έχει γράψει τα πλήρη στοιχεία του.

Σε περίπτωση που αρχίσει μια κουβέντα περί ανωνύμων ή μή, η γνώμη μου για το ζήτημα αυτό είναι ότι, ακόμη κι αν κάποιος γράφει υποτίθεται τα πάντα για τον εαυτό του, κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν πράγματι είναι αυτός που δηλώνει.

Αν γράψω ότι λέγομαι Κώστας Γεωργακάς, είμαι οδοντοτεχνίτης και ζω στην Θεσσαλονίκη, στην οδό τάδε, αυτό σημαίνει ότι είμαι πράγματι αυτός; Ή μήπως για να κάνουμε μια συζήτηση θα ψάξουμε πρώτα αν λέει αλήθεια κάποιος που έγραψε ένα σχόλιο σε blog;

Πράγματι, ένα όνομα είναι αρκετό. Από εκεί και πέρα οι θέσεις και τα επιχειρήματα έχουν σημασία.

Κώστας Γ. είπε...

Είναι εντελώς δυσάρεστο σε μια συζήτηση να δίνουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την αποσαφήνιση μιας παρανόησης, και τελικά να μας ξαναρωτούν:

"είπε ή δεν είπε, Είμαι χριστιανός, ως εκ τούτου δεν δύναμαι να είμαι Έλλην."

Αν διαβάζατε το άρθρο στο οποίο σας παρέπεμψα, απαντάει ΑΚΡΙΒΩΣ σε αυτό. Ο Γεννάδιος με το "Έλλην" στο σημείο εκείνο, μιλάει για θρησκεία. Ως χριστιανός δηλ. δεν μπορώ να είμαι ειδωλολάτρης, όπως ο Πλήθων Γεμιστός!!!

Έλεος δηλ! Δεν μιλάει για Ελληνικό Έθνος, αλλά μιλάει για το "Έλλην" με τη σημασία του "ειδωλολάτρης". Οι μαρτυρίες από το έργο του ότι είχε απολύτως ελληνική εθνική συνείδηση είναι πάρα πολλές για να λέτε κάτι τόσο άστοχο!

Διαβάσατε στην ιστοσελίδα που σας παρέπεμψα με πόσες φράσεις σας διαψεύδει; Όχι, δεν διαβάσατε! Διαβάστε μία, τώρα:

"Οι πατέρες ημών, Ελλήνων γάρ εσμεν παίδες, πολλώ πλείους ημών, και σοφώτεροι δε ουχ ημών μόνον, αλλά και σου και ει τις άλλος κοινωνεί σοι της δόξης, Πλάτων, Αριστοτέλης εκείνος, Πυθαγόρας, Αναξαγόρας, πολύς μεν φιλοσόφων εσμός, πολλά δε ρητόρων έθνη".

Δηλαδή:

"Οι πατέρες μας, διότι είμαστε παιδιά Ελλήνων, ήταν πολύ καλλίτεροί μας και σοφώτεροι, αλλά όχι μόνον από εμάς, αλλά και από εσένα και από οποιανδήποτε άλλο που έχει τις ίδιες με σένα απόψεις. Ο Πλάτωνας, εκείνος ο σπουδαίος ο Αριστοτέλης, ο Πυθαγόρας, ο Αναξαγόρας, οι αμέτρητοι φιλόσοφοι και οι ατέλειωτες ομάδες των ρητόρων"!

Επίσης, για τον Τρεμπέλα σαφέστατα κάνετε λάθος επειδή σαφώς, δεν γνωρίζετε το έργο του.

Ο ΙΔΙΟΣ ο Τρεμπέλας χαρακτηρίζει την αστρολογία ως ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ που οδηγεί τον λαό στη δεισιδαιμονία!

Αυτά γράφει ο ΙΔΙΟΣ σε άλλο βιβλίο του:

"...αι μυστηριακαί θρησκείαι ήσαν, ως είπομεν, συνδεδυασμέναι και συνυφασμέναι μετά ψευδεπιστήμης τινός, της αστρολογίας και μετά ψευδοθρησκείας τινός, της μαγείας [...] και εγίνοντο αιτία εις το να υποτρέφηται παρά τω λαώ η ευπιστία και ο τρόμος της δεισιδαιμονίας..."

(Τρεμπέλας Ν. Παν., 'Μυστηριακαί Θρησκείαι και Χριστιανισμός', σελ. 75)

Χρήστος – αντιαιρετικός είπε...

Κ. Παπέυ καλημέρα σας

Θα ήθελα να μου λύσετε μια απορία γιατί από τα γραπτά σας δεν έχω καταλάβει κάτι.

Υποστηρίζετε πως η λέξη Έλλην σήμαινε τα παλιά χρόνια την εθνικότητα και όχι το θρήσκευμα δηλ. τον Εθνικό (ειδωλολάτρη);

Ευχαριστώ

Χρήστος – αντιαιρετικός

Ανώνυμος είπε...

Αποδεικνύεται η αδυναμία σας κ.Δημήτρη ΜΟΥ!
Εμείς όπως είδατε εδώ μέσα μιλάμε από τις πηγές και δεν λέμε ότι μας κατέβει χωρίς μετά να μπορούμε να το υποστηρίξουμε.

Συγκεκριμένα.

Είπατε στο πρώτο σχόλιό σας ότι καταδικάστηκε η Αρχαία Ελληνική Γραμματεία.Σας δείξαμε την εκτίμηση των Εκκλησιαστικών συγγραφέων για αυτή με παραπομπές μέσα από τις πηγές. Περιμένω να παραδεχθείτε το ολίσθημά σας αυτό, ώστε να αποδείξετε ότι είστε σοβαρός άνθρωπος και συζητάτε με βάση τις πηγές .

Είπατε στο πρώτο σχόλιό σας ότι ο Κανόνας ΛΣΤ της Συνόδου της Λαοδικειας ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ τα Μαθηματικά.Σας δείξαμε τι εννοεί Μαθηματικά εκεί ο Κανόνας με ερμηνείες μέσα από τις πηγές και από τους Κανονολόγους.
Αντ’αυτού μη έχοντας τι να πείτε, μας παραθέτετε βιογραφικά των Κανονολόγων που εύκολα μπορεί να βρει κάποιος στο Internet.Ο κάθε Εκκλησιαστικός Κανόνας κ.Δημήτρη Μου ερμηνεύεται με βάση τους Κανονολόγους, όπως κάθε νόμος του Συντάγματος ερμηνεύεται με βάση τους Δικηγόρους – Νομικούς και όχι με βάση του τι πιστεύω εγώ ή εσείς.

Πλήρης αδυναμία αλλά και πονηριά διακρίνω σε εσάς κ.Δημήτρη ΜΟΥ αφού δεν είστε ευθύς άνθρωπος να παραδεχθείτε πως κάνατε λάθος περί των δυο πρώτων θεμάτων ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ O IΔΙΟΣ ΑΝΟΙΞΑΤΕ.

Ισως Νομίσατε ότι εδώ ο Αντιαιρετικός είναι ένα μπλογκ της Πλάκας και έτσι μπήκατε να κάνετε διάλογο ,αλλά όταν έπεσαν οι πηγές (ένα μέρος των πηγών ,δεν τις παραθέσαμε όλες) και σας ξεσκέπασαν ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΤΕ ΚΑΝ ΣΤΑ ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΨΑΤΕ.Τότε γνωρίσατε ότι ο,τι λέμε εδώ μέσα δεν είναι προβλέψεις ή προσωπικές γνώμες… ανυπόστατες.Νομίσατε ότι εδώ είναι εκπομπή αλλά τουναντίον.

Εδώ πληροφορούμε τους αναγνώστες μας μέσα από τις πηγές, ώστε να μην διαβάζει τη γνώμη μας, αλλά τη γνώμη των Πατέρων.

Καλώς ήρθατε στον Αντιαιρετικό κ.Δημήτρη Μου!Τώρα είδατε «τι εστι» Αντιαιρετικός.

Παραδεχθείτε τα ολισθήματά σας αυτά και συνεχίζουμε και στα άλλα τα θέματα. Ένα ένα όμως, όχι τουρλού τουρλού για να μην ξέρει ο αναγνώστης τι διαβάζει.

Ι.Γ.

Ανώνυμος είπε...

Δείτε κ.Δημήτριε Παπέυ Μου ότι
είναι σωστή η ΠΑΡΑΚΑΤΩ ερμηνεία του Κανονολόγου Χριστοφόρου Προδρομίτη, γιατί συμφωνεί και με τους νεώτερους Επιστήμονες :
«Το κβ΄ κεφάλαιον του λθ΄ του εξηκοστού βιβλίου των Βασιλικών ταύτα διέξεισιν «Η μεν γεωμετρική δημοσία διδάσκεται, η δε μαθηματική κατακρίνεται.Και ο παλαιός φησι, μαθηματικήν ειπέ την αστρολογίαν» (παρά βαλσαμώνι, Αποκρίσει κζ΄ ),ήτις και απόπτυστος λογίζεται, ή επειδή διά των άλλων ειδών της μαθηματικής και γεωμετρίας προχωρεί τις και εις την λεγομένην αστρολογίαν, δια τούτο ανέφερεν ο κανών και την μαθηματικήν αστρολογίαν δε η γενεθλιαλογία (Βαρίνος).Όρα και Γρηγορίου Θεολόγου , Εις τα Φώτα, εν Γραικολατίνω, σελ,626, περί ταύτης».

Εδώ μας λέει ο Χριστόφορος πως "κατακρίνεται η Μαθηματική, και πως με τον ορό Μαθηματικήν εννοούμε την Αστρολογία «δια τούτο ανέφερεν ο κανών και την μαθηματικήν αστρολογίαν δε η γενεθλιαλογία, μαθηματικήν ειπέ την αστρολογίαν»".

Στο Βιβλίο του «Ερμηνευτικά Μελετήματα» ο Βας.Στογιάννος, σελ.524 και 527,παραθέτει ορισμένα στοιχεία της μαντικής τέχνης και επικαλείται έναν ξένο ερευνητή.

[«Στα ομηρικά έπη ίσως ανάγεται και η διαίρεση της μαντικής σε ένθεη ή άτεχνη και έντεχνη (βλ.Οδύσσεια Υ.100-101), που δέχεται και ο Πλάτωνας (Φαιδρός 244D),οι στωικοί (Ψ.Πλούταρχος, Βίος Ομήρου 212) και φυσικά ο Κικέρωνας (De divination 1,11).Στη συνέχεια θα απαριθμήσουμε αρχικώς ορισμένα είδη έντεχνης μαντικής με τη σειρά που τα διαπραγματεύεται ο Boucher – Leclercq, χωρίς να συμμεριζόμαστε την άποψη του πως η σειρά αποδίδει και τη χρονολογική τους τάξη (μν.άρθρο,295 ε.) και ακολούθως θα ασχοληθούμε με την ένθεη μαντική.

Στην Έντεχνη μαντική κατατάσσονται τα εξής είδη :
8. Στη Μαθηματική μαντική τέχνη ανήκουν η Αστρολογία, η μορφοσκοπια ή χειρομαντεία και τα διάφορα είδη της αριθμομαντείας (όπως ο γνωστός σε όλους ψηφισμός, η αριθμητική αξία δηλ. των ονομάτων με βάση την αντιστοιχία των γραμμάτων με αριθμούς)..]

Άρα ,λέγοντας Μαθηματικά κ.Δημήτριε Παπέυ δεν εννοούμε τα Μαθηματικά που ξέρουμε στο σχολείο αλλά την «Μαθηματική μαντική τέχνη», της οποίας αποτελεί μέρος η Αστρολογία σύμφωνα με τον Boucher – Leclercq.

Σωστές είναι ΚΑΙ οι ερμηνείες των Κανονολόγων (Βαλσαμώνα και του Ζωναρά) περί της διακρίσεως, γιατί συμφωνούν κ.Δημήτριε Παπέυ Μου, και με τους νεώτερους Επιστήμονες : «Αστρονόμοι και αστρολόγοι εκαλούντο οι αποτελούντες την τάξιν των Μαθηματικών οίτινες εθεωρούντο «οι τα ουράνια σώματα δοξάζοντες έχειν την του παντός κυριότητα και κατά την κίνησιν τούτων διοικείσθαι τα καθ’ημάς» ήτοι δε παλαιόθεν συγκεχυμένη η ιδιότης αμφοτέρων Μαθηματικών καλουμένων θεωρουμένη συλλήβδην έχουσα ασυμβίβαστος δια το αξίωμα του κληρικού (καν. ΛΣΤ Λαοδικειας –Σ.Γ.203).Εν τη παρόδω των αιώνων διαχωρίζεται η έννοια της Αστρονομίας ως καθ’αυτό ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ επιτρεπομένης ΠΑΝΤΙ ως και Κληρικώ της σπουδής αυτής από της Αστρολογίας θεωρουμένης ως μαντείας (κατά την υπό του Ζωναρα –Σ.Γ.204-205) και του Ματθαίου Βλασταρη, Σύνταγμα Μ ,α (ΛΣΤ 359) διδομένη ορθήν ερμηνείαν εις τον κανόνα ΛΣΤ Λαοδικείας».


Να βγείτε αμέσως κ.Δημήτριε Παπέυ και να παραδεχθείτε ότι ήταν λαθος τα όσα προσάψατε στην Εκκλησία, όταν ισχυρισθήκατε πως η τελευταία καταδίκασε τα Μαθηματικά δια του ΛΣΤ΄ Κανόνα της Λαοδικείας.


Αναμένουμε να το κάνετε, ώστε να προχωρήσουμε και στα αλλά θέματα που θίξατε.

Ι.Γ.

Papey είπε...

Για το τι εννοούσε η Σύνοδος της Λαοδικείας, μου ζητάτε να σας ζητήσω συγνώμη σχετικά με την λέξη «μαθηματικά», στηριζόμενοι σε κανονολόγους που δεκάδες αιώνες μετά, ερμήνευσαν την λέξη αυτή. Παραθέτετε προς τούτο, γνώμες και γνωματεύσεις για να δικαιολογηθείτε, ως προς την ετυμολογία της λέξεως. Άρα παραδέχεστε πως πριν από αυτές τις γνωματεύσεις, δεν υπήρξε ερμηνεία της. Τα μαθηματικά όμως ήταν γνωστά από αρχαιοτάτων χρόνων και ήσαν γνωστοί οι κλάδοι τους. Επομένως αν πριν από τις θεολογικές αναλύσεις, που έγιναν εκ των υστέρων, αν κάποιος ασχολείτο με αυτά, θα ήταν υπόλογος απέναντι στην εκκλησία για το επάγγελμα που εξασκούσε; Θα μου πείτε, όχι, γιατί η εκκλησία, αυτό το είχε υπ’ όψη της. Αν είναι έτσι, γιατί δεν θα το διευκρίνιζε αμέσως και θα περίμενε, τόσους πολλούς αιώνες μετά να το διευκρινίσει;
Όσο για θεωρίες της σύγχρονης αστρονομίας την οποία αποκαλείτε μοναδική ΕΠΙΣΤΗΜΗ, που αναφέρεται στην μεγάλη έκρηξη πριν από εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια , και στην υλιστική θεωρία της εξέλιξης, που την συνοδεύει, σας ερωτώ την παραδέχεστε;
Ασφαλώς και όχι, όπως κι’ εγώ.
Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα παραδεχόσαστε την βιβλική χρονολόγηση του 5.508 π.Χ από κτήσεως κόσμου, κατά την Ορθόδοξη Εκκλησία και την εκ χοός δημιουργία του ανθρώπου.
Τώρα είδατε «τι εστι» Αντιαιρετικός που μου γράφετε με καμάρι.
Ακόμα αντί να μου απαντήσετε, αν είναι έγκριτη, η έκδοση της Καινής Διαθήκης, με την ερμηνεία του Παν. Τρεμπέλα, που αναφέρει τους ανθρώπους που είδαν το αστέρι της Γέννησης , σαν «σοφούς αστρολόγους» μου αναφέρετε ότι σε άλλο του βιβλίο του, ο συγγραφέας, αποκαλεί την αστρολογία ψευδεπιστήμη ( Μυστηριακαί Θρησκείαι και Χριστιανισμός', σελ. 75)
Την διγλωσσία την συναντάμε τακτικά, αυτό μήπως θα έπρεπε να το ερμηνεύσουμε , ότι ψευδοεπιστήμονες προσκύνησαν τον Χριστό; Ψάξτε μια απάντηση.
Επειδή δικαιολογείτε και τα αδικαιολόγητα, πέστε μου.
Αν αποκαλείτε το Θεό μας, «Άγιο», γιατί τον Οικουμενικό Πατριάρχη τον αποκαλείτε «Παναγιώτατο». Είναι ο Θεός μας πιο κάτω από τους υπηρέτες του;
( Αγιος, Αγιότερος, Αγιότατος , Πανάγιος, Παναγιώτερος, Παναγιώτατος- Υπερθετικός βαθμός όχι του Αγίου, αλλά του Πανάγιου ) Αν αυτό δεν είναι ΑΙΡΕΣΗ τότε τι είναι;
Ξέρω, θα με μπλέξετε με τα ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΑ σας τεχνάσματα. Τα λόγια όμως του Κυρίου μας είναι ξεκάθαρα:
Ιω ΙΓ-16. αμήν αμήν λέγω υμίν, ουκ έστι δούλος μείζων του κυρίου αυτού, ουδέ απόστολος μείζων του πέμψαντος αυτόν.
Τώρα είδατε «τι εστι» Αντιαιρετικός.
Ευχαριστώ και έτσι τελειώνω, την ατέρμονα μεταξύ μας συζήτηση.

Unknown είπε...

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε!

Από επιστολή του Μ. Φώτιου...

«Ερευνάτε ου μόνον τας γραφάς αλλά και την γεωμετρικήν τέχνην» (Β. Σπανδάγου-Ρ. Σπανδάγου-Δ. Τραυλού, Οι θετικοί επιστήμονες της βυζαντινής εποχής, εκδ. Αίθρα, σ.14).

"Αν λάβουμε τώρα υπόψη μας πόσο ελάχιστα ευνοϊκό ήταν ένα τέτοιο υπόβαθρο, είναι πράγματι εκπληκτικό που οι Βυζαντινοί κατάφεραν στα περισσότερα από χίλια χρόνια ιστορίας τους να διαφυλάξουν και να παραδώσουν τα κύρια μαθηματικά και αστρονομικά έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας» (Hunger H., Βυζαντινή λογοτεχνία, τ. Γ’, σ. 18).

Δεν ειναι δυνατόν να τα καταδικάζουν και να τα διαφυλάττουν ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ. Οι εξηγήσεις που δίνει ο άγιος Νικόδημος και οι υπόλοιποι είναι σωστές. Μόνο το αποκρυφιστικό στοιχείο καταδικάστηκε, αλλά κατανοώ τον λόγο που δεν το παραδέχεστε. Αλλά σημασία έχει η ιστορική αλήθεια.

Unknown είπε...

Αν δεν μπορείτε να παραδεχτείτε απλά πράγματα, κατανοώ γιατί ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ να καταλάβετε και για τους μάγους που αναφέρει ο Ματθαίος. Οι προφητείες υπήρχαν αγαπητέ μου. Κάντε εναν κόπο να διαβάσετε τους Αριθμούς που μιλούν για το άστρο της Βηθλεέμ αλλά και τον Δανιήλ που μιλάει για τον χρόνο εμφάνισης του Μεσσία.

Όσο για τους τίτλους, αυτοί πάνε στην αρχιεροσύνη του Κυρίου Ιησού Χριστού. Ο άγιος Ιγνάτιος μας λέει οτι ο επίσκοπος στέκεται Εις τόπον Θεού. Και οι πρεσβύτεροι εις συνέδριο αποστόλων.

Ανώνυμος είπε...

Μας κάνετε και γελάμε εδώ μέσα κ.Δημήτριε Παπέυ, το έχετε καταλάβει.Έτσι συζητάτε στις εκπομπές, λέγοντας ότι σας κατεβαίνει, και μετά βγαίνετε και ψέγετε τον Χρηστάκη και τον κάθε Χρηστάκη που τολμά να πει τα πράγματα με το όνομά τους;;;

Καταλαβαίνετε ότι έχετε γίνει ρεζίλι στους αναγνώστες ;;

1.Λέτε : «μου ζητάτε να σας ζητήσω συγνώμη σχετικά με την λέξη «μαθηματικά», στηριζόμενοι σε κανονολόγους που δεκάδες αιώνες μετά, ερμήνευσαν την λέξη αυτή. Παραθέτετε προς τούτο, γνώμες και γνωματεύσεις για να δικαιολογηθείτε, ως προς την ετυμολογία της λέξεως. Άρα παραδέχεστε πως πριν από αυτές τις γνωματεύσεις, δεν υπήρξε ερμηνεία της».

Δεν είναι Κανονολόγος ο Boucher – Leclercq επειδή συμφωνεί με τους Βυζαντινούς Ερμηνευτές του Κανόνα. Δεν θα βαπτισθεί κανονολόγος ένας Επιστήμονας σχεδόν της εποχής μας (ο Boucher – Leclercq) επειδή δεν συμφωνεί μαζί σας!. Μου φαίνεται κ.Δημήτριέ Παπέυ Μου ότι εκτός από τα Ταρώ δεν γνωρίζετε τίποτε άλλο.

Δεν είναι Κανονολόγοι οι Αρχαίοι Συγγραφείς που διαιρούν την Μαντική Τέχνη σε : [«Στα ομηρικά έπη ίσως ανάγεται και η διαίρεση της μαντικής σε ένθεη ή άτεχνη και έντεχνη (βλ.Οδύσσεια Υ.100-101), που δέχεται και ο Πλάτωνας (Φαιδρός 244D),οι στωικοί (Ψ.Πλούταρχος, Βίος Ομήρου 212) και φυσικά ο Κικέρωνας (De divination 1,11).Μέρος της Έντεχνης μαντικής τέχνης είναι και η Μαθηματική μαντική τέχνη στην οποία ανήκει η Αστρολογία.

Βλέπετε τι γράφετε , ή μας περάσατε σαν αυτούς που σας παίρνουν τηλέφωνο και κάθονται και σας ακούνε παθητικά σε ο,τι τους λέτε;;;


2..Λετε : «Επομένως αν πριν από τις θεολογικές αναλύσεις, που έγιναν εκ των υστέρων, αν κάποιος ασχολείτο με αυτά, θα ήταν υπόλογος απέναντι στην εκκλησία για το επάγγελμα που εξασκούσε; Θα μου πείτε, όχι, γιατί η εκκλησία, αυτό το είχε υπ’ όψη της. Αν είναι έτσι, γιατί δεν θα το διευκρίνιζε αμέσως και θα περίμενε, τόσους πολλούς αιώνες μετά να το διευκρινίσει;»

Μα το έχουν αναλύσει οι κανονολόγοι το γιατί!
Διαβάζετε τι σας γράφουμε η είστε μαθημένος μόνο να σας ακούνε, σαν αυτούς που σας παίρνουν τηλέφωνο;;;
Δεν σας πήραμε τηλέφωνο για προβλέψεις εμείς κ.Δημήτριε Παπευ Μου, μπλογκ είναι εδώ.

Εγώ σας απαντώ με βάση το πρώτο σχόλιό σας. Λύσαμε τα θέματα που θέσατε στο πρώτο σχόλιό σας ώστε να περάσουμε στα άλλα;;;

Είπατε πρώτα για την Ελληνική Γραμματεία και έπειτα για τα Μαθηματικά.
Σας έδειξα και εγώ και οι άλλοι ότι κάνετε λάθος.Αν’αυτού κάνετε και τον πονηρό, αποφεύγοντας να παραδεχθείτε τα σφάλματά σας.
Για το θέμα με τον Σχολάριο και τη λέξη «Έλλην» πάλι σας απάντησε με τεκμήρια ο άλλος συνομιλητής σας.Παραδεχθείτε τα σφάλματά σας.

Μετά από αυτά έχει σειρά το θέμα με τους Μάγους .Έτοιμη την έχω την απάντηση ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ μέσα από τους Πατέρες, εδώ και δυό μέρες.

Ι.Γ

Ανώνυμος είπε...

Τα υπόλοιπα που αναφέρετε είναι καινούργια θέματα, και δεν θα σας απαντήσω διότι θα χαθεί η συζήτηση. Είναι εμφανές ότι τραβάτε ζόρι αφού νομίσατε ότι μπήκατε σε κανένα τυχαίο μπλογκ.Δεν πειράζει όμως, νωρίς αντιληφθήκατε σχετικά με το τι σημαίνει Αντιαιρετικος.

Αλήθεια , αυτοικανοποιείστε όταν λέτε πως κάνατε τον θεολόγο σκόνη στην εκπομπή;;; Έτσι τον κάνατε σκόνη, ξεκινήσατε τη συζήτηση για το (Α) θέμα και στο τέλος φτάσατε να τον ρωτάτε άλλα 200 μαζί όπως εμάς εδώ;;;

Λέτε : «Ευχαριστώ και έτσι τελειώνω, την ατέρμονα μεταξύ μας συζήτηση.»

Εσείς την κάνετε ατέλειωτη κι όχι εμείς.Δεν μας παραθέσατε και κάτι σημαντικό εδώ μέσα.Εμείς απαντάμε μέσα από τις πηγές ενώ εσείς απαντάτε σύμφωνα με το πως γυρίζουν οι Πλανήτες και περιμένετε να δεχθούμε τις απαντήσεις σας ασυζητητί!!!!.

Λυπάμαι πολύ που δεν έχετε απαντήσεις κ.Δημήτριε Παπάυ Μου.
Εμάς δεν μας πειράζουν αυτά που εσείς γράψατε, ΓΙΑΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ και οποίος θα μπαίνει μέσα εδώ θα βλέπει εις αεί την ποδοσφαιρική ντρίπλα σας.

O Χρηστάκης είχε ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ.

Και ο Στέλιος έχει δίκιο που σας λέει : “Μόνο το αποκρυφιστικό στοιχείο καταδικάστηκε, αλλά κατανοώ τον λόγο που δεν το παραδέχεστε”.

Κι εγώ κατανοώ το λόγο που δεν το παραδέχεστε, κ.Δημήτριε Παπέυ Μου, πως καταδικάστηκε το Αποκρυφιστικό στοιχείο, και πιστεύω είναι ο ίδιος ο ΛΟΓΟΣ με αυτόν που εννοεί ο Στέλιος.

Ι.Γ.

Papey είπε...

Αν και είπα πως τελείωσα την συζήτηση μαζί σας, εσείς την ξανανοίγετε με απρεπείς χαρακτηρισμούς, προς το πρόσωπό μου, στους οποίους διακρίνω τάσεις ειρωνείας και εμπαιγμούς με έπαρση ιεροεξεταστών. Δυστυχώς για σας τα μη αντικειμενικά συμπεράσματά σας δεν πείθουν κανένα άλλο, παρά μόνον τον εαυτό σας.
Στις πολυσέλιδες ανταλλαγές σχολίων μας, δεν απαντήσατε σε βασικές ερωτήσεις μου ευθέως, καθ΄ όσον όπως γράφετε είναι νέα θέματα που έβαλα προς συζήτηση, ενώ σε άλλες δώσατε υπερδογματικές μη ικανοποιητικές απαντήσεις. Όσο για τους όρους που χρησιμοποιήσατε για ποδοσφαιρικές ντρίπλες (το σωστό είναι τρίπλες) δεν ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο και δεν τις ξέρω.
Αν οποιοσδήποτε διαβάσει την σειρά των σχολίων θα καταλάβει πως πέρα από τον φανατισμό σας, τον οποίον αποκαλείτε Αντιαιρετικό -που αν βίωνε στην εποχή του Χριστού θα αποτελούσε συναιτία για την Σταύρωσή Του - δεν έχετε να προτάξετε τίποτε άλλο.
Όσο για το αν εσείς με βρίσκετε ΑΝΕΠΑΡΚΗ θα το κρίνουν οι αναγνώστες σας και όχι εσείς οι τρεις , που μου απαντήσατε, ο Χρήστος, ο Στέλιος, ο Κώστας και ο επονομαζόμενος και ανώνυμος!!!.
Αντίθετα τόσο ξέρετε από αστρολογία, για την οποία έχετε βαθιά μεσάνυχτα, τόσα λέτε, με αποκορύφωμα να την συσχετίζετε με τις χαρτορίχτρες και τα Ταρώ, παρασυρμένοι από παραπλανητικά διαφημιστικά, περιοδικών, που εμπαίζουν τους αδαείς.
Για να μην μακρηγορήσω, σας αναφέρω μόνο έναν από τους χιλιάδες σοβαρούς μελετητές της αστρολογίας, τον αστρονόμο Κέπλερ.
Ο Γιοχάνες Κέπλερ (Johannes Kepler) Γερμανός αστρονόμος (27 Δεκεμβρίου 1571 – 15 Νοεμβρίου 1630) και καταλυτική φυσιογνωμία στην επιστημονική επανάσταση των νεότερων χρόνων. Υπήρξε επίσης μαθηματικός και συγγραφέας, ενώ άσκησε κατά καιρούς και την αστρολογία. Θεσμοθέτησε τους «Νόμους του Κέπλερ» για την κίνηση των πλανητών, που γίνονται δεκτοί από τους αστρονόμους μέχρι και σήμερα:
Νόμος των ελλειπτικών τροχιών.
Νόμος των ίσων εμβαδών
Νόμος των περιόδων:
Πηγή: Βικιπαίδεια

Όταν κατηγορείτε κάτι, θα πρέπει τουλάχιστον, να γνωρίζετε το αντικείμενο, που κατηγορείτε.
Εσείς που γνωρίζετε τα πάντα, στην ερώτησή μου, για θεολογικό θέμα, που υποτίθεται είστε ειδικοί:
Στο αν δηλαδή, ο Οικουμενικός πατριάρχης, θα πρέπει να έχει την προσφώνηση «παναγιώτατος» όταν ο Ίδιος ο Θεός μας έχει τον τίτλο «άγιος» υποβαθμίσατε τα λόγια του ίδιου του Κυρίου μας:
Ιω ΙΓ-16. αμήν αμήν λέγω υμίν, ουκ έστι δούλος μείζων του κυρίου αυτού, ουδέ απόστολος μείζων του πέμψαντος αυτόν.
Και μου απαντήσατε ότι:
Ο άγιος Ιγνάτιος μας λέει ότι ο επίσκοπος στέκεται εις τόπον Θεού. Και οι πρεσβύτεροι εις συνέδριο αποστόλων.
Και αν είναι έτσι, υπερτερούν οι ιδιότητες θνητών ανθρώπων έναντι των ιδιοτήτων του Ιδίου Του Θεού;
Αυτός δεν είναι ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΟΣ αγώνας που κάνετε ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ και φανατικός είναι,
από άτομα με υπέρμετρη έπαρση για το άτομό τους, του τύπου – μας κάνετε και γελάμε εδώ μέσα, το έχετε καταλάβει, έχετε γίνει ρεζίλι, αποδείξτε την σοβαρότητά σας, τώρα είδατε «τι εστί» αντιαιρετικός, παραθέτετε τα ολισθήματά σας – Το αν είμαι σοβαρός σε μάτια με παρωπίδες δεν ξέρω και δεν ασχολούμαι μ΄ αυτό, ένα έμαθα από τον μακαριστό, τον ιερέα παππού μου και τον θεοσεβούμενο πατέρα μου, οι Χριστιανοί διακρίνονται για το ήθος και την ταπεινότητά τους και όχι για την έπαρση και την ειρωνεία τους.

Χρήστος – αντιαιρετικός είπε...

Κ. Παπέυ καλημέρα σας

Γράψατε: «Όσο για το αν εσείς με βρίσκετε ΑΝΕΠΑΡΚΗ θα το κρίνουν οι αναγνώστες σας και όχι εσείς οι τρεις , που μου απαντήσατε, ο Χρήστος, ο Στέλιος, ο Κώστας και ο επονομαζόμενος και ανώνυμος!!!.»

Προφανώς έχετε εκνευριστεί και βρίσκεστε σε σύγχυση.

Κατ’ αρχάς μπορείτε να μου δείξετε σχόλιό μου που σας βρίσκω ανεπαρκή; Αν ναι σας ζητώ συγγνώμη αν όχι οφείλετε να ζητήσετε εσείς.

Δεύτερον. Σας ρώτησα κάτι που όχι μόνο αποφύγατε να απαντήσετε, επειδή ήταν ένα ακόμη ολίσθημά σας – όπως με την ΣΤ΄ Οικουμενική Σύνοδο – αλλά και επιτεθήκατε χωρίς λόγο, υπό το κράτος του εκνευρισμού στο πρόσωπό μου και με χαρακτηρίσατε φανατικό και αιρετικό.

Θα ήθελα λοιπόν να μου δείξετε σε ποιο σημείο του μεταξύ μας διαλόγου φαίνεται αυτός ο φανατισμός μου και η αίρεσή μου.

Αναμένω.

Χρήστος – αντιαιρετικός

Unknown είπε...

Δεν έχω να πω κάτι παραπάνω , αφού βλέπω να μην απαντάτε επί της ουσίας. Να μην χάσετε και το ψωμάκι σας κιόλας.

Απλά θα αναφέρω τα εξής σχετικά με το "Παναγιώτατος". Αυτή η προσφώνηση μεταβαίνει στην ιδιότητα και όχι στο πρόσωπο, επομένως το εδάφιο που λέτε δεν έχει καμία σχέση με αυτό που θέλετε να πείτε.

Ο άγιος Ιγνάτιος ήδη απο τον δεύτερο αιώνα, στην επιστολή του προς Μαγνησιοίς αναφέρει
" προκαθημένου του επισκόπου εις τόπον θεού και των πρεσβυτέρων εις τόπον συνεδρίου των αποστόλων...".

Τον επίσκοπο Σμύρνης, Πολύκαρπο, τον ονομάζει "θεομακαριστότατε" (Πρός Πολύκαρπο).

Κατά την λογική σας, κάνει λάθος ο άγιος Ιγνάτιος. Αυτά υπάρχουν στο βιβλίο του κου Κρικώνη ''Αποστολικοί Πατέρες'', όπου απο την μια έχει το κείμενο και στην άλλη την μετάφραση.

Πρωτοχριστιανικές προσφωνήσεις.

Unknown είπε...

O Ιωάννης ο Χρυσόστομος μας διδάσκει ότι η τιμή στον ιερέα μεταβαίνει στον ίδιο τον Κύριο Ιησού Χριστό. Έτσι, και οι προσφωνήσεις τιμάν ουσιαστικά τον ίδιο τον Θεό.

Ας αφήσουμε, επιτέλους, τους Πατέρες μας να μας διδάξουν τα θεία λόγια.
"Ας το ακούσουν οι σημερινοί, πόσα προνόμια έδιναν την παλαιάν εποχή εις τους ιερείς των ειδώλων, και ας διδαχθούν λοιπόν να παρέχουν έστω και την ιδίαν τιμήν εις εκείνους που έχει ανατεθεί το έργον της διακονίας του Θεού των όλων. Διότι, αν εκείνοι, αν και εζούσαν μέσα εις την πλάνην και ελάτρευαν τα είδωλα, επειδή ενόμιζαν με αυτό οτι απονέμουν πολύ μεγαλυτέραν αμοιβή εις τα είδωλα, απέδιδαν δια τούτο είς του υπηρέτας των ειδώλων τόσον μεγάλας τιμάς, πόσοι κατακρίσεως άξιοι δεν θα ήσαν οι σημερινοί που αποστερούν την υπηρεσίαν αυτήν προς τους ιερείς; Ή δεν γνωρίζετε ότι η τιμή μεταβαίνει εις τον Κύριον των όλων; Μή λοιπόν συγκεντρώνεις την προσοχήν σου προς εκείνον που δέχεται την τιμήν. Διότι δεν οφείλεις να κάμεις δι'αυτόν εκείνα που ημπορείς να κάμης, αλλά δι'εκείνον που υπηρετεί, δια να λάβεις πλουσιοπάροχα και τας αμοιβάς απο εκείνον. Δια τούτο και έλεγεν, <> και << Ο δεχόμενος προφήτην εις όνομα προφήτου, μισθόν προφήτου λήψεται>>.
(Ιωάννου Χρυσοστόμου έργα, τόμος 5, ΕΠΕ)

Ανώνυμος είπε...

Συνεχίστε να γράφετε κ.Δημήτριε Παπέυ, ώστε να εκτίθεστε περισσότερο.

Λέτε : «Αν οποιοσδήποτε διαβάσει την σειρά των σχολίων θα καταλάβει πως πέρα από τον φανατισμό σας, ...- δεν έχετε να προτάξετε τίποτε άλλο».

Στο πρώτο σχόλιό σας ισχυρισθήκατε ότι καταδικάστηκαν από την Εκκλησία : 1.H Αρχαία Ελληνική Γραμματεία και 2.Τα μαθηματικά.
Εμείς , στην απάντησή μας, δεν σας είπαμε τη γνώμη μας, όπως κάνατε εσείς, αλλά αντιπαρατάξαμε τι λέγουν οι Κανονολόγοι, οι Αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς και οι Σύγχρονοι Επιστήμονες.! Εσείς στην απάντησή σας μας είπατε τη γνώμη σας, λες και είμαστε πελάτες σας και σας πήραμε τηλέφωνο να μας κάνετε προβλέψεις.

Όπως αυτοί δεν αμφισβητούν ότι λέτε , έτσι νομίσατε ότι θα κάνουμε κι εμείς εδώ.
Ποιός το λέει ότι καταδίκασε η Εκκλησία την Αρχαία Γραμματεία ;;; Μα ο κ.Παπέυ! Αααα, αν το λέει ο κ.Παπέυ πρέπει να το δεχθούμε ασυζητητί.Δεν είμαστε πελάτες σας κ.Παπέυ εδώ μέσα, το έχετε καταλάβει αυτό;;;

Επόμενο είναι το θέμα των Μάγων. Εκτός αυτού ανοίξατε κι άλλα 4-5 θέματα.Όταν δεν απαντάτε στο ένα θέμα και ανοίγετε άλλα θέματα, την ίδια ώρα, όπως κάνατε εσείς, τότε ο αναγνώστης βλέπει την αδυναμία σας.

2. Λέτε : «Ο Γιοχάνες Κέπλερ (Johannes Kepler) Γερμανός αστρονόμος (27 Δεκεμβρίου 1571 – 15 Νοεμβρίου 1630) και καταλυτική φυσιογνωμία στην επιστημονική επανάσταση των νεότερων χρόνων». Πηγή: Βικιπαίδεια

Ααααααα !!!! Τι βλέπω! Αποφασίσατε επιτέλους να μας παραπέμψετε και κάπου αλλού, εκτός από τις προσωπικές γνώμες και προβλέψεις σας;;;.

Ας δούμε τι ΑΛΛΟ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΒΙΒΚΙΠΑΙΔΕΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΑΠΕΜΨΑΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΟ ΔΕΙΞΑΤΕ.

«Ο Κέπλερ περιφρονούσε τους αστρολόγους που ικανοποιούσαν τις ορέξεις των απλών ανθρώπων χωρίς γνώση των γενικών και αφηρημένων κανόνων, αλλά είδε τη σύνταξη αστρολογικών προγνώσεων ως το μόνο δυνατό τρόπο για να συντηρήσει την οικογένειά του, ιδίως μετά την έναρξη του φοβερού και άκρως καταστρεπτικού για την πατρίδα του «Τριακονταετούς Πολέμου»». Πηγή ¨Βικιπαίδεια, λήμμα «Γιοχάννες Κέπλερ».

Άρα κ.Δημήτριε Παπέυ Μου, αναγκάστηκε με λίγα λόγια να εξασκήσει την Αστρολογία για βιοποριστικούς λόγους ,ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ με την Αστρονομία, ενώ πρώτα ο ίδιος περιφρονούσε τους Αστρολόγους.Αργότερα βέβαια , είχε υιοθετήσει μια ενδιάμεση στάση μεταξύ «υπέρ» και «κατά» προς την Αστρολογία.

Η Βικιπαίδεια που μας παραθέσατε αναφέρει πως η Αστρολογία είναι Ψευδοεπιστήμη- προκατάληψη, και απέτυχε επανειλημμένα να αποδείξει την αξία της : "Η Αστρολογία είναι μια τέχνη με μακραίωνη παράδοση αλλα θεωρείται σήμερα, αναλόγως την αστρολογική σχολή σκέψης, ως ψευδοεπιστήμη[1], παραεπιστήμη ή απλή προκατάληψη[2] μιας και απέτυχε επανειλημμένα να αποδείξει την αξία της σε αριθμό ελεγχόμενων μελετών. [2][3]. Επιστήμονες όπως ο ψυχολόγος Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ[4], διερεύνησαν την αστρολογία στα πλαίσια της υπόθεσης μη αιτιατών αρχών, (π.χ. συγχρονικότητα)[5].Η Αστρολογία δεν πρέπει να συγχέεται με την Αστρονομία, την επιστημονική μελέτη των ουρανίων σωμάτων. Αν και έχουν κοινές ρίζες από την εποχή των Βαβυλωνίων και Αιγυπτίων αστροπαρατηρητων, η αστρονομία έχει προοδεύσει σε κοινά αποδεκτή επιστήμη, ενώ η αστρολογία όχι". Πηγή ¨Βικιπαίδεια, λήμμα «Αστρολογία»


Λέτε : «Αυτός δεν είναι ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΟΣ αγώνας που κάνετε ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ και φανατικός είναι,
από άτομα με υπέρμετρη έπαρση για το άτομό τους, του τύπου – μας κάνετε και γελάμε εδώ μέσα, το έχετε καταλάβει, έχετε γίνει ρεζίλι,…»

Κοιτάξτε τον εαυτό σας που γίνεστε ρεζίλι σε κάθε σχόλιο εδώ μέσα κι αφήστε μας εμάς.Να πως γίνατε ρεζίλι : Μας παραθέσατε τον Γιοχάννες Κεπλερ που κατηγορούσε τους Αστρολόγους!.

Συνεχίστε κ.Δημήτριε Παπέυ, όσο περισσότερο γράφετε εδώ μέσα στον Αντιαιρετικό, άλλο τόσο θα φαίνεται η τακτική σας, και την ίδια ώρα από εμάς θα πέφτουν οι παραπομπές σε Επιστήμονες τωρινούς και παλαιούς.

Δηλαδή για να μην μας πείτε φανατικούς θα πρέπει κι εμείς να δεχθούμε ασυζητητί τα όσα μας λέτε εδώ;;;


Y.Γ.Κι ένα δευτερεύον θέμα.
Αν χτυπήσετε στο google τη λέξη « ντρίπλα» θα σας βγάλει σε ποδοσφαιρικές σελίδες- βίντεο που εννοούν ότι εννοώ κι εγώ.

Ι.Γ.

Ανώνυμος είπε...

ΛΕΤΕ : “Αν και είπα πως τελείωσα την συζήτηση μαζί σας, εσείς την ξανανοίγετε με απρεπείς χαρακτηρισμούς, προς το πρόσωπό μου, στους οποίους διακρίνω τάσεις ειρωνείας και εμπαιγμούς με έπαρση ιεροεξεταστών”.

Τίποτα από τα όσα γράψαμε δεν έχει στόχο εσάς ως πρόσωπο.
Δεν σας ξέραμε άλλωστε ούτε και απευθυνθήκαμε σε εσάς εμείς πρώτοι.

Αυτό που συζητάμε εδώ είναι οι προσωπικές ανακρίβειες που εκσφενδονίσατε προς την Εκκλησία ότι (δήθεν) καταδίκασε τα Μαθηματικά και την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία.
Αυτές τις ανακρίβειές σας να τις ονομάσετε απρεπείς χαρακτηρισμούς, θα έλεγα και ατυχείς, και κι όχι τα επιχειρήματα μας.

Όταν λέτε ότι καταδίκασε την Αρχαία Ελληνική Γραματεία και τα Μαθηματικά αυτά θα πρέπει να τα υποστηρίξετε με στοιχεία και όχι προβάλλοντας μόνον ο,τι σας κατέβει ως προσωπική κρίση.

Μέχρι τώρα δεν το έχετε κάνει και αυτό σας κατατάσσει στους μη σοβαρούς συζητητές.

Κρίμα όμως γιατί στην αρχή νομίσατε ότι μπήκατε σε κανένα τυχαίο blog και γι’αυτό είπατε στο πρώτο σχόλιό σας : «Εντέχνως κ. Ιγνατίου Ε. Γ, η αστρολογία παρουσιάζεται σαν μυστικιστική τέχνη, κάτι που πόρο απέχει από την πραγματικότητα».

Και στη Βικιπαίδεια δεν παραδέχονται την Αστρολογία ως επιστήμη κ.Παπέυ!
Προκατειλημμένοι είναι κι αυτοί;;;

Ι.Γ.

Κώστας Γ. είπε...

Προσέξτε πόσο απλά είναι τα πράγματα κύριες Παπέυ. Μας λέτε:
"Τα λόγια όμως του Κυρίου μας είναι ξεκάθαρα"

Εδώ, αποκαλείτε τον Θεό, με τον τίτλο ο "Κύριος".

Tαυτόχρονα όμως, αποκαλείτε με τον ίδιο ακριβώς τίτλο, ένα μέλος της παρέας μας:

"Δεν τον ξέρω τον κύριο αυτόν, που περιγράφει το πιο πάνω γεγονός..."

Για να καταλάβετε λοιπόν ότι και ο λαϊκισμός πρέπει να έχει και όρια, με όσα λέτε για τους ορθοδόξους και τους τίτλους Άγιος, Παναγιώτατος κ.λπ., οι οποίοι απευθύνονται στο λειτούργημα και όχι στα πρόσωπα, μας δίνετε το δικαίωμα, ενώ κατηγορείτε εμάς, να πούμε κι εμείς ότι βλασφημείτε, αφού καλείτε έναν άνθρωπο "Κύριο" και με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, απευθύνεστε στον Θεό!


Πάμε και στο τελευταίο.

Καταρχάς, η λέξη Αστρολόγος δεν έχει μόνο μία σημασία:

"Τόσο στην Αρχαία Ελλάδα όσο και σε νεότερους χρόνους και στις μέρες μας κατεξοχήν, τα άστρα και η μελέτη τους έπαιξαν και παίζουν σημαντικό ρόλο στις αντιλήψεις αρκετών ανθρώπων Έτσι, ήδη στην Αρχαία δημιουργήθηκαν η επιστημονική μελέτη των άστρων, η αστρονομία, και ο αστρονόμος, αλλά και η εμπειρική (συχνά μαγική, μυστικιστική και παραπλανητική) ερμηνεία των άστρων, η αστρολογία, και ο αστρολόγος (αρχικά μάλιστα ο αστρολόγος σήμαινε ό,τι και ο αστρονόμος, που πρωτοαπαντά στον Πλάτωνα)"

(Μπαμπινιώτης Γεώργιος, 'Λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας', 2η έκδ. εμπλουτισμένη, Κέντρο Λεξικολογίας, Αθήνα 2005, σελ. 302).

Το κρατάμε αυτό, για να αποδείξουμε ότι ο Τρεμπέλας παρ' όλο που γράφει τη λέξη "αστρολόγος" δεν εννοεί το ΔΙΚΟ σας επάγγελμα!

Είναι δεδομένο ότι ο Τρεμπέλας ονομάζει δεισιδαιμονία και ψευδο-επιστήμη την αστρολογία στο βιβλίο που προαναφέραμε.
Επίσης όμως, για να μην έχετε και ψευδαίσθηση ότι η Βίβλος είναι υπέρ της αστρολογίας, διαβάζουμε στον προφήτη Ησαΐα τα εξής, τα οποία πάλι μεταφράζει ο Τρεμπέλας:

Ησαΐας, 47,13-15, μετάφραση Τρεμπέλα:
13. Έχεις πολύ κοπιάσει με τας συμβουλάς των πολυπληθών συμβούλων σου. Ας σταθούν λοιπόν, ας σηκωθούν όρθιοι και ας σε σώσουν οι αστρολόγοι του ουρανού. Αυτοί που παρατηρούν τας κινήσεις των αστέρων, ας αναγγείλουν εις σε, τι μέλλει να σου συμβή και τι θα έλθη επί σου.
14. Ιδού όλοι οι αστρολόγοι σαν φρύγανα επί πυρός θα κατακαούν και δεν θα γλιτώσουν την ζωήν των από την φλόγα διότι θα μεταβληθής, ω Βαβυλών, εις άνθρακας αναμμένους διά να καθίσουν ούτοι εις αυτούς.
15. Αυτοί, που ούτε τους εαυτούς τους δεν θα μπορέσουν να βοηθήσουν, θα είναι βοήθεια σου! Εκοπίασας εν τη μετ' αυτών αναστροφή και εμπιστοσύνη σου από την νεότητα σου. Άνθρωπος υπόκειται εις πλάνην και επλανήθη σαν άνθρωπος, συ όμως επλανήθης τόσον πολύ, ώστε δεν θα υπάρχη σωτηρία διά σε
.

Και προσθέτει ο Τρεμπέλας σε υποσημείωση:

"Ενταύθα δε οι αστρολόγοι και λοιποί μάγοι λέγονται μετάβολοι και έμποροι, ως εκμεταλλευόμενοι τους απλουστέρους και πλουτίζοντες εαυτούς διά της ασκήσεως των αποκρύφων τεχνών".

(Τρεμπέλας Ν. Παν., 'Υπόμνημα εις τον Προφήτην Ησαΐαν', 3η έκδ., 'Ο Σωτήρ', Αθήνα 1990, σελ. 541-542)


Κατά συνέπεια αγαπητέ κύριε μην παριστάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε για πιο λόγο σας παρέπεμψα σε άλλο βιβλίο του!
Ο Τρεμπέλας κρίνει πολύ αρνητικά τους αστρολόγους ως ψευδοεπιστήμονες, ως δεισιδαίμονες, ως εκμεταλλευτές. ΑΡΑ, με το "αστρολόγοι" του Ματθ. 2,1, είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ ο Τρεμπέλας να εννοεί αυτό που εσείς θέλετε να εννοεί! Δεν θέλει εξυπνάδα για να το καταλάβετε.
Προφανώς ο Τρεμπέλας με την λέξη "αστρολόγοι" εννοεί παρατηρητές των άστρων και σίγουρα, ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΜΑΓΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ του όρου.

Μην μας παριστάνετε τον αφελή επιτέλους
.

Papey είπε...

Τα αποσπασματικά κείμενα δείνουν άλλη εντύπωση γι΄αυτό δώσατε μέρος του κειμένου για να ρίξετε τη λάσπη σας κ.Ανώνυμε δεν συνεχίσατε γιατί το πιό κάτω κείμενο σας εξηπηρετούσε. Να τι γραφει το σχετικό κομμάτι στο οποίο αναφέρεστε:
Την εποχή του Κέπλερ, η Αστρονομία και η Αστρολογία δεν ήταν διαχωρισμένες όπως σήμερα. Ο Κέπλερ περιφρονούσε τους αστρολόγους που ικανοποιούσαν τις ορέξεις των απλών ανθρώπων χωρίς γνώση των γενικών και αφηρημένων κανόνων, αλλά είδε τη σύνταξη αστρολογικών προγνώσεων ως το μόνο δυνατό τρόπο για να συντηρήσει την οικογένειά του, ιδίως μετά την έναρξη του φοβερού και άκρως καταστρεπτικού για την πατρίδα του «Τριακονταετούς Πολέμου». Ωστόσο, ο ιστορικός John North, σημειώνει την επίδραση της αστρολογίας στην επιστημονική του σκέψη ως εξής: «αν δεν ήταν και αστρολόγος, πιθανότατα δεν θα είχε παραγάγει το αστρονομικό του έργο για τους πλανήτες στη μορφή που το έχουμε σήμερα». Πάντως οι απόψεις του Κέπλερ για την Αστρολογία ήταν ριζικά διαφορετικές από εκείνες της εποχής του. Υποστήριξε ένα αστρολογικό σύστημα βασισμένο στις «αρμονικές» του, δηλαδή στις γωνίες που σχηματίζουν μεταξύ τους τα ουράνια σώματα και σε αυτό που ονομάσθηκε «η μουσική των σφαιρών». Πληροφορίες για τις θεωρίες του αυτές υπάρχουν στο έργο του Harmonice Mundi. Η προσπάθειά του να θέσει την Αστρολογία σε στερεότερες βάσεις οδήγησε στο έργο του De Fundamentis Astrologiae Certioribus («Περί των περισσότερο ασφαλών θεμελίων της Αστρολογίας») (1601). Στο «Ο ενδιάμεσος τρίτος», μία «προειδοποίηση προς θεολόγους, ιατρούς και φιλοσόφους» (1610), θέτοντας τον εαυτό του ως «τρίτο άνθρωπο» ανάμεσα στις δύο ακραίες θέσεις «υπέρ» και «κατά» της Αστρολογίας, ο Κέπλερ συνηγόρησε για το δυνατό της ευρέσεως μιας καθορισμένης σχέσεως μεταξύ των ουράνιων φαινομένων και των γήινων γεγονότων.

Περί τα 800 ωροσκόπια και γενέθλιοι χάρτες που συνέταξε ο Κέπλερ σώζονται σήμερα, συμπεριλαμβανομένων του δικού του και μελών της οικογένειάς του. Ως μέρος των καθηκόντων του στο Γκρατς, ο Κέπλερ εξέδωσε μία πρόγνωση για το έτος 1595 στην οποία προέβλεψε μία εξέγερση των χωρικών, εισβολή των Τούρκων και δριμύ ψύχος, όλα με επιτυχία, η οποία του έδωσε φήμη. Ως Αυτοκρατορικός Μαθηματικός εξήγησε στον Ροδόλφο Β΄ τα ωροσκόπια του Αυτοκράτορα Αυγούστου και του Προφήτη Μωάμεθ, και έδωσε μια αστρολογική γνωμάτευση για το αποτέλεσμα ενός πολέμου ανάμεσα στη Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας και τον Παύλο Ε΄

Αυτά Η ΛΑΣΠΗ ΣΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ.
ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΧΩΜΑ ΑΥΤΟΣ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΦΙΑΞΕΤΕ ΟΣΗ ΘΕΛΕΤΕ. ΒΟΥΛΙΑΞΤΕ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΜΕΣΑ Σ' ΑΥΤΗ. ΚΑΤΗΓΟΡΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΥΡΑ ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΙΣΜΟΥ ΣΑΣ. Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΒΓΗΚΕ. Ο ΠΑΠΕΥ ΚΑΙ Η ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ .....ΑΛΛΑ ΞΕΧΑΣΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΥΡΕΣ ΤΩΝ ΙΕΡΟΕΞΕΤΑΣΤΩΝ ΕΧΟΥΝ ΣΒΥΣΕΙ ΠΡΟ ΠΟΛΛΟΥ. ΦΘΗΝΑ ΤΗΝ ΓΛΥΤΩΣΑ. ΦΕΥΓΩ ΤΑΠΕΙΝΟΣ ΟΠΩΣ ΜΠΗΚΑ ΚΑΙ ΣΑΣ ΑΦΗΝΩ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑΣ ΣΑΣ. ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΑΔΕΚΑΣΤΟ ΚΡΙΤΗ ΘΑ ΣΑΣ ΚΡΙΝΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕ ΚΡΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΚΡΙΤΗΡΙΑ.

Κώστας Γ. είπε...

Ούτε στην ιερά Εξέταση βρίσκεστε, αλλά ούτε και σε ταινία με συμπρωταγωνιστή τη Μάρθα Βούρτση.

Γι' αυτό, αφού το θέλετε, απλώς αποχωρήστε χωρίς μελό και χωρίς να παριστάνετε τον Βασιλάκη Καΐλα...

Ανώνυμος είπε...

Λέτε : «Τα αποσπασματικά κείμενα δείνουν άλλη εντύπωση γι΄αυτό δώσατε μέρος του κειμένου για να ρίξετε τη λάσπη σας κ.Ανώνυμε δεν συνεχίσατε γιατί το πιό κάτω κείμενο σας εξηπηρετούσε. Να τι γραφει το σχετικό κομμάτι στο οποίο αναφέρεστε:…»


Έδωσα τη διεύθυνση του κ.Παπέυ;;;
Μπορεί ο καθένας να πάει εκεί και να διαβάσει το υπόλοιπο άρθρο.
Μήπως να βγείτε κι από πάνω , αφού πρώτος εσείς παραπέμψατε εκεί αλλά κρύψατε τη γνώμη για την Αστρολογία που είχε ο Κέπλερ, όπως και το λόγο που προσχώρησε σ’αυτή.


Τα βασικά στοιχεία του είναι τα εξής : Ήταν Αστρονόμος στην αρχή. Αναγκάστηκε αργότερα για να θρέψει την Οικογένεια του να κάνει τον Αστρολόγο.Αυτό είναι ξεκάθαρο κ.Δημήτριε Παπέυ μου. Γιατί το κρύψατε και δεν μας το γράψατε στην αρχή;;;

To oτι περιφρονούσε την Αστρολογία στην αρχή , το γράφει το κείμενο μέσα.

Προσπάθησε να θέσει την Αστρολογία σε Επιστημονικες βάσεις από την αρχή και έτσι υιοθέτησε μια τρίτη οδό μεταξύ (υπέρ-κατά). Ήθελε ο άνθρωπος να δώσει επιστημονική χροιά αλλά δεν τα κατάφερε.
Το υπόλοιπο κείμενό μας λέει ότι συνέταξε ωροσκόπια και ότι 2 φορές πρόβλεψε κάτι και έγινε. Φυσικό ήταν εφόσον ασχολήθηκε με την Αστρολογία να συντάξει και ωροσκόπια, οπως φυσικό είναι άμα κάνω κι εγώ 200 προβλέψεις θα πεσω μέσα σε κάποια από αυτές .Δεν μπορεί!!!.Μέρος του επαγγέλματος του ήταν αυτά.

Είναι αποκαλυπτικός ο Κέπλερ που λέει ότι στην αρχή το έκανε για να ζήσει τα παιδάκια του.

ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΕ Κ.ΠΑΠΕΥ ΜΟΥ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΑΥΤΟ, ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΕ ;;;
KAΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΕΚΤΕΘΕΙ ΑΦΟΥ η Βικιπαίδεια γράφει πως
«Η Αστρολογία δεν πρέπει να συγχέεται με την Αστρονομία, την επιστημονική μελέτη των ουρανίων σωμάτων. Αν και έχουν κοινές ρίζες από την εποχή των Βαβυλωνίων και Αιγυπτίων αστροπαρατηρητων, η αστρονομία έχει προοδεύσει σε κοινά αποδεκτή επιστήμη, ενώ η αστρολογία όχι».

Δεν απέδειξε η Αστρολογία ότι είναι Επιστήμη κ.Παπέυ μου.Άρα δεν είναι επιστήμη αυτό που εξασκείτε εσείς σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια , αλλά : “ψευδοεπιστήμη[1], παραεπιστήμη ή απλή προκατάληψη[2] μιας και απέτυχε επανειλημμένα να αποδείξει την αξία της σε αριθμό ελεγχόμενων μελετών’’

Παράδειγμα δεν αποτελεί ο Κέπλερ για την Αστρολογία αφού ασχολήθηκε εξαιτίας της πείνας και για βιοποριστικούς λόγους ενώ πρώτα την ΚΟΡΟΙΔΕΥΕ.Δεν τον Ήλκυσε ως Επιστήμη ,αλλα για να φάει το ψωμάκι του πήγε εκεί.Το ομολογεί!

Ι.Γ.

Ανώνυμος είπε...

Θέλετε να φύγετε κ.Παπέυ , είναι φανερό, γιατί πλέον σας έζωσαν τα φίδια εδώ μέσα!Το περάσατε για εκπομπή εδώ μέσα το blog αλλά δεν σας βγήκε.

Καταλάβατε για τα καλά ότι «φυσάει πολύ εδώ μέσα» για τέτοιου είδους συκοφαντίες κατά της Εκκλησίας.

Άνανδρη ήταν η επίθεση που δέχθηκε η Εκκλησία από εσάς, αφού τα όσα είπατε ομοιάζουν με τα Νεοπαγανιστικά επιχειρήματα και φυσικά, καμία σοβαρή παραπομπή και υποστήριξη δεν έχουν.

1.Είπατε ότι καταδίκασε η Σύνοδος της Λαοδικειας στον ΛΣΤ Κανόνα της τα Μαθηματικά . Ξεσκεπάσαμε την αυθαίρετη γνώμη σας αυτή, δείχνοντας τι σημαίνει ο όρος Μαθηματικά, όχι μόνον μέσα στον Κανόνα αυτό αλλά και σε κάθε περίοδο από τον Πλάτωνα έως και τους Μεταβυζαντινούς. Παραθέσαμε τι λένε οι Αρχαιοι, τι λένε οι Κανονολογοι, ΚΑΙ ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ.

2.Είπατε πως η Εκκλησία καταδίκασε την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία (κατά τη γνώμη σας).Δείξαμε και αυτή σας την αυθαίρετη πρόβλεψη- παράβλεψη, αμάθεια, με το να σας παραθέσουμε κείμενα που δείχνουν τη συμπάθεια των Πατέρων προς τους Αρχαίους συγγραφείς!

3.Είπατε πως καταδίκασε τη φιλοσοφία (κατά τη γνώμη σας). Ξεσκεπάσαμε κι εδώ την αμάθειά σας κ.Δημήτριε Παπέυ με επιχειρήματα και παραπομπές από τις πηγές.

4.Είπατε κάτι για τους Μάγους που προσκύνησαν το θείο βρέφος επικαλούμενος τον Τρεμπελα και την Α.Γ. Σας απάντησε εμπεριστατωμένα ο κ.Κώστας, και με παραδείγματα μέσα από τον Τρεμπέλα, και μέσα από την Α.Γραφή!Τι έχετε να πείτε για τα όσα έδειξε ο Κώστας μέσα από το Βιβλίο του Ησαΐα που δείχνουν βδελυροί οι Αστρολόγοι και αναφέρεται πως θα καταστραφούν;;;

5.Είπατε για τον Σχολάριο και για τον ορό «Έλλην» μέσα στα κείμενα του Σχολαρίου . Σας απάντησε ο Κώστας με τεκμήρια μέσα από τα κείμενα του Σχολαρίου για το τι εννοεί εκεί.

6.Είπατε κάτι για τις προσφωνήσεις .Σας απάντησε ο κ.Στέλιος και κατέδειξε την αμάθειά σας με παραπομπές από τον Ιγνάτιο τον θεοφόρο, τον μαθητή του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου!

Όλα αυτά λοιπόν τα ατοπήματά σας, αποτελούν Μνημόνιο Αμάθειας εδώ μέσα, αφού όλα αναιρέθηκαν μέσα από τις πηγές με πάμπολλες παραπομπές. Αντ’αυτών εσείς μας είπατε τη γνώμη σας.

Σε κανένα από αυτά τὰ ολισθήματά σας δεν βγήκατε ως άνδρας να πείτε πως κάνατε λάθος, ή πως δεν γνωρίζατε επακριβώς τον ορό και πως, ίσως παρασυρθήκατε.

Από αυτά καταλάβαμε τι επίπεδο συζήτησης είχατε στην Εκπομπή , όπως πολύ αποκαλυπτικά το εξέθεσε ο Χρηστάκης!

Μήπως από την πλευρά σας, η απάντηση σε όλα αυτά είναι ότι παρέθεσα μια διεύθυνση και δεν την αντέγραψα ολόκληρη, ενώ πρώτος εσείς παραθέσατε από αυτή τη διεύθυνση και πρώτος εσείς είστε που δεν την αντιγράψατε ολόκληρη, συνεπώς εσείς με κατηγορείτε για κάτι που δεν κάνατε εσείς πρώτα;;;

Αστείο είναι, όπως και οι ισχυρισμοί σας κ.Δημήτριε Παπέυ !!!

Ι.Γ

Ανώνυμος είπε...

ο Κέπλερ εξέδωσε μία πρόγνωση για το έτος 1595 στην οποία

1) προέβλεψε μία εξέγερση των χωρικών)

2) εισβολή των Τούρκων)

3) και δριμύ ψύχος)


όλα με επιτυχία, η οποία του έδωσε φήμη.

Ως Αυτοκρατορικός Μαθηματικός εξήγησε στον Ροδόλφο Β΄ τα ωροσκόπια του Αυτοκράτορα Αυγούστου και του Προφήτη Μωάμεθ, και έδωσε μια αστρολογική γνωμάτευση για το αποτέλεσμα ενός πολέμου ανάμεσα στη Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας και τον Παύλο Ε΄

______________


Και η δική μου η πρόβλεψη, για αναταραχές στήν αίγυπτο, ήταν σωστή, αλλά δεν το έκανα θέμα...!


Άκης.

Ανώνυμος είπε...

Λέτε κ.Δημήτριε Παπέυ :
« Θεσμοθέτησε τους «Νόμους του Κέπλερ» για την κίνηση των πλανητών, που γίνονται δεκτοί από τους αστρονόμους μέχρι και σήμερα:
Νόμος των ελλειπτικών τροχιών.
Νόμος των ίσων εμβαδών
Νόμος των περιόδων:
Πηγή: Βικιπαίδεια

Όσο για τους Νόμους του Κέπλερ και την Αστρολογία που επικαλείστε, δείτε σας παρακαλώ τι λένε κάποια άλλοι πολύ πιο έγκριτοι από εμένα : «Επομένως οι νόμοι του Kepler έδωσαν στην αστρολογία το ισχυρότερο επιστημονικό πλήγμα».

Το άρθρο είναι εδώ
OMΙΛΙΑ και μην μας πείτε πάλι τις αστείες αιτιάσεις σας περί μισής παράθεσης του κειμένου εκ μέρους μου ,αιτιάσεις που πρώτα πρέπει να αποδώσετε στον εαυτό σας κι έπειτα στους άλλους.

Σε περίπτωση που δεν φανεί ο σύνδεσμος, η Διεύθυνση είναι http://www.e-naousa.gr/article.php?naousa=593

Ι.Γ.

Unknown είπε...

Τα στοιχεία που παρατέθηκαν είναι σπουδαία.

Ανώνυμος είπε...

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°


Ο πιστός της Αστρολογίας είναι σκλάβος τού Α­στρολόγου. Δεν μπορεί να έχει αντιρρήσεις σε τίποτα, αφού ό,τι οδηγίες τού δώσει ο Αστρολόγος υποτίθεται ότι είναι για όφελός του. Ο πιστός είναι ένα ΑΒΟΥΛΟ υπο­χείριο, ένα ρομποτάκι, μια μαριονέτα που ο αστρολόγος κινεί και χρησιμοποιεί όπως επιθυμεί και αυτό είναι κρί­ση από την προσωπική μου εμπειρία όπως τη βίωσα, σε χώρο αστρολογίας, καθαρά επιστημονικό, στη μόνη αναγνωρισμένη σχολή αστρολογίας στην Ελλάδα.

Μετά από την επώδυνη περιπλάνησή μου στο χώρο της αστρολογίας, έχω επιστρέψει στην αγκαλιά της ορ­θόδοξης πίστης, έχω ξαναβρεί τον εαυτό μου, και εύχο­μαι σε όλους τους πλανεμένους να συμβεί το θαύμα και να ελευθερωθούν από τη σαγήνη της πλάνης.





ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΟΝ ΕΓΚΟΛΠΙΟΝ www.egolpion.com

7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011







http://www.egolpion.com/8uma_astrologou.el.aspx




Άκης.

Unknown είπε...

Ο άγιος Κύριλλος Ιεροσολύμων για την αστρολογία.

http://exprotestant.blogspot.com/2011/02/blog-post_08.html

Παναής είπε...

Eυχαριστούμε απο βάθους καρδίας τους καλούς εν Χριστώ αδελφούς για την άκρως έγκυρη επιστημονική μας ενημέρωση για το θέμα παραπέμποντάς μας σε πηγές!Διερωτιούμε κ.Παπέϋ ακόμα έχετε μούτρα και συζητάτε;Συγνώμη δηλαδή ένα συγνώμη οι θεοσεβούμενοι συγγενείς σας δεν σας διδάξαν;Τελικά γιατί σας πειράζουν όλα αυτά τα σχόλια που απλώς μας ενημερώνουν και εμάς;Εσείς όντως με τα σχόλια σας μας κάνατε και γελάσαμε πάρα πολύ σας ευχαρηστούμε γιάυτό με τα σχόλια σας αναδείξατε ακόμη ένα "κρυφό"ταλέντο σας!Μάλλον απο την μπόλικη δυτικίζουσα "επιστημολογία"που διαβάσατε μπερδέψατε τις βρούτσες με τις...τσατσάρες!Και ο λόγος;Μα βέβαια άνθρωπος ψάλτης και δεν γνωρίζετε ότι η ιερά εξέταση και η πυρά δεν έχει ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με την Ορθοδοξία μας!!!Όντως είναι αρκετά άνανδρο εκμέρους σας μιά και είστε και "επιστήμονας"να εκφράζεστε και να κατηγορήτε τους σχολιογράφους "ιεροεξεταστές,αιρετικούς...κλπ!"...Τα επιχειρήματα σας όλα κιόλα απο το διαδύκτιο που στην ακαδημαϊκή επιστημονική βιβλιογραφία δεν είναι δεκτά!Καλά μην βασίζεστε στην θεοσέβια αυτών που σας διδάξαν διότι και ο Ιούδας απόστολος και μαθητής του Χριστού ήτανε(έκανε και θαύματα αλλά την συνέχεια την ξερετε!)!Δεν γνωρίζω πρώτα από όλα σαν ψάλτης αν έχετε σχέση πραγματική με την Εκκλησία και τα μυστήρια της(αν θέλετε μας λέτε,αλλά κάτι μου λέει πως όχι)...Άρα μην βασίζεστε στο ψάλσιμο σας στην Δευτέρα Παρουσία διότι υπάρχει και η λεγόμενη "θρησκευτική αθεϊα"δηλαδή πολλοί άνθρωποι πάνε εκκλησία είχανε πιστούς γονείς αλλά δεν έχουν ΚΑΜΙΑ μα ΚΑΜΙΑ σχέση με τον Χριστό και τα άγια Μυστήρια Του...και τέλος δεν σημαίνει τίποτα για όλους εμάς αν είστε 30 ή και 70 χρόνια ψάλτης απο την στιγμή που ο μεγαλύτερος "θεολόγος" του 4ουαι.ασκητής,κληρικός ταλαιπώρησε την Ορθοδοξία με τις κακοδοξίες του και την αμετανόητη συμπεριφορά του,και το όνομα αυτού Άρειος!!!Και μην ξεχνάτε κ.Ποπάυ(ούπς συγνώμη)ΠαπέΫ ήθελα να πώ πάμπολλοι Πατριάρχες,αρχιμανδρίτες,μοναχοί και λαϊκοί που ΝΟΜΙΖΑΝ ήταν ΕΝΤΟΣ Εκκλησίας στο πλήρωμα του χρόνου αποδείχτηκε το αντίθετο και καταδικάστηκαν απο τις Αγίες μας Θ' Οικουμενικές Συνόδους...άρα την αλαζωνεία που έχουμε εμείς οι ψάλτες"εγώ ψάλω του Θεού και ο Θεός μου είναι υπόχρεοςαστε την κατα μέρος...και ας ΜΕΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ και ας ΚΛΑΥΣΟΥΜΕ για τις πλάνες μας.Πολλοί άνθρωποι είναι "μέσα"στην Εκκλησία μάλλον καταφαντασίαν "εκκλησιάζονται"αλλά δεν σημαίνει ότι και θα σωθούμε κιόλλας!

Παναής είπε...

κ.Παπέϋ οφείλετε μίαν και πολλές συγνώμες όντως για τα πικρόχολα σχόλια σας...και αν έχετε την παραμικρή τσίπα άστε τα ψαλτήρια και μην παραπλανάτε τον κόσμο.Ζητώ συγνώμη αν σας στεναχώρησα αλλά αυτά διαπίστωσα απο τα σχόλια σας!Εντάξη μας κάνατε να γελάσουμε αλλά και να κλάψουμε με τις δήθεν "επιστημονικές"σας γνώσεις...πάντως όντως τα καταφέρατε να εξευτελήσετε όλον τον ανίερο κλάδο τον αστρολόγων...δεν χρειάζετε κάν να συνεχιστή η καλόπιστη κριτική των σχολίων σας (και όχι του προσώπου σας) τα καταφέρετε άριστα...εντάξη δεν θα χαθούν και τα άστρα υπάρχει και η μετάνοια...αλήθεια θα ήθελα να ξέρω έχετε σχέση με κανέναν πνευματικό;;;

Παναής είπε...

κ.Παπέϋ μου περιμένουμε να μας πείτε ακόμα δύο λόγια!Τί, μόνο επι πληρωμή μιλάτε;Αν είναι να σας πληρώσουμε προκαταβολικά να μας πείτε και τις "τύχες"μας!χαχαχαχαχχα ακόμα γελάμε με τα αστεία σαςχαχαχαχαχαχα νά στε καλά!

Ανώνυμος είπε...

''''''''''''''''''''''''''


Αγαπητοί μου, ο αστρολόγος είδε "αστεράκια"...

Δεν γνώριζε που έγραφε!

Πως και δεν είδε στα άστρα, τι τον περιμένει στόν Αντιαιρετικό;

Θα πρέπει να εξετάζει καλά, σε ποιούς μιλά, σχετικά με την ανίερη "επιστήμη" του.

Εγώ δεν σχολίασα στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά δεν υπήρχε λόγος,
παρακολουθούσα και γέλασα με την καρδιά μου!!!

κ.Παπέϋ αυτά που γράφατε τα πιστεύατε, ή τα λέγατε μόνο γιατί δεν πάει καλά το μαγαζί;



'''''''''''''''''''''''''

Παναής είπε...

Xρόνια εργάζεται στην Κύπρο,άστε θα κάνω μια έρευνα...πάντως τον περιμένουμε να μας διασκοτίσει κιάλλο δεν μας φτάνει ο προσωπικός σκοτασμός του νοός μας έχουμε και σκοταδιστές και νοσταλγούς της ιεράς εξέτασης και της πυράς, μόνο που στο ελληνικό έδαφος ευτυχώς για εσάς κ.Παπέυ μου δεν συνέβησαν τέτοιες αποτρόπαιες πράξης,διαχωρείστε επι τέλους στο "φωτισμένο"μυαλό σας την παπική "εκκλησία"απο την Ορθοδοξία...και ξαναελάτε στον διάλογο με μιά συγνώμη για αρχή...Τί στοιχίζει μιά συγνώμη;Ένα ήμαρτον και έχει ο Θεός και για εσάς!Αλλά να επιμένετε ότι μιά Οικουμενική σύνοδος καταδίκασε τους μαθηματικούς αυτό ούτε στα απόκρυφα του Αρείου δεν το βρίσκουμε!χαχαχαχαχαΚαλά τόσοι Ορθόδοξοι ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ μαθηματικοί είναι καταδικασμένοι σύμφωνα με την διαστρεβλωμένη λογική σας;Το θέμα στην Εκκλησία δεν είναι οι προσωπικές απόψεις μας,ή οι απόψεις των αδελφών του αντιαιρετικού, αλλά κ.Ποπάϋ μου το CONSENSUM PATRUM που κάναν τον κόπο να σας το ξεδιπλώσουν με καλή τη πίστη αλλά μάλλον είστε απο τα "άγραφα"και φανατικός του ρητού ου με πήσεις καν με πήσεις!!!

Παναής είπε...

Φίλε μου καλέ, σοβαρός άνθρωπος είναι αλοίμονον αν μην τα πίστευε,αλλά μάλλον νόμισε γράφει σε ιστοσελίδα χαμηλής νοϋμοσύνης και ο τίτλος ήτανε για πλάκα!Αλλά πλάκα στην πλάκα θα γίνει και εθνικό ανέκδοτο ο Παπέης ο αρχιψάλτης(τρομάρα του)διαβάζει τα άστρα και φτιάχνει τις τύχες των καϋμένων Ελληνοκυπρίων...

Papey είπε...

Ενώ εγώ αποφάσισα και σταμάτησα να σχολιάζω, εσείς συνεχίζετε να με σχολιάζετε. Σταματήστε να με χλευάζετε και να ρίχνετε τόνους λάσπης στο πρόσωπό μου. Ασχοληθείτε με τα του οίκου σας και πάψτε να ασχολείστε μαζί μου. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί. Εγώ δεν κάνω μπίζνες, τις μπίζνες αναζητήστε τες αλλού, ιδιόκτητη περιουσία δεν απέκτησα, αν και θα μπορούσα, δεν το έκανα και ούτε θησαυρίζω επί της γης. Μην με προκαλείτε λοιπόν, γιατί δεν θα ήθελα να επεκταθώ με φοβερά ντοκουμέντα, στα οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τον μανδύα των ανθρώπων που σας κατευθύνουν.
Δώστε ένα τέλος λοιπόν στις λασπολογίες. Η αντιπαράθεση των διαφορετικών μας απόψεων είναι θεμιτή, η ειρωνεία αθέμιτη και έξω από κάθε χριστιανική λογική.

Παναής είπε...

Τελικά φίλε Άκη τώρα που ξανέριξα μια ματιά στο σχόλιο σου όντως κ.Παπέϋ μου πώς και δεν διαβάσατε τα άστρα πρίν εμφανιστήτε 3 μήνες περίπου μετά το πρώτο σχόλιο είχατε 100 μέρες να ξεσκονίσετε την "επιστήμη" της αστρολογίας να κατεβάσετε τόμους για να αντιμετωπίσεται εκ του ασφαλούς μίαν πανολεθρία του επαγγέλματος σας!!!Πώς και δεν ήλθατε μελετημένος,μάλλον μελετούσατε τις οικουμενικές συνόδους,και τις "ανθελληνικές"τάχα μου ρήσεις του Γενάδιου!κ.Παπέϋ ακόμα έχετε το θράσος να ψάλετε του Θεού!Εάν εσείς δεν καταφέρατε να προστατέψετε τον εαυτό σας,πως θέλετε να σας πιστέψουμε ότι όντως κάνετε "θεάρεστο"έργο και βοηθάτε τους καϋμένους τους ανθρώπους;Απαντάτε παρακαλώ,αν σας έμεινε χρόνος απο τις αστρλογικές σας προβλέψεις!Εν τω μεταξύ αν σας δώσω τα στοιχεία γενήσεως μου και την ώρα και την μέρα μπορείτε να μου πείτε αν επιτέλους σταματήσει η γυναίκα μου να με τρώει που την γλώσσα;Και θερμή παράκληση,αν σας δώσω τώρα π.χ. τα σοιχεία αυτά θα μπορείτε να μου πείτε αν ξοφλήσω τις τράπεζες που τα χρέη μου...θα μου πείτε ή θα με κρατάτε σε αγωνεία και θα μου φάτε τα μεροκάμματα μου, όπως τις δόλειες τράπεζες που μας πείνουν το αίμα μας κάθε μήνα!Ελπίζω σαν άνθρωπος της "εκκλησίας"που είστε,να είστε και λίγο ανάργυρος, δηλαδή να κάνετε και δωρεάν καμία πρόβλεψη,που ξέρεις αύριο μπορείτε με την μετάνοια σας να γίνεται ο πρώτος άγιος ανάργυρος αστρολόγος!Και όταν θα σας αγιογραφούν θα σας βάλουν στην εικόνα με ένα τηλεσκόποιο στο ένα χέρι και έναν κουμπαρά στο άλλο χέρι!

Ανώνυμος είπε...

Μόνος σας επιλέξατε να φύγετε κ.Παπέυ και έκτοτε δεν σας ξαναγράψαμε άλλο σχόλιο όλοι εμείς που πρώτοι συζητούσαμε με εσάς (Στέλιος, Χρήστος, εγώ ο Ι.Γ, και ο Κώστας).

Η συζήτηση ΜΑΣ μαζί σας κ.Παπέυ τελείωσε με το τελευταίο σχόλιο του Στέλιου στις
7 Φεβρουαρίου 2011 6:59 μ.μ.

Οσοι αφήνουν σχόλια τώρα ,δεν συμμετείχαν στην προηγούμενη συζήτηση μαζί σας κ.Παπέυ.

Συνεπώς μη μας βάζετε όλους σε ένα τσουβάλι (παλιούς και νέους σχολιαστές του άρθρου).

Το τι θα συζητήσετε με τους νέους σχολιαστές (αν), δεν μας αφορά εμάς ούτε και είμαστε χωροφύλακες να τους πούμε να μην σας γράφουν.

Και να θυμάστε ότι η συζητησή σας με εμάς έλαβε τέλος ύστερα απο δική σας επιθυμία - αδυναμία.
Έκτοτε κανείς απο μας (Στέλιος, Χρήστος, εγώ ο Ι.Γ, και ο Κώστας)δεν σας απηύθυνε το λόγο.

Καλημέρα σας

Ι.Γ.

Παναής είπε...

Εν τω μεταξύ αγαπητοί αδελφοί του ιστολογίου,στο πρώτο σχόλιο του χριστάκη μας όλοι λίγο η πολύ έχουμε αντιληφθεί πιός θεολόγος είναι!Δέν είναι δυστυχώς απο τους παραδοσιακούς!Δεν είναι ορθόδοξος στο φρόνημα!Έπαθε ζημιά ο επάνω "όροφος"...και λέει ότι του συμφέρει λόγο πλέον εμπλοκής του με μεγάλο κόμμα!Αν είναι αυτός που κατάλαβα,έκλαιγε δημόσια σε εκπομπή που δεν κατάφερε να πάρει θέση σε βουλευτικές!Είναι απο τους "θεολόγους",τους νεοκουλτουριάρηδες,της "βαπτισματικής θεολογίας",της "θεολογίας των 2 κλάδων και 2 πνευμόνων",υπέρμαχος των "2(!!!)αδελφών εκκλησιών",υποστηριχτής της ελεύσεως του αιρεσιάρχη πάπα στην Κύπρο μας και το κερασάκι της "τούρτας"που μας σερβίρει είναι υπέρ του σύμφωνου συμβιώσεως των ομοφυλοφίλων ζευγαριών και διατείνετε σαν "ερευνητης"(τρομάρα του),ότι υπήρχαν και άγιοι ομοφυλόφιλοι!!!Θέλετε κιάλλα;Κουράστηκα ο Θεός να με ελεήσει!Αυτό που ήθελα να πώ ότι τον κ.ΠαπέΫ τον αντιμετώπισε ένας αθεολόγητος θολολόγος, και τον ΚΑΤΑΡΌΠΩΣΕ σύμφωνα με την μαρτυρία του φίλου σχολιαστή Χριστάκη!Ας αναλογισθούμε και να προβληματιστούμε αν πήγαινε ένας παραδοσιακός, εμπειρικός, θεολόγος στην εκπομπή τί θα συνέβαινε....πάντως παρόλα τα αρνητικά που είπα για τον εν λόγο διάσημο θολογο,έπραξε το καθήκον του και έβαλε στην θέση του τον "μέγα αστρολόγο του σύμπατος κόσμου",και αυτό είναι απο τα θετικά του!Έλεγε και ο άγιος παππούλης μας Παϊσιος"μέσα απο το πικρό ο Θεός βγάζει γλυκό"!!!Δεν έχω κάτι προσωπικό μαζί του(ούτε ακόμα και με τονκ.ΠαπέΫ,προς Θεού,αλλά διαφωνώ εντόνος, για τις ανίερες "θεολογικές",τάχα μου, θέσεις του(και ιδίως με τα αθεολόγητα και προσβλητικά κακόδοξα λεχθέντα του κ.ΠαπέΫ) ,που ως επι των πλείστων είναι η γνωστή σε πολλούς μας, "θεολογία"του Μητροπολίτου κ.Ιωάννη(Ζηζιούλα)Περγάμου,και Μητροπολίτου κ.Χρυσοστόμου(Σαβάτου)Μεσσηνίας!!!Κύριε Παπέϋ αν θέλετε να περισώσετε την ολίγη αξιοπρέπεια που σας απόμεινε ζητάτε συγνώμη,για όσα σας καταμαρτυρούνται στα σχόλια σας!Και να συνεχίσουμε τον διάλογο σε νέα βάση!Συγνώμη βασικά που παρερμηνεύσατε με το απλό σας το μυαλό τις Αγίες Οικουμενικές Συνόδους και στα υπόλοιπα που νομίζατε με την απλή λογική σας ότι έτσι έχουν τα πράγματα!Να ξέρεται ότι ένας απλός φοιτητής του Α΄εξαμήνου στην θεολογία γνωρίζει ότι η έννοια Έλλην δεν είχε την σημερινή εθνολογική σημμασία της!Αλλά για εσάς όπως φαίνεται απο τα γραπτά σας δεν έχει τίποτα σημασία όταν δεν σέβεστε τις Αγίες Συνόδους πώς περιμένουμε να σεβαστείτε τα υπόλοιπα!Είναι ένα ερώτημα αυτό!Αν δεν είσασταν ψάλτης δεν θα ασχολούμουν μαζί σας αλλά μου τιν έδωσε κατακέφαλα η "μεριοφροσύνη" σας και η ρήση σας"να μελετήσω το άβατο της σοφίας"...τί εννοείτε ότι ο χώρος της αστρολογίας είναι άβατος ή ότι όντως μελετάτε το άβατο της σοφίας του και είστε στην κατάσταση του φωτισμού και της θεώσεως!Εδώ εγώ ο αγράμματος αυτό κατάλαβα,λίγο ή πολύ μας παρουσιάζεσται σαν ο κεκαθαρμένος,φωτισμένος και θεωμένος και μελετάτε το άβατο της σοφίας Του...αν εννοείτε μόνο την "επιστήμη"σας ε μην το λέτε και στο τάχα μου "άβατο"πολύ ασχολούνται και βρίσκονται και μελετούν μόνο που υπάρχει και κάποιος με ουρίτσα και κερατάκια σε αυτήν όλη την άβατο(ουσιοποιό)σοφία του!`

Χρήστος – αντιαιρετικός είπε...

Κ. Παπέυ μ’ αυτά που γράφετε είσαστε για λύπηση πλέον. Γράψατε:


«Μην με προκαλείτε λοιπόν, γιατί δεν θα ήθελα να επεκταθώ με φοβερά ντοκουμέντα, στα οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τον μανδύα των ανθρώπων που σας κατευθύνουν.»

Εμπρός λοιπόν. Σας προκαλώ. Αποκαλύψτε τα οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω τον «Αντιαιρετικό» να τα μάθουμε και εμείς.

Αν δεν το κάνετε θα θαφτείτε βαθύτερα στην λάσπη που εξαπολύετε και που προφανώς σας αρέσει.

Χρήστος – αντιαιρετικός
Ή
Χρήστος Παλάντζας
Καθηγητής Θρησκευτικών
3ου Γυμνασίου Λαμίας

Παναής είπε...

κ.Παπέυ μου,γιατί καλά σας λένε οι προλαλήσαντες,γιατί μας τσουβαλιάζεται όλους σένα σάκο σαν τις πατάτες "αντινακτές";Ότι έχετε να πείτε να το λέτε ευθέως,διότι το πνεύμα του Θεού είναι ευθές!Τώρα αν νιώθετε ότι σας ειρωνευόμαστε έ σκεφτείτε πώς νιώθουμε εμείς με την αθεολόγιτη άγνοια σας ότι τάχα μου τάχα μου οι Αγία Οικουμενική Σύνοδος καταδίκασε τους Μαθηματικούς και την Αρχαιοελληνική γραμματεία!Θα μας τρελάνεται!Εγω περιμένω σαν σοβαρός κύριος που βγαίνεται σε εκπομπές με τα κοστούμια σας και λέτε περι άστρων να ζητήσετε ένα απλό αλλά ταπεινό ΣΥΓΝΩΜΗ,διότι αφήσατε(εν αγνοία σας μομφές και τόνους λάσπης πρώτος εσείς κατα των Αγίων Οικουμενικών Συνόδων μας)!Κάντε παρακαλώ μιάν δημόσια ομολογία,ότι π.χ.αποδέχεστε τις Αγίες Οικουμενικές Συνόσους της Μίας Αγίας καθολικής(Ορθόδοξης)Εκκλησίας και μετά ίσως και σκεφτώ προσωπικά να σταματήσω να ασχολούμε μαζί σας!Αρχίστε με ένα συγνώμη και σαν "καλός χριστιανός"σας δίδετε η ευκαιρία μιάς ομολογίας...εκτός και αν δεν συμφωνήται με τις Αγίες Οικουμενικές συνόδους,το οποίο πάλι θα σεβαστώ απόλυτα κ.ΠαπέΫ μου!Σκοπός μου δεν είναι να σας στεναχωρήσω αλλα μόνο και μόνο να μας πείτε τί πιστεύεται ειληκρινά για την Εκκλησία...και με διάλογο να κατανοήσουμε το επάγγελμα σας!Το ότι δεν κάνατε περιουσία είναι σχετικό!Μπορεί και να αναγκαστήκατε για λόγους επιβίωσης όπως τους τρανούς "διδασκάλους"σας να το εξασκείσετε!Αυτό δεν μας αφορά,αυτό που μας αφορά είναι που παρερμηνεύεται μάλλον για ίδια ωφέλοι τους κανόνες της Εκκλησίας!Είναι πάντως ένα θετικό βήμα το ότι δεν κάνατε περιουσία,σας παρακαλούμε μην παρεξηγάτε τον ειρωνικό τόνο μας,αστεϊζόμενοι το κάνουμε αλλά μας δώσατε τροφή τί να κάνουμε!ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΠΕΤΟΥΝ ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΜΕΝΟΥΝ!Και με το να ασχολούμε προσωπικά μαζί σας είναι τα του οίκου μου πιστέψτε με!Ιδιόκτητη περιουσία μπορεί να μην αποκτήσατε αλλά μπορεί να αποκτήσατε περιουσία και να την γράψατε αλλού!Εγώ σας προκαλώ να βγάλετε τα ντοκουμέντα που έχετε...πρώτα όμως την συγνώμη και μετά βγάλτε μας και τους αναλυτικούς σας λογαριασμούς για να ξέρουμε τί χρεώνετε!Πλάκα κάνω!Πές τε μια συγνώμη(όχι όπως τον πάπα)κάντε μιά ομολογία ότι αναγνωρίζεται τις Αγίες Οικουμενικές Συνόδους και ο καθέις στον δρόμο του...τώρα που είστε και δημόσιο πρόσωπο κ.Παπέυ και βγαίνετακαι λέτε προβλέψεις στα κανάλια είστε υπο κρίση και τα "δημόσια λεχθέντα,δημόσια και ελέγχονται"λέει ο Άγιος Χρυσόστομος,φαντάζομαι σαν "ιεροψάλτης" 30 ολόκληρα χρόνια θα το γνωρίζατε!Άρα να δέχεστε την καλόπιστη κριτική γιατί κανείς μας δεν είναι υπερ άνω της κριτικής!Μπορούσατε να μείνεται στην αφάνεια και να μην ασχολείτε κανείς μαζί σας!Αλλά επηδεί εγώ είμαι "κρεμασμένος"δικαιούμε να μιλάω για σχοινί,με την άδεια σας φυσικά!Τώρα τα ντοκουμέντα βγάλτε τα να μας "διαφωτίσετε"πάλι όπως την πλυθώρα των σχολίων σας!!!

Παναής είπε...

Χρήστο αδελφέ μου,σε παρακαλώ πολύ,ας μην αποπέρνουμε τον σεβαστό κατα τα άλλα κ.ΠαπέΫ!Πραγματικά θα θέλαμε να μας λύσει και άλλες απορίες αφού είναι ο "ειδικός"στον χώρο του!κ.Παπέυ μου ειληκρινά επιθυμούμε τον διάλογο και όχι το κρυφτούλι!Ευχαριστώ πολύ για την επανεφάνιση σας!Ελπίζω να έχετε την χριστιανική υπομονή να μας ανεκτείτε και να διαλεχθείτε μαζί μας στην συνέχεια!

Χρήστος – αντιαιρετικός είπε...

Αδελφέ Παναή, δεν μπορεί ο κ. Παπέυ να πετάει λάσπη στον «Αντιαιρετικό» για να σώσει τα προσχήματα για την άρον – άρον φυγή του από το διάλογο λόγω έλλειψης επιχειρημάτων εκ μέρους του.
Ίσα – ίσα θα έπρεπε να σεβαστεί τον τρόπο που τον αντιμετώπισα σαν ιδιοκτήτης και διαχειριστής του «Αντιαιρετικού». Ούτε κανένα σχόλιο του έκοψα, ούτε τον ειρωνεύτηκα ούτε τίποτα.
Με ποιο δικαίωμα λοιπόν εξαπολύει λάσπη πως κατέχει φοβερά ντοκουμέντα! πως πίσω από τον «Αντιαιρετικό» κρύβονται οικονομικά συμφέροντα;
Ας τα προσκομίσει λοιπόν, αλλιώς θα είναι ένας κοινός συκοφάντης και λασπολόγος.

Χρήστος – αντιαιρετικός

Papey είπε...

Ασχοληθείτε με γραφόμενα στις πιο κάτω ιστοσελίδες που σας αφορούν και αφήστε τις αναφορές σας σε μένα κ. Παναή και σία. Διευκρινίζω προκαταβολικά πως δεν κατακρίνω όπως εσείς , απλά τις αναφέρω για την ιστορία.

Βατοπαίδι: Ερευνώνται οι «ιερές συναλλαγές» με τη Σερβία
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=319129&dt=09/03/2010
Βατοπαίδι: Η «Δεξιά του Κυρίου» στην τσέπη της Εκκλησίας
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=290616&dt=27/09/2009
Βατοπαίδι: Η απόρρητη έκθεση για το «βρώμικο χρήμα»
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=264384&dt=18/04/2009
Έλληνας ή Τούρκος ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.
http://www.youtube.com/watch?v=jbVOQtTCJAo
Μήπως ο Αντιαιρετικός θα έπρεπε να ασχοληθεί με τον Πατριάρχη;
Ο πατριάρχης στην εβραϊκή συναγωγή.
http://www.schizas.com/site3/index.php?option=com_content&view=article&id=2105:-28-2009-&catid=41:apostates-tis-gaias&Itemid=210
Μήπως ο Αντιαιρετικός θα έπρεπε να ασχοληθεί με τον Πατριάρχη;
Ο πατριάρχης αντί για την Καινή Διαθήκη δωρίζει « Ιερό Κοράνιο» στον πρόεδρο της πολυεθνικής Coca Cola.
http://www.youtube.com/watch?v=fIwdL2IZ3cY
Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος σε γυναικείο μοναστήρι (μήπως αυτό δεν είναι Σιμωνία;)
http://www.youtube.com/watch?v=ZzOcTLmjBBk
Ο παπακυπριανός χορεύει οριεντάλ και κοιμάται στο παγκάκι.
http://www.youtube.com/watch?v=5TAZrx5Z4KU
Μητροπολίτης Αττικής σε ανώμαλη συνομιλία με νεαρό.
http://www.youtube.com/watch?v=Q-6wpNfnJ_s&NR=1
Στην φυλακή ο μητροπολίτης Μπεζενίτης.
http://www.youtube.com/watch?v=TIyE3gsV_fg
Gay orthodox priests
http://www.youtube.com/watch?v=hp0iXNRiNzk
Ιερέας έκλεβε λεφτά από παγκάρι.
http://www.youtube.com/watch?v=UekXnbu61n4
Την Παρασκευή επιτρέπετε η « κατάλυση Σουβλακίων»
http://www.youtube.com/watch?v=PBYOJMBeglI&NR=1

Παναής είπε...

Ελπίζω,να μην κάνετε πάλι 7 μέρες για να μας γράψετε κ.Παπέϋ μου!Περιμένουμε κάτι απο σας...

Χρήστος - αντιαιρετικός είπε...

Τελικά κ. Παπέυ αποδείξατε με την απάντησή σας πως δεν είστε τίποτα άλλο από ένας κοινός συκοφάντης και λασπολόγος.
Χωθείτε λοιπόν στην λάσπη σας και χαρείτε την αφού τόσο σας ταιριάζει και σας αρέσει.

Χρήστος - αντιαιρετικός

Παναής είπε...

Ημαρτον Θεέ μου!κ.Παπέυ σας παρακαλώ τώρα με τόσα που εκρεμούν εναντίον σας μας παραθέσατε σοβαρός άνθρωπος τα διάφορα σκανδαλάκια στους κόλπους της Εκκλησίας;Προφήτης,μάντης,αστρολόγος και χαρτορίχτρα δεν είμαιδόξα τω Θεώ, αλλά κατάλαβα απο πρίν το θέμα τις διαφώτισης σας!Είναι λυπηρά πολλά απο αυτά,άλλα αληθινά και άλλα καλοστημένα και ψεύτικα!Αλλά κ.Παπέυ μου ανέκαθεν υπήρχαν τέτοιου είδους σκανδαλάκια...δηλαδή εσείς που περηφανεύεστε ότι είστε 30 χρόνια ψάλτης,μας βγάλατε "ντοκουμέντα"και σκανδαλάκια στην φόρα για ποιό λόγο άραγε;Νομίζεται η Εκκλησία της Ελλάδος δεν έχει σχέση με την Εκκλησία της Κύπρου;Ή με το να μας βάλετε 13 λίνκς κατα(τάχα μου)της Εκκλησίας καταφαίρατε κάτι;Τον εαυτό σας υποσκάπτετε!Εκτός και αν συνειδητά πιστεύεται ότι δεν ανήκεται στην Μια Ορθόδοξη Εκκλησία μας!Ομολογηστέ αυτά που σας ερωτούν οι φίλοι σχολιογράφοι και μην προσπαθείτε πονηρά να μεταφέρεται τον διάλογο σε άλλο επίπεδο!Τα γνωρίζουν και οι πέτρες κ.ΠοπάΫ μου ότι ο σημερινός μας Πατριάρχης είναι Οικουμενι(στι)κός!Τί να κάνουμε;Τον ανεχόμαστε και όσοι γνωρίζουν για το θέμα του Οικουμενισμού,παραδοσιακοί,απλοί,εμπειρικοί θεολόγοι ελέγχουν με παρησία τον Πατριάρχη!Δεν είστε δίκαιος κ.Παπέυ και να σας πώ τον λόγο;Αν είσασταν δίκαιος θα βάζατε τις ελεγκτικές επιστολές κατα του Οικουμενιστού Πατριάρχου μας απο τις πλυθώρες που υπάρχουν!Τον θεσμό του Πατριάρχη του γενους των Ρωμιών τον σεβόμαστε απόλυτα!Την αιρεση,την κακοδοξία,την "διπλωματία"σε θέματα πίστεως έχει δικαίωμα και ο τελευταίος καντηλαναύτης να εκφράση την αντίθεση του σε οποιονδήποτε ταγό της Εκκλησίας!κ.Παπέϋ σας πιάνουμε αδιάβαστο ακόμα μία φορά,λυπαμε πολύ!Γελά και το παρδαλό κατσίκι στο Μανχάταν και στα Ιμαλάϊα μαζί σας!Μα είστε σοβαρός!Ακόμα λίγο θα σας ικετεύσουμε να πείτε μιάν συγνώμη και εσείς μας βάζετε λίνκς με βλακείες!!!Αν γνωρίζατε λίγη εκκλησιαστική Ιστορία θα γνωρίζατε φυσικά ότι πάμπολλοι Πατριάρχες και λοιποι κληρικοί ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ για τις αιρέσεις και τις κακοδοξίες τους και αν είσασταν προσεκτικός θα βλέπατε ότι κάπου το έχω ξαναγράψει!Τί ντοκουμέντα είναι αυτά;Νομίζεται ότι δεν γίνεται αντιαιρετικός ΑΓΩΝΑΣ κατά της παναιρέσεως του ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ;Νομίζω στραβά αρμενίζει ο γιαλός απο την μέρα που αρχίσαμε τον διάλογο μαζί σας!Αυτά έχετε να πείτε;Με λίνκς μιλάνε οι σοβαροί "επιστήμονες"πλέον;Σε ποιό "αστρολογικό"πανεπιστήμιο τα διδαχθήκατε αυτά τα καμώματα;Ελπίζω να έχετε κάτι άλλο να μας πείτε...και άστε την ψυχολογική τρομοκρατεία με τα ντοκουμέντα και καθαροί ουρανοί αστρολόγους δεν φοβούνται!χαχαχαχαχα(να πούμε και ένα αστείο κ.ΠοπάΥ μου,μην είμαστε και εντελώς σοβαροί,διότι προσβάλουμε την καυμένη λέξούλα εδω μέσα!χαχαχαχαχαχαχαχα

Παναής είπε...

Χρήστο αδελφέ μου,σε καταλαμβαίνω!Αλλά τί υπερέχει σε σημασία η λάσπη κατα του ιστολογίου ή η λάσπη κατα των Αγίων Συνόδων μας;Νομίζω,καλέ μου αδελφέ,να ρίξουμε τους τόνους μας γιατί έχω τον λόγο μου,σε παρακαλώ(έχεις το ημαίλ μου;πάρε το κάπου το γράφει πάνω στο ΑΛΗΘΙΝΌ μου όνομα και όποτε μπορείς στείλε μου ημαίλ για να το δώ και να σου απαντήσω).Λοιπόν,πίσω στην κουβέντα μας!Νομίζω,να παρακαλέσουμε θερμά τον κ.Παπέυ ακόμα μία φορά να ζητήσει συγνώμη για τις κακοδοξίες που έγραψε,έναντι των συνόδων!Εάν δεν θέλει να ζητήσει συγνώμη ή εάν θέλει να το ζητήσει νοερός ας το πράξη,ο Θεός τον ακούει!Το θέμα είναι, κ.Παπέυ μου αν υπάρχει αληθινή μεταμέλεια απο εσάς για ορισμένα σημεία σας (που δεν είναι καθόλου ορθόδοξα) δεν θα σας δυσκόλευε να την διατυπώσεται και γραπτώς;Τόσα και τόσα μας γράψατε!Γιατί δεν μπορείτε άραγε να ζητήσεται ΈΝΑ απλό αλλά και ταπεινό συνάμα ΣΥΓΝΩΜΗ;Εμένα αυτό με προβληματίζει!Γιαυτό αδέλφια μου εν Χριστώ, να τολμήσω να πώ εγώ ΣΥΓΝΩΜΗ εκ μέρους του "αδελφού"μας κ.ΠαπέΫ μέχρι να ξαναδιαβάσει τα σχόλια και να συνειδητοποιήσει τί έγραψε ο άνθρωπος,ας του δώσουμε χρόνο,χωρίς πίεση να ξαναδιατυπώσει τις σκέψεις του!κ.Παπέυ μου μόνο ο Πάπας διεκδικεί το "πρωτείο και το ΑΛΑΘΗΤΟ"...οι υπόλοιποι λάθοι είμαστε ανθρώπους κάνουμε(ούπς γλώσεψα την μπέρδα μου)σας παρακαλώ κάντε μίαν απλή ομολογία και ένα συγνώμη και θα φτιάξει να είστε σίγουρος όλη η κατάσταση και η εικόνα σας ΕΚΤΟΣ και αν όλα όσα γράψατε τα πιστευεται μέχρι τελευταίας ρανίδος του αίματος σας και εμμένεται σε αυτά τότε αλάζει το τροπαριο και παέι στον ΒΑΡΥ τον ήχο....Μέχρι τώρα τα λέγαμε στον πλάγιο του Πρώτου ξέρεται φαντάζομαι,τον τραγουδιστό τόνο!

Παναής είπε...

http://mana-mia.blogspot.com/2011/01/my-ass.html?showComment=1297431358550#c2895014797766973495,παρακαλώ διαβάστε το να δείτε έχει εξαιρετική σημασία προς το τέλος τί λένε οι αστρονόμοι για τους αστρολόγους!!!!

Παναής είπε...

Παρακαλούμε το αγαπητό ιστολόγιο,μιά και μπήκαμε στα βαθιά και κολυμπάμε αν μπορείτε να μας βρείτε την εκπομπή που πρωτομίλησε ο κ.Παπέυς με τον εν λόγο διάσημο θολολόγο μας που κονιορτοποιησε τις θέσεις του κ.Παπέυ μας.Απλά να μας το ανεβάσει σε δημόσια θέα για να έχουμε πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση γύρο απο την "επιστήμη"και ιδιαίτερα να μάθει όλο το Ελληνικό έθνος ακόμα και στην διασπορά τί σόΪ είναι η αστρλογία με υπέρμαχο της τον αξιότιμο κ.Παπέυ μας!Παρακαλώ όποιος μπορεί να βρέι το βίντεο ας μου το στείλη στο ήμαιλ μου ή ας το αναλάβει και το εν λόγο ιστολόγιο!

Papey είπε...

κ. Παναή γράψετε:
« Ημαρτον Θεέ μου! κ.Παπέυ σας παρακαλώ τώρα με τόσα που εκρεμούν εναντίον σας μας παραθέσατε σοβαρός άνθρωπος τα διάφορα σκανδαλάκια στους κόλπους της Εκκλησίας;»
Αν αυτά τα αίσχη είναι σκανδαλάκια κ. Παναή τότε εγώ θα πρέπει να πω το « Ήμαρτον Θεέ μου »
Ανεχόσαστε τις κακοδοξίες του ποιμένα σας και κατακρίνετε τις «κακοδοξίες» τις δικές μου. Με τον Παπέϋ είναι πανεύκολο να το κάνετε, δεν σας κοστίζει τίποτα.
Γιατί από τον Αντι…. Αιρετικό σας επιλεκτικά δεν του στείλατε επιστολές ή δεν τον σχολιάζετε σαν αιρετικό. Μήπως δεν μνημονεύετε το όνομά του στις ακολουθίες της Ελληνικής ή της Κυπριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας;
Αν έχετε τα κότσια, εσείς που κόπτεστε για τις αιρέσεις, γιατί δεν τον αποκηρύσετε από ποιμένα σας, αλλά αφήνετε τους άλλους, να βγάλουν το φίδι από την τρύπα;
Φοβόσαστε μήπως τον αφορισμό του; Οι κανονολόγοι τι λένε επ’ αυτού;
Υποθέτω πως θα απαντήσετε πλαγίως όπως πάντα. Την τακτική σας αυτή την έμαθα.
Τα χαχαχαχαχα σας κ. Παναή δεν δείχνουν σοβαρότητα, φανατισμό και αλαζονεία δείχνουν.

Παναής είπε...

Πολυαγαπητέ μου κ.Παπέϋ,νομίζω θα συμφωνήσουν και άλλοι μαζί μου αλλά το θέμα μας δεν είναι ο πατριάρχης και οι κακοδοξίες του!Αλλά αν θέλετε λίνκς και ονόματα και επίθετα παραδοσιακών,απλών θεολόγων και μη για να δείτε τί αγώνας γίνεται κατα του ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ και των αιρετίζουσων θέσεων των υψηλά ιστάμενων προσώπων στην Ορθοδοξία να σας τα προσφέρω χωρίς φόβο και πάθος αλλά φοβάμαι θα είναι εις μάτην!Όμως θα πώ κάποια ονόματα και λίνκς για να μην νομήζεται πλανοδώς ότι είμαι "ζηλωτής"ή παλαιομηρελογητής θα σας πώ για να ψάξετε για να καταλάβαιτε ότι εγω προσωπικά ανοίκω στην νεοημερολογήτικη Εκκλησία της Κύπρου και της Ελλάδος!!!Ένα το κρατούμενο, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις και παρανοήσεις.Επίσης να ξέρεται όσο δεν ανεχόμαστε ως Ορθόδοξη Εκκλησία έναν πατριάρχη να αιρετίζει το ίδιο ισχύει και για έναν ψάλτη σαν και του λόγου σας...Όσο όμως ανεχόμαστε τις κακοδοξίες του πατριάρχη άλλο τόσο σε ανεχόμαστε και εσένα,μόνο που ο πατριάρχης είναι πατριάρχης και εσείς το "μαντείο τον Δελφών"!Δεν κατάλαβα όμως,σεβόμαστε τις απόψεις σας και εσας και του πατριάρχου αλλά στην Εκκλησία δεν κάνουμε ότι μας καπνίσει κ.Παπέύ μου και ούτε λέμε ότι μας καπνίσει!Τον Πατριάρχη μας τον ελέγχουν για τις κακοδοξίες του πάρε για αρχή όλους τους κληρικούς και μοναχούς και λαΪκούς που ΥΠΟΓΡΑΨΑΝΕ την ΟΜΟΛΟΓΙΑ της Πίστεως κατά του Οικουμενισμού!Μιλάμε για ανθρώπους ΕΝΤΟΣ της Ορθόδοξης Νεοημερολογήτικης Εκκλησίας κ.Π.μου,αλλά μάλλον κάνατε μεσσάνυκτα επι του θέματος!Έπρεπε να γνωρίζατε ότι μέχρι και η Ι.Μ.Σταυροβουνίου εν Κύπρο μάζεψε χιλιάδες υπογραφές κατα τις παναιρέσεως του ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ!Άρα ΑΓΩΝΑΣ υπάρχει και να οι αποδείξεις:http://aktines.blogspot.com/2011/02/blog-post_4787.html,http://panayiotistelevantos.blogspot.com/2010/10/blog-post_511.html,http://panayiotistelevantos.blogspot.com/2011/01/blog-post_6546.html,κοιτάξτε αριστερα εκεί που λέει ΟΜΟΛΟΓΙΑ πιστεως http://thriskeftika.blogspot.com/,http://www.impantokratoros.gr/343F71A2.el.aspx,http://www.theodromia.gr/039E909F.el.aspx....και άλλα εν ο ουκ έστι αριθμός!Θες και ονόματα της ναυαρχίδας κατα του Οικουμενισμού και των υποστηριχτών;Πάρε και ονόματα και μελέτα τους καλά κ.ΠαπέΥ μου να δείς ότι ασκούν την ΚΑΛΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ κατα των κακοδοξιών!Μητροπολίτης Σεραφείμ Πειρεώς,μητροπολίτης Κοσμάς,μητροπολ.Ιερεμίας,μητροπ.Αρτέμιος,μητροπ.Αχρίδος Ιωάννης,μητροπ.Κυθήρων Σεραφείμ,Αντινόης Παντελεήμων,π.Γ.Μεταληνός,π.Θεόδωρος Ζήσης,π.Τάτσης, κ.Τσελεγγίδης,κ.Σωτηρόπουλος,κ.Τελεβάντος,εκατοντάδες κληρικοί και λαΪκοί πολεμούν τις κακοδοξίες τόσο των κακοδόξων Πατριαρχών όσο και των λαϊκών!Όμως φίλτατε κ.Ποπάϋ μου επηδεί υπάρχουν αυτά όλα τα θέματα σημαίνει ότι εσείς δικαιώνεστε σαν ψάλτης να μαντεύεται και να αστρολογήτε και να σπιλώνεται και να κατασυκοφαντήτε Αγίες Οικουμενικές Συνόδους,χωρίς ίχνος αιδού!Έλεος κ.Παπέϋ μου!Έλεος!Όταν οι στρατηγοί της Εκκλησίας μας αιρετίζουν μα δίνει το δικαίωμα να ακολουθούμε το παράδειγμά τους;Ή να τους ελέγξουν οι αρμόδιοι!Βάζεις την ίδια μοίρα των λεχθέντων σου με εκείνα του Πατριάρχη των Ρωμιών;Εδώ συζητάμε 5 πράγματα και εσείς σφυράτε ανέμελα κοιτάζοντας τα άστρα και ένα συγνώμη δεν λέτε γιατί,θα σας κόψουμε την καλημέρα και φοβάστε;

Παναής είπε...

κ.Παπέϋ μου ειληκρινά με κάνετε να σκέφτομαι αν αξίζει να συνεχίσω να συζητώ μαζί σας...Και βέβαια στις εκκλησίες που πάμε μνημονεύουν τον εκάστοτε μητροπολίτη που με την σειρά του μνημονεύει Αρχιεπίσκοπο ή τον Πατριάρχη!Επηδεί εγώ είμαι ένα απλό μέλος της Εκκλησίας,θα ήθελα να μας απαντήσετε στα τόσα ερωτήματα που σας θέσαμε και μετά να επεκταθούμε!ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΤΕ κ.Παπέϋ μου;Θα χάσετε πελατεία;Γιατί δεν ομολογητέ ξεκάθαρα την πίστη σας;Πιστεύεται στις άγιες Οικουμενικές συνόδους ναι ή ού;Και απαντάτε ού γιατί αν επιτρέπετε;Γιατί αντί να μας απαντάτε σε ΑΚΡΩΣ συμαντικά ερωτήματα,προσπαθήτε επιδέξεια(έτσι νομίζετε)να μας ξεφύγετε;Αφού είστε ψάλτης σε εκκλησία φοβάστε μην χάσετε την δουλειά ή φοβάστε να μην σας αποκαλύψουμε;Ζητήστε συγνώμη,αλλιώς τα γραπτά σας θα πάνε πακέτο στην Αρχιεπισκοπή,αν είσασταν πραγματικός Χριστιανός θα ομολογούσατε εν ριπί οφθαλμού ότι αναγνωρίζεται και αποδέχεσται τις αγίες Οικουμενικές συνόδου,άρα μας βάζετε σε σκέψεις καθάριες ότι κοροϊδεύετε πρώτα τον ΕΑΥΤΟ σας και μετά τους πελάτες και την οικογένειά σας!

Παναής είπε...

Τα χάχαχα κ.Παπέϋ μου είναι για τα αστεία που μας γράψατε σε όλα σας τα σχόλια σχεδόν και ακόμα να ξεπεράσω το μεγάλο ανέκδοτο...αλλά τί να κάνουμε κ.Παπέυ μου το ρίχνουμε και στην πλακίτσα με τα αστεία σας!Αποφασίστε επι τέλους!Είστε χριστιανός ορθόδοξος,ψάλτης,που αναγνωρίζει τις αγίες οικουμενικές συνόδους μας ΝΑΙ ή ΟΎ τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού!!!Αν είναι και θέλετε να το παίζεται την μιά μέρα ψάλτης και την άλλη αστρολόγος,νομίζω ότι θα πρέπει να αναθεωρήσεται σιγά σιγά!Την μιά μας λέτε για την ευσέβεια των γονιών και παπούδων σας και την άλλη κατασυκοφαντήτε της αγίες συνόδους γιατί δεν σας συμφέρει βέβαια,είστε και "αστρολόγος"!Ε καλά πόσους νομίζεται θα κοροΪδεύετε ακόμα στην ζωή σας!Διαλέξτε εδώ και τώρα το ψαλτήρι ή την αστρομαντική τέχνη!Δεν γινονται και τα δύο χωνέψτε το!Και απαντήστε μας αν θέλετε και έχετε την ευγενή καλοσύνη ,έχετε πνευματικό,εξομολογήστε,κοινωνάτε;Πολύ αμφιβάλω,παρακαλώ διαψεύστε μας!Και αν τα κάνετε,κάτι δεν πάει καλά μαζί σας...πηγαίνεται μιά βόλτα στο Σταυροβούνι βρές τε τον πνευματικό και άγιο γέροντα Αθανάσιο και πές τε του τα όλα!Τολμάτε;Να πιστέψω ότι βρέθηκε πνευματικός που σας είπε μπράβο Ππαπέυ κάνε τις αστρολογικές προβλέψεις σου και μαγγανείες σου και έλα και ψάλε του Θεού!

Ανώνυμος είπε...

+++++++++++++++++++++++++


κ.Παπέϋ, τα δικά μου σχόλια, δεν έχουν καμία σχέση, με σχόλια άλλων αδελφών και φίλων, εκφράζουν ΜΟΝΟ
εμένα, και κανέναν άλλον.

Φίλε Παναή, πιστεύω ότι έχεις άδικο,
κατά την ταπεινή μου άποψη,
δεν είναι σωστή η γνώμη σου.

Έγραψες:

"Φίλε μου καλέ, σοβαρός άνθρωπος είναι αλοίμονον αν μην τα πίστευε,αλλά μάλλον νόμισε γράφει σε ιστοσελίδα χαμηλής νοϋμοσύνης και ο τίτλος ήτανε για πλάκα!Αλλά πλάκα στην πλάκα θα γίνει και εθνικό ανέκδοτο ο Παπέης ο αρχιψάλτης(τρομάρα του)διαβάζει τα άστρα και φτιάχνει τις τύχες των καϋμένων Ελληνοκυπρίων...
10 Φεβρουαρίου 2011 11:49 μ.μ."


Εγώ αγαπητέ Παναή, πιστεύω ότι,
ο κ.Παπέϋ, δεν είναι σοβαρός, και δεν πιστεύει, σε αυτά που λέει.


κ.Παπέϋ, μ’ αυτά που γράφετε είσαστε για λύπηση πλέον. Γράψατε:


«Μην με προκαλείτε λοιπόν, γιατί δεν θα ήθελα να επεκταθώ με φοβερά ντοκουμέντα, στα οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τον μανδύα των ανθρώπων που σας κατευθύνουν.»

Εμπρός λοιπόν. Σας προκαλώ. Αποκαλύψτε τα οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω τον «Αντιαιρετικό» να τα μάθουμε και εμείς.

Αν δεν το κάνετε θα θαφτείτε βαθύτερα στην λάσπη που εξαπολύετε και που προφανώς σας αρέσει.




+++++++++++++++++++++++++++

Παναής είπε...

Φίλε και αδελφέ Άκη,σεβαστές οι απόψεις σου!Ακόμη και εγώ εύχομαι να έχω άδικο σε πολλά σημεία που έθιξα αλλά και σε αυτό!Απλά εγώ θέλω να βάζω καλό λογισμό ότι είναι σοβαρός άνθρωπος εάν κάποιοι ποιό έξυπνοι αδελφοί μου αντιληφθούν το αντίθετο,εγώ ωφείλω να το σεβαστό...κ.Παπέύ αναμένουμε με υπομονή κάποιες ειληκρινής και λογικές εξηγήσεις,σίγουρα αν θέλετε απαντάτε αλλά ώσπου καθηστερείτε να απαντήσετε και να απολογηθήτε η αξιοπιστία σας και οι "μετοχές" σας χάνουν έδαφος...μία συγνώμη αγαπητέ μας κ.ΠαπέΫ μου δεν έβλαψε κανέναν!

Ανώνυμος είπε...

++++++++++++++++++++++++


Αγαπητέ αδελφέ Παναή,
και εγώ δεν ήθελα να πω, ότι αυτός ο άνθρωπος δεν είναι σοβαρός.

Αστείο ήταν.

Ο άνθρωπος αυτός, καθώς και πολλοί άλλοι, είναι για λύπηση.
Είναι άνθρωποι οι οποίοι είναι δέσμιοι της πλεκτάνης του Σατανά.

Ο Σατανάς πολεμά τον άνθρωπο, και το τέλος του ανθρώπου, που δεν θα φύγει από την διαβολική πλεκτάνη, είναι η κόλαση.

Το Άγιο Πνεύμα, είναι Αυτό που έχει την δύναμη, να επιδράσει στον άνθρωπο, για τον σώσει από την απώλεια.

Εμείς έχουμε υποχρέωση σαν Ορθόδοξοι Χριστιανοί,να κάνουμε διάλογο και να υπερασπιζόμαστε την πίστη μας, για να μαθαίνουν και άλλα πρόσωπα την αλήθεια,ώστε να μην γίνοντε θύματα.

Ο Κύριος, και μόνο Αυτός, έχει την δύναμη να κάνει το θαύμα, και να σώσει τον άνθρωπο,από τις σατανικές παγίδες.

Προσευχόμαστε για όλους αυτούς τους πλανεμένους, να βρούν τον δρόμο πρός την μοναδική οδό σωτηρίας, η οποία είναι Ο Κύριος μας και Θεός μας Ιησούς Χριστός.

Εκτός της Ορθόδοξης Εκκλησίας, και μακριά από Τον Κύριο, η κόλαση είναι αυτό που περιμένει, όλους τους πλανεμένους αστρολόγους, μάντεις, μάγους, ή όπως αλλιώς τους αρέσει να αποκαλούν τους εαυτούς τους, αλλά το σίγουρο είναι ότι, έχουν το ίδιο αφεντικό...



+++++++++++++++++++++++

Papey είπε...

Κύριε Παναή ένας ανορθόγραφος σχολιαστής, που δεν είχε την επιμέλεια να μάθει την μητρική του γλώσσα, πριν να μάθει να «θεολογεί», πώς μπορεί να χλευάζει κάποιον που έλιωσε για πολλά, πολλά χρόνια τα παντελόνια του στα θρανία και στα πανεπιστημιακά έδρανα με χαχαχαχα και να τον αποκαλεί, μη σοβαρό.
Αυτό και αν είναι ανέκδοτο κ. Παναή: « Με όπλο την ανορθογραφία μου επικρίνω όσους δεν αποδέχονται τους δογματισμούς μου.»
Όλοι εσείς κύριοι νομίζεται πως είστε σοβαροί, επειδή ισχυρίζεστε μετά παρρησίας, πως: Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί και μόνον, θα κληρονομήσουν την Ουράνια Αιώνια Βασιλεία. Πως μόνο οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί είναι άξιοι του παράδεισου και όλοι οι άλλοι -μεταξύ αυτών κι’ εγώ- θα οδηγηθούν στο πυρ το εξώτερο το ετοιμασμένο από τον διάβολο και τους αγγέλους αυτού.
Έχοντας επίγνωση των λόγων μου, σας λέω ότι αισθάνομαι τιμή μου να με λέτε «μη σοβαρό» για τον λόγο ότι είμαι αποστασιοποιημένος, από αυτή την αιρετική αρχή σας.
Όσο για το αν είμαι Χριστιανός. Ναι κύριοι είμαι. Και δεν μπορείτε με καμιά δύναμη να μου στερήσετε αυτή μου την τιμή.
Είμαι Χριστιανός, όχι με τον δικό σας τυπολατρικό τύπο, την χούντα των λογοκρισιών και των κατακρίσεών, αλλά κάτω από την σκέπη του Σωτήρα Χριστού, που παράτυπα και εγωκεντρικά οικειοποιείστε.
Δεν πείθετε κανένα κύριοι παρά μόνον το θρησκευτικό σας «γκέτο». Που αντί να φέρνει πιστούς κοντά στον Χριστό τους ξεμακραίνει και τους διώχνει από την πίστη Του.
Ουαί υμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί, ότι κλείετε την βασιλείαν των ουρανών έμπροσθεν των ανθρώπων. υμείς γαρ ουκ εισέρχεσθε, ουδέ τους εισερχομένους αφίετε εισελθείν. Μτ Κγ-14.

ΓΙΑ ΟΤΙ ΘΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΤΕ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ, ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΑΝΤΙΛΟΓΟ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.
ΕΞ ΑΛΛΟΥ ΞΕΡΕΤΕ ΕΣΕΙΣ:
« ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΘΑ ΚΕΡΝΑΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΘΑ ΠΙΝΕΤΕ».
Και κάτι άλλο: Με αφορμή την αυριανή ημέρα της παραβολής του ΤΕΛΩΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΑΡΙΣΑΙΟΥ σας νέος Τελώνης αποσύρομαι οριστικά και αμετάκλητα από το block σας αφήνοντας σε σας το προνόμιο να αναλύετε σε βάθος τον χαρακτήρα του Φαρισαίου.

ΤΕΤΕΛΕΣΤΑΙ.

Παναής είπε...

κ.Παπέϋ μου συγνώμη που είμαι ανορθόγραφος,μπορεί να είμαι δυσλεκτικός,ή μπορεί και να μην πήγα σχολείο να μορφοθώ όπως και εσάς,αυτό με καθιστά προβληματικό στο να σας ελέγξω για τυχόν κακοδοξίες σας;Απαγορεύεται εμείς οι αγράμματοι ανορθόγραφοι άθρωποι,αγαπητικά να σας ελέγξουμε για τα "αθεολόγητα"σας;Απαγορεύεται;Απολογούμε που είμαι αγράμματος,σοβαρά,αλλά έχω το θάρος της γνώμης μου και θα ήθελα να το εκφράσω!Αν σας προσβάλει το γεγονός που ένας αγράμματος ελέϊνός πιστός, σας ελέγχει για τις βλοσυρές, βδελυκτές, και συκοφαντικές κακοδοξίες σας και αρλούμπες σας,το πρόβλημα είναι δικό σας και όχι σε μένα διότι έχουμε και εμείς οι αγράμματοι δικαίωμα στην ζωή και στα σχόλια!

Ανώνυμος είπε...

+++++++++++++++++++++++++

κ.Παπέϋ, μ’ αυτά που γράφετε είσαστε για λύπηση πλέον. Γράψατε:


«Μην με προκαλείτε λοιπόν, γιατί δεν θα ήθελα να επεκταθώ με φοβερά ντοκουμέντα, στα οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τον μανδύα των ανθρώπων που σας κατευθύνουν.»

Εμπρός λοιπόν. Σας προκαλώ. Αποκαλύψτε τα οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω τον «Αντιαιρετικό» να τα μάθουμε και εμείς.

Αν δεν το κάνετε θα θαφτείτε βαθύτερα στην λάσπη που εξαπολύετε και που προφανώς σας αρέσει.


++++++++++++++++++++++++

Παναής είπε...

κ.ΠαπέΫ μου εγώ προσωπικά επιθυμώ τον διάλογο και τον αντίλογο σας αλλά πιθανόν να με παρεξηγήσατε διότι κάνω και αστειάκια συν τοις άλλοις για να μην καταντήσουμε κουραστικοί στους αναγνώστες μας!Τό άλλο με τον Πόμπο το ξέρετε;Όντως μέχρι να δώσετε σαφείς απαντήσεις και ξεκάθαρη ομολογία τί σόΪ Χριστιανός είστε μας δίδεται το κάθε δικαίωμα για τα αστεία που μας γράφετε!Χίλια συγνώμη αν σας ενοχλούν κάποιες δικαιολογημένες απορίες μας,αλλά η "θεολογία"σας πάσχει!Ασχοληθείτε με τα άστρα σας και τις προβλέψεις σας και τα ζώδεια και άστε τα ψαλτήρια και τον Χριστιανισμό στην άκρη!Φυσικά μην περιμένετε ότι γίνατε πιστευτός ή ότι τρώμε "κόναρα" και να ξέρετε ολόκληρη η Κύπρος θα δεί σε κάποιαν φάση τον εν λόγο διάλογο...για να μάθεται να μην κρύβεσται πίσω απο τα άστρα...ουδεν κρυπτόν υπο τον ήλιο τόσο για εμάς όσο και για σάς!

Ανώνυμος είπε...

+++++++++++++++++++++++++++


Αδελφέ Παναή, ο κ.Papey είδε «αστεράκια» εδώ στον Αντιαιρετικό, και τώρα δεν μπορεί να δεί ξεκάθαρα τα σατανικά άστρα του.

Είναι τόσο μορφωμένος, που έγινε καφετζού, και τώρα βρίζει τους Χριστιανούς που υποστηρίζουν την Ορθόδοξη πίστη τους.

Εγώ ποτέ δεν φοβήθηκα να πω, αυτό που πιστεύω, και να εκφράσω την θρησκευτική μου ταυτότητα, όποια και άν ήταν (ή δεν ήταν) αυτή.

Τι να πουν οι αστρολόγοι, και οι πάσης φύσεως ανίεροι τσαρλατάνοι;

Εφόσον ο εν λόγω κύριος είναι τόσο μορφωμένος, γιατί δεν απαντάει στα «εύκολα», για αυτόν ερωτήματα, τα οποία θέτουμε, εμείς οι αγράμματοι αφελείς;

Αν πεί ότι δεν πιστεύει Στον Θεό, αλλά ότι στηρίζει την ζωή του στα άστρα, τότε θα χάσει την πελατεία του.

Είναι αυτονόητα τα συμπεράσματα, που και εμείς οι αγράμματοι, μπορούμε να εξάγουμε από την τακτική που ακολουθεί.


+++++++++++++++++++++++++

Unknown είπε...

«…Τι λοιπόν να περιμένει? Ποια ελπίδα για σωτηρία να έχει όταν ο προφήτης του είπε καθαρά ‘’θα πεθάνεις’’? Όμως δεν έμεινε αμετανόητος ο Εζεκίας. Θυμήθηκε το γεγραμμένο ‘’Όταν επιστρέψεις στον Κύριο, τότε θα σωθείς’’. Όπως λοιπόν, ήταν στο κρεβάτι, γύρισε προς τον τοίχο και υψώνοντας την διάνοιά του προς τον ουρανό –γιατί το πάχος των τοίχων δεν εμποδίζει τις προσευχές που απευθύνονται με ευλάβεια- και είπε ‘’Κύριε, θυμήσου με’’. Διότι είναι αρκετό για την θεραπεία μου να με θυμηθείς. Δεν περιορίζεσαι από τα χρόνια, αλλά Εσύ είσαι ο νομοθέτης της ζωής. Διότι δεν εξαρτάται η ζωή μας από τη θέση των άστρων και τη σχέση τους με τα άλλα άστρα, όπως μερικοί λένε ανόητα. ‘’Αλλά Εσύ είσαι ο νομοθέτης, και ο όπως θέλεις ορίζεις, πότε και πόσο ο καθένας θα ζήσει».
(Απόσπασμα από την Κατήχηση Β, του αγίου Κύριλλου Ιεροσολύμων, Γ. Μαυρομάτης σελ. 74, Α΄ Τόμος).

«Μετά από τη γνώση της σεμνής και ένδοξης, και παναγίας αυτής Πίστεως, γνώρισε στην συνέχεια και τον εαυτό σου, ποιος είσαι. Έγινες άνθρωπος διπλός και αποτελείσαι από την ψυχή και το σώμα, και όπως είπαμε πριν από λίγο, ο ίδιος ο Θεός είναι Δημιουργός και της ψυχής και του σώματος. Γνώριζε, λοιπόν, πως έχεις αυτεξούσια ψυχή, που είναι το ωραιότατο έργο του Θεού, και το δημιούργησε σύμφωνα με την εικόνα Του, αθάνατο, γιατί το κάνει αθάνατο ο Θεός, είναι ψυχή λογική ζωντανή άφθαρτη, γιατί ο Θεός της χάρισε την εξουσία να κάνει ότι θέλει. Δεν αμαρτάνεις, βέβαια, γιατί έτσι δημιουργήθηκες, ούτε τυχαία πορνεύεις, ούτε, όπως μερικοί φλυαρούν, σε αναγκάζουν οι συνδυασμοί των άστρων να πράττεις ασέλγειες. Γιατί, αποφεύγοντας να καταλογίσεις στον εαυτό σου τις αμαρτίες σου, λες πως είναι αιτία τα αναίτια άστρα? Μη, προσέχεις λοιπόν, στους αστρολόγους, επειδή για αυτούς λέει η Αγία Γραφή· ‘’Ας έλθουν τώρα και ας σε σώσουν οι αστρολόγοι του ουρανού’’ και στην συνέχεια · ‘’Να, που όλοι θα καούν σαν τα φρύγανα στην φωτιά, και δεν θα γλιτώσουν την ζωή τους από την φλόγα’’».
(Απόσπασμα από την Κατήχηση Δ, του αγίου Κυρίλλου Ιεροσολύμων, Γ. Μαυρομάτης, σελ. 116, Α΄ Τόμος).

Unknown είπε...

«Απόφευγε κάθε διαβολική ενέργεια, και μη πείθεσαι στον αποστάτη δράκοντα, ο οποίος από αγαθή ύπαρξη που ήταν, με την ελεύθερη εκλογή του μεταβλήθηκε σε διάβολο. Αυτός ,μπορεί να πείσει όσους θα το θέλουν, δεν μπορεί όμως να αναγκάσει κανέναν. Και να μη ασχολείσαι με αστρολογίες, ούτε με ορνεοσκοπίες, ούτε με κλήδονες, ούτε με τις μυθώδεις μαντείες των ειδωλολατρών. Μαγεία και μαντεία και νεκρομαντεία τα παράνομα αυτά πράγματα, να μη θέλεις ούτε να τα ακούς. Απομακρύνσου από κάθε είδος ακολασίας και να μην είσαι λαίμαργος και φιλήδονος, και να αποφεύγεις κάθε φιλαργυρία και να μην τοκίζεις. Να μην παραβρίσκεσαι σε διάφορες συνάξεις εθνικών. Ούτε να χρησιμοποιείς ποτέ επιδέσμους με μαγιοβότανα στις αρρώστιες. Να αποστρέφεσαι κάθε χυδαιότητα με το συχνάζεις σε καπηλειά. Και ούτε να ξεπέσεις στον Σαμαρειτισμό, ή τον Ιουδαϊσμό, γιατί από όλα αυτά σε λύτρωσε ο Ιησούς Χριστός. Να απέχεις από την τήρηση των Σαββάτων και από το να λες ότι είναι βρώμικο ή ακάθαρτο κάποιο από τα κοινά φαγητά. Εξαιρετικά να μισείς όλες τις συνάξεις των παράνομων αιρετικών. Με κάθε τρόπο να περιφρουρείς την ψυχή σου με νηστείες, με προσευχές, με ελεημοσύνες, και με την ανάγνωση των Αγίων Γραφών, ώστε με τη σωφροσύνη και τα ευσεβή δόγματα, να ζήσεις τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής σου, και να απολαύσεις τη μία σωτηρία του Βαπτίσματος. Και αφού στρατολογήθηκες για τις ουράνιες στρατιές του Πατέρα και Θεού να γίνεις άξιος να λάβεις και τα ουράνια στεφάνια με τη χάρη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, στον Οποίο ανήκει δοξολογία στους ατέλειωτους αιώνες. Αμήν.»
(Απόσπασμα από την Δ Κατήχηση του αγίου Κύριλλου Ιεροσολύμων, Γ Μαυρομάτης, σελ. 127, Α Τόμος).

Unknown είπε...

Ο άγιος Κλήμης Αλεξανδρείας (150-216 μ Χ), στο έργο του ‘’Προτρεπτικός προς Έλληνας’’, αναφέρει ότι η αστρολογία παραπλανά τους ανθρώπους· «Τί δέ μοι εἰδώλων ἀναπίμπλης τὸν βίον, ἀνέμους τε ἢ ἀέρα ἢ πῦρ ἢ
γῆν ἢ λίθους ἢ ξύλα ἢ σίδηρον, κόσμον τόνδε θεοὺς ἀναπλάττουσα, θεοὺς δὲ καὶ τοὺς ἀστέρας τοὺς πλανήτας, τοῖς ὄντως πεπλανημένοις τῶν ἀνθρώπων διὰ τῆς πολυθρυλήτου ταύτης ἀστρολογίας, οὐκ ἀστρονομίας, μετεωρολο γοῦσα καὶ ἀδολεσχοῦσα;»

Ο άγιος Ιππόλυτος Ρώμης (170-235 μ Χ), στο έργο του ‘’Κατά Πασών αιρέσεων Έλεγχος’’, στο Δ βιβλίο όπου αναιρεί την πλάνη της αστρολογίας, την αναφέρει ως ‘’…ματαίαν την τέχνη και πλανάν’’, και την ψυχή που την πιστεύει ‘’ελπίζουσαν μάταια’’ (ΒΕΠ, Τόμος 5, σελ. 216). Ενώ για όσους την εξασκούν ‘’…τινές αποπλανώσι ιδιώτας, προγνωστικούς εαυτούς φάσκοντες…’’ (ΒΕΠ, Τόμος 5, σελ. 224).

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμος: “Το σημαντικό πάντως είναι, ότι ο Σχολάριος δεν σκότωσε κανέναν. Ο Πελλοπονήσιος ηγεμόνας ήταν αυτός που εκτέλεσε τον Ιουβενάλιο σύμφωνα με το ρωμαϊκό δίκαιο.


Ναι, πράγματι, ο πατριάρχης δεν έβαψε τα δικά του χέρια με αίμα. Απλώς κατουρήθηκε απ’ τη χαρά του και έσπευσε να ενθαρρύνει τον ευσεβέστατο -όπως τον προσφωνεί σε επιστολή του- άρχοντα Ραούλ να συνεχίσει το έργο του ... «τους γουν δυσσεβείς και αλάστορας Ελληνιστάς και πυρί και σιδήρω και ύδατι και πάσι τρόποις εξαγάγετε της παρούσης ζωής».
Αν μετά από δυο τρεις παραινέσεις δεν συμμορφώνονται τότε ... «ράβδιζε, είργε, είτα γλώτταν αφαίρει, είτα χείρα απότεμνε καν και ούτω μένη κακός, θαλάττης πέμπε βυθώ.»
Αλήθεια, γιατί η Ορθοδοξία δεν συνιστά πλέον αυτές τις καταπληκτικές μεθόδους εκχριστιανισμού;

Οι τρεις μάγοι με τα δώρα... Ο ανήκων εις τη Μηδικήν φυλήν των Μάγων, εξηγητής ονείρων, νεκρομάντης, πας μετερχόμενος το έργον τού γόητος, αστρολόγος, ιερέας του Ζωροαστρισμού, κατά τον Ηρόδοτο. Μάγος ήταν και ο Σίμωνας. Μάγος ψευδοπροφήτης ο ιουδαίος Βαριησούς, μάγος και ο Ελύμας.

Με την αστρονομία και τα μαθηματικά ο χριστιανισμός δεν τα πήγαινε ποτέ καλά. Μπορεί ο Αρίσταρχος ο Σάμιος ήδη από τον 3ο αι. π.Χ. να είχε προτείνει το ηλιοκεντρικό σύστημα, ο χριστιανισμός όμως απαίτησε ένα γεωκεντρικό σύστημα που φάνταζε θεολογικώς ορθότερον, το οποίο με δυσκολία τελικά αποχωρίστηκε. Με την ίδια δυσκολία τοποθέτησε και αλεξικέραυνα στους ναούς.
Ο Κύριος εστερέωσε την οικουμένην, ήτις ου σαλευθήσεται. Η χείρ του εθεμελίωσε την γην, και η δεξιά του εστερέωσε τον ουρανόν. Τελεία και παύλα. Δεν κουνιέται τίποτα λέμε. Κι αν πιστέψουμε τον άγιο Θεόφιλο Αντιοχείας, η γη δεν είναι σφαιρική, πράγμα το οποίο δεν το γνωρίζουν όσοι ...«βούλονται τον κόσμον σφαιροειδή λέγειν». Μα πώς είναι δυνατόν να ισχυρίζονται κάτι τέτοιο «μη επιστάμενοι την ποίησιν του κόσμου μηδέ την κατοίκησιν αυτού;» απορούσε ο άγιος.

Nikos.

ΚΩΣΤΑΣ Γ. είπε...

Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι σχολή επιστημολογίας. Κάθε τι που λέγεται σε σχέση με τις επιστήμες, λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα της εποχής.

Η αντίληψη του Μ. Βασιλείου, είναι σαφής:

"δεν ελαττούται η έκπληξις δια τα μέγιστα, όταν ανακαλυφθή ο τρόπος καθ’ ον γίνεται τι εκ των παραδόξων"

(Μ. Βασιλείου, «Εις την Εξαήμερον», PG 29,25Α)

Αυτό σημαίνει ότι κάθε δεδομένο επιστημονικά τεκμηριωμένο γίνεται αποδεκτό.

Το μόνο που δεν γίνεται ποτέ αποδεκτό, είναι όταν κάποιος δήθεν επιστήμονας μιλήσει για ανυπαρξία του Θεού ως αποτέλεσμα επιστημονικής έρευνας. Και αυτό λόγω της προαιώνιας θεολογίας περί οντολογικής διαφοράς θεού και δημιουργημάτων. Δηλαδή, όσο κι αν μια έρευνα προχωρήσει, η διαφορά ουσίας θεού και κόσμου δεν επιτρέπει την ανίχνευση του Θεού σε εργαστήρια.

Υπάρχει εδώ ένα ενδιαφέρον άρθρο:
http://www.oodegr.com/oode/epistimi/genika/sxesi_ag_basilios.htm

Όποιος μελετήσει την ιστορία, κατανοεί ότι η Ορθοδοξία ουδέποτε είχε πρόβλημα με την επιστήμη, εκτός όταν αυτοί που την έφερναν την συνόδευαν με διδάγματα αθεΐας, όπως έγινε με κάποιους "διαφωτιστές".

Αν η Ορθοδοξία ως αντίληψη και ως βάπτισμα ιδεών, ήταν ενάντια στην επιστήμη, τότε δεν θα ήταν το 80% των ξεστραβωτών μας στην Τουρκοκρατία, Ορθόδοξοι Κληρικοί (και όχι "διαφωτιστές"), όπως ο Γαζής, ο Βούλγαρης, ο Δούκας, ο Οικονόμος, ο Θεοτόκης και πολλοί άλλοι.


Αντίθετα, στον 5ο αιώνα π.Χ. έχουμε τον μέγιστο Σωκράτη, ο οποίος σε μια αρχαία διατύπωση του "πίστευε και μή ερεύνα", έλεγε ότι δεν πρέπει καν να μελετάμε την κίνηση των πλανητών, επειδή τότε θεωρούνταν τμήματα της θεϊκής πραγματικότητας.


Διαβάζω εδώ:
http://www.oodegr.com/oode/dogma/erevna2.htm

Η τοποθέτηση του Σωκράτη:
"Είναι φανερό στον καθένα ότι τα θεϊκά πράγματα είναι πάνω από τις δυνατότητες μας· είναι ικανοποιητικό να σέβονται όλοι ό,τι είναι πάνω από τη δύναμη τους. Τι είναι οι θεοί, αυτό ούτε είναι εύκολο να το βρει κάποιος ούτε είναι θεμιτό να το αναζητεί· διότι τη φύση ή τις ενέργειες των κυρίων τους δεν πρέπει να τις ξέρουν οι δούλοι, που δεν έχουν άλλο καθήκον από το να τους υπηρετούν. Διότι πότε, Αισχίνη, έχει ακούσει κάποιος το Σωκράτη να μιλά για τα ουράνια ή να συμβουλεύει να μαθαίνουμε για διόρθωση των γραμμών; [των πλανητών εννοεί]"

ΚΩΣΤΑΣ Γ. είπε...

(ΣΥΝΕΧΕΙΑ...)

Αν πάλι συνδυάζετε την αγιότητα με την επιστημονική γνώση, προφανώς χρειάζετε να μελετήσετε τι σημαίνει
άγιος.

Επίσης αυτό με τους "μάγους" είναι ακαταλαβίστικο. Οτιδήποτε αρνητικό περιεχόμενο της λέξης μάγος στους τρεις μάγους, αποκλείεται από το ίδιο το περιεχόμενο της Αγίας Γραφής. Η Γραφή που τοποθετείται ενάντια σε μάγους με την έννοια της αστρολογίας και της μαγγανίας, είναι αδιανόητο να υποστηρίξει κάποιος ότι τιμά τέτοιου είδους πρακτικές. Άρα, το ίδιο το περιεχόμενο της Γραφής μας οδηγεί υποχρεωτικά μακριά από τέτοιες ερμηνείες.


Ο Σχολάριος δεν μιλά για εκχριστιανισμό. Μιλάει για ποινές του ρωμαϊκού δικαίου. Δεδομένες για την εποχή όσο σκληρές και αν φαίνονται σήμερα, πράγμα που ουδέποτε μας απασχολεί στην ιστορική έρευνα.

Στο Ρωμαϊκό δίκαιο, δεν απαγορεύονται οι προσωπικές απόψεις, αλλά απαγορεύεται με τις προσωπικές σου απόψεις να φτιάξεις κίνημα ενάντια στην ενότητα του κράτους. Γι' αυτό η νομοθεσία περιλαμβάνει πολλές σκληρές ποινές, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα.

Σε αυτές αναφέρεται ο Σχολάριος. Και φυσικά το ρωμαϊκό δίκαιο ουδέποτε χτίστηκε με βάση τις αρχές του ευαγγελίου.

"Στο Βυζάντιο «οι χριστιανοί αυτοκράτορες δεν ισχυρίζονταν πως νομοθετούν ευρισκόμενοι σε συμφωνία με τις χριστιανικές αρχές"

(Clark Gillian, «Οι γυναίκες στην όψιμη αρχαιότητα», Παπαδήμας, Αθήνα 1997, σελ. 58.)

Στην ορθόδοξη Εκκλησία, η νομοθεσία της περιλαμβάνεται στους Ιερούς Κανόνες. Οι "χριστιανικές" ποινές είναι νηστεία, αποχή από τη θεία κοινωνία, γονυκλησίες και αφορισμός, δηλ. επικύρωση ότι κάποιος δεν επιθυμεί με δική του βούληση να είναι ορθόδοξος.

Γενικά όμως, οι κατηγόριες και ο λαϊκισμός για μία φράση του Σχολάριου, θα πρέπει να γίνουν αφού μελετηθεί όλο το έργο του και δούμε
για ποιον λόγο λέει κάτι τέτοιο, αν το λέει και άλλες φορές και αν έχει πει λόγους φιλανθρωπίας σε άλλες περιπτώσεις.

Με τέτοιο πυροτεχνήματα είχε κυκλοφορήσει και ο "ανθελληνισμός" του Σχολαρίου, πράγμα που κατέπεσε και με μεγάλο θόρυβο από τη μελέτη των κειμένων του.

Παναής είπε...

Ευχαριστούμε κ.Κώστα για τα πολύ ενδιαφέροντα!

Παναής είπε...

Ακόμα περιμένουμε απο τον διάσημο αστρολόγο να μας πεί κάτι...κ.Παπέϋ μου διαβάστε καλά τα άστρα και μετά ξαναβγείτε να σχολιάσετε!Η ναυμαχία του Βατερλώ δεν έχει υπόθεση μπροστά στα "θεόπνευστα"σχόλια σας!

Attimo είπε...

γεια σας ηθελα να ρωτησω μιας και το θεμα σας ειναι η μαγεια πως μπορει κανεις να απαλλαχθει απο τη μαγεια που του εχουν κανει; Εχω ακουσει οτι η ευχη του αγιου κυρπιανου ειναι καλη για διαβασμα αλλα πολλοι λενε οτι δε κανει να την διαβαζουν λαικοι...βεβαια το βιβλιο την οποια την εχει το εχω αγορασει απο την αποστολικη διακονια που ειναι ορθοδοξο βιβλιοπωλειο και αναφερει μεσα οτι αν υπαρχει αναγκη μπορει να την διαβαζει και λαικος και οτι ενας ιερεας λεγομενος Χαραλαμπος βασιλοπουλος ειπε οτι ωφελουν ακομη και αν δεν υπαρχει κατι το κακο... τι γνωμη εχετε κυριε
αντιαιρετικε?

ευχαριστω

Ανώνυμος είπε...

Κώστας: Γι' αυτό η νομοθεσία περιλαμβάνει πολλές σκληρές ποινές, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα.
Σε αυτές αναφέρεται ο Σχολάριος. Και φυσικά το ρωμαϊκό δίκαιο ουδέποτε χτίστηκε με βάση τις αρχές του ευαγγελίου
.


Φαίνεται όμως πως οι αρχές του ευαγγελίου επέτρεπαν στον Σχολάριο να επικροτεί και να ενθαρρύνει την εφαρμογή του σκληρού ρωμαϊκού δικαίου.
Του επέτρεπαν να προτρέπει τον τοπικό άρχοντα της Λακωνίας να βασανίζει και να εξοντώνει τους “Ελληνιστάς”. Όπως επίσης και να τον συγχαίρει για τη δολοφονία του Ιουβενάλιου.


Κώστας: Αν η Ορθοδοξία ως αντίληψη και ως βάπτισμα ιδεών, ήταν ενάντια στην επιστήμη, τότε δεν θα ήταν το 80% των ξεστραβωτών μας στην Τουρκοκρατία, Ορθόδοξοι Κληρικοί (και όχι "διαφωτιστές")


Ο Θεός σας -και κατά συνέπεια και η Ορθοδοξία- ανέκαθεν ήταν κατά του ξεστραβώματος. Στραβάδια κι ανίδεα κατοικίδια του κήπου της Εδέμ ήθελε τους ανθρώπους. Για σκεφτείτε πότε «διηνοίχθησαν οι οφθαλμοί των δύο».
Η Ορθοδοξία εξ αρχής εναντιώθηκε στο Διαφωτισμό και τις επιστήμες. Ο αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Δεληδήμος στην εισαγωγή του στην τρίτη έκδοση του Πηδαλίου το 1864, εξηγεί τους λόγους τής εναντίωσης αυτής με απόλυτη σαφήνεια και ειλικρίνεια:

«Εάν επραγματοποιούντο πλήρως τα όνειρα των οπαδών του Διαφωτισμού, οι Ορθόδοξοι λαοί θα εξήρχοντο εκ της θλιβεράς των αμαθείας, θα εισήρχοντο εις τον φωτεινόν δρόμον της προόδου, θα ηγάπων τας επιστήμας και την δύναμιν του ορθού λόγου, θα προέκοπτον κοινωνικώς και οικονομικώς, συγχρόνως όμως θα απεκόπτοντο από τας ρίζας των και αντί της Ορθοδόξου πνευματικότητος, πηγαζούσης εκ της ταπεινώσεως του ανθρώπου ενώπιον της αγάπης του Θεού, θα επεκράτει και εις αυτούς η αλαζονική αυτοπεποίθησις της ανθρωπίνης διανοίας».
Έξοχον και αποκαλυπτικόν.



Κώστας: Οτιδήποτε αρνητικό περιεχόμενο της λέξης μάγος στους τρεις μάγους, αποκλείεται από το ίδιο το περιεχόμενο της Αγίας Γραφής.


Η λέξη “μάγος” όμως, σε καμία περίπτωση δεν είχε θετικό περιεχόμενο, όπως αποκαλύπτεται από το ίδιο το περιεχόμενο τής Αγίας Γραφής. Έτσι δεν είναι;
Το ότι οι εκπρόσωποι της Βαβυλωνιακής μαγείας, δηλαδή οι εκπρόσωποι της μητέρας των πορνών και των βδελυγμάτων της γης, αναζήτησαν και προσκύνησαν πρώτοι τον Ιησού, δεν ήταν κι ό,τι καλύτερο για το βιογραφικό τού θείου βρέφους.
Οι αστρολόγοι -οι συνεργεία δαιμόνων μαντευόμενοι δι’ αστέρων- μπορεί να καταδικάζονται από τους κανόνες της Εκκλησίας και στους κανόνες αυτούς να
υπόκεινται και οι “τα φαντασιώδη προγνωστικά των καλανδαρίων μετά πάσης αναγινώσκοντες της προθυμίας”, όμως η Ορθοδοξία δε νομίζω να έχει αφορίσει τη Λίτσα Πατέρα και όσους την παρακολουθούν. Κι αυτό όπως και πολλά άλλα τα έχει κάνει γαργάρα για να μη δυσαρεστήσει το ποίμνιό της (όσο της έχει απομείνει δηλαδή).

Nikos.

ΚΩΣΤΑΣ Γ. είπε...

Προφανώς, έχεις μάθει να λες τα πράγματα όπως σε βολεύουν...

Ενώ μιλάς κι εσύ ο ίδιος για τη "νομοθεσία του κράτους" μας λες στο τέλος το κερασάκι για τη... "δολοφονία του Ιουβενάλιου"!

Δεν είμαστε καλά!

Προφανώς αυτά τα "κόλπα" κάνουν τη συζήτηση λίγο αστεία αφού δεν υπήρξε καμία απολύτως δολοφονία αλλά ποινή με βάση την κρατική νομοθεσία.

Και ασφαλώς, αρχές του Ευαγγελίου είναι ο Χριστός. Ο Χριστός Σταυρώθηκε και θυσιάστηκε. Δεν υπάρχει καμία αρχή του Ευαγγελίου που να υποστηρίζει τη θανάτωση των αιρετικών.

Ο Θεόδωρος Στουδίτης για παράδειγμα και πολλοί άλλοι ήταν αντίθετος με τις διώξεις των αιρετικών ακόμα και με βάση το νόμο.

Ο Σχολάριος δεν ξέρουμε για ποιον λόγο έγραψε όσα έγραψε. Τίποτε δεν σήμαιναν για τον ηγεμόνα τα λεγόμενα του Σχολαρίου, ούτε θα κατάφερνε κάτι με την επιστολή του αφού ο νόμος ήταν σαφής. Ο ηγεμόνας θα τον εφάρμοζε είτε έστελνε επιστολή είτε όχι ο Σχολάριος.

Το ζήτημα είναι γιατί τα έγραψε ο Σχολάριος και για το λόγο αυτό πρέπει να μελετηθεί όλο το έργο του και η κατάσταση της εποχής.

Τα ότι "προέτρεπε" τον ηγεμόνα να εφαρμόσει τον νόμο, είναι εντελώς φαιδρά θα έλεγα. Ο ηγεμόνας ήδη είχε εφαρμόσει τον νόμο και ουδεμία ανάγκη προτροπής είχε.


Όσο για το ζήτημα του "διαφωτισμού", θα έλεγα ότι προφανώς σου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι μπορείς να επιβιώνεις παντού με copy-paste πυροτεχνημάτων.

Να επισημάνω λοιπόν ότι στο Πηδάλιο ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΣΕΙΡΑ πάνω από την παράγραφο που επικαλείσαι, γράφει:

"Η πρόθεσίς των ήτο αγνή, τα κίνητρα ειλικρινή..." [των διαφωτιστών δηλ.]

Ποιο ήταν λοιπόν το πρόβλημα; Η μόρφωση;
Ασφαλώς όχι:

"...όμως η άγνοια της Ορθοδοξίας απετέλει ουσιαστικόν μειονέκτημα της όλης προσπαθείας".

Ελπίζω να κατάλαβες τώρα το απολύτως κενό της παραγράφου που επικαλέστηκες η οποία λέει το προφανές ότι δεν θέλαμε καμία σκέτη μόρφωση, αλλά θέλαμε μόρφωση ΜΑΖΙ με ορθοδοξία.

Σαν και αυτή που μας πρόσφεραν όχι οι "διαφωτιστές" φυσικά, αλλά ο μέγιστος πανεπιστήμων Βούλγαρης, ο Άνθιμος Γαζής, ο Νεόφυτος Βάμβας, ο Νεόφυτος Δούκας, ο Νικηφόρος Θεοτόκης και πολλοί άλλοι.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...

ΚΩΣΤΑΣ Γ. είπε...

ΣΥΝΕΧΕΙΑ...

Για τους μάγους δεν μπορεί να υπάρχει ζήτημα αρνητικού χαρακτηρισμού. Εφόσον οι Πατέρες αρνούνται το γεγονός ότι ο "αστέρας" ήταν φυσικό φαινόμενο και το θεωρούν "σημείο", αυτό σημαίνει ότι οι "μάγοι" ως πρόσωπα δεν μπορούν να εκληφθούν αρνητικά.

Κανείς αρνητικά διακείμενος δεν θα μπορούσε να διακρίνει και να νιώσει την ανάγκη να ακολουθήσει ένα θεϊκό σημάδι. Και μόνο η δήλωση ότι είδαν το σημάδι και έσπευσαν να προσκυνήσουν τον κύριο, δείχνει ότι ο θεός τράβηξε κοντά του ακόμα και έθνη που ήταν μακριά από τον Θεό.

Όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις ανθρώπων που ήταν μακριά από τον αληθινό Θεό, η διήγηση δεν επιτρέπει να χαρακτηρίσουμε αρνητικά τους ανθρώπους και την προσκύνηση τους. Ακριβώς το αντίθετο.
Ήταν άνθρωποι τουλάχιστον με ανοιχτή και δεκτική καρδιά ώστε να δεχτούν τον Θεό και το σημείο του.

==========
Ευτυχώς, σε αντίθεση με εσένα ίσως, η Ορθόδοξη Εκκλησία κατανοεί ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας δεν ταυτίζεται με το εκκλησίασμα.

Η Εκκλησία αφορίζει αυτούς που λένε ότι είναι πιστοί Ορθόδοξοι και ενώ διδάσκουν αιρετικές διδασκαλίες, αυτοί ισχυρίζονται ότι δεν είναι αιρετικές αλλά ορθόδοξες.

Εάν δηλ. η... Λίτσα Πατέρα αρχίσει να λέει ότι είναι Ορθόδοξη και φτιάξει μια "Σχολή Ορθοδόξου Αστρολογίας", λέγοντας ότι η διδασκαλία της Αστρολογίας είναι επιβεβλημένη Ορθόδοξη διδασκαλία, τότε θα κληθεί να εξηγήσει για τα πιστεύω της τα οποία αλλοιώνουν με απάτη την πίστη της Εκκλησίας.

Πιστεύω αυτό να είναι κατανοητό. Το έγραψα απλά όπως είδες...

Χρήστος - αντιαιρετικός είπε...

Κ. Attimo, αφού ρωτάτε την γνώμη μου, σας λέγω πως καταλληλότερος από τον πνευματικό σας δεν υπάρχει για το θέμα που σας αποσχολεί. Άλλωστε σαν πιστός Ορθόδοξος που είστε θα έπρεπε να το γνωρίζετε αυτό. Απευθυνθείτε λοιπόν στον πνευματικό σας και μετά τα ξαναλέμε.
Καλή σας ημέρα

Χρήστος - αντιαιρετικός

Attimo είπε...

Κυριε Χρηστο μαλλον ολοι οι τρελλοι εδω μεσα σας εχουν κανει πολυ επιθετικο...και καχυποπτο συγγνωμη που ζητησα γνωμη απο θεολογο την επομενη φορα θα παω σε κανενα φιλολογο η σε κανενα χημικο...ποτε ειπα οτι ειμαι πιστη ορθοδοξη (και δεν ειμαι αντρας) προσεξτε γιατι με το τροπο αυτο θα πεσετε στην ιδια παγιδα της αλαζονειας καποιων αιρετικων και βαλε...αν ζητησω γνωμη απο πνευματικο μετα γιατι να ρθω σε σας να μιλησουμε για ποιο πραγμα; Θα θελα να ξερα ποσοι εκ των θεολογων επισκεπτονται τον πνευματικο τους ...συχνα πυκνα χαχαχ ελεος εδω μεσα

αντιο σας και την επομενη φορα που θα πατε στον εξομολογο σας να πειτε επιτεθηκα σε μια σχολιαστρια αδικα γιατι νομιζα και υποπτευομουνα διαφορα ενω αυτη ειχε σκοπο απλως να παρει τη γνωμη μου.

Ανώνυμος είπε...

Κώστας: Προφανώς αυτά τα "κόλπα" κάνουν τη συζήτηση λίγο αστεία αφού δεν υπήρξε καμία απολύτως δολοφονία αλλά ποινή με βάση την κρατική νομοθεσία.

Προφανώς έχεις τσακωθεί και με τη σοβαρότητα και με τη λογική. Κρατική νομοθεσία εφάρμοζε και ο Χίτλερ.
Ο Σχολάριος, αυτό το γιουσουφάκι του Σουλτάνου κατακτητή, χειροκροτούσε την εξόντωση των “Ελληνιστών”. Επειδή η εξόντωσή τους γινόταν βάσει κρατικής νομοθεσίας, αυτό δεν την κάνει λιγότερο δολοφονία.


Κώστας: Σαν και αυτή που μας πρόσφεραν όχι οι "διαφωτιστές" φυσικά, αλλά ο μέγιστος πανεπιστήμων Βούλγαρης, ο Άνθιμος Γαζής, ο Νεόφυτος Βάμβας, ο Νεόφυτος Δούκας, ο Νικηφόρος Θεοτόκης και πολλοί άλλοι.

Ας αφήσουμε τους “πολλούς άλλους” κι ας σταθούμε σ’ αυτούς που αναφέρατε. Ο Βούλγαρης αναγκάστηκε να αυτοεξοριστεί και ο Νεόφυτος Βάμβας αποκαλύπτει τους εχθρούς των γραμμάτων στην Ελλάδα:

«Είτε από αδιαφορία, είτε ως αρχή, η Υψηλή Πύλη ποτέ δεν εναντιώθηκε στην αναγέννηση των γραμμάτων στην Ελλάδα. Οι πραγματικοί εχθροί σ’ αυτήν την ευτυχισμένη αποκατάσταση βρίσκονται μέσα στους κόλπους μας. Κι αν οι προσπάθειές μας κατορθώσουν να δαμάσουν τις προκαταλήψεις ή την αδιαφορία αυτού τού πανίσχυρου κλήρου που αποτελεί σήμερα το πρώτο σώμα τού ελληνικού έθνους, πολύ λίγα θα απομένουν να γίνουν από τους Τούρκους»


Κώστας: Η Εκκλησία αφορίζει αυτούς που λένε ότι είναι πιστοί Ορθόδοξοι και ενώ διδάσκουν αιρετικές διδασκαλίες, αυτοί ισχυρίζονται ότι δεν είναι αιρετικές αλλά ορθόδοξες.

Λέτε δηλαδή ότι ένας ορθόδοξος μπορεί να είναι για παράδειγμα αστρολόγος ή να πιστεύει στα ζώδια, μπορεί να είναι για παράδειγμα πολυγαμικός ή ομοφυλόφιλος και εν τούτοις να παραμένει ορθόδοξος και να τον αποδέχεται η εκκλησία σας ως ορθόδοξο, αρκεί, να μην ισχυριστεί ότι η αστρολογία ή η πολυγαμία ή η ομοφυλοφιλία είναι ...ορθόδοξες διδασκαλίες. Τότε μόνο αποπέμπεται από την Εκκλησία και αναθεματίζεται. Ενδιαφέρον.
Σημειωτέον ότι η Λίτσα Πατέρα και ο κάθε αστρολόγος καθώς και ο κάθε "πιστός" των ζωδίων, ποτέ δεν δέχτηκε πως αμαρτάνει ή πως κάνει κάτι αντιχριστιανικό.

Nikos.

ΚΩΣΤΑΣ Γ. είπε...

Για τον Σχολάριο, ήδη έκλεισες μόνος σου το θέμα, αφού το πήγες επιτέλους σε αυτό που είχα προαναφέρει στον κ. παπέυ.

Ακολούθησε λοιπόν τον σύνδεσμο στον οποίο τον έστειλα στο "Αντίβαρο", και μάθε από τις πηγές του κειμένου ότι ο Σχολάριος ήταν ελληνιστής και αυτά που διαβάζεις σε διάφορα νεοπαγανιστικά σάϊτ είναι μπακαλίστικα (με το φόβο να προσβάλω τους μπακάληδες). Μη μας κουράζεις άλλο με τις προσωπικές σου απόψεις και πήγαινε διάβασε πρώτα. Δεν θα κάνουμε ολιμερίς κύκλους στα θέματα για να περνάς την ώρα σου.


"μπορεί να είναι για παράδειγμα πολυγαμικός ή ομοφυλόφιλος"

Πλάκα κάνεις; Η Εκκλησία είναι μέρος ανάπαυσης για ανθρώπους που έχουν συνείδηση ότι κάποιες πράξεις τους αποτελούν λοξοδρόμηση. Γιατί να τους αφορίσει; Αν λένε ότι ως ορθόδοξοι καλώς είναι ομοφυλόφιλοι και λένε παντού και διδάσκουν ότι η ομοφυλοφιλία είναι αποδεκτός τρόπος σεξουαλικής συμπεριφοράς, τότε θα τους καλέσει για τα όσα λένε. Αλλιώς, γιατί; Μέσα η Εκκλησία είναι γεμάτη με ανθρώπους που θεωρούν ότι έχουν κάνει λάθη στη ζωή τους και πολλές φορές εξακολουθούν να τα κάνουν για χρόνια. Όμως επιθυμούν να είναι ορθόδοξοι. Γιατί να τους αφορίσει; Τι είναι αυτά που λες;

"Ο Βούλγαρης αναγκάστηκε να αυτοεξοριστεί"

Έχεις καταλάβει ότι ο Βούλγαρης ήταν... Επίσκοπος;;; Έχεις δει να "διώκουν" κάποιον και να τον κάνουν Επίσκοπο; Τι άλλο θα ακούσουμε;

(σίγουρα δεν θ' ακούσουμε πολλά ακόμη, διότι το όλο θέμα κατέληξε στην αερολογία)

Για τον Βάμβα, τι να πει κανείς, εκτός από το γεγονός ότι άνθρωπος που πάει για πληροφορίες περί Βούλγαρη και Βάμβα στον μάλλον ηλικιωμένο και μάλλον ψυχικά διαταραγμένο sfrang (αν κρίνω από το γεγονός ότι τα κείμενα του είναι γεμάτα ανοησίες, αυθαιρεσίες και κυρίως, βλαστήμιες), μάλλον δεν δικαιούται να βρίσκει συνομιλητή!

Και επειδή μαζεύεις με Copy paste ό,τι βρεις, δεν γνωρίζεις ότι ο Βάμβας έγραψε χολωμένος από το γεγονός ότι δεν έγινε δεκτή η μετάφρασή του της Αγίας Γραφής επειδή είχε πολλά λάθη.

Ο Βάμβας παρέμεινε μια χαρά ορθόδοξος Κληρικός σε όλη τη ζωή του και ουδέποτε ήρθε σε ρήξη, διότι απλώς θα έφευγε.

Ίσα-ίσα, που αφιέρωνε τα βιβλία του γράφοντας:

"Αφιερωθέν τη Ιερά Συνόδω" και κατόπιν, καταχωρούσε στα βιβλία του τα κοπλιμέντα της Συνόδου, η οποία τον επαινούσε για τη συγγραφή...

..."των πολλών και άλλων σοφών πονημάτων οου, α τη σπουδαζούση νεολαία φιλοτίμως τε και φιλοπόνως παρέσχες".

Μάλλον για σχέση λατρείας πρόκειται...

Ανώνυμος είπε...

Εν τάχει ...

Ο ποταπός ελεεινός και τρισάθλιος οθωμανόδουλος Σχολάριος, στην επιστολή του προς τον Ραούλ, τον επαινεί για την εξόντωση του Ιουβενάλιου και τον προτρέπει να συνεχίσει να κόβει τις γλώσσες και τα χέρια των “Ελληνιστών” κι αν δεν συμμορφώνονται να τους σκοτώνει.
Τίθεται ένα ζήτημα για το ποιος είναι πιο ελεεινός, ο ίδιος ο Σχολάριος που πανηγύριζε για τα βασανιστήρια και τη θανάτωση των “Ελληνιστών” ή όσοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν τη στάση του αυτή.

Ο Νεόφυτος Βάμβας είχε χαρακτηρίσει τον ισχυρό κλήρο ως το μεγαλύτερο εμπόδιο για την αναγέννηση των γραμμάτων στην Ελλάδα. Αν εσείς γνωρίζετε κάποια μεταγενέστερη δήλωσή του που να αναιρεί το περιεχόμενο αυτής ως προς το ζήτημα των γραμμάτων, τότε καλώς. Διαφορετικά, απλώς φλυαρείτε.

Όποια βιογραφία του Ευγένιου Βούλγαρη κι αν διαβάσετε, αναφέρει το εχθρικό κλίμα εναντίον του από θεολογικούς και πατριαρχικούς κύκλους, απ’ αυτούς που μετέτρεψαν την Ελλάδα σε φωλιά κοράκων, όπως έγραψε κι ένας μαθητής του. Από την Αθωνιάδα “παρητήθη, αφ’ ου ετόλμησαν και σωματικώς να κακοποιήσωσιν αυτόν”. Και στην Πατριαρχική, δεν άντεξε για πολύ. Το γεγονός ότι από το 1763 που έφυγε από την Ελλάδα και για 43 ολόκληρα χρόνια (μέχρι το θάνατό του) δεν ξαναπάτησε το πόδι του στην Ελλάδα, μιλά από μόνο του.

Τώρα, για ποιο λόγο δεν αφορίζει η Εκκλησία τους αστρολόγους και αυτούς που πιστεύουν στα ζώδια, μάλλον εσείς κάνετε πλάκα και μάλιστα χοντρή καθόσον ποτέ αυτοί δεν ισχυρίστηκαν ότι πρόκειται για “λάθος” τους ή για “λοξοδρόμησή” τους ώστε να παραμένουν εντός της Εκκλησίας. Το ίδιο ισχύει και για τους ομοφυλόφιλους και για τους πόρνους (πορνεία με την έννοια των προ/εξω-γαμιαίων σεξουαλικών σχέσεων) οι οποίοι (ουκ ολίγοι, μάλλον η συντριπτική πλειοψηφία) απαρτίζουν το ποίμνιό της. Σοβαρευτείτε λοιπόν.

Nikos.

ΚΩΣΤΑΣ Γ. είπε...

Ο Σχολάριος προτρέπει απλώς στην εφαρμογή των νόμων. Πάρτε και μία σόδα να το χωνέψετε. Οι "Ελληνιστές" δεν έχουν σχέση με το ελληνικό έθνος αλλά είναι οι ειδωλολάτρες.
Σύμφωνα με την νομοθεσία του Πλήθωνα στα συγγράμματά του, αν έρχονταν στα πράγματα οι "καλοί" αυτοί άνθρωποι όπως ο Πλήθων και ο Ιουβενάλιος, θα έπρεπε όλοι να ασπαστούν την ειδωλολατρία αλλιώς θα έπρεπε να υποστούν την θανατική καταδίκη:

"Ο Γεώργιος Γεμιστός (Πλήθων) [...] εδέχετο την μετεμψύχωσιν, την ειμαρμένην, την πολυγαμίαν των άνδρών και ώρισε θανατικήν ποινήν κατά των ανθισταμένων εις την διδασκαλίαν αυτού"

(Στεφανίδης Βασ., "Εκκλησιαστική Ιστορία", σελ. 427-428)

Το να τιμωρηθεί κάποιος που διάσκει ότι μόλις επιβληθούμε θα τους σφάξουμε όλους, αποτελεί νόμιμο όφελος για τους αθώους.


Για τον Βούλγαρη τελευταία φορά το λέω:

Αν πας πουθενά και πεις ότι το Πατριαρχείο ή η Εκκλησία ήταν ενάντια στον Βούλγαρη, όμως τον έκανε Αρχιεπίσκοπο Σλαβινίου και Χερσώνος, θα σε πάρουν στο ψιλό.

Άλλωστε έχεις μαύρα μεσάνυχτα τι είχε συμβεί στην Αθωνιάδα. ο Βούλγαρης είχε τσακωθεί με μαθητές του, τον συκοφάντησαν και σηκώθηκε κι έφυγε!

Πας και ψαρεύεις ό,τι βρεις, χωρίς να ξέρεις καν την ιστορία. Είσαι -ευθέως στο λέω-, τόσο άσχετος, που έχεις κουράσει...

Έκλεισε εδώ και το θέμα του Βούλγαρη. Αν ξαναγράψεις, θα σε παραπέμπω στα ίδια.


Για τον Βάμβα η απάντηση δόθηκε. Ήταν εριστικός όταν απέτυχε η μετάφρασή του και με τις πράξεις του δείχνει προφανώς, ότι τίποτε από αυτά δεν εννοούσε, ούτε ήταν αλήθεια:


Αυτός που λέει ότι η Εκκλησία "είναι εχθρός της παιδείας", είχε καταρχάς δάσκαλο μητροπολίτη, τον Δωρόθεο Πρώιο!


Αυτός που λέει ότι η Εκκλησία είναι "εχθρός της παιδείας", στέλνει στην Εκκλησία τα βιβλία του και ζητάει την ευλογία της για να την δημοσιεύσει στις πρώτες σελίδες!


Αυτός που λέει ότι η Εκκλησία είναι εχθρός της παιδείας, εξακολουθεί να φορά το ράσο των "εχθρών της παιδείας" και να διακηρύσσει ότι είναι ορθόδοξος.


Αυτός που λέει ότι η Εκκλησία είναι "εχθρός της παιδείας" είναι καθηγητής Φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο φορώντας το ράσο. Κι όμως "η Εκκλησία που τάχα είναι εχθρός της παιδείας" όχι μόνο δεν έχει πρόβλημα, αλλά τον παινεύει για τη δημιουργικότητά του.

Έκλεισε και αυτό το θέμα.


Είπες για τα περί αφορισμών:

"Σοβαρευτείτε λοιπόν"

Δείξε μας λοιπόν πρώτος τον δρόμο της σοβαρότητας. Μέχρι όμως να σοβαρευτείς εσύ, βλέπουμε.

Ανώνυμος είπε...

Κώστας: Ο Σχολάριος προτρέπει απλώς στην εφαρμογή των νόμων.

Διάβασε για άλλη μια φορά τι προτρέπει ο Σχολάριος, διότι η φανατική σου ψώρα σε έχει κάνει να ξύνεσαι στη γκλίτσα του χειρότερου φασισμού:

«τους γουν δυσσεβείς και αλάστορας Ελληνιστάς και πυρί και σιδήρω και ύδατι και πάσι τρόποις εξαγάγετε της παρούσης ζωής. ... ράβδιζε, είργε, είτα γλώτταν αφαίρει, είτα χείρα απότεμνε καν και ούτω μένη κακός, θαλάττης πέμπε βυθώ».

Tο ότι τα φρικτότερα βασανιστήρια αποτελούσαν νομοθεσία του χριστιανικού Βυζαντίου, δεν κάνει τον Σχολάριο λιγότερο κατάπτυστο.
Πάντως, είναι ωραίο όταν η Ορθοδοξία αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο. Τα βασανιστήρια και οι εκτελέσεις ... νομοθεσία! Και ο Σχολάριος, απλώς προέτρεπε στην εφαρμογή του ...νόμου.
Αν δεν είσαι διχασμένη προσωπικότητα τότε οφείλεις να ομολογήσεις πως και οι ρωμαίοι αυτοκράτορες καλώς έδιναν τους χριστιανούς ως τροφή στα λιοντάρια. Τη νομοθεσία εφάρμοζαν κι εκείνοι.

Για το Νεόφυτο Βάμβα, εξακολουθείς να φλυαρείς. Η δήλωσή του υπάρχει και δεν αναιρέθηκε ποτέ.
Ο Βούλγαρης, έριξε μαύρη πέτρα πίσω του.
Το σκεπτικό σου για τον Πλήθωνα Γεμιστό ...“το να τιμωρηθεί κάποιος που διδάσκει ότι μόλις επιβληθούμε θα τους σφάξουμε όλους, αποτελεί νόμιμο όφελος για τους αθώους.”,
θα έπρεπε να είχε οδηγήσει στην απαγόρευση και στο κάψιμο της Παλαιάς Διαθήκης. Όπως επίσης και στην τιμωρία του Σχολάριου ο οποίος ζητούσε το σφάξιμο των ελληνιστών. Αλλά είπαμε .... νομοθεσία!

Για τους αφορισμούς, πότε θα σοβαρευτεί η Εκκλησία και θα εφαρμόσει τους θείους κανόνες της;
«παρά πάντων πρέπει να φυλάττωνται οι θείοι Κανόνες απαρασάλευτα. Οι γαρ μη φυλάττοντες, εις φρικτά επιτίμια υποβάλλονται.»
Ως πότε θα σφυρίζει αδιάφορα για να μη στερηθεί τoν οβολό του ποιμνίου της, το οποίο (στο σύνολό του σχεδόν) έχει γραμμένους τους θείους κανόνες εκεί που δεν πιάνει μελάνι;
Αν π.χ. οι σημερινοί αστρολόγοι υπάγονται στον κανόνα της Λαοδικείας, γιατί δεν αφορίζει τη Λίτσα Πατέρα και την Άση Μπήλιου; Αιδώς ...αχρείοι!

Nikos.

ΚΩΣΤΑΣ Γ. είπε...

Nikos,
Επειδή επανέλαβες για τρίτη φορά ακριβώς τα ίδια και μας έχεις πρήξει κάπως, εσύ μπορεί να είσαι αργόσχολος αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είμαστε κι εμείς. Δυστυχώς, από τον πολύ sfrang και τον "Δαυλό" έχουν κλείσει όλες οι δίοδοι κριτικής σκέψης με μπετόν αρμέ... Δεν θα ξανανοίξουν ποτέ αν συνεχίσεις να διαβάζεις τέτοιες σκουπιδοσελίδες. Κάνε μια βόλτα στα βιβλιοπωλεία, ζήτα να σου προτείνουν μια βασική επιστημονική βιβλιογραφία από διάφορους συγγραφείς επάνω στο ίδιο θέμα, ώστε να αποκτήσεις σιγά-σιγά την εικόνα του κόσμου όπως είναι πραγματικά...

Ανώνυμος είπε...

Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2011

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ:ΣΕ ΜΑΣΩΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΜΑΧΟΙ ΚΑΙ "ΔΩΔΕΚΑΘΕΙΣΤΕΣ" ΜΑΡΙΑ ΤΖΑΝΗ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΑΤΡΟΠΟΥΛΟΣ!
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ "ΑΡΧΑΙΟΛΑΤΡΩΝ" ΑΠΟ ΤΑ ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ!


ΠΛΕΟΝ,ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΕΠΕΣΑΝ!

ΚΑΙ Ο ΠΙΟ ΑΝΥΠΟΨΙΑΣΤΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΧΑΨΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ,ΕΙΔΙΚΑ ΤΩΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΥΒΡΙΖΟΥΝ ΑΙΣΧΡΑ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ,ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΤΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥΣ!

Έχουν το θράσος και μιλάνε οι εν λόγω "Δωδεκαθειστές" για "εβραιοχριστιανούς",ΟΤΑΝ ΕΚΕΙΝΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΜΑΣΩΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ!!!

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ,ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ Η ΑΡΡΗΚΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΙΩΝΙΣΜΟΥ-ΜΑΣΩΝΙΑΣ ΚΑΙ "ΔΩΔΕΚΑΘΕΙΣΤΩΝ"!

Σκοπός τους,η κατασυκοφάντηση της ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ και ο διχασμός του ελληνικού λαού:Γι'αυτό άλλωστε και διατίθεται πακτωλός χρημάτων ΑΠΟ ΕΒΡΑΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ,όπως και συνεχείς εμφανίσεις σε εκπομπές (κυρίως του Χαρδαβέλα)!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Με τους Δωδεκαθειστές που από επιλογή τους πιστεύουν εκεί,δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα όταν δεν υβρίζουν τη δική μας πίστη.ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΙΩΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΑΣΩΝΙΑΣ ΟΜΩΣ,ΟΠΩΣ ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ,ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ...ΕΛΛΗΝΟΛΑΤΡΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕ-ΔΩΣΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΚΙΣΜΕΝΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ,ΤΟΥΣ ΜΑΣΩΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΙΩΝΙΣΤΕΣ!



http://hellas-orthodoxy.blogspot.com/2011/02/blog-post_8072.html



Κοσμάς.

ΚΩΣΤΑΣ. Γ. είπε...

Είναι απίστευτο, όμως ο Φουράκης τους έβαλε βόμβα. Τώρα, όλοι αυτοί που στις εκπομπές του Χαρδαβέλα τον έλεγαν "δάσκαλε", να δούμε τι θα λένε...

Papey είπε...

Κατόπιν τηλεφωνικής συνομιλία μας μαζί σας κ. Χρήστο θα ήθελα απόλυτα να απολογηθώ και να σας διαβεβαιώσω, ότι ήταν ατυχές το πιο κάτω σχόλιό μου:

«....δεν θα ήθελα να επεκταθώ με φοβερά ντοκουμέντα, στα οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τον μανδύα των ανθρώπων που σας κατευθύνουν.»
11 Φεβρουαρίου 2011 12:21 μ.μ.

Σας ζητώ συγνώμη καθ’ όσον γράφηκε εν “τη ρύμη του λόγου”, λόγω φόρτισης της στιγμής και δεν υπονοούσε τίποτα σε βάρος σας και του block του «ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΟΥ».

Χρήστος - αντιαιρετικός είπε...

Δεκτή η συγγνώμη σας κ. Παπέυ και ευχαριστώ.
Φέρω εις γνώση των αγαπητών συνομιλητών πως κατόπιν ωρίμου σκέψεως έσβησα τα σχόλια που έθιγαν την προσωπική αξιοπρέπεια του κ. Παπέυ, καθώς και τις απαντήσεις σ΄αυτά του κ. Παπέυ, αφού περιέίχαν αποσπάσματα από τα εν λόγω σχόλια, διότι πράγματι δεν είχαν σχέση με το θεολογικό διάλογο. Όπως έσβησα και δύο σχόλια που ήταν ανώνυμα.

Θερμή παράκληση να βάζετε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο και αν είναι δυνατόν να αποφεύγονται οι χαρακτηρισμοί που θίγουν την προσωπική αξιοπρέπεια του συνομιλητή.

Σας ευχαριστώ
Χρήστος - αντιαιρετικός

Παναής είπε...

Τελικά κ.Παπέϋ μου σας ζητώ και εγώ συγνώμη αν σας έθιξα την αξιοπρέπεια σας!Αλλά απαιτώ,σαν ψάλτης και σοβαρός άνθρωπος,να απολογηθήτε για τις παρερμηνείες που δώσατε για τους κανόνες και τις Οικουμενικές συνόδους!Ένα μικρό συγνώμη τό είπατε και μπράβο σας!Τελικά δεν είναι και τόσο δύσκολο να το λέτε είδατε;Τολμάτε να ζητήσετε για τα υπόλοιπα ή θα τα αφήσετε στον αέρα και να σας ελέγχουν την συνείδησή σας;

Ανώνυμος είπε...

Φαίνεται πως οι δίοδοι κριτικής σκέψης έχουν κλείσει με μπετόν αρμέ ακόμα και σ΄ αυτήν τη “σκουπιδοσελίδα” της Ιεράς Μητροπόλεως Πάτρας. Φαίνεται πως κι εκείνοι δεν έχουν εικόνα του κόσμου όπως είναι πραγματικά. Αφού λοιπόν δεν τα δέχεσαι από μένα, άκου τα από κάποιον ορθόδοξο, σπουδαγμένο συγγραφέα, όχι τυχαίον σαν κι εμένα, οι απόψεις του οποίου φιλοξενούνται και προβάλλονται από τη “σκουπιδοσελίδα” της Ι.Μ. Πατρών και τον τηλεοπτικό σταθμό της:

«Υπήρξε μεγάλη πολεμική κατά της Εκκλησίας, δηλαδή κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εις το οποίον κατελόγιζον, εκτός της στάσεώς του έναντι των ιδεολογημάτων του διαφωτισμού, και διώξεις διαφωτιστών, όπως υπήρξαν ο Μεθόδιος Ανθρακίτης, ο Βενιαμήν ο Λέσβιος και ο Ιώσηπος Μοισιόδαξ. Εδιώχθησαν υπό την έννοιαν ότι αφωρίσθησαν και
υπεχρεώθησαν να ζητήσουν συγγνώμην από το Πατριαρχείον, το οποίον βεβαίως τους την προσέφερε.

Οι διαφωτισταί δεν διεκήρυσσαν ευθέως αθεΐαν. Δεν διεκήρυσσαν ευθέως αθεϊστικά δόγματα. Όμως, αυτή η επιμονή των να διδάσκουν τας φυσικάς επιστήμας, τα μαθηματικά, την φυσικήν, που κατά κάποιον τρόπον ακόμη και σήμερα -όχι πάντα βεβαίως (πρός Θεού!)- η μύησις εις τας επιστήμας αυτάς έχει ως αποτέλεσμα την αθεΐαν, σκεφθείτε τότε, που είχαμε να κάμωμε με ένα απαίδευτον Γένος, το οποίον μπορούσε -το ευκολώτερον πράγμα θα ήτο- να αποβάλη τελείως τα συστατικά της ψυχής του, δια να ακολουθήση τα δόγματα και τας απράγμονας θεωρίας του γαλλικού διαφωτισμού.

Όντως η Εκκλησία ετήρησεν έναντι αυτού του κύματος, το οποίον ονομάζομεν συμβατικώς νεοελληνικόν διαφωτισμόν, μίαν στάσιν, η οποία εκυμαίνετο μεταξύ επιφυλάξεως και πλήρους αντιθέσεως, έως εχθρότητος. Γιατί όμως; Διότι, όπως είπαμε ήδη, ο γαλλικός διαφωτισμός και η απότοκος αυτού γαλλική επανάστασις συνεδυάσθησαν με την αθεΐαν, διεσάλπισαν την αθεΐαν.

Αν η Εκκλησία υπήρξεν αρνητική, και όχι πάντα, κατά καιρούς, αυτό ωφείλετο, όχι εις το ότι παρεγνώριζε την σημασίαν και την παιδευτικήν αξίαν των θετικών επιστημών, όσον διότι εθεώρει ότι θα ημπορούσε κατ' αποτέλεσμα να μειωθή η ευλάβεια και η θρησκευτική πίστις των Ελλήνων. Η οποία έπρεπε να διαφυλαχθή ως κόρη οφθαλμού. Και η οποία είναι ευτύχημα, διότι διεφυλάχθη.»

(Από συνέντευξη του συγγραφέα και νομικού Γ. Γιαννόπουλου στον τηλεοπτικό σταθμό της Ι. Μ. Πατρών.)

Ό,τι έλεγε δηλαδή και ο αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Δεληδήμος πριν από 150 χρόνια:

«Εάν επραγματοποιούντο πλήρως τα όνειρα των οπαδών του Διαφωτισμού, οι Ορθόδοξοι λαοί θα εξήρχοντο εκ της θλιβεράς των αμαθείας, θα εισήρχοντο εις τον φωτεινόν δρόμον της προόδου, θα ηγάπων τας επιστήμας και την δύναμιν του ορθού λόγου, θα προέκοπτον κοινωνικώς και οικονομικώς, συγχρόνως όμως θα απεκόπτοντο από τας ρίζας των και αντί της Ορθοδόξου πνευματικότητος, πηγαζούσης εκ της ταπεινώσεως του ανθρώπου ενώπιον της αγάπης του Θεού, θα επεκράτει και εις αυτούς η αλαζονική αυτοπεποίθησις της ανθρωπίνης διανοίας».

Αυτόν το φόβο της Εκκλησίας αποκάλυπτε και η προτροπή ... «Και κατά σύγκρισιν δε και παράθεσιν, ευρίσκεται επωφελεστέρα τω Γένει και αναγκαιοτέρα η παράδοσις των Γραμματικών από την διδασκαλίαν των μαθηματικών και επιστημονικών».


Βέβαια, από οπαδούς τού «ράβδιζε, είργε, είτα γλώτταν αφαίρει, είτα χείρα απότεμνε», δεν θα δεις τέτοιες ειλικρινείς και ρεαλιστικές τοποθετήσεις, παρά μόνο από ανθρώπους που έχουν ανοιχτές τις διόδους κριτικής σκέψης κλπ. κλπ. κλπ.

Nikos.

ΚΩΣΤΑΣ Γ. είπε...

Νομίζεις ότι είσαι εξυπνάκιας;

Απάντηση για την εισαγωγή του πηδαλίου πήρες ήδη.

Οπότε, σταμάτα να αντιγράφεις τις σαβούρες του sfrang από εδώ:
http://sfrang.com/historia/parart056.htm


Η φράση του Γιαννόπουλου:
" η μύησις εις τας επιστήμας αυτάς έχει ως αποτέλεσμα την αθεΐαν"


αν σημαίνει ότι "το να μαθαίνεις φυσικές επιστήμες φέρνει την αθεΐα"

είναι απλά μια βλακεία και αντίθετη με το Συνοδικό της ορθοδοξίας, το επίσημο δογματικό κείμενο το οποίο αναφερόμενο στην αρχαία γραμματεία, λέει ευθέως ότι ότι μπορούν να χρησιμοποιούνται όλα τα αρχαία επιστημονικά κείμενα, αν πρόκειται για τη μόρφωση των ανθρώπων, αρκεί να μην δηλώνεται πίστη στο θεολογικό τους περιεχόμενο, που ως γνωστόν περιείχαν τα φιλοσοφικά κείμενα των αρχαίων φιλοσόφων.

Δογματικά λοιπόν, η μόρφωση επιτρέπεται σαφέστατα και άλλωστε η βλακεία του Γιαννόπουλου φαίνεται από το γεγονός ότι στην εκκλησιαστική νομοθεσία στα συμβατά με την ιδιότητα του κληρικού επαγγέλματα είναι από ψυχολόγος μέχρι και αστροφυσικός!


Ο οποιοσδήποτε λοιπόν λέει το αντίθετο από την θέση της Εκκλησίας, είναι ταλιμπάν ίδιος με εσένα και τον sfrang.

Κανένα άτομο δεν έχει λόγο μεγαλύτερης αξίας από την Εκκλησία.

Και φυσικά, ο Γιαννόπουλος μπορεί αν εννοεί κάτι άλλο και όχι ότι η απλή σπουδή των επιστημών φέρνει την αθεΐα το οποίο είναι απλά μια ηλιθιότητα ανάξια λόγου και ενάντια στην Εκκλησία. Προφανώς λοιπόν εννοούσε κάτι άλλο.

Η Εκκλησία άλλωστε ήταν αυτή που έδωσε λεφτά και κτήματα για να φτιάξει ο Καΐρης το διδασκαλείο του και του έστελνε μαθητές για να διδαχθούν κάθε είδους επιστήμη και αρχαία κείμενα. Εναντιώθηκε στον Καΐρη ΜΟΝΟ όταν ανακάλυψε ότι ήταν απλά μεταμφιεσμένος σε κληρικό και έκανε προσηλυτισμό σε μια θρησκεία που έφτιαξε ο ίδιος.

http://oodegr.com/oode/sygrafeis/theofilos_kairis_1.htm


Οπότε, άσε τα παιχνίδια με μένα και πήγαινε παίξε με κανένα ανιψάκι σου να περάσεις την ώρα σου.

Ανώνυμος είπε...

Ωχχχχ ωχχχ ωχχχχ τον έπιασαν στα πράσα!

Aντιγραφή από εδώ
http://sfrang.com/historia/parart056.htm

Καλά έλεγα εγώ όταν ήμουν μικρός ότι σε τέτοιες περιπτώσεις θα έπρεπε να είχε κρυφτεί στα κρεμμύδια!


Ι.Γ

Ανώνυμος είπε...

Οι “σαβούρες”, είναι από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών. Αυτή είναι που προβάλλει τις απόψεις του Γιαννόπουλου για τη σχέση της Ορθοδοξίας με το νεοελληνικό Διαφωτισμό.

Πάντως, είναι διασκεδαστικό (πιο πολύ κι απ’ την παρέα με τα ανηψάκια μου) να σε βλέπω να αποκαλείς “σαβουροσελίδα” την ιστοσελίδα μιας Μητρόπολης της Ορθοδοξίας και “σαβούρες” τα άρθρα που φιλοξενεί.

Ως επίλογο -στο θέμα της σχέσης τής Εκκλησίας με τις επιστήμες και τη μόρφωση- παραθέτω άλλη μια “σαβούρα” κατ΄εσένα, από τις Διδαχές του Πατροκοσμά, άκρως διαφωτιστική:

«Από το σχολείον μανθάνομεν τι είνε Θεός, τι είνε Αγία Τριάς, τι είνε Άγγελοι, δαίμονες, παράδεισος, κόλασις, αρετή, κακία, τι είνε ψυχή, σώμα κ.λ.π. Διότι χωρίς το σχολείον περιπατούμεν εις το σκότος, από το σχολείον ανοίγει το μοναστήριον.

εις τα σχολεία γυμνάζονται οι άνθρωποι και ηξεύρουν και μανθάνουν το τι εστι ο Θεός, το τι είνε οι άγιοι άγγελοι, τι είνε οι καταραμένοι δαίμονες και το τι είνε η αρετή των δικαίων. Το σχολείον φωτίζει τους ανθρώπους. Ανοίγουν τα ομάτια των ευσεβών και ορθοδόξων χριστιανών να μανθάνουν τα μυστήρια.»

Κατάλαβες Κωστάκη; Η μόρφωση και οι επιστήμες, ήταν καλοδεχούμενες από την Ορθοδοξία μόνο εάν υπηρετούσαν τη θρησκεία και την πίστη. Κόντρα στον Διαφωτισμό (ευρωπαϊκό και νεοελληνικό) η Εκκλησία ήθελε τη μόρφωση μόνο εφόσον μάθαινε τα παιδιά τι είναι οι δαίμονες οι άγγελοι ο παράδεισος η κόλαση και η αγία τριπλέτα. Μόνο εφόσον κατέληγε στο “Δόξα σοι Κύριε, δόξα σοι”.

Αντίο ολιγόψυχε τη διανοία, και να το τρως τ’ αυγό σου:

Σεμινάρο Ορθόδοξης αστροφυσικής:
«Από τον καιρόν οπού έκαμε τον κόσμον είνε 7288 χρόνοι. Είνε δε ο κόσμος ούτος ως αυγό, και καθώς είνε ο κρόκος εις την μέσην του αυγού, έτσι είνε η γη ποιημένη από τον Θεόν να στέκη χωρίς να εγγίζη εις κανέν άλλο μέρος. Και καθώς είνε το ασπράδι ολόγυρα εις τον κρόκον, έτσι είνε και ο αέρας εις την γην. Και καθώς είνε ο φλοιός ολόγυρα, έτσι είνε και ο ουρανός ολόγυρα από την γην. Ο ήλιος, η σελήνη και τα άστρα είνε κολλημένα εις τον ουρανόν.»
Διδαχές Κοσμά του Αιτωλού, Διδαχή Α'.

Nikos.

ΚΩΣΤΑΣ Γ. είπε...

Ο Κοσμάς ο Αιτωλός ήθελε να πείσει τον κόσμο να ανοίξει σχολεία, και όχι μόνο για να μαθαίνουν για την Αγία Τριάδα, για το ανθρώπινο σώμα και για την ψυχή:

"Λοιπόν, τέκνα μου Πάργιοι προς διαφύλαξιν τής πίστεως και ελευθερίαν τής πατρίδος, φροντίσατε νά συστήσητε ανυπερθέτως σχολεϊον έλληνικόν δι ού θά γνωρίσωσι τά τέκνα υμών όσα ύμεϊς αγνοείτε. Τέκνα μου αγαπητά έν Χριστώ, διατηρήσατε γενναίως καί άτρομήτως τήν Ιεράν ημών θρησκείαν καί τήν γλώσσαν τών πατέρων διότι αμφότερα ταύτα χαρακτηρίζοικπ τήν φιλτάτην ημών πατρίδα καί άνευ τούτων τό έθνος ημών καταστρέφεται".

Όπως ακριβώς έλεγαν και οι γενναίοι, Ορθόδοξοι Χριστιανοί ελευθερωτές μας. Για διάβασε για ποιους λόγους πολέμησαν οι ελευθερωτές ΣΟΥ:

"Ο λαός της Ελλάδος έλαβε τα όπλα, και δεν ζητεί διά των όπλων, παρά την δόξαν και την λαμπρότητα της ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, η οποία μετά του ΙΕΡΟΥ ΑΥΤΗΣ ΚΛΗΡΟΥ κατεδιώκετο και κατεφρονείτο. Ζητεί την τελείαν ανάκτησιν της προγονικής του γης, η οποία του αφηρέθη βία και δυναστεία, απαιτεί την ελευθερίαν του και πολιτικήν του ύπαρξιν, την οποίαν στερείται [...] ο λαός της Ελλάδος, σ' αυτά και μόνα βλέπει […] με το αίμα του βαμμένας τας πόλεις και τα χωρία του, έρημον την γην του, χιλιάδας ομογενών συρομένων εις σφαγήν, χιλιάδας εις αιχμαλωσίαν και ατιμίαν και δι’ αυτά και μόνα σταθεράν απόφασιν έχει, να εκλείψη όλος από τον κόσμον κάλλιον, παρά να πέση άλλην μίαν φοράν υπό τον άτιμον της οθωμανικής τυραννίας ζυγόν"
εν Επιδαύρω τη 16 Απριλίου 1826.

(Στα «Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας», τόμ. 3, Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, Αθήναι 1971, σελ. 204-205).


Όσο για την επιστήμη των φωτιστών της πατρίδας μας, αυτή δεν εκπροσωπείται από τον Κοσμά τον Αιτωλό, αλά από τον Ευγένιο Βούλγαρη. Διάβασε ποιος ήταν σύμφωνα με τις μαρτυρίες που μεταφέρει Γιάννης Καράς και μετά πάρε και μια σόδα:

Ο Βούλγαρης θεωρείται:

"'’ο κλεινός’’, ‘’ο μέγας’’, ‘’ο σοφώτατος’’, ‘’η έμβιος βιβλιοθήκη της πολυμάθειας, ο εγγεγηρακώς τη διδακτική επαγγελία’’, ο ‘’πρώτος εισηγητής των νεωτέρων φιλοσόφων, που ήνωσε την Ελλάδα με την Ευρώπην κατά την θεωρίαν της φιλοσοφίας’’, ο ‘’ανακαινιστής της ελληνικής παιδείας εις την Ελλάδα, και πατήρ της νέας φιλοσοφίας’’, ο λόγιος ο οποίος ‘’εξώρισε την σχολαστικήν ερεσχελίαν από τα σχολεία της Ελλάδος και εισήγαγεν εις αυτά τας μεταμεθοδεύσεις του Βάκωνος, του Καρτεσίου, του Λεϊβνιτίου, του Βολφίου’’, ‘’ορθολογιστής, αλλά θαυμαστής της εμπειρικής μεθόδου στην έρευνα του φυσικού κόσμου’’».

Με το να επιλέγεις τον Κοσμά τον Αιτωλό που δεν ήταν επιστήμονας, ως εκπρόσωπο της επιστήμης και κάνεις γαργάρα τους υπόλοιπους, τον εαυτό σου προσβάλεις!

Αντίο, λοιπόν και τα ξαναλέμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...