ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ, ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

Τελευταία Νέα του "Αντιαιρετικός"

Ευχαριστούμε όλες και όλους εσάς που επισκέπτεστε το ιστολόγιο μας ... Διαβάστε την καινούργια σελίδα μας "Απάνθισμα Πατερικών Κειμένων" ...ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ, ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

20 Σεπ 2015

Ευσέβεια - Θρησκοληψία - Φανατισμός

Της Tatiani Melidoni

Το συγκεκριμένο θέμα είναι αρκετά πολύπλοκο, καθώς οι τρεις αυτές περιπτώσεις φαίνονται όμοιες σε όσους δεν έχουν εμπειρία της εκκλησιαστικής ζωής. Θα προσπαθήσουμε να τις αναλύσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα.

1) Ευσέβεια

Η ευσέβεια είναι απαραίτητο στοιχείο της ορθής (υγιούς) θρησκευτικότητας. Ουσιαστικά πρόκειται για την εκδήλωση σεβασμού του πιστού προς τον Θεό. Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά δεν είναι, καθώς στον σεβασμό εμπεριέχεται και η ορθή κατανόηση και προσπάθεια ακριβούς τηρήσεως των εντολών του Θεού. Ο σεβασμός αυτός εμπνέεται από την βέβαιη και ακλόνητη πίστη στην ύπαρξη του Θεού, ως και την ισχυρή και εγκάρδια αγάπη στο Πρόσωπό Του και εκδηλώνεται με την ολόκαρδη διάθεση υποταγής στο θέλημα του Θεού και εφαρμογής των θείων εντολών Του...

Ο ευσεβής άνθρωπος ακολουθεί με ζήλο και επιμέλεια τα όσα η πίστη του ζητά από εκείνον, χωρίς όμως νοσηρές υπερβολές. Ο ζήλος του πηγάζει από την ολοκάθαρη αγάπη του και τον πόθο – που η αγάπη αυτή προκαλεί – της ευαρεστήσεως του Θεού. Η ευσέβεια είναι αγιοπνευματικό χάρισμα και χαρίζεται σε εκείνον που αγωνίζεται ορθά για την εσωτερική καθαρότητα, η οποία και δημιουργεί τις προϋποθέσεις της ενοίκησης στον άνθρωπο του Πνεύματος του Θεού. Ο αγιοπνευματικά ευσεβής πιστός δεν παρεκκλίνει από τον ορθό δρόμο, όμως και δεν υποτιμά όσους, για ποικίλους λόγους, αδυνατούν να ακολουθήσουν το δρόμο αυτό. Δεν προσπαθεί να επιβάλει στους άλλους τη γνώμη του δια της βίας, αλλά ούτε και κάνει υποχωρήσεις σε δογματικά θέματα για να κάνει τους άλλους "να νιώθουν καλά".

Σημαντικό, επίσης, στοιχείο του υγιώς ευσεβούς ανθρώπου είναι η ορθώς βιούμενη και εκδηλούμενη ταπείνωση. «Επί τίνα επιβλέψω αλλ’ ή επί τόν ταπεινόν καί ησύχιον καί ακούοντά μου τούς λόγους…» (Ησαΐας, κεφ. 66, 2). Ο ευσεβής γνωρίζει καλά ότι η κλήση του καθενός είναι προσωπική και άρα ξεχωριστή, γι’ αυτό δεν περιμένει να αναγνωρίσουν οι άλλοι την όποια αξία του, ούτε να ακολουθήσουν τον ίδιο, αλλά τον Κύριο.

Χρειάζεται, όμως, μεγάλη προσοχή, καθώς πολλοί θεωρούν ότι ο σωστός Χριστιανός πρέπει να είναι ανεκτικός ως προς τα πάντα, προκειμένου να μην δυσαρεστήσει τους άλλους. Ο ευσεβής άνθρωπος μπορεί να αγαπά τον κάθε άνθρωπο, ακόμα και τον πιο αμαρτωλό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει με αγάπη και διάκριση να ελέγχει τη συμπεριφορά του, όταν αυτή παρεκτρέπεται της οδού της τήρησης των θείων εντολών. Οι εντολές δεν υπάρχουν ως μέσο καταπίεσης των πιστών ή ως τρόπος επίδειξης της ανωτερότητας της θεϊκής δυνάμεως. Υπάρχουν ως μέσο προστασίας μας από τις δυσμενείς συνέπειες των πνευματικών αστοχιών και παρεκβάσεων. Αστοχιών και παρεκβάσεων από τον στόχο και σκοπό της ζωής μας, που είναι η Αγιότητα. Ο ευσεβής, λοιπόν, άνθρωπος αγαπά όλους, όμως είναι αναγκασμένος να προστατεύει την ιερότητα της θεόδοτης ψυχής του και τις αλήθειες της πίστεώς του από τα πρόσωπα που εμφανίζουν διαθέσεις υποτιμήσεώς τους, κακοποίησής τους και ευτελισμού της αξίας τους. Ο ευσεβής πιστός αγωνίζεται με κάθε τρόπο για την Αλήθεια της πίστεώς του, αναγνωρίζοντας τη μείζονα σημασία αυτού του αγώνος για τη ζωή του και την πορεία του. Αγωνίζεται με κάθε τρόπο και με πολλές προσωπικές θυσίες να καταστήσει δυνατή στην ζωή του την βίωση αυτής της Αλήθειας. Γνωρίζει καλά την αξία και σημασία της. Έχει πάντα στο νου του ότι η Αλήθεια – που για τον πιστό είναι πρόσωπο· είναι ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός – δεν αλλάζει, αλλά μένει εις τον αιώνα, και όποιος θέλει να ακολουθήσει πρέπει να αλλάξει τον εαυτό του ως προς Αυτόν – τον  Χριστό –, όχι να προσπαθεί να φέρει την Αλήθεια στα μέτρα του για να σωθεί άκοπα.

2) Θρησκοληψία

Όταν η ευσέβεια ξεφεύγει από τα σωστά πλαίσια, συχνά μετατρέπεται σε θρησκοληψία. Η διάκριση μεταξύ των δύο περιπτώσεων είναι δύσκολη, καθώς, όπως είπαμε, η ευσέβεια είναι προσωπική υπόθεση του καθενός και ο καθένας την εκδηλώνει διαφορετικά. Υπάρχουν, πάντως, ορισμένα χαρακτηριστικά που καλό θα είναι να προβληματίσουν εκείνον που θα εντοπίσει αυτά στον εαυτό του.

Το πρώτο στοιχείο συνήθως είναι η τάση να προσκολλάται κανείς υπερβολικά στο γράμμα του νόμου και όχι στο πνεύμα του. Για παράδειγμα, το να πάει κανείς στη Λειτουργία το πρωί της Κυριακής είναι φυσικά σωστό, αλλά το να εγκαταλείψει έναν άνθρωπο που χρειάζεται βοήθεια προκειμένου να το κάνει, σηκώνει συζήτηση. Αν το κάνει γιατί θεωρεί ότι πρέπει να τηρήσει το τυπικό του σωστού Χριστιανού, παραβλέπει ότι ένα βασικό γνώρισμα του σωστού Χριστιανού είναι η αγάπη προς τους συνανθρώπους του.

Εάν το πρόβλημα δεν γίνει εξ αρχής αντιληπτό, αργά ή γρήγορα θα εξελιχθεί σε μια έντονη υπερηφάνεια, η οποία απορρέει από την ακριβή τήρηση κάποιων κανόνων, διατάξεων και προγραμμάτων προσωπικής άσκησης, τα οποία όμως έχουν ως στόχο την ηδονή της επίτευξης μιας προσωπικής πνευματικής εξέλιξης και ανέλιξης, την οποία κινεί η αγάπη προς τον εαυτό μας και όχι η σταυρικότητα της αγάπης προς τον Θεό και τον άλλο άνθρωπο. Σε αυτές τις περιπτώσεις το άτομο αρχίζει να περιφρονεί τους άλλους, αφού αυτοί «δεν έχουν φτάσει στα μέτρα του». Ο Φαρισαίος της παραβολής είναι μια τέτοια περίπτωση, καθώς το πρόβλημά του δεν ήταν ότι δεν τηρούσε τα όσα η πίστη του ζητούσε, αλλά ο λόγος για τον οποίο τα τηρούσε. Αυτοί οι άνθρωποι κινδυνεύουν ιδιαίτερα να πέσουν θύματα αιρέσεων, καθώς δεν είναι σε θέση να λάβουν σοβαρά υπόψη και να επεξεργαστούν λογικά τις προειδοποιήσεις των άλλων για την ανησυχητική κατάστασή τους.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι συνήθως μια εσωτερική ή και ακόμη και εξωτερική απομάκρυνση από την Εκκλησία, παρά το γεγονός ότι το άτομο θα συνεχίσει να τηρεί – ίσως, μάλιστα, συνεπέστερα από πριν – το τυπικό της. Μπορεί συχνά να εντοπιστεί να σχολιάζει αρνητικά, κοινώς να κουτσομπολεύει, τους εν Χριστώ αδελφούς του, οι οποίοι "δεν τα καταφέρνουν τόσο καλά", δίδοντας μάλιστα μια χροιά συγκατάβασης στη φωνή του.

Σε αυτό το σημείο, και καθώς δεν θα υπάρχει πια κάτι να τον συγκρατήσει, ο θρησκόληπτος θα παρασυρθεί πιθανότατα σε κάποιο νεωτεριστικό θρησκευτικό ρεύμα από αυτά που δυστυχώς αφθονούν ακόμα και μέσα στο χώρο της Εκκλησίας, και τελικά θα απορρίψει ουσιαστικά την πίστη του χωρίς καλά – καλά να το έχει καταλάβει.

Τι ευθύνεται για το αποτέλεσμα αυτό? Ο εγωισμός και η υπερβολική εμπιστοσύνη στις ικανότητές του. Σίγουρος για το ότι είναι καλύτερος από όλους, ακολουθεί τον Εωσφόρο στην πτώση του, γενόμενος από πρώτος, έσχατος και ενώ έχει όλες τις δυνατότητες να προοδεύσει πνευματικά αδυνατεί να τις αξιοποιήσει.

3) Φανατισμός

Η περίπτωση του φανατισμού είναι μια λανθάνουσα μορφή θρησκευτικότητας, η οποία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα τόσο στον φανατικό όσο και στους γύρω του. Ο φανατικός, ενώ συχνά δεν γνωρίζει καν την ουσία της πίστεώς του, είναι σίγουρος για την ορθότητα των πεποιθήσεών του ως προς αυτήν, τις οποίες θεωρεί ότι έχει την "ιερή" υποχρέωση να τις επιβάλλει στους άλλους με κάθε δυνατό κόστος.

Δεν θα εξετάσουμε εδώ τις περιπτώσεις όπου η ίδια η πίστη είναι στην δογματική της βάση λανθασμένη, καθώς σε τέτοιες περιπτώσεις, η πίστη αυτή είναι που επιβάλλει το φανατισμό στα μέλη της για να καλύψει τα θεολογικά κενά της, οπότε μπορεί να πει κάποιος ότι τα μέλη δεν έχουν ευθύνη – παρά ταύτα, έχουν, αλλά το θέμα είναι πολύ μεγάλο για να αναλυθεί εδώ. Θα περιοριστούμε στην περίπτωση που κάποιος γνωρίζει την Αλήθεια, και Αυτήν προσπαθεί να προβάλλει, με τον τρόπο όμως που ο ίδιος Την αντιλαμβάνεται.

Σε αυτή την περίπτωση ο φανατισμός συχνά προέρχεται, όσο και αν φαίνεται περίεργο, από την απιστία του φανατικού. Γιατί όμως, να συμβαίνει κάτι τέτοιο, τη στιγμή μάλιστα που ο φανατικός είναι τόσο βέβαιος για την πίστη του?

Η απάντηση είναι απλή: δεν είναι πραγματικά βέβαιος. Γνωρίζει αρκετά σχετικά με την πίστη του, αλλά δεν πιστεύει καρδιακά αλλά λογικά. Μην έχοντας, λοιπόν, στήριγμα, προσπαθεί να εξαφανίσει πρωτίστως εντός του όλα όσα κλονίζουν αυτό που ο ίδιος αντιλαμβάνεται ως σωστό.

Μια τέτοια συμπεριφορά ίσως να έχει και θετικά αποτελέσματα, καθώς προστατεύει το άτομο από την επιρροή αιρέσεων οι οποίες θα προσπαθήσουν να σπείρουν μέσα του αμφιβολίες σχετικά με την πίστη του. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ο τρόπος αυτός είναι και σωστός. Ο Κύριος δεν επέβαλλε ποτέ κάτι, και μάλιστα ήλεγξε αρκετές φορές τους Αποστόλους, όταν εκείνοι επέδειξαν τέτοιες συμπεριφορές. Αν κάποιος θέλει να προστατευθεί από αιρετικές επιρροές οφείλει να γνωρίσει την πίστη του στην πληρότητά της και σε όλο της το βάθος, ώστε να μην κινδυνεύει να παρασυρθεί σε επιλογές σε σχέση με αυτήν, οι οποίες και καταλύουν την αγάπη και τον σεβασμό στην ελευθερία των άλλων.

Επίσης υπάρχει πάντα ο κίνδυνος, ο φανατικός να απομακρυνθεί ακόμα και από την πίστη του, καθώς η έλλειψη γνώσης και η άρνηση διαλόγου, τον εμποδίζουν να διαπιστώσει τυχόν λάθη που κάνει σε δογματικά θέματα. Σε αυτή την περίπτωση το άτομο μπορεί να φτάσει ακόμα και στο σημείο να δημιουργήσει δική του σέκτα, καθώς δεν θα δέχεται ως σωστή καμία άλλη γνώμη πέραν της δικής του.

Επίλογος

Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να πει κανείς με βεβαιότητα σε ποια κατηγορία ανήκει ο ίδιος. Το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να βρει έναν καλό Πνευματικό Πατέρα και να πορευθεί ακολουθώντας τις συμβουλές του και εμπιστευόμενος τον εαυτό του στον Κύριο. Η πολλή σιγουριά για τον εαυτό μας συχνά έχει ολέθρια αποτελέσματα.
 
 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Προσοχή! Χωρίς όνομα ή κάποιο ψευδώνυμο δεν γίνεται δημοσίευση σχολίου. Επίσης δεν πρέπει να είναι υβριστικό και άσχετο με το θέμα του άρθρου.

 
 
 

124 σχόλια:

ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...

Διαβάζοντας το άρθρο είδα μια αλλαγή στο σκεπτικό της αρθρογράφου και νομίζω ότι είναι κατάλληλο, ο καθένας που αρθρογραφεί ή σχολιάζει, να αντιλαμβάνεται τα επί της ουσίας.

Προηγούμενα άρθρα και σχόλια είχαν την τάση να έχουν άκρατο φανατισμό και εννοώ βεβαίως, ότι αφορά τους χαρακτηρισμούς που εκτοξεύοντο, είτε από αδυναμία είτε από εμπάθεια.

Κάποιοι αντιλαμβάνονται τις θέσεις τους, ως τους 100% θρησκευόμενους, ενώ είναι κατά κυριολεξία ενεργοί παραβάτες, είτε της δεύτερης, είτε της τέταρτης, είτε της εβδόμης, είτε της ογδόης, με αποκορύφωμα την παραβατικότητα της ενάτης εντολής και γενικότερα.

Αντί να υποστηρίξουν τις θέσεις τους, με περίσσιο φανατισμό λασπολογούν.
Αυτοί λοιπόν οι βασιλικότεροι του βασιλέως, επιτείθονται σε οποιοδήποτε μπορεί να σκέφτεται λογικά ή διαφορετικά, ενώ οι ίδιοι δίνουν καθημερινά πανταχόθεν, το φιλί του Ιούδα.

Ευελπιστώ ότι η αρθρογράφος και όχι μόνο από εδώ και πέρα, όταν την δείχνουν το φεγγάρι δεν θα κοιτάζει το δάχτυλο.

Tatiani Melidoni είπε...

ΕΛΛΗΝΑ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ

Τπτ δεν άλλαξε ούτε στον δικό μου τρόπο γραφής ούτε στις διδασκαλίες της Εκκλησίας, οι οποίες είναι απαρασάλευτες [οι διδασκαλίες]...
Η Αλήθεια είναι πρόσωπο... είναι ο ίδιος ο Κύριος... κι αυτό με τπτ δεν αλλάζει είτε το κατανοούν οι "τύποις Ορθόδοξοι", οι "άθεοι", οι Μ.τ.Ι. ή όποιοι άλλοι, είτε όχι...
Δεν είναι φανατισμός να περιγράφεις αυτή την Αλήθεια της Εκκλησίας με τα λόγια που η ίδια η Εκκλησία περιγράφει τα του οίκου της... κι όχι με "δικά σου λόγια"...
Αντίθετα, φανατισμός είναι να μη δέχεσαι την Αλήθεια όπως η Εκκλησία την προσδιορίζει, αλλά... να θέλεις να στεγάσεις τα δικά σου πιστεύω κάτω από τη σκέπη της Εκκλησίας...
Δυστυχώς, η κακοδοξία και η αίρεση, θα παραμένουν... κακοδοξία και αίρεση, όσο ο εγωισμός δεν υποχωρεί... Πάντα θα υπάρχει μια θέση στους σταυρούς για τον εξ αριστερών ληστή... που θα βλέπει και δεν θα πιστεύει...και μακάριοι αυτοί που έστω και την ενδέκατη ώρα θα... "ληστέψουν" τον Παράδεισο...
Δεν υπάρχει, λοιπόν, ούτε "άκρατος φανατισμός" ούτε "χαρακτηρισμοί που εκτοξεύονταν", ούτε "εμπάθεια"... Η δήλωση ότι τα λεγόμενα ή μάλλον τα γραφόμενα κάποιου είναι "ασυμβίβαστα με την πίστη της Εκκλησίας" ή ότι χρειάζονται αποδείξεις που να δικαιολογούν τους ισχυρισμούς κάποιου μόνο εμπάθεια και φανατισμός δεν είναι...
Και κάτι τελευταίο... στην ψυχιατρική μελετάται η περίπτωση όπου ένα άτομο προβάλλει προσωπικές ψυχικές καταστάσεις, σκέψεις, συναισθήματα κ.λ.π. στο περιβάλλον και ερμηνεύει με βάσει αυτές τις προβολές του το περιβάλλον... (αυτό που συχνά λέγεται "αν φοράς γυαλιά με κόκκινους φακούς θα βλέπεις τον κόσμο κόκκινο")... Έτσι, είναι πιθανόν κάποιος να βλέπει φανατισμό, εμπάθεια κ.λ.π. γύρω του γιατί ο ίδιος "προβάλλει" αυτές τις καταστάσεις ή άλλοτε, γιατί φοβάται ότι θα του επιτεθούν σωματικά ή λεκτικά...
Και θέλει κουράγιο και λεβεντιά για να δεχθούν κάποιοι ότι είναι εκείνοι που κοιτάζουν το δάχτυλο, όταν τους δείχνουν το φεγγάρι.

ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...

Μελιδόνη, φαίνεται ότι η μισαλλοδοξία είναι και το κατ' εξοχήν προσόν σου.

Ο εγωισμός σου δεν σου αφήνει περιθώρια να δεις παραπέρα από την αναμάρτητη φύση σου, ενώ έχεις βγάλει τις παρωπίδες για να φορέσεις φέσι μέχρι τα γόνατα.

Θέλεις να πείσεις ότι είσαι κάτι μεταξύ πιστού και άγιου, ενώ όλοι οι άλλοι που δεν εξάπτονται από την φαντασία σου, ήδη πήρανε το εισιτήριο για την γέεννα.

Όμως, μηδένα προ του τέλους μακάριζε και περισσότερο τον εαυτό σου.

Δεν ξέρω αν είναι λεβεντιά να κοιτάς το δάχτυλο αντί για το φεγγάρι, αλλά τουλάχιστον φρόντισε να κοιτάς και το σωστό δάχτυλο.

Και ένα τελευταίο, το να παριστάνεις την θεούσα σε ένα χώρο που έχει αναγάγει ως δόγμα την υποκρισία αυτό και μόνο αυτό, χρίζει ψυχιατρικής γνωμάτευσης.

Ιωάννης Σ. είπε...

Τατιανή, εσύ πως γνωρίζεις ότι ο Χριστός είναι η αλήθεια;

(Μη μου απαντήσεις ότι το λέει ο Ιωάννης στο ευαγγέλιό του)

vasilis123 είπε...

ΦΑΡΙΣΑΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ


''Μακαριοι οι πτωχοι τω πνευματι''

Τι σημαινει Ο παραπανω Λογος Του Κυριου Ιησου Χριστου-Του Μονογενους Υιου Του Θεου Πατρος...???

Μηπως σημαινει μακαριοι οι βλακες-οι πνευματικα καθυστερημενοι-οι τρελοι του χωριου ας πουμε...???
ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ...!!!

ΣΗΜΑΙΝΕΙ
μακαριος εκεινος ο ανθρωπος...
που ανεξαρτητα αν εχει βγαλει δημοτικο η γυμνασιο η λυκειο η πανεπιστημιο η ειναι καθηγητης πανεπιστημιου...η βραβευμενος νομπελιστας πυρηνικος επιστημονας...
ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ...ΠΤΩΧΩ ΤΩ ΠΝΕΥΜΑΤΙ...
παραδεχεται οτι οντας μακρυα απο ΤΟ ΥΨΙΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ...
ηταν στο σκοταδι...
ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΒΛΑΚΑΣ...ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ''ΣΤΑ ΧΑΜΕΝΑ''...ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΠΤΩΧΟ...
γιατι αγνοουσε ΤΟ ΥΨΙΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ...!!!

ΕΝΩ ΕΚΕΙΝΟΙ
που νομιζουν εαυτους σοφους...επειδη εχουν καποια πτυχια...και επιστημονικη φημη...
ΕΙΝΑΙ ΤΥΦΛΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΝ....
νομιζουν οτι βλεπουν...
και επειδη νομιζουν οτι βλεπουν...
και δεν παραδεχονται την τυφλαμαρα τους...
το σκοταδι τους μενει κολλημενο πανω τους...!!!


ΑΝ Ο ΠΙΣΤΟΣ
παραδεχεται και γνωριζει ΚΑΛΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ...
οτι ηταν τυφλος...και ξετυφλωνεται διαρκως με Το Φως Του Ιησου Χριστου...
τοτε...
ειναι ταπεινος...
και δεν κινδυνευει να πεσει σε φανατισμο...και σε φαρισαισμο...!!!







Ανώνυμος είπε...

Η Τατιανή μιά χαρά πάει και δεν προσπαθεί να παραστήσει τίποτα.



Madragoras

ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...

Μadragoras

Εσύ φρόντισε να έχεις καθαρά τα του οίκου σου και μην κανείς τον συνήγορο του διαβόλου .

Σε φοβίζει κάτι;

Ανώνυμος είπε...

Φαίνεται ότι κάποιοι ενοχλήθηκαν από το άρθρο, διότι νιώθουν ότι τους παρουσιάζει με απόλυτη ακρίβεια.

Είναι πάντως ενδιαφέρον το ότι, ενώ μπορούσαν να μην ασχοληθούν καθόλου, προτίμησαν να επιτεθούν στην αρθρογράφο (όχι στο άρθρο) και να την παρουσιάσουν ως φανατική και μισαλλόδοξη.

Νομίζω ότι αυτό είναι αρκετό για να φανεί ξεκάθαρα ποιοί είναι στην πραγματικότητα φανατικοί και μισαλλόδοξοι.

Τατιανή συνέχισε έτσι. Είμαστε μαζί σου.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

ΧΡΗΣΤΟΣ είπε...

Χωρίς να θέλω να κάνω τον συνήγορο του Στάθη (Έλληνα της Ολλανδίας), κάτι που δεν το χρειάζεται άλλωστε, θέλω να επισημάνω το εξής. Πως στοχοποιήθηκε σε προηγούμενους διάλογους πως είναι αιρετικός, είτε ΜτΙ, είτε Πεντηκοστιανός είτε οτιδήποτε ‘άλλο, χωρίς να είναι βέβαια τίποτε από όλα αυτά. Γιατί ο Στάθης είναι κάποιος που «ψάχνεται» και δεν δέχεται αμάσητα ότι του προσφέρεται. Άλλωστε το πρώτο σχόλιο που έκανε στο παρόν άρθρο, έδειχνε νομίζω καλή πρόθεση προς την αρθρογράφο.
Και θα σας αποκαλύψω και κάτι ακόμα, που γίνεται χωρίς την πρωτοβουλία του Στάθη αλλά με δική μου ευθύνη. Όταν γινόταν ο διάλογος στο άρθρο με τη Γιόγκα, ευρισκόμενος ο Στάθης στην Ολλανδία δεν μπόρεσε να αναρτήσει ένα σχόλιο, το οποίο αργότερα μου το διάβασε από το τηλέφωνο και αφορούσε τη Στέλλα. Το σχόλιο αυτό – ένα μικρό αριστούργημα πραγματικά – εκθείαζε το μεγαλείο ψυχής που επιδείκνυε η Στέλλα στο διάλογο και την έλλειψη φανατισμού εκ μέρους της.
Αυτά προς αποκατάσταση – κατ’ εμένα – της αλήθειας.

Χρήστος – αντιαιρετικός

Λεωνίδας είπε...

Στον επίλογο του άρθρου περιέχεται η δήλωση:

[Το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να βρει έναν καλό Πνευματικό Πατέρα και να πορευθεί ακολουθώντας τις συμβουλές του και εμπιστευόμενος τον εαυτό του στον Κύριο.]


Πως είναι δυνατόν να ακολουθείς τον Χριστό όταν πορεύεσαι με τις συμβουλές του πνευματικού Ιερέα, την στιγμή που ο κάθε πνευματικός Ιερέας υποστηρίζει τελείως διαφορετικά και έχει εντελώς διαφορετική αντίληψη πάνω στα ίδια ζητήματα;

Άλλα σου λέει ο ένας και άλλα σου λέει ο άλλος.

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον ίδιο προορισμό;

ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...

Αγαπητέ κ.Χρήστο σας ευχαριστώ πολύ για την υγιή τοποθέτησή σας και συγχαρητήρια γιατί είστε από τους λίγους, που έχουν αντιληφθεί το σκεπτικό μου, τις θέσεις, την φιλαλήθειά μου και την αυτοκριτική μου.

Στοχοποιήθηκα από την φανατική υποκρισία, μόνο και μόνο, επειδή δεν καταπίνω ότι θέλουν να με ταΐσουν εκατέρωθεν.

Επέλεξα να είμαι ένα σκεπτόμενο πρόβατο, από το να είμαι ένα μη σκεπτόμενο πρόβατο στο στόμα του λύκου.

Αυτό ενόχλησε τις φατρίες, οι οποίες έδειξαν τα χριστά τους ήθη και το χριστιανικό τους προσανατολισμό.

Για κανέναν άλλον δεν γράφτηκαν άρθρα με ανόητες ανακρίβειες και τόσο χριστιανικό μένος, για να μη πω μίσος, παρά μόνο για μένα.

Με όλους αυτούς, ούτε είχα ούτε θα συνεχίσω να έχω προηγούμενα ότι και να λένε, όμως τους λέω ένα πράγμα, ότι θα λέω πάντα τις αλήθειες όσο κιάν αυτές θα πονάνε.

Αυτοί και οι χριστιανικές (;) συμπεριφορές τους, έχουν διώξει και θα συνεχίσουν να διώχνουν τον κόσμο από την εκκλησία που δυστυχώς νομίζουν ότι αντιπροσωπεύουν.

Τέλος, πράγματι κ.Χρήστο ανεξάρτητα με το τι σκέπτεται η κ.Στέλλα για εμένα, πρέπει να ομολογήσω ότι είχε κάνει κάποια σχόλια τα οποία αξιολογούσαν με διαφορετική προσέγγιση , την κάθε τοποθέτηση.

Ανώνυμος είπε...

Δεν σου είπε κανένας να μην σκέφτεσαι.
Δεν σου είπε κανένας να δεχθείς τίποτε αμάσητο.
Άμα ήταν να μην σκέφτεται ο κόσμος δεν θα γράφαμε άρθρα επικαλούμενοι πηγές και ένα σωρό άλλα για να αποδείξουμε στον αναγνώστη ότι ισχύουν τα όσα λέμε.
'Αμα περιμέναμε να τα καταπίνει αμάσητα ο κάθε αναγνώστης θα είμασταν βαθειά νυχτωμένοι.

Έσύ δίνεις αφορμή και χαρακτηρίζεις τον άλλο πρώτος λέγοντάς του ότι είναι/ήταν φανατικός κ.λ.π. Και μετά όταν σου απαντάει παραπονιέσαι.

Madragoras


Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Λεωνίδα,

Όπως ο γιατρός θα δώσει στον κάθε ασθενή το κατάλληλο φάρμακο για την πάθησή του, λαμβάνοντας υπόψη και το ιατρικό ιστορικό του, έτσι και ο Πνευματικός θα πει στον κάθε άνθρωπο αυτό που είναι κατάλληλο να κάνει ο συγκεκριμένος άνθρωπος στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Με εξαίρεση την περίπτωση δογματικού σφάλματος, δεν είναι λάθος εάν ο Πνευματικός συμβουλέψει ένα άτομο διαφορετικά από ένα άλλο για το ίδιο πρόβλημα (ή ακόμα και αν σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις συμβουλέψει διαφορετικά το ίδιο άτομο για το ίδιο πρόβλημα).

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Ανώνυμος είπε...

Δεν φοβάμαι κάτι.

Τα του "Οίκου" μου είναι τόσο καθαρά όσο τα ανέχεται ο Θεός.
Τα του Οίκου μου είναι ξέξασπρα.Άμα αμφιβάλλεις έλα από κοντά να τα δεις.
Και άμα βρεθούμε από κοντά έλα να ρωτήσεις το Εκκλησίασμα να σου πει πόσους διώξαμε και πόσους φέραμε.

Όσον αφορά τα περί συνηγόρου, δεν νομίζω πως έχει ανάγκη η αρθρογράφος.
Οφείλω όμως να πω πως η αρθρογράφος σέβεται την Εκκλησία που ανήκει και τα μυστήριά της πράγμα που δυστυχώς δεν συμβαίνει με όλους.

Και να απαντάς επί του σημείου χωρίς να ανοίγεις άλλα θέματα αποπροσανατολισμού.
Η κλάψα στον Αντιαιρετικό δεν πιάνει.

Madragoras

Tatiani Melidoni είπε...

Επειδή ορισμένα πρόσωπα θεωρούν ότι η επίθεση προς το πρόσωπό μου αποτελεί επιχειρηματολογία, θα παρακαλούσα να τεκμηριώσουν τα λεγόμενά τους εάν θέλουν σοβαρή συζήτηση.
Δεν έχω καμία διάθεση να απαντώ σε φανταστικές κατηγορίες εναντίον μου και δεν πρόκειται να το κάνω, εκτός εάν υπάρχει κάτι που χρήζει συζήτησης.
Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να πιστεύει ό,τι ο ίδιος καταλαβαίνει. Δεν έχει όμως το δικαίωμα να ισχυρίζεται ότι πιστεύει κάτι ενώ πιστεύει κάτι άλλο.
Όταν ο "Έλληνας της Ολλανδίας" δηλώνει "τυπικά Ορθόδοξος" ενώ ταυτόχρονα απορρίπτει την Ορθόδοξη διδασκαλία με τη δικαιολογία του "σκεπτόμενου" -κάτι που έδειξε να τον ενοχλεί ιδιαίτερα στο θέμα του "σκεπτόμενου άθεου"... αν και δεν θα έπρεπε, αφού δεν δηλώνει άθεος-, τότε οφείλει ή να ομολογήσει τι πραγματικά πιστεύει, ώστε να μπορεί να γίνει διάλογος πάνω σ' αυτό ή να παραδεχτεί ότι βρίσκεται στη φάση της αναζήτησης και άρα δεν μπορεί να χαρακτηρίζει φανατικό και μισαλλόδοξο όποιον δεν συμφωνεί μαζί του.
Επίσης καλό θα ήταν να μας πει ποιος έγραψε άρθρα και μάλιστα άρθρα μίσους, ειδικά γι' αυτόν...?

Ιωάννης Σ. είπε...

Χριστιανοί, πως γνωρίζετε ότι ο Χριστός είναι η αλήθεια; Φοβάστε να απαντήσετε; Η δε μπορείτε; Μάλλον το δεύτερο. Διότι σας έμαθαν απλώς να πιστεύετε και όχι να εξηγείτε τι πιστεύετε.

Λεωνίδας είπε...

Έγραψα όσον αφορά τον ίδιο άρρωστο. Ο κάθε γιατρός δίνει διαφορετικό φάρμακο στον ίδιο άρρωστο. Ένας του δίνει φάρμακο για την χοληστερίνη και ο άλλος για το ζάχαρο. Αλλά ο άρρωστος είναι ο ίδιος, καθώς ίδια είναι και η αρρώστια του.
Ποιο φάρμακο πρέπει να πάρει;

Ιωάννης Σ. είπε...

Το έχουν παρακάνει με την αίρεση του γεροντισμού, Λεωνίδα. Θεωρούν ότι όποιος δεν έχει πνευματικό γέροντα δε μπορεί να είναι χριστιανός. Το να έχεις είναι καλό, όμως χωρίς υπερβολές. Άτομα φτάνουν στο σημείο να ρωτάνε και τι ώρα θα κατουρήσουν. Αυτά είναι άρρωστα πράγματα και ανήκουν στην αίρεση του γεροντισμού.

Οι θείες εντολές, ποιες είναι, θα μας πει κάποιος; Διότι αν είναι να είμαστε νομικού τύπου θρησκεία, τότε ποια οι διαφορά μας από τον Ιουδαϊσμό; Καμία λοιπόν.

Tatiani Melidoni είπε...

Ένοχε Ιωάννη,

Η Αλήθεια είναι πρόσωπο και το πρόσωπο αυτό είναι ο Ιησούς Χριστός, ο από Ναζαρέτ...
Ο Χριστός είναι η Αλήθεια γιατί μου το λεει η Εκκλησία κι γι' αυτό εγώ το πιστεύω...
Έτσι απλά...
Αν σ' αρέσει... κι αν δεν σ' αρέσει...
Πίστευε ό,τι εσύ θέλεις...

ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...

Mabragoras

Δεν συνηθίζω ούτε να παραπονιέμαι ούτε να κλαψουριζω και ειδικά σε άτομα που ιδεολογικα, απέχουμε παρασάγγας και πνευματικά δεν τα ζηλεύω .

Σχολιάζω αυτά που λέτε και αυτά που κάνετε με ουδέτερο τρόπο, γιατί στο κάτω κατω δεν με πολυνοιαζουν οι συμπεριφορές σας, όμως και αυτα μέχρι ενός σημείου .

Εσείς είσαστε εμπαθείς σε προσωπικό επίπεδο και αχαρακτηριστοι .

Νομίζετε ότι είσαστε στο απυρόβλητο αλλά μόλις τσουρουφλιζεται ή γούνα σας ,γινόσαστε ύαινες .

Τώρα βγαίνες να πάρεις θέση ,ενώ τόσο καιρό σε επίκαιρα άρθρα ειχες μόνο σχόλια ειρωνείας και λες σε μένα να απαντώ σε ότι με ρωτάνε.

Νομίζεις ότι είναι εξυπνάδα οι ερωτήσεις παγίδα ,ενώ επί του θέματος σιγήν ιχθύος;

Χρειάζεται μεγάλη μπουγάδα για να καθαρίσουν τα άπλυτα της ψευτιάς και της υποκρισίας.

Οι λύκοι κυνηγούν όλοι μαζί . Είναι μια καθώς πρέπει ανορθόδοξη ομάδα.

Όσο για την αρθρογράφο ,εάν είναι τόσο χριστιανή Ορθόδοξη όσο και το πνεύμα της ,να την χαιρόσαστε.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Λεωνίδα,

Ο κάθε γιατρός συστήνει το δικό του φάρμακο για την ίδια πάθηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι μόνο ένας από αυτούς έχει δίκιο και όλοι οι άλλοι κάνουν λάθος.

Εάν τώρα ο ασθενής πάει σε όλους τους γιατρούς και μετά αρχίσει να ανακατεύει τα φάρμακα μεταξύ τους, είναι πιθανό να προκληθούν προβλήματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η αρχική διάγνωση και θεραπευτική μέθοδος του γιατρού ήταν λάθος.

Ο πιστός έχει έναν Πνευματικό. Αυτός τον γνωρίζει και τον συμβουλεύει ανάλογα με τις ανάγκες του, και αυτός θα του πει σε ποιόν Πνευματικό να απευθυνθεί εάν ο ίδιος δεν μπορεί. Εάν ο πιστός αρχίσει να πηγαίνει σε πολλούς Πνευματικούς (οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν τον έχουν ξαναδεί) και να ζητάει συμβουλές, είναι πολύ πιθανό να πάρει συμβουλές που δεν ταιριάζουν στην περίπτωσή του, όπως και ένας ασθενής που θα πηγαίνει από γιατρό σε γιατρό χωρίς να περιγράφει λεπτομερώς στον καθένα την κατάσταση της υγείας του. Εάν μάλιστα προσπαθήσει να εφαρμόσει ένα μείγμα από τις συμβουλές που άκουσε χωρίς να έχει σωστά κριτήρια, τότε μπορεί να υπάρξει πρόβλημα. Δεν φταίει, όμως, ο Πνευματικός.

Και για να απαντήσω στην ερώτησή σου: όπως θα επιλέξεις ένα γιατρό που εμπιστεύεσαι και θα ακολουθείς τις θεραπείες που θα σου δίνει, θα επιλέξεις τον Πνευματικό που σε αναπαύει και θα ακολουθείς τις συμβουλές του. Εάν, τώρα, αποφασίσεις στη μέση της θεραπείας να αλλάξεις γιατρό, υπάρχει ο κίνδυνος ο νέος γιατρός να σου δώσει συμβουλές που δεν συνδιάζονται με τη μέχρι τώρα θεραπέια σου. Άρα ή θα πρέπει να αρχίσεις τη διαδικασία από την αρχή (και πάλι εάν αυτό είναι εφικτό), ή να μείνεις εκεί όπου ήσουν. Μόνη περίπτωση να είναι μια τέτοια κίνηση απαραίτητη είναι εάν αποδειχθεί ότι ο γιατρός σου δεν εξασκεί σωστά την ιατρική. Ομοίως και με τον Πνευματικό: εάν αποφασίσεις να αλλάξεις Πνευματικό, οι συμβουλές που θα σου δώσει ο νέος Πνευματικός ενδέχεται να διαφέρουν από αυτές που σου έδινε ο παλιός. Άρα, με εξαίρεση (όπως είπα) την περίπτωση δογματικού σφάλματος, δεν είναι καλό να αλλάξεις Πνευματικό. Είναι προτιμότερο να προσπαθήσεις να ακολουθήσεις τις συμβουλές αυτού που έχεις.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Ιωάννη,

Γιατί πιστεύεις ότι φοβόμαστε να σου απαντήσουμε; Να σου απαντήσω εγώ (όσο μπορώ) μέχρι να αναλάβει κάποιος καταλληλότερος:

Αυτός που πιστεύει δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί πιστεύει. Η πίστη είναι βίωμα και όχι λογική. Ο πιστός αντιλαμβάνεται την παρουσία του Θεού στη ζωή του, παρότι δεν μπορεί να αποδείξει το γεγονός. Αυτό βέβαια δεν καλύπτει όσους δεν πιστεύουν, γιατί έχουν μάθει να δέχονται μόνο ότι καταλαβαίνουν με τη λογική τους.

Εσύ, πάλι, τι πιστεύεις (ή δεν πιστεύεις); Διότι νομίζω ότι το να κατηγορείς τους άλλους ότι πιστεύουν γιατί "έτσι έμαθαν" χωρίς να δηλώνεις τι έκανες εσύ δεν είναι και τόσο σωστό σαν συμπεριφορά.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

vasilis123 είπε...

Ο/Η Ιωάννης Ένοχος είπε...
Χριστιανοί, πως γνωρίζετε ότι ο Χριστός είναι η αλήθεια; Φοβάστε να απαντήσετε; Η δε μπορείτε; Μάλλον το δεύτερο. Διότι σας έμαθαν απλώς να πιστεύετε και όχι να εξηγείτε τι πιστεύετε.

ΦΙΛΕ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΗ
Αν παραλληλισουμε ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ με την ικανοτητα της ορασης...
και αν καποιος ειναι τυφλος...
τοτε...ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ τι σημαινει οραση...
αν καποιος μη τυφλος του πει...βλεπω μια ομορφη φυσικη ομορφια...
τοτε ο τυφλος...
ενδεχομενως να πει...

1.
''αφου εγω δεν βλεπω,αρα δεν υπαρχει οραση,αυτα που ο αλλος λεει οτι βλεπει...ειναι μια φαντασιωση,ενα ψεμα,δεν υπαρχει οραση...τελος...!!!''

2.
''αχ...να μην ημουν τυφλος...να μπορουσα να δω την φυσικη ομορφια που βλεπει ο αλλος...!!!''

3.
η ενδεχομενως να πει...
''εγω οραση δεν εχω...δεν βλεπω τιποτα...αν ομως πραγματικα υπαρχει οραση...θα ηθελα να την αποκτησω''


ΠΑΜΕ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ
Πας χριστιανος πιστευει οτι...
βρηκε ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ...Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ...Ο ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ Ο ΜΟΝΟΓΕΝΗΣ ΥΙΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ...!!!

ΚΑΙ ΣΥ ΦΙΛΕ
ερχεσαι και τον ρωτας...
πως γνωριζεις οτι Ο Ιησους Χριστος ειναι Η Αληθεια...???

ΚΑΙ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΩ

αν εισαι η 1.περιπτωση...
αν δηλαδη λες...
''τελος,δεν υπαρχει Αληθεια''
τοτε εισαι αναξιος να σου απαντησει ο χριστιανος...
γιατι εισαι ανθρωπος που αγαπαει το σκοτος-το ψευδος...το πηρες αποφαση να πας πακετο με το σκοταδι-το ψευδος και την απωλεια...για σενα δεν υπαρχει Πνευματικη Αληθεια...!!!

αν ομως εισαι περιπτωση 2. η 3.
τοτε αξιζεις να λαβεις απαντηση...!!!

ΚΑΙ ΣΕ ΡΩΤΩ
ποια περιπτωση εισαι...???

Ανώνυμος είπε...



Ποιό είναι το θέμα , ποιά η ερώτηση παγίδα, που είναι η σιγή ιχθύος και πότε σε ειρωνεύτηκα άνθρωπέ μου;
Ποιός είναι εμπαθής απέναντι σου σε προσωπικό επίπεδο;Εγώ;
Που τα βλέπεις αυτά; Τα διάβασες εδώ ή τα είδες σε ταινία;


Madragoras


ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...

Tatiani melidoni

Μα τι ζητάς να σου απαντήσω,ότι για να είμαι καλός ορθόδοξος όπως εσυ, πρέπει να δηλωσω ότι είμαι μη σκεπτόμενος;

Τι να δηλωσω ότι πιστεύω αυτά που πιστεύεις εσύ για να εξιλεωθω και να κάνουμε τον διάλογο του μονολογου;

Περιμένεις να σου υποβαλλω τα διαπιστευτήριά μου για να μπω στο γκρούπ και να μου δώσεις λόγο στον διάλογο;

Μήπως νομίζεις ότι με αυτές τις αγαρμπες τοποθετήσεις σας, θα με πεισετε για τις θρησκευτικές σας ιδιαιτερότητες όλοι μαζί και θα σας παρακάλεσω για διάλογο;

Μου φαίνεται ότι καβαλησες το γάιδαρο ανάποδα.

Τώρα,όσον αφορά ποιος έγραψε άρθρο που με χαρακτηρίζει πράκτορα της σκοπιας, δεν είναι άλλος από εσένα. Το αστείο είναι ότι εσύ αυτοχαρακτηρίζεται της αντικατασκοπείας αφού με ανακαλυψες. Το γελοίο είναι ότι αυτή ή έρημη ή σκοπιά έχασε τον καλύτερο της πράκτορα . Εάν πάλι δεν καταλαβες τι εγραψες τότε ξεκαβάλησε από τον γάιδαρο.



Ιωάννης Σ. είπε...

Δε νομίζω ότι κατηγόρησα κάποιον για το που πιστεύει. Άλλωστε πως να κατηγορήσω κάποιον ότι πιστεύεi κάπου, όταν εγώ πιστεύω στο ίδιο;

Οι ερωτήσεις ήταν σαφέστατες όμως, για όσους έχου νου να διαβάζουν. Πως γνωρίζετε ότι ο Χριστός είναι η αλήθεια και ποιες είναι οι θείες εντολές; Επίσης γιατί επιμένετε σε ένα φτωχό στείρο νομικίστικο ιουδαϊκό πνεύμα το οποίο έχει καταδικαστεί από τον ίδιο τον Παύλο(π.χ. προς Γαλάτας, προς Ρωμαίους) ήδη από τον 1ο αιώνα μ.Χ.; Το να νομίζει κάποιος πως ηγιής θρησκευτικότητα είναι το να τηρεί εντολές είναι ακριβώς αυτό το νομικίστικο πνεύμα που καταδικάζει ο Παύλος και το οποίο αντικαθίσταται στο Χριστιανισμό από τη χάρτη του Θεού. Συγγνώμη που σας το λέω αλλά όσοι τα πιστεύετε αυτά είστε Ιουδαίοι, όχι χριστιανοί. Να εξηγούμαστε. Σε καμία περίπτωση. Και καλό θα ήταν αρχικά να διαβάσετε την Προς Γαλάτας, την Προς Κολλοσσαείς και την Προς Ρωμαίους, μήπως και καταλάβετε τι στο καλό έγινε με το Χριστό και τη χάρη που έφερε στο κόσμο. Και μετά ίσως καταλάβετε και πως θα εξηγείτε πως ο Χριστός είναι η αλήθεια.

Από εκεί και πέρα, φάνηκε η αδυναμία της Τατιανής να απαντήσει και επιβεβαιώθηκε το λεγόμενό μου ότι απλά πιστεύετε, δε μπορείτε όμως να εξηγήσετε σε τι πιστεύετε. Τι πάει να πει η αλήθεια είναι πρόσωπο; Μάι αόριστη και γενικόλογη δήλωση χωρίς ουσία. Και πως η αλήθεια είναι πρόσωπο, αφού ο Λόγος είναι ασώματος και άμορφος; Ο Λόγος πήρε υπόσταση και έγινε υλικός κατ΄οικονομίαν και κατά την ενανθρώπηση.

Ιωάννης Σ. είπε...

Προς Βασίλειο,

Καμία περίπτωση δεν είμαι. Απλώς σας σκαναδαλίζω για να δω τα όρια της πίστης σας.
Και πάλι όμως δεν απάντησες στην ερώτηση μου. Πως γνωρίζεις ότι ο Χριστός είναι αλήθεια; Είναι απλή η ερώτηση για όσους μπορούν αν απαντήσουν. Αν δε μπορείς, πες δε μπορώ.

vasilis123 είπε...

Ο/Η Ιωάννης Ένοχος είπε...
Προς Βασίλειο,

Καμία περίπτωση δεν είμαι. Απλώς σας σκαναδαλίζω για να δω τα όρια της πίστης σας.
Και πάλι όμως δεν απάντησες στην ερώτηση μου. Πως γνωρίζεις ότι ο Χριστός είναι αλήθεια; Είναι απλή η ερώτηση για όσους μπορούν αν απαντήσουν. Αν δε μπορείς, πες δε μπορώ.

ΦΙΛΕ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΗ

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΩΖΕΤΑΙ ΔΙΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ


ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΥΛΙΚΑ
Εστω καποιος ειναι φτωχος και μπατιρης....ζει στην εξαθλιωση...
και εστω...
(παραδοξο μεν,αλλα το θετω ετσι,δεν πειραζει)
οτι ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΛΟΥΤΟΣ...ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΟΥΤΟς...ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΖΩΗ ΜΕ ΥΛΙΚΑ ΑΓΑΘΑ-ΠΛΟΥΣΙΟΠΑΡΟΧΗ...

ΚΑΙ ΕΣΤΩ
ερχεται καποιος στον μπατιρη και του λεει...

''συνανθρωπε...η ζωη που κανεις ειναι ελεεινη...ηρθα να σε πληροφορησω οτι υπαρχει πλουτος...υπαρχει ζωη χωρις φτωχεια και εξαθλιωση...
αν εχεις πλουτο...θα ζεις υπεροχα...
εγω λοιπον...εχω ΠΟΛΥ ΠΛΟΥΤΟ...και εχω την καλη διαθεση να σου δωσω ΠΛΟΥΤΟ...για να παψεςι να ζεις μια ελεεινη στερημενη δυστυχη ζωη...!!!''

ΑΝ Ο ΜΠΑΤΙΡΗΣ
δεν πιστεψει στα λεγομενα του πλουσιου...
ΑΝ ΑΠΙΣΤΗΣΕΙ...
αν επιμεινει στην απιστια του...αν το παρει αποφαση πεισματικα και αδικα...
οτι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΟΥΤΟΣ...
τοτε θα απορριψει την καλη διαθεση του πλουσιου συνανθρωπου του που θελει να τον αγαθοποιησει...
και θα καταδικασει τον εαυτο του στην φτωχεια και στην εξαθλιωση...!!!
Δηλαδη...
Η ΑΠΙΣΤΙΑ ΤΟΥ ΘΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙ...!!!

ΑΝ Ο ΜΠΑΤΙΡΗΣ
δεν επιλεξει την απιστια...
αν πει στον πλουσιο...
''πιστευω σε αυτα που λες...αγαθοποιησε με σε παρακαλω...δωσε μου ΠΛΟΥΤΟ να ζησω υπεροχα''
τοτε...
Η ΠΙΣΤΗ ΤΟΥ ΘΑ ΤΟΝ ΣΩΣΕΙ...ο πλουσιος θα του δωσει ΠΛΟΥΤΟ...και θα ζησει υπεροχα...!!!

ΑΝ Ο ΜΠΑΤΙΡΗΣ
δεν επιλεξει την απιστια...
αν πει μεσα του...
''αραγε...μηπως αυτα που μου λεει ειναι αληθεια?
μηπως πραγματι υπαρχει ΠΛΟΥΤΟΣ και πλουσιοπαροχη ζωη?
τι καλα θα ηταν...αν ηταν αληθινα αυτα που μου λεει...''
τοτε...
υπαρχει ΕΛΠΙΔΑ για τον φτωχο και μπατιρη...
ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΠΕΛΕΞΕ ΠΕΙΣΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΔΙΚΑ ΤΗΝ ΑΠΙΣΤΙΑ...
να ζητησει (εστω και δοκιμαστικα)απο τον πλουσιο να τον αγαθοποιησει...
και ετσι ΝΑ ΣΩΘΕΙ απο την εξαθλιωση στην οποια ζει...!!!

ΠΑΜΕ ΤΩΡΑ ΣΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ...

Ο ΜΟΝΟΓΕΝΗΣ ΥΙΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ-ΠΑΤΡΟΣ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ...Ο ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ...
λεει προς παντα ανθρωπο...
''εισαι στον πνευματικο θανατο...εχεις πανω σου αμαρτιες,οι οποιες σε καθιστουν ενοχο...σε εχουν διαφθειρει μεσα σου...σε εχουν κανει να αγαπας και να πραττεις το κακο και την αδικια...οπως εισαι,δεν μπορεις να κληρονονησεις ΑΙΩΝΙΑ ΖΩΗ...
ΠΙΣΤΕΨΕ ΣΕ ΜΕΝΑ...
και θα σου σβησω ολες τις αμαρτιες σου...και θα σου δωσω ΑΙΩΝΙΑ ΖΩΗ''

ΑΝ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ
χωρις καν να συλλογιστει,χωρις καν να πει μεσα του...
''ΑΡΑΓΕ...ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ Ο ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ,ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ...???''
αν πεισματικα και αδικα...και απο κακοηθεια...
ΑΠΙΣΤΗΣΕΙ και βγαλει Τον Ιησου Χριστο ψευτη...
τοτε μονος του καταδικαζει τον εαυτο του στην απωλεια...

ΑΝ ΟΜΩΣ ΠΙΣΤΕΨΕΙ ΣΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ...
τοτε θα σωθει...
Η ΠΙΣΤΗ ΤΟΥ ΘΑ ΤΟΝ ΣΩΣΕΙ...!!!

ΑΝ ΑΚΟΜΑ
εστω πει...
''μηπως ειναι Αληθεια Αυτα που λεει Ο Ιησους Χριστος...???''
τοτε υπαρχει Η ΕΛΠΙΔΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ...
γιατι θα ζητησει απο Τον Ιησου Χριστο...
(εστω και δοκιματικα)να του δειξει ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ...
και ετσι ΘΑ ΣΩΘΕΙ...!!!


ΕΣΥ ΛΕΣ
πως δεν εισαι καμια περιπτωση...!!!
Λες πως θελεις να σκανδαλισεις...και να δεις τα ορια της πιστης μας...!!!

ΚΑΙ ΣΟΥ ΛΕΩ
Για την ωρα...αξιζεις μονο αυτα που σου εχω γραψει...!!!
Αν θελεις πιο πολλα....πρεπει να πεις σε ποια περιπτωση θετεις τον εαυτο σου...!!!
Αν εισαι στην περιπτωση των ανθρωπων που απο κακοηθεια και αδικως...
πεισματικα και προκαταβολικα...επιλεγουν να απορριψουν Τον Ιησου Χριστο και να Τον βγαλουν ψευτη...
ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΑΞΙΟΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ...!!!





Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Ιωάννη,

Εσύ μπορείς να εξηγήσεις τι πιστεύεις; Αν ναι, γιατί δεν το κάνεις;

Το να κατηγορείς τους άλλους ότι δεν ξέρουν τι πιστεύουν είναι εύκολο. Το δύσκολο είναι να το κάνεις ενώ δηλώνεις φανερά την πίστη σου, γιατί τότε υπάρχει αντίλογος. Όμως μόνο έτσι μπορεί να φανεί πραγματικά ποιός έχει την Αλήθεια, και ποιός βασίζεται απλά σε "ότι έμαθε να πιστεύει". Η στείρα αντιπολίτευση δεν βοήθησε ποτέ κανένα διάλογο.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

vasilis123 είπε...

Η Ιωάννης Ένοχος είπε...
Προς Βασίλειο,

Καμία περίπτωση δεν είμαι. Απλώς σας σκαναδαλίζω για να δω τα όρια της πίστης σας.
Και πάλι όμως δεν απάντησες στην ερώτηση μου. Πως γνωρίζεις ότι ο Χριστός είναι αλήθεια; Είναι απλή η ερώτηση για όσους μπορούν αν απαντήσουν. Αν δε μπορείς, πες δε μπορώ.

ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΩ
Η πιστη μου...μου βαζει οριο...
πρωτα πρεπει να μου πεις σε ποια περιπτωση ανηκεις...
και μετα θα δω....
αν πρεπει να σου απαντησω...και τι πρεπει να σου απαντησω...!!!

Tatiani Melidoni είπε...

ΕΛΛΗΝΑ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ

Αρχικά θα πρότεινα να χαμηλώσουν οι τόνοι... Δεν υπάρχει κανένας λόγος να γινόμαστε επιθετικοί...
Δεν ζητώ να συμφωνήσεις μαζί μου -είναι άλλωστε ξεκάθαρο ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί- αλλά να δηλώσεις τι πιστεύεις...
Όταν όμως αυτοχαρακτηρίζεσαι Ορθόδοξος, έστω τυπικά Ορθόδοξος, δεν είναι λογικό να απορρίπτεις τη διδασκαλία της Εκκλησίας, επειδή δεν σου φαίνεται λογική, ούτε να αντιδράς σε άρθρο που αφορά τους άθεους σαν να έθιξα προσωπικά εσένα. Άρα αποφάσισε τι είσαι, για να μπορέσουμε να κάνουμε διάλογο επί της ουσίας...
Και επειδή έθιξες το θέμα, μου φαίνεται ότι μόνος σου ταυτίζεσαι με ορισμένους χαρακτήρες που περιγράφω στα άρθρα μου. Παρ' όλα αυτά, δε θυμάμαι να χαρακτήρισα κανέναν "πράκτορα της Σκοπιάς" σε άρθρο μου, πρώτον γιατί δεν έχω αναφερθεί στα άρθρα μου στους Μάρτυρες του Ιεχωβά και δεύτερον γιατί τα όσα γράφω αφορούν συμπεριφορές και όχι πρόσωπα...
Αν όμως πιστεύεις ότι είσαι ο μόνος άνθρωπος που έχει τη συγκεκριμένη συμπεριφορά και ότι αυτή η συμπεριφορά προσδιορίζει έναν "πράκτορα της Σκοπιάς", πες το μας...
Επίσης πες μας το άρθρο στο οποίο γράφω τα όσα λες, γιατί δε συνηθίζω να απαντώ σε απλούς ισχυρισμούς.

Ιωάννης Σ. είπε...

Προς Βασίλειο


Εφόσον η πίστη σου, σου βάζει όριο στο να μην απαντάς, τότε φαντάσου πόσο σαθρή είναι. Μη μου απαντάς λοιπόν. Επιβεβαιώνεται επομένως το λεγόμενό μου.

Ιωάννης Σ. είπε...

Επίσης, αν κάποιον τον σώζει η πίστη του, τότε πως μιλάτε για τήρηση εντολών; Και ποιες είναι αυτές οι εντολές;

Ανώνυμος είπε...

@ μόνο έτσι μπορεί να φανεί πραγματικά ποιός έχει την Αλήθεια @

Δεν είχα σκοπό να πάρω μέρος στο διάλογο μέχρι που είδα αυτήν την καταπληκτική φράση. Αυτή η φράση αποκαλύπτει τη βασική αιτία του φανατισμού. Ο αδυσώπητος αγώνας για την κατοχύρωσή μας ως μοναδικού φορέα της αλήθειας, ΕΓΩ την έχω, όχι εσείς. Οι άλλοι δεν έχουν ούτε ψήγματα αλήθειας, εμείς έχουμε ΟΛΗ την αλήθεια.
Κάποιος είχε πει ότι φανατικός είναι αυτός που υπερπροσπαθεί έχοντας όμως ξεχάσει το στόχο του.
Οι χριστιανοί αναλώθηκαν επί αιώνες στην αναζήτηση και κατοχύρωση της αλήθειας. Όσο περισσότερο πλησίαζαν σ' αυτήν τόσο περισσότερο απομακρύνονταν από το χριστιανικό ζειν και πράττειν. Όσο συμπληρωνόταν και ολοκληρωνόταν η διατύπωση του δόγματος, τόσο οι πλησίον γίνονταν ύποπτοι και εχθροί, αντίχριστοι και αιρετικοί, τόσο λιγότερο ανεκτή γινόταν η ύπαρξή τους για τους φορείς της αλήθειας.

Filos.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Filos,

Σου θυμίζω ορισμένα πράγματα που μάλλον σου ξέφυγαν όταν διάβαζες το άρθρο:

Η Αλήθεια για τον πιστό είναι πρόσωπο· είναι ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός. Δεν είναι μια αόριστη ιδέα ώστε όλοι να έχουν από λίγη. Είτε είσαι με το Χριστό είτε όχι.

Η άποψη την οποία εκφράζεις (και πριν από σένα εξέφρασαν και άλλοι άθεοι) είναι λανθασμένη σε πολλά σημεία.

Πρώτον, δεν υπήρξε ποτέ κανένας αγώνας από μέρους της Εκκλησίας για την κατοχύρωσή της, τουλάχιστον όχι όπως εσύ το εννοείς. Η Εκκλησία ήταν πάντα κατοχυρωμένη στη συνείδηση των πιστών της.

Δεύτερον, δεν υπήρξε ποτέ θέμα συμπλήρωσης του δόγματος. Η πίστη της Εκκλησίας παραδώθηκε από τον Κύριο και έμεινε ακριβώς η ίδια. Η όποια προσπάθεια συμπλήρωσής της κατέληξε σε αιρέσεις.

Τρίτον, η Εκκλησία ποτέ δεν θεώρησε "μη ανεκτή" την ύπαρξη κάποιου λόγω δογματικών διαφορών. Η απομάκρυνση των αιρετικών από τα μέλη της Εκκλησίας ήταν φυσικό επακόλουθο της διαφοράς πίστης, όχι επιβολή. Αν ήταν επιβεβλημένο δεν θα υπήρχαν αυτή τη στιγμή άνθρωποι να διαφωνούν μαζί σου στα σχόλια, αφού θα ήταν απαγορευμένο.

Πριν κρίνεις την πίστη του άλλου, καλό είναι να τη γνωρίσεις σε βάθος, και όχι να βασίζεσαι σε όσα εσύ αντιλαμβάνεσαι.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον σου ξεφεύγει το σημαντικότερο Αγωνιστή. Ναι μεν η Αλήθεια για τον πιστό είναι ο ίδιος ο Χριστός, το κρίσιμο όμως ερώτημα είναι "ποια είναι η αλήθεια για τον Χριστό".
Εκατοντάδες αιρέσεις μιλούν για την αλήθεια του Χριστού. Εσύ όμως θα τους αποκαλούσες "αντίχριστους" επειδή δεν συμφωνούν με την δική σου περί Χριστού αλήθεια. Ακόμη και οι μουσουλμάνοι θα ισχυριστούν ότι γνωρίζουν την αλήθεια, γνωρίζουν τι ήταν πραγματικά ο Χριστός.
Όσο για τα υπόλοιπα, δεν θα μπω στον κόπο να αποδείξω ότι η γη γυρίζει. Η Ιστορία του χριστιανισμού και κυρίως μέσα από χριστιανικές πηγές, είναι γνωστή.

Filos.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Filos,

Το ποιά είναι "η αλήθεια για τον Χριστό" το λέει ξεκάθαρα η Αγία Γραφή και η Ιερά Παράδοση. Το μόνο, λοιπόν, που μπορεί να συζητηθεί είναι το ποιός κάνει σωστή ερμηνεία τους, και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με έντιμο διάλογο. Όταν κάποια πλευρά αρνείται αυτό το διάλογο, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να περάσει τις θέσεις της ως σωστές, τότε πρέπει να γνωστοποιηθεί το γεγονός αυτό για προστασία των πιστών.

Το τι εννοείς ως "ιστορία του χριστιανισμού" σηκώνει επίσης μεγάλη συζήτηση, καθώς υπάρχουν πολλές ψευδείς πηγές ή ακόμα και περιπτώσεις όπου πράξεις μιας ομάδας ανθρώπων που δηλώνουν Χριστιανοί τελικά χρεώνονται σε όλους ανεξαιρέτως. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να είσαι λίγο πιό σαφής.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Λεωνίδας είπε...

Όταν δὲ ἔλθῃ ἐκεῖνος, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁδηγήσει ὑμᾶς εἰς πᾶσαν τὴν ἀλήθειαν οὐ γὰρ λαλήσει ἀφ' ἑαυτοῦ, ἀλλ' ὅσα ἂν ἀκούσῃ λαλήσει, καὶ τὰ ἐρχόμενα ἀναγγελεῖ ὑμῖν.

Ιωάννης 16:13

Θα οδηγήσει…..

ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ….

Αυτό δηλώνει πρόοδο, προοδευτική αποκάλυψη.

Άρα δεν υπάρχει κάτι συμπαγές και ολοκληρωμένο, κάτι εξελίσσεται προοδευτικά για να γίνει και να ολοκληρωθεί ΚΑΠΟΤΕ ως η λεγόμενη "αλήθεια".

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Λεωνίδα,

Εάν αυτό που λες ίσχυε, θα ερχόταν σε αντίθεση με το Μάρκος ΙΓ' 23, στο οποίο ο Κύριος αναφέρει "ιδου προειρηκα υμιν παντα", όπως και με το Ιούδας 3, όπου αναφέρεται η "απαξ παραδοθείση τοις αγίοις πίστει". Άρα δεν υπάρχει κάτι το οποίο εξελίσσεται προοδευτικά όσον αφορά την Αλήθεια.

Αυτό που εξελίσσεται είναι η δυνατότητα του κάθε ανθρώπου να προσεγγίσει την Αλήθεια, κάτι που επιτυγχάνεται με την εν Χριστώ ζωή του πιστού. Η Αλήθεια έχει ήδη αποκαλυφθεί, και είναι ο Χριστός (Ιωάννης ΙΔ' 6). Εμείς είμαστε αυτοί που πρέπει να το αποδεχτούμε, ώστε να Τον πλησιάσουμε.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Λεωνίδας είπε...

@ Αυτό που εξελίσσεται είναι η δυνατότητα του κάθε ανθρώπου να προσεγγίσει την Αλήθεια, κάτι που επιτυγχάνεται με την εν Χριστώ ζωή του πιστού.@

Αν η προσπάθεια είναι ατομική τότε παύει να ισχύει η έννοια της καθοδηγούμενης εκκλησίας.
Εις πάσαν την αλήθειαν.

Δηλαδή, ΚΑΝΕΙΣ δεν ανταποκρίνεται στην καθολική αλήθεια, ούτε καν η εκκλησία, οπότε ποιον οδηγεί και ποιον κατευθύνει εις πάσαν την αλήθειαν;

Η αλήθεια δεν υπάρχει και δεν υπήρξε ποτέ ως σύνολον, διαφορετικά δεν θα υπήρχε η κατεύθυνση. Η προοδευτική αποκάλυψη ως δόγμα της εκκλησιαστικής οντότητας έρχεται σε αντίθεση με αυτή του προοδευτικού δόγματος.

Η καθολικότητα πάει περίπατο...

vasilis123 είπε...

Ο/Η Ιωάννης Ένοχος είπε...
Προς Βασίλειο


Εφόσον η πίστη σου, σου βάζει όριο στο να μην απαντάς, τότε φαντάσου πόσο σαθρή είναι. Μη μου απαντάς λοιπόν. Επιβεβαιώνεται επομένως το λεγόμενό μου.


ΦΙΛΕ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΗ

ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ

Δεν ειναι σαθρο που θελω να μου συστηθεις προτου να σου απαντησω...
ειναι λογικη και δικαια αιτηση...!!!

Αλλιως απαντω σε εναν αθεο-υλιστη....αλλιως σε εναν αγνωστιστη....αλλιως σε εναν αθρησκο...αλλιως σε εναν που πιστευει σε αλλους ψευτοθεους...αλλιως σε εναν που δεν δεχεται ως ΑΛΗΘΙΝΟ ΤΟΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ...αλλιως σε εναν που δεχεται αλλους ψευτοχριστους-ψευτοσωτηρες...κ.τ.λ....!!!

Αν θελεις να σου απαντησω στα ερωτηματα σου...
κανε την καλη κινηση...να μου συστηθεις...
δεν ρωταω κατι κακο...ουτε σαθρο...ουτε ειναι προφαση για να αποφυγω τα ερωτηματα σου...!!!

ΚΑΝΩ ΕΓΩ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΝΟΜΑΙ
Εγω πιστευω οτι Ο Ιησους Χριστος ειναι Ο ΜΟΝΟΓΕΝΗΣ ΥΙΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΠΑΤΕΡΑ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ...και ειναι Ο ΜΟΝΟΣ ΣΩΤΗΡΑΣ ημων των ανθρωπων...
οποιος πιστεψει Στον Ιησου Χριστο θα σωθει...!!!
Δεν ειμαι ορθοδοξος,ουτε καθολικος,ουτε ευαγγελικος,ουτε πεντηκοστιανος,ουτε μαρτυρας της σκοπιας του Μπρουκλιν...ουτε θελω να ανηκω σε καποια χριστιανικη εκκλησια του σημερα...
θελω να ανηκω στην διαχρονικη εκκλησια Του Ιησου Χριστου...την οποια ιδρυσε Ο Ιησους Χριστος τον πρωτο αιωνα...και υπαρχει η εκκλησια αυτη επι της Γης εως και σημερα...και θα υπαρχει εως της τελευταιας ημερας...!!!
Πας οστις πιστευει Στον Ιησου Χριστο....
ανηκει στην διαχρονικη εκκλησια Του Ιησου Χριστου...
ασχετα αν ειναι ορθοδοξος η καθολικος η ευαγγελικος η ο,τι αλλο...!!!
ΛΟΓΙΖΕΤΑΙ οτι ανηκει στην διαχρονικη εκκλησια Του Ιησου Χριστου...
οχι επειδη ειναι μελος καποιας απο τις χριστιανικες εκκλησιες του σημερα...
αλλα επειδη...
ΑΓΑΠΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΤΟΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ...
ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ...ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ...ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ...
ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ...ΚΑΙ ΤΗΡΕΙ...ΤΟ ΘΕΛΗΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ...
και αυξανεται σε αυτο...!!!

ΒΕΒΑΙΩΣ
ο παραπανω πιστος,οντας μελος μιας των σημερινων χριστιανικων εκκλησιων...
αναποφευκτα...μαθαινει και ψευδεις διδασκαλιες,τις οποιες εχει δεχτει ως αληθινες...!!!
ΠΛΗΝ ΟΜΩΣ
Ο Ιησους Χριστος βλεπει αυτον τον πιστο...οτι εχει αγαπη και αγαθη Συνειδηση μεσα του...τον βλεπει για πιστο ΤΟΥ...και τον ποιμαινει εντος του...τον κρατα στην ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ...!!!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Λεωνίδα,

Το ότι απαιτείται προσωπικός αγώνας του πιστού για να πλησιάσει το Θεό δεν καταργεί το ρόλο της Εκκλησίας, καθώς η Εκκλησία αποτελεί σώμα Χριστού και χωρίς την ένταξη του σε αυτή ο άνθρωπος δεν μπορεί να σωθεί.

Εάν ισχυρίζεσαι ότι η Αλήθεια δεν υπάρχει ως σύνολο, τότε απορρίπτεις την Αγία Γραφή που διδάσκει το αντίθετο. Η Εκκλησία βρίσκεται πάντα στην Αλήθεια, αφού Κεφαλή της είναι ο Χριστός.

Η "κατεύθυνση" αφορά τον άνθρωπο, όχι το δόγμα. Αυτός καλείται να ακολουθήσει τον Κύριο ή να Τον αρνηθεί. Χωρίς, όμως, σταθερή βάση, με μια "αλήθεια" που μεταβάλλεται, ο άνθρωπος δεν θα είχε δυνατότητα επιλογής, αφού κάτι το αληθές σήμερα θα μπορούσε να γίνει ψευδές αύριο.

Δεν υπάρχει "προοδευτικό δόγμα". Υπάρχει η Αλήθεια, που είναι ο Κύριος, και η οποία αποκαλύπτεται στον άνθρωπο ανάλογα με την πνευματική του ζωή. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο άνθρωπος δεν έχει από την αρχή όλα όσα του χρειάζονται για να σωθεί. Απλά όσο βελτιώνεται πνευματικα καταλαβαίνει καλύτερα την πίστη του, χωρίς να την αλλάζει.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Ανώνυμος είπε...

@ Το ποιά είναι "η αλήθεια για τον Χριστό" το λέει ξεκάθαρα η Αγία Γραφή και η Ιερά Παράδοση. @

Το ποια είναι η αλήθεια για τον Χριστό, το λέει ο τόπος γέννησής σου. Αν είχες γεννηθεί στη Ρώμη, θα υποστήριζες με τον ίδιο ζήλο κάποια διαφορετική αλήθεια για το Χριστό. Αν είχες γεννηθεί στη Γερμανία ή στην Αγγλία επίσης, αν είχες γεννηθεί στην Αίγυπτο ή στην Αιθιοπία και ήσουν χριστιανός, το ίδιο. Αν αυτό το λάμβανε υπόψη του κάθε χριστιανός, ίσως να καταλάγιαζε ο αντιαιρετικός φανατισμός και η μισαλλοδοξία. Ίσως οι χριστιανοί να αφιερώνονταν στο χριστιανικό ζην και πράττειν και λιγότερο στο λέγειν.
Τον φανατισμό τον πυροδοτεί η αδιαμφισβήτητη βεβαιότητα περί γνώσης της αλήθειας. Αυτομάτως οι άλλοι αντιμετωπίζονται ως φορείς του ψεύδους, ως συκοφάντες του Χριστού.
Η αλήθεια σου αγαπητέ, είναι θέμα γεωγραφικών συντεταγμένων. Έναν δυο μεσημβρινούς πιο κει να είχες γεννηθεί, θα ήταν διαφορετική. Γι' αυτό ... χαλαρά.

Filos.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Filos,

Το ποιά είναι η αλήθεια για τον Χριστό το λέει ξεκάθαρα η Αγία Γραφή και η Ιερά Παράδοση, είτε σου αρέσει είτε όχι. Το ότι μπορεί κανείς να διαστρέψει το νόημά τους είναι αλήθεια, αλλά δεν μπορείς να αμφισβητείς τα πάντα επειδή δεν σε συμφέρει.

Αυτό που εσύ ονομάζεις "φανατισμό" και "μισαλλοδοξία" είναι απλά η άρνηση των άλλων να δεχτούν ότι εσύ προσωπικά έχεις δίκιο. Είναι άλλωστε γνώρισμα του φανατικού και του μισαλλόδοξου να κατηγορεί τους άλλους ως φανατικούς, για να καλύπτεται ο ίδιος.

Το να αρνείσαι να δεχτείς την πραγματικότητα δεν την κάνει λιγότερο πραγματική, όπως το να αρνείσαι πχ το νόμο της βαρύτητας δεν σε κάνει να πετάς. Το ίδιο ισχύει για τον οποιονδήποτε αρνείται να δεχτεί τα γεγονότα. Άρα όχι, δεν είναι θέμα "συντεταγμένων" αλλά θέμα πραγματικότητας.

Και επειδή σε βλέπω να επιμένεις ότι οι άνθρωποι πρέπει να ζουν πιο χριστιανικά (και δεν θα διαφωνήσω σε αυτό), δοκίμασε να το εφαρμόσεις στη ζωή σου. Ίσως τότε καταλάβεις ορισμένα πράγματα.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Ιωάννης Σ. είπε...

Τελικά μόνο ο Αγωνιστής έχει ορθόδοξο φρόνημα εδώ μέσα. Βασίλειε δεν έχουμε κάτι να πούμε. Ευχαριστώ που επιβεβαίωσες ότι είσαι αιρετικός. Εδώ εσύ δε δέχεσαι την Εκκλησία του Χριστρού, είναι δυνατόν να δέχεσαι το Χριστό ως αλήθεια; Άσε ρε φίλε τώρα. Με αιρετικούς δε μιλάω. Στο καλό. Μες τους αιρετικούς και τους άθεους είναι εδώ μέσα. Και εγώ νόμζα ότι γράφουν ορθόδοξοι, μήπως και πούμε τίποτα ανώτερο...

Μία είναι η διαχρονική Εκκλησία του Χριστού, η Ορθόδοξη Καθολική Εκκλησία.

Ιωάννης Σ. είπε...

Εκτός τόπου και χρόνου οι αποτυχημένες προσπάθειες του Filos να σχετικοποιήσει τα δόγματα και την πίστη. Αυτά στηρίζονται στις Γραφές, όχι στη φαντασία και τον τόπο καταγωγής.

Ιωάννης Σ. είπε...

Και το ποιο αστείο της υπόθεσης ποιο είναι; Το σάιτ ονομάζεται Αντιαιρετικός και μέσα γράφουν σχεδόν μόνο αιρετικοί.

Χαχαχα

Ανώνυμος είπε...

@ Άρα όχι, δεν είναι θέμα "συντεταγμένων" αλλά θέμα πραγματικότητας. @

Δηλαδή Αγωνιστή αν είχες γεννηθεί στη Νάπολη ή στο Βερολίνο ή στο Λονδίνο ή στο Καράκας, είσαι απόλυτα βέβαιος ότι θα ήσουν χριστιανός ορθόδοξος; Αμελητέες έως μηδενικές οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο. Θα υπερασπιζόσουν ως αλήθεια αυτό που τώρα αποκαλείς αίρεση. Θα ήσουν πιστός του δόγματος στο οποίο θα σε είχαν βαπτίσει οι γονείς σου, του δόγματος που κυριαρχεί σε αυτές τις χώρες.

@ Το ποιά είναι η αλήθεια για τον Χριστό το λέει ξεκάθαρα η Αγία Γραφή και η Ιερά Παράδοση, είτε σου αρέσει είτε όχι. @

Αυτό ακριβώς ισχυρίζονται οι καθολικοί και όλοι οι αιρετικοί. Όχι μόνο εσύ. Ο καθένας όμως εννοεί άλλη αλήθεια. Η Ιερά Παράδοση δεν είναι τίποτα άλλο από απόπειρες ερμηνείας. Επειδή η Ορθοδοξία (και άλλα χριστιανικά δόγματα σε μικρότερο βαθμό) βασίζονται σε αυτές τις ερμηνείες, αναγκαστικά τις ιεροποιούν και ενίοτε τις ειδωλοποιούν.

Filos.

Λεωνίδας είπε...

@ χωρίς την ένταξη του σε αυτή ο άνθρωπος δεν μπορεί να σωθεί.@


Τα οκτώ δισεκατομμύρια των ανθρώπων θα πάνε στην κόλαση επειδή δεν ανήκουν στην εκκλησία που ανήκετε εσείς;

Ανώνυμος είπε...

Ιωάννη Ένοχε, φαντάζομαι κι εσύ αν είχες γεννηθεί στο Καράκας της Βενεζουέλας, καραμπινάτος ορθόδοξος χριστιανός θα ήσουν. Δεν έχει σημασία που το 80% είναι καθολικοί, το 18 % προτεστάντες και λιγότερο από 0,2% ορθόδοξοι.
Σε μια άκρη του δρόμου θα στεκόσουν φίλτατε, ώρες ατελείωτες, όταν ο Πάπας θα επισκεπτόταν τη χώρα σου, για να τον δεις και να νιώσεις ευλογημένος.

Filos.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Filos,

Το τι θα πίστευα αν είχα γεννηθεί υπό άλλες συνθήκες δεν θα άλλαζε στο παραμικρό την πραγματικότητα. Απλά θα έκανα λάθος. Αν τώρα με ενδιέφερε να ψάξω το θέμα περισσότερο, είναι πολύ πιθανό να διαπίστωνα ότι έκανα λάθος και να έβρισκα την Αλήθεια, όπως έχουν κάνει πολλά άτομα. Άρα η θεωρία σου δεν στέκει. Αν τώρα θες να συζητήσουμε το κατά πόσο η πίστη μου είναι η σωστή, πολύ ευχαρίστως, αλλά περνάμε σε άλλο θέμα.

Το ότι υπάρχουν άτομα που κάνουν ερμηνευτικά λάθη δεν αλλοιώνει την πραγματικότητα. Το ότι επί χρόνια οι άνθρωποι θεωρούσαν ότι η γη είναι επίπεδη δεν έκανε τη γη επίπεδη.

"Η Ιερά Παράδοση δεν είναι τίποτα άλλο από απόπειρες ερμηνείας". Απόπειρες ερμηνείας τίνος; Επίσης ααπό πού βγάζεις το συμπέρασμα ότι η Εκκλησία "ειδωλοποιεί" κάτι; Με γενικότητες και αστήρικτες θεωρίες δεν μπορούμε να κάνουμε σοβαρό διάλογο.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Λεωνίδα,

Τα "οκτώ δισεκατομμύρια των ανθρώπων" θα πάνε όπου ο Κύριος κρίνει. Εάν μελετήσεις τη διδασκαλία της Εκκλησίας σε βάθος, θα καταλάβεις γιατί ο ισχυρισμός σου είναι τελείως λάθος.

Τη συγκεκριμένη άποψη την έχουμε αντικρούσει και εγώ και άλλοι αρκετές φορές στο συγκεκριμένο blog. Αν ενδιαφέρεσαι, κάνε έναν κόπο και ψάξε την απάντηση. Δεν αντέχω να συζητήσω το ίδιο θέμα για άλλη μία φορά.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Λεωνίδας είπε...

@ ο ισχυρισμός σου είναι τελείως λάθος.@

Δεν είναι δικός μου ο ισχυρισμός, ακριβώς το αντίθετο ισχύει.

Εσύ έγραψες ότι:

@ χωρίς την ένταξη του σε αυτή ο άνθρωπος δεν μπορεί να σωθεί.@

Και μετά εγώ έγραψα ότι:

Τα οκτώ δισεκατομμύρια των ανθρώπων θα πάνε στην κόλαση επειδή δεν ανήκουν στην εκκλησία που ανήκετε εσείς;

Ο ισχυρισμός είναι δικός σου, δεν είναι δικός μου.

Σαν ταπεινός χριστιανός που είσαι, νομίζω ότι πρέπει να δηλώσεις πως έκανες λάθος.

ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...

Τατιανή Μελιδόνη,

Τους τόνους πάντα τους κρατούσα χαμηλά και ελπίζω ότι θα συνεχιστεί η συμφωνία.

Ναι, είναι αλήθεια ότι δεν γίνεται να συμφωνήσουμε αλλά μπορούμε να διαφωνούμε πολιτισμένα.

Μου ζητάς να σου δηλώσω κάτι που το έχω δηλώσει πάλι σε σένα και το επαναλαμβάνω αφού επιμένεις.

Είμαι χριστιανός τυπικά ορθόδοξος γιατί δεν θέλω να είμαι εν γνώσει μου ψεύτης.

Να λέω ότι είμαι κάτι που δεν είμαι.

Δεν απορρίπτω αυτό που λες, διδασκαλία της εκκλησίας αλλά μπορείς να μου πεις πολύ συνοπτικά, τι εννοείς λέγοντας διδασκαλία της εκκλησίας;

Μήπως μπορείς να μου πεις πότε χρονολογικά παρεδόθει αυτή η διδασκαλία;

Στο άρθρο αντέδρασα ως ορθολογιστής και όχι ως άθεος, κάτι το οποίο δεν έχω δηλώσει.

Ο Filos που δηλώνει άθεος δεν με χρειάζεται ως φερέφωνο ή συνήγορο, λειτουργεί από μόνος του.

Μη μας συγχέεις.

Τώρα όσον αφορά το πρακτοριλίκι μου το αναφέρεις στο πρώτο σου άρθρο και είναι ηλίου φαεινόν.

Αυτά τα βρίσκω γελοίες αναφορές.

Το ότι το είπες όμως και το κατάλαβα είναι ρηχό, να λες ότι αφού το κατάλαβα το αποδέχομαι είναι ακόμα πιο ρηχό.

Καλό θα είναι να σχολιάζεις επί της ουσίας του θέματος και να μη καταφεύγεις σε χαρακτηρισμούς επί προσωπικού.

Εάν θέλεις να συμφωνήσουμε, τουλάχιστον εμείς οι δυο, να μην απευθύνουμε ούτε ένα σχόλιο ο ένας προς τον άλλον, είναι και αυτό πολιτισμός.

Δες και το πράξεις κεφάλαιο 28 και 22 εδάφιο.

Και κλείνω με μια αναφορά ως προς τις διδασκαλίες της εκκλησίας.

Για να μη κουράσω όμως θα βάλω το λίνκ.

http://www.o-klooun.com/anadimosiefseis/katapinoun-fytilia-gia-na-meinoun-egkyes

Καταπίνουν φυτίλια για να μείνουν έγκυες.

Αυτές τις διδασκαλίες θέλεις να ακολουθήσω;
Και αν δεν τις εγκρίνεις πες μου ποιας εκκλησίας είναι αυτές οι διδασκαλίες;

Ανώνυμος είπε...

Ιωάννη
Υπήρξε καιρός που έγραφαν μόνο Ορθόδοξοι.

Madragoras

Ανώνυμος είπε...

Αγωνιστής @ Άρα η θεωρία σου δεν στέκει. @

Ποια θεωρία μου δεν στέκει; Το θέμα του άρθρου ξεχνάς ποιο είναι; Σου εξηγώ πως αν μπορούσες να αποστασιοποιηθείς λιγάκι, να γίνεις αντικειμενικός -όσο αυτό είναι δυνατόν- παρατηρητής, θα έβλεπες ότι εσύ υπερασπίζεσαι με θέρμη ως μοναδική αλήθεια την ορθοδοξία, ένας Ιταλός με την ίδια θέρμη τον καθολικισμό, ένας Ολλανδός τον προτεσταντισμό, ένας Άγγλος τον αγγλικανισμό. Και αυτό έχει να κάνει με το πού γεννηθήκατε. Αν το συνειδητοποιήσεις αυτό, παύεις να είσαι φανατικός, δεν μπορείς να κατηγορήσεις τον καθολικό, τον προτεστάντη και κάθε αιρετικό ως άπιστο, αντίχριστο, διαβολικό, επειδή εκ των πραγμάτων είναι καθολικός ως το μεδούλι αφού γεννήθηκε σε μια καθολική κοινωνία, εκ των πραγμάτων είναι προτεστάντης αφού γεννήθηκε σε μια προτεσταντική. Δεν μπορείς να έχεις την απαίτηση να απορρίψει κάτι με το οποίο γαλουχήθηκε και μάλιστα άθελά του και να δεχτεί πως εσύ έχεις δίκιο. Ούτε μπορείς να του αποδώσεις ευθύνη για την άρνησή του να δεχτεί την αλήθεια της ορθοδοξίας αφού από τα γενοφάσκια του μαθαίνει πως η αλήθεια είναι το δόγμα της οικογένειάς του και του έθνους του. Το περιβάλλον του, του έχει ενσταλάξει σε κάθε κύτταρό του ως αλήθεια ένα άλλο δόγμα, όπως ακριβώς σε εσένα την ορθοδοξία.
Επομένως, η δική σου θεωρία-πίστη είναι που αυτή δεν στέκει. Αφού είναι σχεδόν αδύνατο να μεταστραφεί δογματικά κάποιος λόγω της συστηματικής επίδρασης του περιβάλλοντός του σε όλη τη διάρκεια της ζωής του και κυρίως στην πιο κρίσιμη φάση, είναι παράλογο και απάνθρωπο ο Θεός να θέτει τη δογματική ορθότητα ως προϋπόθεση σωτηρίας. Εκτός κι αν ο Θεός είναι εγωπαθής, αυτάρεσκος και μοχθηρός.

Filos.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Λεωνίδα,

Σου είπα να το ψάξεις περισσότερο.

Υπάρχει η κρίση με βάση τα έργα για τους πιστούς και η κρίση κατά συνείδηση για τους μη πιστούς. Το τι σημαίνει αυτό είναι μεγάλο θέμα, και δεν μπορώ να το αναλύσω εδώ.

Μην προσπαθείς να πείσεις με απλοΐκούς ισχυρισμούς.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

vasilis123 είπε...

ΕΓΡΑΨΕΣ

Ο/Η Ιωάννης Ένοχος είπε...
Βασίλειε δεν έχουμε κάτι να πούμε.

ΜΟΥ ΛΕΣ
''δεν εχουμε κατι να πουμε''
αλλα δεν σταματας εδω...
συνεχιζεις να μου γραφεις...

ΕΓΡΑΨΕΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
''Ευχαριστώ που επιβεβαίωσες ότι είσαι αιρετικός. Εδώ εσύ δε δέχεσαι την Εκκλησία του Χριστρού, είναι δυνατόν να δέχεσαι το Χριστό ως αλήθεια; Άσε ρε φίλε τώρα. Με αιρετικούς δε μιλάω.''

ΕΠΕΙΔΗ
συνεχισες να μου γραφεις και μαλιστα επικριτικα...

ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΩ ΤΑ ΕΞΗΣ

Πρωτον αν εισαι πιστος χριατιανος ορθοδοξος...
πρεπει να μαθεις...
οτι δεν πρεπει να λες ''ρε''....
το ''ρε'' βγαινει απο το ''μωρε''...!!!

ΕΠΙΣΗΣ
Δεν μπορεις να πεις οτι σου επιβεβαιωσα οτι ειμαι αιρετικος...!!!
Ουτε μπορεις να με πεις αιρετικο...!!!

ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ-ΨΕΥΔΟΠΡΟΦΗΤΗΣ-ΨΕΥΔΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ
ειναι εκεινος που εν γνωση του διαστρεφει Την Αληθεια Του Ιησου Χριστου...
και λαλει και διδασκει εν γνωση του το ψευδος...!!!

Αιρετικο λενε ακομα και καποιον που εν αγνοια του λαλει το ψευδος...επειδη το πιστεψε ως Αληθεια...
αλλα αυτος δεν λεγεται αιρετικος...κανονικα λεγεται πλανημενος...
και μαλιστα λεγεται ΠΛΑΝΗΜΕΝΟΣ ΠΙΣΤΟΣ...
διοτι πολυ πιθανον...
ενδιαφερεται και πιστευει Στην Αληθεια...και λαλει την αιρετικη διδασκαλια επειδη πλανηθηκε...
και πιστευει οτι κανει καλα που λαλει την αιρετικη διδασκαλια...
επειδη πιστευει οτι υπηρετει Τον Ιησου Χριστο Στον Οποιο πιστευει...
επειδη εξαπατουμενος πιστευει οτι λαλει Την Αληθεια...!!!

ΠΑΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
που ολοφανερα και ξεκαθαρα διαφοροποιειται απο Τις Διδασκαλιες των αποστολων μεσα Στην Καινη Διαθηκη...
ειναι ψευδης διδασκαλια...ειναι αιρετικη διδασκαλια...!!!

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ
να με ονομασεις αιρετικο...γιατι δεν ξερεις τι λαλω...δεν συνομιλησαμε περι Της Αληθειας...!!!

ΚΑΠΟΙΟΣ
που θα συνομιλησει μαζι μου περι Της Αληθειας Του Ιησου Χριστου...
αν διαπιστωσει...
ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΟΛΟΦΑΝΕΡΑ...οτι λαλω διαφορετικα απο Αυτα που διδασκουν οι αποστολοι μεσα Στην Καινη Διαθηκη...
δυναται να σκεφτει οτι μπορει να ειμαι ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ-ΨΕΥΔΟΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ-ΨΕΥΔΟΠΡΟΦΗΤΗΣ...
αλλα καλα θα κανει να σκεφτει μηπως ειμαι απλα ΠΛΑΝΗΜΕΝΟΣ ΠΙΣΤΟΣ...!!!

ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ
σημαινει αυτος που πιστευει ΟΡΘΑ...
σημαινει αυτος που εχει διδαχθει ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ...

ΣΥΝΕΠΩΣ
οι αποστολοι ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ...ΚΑΙ ΛΑΛΟΥΝ ΟΡΘΟΔΟΞΑ...και Αυτα που γραφουν Στην ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ...ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ...!!!

ΠΑΣ ΠΙΣΤΟΣ
που θελει να ειναι ΑΛΗΘΙΝΑ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ...
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ των αποστολων Στην ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ...!!!

Εγραψα οτι δεν ανηκω στην αυτοαποκαλουμενη ορθοδοξη εκκλησια....
ουτε στις αλλες σημερινες χριστιανικες εκκλησιες...
επειδη βλεπω οτι εκτος Της Αληθειας...
λαλουν και ψευδεις διδασκαλιες...δηλαδη ΚΑΚΟΔΟΞΙΕΣ...!!!

ΕΙΔΙΚΑ
για την αυτοαποκαλουμενη ορθοδοξη εκκλησια...
οντως λαλει Αληθεια Του Ιησου Χριστου...
και οντως...υπηρχαν και υπαρχουν ΑΛΗΘΙΝΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ
(οπως υπαρχουν και στις αλλες εκκλησιες)
αλλα λαλει και κακοδοξιες...τις οποιες εχει δεχτει ως ορθοδοξες διδασκαλιες...!!!

π.χ.
τα ιερατικα ρουχα ειναι κακοδοξια
οι τιτλοι
παναγιοτατος,μακαριοτατος,σεβασμιοτατος
ειαι κακοδοξια
οι πετρινοι ναοι τους οποιους κτιζει και ονομαζει
ειναι κακοδοξια
οι θειες λειτουργιες
ειναι κακοδοξια
Η ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ-βουτηγμενο ψωμι σε κρασι
ειναι κακοδοξια
και αλλα πολλα...!!!










Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Filos,

Σου θυμίζω τι γράφει το άρθρο: "Ο ευσεβής άνθρωπος μπορεί να αγαπά τον κάθε άνθρωπο, ακόμα και τον πιο αμαρτωλό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει με αγάπη και διάκριση να ελέγχει τη συμπεριφορά του, όταν αυτή παρεκτρέπεται της οδού της τήρησης των θείων εντολών".

Άρα προφανώς και υπερασπίζομαι την πίστη μου, όπως προφανώς το ίδιο κάνει όποιος πιστεύει. Το ότι κάποιος εκφράζει και υπερασπίζεται τα όσα πιστεύει δεν είναι φανατισμός. Εάν θεωρείς ότι ο πιστός πρέπει να είναι τελείως αδιάφορος ως προς τον κόσμο γύρω του, τότε μάλλον εσύ δεν διάβασες το άρθρο.

Επίσης κάνεις λάθος όσον αφορά την άποψη "ο καθένας πιστεύει ότι πιστεύουν στον τόπο που γεννήθηκε". Αν ισχύει κάτι τέτοιο, πώς εξηγείς όσους μαρτύρησαν για την πίστη τους επειδή ζούσαν σε χώρες που η πίστη αυτή ήταν αντίθετη με την επίσημη;

Γιατί προσπαθείς να πείσεις ότι έχεις δίκιο χρησιμοποιώντας θεωρίες που αποδεικνύουν ξεκάθαρα την άγνοιά σου; Εκτός εάν είσαι τόσο φανατικός που αρνείσαι να δεις τα γεγονότα.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Tatiani Melidoni είπε...

ΕΛΛΗΝΑ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ

Νομίζω ότι ξεχνάς το τι γράφεις. Να σου θυμίσω μερικές φράσεις σου για μένα:

"Η μισαλλοδοξία είναι και το κατ' εξοχήν προσόν σου".

"Έχεις βγάλει τις παρωπίδες για να φορέσεις φέσι μέχρι τα γόνατα".

"Παριστάνεις την θεούσα σε ένα χώρο που έχει αναγάγει ως δόγμα την υποκρισία".

Και αυτά μόνο από το δεύτερο σχόλιό σου, γιατί υπάρχουν πολύ περισσότερα. Άρα μην μου λες ότι κρατάς τους τόνους χαμηλά.

Όσο για τα υπόλοιπα:

Λες, "Είμαι χριστιανός τυπικά ορθόδοξος γιατί δεν θέλω να είμαι εν γνώσει μου ψεύτης". "Τυπικά Ορθόδοξος" δεν υπάρχει. Όταν ισχυρίζεσαι ότι είσαι Ορθόδοξος οφείλεις να ακολουθείς τη διδασκαλία της Εκκλησίας, όχι ό,τι εσένα σου αρέσει. Εάν δεν το κάνεις αυτό και επιμένεις ότι είσαι Ορθόδοξος της όποιας μορφής, τότε δεν λες την αλήθεια.

Λες, "Στο άρθρο αντέδρασα ως ορθολογιστής και όχι ως άθεος". Δεν είχες δουλειά να αντιδράσεις αρνητικά σε ένα κείμενο, που δεν σε κατονομάζει, αν δεν αφορούσε τα πιστεύω σου. Μίλησα για μία συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων, την οποία και περιέγραψα. Άρα, εάν θίχτηκες, δεν πρέπει να συμπεράνω ότι αισθάνεσαι ιδεολογικά κοντά -εάν δεν ανήκεις πλήρως- στην κατηγορία αυτή...?

Λες, "Τώρα όσον αφορά το πρακτοριλίκι μου το αναφέρεις στο πρώτο σου άρθρο και είναι ηλίου φαεινόν". Προφανώς δέχεσαι ότι αφορά μόνο εσένα, γιατί δεν είδα άλλους να με κατηγορούν ότι έγραψα ειδικά γι' αυτούς. Και επειδή ο καθένας μπορεί να λεει ό,τι θέλει, γράψε μου τις φράσεις που θεωρείς ότι απευθύνονται ειδικά σε εσένα και σε χαρακτηρίζουν "πράκτορα της Σκοπιάς", όταν μάλιστα δεν έκανα καμία νύξη για Μάρτυρες του Ιεχωβά.

Για τις δήθεν "διδασκαλίες" που αναφέρεις δεν έχω να απαντήσω κάτι, καθώς δεν είδα στο άρθρο που δίνεις ούτε μία πηγή που να αναφέρει τα όσα λένε, και άρα δεν μπορώ να ελέγξω τη γνησιότητά τους. Πάντως κρατάω το γεγονός ότι απορρίπτεις την Εκκλησία αλλά δηλώνεις Ορθόδοξος, όπως και το γεγονός ότι καταφεύγεις σε ένα αχαρακτήριστα αντιεκκλησιαστικό site μόνο και μόνο για να βρεις "στοιχεία" για τις θέσεις σου. Νομίζω ότι αυτό δείχνει το ποιος είσαι και το τι πιστεύεις πέραν πάσης αμφιβολίας.

Εάν δεν σου αρέσει ο διάλογος, μπορείς να τον διακόψεις όποτε θέλεις. Έχε όμως υπόψη σου ότι δεν δέχομαι να με κατηγορούν χωρίς αποδείξεις και ότι θα επιμείνω να πάρω απαντήσεις έως ότου είτε τις δώσεις είτε ανακαλέσεις.

Λεωνίδας είπε...

Αυτό που δηλώσατε είναι πεντακάθαρο και σαφέστατο.

@ χωρίς την ένταξη του σε αυτή ο άνθρωπος δεν μπορεί να σωθεί.@

Το δόγμα σας είναι ότι όποιος δεν ενταχθεί στην εκκλησία σας δεν θα σωθεί, θα πάει στην κόλαση επειδή δεν εντάχθηκε εκεί που θέλετε εσείς.

Αυτή η δήλωσή σας, δεν αφήνει κανένα περιθώριο άλλου είδους ερμηνείας, είναι δογματική, κάθετη και απόλυτη.
Δεν θα σωθεί κανείς αν δεν ενταχθεί σε εσάς.
Εσείς είστε η δικλείδα ασφαλείας και το κριτήριο του θεού.

Αυτό στην καλύτερη περίπτωση είναι τελείως σχιζοφρενικό.
Όλοι όσοι δεν ενταχθούν στην εκκλησία σας, θα καίγονται αιωνίως στην κόλαση.

Μήπως θα έπρεπε να ζητήσετε συγγνώμη για αυτό που καταλογίζετε στον Θεό ως "θεϊκή αλήθεια";

Αντιλαμβάνεστε τον βαθμό της αλαζονείας σας;

Αυτό ακριβώς ισχυρίζονταν και οι Φαρισαίοι, ποια είναι η διαφορά σας με αυτούς;

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Λεωνίδα,

Το θέμα είναι τι σημαίνει ένταξη, και αυτό, όπως σου είπα, είναι μεγάλο θέμα και δεν μπορεί να αναλυθεί εδώ. Οπότε μην κολλάς σε μία φράση την οποία στη συνέχεια διανθίζεις με δικά σου συμπεράσματα ώστε να μοιάζει ότι έχεις δίκιο.

Επίσης, αφού δηλώνεις ότι δεν ανήκεις στην Εκκλησία, θα ήθελες να μας πεις τι πιστεύεις; Ίσως έτσι να μπορέσω να σε βοηθήσω να καταλάβεις το λάθος που κάνεις.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Ανώνυμος είπε...

Αγωνιστής @ Επίσης κάνεις λάθος όσον αφορά την άποψη "ο καθένας πιστεύει ότι πιστεύουν στον τόπο που γεννήθηκε". Αν ισχύει κάτι τέτοιο, πώς εξηγείς όσους μαρτύρησαν για την πίστη τους επειδή ζούσαν σε χώρες που η πίστη αυτή ήταν αντίθετη με την επίσημη; @

Τώρα κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις ή όντως δεν καταλαβαίνεις; Μιλώ για τη σημερινή εποχή, για μια παγιωμένη κατάσταση, όπου τα δόγματα έχουν πλέον διαμορφωμένες σταθερές ζώνες επιρροής. Στη Ρωσία και την Ελλάδα είναι ορθόδοξοι, στην Ισπανία είναι καθολικοί, σε όλη τη νότιο Αμερική είναι καθολικοί κλπ. Καμία σχέση με εποχές όπου ο χριστιανισμός εξαπλωνόταν και ασκούσε προσηλυτισμό με ιδιαίτερο ζήλο και οι ένθερμοι νέοι προσήλυτοι μπορεί να ήταν μέλη ειδωλολατρικών οικογενειών στην καρδιά της Ρώμης.
Σήμερα ποιες είναι οι πιθανότητες να γίνεις ορθόδοξος χριστιανός ενώ γεννήθηκες και ζεις στη Βενεζουέλα ή το Πoυέρτο Ρίκο; Σχεδόν μηδενικές. Κατά συνέπεια είναι παρανοϊκό να θεωρείται η δογματική ορθότητα προϋπόθεση σωτηρίας όταν η πρόσβαση στο "ορθό" δόγμα είναι αδύνατη για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων.

Filos.

Λεωνίδας είπε...

Αν θέλετε να γίνει σοβαρός και πολιτισμένος διάλογος, τότε θα πρέπει να σχολιάζετε μόνο πάνω σε όσα σχολιάζει ο άλλος και όχι θα βγάζετε δικά σας συμπεράσματα.

Γράψατε ευθαρσώς ότι για να σωθεί κάποιος πρέπει πρώτα να έχει ενταχθεί στην εκκλησία.
Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος δεν έχει ενταχθεί, αυτός δεν σώζεται.

Αν σώζονται και οι μη ενταγμένοι τότε σας παρακαλώ να το δηλώσετε.
Αν δεν ξεκαθαρίσετε αυτό το θέμα τότε ισχύει η αρχική σας δήλωση ότι σώζονται μόνο οι ενταγμένοι.

Το ποιος και γιατί παίζει με τις λέξεις αυτό το αντιλαμβάνεται πολύ καλά ο αναγνώστης.

Γράψατε: "Το θέμα είναι τι σημαίνει ένταξη"

Υπάρχει και άλλου είδους, ή άλλος τρόπος ένταξης στην εκκλησία, εκτός από το βάπτισμα;

Αν υπάρχει περιμένω να μου τον υποδείξετε.

Γνωρίζω ότι έχουν σωθεί και οι μη χριστιανοί όπως ο ληστής ο οποίος δεν ήταν ενταγμένος σε καμία εκκλησία.

Πρέπει να αποφασίσετε τι ισχύει, σώζονται ή δεν σώζονται οι μη ορθόδοξοι;

Και μη μου απαντήσετε ξανά με το παραμύθι της άγνοιας του Ευαγγελίου.
Σήμερα όλοι γνωρίζουν για το Ευαγγέλιο.
Βλέπετε, ζούμε στην εποχή του ίντερνετ. Κανείς δεν έχει άγνοια.

Για να μη σας αφήσω αυτό το επιχείρημα, ξεκαθαρίζω ότι συζητάμε για όσους γνωρίζουν και οι οποίοι δεν είναι ενταγμένοι πουθενά.

Αυτοί που γνωρίζουν και δεν είναι ενταγμένοι θα σωθούν ή δεν θα σωθούν;

Γιατί αν μου πείτε ότι θα σωθούν και οι μη ενταγμένοι γνώστες, τότε πάει περίπατο αυτό που γράψατε ότι θα σωθούν μόνο οι ενταγμένοι.

Διαλέξτε τι είναι σωστό και τι εσφαλμένο.
Δυο καρπούζια δεν χωράνε σε μια μασχάλη.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Filos,

"Μιλώ για τη σημερινή εποχή". Κατά τη γνώμη σου δεν υπάρχουν σήμερα τέτοιες περιπτώσεις; Για ψάξε το λίγο καλύτερα.

Δεν πρόκειται να ασχοληθώ με το να σου εξηγώ κάθε φορά τα ίδια πράγματα, ειδικά όταν, ενώ βλέπεις ότι κάνεις λάθος, συνεχίζεις να κάνεις τον έξυπνο. Εάν πραγματικά θέλεις να βρεις την Αλήθεια, θα πρέπει να βγάλεις τις παρωπίδες της αθεΐας που επιμένεις να φοράς, και να κάνεις αντικειμενική έρευνα. Αν δεν θέλεις, συνέχεισε να αναπαράγεις τους ίδιους ισχυρισμούς, αλλά μην περιμένεις να σε πάρουν στα σοβαρά.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Λεωνίδα,

Σου είπα να κάνεις έρευνα. Δεν με άκουσες. Απλά απέρριψες τα όσα σου είπα επειδή δεν ταιριάζουν με τις απόψεις σου. Άρα πώς θες να κάνουμε διάλογο;

Εάν είχες κάνει έρευνα, θα ήξερες ότι ο παράδειςος και η κόλαση δεν είναι αυτό που νομίζουν οι περισσότεροι. Δεν είναι τόπος, αλλά τρόπος αντίληψης της αγάπης του Θεού (και όχι, δεν θα ανοίξουμε εδώ θέμα για το τι σημαίνει αυτό). Άρα η φράση "όλοι όσοι δεν ενταχθούν στην εκκλησία σας, θα καίγονται αιωνίως στην κόλαση" δεν έχει βάση και αποδεικνύει την άγνοιά σου σχετικά με τη διδασκαλία της Εκκλησίας.

Δεν πρόκειται να σου απαντήσω σε ερωτήσεις τις οποίες έχω ήδη απαντήσει. Εάν μπορείς να αποδείξεις ότι γνωρίζεις σε βάθος τη διδασκαλία της Εκκλησίας, τότε ευχαρίστως να κάνουμε διάλογο. Εάν, πάλι, έχεις όντως απορίες για κάποιο θέμα, μην κάνεις τον έξυπνο νομίζοντας ότι απέδειξες κάτι. Δεν "ανακάλυψες τα λάθη της Εκκλησίας", ούτε μας είπες κάτι που δεν έχουμε ήδη ακούσει.

Επίσης αποφεύγεις να μας πεις τι πιστεύεις. Υπάρχει κάτι που φοβάσαι;

Φιλικά,
Αγωνιστής.

ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...

Madragoras,

Εμμέσως πλην σαφώς ρίχνεις τις μπηχτές σου στον κύριο Χρήστο, ότι και καλά το χάλασε το μπλόγκ με το να σχολιάζουν και όσοι δηλώνουν ότι είναι κάτι άλλο.

Τι θες να πεις ότι είναι καλύτερα ο Γιάννης να κερνάει και ο Γιάννης να πίνει.

Ο Παύλος όταν ήρθε στην Αθήνα να διδάξει δεν υπήρχαν ούτε χριστιανοί ούτε ορθόδοξοι και τότε τον έλεγαν αιρετικό και στην συνέχεια έγιναν όλοι χριστιανοί.

Εσύ τι το θέλεις το μαγαζί μονοπώλιο;

Μόνο ρύζι πουλάμε και αυτό θα τρώτε, αλλιώς θα σας βγάλουμε τα δόντια.

Πόσο ορθόδοξη είναι αυτή η νοοτροπία;

Κοίταξε Madragoras, δεν κάνω καριέρα με την συμμετοχή μου στο μπλόγκ, να ξέρεις όμως ότι το ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ μόνο του ΔΕΝ σημαίνει σωτηρία.

Το μόνο που βλέπω δυστυχώς, είναι ότι ο Τζιχαντισμός ανήκει παντού.

ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...

Τατιανή Μελιδόνη,

Αυτό που δεν κατάλαβες τυπικά ορθόδοξος, είναι ότι είμαι εγγεγραμμένος.
Παραμένω χριστιανός και δεν είμαι σε καμία άλλη ομάδα γιατί δεν με αντιπροσωπεύει κανένα κλάμπ, αυτή είναι η αλήθεια.
Ελπίζω ότι τώρα το κατάλαβες.

Το ότι αντέδρασα ως ορθολογιστής έχει να κάνει μόνο με την λογική ως προς τις έννοιες και όχι ότι θίχτηκα όπως λες, γιατί τότε όποιος σχολιάζει κάτι που καίει, θα του φορτώνουμε το όποιος έχει την μύγα μυγιάζεται.


Κοίταξε, δεν θα παρουσιάζουμε άλλοθι όταν σχολιάζουμε στα άρθρα σου για να μη μας καταδικάσεις, απλά υπάρχει κι άλλος τρόπος, δεν γουστάρεις δεν σχολιάζουμε.

Για το πρακτοριλίκι επιμένω, γιατί πριν το άρθρο σου ήταν στον αέρα το δικό μου άρθρο, εις το οποίο με χαρακτήρισες αιρετικό, Πεντηκοστιανό, Μάρτυρα του Ιεχωβά, παρόλο που πήρα θέση στις ερωτήσεις σου.

Τόσο λοιπόν στο άρθρο σου, παρότι το προλογίζεις, ότι δεν ζωγραφίζεις τον δείνα και τον τάδε, όσο και στα σχόλια γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι ο διάλογος έχει να κάνει με εμένα.

Όταν σου παρουσιάζω στοιχεία ακόμη και αν είναι από τον ίδιο τον διάβολο, πρέπει να τα ακυρώνεις με αντίστοιχες θέσεις και όχι να στρουθοκαμιλίζεις λέγοντας ότι κατάλαβες ποιος είμαι από την ιστοσελίδα που διάβασα.

Στο ιντερνέτ δεν γράφει καλή ή κακή ιστοσελίδα, εκτός από συγκεκριμένες απαγορευτικού περιεχομένου και όταν μπαίνεις τυχαία βγαίνουν αρειστερά και δεξιά ιστοσελίδες άγνωστες που έχουν την όποια πληροφόρηση.


Μονίμως αμύνεσαι με ουδέτερη επίθεση για να μου απαντήσεις.

Σου έχω κάνει κάποιο σοβαρό ερώτημα σχετικά με το ποια είναι η διδασκαλία της εκκλησίας και δεν μου απάντησες.

Λεωνίδας είπε...

Από μικρό παιδί ακούω τα κάλαντα του Λαζάρου.

Τα κάλαντα που λένε τα παιδιά κάθε χρόνο αποτυπώνουν την πίστη των ορθοδόξων για την μεταθάνατο ζωή.

Ο Λάζαρος λέει....όταν αναστήθηκε...

Τι είδες Λάζαρε;

«είδα φόβους, είδα τρόμους, είδα βάσανα και πόνους»…

Τα κάλαντα διαβάστε τα εδώ: Σάββατο του Λαζάρου Κυριακή των Βαΐων.

http://www.koinignomi.gr/news/politismos/2015/04/02/savvato-toy-lazaroy-kyriaki-ton-vaion.html

Στη συνέχεια με θαυμασμό βλέπει ο κόσμος το θαύμα και μ’ αγωνία ρωτάει τον νεκροαναστημένο:

«Λάζαρε ειπέ μας τ’ είδες εις τον Άδη που επήγες;» Κι ο Λάζαρος απαντάει φοβισμένος: «είδα φόβους, είδα τρόμους, είδα βάσανα και πόνους»…

ΧΡΗΣΤΟΣ είπε...

Αγαπητέ κύριε Λάζαρε συγγνώμη, που επεμβαίνω, αλλά μην το παιδεύεις άλλο. Μια το φέρνεις από δω, μια το φέρνεις από κει, όλο στο ίδιο θέμα θες να καταλήξεις. Πως η Ορθοδοξία διδάσκει, πως η κόλαση είναι φωτιές και βάσανα. Σαν να διαβάζω "Σκοπιά" είναι. Πες λοιπόν πως είσαι ΜτΙ, να τελειώνουμε να ξεκινήσει σε σωστή βάση η συζήτηση και μην το παιδεύεις άλλο.Για τα άλλα θα επιληφτεί ο "Αγωνιστής". Συγγνώμη για την παρέμβασή μου και ευχαριστώ.

Χρήστος - αντιαιρετικός

ΧΡΗΣΤΟΣ είπε...

Άλλωστε στον Αντιαιρετικό υπάρχει και σχετικό άρθρο το Η ΚΟΛΑΣΗ ΚΑΙ Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ http://antiairetikos.blogspot.gr/2014/01/blog-post_12.html Μπες αν θες να δεις τα σχετικά. Πως η κόλαση δεν ειναι φωτιές κ.λ.π.

Χρήστος - αντιαιρετικός

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Λεωνίδα,

Αν αυτό που γράφεις για τα κάλαντα είναι σοβαρό επιχείρημα σε σχέση με όσα σου είπα, τότε ειλικρινά δεν έχω να πω κάτι παραπάνω.

Είναι δυνατόν να παίρνεις ένα λαΐκό τραγούδι και να το μεταχειρίζεσαι σαν δόγμα της Εκκλησίας;

Είμαστε σοβαροί;

Συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Χρήστο: παραδέξου το ποιός είσαι πραγματικά. Ήδη από τα πρώτα σχόλιά σου ήταν ξεκάθαρο ότι οι θέσεις σου ταυτίζονταν σε πολλά σημεία με αυτές της εταιρίας "Σκοπιά", απλά δεν ήθελα να σε χαρακτηρίσω από μόνος μου. Αρα, ή παραδέξου ότι εκεί ανήκεις ή πες μας τι πιστεύεις και κάνε σοβαρό διάλογο.

Δεν μπορώ να κάνω κάτι παραπάνω για να σε βοηθήσω.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

ΧΡΗΣΤΟΣ είπε...

Ωχ! Συγγνώμη κ. Λεωνίδα! Παρασυρόμενος από τον Λάζαρο σε "βάπτισα" παρομοίως! Συγγνώμη και πάλι.

Χρήστος - αντιαιρετικός

Tatiani Melidoni είπε...

ΕΛΛΗΝΑ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ

Το ερώτημα είναι εάν η Ορθοδοξία σε αντιπροσωπεύει. Αν όχι, τότε γιατί επιμένεις να δηλώνεις κάτι το οποίο δεν σου ταιριάζει, μόνο και μόνο επειδή αυτό έγραφε κάποτε η ταυτότητά σου...?

Έχεις μια τάση να προσβάλλεσαι πολύ εύκολα όταν οι άλλοι δεν συμφωνούν με σένα και δεν σπεύσουν να αποκηρύξουν το "ψέμα" της πίστης τους. Στα σχόλιά μου σε χαρακτήρισα βάση αυτών που γράφεις. Πιστεύεις σοβαρά ότι θα καθόμουν να γράψω ειδικό άρθρο για σένα...? Νομίζω ότι θεωρείς τον εαυτό σου πολύ σημαντικότερο από ότι είναι...

Και για να ξέρεις ότι έχω δίκιο όταν λεω ότι μόνος σου βάζεις τίτλους στον εαυτό σου, όταν έγραφα το άρθρο που λες σε κατέτασσα περισσότερο στην τρίτη κατηγορία (Ορθόδοξος της ταυτότητας), γιατί πίστευα ότι οι θέσεις σου είναι προϊόν άγνοιας, αποτέλεσμα της αναζήτησής σου μέσα από τις αιρέσεις, που ο ίδιος αναφέρεις. Μόνος σου μου απέδειξες ότι έκανα λάθος και ότι γνωρίζεις πολύ καλά το τι πιστεύεις. Νιώσε λοιπόν όσο θιγμένος θέλεις, που αυτοχαρακτηρίστηκες "πράκτορας της Σκοπιάς". Δεν πείθεις πια κανέναν.

Όσο για τα "στοιχεία" σου, σου υπενθυμίζω ότι προέρχονται από έναν χώρο, που δεν κάνει τον κόπο να δώσει έστω μία παραπομπή για τα όσα λεει. Γιατί θα πρέπει να απαντήσω στις φαντασίες του καθενός που θέλει να επιτεθεί κατά της Εκκλη-σίας...? Εσύ πρέπει να προβληματιστείς, καθώς τις χρησιμοποιείς -χωρίς να τις εξακριβώσεις- για να στηρίξεις το λάθος σου. Και ναι, ο τρόπος, που κάποιος διαλέγεται, τον χαρακτηρίζει. Άρα όταν απλά προσπαθείς με κάθε τρόπο να πλήξεις την Εκκλησία, ακόμα και με στοιχεία "από τον ίδιο τον διάβολο", αυτό δείχνει κάποια πράγματα για σένα.

Εάν πιστεύεις σοβαρά ότι μπορώ με μερικά posts να σου απαντήσω σε ένα τόσο βαθύ θέμα όπως είναι η διδασκαλία της Εκκλησίας, τότε ή δεν έχεις την παραμικρή ιδέα τι ζητάς ή απλά θέλεις να κάνεις τον έξυπνο. Πάντως μου κάνει εντύπωση ότι ζητάς απάντηση από μένα, ενώ έχεις στη διάθεσή σου ένα σωρό άρθρα μόνο στον "Αντιαιρετικό" -για να μην πάω παραπέρα-, που μπορούν να στο εξηγήσουν.

Και επειδή έχει γίνει κουραστική η τάση σου να θίγεσαι με το παραμικρό και να πλάθεις σενάρια, σε ενημερώνω ότι από δω και πέρα, όταν θα προσπαθείς με ανυπόστατους ισχυρισμούς να πείσεις τους αναγνώστες ότι έχεις δίκιο και οι άλλοι είναι φανατικοί δεν πρόκειται να σου απαντώ. Θα σημειώνω πάντως ότι το κάνεις, ώστε να μην έχεις πλέον τη δικαιολογία ότι "δεν σου απαντάνε".

ΧΡΗΣΤΟΣ είπε...

Προς Ιωάννη Ένοχο
Ηρέμησε αγόρι μου και σταμάτα τις ύβρεις, τις βωμολοχίες και τον φανατισμό. Σε θρησκευτικό σάιτ βρίσκεσαι που γίνεται διάλογος, και όχι σε καμία οπαδική θύρα των γηπέδων. Υπάρχουν τόσα θρησκευτικά σάιτ που πιστεύω πως σε καλύπτουν, μπορείς να πας εκεί, τι τα θες τα μπλεξίματα εδώ μέσα. Άντε λοιπόν στο καλό και να σ' έχει ο Θεός καλά, που βρέχει όπως ξέρεις και για δικαίους και για αδίκους.

Υ.Γ. Τι παράδειγμα άραγε Ορθοδοξίας θα έδινες, αν ανέβαζα τα σχόλια σου και δεν τα έκοβα;

Χρήστος - αντιαιρετικός

Ανώνυμος είπε...

Άνθρωπέ μου μπερδεύεσαι. Oύτε για σωτηρία μίλησα ούτε για μαγαζί.
Εάν διαμαρτυρόμουνα για να μην σχολιάζουν μη ορθόδοξοι εδώ μέσα δεν θα μιλούσα με ένα σωρό κόσμο άλλων δογμάτων με τους οποίους στο τέλος γνωριστήκαμε προσωπικά ύστερα από αναρτήσεις άρθρων-απαντήσεων εδώ μέσα.Άλλο σου είπανε ή το φαντάστηκες.

Ελθέ εις εαυτόν επιτέλους.Διάβασε τι γράφει ο άλλος.

Madragoras

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Βασίλη,

Ισχυρίζεσαι ότι η Ορθοδοξία έχει κακοδοξίες, και μάλιστα δίνεις και λίστα με ορισμένα από όσα θεωρείς κακόδοξα. Αυτό, όμως, που δεν βλέπω είναι κάποια τεκμηρίωση των όσων λες.

Θα πρέπει να εξηγήσεις με ποιά κριτήρια δέχεσαι κάτι ως σωστό ή λάθος, ώστε να μπορεί να γίνει διάλογος.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

(ΥΓ: Επειδή έχω συζητήσει και παλαιότερα μαζί σου, να σου υπενθυμίσω ότι η προσωπική σου άποψη είναι δικαίωμά σου, αλλά δεν αποτελεί κριτήριο αλήθειας των όσων ισχυρίζεσαι).

Λεωνίδας είπε...

Κύριε Χρήστο, τους μάρτυρες του ιεχωβά τους μυρίζεστε από μακριά και καταλάβατε ότι είμαι και εγώ ένας από αυτούς.

Σας θαυμάζω για την διορατικότητά σας!

Όσο για την κόλαση, θα προσπαθήσω να συμφωνήσω μαζί σας, αποδεχόμενος ότι είναι παρανόηση αυτό που πιστεύει το ποίμνιο και είναι μάλλον πιο... δροσερή απ' ότι νομίζαμε και με...πικάντικα γούστα.

Λοιπόν, ας το σκεφτούμε καλύτερα και ας στρίψουμε στη διασταύρωση αριστερά, προς την φαρδιά λεωφόρο.

ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...

Τατιανή Μελιδόνη,

Πάλι κάνεις σχόλια για συλλογή σχολίων, αλλά τέλος πάντων.

Δεν δηλώνω ότι είμαι αυτό που γράφει η ταυτότητα, νομίζω λοιπόν ότι αυτό πρέπει να στο ζωγραφίσω.

Δεν προσβάλλομαι από άτομα περιορισμένης ευθύνης και ακτινοβολίας, τους βάζω στα αναλώσιμα.

Κάνω διάλογο στο επίπεδο του εφικτού και όχι στη σφαίρα της φαντασίας του άλλου.

Πως να παρακολουθήσω κάποιον που φάσκει και αντιφάσκει, απλά κάνω διάλογο μέχρι αποδείξεως του εναντίον.

Μου λες ότι θεωρώ τον εαυτό μου σημαντικότερο από ότι είναι.
Είμαι σημαντικότερος από όσο εσύ μπορείς να καταλάβεις και δεν πρόκειται να σου προσκομίσω τις περγαμηνές μου για θεώρηση.

Εάν εσύ δεν νιώθεις αρκετή, στον μικρόκοσμό σου, μείνε εκεί και κανείς δεν θα το πάρει σοβαρά.

Δεν με νοιάζει που με λες πράκτορα της Σκοπιάς ή του F.B.I. αυτό όμως που πρέπει να προσέξεις είναι το πρόβλημα προβολής και αναγνώρισης που έχεις, σε βαθμό κατάθλιψης.

Επιμένεις να ρίχνεις στάχτη, ότι είμαι εχθρός της εκκλησίας, κάνω επίθεση στην εκκλησία, επειδή αυτό σε καλύπτει να μη τεκμηριώνεις.

Δεν θέλω πλέον να μου πεις τίποτα, γιατί ούτε και εσύ ξέρεις, τι ακριβώς ξέρεις.

Συμφωνώ να μη ξανά ανταλλάξουμε ΠΟΤΕ σχόλια, αφού στην ουσία ΔΕΝ θα ήθελα να σε δω ούτε ζωγραφιστή.

Υ.Γ: Πάρε και το λινκ που θεωρείς ότι ήταν από αντιχριστιανικό σάιτ και δες το σε ένα καθαρά ΟΡΘΟΔΟΞΟ και χριστιανικό σάιτ.

http://palioahrista.blogspot.gr/2011/01/blog-post_13.html

Ανώνυμος είπε...

Αγωνιστής @ Εάν πραγματικά θέλεις να βρεις την Αλήθεια, θα πρέπει να βγάλεις τις παρωπίδες της αθεΐας που επιμένεις να φοράς, και να κάνεις αντικειμενική έρευνα. @

Λοιπόν Αγωνιστή, τις έβγαλα τις παρωπίδες της αθεΐας, τις έχω ακουμπήσει στο κομοδίνο από χθες και κάνω αντικειμενική έρευνα. Η έρευνά μου απέδωσε καρπούς. Αυτό που είδα καθαρά χωρίς τις παρωπίδες της αθεΐας, είναι πως ο Θεός δημιούργησε το Σύμπαν. Δημιούργησε τον άνθρωπο. Μερικές χιλιετίες μετά την πτώση του ανθρώπου, έστειλε τον Υιό Του ώστε να δημιουργήσει την Εκκλησία Του μέσα από την οποία, με το βάπτισμα, τη θεία κοινωνία και τη μετάνοια να ξανακερδίσουμε τον Παράδεισο. Η Εκκλησία Του είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία και καμία άλλη. Δεν έχει σημασία που δισεκατομμύρια άνθρωποι μέχρι και σήμερα είτε αγνοούσαν την ύπαρξή της είτε δεν τη γνώρισαν όσο θα έπρεπε ώστε να θελήσουν να γίνουν μέλη της. Αυτοί θα μείνουν εκτός Βασιλείας των Ουρανών. Ακόμη και τα αβάπτιστα μωρά των Ορθοδόξων. Και ξέρεις τι; Τώρα, χωρίς τις παρωπίδες της αθεΐας, βλέπω ξεκάθαρα ότι ο Θεός είναι Αγάπη ακόμη κι αν δισεκατομμύρια άνθρωποι στερούνται στην αιωνιότητα την ευτυχία της Βασιλείας των Ουρανών λόγω δογματικής αστοχίας τους. Ας πρόσεχαν. Απλά πράγματα. Τόσο ξεκάθαρα.

Filos.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Λεωνίδα,

Χαίρομαι που βγάζεις τη μάσκα και παραδέχεσαι το τι πραγματικά πιστεύεις. Ελπίζω μόνο να μην ισχυριστείς αργότερα ότι αστιευόσουν.

Όσον αφορά την κόλαση, κάνε τον κόπο να μας δείξεις πού ακριβώς αναφέρεται στη διδασκαλία της Εκκλησίας ότι η κόλαση είναι όπως την περιγράφεις.

Πρόσεξε όμως: θα πρέπει να δώσεις σοβαρά στοιχεία, όχι φράσεις του στυλ "αυτά λένε οι παπάδες" ή "έτσι πιστεύει ο κόσμος".

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Filos,

Θα ήθελα να πιστέψω ότι λες αλήθεια και όντως βλέπεις τα πράγματα αντικειμενικά, αλλά κάτι μου λέει ότι δεν το κάνεις. Ξαναπροσπάθησε και ίσως το πετύχεις την επόμενη φορά.

Το γεγονός ότι αγνοείς βασικά δόγματα της Εκκλησίας είναι ξεκάθαρο, αφού τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγεις είναι επιεικώς απλοΐκά. Το ότι αναμασάς τη γνωστή σε όλους καραμέλα ότι "ο Θεός δεν θα σώσει όσους δεν είναι Χριστιανοί" δείχνει ότι απλά θέλεις να κερδίσεις τις εντυπώσεις και όχι να κάνεις σοβαρό διάλογο. Δικαίωμά σου, αλλά μην περιμένεις να σε αντιμετωπίσω σοβαρά.

Λύσε μου, όμως, μια απορία: αφού είσαι βέβαιος για τα πιστεύω σου, γιατί επιμένεις να σχολιάζεις σε ένα blog με αντίθετες απόψεις, και μάλιστα με τρόπο που δεν πείθει κανέναν; Τόσο μεγάλη είναι η ανάγκη σου για επιβεβαίωση; Και μην σπεύσεις να το παρεξηγήσεις: δεν θέλω να σε διώξω, απλά να καταλάβω το πρόβλημά σου.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Tatiani Melidoni είπε...

ΕΛΛΗΝΑ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ

Δηλώνεις ότι είσαι Ορθόδοξος αλλά δεν δέχεσαι όσα η Ορθοδοξία διδάσκει.

Προσβάλλεσαι από όποιον δεν συμφωνεί μαζί σου, και πολλές φορές χωρίς καν να υπάρχει αιτία. Στη συνέχεια επιτίθεσαι εναντίον του με μειωτικούς χαρακτηρισμούς.

Κάνεις διάλογο στη σφαίρα της φαντασίας σου, με αποτέλεσμα να ισχυρίζεσαι πράγματα που ποτέ δεν συνέβησαν.

Ο μόνος που φάσκει και αντιφάσκει είσαι εσύ, και τα παραδείγματα γι' αυτό είναι δεκάδες μόνο σε αυτό το διάλογο.

Δεν ξέρω πόσο σημαντικός είσαι πραγματικά, πάντως μπορώ να καταλάβω από τα λεγόμενά σου ότι προσπαθείς να δείξεις πολύ πιο σημαντικός από όσο σε βάθος πιστεύεις για τον εαυτό σου. Είσαι μάλιστα τόσο ανασφαλής που δεν μπορείς να μην προσπαθήσεις να μειώσεις τους άλλους, φοβούμενος μήπως τελικά αποδείξουν την πλάνη σου.

Επιμένεις ότι σε αποκαλώ "πράκτορα της Σκοπιάς" χωρίς να προσκομίζεις στοιχεία για το που, ενώ αλλάζεις κάθε τόσο τον ισχυρισμό σου· λες ότι πρώτα το έγραψα σε άρθρο, μετά το έγραψα σε σχόλια δικού σου άρθρου, μετά τι...?

Επιμένεις να ισχυρίζεσαι ότι δεν αρνείσαι την Εκκλησία, ενώ έχεις γράψει ειδικό άρθρο για να αρνηθείς τις διδασκαλίες της.

Μου δίνεις υποτίθεται πηγή για τις αθλιότητες που παρουσίασες σε προηγούμενο post, και με στέλνεις σε μία σελίδα που δεν αναφέρει τίποτα σχετικό.

Λυπάμαι που το λεω, αλλά ή μας δουλεύεις ή δεν είσαι στα καλά σου. Τουλάχιστον εγώ αυτό το συμπέρασμα βγάζω.

Και όπως σου είπα, εάν δεν αποδείξεις ή ανακαλέσεις τα όσα ισχυρίζεσαι δεν πρόκειται να σταματήσω να στο υπενθυμίζω. Εάν τώρα εσύ δεν θες, μην απαντάς.

Ανώνυμος είπε...

@ Το ότι αναμασάς τη γνωστή σε όλους καραμέλα ότι "ο Θεός δεν θα σώσει όσους δεν είναι Χριστιανοί" @

Αγωνιστή, πριν ξαναφορέσω τις παρωπίδες τις αθεΐας, σε παρακαλώ διαφώτισέ με. Το ότι δεν σώζονται όσοι δεν είναι χριστιανοί, είναι καραμέλα που πιπιλάνε διάφοροι άσχετοι ή επίσημη θέση της Ορθοδοξίας; Επίσης, οι αιρετικοί (καθολικοί, προτεστάντες και λοιποί) είναι χριστιανοί ή όχι, σύμφωνα με την Ορθοδοξία;

Filos.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Filos,

Το ερώτημά σου το έχω απαντήσει ήδη αρκετές φορές, απλά δεν θέλησες να το ακούσεις. Πιστεύεις ότι έχει νόημα να το κάνω για μία ακόμα φορά; Γιατί δεν το ψάχνεις ο ίδιος αντί να κολλάς πεισματικά σε όσα νομίζεις ότι γνωρίζεις;

Θα κάνω, πάντως, μια τελευταία προσπάθεια: Για την Εκκλησία σημασία έχει τόσο η πράξη όσο και η πρόθεση. Κάποιος που γνώριζε τι έπρεπε να κάνει αλλά δεν το έκανε, θα κριθεί για όσα δεν έκανε. Κάποιος που κάνει μια λάθος πράξη πιστεύοντας ότι είναι σωστή και έχοντας καλή προαίρεση, θα κριθεί με βάση αυτό. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος που είχε τη δυνατότητα να γνωρίσει την Αλήθεια αλλά επέλεξε από εγωΐσμό να μην το κάνει θα έχει το ελαφρυντικό ότι δεν ήξερε. Ούτε σημαίνει ότι κάποιος που κάνει σωστά πράγματα με ιδιοτελείς σκοπούς θα σωθεί, καθώς η πρόθεσή του ήταν λάθος.

Όσο για το ποιός είναι αιρετικός και ποιός όχι, ισχύει το εξής: όποιος παρεκκλίνει από την Αλήθεια βρίσκεται σε πλάνη. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν έχει δυνατότητα μετάνοιας και επιστροφής στην Αλήθεια, γι' αυτό και η Εκκλησία προσπαθεί να προσεγγίσει τους πλανεμένους αδελφούς και να τους βοηθήσει. Το ότι στη διάρκεια αυτής της προσέγγισης υπήρξαν άτομα που έκαναν λάθη δεν σημαίνει ότι τα λάθη τους αυτά αποτελούν διδασκαλία της Εκκλησίας.

Όπως καταλαβαίνεις, σου έχω δώσει αρκετά για να μπορέσεις να κάνεις έρευνα μόνος σου, εάν βέβαια το θέλεις. Μήν έρθεις, όμως, πάλι με επιχειρήματα σαν τα προηγούμενα, ούτε με το τι είπε κάποιος σχετικά με το θέμα λες και αυτός είναι η Εκκλησία μόνος του. Εάν έχεις αντιρρήσεις, θέλω να δω σοβαρή τεκμηρίωση.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Ανώνυμος είπε...

Αγωνιστή, έκανα την έρευνα που μου πρότεινες και βρήκα και άρθρο εδώ στον Αντιαιρετικό «Η κρίση μετά θάνατον των μη χριστιανών», όπου αναφέρεται το εξής:

“Ομοίως και η ιδιότητα κάποιου ως μη Χριστιανού, δεν τον αποκλείει αυτομάτως από την βασιλεία των ουρανών.”

Στα σχόλια όμως, κάποιος χαρακτηρίζει αυτήν την άποψη αιρετική και παραθέτει ορθόδοξες πηγές και μελέτες όπου τεκμαίρεται πως είναι αδύνατη η σωτηρία των μη χριστιανών και των αιρετικών.

Από άλλη έρευνα που είχα κάνει και μπορώ να ανατρέξω σ’ αυτήν αν χρειαστεί, η Εκκλησία της Ελλάδος δεν δέχεται ότι τα αβάπτιστα νήπια πηγαίνουν στον Παράδεισο, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι πάνε στην κόλαση. Εφόσον λοιπόν, το αβάπτιστο νήπιο χωρίς αμαρτίες πλην του προπατορικού, δεν πηγαίνει στον παράδεισο κατά την Ορθοδοξία, πώς μπορεί να πηγαίνει ο άθεος, ο αλλόθρησκος ή ο αιρετικός, ακόμη κι αν είναι ο πιο καλοσυνάτος άνθρωπος του κόσμου;

Tελικά έχει θέση η Ορθοδοξία ή πρεσβεύει o καθένας το μακρύ και το κοντό του;

Filos.

ΧΡΗΣΤΟΣ είπε...

Filos,επειδή το άρθρο για την κρίση, είναι δικό μου σε πληροφορώ, πως στον συγκεκριμένο δεν του απάντησα, γιατί ότι είχα να πω το έχω πει σ' αυτό. Αυτό δα έλειπε να ερμηνεύουμε και το τι θα κάνει ο Θεός. Αυτά τα γράφω, για το αν θέλει να σου απαντήσει ο Αγωνιστής. Επιπλέον τα γράφω αυτά όχι για να κάνω διάλογο, μαζί σου ξέρεις τον έχω κόψει εδώ και χρόνια - όχι γιατί μου έκανες τίποτα, αλλά ξέρεις το γιατί - αλλά για ενημέρωση και διευκρίνηση. Άντε και Καλό Σαββατοκύριακο!

Χρήστος - αντιαιρετικός

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Filos,

Προφανώς μιλάω στο βρόντο. Σου έγραψα ότι κάτι που είπε "κάποιος" δεν αποτελεί στοιχείο γνησιότητας της διδασκαλίας της Εκκλησίας.

Αλλά επειδή είναι μια καλή ευκαιρία να μάθεις (και εσύ και μερικοί άλλοι) πως γίνεται η σωστή έρευνα των πηγών, αποφάσισα να ελέγξω τα όσα γράφεις.

Βρήκα, λοιπόν, το σχόλιο που λες, και έλεγξα τις παραπομπές που δίνει. Σου αναφέρω ένα απόσπασμα από κάθε κείμενο (εκτός από το τελευταίο που μάλλον δεν υπάρχει πλέον) για να καταλάβεις τι εννοούν οι άγιοι όταν μιλούν για αιρετικούς :

"Το ασύγκριτον μίσος τους προς τα μέλη της ορθοδόξου Εκκλησίας είναι ιδιαιτέρως παρατηρημένον. Η Αίρεσις συνοδεύεται Από μίαν σκληρυνσιν της καρδίας, Από μία φοβερά σκοτίζουσα βλάβη του νοός, Από μία ισχυρογνώμονα επιθυμία της ψυχής να παραμείνη μολυσμένη Από μία δυσκολία στην θεραπεία του προσώπου πού πάσχει Από αυτήν την ασθένειαν".

"Στο νησί της Τήνου πόσοι Λατίνοι υπάρχουν; Αυτοί, ομολογουμένως, βλέποντας στον Ορθόδοξο Ναό του Ευαγγελισμού τα θαύματα που γίνονται κάθε φορά από την εικόνα της Κυρίας μας Θεοτόκου, δε λένε βέβαια μεταξύ τους, γιατί στους Ορθόδοξους χριστιανούς να εξακολουθούν τα θαύματα και εμείς να είμαστε άμοιροι αυτών των χαρίτων; Αυτό βέβαια το βλέπουν και το αισθάνονται, αλλά η κακή προαίρεση και η ενέργεια του Σατανά τους εμποδίζει να έρθουν στις αγκαλιές της σωστικής Κιβωτού, της ορθόδοξης Εκκλησίας".

"Κι όμως η πλειοψηφία των ανθρώπων ξέρει για τον Θεό πολύ λιγότερα απ’ ότι ένας εργοδότης για τον καινούριο εργαζόμενο που προσλαμβάνει. Και τότε σκέφτεται κανείς– για τους δικούς του λόγους ο καθένας– ότι αυτή η εμφανής άγνοια αρκεί για να σωθεί; Επιπλέον αυτή η άγνοια δεν έχει να κάνει καθόλου με το ότι οι άνθρωποι δεν έχουν τη δυνατότητα να μάθουν για το Θεό, αλλά αντίθετα με το ότι δεν το επιθυμούν".

Άρα πρόκειται για ανθρώπους που ενώ γνωρίζουν τνη Αλήθεια δεν θέλουν να την δεχτούν. Αν είχες διαβάσει με προσοχή τις πηγές, θα είχες καταλήξει και εσύ σε αυτό το συμπέρασμα.

Αυτό είναι η πραγματική έρευνα. Μελέτη των πηγών και κατανόηση του πραγματικού νοήματός τους, το οποίο στη συνέχεια και αξιολογείται. Όχι ξεφύλλισμα και γενικότητες.

Όσο για την άλλη "έρευνα", όταν θα έχω πηγές θα τις σχολιάσω. Μέχρι τότε να μου επιτρέψεις να αμφιβάλλω ότι έχεις καταλάβει σωστά, αφού ήδη απέδειξες ότι δεν κάνεις έρευνα, απλά ψάχνεις φράσεις που να τεκμηριώνουν τις θέσεις σου.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Ανώνυμος είπε...

Και για να μην παρεξηγηθούν τα όσα έγραψα, θα προσθέσω το εξής:

Το άρθρο που αναφέρει ο Filos δεν έρχεται σε σύγκρουση με τις πηγές που αναφέρει το σχόλιο, άσχετα με το τι ο σχολιαστής ισχυρίζεται. Δεν γνωρίζω τι έγινε, αλλά υποθέτω ότι πρέπει να υπήρξε κάποια παρανόηση από μέρους του σχολιαστή.

Το σίγουρο είναι ότι αν κάποιος ασχοληθεί να μελετήσει το άρθρο και τις πηγές που δίνονται μπορεί να διαπιστώσει μόνος του τι γράφουν. Αρκεί να το κάνει χωρίς παρωπίδες.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

ΧΡΗΣΤΟΣ είπε...

Αγαπητέ Αγωνιστή, πάλι καλά -έστω και αργά- που κατάλαβες πως μιλώντας με τον Filos, μιλάς στο βρόντο. Εγώ επειδή το κατάλαβα εδώ και χρόνια, έκοψα αυτή την "κακή συνήθεια". Χαρά στο κουράγιο σου. Καλό Σαββατοκύριακο και σε σένα και σ' ευχαριστώ πολύ για ότι προσφέρεις στον "Αντιαιρετικό" από την στιγμή που μπήκες.

Χρήστος - αντιαιρετικός

ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...

Τατιανή Μελιδόνη,

Τι να κάνω με εσένα βρε Τατιανή, εσύ δεν συνέρχεσαι από το μάλλον ανορθόδοξο παραλήρημα.
Μην επαναλαμβάνεις αυτά που σου γράφω, γιατί και το 2016 θα είμαστε μόνοι μας και θα ανταλλάσουμε σχόλια.

Για το πρακτοριλίκι εξακολουθείς να ζητάς να σου προσκομίσω στοιχεία.
Διάβασε το άρθρο σου και τα σχόλια και θα βρεις την απάντηση.

Δεν είναι κουίζ.
Λοιπόν, πέρα από κάθε αντιπαράθεση, βγάλε και εσύ τις παρωπίδες όπως έκανε ο Filos και θα δεις τι διδάσκει η σημερινή εκκλησία ΅ιερατείο΅.

Τα σενάρια για αυτές τις αθλιότητες που σου παρουσίασα, τα έχετε εσείς σκηνοθετήσει και όχι εγώ.

Λες ότι δεν είμαι στα καλά μου αλλά να ξέρεις, ότι από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια.

Άρα λοιπόν με την εις άτοπον απαγωγή, αφού εγώ είμαι τρελός και λέω την αλήθεια, εσύ είσαι φανατική και λες ψέματα.

Πάει και αυτό το λύσαμε.

Και ενώ σου αποδεικνύω τις πλάνες σου, εσύ το πουλάκι ΤΣΙΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

@ “Η Αίρεσις συνοδεύεται από μίαν σκληρυνσιν της καρδίας, Από μία φοβερά σκοτίζουσα βλάβη του νοός, Από μία ισχυρογνώμονα επιθυμία της ψυχής να παραμείνη μολυσμένη Από μία δυσκολία στην θεραπεία του προσώπου πού πάσχει Από αυτήν την ασθένειαν”. @

Δηλαδή για να καταλάβω, αν ο αιρετικός ή ο αλλόθρησκος, δεν έχουν αρνητικά συναισθήματα για τους ορθόδοξους και την Oρθοδοξία, δεν είναι φανατικοί και μισαλλόδοξοι αλλά διαλλακτικοί και καλοί άνθρωποι, θα βρουν μια θέση στη βασιλεία του Θεού ενώ είναι πιστοί άλλου δόγματος;
Σε τελική ανάλυση, αρκεί να είσαι καλός, ταπεινός και καλοπροαίρετος άνθρωπος, για να κερδίσεις τη βασιλεία των Ουρανών;
Μ’ αρέσει αυτό, αλλά είστε σίγουροι ότι πρεσβεύουν κάτι τέτοιο οι πατέρες της Εκκλησίας και η Ορθοδοξία;

Μία εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου το 2001 περί ταφής αβάπτιστου τέκνου, αναφέρει τα εξής:

«Ειδικώς διά την μετά θάνατον τύχην των αβαπτίστων νηπίων διετυπώθηκαν υπό των αγίων πατέρων πολλαί γνώμαι. Η κυριαρχήσασα δε εις την Ορθόδοξον Θεολογίαν άποψις είναι ότι ταύτα, ως φορείς του προπατορικού αμαρτήματος, δεν δύναται να εισέλθουν εις την βασιλείαν του Θεού. Ως απηλλαγμένα όμως πάσης άλλης αμαρτίας εξαιρούνται της αιωνίου καταδίκης, της σωτηρίας αυτών επαφιεμένης τελικώς εις την δικαιοκρισίαν και το έλεος του Θεού.»

Τα αβάπτιστα νήπια αν και απηλλαγμένα πάσης αμαρτίας, εξ αιτίας του προπατορικού, δεν μπορούν να εισέλθουν στη βασιλεία του Θεού.
Οι αιρετικοί και οι αλλόθρησκοι, εκτός από το προπατορικό αμάρτημα, σίγουρα έχουν και κάποιες αμαρτίες. Πώς είναι δυνατόν να ισχυρίζεστε ότι η ιδιότητα κάποιου ως αιρετικού, πόσο μάλλον ως μη Χριστιανού, όπως λέει το άρθρο, δεν τον αποκλείει αυτομάτως από την βασιλεία των ουρανών;
Εκτός κι αν, όταν ο μουσουλμάνος μετανοεί και ζητά συγχώρεση από τον Αλλάχ, τον συγχωρεί ο πραγματικός Θεός. Δεν νομίζω όμως να υποστηρίζει κάτι τέτοιο η Ορθοδοξία.

Η επίσημη θέση της Ορθοδοξίας είναι πως αρκεί το προπατορικό αμάρτημα για να αποκλειστεί ακόμη κι ένα αθώο νήπιο από τη βασιλεία του Θεού. Κι εσείς βάζετε σ΄αυτήν αιρετικούς και αλλόθρησκους;

Kαι μη μου πείτε πάλι πως “Αυτό δα έλειπε να ερμηνεύουμε και το τι θα κάνει ο Θεός” γιατί μπορώ και εγώ να το ισχυριστώ αυτό, απαξιώνοντας και ακυρώνοντας κάθε ερμηνεία, πατερική, εκκλησιαστική ή άλλη.

Στην ίδια εγκύκλιο επισημαίνεται επίσης ότι:

«επιβάλλεται υπό της Εκκλησίας το επιτίμιον της στερήσεως των επικηδείων και επιμνημοσύνων προσευχών εις τους αιρετικούς».

Αυτό φαντάζομαι ισχύει για όλους τους αιρετικούς. Άλλωστε θα ήταν λίγο δύσκολο για την Εκκλησία να διαπιστώσει αν ο μακαρίτης αιρετικός είχε μέχρι τέλους “σκοτίζουσα βλάβη του νοός” και “σκλήρυνσιν της καρδίας”.
Επίσημα η Εκκλησία αρνείται ακόμη και να τους “διαβάσει” αλλά εσείς εντελώς ανορθόδοξα τους έχετε βρει θέση στη βασιλεία του Θεού.

Filos.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Filos,

Σε παρέπεμψα σε λόγια αγίων. Τι άλλο θέλεις για να καταλάβεις;

Γιατί δεν δέχεσαι ότι την κρίση των ανθρώπων την κάνει ο Θεός, και ότι Αυτός αποφασίζει ποιοί έχουν ελαφρυντικά για την απιστία τους;

Η εγκύκλιος που αναφέρεις δεν λέει τίποτα το συγκεκριμένο, καθώς δεν εκφέρει άποψη επί του θέματος, αντίθετα αναφέρει ότι "εἰδικῶς διά τήν μετά θάνατον τύχην τῶν ἀβαπτίστων νηπίων διετυπώθησαν ὑπό τῶν ἁγίων πατέρων πολλαί γνῶμαι". Άρα γιατί κρατάς μόνο τη γνώμη που σε συμφέρει, και δεν διαβάζεις το υπόλοιπο κείμενο, ώστε να δεις ποιά είναι πραγματικά η θέση της Εκκλησίας στο συγκεκριμένο ζήτημα;

Όσο για το θέμα των επιμνημόσυνων ακολουθιών, προφανώς και η Εκκλησία δεν καταπατά την ελεύθερη βούληση κάποιου που, ευρισκόμενος σε αίρεση, αρνείται την συμμετοχή του στο σώμα του Χριστού. Αυτό, όμως, αφορά την αντιμετώπιση του θέματος από ανθρώπινης πλευράς. Το πώς θα κρίνει ο Θεός τον συγκεκριμένο άνθρωπο δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε.

Σου έχω πει να κάνεις έρευνα πριν σπεύσεις να πεις τη γνώμη σου. Σου έδωσα παράδειγμα για το πως να την κάνεις, ώστε να είσαι σε θέση να βγάλεις σωστά συμπεράσματα. Εσύ επιμένεις να μην το κάνεις. Τόσο μεγάλη είναι η ανάγκη σου να δικαιωθείς που δεν σε νοιάζει αν τελικά αποδεικνύεσαι όλο και πιο φανατικός;

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Tatiani Melidoni είπε...

ΕΛΛΗΝΑ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ

Πρώτον, συνεχίζεις να είσαι προσβλητικός. Σου είπα να χαμηλώσεις τους τόνους.

Το "πρακτοριλίκι" είναι ένας δικός σου ισχυρισμός, τον οποίο και επιμένεις να επαναλαμβάνεις. Εφόσον "δεν είναι κουίζ", δεν νομίζω ότι είναι τόσο δύσκολο να δώσεις τα στοιχεία που σου ζητάω. Ένα απλό copy-paste θα αρκούσε.

Επειδή λοιπόν είναι ξεκάθαρο ότι επιμένεις μόνο για να κερδίσεις τις εντυπώσεις, το καταχωρώ στις ανέντιμες μεθόδους διαλόγου που χρησιμοποιείς, μαζί με τους δεκάδες υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς προς το πρόσωπό μου.

Το ότι δεν δέχεσαι τα θαύματα -γιατί από ότι καταλαβαίνω αυτό είναι που σε ενοχλεί- δεν σημαίνει ότι δεν είναι αληθινά. Κρατάω επίσης τους χαρακτηρισμούς προς την Ορθόδοξη Εκκλησία, την οποία κατά τα άλλα λες ότι αποδέχεσαι.

Έχουμε λοιπόν τρία στοιχεία που αποδεικνύουν ότι κάνεις ανέντιμο διάλογο. Αν προσθέσουμε σ' αυτά και το ύφος σου, γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι ούτε ψάχνεις την Αλήθεια ούτε σκεπτόμενος είσαι. Έχεις ήδη καταλήξει στις κακοδοξίες σου, τις οποίες και υπερασπίζεσαι φανατικά.

Τελικά είχες δίκιο όταν χαρακτήρισες τον εαυτό σου "πράκτορα". Πλέον με έχεις πείσει -όπως και τους υπόλοιπους, πιστεύω- ότι αυτό ακριβώς είσαι. Μένει μόνο να βρούμε το που ανήκεις, αλλά είμαι σίγουρη ότι κάποια στιγμή θα μας το πεις -ίσως ισχυριζόμενος και πάλι ότι σε κατηγορούμε άδικα. Συνέχισε λοιπόν να μου "αποδεικνύεις τις πλάνες μου", απλά πες μου με βάση ποιο κριτήριο τις θεωρείς πλάνες.

Ανώνυμος είπε...

Ρε Αγωνιστή, κατανοείς αυτά που διαβάζεις; Το παρακάτω είναι η γνώμη μου ή η κυρίραχη θεολογική άποψη της Ορθοδοξίας όπως διατυπώνεται σε επίση εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου;

κυριαρχήσασα δε εις την Ορθόδοξον Θεολογίαν άποψις είναι ότι ταύτα, ως φορείς του προπατορικού αμαρτήματος, δεν δύναται να εισέλθουν εις την βασιλείαν του Θεού."

Αν δεν δύναται ούτε το αβάπτιστο νήπιο να εισέλθει στη βασιλεία του Θεού, πώς θα εισέλθει ο αιρετικός, ο μάρτυρας του Ιεχωβά, ο μουσουλμάνος, ο άθεος;

Filos.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Filos,

Τη στιγμή κατά την οποία το κείμενο δεν παίρνει ρητή θέση, αυτό που γράφεις είναι απλά η άποψη που σε συμφέρει. Μάθε επιτέλους να κάνεις έρευνα, αντι να κρατάς μόνο ότι συμφωνεί με τη γνώμη σου, γιατί έχει γίνει πλέον κουρασικό να σου εξηγώ αυτονόητα πράγματα.

Επίσης, πάψε να συμπληρώνεις τη μία φράση που κράτησες από όλο το κείμενο με δικές σου απόψεις οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση.

Και για να μην υπάρχει καιά αμφιβολία για το ποιός δουλεύει ποιόν, παραθέτω το κείμενο μαί με τις φράσεις που "ξέχασες" να προσθέσεις:

"Εἰδικῶς διά τήν μετά θάνατον τύχην τῶν ἀβαπτίστων νηπίων διετυπώθησαν ὑπό τῶν ἁγίων πατέρων πολλαί γνῶμαι. Ἡ κυριαρχήσασα δέ εἰς τήν Ὀρθόδοξον Θεολογίαν ἄποψις εἶναι ὅτι ταῦτα, ὡς φορεῖς τοῦ προπατορικοῦ ἁμαρτήματος, δέν δύνανται νά εἰσέλθουν εἰς τήν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ. Ὡς ἀπηλλαγμένα ὅμως πάσης ἄλλης ἁμαρτίας ἐξαιροῦνται τῆς αἰωνίου καταδίκης, τῆς σωτηρίας αὐτῶν ἐπαφιεμένης τελικῶς εἰς τήν δικαιοκρισίαν καί τό ἔλεος τοῦ Θεοῦ".

Μήπως τώρα το κείμενο έχει τελείως άλλο νόημα από πρίν; Μήπως τελικά συμφωνεί με όσα σου λέω τόσο καιρό; Μήπως θα πρέπει να σταματήσεις να νομίζεις ότι τα ξέρεις όλα, και να μάθεις να ερευνάς και όχι να προσπαθείς να εξαπατήσεις;

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Ανώνυμος είπε...

Έλεος Αγωνιστή, εγώ δεν ξέχασα τίποτα, εσύ ξεχνάς. Ολόκληρη την παράγραφο από την εγκύκλιο την έχω παραθέσει στο σχόλιό μου 25 Σεπτεμβρίου 2015 - 10:37 μ.μ..

Η αδυναμία εισόδου των αβάπτιστων νηπίων στη βασιλεία το Θεού είναι η κυρίαρχη θεολογική άποψη στην Ορθοδοξία ναι ή όχι;

Tα υπόλοιπα που λέω δεν είναι θέμα άποψης. Όταν κάτω από μια γέφυρα δεν μπορεί να περάσει ένα όχημα με ύψος δύο μέτρα, το να ισχυριστείς ότι ούτε ένα όχημα με ύψος τρία μέτρα μπορεί να περάσει δεν είναι "άποψη" είναι απολύτως λογικό συμπέρασμα.

Filos.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Filos,

Είδες λοιπόν που ενώ διαβάζεις αρνείσαι να δεχτείς ότι δεν σε συμφέρει; Αφού έγραψες όλη την παράγραφό, γιατί απομόνωσες μόνο το κομμάτι που εσύ ήθελες;

Πες μου λοιπόν: σε ποιό συμπέρασμα καταλήγει η εγκύκλιος; Για να σε βοηθήσω, μήπως στο "τῆς σωτηρίας αὐτῶν ἐπαφιεμένης τελικῶς εἰς τήν δικαιοκρισίαν καί τό ἔλεος τοῦ Θεοῦ"; Που θα πάει, σιγά σιγά θα μάθεις να βγάζεις σωστά συμπεράσματα από όσα διαβάζεις, χωρίς να σε τυφλώνει ο φανατισμός σου.

Τα υπόλοιπα που λες είναι προσθήκες για να κάνεις την άποψή σου να ακούγεται πιο σοβαρή από ότι πραγματικά είναι. Τη στιγμή που ο αρχικός σου ισχυρισμός είναι λάθος, δεν μπορεί απο αυτόν να προκύψουν λογικά συμπεράσματα.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

vasilis123 είπε...

Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...
Αγαπητέ Βασίλη,

Ισχυρίζεσαι ότι η Ορθοδοξία έχει κακοδοξίες, και μάλιστα δίνεις και λίστα με ορισμένα από όσα θεωρείς κακόδοξα. Αυτό, όμως, που δεν βλέπω είναι κάποια τεκμηρίωση των όσων λες.

Θα πρέπει να εξηγήσεις με ποιά κριτήρια δέχεσαι κάτι ως σωστό ή λάθος, ώστε να μπορεί να γίνει διάλογος.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

(ΥΓ: Επειδή έχω συζητήσει και παλαιότερα μαζί σου, να σου υπενθυμίσω ότι η προσωπική σου άποψη είναι δικαίωμά σου, αλλά δεν αποτελεί κριτήριο αλήθειας των όσων ισχυρίζεσαι).

24 Σεπτεμβρίου 2015 - 7:29 μ.μ.

ΦΙΛΕ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΗ

Θα επιχειρησω να σου απαντησω με οσο το δυνατον λιγοτερα λογια...!!!

ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΛΗΘΕΙΑΣ
ειναι ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ...!!!

ΑΡΑ ΛΟΙΠΟΝ
πολυ απλα και λογικα...
αν δουμε μια διδασκαλια...οτι διαφοροποιειται ΟΛΟΦΑΝΕΡΑ απο Τις Διδασκαλιες των αποστολων...
ΑΥΤΗ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΔΟΞΙΑ...και πρεπει οι πλανημενοι ΑΛΗΘΙΝΟΙ ΠΙΣΤΟΙ να την εγκαταλειψουν...για να παψουν να ειναι πλανημενοι πιστοι...!!!

ΙΕΡΑΤΙΚΑ ΡΟΥΧΑ
φορουσαν οι ιερεις Της Παλαιας Διαθηκης...κατ'Εντολη Του Θεου...!!!

Ο Ιησους Χριστος που ειναι Ο Μεγας Αρχιερεας Της Καινης Διαθηκης...
δεν εισηγαγε-δεν διδαξε...τους ιερεις Του...δηλαδη τους μαθητες Του...τους αποστολους και τους πρεσβυτερους και τους αλλους μαθητες Του...να φορανε ιερατικα ρουχα...ΟΥΤΕ Ο ΙΔΙΟΣ ΦΟΡΟΥΣΕ ΙΕΡΑΤΙΚΑ ΡΟΥΧΑ...!!!

Ο πρωτοε εκεινος που πρωτοεπινοησε και εισηγαγε και διδαξε ιερατικα ρουχα στην χριατιανικη εκκλησια εκεινου του καιρου στην οποια προφανως ηταν μελος....
ΔΙΔΑΞΕ ΚΑΚΟΔΟΞΙΑ...ηταν ΚΑΚΟΔΟΞΟΣ περι τουτου...
διοτι ΙΕΡΟΣΥΝΗ ΜΕ ΙΕΡΑΤΙΚΑ ΡΟΥΧΑ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ δεν υπαρχει...ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΘΗΚΕ απο Τις Διδασκαλιες των αποστολων...ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ...!!!

Σου απαντησα μονο περι τουτου...
αν θελεις πιο εκτενη απαντηση...και περι αλλων...?
αναρτησε καποιο σχετικο θεμα εδω στον ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΟ...!!!







ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...

Τατιανή Μελιδόνη.

Αφού αποφάσισες να χαμηλώσουν οι τόνοι, πραγματικά και εγώ θα τους κρατήσω χαμηλά εις διπλούν, γιατί δεν είναι του χαρακτήρα μου να σχολιάζω σε αυτό το ύφος.

Έχεις κάθε δικαίωμα όπως και όλοι όσοι σχολιάζουν, να λένε την γνώμη τους και να τεκμηριώνουν ότι υποστηρίζουν σε μια ευγενική αντιπαράθεση και να μη βάζουν ταμπέλες στους συνομιλητές σε ότι και όπως αυτοί υποστηρίζουν τις θέσεις τους.

Εγώ δεν έγραψα άρθρα , ούτε σχολίασα για να τραβήξω τον οποιονδήποτε κάπου αλλού, γιατί απλά δεν είμαι κάπου αλλού.

Δεν είμαι πουθενά.

Είμαι χριστιανός κατά τις αρχές της επί του όρους της ομιλίας του ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ, η οποία είναι το πιο εντυπωσιακό κομμάτι όλης της ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ για εμένα.

Λες λοιπόν ότι δεν πιστεύω στα θαύματα και προσπαθώ να απορρίψω τα της εκκλησίας.

Λοιπόν, αυτά που εγώ δεν πιστεύω, δεν είναι θαύματα, για εμένα είναι αλχημείες.

Σήμερα στον Ναό του ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ στην ενορία μου, έχουν φέρει μια αγία εικόνα του αγίου Διονυσίου της Ζακύνθου και κάτω από αυτή υπάρχει ένα ξύλινο κουτί με γυάλινο καπάκι και μέσα είναι μια ΠΑΝΤΟΦΛΑ και συρρέει ο κόσμος και προσκυνάει με ευλάβεια και κατάνυξη την ΑΓΙΑ ΠΑΝΤΟΦΛΑ.

Εάν νομίζεις ότι πρέπει ως Χριστιανός να το κάνω και εγώ αυτό, λυπάμαι αλλά θα σε απογοητεύσω.

Σε ερωτώ υπέρ του δέοντος σοβαρά, σε ποιο εδάφιο της ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ αναφέρεται ή υπαινίσσεται, ότι οι Χριστιανοί πρέπει να προσκυνούν ΠΑΝΤΟΦΛΕΣ.

Εάν για εσένα είναι χριστιανικό και φυσιολογικό, γιατί πρέπει να συνεχίσουμε με τόσο γεωμετρικά αντίθετες απόψεις να ανταλάσουμε σχόλια;

Κατά την διάρκεια που ήμουν μέσα στο Ναό η Νεωκόρος του Ναού μου ζήτησε να αγοράσω ένα κουπόνι υπέρ των πτωχών και όταν βγήκα έξω και κοίταξα το κουπόνι είδα ότι ήταν ένας λαχνός για την κλήρωση ενός αυτοκινήτου της 01/01/2016.

Σκέπτομαι λοιπόν και λέω, τα χρήματα τα έδωσα για τους φτωχούς και αυτοί θα αγοράσουνε αυτοκίνητο για να κληρώσουνε;

Λοιπόν, Τατιανή τα συμπεράσματα δικά σου.

Για να δεις την ΑΓΙΑ ΠΑΝΤΟΦΛΑ κάνε κλικ πάνω σε αυτό το λινκ / κείμενο.

Ανώνυμος είπε...

@ της σωτηρίας αυτών επαφιεμένης τελικώς εις την δικαιοκρισίαν και το έλεος του Θεού @

Αυτό αποτελεί κλισέ και λέγεται όχι μόνο για τα αβάπτιστα νήπια αλλά για κάθε άνθρωπο. Η Εκκλησία λέει ότι οι αμαρτωλοί και οι αμετανόητοι θα βρεθούν οπωσδήποτε στην κόλαση. Όμως ακόμη κι όταν κηδεύει έναν αμετανόητο εγκληματία δεν αλλάζει το τροπάριο:
«αναπαύσαι δεόμεθα τον νυν μεταστάντα, ένθα αναπαύονται αι των δικαίων ψυχαί»
επειδή ακριβώς ο νεκρός βρίσκεται πλέον στη δικαιοκρισία και στο έλεος του Θεού.

Αγωνιστή, ανέκαθεν έλεγα ότι είναι ανοησία και μοχθηρία αν υπάρχει Θεός να εξαρτά τη σωτηρία των ανθρώπων από το αν πιστεύουν στο ορθό δόγμα και από το αν έλαβαν το βάπτισμα και τη θεία κοινωνία. Αν όντως η Ορθοδοξία πρεσβεύει ότι αιρετικοί και μη χριστιανοί μπορούν να βρεθούν στη βασιλεία του Θεού, χαίρομαι ιδιαιτέρως.

Όμως, πέρα από την εγκύκλιο του 2001, που αν θες, η Ιερά Σύνοδος δεν είναι σίγουρη για το πού πηγαίνουν τα αβάπτιστα μωρά, υπάρχει απόφαση της Συνοδικής Επιτροπής επί των δογματικών και νομοκανονικών ζητημάτων το 2015 με τίτλο «Περί του επιτρεπτού της εκκλησιαστικής κηδεύσεως των θανόντων αβαπτίστων βρεφών» όπου αναφέρεται ότι:

«Τα αβάπτιστα νήπια τελευτώντα ου κολάζονται, ως προαιρετικής αμαρτίας καθαρεύοντα, της γε μην ουρανίου βασιλείας ουκ αξιούνται, ως μη καθαρθέντα διά του θείου λουτρού και μη τυχόντα της πνευματικής αναγεννήσεως».

Τελεία και παύλα. Αυτή παρουσιάζεται ως θέση της Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας και μάλιστα σύμφωνη με το πνεύμα της θεολογίας της αρχαίας Εκκλησίας.

Κατά τη Συνοδική Επιτροπή, οι πατέρες της Εκκλησίας ιδιαίτερα αυτοί των πρώτων χριστιανικών χρόνων, όχι απλώς ήταν βέβαιοι για τον αποκλεισμό των αβάπτιστων νηπίων από τη βασιλεία των ουρανών αλλά και αναρωτιόνταν μήπως υπήρχε και κάποιου είδους τιμωρία για αυτά:

«Διερωτώνται κατά ταύτα, εάν τα θανόντα αβάπτιστα νήπια αποκλείονται μόνον της βασιλείας των ουρανών ή και τιμωρώνται διά θετικών ποινών».

Φαντάσου τώρα, αν τους απασχολούσε το ενδεχόμενο να υπάρχει και τιμωρία για τα αθώα αβάπτιστα νήπια, να τους έλεγες ότι αιρετικοί και μη χριστιανοί μετέχουν στη βασιλεία του Θεού. Θα τους ερχόταν κόλπος και θα τους έστελνες μια ώρα αρχύτερα στον κόλπο του Αβραάμ.


@ Όσο για το θέμα των επιμνημόσυνων ακολουθιών, προφανώς και η Εκκλησία δεν καταπατά την ελεύθερη βούληση κάποιου που, ευρισκόμενος σε αίρεση, αρνείται την συμμετοχή του στο σώμα του Χριστού @

Αγωνιστή, λίγη σοβαρότητα επιτέλους. Ο λόγος που δεν τελεί νεκρώσιμες και επιμνημόσυνες ακολουθίες η Εκκλησία για τους αιρετικούς, είναι ο σεβασμός της ελεύθερης βούλησής τους; Αυτή την ελεύθερη βούληση γιατί δεν την σκέφτεται όταν βαπτίζει μωρά;

H στέρηση τελέσεως, ακόμη κι αν θερμοπαρακαλούν οι συγγενείς του αιρετικού, αποτελεί αυστηρή απαγόρευση, επιτίμιο και όχι σεβασμό στις επιλογές του μακαρίτη:

«Η διά της τελέσεως της νεκρωσίμου ακολουθίας εκκλησιαστική ταφή αποτελεί κατ’ ακρίβειαν προνόμιον των εν κοινωνία μετά της Εκκλησίας τελειωθέντων ορθοδόξων χριστιανών, ιδιότης ήτις προσκτάται, ως γνωστόν, διά του μυστηρίου του αγίου βαπτίσματος. Διό και απαγορεύεται η τέλεσις νεκρωσίμου ακολουθίας εις τους αλλοθρήσκους, τους κατηχουμένους και γενικά τους αβάπτιστους. Με την ιδίαν έννοιαν επιβάλλεται υπό της Εκκλησίας το επιτίμιον της στερήσεως των επικηδείων και επιμνημοσύνων προσευχών εις τους αιρετικούς και γενικά τους διαπράττοντας σοβαρά εκκλησιαστικά αδικήματα».

Filos.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Βασίλη,

Επειδή δεν έχει νόημα να μακευγορούμε, κρατάω από το σχόλιό σου το εξής:

"ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΛΗΘΕΙΑΣ
ειναι ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ...!!!"

Και έχω τις εξής ερωτήσεις:

1) Γιατί μόνο η Καινή Διαθήκη είναι σωστή και όχι και η Παλαιά;

2) Ποιός ερμηνεύει σωστά τα όσα η Αγία Γραφή αναφέρει;

Αν τις απαντήσεις αυτές θα καταλάβεις που κάνεις λάθος.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

(Σου είπα να δώεις πηγές για τα όσα λες, αλλά και πάλι είδα μόνο υποθέσεις και την προσωπική σου άποψη).

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Filos,

Άντε πάλι... πάμε να δούμε τις καινούριες "πηγές" σου:

Η εγκύκλιος του 2015 τελειώνει με την εξής φράση:

"...οὐχί, μόνο περὶ τοῦ ἐπιτρεποτῦ, ἀλλὰ καὶ περὶ τοῦ ἐπιβεβλημένου τῆς Ἐκκλησιαστικῆς κηδεύσεως τῶν θανόντων ἀβαπτίστων βρεφῶν, ὡς ἀνωτέρω ἐτονίσαμεν".

Μετάφραση: δεχόμαστε ότι τα βρέφη, ακόμα και τα αβάπτιστα, έχουν τη δυνατότητα σωτηρίας όπως κάθε άνθρωπος.

Το αν οι Πατέρες ασχολήθηκαν με το θέμα αποδεικνύει ακριβώς το ενδιαφέρον της Εκκλησίας για μία περίπτωση όπου υπήρχε ο κίνδυνος κάποιοι να στερηθούν τη σωτηρία άθελά τους. Το συμπέρασμα στο όποίο κατέληξε είναι ότι ο Θεός θα κρίνει. Άρα πού το πρόβλημα;

Όσο για την ελεύθερη βούληση, την απάντηση τη δίνει το ίδιο το κείμενο που παρέθεσες: επιμνημόσυνη ακολουθία σε αβάπτιστα βρέφη γίνεται εφόσον "ὑπάρχει ἐγγραφος ἐπιθυμία τῆς μητρὸς τοῦ ἀποθανόντος νηπίου ἤ τῶν στενῶν συγγενῶν αὐτοῦ", δηλαδή των ατόμων που έχουν την ευθύνη του βρέφους.

Άσε, λοιπόν, τις προσπάθειες να πείσεις ότι ερευνάς. Το μόνο που καταφέρνεις είναι να εκτείθεσαι χειρότερα.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

vasilis123 είπε...

Φιλε συνομιλητη
Αγωνιστής.

ΜΕ ΡΩΤΑΣ ΤΑ ΕΞΗΣ

1) Γιατί μόνο η Καινή Διαθήκη είναι σωστή και όχι και η Παλαιά;
2) Ποιός ερμηνεύει σωστά τα όσα η Αγία Γραφή αναφέρει;

ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΩ

Η Παλαια και Η Καινη Διαθηκη ειναι Λογος Του Θεου...!!!
Στην Πάλαια Διαθηκη διδεται Ο Λογος Του Θεου δια των προφητων Του....
Στην Καινη Διαθηκη διδεται Ο Λογος Του Θεου δια Του Καταβαντα εκ Του Ουρανου Υιου Του Θεου - Που ελαβε Το Ονομα ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ...!!!
Δια Της Παλαιας Διαθηκης διδασκεται Ο Αγιος Νομος Του Θεου...!!!
Δια Της Καινης Διαθηκης - Δια Του Κυριου και Σωτηρος Ιησου Χριστου ΔΙΔΕΤΑΙ Η ΧΑΡΙΣ - Η ΑΦΕΣΗ ΤΩΝ ΑΜΑΡΤΙΩΝ και Η ΔΩΡΕΑ ΤΗΣ ΑΙΩΝΙΟΥ ΖΩΗΣ...!!!
Στην Παλαια Διαθηκη,κατ'Εντολη Του Θεου,υπηρχαν λειτουργοι-ΙΕΡΕΙΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ...
οι οποιοι κατ'Εντολη Του Θεου (οχι κατ'επινοηση και θελημα ανθρωπων)ΦΟΡΟΥΣΑΝ ΙΕΡΑΤΙΚΑ ΡΟΥΧΑ...!!!
Στην Καινη Διαθηκη,διαβαζουμε οτι υπαρχει ΙΕΡΟΣΥΝΗ ΤΗΣ ΚΑΙΝΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ...
Ο Ιησους Χριστος ειναι Ο Μεγας Αρχιερεας Της Καινης Διαθηκης...και οι μαθητες Του ειναι ιερεις Του...!!!
(θελεις να σου δειξω εδαφια γι'αυτο? για να μην λες οτι γραφω υποθεσεις!)

Στην Καινη Διαθηκη...τοσο Ο Μεγας Αρχιερεας - Ο Ιησους Χριστος....
οσο και οι ιερεις Του - οι μαθητες Του - οι αποστολοι - οι πρεσβυτεροι - και οι αλλοι μαθητες Του...
ΔΕΝ ΦΟΡΑΝΕ ΙΕΡΑΤΙΚΑ ΡΟΥΧΑ...!!!
(ειναι υποθεσεις αυτα που γραφω? Μηπως βλεπεις Στην Καινη Διαθηκη,Τον Ιησου Χριστο και τους αποστολους να φορανε ιερατικα ρουχα?)

ΑΡΑ ΛΟΙΠΟΝ
Στην Καινη Διαθηκη υπαρχει ΙΕΡΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΙΕΡΕΙΣ...ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΦΟΡΑΝΕ ΙΕΡΑΤΙΚΑ ΡΟΥΧΑ...!!!
ΑΡΑ ΛΟΙΠΟΝ
Οποιος εισαγει Στην Καινη Διαθηκη ιερατικα ρουχα...
ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΙ...ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΖΕΙ...ΠΡΑΤΤΕΙ ΚΑΚΟΔΟΞΑ...ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΚΟΔΟΞΟΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΕΙ ΚΑΚΟΔΟΞΙΑ...!!!

Και ουτε εχει το δικαιωμα (διοτι τετοιες προφασεις λεγονται)
να πει...
π.χ.
''μα αφου Στην Παλαια Διαθηκη υπηρχαν ιερεις ντυμενοι με ιερατικα ρουχα...και δεν ηταν κακο...
αρα δεν ειναι κακο να εισαγαγουμε ιερατικα ρουχα και Στην Καινη Διαθηκη''

ΑΠΑΝΤΩ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΡΟΦΑΣΗ
Δεν θα αφησουμε Την Καινη Διαθηκη και θα επιστρεψουμε Στην Παλαια...!!!
Δεν θα κανουμε αχταρμαδες...!!!
Δεν θα αυθαιρετουμε...!!!

Αφου ΡΗΤΑ ΚΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ
Η ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ μας διδασκει οτι...
ουτε Ο ΑΡΧΙΕΡΕΑΣ ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ,ουτε οι ιερεις ΤΟΥ,φορανε ιερατικα ρουχα...
ΑΡΑ ΠΡΕΠΕΙ
ΝΑ ΜΕΝΟΥΜΕ ΠΙΣΤΟΙ ΣΕ ΑΥΤΟ...ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ...
να μην εισαγουμε ιερατικα ρουχα...!!!
Οποιος εισαγει ιερατικα ρουχα...γινεται κακοδοξος...εισαγει κακοδοξια...!!!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Βασίλη,

Δεν μου απαντάς.

Εφόσον δέχεσαι και την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, γιατί καταργείς την Παλαιά; Ή, αν θέλεις να το δούμε αλλιώς, πού είπε ο Χριστός ότι απαγορεύεται να φοράνε άμφια οι ιερείς;

Ο Χριστός δεν κατάργησε κάτι από όσα ίσχυαν από την Παλαιά Διαθήκη. Απλά τα συμπλήρωσε. Άρα δεν μπορούμε να στηριζόμαστε στο "ο Χριστός δεν το είπε ή δεν το έκανε", καθώς δεν είχε λόγο να πει ή να κάνει κάτι σε ένα θέμα που ήδη ίσχυε. Η μόνη περίπτωση να απορρίψεις κάτι από την Παλαιά Διαθήκη είναι εάν ο Χριστός δηλώνει ξεκάθαρα στην Καινή ότι αυτό πρέπει να καταργηθεί. Τα υπόλοιπα είναι προσωπικές απόψεις, και δεν έχουν βαρύτητα σαν στοιχεία.

Στο δεύτερο ερώτημά μου "ποιός ερμηνεύει σωστά τα όσα η Αγία Γραφή αναφέρει;" δεν απαντάς καθόλου, οπότε περιμένω απάντηση.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Tatiani Melidoni είπε...

ΕΛΛΗΝΑ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ

Είσαι λοιπόν "Χριστιανός" κατά τις αρχές που εσύ από μόνος σου επέλεξες να ακολουθείς. Ο Κύριος όμως δεν είπε να κάνει ο καθένας ό,τι νομίζει...

Δίνεις μεγάλη βαρύτητα στο τι εσύ καταλαβαίνεις και απορρίπτεις όλα τα υπόλοιπα. Μάλλον πρέπει να ασκηθείς λίγο στην ταπείνωση, γιατί στην επί του όρους ομιλία Του, ο Κύριος τόνισε ότι είναι απαραίτητο να είσαι ταπεινός εάν θέλεις να σωθείς...

Στην Αγία Γραφή γράφει ότι ο Κύριος ίδρυσε την Εκκλησία και το Άγιο Πνεύμα την οδηγεί "εις πάσαν την αλήθεια". Να υποθέσω ότι εσύ, αφού απορρίπτεις την Εκκλησία, ξέρεις καλύτερα από το Άγιο Πνεύμα...?

Για το που λεει η Αγία Γραφή να τιμούμε αγιασμένα αντικείμενα, σου θυμίζω το πιο απλό: την Κιβωτό της Διαθήκης. Υπάρχει πληθώρα άλλων παραδειγμάτων τόσο στην Παλαιά όσο και στην Καινή Διαθήκη, απλά σου αναφέρω ένα από τα πιο χτυπητά...

Δεν με νοιάζει το αν είχες άσχημες εμπειρίες από κάποιους κληρικούς, καθώς αυτό δεν αποδεικνύει τπτ σε ό,τι αφορά τη διδασκαλία της Εκκλησίας, την οποία και απορρίπτεις, όπου δεν σου αρέσει. Αν δεν είσαι σε θέση να ξεχωρίσεις τους ανθρώπους από τη διδασκαλία, τότε έχεις ακόμα πολύ δρόμο μπροστά σου...

Και τέλος, το γιατί επιμένω το ξέρεις πολύ καλά...
Έχεις διατυπώσει αρκετές κατηγορίες εναντίον μου, για να μην αναφερθώ στους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Άρα έχεις τρεις επιλογές:
ή να τεκμηριώσεις τα όσα λες...
ή να ανακαλέσεις...
ή, μην μπορώντας να κάνεις τίποτα από τα δύο -λόγω εγωισμού-, να εξαφανιστείς από τον διάλογο αυτό και να αποδείξεις ότι έχω δίκιο...
Εσύ αποφασίζεις...

vasilis123 είπε...

Φιλε συνομιλητη
Αγωνιστη

ΕΓΡΑΨΕΣ
Εφόσον δέχεσαι και την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, γιατί καταργείς την Παλαιά;

ΑΠΑΝΤΩ
Η Παλαια Διαθηκη ειναι Ο Λογος Του Θεου δια των προφητων Του...
Τον Οποιο εδωσε στα χρονια πριν κατεβει Ο Υιος Του Θεου στην Γη και θεσει Την Καινη Διαθηκη...!!!

Η ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ...
περιεχει ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ - ΤΙΣ ΑΓΙΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ...με Τις Οποιες Ο Θεος μας διδασκει ποιες πραξεις ειναι αμαρτωλες...!!!
Οι Οποιοι ΝΟΜΟΙ δεν καταργουνται...δηλαδη...οποια πραξη...Ο Θεος με Τον Νομο Του μας διδασκει οτι ειναι αμαρτωλη πραξη...δεν αλλαζει Στην Καινη Διαθηκη...!!!
Επισης με Την Παλαια Διαθηκη Ο Θεος μας διδασκει ποιες πραξεις ειναι καλες-ευαρεστες η επιτρεπτες....
με Την Καινη Διαθηκη...Ο Θεος μας διδασκει...και μας οδηγει στις ΤΕΛΕΙΕΣ ΕΥΑΡΕΣΤΕΣ ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ...
επισης καποιες επιτρεπτες Στον Νομο Του Θεου πραξεις...τις καταργει,διοτι πλεον διδασκει ΤΙΣ ΤΕΛΕΙΕΣ ΕΥΑΡΕΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΓΑΘΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ...
π.χ.
κατα Τον Νομο Του Θεου...επιτρεποταν στον ανδρα αν εβρισκε καποιο ελαττωμα στην γυναικα του...να την διαζευχθει και να της δωσει γραμμα διαζυγιου...
ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ αυτο καταργειται...και πλεον διδασκεται το...να μην χωριζει ο ανδρας την γυναικα του...!!!

ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ
οι προφητες εγραψαν προφητειες περι Του Κυριου και Σωτηρος Ιησου Χριστου...Οι Οποιες εμελε να πραγματοποιηθουν...
ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ...ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ...!!!

ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ
Ο ΘΕΟΣ διεταξε την ιεροσυνη Της Παλαιας Διαθηκης...διεταξε τα παιδια του Ααρων να ειναι ιερεις Του Θεου...οι οποιοι ειχαν συγκεκριμενη υπηρεσια...και οι οποιοι...ΟΧΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ..ΟΧΙ ΜΕ ΕΠΙΝΟΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΩΝ...αλλα κατ'εντολη Του Θεου φορουσαν ιερατικα ρουχα και ''διακριτικα''...τα οποια ρουχα και διακριτικα ηταν ακριβως οπως Ο Θεος διεταξε...!!!

ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ
οι ιερεις Του Θεου...λειτουργουσαν Στο Αγιαστηριο - Στο Θυσιαστηριο...και προσεφεραν θυσιες Στον Θεο...θυσιες ευχαριστιας...και θυσιες εξαγνισμου αμαρτιας...σφαζοντας διαφορα ζωα και καιγοντας τα επι Του Θυσιαστηριου...!!!

ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΑΓΙΟ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΟΥ ΑΜΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΥ...
πλεον οι θυσιες των ζωων καταργουνται...
οι πιστοι πλεον συγχωρουνται για τις αμαρτιες τους...
ΜΕ ΤΗΝ ΘΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ...
οχι με το αιμα των θυσιαζομενων ζωων...
οποτε καταργουνται οχι μονο οι θυσιες των ζωων...αλλα και Το Θυσιαστηριο οπου σφαζονταν τα ζωα...επισης καταργειται και η ιεροσυνη Της Παλαιας Διαθηκης για τους πιστους ΤΗΣ ΚΑΙΝΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ...!!!
Μεχρι να καταστραφει Ο Πετρινος Ναος Του Θεου στην Ιερουσαλημ...
οι πιστοι ισραηλιτες Της Καινης Διαθηκης...πηγαιναν στον Πετρινο Ναο...και επρατταν τα Του Νομου....αλλα πλεον...οχι ως πιστοι Της Παλαιας Διαθηκης....
αλλα ως πρωην πιστοι Της Παλαιας Διαθηκης...για να μην σκανδαλιζουν τους ισραηλιτες πιστους Της Παλαιας Διαθηκης...που ακομα δεν ειχαν πιστεψει Στην Καινη Διαθηκη...
για να εχουν προσεγγιση και την δυνατοτητα να ευαγγελισουν απο κοντα...τους ισραηλιτες πιστους Της Παλαιας Διαθηκης...και να τους φερουν Στην πιστη Της Καινης Διαθηκης...!!!

συνεχιζεται...

vasilis123 είπε...

συνεχεια

ΦΙΛΕ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΗ
Αγωνιστη

ΕΓΡΑΨΕΣ
Ή, αν θέλεις να το δούμε αλλιώς, πού είπε ο Χριστός ότι απαγορεύεται να φοράνε άμφια οι ιερείς;

ΑΠΑΝΤΩ
Οταν Ο Ιησους Χριστος σου λεει οτι ειναι Ο Μεγας Αρχιερεας Της Καινης Διαθηκης...και Τον βλεπεις να μην φοραει ιερατικα ρουχα....
πρεπει να στο πει ΕΙΔΙΚΑ...οτι...
δεν φοραει ιερατικα ρουχα,επειδη ΑΥΤΟΣ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΙΕΡΑΤΙΚΑ ΡΟΥΧΑ...και γι'αυτο δεν φοραει...???...!!!

Οταν οι αποστολοι σου λενε οτι ειναι ιερεις Της Καινης Διαθηκης...και τους βλεπεις να μην φορανε ιερατικα ρουχα...
πρεπει να σου το πουν με το στομα...οτι δεν χρειαζεται να φορανε ιερατικα ρουχα...???...!!!
ΣΚΕΨΟΥ
Αν Ο Ιησους Χριστος ελεγε στους αποστολους οτι Η ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ εχει ιερατικα ρουχα...
και οτι...ως ιερεις Της Καινης Διαθηκης...πρεπει να ντυνονται με ιερατικα ρουχα....
ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΙΣ...ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΛΕΓΕ...???...!!!
Και αν Ο Ιησους Χριστος τους ελεγε οτι πρεπει να φορανε ιερατικα ρουχα...
τι νομιζεις...
οι αποστολοι θα ανυπακουαν Στον Ιησου Χριστο....και δεν θα φορουσαν ιερατικα ρουχα...???...!!!

ΦΙΛΕ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΗ
Αγωνιστη

ΕΓΡΑΨΕΣ
Στο δεύτερο ερώτημά μου "ποιός ερμηνεύει σωστά τα όσα η Αγία Γραφή αναφέρει;" δεν απαντάς καθόλου, οπότε περιμένω απάντηση.

ΑΠΑΝΤΩ
Οταν οι πιστοι διαβαζουν Την Αγια Γραφη...
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΤΟΥΝ ΦΩΤΙΣΗ ΚΑΙ ΝΟΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ ΤΟΝ ΖΩΝΤΑ
(οχι απο τον χριστο τον ζωγραφισμενο στις εικονες)
ωστε να εννοουν ΟΡΘΑ-ΟΡΘΟΔΟΞΑ Τα Γεγραμμενα Της Αγιας Γραφης...!!!
Οταν ο πιστος...νομιζει και προσπαθει...να καταλαβει Την Αγια Γραφη...ΒΑΣΙΖΟΜΕΝΟΣ στην ικανοτητα του μυαλου του...
καιτοι πιστος....ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΣΕΙ ο διαβολος η να τον πλανησει το ιδιο του το μυαλο-η φαντασια του...!!!

Οταν καποιος πιστος...
που διαβαζει Την Αγια Γραφη συχνα και επανειλημμενα...
και πραγματι ειναι φωτισμενος ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ-δηλαδη καταλαβαινει ΟΡΘΑ ΤΑ ΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ...
ευαγγελιζει η διδασκει καποιον...
τοτε ο ευαγγελιζομενος ειναι σε καλη θεση...γιατι θα ακουσει ΟΡΘΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ-ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ απο αυτον τον πιστο...!!!
ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΜΩΣ...
ο πιστος που τον ευαγγελιζει και τον διδασκει...
δεν του παριστανει ταχα...
ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΦΩΤΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΥΧΟΝΤΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ...
ουτε του παριστενει...τον παναγιοτατο...τον σεβασμιοτατο...τον μακαριοτατο...
ουτε φοραει ''περικεφαλαιες'' στο κεφαλι του...μιτρες,τιαρες...
ουτε φοραει χρυσοποικιλτα ιερατικα ρουχα και διακριτικα...
ουτε θρονιαζει σε θρησκευτικους θρονους-ΚΟΣΜΙΚΟΥΣ...
ΑΛΛΑ
του μιλαει με ΤΑΠΕΙΝΟΦΡΟΣΥΝΗ...
και του λεει...
''αδελφε-συνανθρωπε...μην νομιζεις οτι ειμαι καποιος μεγας...
αμαρτωλος ανθρωπος ειμαι...που πιστεψα Στον Ιησου Χριστο...Του ζητησα συγχωρεση...και διαβαζω ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ...
αν κανεις και συ το ιδιο...
και ζητησεις ΕΛΕΟΣ ΚΑΙ ΦΩΤΙΣΗ...
θα σου δωθει και σενα...!!!
ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ....
και να προσευχεται...και να ζητα Φωτιση και Νοηση ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ...ωστε να εννοει ΟΡΘΑ-ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ...!!!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Βασίλη,

Σου υπενθυμίζω ότι ο Νόμος δεν καταλύθηκε, αλλά συμπληρώθηκε. Άρα δεν έπαψαν οι θυσίες, απλά άλλαξαν, καθώς, αντί θυσίες ζώων, έχουμε την τέλια Θυσία που είναι ο Κύριος, και η οποία τελείται σε κάθε Θεία Λειτουργία. Το τυπικό, όμως, παραμένει, καθώς δεν υπάρχει κάποια αλλαγή.

Όσο για το δεύτερο, ισχυρίζεσαι (αν κατάλαβα καλά) ότι μπορείς από μόνος σου να βγάλεις συμπεράσματα γιατί σε οδηγεί το Άγιο Πνεύμα. Μόνο που πέφτεις σε μέγιστη πλάνη, γιατί ο Κύριος δεν μίλησε για άτομα αλλά για την Εκκλησία Του, την οποία το Άγιο Πνεύμα καθοδηγεί. Δεν μπορεί, λοιπόν, τα όσα πιστεύεις εσύ να έρχονται σε σύγκρουση με τη διδασκαλία της Εκκλησίας και να έχετε και οι δύο δίκιο.

Θα μου πεις όμως, γιατί να έχει δίκιο η Εκκλησία και όχι εσύ; Θα σου απαντήσω, γιατί έτσι είπε ό Κύριος. Στην Αγία Γραφή αναφέρεται ότι η Εκκλησία δεν θα καταλυθεί ποτέ (Ματθ. ΙΣΤ' 18). Άρα δεν μπορεί να κάνει λάθος, και άρα δεν μπορείς να σωθείς αν δεν ενταχθείς σ' αυτήν. Πνεύματα που σε οδηγούν μακρυά της και σε πείθουν ότι μπορείς να βρεις την Αλήθεια μόνος σου είναι πονηρά πνεύματα, και δεν πρέπει να τα ακούς.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Ανώνυμος είπε...

@ Όσο για την ελεύθερη βούληση, την απάντηση τη δίνει το ίδιο το κείμενο που παρέθεσες: επιμνημόσυνη ακολουθία σε αβάπτιστα βρέφη γίνεται εφόσον "ὑπάρχει ἐγγραφος ἐπιθυμία τῆς μητρὸς τοῦ ἀποθανόντος νηπίου ἤ τῶν στενῶν συγγενῶν αὐτοῦ", δηλαδή των ατόμων που έχουν την ευθύνη του βρέφους.

Άσε, λοιπόν, τις προσπάθειες να πείσεις ότι ερευνάς. Το μόνο που καταφέρνεις είναι να εκτείθεσαι χειρότερα. @

Αγωνιστή, τρία πουλάκια κάθονταν .. Τα όσα έγραψα για την επιμνημόσυνη δέηση αφορούν τους αιρετικούς και την ανοησία που έγραψες ότι η Εκκλησία σέβεται την ελεύθερη βούλησή τους γι αυτό και την αρνείται.
Όταν με πείσεις ότι μπορείς, όχι να ερευνάς, αλλά να καταλαβαίνεις αυτά που διαβάζεις, τότε τα ξαναλέμε.

Filos.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Filos,

Τα όσα έγραψες αφορούσαν τα αβάπτιστα νήπια. Εκτός και αν μου λες ότι έφερες τις συγκεκριμένες εγκυκλίους σαν πηγή για τους αιρετικούς, δηλαδή για ένα θέμα για το οποίο δεν είχαν καμία σχέση.

Επειδή φαίνεται ότι ξεχνάς τι γράφεις, να σου το θυμίσω: "Ο λόγος που δεν τελεί νεκρώσιμες και επιμνημόσυνες ακολουθίες η Εκκλησία για τους αιρετικούς, είναι ο σεβασμός της ελεύθερης βούλησής τους; Αυτή την ελεύθερη βούληση γιατί δεν την σκέφτεται όταν βαπτίζει μωρά;"

Άτα ποιού η ελεύθερη βούληση "δεν γίνεται σεβαστή" σύμφωνα με την άποψή σου; Μπορεί να λες ότι θέλεις, όμως τα γεγονότα σε διαψεύδουν.

Και επειδή πρώτον το θέμα που θέτεις δεν έχει σχέση με το άρθρο και δεύτερον δεν έχω καμία διάθεση να σου γράφω απαντήσεις αφού δεν τις διαβάζεις, θα περιοριστώ από εδώ και πέρα σε απλή επισήμανση των λαθών σου, χωρίς να μπαίνω σε λεπτομέρειες. Έτσι και αλλιώς είναι ξεκάθαρο ότι δεν σε ενδιαφέρει η αλήθεια, απλά θες να δικαιωθείς, και δεν σκοπεύω να σου δώσω την ικανοποίηση ότι "απέδειξες το ψεύδος της Εκκλησίας" επειδή θα έχεις τον τελευταίο λόγο.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

vasilis123 είπε...

Φιλε συνομιλητη
Αγωνιστη

ΕΓΡΑΨΕΣ
Σου υπενθυμίζω ότι ο Νόμος δεν καταλύθηκε, αλλά συμπληρώθηκε.

ΑΠΑΝΤΩ
Περι Του Αγιου Νομου Του Θεου...και περι Της Παλαιας Διαθηκης...σου εχω γραψει εκτενως...οποτε δεν κανεις καλα που μου λες...
''Σου υπενθυμίζω ότι ο Νόμος δεν καταλύθηκε, αλλά συμπληρώθηκε.''
Διοτι σου εγραψα εν εκταση...
Τι εκ Της Παλαιας Διαθηκης...δεν καταργειται...τι τελειοποιειται...και τι πραγματοποιηθηκε...!!!

ΕΓΡΑΨΕΣ
Άρα δεν έπαψαν οι θυσίες, απλά άλλαξαν, καθώς, αντί θυσίες ζώων, έχουμε την τέλια Θυσία που είναι ο Κύριος,

ΑΠΑΝΤΩ
Οι θυσιες ζωων καταργηθηκαν...και πλεον Στην Καινη Διαθηκη...
ΙΣΧΥΕΙ Η ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΜΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΥ - ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ...!!!

ΕΓΡΑΨΕΣ
και η οποία τελείται σε κάθε Θεία Λειτουργία. Το τυπικό, όμως, παραμένει, καθώς δεν υπάρχει κάποια αλλαγή.

ΑΠΑΝΤΩ
Η ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΓΙΝΕ ΑΠΑΞ...και ισχυει για παντα...
Ο Ιησους Χριστος σταυρωθηκε ΑΠΑΞ...δεν ξανασταυρωνεται...!!!
Ασε το τι κανουν οι παπαδες της ορθοδοξιας και οι αλλοι παπαδες των αλλων εκκλησιων...!!!
Το Σαρκικο Σωμα Του Κυριου...ΑΝΑΣΤΗΘΗΚΕ...και ανεληφθη εις Τον Υψιστο Ουρανο...
και ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΕΚΕΙ ΠΑΝΩ...ΑΦΘΑΡΤΟ....
ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΩΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΓΗΣ ΠΙΣΤΩΝ...
ωστε δια Της ΘΕΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ...
Ο ΑΡΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΟΙΝΟΣ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ...
ΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΘΑΥΜΑΣΤΟ ΤΡΟΠΟ...ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΠΙΣΤΟΥ...ΣΑΡΚΑ ΚΑΙ ΑΙΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟ ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΥΨΙΣΤΟ ΟΥΡΑΝΟ...!!!
ΕΤΣΙ το σωμα καθε πιστου...διαλλασσεται...και ενωνεται με Το Αναστημενο Σωμα Του Ιησου Χριστου που βρισκεται Στον Υψιστο Ουρανο...
ετσι...βαθμηδον...''σταυρωνεται''το σωμα καθε πιστου...ΔΗΛΑΔΗ...ΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ Η ΑΜΑΡΤΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΕΙ στην σαρκα του καθε πιστου...
και ετσι καταντα το σωμα του πιστου...ΑΓΙΟ ΚΑΘΑΡΟ χωρις να κατοικει η δυναμη της αμαρτιας μεσα στο σωμα του πιστου...
δηλαδη καταντα το σωμα του πιστου...
σωμα ΑΞΙΟ ΕΝ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ...!!!
Αν καποιος πει...
ελατε να σταυρωσουμε παλι Το Σωμα Του Ιησου Χριστου...
ΠΛΑΝΑΤΑΙ...!!!
Γιατι...
Το Αναστημενο Σωμα Του Ιησου Χριστου...δεν σταυρωνεται...
ΑΛΛΑ ''ΤΡΩΓΕΤΑΙ''...!!!

ΕΙΔΙΚΑ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
Την τελει με ΚΑΚΟΔΟΞΟ ΤΡΟΠΟ...!!!
Τοσο Στα Ευαγγελια...οσο και στην επιστολη του αποστολου Παυλου α'κορινθιους...
διδασκεται ΞΕΚΑΘΑΡΑ πως τελειται Η ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ...
πρωτα οι πιστοι κοινωνουν ΤΟΝ ΑΡΤΟ....
και αφου φανε ΤΟΝ ΑΡΤΟ-ΤΗΝ ΣΑΡΚΑ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ...
κοινωνουν ΤΟ ΚΡΑΣΙ-ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ...
δεν κοινωνουν βουτηγμενο ψωμι σε κρασι...οπως κακοδοξα τελει η ορθοδοξια...!!!

ΒΕΒΑΙΑ
η ορθοδοξια απαντα με τον τροπο της...προφασιζομενη δικαιολογιες...ωστε να στηριξει τον δικο της κακοδοξο τροπο ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ...!!!
και της λεω της ορθοδοξιας...
δηλαδη εσυ ορθοδοξια...
ΤΑΧΑ ΠΙΟ ΕΞΥΠΝΗ ΤΑΧΑ ΠΙΟ ΣΟΦΗ...
ταχα βρηκες να ''κουτσαινει'' Τον Τροπο ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ που διδαξε Ο Ιησους Χριστος....
και συ ταχα πιο εξυπνη...πιο σοφη...τον διορθωσες...!!!...???
ΔΗΛΑΔΗ
την ημερα της κρισης...
ειναι δυνατον Ο Ιησους Χριστος...
να πει στην ορθοδοξια...
''ευγε ορθοδοξια που επισημανες το ''κουτσαιμα'' ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΥ ΔΙΔΑΞΑ ΕΓΩ...ευγε ορθοδοξια που με διορθωσες...???..!!!






vasilis123 είπε...

Φιλε συνομιλητη
Αγωνιστης

ΕΓΡΑΨΕΣ
Όσο για το δεύτερο, ισχυρίζεσαι (αν κατάλαβα καλά) ότι μπορείς από μόνος σου να βγάλεις συμπεράσματα γιατί σε οδηγεί το Άγιο Πνεύμα. Μόνο που πέφτεις σε μέγιστη πλάνη, γιατί ο Κύριος δεν μίλησε για άτομα αλλά για την Εκκλησία Του, την οποία το Άγιο Πνεύμα καθοδηγεί. Δεν μπορεί, λοιπόν, τα όσα πιστεύεις εσύ να έρχονται σε σύγκρουση με τη διδασκαλία της Εκκλησίας και να έχετε και οι δύο δίκιο.

ΑΠΑΝΤΩ
Η εκκλησια ιδρυθηκε απο Τον Ιησου Χριστο τον πρωτο αιωνα...
στην εκκλησια Του Ιησου Χριστου του πρωτου αιωνα υπηρξαν οι αποστολοι...
οι αποστολοι ηταν οι επιλεγμενοι απο Τον Ιησου Χριστο υπηρετες Του...
ωστε δι'αυτων να ακουσουν οι ανθρωποι Τον Λογο Του Ευαγγελιου...και πιστευοντες να απαρτιζουν κατα τοπους την εκκλησια Του Ιησου Χριστου...!!!
Οι εκκλησιες...δηλαδη οι πιστοι...
ΕΝΕΜΕΝΑΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΔΑΧΗ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ...
δηλαδη ηξεραν οτι...
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΝΟΥΝ ΑΣΑΛΕΥΤΟΙ ΣΤΙΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ...
ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΜΗΝ ΤΙΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ...ΝΑ ΜΗΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΟΙΟΥΝ...!!!

ΜΕΤΑ την αναχωρηση των αποστολων...
ενεφανισθησαν οι ψευδοπροφητες - το πνευμα του ψευδους...
οι οποιοι παρισταναν τους συνεχιστες των αποστολων...
οτι ταχα οι αποστολοι τους ειχαν χειροτονισει πρεσβυτερους και ποιμενες στην εκαστοτε εκκλησια του τοπου οπου ζουσαν...
και κατορθωσαν να πλανησουν...
ψυχες αγαθες...ψυχες πιστες που σεβοντουσαν Το Ονομα ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ...
αλλα ηταν αστηρικτοι εις Την Αληθεια Του Ιησου Χριστου...
και δεχτηκαν και πιστεψαν οτι οι ψευδοπροφητες ηταν οντως συνεχιστες των αποστολων...
και εγιναν μελη των εκκλησιων που ιδρυσαν οι ψευδοπροφητες αυτοι...
οι οποιοι ηταν ''ΜΕΓΑΛΑ ΜΑΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΥΣ'' και στο να πλανουν...
μεταχειριζομενοι και ΤΙΣ ΓΡΑΦΕΣ...Τις Οποιες και κρατουσαν ανα χειρας...!!!
Και κατορθωσαν οι ψευδοπροφητες αυτοι...να ιδρυσουν τις δικες τους χριστιανικες εκκλησιες...στις οποιες βεβαιως...ηδη απο την αρχη...υπηρχαν και ψευδοπιστοι...οι οποιοι παρισταναν τους πιστους...για να φαινεται η εκκλησια τους οτι ειναι αληθινη και εχει πιστους...
οι οποιοι ελεγαν στις αγαθες ψυχες-στα υποψηφια θυματα...
αδελφοι ελατε στην εκκλησια μας...ο ποιμενας μας ειναι αγιος ανθρωπος...τον εχει χειροτονησει ο ταδε αποστολος...!!!
Και επειδη οι ψευδοπροφητες σερβιραν μια παραποιημενη-αντιχριστη διδασκαλια...
ΠΟΥ ΓΕΝΙΚΩΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΠΕΡΙ ΑΜΑΡΤΙΑΣ...
γινοταν αρεστη στον πολυ κοσμο που δεν πολυενδιαφερονταν για την ευσεβεια...!!!
Ο πολυς κοσμος εν ψευδοσυνη του...θελει εναν ''αγιο ποιμενα''...
να του λεει οτι ειναι ''παναγιοτατος'' ''σεβασμιοτατος''...
να του λεει με τον τροπο του...
''ανθρωπε...ελα εσυ στην εκκλησια μου...και εγω θα κανω κουμαντο να σωθεις...αλλα εσυ κανε την ''ζωουλα'' σου...
μην σε νοιαζει...εγω θα σε ευλογησω...θα προσευχηθω για σενα....και θα σωθεις...!!!''

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

vasilis123 είπε...

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

ΚΑΙ ΕΤΣΙ
δημιουργηθηκαν μετα την αναχωρηση των αποστολων...οι πρωτες εκκλησιες των πλανημενων χριστιανων...
για τις οποιες ο αποστολος Ιωαννης λεει...

A' Ιωάννου 4:5 Αυτοί εκ του κόσμου είναι· διά τούτο εκ του κόσμου λαλούσι, και ο κόσμος αυτούς ακούει.
A' Ιωάννου 4:6 Ημείς εκ του Θεού είμεθα· όστις γνωρίζει τον Θεόν ακούει ημάς· όστις δεν είναι εκ του Θεού δεν ακούει ημάς. Εκ τούτου γνωρίζομεν το πνεύμα της αληθείας και το πνεύμα της πλάνης.

ΤΟ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ
στους επομενους αιωνες...μεχρι σημερα...η ιστορια επαναλαμβανεται...!!!

ΑΡΑ ΛΟΙΠΟΝ
2 η 10 η 100 η 1000 η παραπανω πιστοι...
για να μην ειναι εκκλησια πλανημενων πιστων...
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΑΙΩΝΑ...
ΘΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΟΥΝ ΝΟΕΡΑ ΔΙΑ ΤΩΝ ΓΡΑΦΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΚΑΙΝΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ...
πρεπει να διαβαζουν ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ (και ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ)...
και να κοιτανε...
ΝΑ ΕΜΜΕΝΟΥΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΙΣ ΔΙΔΑΧΕΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ...
να κοιτανε...
ΝΑ ΜΙΜΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΜΗ ΠΛΑΝΗΜΕΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΑΙΩΝΑ...!!!

Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ (και οχι μονο αυτη βεβαιως)
ειναι χριστιανικη εκκλησια στην οποια εχει εισελθει το πνευμα του ψευδους...
διδασκει μεν ΑΛΗΘΕΙΑ...αλλα διδασκει και πολλες ΚΑΚΟΔΟΞΙΕΣ...!!!

ΠΑΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ...
που ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ...
ΕΙΝΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΛΑΝΗΜΕΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ...!!!

ΕΙΘΕ ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΚΟΔΟΞΙΕΣ...και να τις εγκαταλειψουν...!!!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Βασίλη,

Σου έχω εξηγήσει ότι η προσωπική σου άποψη δεν αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο των όσων λες. Εάν δεν μου δείξεις να σε ποιό σημείο υπάρχει στην Αγία Γραφή ρητή απαγόρευση για κάτι, τότε δεν μπορείς να ισχυρίζεσαι ότι απαγορεύεται.

Τα όσα γράφεις αποτελούν προσωπική άποψη, και αποδεικνύουν ότι δεν γνωρίζεις τη θεολογία της Εκκλησίας. Εάν θέλεις να μου δώσεις πηγές που να δείχνουν ότι η Εκκλησία κάνει κάτι αντίθετο προς την Αγία Γραφή, πολύ ευχαρίστως να το συζητήσω. Δεν μπορώ, όμως, να συζητήσω σοβαρά με κάποιον που πιστεύει ότι κατευθύνεται από το Θεό ενώ λέει πράγματα που δεν ισχύουν. Ότι λές πρέπει και να το τεκμηριώνεις με ακρίβεια.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Βασίλη,

Επειδή βλέπω ότι μέχρι να σου απαντήσω έγραψες και άλλα, απαντώ και σε αυτά:

Εφόσον η Εκκλησία δεν καταλύεται, άσχετα με το αν υπάρχουν μέσα της ανάξια άτομα, θα πρέπει να μου δείξεις ποιός κράτησε αναλλοίωτες τις διδασκαλίες της Εκκλησίας από τον Κύριο και τους αποστόλους μέχρι σήμερα.

Δεν με ενδιαφέρει ποιός κατά τη γνώμη σου είναι κακόδοξος, αλλά ποιός έχει την Αλήθεια. Άρα άσε στην άκρη τα "λάθη" της Ορθοδοξίας, και ξεκαθάρισε πρώτα ποιά είναι η Εκκλησία. Μετά θα δούμε ποιός έχει λάθη.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

vasilis123 είπε...

Φιλε συνομιλητη
Αγωνιστη

ΕΓΡΑΨΕΣ
Θα μου πεις όμως, γιατί να έχει δίκιο η Εκκλησία και όχι εσύ; Θα σου απαντήσω, γιατί έτσι είπε ό Κύριος. Στην Αγία Γραφή αναφέρεται ότι η Εκκλησία δεν θα καταλυθεί ποτέ (Ματθ. ΙΣΤ' 18). Άρα δεν μπορεί να κάνει λάθος, και άρα δεν μπορείς να σωθείς αν δεν ενταχθείς σ' αυτήν. Πνεύματα που σε οδηγούν μακρυά της και σε πείθουν ότι μπορείς να βρεις την Αλήθεια μόνος σου είναι πονηρά πνεύματα, και δεν πρέπει να τα ακούς.

ΑΠΑΝΤΩ
Δικιο εχουν οι αποστολοι...!!!
Εκκλησια που διδασκει διδασκαλιες οι οποιες ΟΛΟΦΑΝΕΡΑ...
διαφοροποιουνται απο ΤΙΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ...
ειναι εκκλησια πλανημενων χριστιανων...!!!
Πας πιστος...οντας μελος μιας χριστιανικης εκκλησιας του σημερα...
αν διαβαζοντας ΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ...και προσευχομενος Στον Ιησου Χριστο να του δινει Φωτιση και Νοηση να εννοει ΟΡΘΑ ΤΑ ΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ...
ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ
οτι η εκκλησια στην οποια ανηκει....τον διδασκει και ΚΑΚΟΔΟΞΙΕΣ...
θα κανει καλα να εγκαταλειψει τις κακοδοξεις αυτες...
δεν εχει να φοβηθει τιποτα...
ΑΥΤΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΟ ΨΕΥΔΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΟΛΛΑΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ...!!!

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
αν η ορθοδοξια...ηταν πραγματικα καθαρη απο πλανες...αν ηταν μη πλανημενη χριστιανικη εκκλησια...
θα επρεπε να ισχυει...
να ταυτιζοταν εντελως με ΤΙΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ...!!!
ΕΠΕΙΔΗ
η ορθοδοξια εχει διδασκαλιες που ΞΕΚΑΘΑΡΑ διαφοροποιουνται απο ΤΙΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ...
γι'αυτο ειναι μια χριστιανικη εκκλησια πλανημενων χριστιανων...!!!

Το αυτο ισχυει και για τις αλλες πλανημενες χριστιανικες εκκλησιες του σημερα...!!!



Ανώνυμος είπε...

Αγωνιστή, ισχυρίστηκες ότι αιρετικοί, μη χριστιανοί και αβάπτιστα νήπια, δεν αποκλείονται αυτομάτως από τη βασιλεία του Θεού. Στις εγκυκλίους όμως αναφέρεται ότι κυρίαρχη θεολογική θέση της Ορθοδοξίας είναι ο αποκλεισμός τους, όμως ποτέ δεν ξέρεις, Κύριος αποφασίζει. Αναμένεται προφανώς νέο φως για να απαντηθεί με σαφήνεια το ερώτημα.

Για τους αιρετικούς αναφέρει επίσης ότι αποκλείονται από τις νεκρώσιμες και επιμνημόσυνες δεήσεις, όχι λόγω σεβασμού της ελεύθερης βούλησής τους όπως εντελώς ανορθόδοξα ισχυρίζεσαι αλλά επιτιμώντας αυτούς, ως ξένα σώματα της Εκκλησίας.
Το ανέφερα αυτό όχι σε σχέση με τα αβάπτιστα νήπια αλλά επειδή, ενώ η Ορθοδοξία ούτε νεκρούς δεν θέλει να τους δει, εσύ επιμένεις ότι βρίσκουν θέση στον Παράδεισο.
Αν η Ορθοδοξία σεβόταν την ελεύθερη βούληση των νεκρών αιρετικών θα σεβόταν και την ελεύθερη βούληση των νηπίων.

Εγώ μαζί σου είμαι. Συμφωνω ότι αιρετικοί αλλά και οι μη χριστιανοί μπορούν να βρεθούν στη βασιλεία των ουρανών. Συμφωνώ ότι οι δογματικές ορθότητες, τα μυστήρια και τα τελετουργικά μύησης, δεν είναι απαραίτητα και δεν αποτελούν κριτήρια με τα οποία σώζεται ο άνθρωπος. Άλλα όμως λέει το δόγμα σου κι εσύ φαντάζεις αιρετικός.

Filos.

ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...

Τατιάνα Μελιδόνη,

Κάνεις ένα μεγάλο ατόπημα.

Βάζεις στον ίδιο παρονομαστή την Κιβωτό της Διαθήκης, που μέσα στην οποία κατόπιν θεϊκής εντολής υπήρχαν οι πλάκες με τις δέκα εντολές, που ο Θεός έγραψε με τα ίδια του τα χέρια.

Και συγκρίνεις την Κιβωτό της Διαθήκης με τις ΑΓΙΕΣ ΠΑΝΤΟΦΛΕΛΣ του Αγίου Διονυσίου της Ζακύνθου.

Και σε ερωτώ, γιατί οι ΠΑΝΤΟΦΛΕΣ του Αγίου Διονυσίου έχουν αγιοσύνη, ενώ οι ΠΑΝΤΟΦΛΕΣ του Αγίου Παϊσίου αποσύρθηκαν κακήν κακώς, αυτές δεν είχαν αγιοσύνη;

Σε αυτά να απαντήσεις και για τα άλλα βλέπουμε...



ΑΓΙΕΣ ΠΑΝΤΟΦΛΕΣ που αποσύρθηκαν...(κλικ πάνω στο κείμενο για να τις δείτε.)

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Βασίλη,

Επαναλαμβάνω: αφού απορρίπτεις την Ορθοδοξία, πες μου ποιά είναι η Εκκλησία. Νομίω το ερώτημά μου είναι ξεκάθαρο, και αφού το απαντήσεις μπορούμε να συζητήσουμε αν έχεις δίκιο ή όχι.

Δεν έχει νόημα να γράφεις μεγάλα σχόλια με προσωπικές απόψεις και γενικότητες, γιατί δεν αποτελούν στοιχεία. Απλά κουράζεσαι χωρίς λόγο.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Filos,

Δεν θα ανοίξουμε πάλι θέματα για τα οποία σου έχω ήδη απαντήσει.

Στις εγκυκλίους που μου έδωσες δεν αναφέρεται τίποτα από όσα ισχυρίζεσαι, και με ελάχιστη έρευνα ο καθένας μπορεί να το διαπιστώσει μόνος του.

Ο αιρετικός δεν μπορεί να συμμετέχει στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας, αφού την απορρίπτει. Από εκεί και πέρα, η κρίση γίνεται από το Θεό, και τα μέτρα με τα οποία θα κρίνει τον καθένα μας είναι άγνωστα.

Μόνη εξαίρεση αποτελούν οι αμετανόητοι αιρετικοί (αυτοί που αναφέρονται στις εγκυκλίους), οι οποίοι παρέμειναν εν γνώση τους στην πλάνη μέχρι το τέλος, και οι οποίοι αυτοκολάζονται, καθώς δεν θέλουν την αγάπη του Θεού.

Όσο και να προσπαθείς, δεν πρόκειται να πείσεις κανέναν. Σταμάτα, λοιπόν, να φέρεσαι λες και έχεις να κάνεις με ανίδεους που δεν γνωρίζουν την πίστη τους και παρασύρονται από κάθε ψεύδος που χρησιμοποιείς.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Tatiani Melidoni είπε...

ΕΛΛΗΝΑ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ

Μάλλον συγχύστηκες, γιατί βλέπω ότι μπέρδεψες και το όνομά μου. Βέβαια αυτό μπορεί να έχει να κάνει με το ότι -όπως έγραφες παλαιότερα- δεν αντέχεις ούτε να με βλέπεις, οπότε ίσως δεν αντέχεις ούτε να γράψεις το όνομά μου...

Αλλά πέρα από την πλάκα, έχω να πω τα εξής:

Το ότι εσένα δεν σου αρέσει ένα γεγονός είναι δικάιωμά σου. Το να το γελοιοποιείς με υποτιμητικές εκφράσεις επειδή δεν σου αρέσει είναι μια απαράδεκτη πρακτική. Το ίδιο είναι και το να προσπαθείς να ταυτίσεις μία περίπτωση με όλες τις άλλες για να βγεις δικαιωμένος...

Το ότι υπάρχουν άνθρωποι που για διάφορους λόγους θα πουν ψέματα δεν θα έπρεπε να σε εκπλήσσει τόσο, αφού και εσύ το έχεις κάνει αρκετές φορές μέχρι τώρα. Επίσης, γιατί να σου απαντήσω για κάτι στο οποίο δεν είχα την παραμικρή συμμετοχή...?
Δεν νομίζω ότι μπορείς σοβαρά να κατηγορήσεις την Εκκλησία για κάτι που έκανε ένα από τα μέλη της και μάλιστα κρυφά. Αν μη τι άλλο, θα έπρεπε να δεχτείς ότι η Εκκλησία αντιμετώπισε το θέμα σωστά, αφού έκανε έρευνα και όταν διαπιστώθηκε ότι υπήρχε πρόβλημα το διόρθωσε...

Και για να κλείσουμε, θα δανειστώ κάτι από τα σχόλια του Αγωνιστή, και θα σε ρωτήσω το εξής: Αφού η Εκκλησία δεν καταλύεται, άσχετα με το αν υπάρχουν μέσα της ανάξια πρόσωπα, θα πρέπει να μου δείξεις ποιος κράτησε αναλλοίωτες τις διδασκαλίες της Εκκλησίας από τον Κύριο και τους αποστόλους μέχρι σήμερα. Άρα πες μας, πού βρίσκεται η Αλήθεια...?

ΧΡΗΣΤΟΣ είπε...

Αγαπητοί μου, νομίζω πως ολοκληρώθηκε και αυτός ο κύκλος του διαλόγου. Για μία ακόμη φορά - παρά του περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις μου - επέτρεψα σχόλια εκτός του θέματος του διαλόγου. Σας ευχαριστώ για την συμμετοχή σας.

Χρήστος - αντιαιρετικός

Υ.Γ. Tatiani και Έλληνα της Ολλανδίας, ελπίζω να ηρεμήσετε τώρα, και στον επόμενο διάλογο να είστε πιο νηφάλιοι και χωρίς προσωπικές αντιπαραθέσεις.

Unknown είπε...

Για οσους γνωριζουν ο Χριστος ειναι εμπειρια.Αυτα που γραφει η Καινη Διαθηκη ειναι απλα μια προγευση.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...