ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ, ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

Τελευταία Νέα του "Αντιαιρετικός"

Ευχαριστούμε όλες και όλους εσάς που επισκέπτεστε το ιστολόγιο μας ... Διαβάστε την καινούργια σελίδα μας "Απάνθισμα Πατερικών Κειμένων" ...ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ, ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

30 Ιουν 2013

ΓΙΟΓΚΑ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ: ΔΥΟ ΙΔΙΟΙ ΔΡΟΜΟΙ;

του Αρχιμανδρίτου
Γρηγορίου Κωνσταντίνου
Διδάκτορος Θεολογίας



Τι είναι Γιόγκα
Για πολλούς ανθρώπους στην Δύση και εδώ στην Ελλάδα οι θεωρήσεις για την Γιόγκα παρουσιάζονται σαν ένα απλό σύστημα σωματικής άσκησης, ένα καθαρά γύμνασμα του σώματος, που βοηθά στην ηρεμία και την θεραπεία των ψυχικών και σωματικών παθήσεων. Αλλά εάν δούμε όμως την ιστορία και την φιλοσοφία της Γιόγκα ανακαλύπτουμε ότι δεν αποτελεί μια πρακτική άσκησης του σώματος αλλά ένας παλαιός λανθασμένος τρόπος πνευματικής αναζήτησης. Πέραν από την εξωτερική έμφαση ως ένα ξεκάθαρο σωματικό γύμνασμα, σε κάθε είδος και μορφή που παρουσιάζεται, πρέπει να έρθουν στην επιφάνεια οι ιστορικές ρίζες αυτής της πρακτικής...
Η Γιόγκα είναι η ένωση, η ένωση με το πεπερασμένο, το μεταβατικό, με το άπειρο, με το αιώνιο εγώ. Ο όρος Γιόγκα εξαρτάται κυρίως στην ινδουιστική αντίληψη με τον Βράχμα. Ο Βράχμα είναι μια απρόσωπη θεϊκή ουσία που είναι παντού και σε όλα και είναι κρυμμένη από όλα. Αυτό που μας έρχεται δηλαδή ως αναζήτηση πνευματικής και σωματικής άσκησης της ινδουιστικής θρησκευτικής πίστης μας βοηθά να κατανοήσουμε τι στην πραγματικότητα συμβαίνει. Στις Ουπανισάδες αναφέρεται : «Ενωθείτε στο φως μέσα σας με το φως του Βράχμα». Το 150 μ.Χ. ο δάσκαλος της Γιόγκα συστηματοποίησε την Γιόγκα σε οκτώ σημεία ή άκρα. Αυτά τα οκτώ σημεία, σαν μια σκάλα, υποτίθεται οδηγεί από την άγνοια στην φώτιση. Δηλαδή η Γιόγκα αποτελεί μια πανάρχαιη πνευματική άσκηση αναζήτησης ενός μεταφυσικού, που είναι βαθειά ριζωμένη στην Ινδουιστική Θρησκεία. Υπό τις συνθήκες αυτές και τις εν συντομία αναφορές της Γιόγκα, πρέπει να αναρωτηθούμε εάν πραγματικά ένας χριστιανός μπορεί να συμμετάσχει ή να κάνει γιόγκα;

Θεός και άνθρωπος

Η έννοια του θεού στην Γιόγκα και στην Ορθοδοξία είναι τελείως διαφορετικές. Η ένωση με το θείο που προσκαλεί η Γιόγκα είναι η βίωση αυτής της ένωσης. Αλλά όταν η Γιόγκα μιλά για το θεό ή το θείο ή τον βράχμα ταυτίζεται με όλες τις πρακτικότητες, αφού είναι απρόσωπο, μια πνευματική ουσία, μια άγνωστη και αόρατη δύναμη. Αυτό είναι Πανθεϊσμός, τα πάντα είναι θεός. Στον Χριστιανισμό ο Θεός είναι πρόσωπο και δημιουργός του σύμπαντος κόσμου. Υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ Δημιουργού και δημιουργίας, δεν ταυτίζονται. Ο Θεός είναι πρόσωπο που έρχεται σε σχέση με άλλα πρόσωπα, η δημιουργία είναι κτιστή.
Η άλλη βασική επίσης διαφορά είναι οι απόψεις για τον άνθρωπο. Η φιλοσοφία της Γιόγκα διδάσκει ότι τα πάντα είναι θεός, άρα και ο άνθρωπος. Τα θεμελιώδεις προβλήματα του ανθρώπου καθώς και οι λύσεις για την Γιόγκα είναι στο θέμα της άγνοιας. Η λύση είναι η φώτιση, μια εμπειρία. Αυτή η λύση, η οποία είναι στόχος της Γιόγκα μπορεί να επιτευχθεί μόνο με πολλή προσωπική προσπάθεια. Για την Εκκλησία και τον Χριστιανισμό όμως το πρόβλημα δεν είναι η άγνοια αλλά η αμαρτία. Η αποτυχία του ανθρώπου να συμμορφωθεί κατά το αρχέτυπο πρότυπο. Στο πρόσωπο του Χριστού λοιπόν ο Θεός και ο άνθρωπος συμφιλιώθηκαν, ο χριστός «αίρων την αμαρτία του κόσμου», η σωτηρία είναι δώρο όχι ανάγκη ή δεν μπορεί ποτέ να την κερδίσει, εφόσον στην Γιόγκα η κυκλική κίνηση είναι επ’ άπειρον. Με τον τρόπο αυτό, η γιόγκα είναι μια θρησκευτική πρακτική που υποστηρίζει τον παγανισμό ή τον μονισμό.  Αυτό μας οδηγεί στην άρνηση στην διάκριση μεταξύ δημιουργίας και Δημιουργού, μέχρι σε σημείο άρνησης ενός Δημιουργού Θεού. Σήμερα αυτό αποκαλείται Νέα Εποχή, Νέα Πνευματικότητα ή Ολιστική Πνευματικότητα, οι οποίες είναι δεσμευμένες απολύτως στον πανθεϊσμό και τον παγανισμό. Το σύμπαν είναι ένας ζωντανός οργανισμός με πνευματική δύναμη προς τα πάντα. Έτσι, τα πάντα είναι αλληλένδετα με τη δύναμη της ζωής ή την ψυχή του κόσμου. Η δύναμη της ζωής εκδηλώνεται ως πνευματικά όντα ( για τους χριστιανούς αυτά είναι δαίμονες) που χειρίζονται την πορεία των γεγονότων παγκοσμίως.
Η αντίθεση και η άρνηση της πρακτικής της γιόγκα είναι εξ απόψεως απορριπτέα, διότι:
1. Δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ Δημιουργού και δημιουργίας: «οίτινες μετάλλαξαν την αλήθειαν του Θεού εν τω ψεύδει, και  εσεβάσθησαν και ελάτρευσαν τη κτίσει παρά τον κτίσαντα, ος εστιν ευλογητός εις τους αιώνας· αμήν» (Ρωμ. 1,25).
2.   Ο Χριστός δεν είναι Σωτήρας και Θεός αλλά ένας απλώς διαφωτιστής.
3.   Δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ του καλού και του κακού, αφού όλα είναι ένα. Αυτό οδηγεί σε ένα θρησκευτικό πλουραλισμό και άρνηση ης αληθείας.
4. Κτίση και άνθρωπος είναι ένα. Δηλαδή μειώνεται η κορωνίδα της δημιουργίας.
5. Δεν υπάρχει καμία διάκριση μεταξύ των θρησκειών και όλων των πνευματικοτήτων με αποτέλεσμα να μιλάμε για μια αόριστη πνευματικότητα.

Είδη Γιόγκα

Bhakti Γιόγκα
Αυτό το σύστημα της γιόγκα επιδιώκει τη σωτηρία μέσω ενός. Ο τρόπος με τον οποίο η σωτηρία επιτυγχάνεται είναι μέσω πράξεων στο πλαίσιο της γιόγκα, δεν είναι μια αφοσίωση σε μια προσωπική εμπειρία του Θεού μέσω του δώρου του Θεού χάριτος, όπως αποκαλύπτεται στη Γραφή. Η Bhakti γιόγκα βασίζεται στην πεποίθηση ότι είμαστε εκδηλώσεις του Θεού, θολώνοντας τα όρια ανάμεσα στο Θεό και τον άνθρωπο. Σε αυτό το σύστημα, "ό,τι υπάρχει μέσα στο Θεό, αλλά όλα δεν είναι Θεός… Ο κόσμος και οι ψυχές είναι πραγματικές, αλλά είναι επίσης μέρος της ύπαρξης του Θεού, και όχι χωριστά από αυτόν. Αυτό φαίνεται καθαρά μέσα από ταινίες, όπως το Avatar. Βρίσκεται επίσης σε αυτούς που πιστεύουν σε βράχους, δέντρα, νερό και άλλα μέρη της δημιουργίας. Η ιδέα ότι υπάρχει μια αόριστη πνευματικότητα που εκδηλώνεται μέσα από όλα  τα πράγματα της δημιουργίας είναι μια υποσυνείδητη πεποίθηση των περισσότερων νέων και η φιλοσοφία αυτή ενισχύεται μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί νέοι άνθρωποι προτιμούν να αποκαλούν τους εαυτούς τους πνευματικούς και όχι να ταυτιστούν με μια θρησκεία.

Hatha Γιόγκα
Αυτό το σύστημα της γιόγκα στηρίζεται σε σωματική δραστηριότητα και είναι το είδος της γιόγκα που πιο συχνά ασκείται στη Δύση. Πράγματι, οι περισσότερες δυτικές κοινωνίες σκέφτονται την γιόγκα, μόνο  ως μια σωματική άσκηση, αλλά η Hatha γιόγκα είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια σωματική γυμναστική. Η πράξη αυτής τη γιόγκας στοχεύει στην επίτευξη μιας αλλαγμένης κατάστασης στην συνείδηση και γίνεται με την μέθοδο της αναπνοής.

Jnana Γιόγκα
Η Jnana γιόγκα θα μπορούσε να περιγραφεί ως γιόγκα για τους διανοούμενους  ή επιδιώκει τη σωτηρία μέσω της πνευματικής γνώσης και της διάκρισης από τους γιόγκα για τους φιλοσόφους.  Αλλά αυτό δεν είναι το τέλος της Jnana αλλά μόνο η αρχή. Ο τελικός στόχος της Jnana είναι αποστασιοποίηση από την αρετή. Αυτή η μορφή της γιόγκα που ριζώνει σε μια αισθητική αναπαράσταση του Χριστιανισμού, συνήθως αναφέρεται ως θεολογία της φτώχειας. Στον πυρήνα της, η θεολογία της φτώχειας αποφεύγει το υλικό υπέρ του πνευματικού. Η γνώση είναι πιο ακριβό από το φυσικό. Αλλά η Αγία Γραφή είναι σαφής ότι τόσο η σωματική  όσο και η πνευματική υπόσταση του ανθρώπου είναι η δημιουργία του Θεού και είναι καλά και όχι απόβλητα.

Karma Γιόγκα
Πολλοί άνθρωποι λειτουργούν με το σύστημα του κάρμα ακόμα και αν δεν ασκούν πρακτική της γιόγκα. Με απλά λόγια, το κάρμα είναι ένα σύστημα της γιόγκα που βασίζεται στη σωτηρία μέσω καλών έργων.

Kundalini Γιόγκα
Η Kundalini γιόγκα προσπαθεί να ξυπνήσει την θεία ενέργεια που είναι ανενεργής στην σπονδυλική στήλη, όπως ένα φίδι είναι κουλουριασμένο. Μέσω του ελέγχου του αναπνευστικού συστήματος αυτή η πρακτική στοχεύει να ελέγξει το σώμα.

Ράτζα Γιόγκα
Η Ράτζα Γιόγκα διδάσκει ότι ο νους είναι το μεγαλύτερο μέρος του σώματος, και ότι από τον έλεγχο στο μυαλό μας, μπορείτε να κυριαρχήσει στο σώμα μας. Σε αυτό το σύστημα, οι έντονες ασκήσεις έχουν ως  στόχο να βοηθήσουν το σώμα  να υποταχθεί στον νου. Το σύστημα αυτό φαίνεται στο γεγονός ότι για να ευημερήσει στην ζωή του  κανείς, πρέπει να κυριαρχήσει στο νου και να διώξει τις μικρές σκέψεις. Αυτό έχει οδηγήσει σε μια λατρεία της αυτοεκτίμησης που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να παραγκωνίσουν κάθε αμφιβολία για τον εαυτό τους και την εμπιστοσύνη ότι το μόνο πράγμα που πρέπει να φοβόμαστε είναι ο ίδιος ο φόβος.
Η πρακτική της γιόγκα εν σχέση με την ορθοδοξία δηλαδή δεν είναι δύο παράλληλοι δρόμοι, αλλά αντίθετοι. Οι πρακτικές της αναπνοής, του φιδιού κ. ά. είναι όχι μόνο πνευματικά αλλά και σωματικά επικίνδυνες, ξένες προ την ορθόδοξη πνευματικότητα.
 
 
 
 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Προσοχή! Χωρίς όνομα ή κάποιο ψευδώνυμο δεν γίνεται δημοσίευση σχολίου. Επίσης δεν πρέπει να είναι υβριστικό και άσχετο με το θέμα του άρθρου.

178 σχόλια:

Παναγιώτης Μακρής είπε...

Η γιόγκα είναι μια πρακτική των άπω ανατολικών θρησκειών και κατ'επέκταση ασυμβίβαστη με την Ορθόδοξη διδασκαλία προσωπικώς την θεωρώ τον δούρειο ίππο της νέας εποχής για την ακρίβεια δεν είναι μόνο η γιόγκα αλλά και όλες οι υπόλοιπες άπω ανατολίτικες πρακτικές όπως: το ρείκι, ο βελονισμός, η ομοιοπαθητική, οι πολεμικές τέχνες και άλλα παρόμοια. Καλό είναι να ενημερώνεται ο κόσμος πάνω σε τέτοια θέματα.

Κωνσταντίνος είπε...

Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σας π.Γρηγόριε. Συγχαρητήρια.

Ανώνυμος είπε...

Γιώργος
ενδιφέρον, σύντομο και περιεκτικό για την σχέση γιόγκας και γυμναστικής. Συγχαρητήρια π. Γρηγόριε για την ενημέρωση........

Ανώνυμος είπε...

Χριστιανός Ορθόδοξος είμαι αλλά θέλω να ρωτήσω κάτι.
Γιατί όταν βλέπω έναν χριστιανό, βλέπω έναν ηττοπαθή κακομοίρη ενώ όταν βλέπω έναν που κάνει γιόγκα βλέπω έναν άνθρωπο αισιόδοξο με θετική ενέργεια;

Πάνος από Αθήνα

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Πάνο,

Μάλλον δεν βλέπεις σωστά τα πράγματα. Και μόνο το γεγονός ότι χρησιμοποιείς όρους όπως "θετική ενέργεια" δείχνει ότι έχεις επηρεαστεί από τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται η γιόγκα, με αποτέλεσμα να την βλέπεις μόνο θετικά.

Δεν μπορώ να καταλάβω πώς χαρακτηρίζεις τον κάθε Χριστιανό "ηττοπαθή κακομοίρη", τη στιγμή που υπάρχουν τόσα παραδείγματα αγίων που δείχνουν το ακριβώς αντίθετο. Μια τέτοια τοποθέτηση ταιριάζει μάλλον σε έναν κοσμικό άνθρωπο που κοιτάει μόνο το πώς θα ζήσει καλά τη ζωή του, όχι σε ένα Χριστιανό ο οποίος καταλαβαίνει κάτι περισσότερο.

Όσο για το πόσο αισιόδοξοι είναι όσοι κάνουν γιόγκα, είσαι σίγουρος ότι όντως έτσι έχουν τα πράγματα; Η πρακτική της γιόγκα έχει ως σκοπό (σύμφωνα με εκπρόσωπό της) να σκοτώσει τον άνθρωπο, για να εμποδίσει τη συσσώρευση κάρμα. Δεν νομίζω πως μία τέτοια μέθοδος μπορεί να βγάζει αισιόδοξους ανθρώπους. Μήπως, λοιπόν, αυτό που βλέπεις είναι μόνο η επιφάνεια, η οποία παρουσιάζεται ωραιοποιημένη για να τραβήξει το ενδιαφέρον;

Φιλικά,
Αγωνιστής

Ανώνυμος είπε...

Η θετική ενέργεια είναι αντιχριστιανική δηλαδή;

Πάνος

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχω επηρεαστεί από τίποτα. Επειδή έκανα μια ερώτηση αμέσως με στήσατε στον τοίχο; Και γιατί να πάρουμε παράδειγμα από αγίους; Γιατί πρέπει να πιάνουμε τα άκρα; Εγώ δεν μίλησα για ανθρώπους της γιόγκα που έχουν φτάσει στα ανώτερα επίπεδα. Ας μιλήσουμε σε απλή βάση. Ο απλός καθημερινός άνθρωπος, που κάνει γιόγκα, έχω παρατηρήσει ότι εκπέμπει θετική ενέργεια, αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση, διάθεση... πράγματα που κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να συναντά κανείς στους χριστιανούς. Αντίθετα όμως, παρατηρώ, ότι άνθρωποι που εκκλησιάζονται, που ακολουθούν τον χριστιανισμό, βγάζουν μια ηττοπάθεια. Η εικόνα τους είναι καταθλιπτική και αν τους ακούσεις να μιλάνε σου λένε: ''τί ξέρω εγώ ταπεινός; ο δούλος του Θεού;'' Σταυρώνουν τα χεράκια τους μπροστά στην κοιλιά, γέρνουν και το κεφαλάκι προς τα κάτω και είναι χριστιανοί. Σας το ξαναλέω, είμαι χριστιανός Ορθόδοξος, δεν παρακολουθώ γιόγκα (δεν με ενδιαφέρει καν αυτό), δεν αισθάνομαι να έχω επηρεαστεί από κάτι γιατί δεν παρακολουθώ τίποτα που να σχετίζεται με τη γιόγκα. Έκανα απλά μια ερώτηση, και πήρα μια απάντηση για αγίους και για θετικές ενέργειες που μάλλον καταλαβαίνω ότι οι χριστιανοί θεωρούν καί τη θετική ενέργεια αμάρτημα (?). Εγώ νομίζω ότι οι χριστιανοί πρώτοι απ΄όλους έπρεπε να έχουν σούπερ θετική ενέργεια. Σούπερ αισιοδοξία, σούπερ καλή διάθεση αλλά δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν βλέπω. Δείτε ακόμα και στις ταινίες στην τηλεόραση, στον παλιό και στον νέο κινηματογράφο. Όταν θέλουν να παρουσιάσουν ένα χαρακτήρα ''χαζό'', ντύνουν έναν με γυαλιά και κολλημένο μαλλί, του δίνουν και μια Αγία Γραφή και έτοιμος ο χριστιανικός χαρακτήρας, και ύστερα με ρωτάτε γιατί μιλάω έτσι και από που έχω επηρεαστεί. Ενώ εγώ έθεσα απλά μια ερώτηση. ΠΩΣ γίνεται αυτοί που κάνουν γιόγκα να είναι μες την υπεραισιοδοξία, ενώ οι χριστιανοί κλαίνε τη μοίρα τους; Τί κάνουμε λάθος εμείς οι χριστιανοί;

Πάνος από Αθήνα

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Πάνο,

Ξεκινώ από το πρώτο σου ερώτημα: ο όρος "θετική ενέργεια", αν και δυστυχώς έχει περάσει στο λεξιλόγιο πολλών χριστιανών, προέρχεται καθαρά από χώρους εκτός Εκκλησίας, και μάλιστα χώρους που συχνά ασκούν και πρακτικές όπως η γιόγκα. Άρα καλό είναι να αποφεύγουμε να τον χρησιμοποιούμε.

Γιατί σου φαίνεται ηττοπάθεια να είναι κανείς ταπεινός; Αντιθέτως, ο ταπεινός άνθρωπος είναι πολύ πιο μαχητικός από τους περισσότερους ανθρώπους, αφού δίνει μάχη κατά των παθών του. Ούτε πιάνει κανείς τα άκρα όταν μιλάει για τους αγίους. Αυτοί είναι το παράδειγμα που καλείται να ακολουθήσει ο Χριστιανός.

Λες ότι αυτοί που κάνουν γιόγκα φαίνονται πιο αισιόδοξοι και δυναμικοί. Είσαι σίγουρος, όμως, ότι είναι έτσι και όταν δεν τους βλέπεις; Υπάρχουν σοβαρές επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι η πρακτική της γιόγκα είναι επιβλαβής για τον οργανισμό (κάτι που όπως σου έγραψα αποδέχονται και οι ίδιοι οι εκπρόσωποί της). Γιατί, λοιπόν, δεν εμπιστεύεσαι τη γνώμη τους;

Ένας άνθρωπος που παίρνει ναρκωτικά έχει στιγμές έντονης ενεργητικότητας, μέχρι να περάσει η επίδρασή τους. Θα έλεγες ότι τα ναρκωτικά κάνουν καλό, βασιζόμενος μόνο στο ότι δείχνουν πιο δυναμικοί και απορρίπτοντας τη γνώμη των ειδικών;

Το τι δείχνει η τηλεόραση ή οι ταινίες δεν νομίζω πως έχει νόημα να το συζητήσουμε σοβαρά, καθώς το πρότυπο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο κοσμικός (και συχνά νεοεποχίτης) άνθρωπος, και φυσικά όχι ο Χριστιανός. Επόμενο είναι, λοιπόν, να προσπαθούν να υποβιβάσουν ότι δεν τους συμφέρει.

Μην περιορίζεσαι, λοιπόν, μόνο σε ότι βλέπεις, καθώς αυτό που βλέπουμε συχνά είναι απλά μια βιτρίνα που σκοπό έχει να μας παραπλανήσει. Εφόσον η Εκκλησία απορρίπτει τη γιόγκα, έχε εμπιστοσύνη ότι ξέρει καλύτερα, άσχετα με το πώς οι εκτός Εκκλησίας χώροι παρουσιάζουν το θέμα.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

Πάνο από Αθήνα,

Φίλε μου, σε λάθος σάιτ μπήκες να κάνεις πολιτισμένο και αφανάτιστο διάλογο.

Εδώ αν πεις κάτι που δεν δέχονται οι «απολογητές» θα βρεθείς μπροστά σε λιθοβολισμό και το θύμα θα είσαι εσύ.

Νομίζεις ότι μόνο το ισλάμ έχει τζιχαντιστές με μαύρα ράσα και μούσι;
Για να μη με παρεξηγήσεις, ξεκαθαρίζω ότι, εγώ δεν είμαι παπάς.

Όσο για την Γιόγκα, έχει λάβει θέση η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σας αγαπητέ ''Αγωνιστής'' και ''ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ''.
Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας και τον χρόνο σας.
Έθεσα ένα ερώτημα στο οποίο δεν πήρα κάποια απάντηση.
Η θετική ενέργεια είναι αντιχριστιανική; Και όταν λέμε θετική ενέργεια, χωρίς εισαγωγικά, χωρίς παρενθέσεις και αστερίσκους. Εννοούμε θετική ενέργεια έτσι όπως γράφεται και προφέρεται στα ελληνικά. Τώρα αν εσείς βάζετε τις λέξεις σε εισαγωγικά και αντί για θετική ενέργεια εννοείτε κάτι άλλο, τότε μάλλον κάνουμε διάλογο σε διαφορετική βάση.
Το απλό και αθώο μου ερώτημα είναι:
-Το να έχει ο άνθρωπος θετική ενέργεια, είναι κάτι τι αντιχριστιανικό;

''Αγωνιστής'' Με ρωτάς:
Γιατί σου φαίνεται ηττοπάθεια να είναι κανείς ταπεινός;
Απαντώ:
Δεν μου φαίνεται ηττοπάθεια η ταπεινότητα, άλλωστε την ταπείνωση εγώ την αντιλαμβάνομαι πολύ διαφορετικά απ΄ότι τη διδάσκει η Εκκλησία. Μπορεί να βρεθείς σε ένα χώρο και να τα κάνεις όλα λίμπα, να μην αφήσεις τίποτα όρθιο, και αυτό να είναι Ή ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ! Με την ταπεινοφάνεια όμως έχω ένα θέμα όπως και με τα λόγια που άλλιώς βγαίνουν από το στόμα ενώ άλλο λέει η καρδιά.


''Αγωνιστής'' Με ρωτάς:
Λες ότι αυτοί που κάνουν γιόγκα φαίνονται πιο αισιόδοξοι και δυναμικοί. Είσαι σίγουρος, όμως, ότι είναι έτσι και όταν δεν τους βλέπεις;
Απαντώ:
Όχι, δεν είμαι σίγουρος και δεν ξέρω τί κάνουν και πως συμπεριφέρονται όταν δεν τους βλέπω, όπως δεν βλέπω και δεν ξέρω τί κάνει ένας παπάς, ένας ερημίτης, ένας άγιος...κ.ο.κ


''ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ'' μου λες:
Όσο για την Γιόγκα, έχει λάβει θέση η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Και ρωτώ:
Τί σημαίνει αυτό; Ότι όπου έχει πάρει θέση η Ιερά Σύνοδος εγώ παύω πλέον να έχω άποψη; Δεν το κατάλαβα αυτό! Αν είναι έτσι, τότε σε τί διαφέρει αυτό από τους Ιεχωβάδες που άποψη έχει μόνο η εταιρία τους και αυτοί απλά ακολουθούν;

Κάτι δεν μου κολλάει εδώ!

Η Ιερά Σύνοδος θα κάνει τη δουλειά της, κι εγώ ως απλός Χριστιανός που έχω στην καρδιά μου τον Χριστό και την ελευθερία που χάρισε, θα κάνω τη δική μου δουλειά. Εκτός, κι αν η Ιερά Σύνοδος ζήλεψε την καριέρα του Πάπα και έχει καί αυτή το αλάθητο. Αν είναι έτσι να μου το πείτε να το ξέρω.

Πάνος από Αθήνα.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Πάνο,

Σου απάντησα ήδη ότι ο όρος "θετική ενέργεια" προέρχεται από χώρους εκτός Εκκλησίας. Πρόκειται για διδασκαλία αντίθετη από όσα διδάσκει η Εκκλησία. Άρα προφανώς και είναι αντιχριστιανική.

Επιπλέον, ενώ δηλώνεις Χριστιανός, δεν ακολουθείς τη διδασκαλία της Εκκλησίας αλλά (σύμφωνα με αυτά που γράφεις) όσα εσύ αντιλαμβάνεσαι. Θα πρεπει πρώτα να ξεκαθαρίσεις μέσα σου εάν ανήκεις στην Εκκλησία (και άρα αποδέχεσαι τη διδασκαλία της) ή κινείσαι ανεξάρτητα από αυτήν με γνώμονα την προσωπική σου αντίληψη. Αλλιώς, χωρίς ξεκάθαρα πιστεύω, δεν μπορεί να γίνει συζήτηση.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Ανώνυμος είπε...

Τη θετική ενέργεια την έβαλες ξανά εισαγωγικά.
Λες ότι η θετική ενέργεια είναι αντιχριστιανική, άρα είναι χριστιανική η αρνητική ενέργεια;

Δεν δηλώνω Χριστιανός, ΕΙΜΑΙ Χριστιανός και μάλιστα βαπτισμένος σε Ορθόδοξη Εκκλησία! Δεν ξέρω πως εννοείς την Εκκλησία την οποία θέλεις να ανήκω, σου ξεκαθαρίζω πάντως ότι ανήκω πρώτα στον Χριστό και ύστερα σε οποιοδήποτε μόρφωμα που θέλει να ονομάζεται Εκκλησία και να προσπαθεί να εκφέρει άποψη αντί εμού. Η απάντήσή σου δείχνει ότι πειράχτηκες από το σχόλιό μου και δεν καταλαβαίνω το γιατί; Επειδή εκφέρω προσωπική άποψη; Ενόχλησε αυτό; ΠΡΕΠΕΙ; Η άποψή μου να συμβαδίζει με αυτήν της Εκκλησίας έτσι όπως εσύ την εννοείς (που δεν ξέρω πως;) διαφορετικά κινδυνεύω με αφορισμό; Τί γίνεται εδώ;

Διακρίνω μια επιθετικότητα επειδή έθεσα ένα απλό ερώτημα για τη γιόγκα;
Διακρίνω μήπως, κάποιον φανατισμό;

Διακρίνω ίσως, μια νευρικότητα σε μια αντίθετη άποψη;

Αν είναι πείτε μου απλά να σταματήσω αυτό τον διάλογο που έτσι κι αλλιώς εγώ ξεκίνησα.

Πάνος από Αθήνα

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Πάνο,

Ίσως δεν κατάλαβες τι προσπαθώ να σου πω.

Η Εκκλησία δεν δέχεται την ύπαρξη ούτε "θετικής ενέργειας" ούτε "αρνητικής ενέργειας". Η άποψη ότι κάτι τέτοιο υπάρχει (και μάλιστα μπορεί κανείς να το διαχειριστεί μέσω πρακτικών) ανήκει καθαρά στο χώρο του αποκρυφισμού.

Δεν γνωρίζω πως ακριβώς αντιλαμβάνεσαι την Εκκλησία, ώστε από τη μία να δηλώνεις βαπτισμένος Ορθόδοξος Χριστιανός (που σημαίνει ότι αποδέχεσαι τα όσα η Εκκλησία διδάσκει ως αλήθεια) και από την άλλη να βάζεις την προσωπική σου άποψη πιό πάνω από τη διδασκαλία του Κυρίου και των πατέρων, την οποία η Εκκλησία εκφράζει. Αυτά τα δύο δεν συμβιβάζονται.

Κακώς διακρίνεις επιθετικότητα και φανατισμό. Ο σκοπός του blog είναι να βοηθήσει όποιον έχει απορίες. Απλά ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεσαι αφήνει πολλά ερωτηματικά σχετικά με το αν έχεις μια απλή απορία ή υπάρχει βαθύτερο θεολογικό πρόβλημα.

Μπορεί, όμως, και να έχω παρεξηγήσει το τι εννοείς. Οπότε, εάν θέλεις, απάντησέ μου στο εξής: εάν σου αποδείξω με στοιχεία ότι κάτι είναι διδασκαλία της Εκκλησίας, είσαι διατεθειμένος να το αποδεχτείς ως την αλήθεια, έστω και αν δεν συμφωνεί με τη μέχρι τώρα άποψή σου για το θέμα;

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

Πάνο από Αθήνα,

Σε παρακαλώ να μη με βάζεις στο ίδιο σχόλιο με τον Αγωνιστή, ούτε με κάποιον άλλον από εδώ μέσα. Δεν έχω καμία σχέση με την ομάδα που γράφει μέσα σε αυτό το σάιτ. Είμαι τελείως αυτόνομος και ανεξάρτητος, χωρίς δεσμεύσεις και φανατισμούς.

Πάνο, ποιος σου είπε ότι όποιος είναι βαπτισμένος ως Ορθόδοξος σε Εκκλησία Ορθόδοξη, είναι και Χριστιανός;

Φίλε μου κάνεις κάποιο λάθος.

Βαπτισμένοι Ορθόδοξοι (ως νήπια) είναι πολλοί παιδεραστές, κτηνοβάτες, σατανιστές, τραβεστί, εγκληματίες....και ότι άλλο βάλει ο νους σου.

Τι είναι όλοι αυτοί οι Ορθόδοξοι;

Είναι Χριστιανοί;;;

Ο Χ Ι

Το να είσαι Χριστιανός είναι μια συνειδητή απόφαση που παίρνεις ως ενήλικος. Αλλά για να το πω καλύτερα, ΠΡΕΠΕΙ ο Χριστός να σε καλέσει και να σε καταστήσει Χριστιανό, διότι η Αγία Γραφή λέγει:

Λέγει αὐτῷ Θωμᾶς· Κύριε, οὐκ οἴδαμεν ποῦ ὑπάγεις· καὶ πῶς δυνάμεθα τὴν ὁδὸν εἰδέναι; λέγει αὐτῷ ὁ Ἰησοῦς· ἐγώ εἰμι ἡ ὁδὸς καὶ ἡ ἀλήθεια καὶ ἡ ζωή· οὐδεὶς ἔρχεται πρὸς τὸν πατέρα εἰ μὴ δι' ἐμοῦ. εἰ ἐγνώκειτέ με, καὶ τὸν πατέρα μου ἐγνώκειτε ἄν. καὶ ἀπ' ἄρτι γινώσκετε αὐτὸν καὶ ἑωράκατε αὐτόν. Λέγει αὐτῷ Φίλιππος· Κύριε, δεῖξον ἡμῖν τὸν πατέρα καὶ ἀρκεῖ ἡμῖν. λέγει αὐτῷ ὁ Ἰησοῦς· τοσοῦτον χρόνον μεθ' ὑμῶν εἰμι, καὶ οὐκ ἔγνωκάς με, Φίλιππε; ὁ ἑωρακὼς ἐμὲ ἑώρακε τὸν πατέρα· καὶ πῶς σὺ λέγεις, δεῖξον ἡμῖν τὸν πατέρα; οὐ πιστεύεις ὅτι ἐγὼ ἐν τῷ πατρὶ καὶ ὁ πατὴρ ἐν ἐμοί ἐστι; τὰ ῥήματα ἃ ἐγὼ λαλῶ ὑμῖν, ἀπ' ἐμαυτοῦ οὐ λαλῶ· ὁ δὲ πατὴρ ὁ ἐν ἐμοὶ μένων αὐτὸς ποιεῖ τὰ ἔργα. πιστεύετέ μοι ὅτι ἐγὼ ἐν τῷ πατρὶ καὶ ὁ πατὴρ ἐν ἐμοί· εἰ δὲ μή, διὰ τὰ ἔργα αὐτὰ πιστεύετέ μοι.

Ιωάννης 14:5-11.

Τώρα όσο για αυτό που είπες σχετικά με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου για την Γιόγκα, είναι απλό το θέμα, ή δέχεσαι όσα λέει η Ορθόδοξη Εκκλησία και παραμένεις μέλος της, ή δεν τα δέχεσαι και παίρνεις το καπελάκι σου και φεύγεις.

Σε όποιον αρέσει, σε όποιον δεν αρέσει μπορεί να αποχωρήσει.
Τόσο απλά.
Δεν είναι υποχρεωτικό να είσαι Ορθόδοξος, πρέπει να το θέλεις και να συμφωνείς με τους νόμους της Εκκλησίας, αν δεν το κάνεις φεύγεις.

Η Εκκλησία δεν είναι ένας χώρος ασυδοσίας όπου ο καθένας κάνει ότι του καπνίσει. Η Εκκλησία έχει κάποιους νόμους και Ιεραρχία με εξουσία που διευθύνει τους πιστούς.

Δεν εξαναγκάζει κανέναν να μείνει αν δεν θέλει, άλλωστε και να το ήθελε στην Ελλάδα υπάρχει νομοθετημένη η ανεξιθρησκεία.
Άρα αν δεν συμφωνείς και παραμένεις αυτό σημαίνει ότι είσαι υποκριτής και φιλοτομαριστής.

Όσο για την Γιόγκα, η Γιόγκα είναι σατανισμός, ινδουιστική δαιμονολατρία και δεν έχει καμία σχέση με τον Χριστιανισμό. Πρόκειται για καθαρό σατανισμό με επίκληση δαιμονίων και βαθμίδες δαιμονισμού.

Ο Χριστιανισμός δεν είναι κατά της θετικής ενέργειας, η Ορθοδοξία είναι υπέρ της θετικής ενέργειας. Δεν χρειάζεται να ασκηθείς στην Γιόγκα για να έχεις θετική ενέργεια. Θετική ενέργεια μπορείς να έχεις και μέσα στον Χριστιανισμό. Για να το πω πιο σωστά, η υγιής θετική ενέργεια υπάρχει ΜΟΝΟ μέσα στον Χριστιανισμό.

Αυτά τα ολίγα, και μη με ξανά βάλεις στο ίδιο σχόλιο με τον Αγωνιστή, γιατί με πιάνει αλλεργία.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Σχολιαστή,

Έχω δει ότι έχεις την τάση να έρχεσαι κάθε τόσο σε σύγκρουση με διάφορους συνεργάτες του blog χωρίς λόγο. Επειδή, όμως, δεν έχεις σε βάθος γνώση των θεμάτων που συζητάς, κάνεις σοβαρά λάθη και προκαλείς σύγχυση στους αναγνώστες.

Δεν γνωρίζεις ότι τόσο η γιόγκα όσο και η "θετική ενέργεια" προέρχονται από το χώρο της Νέας Εποχής, ο οποίος είναι αντίθετος προς την Εκκλησία; Πώς, λοιπόν, ισχυρίζεσαι ότι η Εκκλησία καταδικάζει τη γιόγκα (σωστό) αλλά όχι και τη "θετική ενέργεια";

Εφόσον ισχυρίζεσαι ότι εκφράζεις τη θέση της Εκκλησίας έχεις την ευθύνη να γνωρίζεις ποιά είναι αυτή η θέση. Αλλοιώς μπορεί να απομακρύνεις αυτούς που προσπαθείς να βοηθήσεις.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Tatiani Melidoni είπε...

Το υποτιθέμενο «ερώτημα» για την υποτιθέμενη «θετική ενέργεια» έχει λάθος βάση...
Το ερώτημα έπρεπε να τεθεί π.χ. ως εξής: «Η φασολάδα ή αν προτιμάτε, η μακαρονάδα... είναι αντιχριστιανική»?
Και η απάντηση: «Μα τι σχέση μπορεί να έχει η φασολάδα ή η μακαρονάδα με το χριστιανισμό»?
Προφανώς, καμία... με μια διαφορά... κι η φασολάδα κι η μακαρονάδα είναι φαγητά και είναι υπαρκτά...
Η «θετική ενέργεια» όμως είναι ανύπαρκτη... δεν πάνε να τη λένε Τσι ή Κι ή πράνα ή αιθέρα ή οργόνη? Απλά, δεν υπάρχει... είναι κόλπο... αρχαία παράνοια ανθρώπων που έχασαν την παραδείσια πραγματικότητα μετά την πτώση και στη Βαβέλ μπερδεύτηκαν ακόμα περισσότερο ταυτίζοντας τη φασολάδα... συγνώμη την «ενέργεια» ήθελα να πω, την ανύπαρκτη «ενέργεια», με τον ΥΠΑΡΚΤΌ προσωπικό Θεό.
Στις μέρες μας, την αρχαία πλάνη την ξέθαψαν κάτι λεβέντες κι έφτιαξαν τη New Age... τη «Νέα Εποχή», αν προτιμάτε, και για να βγάλουν λεφτά, κάτι άλλοι σου σερβίρισαν και την Αmita Motion, με 10 χρόνια Θετική Ενέργεια, που γιορτάζει ψά-χνοντας τις 10 πιο θετικές παρέες...
Πιες τώρα, έσύ, Αmita Motion, πίνε και μη μιλάς, πίνε και μη σκέπτεσαι, η Coca Cola στην πλασάρει... πίνε... τα αμερικανάκια της Καλιφόρνιας ξέρουν... πίνε να γίνεις σαν κι αυτά...
Η συμμετοχή των περισσοτέρων από 65.000 ατόμων στη φετινή Ημέρα Θετικής Ενέργειας Amita Motion απέδειξε ότι η θετική μας ενέργεια και το χαμόγελο μπορούν να βοηθήσουν και να προστατεύσουν τον πλανήτη μας από την κλιματική αλλαγή.
Γι' αυτό βλέπεις τους Yogiδες γεμάτους θετική ενέργεια... δεν το 'πιασες ακόμη...? πιάσ' το πριν σου ξεφύγει... πιάσ' το πριν σου το πάρει κανένας απ' αυτούς τους κακομοίρηδες, τους «χαζούς» χαρακτήρες, με τα γυαλιά και το κολλημένο μαλλί και την Αγία Γραφή...
Πιάσ' το, ξύπνιε, που έχεις απορίες...
Το μικρό μου το ανιψάκι των 8 χρονών δεν έχει τέτοιες απορίες... εσύ έχεις... μήπως έπεσες μέσα στη χύτρα (της Αmita Motion) όταν ήσουν μικρός... LOL...

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

Φιλικά Αγωνιστής,

Ποιος σου είπε ότι θέλω να βοηθήσω;
Δεν είμαι ψώνιο που νομίζει ότι είναι ο αρμόδιος να βοηθάει τους αμαρτωλούς να επιστρέψουν στο δρόμο που αυτό (το ψώνιο) νομίζει ότι είναι ο σωστός.

Εσύ τι είσαι;
Είσαι Ορθόδοξος Ιερέας που τελεί το μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως;

Με ποια αρμοδιότητα συμβουλεύεις επί θεολογικών θεμάτων;
Τι είσαι; Θεολόγος, Παπάς, ή μήπως ένας τυχαίος που έφαγε το φλας και νομίζει ότι γνωρίζει τις απαντήσεις για κάθε θεολογικό ερώτημα;

Δεν προσπαθώ να βοηθήσω κανέναν άλλον εκτός από τον εαυτό μου.
Ο λόγος που γράφω είναι για να εκφράσω την προσωπική μου γνώμη.
Δεν μιλώ εκ' μέρους κανενός, εκτός του εαυτού μου.

Δεν υπάρχει ούτε ένα θέμα στο οποίο να έχω σχολιάσει και να μη το έχω τεκμηριώσει με στοιχεία και αποδείξεις.

Άρα όσα γράφεις για το πρόσωπό μου είναι ψεύδη και συκοφαντίες.

Θετική ενέργεια είναι η ενέργεια που πρέπει να έχει κάθε χριστιανός.
Η θετική ενέργεια έχει πολλές έννοιες, ενώ η Γιόγκα έχει ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΕΝΝΟΙΑ.

Αγωνιστή, ο χριστιανός πρέπει να έχει θετική ενέργεια, όχι με τον τρόπο που συκοφαντικά και κουτοπόνηρα προσπάθησες να με κατηγορήσεις, αλλά ως ΑΠΛΗ ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ μέσω της προσευχής και της νηστείας.

Δεν αναφέρθηκα στην θετική ενέργεια του διαλογισμού.
Αναφέρθηκα απλώς στην θετική ενέργεια που μας δίνει η πίστη στον Ιησού Χριστό.

Κατάλαβες;

Πριν κατηγορήσεις κάποιον, τουλάχιστον κάνε μια προσπάθεια να καταλάβεις τι εννοεί και μετά βγάζεις την χολή.


Τώρα όσον αφορά το βίαιο του χαρακτήρος μου, μπορείς να ζητήσεις από τον διαχειριστή του μπλόγκ να μου αφαιρέσει το δικαίωμα του γραπτού λόγου.

Πάντως, υπάρχουν κάποια ιδρυτικά μέλη του ιστολογίου Αντιαιρετικός που γελάνε με όσα γράφεις. Εσύ αν θυμάμαι καλά είσαι ψαράς, ή αλλιώς, είσαι νέο μέλος. Κάποιοι άλλοι έχουν χαλάσει αρκετά πληκτρολόγια για να φτάσει ο Αντιαιρετικός να έχει τα χιλιάδες σχόλια που έχει...

Tatiani Melidoni είπε...

Φίλε, με το διευρυμένο username και τ' ακόμα πιο διευρυμένα μυαλά...
Το παιδί καλά σ' τα λεει... εσύ δεν ξέρεις που πάν' τα 4...
Συμμορφώσου γιατί θα πω να σου κόψουν την Αmita Motion για τα επόμενα 10 χρόνια...
Ακούς εκεί, «ΑΠΛΗ ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ μέσω της προσευχής και της νηστείας»... τι θα δούμε ακόμα, Θεέ μου...
Ίσως όμως να 'χεις και δίκιο... αφού «τούτο το γένος εν ουδενί δύναται εξελθείν ει μη εν προσευχή και νηστεία»...
Δεν υπάρχει, φίλε, «θετική ενέργεια»... η κάθαρση, ναι, χρειάζεται και προσευχή και νηστεία, αλλά και μετοχή στα μυστήρια και πολλά άλλα, κυρίως όχι εωσφορικό εγωισμό... ο φωτισμός έρχεται ΜΟΝΟ με τις δωρεές του Αγίου Πνεύματος, τη Χάρη... όσο για τη θέωση... άσ' το καλύτερα...
Και, που ' σε... μη σε ξανακούσω να πεις «θετική ενέργεια»...
Ε, δε θα μας τρελάνετε κιόλας...

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Σχολιαστή,

Δεν σκοπεύω να ανοίξω κουβέντα μαζί σου, γιατί ξέρω ότι δεν έχει κανένα νόημα.

Πάντως, επειδη με τα όσα λες υπάρχει ο κίνδυνος να παρασυρθούν άνθρωποι μακρυά από την Εκκλησία, θα επισημάνω ορισμένα πράγματα:

Μελετάω τις διδασκαλίες ποικίλων αντιεκκλησιαστικών και αιρετικών ομάδων και τάσεων εδώ και αρκετά χρόνια, άρα ναι, είμαι σε θέση να συμβουλεύω επί θεολογικών θεμάτων σε ότι αφορά τέτοιες περιπτώσεις.

Εσύ μπορεί να μην προσπαθείς να βοηθήσεις κανέναν, όπως λες. Έχεις, όμως, ευθύνη εάν με αυτά που λες κάνεις κάποιον να απομακρυνθεί από την αλήθεια της Εκκλησίας. Άρα πριν διατυπώσεις τη γνώμη σου, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι είναι και θέση της Εκκλησίας και όχι απλά η προσωπική σου άποψη, καλό θα ήταν να σιγουρεύεσαι ότι είναι σωστή.

Η "θετική ενέργεια" δεν έχει πολλές έννοιες. Έχει μόνο μία: την αποκρυφιστική. Δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι μέσα στην Εκκλησία που, πιθανώς μη γνωρίζοντας, χρησιμοποιούν λανθασμένα τον όρο αυτό, και μάλλον είσαι και εσύ ένας από αυτούς.

Αυτό που εσύ περιγράφεις είναι η Χάρη του Αγίου Πνεύματος, και δεν έχει καμία σχέση με ενέργεια οποιασδήποτε μορφής. Μην κάνεις το λάθος να συγχέεις ανόμοια πράγματα. Μελέτησε λίγο το θέμα πριν τρέξεις να απαντήσεις.

Το ποιός βγάζει χολή εναντίον ποιού νομίζω είναι εύκολο να το καταλάβει κανείς διαβάζοντας τα προηγούμενα σχόλιά σου. Επίσης, εάν υπάρχουν συνεργάτες που, όπως λες, "γελάνε μαζί μου", ας έρθουν να μου το πουν οι ίδιοι. Πίστεψέ με, κανένας δεν έχει ανάγκη να τον εκπροσωπήσεις. Περιόρισε, λοιπόν, τη λασπολογία εναντίον του προσώπου μου, και αν διαφωνείς με τις θέσεις μου σχολίασε αυτές, όχι εμένα. Διάλογος με προσβολές δεν μπορεί να γίνει.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

Φιλικά Αγωνιστή,

"Αγαπητό" δεν σε αποκαλώ, γιατί δεν είσαι καθόλου αγαπητός για μένα. Προτιμώ να είμαι ειλικρινής και αυθεντικός, παρά να είμαι ένας αγαπολόγος υποκριτής.

Εσύ έκανες προσωπική επίθεση, εγώ δεν αναφέρθηκα σε εσένα, απάντησα στον Πάνο από Αθήνα.

Ούτε θέλω να σε ακούω (να σε διαβάζω) όχι μόνο δεν θέλω συζήτηση μαζί σου αλλά την αποφεύγω με κάθε τρόπο.

Τώρα σου απαντώ, επειδή εσύ το γύρισες στο προσωπικό.

Έγραψα την προσωπική μου άποψη και τόνισα ότι δεν αναφέρομαι στις δαιμονολατρικές μεθόδους της Νέας Εποχής.
Μίλησα για την θετική ενέργεια υπό την έννοια της θετικής σκέψης του χριστιανού και σε καμία περίπτωση δεν την ταύτισα με την Γιόγκα η οποία είναι καθαρός σατανισμός.

Το ότι τα περισσότερα μέλη του σάιτ είναι φανατικοί ταλιμπάν και μισαλλόδοξοι αυτό είναι οφθαλμοφανές σε όποιον διαβάσει τα σχόλια.
Δεν έχεις κανένα δικαίωμα να προσπαθείς να αντικαταστήσεις την Εκκλησία με το να δίνεις συμβουλές επί θεολογικών θεμάτων σε άγνωστους ανθρώπους, δίχως καν να γνωρίζουμε ποιος είσαι και τι έχεις σπουδάσει, ή αν είσαι Ιερέας ή λαϊκός.
Άλλωστε, όπως ίσως γνωρίζεις, σχολιάζουν στο διαδίκτυο και πολλοί ΠΑΠΑΔΕΣ με ψευδώνυμα.

Αν ήθελες να βοηθήσεις θα έλεγες στους ανθρώπους να πάνε να ρωτήσουν τον ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥΣ και όχι να διαλέγονται εντός των απρόσωπων ιστολογίων του διαδικτύου για θέματα που αφορούν την αιώνια σωτηρία τους.

Αυτή είναι η Ορθόδοξη πρακτική.

Κατάλαβες;

Εγώ ποτέ δεν σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω τις ορολογίες αυτές για να περάσω κάτι διαφορετικό.
Μη προσπαθείτε να βάλετε λόγια που ποτέ δεν εννοούσα ούτε έγραψα.

Μη ξεχνάτε ότι τα γυμναστήρια και πολλοί άλλοι χώροι είναι γεμάτοι, κατάμεστοι, από ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ που πληρώνουν όσο - όσο για να κάνουν Γιόγκα, διαλογισμό, και ότι άλλο δαιμονικό και σατανικό βάλει ο νους σας...

Οι Εκκλησίες είναι άδειες ή σχεδόν άδειες αν εξαιρέσεις τις γριές και τους γέρους, αλλά τα γυμναστήρια και τα ινστιτούτα ανατολίτικης προελεύσεως είναι φουλ στους Ορθόδοξους νέους και νέες που αναζητούν το κάτι άλλο...

Αυτό σημαίνει πολλά. Εκεί να αναζητήσετε το πρόβλημα και όχι σε κάποιον δυστυχή σαν τον Πάνο από Αθήνα που τόλμησε να κάνει μια ερώτηση στους υπερασπιστές της Εκκλησίας οι οποίοι έχουν αναλάβει καθήκοντα από την φανταστική σταυροφορία που έχουν μέσα στο κεφάλι τους.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Σχολιαστή,

Όσο και αν δεν θέλω να συνεχίσω το διάλογο μαζί σου, επιμένεις να ανοίζεις θεολογικά θέματα στα οποία πρέπει να απαντήσω.

Ως Ορθόδοξος Χριστιανός και γνώστης του χώρου της παραθρησκείας έχω κάθε δικαίωμα να έχω άποψη για το τι είναι σύμφωνο με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι προσπαθώ να υποκαταστήσω κάποιον. Από την άλλη, δεν μπορώ να καταλάβω με ποιό κριτήριο θέτεις τη δική σου "αυθεντία" υπεράνω όλων, αρνούμενος να δεχτείς κριτική.

Το γεγονός ότι μιλάς για "θετική ενέργεια" και "θετική σκέψη" (όρους ξεκάθαρα νεοεποχίτικους) θεωρώντας ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την Εκκλησία, αποδεικνύει το γεγονός ότι δεν γνωρίζεις το θέμα που συζητάμε εις βάθος. Άρα μην επιμένεις να δικαιωθείς και, αν θές να συζητήσουμε σοβαρά, κάνε έρευνα.

Το τι πρόθεση είχες όταν έγραφες τα όσα έγραφες δεν τα κάνει λιγότερο λάθος. Αν όντως εννοούσες κάτι διαφορετικό, θα σταματούσες να χρησιμοποιείς αποκρυφιστικούς όρους για να περιγράψεις αυτά που εννοείς.

Και για να περάσω στα δευτερεύοντα:

Όταν στο σχόλιό σου 25 Ιουνίου 2015 - 2:08 π.μ. γράφεις τα όσα γράφεις για το πρόσωπό μου, χωρίς να σου έχω μέχρι στιγμήσς απευθύνει το λόγο, δεν κάνεις προσωπική επίθεση; Το ξέρω ότι δεν αντέχεις να υπάρχουν άτομα που διαφωνούν μαζί σου, αλλά θα πρέπει να προσέξεις τον τρόπο με τον οποίο μιλάς γι' αυτούς.

Εάν τα μέλη του blog είναι "φανατικοί ταλιμπάν και μισαλλόδοξοι", γιατί επιμένεις να γράφεις σε ένα τέτοιο blog; Και γιατί στο σχόλιό σου 25 Ιουνίου 2015 - 4:22 μ.μ. προκαλείς να σου σβήσουν τα σχόλια; Μήπως γιατί έτσι θα μπορείς να παραστήσεις τον αδικημένο που οι κακοί φανατικοί εμποδίζουν να εκφραστεί;

Το αν στο διαδίκτυο γράφουν και ιερείς δεν σημαίνει τίποτα. Ο ιερέας, όπως και ο λαϊκός, δεν είναι αλάθητος. Όσο για το ότι δεν ξέρεις το ποιός είμαι (κάτι που δεν φαίνεται να σε εμπόδισε να με κρίνεις) σου υπενθυμίζω ότι ούτε και εγώ ξέρω ποιός είσαι. Ξέρω, όμως, τι πιστεύεις, αφού το δείχνεις με τα σχόλιά σου.

Μιας και έθεσες το θέμα του πνευματικού, ρώτησε τον δικό σου αν ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεσαι (τόσο σε εμένα όσο και σε όσους συνεργάτες του blog διαφωνούν κατά καιρούς μαζί σου) είναι χριστιανικός. Αμφιβάλλω ότι θα σε συγχαρεί για τη συμπεριφορά σου.

Σου έγραψα πολλές φορές να εξηγήσεις που διαφωνείς με τις θέσεις μου. Εσύ το μόνο που κάνεις είναι να προσπαθείς να με μειώσεις με ανυπόστατες κατηγορίες. Θα με ενδιέφερε να μάθω ποιοί Πατέρες της Εκκλησίας έχουν πει ότι αυτός ο τρόπος συμπεριφοράς είναι σωστός, ώστε να τον χρησιμοποιείς.

Σταμάτα, λοιπόν, να trollάρεις ανεξέλεγκτα, και σταμάτα να με κοντράρεις σε κάθε ευκαιρία. Δεν μπορώ να χάνω συνέχεια το χρόνο μου για να ασχολούμαι μαζί σου, ούτε θέλω να αναγκαστώ να αντιγράφω ξανά και ξανά τα ίδια σχόλια μέχρι να σταματήσεις.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Tatiani Melidoni είπε...

Απ' την «ΑΠΛΗ ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ», τώρα στη «θετική σκέψη»... δεν έχεις τπτ χειρότερο να μας προτείνεις?
Πριν κάνεις τη Σταυροφορία σου, υπέρ του αδυνάτου «Πάνου από Αθήνα», που τόλμησε -το πουλάκι μου- «να κάνει μια ερώτηση στους υπερασπιστές της Εκκλησίας», κοίτα να δεις πρώτα ποιος είναι ο «Πάνος από Αθήνα» και πόσο έχει πραγματικά απορίες ή έρχεται να κάνει τον έξυπνο και να θολώσει τα νερά...
Μπορεί να είσαι πραγματικά Ορθόδοξος, αλλά η Αντιαιρετική σου πληροφόρηση μπάζει...
Κι εδώ είναι ένας χώρος που στοχεύει να ενημερώσει ανθρώπους που θέλουν να μάθουν... γύρω από τα Ορθόδοξα και τα Αντιαιρετικά...
Αν έχεις δογματικές ελλείψεις στα θέματα αυτά καλύτερα να απέχεις... δε βοηθάς... και τα «πουλάκια», που έρχονται για να σπείρουν ζιζάνια δεν έχουν ανάγκη υποστήριξης...
Τέλος, ο ορισμός των φράσεων που νοηματοδοτούν αντιεκκλησιαστικές και αποκρυφιστικές έννοιες -και ψάξε περί «θετικής σκέψης»- δεν έχουν θέση στα χείλη Ορθοδόξων χριστιανών...

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

Φιλικά Αγωνιστή,

εγώ απευθύνθηκα στον "Πάνο από Αθήνα" και του είπα να μη με βάζει στο ίδιο σχόλιο και να μην απαντάει ταυτόχρονα σε εμένα και σε εσένα γιατί εμείς οι δυο είμαστε η μέρα με την νύχτα, δεν έχουμε καμία απολύτως σχέση και δεν θέλω να με ταυτίζει μαζί σου.

Ο Πνευματικός μου στα άτομα σαν εσένα συμπεριφέρεται απείρως σκληρότερα από ότι εγώ συμπεριφέρομαι και δεν μασάει τα λόγια του.

Λες ότι οι Ορθόδοξοι Ιερείς μπορούν να σχολιάζουν στο διαδίκτυο με ψευδώνυμα;; Που το είδες αυτό γραμμένο;;
Ο Χριστός και οι Απόστολοι χρησιμοποιούσαν ψευδώνυμα;;
Ο Χριστός είχε ψευδώνυμο όταν δίδασκε και κατακεραύνωνε τους Φαρισαίους;;

Η Ιερά Σύνοδος έχει θεσπίσει όρους για το πως και αν επιτρέπεται στους Ιερείς να γράφουν τις απόψεις τους και να δίνουν θεολογικές συμβουλές στο διαδίκτυο.

Διάβασε την εγκύκλιο εδώ: http://www.ecclesia.gr/greek/holysynod/egyklioi.asp?id=1946&what_sub=egyklioi

Για πες τώρα που βρήκες γραμμένο ότι οι Πατέρες έχουν καταδικάσει τις λέξεις που χρησιμοποίησα, δηλαδή ότι έχουν καταδικάσει τις λέξεις «ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ»;;
Εγώ αυτές τις λέξεις δεν τις χρησιμοποίησα μέσα στο πλαίσιο του διαλογισμού, τις χρησιμοποίησα εξηγώντας ότι είναι απλώς και μόνο οι συγκεκριμένες λέξεις και τίποτα παραπάνω.

Για πες μας ποιοι Πατέρες έχουν καταδικάσει ως αιρετικές αυτές τις λέξεις.
Για ποιο ακριβώς λόγο με κατηγορείτε;

Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να συμβουλεύεται και να καταδικάζεται από το διαδίκτυο. Αν θέλατε να κάνετε κάποιο καλό αυτό θα ήταν να προτρέπατε το πρόσωπο που ερωτά κάτι, να πάει να ρωτήσει τον ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ του και όχι να ψάχνει απαντήσεις σε απρόσωπους και τυχάρπαστους συμβουλάτορες.

Αγωνιστή, όσο για αυτά που γράφεις για εμένα, σε προκαλώ να έρθεις να τα γράψεις σε άλλο ιστολόγιο που δεν κόβουν σχόλια, γιατί αν αρχίσουμε τον διάλογο μεταξύ μας, ο ιδιοκτήτης του Αντιαιρετικού θα κόψει τα σχόλια μου και θα μείνει η λάθος εικόνα στους αναγνώστες μας.
Άρα, είναι άδικος κόπος να σχολιάζουμε επί προσωπικού εδώ σε αυτό το σάιτ.

Δεν σε άκουσα να πεις κάτι για τους εκατοντάδες χιλιάδες "Ορθόδοξους" που πληρώνουν αδρά και κατακλύζουν τα γυμναστήρια και όλους τους χώρους που διδάσκεται η Γιόγκα, ο διαλογισμός και ο αποκρυφισμός της ανατολής.

Αυτοί οι "Ορθόδοξοι" που λατρεύουν τον σατανά είναι ok;;;

Όσο για τον Αντιαιρετικό, μην αγχώνεσαι τόσο...πέντε άτομα γράφουν όλα κι' όλα και δεν τρέχει τίποτα...γνωρίζουμε ποιοι φοράνε τα ...μαύρα...

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Σχολιαστή,

Ώς συνήθως ψεύδεσαι, παραποιώντας τα όσα ελέχθησαν. Άρα δεν έχει νόημα να σου απαντήσω. Ούτε πρόκειται να απολογηθώ για τις φαντασιοπληξίες που διαδίδεις.

Επιμένω, όμως, στο εξής: ο όρος "θετική ενέργεια" είναι όρος αποκρυφιστικός, και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σε σχέση με την Εκκλησία. Υπάρχει μεγάλος αριθμός άρθρων και μελετών που το αποδεικνύουν. Σαν ένα μικρό δείγμα, αναφέρω τις εξής:

http://katanixis.blogspot.gr/2015/02/blog-post_93.html

https://egolpio.wordpress.com/tag/%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%B9%CE%B4%CE%B7%CF%82/

http://www.egolpion.com/9388DA3E.el.aspx

Αν τώρα δεν σε καλύπτει ούτε η γνώμη των ειδικών, εγώ δεν μπορώ να κάνω τίποτα περισσότερο.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

Φιλικά Αγωνιστή,

αν εγώ είμαι ψεύτης περιμένουμε να το αποδείξεις. Μέχρι να το αποδείξεις εσύ θα είσαι ψεύτης και ο συκοφάντης.

Αυτά τα άρθρα που μας παρουσιάζεις, εκτός του ότι είναι γνωστά εδώ και πολύ καιρό, δεν έχουν ουδεμία σχέση με αυτό που έγραψα εγώ, το οποίο ήταν δυο λέξεις ξεκομμένες από κάθε έννοια ανατολίτικης φιλοσοφίας. Εγώ ανάφερα μόνο δυο λέξεις τελείως ασύνδετες με όλα αυτά για τα οποία με κατηγορείς.

ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ.

Αν η θετική ενέργεια που έχει ένας άνθρωπος είναι καταδικαστέα από τους Αγίους Πατέρες, τότε πρέπει να μου το αποδείξεις. Ποιος Πατέρας έχει καταδικάσει τις λέξεις: ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ;;

Η λέξη ενέργεια έχει να κάνει με κάθε ζωντανό οργανισμό, κάτι που χρειάζεται για να λειτουργήσει ο οργανισμός.

Όταν τρώμε ένα υγιεινό φαγητό παίρνουμε θετική ενέργεια προς καύση για να λειτουργήσει ο οργανισμός μας, όταν αντί για υγιεινό φαγητό φάμε κάτι σάπιο τότε θα αρρωστήσουμε και η ενέργεια που θα λάβουμε θα μας κάνει κακό γιατί θα είναι βρώμικη.

Αυτά είναι απλά πραγματάκια που καταλαβαίνει ο καθένας.
Εγώ για τέτοιου είδους ενέργεια μίλησα και όχι για όλα αυτά που φαντάζεστε εσείς. Περιμένω να μου πείτε ποιος Πατέρας καταδίκασε τις λέξεις αυτές.

Γνωρίζω ότι με μισείτε, (ασχέτως το τι δηλώνετε για τα μάτια του κόσμου), αλλά όσο θα με ανέχεται ο ιδιοκτήτης του σάιτ δεν πρόκειται να βρείτε ησυχία.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Σχολιαστή,

Το ότι ψεύδεσαι νομίζω πως το έχω ήδη αποδείξει, τόσο σε παλαιότερες συζητήσεις μας όσο και σε αυτή. Δεν θα μπω στη διαδικασία να το ξανακάνω, εκτός εάν με αναγκάσεις με τη συμπεριφορά σου.

Είσαι σίγουρος ότι διάβασες τα άρθρα που σου έγραψα; Το ρωτάω αυτό γιατί τα όσα γράφεις έχουν ήδη απαντηθεί στα άρθρα αυτά. Άρα δύο πράγματα συμβαίνουν: ή δεν κατάλαβες τι διάβασες, άρα είσαι ακατάλληλος για να να κάνεις διάλογο στο συγκεκριμένο θέμα, ή δεν τα διάβασες καν, άρα λες και πάλι ψέματα. Πάντως, ο χρόνος που έκανες να ανεβάσεις την απάντησή σου δεν είναι αρκετός για να διαβάσεις το σχόλιό μου, να διαβάσεις τις παραπομπές που δίνω, να ελέγξεις την εγκυρότητά τους, να σκεφτείς τί να απαντήσεις και να γράψεις το σχόλιό σου.

Υποθέτω ότι θεωρείς ότι σε "μισούμε" επειδή δεν είμαστε όλοι πρόθυμοι να δεχτούμε άκριτα ότι εσύ, χωρίς κανένα στοιχείο, αντιλαμβάνεσαι ως αλήθεια της Εκκλησίας. Αν είναι έτσι, εσύ πώς αισθάνεσαι για εμάς, τη στιγμή που που αδιαφορείς παντελώς για τις αποδείξεις που σου δίνουμε; Αφήνω τον απαράδεκτο τροπο ομιλίας σου...

Μην επιμένεις, λοιπόν, να δικαιωθείς. Μπορώ να κάνω υπομονή και να δεχτώ τα υποτιμητικά σχόλια που κατά καιρούς έχεις κάνει για εμένα σε διάφορες συζητήσεις. Δεν πρόκειται, όμως, να επιτρέψω να διαδίδεις κακοδοξίες σαν διδασκαλίες της Εκκλησίας, μόνο και μόνο επειδή θέλεις να έχεις την τελευταία λέξη. Έχουμε ήδη συγκρουστεί μία φορά γι' αυτό το λόγο. Είναι ανάγκη να το ξανακάνουμε;

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

Φιλικά Αγωνιστή,

δεν έχεις αποδείξει τίποτα, ποτέ δεν μπόρεσες να αποδείξεις τίποτα.
Έχεις την εντύπωση, έχεις φτιάξει έναν δικό σου κόσμο μέσα στο κεφάλι σου και νομίζεις ότι είσαι ο σούπερ ορθόδοξος που πολεμάει όλους τους κακούς αιρετικούς.

Δεν μισείτε μόνο εμένα, μισείτε και όλους όσους λένε την αλήθεια.
Γνωρίζω ποιοι βρίσκονται πίσω από τα περισσότερα ψευδώνυμα αυτών που γράφουν μέσα στον Αντιαιρετικό και ξέρω πολύ καλά τι λέω, το ξέρουν και αυτοί...

Τα άρθρα που λες ότι αποδεικνύουν, εκτός του ότι είναι γνωστά και πολυδιαβασμένα εδώ και καιρό, δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που υποστηρίζω και έγραψα εγώ. Είναι άρθρα άσχετα τελείως με τον διάλογο που κάνουμε εγώ και εσύ. Τα ανεβάζεις μόνο και μόνο για να δημιουργήσεις εντυπώσεις και να φτιάξεις μια πλαστή εικόνα ότι εγώ σχετίζομαι με αυτό που γράφεται στα άρθρα αυτά.

Αυτές είναι τακτικές διωγμού, τις έχει χρησιμοποιήσει ο Χίτλερ στην προπαγάνδα του κατά των θρησκευτικών μειονοτήτων στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, δεν λανσάρετε κάτι καινούργιο.

Το θέμα είναι ότι οι Ορθόδοξοι βρίσκονται στα γυμναστήρια και μαθαίνουν Γιόγκα, ενώ οι εκκλησίες είναι γεμάτες με γριές που έχουν το ένα πόδι στο τάφο και δεν καταλαβαίνουν λέξη από ότι λέγεται γιατί παίρνουν τα χάπια για το Αλτσχάιμερ.

Εσείς έχετε διώξει τον κόσμο από την εκκλησία.

Όσον αφορά το θέμα του προσωπικού διαλόγου, σου είπα ότι εδώ δεν μπορεί να γίνει τέτοιος διάλογος γιατί ο ιδιοκτήτης του Αντιαιρετικού μου έχει κόψει τα σχόλια στο παρελθόν και θα τα κόψει ξανά αν αρχίσουμε αυτό τον διάλογο.

Αν θέλεις έλα σε άλλο ιστολόγιο να κάνουμε όσους διαλόγους θέλεις, με δίκαιους όρους χωρίς κοψίματα σχολίων.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Σχολιαστή,

Δεν συνηθίζω να μιλάω έντονα, αλλά φαίνεται ότι αλλιώς δεν καταλαβαίνεις.

Το αν λες ψέματα το έχω ήδη αποδείξει στη συζήτησή μας στο άρθρο "ΟΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΕΡΑΤΕΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΣΜΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ" (http://antiairetikos.blogspot.gr/2015/02/blog-post_15.html). Αν θες, μπορώ να το κάνω και εδώ, αν και δεν νομίζω ότι σε συμφέρει.

Είναι εμφανές ότι έχεις εμπάθεια εναντίον μου, αφού προσπαθείς να με τσιγκλίσεις κάθε τρεις και λίγο, χωρίς κανένα λόγο. Μην νομίζεις ότι επειδή δεν σου απαντάω δεν το βλέπω. Απλά δεν με νοιάζει.

Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο όταν η εμπάθειά σου αυτή σε κάνει να παρουσιάζεις νεοεποχίτικες κακοδοξίες ως διδασκαλία της Εκκλησίας. Σε αυτή την περίπτωση έχω ευθύνη απέναντι στους αναγνώστες του διαλόγου να αποδείξω τα λάθη σου. Και μην αμφιβάλλεις καθόλου ότι θα το κάνω.

Σου έγραψα πολλές φορες: ασχολήσου με τις θέσεις μου και όχι με το άτομό μου. Φυσικά δεν μπορείς να κάνεις κάτι τέτοιο, αφού δεν έχεις επιχειρήματα, μόνο μίσος και μανία. Γι' αυτό και επιμένεις να επιτείθεσαι εναντίον μου, προσπαθώντας να μειώσεις τα όσα λέω.

Επειδή, λοιπόν, πρέπει να μπει ένα τέλος, σε προκαλώ να κάνεις το εξής: μπες στη διεύθυνση http://katanixis.blogspot.gr/2015/02/blog-post_93.html, γράψε μου τις δύο πρώτες παραγράφους της απάντησης (δεν είναι δύσκολο, απλά ενα copy-paste χρειάζεται) και σχολίασέ τες, εξηγώντας που διαφωνείς. Εάν δεν το κάνεις ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεις την ίδια συμπεριφορά, θα έχω κάθε δικαίωμα να σε αποκαλώ όχι μόνο ψεύτη αλλά και θρασύδειλο, αφου το μόνο που κάνεις είναι να προσβάλλεις τους άλλους εκ του ασφαλούς.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

ΧΡΗΣΤΟΣ είπε...

Κ. ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ νομίζω πως έχει δίκαιο ο κ. Αγωνιστής. Αν πράγματι ενδιαφέρεσαι για την προαγωγή του διαλόγου ώστε να βοηθηθούν και οι τυχόν αναγνώστες του διαλόγου κάνε κριτική στις θέσεις του. Νομίζω πως τα προσωπικά όχι μόνο δεν ενδιαφέρουν κανένα, αλλά ελλοχεύει και ο κίνδυνος ο διάλογος να ξεπέσει σε "κατινισμό".

Χρήστος - αντιαιρετικός

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

Φιλικά Αγωνιστή,

στο άρθρο-συνέντευξη που μας παραπέμπεις του Μοναχοῦ π. Ἀρσενίου Βλιαγκόφτη, στην δεύτερη παράγραφο αναφέρει:

«Ἀπό τήν Ὀρθόδοξη Πατερική μας παράδοση γνωρίζουμε ὅτι ὑπάρχουν τριῶν εἰδῶν ἐνέργειες. Μία ἄκτιστος, ἡ ἄκτιστος θεία ἐνέργεια ἤ Χάρις καί δύο κτιστές. Μία διαμονική καί μία οὐδέτερη. Σ' αὐτή τήν τρίτη κατηγορία τῆς οὐδέτερης ἐνέργειας ὑπάγονται οἱ κτιστές ἐνέργειες, τίς ὁποῖες μελετᾶ ἡ ἐπιστήμη. Ἡ ἠλεκτρική, πυρηνική, θερμική ἐνέργεια κ.ο.κ. Ἡ λεγόμενη "θετική ἐνέργεια", τί εἶναι; Σίγουρα δέν ταυτίζεται μέ τήν ἄκτιστο θεία ἐνέργεια. Ἡ "θετική ἐνέργεια" καί ἡ θετική σκέψη δέν εἶναι ἁπλῶς τό νά βλέπουμε τά πράγματα αἰσιόδοξα. Αὐτό εἶναι καλό. Ἔχουμε π.χ. μπροστά μας ἕνα ποτήρι μισό. Τό νά τό δοῦμε μισογεμᾶτο εἶναι καλύτερο, παρά τό νά τό δοῦμε μισοάδειο. Στό βάθος, ὅμως, ἡ θετική σκέψη εἶναι μαγεία καί νά ἐξηγήσω γιατί.»


Απάντηση:


Δεν διαφωνώ σε τίποτα, συμφωνώ απολύτως με τον π.Αρσένιο.

Όπως ο π.Αρσένιος έτσι και εγώ αναφέρθηκα στις σατανικές ανατολίτικες φιλοσοφίες και πρακτικές όπως είναι ο διαλογισμός και η Γιόγκα.

Όπως αναφέρει και ο π.Αρσένιος έτσι είπα και εγώ ακριβώς το ίδιο.

Αναφέρθηκα στην τρίτη κατηγορία της ουδέτερης ενέργειας την οποία μελετά η επιστήμη. Αναφέρθηκα στην την υλική ενέργεια του φαγητού που δίνουμε στο σώμα μας κάθε μέρα για να ζήσουμε.

Αυτή η ενέργεια μας καθιστά ικανούς να νιώθουμε, να αισθανόμαστε, να σκεφτόμαστε, να κινούμαστε και τέλος, να δοξάζουμε τον Θεό με το σώμα και το νου μας.

Χωρίς την θετική ενέργεια που μας δίνει το φαγητό δεν θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε και να τα κάνουμε όλα αυτά.

Επίσης όπως σωστά λέει ο π.Αρσένιος, το να βλέπουμε θετικά τα πράγματα αυτό είναι καλό και θεμιτό. Είναι καλό να είμαστε αισιόδοξοι.

Τονίζω ότι μίλησα μόνο για την θετική ενέργεια που αναφέρει ο π.Αρσένιος, δεν μίλησα για τίποτε άλλο πέρα από αυτό.

Συμφωνώ απολύτως με αυτά που λέει ο π.Αρσένιος, και όχι μόνο αυτό, αλλά όσα λέει με επιβεβαιώνουν απολύτως, αυτά ακριβώς εννοούσα και έγραψα και εγώ, τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο.

Δεν χρησιμοποίησα ως όρο τις λέξεις θετική ενέργεια. Ξεκαθάρισα πολλές φορές ότι ΔΕΝ τις χρησιμοποιώ ως κάποιον όρο, αλλά ότι τις χρησιμοποίησα ως απλές λέξεις τελείως ξεκομμένες από κάθε τι άλλο.

Ο π.Αρσένιος έρχεται να με δικαιώσει με την τρίτη κατηγορία της ουδέτερης ενέργειας που μελετά η επιστήμη, και την θεμιτή αισιοδοξία με την οποία πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα.

Ακριβώς αυτό έγραψα και εγώ.
Συμφωνώ απολύτως με όσα γράφει ο π.Αρσένιος και όσα είπε στη συνέντευξη.

Εσείς όμως που θέλετε να με σταυρώσετε επειδή δεν σας γλύφω, έχετε φτιάξει μια συκοφαντική παραφιλολογία και νομίζετε ότι θα περάσετε το δικό σας.

Αυτή είναι καθαρά Χιτλερική μέθοδο προπαγάνδας και με τέτοιες μεθόδους έχετε τρελάνει και έχετε διώξει τον κόσμο από την Εκκλησία και τον έχετε στείλει να γεμίσει τα γυμναστήρια της Γιόγκα και του ανατολίτικου διαλογισμού.
Είστε υπεύθυνοι και υπόλογοι στον Θεό για όσα κάνετε και όσα γράφετε στο διαδίκτυο.

Όσον αφορά το άρθρο του Ευστάθιου Μπαρνασά που λες ότι έγραψες για μένα, ακριβώς σε εκείνο το άρθρο καθώς και σε άλλα άρθρα, ο ιδιοκτήτης του Αντιαιρετικού έχει κόψει τα σχόλια μου και με έχει φιμώσει, όπως κάποτε, όταν κανείς δεν γνώριζε το ιστολόγιο του και αυτός κατηγορούσε κάποιους άλλους ότι τον έχουνε φιμώσει...

ΧΡΗΣΤΟΣ είπε...

Κ. ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ, τελευταία φορά που ασχολούμαι μαζί σου. Αν δεν σταματήσεις τις συκοφαντίες και τις προσωπικές επιθέσεις στους συνομιλήτές σου, και να επικεντρωθείς αποκλειστικά με τα θέματα του διαλόγου δεν πρόκειται να ξαναδείς ανηρτημένο σχόλιό σου. Και όπως σου έχω πει και σε παλιότερο σχόλιό μου "παίξτο όσο θες Μάρθα Βούρτση ή Νίκος Ξανθόπουλος".

Χρήστος αντιαιρετικός

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Σχολιαστή,

Μάλλον δεν κατάλαβες τι διάβασες.

Ο π. Αρσένιος, όχι μόνο τονίζει ότι "θετική ενέργεια" δεν υπάρχει, αλλά εξηγεί ότι πρόκειται για μορφή μαγείας. Επιπλέον, στη δεύτερη παράγραφο της απάντησής του (την οποία επίσης σου ζήτησα να σχολιάσεις) εξηγεί λεπτομερώς από που προέρχεται ο συγκεκριμένος όρος και γιατί είναι ασυμβίβαστος με τη διδασκαλία της Εκκλησίας.

Δες το κείμενο λίγο πιο προσεκτικά: οι φράσεις "Ἡ "θετική ἐνέργεια" καί ἡ θετική σκέψη δέν εἶναι ἁπλῶς τό νά βλέπουμε τά πράγματα αἰσιόδοξα" και "Στό βάθος, ὅμως, ἡ θετική σκέψη εἶναι μαγεία" είναι δυνατόν να βγάζουν σαν συμπέρασμα ότι η " θετική ενέργεια" είναι μια "τρίτη κατηγορία της ουδέτερης ενέργειας την οποία μελετά η επιστήμη"; Μάλλον κάτι δεν κατάλαβες σωστά.

Το ότι εσύ με τις συγκεκριμένες λέξεις εννοείς κάτι άλλο είναι κατανοητό, αλλά και εσύ οφείλεις να δεχτείς ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιείς λέξεις δίνοντάς τους διαφορετικό νόημα από αυτό που έχουν. Αν κάποιος λέει "τραπέζι" και εννοεί "καρέκλα" χρησιμοποιεί τις λέξεις λάθος, άσχετα με το τι ο ίδιος προσωπικά αντιλαμβάνεται.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

(ΥΓ. Άσε το κατηγορητήριο εναντίον μας. Το να αφαιρεθούν σχόλια που είναι απλά υβριστικά και άσχετα με τη συζήτηση δεν είναι "Χιτλερική μέθοδος προπαγάνδας". Αν τώρα πιστεύεις σοβαρά ότι εξαιτίας σοβαρών μελετητών του χώρου της παραθρησκείας έχουν "γεμίσει τα γυμναστήρια της Γιόγκα και του ανατολίτικου διαλογισμού", ενώ χάρη στη δική σου επιμονή να ανακατεύεις αποκρυφιστικούς όρους με τη διδασκαλία της Εκκλησίας έχουν σωθεί άνθρωποι, επίτρεψέ μου να αμφιβάλλω).

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

Φιλικά Αγωνιστή,

το έχω κάνει τόσο λιανά που δεν πάει άλλο.
Ας αναφέρω άλλο ένα παράδειγμα μπας και καταλάβεις.

Την λέξη ΑΡΜΑΓΕΔΔΩΝ οι Μάρτυρες του Ιεχωβά την ερμηνεύουν ως τον πόλεμο του Ιεχωβά κατά των εχθρών του, δηλαδή όλους όσους δεν πίστεψαν στην διδασκαλία της εταιρίας Σκοπιά.

Ο Άγιος Παΐσιος ερμήνευσε την λέξη ΑΡΜΑΓΕΔΔΩΝ με ένα τελείως διαφορετικό τρόπο.

Την ερμηνεία του Αγίου μπορείς να την διαβάσεις εδώ: http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2012/08/blog-post_6736.html

Όταν ερμήνευσε την λέξη ΑΡΜΑΓΕΔΔΩΝ ο Άγιος Παΐσιος μήπως είχε στο μυαλό του τους Μάρτυρες του Ιεχωβά;;;

Αυτό λες ότι κάνω εγώ με τις λέξεις "θετική ενέργεια". Όπως ο Άγιος Παΐσιος ούτε καν είχε σκεφτεί τους Μάρτυρες του Ιεχωβά όταν ερμήνευε την λέξη ΑΡΜΑΓΕΔΔΩΝ, ακριβώς με την ίδια λογική ούτε και εγώ είχα ούτε σε ένα χιλιοστό, ούτε κατά διάνοια στο μυαλό μου, τον τρόπο που χρησιμοποιούν τις λέξεις αυτές οι ανατολίτικες θρησκείες.

Πρώτα - πρώτα αν είχα στο μυαλό μου αυτά που λες εσύ, τότε δεν θα έγραφα ότι η Γιόγκα είναι σατανισμός και ότι όσοι ασκούν ανατολίτικες πρακτικές όπως ο διαλογισμός και όλα τα άλλα, είναι σατανιστές. Δεν στέκει με την λογική να αποκαλώ σατανιστές όλους όσους ασχολούνται με όλα αυτά και ταυτόχρονα να υποστηρίζω τις λέξεις "θετική ενέργεια" με αυτή την έννοια την οποία με κατηγορείς ότι τους αποδίδω.

Έχω ήδη εξαντλήσει το θέμα, ακόμη και ο πιο άσχετος αναγνώστης που θα διαβάσει τα σχόλια μου μπορεί άνετα να καταλάβει τι εννοώ.

Όσο για αυτά που έγραψες στο υστερόγραφο, αν νομίζεις ότι ο Αντιαιρετικός αποτελείτε από «σοβαρούς μελετητές του χώρου της παραθρησκείας» ε τότε...τι άλλο να πω;; Την έχεις ψωνίσει άσχημα!!!

Όπως έγραψα πιο πάνω, γνωρίζω τα περισσότερα πρόσωπα που γράφουν στον Αντιαιρετικό και ξέρω πολύ καλά ποιοι είναι και ποιοι γράφουν σε αυτό το σάιτ.

Οπότε αυτά που γράφεις περί σοβαρών μελετητών πες τα σε κανέναν άλλον, όχι σε εμένα.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Σχολιαστή,

Το παράδειγμα που δίνεις είναι λάθος, γιατί η λέξη Αρμαγεδδών υπάρχει στην Αγία Γραφή και άρα η Εκκλησία δέχεται τη χρήση της. Δεν συμβαίνει το ίδιο με τη "θετική ενέργεια". Αφήνω το γεγονός ότι δεν είναι ο Άγιος Παΐσιος αλλά ο αρθρογράφος αυτός που χρησιμοποιεί τη λέξη, άρα ή δεν προσέχεις τι διαβάζεις ή πάλι πας να δημιουργήσεις εντυπώσεις.

Δεν έχει σημασία αν απορρίπτεις ένα μέρος των νεοεποχίτικων θεωριών (τη γιόγκα), τη στιγμή που δέχεσαι ένα άλλο μέρος ως σωστό (τη "θετική ενέργεια"). Ούτε έχει σημασία το τι έννοια αποδίδεις στον όρο αυτό εσύ προσωπικά, τη στιγμή που σου αποδεικνύω με στοιχεία ότι ο όρος αυτός έχει αποκρυφιστική προέλευση. Άλλωστε, αν όντως εννοούσες κάτι άλλο, θα ήταν απλούστερο και σωστότερο να αλλάξεις τις λέξεις που χρησιμοποιείς, παρά να προσπαθείς να αναγκάσεις τους πάντες να αποδεχτούν τη γνώμη σου ως σωστή.

Είτε σου αρέσει είτε όχι, οι περισσότεροι συνεργάτες του blog είναι σοβαροί μελετητές του χώρου της παραθρησκείας. Ορισμένοι, μάλιστα, υπήρξαν πρώην μέλη αιρέσεων, άρα γνωρίζουν μια χαρά τις διδασκαλίες τους, και μπορούν να εξηγήσουν τις διαφορές τους με τη διδασκαλία της Εκκλησίας. Εσύ, όμως, τί ρόλο ακριβώς παίζεις; Τι γνώσεις έχεις, ώστε να αξιώνεις ότι ξέρεις καλύτερα από όλους τα θεολογικά θέματα που συζητώνται;

Κατάλαβε το: το μόνο που πετυχαίνεις με τη συμπεριφορά σου είναι να μπερδεύεις ανθώπους που καλοπροαίρετα θέτουν ερωτήσεις, γράφοντας ότι εσύ καταλαβαίνεις ενώ δεν γνωρίζεις το θέμα. Εχεις ευθύνη αν κάποιος, διαβάζοντας τα σχόλιά σου, παρασυρθεί μακρυά από την Εκκλησία. Όσο και αν δεν σου αρέσει, πρέπει επιτέλους να σταματήσεις να κάνεις τον έξυπνο, ειδικά όταν πρόκειται για σοβαρά θέματα.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

ΧΡΗΣΤΟΣ είπε...

Κ. Αγωνιστή, σε παρακαλώ πολύ, μην ανοίγουμε τώρα θέματα, για τις γνώσεις του καθενός που είναι άσχετα με το θέμα του άρθρου. Μετά μην θεωρείς τους αναγνώστες του Αντιαιρετικού ως μη έχοντας κρίση ώστε να παρασυρθούν από οτιδήποτε αλλά και από τον οποιονδήποτε που σχολιάζει. Τρανό παράδειγμα έστω και αποσπασματικό, η κ. Tatiani Melidoni με τα εύστοχα σχόλιά της έδειξε το επίπεδο των αναγνωστών. Ας περιοριστούμε λοιπόν στα θέματα του διαλόγου.

Χρήστος - αντιαιρετικός

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σας.
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το χρόνο σας και για τις απαντήσεις σας σχετικά με τα ερωτήματα που έθεσα σε ότι αφορά στη γιόγκα, άσχετα με το αν πήρα κάποια απάντηση η όχι. Εντελώς διευκρινιστικά θα ήθελα να συμπληρώσω ότι, εγώ το θέμα με τη συμμετοχή ή μη, στη γιόγκα το βλέπω εντελώς επιφανειακά, ενώ εσείς μου απαντήσατε δογματικά και θρησκευτικώς αυστηρά. Η δική μου παρατήρηση ήταν η εξής:

''ΑΝ η συμμετοχή σε ασκήσεις γιόγκα σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο στην καθημερινότητά σου, σε βοηθά να τακτοποιήσεις καλύτερα τις σκέψεις σου, αν σε κάνει πιο αποφασιστικό, αν σου δίνει θετική σκέψη, αν σε κάνει πιο υπομονετικό με τους συνανθρώπους σου..'' τί το αντιχριστιανικό έχει;

Εσείς λέτε ότι η γιόγκα έχει Ινδουιστικές ρίζες και γι΄αυτό η Εκκλησία την απορρίπτει.

Και τί με νοιάζει εμένα τί απορρίπτει η Εκκλησία; Η ουσία με νοιάζει! Αν η γιόγκα με κάνει χρήσιμο άνθρωπο στην κοινωνία, νομίζεις θα καθίσω εγώ να κοιτάξω τί δέχεται και τί απορρίπτει η Εκκλησία;
Η Εκκλησία αφορίζει κιόλας! Εδώ αφόρισε έναν Καζαντζάκη, έναν Σωτηρόπουλο.. λοιπόν; Είναι σωστά πράγματα αυτά; Τα θέλει αυτά ο Χριστός; Που στο κάτω κάτω αυτά δεν έχουν Ινδουιστικές ρίζες, κι όμως! Συμβαίνουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Αυτός είναι και ο λόγος που κρατώ πάνω απ΄όλα την προσωπική μου ΕΛΕΥΘΕΡΗ άποψη, αυτός είναι και ο λόγος που με ενδιαφέρει ΠΡΏΤΑ η γνώμη του Χριστού για τη γιόγκα και ύστερα η γνώμη της Συνόδου και της κάθε Ιεράς Συνόδου.

Είναι φυσικό η Εκκλησία να απορρίπτει κάτι που έχει ρίζες σε μια άλλη θρησκεία, αν υποστήριζε τη γιόγκα θα ήταν σαν να έβγαζε τα μάτια της με τα ίδια της τα δάκτυλα. Μόνο που έχω καταλάβει, ότι αυτή η στάση της Εκκλησίας, εξάπτει περισσότερο την περιέργεια σχετικά με τη γιόγκα. Θα είχε καλύτερα αποτελέσματα, αν απλά δεν έπαιρνε καθόλου θέση επί του θέματος. Η γνώμη μου είναι αυτή.

Λοιπόν, ας μην σας κουράζω άλλο, προφανώς δεν συμφωνούμε, γιατί εγώ βλέπω το ζήτημα κάπως πιο ανοιχτά, πιο προοδευτικά ίσως χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται να παρακολουθήσω μαθήματα γιόγκα. Απλά προσπαθώ να εστιάσω στην ουσία του θέματος. Και ΑΝ η ουσία έχει κάτι θετικό, κάτι καλό να δώσει, τότε αυτό εγώ το παρατηρώ και το εξετάζω.

Θα ήθελα πολύ βέβαια, όλα αυτά τα καλά στοιχεία να τα έβλεπα να βγαίνουν μέσα από την Ορθόδοξη Εκκλησία μας, αλλά δυστυχώς, εμείς έχουμε να ασχολούμαστε με αφορισμούς, με ''ταπείνωση'' και όπως λέει και ο Χριστός, κάνουν νηστείες αλλά τρώγουν τις σάρκες των αδελφών τους. Τέλος πάντων.
Δεν λέω με αυτό ότι στην Ορθοδοξία είναι όλα μαύρα. Ίσα, ίσα που η Ορθοδοξία έχει βγάλει και εξακολουθεί να βγάζει - ΑΓΙΟΥΣ και Μεγάλες Μορφές που χαίρομαι πραγματικά να τους διαβάζω και να παραδειγματίζομαι από τη ζωή τους.

Με αυτή τη νέα εποχή της Ορθοδοξίας έχω ένα θέμα, που προβάλει την ταπείνωση ως ηττοπάθεια. (μεγάλο θέμα όμως, ας μην το ανοίξουμε τώρα κι αυτό. Σε κάποια άλλη ενότητα ίσως).

Καλή συνέχεια σε όλους σας, με γιόγκα ή χωρίς δεν έχει σημασία, και να είστε σίγουροι, στο τέλος το καλό θα νικήσει! Και όπου υπάρχει καλό, δεν μπορεί από εκεί να λείπει ο Χριστός!

Πάνος από Αθήνα.

Υ.Γ. ΑΝ είπα και κάτι που δεν έπρεπε, αν θέλετε παραβλέψτε το!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Πάνο,

Ο λόγος που σου απάντησα δογματικά ήταν ότι, εφόσον δήλωνες Ορθόδοξος, θεώρησα ότι αρκούσε να σου εξηγήσω τη θέση της Εκκλησίας επί του θέματος. Για τον Ορθόδοξο δεν έχει σημασία αν κάτι φαίνεται να έχει καλά αποτελέσματα. Εάν η Εκκλησία το απορρίπτει, τότε προφανώς αυτό που θεωρούμε εμείς ως καλό είναι ζημιογόνο.

Τη στιγμή που η γιόγκα ανήκει στο χώρο της Νέας Εποχής (και άρα είναι αντίθετη με την Εκκλησία), δεν μπορεί να προσφέρει στον άνθρωπο τίποτα το καλό, ακόμα και αν εξωτερικά φαίνεται να βοηθάει (στην πραγματικότητα, ούτε και εξωτερικά βοηθάει. Απλά κάποιοι προσπαθούν να πείσουν ότι κάνει καλό, παρά τις αντιρρήσεις τόσο της επιστημονικής κοινότητας όσο και των ίδιων των δασκάλων γιόγκα).

Εάν, όμως, μου λες ότι δεν δέχεσαι τη θέση της Εκκλησίας όταν αυτή δεν συμφωνεί με τη γνώμη σου, και ότι αν κάτι ισχυρίζεται ότι σε κάνει καλύτερο άνθρωπο οφείλεεουμε να το δεχτούμε άσχετα αν αυτό είναι αντίθετο προς την Εκκλησία, εγώ δεν μπορώ να σου πω κάτι περισσότερο. Δεν υπάρχει τίποτα το προοδευτικό ή το ανοιχτό στον τρόπο με τον οποίο βλέπεις τα πράγματα. Υπάρχει κάτι το επικίνδυνο, και αυτό είναι ότι αυτός ο τρόπος σκέψης μπορεί να σε οδηγήσει στο να χάσεις την ψυχή σου. Όσο και αν σου φαίνεται απόλυτο δεν υπάρχει κάτι άλλο. Ο Κύριος δεν είπε ότι πρέπει να είμαστε "προοδευτικοί", αλλά ότι πρέπει να μένουμε σταθεροί σε όσα Εκείνος παρέδωσε.

Η Εκκλησία δεν έχει ανάγκη από εξωχριστιανικές πρακτικές. Έχει ως κεφαλή της τον Χριστό και δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω. Μπορείς να είσαι χαρούμενος και αισιόδοξος μια χαρά μέσα στην Εκκλησία, αρκεί να το θέλεις. Γιατί, λοιπόν, να πας αλλού;

Λυπάμαι αν ένοιωσες ότι δέχεσαι επίθεση. Ο σκοπός μου δεν ήταν σε καμία περίπτωση να σου επιτεθώ. Ήταν μόνο μια προσπάθεια να σου δώσω να καταλάβεις πόσο σοβαρό και επικίνδυνο είναι το λάθος που κάνεις.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

(ΥΓ. Επειδή βλέπω ότι συνεχίζεις να θεωρείς τους όρους "θετική ενέργεια" και "θετική σκέψη" ως σωστούς, ρίξε αν θες μια ματιά και εδώ: http://katanixis.blogspot.gr/2015/02/blog-post_93.html. Ξέρω ότι έχω αναφέρει τη διεύθυνση και πιό πριν, απλά ίσως να μην την πρόσεξες).

Ανώνυμος είπε...

Θετική ενέργεια: Τακτική επιβίωσης που διακρίνεται από την εμμονή στην ωραιοποίηση της ζωής με σκοπό τη διασφάλιση ψυχικής ευφορίας. Αυθυποβολή, ψευδοάμυνα απέναντι στις απειλές και τα δυσάρεστα της καθημερινότητας, το «ξόρκι» για να πείσουν κάποιοι τον εαυτό τους και τον κόσμο ότι αισθάνονται και περνούν υπέροχα. Η αυταπάτη ότι όλα είναι εντάξει επειδή έτσι φαντάζομαι εγώ και έτσι αποφάσισα.
Συναισθηματικό καταφύγιο εξωραϊσμού ακόμη και της πιο θλιβερής πτυχής της ζωής.
Θιασώτες της, κυρίως άνθρωποι που δυσκολεύονται να βιώνουν επώδυνες καταστάσεις.
Σε πλήρη άρνηση, επιλέγουν να μεταμφιέζουν την πραγματικότητα ολοκληρωτικά σε κάτι θετικό και αισιόδοξο. Ταυτίζουν τον ρεαλισμό με τη μιζέρια, αρνούμενοι να δεχτούν ότι είναι φυσιολογικό να αισθάνεσαι λυπημένος ή απογοητευμένος.

Το λυπηρό αλλά και επικίνδυνο με τους οπαδούς της «θετικής ενέργειας» πέρα από την αυτιστική διαστρέβλωση της πραγματικότητας, είναι ότι παύουν να υπολογίζουν και να διαχωρίζουν το καλό από το κακό, αφού όλα είναι εν δυνάμει υπέροχα, αφού τίποτα δεν επιδρά αρνητικά στη διάθεση και τον τρόπο σκέψης τους.

Πάντως, όσοι κάνουν γιόγκα, θέλουν να τεντώσουν το κορμί τους, να αισθανθούν σωματική και ψυχική ευεξία, να απαλλαγούν από το καθημερινό στρες. Δεν αναζητούν τίποτα το μεταφυσικό στη γιόγκα, ούτε πιστεύουν ότι υπάρχει κάτι το μεταφυσικό σ’ αυτήν. Δεν νομίζω ότι είναι σωστό να τους κατηγορείτε επειδή αναζητούν τη χαλάρωση και την ηρεμία σ’ έναν ανατολίτικο τρόπο εκγύμνασης και όχι αποκλειστικά στην εσπερινή λειτουργία της ενορίας τους.
Κατ’ αντιστοιχία, αλίμονο αν οι χριστιανοί ορθόδοξοι που συμβουλεύονται το Κάμα Σούτρα στο συζυγικό σεξ, θεωρηθούν δαιμονολάτρες και πιστοί της Ινδουϊστικής θεότητας Κάμα.

Filos.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Filos,

Σίγουρα ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να επιλέξει αυτό που θέλει. Πρέπει, όμως, να γνωρίζει τι επιλέγει πριν κάνει την επιλογή του.

Δεν μπορεί κάποιος να θέλει να ανήκει στην Εκκλησία και παράλληλα να ασκεί πρακτικές αντίθετες με τη διδασκαλία της Εκκλησίας. Και επειδή, δυστυχώς, η Νέα Εποχή προσπαθεί να πείσει τους ανθρώπους ότι μπορούν να είναι καλοί Χριστιανοί και ταυτόχρονα καλοί νεοεποχίτες, οφείλουμε να ενημερώνουμε τον κόσμο ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...

Δεν απολογούμαι σε κανέναν, αλλά σας πληροφορώ ότι είμαι ένας ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ μέλος της ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ και δεν με ενοχλεί ότι και αν μου επισυνάψετε.

Το 2005 λόγω των επί σειρά ετών βαθέων καταδύσεων στη θάλασσα, το αριστερό μου αυτί άρχισε να βουίζει υπερβολικά.

Η σύγχρονη ιατρική δεν μπόρεσε να με βοηθήσει και η ψυχολογία μου έφτασε στο ναδίρ.

Κάποιος μου σύστησε να πάω σε μια σχολή ΓΙΟΓΚΑ και πήγα για δυο μήνες αλλά οι ασκήσεις αυτοσυγκέντρωσης που κάναμε δεν με βοήθησαν καθόλου στο πρόβλημά μου.

Εκεί στην σχολή ΓΙΟΓΚΑ δεν κάναμε απολύτως τίποτα που να έδειχνε ότι ήταν σατανικό, αυτό που κάναμε μόνο ήταν να προσπαθούμε να αυτοσυγκεντρωθούμε στο πώς να ελέγξουμε το παθολογικό μας πρόβλημα και στην δική περίπτωση το πώς να ελέγχω τις εκβοές του αυτιού μου.

Δεν ξέρω που κολλάει ότι η ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ αν αυτό είναι η αυτοσυγκέντρωση είναι δαιμονισμός ή δαιμονολατρία.

Ακόμα και σήμερα γυμνάζομαι σχεδόν κάθε μέρα αλλά παλαιότερα χρησιμοποιούσα πριν από την προπόνηση ένα κουτάκι RED BULL, το οποίο περιέχει ταυρίνη και κρεατίνη και σου ανεβάζει την ΕΝΕΡΓΕΙΑ, οπότε κατά την είσοδό σου στο γυμναστήριο έχεις ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ δηλαδή η ψυχολογία μαζί με την σωματική σου ενέργεια αποφέρει θετικά αποτελέσματα, ενώ εάν μπεις στο γυμναστήριο κουρασμένος χωρίς καλή ψυχολογία, τότε η ενέργεια σου είναι ΑΡΝΗΤΙΚΗ ως προς το αποτέλεσμα.

Που είναι το επιλήψιμο που κάνει την ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ δαιμονική και την αρνητική να είναι ίσως χριστιανική;

Στην Ινδία υπάρχει ένας διάσημος ΓΚΟΥΡΟΥ ο οποίος ονομάζεται Sathya Sai Baba
ο οποίος έχει την φήμη παγκοσμίως ότι θεραπεύει πολλές ασθένειες, τι καθιστά ότι η θεραπεία του Sathya Sai Baba
είναι σατανική, την στιγμή που δεν γίνεται προσηλυτισμός;

Έχω ακούσει κάποιους εδώ στην Ελλάδα Χριστιανούς Ορθόδοξους να λένε ότι επισκέφτηκαν τον Sathya Sai Baba
και είχαν θετικά αποτελέσματα στην υγεία τους, χωρίς να έχουν αποσκιρτήσει από την χριστιανική πίστη.

Ας μη φαρισαΐζουμε συνεχώς.

Tatiani Melidoni είπε...

«Στην Ινδία υπάρχει ένας διάσημος ΓΚΟΥΡΟΥ ο οποίος ονομάζεται Sathya Sai Baba ο οποίος έχει την φήμη παγκοσμίως ότι θεραπεύει πολλές ασθένειες, τι καθιστά ότι η θεραπεία του Sathya Sai Baba είναι σατανική, την στιγμή που δεν γίνεται προσηλυτισμός;»

Είσαι σίγουρος ότι θεραπεύει...? Κι οι ταχυδακτυλουργοί βγάζουν λαγούς απ' το καπέλο τους...

Ρίξε μια ματιά...
http://anavaseis.blogspot.gr/2011/04/blog-post_7835.html

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Έλληνα της Ολλανδίας,

Το ότι δεν διαπίστωσες κάτι το επιλήψιμο στη σχολή που πήγες είναι αναμενόμενο, τη στιγμή που, από ότι καταλαβαίνω από τα λεγόμενά σου, δεν έδειξες μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις πρακτικές που έκανες. Εάν δεν δείξεις ενδιαφέρον δεν προχωρούν περισσότερο. Αυτό το έχω επιβεβαιώσει μέσα απο συζητήσεις με άτομα που παρασύρθηκαν σε αναζητήσεις μακρυά από την Εκκλησία λόγω ενασχόλησής τους με τη γιόγκα απλά ως γυμναστική.

Το πρόβλημα με τις πρακτικές γιόγκα και τη λεγόμενη "θετική ενέργεια" είναι οι διδασκαλίες που κρύβονται πίσω από αυτές. Από τη στιγμή που η βάση τέτοιων πρακτικών είναι το ολιστικό μοντέλο (δηλαδή Θεός, κόσμος και άνθρωπος είναι το ίδιο) δεν μπορεί να είναι συμβατές με τη διδασκαλία της Εκκλησίας που μιλάει για προσωπικό Θεό.

Το γεγονός ότι ο Sai Baba αποκτούσε όλο και περισσότερους πιστούς μέσω των "θεραπειών" και των "θαυμάτων" που έκανε (και για τα οποία υπάρχουν πολλές αμφιβολίες ως προς τη γνησιότητά τους) ως τι μπορεί να θεωρηθεί, αν όχι προσηλυτισμός; Επίσης, γιατί θεωρείς ότι μία σέκτα πρέπει να ασκεί προσηλυτισμό για να είναι επικίνδυνη; Δεν αρκεί η διδασκαλία της;

Το ότι πολλοί Χριστιανοί έχουν την εντύπωση ότι μπορούν να ακολουθούν τόσο τη διδασκαλία της Εκκλησίας όσο και τις πρακτικές των διαφόρων γκουρού είναι δυστυχώς ένα μεγάλο πρόβλημα, οφειλόμενο κυρίως στην άγνοια των Χριστιανών για το χώρο της Νέας Εποχής. Δεν πρέπει το γεγονός αυτό να μας κάνει να πιστεύουμε ότι οι πρακτικές αυτές δεν είναι επιλήψιμες.

Τα αποτελέσματα που τυχόν βλέπουν όσοι ασκούν νεοεποχίτικες θεραπευτικές πρακτικές μπορούν να αποδοθούν σε πολλούς λόγους. Ο πιό συνηθισμένος είναι το λεγόμενο Placebo, δηλαδή η περίπτωση κατά την οποία κάποιος που πείθεται για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας που ακολουθεί παρουσιάζει συμπτώματα ίασης, χωρίς στην πραγματικότητα να έχει κάνει κάποια θεραπεία. Επίσης δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι ο διάβολος πολλές φορές μας δημιουργεί προβλήματα για να τα "θεραπεύσει" στη συνέχεια και να μας παρασύρει εκεί που θέλει.

Δεν πρόκειται, λοιπόν, για φαρισαϊσμό. Ο Κύριος εξήγησε σαφώς ότι δεν μπορεί κανείς να έχει "δύο κυρίους". Δεν πρέπει να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να παρασύρεται από νεοεποχίτικες ψευδοθεραπείες, διότι τότε, είτε το καταλαβαίνουμε είτε όχι, διαχωρίζουμε τη θέση μας από την Εκκλησία.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...

Tatiani Melidoni,
έγραψα ότι ο Sathya Sai Baba έχει την φήμη παγκοσμίως, ότι θεραπεύει πολλές ασθένειες και αυτό μόνο σχολιάζεις, το υποθετικό, ενώ το φλέγον είναι εάν γίνεται προσηλυτισμός.

Τώρα εάν βγάζει λαγούς με πετραχήλια απ’ το καπέλο του αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Στο διαδίκτυο υπάρχουν και ΠΑΠΑΔΕΣ που διεκδικούν θαύματα.
Εις εξ’ αυτών βυθίζει με τα δυο του δάκτυλα ένα μικρό ξυλαράκι μέσα σε ένα ποτήρι με νερό και αναφωνεί : «Το θαύμα των θαυμάτων!!!»

Αφού δεν τον έπιασε κάποιος ανώτερός του να τον τραβήξει από το γένι οι βασιλικότεροι του Βασιλέως ας τακτοποιήσουν πρώτα τα του οίκου τους.

Ανώνυμος είπε...

ΕΛΛΗΝΑ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ, αδυνατώ να πιστέψω ότι αγνοείς πως το red bull είναι δαιμονικό. Όλη αυτή η προπαγάνδα με τα ... φτερά που δίνει, δεν σε έχει υποψιάσει;
Δαιμονική επίσης είναι και η Amita Motion.

Filos.

Πάκης είπε...

---> Το ότι δεν διαπίστωσες κάτι το επιλήψιμο στη σχολή που πήγες είναι αναμενόμενο, τη στιγμή που, από ότι καταλαβαίνω από τα λεγόμενά σου, δεν έδειξες μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις πρακτικές που έκανες. Εάν δεν δείξεις ενδιαφέρον δεν προχωρούν περισσότερο. <---


? Αν δεν δείξει ενδιαφέρον τότε όλα είναι ok;

? Πως θα δείξει ενδιαφέρον αν οι άλλοι δεν (τον) προχωρήσουν;

ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...

Αγαπητέ Filos,

Έπινα και το MONSTER για του οποίου το σήμα λέγεται ότι είναι στα Εβραϊκά το 666.

Με έβαλες σε υποψίες.

Θα κοιταχτώ εξονυχιστικά μπας και μου έχει βγει το σημάδι.

Ξου Ξου !!! Ξου Ξου !!!

Διώχνω το κακό.

ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...

Αγαπητέ Αγωνιστή,

Εάν κάποιος σε θεραπεύσει χωρίς να σε προσηλυτίσει που είναι το επιλήψιμο;

Ένας γνωστός μου γιατρός παιδίατρος κάποια μέρα που τον επισκέφθηκα και μιλούσαμε για τα σκυλιά του ανέφερα ότι ένας ξάδελφος μου επίσης γιατρός έχει έναν σκύλο που τον φωνάζει ΔΙΑ.

Με το που το άκουσε πετάχτηκε επάνω και φώναζε έξαλλος: ΤΙ ΔΙΑ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ; ΘΑ ΤΟΥ ΚΑΝΩ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ, ΑΚΟΥΣ ΕΚΕΙ ΝΑ ΦΩΝΑΖΕΙ ΔΙΑ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΤΟΥ.

Έκπληκτος τον ρωτάω, καλά ρε γιατρέ πώς να τον έβγαζε; Τι όνομα να του έδινε;

Να τον έβγαζε Παύλο μου λέει και έμεινα σύξυλο.

Θέλω να πω ότι αυτός ήταν και είναι δωδεκαθεϊστής αλλά με το να πηγαίνουν οι μητέρες σε αυτόν τα παιδιά τους δεν κινδυνεύουν ούτε αυτές ούτε αυτά να γίνουν δωδεκαθεϊστές.

Πολλοί που καταφεύγουν στη Γιόγκα το κάνουν συνήθως για θεραπευτικούς λόγους, είναι άτομα με κατάθλιψη και ψυχικά νοσήματα και προσπαθούν να βελτιωθούν επειδή αγαπητέ κανένας δεν τους πλησιάζει για να τους βοηθήσει με ορθόδοξες διδασκαλίες.

Εννοώ ότι με το να ζητάτε από τον κόσμο να μη πάει δεξιά, να μη πάει αριστερά, επειδή δεν σας αρέσει αλλά όταν επιλέξει την δική σας θέση το κέντρο τους σφυρίζετε αδιάφορα.

Λέτε επίσης ότι εσείς βρήκατε τον Κύριο ενώ οι άλλοι υπηρετούν δυο Κυρίους για τους παραπάνω λόγους.

Αυτό νομίζω είναι εγωιστικό γιατί ο Κύριος και μόνο Αυτός ξέρει ποιος Τον βρήκε.

Υπάρχει ένα εδάφιο που λέει ότι αν δεν σε καλέσει ο Κύριος τίποτα δεν γίνεται.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Έλληνα της Ολλανδίας,

Υπάρχει διαφορά μεταξύ ενός επιστήμονα που είναι σε θέση να διαχωρίσει τα πιστεύω του από την επιστήμη του και ενός γκουρού ό οποίος ισχυρίζεται ότι σε θεραπεύει μέσω "θαυματουργικών" πρακτικών.

Τη στιγμή κατά την οποία κάποιος δέχεται ότι ένας γκουρού τον "θεραπεύει" μέσω των δυνάμεών του, και άρα δέχεται την ύπαρξη τέτοιων δυνάμεων, οφείλει να γνωρίζει και την προέλευσή τους. Εφόσον η προέλευση αυτή βασίζεται σε πίστη και όχι σε επιστήμη δεν μπορεί να θεωρεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αν είναι Χριστιανός και παράλληλα χρησιμοποιεί τέτοιες μεθόδους.

Ο Κύριος μπορεί να σώσει όποιον θέλει, ανεξαρτήτως πίστης. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι κάθε πίστη είναι σωστή, ούτε ότι μπορεί κανείς να πιστεύει ότι θέλει με αυτή τη δικαιολογία. Έχουμε και εμείς ευθύνη να "δοκιμάζουμε τα πνεύματα", όπως λέει ο απόστολος Παύλος, για να δούμε εάν είναι εκ Θεού ή όχι.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

(ΥΓ: Το πώς αντιμετωπίζουν το θέμα της πίστης τους μεμονομένα άτομα, είτε Χριστιανοί είτε ετερόδοξοι, δεν πρέπει να μας παρασύρει. Η αλήθεια ή μη μιας πίστης, όπως επίσης και η συμβατότητά της με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, πρέπει να κρίνεται πρωτίστως από τη διδασκαλία της).

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Πάκη,

Φυσικά και δεν είναι όλα ok. Όποιος εξασκεί τέτοιες πρακτικές, είτε το καταλαβαίνει είτε όχι ακολουθεί ένα σύστημα αντίθετο με τη διδασκαλία της Εκκλησίας.

Το θέμα είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις όσοι διδάσκουν γιόγκα δεν εμβαθύνουν στο θέμα παρά μόνο ύστερα από αρκετό καιρό (και προφανώς ανάλογα μαθήματα), εκτός και αν ο ασκούμενος δείξει από μόνος του ενδιαφέρον να μάθει περισσότερα. Έτσι οι περισσότεροι νομίζουν ότι πρόκειται απλώς για γυμναστική και ασκήσεις χαλάρωσης, ενώ παράλληλα τους υποβάλλεται, χωρίς να το καταλαβαίνουν, ότι αυτό που κάνουν είναι κάτι ανώτερο από την Εκκλησία και θα πρέπει να ακολουθήσουν το σύστημα αυτό αν θέλουν να βρουν την αλήθεια. Έτσι όταν έρθει η ώρα να μάθουν την αλήθεια (δηλαδή ότι η γιόγκα είναι θρησκευτική πρακτική και όχι γυμναστική) δεν μπορούν πια να φέρουν αντίρρηση.

Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί Χριστιανοί που, επειδή ασχολήθηκαν και οι ίδιοι με τη γιόγκα, θεωρούν ότι αφού δεν είδαν τίποτα, δεν υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχουν, όμως, μελέτες ειδικών, όπως και μαρτυρίες πρώην θυμάτων, που επιβεβαιώνουν τα όσα σου έγραψα.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Tatiani Melidoni είπε...

«ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...
...το φλέγον είναι εάν γίνεται προσηλυτισμός».

Έχει σημασία πώς αντιλαμβάνεσαι εσύ τον «προσηλυτισμό».
Δλδ, τι ακριβώς εννοείς όταν σκέφτεσαι «προσηλυτισμός»?
Κάνε μια περιγραφή...
«Προσηλυτισμός είναι όταν κάποιος...».

ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...

Αγαπητέ Αγωνιστή,

Θέλετε να πείτε ότι εάν έχω κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας και ενώ βρίσκομαι στο τέλος της αντοχής μου και μου δίνεται η δυνατότητα της θεραπείας, χωρίς να χρειαστεί να αλλαξοπιστήσω σε κάτι άλλο, να μη δεχτώ την θεραπεία γιατί είναι ανεξέλεγκτη η προέλευσή της.


Μπορείτε να μου εξηγήσετε τι είδους θεραπεία γίνεται στον κόσμο που συρέει κατά χιλιάδες στον τάφο του ΑΓΙΟΥ ΠΑΙΣΙΟΥ και παίρνει χώμα από τον τάφο και αφού το χτυπήσει στο σέϊκερ το πίνει σαν θεραπευτικό αναψυκτικό.

Που γράφει μέσα στην ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ ότι τέτοιου είδους αποκλειστικότητες προέρχονται από την χριστιανική εκκλησία;

http://xairete.blogspot.gr/2013/12/blog-post_435.html


Άλλο παρατράγουδο η προσκύνηση στις ΑΓΙΕΣ ΠΑΝΤΟΦΛΕΣ του ΑΓΙΟΥ ΠΑΙΣΙΟΥ.

http://www.star.gr/Pages/Ellada.aspx?art=270301&artTitle=imarton_kyrie_oi_plastikes_pantofles_tou_agiou_paisiou_se_proskynima_gia_tous_pistous


Όταν πήγα στον ΑΓΙΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ πριν τρία χρόνια μου είπαν να βάλω το αυτί μου στην μαρμάρινη λάρνακα για να ακούσω τους βηματισμούς του αγίου.
Ε λοιπόν το έβαλα και το μόνο που άκουσα ήταν η φωνή της γυναίκας μου που μου έλεγε: ΠΑΜΕ ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ…

Εδώ γίνονται πολλά θαύματα και θεραπείες από αγίους και μη και δεν υπάρχει καμία κριτική για αυτό.

Η ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ήρθε με τιμές αρχηγού κράτους και είναι προστάτιδα του πυροβολικού.

Πέστε μου σας παρακαλώ που γράφει ότι οι άγιοι κατευθύνουν τα βλήματα των 106 χιλιοστών;

Μου λέτε, λέει η εκκλησία αυτό, λέει η εκκλησία το άλλο, στην ουσία όμως μου λέτε να ΜΗ σκέφτομαι.

Εδώ αποφασίστηκε να συμπροσεύχονται στον ίδιο θεό όλοι, ορθόδοξοι, Καθολικοί, Βουδιστές, Ισλαμιστές, Μάρτυρες του Ιεχωβά, Ινδιάνοι και πιστεύετε ότι θα λείπουν οι Γκουρού.

Δεν χάνονται όποιοι θεραπεύονται από έναν Γκουρού, σώνεται όμως οποιοσδήποτε ακολουθεί τις εντολές της ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΡΟΥΣ ΟΜΙΛΙΑΣ.

Υ.Γ:

Ο κολλητός μου φίλος στην Ολλανδία πάσχει από τα τέσσερα του χρόνια από έντονη ψωρίαση, έκανε οτιδήποτε μπορεί να σκεφτεί κάποιος για να θεραπευτεί, μαζί ταξιδέψαμε στην νεκρή θάλασσα για θεραπεία.

Δεκαπέντε χρόνια πριν αποφάσισε να πάει να κάνει Γιόγκα, μετά από περίοδο ενός έτους την εγκατέλειψε χωρίς αποτελέσματα αλλά και χωρίς τον οποιοδήποτε πνευματικό επηρεασμό από την συγκεκριμένη σχολή.

Πάκης είπε...

--->Tatiani Melidoni είπε...
«ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...
...το φλέγον είναι εάν γίνεται προσηλυτισμός».<---


Η ορθόδοξη εκκλησία γιατί κάνει προσηλυτισμό στις χώρες της Άπω Ανατολής;

ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...

Tatiani Melidoni

Σου απαντώ μιας και με ρωτάς σε κάτι που είναι πολύ γνωστό στο παρόν αντιαιρετικό μπλόγκ απλά με δυο σειρές.

Ο προσηλυτισμός είναι η παραπλάνηση κάποιου όταν αυτός δεχθεί την οποιαδήποτε εξάρτηση.

Τα σχόλια μου έχουν και άλλες αναφορές τις οποίες ΔΕΝ ΣΧΟΛΙΑΖΕΤΕ.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Έλληνα της Ολλανδίας,

Τη στιγμή κατά την οποία δεχεσαι σαν σωστή μια θέση ενός αποκρυφιστικού χώρου είτε το καταλαβαίνεις είτε όχι, δεν υπάρχει λόγος να σου ζητηθεί να αλλαξοπιστήσεις. Το έχεις ήδη κάνει, και δεν το έχεις καν συνειδητοποιήσει.

Και για να γίνω πιο σαφής: η γιόγκα δεν έχει καμία επιστημονικά αποδεδειγμένη θεραπευτική μέθοδο, πέραν, ίσως, από όσα θα μπορούσε να σου προσφέρει μια οποιαδήποτε μέθοδος χαλάρωσης. Άρα, εάν μεν πρόκειται για τέτοιου είδους περίπτωση, γιατί να ακολουθήσεις μια αποκρυφιστική μέθοδο (έστω και μόνο τα πρώτα στάδια) και όχι μια επιστημονική θεραπεία;

Από την άλλη, αν μια μη επιστημονική (και εν τω προκειμένω αποκρυφιστική) μέθοδος σου προσφέρει αποτελέσματα που η επιστήμη δεν μπορεί να σου προσφέρει, δεν πρέπει να αναρωτηθείς σοβαρά για την πηγή αυτών των αποτελεσμάτων; Μπορεί αυτό που νομίζεις ότι σου θεραπεύει ένα πρόβλημα, στην πραγματικότητα να σου δημιουργεί ένα μεγαλύτερο.

Η άποψη ότι εάν μία μέθοδος δουλεύει τότε είναι και σύμφωνη με τη διδασκαλία της Εκκλησίας είναι επικίνδυνη, καθώς εύκολα μπορεί να σε οδηγήσει μακρυά από την αλήθεια. Ο Κύριος διδάσκει ότι υπάρχει μόνο μία αλήθεια, αυτή της Εκκλησίας που ο Ίδιος ίδρυσε και της οποίας είναι Κεφαλή. Οτιδήποτε έξω από αυτή δεν μπορεί να έχει θέση στη ζωή ενός σωστού Χριστιανού.

Σου έγραψα και στο προηγούμενο σχόλιο ότι δεν με απασχολεί η συμπεριφορά ορισμένων πιστών της Εκκλησίας, αλλά η αλήθειά της. Ομοίως, δεν με απασχολεί το αν κάποιοι θεραπεύτηκαν μέσω αποκρυφιστικών πρακτικών, τη στιγμή κατά την οποία η διδασκαλία που συνοδεύει τις πρακτικές αυτές είναι ξεκάθαρα αντιεκκλησιαστική. Όσο και να μη μας αρέσουν ορισμένα φαινόμενα μέσα στην Εκκλησία, δεν επιτέπεται να τα χρησιμοποιούμε ως δικαιολογία για να εφαρμόσουμε μεθόδους αντίθετες με τη διδασκαλία της.

Αν όντως, όπως λες, θέλεις να σκέφτεσαι, οφείλεις να κάνεις έρευνα σε βάθος για το τι υπάρχει πίσω από την επιφάνεια που βλέπεις. Αλλιώς, αν δεν θέλεις να το κάνεις, δέξου τη γνώμη των υπεύθυνων της Εκκλησίας (οι οποίοι έκαναν αυτή την έρευνα) και μην προσπαθείς να απολυτοποιήσεις τη γνώμη και την εμπειρία σου.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Πάκη,

Ο προσηλυτισμός πλέον έχει την έννοια της σκόπιμης απόκρυψης από τη μεριά αυτού που τον ασκεί ορισμένων διδασκαλιών, ή ακόμα και η χρήση ψεμάτων, προκειμένου να πείσει τα θύματά του ότι αυτό που τους διδάσκει είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που στην πραγματικότητα είναι.

Στην περίπτωσή μας, η γιόγκα παρουσιάζεται ως γυμναστική, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για θρησκευτική πρακτική. Άρα όσοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται για γυμναστική ή μέθοδο χαλάρωσης ή δεν γνωρίζουν ή λένε ψέματα.

Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο με την Εκκλησία, διότι η Εκκλησία δεν ψεύδεται ούτε αποκρύπτει τα δόγματά της. Απλά παρουσιάζει τη διδασκαλία της και όποιος θέλει ακολουθεί.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Ανώνυμος είπε...

Είπα να μη γράψω άλλο σχόλιο, αλλά διαβάζοντας τα σχόλια στην ενότητα μπαίνω στον πειρασμό.

Στα σχόλια που διαβάζω, καταλαβαίνω το εξής:

Ορθοδοξία: ''Το γκολ που μπαίνει μέσα από τη μεγάλη περιοχή, είναι το σωστό γκολ''.
Γιόγκα: ''Εκτός από τα γκολ μέσα από τη μεγάλη περιοχή, ανακαλύψαμε έναν τρόπο να βάζουμε γκολ και έξω από τη μεγάλη περιοχή''.

Συμπέρασμα: Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το ίδιο. Γκολ το ένα, γκολ και το άλλο! Ο οπαδισμός όμως, μπορεί να σε κάνει να βλέπεις, μόνο τη μία περίπτωση για σωστή και την άλλη για λάθος. Ενώ μιλάμε για το ΙΔΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.

Τί κρίμα.

Πάνος από Αθήνα.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Πάνο,

Το αποτέλεσμα μπορεί να θεωρηθεί ίδιο μόνο αν δεν σε νοιάζει η μέθοδος που ακολουθείς. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν μπορεί να αντιμετωπίσεις το θέμα έτσι, τη στιγμή κατά την οποία οι δύο περιπτώσεις εχουν τελείως διαφορετική βάση.

Πώς μπορεί κανείς από τη μία να δηλώνει Ορθόδοξος και από την άλλη να αποδέχεται ένα σύστημα τελείως αντίθετο από όσα η Εκκλησία διδάσκει, μόνο και μόνο επειδή κατά τη γνώμη του "έχουν το ίδιο αποτέλεσμα"; Αυτή είναι η λογική ενός ανθρώπου εκτός Εκκλησίας, όχι ενός συνειδητού Ορθοδόξου.

Και για να το θέσω με βάση το παράδειγμά σου:

Ορθοδοξία: ''Το γκολ που μπαίνει μέσα από τη μεγάλη περιοχή, είναι το σωστό γκολ''.
Γιόγκα: ''Εκτός από τα γκολ μέσα από τη μεγάλη περιοχή, ανακαλύψαμε έναν τρόπο να βάζουμε εύκολα καλάθια στο μπάσκετ, κάτι που σημαίνει ότι βάζουμε γκολ και έξω από τη μεγάλη περιοχή. Ελάτε να μάθετε πώς να βάζετε καλάθια, ώστε να γίνετε καλύτεροι στο ποδόσφαιρο''.

Νομίζεις ότι κάτι τέτοιο θα έχει όντως το ίδιο αποτέλεσμα;

Φιλικά,
Αγωνιστής.

(ΥΓ: Από τα σχόλιά σου καταλαβαίνω ότι δεν δέχεσαι την Εκκλησία ως σώμα Χριστού και ως μόνο φορέα της αλήθειας. Μια τέτοια θέση είναι σίγουρα σεβαστή, αλλά τότε δεν μπορείς να λέγεσαι Ορθόδοξος Χριστιανός, αφού απορρίπτεις τα δόγματα που υποτίθεται ότι πιστεύεις. Θα πρέπει να αποφασίσεις που θέλεις να βρίσκεσαι).

ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...

Αγαπητέ Αγωνιστή,

Γράφετε ότι δεν χρειάζεται να μου ζητήσετε να αλλαξοπιστήσω σαν να είμαι πνευματικά εξαρτημένος και προσήλυτος στη Γιόγκα μόνο και μόνο επειδή δεν σας αρέσει το σκεπτικό μου.

Μου θυμίζετε το εξής.

Κυπατζής : ΕΙΣΑΙ ΜΕ ΕΜΑΣ Ή ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ;

Κατηγορούμενος: ΜΕ ΕΣΑΣ ΕΙΜΑΙ ΚΥΡΙΕ ΜΕ ΕΣΑΣ!

Κυπατζής: ΤΙΠΟΤΕΝΙΕ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΑΛΛΟΙ.

Δεν είστε εσείς αποδέκτης αυτών που λέγω, αλλά η υποκρισία δεν έχει τέλος.

Πράγματι είδα και άκουσα πολλά στη ζωή μου και δεν υποστηρίζω ότι είμαι τόσο χριστιανός όσο θα ήθελα να είμαι, αλλά εγώ κάνω προσπάθεια να βγάλω το δοκάρι από το μάτι μου, βλέπω όμως αρκετά καλά ώστε να διακρίνω μόνο Πολύφημους γύρω μου.

Πάκης είπε...

Ο διάλογος μεταξύ των χριστιανών είναι θεμιτός από την ορθόδοξη εκκλησία, δεν είναι προσηλυτισμός το «να δώσεις μαρτυρία της πίστεώς».

"Αποστολή είναι για την Oρθοδοξία «να δώσει μαρτυρία της πίστεώς της και των άλλων πολύτιμων θησαυρών της παράδοσής της.
Να ευαγγελιστεί τον Χριστό όπως Tον είδε και Tον έζησε και Tον εικονογράφησε και Tον λειτουργεί η Oρθόδοξη Ανατολή»

Oικουμενικός Πατριάρχης Δημήτριος."

https://aoratospolemostheblog0.wordpress.com/2015/04/24/%CE%BF-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%B7%CE%BB%CF%85%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%8C%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84/

Για την ορθόδοξη εκκλησία όλες οι άλλες χριστιανικές ομολογίες είναι εκκλησίες, και όλοι οι άλλοι είναι και αυτοί χριστιανοί. Καθολοικοί, Προτεστάντες, και όσοι έχουν παρόμοια ομολογία αποτελούν εκκλησία χριστιανική και είναι και αυτοί χριστιανοί. Άρα δεν είναι εκτός χριστιανοσύνης όλοι όσοι (κακώς) αποκαλούνται από κάποιους ως αιρετικοί.

Το ότι είναι χριστιανοί όλοι αυτοί και ότι είναι και αυτές χριστιανικές εκκλησίες αυτό το δηλώνει η "Αποστολική Διακονία" της εκκλησίας της ελλάδας.


"Η Ορθόδοξος Εκκλησία ανέκαθεν ήτο εύνους και θετικώς διατεθειμένη προς πάντα Διάλογον . Κατά τα τελευταία δε ταύτα έτη εχώρησεν εις θεολογικόν Διάλογον μετά πλείστων Χριστιανικών Εκκλησιών και Ομολογιών, εν τη πεποιθήσει ότι δια του Διαλόγου δίδει αυτή δυναμικήν μαρτυρίαν των πνευματικών αυτής θησαυρών προς τους εκτός αυτής, με αντικειμενικόν σκοπόν την προλείανσιν της οδού, της οδηγούσης εις την ενότητα.

Βεβαίως, η Εκκλησία ημών, διαλεγομένη μετά των λοιπών Χριστιανών, δεν παραγνωρίζει τας δυσκολίας του τοιούτου εγχειρήματος. Όμως δεν στηρίζεται μόνον εις τας ανθρωπίνας δυνάμεις των διεξαγόντων τους Διάλογους, αλλ ' απεκδέχεται και την επιστασίαν του Αγίου Πνεύματος εν τη χάριτι του Κυρίου, ευχηθέντος " ἵνα πάντες ἕν ὦσι " ( Ιω ., 17,21)."

http://www.apostoliki-diakonia.gr/gr_main/dialogos/dialogos.asp?content=content&main=C_pros_1.2.htm


Οπότε, δεν είναι προσηλυτισμός και είναι θεμιτό το να να δώσει μαρτυρία της πίστεώς της κάποια χριστιανική εκκλησία, όπως δηλώνει ο Πατριάρχης Δημήτριος και η Αποστολική Διακονία.

Που λοιπόν βλέπετε τον προσηλυτισμό όταν κάποια χριστιανική εκκλησία δίνει μαρτυρία της πίστεώς της;

Που είναι το κακό σε αυτό; Και η ορθοδοξία το ίδιο κάνει στις μη χριστιανικές χώρες αλλά και με τους διαλόγους της με τις άλλες χριστιανικές εκκλησίες και τους άλλους χριστιανούς αδελφούς όπως είναι οι Προτεστάντες και οι Καθολικοί. (κατά την ομολογία του Πατριάρχου και της Αποστολικής Διακονίας).

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Έλληνα της Ολλανδίας,

Και μόνο το γεγονός της επιμονής σου ότι η γιόγκα είναι συμβατή με την Εκκλησία δείχνει ότι έχεις πιστέψει και δεχτεί τα όσα λένε (ή έστω ένα μέρος αυτών). Άρα ναι, σε έχουν προσηλυτήσει, και δεν το έχεις καταλάβει.

Το θέμα δεν είναι αν μου αρέσει το σκεπτικό σου ή όχι. Το θέμα είναι ότι υποστηρίζεις ότι μπορείς να ακολουθείς ένα σύστημα με διδασκαλίες αντίθετες από αυτές της Εκκλησίας και ταυτόχρονα να είσαι σωστός Χριστιανός, πράγμα παράλογο.

Το άρθρο δείχνει ξεκάθαρα ότι η γιόγκα σου ζητάει να ακολουθήσεις έναν τρόπο σκέψης αντίθετο με τη διδασκαλία της Εκκλησίας. Άρα, είτε το καταλαβαίνεις είτε όχι, όταν δέχεσαι ότι αυτά τα δύο είναι συμβατά απορρίπτεις την Εκκλησία που διδάσκει το αντίθετο.

Η δικαιολογία ότι πρώτα πρέπει να διορθώσουμε τα λάθη μας και μετά να κοιτάξουμε τα λάθη των άλλων είναι ακριβώς αυτό: δικαιολογία. Εάν κάνεις λάθος και κάποιος σου το εξηγήσει, δεν έχει σημασία πόσα λάθη κάνει αυτός. Αρκεί που στο συγκεκριμένο σημείο έχει δίκιο. Άρα, καλό θα ήταν να λάβεις υπόψη σου τη συμβουλή του, αντί να την απορρίψεις αφου αυτός "κάνει λάθη".

Στο θέμα της αλήθειας δεν χωρούν συμβιβασμοί. 99 αλήθειες και ένα ψέμα δίνουν σαν σύνολο ένα ψέμα. Μόνο η Εκκλησία, ως σώμα Χριστού, έχει την απόλυτη αλήθεια. Τώρα, αν αυτό δεν αρέσει σε κάποιους ή τους φαίνεται απόλυτο, αυτό είναι δικό τους θέμα.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Πάκη,

Το θέμα του διαθρησκειακού διαλόγου και το αν αυτός γίνεται όπως πρέπει είναι ενα πολύ μεγάλο θέμα για να το αναλύσουμε εδώ. Ίσως μπορούμε να το συζητήσουμε σε κάποιο σχετικό άρθρο.

Εδώ, όμως, δεν έχουμε να κάνουμε με χριστιανικό διάλογο, αλλά με θρησκευτικές πεποιθήσεις ινδουιστικής προέλευσης, οι οποίες μάλιστα παρουσιάζονται ψευδώς ως γυμναστική. Άρα το παράδειγμα που δίνεις δεν ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση, διότι οι δάσκαλοι της γιόγκα δεν δίνουν μαρτυρία πίστης αλλά εξαπατούν το κοινό.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Πάκης είπε...

Δεν αναφέρομαι στους διαθρησκειακούς διαλόγους.

Αναφέρομαι στην αποστολή της ορθοδοξίας που σύμφωνα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Δημήτριο η ορθοδοξία πρέπει να: «να δώσει μαρτυρία της πίστεώς της » και να «να ευαγγελιστεί τον Χριστό».

Όπως έχει δικαίωμα και στόχο να το κάνει αυτό η ορθόδοξη εκκλησία και αυτή είναι η αποστολή της στον κόσμο όπως λέει ο Πατριάρχης Δημήτριος, με την ίδια λογική και οι άλλες χριστιανικές εκκλησίες κάνουν το ίδιο.

Γιατί λοιπόν κυνηγάτε τους χριστιανούς των άλλων ομολογιών που κάνουν το ίδιο;

Με ποιο δικαίωμα;

ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...

Αγαπητέ Αγωνιστή,

αυτά που λέτε είναι δογματικές σκέψεις και εννοείται όποιος δεν είναι φίλος ενώ δεν είναι απαραιτήτως εχθρός εν τούτοις προσδιορίζεται ως έτσι.

Ο Χριστός δεν κληροδότησε χριστιανούς με τίτλους πίστεως και δεν είναι νόμιμοι κληρονόμοι όσοι λένε ότι: «είμαι ορθόδοξος γιατί νομίζω ότι πιστεύω σε όσα λέει η εκκλησία και πηγαίνω κάθε Κυριακή στη λειτουργία».

Όσο για τους συμβολισμούς αν πάμε πίσω στην εποχή της βυζαντινής αυτοκρατορίας θα δούμε από πού προέρχονται όσα βλέπουμε στην ορθόδοξη εκκλησία σήμερα και την τάση να τα εγκαταλείψει.

Έχει παραμεριστεί η ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ προς χάρη της παράδοσης γιατί έτσι λέμε ότι θέλουμε, όσο καιρό θέλουμε και τα αλλάζουμε όποτε θέλουμε.

Ταμπελίτσες είναι εύκολο να επικολλούμε στον καθέναν επειδή δεν συνάδει με την δική μας γραμμή.

Το ότι έχουμε γνώμη επί παντός θέματος αυτό βλέπω ότι μας καθιστά ανορθόδοξους και αντιχριστιανούς και δεν αντιλαμβάνεστε ότι μας κρίνετε με τα δικά σας κριτήρια πριν την ώρα μας.

Νομίζετε ότι είστε κληρονόμος της ορθοδοξίας ενώ η χριστιανοσύνη ιδρύθηκε χωρίς ειδικούς τίτλους.

Γεμίσαμε άγιους και αγίες και τους προσκυνάμε κάθε μέρα και όλη την ημέρα και ξεχάσαμε Τον Άγιο ΧΡΙΣΤΟ.

Tatiani Melidoni είπε...

Κάτι δεν πάει καλά με κάποιους εδώ μέσα...
Σε ένα θέμα για τη Yoga, μπαίνει ο καθένας κι αντί να προσκομίσει στοιχεία... αν γνωρίζει το θέμα ή να θέσει τις ερωτήσεις του, με πνεύμα μαθητείας, αν δε γνωρίζει, γράφει μια μπαρούφα... δυο αράδες περί Yoga, χωρίς να έχει ιδέα για το τι γράφει... και στη συνέχεια, ένα πολυσέλιδο κατεβατό βγάζοντας ό,τι χολή κουβαλάει μέσα του κατά της Εκκλησίας και ειδικά, κατά των κληρικών...
Μήπως θα πρέπει, κ. κ. Διαχειριστές, να είστε πιο αυστηροί και ν' αρχίσετε να ρίχνετε μερικά «off topic» όταν κάποιοι λεβέντες ξεφεύγουν απ' το θέμα?
Αν έχουν κάποιοι πρόβλημα με την Εκκλησία ή τους «παπάδες» ας ανοίξουν ένα σχετικό topic κι ας μεταφέρουν τους «προβληματισμούς» τους εκεί...

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Πάκη,

Η Εκκλησία δεν "κυνηγάει" κανέναν. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να επιλέξει που θέλει να ανήκει.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η Εκκλησία δεν θα οριοθετήσει το τι είναι αλήθεια και τι όχι. Από εκεί και πέρα, όποιος δεν θέλει να ακολουθήσει δεν ακολουθεί, εν γνώση του, όμως, ότι δεν μπορεί να αξιώνει να λέγεται Ορθόδοξος Χριστιανός τη στιγμή που δεν δέχεται τα όσα η Εκκλησία διδάσκει.

Επιπλέον, όταν ορισμένα δόγματα ψεύδονται ως προς το περιεχόμενό τους με σκοπό να παρασύρουν τους ανυποψίαστους, η Εκκλησία οφείλει να γνωστοποιήσει την εξαπάτηση αυτή και να ενημερώσει το πλήρωμά της.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Έλληνα της Ολλανδίας,

Τα πράγματα είναι απλά: ή είσαι στην αλήθεια ή δεν είσαι. Μέση λύση δεν υπάρχει. Ο Κύριος δεν είπε "κάτσε όπου βρίσκεσαι και θα σωθείς", αλλά μας ζήτησε να Τον ακολουθήσουμε. Επαναλαμβάνω ότι δεν μπορεί κάποιος να δηλώνει Ορθόδοξος τη στιγμή που δεν δέχεται τα όσα η Εκκλησία διδάσκει.

Εάν δέχεται κανείς ότι η Εκκλησία είναι σώμα Χριστού, όπως αναφέρεται στην Αγία Γραφή, και ότι το Άγιο Πνεύμα την οδηγεί "εις πάσαν την αλήθεια", τότε δεν χωράει κανενός είδους συμβιβασμός στα όσα διδάσκει. Εάν, πάλι, θεωρεί κανείς ότι η Εκκλησία δεν έχει την αλήθεια δεν μπορεί να ονομάζεται Ορθόδοξος, αφού απορρίπτει μια από τις θεμελιώδεις διδασκαλίες της.

Χριστιανός δεν είναι κανείς απλά επειδή έτσι αισθάνεται. Απαιτείται και γνώση της αλήθειας, όπως επίσης και απόρριψη των εξωεκκλησιαστικών διδασκαλιών. Πριν βαπτιστεί κάποιος δηλώνει ότι αποτάσσεται το σατανά και τα έργα του. Πώς, λοιπόν, μπορεί στη συνέχεια να κάνει τα έργα αυτά και να θεωρεί ότι δεν τρέχει τίποτα;

Καταλαβαίνω ότι για κάποιους μπορεί να φαίνεται περιοριστική η ύπαρξη μιας αυθεντίας που θέτει τις κατευθυντήριες γραμμές στη ζωή τους. Ο Κύριος, όμως, αυτό παρέδωσε και εμείς αυτό οφείλουμε να ακολουθήσουμε εάν θέλουμε να είμαστε μαζί Του.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Ανώνυμος είπε...

@Καταλαβαίνω ότι για κάποιους μπορεί να φαίνεται περιοριστική η ύπαρξη μιας αυθεντίας που θέτει τις κατευθυντήριες γραμμές στη ζωή τους. Ο Κύριος, όμως, αυτό παρέδωσε και εμείς αυτό οφείλουμε να ακολουθήσουμε εάν θέλουμε να είμαστε μαζί Του.@


Η Ιερά Σύνοδος είναι αυθεντία; Έχει το αλάθητο;
Μέχρι τώρα έχει δώσει δεκάδες κατευθυντήριες γραμμές. Ήταν όλες σωστές;

Filos.

Ανώνυμος είπε...

Αγωνιστής:
ΥΓ: Από τα σχόλιά σου καταλαβαίνω ότι δεν δέχεσαι την Εκκλησία ως σώμα Χριστού και ως μόνο φορέα της αλήθειας.

-Δεν έχω ιδέα τι σημαίνει για σένα Εκκλησία και τί σημαίνει αλήθεια.

Αγωνιστής:
Μια τέτοια θέση είναι σίγουρα σεβαστή, αλλά τότε δεν μπορείς να λέγεσαι Ορθόδοξος Χριστιανός, αφού απορρίπτεις τα δόγματα που υποτίθεται ότι πιστεύεις.

-Ποιος το αποφασίζει για το πως θα λέγομαι εγώ; Εσύ; Από που και ως που; Ποιος είσαι; Ο Χριστός είσαι; Δεν το κατάλαβα αυτό!

Αγωνιστής:
Θα πρέπει να αποφασίσεις που θέλεις να βρίσκεσαι).

-Ποιος θα με βάλει να το αποφασίσω αυτό; Εσύ;
Τί λες άνθρωπέ μου; Ποιος νομίζεις ότι είσαι που θα σου δώσω και λόγο για το τί είμαι και τι θα αποφασίσω;

Και σου το έχω ξαναπει, δεν δηλώνω Χριστιανός Ορθόδοξος ΕΙΜΑΙ!!!

Το αλάθητο της ''Εκκλησίας σου'' κράτα το για εσένα. Από τη στιγμή που η Εκκλησία αφορίζει, ήδη μου έχει δώσει έναν πολύ καλό λόγο να την έχω σε απόσταση. Εκτός από πιστός έχω και λογική. Ο Θεός μου την έδωσε για να βλέπω και να κρίνω. Τώρα αν εσύ θέλεις να υπακούς τυφλά σαν τους Ιεχωβάδες την εταιρία τους, δικαίωμά σου. Εγώ δεν έχω κάνει κανένα όρκο υποταγής σε κανέναν. Αν εσύ έχεις κάνει, δικαίωμά σου καί αυτό.

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι αγαπητέ μου.

Πάνος από Αθήνα.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Filos,

Σου απαντώ συνοπτικά, καθώς το θέμα που θέτεις δεν έχει σχέση με το άρθρο.

Η Εκκλησία δεν είναι μόνο η Ιερά Σύνοδος. Αποτελέιται από όλους τους πιστούς, κληρικούς και λαϊκούς.

Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες που ορίζουν πότε μία απόφαση λαμβάνεται "εν συνόδω", δηλαδή υπό την καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος, όπως γινόταν από την εποχή των αποστόλων. Σε αυτή την περίπτωση η απόφαση δεν αμφισβητείται.

Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις που κάποια μέλη της Συνόδου αποφασίζουν χωρίς να ακολουθούνται οι κανόνες αυτοί, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα λάθος. Σε αυτή την περίπτωση, εάν κάποιος πιστεύει ότι υπάρχει λάθος στην απόφαση, μπορεί να προσκομίσει στοιχεία και να γίνει επανεξέταση του θέματος.

Όταν μιλάμε για Εκκλησία, μιλάμε για τις αποφάσεις που είτε ανήκουν στην πρώτη περίπτωση είτε έχουν επισημοποιηθεί με στοιχεία, και άρα δεν επιδέχονται περεταίρω αμφησβήτησης.

Σε καμία περίπτωση, παντως, δεν επιτρέπεται σε κάποιον να καταδικάζει την Εκκλησία στο σύνολό της, τουλάχιστον αν αυτός θέλει να λέγεται Ορθόδοξος.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Ανώνυμος είπε...

Η απόφασή της για τη γιόγκα σε ποια κατηγορία ανήκει; Επιδέχεται αμφισβήτησης ή οφείλει ο πιστός να την ασπαστεί;

Filos.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Πάνο,

Εσύ μπορεί να νομίζεις ότι είσαι Ορθόδοξος Χριστιανός, αλλά τη στιγμή που δέχεσαι ότι ένα αποκρυφιστικό σύστημα, όπως είναι η γιόγκα, μπορεί να είναι συμβατό με την Εκκλησία, λυπάμαι αλλά είσαι Χριστιανός μόνο κατ' όνομα, αφου δεν δέχεσαι τη διδασκαλία της Εκκλησίας.

Αντί να μελετήσεις το άρθρο στο οποίο υποτίθεται ότι σχολιάζεις και να εξηγήσεις που τυχόν διαφωνείς, απολυτοποιείς τη δική σου άποψη, την οποία βάζεις ψηλότερα από την αλήθεια της Εκκλησίας, την οποία υποτίθεται ότι ως Ορθόδοξος θα έπρεπε να δέχεσαι.

Όταν, μάλιστα, γράφεις ότι η Εκκλησία "μου έχει δώσει έναν πολύ καλό λόγο να την έχω σε απόσταση", είναι δυνατόν να επιμένεις ότι ανήκεις σε αυτήν; Απορώ κιόλας γιατί έχεις τόση μανία να διατηρήσεις τον τίτλο (προφανώς όχι την ιδιότητα) του Ορθοδόξου, τη στιγμή που ο τρόπος ζωής του δεν σου ταιριάζει.

Χωρίς να θέλω να σε θίξω, η όλη σου στάση απέναντι στο θέμα που συζητάμε έχει πολλά κενά:

1ον: Ξεκινάς δηλώνοντας Ορθόδοξος που απλά έχει μια απορία, αλλά ο τρόπος που τη διατυπώνεις δείχνει ότι ήδη είσαι υπέρ της γιόγκα, αφού οι άνθρωποι που κάνουν γιόγκα είναι (κατά τη γνώμη σου) καλύτεροι από τους Χριστιανούς.

2ον: Όταν σου επισημαίνω ότι ο τρόπος έκφρασής σου δεν είναι σύμφωνος με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, αμέσως παίρνεις αμυντική στάση, αντί να σκεφτείς έστω και λίγο ότι, τη στιγμή μάλιστα που υποτίθεται ότι θέτεις ερώτηση, ίσως να μην γνωρίζεις τόσο καλά τα πράγματα.

3ον: Επιμένεις στην άποψή σου, κατηγορώντας μάλιστα όσους δεν συμφωνούν με αυτή για φανατισμό, γεγονός που δείχνει ότι δεν είχες επί της ουσίας απορία, αφού ήδη έχεις άποψη επί του θέματος την οποία και υπερασπίζεσαι με κάθε τρόπο.

4ον: Επιμένεις ότι είσαι Ορθόδοξος Χριστιανός ενώ ταυτόχρονα αρνείσαι τη διδασκαλία της Εκκλησίας, πράγμα που δείχνει ότι ή βρίσκεσαι σε σύγχυση ή απλά σε ενδιαφέρει να πείσεις τους άλλους ότι είσαι Ορθόδοξος για να περάσεις πιο εύκολα τη θέση σου.

5ον: Μιλάς για Εκκλησία "μου" την οποία και απορρίπτεις, χωρίς όμως να προσκομίζεις κανένα στοιχείο που να εξηγεί γιατί έχω λάθος. Το μόνο που λές είναι ότι δεν σου αρέσει ο τρόπος σκέψης μου, όχι εάν τα όσα γράφω είναι σωστά ή όχι.

6ον: Πουθενά δεν παίρνεις θέση ως προς το άρθρο, το οποίο υποτίθεται ότι διάβασες πριν θέσεις την ερώτησή σου.

7ον: Αν και δηλώνεις Ορθόδοξος, δεν σε αγγίζει στο παραμικρό το γεγονός ότι η γιόγκα είναι αντίθετη ως προς τη διδασκαλία της Εκκλησίας. Αντ' αυτού, επιτείθεσαι κατά της Εκκλησίας, την οποία μάλιστα αρχικά εξισώνεις με τη γιόγκα και στη συνέχεια την υποβιβάζεις, αφου κατά τη γνώμη σου η γιόγκα έχει καλύτερα αποτελέσματα.

Μετά από όλα αυτά θέλω να σε ρωτήσω το εξής: είσαι σίγουρος ότι είσαι ειλικρινής ώς προς την πίστη σου; Ή μήπως προσπαθείς απλά να πείσεις ότι η γιόγκα είναι καλύτερη από την Εκκλησία, μια θέση που η Νέα Εποχή προσπαθεί εδώ και χρόνια να επιβάλλει;

Φιλικά,
Αγωνιστής.

(ΥΓ: Αν και μπορεί να είναι σύμπτωση, με προβληματιζει το γεγονός ότι ήρθες να κάνεις κήρυγμα υπέρ της γιόγκα σε ένα άρθρο που έχει να συζητηθεί εδώ και δύο χρόνια, και συνέπεσε(;) να το κάνεις μόλις βγήκε η απόφαση της Συνόδου κατά της γιόγκα).

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα να κάνω μία διευκρίνιση στους συμμετέχοντες στο διάλογο, διότι φαίνεται ότι υπάρχει ένα μπέρδεμα ώς προς ορισμένα πράγματα:

Η Εκκλησία δέχεται τον κάθε άνθρωπο, όχι όμως και την κάθε διδασκαλία. Υπάρχουν συγκεκριμένα πλαίσια, μέσα στα οποία καλέιται κάποιος να κινηθεί έφοσον θέλει να είναι Ορθόδοξος Χριστιανός.

Εάν κάποιος θέλει να ακολουθήσει το δικό του δρόμο, είναι φυσικά ελεύθερος να το κάνει. Δεν μπορεί όμως να ισχυρίζεται ότι είναι Ορθόδοξος Χριστιανός τη στιγμή που απορρίπτει τα όσα η Εκκλησία διδάσκει.

Όσον αφορά εμένα προσωπικά, είμαι πρόθυμος να παραδεχτώ ότι κάνω λάθος εφόσον κάποιος μου παρουσιάσει στοιχεία που το αποδεικνύουν. Δυστυχώς, προς το παρόν το μόνο που βλέπω είναι ορισμένα άτομα να απολυτοποιούν τη γνώμη τους και να με κατηγορούν για φανατισμό χωρίς κανένα επιχείρημα. Επίσης, ενώ το άρθρο και η συζήτηση αφορά το αν η γιόγκα είναι σύμφωνη με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, υπάρχει η τάση να παρουσιάζονται δίαφορες λανθασμένες συμπεριφορές ορισμένων Χριστιανών και να καλούμαι να δώσω λόγο γι' αυτές, χωρίς να εξετάζεται το αν συμφωνώ μαζί τους.

Δεν έχω κανένα πρόβλημα να συζητήσω με οποιονδήποτε, αρκεί αυτός να είναι ξεκάθαρος ως προς τα πιστεύω του. Όταν, όμως, κάποιος ισχυρίζεται ότι είναι Ορθόδοξος ενώ δέχεται διδασκαλίες αντίθετες με την Εκκλησία, και ταυτόχρονα δεν τεκμηριώνει τη στάση του αυτή πουθενά αλλού πέρα από τη γνώμη του, τότε δεν μπορεί να γίνει σωστός διάλογος.

Λυπάμαι για το έντονο ύφος μου, αλλά ειλικρινά έχω κουραστεί να προσπαθώ να αποδείξω με επιχειρήματα τα όσα λέω για να εισπράξω σαν απάντηση κάτι του στυλ "είμαι Ορθόδοξος αλλά δεν με ενδιαφέρει τι λέει η Εκκλησία, και εσύ είσαι φανατικος αφού δεν δέχεσαι ότι Εκκλησία είναι ότι εγώ αντιλαμβάνομαι".

Φιλικά,
Αγωνιστής.

ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...

Tatiani Melidoni,

Εγώ είπα την γνώμη μου και την προσωπική μου εμπειρία για την ΓΙΟΓΚΑ και έγινε ο ψύλλος ελέφαντας.

Εσύ δεν είδα να παίρνεις θέση και το μόνο που κάνεις είναι να πετάς μαργαριτάρια άνευ ουσίας.

Εγώ δεν έχω προηγούμενα με κληρικούς και περισσότερο με την αληθινή εκκλησία, εσύ είσαι φαρισαίος, γιατί το μόνο που ξέρεις να κάνεις καλά είναι να ρίχνεις στάχτη στα μάτια.

Τις άσχημες αλήθειες τις βλέπεις σαν προηγούμενο και το μόνο που συνιστάς είναι το φίμωτρο.

Αντί να κάνεις προτάσεις φίμωσης στον μπλόγκερ καλύτερα να βγεις και να υποστηρίξεις τις θέσεις σου.

Έχεις κάνει κάτι για να διορθωθούν όλα αυτά και να μην έχω λόγους να λέω αυτά που βλέπω;

Μόνο επίδειξη ορολογιών και απειλητικές προτροπές.

Δεν είναι πρόβλημα οι άγιοι ούτε η αληθινή εκκλησία που υπάρχουν, αλλά πες μου γιατί σε ενοχλούν τα σχόλια όπως και αν διατυπώθηκαν για την ΓΙΟΓΚΑ της οποίας δεν είμαι ούτε ακόλουθος ούτε οπαδός και δεν σε ενοχλεί το γεγονός ότι δεν κάνεις κάτι για να μας εξηγήσεις γιατί υπάρχουν έξι κάρες (κρανία) του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου;

https://roides.wordpress.com/2012/01/24/24jan12/

http://gkdata.gr/2012/01/26/%CF%80%CF%8C%CF%83%CE%B1-%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%AC%CE%BB%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%AF%CF%87%CE%B5-%CE%BF-%CE%B9%CF%89%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%BF-%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CF%8C%CF%83%CF%84%CE%BF/

Τοποθετήθηκα για τις όποιες εμπειρίες μου στη ΓΙΟΓΚΑ και στοχοποιήθηκα ως αιρετικός, ο είναι έτσι και ο είναι αλλιώς.

Τόσα στραβά του Ιερατείου και κρατάτε σιγήν ιχθύος, μόλις κάποιος πει κάτι από τα ευτράπελα, καρατομήστε τον.

Άκου λοιπόν κάτι, τον αληθινό χριστιανό δεν θα τον φτιάξεις εσύ αλλά οι διδαχές Του Ευαγγελίου και η υποστήριξη Του Χριστού, όλα τα άλλα είναι κοσμικές αδυναμίες οι οποίες βολεύουν τους επαγγελματίες.

Σου ζητώ λοιπόν εσένα και του οποιουδήποτε που δηλώνει ξεχωριστός ορθόδοξος χριστιανός να υποδείξει σε όλους εμάς που σχολιάζουμε και σε όσους παρακολουθούν τον διάλογο, από τις έξι κάρες (κρανία) του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου ποια θα πρέπει να προσκυνήσουμε;

Πάκης είπε...

Αγωνιστής:

(Πριν βαπτιστεί κάποιος δηλώνει ότι αποτάσσεται το σατανά και τα έργα του.)



___________ Αυτό πιστεύω ότι δεν έχει καθόλου σχέση με την πραγματικότητα.

Κανείς ορθόδοξος δεν δηλώνει ότι αποτάσσεται τον σατανά και τα έργα του.

Πως μπορεί να κάνει μια τέτοια δήλωση το μωρό που αγωνίζεται να ξεφύγει από την βίαιη βύθισή του μέσα στη κολυμβήθρα;

Πάκης είπε...

Στο άρθρο κάτω από το οποίο σχολιάζουμε,

ΓΙΟΓΚΑ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ: ΔΥΟ ΙΔΙΟΙ ΔΡΟΜΟΙ;

του Αρχιμανδρίτου
Γρηγορίου Κωνσταντίνου
Διδάκτορος Θεολογίας.

Δηλώνεται ότι: «Η Γιόγκα είναι η ένωση, η ένωση με το πεπερασμένο, το μεταβατικό, με το άπειρο, με το αιώνιο εγώ. Ο όρος Γιόγκα εξαρτάται κυρίως στην ινδουιστική αντίληψη με τον Βράχμα.»

Εκτός από την Γιόγκα μήπως μπορεί κάποιος να απαντήσει, γιατί δεν καταδικάζουμε όλες τις ανατολίτικες πνευματιστικές (δαιμονικές) πολεμικές τέχνες του Βουδισμού και του Ταοϊσμού όπως τις: Κουνγκ-φου, Καράτε, Αϊκίντο, κτλ.

Για ποιο λόγο δεν γίνεται αναφορά στις πολεμικές τέχνες καθ’ότι ανήκουν στην ίδια κατηγορία με την Γιόγκα την Θετική Ενέργεια και τον Διαλογισμό; Οι πολεμικές τέχνες είναι όργανο της ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ.

Είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένες με τον κεντρικό θρησκευτικό στόχο του ασιατικού ίνδο-βουδο-ταοϊστικού πολιτισμού, δηλ. την επίτευξη της θέωσης του άνθρωπου με έναν τρόπο αναποτελεσματικό και αυθαίρετο, ανάλογο με το και ως θεοί έσεσθε του όφεως, και όχι με τον τρόπο τον όποιο συνέστησε ο ίδιος ο Θεός στους ανθρώπους.

Όμως το κυρίως ζητούμενο είναι ο έλεγχος της λεγόμενης εσωτερικής ενέργειας (τσι ή κι). Υποτίθεται ότι ο έλεγχος αυτής της ενέργειας, σύμφωνα με τη φιλοσοφία αυτών των τεχνών, μπορεί όχι μόνο να μετατρέψει το μαχητή σε υπεράνθρωπο, αλλά να μετατρέψει κι ένα απλό άγγιγμα ή κάποια νοητική τεχνική (μαγνητική προβολή κτλ.) που εφαρμόζεται εξ αποστάσεως, σε θανατηφόρο χτύπημα.

Η ίδια ενέργεια, σύμφωνα με τη φιλοσοφία των πολεμικών τεχνών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θεραπευτικούς σκοπούς, και μάλιστα ο μαχητής που δεν είναι παράλληλα και θεραπευτής, είτε με τη χρήση βελονισμού και ειδικής διατροφής - μασάζ - βοτάνων, είτε με τη χρήση της εσωτερικής ενέργειας χωρίς τη μεσολάβηση αυτών των εξωτερικών μεθόδων (π.χ. με επαφή των χεριών με τον ασθενή ή με τη διδασκαλία κάποιας ειδικής θεραπευτικής φόρμας, δηλ. συνόλου κινήσεων) θεωρείται σαφώς υποδεέστερος από αυτόν που είναι και θεραπευτής και ακόμα μη ολοκληρωμένος ως μαχητής και ακατάλληλος για πραγματικός διδάσκαλος.

Αν κάποιος θέλει να δει την ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ για το θέμα αυτό, θα την διαβάσει στον πρόλογο του ΠΑΤΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΥ. (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ.

http://whatisnewage-newage.blogspot.gr/2008/02/h.html
«Άρθρογράφος κ.α. Μαρία Δημητριάδου»

Μαζί με την Γιόγκα την Θετική Ενέργεια και τον Διαλογισμό, με γνώμονα την πίστη της ορθοδοξίας πρέπει να καταδικάσουμε και όσους ασκούν τις πολεμικές τέχνες της ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ.

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε το άρθρο.

Πάκης είπε...

Αν και δεν έχει άμεση σχέση με το θέμα, έχω να δηλώσω ότι, έχω συμμετάσχει σε πολλούς διαλόγους στο διαδίκτυο και η διαπίστωσή μου είναι ότι ο διαχειριστής κ.κ. Χρήστος έχει πολύ θάρρος για να επιτρέπει έναν τέτοιο διάλογο, εκτός από γενναίος είναι και αντικειμενικός.

Μου έκανε εντύπωση αυτό, καθ'ότι προσφάτως ανακάλυψα τον «ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΟ» και άρχισα να σχολιάζω επειδή είδα ότι ο διάλογος είναι αμερόληπτος.

Ευχαριστούμε για το βήμα που μας δίνει.

Ο καλός Θεός όλων των ανθρώπων (όχι των ορθοδόξων) να τον έχει καλά και να τον ευλογεί.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Πάκη,

Δεν θα μπω στη διαδικασία να σχολιάσω το τι κάνει ένα μωρό, διότι το καταλαβαίνεις και εσύ ότι δεν έχει κανένα νόημα, ούτε έχει κάποια σχέση με το θέμα. Απλά προσπαθείς να ξεφύγεις από το θέμα της συζήτησης.

Σε ρωτάω, όμως, το εξής: ενας ενήλικος άνθρωπος, ο οποίος έχει συναίσθηση ότι βαφτίστηκε Ορθόδοξος και θέλει να συνεχίσει να είναι Ορθόδοξος, πρέπει να ακολουθήσει τα όσα ειπώθηκαν κατά τη βάφτισή του (άσχετα με το άν τη στιγμή που βαφτίστηκε τα καταλάβαινε ή όχι);

Εάν θέλει να είναι Ορθόδοξος, πρέπει στη ζωή του να αποτάσσεται τον σατανά και τα έργα του, ή πρέπει να κάνει ότι αυτός θεωρεί σωστό, άσχετα με το τι η πίστη του διδάσκει;

Φιλικά,
Αγωνιστής.

π. Γρηγόριος είπε...

Διαβαζοντας τα σχόλια ολων των αγαπητών και σεβαστών αναγνωστών καταλαβα πως τα σχολιά τους ειναι μακριά απο το πνεύμα του άρθρου. Και νομίζω πως η κ. Melidoni έχει δικαιο γράφοντας:"Σε ένα θέμα για τη Yoga, μπαίνει ο καθένας κι αντί να προσκομίσει στοιχεία... αν γνωρίζει το θέμα ή να θέσει τις ερωτήσεις του, με πνεύμα μαθητείας, αν δε γνωρίζει, γράφει μια μπαρούφα... δυο αράδες περί Yoga, χωρίς να έχει ιδέα για το τι γράφει... και στη συνέχεια, ένα πολυσέλιδο κατεβατό βγάζοντας ό,τι χολή κουβαλάει μέσα του κατά της Εκκλησίας και ειδικά, κατά των κληρικών..." αυτά προς το παρόν με όλο τον σεβασμό προς όλους τους σχολιαστάς. π.Γρ.

Ανώνυμος είπε...

@Σε ένα θέμα για τη Yoga, μπαίνει ο καθένας κι αντί να προσκομίσει στοιχεία... αν γνωρίζει το θέμα ή να θέσει τις ερωτήσεις του, με πνεύμα μαθητείας, αν δε γνωρίζει, γράφει μια μπαρούφα...@

Συμφωνώ απολύτως. Προϋπόθεση για μια αξιόπιστη τοποθέτηση επί του θέματος είναι η γνώση. Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω τον αρθρογράφο και όσους υποστηρίζουν τη θέση της Εκκλησίας, αν έχουν ιδία αντίληψη για το τι είναι η γιόγκα κι αν έχουν παρακολουθήσει έστω και ένα μάθημα, έστω ως θεατές. Αν έχουν την παραμικρή ιδέα τι συμβαίνει και τι λέγεται στη διάρκεια του μαθήματος. Εννοώ πάντα τη γιόγκα όπως την εφαρμόζουμε εμείς στην Ελλάδα και όχι όπως αυτοί που την επινόησαν.

Σε τέτοια θέματα η Εκκλησία συνήθως παρασύρεται από τα υπερήλικα καχύποπτα μέλη της που αντιλαμβάνονται σχεδόν τα πάντα ως κακοδαιμονία και απειλή, καταντώντας έτσι γραφική.

Είδα σ’ ένα σχόλιο ότι καταδικάζονται και οι πολεμικές τέχνες, την ώρα που χιλιάδες Ελληνόπουλα εκπαιδεύονται σε σχολές πολεμικών τεχνών, υπάρχουν εθνικές ομάδες και κάποιες πολεμικές τέχνες έχουν ενταχθεί στους Ολυμπιακούς αγώνες.

Filos.

ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...

Ο κ.Πάκης έχει δίκιο σε αυτό που γράφει για την Γιόγκα, τον Διαλογισμό, την Θετική Ενέργεια και την Νέα Εποχή.

Οι πολεμικές τέχνες όπως το Κούνγκ Φου είναι καθαρά πνευματιστική τέχνη Βουδιστικού τύπου που δημιούργησαν οι Σαολίν Βουδιστές μοναχοί στα βουδιστικά μοναστήρια τους.

Όπως για την Γιόγκα το ίδιο ισχύει και το παγανιστικό Δωδεκάθεο.

Για τον ίδιο λόγο θα σας ρωτήσω να μας πείτε γιατί δεν έκανε κάτι η εκκλησία σε ένα κράτος ορθόδοξο για να σταματήσει τους Ολυμπιακούς αγώνες οι οποίοι είναι προς τιμήν των Ολύμπιων θεών και ημίθεων;

Κάθε τέσσερα χρόνια γίνεται το τελετουργικό της Ολυμπιακής φλόγας το οποίο μεταδίδεται τηλεοπτικά με αίνους στον πατέρα Δία.

Οι ορθόδοξοι αθλητές ορκίζονται και αποδέχονται τα Ολυμπιακά ιδεώδη και μετά τους αγώνες εντάσσονται στην ορθόδοξη εκκλησία χωρίς να στιγματίζονται ως Δωδεκαθεϊστές.

Δυο ίδια πράγματα η Γιόγκα και οι Ολυμπιακοί με διαφορετική τοποθέτηση.

Ανώνυμος είπε...

Σωστά τα όσα γράφει ο Πάκης, με μία μόνο αντίρρηση: ποιός είπε ότι η Εκκλησία δεν καταδικάζει τα όσα αναφέρει στο σχόλιό του;

Και μόνο το γεγονός ότι τα όσα γράφει τα στηρίζει σε κείμενο Ορθοδόξου κληρικού αποδεικνύει ότι η Εκκλησία έχει πάρει θέση απέναντι στο πρόβλημα. Από εκεί και πέρα είναι ευθύνη του κάθε πιστού να ακολουθήσει.

Το ίδιο ισχύει και με τις τελετές των Ολυμπιακών αγώνων που αναφέρει ο Έλληνας της Ολλανδίας. Υπάρχουν αρκετά άρθρα που αποδεικνύουν το ασυμβίβαστο των τελετών αυτών με την Ορθόδοξη πίστη.

Η Εκκλησία, όμως, αντίθετα ίσως με ότι πιστεύει ο κόσμος, δεν αφήνεται να έχει άποψη έξω από το στενό της περιβάλλον. Αντίθετα, εάν δοκιμάσει να διαμαρτυρηθεί για κάτι, αμέσως στοχοποιείται και διώκεται ως φανατική και μισαλλόδοξη. Από την άλλη μεριά, οι ποικίλες αιρέσεις απολαμβάνουν σχεδόν πλήρη ασυλία και αντιμετωπίζονται σαν δήθεν "διωκόμενες μειονότητες" που χρίζουν προστασίας από την "κακιά" Εκκλησία.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια είναι επόμενο ότι η Εκκλησία αδυνατεί να δημοσιοπήσει τις θέσεις της αυτές, αφου με αυτόν τον τρόπο δίνει λαβή για νέες διώξεις εναντίον της. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση για τα προβλήματα που παρουσιάζονταί. Απλά κάποιες φορές χρειάζεται να κάνει κανείς λίγο περισσότερη έρευνα.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ ''Αγωνιστής'',
βασικά κι εγώ απορώ πως δηλώνεις ότι είσαι Χριστιανός Ορθόδοξος με τόση υποταγή.
Ο Χριστός είναι ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ δεν είναι υποδούλωση.

Μάλλον πρέπει να μελετήσεις λίγο τη διδασκαλία της Ορθοδοξίας διότι οι απόψεις σου και οι υποδείξεις σου προς εμένα για το τί πρέπει να κάνω και τι να δηλώνω για τα πιστεύω μου, εκτός από εγωισμό, δείχνουν ότι έχεις μπλέξει με αιρετικές διδασκαλίες.

Ορθόδοξος δεν σημαίνει Υποταγή!
Μίλα με τον Πνευματικό σου για το ζήτημα. (απλά στο προτείνω δεν σου λέω τί να κάνεις).

Φιλικά Πάνος από Αθήνα

Unknown είπε...

Καλησπέρα σε ολους...θα ηθελα να ολοκληρωσω την αναγνωση των σχολιων και δυστηχως απογοητευτηκα πριν ακομα φτα σω στην μεση αυτων.... είμαι Χριστιανος (προσπαθω τουλάχιστον) και κανω φλοου γιογκα σε συνδιασμο με γημναστικη.... ουτε η γυμναστικη ουτε το ειδος της γιογκα με απομακρυνε από τον Θεο ,εχω ισως λιγο παραπανω αυτοπεποιθηση και νιωθω καλυτερα σωματικα... αλλα η θετικη μου ενργεια πηγαζει από τον Κυριο ακομα και όταν συζηταω και σκέφτομαι Αυτόν.δεν εχω διαβασει ουτε μια φορα ολοκληρη την Γραφη (οποτε θα πειτε είμαι ημιμαθείς)αλλα σηγουρα ξερω πιον δρομο πρεπει να παρω ,οπτε θα παρω μια αμιτα μοσιον και θα ξεκινησω μελετη της γραφης και όχι μονο.Τελειωνοντας θα ηθελα να πω ότι αν εισαι δοσμενος στον Θεο δυσκολα παρασυρεσε και επηρεαζεσε ισα-ισα γινεσε πιο δυνατος και πηγανεις ενακομα βημα πιο κοντα στον προς την τελειοποιηση. ο δικος μου Θεος είναι ΔΙΚΑΙΟΣ, Θεος αγαπης, χαρας,Ζωης και όχι μιζερος,τιμωρος και θανατου.



ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Πάνο,

Εάν για εσένα υποταγή είναι να ακούς τα όσα ο Κύριος παρέδωσε, ενώ ελευθερία είναι να κάνεις ότι θέλεις, τότε είσαι ελεύθερος να πράξεις ανάλογα. Προβληματίσου, πάντως, διότι κάτι ανάλογο έταξε ο διάβολος στους πρωτόπλαστους, και το μόνο που πέτυχαν ήταν να χάσουν τα όσα είχαν.

Επίσης, παρατηρώ ότι δεν μπήκες καν στον κόπο να σχολιάσεις τα όσα έγραψα σχετικά με τα μέχρι τώρα σχόλιά σου, απλά και πάλι με κατηγορείς (και μάλιστα για αιρετικό) χωρίς επιχειρήματα. Να υποθέσω, λοιπόν, ότι είχα δίκιο και απλά προσπαθείς να εξαπατήσεις;

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ jim lin,

Κακώς δεν διάβασες όλα τα σχόλια, διότι θα έβλεπες ότι το θέμα είναι ξεκάθαρο, όσο και αν δεν συμφωνείς.

Πάντως, για να μην μπεις στον κόπο να διαβάσεις τα πάντα, θα σου κάνω μια μικρή σύνοψη:

Η "θετική ενέργεια" ή "θετική σκέψη" κατά την Εκκλησία δεν υφίσταται, παρά μόνο ως μορφή μαγείας. Άρα δεν μπορεί ενας Χριστιανός να χρησιμοποιεί αυτόν τον όρο όταν μιλάει για το Θεό (Για περισσότερες πληροφορίες δες και http://katanixis.blogspot.gr/2015/02/blog-post_93.html).

Η γιόγκα, άσχετα από το πως παρουσιάζεται στο δυτικό κοινό, δεν είναι γυμναστική αλλά θρησκευτική πρακτική ινδουιστικού τύπου, και χρησιμοποιείται ευρέως από την Νεα Εποχή. Άρα δεν μπορεί κανεις να είναι Χριστιανός και παράλληλα να κάνει γιόγκα, άσχετα με το αν ο ίδιος βλέπει σε αυτήν κάτι το λάθος ή όχι.

Το αν κανείς παρασύρεται εύκολα ή δύσκολα σηκώνει πολλή συζήτηση, ειδικά τη στιγμή που αυτός ο κάποιος δεν έχει βαθειά γνώση του τρόπου με τον οποίο η Νέα Εποχή εξαπατά τα θύματά της. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος κανείς να δεχτεί αποκρυφιστικές θεωρείες ως σωστές, και να μην το καταλάβει καν.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ ''Αγωνιστή'',
το μόνο κάνω είναι να σου απαντώ στο δικό σου ύφος.

Φιλικά Πάνος από Αθήνα.

Ανώνυμος είπε...

Ας υποθέσουμε ότι η μπανάνα είναι το φαλλικό είδωλο μιας θεότητας της γονιμότητας στην κεντρική Αμερική. Το δέντρο της είναι ιερό και οι μπανάνες καταναλώνονται μαζικά σε λατρευτικές τελετές. Κάποιος ξένος δοκιμάζει την μπανάνα για πρώτη φορά και συνειδητοποιεί ότι είναι νοστιμότατη, χορταστική, δίνει ενέργεια και επιπλέον -κατόπιν εξέτασης- διαπιστώνει ότι συμβάλλει και στην καλή λειτουργία της καρδιάς λόγω του καλίου που περιέχει. Φέρνει λοιπόν μπανάνες στη χώρα του προτρέποντας του δικούς του να τις τρώνε επειδή είναι νόστιμες θρεπτικές και υγιεινές. Η Εκκλησία όμως απαγορεύει τη βρώση της επειδή αποτελεί λατρευτικό σύμβολο δαιμονικής θρησκείας.
Αυτό κάνει η Εκκλησίαμε με τη γιόγκα. Όσο λογικό θα ήταν να καταδικάσει την μπανάνα άλλο τόσο λογικό είναι καταδικάζει τη γιόγκα.
Μη γελάτε, ο καφές όταν πρωτοήρθε στην Ευρώπη θεωρήθηκε εφεύρεση του Σατανά. Οι ιερείς πίστευαν ότι αυτό το μαύρο ζουμί, ήταν για τους μουσουλμάνους ό,τι το κόκκινο κρασί για τους χριστιανούς. Χρειάστηκε η έγκριση από τον πάπα Κλημέντιο τον όγδοο ώστε να επιτραπεί οριστικά η χρήση του.

Filos.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Πάνο,

Το θέμα δεν είναι να απαντήσεις στο "ύφος" μου (που ούτε καν αυτό δεν κάνεις, απλά κατηγορείς όποιον δεν συμφωνεί μαζί σου). Το θέμα είναι να απαντήσεις με επιχειρήματα στις θέσεις μου.

Αν τώρα δεν μπορείς να το κάνεις, αυτό δεν θα πρέπει να σε προβληματίσει; Εκτός και αν, όπως σου είπα, είχα δίκιο και απλά προσπαθείς να εξαπατήσεις.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Filos,

Εάν η μπανάνα φύτρωνε μόνο υπό την επίδραση μαγικών πρακτικών και μόνο εάν κάποιος αποδεχόταν τη διδασκαλία της θρησκείας που καλλιεργούσε τις μπανάνες, τότε δεν θα έπρεπε αυτό να σε προβληματίσει;

Το ίδιο ισχύει για τη γιόγκα (και γενικά για τις πρακτικές τέτοιου τύπου). Δεν μπορείς να τις αποκόψεις από τη θρησκεία που τις γέννησε. Επιπλέον, αν θέλεις να κάνεις απλά γυμναστική, γιατί να κάνεις γιόγκα και όχι κάτι άλλο, τη στιγμή μάλιστα που η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί ότι οι πρακτικές αυτές είναι επιβλαβείς για την υγεία.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Ανώνυμος είπε...

Δεν πειράζει φίλε ''Αγωνιστή'', έτσι κι αλλιώς εσύ δεν ψάχνεις απαντήσεις, αλλά ούτε κι εγώ έχω καμιά διάθεση να απολογηθώ. Απο την αρχή δεν είχες καταλάβει τί προσπαθώ να πω, οπότε δεν έχει νόημα. Εσύ σαν βάση βάζεις ότι για να είναι κανείς Ορθόδοξος πρέπει πρώτα υποταχθεί στην Ιερά Σύνοδο, αλλά κάποιος πρέπει να σου πει, ότι ο Χριστός υπήρχε και πριν την Ιερά Σύνοδο, και θα υπάρχει και χωρίς την Ιερά Σύνοδο. Σέβομαι τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου,αλλά δεν πέφτω και στον γκρεμό. Καμικάζι δεν γίνομαι εγώ και καλά θα κάνεις, επειδή εσύ έχεις δεχθεί και υποταχθεί στην Ιερά Σύνοδο, να μην έχεις την ίδια απαίτηση και από τους άλλους. Ευτυχώς ακόμα υπάρχουν και ελεύθεροι άνθρωποι με βούληση. Ο Χριστός Πρώτος Αυτός, πήγε κόντρα στο παπαδίστικο καθεστώς, μην νομίζεις ότι από τότε έχουν αλλάξει και πολλά. Εσύ θέλεις σώνει και καλά να σου κάνω παρατηρήσεις πάνω στο άρθρο, εγώ σου λέω ότι το άρθρο μπορεί να είναι τέλεια γραμμένο, κι εγώ το μόνο απλό, απλούστατο που είπα, είναι πως αν η γιόγκα σε κάνει καλύτερο άνθρωπο στην καθημερινότητά σου, γιατί να την απορρίψεις; Επειδή δεν τη δέχεται η Ιερά Σύνοδος; Για σένα από ότι κατάλαβα το Α και το Ω είναι τί θα πει η Ιερά Σύνοδος, η οποία ΑΦΟΡΙΖΕΙ με την Αγάπη του Χριστού. Και θέλεις εγώ αυτό να το ασπαστώ. Ε, ΟΧΙ αγαπητέ Αγωνιστή, παρωπίδες δεν θα μου βάλεις ούτε εσύ, ούτε καμία Ιερά Σύνοδος. Δεν υποστηρίζω τη γιόγκα, λάθος κατάλαβες. Υποστηρίζω το καλό που μπορεί να εισπράξει κανείς κάνοντας γιόγκα, (αν όντως βγαίνει κάτι καλό μέσα από αυτό), γιατί όπως σου ξαναείπα, δεν έχω κάνει γιόγκα και δεν ξέρω, και δεν πρόκειται να κάνω γιόγκα, όχι επειδή δεν το θέλει η Ιερά Σύνοδος αλλά επειδή γενικά βαριέμαι τις ασκήσεις. Νομίζω δεν έχει νόημα να συζητάμε πλέον για αυτό το θέμα, το εξαντλήσαμε και δεν πρόκειται να βρούμε άκρη επειδή μιλάμε σε διαφορετική βάση. Εγώ είμαι ένας απλός Χριστιανός Ορθόδοξος, ενώ εσύ είσαι ένας ΙεροΣυνοδίτης Χριστιανός Ορθόδοξος. Εγώ είμαι ένας Ελεύθερος Χριστιανός Ορθόδοξος, ενώ εσύ είσαι ένας υποταγμένος Χριστιανός Ορθόδοξος, γι΄αυτό και στο πρώτο μου σχόλιο είχα πει: ''γιατί αυτοί που κάνουν γιόγκα, βγάζουν μια θετική στάση ζωής, ενώ οι χριστιανοί βγάζουν μια μιζέρια, κακομοιριά και ηττοπάθεια;'' Αλλά δυστυχώς, αυτό το ερώτημά μου δεν απαντήθηκε ποτέ! Αν θελήσεις να μου γράψεις κάποια απάντηση, τουλάχιστον δώσε μια απάντηση πάνω σε αυτό που ρώτησα. Να΄σαι καλά!

Φιλικά, Πάνος από Αθήνα.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Πάνο,

Η Εκκλησία ιδρύθηκε από το Χριστό, και άρα δεν μπορεί να κάνει λάθος. Τώρα αν εσένα δεν σου αρέσει, δικό σου θέμα.

Γίνεται φανερό ότι σε ενόχλησε η απόφαση της Ιεράς Συνόδου να καταδικάσει τη γιόγκα, γι' αυτό και στρέφεσαι εναντίον της. Αν πραγματικά δεν είχες ενασχόληση με τη γιόγκα δεν θα σε ενοχλούσε η απόφαση, καθώς δεν θα επηρέαζε σε τίποτα τη ζωή σου.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, αντί να ερευνήσεις τα όσα σου έγραψα και να δεις εάν ισχύουν ή όχι, έσπευσες να αμυνθείς, προσπαθώντας να παρασύρεις τη συζήτηση στο ότι δήθεν η Εκκλησία κάνει λάθη, αντί να απαντήσεις στο πού στηρίζεις την άποψή σου ότι η γιόγκα, αντίθετα με όσα αναφέρει το άρθρο, είναι αβλαβής.

Απάντηση στο δήθεν "ερώτημά" σου (λέω δήθεν γιατί ο τρόπος διατύπωσής του δείχνει ξεκάθαρα ότι τάσσεσαι υπέρ της γιόγκα όσο και αν προσπαθείς να μας πείσεις για το αντίθετο) δεν μπορεί να δοθεί, καθώς ήδη ξεκινάς από λάθος βάση. Τη στιγμή που η Εκκλησία απορρίπτει κάτι ως ασυμβίβαστο με αυτήν (το άρθρο εξηγεί το γιατί) δεν μπορεί να βάζεις τη γνώμη σου πιό πάνω.

Επίσης, σου επισημαίνω ότι η διατύπωση του ερωτήματός σου ήταν διαφορετική στο πρώτο σου σχόλιο (23 Ιουνίου 2015 - 12:00 π.μ.). Θα μπορούσες πολύ απλά να το αντιγράψεις αλλά μπήκες στον κόπο και το ξαναέγραψες, αλλάζοντας τη φράση "θετική ενέργεια" με τη φράση "θετική στάση ζωής". Είναι τυχαίο, ή μήπως προσπαθείς να παρουσιάσεις μια διαφορετική εικόνα;

Τώρα αν σοβαρά νομίζεις ότι μην ακολουθώντας τη διδασκαλία της Εκκλησίας είσαι ελεύθερος, βρίσκεσαι σε πλάνη. Ο Κύριος δεν είπε ποτέ στον άνθρωπο "κάνε ότι θέλεις και δεν θα υπάρξει ποτέ καμία συνέπεια". Ο άνθρωπος είναι ελεύθερος, αλλά έχει την ευθύνη να διαχειριστεί την ελευθερία του. Αν επιλέξει να είναι μακρυά από την Αλήθεια, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει μόνο από την πεπλανημένη του άποψη ότι δήθεν κάνει κάτι καλό.

Γίνεται ξεκάθαρο ότι δεν έχεις καμία σχέση με την Εκκλησία, την οποία άλλωστε απορρίπτεις ως "δεσμευτική". Μήπως είναι καιρός να βγάλεις πια τη μάσκα και να παραδεχτείς τι πραγματικά πιστεύεις, αντί να προσπαθείς να φιμώσεις όποιον σε αποκαλύπτει; Η ειλικρίνεια σε ένα διάλογο είναι απαραίτητη αν θέλει κανείς να βγουν σωστά συμπεράσματα.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

(ΥΓ: Αν όντως έχεις πνευματικό, θα μπορούσες να μου δώσεις κάποια στοιχεία του; Θα με ενδιέφερε να ακούσω την άποψή του πάνω σε όσα συζητάμε).

Ανώνυμος είπε...

Αγωνιστή, είναι σαφές πως ό,τι γνωρίζεις για τη γιόγκα το γνωρίζεις μέσω ανάγνωσης. Δεν έχεις την παραμικρή ιδέα ιδίοις όμμασι τι είναι η γιόγκα και πώς χρησιμοποιείται στον δυτικό κόσμο. Ομάδες ποδοσφαίρου, από τη Νέα Ζηλανδία μέχρι τον Καναδά τη χρησιμοποιούν στην προπόνησή τους. Σχολεία, από τη Ν. Αφρική μέχρι τη Νορβηγία την έχουν εντάξει στο πρόγραμμα γυμναστικής. Αν θεωρείς ότι η ανθρωπότητα μέσω της γιόγκα γίνεται θύμα μιας δαιμονικής θρησκείας, απλώς μεταφέρεις τα όρια της γραφικότητας σε ανυπέρβλητα ύψη.

Filos.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ ''Αγωνιστή'', είπες:
''Απάντηση στο δήθεν "ερώτημά" σου (λέω δήθεν γιατί ο τρόπος διατύπωσής του δείχνει ξεκάθαρα ότι τάσσεσαι υπέρ της γιόγκα όσο και αν προσπαθείς να μας πείσεις για το αντίθετο) δεν μπορεί να δοθεί, καθώς ήδη ξεκινάς από λάθος βάση.''

Σου απαντώ:
Δεν χρειάζεται να μου δώσεις κάποια απάντηση. Καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι να παραδεχτείς κάποια πράγματα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις, (για να απαντήσεις αυτό το ερώτημα που έθεσα πρώτα στον εαυτό σου και μετά σε εμένα), είναι απλά να παρατηρήσεις, το πως συμπεριφέρονται οι ''χριστιανοί'' και πως αυτοί που κάνουν γιόγκα. Μόνο αυτό είναι αρκετό.

Υ.Γ. Εδώ εσύ με απορρίπτεις και με θεωρείς πλανεμένο την ώρα που σου μιλάω για την Πίστη στον Χριστό, πώς έχω την απαίτηση να δεχτείς κάτι καλό που ίσως βγαίνει από τη γιόγκα; Πραγματικά έχεις δίκιο στον τρόπο που μου απαντάς.

Φιλικότατα Πάνος από Αθήνα

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Filos,

Το γεγονός ότι κάτι έχει ευρεία διάδοση το καθιστά αυτόματα και καλό; Με την ίδια λογική, θα μπορούσε κανείς να πει ότι το κάπνισμα δεν κάνει κακό αφού εκατομμύρια άνθρωποι καπνίζουν.

Δεν νομίζεις, όμως, ότι κανείς πρέπει πρωτίστως να δίνει βαρύτητα στις επίσημες μελέτες γύρω από κάποιο θέμα, και όχι στο τι ο ίδιος προσωπικά καταλαβαίνει;

Τη στιγμή κατά την οποία υπάρχουν δάσκαλοι της γιόγκα που παραδέχονται ότι η πρακτική αυτή αποτελεί τρόπο διείσδυσης των διδασκαλιών τους στη Δύση, νομίζω ότι δεν τίθεται θέμα θεωρίας για το τι πραγματικά συμβαίνει.

Πέραν τούτου, η επιστημονική κοινότητα εκφράζει πολλές επιφυλάξεις ως προς τα αποτελέσματα της γιόγκα, καθώς οι έρευνες δείχνουν ότι οι μέθοδοι αυτές είναι τελικά βλαπτικές για τον άνθρωπο.

Τώρα αν εσύ θέλεις να αγνοήσεις τις επίσημες έρευνες και να περιοριστείς μόνο στο τι βλέπεις, κάνε ότι καταλαβαίνεις. Μην επιμένεις, όμως, να έχεις άποψη σε θέματα που δεν γνωρίζεις.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Πάνο,

Τι ακριβώς θέλεις να παραδεχτώ; Ότι έχεις δίκιο τη στιγμή που οι έρευνες αποδεικνύουν το αντίθετο;

Υποτίθεται ότι έθεσες μια ερώτηση για ένα θέμα στο οποίο είχες άγνοια (άσχετα με το ότι τα γραφόμενά σου δείχνουν ξεκάθαρα ότι γνωρίζεις πολύ καλά το θέμα και απλά θες να επηρεάσεις). Αντί, όμως, να δεχτείς την απάντηση που πήρες, ή τουλάχιστον να ερευνήσεις σχετικά και να δεις αν έχω δίκιο, αμέσως άρχισες επίθεση εναντίον μου, χωρίς ποτέ να παραθέσεις έστω και ένα επιχείρημα πέρα από τη γνώμη σου.

Δεν μπορεί από τη μία να παριστάνεις ότι δεν γνωρίζεις το υπό συζήτηση θέμα και από την άλλη να αξιώνεις να αποδεχτούν οι άλλοι τη γνώμη σου ως απόλυτα σωστή. Φαντάζομαι ότι αυτό τουλάχιστον το καταλαβαίνεις.

Επίσης έχεις την τάση να αποφεύγεις επιμελώς να απαντήσεις στις θέσεις μου, περιοριζόμενος απλά στην προσωπική επίθεση εναντίον μου. Και επειδή με έχεις αποκαλέσει πολλά πράγματα, μεταξύ των οποίων και αιρετικό, νομίζω ότι είναι πια ώρα να αποδείξεις με επιχειρήματα τους ισχυρισμούς σου αυτούς. Αν δεν μπορείς, οφείλεις να ανακαλέσεις.

Επίσης, νομίζω ότι θα πρέπει να πω και εγώ τη γνώμη μου για το ποιός πραγματικά είσαι: Πρώτον δεν είσαι σε καμία περίπτωση Ορθόδοξος, κάτι που φαίνεται από τον τρόπο με τον οποίο αναφέρεσαι στην Εκκλησία. Δεύτερον δεν κάνεις έρευνα, καθώς αγνοείς επιδεικτικά όλα τα στοιχεία που παρατίθενται τόσο στο άρθρο όσο και στα σχόλια. Τρίτον δεν θέλεις διάλογο, αφού το μόνο που κάνεις είναι να ρίχνεις λάσπη ενατίον μου, ελπίζοντας ότι θα πείσεις τους άλλους ότι είσαι καλύτερος. Τέταρτον είναι ξεκάθαρο ότι γνωρίζεις και χρησιμοποιείς μετ' επιμονής όρους της Νέας Εποχής, κάτι που δεν κάνει κάποιος που δεν έχει ασχοληθεί σε βάθος με το χώρο αυτό.

Από τα παραπάνω βγάζω το εξής συμπέρασμα: παρά τα όσα ισχυρίζεσαι, είσαι υπέρμαχος της γιόγκα και τελείως αντίθετος προς την Εκκλησία. Επίσης είσαι ανειλικρινής, καθώς προσπαθείς να παρουσιάσεις για τον εαυτό σου μια ψεύτικη εικόνα, για να περάσεις πιο αποτελεσματικά την προπαγάνδα σου.

Λυπάμαι, αλλά όσο περνάει από το χέρι μου δεν πρόκειται να σου επιτρέψω να το κάνεις. Εάν θέλεις ειλικρινή διάλογο είμαι στη διάθεσή σου. Εάν, όμως, συνεχίσεις έτσι, να ξέρεις ότι στο τέλος θα εκτεθείς άσχημα. Η επιλογή είναι δική σου.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

(ΥΓ: Σου έγραψα στο προηγούμενο σχόλιο να μου δώσεις κάποια στοιχεία για τον πνευματικό που υποτίθεται ότι έχεις. Βλέπω ότι δεν άγγιξες καθόλου το θέμα. Να υποθέσω ότι και σε αυτό έλεγες ψέματα;)

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ ''Αγωνιστή'',
λυπάμαι πολύ που σε εξόργισα, δεν ήταν αυτός ο σκοπός μου. Σου ζητώ συγνώμη αν είπα κάτι που δεν έπρεπε να πω. Δεν θέλω να επαναλάβω ξανά τις θέσεις μου, είναι άλλωστε γνωστές αφού τις έχω παραθέσει αρκετές φορές στα σχόλιά μου. Με ρωτάς να σου πω ποιος είναι ο πνευματικός μου. Το εκλαμβάνω σαν έλεγχο αυτό και μου εκπέμπει μια ''θρασύτητα'' ο τρόπος που μου το ζητάς και δεν θα σου πω, ούτε ποιος είναι ούτε που είναι ούτε τίποτα.
Δεν μπήκα στον Αντιαιρετικό για να προσηλυτίσω. Στο ξαναλέω δεν έχω ιδέα από γιόγκα. Οι προθέσεις μου όπως και οι παρατηρήσεις μου, είναι εντελώς αθώες. Εγώ, απλά διατύπωσα έναν προβληματισμό μου σε ένα ερώτημα που πρώτα καίει εμένα ως Χριστιανό Ορθόδοξο.
Γιατί με πειράζει να βλέπω τους Χριστιανούς πανικόβλητους από την κρίση την ώρα που λένε ότι έχουν στη ζωή τους τον Χριστό.
Με πειράζει να βλέπω τους Χριστιανούς απαισιόδοξους την ώρα που λένε ότι έχουν στη ζωή τους τον Χριστό.
Με πειράζει να βλέπω τους Χριστιανούς με κακομοίρικο ύφος και να βγάζουν μια ηττοπάθεια ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ την ώρα που λένε ότι έχουν στη ζωή τους τον Χριστό.
Με πειράζει να βλέπω τους Χριστιανούς να ταπεινολογούν και να μην ξέρουν καν τι θα πει ταπείνωση.
Και πιο πολύ από όλα με πειράζει να βλέπω ανθρώπους (πιστούς και άπιστους, Ορθόδοξους και μη), να έχουν πιο Χριστιανική στάση ζωής και από τους ίδιους τους Χριστιανούς, και να σου λένε:
''από τότε που άρχισα να κάνω γιόγκα, έχει αλλάξει η ζωή μου προς το καλύτερο''.
Ο άλλος μου έλεγε προχθές: ''μέσα από όλο αυτό το κακό της κρίσης, πρέπει να ανακαλύψουμε τα καλά στοιχεία αυτής της κατάστασης και πως μπορούμε να βγούμε πιο δυνατοί μέσα από αυτό''. Δεν ξέρω τι τους λένε εκεί στα μαθήματα της γιόγκα, εγώ μένω στη στάση που κρατούν. Κανονικά αυτά τα λόγια έπρεπε να τα λένε οι Χριστιανοί και όχι αυτοί που κάνουν γιόγκα.
Και επιμένω στη θέση μου επειδή έχω γνωρίσει κληρικούς, πραγματικούς επαναστάτες! Έχω δει ρασοφόρους, που όχι μόνο ηττοπάθεια δεν βγάζουν αλλά δείχνουν τον ταπεινό τους θησαυρό χωρίς να λένε λέξη για αυτό. Με τη στάση τους, με το λόγο τους, με τα έργα τους. Πολύ φοβάμαι αγαπητέ ''Αγωνιστή'' ότι αντιλαμβανόμαστε τελείως διαφορετικά την Ορθοδοξία. Ουσιαστικά μιλάμε για τον Ίδιο Χριστό, για την ίδια Πίστη, αλλά Τον Υπηρετούμε διαφορετικά. Αυτή η εμμονή σου με την Ιερά Σύνοδο, με ξενίζει κάπως. Κι εγώ δέχομαι ότι η Ιερά Σύνοδος αποφασίζει για τα της Ορθοδοξίας ζητήματα, σίγουρα η Ιερά Σύνοδος είναι η κεφαλή των αποφάσεων. Αλλά εγώ δεν μπορώ να βάλω την Ιερά Σύνοδο πιο πάνω και από τον Χριστό. Σου το ξαναείπα, η Ιερά Σύνοδος αφορίζει κιόλας. Το θέλει αυτό ο Χριστός; Εσύ δηλαδή το αποδέχεσαι ως Άγια απόφαση έναν αφορισμό; Δηλαδή, τί να πω; Αν μου λες ότι είναι σωστός ο αφορισμός επειδή το επιβάλει η Ιερά Σύνοδος, εμένα αυτό με ξεπερνάει. Δεν μπορώ να το δεχτώ αυτό βρε φίλε μου, και αν κάνω τόσο λάθος, ας με τιμωρήσει ο Χριστός γιατί δεν δέχομαι τον αφορισμό. Τί να πω;

Σου ζητώ και πάλι συγνώμη αν είπα κάτι που δεν έπρεπε.
Δεν θέλω να μαλώσω μαζί σου, δεν σε γνωρίζω άλλωστε και προσωπικά. Μπορεί να είσαι όντως πολύ αξιόλογος άνθρωπος, απλά διαφωνούμε σε κάποια πράγματα. Αυτό είναι όλο.

Φιλικά, Πάνος από Αθήνα

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Πάνο,

Δεν με εξόργισες, οπότε μην ανησυχείς. Και εγώ λυπάμαι αν σε στεναχώρησα σε κάτι, αλλά πρέπει να καταλάβεις ότι ο τρόπος σου δεν αφήνει πολλά περιθώρια παρεξήγησης: όταν απορρίπτεις ξεκάθαρα τη διδασκαλία της Εκκλησίας εις βάρος μιας δικής σου εσφαλμένης αντίληψης περί σωστού και λάθους δεν μπορεί να επιμένεις ότι είσαι Ορθόδοξος Χριστιανός ενώ όσοι διαφωνούν μαζί σου βρίσκονται σε πλάνη.

Όταν αδιαφορείς παντελώς για το αν μία πρακτική είναι ασυμβίβαστη με την Εκκλησία και απορρίπτεις τη θέση της Εκκλησίας μόνο και μόνο γιατί δεν σε συμφέρει, νομίζω δικαιούμαι να θέσω θέμα για το κατά πόσον είσαι ειλικρινής σε σχέση με την πίστη σου.

Γιατί έχεις τόση μανία με την Ιερά Σύνοδο; Επειδή επιβεβαίωσε επίσημα μια θέση που είχε από πάντα; Ακόμα και αν σε κάποια θέματα έκανε λάθος (πράγμα που δεν ισχύει), θα μείωνε αυτό σε κάτι τα επιχειρήματα των επίσημων ερευνών; Γιατί, λοιπόν, τα απορρίπτεις; Αυτό που βλέπω τελικά είναι ότι ψάχνεις δικαιολογίες για να μην δεχτείς κάτι που δεν σου αρέσει.

Εσύ μπορεί να νομίζεις ότι μιλάμε για τον ίδιο Χριστό, αλλά αυτό είναι λάθος. Ο Κύριος δεν είπε ότι δεν έχει σημασία τι πιστεύεις αρκεί να νομίζεις ότι πιστεύεις σωστά. Αντίθετα τόνισε πολλές φορές ότι μόνο όποιος μένει μαζί Του σώζεται, όχι όποιος θέλει να είναι "ελεύθερος" μακρυά Του.

Όσο για το θέμα του πνευματικού (ο οποίος μάλιστα υποτίθεται, με βάση τα σχόλιά σου, ότι συμφωνεί μαζί σου) δύο περιπτώσεις υπάρχουν: είτε δεν είναι σωστά ενημερωμένος είτε απλά δεν υπάρχει καν. Εάν υπήρχε, δεν θα είχες πρόβλημα να μου δώσεις τα στοιχεια του, αφου αυτό θα αποτελούσε στοιχείο υπέρ σου. Άρα τείνω προς τη δεύτερη άποψη: δεν έχεις πνευματικό και απλά τον αναφέρεις σε μια προσπάθεια να δώσεις βαρύτητα στα λεγόμενά σου. Συγχώρα με αν κάνω λάθος, αλλά δεν μπορώ να δεχτώ την άποψή σου για δήθεν "θρασύτητα" από μέρους μου ως επαρκή εξήγηση, τη στιγμή που δεν έχεις δώσει ποτέ μέχρι στιγμής το παραμικρό στοιχείο για τις πηγές σου.

Εάν, όντως, θέλεις να γίνει διάλογος, θα πρέπει να πάρεις θέση ως προς τα επιχειρήματά μου και να εξηγήσεις με επιχειρήματα γιατί δεν συμφωνείς. Αλλιώς δεν έχει νόημα.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Ανώνυμος είπε...

Επειδή το θέμα τραβάει σε μάκρος, και επειδή πολλοί εξέφρασαν την άποψη ότι η γιόγκα μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο σαν γυμναστική και τότε κάνει καλό, αναφέρω επιγραμματικά ορισμένα σημεία από το βιβλίο του Χρήστου Ταγαράκη "Είναι η γιόγκα σωματική άσκηση-γυμναστική;"

Ο κ. Ταγαράκης είναι ερευνητής αθλητιατρικής και έχει συμμετάσχει σε πρακτικές γιόγκα, κάτι που τον καθιστά κατάλληλο να εξηγήσει επιστημονικά το θέμα.

Για το αν η γιόγκα είναι κατάλληλη σαν γυμναστική, αναφέρει τα εξής: «Οι ασκήσεις γυμναστικής που γίνονται κατά την εφαρμογή προγραμμάτων γιόγκα είναι στατικές ή πολύ αργές. Στατικές σημαίνει ότι ο ασκούμενος μένει ακίνητος, σε μία στάση, για αρκετή ώρα. Στην καλύτερη περίπτωση, κατά την διάρκεια εφαρμογής της γιόγκα - γυμναστικής γίνονται πολύ αργές κινήσεις… Για τον λόγο αυτό, υπάρχει ένας μεγάλος κίνδυνος για την υγεία αυτών που εσφαλμένως νομίζουν ότι η γιόγκα είναι γυμναστική: περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους με καθιστικές στάσεις τύπου γιόγκα. Αντιθέτως, για να βελτιωθεί η υγεία τους, αυτό που πραγματικά χρειάζεται να κάνουν, είναι να κινούνται (επειδή είναι πολύ σημαντικό, επαναλαμβάνεται για πολλοστή φορά: είναι απαραίτητο να εφαρμόζεται δυναμική αερόβιου τύπου άσκηση αντοχής - βάδισμα, τρέξιμο, ποδηλασία, κολύμβηση, κ.τ.λ.).

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι το γεγονός, ότι τα άτομα που εφαρμόζουν τη γιόγκα ως γυμναστική, συνήθως δεν κάνουν προηγουμένως κάποια ιατρική εξέταση. Άρα, στην περίπτωση που υπάρχει κάποια παθολογική κατάσταση σε βαριά μορφή, π.χ. υπέρταση, ή άλλες παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος, θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για την υγεία τους.

Ένα άλλο σύνηθες πρόβλημα είναι ότι πολλά από τα άτομα που εφαρμόζουν τη γιόγκα ως γυμναστική δεν έχουν αθληθεί κατά το παρελθόν. Κατά συνέπεια δεν γνωρίζουν «τα όριά τους», δηλαδή πόσο επιτρέπεται να επιβαρύνουν το σώμα τους. Έτσι μεταξύ άλλων, διατρέχουν κίνδυνο τραυματισμών του μυοσκελετικού συστήματος (π.χ. μυϊκές κακώσεις). Επιπλέον, επειδή τα περισσότερα άτομα που διδάσκουν τη γιόγκα ως γυμναστική δεν έχουν ούτε τις θεωρητικές, αλλά ούτε τις πρακτικές γνώσεις των πτυχιούχων φυσικής αγωγής, είναι εκ των πραγμάτων ανεπαρκείς για να διδάξουν γυμναστικές ασκήσεις. Συνήθως πρόκειται για άτομα τα οποία μπορεί να έχουν σπουδάσει ψυχολογία ή δεν έχουν πανεπιστημιακή παιδεία και έχουν παρακολουθήσει κάποια ιδιωτικά σεμινάρια γιόγκα. Στη συνέχεια γίνονται δάσκαλοι γιόγκα έναντι, συνήθως, αδράς αμοιβής. Ποιος υγιώς σκεπτόμενος άνθρωπος εμπιστεύεται την υγεία του σε έναν τέτοιου είδους ερασιτέχνη;

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι, από καθαρά ιατρική - αθλητιατρική άποψη, η γιόγκα είναι ακατάλληλη ως άσκηση γυμναστικής για τη βελτίωση της αντοχής και κατ' επέκτασιν της υγείας, επειδή είναι κατά κύριο λόγο στατική. Εκτός τούτου, μπορεί να προκύψουν κίνδυνοι για την υγεία αυτών που εφαρμόζουν την γιόγκα ως γυμναστική, εξ αιτίας της έλλειψης ιατρικής εξέτασης και των ανεπαρκών γνώσεων (αθλητικής παιδείας) των διδασκόντων».

(συνεχίζεται...)

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Ανώνυμος είπε...

(...συνέχεια)

Για το θέμα της γιόγκα ως θρησκευτικής πρακτικής αναφέρει τα εξής:

«Η γιόγκα παρουσιάζεται στις δυτικές κοινωνίες ως γυμναστική, με στόχο να γίνει πιο εύκολα αποδεκτή, από άτομα που ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις εξής κατηγορίες:
- έχουν περιορισμένες γνώσεις για τις μεγάλες παγκόσμιες θρησκείες (χριστιανισμό, ινδουισμό, βουδισμό, ισλάμ),
- έχουν επιφανειακή γνώση για την δική τους πίστη,
- είναι αδιάφοροι ή μισό-αδιάφοροι θρησκευτικά,
- είναι άθεοι.
Αν η γιόγκα παρουσιαζόταν ευθέως, ως μέρος της ινδουιστικής ή της βουδιστικής θρησκείας, θα προκαλούσε πολλές αντιδράσεις. Για παράδειγμα, οι συνειδητοί χριστιανοί (ανεξαρτήτως ομολογίας, δηλαδή ορθόδοξοι, ρωμαιοκαθολικοί ή προτεστάντες) ή οι συνειδητοί μουσουλμάνοι, θα καταλάβαιναν ότι δεν μπορούν να προσεύχονται ταυτόχρονα σε δύο διαφορετικούς θεούς… Οι δε άθεοι, λόγω των πεποιθήσεών τους, θα αρνούνταν να εφαρμόσουν μία θρησκευτική πρακτική.
Όταν όμως κάποιος παρουσιάζει τη γιόγκα ως γυμναστική άσκηση, συνειδητά ή ασυνείδητα παραπλανά και οδηγεί στον ινδουισμό - βουδισμό όσους ανήκουν στις προαναφερθείσες κατηγορίες ανθρώπων. Το να παρουσιάζει κανείς τις σωματικές ασκήσεις της γιόγκα, ισχυριζόμενος ότι είναι απλή γυμναστική, η οποία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον ινδουισμό ή τον βουδισμό, ισοδυναμεί με το να ισχυρίζεται ότι το άγαλμα της Ελευθερίας δεν βρίσκεται στην Νέα Υόρκη ή ο πύργος του Άιφελ δεν ανήκει στο Παρίσι. Θα γίνει πιστευτός μόνο από όσους ζουν σε περιοχές απομακρυσμένες από τον πολιτισμό και δεν έχουν επικοινωνία με το σύγχρονο κόσμο.

Το γεγονός ότι η γιόγκα είναι θρησκευτική πράξη αναφέρεται σε όλες τις εγκυκλοπαίδειες (είτε είναι θρησκευτικές είτε όχι) και αποτελεί κοινό τόπο. Θα ήταν καλό ο ενδιαφερόμενος, σε όποια θρησκεία και αν ανήκει ή και ακόμη και αν δεν ανήκει πουθενά, να μελετήσει ένα σχετικό κείμενο. Πρόκειται για την τεκμηρίωση (θεολογική - θρησκειολογική προσέγγιση) του γεγονότος, ότι η γιόγκα δεν είναι γυμναστική, αλλά θρησκευτική πρακτική.

Επιπλέον, είναι καλό να ληφθεί υπ' όψιν, ότι πολλοί από τους δασκάλους της γιόγκα - γυμναστικής, εφαρμόζουν και οι ίδιοι πιο «προχωρημένες» (με πιο έντονο το θρησκευτικό στοιχείο) μορφές γιόγκα. Ξεκίνησαν και αυτοί κάποτε να γυμνάζονται με τη γιόγκα και στην συνέχεια άρχισαν να πιστεύουν, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο στο κάρμα, στην μετενσάρκωση και σε άλλες θρησκευτικές διδασκαλίες. Στην ουσία, η γιόγκα – «γυμναστική» λειτουργεί σε πολλές περιπτώσεις ως προστάδιο, για την εισαγωγή στις ανατολικές θρησκείες (ινδουισμός, βουδισμός)».

(συνεχίζεται...)

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Ανώνυμος είπε...

(...συνέχεια)

Για το αν κάποιος που κάνει γιόγκα μπορεί όντως να νιώσει καλύτερα, αναφέρει τα εξής:

«Σε ψυχολογικό επίπεδο, ο άνθρωπος «ξεχνάει» για λίγο τα καθημερινά του προβλήματα και συγκεντρώνει την προσοχή του στην εκτέλεση ορισμένων σωματικών κινήσεων – «γυμναστικών ασκήσεων». Αυτές οι ασκήσεις είναι τόσο περιορισμένες, που δεν μπορούν να βελτιώσουν την αντοχή και κατά συνέπεια την υγεία.
Η γιόγκα - «γυμναστική», μπορεί να περιλαμβάνει, ανάλογα με το είδος των μεθόδων που εφαρμόζονται, ορι-σμένες ασκήσεις χαλάρωσης. Με την καθοδήγηση - υποβολή κάποιου «δασκάλου», ο «αθλούμενος» μπορεί να κοιτάζει έντονα για λίγη ώρα ένα αιωρούμενο (εκκρεμές) ή ένα ακίνητο σημείο, και στην συνέχεια να κλείνει τα μάτια πέφτοντας σε μια κατάσταση μισο-ύπνου. Κατά περίπτωση, επαναλαμβάνει ορισμένες γενικές φράσεις ή φράσεις ινδουιστικής προσευχής (μάντρα) ή το «ΟΜ». Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να κλείνει τα μάτια και να συγκεντρώνει την προσοχή του διαδοχικά σε διάφορα μέρη του σώματος του π.χ. πρώτα στο δεξί χέρι, ύστερα στον δεξιό ώμο κ.τ.λ. ή να φαντάζεται διάφορες εικόνες π.χ. μια ήρεμη λίμνη ή μια πράσινη κοιλάδα.
Αφού συμπληρωθούν 10-20' λεπτά σε αυτή την κατά-σταση χαλάρωσης - μισο-ύπνου, ο «δάσκαλος» ξυπνάει - ενεργοποιεί τα μέλη της ομάδας. Γίνονται για 2-3' λεπτά μερικές ασκήσεις γυμναστικής, για να ξυπνήσει πλήρως ο οργανισμός. Θα μπορούσε αυτό να χαρακτηριστεί ως «αθλητική δραστηριότητα – γυμναστική»; Είναι γνωστό, ως βιοψυχολογικό φαινόμενο, ότι εάν η κατάσταση του μισό-ύπνου έχει την προαναφερθείσα διάρκεια, ο οργανισμός ξεκουράζεται και επανέρχεται στην κατάσταση της αφύπνισης σχετικά γρήγορα. Εάν όμως η φάση του μισο-ύπνου κρατήσει περισσότερο (π.χ. 30 λεπτά), ο ύπνος γίνεται βαθύτερος και χρειάζεται ακόμη περισσότερος χρόνος για το ξύπνημα. Αυτό ακριβώς το φαινόμενο -μισο-ύπνος με διάρκεια όχι περισσότερο από 10-20 λεπτά, για να νιώθει κάποιος στην συνέχεια πιο ελαφρύς και ξεκούραστος- εφαρμόζουν και οι διάφορες μέθοδοι χαλάρωσης.
Αντίστοιχα προγράμματα χαλάρωσης με διάφορες παραλλαγές είναι πολύ διαδεδομένα. Αν τα δει κανείς με κριτήρια καθαρά επιστημονικά, ως βιοψυχολογικό φαινόμενο, αγνοώντας ακόμη και το στοιχείο της ινδουιστικής προσευχής, το μάντρα ή το «ΟΜ» μπορεί να αποδώσει την κατάσταση ηρεμίας που προκαλείται στα εξής:
1. Ο άνθρωπος για λίγη ώρα αποσπάται από την πραγματικότητα, ξεχνάει τα καθημερινά του προβλήματα.
Θα μπορούσε όμως κανείς να ξεχάσει για λίγο την καθημερινότητα κάνοντας οποιαδήποτε άλλη αντίστοιχη καθιστική δραστηριότητα, να διαβάσει κάποιο βιβλίο, να δει τηλεόραση ή να πάει στον κινηματογράφο, να συναντήσει φίλους κ.τ.λ. Από ψυχολογικής πλευράς θα είχε την ίδια συνέπεια: προσωρινή ηρεμία λόγω απόσπασης από την συνήθως δυσάρεστη καθημερινότητα. Από την άποψη της βελτίωσης της αντοχής θα είχε το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα, δηλαδή καμία βελτίωση.

(συνεχίζεται...)

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Ανώνυμος είπε...

2. εξ αιτίας του μισο-ύπνου το σώμα χαλαρώνει και ξεκουράζεται για λίγη ώρα.
Αυτό είναι ένα οργανικό - βιολογικό φαινόμενο, που μπορεί να το πετύχει κανείς και στο σπίτι ή στο γραφείο. Αρκεί να ξαπλώσει ή να καθίσει κάπου και να κλείσει τα μάτια του για 15' λεπτά, αποφεύγοντας να σκέφτεται τα καθημερινά προβλήματα. Αν στην συνέχεια κάνει για 2-3' λεπτά μερικές γρήγορες και ρυθμικές ασκήσεις απλής γυμναστικής θα ξυπνήσει. Αυτό συμβαίνει επειδή οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις μεγάλων μυϊκών ομάδων, όπως κινήσεις των χεριών και των ποδιών, αυξάνουν την αιμάτωση του εγκεφάλου και τον ενεργοποιούν. Η ενεργοποίηση του εγκεφάλου, λόγω των κινήσεων διαφόρων μυϊκών ομάδων, παρουσιάζεται και στις προαναφερθείσες δημοσιεύσεις μας .
3. Όταν κάποιος βρίσκεται σε κατάσταση μισο-ύπνου, λειτουργεί λιγότερο ο εγκέφαλος του, με αποτέλεσμα να προκαλείται ξεκούραση και σε νευρολογικό επίπεδο. Η ενεργοποίηση του οργανισμού με σωματικές κινήσεις, όπως προαναφέρθηκε, βοηθάει στο ξύπνημα και προκαλεί ευφορία.

Επομένως, κι αν ακόμη δει κανείς τη γιόγκα ως απλή γυμναστική, αυτή δεν είναι απαραίτητη. Δεν βελτιώνει την αντοχή, ενώ την ξεκούραση – χαλάρωση, που μπορεί να προκαλεί, είναι δυνατόν να την πετύχει κανείς με πολύ πιο απλό τρόπο, χωρίς να αρχίσει να πιστεύει, όπως διδάσκουν ορισμένες θρησκείες ότι σε μία προηγούμενη ζωή του ήταν βάτραχος, ελέφαντας ή ίσως και κοτόπουλο· -πίστη, δηλαδή, στη μετενσάρκωση. Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται σε κάποιους υπερβολικό ή αστείο, ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι, που έχουν αποδεχθεί τέτοιου είδους πίστη».

Και τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι τα εξής:

«α) Το γεγονός ότι οι σωματικές ασκήσεις, που είναι κατάλληλες για τη βελτίωση της υγείας, έχουν ως βάση τους την δυναμική αερόβιου τύπου αντοχή είναι επιστημονικώς αποδεδειγμένο εδώ και πολλές δεκαετίες. Αυτό θεωρείται πλέον αυτονόητο στον χώρο της αθλητιατρικής, των αθλητικών επιστημών αλλά και της βιοϊατρικής. Είναι αδιανόητο να ασχολείται κάποιος με τις επιστήμες αυτές ή με την βιοϊατρική -σε σχέση με την μυϊκή άσκηση- και να μην το γνωρίζει αυτό το στοιχείο.
β) Αν θεωρηθεί η γιόγκα σωματική άσκηση, είναι ακατάλληλη για τη βελτίωση της υγείας -μέσω της βελτίωσης της φυσικής κατάστασης. Αυτό συμβαίνει επειδή περιλαμβάνει στατικές ασκήσεις, χαρακτηρίζεται δηλαδή από υποκινητικότητα.
γ) Η γιόγκα δεν είναι σωματική άσκηση –γυμναστική-, αλλά θρησκευτική πρακτική –του ινδουισμού - βουδισμού.
δ) Η κατάσταση ευφορίας που μπορεί να νιώσει κάποιος, όταν κάνει γιόγκα, είναι, στην καλύτερη περίπτωση, ένα απλό βιοψυχολογικό φαινόμενο, ένα προσωρινό παυσίπονο. Αυτός που θέλει να την εφαρμόσει, είτε το παραδέχεται είτε όχι, εφαρμόζει μια θρησκευτική πρακτική.
ε) Εάν κάποιος αντί να κινείται, περνά το ελεύθερο χρόνο του με καθιστικές στάσεις τύπου γιόγκα, τότε λόγω της υποκινητικότητας, μπορεί να προκύψει μεγάλος κίνδυνος για την υγεία του. Για τον λόγο αυτό, είναι προτιμότερο, αυτός που θέλει να διαθέσει λίγο χρόνο για τη βελτίωση της υγείας του να γυμναστεί, δηλαδή να ασχοληθεί με το βάδισμα, το αργό τρέξιμο - άσκηση αντοχής, την ποδηλασία, την κολύμβηση ή τα ομαδικά αθλητικά παιχνίδια, όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ κ.τ.λ.».

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Ανώνυμος είπε...

Αγωνιστή, σοβαρά τώρα, πιστεύεις ότι πάνω από 2000 γυμναστές και γυμνάστριες που έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια γιόγκα και τη διδάσκουν σε γυμναστήρια της Ελλάδας, είναι πράκτορες του ινδουϊσμού; Είναι ιερείς και ιέρειες μιας θρησκείας;

Σε προηγούμενο σχόλιό μου, δεν ανέφερα τυχαία τις ομάδες ποδοσφαίρου. Δεν υποστηρίζει κανείς τη γιόγκα ως ολοκληρωμένο σύστημα εκγύμνασης. Αν κάνεις αποκλειστικά γιόγκα είναι φυσικό επακόλουθο να υστερείς σε αντοχή, φυσική κατάσταση, ταχύτητα κ.ά. Συμπληρωματικά όμως, προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, γι αυτό και την έχουν εντάξει στο προπονητικό τους πρόγραμμα ομάδες ποδοσφαίρου, ράγκμπυ, πολεμικών τεχνών ακόμη και αθλητές της ενόργανης, κολυμβητές και καταδύτες.

O Μεσαίωνας είναι παρελθόν. Μην κυνηγάς μάγισσες.

Filos.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Filos,

Διάβασες τα όσα έγραψα; Αν τα διάβασες, νομίζω ότι καταλαβαίνεις γιατί η άποψη ότι αφού "πάνω από 2000" άτομα διδάσκουν γιόγκα αυτό σημαίνει ότι είναι εντάξει δεν ευσταθεί.

Ούτε εγώ δεν έγραψα τυχαία το παράδειγμα για το κάπνισμα. Η τυχόν άγνοια όρισμένων (όχι όλων) των δασκάλων γιόγκα για την πραγματικότητα δεν αλλάζει το γεγονός ότι αυτό που κάνουν είναι θρησκευτική πρακτική, και μάλιστα επικίνδυνη για την υγεία του ασκούμενου.

Γιατί δεν δέχεσαι τη γνώμη των ειδικών, αλλά προσπαθείς να πάρεις θέση σε κάτι που δεν γνωρίζεις;

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Ανώνυμος είπε...

Αγωνιστή, για το συγκεκριμένο θέμα θεωρώ ειδικούς τους πτυχιούχους των ΤΕΦΑΑ και όχι τους θεολόγους. Στα ΤΕΦΑΑ της χώρας διεξάγονται σεμινάρια και μαθήματα γιόγκα. Επομένως, δεν κάνω τίποτα άλλο παρά να δέχομαι τη γνώμη των ειδικών.

http://www.tefaacongress.gr/2013/Workshop.html

Filos.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Filos,

Επαναλαμβάνω αυτό που σε ρώτησα: διάβασες τα όσα έγραψα; Διάλεξα επίτηδες τη συγκεκριμένη πηγή, καθώς ο κ. Ταγαράκης δεν αντιμετωπίζει το θέμα μόνο από την Εκκλησιαστική πλευρά του, αλλά και από την επιστημονική. Άρα δεν πρόκειται για γνώμη θεολόγου, αλλά για γνώμη επιστήμονα με γνώσεις στο συγκεκριμένο θέμα.

Επιπλέον, διάβασες τις πηγές σου;

Αντιγράφω από το link που μου έδωσες:

"Στο τρίωρο (3) Workshop – Σεμινάριο Yoga θα παρουσιασθούν και θα αναλυθούν:

• Αναπνευστικές Τεχνικές
* Βασικός Αναπνευστικός ήχος κατά τη διάρκεια της συνειδητής αναπνοής (Αναπνοή Ujjayi Pranayama)
* Εναλλασσόμενη Αναπνοή. Αναπνευστικές τεχνικές που επιφέρουν ισορροπία και ηρεμία στο σώμα και στο νου (Nadi Sodhana)

• Βασικές Φιλοσοφικές Αρχές
* Το Οκταπλό μονοπάτι του Πατάντζαλι (ιδρυτής του φιλοσοφικού συστήματος της Yoga)
* Πέντε (5) βασικές αρχές ευθυγράμμισης του σώματος βάση της Anusara Yoga

• Πρακτικές Τεχνικές - Διδασκαλία Μαθήματος
* Αναπνευστικές Ασκήσεις
* Στάσεις (asanas) Ασκήσεις
* Βαθιά Χαλάρωση και τα επτά (7) κέντρα ενέργειας (chakras)"

Από πότε η γυμναστική συνοδεύεται από φιλοσοφικές αρχες; Από πότε τα chakras (πρόκειται για αποκρυφιστική θεωρεία η οποία φυσικά απορρίπτεται από την επίσημη ιατρική) αποτελούν αναγκαία γνώση για να γυμναστεί κανείς; Από πότε χρειάζεται κάποιος "αναπνευστικός ήχος" προκειμένου να γυμναστείς; Και πάλι αγγίζω μόνο την επιφάνεια, χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες, αφού δεν δέχεσαι τη διδασκαλία της Εκκλησίας.

Πιστεύω ότι τουλάχιστον αυτά θα πρέπει να σε κάνουν να απορρίψεις αυτές τις πρακτικές, τη στιγμή μάλιστα που ως άθεος δεν θα έπρεπε να είσαι υποστηρικτής κανενός θρησκευτικού συστήματος.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Ανώνυμος είπε...

Αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθείται στα ΤΕΦΑΑ. Γίνονται αναφορές στα θέματα αυτά για τον ίδιο λόγο που όταν αρχίζεις να διδάσκεσαι στο ΤΕΦΑΑ κλασικό αθλητισμό ή πάλη μαθαίνεις ότι ήταν θρησκευτικοί αγώνες των αρχαίων Ελλήνων.
Επειδή τυχαίνει να γνωρίζω, σε πληροφορώ ότι η γιόγκα θα είναι σύντομα μάθημα επιλογής στα ΤΕΦΑΑ. Αυτό φυσικά δεν μετατρέπει το Ελληνικό πανεπιστήμιο σε ινδουϊστικό ναό. Ίσως στη φαντασία της Εκκλησίας.
Για όσους γνωρίζουν, αυτά που λες είναι αστειότητες. Δεν μένει παρά να κατηγορήσετε όσους ασχολούνται με το Κουνγκ Φου ως βουδιστές και τους αθλητές του Στίβου ως πιστούς του Δωδεκάθεου.

Filos.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ ''Αγωνιστή'', καλησπέρα και πάλι.
Νομίζω ότι ο διάλογός μας κάπου εδώ τελειώνει.
Δεν υπάρχει περίπτωση να συνεννοηθούμε εμείς οι δύο.
Ελπίζω, όσοι από τους αναγνώστες παρακολούθησαν τη συνομιλία μας, να κατάλαβαν επί της ουσίας τί πραγματικά ήθελα να πω.

Καλή συνέχεια σε ό,τι κάνεις, ο Θεός μαζί σου και σου εύχομαι καλό πνευματικό αγώνα!

Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που διέθεσες όλες αυτές τις ημέρες,

με εκτίμηση, Πάνος από Αθήνα.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Filos,

Από ότι καταλαβαίνω, δεν είσαι τελικά άθεος. Είσαι απλά αντιεκκλησιαστικός.

Αν όντως ήσουν άθεος θα έπρεπε να σε νοιάζει το γεγονός ότι η γιόγκα αποτελεί θρησκευτική πρακτική, ειδικά όταν σου δίνονται στοιχεία γι' αυτό.

Αντιθέτως, εσύ επιμένεις να βασίζεσαι στο γεγονός ότι κάτι είναι αντίθετο με τη διδασκαλία της Εκκλησίας για να το κατατάξεις αυτόματα ως σωστό.

Σκέψου το εξής: Αν σου έλεγα ότι κάνοντας μετάνοιες και λέγοντας την Ευχή δεν προσεύχεσαι αλλά κάνεις γυμναστική θα με πίστευες; Ή θα έλεγες ότι πρόκειται για προσευχή και άρα δεν το κάνεις;

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Tatiani Melidoni είπε...

Πρώτα να ευχαριστήσω για το ότι δε δημοσιεύσατε το τελευταίο μου post σχετικό με το ποιος είναι αυτός ο «Πάνος από Αθήνα».
Τώρα που το ξανασκέφθηκα καλά κάνατε, γιατί ήμουν ιδιαίτερα επιθετική, κάτι που δεν το συνηθίζω, αλλά συγχρόνως δε μπορώ να κρατηθώ όταν βλέπω ανθρώπους να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν, ενώ τους το εξηγείς με πληθώρα επιχειρημάτων, γιατί σκοπός τους είναι όχι να κάνουν διάλογο, αλλά να παρασύρουν απρόσεχτους ανθρώπους στις δικές τους θέσεις.
Ο τύπος ξανάνοιξε ένα θέμα για τη Yoga -που είχε ανεβάσει στις 30 Ιουνίου 2013, ο π. Γρηγόριος, γνωστός Καθηγητής Θεολογίας στο Α.Π.Θ.- στις 23 Ιουνίου 2015, ακριβώς δύο μέρες μετά, που οι νεοεποχίτες που έχουν μονοπωλήσει τον Ο.Η.Ε., καθιέρωσαν σαν "Παγκόσμια Ημέρα της Yoga".
Μπήκε λάβρος, μ' ένα φραστικό, προσβλητικό πυροτέχνημα: "Χριστιανός Ορθόδοξος είμαι αλλά θέλω να ρωτήσω κάτι. Γιατί όταν βλέπω έναν χριστιανό, βλέπω έναν ηττοπαθή κακομοίρη ενώ όταν βλέπω έναν που κάνει γιόγκα βλέπω έναν άνθρωπο αισιόδοξο με θετική ενέργεια;"... είχε και κάποιες "απορίες".
Μας ζάλισε για μέρες... και βγήκε, -αν τελικά βγήκε...- με το δήθεν επιχείρημα, ότι "δεν υπάρχει περίπτωση να συνεννοηθούμε..." και με την ελπίδα να παρασύρει και κάποιους από εμάς, τους... "ηττοπαθείς κακομοίρηδες"...
Καταλάβαμε, φίλε, τι "επί της ουσίας πραγματικά ήθελες να πεις" και καταλάβαμε και ποιος ήταν ο σκοπός σου...

Ανώνυμος είπε...

Αγωνιστή,

1. Όσοι παραδίδουν μαθήματα γιόγκα, είναι θρησκευτικοί απόστολοι και κάνουν προσηλυτισμό, είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα;

2. Όσοι παρακολουθούν μαθήματα γιόγκα, μετέχουν σε θρησκευτική-πνευματική τελετή;

3. Η ευεργετική επίδραση της γιόγκα, σε όσους την αισθάνονται, είναι αποτέλεσμα του πρακτικού μέρους και του ασκησιολόγιου της γιόγκα ή αποτέλεσμα μεταφυσικών δράσεων;

Όσο για το ερώτημά σου.. Αν παπαγάλιζα την ευχή, χωρίς να πιστεύω το παραμικρό, οι μετάνοιες θα ήταν απλώς μια πρώτης τάξεως άσκηση γυμναστικής.

Λένε ότι ο προφήτης Μωάμεθ καθόρισε το τελετουργικό των προσευχών των μουσουλμάνων λαμβάνοντας υπόψη τη μαλθακότητά τους και αποσκοπώντας στην εκγύμνασή τους έστω και για λίγα λεπτά την ημέρα.

Filos.

ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...

Tatiani Melidoni, βγαίνεις με ένα στυλ κυριαρχικό που δεν επιδέχεται αντιρρήσεως και αφού λες ότι λες, χωρίς να απαντήσεις στα τρωτά, την κάνεις και φεύγεις και αν το θυμηθείς ξαναχτυπάς.

Δεν θέλω να υποστηρίξω ούτε την Γιόγκα ούτε το Κούνγκ φου, ούτε τον Πάνο από την Αθήνα, αλλά μόνο την λογική μου που θέλεις να την απορρίψεις εις τον Τάρταρο της μισαλλοδοξίας.

Ήρθε ο ένας ή ο άλλος και λέγοντας μια σκέψη τους, στην ουσία μια αθώα σκέψη, εσύ έβγαλες το πόρισμα ότι ήρθε να προσηλυτίσει το ποίμνιο.

Ποιο ποίμνιο των προβάτων ή των κατσικιών;

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Filos,

1) Αν σου δώσω να πιείς δηλητήριο χωρίς να ξέρω ότι σου έδωσα δηλητήριο, εσύ δεν θα δηλητηριαστείς; Το ίδιο ισχύει και με τις συγκεκριμένες πρακτικές. Είτε το καταλαβαίνουν είτε όχι, αυτοί που τις διδάσκουν προοθούν αποκρυφιστικές διδασκαλίες.

2) Προφανώς και ναι. Το ότι δεν καταλαβαίνεις ότι κάνεις κάτι δεν σημαίνει ότι δεν το κάνεις.

3) Νομίζω ότι σου έχω ήδη απαντήσει. Διαβάζεις τα σχόλιά μου ή τσαμπα προσπαθώ;

Επίσης, σου θυμήζω το εξής: είναι αποδεδειγμένο (διάβασε τα σχόλιά μου για να δεις περισσότερα) ότι η γιόγκα δεν βοηθάει σαν γυμναστική, αφού υπάρχουν πιο αποτελεσματικές μέθοδοι. Γιατί, λοιπόν, υπερασπίζεσαι με τόση επιμονή κάτι που δεν είναι αποτελεσματικό;

Φιλικά,
Αγωνιστής.

ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...

Αγαπητέ Αγωνιστή.

Παρακολουθώ τον διάλογο και όπως ήδη έχω αναφέρει στην αρχή του, πέρασα και απο την γιόγκα και απο το Κουνγκ φου.

Τίποτα δεν έπαθα και τίποτα δεν υπήρξε που να έδειχνε οτι οι παλαιότεροι μαθητές, εαν θέλεις να τους πώ έτσι,δεν οτι ήταν σε πνευματικό παραλλήρημα.

Γράφετε οτι η γιόγκα δεν βοηθάει σαν γυμναστική ,αφού υπάρχουν πιο αποτελεσματικές μέθοδοι.

Με το ίδιο σκεπτικό, θα πρέπει όσοι κάνουν αεροβική,ζούμπα,πιλάτες και άλλου τύπου ανόργανη, να το ρίξουν στο μπόντυ μπίλντινγκ που είναι πιο αποδοτικό ως προς το αποτέλεσμα.

Όμως και αυτό έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα. Θα μας κυνηγήσουν οι μάγισσες και σε αυτό;

Νομίζω ότι με τα πολλά σχόλια χάθηκε το μέτρο.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Έλληνα της Ολλανδίας,

Είναι φανερό ότι δεν γνωρίζεις το αντικείμενο, καθώς ταυτίζεις ανόμοια πράγματα (η ζούμπα και η μέθοδος pilates έχουν άμεση σχέση με τη γιόγκα, εν αντιθέσει με την απλή αεροβική γυμναστική). Αν δεν με πιστεύεις, ψαξε το μόνος σου στο internet.

Επαναλαμβάνω, λοιπόν, για τελευταία ελπίζω φορά: το αν εσύ προσωπικά δεν κατάλαβες να υπάρχει πρόβλημα στη γιόγκα δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Είναι σαν να μου λες ότι επειδή εγώ πχ ήπια ληγμένο γάλα και δεν έπαθα τίποτα, κανείς δεν κινδυνεύει να πάθει κάτι αν φάει ληγμένα.

Έχω γράψει τέσσερα σχόλια στα οποία παραθέτω τόσο θεολογική όσο και επιστημονική τεκμηρίωση για το γιατί η γιόγκα είναι ακατάλληλη (6 Ιουλίου 2015 - 8:56 π.μ. - 6 Ιουλίου 2015 - 9:11 π.μ.). Τα έχεις διαβάσει; Αν ναι, πού ακριβώς διαφωνείς; Αν πάλι όχι, διάβασέ τα, και θα καταλάβεις γιατί επιμένω ότι κάνεις λάθος.

Γιατί δεν κάνεις έρευνα, αντί απλά να επιμένεις σε ένα θέμα που δεν γνωρίζεις; Το να ονομάζεις την προσπάθεια της Εκκλησίας να ενημερώσει το πλήρωμά της "κυνήγι μαγισσών", και μάλιστα χωρίς κανένα στοιχείο πέρα από την προσωπική σου εμπειρία δείχνει απλά εμπάθεια και όχι διάθεση για έρευνα.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Ανώνυμος είπε...

Αγωνιστή, το αν έχει θετικά αποτελέσματα η γιόγκα το κρίνουν αυτοί που κάνουν γιόγκα. Αν δεν είχε, ο κόσμος που ασχολείται με αυτήν σύντομα θα την εγκατέλειπε, θα ήταν ελάχιστος και δεν θα χρειαζόταν και η παρέμβαση της Εκκλησίας. Προφανώς για να παρεμβαίνει η Εκκλησία, η αποδοχή της γιόγκα είναι ευρύτατη και αυξανόμενη.
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σου στις ερωτήσεις μου και την επιβεβαίωση πως η Ορθόδοξη Εκκλησία σε μερικά ζητήματα παραμένει στον σκοτεινό Μεσαίωνα επικηρύσσοντας "μάγισσες" και "δαιμονισμένους".

Filos.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Filos,

Το αν όντως η γιόγκα έχει θετικά αποτελέσματα και ποιά είναι αυτά το κρίνουν οι ειδικοί, όχι κάποιοι που κάνοντας κάποιες πρακτικές νομίζουν ότι είδαν βελτίωση. Υπάρχει πάντα και η περίπτωση της εξαπάτησης του κοινού ως προς τα δήθεν "οφέλη", και η γιόγκα είναι μία τέτοια περίπτωση. Διάβασε τα σχόλιά μου και θα το δεις.

Το ότι η Εκκλησία σε ενοχλεί δεν είναι δικαιολογία για να μην είσαι αντικειμενικός. Εφόσον σου παρουσιάζονται στοιχεια οφείλεις να επιχειρηματολογήσεις πάνω σε αυτά, όχι να τα αγνοείς και να επιμένεις στο "εάν η Εκκλησία λέει ότι κάτι είναι κακό εγώ από πείσμα θα λέω ότι είναι καλό".

Αν, λοιπόν, θέλεις διάλογο, οφείλεις να βρείς στοιχεία που να αναιρούν τα όσα γράφω, και όχι να επιμένεις να παρακάμπτεις όσα δεν μπορείς να αντικρούσεις.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...

Αγαπητέ Αγωνιστή,

τι είναι αυτά που λες; Εάν δεν συμφωνώ με αυτά που έχεις γράψει δείχνω εμπάθεια για την εκκλησία.

Η γνώμη μου δεν γίνεται να συνάδει πάντα με την γνώμη του οποιουδήποτε ούτε να ακολουθώ κάτι επειδή το διατυπώσανε έτσι.

Εάν δεν συμφωνούμε δηλαδή δεν ξέρουμε τι μας γίνεται και πρέπει να κατηχηθούμε από αυτούς που εμφανίζονται ως η θρησκευτική αυθεντία.

Ο Πάπας της Ρώμης έχει το αλάθητο αλλά η ορθοδοξία τον έχει απορρίψει, παράλληλα δε αποδέχεται και καθαγιάζει τον Παγανισμό του Δωδεκάθεου λόγω της Αρχαιοελληνικής προέλευσής του, υποστηρίζοντας έτσι το δικό της αλάθητο.

Συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι πρέπει να καταπίνουμε ότι μας σερβίρουν.
Μια από τις αποδείξεις που ζήτησες είναι το βίντεο που ακολουθεί.

εδώ https://www.youtube.com/watch?v=igzfzE3OuGQ#t=91

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Έλληνα της Ολλανδίας,

Μην βάζεις στο στόμα μου πράγματα που δεν είπα. Αυτό που είπα είναι ότι κατηγορείς την Εκκλησία για ένα θέμα που δεν γνωρίζεις, και μάλιστα χωρίς στοιχεία.

Όντως, δεν πρέπει να καταπίνουμε ότι μας σερβίρουν, γι' αυτό και απορώ γιατί όχι μόνο το κάνεις αλλά επιμένεις και τόσο πολύ.

Έκανες έρευνα με βάση τα στοιχεία που σου έδωσα, ώστε να δεις αν είναι αλήθεια ή όχι; Αν δεν έκανες, πώς σπεύδεις να τα καταδικάσεις; Αν πάλι έκανες, γιατί δεν εξηγείς που διαφωνείς με αυτά, αντί να προσπαθείς να αποφύγεις τη συζήτηση;

Το βίντεο που δίνεις και τα όσα λες για τον Παγανισμό δεν έχουν καμία σχέση με το θέμα μας, και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τα θεωρείς απόδειξη στο ότι η γιόγκα δεν είναι θρησκευτική πρακτική. Πάντως, για να μην λες ότι δεν σου απάντησα, η Εκκλησία έχει σαφή θέση κατά του Παγανισμού, άσχετα αν η πολιτεία το σέβεται αυτό (σαν παράδειγμα αναφέρω το άρθρο εδώ: http://aktines.blogspot.gr/2012/12/blog-post_5988.html).

Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά: αν θέλεις σοβαρό διάλογο πρέπει να συζητάς με επιχειρήματα, όχι με προσωπικές απόψεις.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Tatiani Melidoni είπε...

Ο Σεβασμιώτατος Αλεξανδρουπόλεως έκανε μια κίνηση στην προσπάθειά του να αγκαλιάσει η τοπική Εκκλησία τα παιδιά της περιοχής, αποσπώντας τα από την επιρροή των Ηλιολατρών Ολυμπιστών, δείχνοντας ότι το φως της αφής της Ολυμπιακής δάδας όφειλε να προέρχεται από τον Νοητό Ήλιο της Δικαιοσύνης, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό -από το φως της ακοίμητης κανδήλας που υπάρχει στο Ιερό Βήμα κάθε Ορθόδοξου ναού- κι όχι από τον ήλιο -το ουράνιο σώμα- προς τον οποίο απηύθυναν «δεήσεις» σε προηγούμενες ευκαιρίες οι μασόνοι ηλιολάτρες, Ολυμπιστές.
Για την ενέργειά του αυτή κατηγορήθηκε από όσους δεν κατάλαβαν...
Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι η προαίρεσή του ήταν αγαθή και «πρωτοποριακή»...
Αυτή είναι η απάντησή μου σ' όσους δηλώνουν Υπερορθόδοξοι, αλλά σφόδρα μπερδεμένοι, που με «ζήλον ου κατ' επίγνωσιν», προσπαθούν να ερμηνεύσουν ακόμη και έργα Μητροπολιτών...
Οι «ζηλωτές» λαϊκοί ας σταματήσουν να κρίνουν τον κάθε κληρικό κι ας κοιτάζουν τα μούτρα τους...
Υπεύθυνη για τυχόν λάθη των επισκόπων είναι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας.
Ας καταλάβουμε επί τέλους ότι ο νοσηρός ζηλωτισμός είναι το ίδιο απορριπτέος όσο κι ο Οικουμενισμός, οι Νεοπατερικοί και τα παρόμοια...
Κι είναι καιρός να σταματήσουν κάποιοι να παίρνουν τις πληροφορίες τους από το «tsoutsouneros» και τα άλλα σαν κι αυτό blogs, γιατί έτσι χαρακτηρίζονται ανάλογα...

ΧΡΗΣΤΟΣ είπε...

Κατ' εξαίρεση δημοσίευσα τα σχόλια για τον παγανισμό. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο για το θέμα αυτό δεν πρόκειται να αναρτήσω, γιατί είναι εκτός θέματος.

Χρήστος - αντιαιρετικός

Ανώνυμος είπε...

Αγωνιστή, δεν νομίζω να υπάρχουν καταλληλότεροι από τους επιστήμονες των ΤΕΦΑΑ για να κρίνουν αν η γιόγκα έχει θετικά αποτελέσματα ή όχι. Ήδη ανέφερα ότι η γιόγκα γίνεται μάθημα επιλογής (προαιρετικό) στα ΤΕΦΑΑ. Σύντομα θα είναι και ειδικότητα των ΤΕΦΑΑ.
Δεν νομίζω η προσωπική γνώμη δύο τριών ανθρώπων να είναι ισχυρότερη από την άποψη ολόκληρων επιστημονικών ιδρυμάτων. Για το συγκεκριμένο θέμα, δηλαδή της ειδικότητας γιόγκα στα ΤΕΦΑΑ, υπάρχει αντίδραση από όσους διδάσκουν τη γιόγκα σήμερα και δεν είναι πτυχιούχοι ή φοιτητές ΤΕΦΑΑ, επειδή φοβούνται πως με επίσημη ειδικότητα στα ΤΕΦΑΑ, θα χάσουν το επαγγελματικό δικαίωμα διδασκαλίας αφού θα απαιτείται άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στη συγκεκριμένη ειδικότητα.
Αυτό που μένει είναι η Εκκλησία να κατηγορήσει το Υπ. Παιδείας και τα Τμήματα Φυσικής Αγωγής των Πανεπιστημίων για προσηλυτισμό σε αποκρυφιστικές θρησκείες και διάδοση δαιμονικών τελετουργικών. Πίσω στο Μεσαίωνα ολοταχώς.

Filos.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Filos,

Το ότι τα ΤΕΦΑΑ εισάγουν τη γιόγκα ως μάημα δεν σημαίνει ότι γνωρίζουν και όλο το παρασκήνιο. Υπάρχουν ερευνητές που αποδεικνύουν τόσο το ότι η γιόγκα είναι θρησκευτική πρακτική, όσο και το ότι είναι ακατάλληλη ως γυμναστική.

Ενδεικτικά αναφέρω:

Στην κοινή διακήρυξη που έκαναν η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) και η Παγκόσμια Εταιρεία Αθλητιατρικής (FIMS), γνωστή και ως η Διακήρυξη της Κολωνίας (πρόκειται για το σημαντικότερο και εγκυρότερο ντοκουμέντο, που αναφέρεται στην εφαρμογή της σωματικής άσκησης για τη βελτίωση της υγείας) αποτελεί κεντρικό σημείο η αρχή ότι οι αθλητικές δραστηριότητες, οι οποίες αποτελούν τη βάση για τη βελτίωση της υγείας, έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τους την δυναμική αερόβιου τύπου αντοχή, και άρα η γιόγκα είναι ακατάλληλη για το σκοπό αυτό. Την ίδια θέση αποδέχονται και πολλοί άλλοι οργανι-σμοί, όπως π.χ. η Αμερικανική Εταιρία Αθλητιατρικής (American College of Sports Medicine), η Γερμανική Εταιρία Αθλητιατρικής κλπ.

Ο κ. Ταγαράκης, του οποίου τις θέσεις αναφέρω, έχει συμμετάσχει στη συγγραφή του βιβλίου "Αθλητιατρική. Βασικές αρχές για την σωματική άσκηση, την προπόνηση και την προληπτική ιατρική" ("Sportmedizin. Grundlagen für körperliche Aktivität, Training und Präventivmedizin"), το οποίο θεωρείται διεθνώς η "Βίβλος της Αθλητιατρικής". Άρα νομίζω ότι αυτό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως "η προσωπική γνώμη δύο τριών ανθρώπων", και μάλλον τα ΤΕΦΑΑ θα έπρεπε να το είχαν λάβει υπόψη τους.

Στο "Λεξικό της Οξφόρδης για τις παγκόσμιες θρησκείες" (μια μη χριστιανική πηγή) αναφέρεται για τη γιόγκα: «Yoga. …. The means or techniques for transforming consciousness and attaining liberation (*mokşa) from *karma and rebirth (*samsara) in Indian religions. ….. Today yoga is an integral part of Hinduism. Important modern Hindus have advocated various kinds of yoga» (p. 651) (σε μετάφραση "Γιόγκα. .... Τα μέσα και οι τεχνικές για να μεταβάλλεται η συνειδητότητα και για να επιτυγχάνεται η απελευθέρωση (μόκσα) από το κάρμα και την μετεμψύχωση (σαμσάρα) στις Ινδικές θρησκείες. .... Σήμερα η γιόγκα είναι αναπό-σπαστο μέρος του Ινδουισμού. Σπουδαίοι σύγχρονοι Ινδουιστές παρουσιάζουν - συνιστούν διάφορα είδη γιόγκα"). Πιστεύω ότι αυτό μας καλύπτει στο θέμα του αν η γιόγκα είναι θρησκευτική πρακτική.

Άλλωστε, όπως ήδη σου έγραψα (7 Ιουλίου 2015 - 2:18 μ.μ.), ακόμη και το σεμινάριο των ΤΕΦΑΑ αναφέρεται σε φιλοσοφίες που ακολουθούνται, κάτι που δεν συνάδει με την άποψη ότι πρόκειται απλά για γυμναστική.

Μην επιμένεις, λοιπόν, να προβάλλεις τα ΤΕΦΑΑ σαν αυθεντία, γιατί είναι φανερό ότι ή δεν γνωρίζουν ή λένε ψέματα. Βλέπεις και μόνος σου ότι υπάρχουν επίσημες πηγές που αποδεικνύουν τα όσα λέω.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Ανώνυμος είπε...

@αναφέρεται στην εφαρμογή της σωματικής άσκησης για τη βελτίωση της υγείας) αποτελεί κεντρικό σημείο η αρχή ότι οι αθλητικές δραστηριότητες, οι οποίες αποτελούν τη βάση για τη βελτίωση της υγείας, έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τους την δυναμική αερόβιου τύπου αντοχή, και άρα η γιόγκα είναι ακατάλληλη για το σκοπό αυτό.@
Με αυτή την έννοια, ακατάλληλη για το σκοπό αυτό είναι: η άρση βαρών, οι δρόμοι ταχύτητας, οι ρίψεις και τα άλματα του Στίβου, η ενόργανη γυμναστική, το τραμπολίνο, οι καταδύσεις (από βατήρα), η τοξοβολία, η σκοποβολή, η ξιφασκία, η ιππασία και πάρα πολλές άλλες αθλητικές δραστηριότητες που δεν είναι αερόβιου τύπου. Και λοιπόν; Μόνο η αερόβια άθληση επιτρέπεται;
Κάνεις δεν ισχυρίστηκε ότι η γιόγκα βελτιώνει ιδιαίτερα την αερόβια ικανότητα και αντοχή. Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει αφορούν άλλους τομείς, εξίσου σημαντικούς, από την ελαστικότητα και τη συμμετρική μυοσκελετική ανάπτυξη μέχρι την καταπολέμηση ψυχοσωματικών και ψυχολογικών προβλημάτων καθώς και την πρόληψη σοβαρών ασθενειών που προκαλούνται από στρεσογόνους παράγοντες.

υγ. H γιόγκα σε κάποια μέρη εξακολουθεί να είναι αναπόσπαστο μέρος του Ινδουϊσμού όπως και οι δρόμοι και τα άλματα και οι ρίψεις ήταν αναπόσπαστες λατρευτικές αθλητικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Δία. Μην ξεχνάς ότι οι ολυμπιακοί αγώνες απαγορεύτηκαν και καταργήθηκαν ως θρησκευτική εκδήλωση.

Filos.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Filos,

Το τι άσκηση θα επιλέξεις εξαρτάται από το τι αποτέλεσμα θέλεις να έχει.

Τη στιγμή που η γιόγκα παρουσιάζεται ως άσκηση κατάλληλη για τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής και στην πρόληψη και την αντιμετώπιση διαφόρων παθολογικών καταστάσεων, και τη στιγμή που αποδεικνύεται ότι είναι ακατάλληλη για το σκοπό αυτό, ένα συμπέρασμα μπορεί να προκύψει: αυτός που ισχυρίζεται ότι η γιόγκα είναι κατάλληλη για γυμναστική λέει (εν γνώση ή εν αγνοία του) ψέματα. Και ναι, έτσι παρουσιάζεται σε πολλές περιπτώσεις.

Για το αν η γιόγκα βοηθάει ψυχολογικά, σε παραπέμπω στα προηγούμενα σχόλιά μου (6 Ιουλίου 2015 - 9:10 π.μ. και 6 Ιουλίου 2015 - 9:11 π.μ.), και με βάση αυτά σε ρωτάω: γιατί να κάνω γιόγκα τη στιγμή που μπορώ να έχω τα ίδια αποτελέσματα με πολύ πιο απλούς (και λιγότερο επικίνδυνους) τρόπους;

Επίσης, η ιστορία με τουςαγώνες της αρχαιότητας προς τιμήν των θεών πρέπει να σταματήσει. Δεν μπορεί να μην καταλαβαίνεις τη διαφορά μεταξύ μιας αθλητικής διοργάνωσης προς τιμήν μιας θεότητας με μια καθαρά θρησκευτική πρακτική. Πάντως, για αποφυγή παρεξηγήσεων, θα σου το ξεκαθαρίσω: στην πρώτη περίπτωση έχουμε μια διοργάνωση, η οποία θα μπορούσε να αφορά οποιοδήποτε θέμα και να γίνει για οποιοδήποτε λόγο, η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση γίνεται στα πλαίσια ενός εκτενέστερου θρησκευτικού γεγονότος. Στη δεύτερη περίπτωση έχουμε μια πρακτική η οποία προέρχεται από ένα συγκεκριμένο θρησκευτικό σύστημα και εξασκείται μέσα στα πλαίσια του συστήματος αυτού και μόνο.

Θα προσθέσω και σε αυτό το σχόλιο μερικά επιπλέον στοιχεία, αν και από ότι καταλαβαίνω δεν κάνεις καν τον κόπο να τα διαβάσεις:

Η Ένωση Γιόγκα στην Αμερικὴ λέει ότι τα παιδιὰ κάτω των 16 ἐτών δεν πρέπει να κάνουν γιόγκα, διότι αυτὴ μπορεί να βλάψει το σώμα τους.

Στη μελέτη με τίτλο "Ψυχιατρικὲς ἐπιπλοκὲς της πρακτικής τοῦ διαλογισμού", όπου δύο ψυχίατροι στην Αμερικὴ παρακολούθησαν για μία δεκαετία εκατοντάδες διαλογιζόμενους, αναπτύσσονται οι παθολογικὲς και ἄλλες παρενέργειες του διαλογισμού.

Επίσης, η Margaret Singer, κλινικὴ ψυχολόγος και ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Berkley, κορυφαία ἐρευνήτρια στον τομέα τῆς ψυχοσωματικής ιατρικής και εξειδικευμένη στις σέκτες , παρακολουθώντας πάνω απὸ 70 άτομα που ασκούσαν διαλογισμὸ απὸ 4-17 χρόνια, κατέγραψε κάποιες απὸ τις βλάβες ποὺ παρουσίαζαν (συχνὰ γιὰ πολλὰ έτη) οι διαλογιζόμενοι : απότομη διακοπή συνειδήσεως, προσβολὲς άγχους, δυσκολίες στὴ μνήμη, έλλειψη ορίων, ανάρμοστα και ασύνδετα συναισθηματικὰ ξεσπάσματα, μακροχρόνια συναισθηματικὴ ισοπέδωση, τινάγματα μυών, σπασμούς, οπτικὲς ψευδαισθήσεις κ.α.

Ο ίδιος ο γκουροὺ Ραζνὶς (Bhagwan Shree Rajneesh, γνωστός και ως Osho) λέει: "Η εμπειρία του βαθέως διαλογισμού είναι ακριβώς όπως ο θάνατος… Όταν συμβαίνει τόσο ξαφνικά, ή το σώμα υποφέρει ή το μυαλό… μερικοὶ άνθρωποι μπορούν να τρελαθούν".

Βλέπεις, λοιπόν, ότι υπάρχει πλήθος ειδικών, ακόμη και εκπροσώπων της γιόγκα, που διαφωνούν κάθετα με την άποψη ότι "η γιόγκα είναι απλά ακίνδυνη γυμναστική". Γιατί δεν δέχεσαι τη γνώμη τους, αλλά επιμένεις ότι όλα είναι εντάξει;

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Ανώνυμος είπε...

Αγωνιστή, κανείς δεν είπε ότι "η γιόγκα είναι απλά ακίνδυνη γυμναστική". Ούτε η άρση βαρών είναι " απλά ακίνδυνη γυμναστική", ούτε η ενόργανη γυμναστική, ούτε το αλεξίπτωτο πλαγιάς, ούτε το Mountain Bike, ούτε το ράγκμπι, ούτε η πυγμαχία είναι "απλά ακίνδυνη γυμναστική". Επειδή έχουν κάποια επικινδυνότητα και επειδή αντενδείκνυνται για κάποιες ηλικίες, δεν τα απορρίπτουμε γενικώς. Είναι άδικο και κυρίως αντιεπιστημονικό να κάνουμε το αντίθετο για τη γιόγκα.
Η γιόγκα κερδίζει εκατομμύρια ανθρώπους και αυτό αποδείχθηκε από τη συμμετοχή σε πολλές πρωτεύουσες στις εκδηλώσεις κατά την παγκόσμια ημέρα της γιόγκα. Δεν νομίζω όλοι αυτοί να είναι υποψήφιοι ινδουϊστές. Όπως και όλοι όσοι παρακολουθούν μαθήματα αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας δεν είναι πιστοί της αρχαίας θρησκείας ούτε υποψήφιοι μύστες στα μυστήρια του Πυθαγόρα.

.

Styliani Almp είπε...

Αγαπητοί FIlos, Πάνος από Αθήνα, ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ και όποιος άλλος σχολίασε στο παρόν άρθρο υποστηρίζοντας ότι η γιόγκα είναι απλά είδος γυμναστικής και ότι είναι φανατισμός και μισαλλοδοξία να την αντιμετωπίζουμε ως θρησκευτική πρακτική,
ονομάζομαι Αλαμπάνου Στέλλα (δεδομένου ότι επιθυμούμε να συνδιαλεγόμεθα με πρόσωπα που έχουν ονοματεπώνυμο) και είμαι απόφοιτος ΤΕΦΑΑ, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με ειδίκευση και στην Γενική Γυμναστική. Τυγχάνω επίσης επιτυχούσα στον διαγωνσιμό ΑΣΕΠ και έχω διδάξει το μάθημα της Γυμναστικής σε Σχολεία του Δημοσίου στην Ελλάδα (εφόσον επιθυμούμε να γνωρίζουμε τις επιστημονικές απόψεις). Ως γυμνάστρια, απόφοιτος ΤΕΦΑΑ, καθηγήτρια γυμναστικής και παλαιότερα υπεύθυνη προγραμμάτων εξάσκησης σε γνωστό Γυμναστήριο, αλλά και αθλήτρια του στίβου, είμαι σε θέση να γνωρίζω πολύ καλά τι είναι σωματική άσκηση και τι όχι. Μπορώ να γνωρίζω τι είναι αθλητισμός και τι δεν είναι αθλητισμός, να γνωρίζω ποιο είδος άσκησης επιφέρει ευεργετικά αποτελέσματα στο ανθρώπινο σώμα και ποιο όχι, ποιο είδος άσκησης χρησιμοποιείται για να επιτευχθεί εκείνο που ο καθένας επιθυμεί για το σώμα του και την σωματική του υγεία. Μπορώ επίσης να γνωρίζω με σαφήνεια ποιο είδος άσκησης είναι ασφαλές και ποιο είδος άσκησης είναι επικίνδυνο για την σωματική και πλέον υγεία. Φαντάζομαι ότι αυτό, επιστημονικά τουλάχιστον, κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Επιπλέον έχω υπάρξει επί σειρά ετών κατηχήτρια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και συγκεκριμένα στον Ιερό Ναό Προφήτου Ηλιού Παγκρατίου. Έχω παρακολουθήσει το ειδικό φροντιστήριο για τους κατηχητές της Αποστολικής Διακονίας και θεολογικά μαθήματα στο Πανεπιστήμιο (για την "επιστημονική" τεκμηρίωση της δυνατότητος σχολιασμού και τοποθέτησης επί πνευματικών θεμάτων. Κάποιος από τους φίλους, που ανέφερα στον χαιρετισμό, μίλησε για κυρίες που πηγαίνουν στο γυμναστήριο να κάνουν γιόγκα για να τεντώσουν απλώς το σώμα τους και να χαλαρώσουν, κάποιος άλλος είπε πως η γιόγκα είναι αναγνωρισμένη επιστημονικά, διδάσκεται στα ΤΕΦΑΑ, θα υπάρξει στα ΤΕΦΑΑ σχετική ειδικότητα κ.λ.π. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής : γιατί η κυρία που θέλει να χαλαρώσει και να τεντώσει το σώμα της, δεν παρακολουθεί ένα πρόγραμμα stretching ή ελληνιστί διατάσεων, που είναι το ορθόν για την επίτευξη του αποτελέσματος που επιθυμεί και καταφεύγει στα προγράμματα γιόγκα; Επίσης, εκείνος που επιθυμεί να έχει ένα ρωμαλέο σώμα, που θέλει να ενδυναμώσει τους μύες του, που θέλει να έχει μια καλή φυσική κατάσταση εν γένει, γιατί δεν παρακολουθεί τα ειδικά προγράμματα γυμναστικής που υπάρχουν για την επίτευξη αυτών των αποτελεσμάτων ή γιατί δεν ασχολείται με ένα άθλημα που να επιφέρει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, αλλά καταφεύγει και πάλι στα προγράμματα γιόγκα; Τι είναι αυτό που καθιστά την γιόγκα το πλέον επιθυμητό είδος άσκησης για την επίτευξη παντός είδους ευεργετικού για την σωματική υγεία αποτελέσματος; Ακόμη και των αντιθέτων με τον χαρακτήρα των ασκήσεων που περιλαμβάνει;
(συνέχεια σε επόμενο σχόλιο)

Styliani Almp είπε...

(συνέχεια από το προηγούμενο σχόλιο της ιδίας)
Ήρθε δηλαδή αυτό το νέο είδος γυμναστικής, που ξαφνικά, χωρίς ιδιαίτερο κόπο, επιτυγχάνει ό,τι δεν είχαν καταφέρει ποτέ μέχρι σήμερα να πετύχουν όλα τα είδη ασκήσεως, που έχουν υπάρξει :από όλα τα αθλήματα, μέχρι όλα τα προγράμματα γυμναστικής. Χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Αυτό και μόνο δεν θα έπρεπε να μας προβληματίσει; Και πώς είναι δυνατόν, εφόσον υπάρχουν διαφορετικού χαρακτήρος ασκήσεις για την μυϊκή ενδυνάμωση, διαφορετικού χαρακτήρος ασκήσεις για την ανάπτυξη της αντοχής, διαφορετικού χαρακτήρος άσκηση θεωρείται επιστημονικά αερόβια και διαφορετικού αναερόβια, διαφορετικού χαρακτήρος άσκηση αποτελεί διατατικό πρόγραμμα κ.λ.π. Από τη στιγμή που όλοι οι γυμναστές γνωρίζουμε ότι η άσκηση που έχει τα ευεργετικότερα αποτελέσματα στην υγεία είναι η αερόβια και αερόβια θεωρείται η άσκηση που έχει ένταση περίπου στο 60% της Μ.Κ.Σ. (Μέγιστης Καρδιακής Συχνότητος), διάρκεια τουλάχιστον 20 λεπτά και ενεργοποίηση όσο το δυνατόν περισσοτέρων μυικών ομάδων, πώς είναι ευεργετική άσκηση για την υγεία η γιόγκα, η οποία περιλαμβάνει ως επί το πλείστον στατικές ασκήσεις, που δεν έχουν σταθερή ένταση και εννοείται σε καμμία περίπτωση τέτοια που να προσεγγίζει το 60% της Μ.Κ.Σ.; Δηλαδή αυτοί που πηγαίνουν να τρέξουν 20 λεπτά ή να περπατήσουν γρήγορα αν οι αντοχές τους είναι μικρότερες ή εκείνοι που κολυμπούν για 20 λεπτά ή κάνουν οποιοδήποτε άλλο είδος αποδεκτής αερόβιας ασκήσεως είναι χαζοί, ενώ αυτοί πηγαίνουν στο πρόγραμμα της γιόγκα είναι οι έξυπνοι, που ανακάλυψαν την μαγική άσκηση, που τα κάνει όλα με τον πλέον ολιγότερο κόπο; Επίσης, επιστημονικά είναι γνωστό, ότι εκείνος που συμμετέχει σε οποιοδήποτε πρόγραμμα σωματικής ασκήσεως, μετά τα περίπου 5-10΄ λεπτά ασκήσεως, αισθάνεται μια ευεξία, που όμως αυτή οφείλεται στην παραγωγή της ορμόνης σεροτονίνης, ως και της νορεπινεφρίνης. Δεν είναι μαγικό αποτέλεσμα της γιόγκα η ευδιαθεσία, είναι "μαγικό" αποτέλεσμα κάθε μορφής σωματικής ασκήσεως. Ορθώς και επιτυχώς όμως της ασκήσεως αυτής που πληροί τις προϋποθέσεις που ανέφερα παραπάνω. Τέλος, τα τεντώματα και οι ασκήσεις που χρησιμοποιούνται στην γιόγκα, είναι ασκήσεις λίαν επικίνδυνες για το σώμα και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, ενός σωστού προγράμματος stretching (μυϊκών διατάσεων).
(ολοκληρώνεται σε τελευταίο σχόλιο που ακολουθεί)

Styliani Almp είπε...

(ολοκλήρωση της τοποθετήσεως)
Άρα, λοιπόν, πριν καταφύγουμε στην οποιαδήποτε μόδα που μας πλασάρεται (από πού έχουμε ποτέ σκεφθεί;), ως νέα μορφή ευεργετικής σωματικής άσκησης, θα έπρεπε τουλάχιστον να γνωρίζουμε τι είναι πραγματικά ευεργετική σωματική άσκηση, ποιες είναι οι προϋποθέσεις επιστημονικά, ώστε κάποιο είδος ασκήσεως να μπορεί να θεωρηθεί ευεργετικό για την υγεία του ανθρωπίνου σώματος. Αυτές είναι κάποιες παρατηρήσεις, σε σχέση με τις τοποθετήσεις ότι η γιόγκα αποτελεί μια απλή σωματική άσκηση. Και τώρα, χρησιμοποιώντας την ιδιότητά μου, ως κατηχήτρια και εξετάζοντας το αν έχει θρησκευτικό υπόβαθρο ή όχι, θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής : αν παρακολουθήσατε κάποιο πρόγραμμα γιόγκα, σας ζητήθηκε ποτέ είτε στην αρχή του προγράμματος, είτε κατά την διάρκειά του, είτε κατά το τέλος του να πάρετε τη θέση του λωτού και να ψάλετε κάποιο "ομ"; Αν ναι, που αυτό είναι το σύνηθες στα προγράμματα τέτοιου είδους, γνωρίζετε τι είναι το "ομ" και τι ακριβώς σημαίνουν τα λόγια που "ψάλονται"; Γνωρίζετε τι είναι η στάση "του λωτού" και τι ακριβώς σημαίνουν οι τοποθετήσεις της; Γνωρίζετε τι σημαίνει η τοποθέτηση των δακτύλων στα γόνατα, γιατί χρησιμοποιούνται τα συγκεκριμένα δάχτυλα και τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Γνωρίζετε τι είναι διαλογισμός και τι ακριβώς σημαίνουν οι τεχνικές του; Είστε σε θέση να γνωρίζετε τι είναι αποκρυφιστικό και τι όχι; Είστε σε θέση να γνωρίζετε με ποιον τρόπο, όσα διδασκόμεθα μέσω της γιόγκα, επηρεάζουν τα εσώτερα της ψυχής μας, χωρίς να γίνεται αυτό σε εμάς αντιληπτό, δεδομένου ότι ο άνθρωπος, "ελέγχεται" από την "δύναμη και ενέργεια" του Θεού, που είναι ανώτερη οντότητα από εκείνον ή από την "δύναμη και ενέργεια" της πεπτωκυίας φύσης, την λεγόμενη δαιμονική "ενέργεια", των δαιμόνων δηλαδή, που επίσης, ως πρώην άγγελοι, είναι οντότητες που έχουν δυνατότητες που ο πεπτωκός άνθρωπος δεν μπορεί να έχει; Πώς είστε σε θέση, λοιπόν, εσείς να γνωρίζετε τι συμβαίνει στο εσωτερικό της ψυχής σας (που δεν μπορείτε καν να το δείτε), από τι και ποιον επηρεάζεται αυτό, όταν εσείς ασχολείσθε με ένα συγκεκριμένο έργο, όταν δεν είστε καν σε θέση να γνωρίζετε τι συμβαίνει στο σώμα σας (που το βλέπετε και το αγγίζετε), όταν ασχολείσθε με το έργο αυτό; Γιατί, λοιπόν, έτσι απρόσεκτα και χωρίς να έχετε ενημερωθεί σχετικά με όλα αυτά και άλλα πολλά των τεχνικών αυτών, αποφαίνεστε με βεβαιότητα ότι πρόκειται απλά και μόνο για ένα είδος σωματικής άσκησης και τίποτα παραπάνω;

Ανώνυμος είπε...

@Είστε σε θέση να γνωρίζετε με ποιον τρόπο, όσα διδασκόμεθα μέσω της γιόγκα, επηρεάζουν τα εσώτερα της ψυχής μας, χωρίς να γίνεται αυτό σε εμάς αντιληπτό, δεδομένου ότι ο άνθρωπος, "ελέγχεται" από την "δύναμη και ενέργεια" του Θεού, που είναι ανώτερη οντότητα από εκείνον ή από την "δύναμη και ενέργεια" της πεπτωκυίας φύσης, την λεγόμενη δαιμονική "ενέργεια", των δαιμόνων δηλαδή, που επίσης, ως πρώην άγγελοι, είναι οντότητες που έχουν δυνατότητες που ο πεπτωκός άνθρωπος δεν μπορεί να έχει; Πώς είστε σε θέση, λοιπόν, εσείς να γνωρίζετε τι συμβαίνει στο εσωτερικό της ψυχής σας (που δεν μπορείτε καν να το δείτε), από τι και ποιον επηρεάζεται αυτό, όταν εσείς ασχολείσθε με ένα συγκεκριμένο έργο, όταν δεν είστε καν σε θέση να γνωρίζετε τι συμβαίνει στο σώμα σας (που το βλέπετε και το αγγίζετε), όταν ασχολείσθε με το έργο αυτό;@

Αυτά αγαπητή μου στο ΤΕΦΑΑ τα μάθατε ή στο κατηχητικό της ενορίας σας; Υπάρχει το παραμικρό ίχνος επιστημονικότητας σε αυτά;

Τόσο δύσκολο είναι να κατανοήσετε ότι επιλέγοντας και εφαρμόζοντας ένα ασκησιολόγιο της γιόγκα δεν δαιμονιζόμαστε, όπως ακριβώς επιλέγοντας στάσεις στο σεξ από το Κάμα Σούτρα δεν γινόμαστε πιστοί του Κάμα και του Ινδουϊσμού;

Μην βάζετε στο μίξερ την αθλητική επιστήμη με τις δεισιδαιμονίες και τη θρησκοληψία.

Filos.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Filos,

Είναι εντυπωσιακό το πόσο μπορεί να εθελοτυφλεί κάποιος που δεν θέλει να δεχτεί την αλήθεια.

Ενώ έχεις μπροστά σου τόσες διαφορετικές πηγές, ακόμα και από τον ίδιο το χώρο τον οποίο υποστηρίζεις, που αναιρούν τα λεγόμενά σου, εσύ επιλέγεις να τις αγνοήσεις, αρκεί με αυτό τον τρόπο να υποτιμήσεις την Εκκλησία και τους Χριστιανούς.

Επίσης, μη έχοντας στοιχεία για τα όσα λες (πώς να έχεις άλλωστε αφού κάνεις λάθος), περιορίζεσαι σε ειρωνίες και χαρακτηρισμούς ενάντια σε όποιον παραθέτει επιχειρήματα αντίθετα με τη γνώμη σου.

Ακόμη και αν δεν πιστεύεις, αυτό δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Τι νόημα έχει, λοιπόν, η επιμονή σου, πέραν από το να αποδείξει την άγνοια και το φανατισμό σου;

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Tatiani Melidoni είπε...

Filos,
"I would challenge you to a battle of wits, but I see you are unarmed".
Είναι, λοιπόν "Ου με πείσεις καν με πείσης" ή είναι κάτι άλλο?

Styliani Almp είπε...

Αγαπητέ μου "φίλος", που ούτε το όνομά σας δεν μού επιτρέπετε να γνωρίζω,
ήμουν απόλυτα σαφής στην διατύπωση του σχολίου μου. Ανέφερα τις δύο ιδιότητές μου και ανέπτυξα τις απόψεις μου ως γυμνάστρια κατά το πρώτον και ως κατηχήτρια κατά το δεύτερον. Ως γυμνάστρια - απόφοιτος ΤΕΦΑΑ, τοποθετήθηκα επιστημονικά, σε σχέση με το αν η γιόγκα αποτελεί απλώς μια μορφή σωματικής άσκησης και σε σχέση με το αν αποτελεί ορθή πρακτική σωματικής ασκήσεως. Ως κατηχήτρια τοποθετήθηκα πατερικά, σε σχέση με το αν υπάρχει πνευματικό - θρησκευτικό υπόβαθρο και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό για τον ψυχικό μας κόσμο, όταν εμείς εν γνώση ή, ακόμη χειρότερα, εν αγνοία μας, επιλέγουμε την γιόγκα ως πρακτική άσκησης ή χαλάρωσης ή ό,τι τέλος πάντων άλλο πιστεύουμε ότι μπορεί να μας παράσχει, επηρεαζόμενοι από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται για την προώθησή της. Το κομμάτι από το σχόλιό μου, που επιλέξατε να παραθέσετε για να ειρωνευθείτε την επιστημονική ιδιότητά μου, δεν γράφτηκε με επίκληση της ιδιότητός μου, ως καθηγήτριας γυμναστικής, αλλά με επίκληση της ιδιότητός μου, ως κατηχήτριας. Η κατήχησις επιτελείται αγιοπνευματικά με την ευχή και ευλογία των επισκόπων, οι οποίοι συνεχίζουν την διαδοχή των Αποστόλων του Χριστού. Εξ ου και το όνομά της "κάτω" και "ήχος" βλ. "καὶ ἐγένετο ἄφνω ἐκ τοῦ οὐρανοῦ ἦχος ὥσπερ φερομένης πνοῆς βιαίας, καὶ ἐπλήρωσεν ὅλον τὸν οἶκον οὗ ἦσαν καθήμενοι·
καὶ ὤφθησαν αὐτοῖς διαμεριζόμεναι γλῶσσαι ὡσεὶ πυρός, ἐκάθισέ τε ἐφ᾿ ἕνα ἕκαστον αὐτῶν, καὶ ἐπλήσθησαν ἅπαντες Πνεύματος ῾Αγίου, καὶ ἤρξαντο λαλεῖν ἑτέραις γλώσσαις καθὼς τὸ Πνεῦμα ἐδίδου αὐτοῖς ἀποφθέγγεσθαι" (Πράξεις Αποστόλων, κεφ. β΄, 2-4). Το Πνεύμα εδίδου αυτοίς αποφθέγγεσθαι. Καθ' αυτόν τον τρόπο, "γνωρίζω" αυτά που αναφέρω στο μέρος του σχολίου μου, που χρησιμοποιήσατε στο σχόλιό σας. Η ανθρώπινη λογική είναι πεπερασμένη. Όταν όμως παραδίδεται στον Δημιουργό της εν τη καθαρότητι της Αγίας Ταπεινώσεως (ουδεμία σχέση με κακομοιριά που ανεφέρθη σε προϋπάρχοντα σχόλια), γίνεται κοινωνός της καθολικής Σοφίας Του. Η νοσηρή πνευματικότητα δεν αποτελεί απόδειξη αναξιοπιστίας της Πατερικής Διδαχής, αλλά δείγμα του βαθμού αμαυρώσεως του κατ' Εικόνα στην εποχή μας και του βαθμού της δαιμονικής κυριαρχίας εις ημάς, εξ αιτίας των δικαιωμάτων που καθημερινώς δίδουμε.
Τέλος, με αφορμή τον επίλογο του σχολίου σας, στην ορθόδοξη πνευματικότητα (διευκρινίζω ότι ομιλώ με την ιδιότητά μου ως κατηχήτρια, για να μην και πάλι παρανοηθούν τα λεγόμενά μου) δεν υφίσταται ο όρος "σεξ". Τούτο είναι απλώς μια εκτόνωσις ενός κτηνώδους ενστίκτου. Εκτός κι αν θεωρείτε τον εαυτό σας κτήνος... Στην πατερική πνευματικότητα της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας (ορθοδοξώ=φρονώ ορθά) υφίσταται ο όρος ερωτική ένωσις, ερωτική πράξη, η οποία και αποτελεί εν Αγίω Πνεύματι, πράξη ψυχοσωματικής ενώσεως δύο όντως προσώπων και διεξάγεται μέσα σε ένα πνεύμα απείρου αγάπης και ατελευτήτου σεβασμού στα ανθρώπινα αυτά πρόσωπα (και ουχί κτήνη), που έχουν κληθεί να γίνουν μέτοχοι στην θεϊκή μακαριότητα. Επομένως, ως τοιαύτη πράξη, δεν είναι ποτέ δυνατό να σχετίζεται με κτηνώδεις τεχνικές πτωτικών οντοτήτων.

Αλαμπάνου Στυλιανή

Ανώνυμος είπε...

Φιλτάτη Στυλιανή, το Aθλητικό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Cambridge κάνει δεκάδες έρευνες σχετικά με τη γιόγκα και το κατά πόσο μπορεί να συνεισφέρει στη βελτίωση της υγείας καθώς και στη βελτίωση της απόδοσης σε διάφορα αθλήματα. Τα αποτελέσματα είναι στο σύνολό τους θετικά αλλά μη δίνετε σημασία, τι μπορεί να ξέρουν αυτοί οι ξενέρωτοι Βρετανοί, σιγά μην τους θεωρήσουμε και σοβαρούς επιστήμονες, πόσο μάλλον αυτούς του συγκεκριμένου αθλίου ανυπόληπτου Πανεπιστημίου.

υγ1. Το Cambridge είναι ενδεικτικό, υπάρχουν δεκάδες έρευνες πολλών πανεπιστημίων που διαφωνούν μαζί σας.

υγ2. Πέρα από τη νοσηρή πνευματικότητα υπάρχει και η νοσηρή πραγματικότητα και κάποτε η Ορθοδοξία θα πρέπει να απολογηθεί για τις γενεές Eλλήνων που μεγάλωσαν με ενοχές, μειονεξίες και συναισθηματικές καχεξίες επειδή δεν ήταν συνεπείς στην καταπίεση της σεξουαλικότητά τους σύμφωνα με τις χριστιανικές διδαχές.

Filos.

ΧΡΗΣΤΟΣ είπε...

Filos ελπίζω να μην αρχίσει τώρα κουβέντα για την σεξουαλικότητα και να μην τελειώσουμε ούτε στον "αιώνα τον άπαντα"!


Χρήστος - αντιαιρετικός

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Filos,

Τι χρειάζονται τα πολλά λόγια, τη στιγμή που οι ίδιοι οι δάσκαλοι γιόγκα παραδέχονται ότι υπάρχουν κίνδυνοι τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά (έχω ήδη αναφέρει αρκετά παραδείγματα);

Ποιοί πιστεύεις ότι ξέρουν καλύτερα το αν η γιόγκα είναι επικίνδυνη από τους ίδιους τους δημιουργούς και διδασκάλους της;

Όσο για το κατά πόσο το Cambridge είναι αξιόπιστη πηγή, αναφέρω απλώς τα εξής:

Όπως έχω ήδη αναφέρει, η Ένωση Γιόγκα στην Αμερικὴ (που δεν νομίζω ότι θα υπήρχε περίπτωση να τεθεί κατά της γιόγκα) λέει ότι τα παιδιὰ κάτω των 16 ἐτών δεν πρέπει να κάνουν γιόγκα, διότι αυτὴ μπορεί να βλάψει το σώμα τους.

Αντιγράφω, λοιπόν, από το πρόγραμμα "Γιόγκα για παιδιά" του Cambridge (http://www.pranapoweryoga.com/kids-yoga/):

Prana Winchester
Sunday 10-11am
(2-6 year olds: ongoing)
Tuesday 4-5pm
(4-8 year olds: begins 9/9)

Νομίζω ότι μετά από αυτό δεν υπάρχει πια θέμα συζήτησης. Αν μη τι άλλο, κάποιος θα έπρεπε να καταγγείλει το Cambridge για ανευθυνότητα, τη στιγμή που επιτρέπει να λειτουργούν τέτοια προγράμματα στο χώρο του.

Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με θέματα δογματικά (οπου θα μπορούσε να ισχύει το " εγώ δεν πιστεύω άρα δεν υπάρχει πρόβλημα"), αλλά με επιστημονική κατοχύρωση του ότι η γιόγκα είναι επικίνδυνη. Γιατί, λοιπόν, επιμένεις να υπερασπίζεσαι με τόση μανία μια λανθασμένη άποψη;

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Tatiani Melidoni είπε...

Filos,
Παράφρασα το τελευταίο σου υστερόγραφο, μήπως και συνετιστείς... για τα άλλα, νομίζω, σου απάντησαν ήδη...
"Πέρα από τη νοσηρή πνευματικότητα -όπου η Εκκλησία δεν έγινε αποδεκτή-, υπάρχει και η νοσηρή πραγματικότητα και κάποτε η Ορθοδοξία θα πρέπει να απολογηθεί -για τα ποιμαντικά της κενά- και για τις γενεές Ελλήνων που μεγάλωσαν με ενοχές, μειονεξίες και συναισθηματικές καχεξίες -επειδή ακολούθησαν δρόμους απωλείας μακράν της Εκκλησίας- και επειδή δεν ήταν συνεπείς στην καταπίεση της σεξουαλικότητά τους -ακολουθώντας τη σαρκολατρεία που ο Κόσμος... στην ουσία ο Πονηρός προσανατολίζει- ενώ σύμφωνα με τις Ορθόδοξες χριστιανικές διδαχές, θα ζούσαν μια ζωή γεμάτη με αγάπη και αναγνώριση, στον κόσμο αυτό, χωρίς άγχη και φοβίες και με σωστές προϋποθέσεις για την Αιωνιότητα...".

Ανώνυμος είπε...

Αγωνιστή, όχι μόνο η γιόγκα αλλά και αρκετά αθλήματα είναι ακατάλληλα για παιδιά. Και η άρση βαρών είναι ακατάλληλη για πολύ μικρές ηλικίες, το λένε οι ίδιοι οι προπονητές της άρσης βαρών. Και τα αγωνίσματα ταχύτητας είναι ακατάλληλα για πολύ μικρές ηλικίες επειδή ο οργανισμός τους δεν έχει ακόμη αναπτύξει επαρκώς τον αναερόβιο μηχανισμό. Και λοιπόν;
Επίσης, νομίζεις ότι είναι ακατάλληλο και επικίνδυνο για ένα μικρό παιδί να προσπαθήσει να ισορροπήσει στο ένα του πόδι; Είναι επικίνδυνο να συγκεντρωθεί στην αναπνοή του εισπέοντας από τη μύτη και εκπέοντας από το στόμα; Είναι επικίνδυνο να σταθεί στα δάκτυλα των ποδιών του και να τεντώσει τα χεράκια του όσο πιο ψηλά μπορεί;

Ένα μεγάλο μέρος του ασκησιολόγιου της γιόγκα είναι όντως επικίνδυνο για μικρά παιδιά, το λένε οι ίδιοι οι δάσκαλοι της γιόγκα όπως είπες. Αυτό δεν κάνει τη γιόγκα ολοκληρωτικά απαγορευτική για τις μικρές ηλικίες. Στις παιδικές χαρές, τα παιδιά χρησιμοποιώντας τα γνωστά εγκεκριμένα όργανα, τις κούνιες την τσουλήθρα, το πολύζυγο, μπορούν να κάνουν άκρως επικίνδυνα πράγματα και να τραυματιστούν ακόμη και θανάσιμα. Δεν νομίζω να ισχυρίστηκε ποτέ κανείς ότι οι παιδικές χαρές είναι ακατάλληλες για τα παιδιά και να ζήτησε την απαγόρευση της εισόδου των παιδιών σ’ αυτές.

υγ1. Μην καταδικάζετε στην κόλαση το ποίμνιό σας επειδή θέλει να τεντωθεί λιγάκι, να ηρεμήσει, να χαλαρώσει και να αισθανθεί ευχάριστα με το σώμα του.

υγ2. Tatiani Melidoni ευχαριστώ για την παραδοχή περί καταπίεσης της σεξουαλικότητας.

Filos.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Filos,

Φυσικά και (ως συνήθως) δεν διάβασες τι γράφω πριν σπεύσεις να απαντήσεις.

Το θέμα δεν είναι τι ισχυρίζεσαι ότι λέω εγώ, αλλά το τι λένε οι ειδικοί, τους οποίους προκλητικά επιμένεις να αγνοείς.

Εάν το πρόβλημα ήταν μόνο ορισμένες ασκήσεις γιόγκα και όχι η πρακτική στο σύνολό της, δεν νομίζεις ότι οι δάσκαλοι γιόγκα θα το διευκρίνιζαν; Γιατί, λοιπόν, δεν το κάνουν, αλλά μιλούν για τη γιόγκα ως σύνολο; Έχουν κάποιο λόγο να ισχυριστούν κάτι που στρέφεται εναντίον τους, εάν αυτό δεν είναι όχι μόνο αλήθεια αλλά και επικίνδυνο;

Μέχρι στιγμής, εκτός από την προσωπική σου άποψη, έχεις προσπαθήσει να επικαλεστείς δύο πηγές οι οποίες έχουν και οι δύο αποδειχτεί λανθασμένες. Το ότι παρόλα αυτά εσύ δεν θέλεις να παραδεχτείς το λάθος σου απλά αποδεικνύει το φανατισμό και τη μισαλλοδοξία σου.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Styliani Almp είπε...

........... με το ψευδώνυμο Filos,
αν οι μισοί Βρετανοί καθηγητές πανεπιστημίων έχουν γίνει σουφιστές και οι υπόλοιποι μισοί βουδιστές και παίρνουν εντολές από τους "δασκάλους" τους να προωθήσουν τα συστήματα αυτού του του τύπου στα πανεπιστήμιά τους, με το πρόσχημα της επιστήμης, αυτό τα καθιστά αυτόματα επιστήμη; Ένας ορθόδοξος καθηγητής δεν πάει να κάνει μάθημα φυσικής, για παράδειγμα, και να διδάσκει στους μαθητές του τεχνικές αυτοσυγκέντρωσης για "καλύτερη κατανόηση του μαθήματος". Διδάσκει την επιστήμη του. Έτσι όπως αρμόζει να διδάσκεται μια επιστήμη. Δεν πάει να διδάξει φυσική για να κάνει στους φοιτητές του νοερά προσευχή για καλύτερη κατανόηση του μαθήματος. Γνωρίζω προσωπικά φοιτήτρια μεταπτυχιακού προγράμματος ιατρικής, που της επεβλήθη από την καθηγήτριά της, ως και σε όλους τους συμφοιτητές της, υποχρεωτική μύηση στον διαλογισμό εμπρός σε φωτογραφία του γκουρού "Μαχαρίσι" και παρουσία ινδουιστή (δασκάλου της καθηγήτριας) που μιλούσε σανσκριτικά και εζητείτο από τους φοιτητές να επαναλαμβάνουν τα λεγόμενά του, μέσα στα πλαίσια της εκπαίδευσης σε τεχνικές σωματικής χαλάρωσης!!! Αυτό για εσένα είναι επιστήμη, φαντάζομαι...
Τέλος, αν εγώ λανσάρω ένα πρόγραμμα γυμναστικής, το οποίο θα περιλαμβάνει λίγο τρέξιμο, μετάνοιες σε τέτοια ένταση και με τόσες επαναλήψεις, ώστε να αποτελούν εκτός από ιδανική άσκηση ενεργοποίησης και μυϊκής ενδυνάμωσης των μυϊκών ομάδων ολοκλήρου του σώματος, αλλά και με τέτοια ένταση, επαναλήψεις και χρονική διάρκεια που να αποτελούν και ιδανική αερόβια άσκηση, κάνοντας το σημείο του σταυρού πριν από κάθε μετάνοια (κάτι ανάλογο με τους συμβολισμούς που χρησιμοποιεί η γιόγκα) και κλείσιμο με νοερά προσευχή και έναν ορθόδοξο ύμνο, του δώσω και ένα όνομα, ξέρω εγώ "Kátharsē", εσύ, ένα τέτοιο πρόγραμμα θα το εκλάμβανες ως απλή γυμναστική ή ως γυμναστικό πρόγραμμα με κεκαλυμμένο ή μη θρησκευτικό υπόβαθρο;

Ανώνυμος είπε...

@αν οι μισοί Βρετανοί καθηγητές πανεπιστημίων έχουν γίνει σουφιστές και οι υπόλοιποι μισοί βουδιστές και παίρνουν εντολές από τους "δασκάλους" τους να προωθήσουν τα συστήματα αυτού του του τύπου στα πανεπιστήμιά τους, με το πρόσχημα της επιστήμης, αυτό τα καθιστά αυτόματα επιστήμη;@

Το Cambridge University άντρο σουφιστών βουδιστών και ινδουϊστών. Νομίζω ότι μετά από αυτό, ο Λιακόπουλος των Ελ και των Νεφελίμ θα υποκλιθεί μπροστά σας.

Στα υπόλοιπα θα σας απαντήσω με μια αντίστοιχη ερώτηση: Αν εγώ ο άθεος, κερνάω τους φίλους μου κρασάκι και ψωμάκι χρησιμοποιώντας σκεύos αντίγραφo αυτoύ της θείας κοινωνίας, θα μπορούσε ποτέ να ισχυριστεί κανείς στα σοβαρά ότι τελώ το μυστήριο της θείας ευχαριστίας ή ότι υπάρχει το παραμικρό πραγματικό θρησκευτικό υπόβαθρο σε αυτό;

Filos.

Tatiani Melidoni είπε...

"Filos είπε...
υγ2. Tatiani Melidoni ευχαριστώ για την παραδοχή περί καταπίεσης της σεξουαλικότητας".

Δεν κατάλαβες τι έγραψα... σοβαρό έλλειμα κατανόησης...

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Filos,

Προφανώς η γνώμη των ειδικών δεν έχει για σένα την παραμικρή αξία αν δεν συμφωνεί με τη δική σου.

Προφανώς το να αντικρούσεις επιστημονικές απόψεις σου πέφτει κάπως βαρύ, οπότε προτιμάς να κάνεις τον έξυπνο εκεί που νιώθεις ότι σε παίρνει.

Διότι πώς αλλιώς να εξηγήσω το γεγονός ότι παραθέτεις κείμενο που ξεκινά με τη λέξη "αν" (άρα πρόκειται για υπόθεση με σκοπό να αποδείξει το λάθος του τρόπου σκέψης σου) και το αντιμετωπίζεις σαν γεγονός το οποίο καλείσαι να αναιρέσεις, ενώ για μία ακόμα φορα αγνοείς επιδεικτικά τις δεκάδες πηγές που παρατέθηκαν ως τώρα, ακόμη και από το περιβάλλον της γιόγκα, διότι δήθεν "είναι φανατικοί Χριστιανοι";

Να μην ακούμε, λοιπόν, τους ειδικούς, αυτοί είναι όλοι φανατικοί. Πρέπει όλοι να δεχόμαστε μόνο τη γνώμη σου ως σωστή, παρά το γεγονός ότι έχεις αποδείξει πολλές φορές μέχρι τώρα ότι δεν έχεις ιδέα για το θέμα που συζητάς, και ο μόνος λόγος που επιμένεις να δικαιωθείς είναι η νοσηρή σου απέχθεια για κάθε τι το Ορθόδοξο.

Πρέπει να καταλάβεις κάτι: υπάρχουν πράγματα με τα οποία κανείς δεν μπορεί να παίζει. Το να έχεις μια στάση ζωής εχθρική προς την Εκκλησία είναι μεσα στην ελευθερία σου. Το να αδιαφορείς για τους κινδύνους που μια πρακτική εμπεριέχει και να προσπαθείς να πείσεις τους άλλους ότι είναι τελείως ακίνδυνη θέτει σε κίνδυνο τρίτους. Έχεις ευθύνη για αυτό, και δεν μπορεί να το αντιμετωπίζεις τόσο αδιάφορα. Πρέπει επιτέλους να αρχίσεις να φέρεσαι σαν ενήλικος και όχι σαν παιδί που δεν καταλαβαίνει, αλλιώς το μόνο που θα καταφέρεις θα είναι να γελοιοποιείσαι.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

(ΥΓ: Αν εσύ ο άθεος ζητήσεις από τους φίλους σου να προσευχηθούν στο Θεό για βοήθεια ισχυριζόμενος ότι πρόκειται απλά για ένα παιχνίδι, τότε προφανώς και υπάρχει θρησκευτικό υπόβαθρο. Ακόμα περισσότερο τους έχεις πει ψέματα, προκειμένου να τους βάλεις να κάνουν κάτι που πιθανώς να μην επέλεγαν να κάνουν μόνοι τους. Αυτό ακριβώς είναι η γιόγκα.)

Tatiani Melidoni είπε...

Νομίζω, πως τώρα πια που ειπώθηκαν όλα όσα θα μπορούσαν να ειπωθούν για το θέμα μας... είναι σκόπιμο να ξαναγυρίσουμε στο αρχικό ερώτημα, που πυροδότησε όλη αυτή την ενημέρωση... και που στην ουσία του δεν έχει ακόμη απαντηθεί...

"Ανώνυμος είπε...
Χριστιανός Ορθόδοξος είμαι αλλά θέλω να ρωτήσω κάτι.
Γιατί όταν βλέπω έναν χριστιανό, βλέπω έναν ηττοπαθή κακομοίρη ενώ όταν βλέπω έναν που κάνει γιόγκα βλέπω έναν άνθρωπο αισιόδοξο με θετική ενέργεια;
Πάνος από Αθήνα".

Κι η απάντηση είναι:
Γιατί τα κριτήριά σου είναι λανθασμένα κι η διάθεσή σου κακοπροαίρετη...
Η δική σου κι όλων όσων ακολούθησαν τη λανθασμένη επιλογή σου...
Αν πάλι λανθασμένα νομίζεις ότι είσαι Χριστιανός Ορθόδοξος και επιμένεις στην παραπάνω περιγραφή σου, είναι πιθανόν να βλέπεις τον εαυτό σου... στον καθρέφτη!

Styliani Almp είπε...


.........., (εφόσον δεν γνωστοποιείτε το όνομα που φέρετε),
όταν γράφετε κάτι, θα πρέπει να δίδεται σε εμάς η δυνατότητα του ελέγχου της εγκυρότητος των τοποθετήσεών σας, ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν με μια στοιχειώδη σοβαρότητα. Όταν τοποθετείστε παντελώς ανώνυμα, χωρίς αναφορά έγκυρης ιδιότητος, που να σας δίδει το δικαίωμα να τοποθετείστε για τα κοινά και μάλιστα με τοποθετήσεις που οι τρόποι τους κακοποιούν βάναυσα τα λεγόμενα των άλλων, θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας το ενδεχόμενο ότι οι τοποθετήσεις αυτές είναι πολύ πιθανό να εκληφθούν ως παραληρήματα μιας μπερδεμένης πνευματικά οντότητος, δεδομένου και του ότι, απ' ό,τι καταδεικνύεται από τα γραφόμενά σας, αρνείσθε την ιδιότητά σας ως ανθρωπίνου προσώπου.
Όμως για να μην εκληφθεί ότι ο πρόλογός μου αυτός είναι απλώς μια αποφυγή απαντήσεως, εγώ δεν θα προσπαθήσω να αποφύγω τις όποιες απαντήσεις και θα σας απαντήσω ευθέως στις τοποθετήσεις σας.
Εγώ, λίαν αγαπητέ μου, αποφεύγων να αναφέρετε το χριστιανικό όνομα, που φέρετε, "File",
δεν ανέφερα στην τοποθέτησή μου όρους, που αρμόζουν σε ληστές και ταραχοποιά στοιχεία, όπως ο όρος "άντρο" που εσείς αναφέρατε. Έκανα μια υποθετική ερώτηση, στην οποία και απατώντας επιβεβαιώσατε, χωρίς να το καταλάβετε, το επίπεδο των συνάξεων τέτοιου τύπου. Έπειτα, όταν σύμφωνα με τα ιερά βιβλία των Ινδουιστών και Βουδιστών η γιόγκα είναι θρησκευτική πρακτική, το ότι αυτή συμβαίνει με το ίδιο όνομα, τον ίδιο τρόπο και τις ίδιες τεχνικές, που την χρησιμοποιεί ο Ινδουιστής και Βουδιστής μοναχός, στο Cambridge ή σε ένα γυμναστήριο, αυτό την απεκδύει αυτόματα από το όποιο θρησκευτικό υπόβαθρό της και την καθιστά πλέον στη μια περίπτωση μια απλή επιστήμη και στην άλλη απλή γυμναστική; Κι έπειτα, σε μια εποχή παντελούς πλάνης και τέτοιου πνευματικού μπερδέματος, τι είναι αυτό που καθιστά το Cambridge εγγυημένα ανεπηρέαστο; Μήπως υπάρχει και γι' αυτό αλάθητο, όπως αυτό του Πάπα;

(συνέχεια σε επόμενο σχόλιο)

Styliani Almp είπε...

(συνέχεια από το προηγούμενο σχόλιο)
Πατήστε στο google την λέξη yoga, να δείτε τι θα βγάλει. Τα αποτελέσματα παραπέμπουν σε μια απλή μορφή σωματικής άσκησης; Διαβάστε την αναφορά για την γιόγκα στην ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Βικιπαίδεια. Δείτε προσεκτικά όλες τις φωτογραφίες από τα στούντιο γιόγκα που υπάρχουν στο διαδίκτυο και απάντήστε μου, γιατί χρησιμοποιούνται θρησκευτικές πρακτικές και θρησκευτικά σύμβολα στην γυμναστική, αφού είναι μόνο απλή γυμναστική και τίποτα άλλο;
Κι εδώ, επαναλαμβάνω την ερώτηση που θέλω να μου απαντήσετε, διότι διαφορετικά την μη απάντησή της, την εκλαμβάνω ως επιβεβαίωση των λεγομένων μου από την πλευρά σας : αν εγώ λανσάρω ένα πρόγραμμα γυμναστικής, το οποίο θα περιλαμβάνει λίγο τρέξιμο, μετάνοιες σε τέτοια ένταση και με τόσες επαναλήψεις, ώστε να αποτελούν εκτός από ιδανική άσκηση ενεργοποίησης και μυϊκής ενδυνάμωσης των μυϊκών ομάδων ολοκλήρου του σώματος, αλλά και με τέτοια ένταση, επαναλήψεις και χρονική διάρκεια που να αποτελούν και ιδανική αερόβια άσκηση, κάνοντας το σημείο του σταυρού πριν από κάθε μετάνοια (κάτι ανάλογο με τους συμβολισμούς που χρησιμοποιεί η γιόγκα) και κλείσιμο με νοερά προσευχή και έναν ορθόδοξο ύμνο στα πλαίσια της χαλάρωσης και της προσωπικής εσωτερικής βελτίωσης, του δώσω και ένα όνομα, ξέρω εγώ "Kátharsē", εσύ (και ο οποιοσδήποτε), ένα τέτοιο πρόγραμμα θα το εκλάμβανες ως μια απλή γυμναστική ή ως γυμναστικό πρόγραμμα με θρησκευτικό υπόβαθρο; Θέλω μια απάντηση στο ερώτημα αυτό. Αν η γιόγκα είναι μια απλή γυμναστική, τότε κι αυτό το πρόγραμμα είναι μια απλή γυμναστική, έτσι δεν είναι; Αφού περιλαμβάνει τους ίδιους στόχους και πρακτικές αντίστοιχες της γιόγκα.
Τώρα στην προσπάθεια αποφυγής απαντήσεως στην παραπάνω ερώτησή μου, εν κατακλείδι διατυπώνετε μια ερώτηση, κατά την οποία, αν και δηλώνετε "άθεος", ομολογείτε περίτρανα την αποδοχή σας στα Μυστήρια της Εκκλησίας και την σαφή πεποίθηση ότι αυτά επιτελούνται μόνο με τον τρόπο που έχει παραδοθεί να συμβαίνουν στην Λειτουργική ζωή της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Και σας απαντώ, στο υποθετικό αυτό παράδειγμά σας, ότι τα Μυστήρια, όπως το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, ναι, δεν μπορεί να συμβεί με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που έχει παραδοθεί και διασώζεται στην Ορθόδοξη Εκκλησία, έτσι όπως κι εσείς ομολογήσατε, όμως η προσωπική προσευχή (νοερά προσευχή, απόδειπνο, παρακλήσεις κ.λ.π.), που μπορεί να συνοδεύεται και από πρακτικές σωματικής άσκησης (λ.χ. μετάνοιες), μπορεί να συμβεί και μεταξύ της παρέας των φίλων σας. Κατά συνέπεια χαρακτηρίζω το παράδειγμά σας ατυχές και παραπλανητικό και σας καλώ εκ νέου να απαντήσετε στο ερώτημα που σας έθεσα αρχικά και ξανά εδώ, μόλις πριν λίγες γραμμές.
Τέλος, είναι για εμένα απορίας άξιο και θαυμαστό που βλέπω έναν κατά τα λεγόμενά του "άθεο", να ασχολείται με τα θέματα της πίστεως, τόσο πολύ και με τέτοιο τρόπο, που ούτε ο "ένθεος" δεν είναι σε θέση...

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί μου, προφανώς και δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ, κυρίως επειδή δεν έχετε συμμετάσχει ούτε μία φορά σε μάθημα γιόγκα. Όσο κι αν προσπαθείτε, δεν πρόκειται να μας πείσετε εμάς που συμμετέχουμε ότι είμαστε Ινδουϊστές ή πως κάποιο δαιμονικό πνεύμα μας καταλαμβάνει στη διάρκεια του μαθήματος.

Με τη δική σας λογική, όσες γυναίκες κάνουν pole dance στο γυμναστήριο, είναι στριπτιζούδες αφού το pole dance έχει ταυτιστεί με τα στριπτιζάδικα και τις ημίγυμνες χορεύτριές τους.

υγ. Ονόματα και ιδιότητες τα θεωρώ περιττά καθόσον για μένα σημασία έχουν οι απόψεις, τα επιχειρήματα, η τεκμηρίωση και όχι τα "ξέρεις τι είμαι/ποιος είμαι εγώ;".

Filos.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Filos,

Επιμένεις να μην διαβάζεις τα όσα γράφονται. Να σου υπενθυμίσω, λοιπόν μερικά σημεία:

"Ο κ. Ταγαράκης είναι ερευνητής αθλητιατρικής και έχει συμμετάσχει σε πρακτικές γιόγκα, κάτι που τον καθιστά κατάλληλο να εξηγήσει επιστημονικά το θέμα" (6 Ιουλίου 2015 - 8:56 π.μ.). Άρα οι θέσεις του είναι θέσεις κάποιου που έχει παρακολουθήσει πρακτικές γιόγκα.

"Στο "Λεξικό της Οξφόρδης για τις παγκόσμιες θρησκείες" (μια μη χριστιανική πηγή) αναφέρεται για τη γιόγκα: «Yoga. …. The means or techniques for transforming consciousness and attaining liberation (*mokşa) from *karma and rebirth (*samsara) in Indian religions. ….. Today yoga is an integral part of Hinduism. Important modern Hindus have advocated various kinds of yoga» (p. 651) (σε μετάφραση "Γιόγκα. .... Τα μέσα και οι τεχνικές για να μεταβάλλεται η συνειδητότητα και για να επιτυγχάνεται η απελευθέρωση (μόκσα) από το κάρμα και την μετεμψύχωση (σαμσάρα) στις Ινδικές θρησκείες. .... Σήμερα η γιόγκα είναι αναπό-σπαστο μέρος του Ινδουισμού. Σπουδαίοι σύγχρονοι Ινδουιστές παρουσιάζουν - συνιστούν διάφορα είδη γιόγκα")" (12 Ιουλίου 2015 - 11:25 μ.μ.). Εδώ έχουμε μια θρησκευτικά ουδέτερη πηγή να ονομάζει τη γιόγκα θρησκευτικό σύστημα.

"Η Ένωση Γιόγκα στην Αμερικὴ λέει ότι τα παιδιὰ κάτω των 16 ἐτών δεν πρέπει να κάνουν γιόγκα, διότι αυτὴ μπορεί να βλάψει το σώμα τους" (13 Ιουλίου 2015 - 1:54 μ.μ.). Άρα οι ίδιοι οι δάσκαλοι γιόγκα παραδέχονται ότι η γιόγκα είναι επικίνδυνη.

"Ο ίδιος ο γκουροὺ Ραζνὶς (Bhagwan Shree Rajneesh, γνωστός και ως Osho) λέει: "Η εμπειρία του βαθέως διαλογισμού είναι ακριβώς όπως ο θάνατος… Όταν συμβαίνει τόσο ξαφνικά, ή το σώμα υποφέρει ή το μυαλό… μερικοὶ άνθρωποι μπορούν να τρελαθούν"" (13 Ιουλίου 2015 - 1:54 μ.μ.). Δεύτερη ομολογία ότι οι πρακτικές γιόγκα είναι επικίνδυνες, όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχολογικά.

Είναι φανερό ότι δεν έδωσες την παραμικρή σημασία στα όσα σχόλια γράφτηκαν μέχρι στιγμής, αλλά αρκέστηκες στο γεγονός ότι προέρχονται από Ορθοδόξους για να τα απορρίψεις χωρίς καν να τα διαβάσεις. Καταλαβαίνεις τώρα γιατί σου είπα ότι γελοιοποιείσαι;

Επίσης έχεις προσπαθήσει πολλές φορές να στρέψεις τη συζήτηση αλλού, συνήθως θέτοντας θέματα σεξουαλικής φύσεως, προσπαθώντας έτσι να υποβιβάσεις το επίπεδο των όσων λέγονται. Αν πάλι δεν είναι αυτή η πρόθεσή σου, καλό θα ήταν να το κοιτάξεις, γιατί τόση προσκόλληση στο συγκεκριμένο θέμα δεν είναι φυσιολογική.

Όχι μόνο, λοιπόν, κάνεις ξεκάθαρα λάθος, αλλά επιμένεις να προσπαθείς να αναιρέσεις επιστημονικές έρευνες με παιδαριώδη παραδείγματα. Αφήνω το υστερόγραφό σου, στο οποίο ισχυρίζεσαι ότι δίνεις βαρύτητα στα επιχειρήματα που σου δίνονται (κάτι που ποτέ μέχρι στιγμής δεν έκανες), ενώ παράλληλα προσπαθείς να αποφύγεις να δώσεις κάποια στοιχεία γύρω από τις γνώσεις σου, για να μην αναγκαστείς να παραδεχτείς ότι δεν έχεις την παραμικρή ιδέα σχετικά με το αντικείμενο της συζήτησης.

Εάν θέλεις να σταματήσουμε το διάλογο, μπορείς απλά να αποσυρθείς. Δεν υπάρχει, όμως, περίπτωση να αφήσω τα σχόλιά σου χωρίς απάντηση, καθώς έχω ευθύνη να ενημερώσω τους αναγνώστες του διαλόγου μας για το πόσο επικίνδυνο είναι στην πραγματικότητα αυτό που τους προτείνεις, είτε συμφωνείς είτε όχι.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Styliani Almp είπε...

Αγαπητέ μου, συνεχίζεις να κακοποιείς βάναυσα τα λεγόμενά μου. Εκφράστηκα κάπου με το πνεύμα αυτό που αναφέρεις "ξέρεις τι είμαι εγώ/ποιος είμαι εγώ"; Πρέπει όμως να δικαιολογήσεις με κάποιον τρόπο το γεγονός της άρνησεώς σου να γνωστοποιηθεί το όνομά σου και η ιδιότητά σου. Ελλείψει, λοιπόν άλλων επιχειρημάτων, τοποθετείς τα λεγόμενά μου μέσα σε ένα νοσηρό πλαίσιο, προσπαθώντας έτσι να καταδείξεις την ορθότητα της στάσεώς σου και των τοποθετήσεών σου. Αυτό, αγαπητέ μου, καλείται πονηρία. Και η πονηρία είναι ίδιον γνώρισμα της πεπτωκυίας φύσεως. Είσαι σίγουρος, λοιπόν, ότι δεν επηρεάζεσαι είτε εν γνώσει σου, είτε εν αγνοία σου, από αυτήν, καθόσον λειτουργείς με τους τρόπους της;
Επίσης, όπως ήταν αναμενόμενο, για μια ακόμη φορά προσπαθείς να ξεφύγεις από το στρίμωγμα της ερωτήσεως, που σου έχω θέσει σε δύο σχόλιά μου τώρα και περιμένω την απάντησή σου. Η ερώτηση παραμένει και είναι η εξής : "αν εγώ λανσάρω ένα πρόγραμμα γυμναστικής, το οποίο θα περιλαμβάνει λίγο τρέξιμο, μετάνοιες σε τέτοια ένταση και με τόσες επαναλήψεις, ώστε να αποτελούν εκτός από ιδανική άσκηση ενεργοποίησης και μυϊκής ενδυνάμωσης των μυϊκών ομάδων ολοκλήρου του σώματος, αλλά και με τέτοια ένταση, επαναλήψεις και χρονική διάρκεια που να αποτελούν και ιδανική αερόβια άσκηση, κάνοντας το σημείο του σταυρού πριν από κάθε μετάνοια (κάτι ανάλογο με τους συμβολισμούς που χρησιμοποιεί η γιόγκα) και κλείσιμο με νοερά προσευχή και έναν ορθόδοξο ύμνο στα πλαίσια της χαλάρωσης και της προσωπικής εσωτερικής βελτίωσης, του δώσω και ένα όνομα, ξέρω εγώ "Kátharsē", εσύ (και ο οποιοσδήποτε), ένα τέτοιο πρόγραμμα θα το εκλάμβανες απλά ως γυμναστική ή ως γυμναστικό πρόγραμμα με θρησκευτικό υπόβαθρο;" Αν έχεις την ευγενή καλοσύνη, δώσε μας μια σαφή απάντηση στο ερώτημα αυτό. Ναι ή όχι; Γιατί δεν μπορείς να απαντήσεις; Τόσο δύσκολο είναι; Η τόσο αναπτυγμένη κριτική σου ικανότητα γιατί στο σημείο αυτό δυσκολεύεται να τοποθετηθεί;

"Προφανώς και δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ, κυρίως επειδή δεν έχετε συμμετάσχει ούτε μία φορά σε μάθημα γιόγκα".
Ένας σοβαρός άνθρωπος για να εκφέρει άποψη για κάποιο θέμα, το εξετάζει από όλες τις πλευρές του και σε βάθος κι έπειτα αποφαίνεται γι' αυτό. Εφόσον δεν είσαι σε θέση να γνωρίζεις τι είδους έρευνα έχει κάνει κάποιος πριν αποφανθεί σχετικά, τότε είναι ανόητο από την πλευρά σου να χρησιμοποιείς ένα τέτοιο επιχείρημα. Εσύ, πριν αποφανθείς ή ακόμη καλύτερα πριν λάβεις μέρος σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, το εξέτασες από όλες τις πλευρές του και σε βάθος; Απ' ό,τι φαίνεται από τα λεγόμενά σου, μάλλον όχι. Άρα, τι μπορώ να υποθέσω από αυτό; Ο νοών νοείτω.
Και το επιχείρημα με το pole dance επίσης άτοπον, διότι η εξάσκηση στο γυμναστήριο της συγκεκριμένης τεχνικής, δεν περιλαμβάνει όλο το πακέτο (π.χ. κοινό και ψάρεμα πελατών), ενώ το πρόγραμμα της γιόγκα στο γυμναστήριο περιλαμβάνει ολόκληρο το πακέτο (ακριβώς η ίδια εξάσκηση με όλες τις τεχνικές και τα επίπεδά της με του βουδιστή ή ινδουιστή μοναχού/ιέρειας/γιόγκι κ.λ.π.).

Styliani Almp είπε...

(συνέχεια του προηγούμενου σχολίου)
Κλείνοντας, αν όντως επηρεαζόσουν από την πεπτωκυία φύση με την εξάσκησή σου στην γιόγκα, είσαι σίγουρος ότι θα ήσουν σε θέση να το αντιληφθείς, να το συνειδητοποιήσεις, να το καταλάβεις; Έχεις διαβάσει ποτέ Γεροντικό; Ξέρεις πότε ένας πλανεμένος από τους δαίμονες φτάνει σε σημείο να καταλάβει την πλάνη του; Δυστυχώς όταν καταλαμβάνεται εντελώς πλέον από αυτούς. Έχεις διαβάσει το βιβλίο "Ο γκουρού, ο νέος και ο Γέροντας Παΐσιος"; Ο Διονύσης Φαρασιώτης έφτασε σε αυτό το σημείο για να καταλάβει την δαιμονική πλάνη, στην οποία είχε παγιδευθεί και δεν θα σωζόταν από αυτήν, αν δεν έλιωνε στις προσευχές ο Άγιος Παΐσιος. Υπάρχει όμως κι άλλο περιστατικό στη ζωή του Αγίου Παϊσίου με κάποιο πρόσωπο, το οποίο συμμετείχε σε τέτοια προγράμματα ανατολίτικου τύπου, που έχουν σαφώς αποκρυφιστικό χαρακτήρα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Αγίου. Ο νέος αυτός, ενώ έδειχνε καθ' όλα φυσιολογικός, μόλις βρέθηκε κοντά στον Άγιο, ξαφνικά οι δαίμονες που είχαν αποκτήσει εξουσία επάνω σε αυτόν με αυτές τις ενασχολήσεις του, στη θέα του Αγίου κατέστησαν γνωστή την παρουσία τους και εξουσία τους στον νεαρό, τον οποίο και χρησιμοποιώντας, επετέθησαν στον Άγιο του Θεού. Τόσες και τόσες μαρτυρίες υπάρχουν. Και στο περιβάλλον του ο καθένας, αν το ερευνήσει, θα συναντήσει πολλές τέτοιες περιπτώσεις. Πώς όμως θα φωτίσει το Φως του Θεού το μυαλό και την καρδιά σου για να το δεις, αν εσύ δεν καταβάλλεις την ανάλογη προσπάθεια ως προς αυτό;

Ανώνυμος είπε...

Αφού θέλετε οπωσδήποτε απάντηση στην ερώτησή σας, να σας πω ότι το σημείο του σταυρού και ο ορθόδοξος ύμνος, με τα οποία θα τελειώνατε το πρόγραμμα γυμναστικής σας, είναι απόλυτα θρησκευτικά σύμβολα. Άρα δύο πράγματα θα συνέβαιναν ή θα επρόκειτο για ένα πρόγραμμα γυμναστικής όπου συμμετέχουν χριστιανοί και συμπεριφέρονται στη γυμναστική τους όπως π.χ. και στα γεύματά τους (κάνουν την προσευχή τους, το σταυρό τους) ή για παρωδία χριστιανικών πρακτικών και συνηθειών.

Σαφώς και υπάρχουν περιπτώσεις όπου η γιόγκα διδάσκεται ως μέρος ενός φιλοσοφικού και πνευματικού ρεύματος. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τα μαθήματα γιόγκα στα ελληνικά γυμναστήρια και στα περισσότερα γυμναστήρια και χώρους άθλησης ανά τον κόσμο.
Δηλαδή αν οι σημερινοί πιστοί του Δωδεκάθεου, στις λατρευτικές τους εκδηλώσεις διοργάνωναν και αγώνες Στίβου θα καταδικάζατε συλλήβδην όσους ασχολούνται με τον Στίβο;

υγ. Από πού κι ως πού αγαπητή μου οφείλω να δικαιολογήσω το γεγονός της άρνησεώς μου να γνωστοποιήσω το όνομά μου και την ιδιότητά μου; Από πού κι ως πού σας οφείλω κάτι; Αν δεν θέλετε να κάνετε διάλογο με έναν άγνωστο, πολύ απλά μην κάνετε.

Filos.

Styliani Almp είπε...

Αγαπητέ μου,
σύμφωνα με την θεολογία του ανθρωπίνου προσώπου, βεβαίως και μου οφείλετε πολλά και σπουδαία, καθώς κι εγώ σάς οφείλω. Δεν υπάρχετε ανεξάρτητα από τους άλλους ανθρώπους. Δεν φυτρώσατε σε αυτόν τον κόσμο. Γεννηθήκατε μέσα από την εν Θεώ αγαπητική σύζευξη δύο ανθρωπίνων προσώπων, με τη συνεργία των προσώπων αυτών. Είτε σας αρέσει είτε όχι, η φύση σας είναι τέτοια που επιδιώκει την αγαπητική σχέση, την αγαπητική κοινωνία. Οφείλουμε ο ένας στον άλλο πρωτίστως την αγάπη και τον σεβασμό.
Τώρα επί του θέματος, πείτε μου, σας παρακαλώ, πώς εσείς είστε σε θέση να γνωρίζετε τι συμβαίνει σε όλα τα γυμναστήρια της Ελλάδος κι ακόμη παραπέρα στα γυμναστήρια όλου του κόσμου; Αυτόπτες μάρτυρες που πήραν μέρος σε τέτοια προγράμματα γνωστών γυμναστηρίων στην Ελλάδα, θεωρώντας την γιόγκα απλά σαν γυμναστική άσκηση, ήρθαν αντιμέτωποι με φαινόμενα σύνδεσης του προγράμματος με τον φιλοσοφικο-θρησκευτικό του χαρακτήρα. Σε γυμναστήριο της αλυσίδος Joe Weider σε περιοχή των Αθηνών η γιόγκα εδιδάσκετο με τον τρόπο που υποδηλώνει η προέλευσή της. Στο τέλος του προγράμματος ασκήσεων, που όλες εκινούντο ακριβώς στο ίδιο πλαίσιο με αυτών που χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα εξάσκησης των οπαδών του Βουδισμού και Ινδουισμού, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να πάρουν τη στάση του λωτού (απόλυτο θρησκευτικό σύμβολο - ιδίως η τοποθέτηση των δαχτύλων του χεριού) και η υπεύθυνη του προγράμματος έψαλλε στα σανσκριτικά κάποιο "όμ" (απόλυτο θρησκευτικό σύμβολο - αντίστοιχο του ορθόδοξου ύμνου, που εσείς ο ίδιος τον χαρακτηρίσατε έτσι). Κι όλα αυτά σε ένα γυμναστήριο της αλυσίδας Joe Weider, που είναι καθαρά γυμναστήρια και όχι κέντρο γιόγκα. Έχουν καταγραφεί αναρίθμητα τέτοια περιστατικά. Βλέπετε, λοιπόν, πως ομιλείτε και τοποθετείστε γενικεύοντας την προσωπική σας απλά γνώμη, που όμως δεν είναι έγκυρη και σωστή; Κι αυτό γιατί ομιλείτε εκ μέρους, μέσα από το πρίσμα της δικής σας εμπειρίας και της δικής σας οπτικής, χωρίς να έχετε κάνει ολοκληρωμένα την έρευνα που απαιτείται. Τα δικά σας συμπεράσματα αναφέρετε, που έχουν παρθεί από ποιο δείγμα; Από την προσωπική σας απλώς εμπειρία; Στην οποία όμως προσδίδετε καθολικό χαρακτήρα. Κι ενώ, σας αναφέρουν τόσα άλλα περιστατικά που αποδεικνύουν το αντίθετο, εσείς εμμένετε στην "ορθότητα" της δικής σας τοποθέτησης. Αυτό στην πνευματική ζωή είναι μια νοσηρή κατάσταση, που καλείται "εμπιστοσύνη στον λογισμό". Το πρόβλημα όμως δεν είναι ότι επιμένετε και δεν θέλετε να δεχθείτε τις απόψεις των ειδικών που έχουν εξετάσει το θέμα σφαιρικά, αλλά με αυτή την εμμονή σας στις εσφαλμένες τοποθετήσεις σας, συμπαρασύρετε κι άλλες ψυχές. Αυτό είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα.
Ό,τι είναι για τους χριστιανούς ο σταυρός και ο ορθόδοξος ύμνος, είναι για τους βουδιστές και ινδουιστές η στάση του λωτού με την τοποθέτηση των δαχτύλων του χεριού και τα "ομ". Αυτό δεν μπορείτε να το αρνηθείτε, διότι αν κι εδώ φέρετε αντίρρηση, τότε σημαίνει ότι έχετε πρόβλημα στην αντιληπτική και κριτική σας ικανότητα. Άρα, λοιπόν, εφόσον μέσα στα πλαίσια αυτών των προγραμμάτων, χρησιμοποιούνται είτε τα πλέον γνωστά είτε λιγότερο γνωστά σε εμάς απόλυτα θρησκευτικά σύμβολα, όπως τα κατονομάσατε, τότε να πούμε κι εμείς ότι η γιόγκα απευθύνεται σε βουδιστές που συμπεριφέρονται στην γυμναστική, όπως συμπεριφέρονται στα πλαίσια του κανόνος της προσωπικής τους προσευχής και πνευματικής εξάσκησης ή ότι η γιόγκα είναι μια παρωδία των βουδιστικών και ινδουιστικών πρακτικών και συνηθειών;
Δικά σας λόγια είναι.

Styliani Almp είπε...

Θα ήθελα επίσης να σας παρακαλέσω να διαβάζετε προσεκτικά τις τοποθετήσεις των σχολίων μου και να είσθε ακριβής στις μεταφορές σας, σας παρακαλώ, διότι υποπίπτετε σε παρανοήσεις και παραφράσεις των λεγομένων των συνομιλητών σας, προκαλώντας έτσι συγχύσεις. Για παράδειγμα, δεν έγραψα ότι θα τελείωνε το πρόγραμμα γυμναστικής με το σημείο του σταυρού και έναν ορθόδοξο ύμνο. Έγραψα ότι, και το εξηγώ για να το καταλάβετε καλύτερα, ώστε να μην παρανοείτε, θα περιελάμβανε το πρόγραμμα γυμναστικής μετάνοιες (που είναι ορθόδοξη πρακτική σωματικής ασκήσεως) με το σημείο του σταυρού πριν από κάθε μετάνοια, έτσι όπως συνηθίζεται να συμβαίνει στο προσωπικό πνευματικό πρόγραμμα των ορθοδόξων. Κι έγραψα επίσης ότι θα έκλεινε το πρόγραμμα αυτό με εξάσκηση στην νοερά προσευχή, μέσα στα πλαίσια της εσωτερικής ορθοδόξου πνευματικής βελτίωσης και έναν ορθόδοξο πνευματικό ύμνο για χαλάρωση. Μάλιστα, συμπληρώνω ότι θα μπορούσε να γίνεται και μια μικρή ανάλυση της μυστικής θεολογίας που κρύβει ο συγκεκριμένος ύμνος, κατ' αντιστοιχίαν στις, όπως έχω διαπιστώσει στην έρευνά μου, πνευματικές φιλοσοφικο-θρησκευτικές αναλύσεις από τους εκπαιδευτές στους συμμετέχοντες, των συμβολισμών που έχουν οι στάσεις του σώματος, κατά την εξάσκηση της γιόγκα σε πολλά από τα απλά γυμναστήρια και στα κέντρα της "απεκδυμένης από το φιλοσοφικο-θρησκευτικό της υπόβαθρο" γιόγκα.
Θέλω, λοιπόν, να πω, πως θα μπορούσε πολύ εύκολα να προβληθεί και ο μυστικισμός της ορθοδόξου πνευματικότητος μέσα από προγράμματα τέτοιου τύπου, όμως ο Τριαδικός Θεός της Ορθοδόξου Πνευματικότητος, πέρα από το ότι τα ιερά δεν πρέπει να εμπαίζονται, ως Κοινωνία Προσώπων προσφέρει τον Εαυτό Του και καλεί τα ανθρώπινα πρόσωπα να επιλέξουν μέσα σε καθεστώς απολύτου ελευθερίας και όντως αγάπης, αν θέλουν να σχετιστούν μαζί Του ή όχι. Ελεύθερα να κινηθούν προς Εκείνον για να Τον γνωρίσουν, αν και εφόσον το επιθυμούν, και πάλι ελεύθερα να Τον δεχθούν ή να Τον απορρίψουν. Δεν επιβάλλει τον Εαυτό Του μέσα από κεκαλυμμένους τρόπους, παγίδες και εν πονηρία τεχνικές, που είναι οι συνήθεις τρόποι της πεπτωκυίας αγγελικής κτίσεως.

Ανώνυμος είπε...

Ό,τι και να λέτε, η γιόγκα είναι αναγνωρισμένο άθλημα στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες. Υπάρχει ακόμα και η αγωνιστική της μορφή και διεξάγονται πρωταθλήματα. Εσείς συνεχίστε να την καταδικάζετε ως καλοί και συνεπείς ορθόδοξοι χριστιανοί. Ως γνωστόν οι συνεπείς χριστιανοί καταδίκαζαν τα θέατρα, τους μίμους ακόμη και τη γιορτή της πρωτομαγιάς, ζητώντας από τους πιστούς να απέχουν από αυτά. Ακόμη και σήμερα συνεπείς χριστιανοί ζητούν την αποχή των πιστών από τη γιορτή της Αποκριάς και του Καρναβαλιού.
Συνεχίστε αμετανόητοι στη γραφικότητά σας δαιμονοποιώντας κάθε τι που μπορεί να έχει ρίζες αλλόθρησκες, συνεχίστε να εναντιώνεστε σε κάθε τι εξωχριστιανικό ως κάτι διαβολικό. Δικαίωμά σας. Αλλά για λόγους αξιοπρέπειας αποφύγετε να προβείτε σε διαμαρτυρίες έξω από γυμναστήρια κρατώντας πλακάτ κατά της σατανικής γιόγκα. Έχει και η γραφικότητα τα όριά της.

Filos.

Styliani Almp είπε...


Και τέλος, για να τοποθετούμε τα πράγματα στην σωστή τους θέση, εκείνος που θέλει να κάνει απλά και μόνο γυμναστική, έχει εμπρός του, ιδίως στην εποχή που ζούμε, ένα εκατομμύρια τρόπους και τεχνικές σωματικής εκγύμνασης, που μπορούν να επιφέρουν όλα τα επιθυμητά για την σωματική υγεία και ευεξία αποτελέσματα. Διαλέγει έναν από αυτούς και πάει και κάνει την γυμναστική του.
Εκείνος που τον ελκύει το φιλοσοφικο-θρησκευτικό πλαίσιο και περιεχόμενο της γιόγκα επιλέγει αυτό δήθεν ως γυμναστική. Γιατί αυτό δίδει τροφή και στην πνευματική πείνα που του έχει επιβάλλει η αδυναμία της εποχής να καλύψει τις βαθύτερες πνευματικές του ανησυχίες. Να είμαστε ξεκάθαροι. Γιατί όμως πρέπει να φτάσουμε σε σημείο να προσπαθούμε να χορτάσουμε την πνευματική μας πείνα με τα ξυλοκέρατα των ασωτειών και δαιμονικών πλανών του μυστικισμού της Ανατολής, τη στιγμή που έχουμε μπροστά μας τον όντως μυστικισμό : την μυστική θεολογία της ορθοδόξου πνευματικότητος. Η Ορθόδοξη πνευματικότητα δεν είναι οι πέντε γιαγιάδες που πάνε σε έναν απογευματινό εσπερινό. Είναι ολόκληρη η μυστική θεολογία των μεγάλων Πατέρων, η θεραπευτική του έσω ανθρώπου των Φιλοκαλλικών και νηπτικών, η ασκητική των Πατέρων της ερήμου, όλος αυτός ο τεράστιος και αληθινός πνευματικός πλούτος, που δυστυχώς στην χώρα μας έχει υποσκελιστεί και βάναυσα κακοποιηθεί. Γι’ αυτό οι έχοντες βαθύτερες πνευματικές ανησυχίες Έλληνες τρέχουν στα κέντρα γιόγκα των Ινδουιστών, στα σεμινάρια των σουφιστών του Ισλάμ, στις ψυχαναλυτικές συνεδρίες των Δυτικών. Πάρε, μελέτησε τους Πατέρες της Εκκλησίας, την Φιλοκαλλία, τη σοφία των ασκητών της ερήμου κι αν βρεις σε αυτά κάποια έλλειψη και δεν χορτάσεις με αυτά την πνευματική σου πείνα, τότε πήγαινε όπου θέλεις στον κόσμο να βρεις εσύ την δική σου αλήθεια.
«Μην προφασίζεσθε προφάσεις εν αμαρτίαις» λέει ένα από τα Κεκραγάρια του εσπερινού. Οι γιαγιάδες μας πείραξαν. Κάτι μυστηριακό αισθάνονται κι αυτές για να σηκώνονται και να πηγαίνουν. Πλάσματα του Θεού είναι κι αυτές. Εσύ τι κάνεις. Κάνεις κάτι καλύτερο από αυτές με το να γίνεσαι παίγνιο των δαιμόνων της Δύσης και της Ανατολής;
«Ορθοδοξείν εστί το αεί σχοινοβατείν». Ανάμεσα στις εκτροπές της Δύσης και της Ανατολής. Μελέτησε σωστά!

Styliani Almp είπε...

Δεν πήραμε εμείς, άνθρωπέ μου, πλακάτ να σταθούμε έξω από τα γυμναστήρια που κάνουν γιόγκα. Θέλεις να κάνεις την γιόγκα σου; Πήγαινε και κάνε την. Μην γενικεύεις και μην προσάπτεις τις νοσηρές συμπεριφορές κάποιων εκκλησιαστικών ανθρώπων, στο καθολικό Σώμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Εκκλησία δεν είναι οι πιστοί που συναθροίζονται τις Κυριακές και τις γιορτές στο ναό, κάνουν μεγάλους σταυρούς και "φιλανθρωπίες" και μετά γυρίζουν σπίτι και τσακώνονται με τα παιδιά τους. Αυτοί είναι απλώς εκκλησιαστικοί άνθρωποι, που εμφανίζουν νοσηρή πνευματικότητα. Η Εκκλησία του Χριστού είναι προαιώνιος και άκτιστος. Για να εισέλθει κάποιος στην Εκκλησία αυτή, πρέπει να έχει μυστική πνευματική ζωή, κάτι που δεν έχουν καταλάβει όσοι συχνάζουν απλώς στους διάφορους ναούς και φεύγουν δικαιωμένοι εσωτερικά, με την εντύπωση ότι είναι όντως Χριστιανοί, απλά και μόνο γιατί πηγαίνουν σε έναν εσπερινό ή την Κυριακή στην Λειτουργία. Ασχέτως αν σε όλη τη διάρκεια του εσπερινού ή της Λειτουργίας, εμείς παρατηρούσαμε τι κάνει ο ένας κι ο άλλος, θάβαμε τον κόσμο και τους ιερείς και εν γένει με τους λογισμούς μας κάναμε ό,τι άλλο εκτός από το να συμμετέχουμε μυστηριακά στο γεγονός. Και μετά παίρνουμε αμπάριζα και "σφάζουμε" και όλους τους άλλους που δεν εμφανίζουν την δική μας "ευλάβεια" και "πίστη". Από τα λεγόμενά σου, καθίσταται σαφές ότι τέτοιες εμπειρίες έχεις σε σχέση με το τι είναι Εκκλησία και τι είναι Χριστός και ορθόδοξος χριστιανός. Αυτό σε καμιά περίπτωση όμως δεν είναι Χριστός. Κι αυτό σε καμμία περίπτωση δεν είναι ο εν Χριστώ άνθρωπος. Μπορεί να κληθεί ζηλωτισμός, νοσηρή θρησκευτικότητα, πλάνη ή ό,τι άλλο, πάντως όχι ορθόδοξη πνευματικότητα. Δεν σου φταίει όμως σε τίποτα ο Χριστός, οι Άγιοι και οι Πατέρες της Εκκλησίας για την κάθε θεία που σου δημιούργησε εσένα ή στον όποιο άλλο ξέρω εγώ τραύματα με την νοσηρή θρησκευτικότητά της, την οποία, ως νοσηρή, προσπάθησε να σου επιβάλλει. Και τώρα νομίζεις, όταν σου λέει κάποιος κάτι για την ορθόδοξη πνευματικότητα, ότι θέλει να σου επιβάλλει τον ανυπόφορο Θεό της θείας και ξέρω εγώ της μαμάς σου. Γι' αυτό και δεν μπορείς να ακούσεις τι σου λέει. Απλώς απωθείς αυτό που σε έχει τραυματίσει. Δεν θέλεις καν να δεις τι είναι. Μόνο που ακούς την λέξη Χριστός και Εκκλησία, εξανίστασαι.
Ό,τι και να σου πω εγώ ή όποιος άλλος, εσύ θα εναντιωθείς, θα αντιδράσεις, θα αντιπείς. Γιατί απλά και μόνο σου το λέει κάποιος που λατρεύει αυτό τον ανυπόφορο Θεό που προσπάθησαν να σου επιβάλλουν. Κατάλαβες;
Κατά συνέπεια, ό,τι και να σου πω, θα ανασύρεις από το μυαλό σου όλες τις τραυματικές εμπειρίες νοσηρής πνευματικότητος των φαινομενικά "ορθοδόξων" που σε τραυμάτισαν και σε σκανδάλισαν κατά το παρελθόν, πεπεισμένος ότι αυτό είναι ο Χριστός και η Εκκλησία Του και θα τις προσάψεις σε όλο το Σώμα της Εκκλησίας, στον ίδιο τον Χριστό για να μπορέσει έτσι να αναπαυθεί η συνείδησή σου για την δίκαιη αποχώρησή σου από αυτό το "άρρωστο πράγμα" που οι ορθόδοξοι ονομάζουν εκκλησία. Έτσι δεν είναι;

Styliani Almp είπε...

Έλα όμως που παρέβλεψες να σκεφθείς ότι όλο αυτό μπορεί και να είναι μια παγίδα των πεπτωκότων πνευμάτων για να σε κρατήσουν μακριά από την όντως Εκκλησία. Αυτό προσπαθώ να σου πω, αλλά δεν θέλεις, δεν μπορείς να με ακούσεις. Πάρε και διάβασε ολόκληρη την Καινή Διαθήκη, διάβασε τους Πατέρες της Εκκλησίας (Ιερό Χρυσόστομο, Μ. Βασίλειο, Αγ. Γρηγόριο Θεολόγο, Μ. Αθανάσιο, Άγιο Διονύσιο Αρεοπαγίτη, Ευσέβιο Καισαρείας κ.λ.π.), διάβασε την Φιλοκαλλία των Ιερών Νηπτικών, διάβασε τον "Αόρατο πόλεμο", Τις "περιπέτειες ενός προσκυνητή", το "μια βραδιά στην έρημο του Αγίου Όρους", το Γεροντικό, διάβασε το "Βίος & Λόγοι" του Αγίου Πορφυρίου, τους Λόγους του Γέροντος Παϊσίου από το Μοναστήρι του Αγ. Ιωάννου Θεολόγου της Σουρωτής. Μελέτησε σωστά να δεις πρώτα τι είναι όντως η Εκκλησία του Χριστού, καθώς και το τι δεν είναι και μετά, αν θέλεις να την απορρίψεις, απόρριψέ Την.
Δεν προσπαθώ να σου επιβάλλω κάτι, απλώς σου λέω, "πάταξον μεν, άκουσον δε". Δες το πρώτα όπως πραγματικά είναι κι αν δεν σου αρέσει, κάνε μετά ό,τι θέλεις. Αυτό προσπαθώ να σου πω.

Styliani Almp είπε...

Και κάτι ακόμη : αγωνιστική μορφή έχει και το πόκερ και διεξάγονται ανά τον κόσμο πρωταθλήματα, όμως αυτό δεν αναιρεί το γεγονός του ότι έχει κλείσει ένα σωρό σπίτια και έχει καταστρέψει οικογένειες. Στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό έχουμε πρωταθλήματα σε ό,τι διαστροφή μπορείς να φανταστείς, μέσα στα πλαίσια της γενικής παράνοιας που διάγουμε. Ρίξε μια ματιά εδώ : http://www.dinfo.gr/%CF%84%CE%B1-10-%CF%80%CE%B9%CE%BF-%CE%AC%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%B1-%CE%B1%CE%B8%CE%BB%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF/
Αυτό τι σημαίνει; Ότι ό,τι παίρνει τον τίτλο "άθλημα" - πάντως όχι (ακόμη) τουλάχιστον από τους αρμόδιους φορείς - και διεξάγονται "πρωταθλήματα", αυτό είναι και σωστό να συμβαίνει; Στους μπερδεμένους καιρούς μας όλες οι διαστροφές έχουν πάρει τον χαρακτήρα του φυσιολογικού κι εσύ αναζητάς την εγκυρότητα σε αυτό;
Και τα ίδια τα site, που διαφημίζουν την γιόγκα διευκρινίζουν ότι δεν πρόκειται απλώς για ένα "άθλημα". Βλέπε εδώ :
1. Η Γιόγκα είναι άθλημα.

Η Αλήθεια: Ένα από τα σημαντικά συστατικά της Γιόγκα είναι η εξάσκηση σε στάσεις του σώματος γνωστές και σαν Ασάνες στη σανσκριτική γλώσσα. Αυτή η φυσική διάσταση της Γιόγκα είναι που κάνει αρκετούς να νομίζουν ότι η Γιόγκα είναι ένα άθλημα ή μια δραστηριότητα για φυσική ενδυνάμωση. Υπό την έννοια αυτή μένει η εντύπωση ότι η Γιόγκα είναι μια περιστασιακή ψυχαγωγία που μπορεί κανείς να ασχοληθεί οπότε έχει διάθεση, όπως σε κάθε άθλημα. Η αλήθεια είναι ότι η Γιόγκα είναι η τέχνη και η επιστήμη για την σωματική, νοητική και πνευματική εξέλιξη. Παρόλο που οι στάσεις του σώματος μπορεί να φαίνονται σαν απλές ασκήσεις διατάσεων, στην πραγματικότητα είναι ένα μέρος από ένα ευρύτερο σύνολο πρακτικής εξάσκησης για την προσωπική μας ανάπτυξη και ευεξία. Οι στάσεις του σώματος δεν είναι το τέλος της πρακτικής, αντίθετα έχουν την πρόθεση παράλληλα με τη σωματική βελτιωση να προετοιμάσουν το μαθητή για νοητική εξελιξή και πνευματική ανάπτυξη. πηγή : http://www.yogahouse.gr/
Εσύ, λοιπόν, επιμένεις στους ισχυρισμούς σου περί αθλήματος;

Styliani Almp είπε...

Και για να ολοκληρώσω την αναφορά στην τελευταία σου τοποθέτηση, η μεγαλύτερη πλάνη της πεπτωκυίας αγγελικής φύσης είναι να κάνει τον άνθρωπο να πιστέψει στην μη ύπαρξή της. Έτσι μπορεί να κάνει ανενόχλητη την "δουλειά" της. Δεν δαιμονοποίησε κάποιος τα πάντα, έτσι όπως προσπαθείς να το παρουσιάσεις. Και μην προσάπτεις στην Ορθοδοξία τις εκτροπές άλλων ομολογιών που αυτοαποκαλούνται χριστιανισμός. Ούτε όμως και την τρέλα του κάθε ενός περίεργου τύπου που βιώνει μέσα στην προσωπική του πλάνη την ορθόδοξη πίστη με τον δικό του τρόπο και βγαίνει και δικάζει και καταδικάζει τους πάντες και τα πάντα σαν να είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης ή η Ιερά Σύνοδος. Είναι εμφανές ότι δεν έχεις ποτέ μελετήσει Πατερική Θεολογία και περί της τω όντι Ορθοδόξου πίστεως και ό,τι γνωρίζεις για την Εκκλησία είναι οι εκτροπές και τα σκάνδαλα του τηλεοπτικού καναπέ.

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι παραλογίζεστε. Ανέφερα την αγωνιστική μορφή της γιόγκα και τα πρωταθλήματα που διεξάγονται για να καταλάβετε ότι είναι ΑΘΛΗΜΑ και ότι ως ΑΘΛΗΜΑ αναγνωρίζεται από τον κόσμο και όχι ως παραθρησκευτική δραστηριότητα.

Η γιόγκα σήμερα, στις διαδεδομένες μορφές της στο δυτικό κόσμο, δεν έχει θρησκευτική χροιά, παρόλο που υπάρχουν κάποιοι που την διδάσκουν στη συνυφασμένη με τις ινδουϊστικές φιλοσοφικές αναζητήσεις και θρησκευτικές πεποιθήσεις μορφή της.
Δεν ενστερνίζεσαι φιλοσοφικές ή θρησκευτικές δοξασίες παρακολουθώντας μαθήματα γιόγκα. Δεν μεταλλάσσεσαι σε Ινδουϊστή. Αν πιστεύεις κάτι τέτοιο, τότε επιστρέφεις στο Μεσαίωνα με τα μάγια και τις μάγισσες, τα ξόρκια, τους “δαιμονισμένους” και την παράνοια.

Η γιόγκα επιπροσθέτως, αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του πρωταθλητισμού. Αθλητές και ομάδες υψηλού επιπέδου έχουν εντάξει τη γιόγκα στο προπονητικό τους πρόγραμμα, κυρίως λόγω της βελτίωσης της ισορροπίας και της κιναισθητικής επίγνωσης αλλά και του ελέγχου του προαγωνιστικού στρες που προσφέρει.
Θα σας έλεγα για την ποδοσφαιρική ομάδα Manchester United που χρησιμοποιεί προπονητικά τη γιόγκα από το 2003 αλλά προφανώς και αυτή έχει αλωθεί από ινδουϊστές και αποκρυφιστές όπως και το πανεπιστήμιο Cambridge.

Μην τρομοκρατείτε τον κόσμο, μη βλέπετε παντού μπαμπούλες δαίμονες και σατανικά πνεύματα.
Πάλι καλά που το sushi δεν είναι συνυφασμένο με τον Σιντοϊσμό αλλιώς θα ήταν blacklisted για τους χριστιανούς. Φαντάζομαι την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου να προειδοποιεί το χριστεπώνυμο πλήρωμα: «Το σούσι τυγχάνει απολύτως ασυμβίβαστο με την ορθόδοξη χριστιανική πίστη και δεν έχει καμία θέση στη διατροφή των χριστιανών. Το σούσι αποτελεί θεμελιώδες κεφάλαιο της θρησκείας του Σιντοϊσμού. Χάθηκε ο τηγανητός γάβρος ή η ψητή σαρδέλα;».

Filos.

Styliani Almp είπε...

Αν σύμφωνα με την κοσμοθεωρία σας, όλος ο κόσμος είσθε εσείς, τότε ναι, σίγουρα η γιόγκα αναγνωρίζεται από τον "κόσμο" αυτό ως "άθλημα".
"Στις πιο διαδεδομένες μορφές της στο δυτικό κόσμο δεν έχει θρησκευτική χροιά..."
Επαναλαμβάνω : πατήστε στο google τη λέξη γιόγκα στα ελληνικά και στα αγγλικά, δείτε τα site των κέντρων που διδάσκεται αυτή στην Ελλάδα και στον κόσμο, επισκεφθείτε στα κέντρα αυτά, παρακολουθήστε κάποιο πρόγραμμα σε έναν ικανοποιητικό αριθμό γυμναστηρίων, διαβάστε πώς αυτή διαφημίζεται και αν συνεχίσετε να επιμένετε στα λεγόμενά σας αυτά, τότε καλύτερα να επισκεφθείτε έναν καλό γιατρό, για να δείτε το δικό σας θέμα πλεόν επιστημονικά.
Εννοείται πως δεν διαφημίζεται ως παραθρησκευτική δραστηριότητα από όσους την προωθούν. Θα ήτο παντελώς ανόητο κάτι τέτοιο από την πλευρά τους. Προβάλλεται ως μέσο σωματικής, νοητικής και πνευματικής εξέλιξης. Τη μια αποκαλείται επιστήμη, την άλλη άθλημα, την άλλη γυμναστική, την άλλη διαλογιστική τεχνική... Αυτή και τα "τρανσφόρμερς" παίρνουν τόσες μορφές. Ποιο άλλο άθλημα προσλαμβάνει τον όρο επιστήμη; Επιστήμη είναι ο αθλητισμός εν γένει, όχι κάποιο από τα αθλήματα που τον αποτελούν.
Επιπλέον, αφού, όπως μας δηλώσατε παρακολουθείτε κάποιο τέτοιο πρόγραμμα, θα θέλαμε να μας περιγράψετε πώς ακριβώς συμβαίνει σε εσάς αυτή η σπουδαία ψυχοσωματική εξέλιξη. Ιδίως στον τομέα της πνευματικής "εξελίξεως" θα θέλαμε εκτενείς περιγραφές. Βλέπετε, για κάποιον που έχει μια ιδέα από πνευματικά, είναι εμφανέστατη αυτή η "εξέλιξή" σας.
Εμείς δεν είπαμε ότι αλλάζει απλώς θρησκευτική ιδιότητα ο συμμετέχων σε προγράμματα γιόγκα, και γίνεται ξέρω εγώ από μουσουλμάνος, ινδουιστής. Δεν εστιάζεται το πρόβλημα στην αλλαγή θρησκευτικής ιδιότητος. Κι ούτε έχουμε κάτι με τους άλλους λαούς. Υπάρχουν ιεραπόστολοι ανά τον κόσμο και η Θεία Λειτουργία συμβαίνει σε όλες τις γλώσσες. Δεν αποποιείται κάποιος την εθνική του ταυτότητα αλλάζοντας τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις, αλλού εστιάζουμε το πρόβλημα και κάτι άλλο σας λέμε, αλλά, εφόσον επιμένετε, για εσάς ειδικά που είσθε τόσο "εξελιγμένος" πνευματικά με τις ποιοτικές σας και πάντα επιστημονικές επιλογές, σας επιτρέπουμε να το καταλάβετε μόνος σας.
Οι ποδοσφαιρικές ομάδες "υψηλού" επιπέδου που αναφέρετε, εκτός από την γιόγκα τι άλλο έχουν εντάξει μέσα στο προπονητικό τους πρόγραμμα; Φαντάζομαι κι άλλου είδους τέτοιες άρτιες επιστημονικά τεχνικές "προπόνησης"!
Λ.χ. ο αρχηγός της υψηλής αυτής ομάδος, που αναφέρατε, Γουέιν Ρούνεϊ, είχε εντάξει από πολύ νωρίς (ανήλικος) στο "προπονητικό" του πρόγραμμα "υψηλές" τεχνικές εξάσκησης : βλ. ιερόδουλη Auld Slapper
Επίσης και οι Αντρέ Περέιρα και Πάντι Μακ Νερ διατηρούν την προσωπική τους προπόνηση σε πολύ "υψηλά" επίπεδα : βλ. 5.000 λίρες ο ένας για σεξ επί πληρωμή με την μαθήτρια Κέλι Μακ Κίνει.
Έχουν καταγραφεί και περιστατικά για τις "υψηλές" προπονητικές επιλογές ολοκλήρου της ομάδος, καθώς έχει κυκλοφορήσει και σχετικό tape, που τραβούσαν οι υπόλοιποι παίκτες με τα κινητά, την ώρα που ο συμπαίκτης τους συνουσιαζόταν με ανήλικη νεαρή στις τουαλέτες νυχτερινού κλάμπ. Και μάλιστα ήτο τόσο περήφανοι για τις "προπονητικές" τους αυτές επιλογές, που τις ανέβασαν και στο internet και τις έπαιζαν και στα αποδυτήρια της ομάδος.
Ή έχουμε επίπεδο ή δεν έχουμε...
(ακολουθεί συνέχεια)

Styliani Almp είπε...

Επιπλέον, αφού η γιόγκα είναι ένα απλό άθλημα, όπως επιμένετε να μας λέτε, τότε πώς γίνεται ένα "άθλημα" να χρησιμοποιείται ως τεχνική νοερής εξάσκησης και νοερής απεικόνισης στην αθλητική ψυχολογία; Ε, τότε να κάνω κι εγώ νοερή εξάσκηση ή νοερή απεικόνιση χρησιμοποιώντας την τεχνική "ποδόσφαιρο", "βόλει", "κολύμπι" ή "τοξοβολία"; Τα λεγόμενά σας μόνα τους αυτοαναιρούνται. Ξεκαθαρίστε τι θέλετε να μας πείσετε ότι είναι η γιόγκα : τεχνική νοερής εξάσκησης ή σωματική γυμναστική; Διότι αν ήτο σωματική γυμναστική δεν θα έμπαινε στα χωράφια της νοεράς εξασκήσεως, ως τεχνική "βελτίωσης" του προαγωνιστικού στρες, όπως μας δηλώνετε. Οι τεχνικές της νοερής εξάσκησης στον αθλητισμό έχουν πολύ συγκεκριμένο, ειδικό χαρακτήρα και περιεχόμενο, όχι τον γενικό των διαλογιστικών τεχνικών της γιόγκα. Αν έχει εισχωρήσει κάτι τέτοιο στον πρωταθλητισμό, αυτό δεν το καθιστά απαραίτητα και θεμιτό. Εδώ στον πρωταθλητισμό χρησιμοποιούνται τόσα και τόσα (βλ. αναβολικά)
Τώρα, σε σχέση με τον πλέον "υψηλό", από άποψη πνευματικού επιπέδου, επίλογο του σχολίου σας, θα θέλαμε κι εμείς αντιστοίχως να έχουμε την εικόνα της οικίας σας, όταν μετά από μια τέτοια ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, που προσδώσατε σε εκείνη, φέρνοντας τον θεσμό στο επίπεδο που εσείς θέλετε να κατέχει για να δικαιολογείτε τις επιλογές σας, θα λαμβάνει χώρα η λαϊκή της γειτονιάς σας, που οι μικροπωλητές φωνάζουν "γάβρος! ωραίος γάβρος! όποιος προλάβει την ωραία σαρδέλα"! Κι ακόμη χειρότερα, αν τυχόν περνούσε ένας πλανόδιος ψαράς φωνάζοντας : "γάβρος! ωραίος γάβρος ημέρας!"
Σκεφθείτε επιπλέον να βρεθείτε σε ταβέρνα ελληνικής νήσου κατά τις διακοπές σας, όπου ο σερβιτόρος κατά την παραγγελία σάς αναφέρει ότι από ψάρια υπάρχει μόνο τηγανητός γαύρος και σαρδέλα.
Μήπως αυτό θα γινόταν αφορμή να μετοικήσετε στην Ιαπωνία;


Styliani Almp είπε...

Και για να επανέλθουμε στο επίπεδο σοβαρότητος που αρμόζει, εφόσον μιλάμε για επιστημονικώ τω τρόπω τοποθετήσεις, θα ήθελα να καταλάβω εν τέλει, διότι με έχετε μπερδέψει με τον συνεχώς μεταμορφούμενο χαρακτήρα που προσδίδετε στην τεχνική αυτή.
Κραυγάζετε διαρκώς ότι η γιόγκα είναι ΑΘΛΗΜΑ! (Έτσι όπως το γράψατε με μεγάλα γράμματα και επαναλαμβανόμενα "ΑΘΛΗΜΑ", άρχισα να φοβάμαι το ενδεχόμενο να δω εσάς με πλακάτ έξω από τα γυμναστήρια, με συνθήματα τέτοιου τύπου). Σε άλλο σημείο μού λέτε ότι η γιόγκα είναι επιστήμη. (Φαντάζομαι ότι έξω από τα πανεπιστήμια θα υπήρχε το ειδικό για τα ιδρύματα αυτά πλακάτ με την επιγραφή : "Η ΓΙΟΓΚΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ". Έξω από κάποιον άλλο φορέα, κάτι άλλο και πάει λέγοντας).
Θέλετε να είναι επιστήμη ή άθλημα; Διότι και τα δύο δεν γίνεται, δεδομένου ότι ως προς τα αθλήματα, η αντίστοιχη επιστήμη καλείται φυσική αγωγή ή/και αθλητισμός. Λέμε Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού. Δεν υπάρχει έδρα κανονικού πανεπιστημίου που να διδάσκει τη νέα επιστήμη γιόγκα. Να χρησιμοποιείται μέσα στα πλαίσια του προγραμμάτος κάποιων τμημάτων έχει παρατηρηθεί, αλλά να αποτελεί ξεχωριστή έδρα, αυτό θα ήταν παντελής παράνοια! Τουλάχιστον μέχρι τώρα δεν έχω ακούσει τον όρο "Τμήμα Επιστήμης Γιόγκα" με αποφοίτους πτυχιούχους... γιογκιστές??? Έτσι θα καλούνται οι απόφοιτοι αυτού του Τμήματος; Ή μήπως επιστήμονες της επιστήμης γιόγκα; Θα λέμε απόφοιτος Τ.Ε.Γ.; Τμήματος Επιστήμης Γιόγκα;
Και επιπλέον στα προγράμματα κάποιων τμημάτων που πιθανόν περιλαμβάνεται - ασχέτως από το αν εισχώρησε εκεί θεμιτώς ή αθεμίτως - επίσης δεν έχει πάρει σαφή θέση τι θέλει να μας πείσει ότι είναι : τη μια πηγαίνει στην ιατρική ως τεχνική διαχείρισης του στρες, την άλλη πηγαίνει στο ΤΕΦΑΑ ως μέθοδος σωματικής εκγύμνασης, την άλλη στην ψυχολογία, την άλλη ξέρω εγώ πού αλλού. Ας μας αποσαφηνίσει τέλος πάντων, ως τι θέλει να την εκλάβουμε. Σύμφωνα με τα παραπάνω, για επιστήμη δεν το βλέπω.
(συνεχίζεται)

Styliani Almp είπε...

Ας το δούμε τώρα ως άθλημα, επειδή επιμείνατε κιόλας πολύ. Άθλημα, σύμφωνα με τα έγκυρα λεξικά, νοείται κατά κύριο λόγο μια σωματική δραστηριότητα με συγκεκριμένους όρους και κανόνες, που έχει χαρακτήρα ανταγωνιστικό και επιδιώκει την επίτευξη όσο το δυνατόν καλύτερων επιδόσεων με την καταβολή σωματικών κυρίως δυνάμεων και την χρήση δεξιοτήτων. Επίσης λογίζεται ως άθλημα η απλή εγκύμναση του σώματος και αναψυχή. (Λεξικό Μμαμπινιώτη). Ας υποθέσουμε ότι η γιόγκα, προκειμένου να λογιστεί καθαρά ως άθλημα απεκδύεται τον έντονα θρησκευτικό της χαρακτήρα. Αυτό αυτόματα σημαίνει ότι δεν έχουμε πλέον ούτε στάσεις λωτού (απόλυτο θρησκευτικό σύμβολο - βλ. και στάση αγάλματος Βούδα), ούτε τις κατεξοχήν θέσεις και τοποθετήσεις που έχουν τέτοιο χαρακτήρα, ούτε "ομ", ούτε "μάντρας" (απόλυτα θρησκευτικά σύμβολα) ούτε ορολογίες τέτοιες που παραπέμπουν στις ινδουιστικές και βουδιστικές πρακτικές. Το νοερό - διαλογιστικό μέρος ως τι μπορεί να παραμείνει, αν παραμείνει; Ως δεξιότητα επίτευξης καλύτερης επίδοσης; Τότε τι λόγο ύπαρξης έχει στα ομαδικά προγράμματα απλής εκγύμνασης του σώματος και αναψυχής, που δεν έχουν ανταγωνιστικό χαρακτήρα; Και τέλος, για να λογιστεί καθαρά ως άθλημα, εφόσον η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται με το ίδιο ακριβώς όνομα τόσα και τόσα χρόνια τώρα ως κατεξοχήν θρησκευτική πρακτική, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη (η ονομασία) με τον θρησκευτικό χαρακτήρα και διδάσκεται μάλιστα ακόμη και σήμερα σε πολλά κέντρα με τον χαρακτήρα αυτό, για να αποφεύγονται συγκρίσεις και συγχύσεις, όπως αυτή που προκάλεσε αυτούς τους εκτενείς διαλόγους, δεν θα πρέπει να απεκδυθεί και αυτό το έντονα συνδεδεμένο με τον θρησκευτικό της χαρακτήρα, όνομα, εκτός από το περιεχόμενο που αντιστοιχεί στις θρησκευτικές πρακτικές; Θα πρέπει να βρει ένα άλλο όνομα, που να μην είναι συνδεδεμένο με τις πρακτικές αυτού του τύπου. Αν απεκδυθεί όλα αυτά, τότε μπορούμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να την αντιμετωπίσουμε ως πρακτική άθλησης. Μόνο που δεν θα είναι πια αυτό που είναι. Θα είναι κάτι παντελώς διαφορετικό. Άρα, λοιπόν, με τα τωρινά δεδομένα, ούτε ως άθλημα μπορεί να λογιστεί.
Τι άλλο να εξετάσουμε, προκειμένου να της προσδώσουμε επιστημονικό χαρακτήρα; Να την εξετάσουμε ως τεχνική νοεράς εξάσκησης; Ως τεχνική διαχείρισης του στρες; Διεκδικεί και αυτό, εκτός από τα παραπάνω... Τότε η σωματική διάσταση τι ρόλο παίζει; Αν είναι νοερή άσκηση με πνευματικό χαρακτήρα, διαλογισμός ή ό,τι άλλο, γιατί λανσάρεται ως σωματική άσκηση στα γυμναστήρια; Δεν μπορεί κάτι που αποτελεί τρόπο νοεράς εξάσκησης, να αποτελεί παράλληλα και άθλημα. Κι ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι το πνευματικό αυτό μέρος λογίζεται ως τεχνική και δεξιότητα στα πλαίσια του αθλήματος, γνωρίζετε εσείς κάποιο άλλο άθλημα που να έχει δικές του πνευματικές τεχνικές; Όλα τα αθλήματα χρησιμοποιούν τις ειδικές και συγκεκριμένες των αθλημάτων, που είναι κοινές για όλα τα αθλήματα. Πώς δηλαδή αυτό το άθλημα απέκτησε δικές του πνευματικές τεχνικές, αν δεν είναι συνδεδεμένο με κάποια φιλοσοφία, αν δεν έχει θρησκευτικό υπόβαθρο;
Κατά συνέπεια, αν δεν απεκδυθεί αυτό το υπόβαθρο, που είναι και χαρακτήρας και περιεχόμενο όμως, τότε επιστημονικά μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο στα πλαίσια των φιλοσοφιών και θρησκειών. Άρα καταλήγουμε πάλι σε αυτό που ξεκινήσαμε.
Όσο και να το θέλετε, δεν μπορεί να λογιστεί διαφορετικά, διατηρώντας αυτά τα χαρακτηριστικά.
Αν τα απεκδυθεί, το συζητάμε. Πρέπει όμως να απεκδυθεί όλα όσα έχουν άρρηκτη σύνδεση με αυτό το υπόβαθρο.
Καταλαβαίνετε, λοιπόν, τι σας λέω; Αν δεν είναι κατανοητό σε εσάς αυτό, τότε, όπως σας ανέφερα ήδη ανωτέρω σε σχόλιο, θα πρέπει να εξετάσουμε επιστημονικά πλέον την αντιληπτική σας ικανότητα, την κριτική σας σκέψη και όλα τα συναφή. Διότι, παρά τη χρήση των θαυματουργών τεχνικὠν των προγραμμάτων γιόγκα, διαπιστώνονται σοβαρά προβλήματα.

Ανώνυμος είπε...

Σοβαρά τώρα, ειναι επιχείρημα κατά της γιόγκα η σεξουαλική δραστηριότητα των παικτών της ομάδας; Τι σχέση έχουν τα νυχτοπερπατήματα των παικτών με το τι επιλέγουν να εντάξουν οι προπονητές -που προφανώς δεν τους θεωρείτε επιστήμονες επειδή δεν σας αρέσουν οι επιλογές τους- στο προπονητικό πρόγραμμα της ομάδας; Είναι επιχείρημα αυτό;

Η γιόγκα έχει ενταχθεί στην προσπάθεια βελτίωσης της αθλητικής απόδοσης πολύ πριν γεννηθείτε αγαπητή μου. Ο Σφαιροβόλος Πάρι Ο’ Μπράιαν που εφάρμοσε πρώτος τη γνωστή τεχνική η οποία πήρε το όνομά του, έκανε γιόγκα για να βελτιστοποιήσει την απόδοσή του. Τον βοήθησε σημαντικά στην εξέλιξη της τεχνικής του και στην επί 17 φορές κατάρριψη του παγκόσμιου ρεκόρ.

Η γιόγκα είναι μάθημα επιλογής στο ΤΕΦΑΑ Σερρών και στο ΤΕΦΑΑ της Αθήνας. Ίσως και στα υπόλοιπα ΤΕΦΑΑ, θα πρέπει να δείτε τους οδηγούς σπουδών.
Στο ΤΕΦΑΑ της Αθήνας είναι μάθημα επιλογής του Τομέα Γυμναστικής & Χορού.
Αν οι αρμοδιότεροι, οι καθηγητές των ΤΕΦΑΑ, οι διδάσκοντες την αθλητική επιστήμη, θεωρούν τη γιόγκα άθλημα, γυμναστική, εγώ δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο, εκφράστε τις διαφωνίες σας σε εκείνους, όχι σε εμένα. Εγώ απλώς μεταφέρω κάτι που είναι παραδεκτό από τους ειδικότερους του αθλητισμού.

υγ. Δεν ανέφερα ποτέ τη γιόγκα ως επιστήμη. Απλώς σε κάποιο σχόλιό μου, σας είπα να μην βάζετε στο μίξερ την αθλητική επιστήμη με τις δεισιδαιμονίες και τη θρησκοληψία. Μην ανακατεύετε τις επιστημονικές απόψεις με τις ανακοινώσεις του Ιερατείου.

Filos.

Tatiani Melidoni είπε...

Το 1893 ένας άγνωστος Ινδουιστής μοναχός έφτασε στο «Κοινοβούλιο των θρησκειών» στο Chicago. Ήταν ο Σουάμι Βιβεκανάντα. Έκανε καταπληκτική εντύπωση σ’ αυτούς που τον άκουσαν, τόσο με την εμφάνισή του – με πορτοκαλί και πορφυρή ρόμπα και τουρμπάνι – αλλά και με αυτά που είπε. Η υψηλή κοινωνία της Βοστόνης και της Νέας Υόρκης του απέδωσε αμέσως τιμές.

Οι φιλόσοφοι στο Harvard εντυπωσιάστηκαν πάρα πολύ. Και δεν άργησε να συγκεντρώσει ένα σκληρό πυρήνα μαθητών που υποστήριζαν αυτόν και το μεγαλεπήβολο όνειρό του: τον ευαγγελισμό του Δυτικού κόσμου από τον Ινδουισμό, και πιο συγκεκριμένα, από τον Βεδαντικό (ή μοναστικό) Ινδουισμό.* Εταιρείες Βεδάντα ιδρύθηκαν στις μεγάλες πόλεις αυτής της χώρας και στην Ευρώπη. Αλλά αυτά τα κέντρα ήταν μόνο ένα μέρος της δουλειάς του. Πιο σημαντικό ήταν να εισάγει ιδέες της Βεδάντα στην «κυκλοφορία αίματος» της ακαδημαϊκής σκέψης. Ο σκοπός ήταν η διάδοση. Λίγο ένοιαζε τον Βιβεκανάντα αν και πόση αξιοπιστία δινόταν στον Ινδουισμό, όσο το μήνυμα της Βεδάντα έφτανε στους πάντες. Σε πολλές περιπτώσεις είπε: «Χτυπήστε κάθε πόρτα. Πέστε σε όλους ότι είναι θεϊκοί».
++++++++++++++++++++++++++++++++++++
* Ενδεικτικός των προθέσεων του Βιβεκανάντα είναι ο λόγος του στους φοιτητές του Μαντράς, μετά την επιστροφή του από το Σικάγο: «Αυτό είναι το μεγάλο ιδανικό που βρίσκεται τώρα μπροστά μας, κι ο καθένας πρέπει γι’ αυτό να οπλιστεί – η άλωση του κόσμου από την Ινδία – τίποτε λιγότερο από αυτό ... Σήκω Ινδία, και κυρίευσε τον κόσμο με την πνευματικότητα σου... Τώρα είναι ο καιρός να εργαστούμε για να εισδύσουν οι πνευματικές ιδέες της Ινδίας βαθιά στη Δύση. Γι’ αυτό, νέοι του Μαντράς, σας παρακαλώ ακριβώς αυτό να σκέπτεστε. Πρέπει να πορευθούμε, πρέπει να κυριεύσουμε όλο τον κόσμο με την πνευματικότητα και τη φιλοσοφία μας. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση• ή θα το κάνουμε ή θα πεθάνουμε. Η μόνη προϋπόθεση εθνικής ζωής, μιας αφυπνισμένης και γεμάτης δύναμη εθνικής ζωής, είναι η κυριαρχία του κόσμου με βάση την ινδική σκέψη». (π. Αντωνίου Αλεβιζοπούλου, Αντιμετώπιση των αιρέσεων, Αθήνα 1996, σελ. 181).
++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Σήμερα μέρη του μηνύματος μεταφέρονται σε χαρτόδετα βιβλία που μπορείτε να βρείτε σε κάθε βιβλιοπωλείο – γραμμένα από τον Aldous Huxley, τον Christopher Isherwood, τον Somerset Maugham, τον Teilhard de Chardin, κι ακόμα τον Thomas Merton.

Σήμερα σε ένα καθολικό μοναστήρι στην California απομονωμένοι μοναχοί πειραματίζονται με ινδουιστικές θρησκευτικές πρακτικές. Έχουν εκπαιδευτεί από έναν Ινδό που έγινε Καθολικός ιερέας. Εάν το έδαφος δεν είχε προετοιμαστεί, νομίζω ότι δεν θα συνέβαινε τέτοιο πράγμα. Αλλά, σε τελευταία ανάλυση, αυτός ήταν ο σκοπός του ερχομού του Βιβεκανάντα στη Δύση: να προετοιμάσει το έδαφος.

Το μήνυμα του Βιβεκανάντα σχετικά με τη Βεδάντα είναι αρκετά απλό. Φαίνεται πιο περίπλοκο εξαιτίας των παγίδων του: λίγη εκθαμβωτική σανσκριτική ορολογία, και πολύ μπερδεμένη φιλοσοφική δομή. Το μήνυμα είναι ουσιαστικά αυτό: Όλες οι θρησκείες είναι αληθινές, αλλά η Βεδάντα είναι η υπέρτατη αλήθεια. Οι διαφορές είναι μόνο θέμα «επιπέδων αλήθειας». Με λόγια του Βιβεκανάντα: «Ο άνθρωπος δεν ταξιδεύει από το λάθος στην αλήθεια, αλλά ανεβαίνει από αλήθεια σε αλήθεια, από αλήθεια που είναι χαμηλότερη σε αλήθεια που είναι υψηλότερη.. Η ύλη του σήμερα είναι το πνεύμα του αύριο. Το σκουλήκι του σήμερα – ο Θεός του αύριο». Η Βεδάντα βασίζεται σ’ αυτό: ότι ο άνθρωπος είναι Θεός. Έτσι είναι ο ίδιος ο άνθρωπος που πρέπει να απεργαστεί τη σωτηρία του. Ο Βιβεκανάντα το έθεσε έτσι: «Ποιος μπορεί να βοηθήσει το Άπειρο; Ακόμα και το χέρι που έρχεται σε σένα μέσα από το σκοτάδι πρέπει να είναι το δικό σου».
(η συνέχεια, στο επόμενο σχόλιο).

Tatiani Melidoni είπε...

(συνέχεια, από το προηγούμενο σχόλιο)
Ο Βιβεκανάντα ήταν αρκετά εύστροφος για να ξέρει ότι η Βεδάντα θα ήταν υπερβολικό να ακολουθηθεί απ’ ευθείας από Χριστιανούς, από δική τους πρωτοβουλία. Αλλά τα «επίπεδα αλήθειας» προμήθευαν μια ωραία γέφυρα στον τέλειο οικουμενισμό – δεν υπήρχε σύγκρουση γιατί όλοι είχαν δίκιο. Με τα λόγια του Σουάμι: «Αν μια θρησκεία είναι αληθινή, τότε και όλες οι άλλες είναι αληθινές. Έτσι η ινδουιστική πίστη είναι δική σας όσο και δική μου. Εμείς οι Ινδουιστές όχι απλώς ανεχόμαστε, αλλά ενωνόμαστε με κάθε θρησκεία, προσευχόμενοι στο τζαμί του Μωαμεθανού, λατρεύοντας μπροστά στη φωτιά του Ζωροάστρη, και γονατίζοντας στο σταυρό του Χριστιανού. Ξέρουμε ότι όλες οι θρησκείες εξίσου, από τον χαμηλότερο φετιχισμό μέχρι την υψηλότερη απολυτότητα, δεν είναι άλλο παρά πολλές προσπάθειες της ανθρώπινης ψυχής ν’ αρπάξει και να συνειδητοποιήσει το Άπειρο. Έτσι μαζεύουμε όλα αυτά τα λουλούδια και, δένοντάς τα μαζί με το σχοινί της αγάπης, τα κάνουμε ένα θαυμάσιο μπουκέτο λατρείας».

Ακόμα, όλες οι θρησκείες ήταν μόνο βήματα προς την έσχατη θρησκεία, που ήταν η Αντβαΐτα Βεδάντα. Οίκτιρε ιδιαίτερα για τον Χριστιανισμό, ο οποίος στην καλύτερη περίπτωση ήταν μια χαμηλότερη αλήθεια – μια δυϊστική αλήθεια. Σε προσωπικές συζητήσεις έλεγε ότι μόνο ένας δειλός θα έστρεφε και το άλλο μάγουλο. Όμως ό,τι και να έλεγε για τις άλλες θρησκείες, επανερχόταν πάντα στην αναγκαιότητα της Αντβαΐτα Βεδάντα. «Τέχνη, επιστήμη και θρησκεία», έλεγε, «δεν είναι παρά τρεις διαφορετικοί τρόποι να εκφράσεις μια μοναδική αλήθεια. Αλλά για να το καταλάβουμε αυτό πρέπει να έχουμε τη θεωρία της Αντβαΐτα».

Η γοητεία στη νεολαία του σήμερα είναι καταφανής. Η Βεδάντα διακηρύσσει την τέλεια ελευθερία της κάθε ψυχής να είναι ο εαυτός της. Αρνείται κάθε διάκριση μεταξύ ιερού και κοσμικού: είναι μόνο διαφορετικοί τρόποι έκφρασης της μίας αλήθειας. Και ο μόνος σκοπός της θρησκείας είναι να καλύψει τις ανάγκες διαφορετικών ψυχοσυνθέσεων: ένας θεός και μια πρακτική που να ταιριάζει στον καθένα. Με δυο λόγια, η θρησκεία είναι το «να κάνεις το δικό σου».

Όλα αυτά μπορεί να φαίνονταν τραβηγμένα, αλλά ο Βιβεκανάντα έκανε αποτελεσματική δουλειά. Τώρα θα δείξω πόσο πέτυχε στο να εισάγει αυτές τις ινδουιστικές ιδέες στο Ρωμαιοκαθολικισμό, όπου η επιτυχία του ήταν πιο χτυπητή.

Εδώ, λοιπόν, βλέπουμε τη θεαματική επιτυχία του Ινδουισμού, ή του Βιβεκανάντα, ή της δύναμης πίσω από τον Βιβεκανάντα. Έχει καθαρά νικήσει κατά κράτος το Ρωμαιοκαθολικισμό. Τα σκυλιά – φύλακές του, πέρασαν τον κλέφτη για φίλο του αφεντικού, και το σπίτι έχει ερημώσει μπροστά στα μάτια τους. Ο κλέφτης είπε: «Ας έχουμε κατανόηση μεταξύ των θρησκειών», και μπήκε από την πύλη. Και το τέχνασμα ήταν τόσο απλό. Οι Χριστιανοί Ινδουιστές (οι Σουάμι) χρειάζονταν μόνο να παραθέσουν αποσπάσματα από τη φιλοσοφία της Βεδάντα χρησιμοποιώντας χριστιανικούς όρους. Και οι Ινδουιστές Χριστιανοί (οι μοντερνιστές Καθολικοί) χρειάζονταν να προεκτείνουν τη θρησκεία τους ώστε να συμπεριλάβουν τον Ινδουισμό. Έτσι απαραιτήτως η αλήθεια έγινε λάθος και το λάθος αλήθεια. Αλίμονο, κάποιοι θα ήθελαν να σύρουν και την Ορθόδοξη Εκκλησία, σ’ αυτό το ερειπωμένο σπίτι. Αλλά ας θυμηθούν οι μοντερνιστές τα λόγια του Ησαΐα:

«Ουαί σ’ αυτούς που λένε το κακό καλό και το καλό κακό• που προβάλλουν το σκοτάδι για φως και το φως για σκοτάδι• που προβάλλουν το γλυκό ως πικρό και το πικρό ως γλυκό! Ουαί σε εκείνους που φρονούν ότι είναι σοφοί και συνετοί, που αυτοπαρουσιάζονται στα μάτια τους ως σοφοί και ως γνωρίζοντες τα πάντα!» (Ησ. 5:20-21).

http://o-nekros.blogspot.gr/2011/08/blog-post_26.html

Καταλαβαίνεις τώρα "Φίλε" γιατί βρίσκεις τη Yoga μπροστά σου... σε κάθε βήμα...?
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Ανώνυμος είπε...

Και την Coca Cola βρίσκω συνέχεια μπροστά μου αλλά δεν ισχυρίστηκε κανείς στα σοβαρά ότι η Coca Cola θέλει να εκμηδενίσει την Ορθοδοξία. Αν και ποτέ δεν ξέρεις. Μια μελλοντική ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου μπορεί να με διαψεύσει.

Filos.

Styliani Almp είπε...

Δυστυχώς, αυτές είναι οι τραγικές συνέπειες του να ζει ο άνθρωπος αποκομμένος από την Κοινωνία με τον Δημιουργό του. Και στην περίπτωση των Νεοελλήνων, τούτο είναι δύο φορές τραγικό διότι εκτός από την Κοινωνία με τον Δημιουργό, αποποιούμεθα και την ηθική και ιστορική ευθύνη του να υπάρχουμε ως άξιοι συνεχιστές των παραδεδομένων από τους προγόνους μας (νεώτερους και αρχαιότερους). Τούτα τα λόγια και επιχειρήματα είναι ικανά μόνο για τον ονειδισμό των προγονικών σας αρχών και αξιών. Οι αρχαίοι Έλληνες πρόγονοί σας, με την αρχαιοΕλληνική φιλοσοφία τους, όταν εσείς κάνατε γιόγκα (εφόσον από τα λεγόμενά σας υπάρχετε ως ιστορική συνέχεια των Ινδών, Ιαπώνων, Κινέζων, Άγγλων και όποιων άλλων, πλην των δικών σας προγόνων και εφόσον εσείς είστε σε θέση, ως προϋπάρχων ή ακόμη και άρχων του κόσμου αυτού, καθόσον ενώνεστε σταδιακώς με το απόλυτο Όν, θεό σας, σύμφωνα με την φιλοσοφία που ασπάζεσθε, γενόμενος ο υπεράνθρωπος - θεός, ώστε και είστε σε θέση να γνωρίζετε με τον τρόπο αυτό τα πάντα), όταν, λοιπόν, εσείς κάνατε γιόγκα, οι όντως πρόγονοί σας ησχολούντο με την φιλοσοφία, την ανάπτυξη και καλλιέργεια των τεχνών και επιστημών, τη θέσπιση των αρχών και αξιών που πρέπει να διέπουν τη ζωή των ανθρωπίνων κοινωνιών. Εκεί, λοιπόν, γεννήθηκε ο όρος αγωγή, ως διαδικασία απόκτησης τρόπων συμπεριφοράς, διαδικασία μετάδοσης αξιών, ιδανικών, προτύπων, κανόνων συμπεριφοράς, αρχών μέσω της οποίας διαμορφώνεται η κοινωνική συμπεριφορά (διαγωγή) και ο χαρακτήρας. Ο επιστήμων της αγωγής δίδει όρκο να μείνει πιστός σε αυτές τις αρχές και αξίες, για τις οποίες οι προγονοί σας, δημιούργησαν τις επιστήμες και τις τέχνες και όλα αυτά τα τω όντι υποστατικά στοιχεία ενός αληθινού πολιτισμού. Στις επιστήμες της αγωγής συγκαταλέγεται και η επιστήμη της φυσικής αγωγής και ο επιστήμων αυτού του χώρου, είναι υποχρεωμένος, αν θέλει να ονομάζεται επιστήμων της αγωγής, να μένει πιστός στις υποστατικές αρχές και τα ιδανικά της επιστήμης του. Ιδίως αυτής της επιστήμης, που έχει συνδεθεί άμεσα με τον Ολυμπισμό και τα ολυμπιακά ιδεώδη, που και αυτά γεννήθηκαν στην πατρίδα σας. Έχετε μελετήσει ποτέ Ιστορία του Αθλητισμού; Ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων; Από τα λεγόμενά σας και τον τρόπο σας, είμαι σίγουρη πως όχι.

Styliani Almp είπε...

Ένας επιστήμων της φυσικής αγωγής, λοιπόν, γνωρίζει καλά και ξέρει ότι η αποστολή του σε πρώτιστο βαθμό είναι η καλλιέργεια του ήθους και της αρετής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο αθλητισμός δημιουργήθηκε. Ως βοηθητικός παράγων της αγωγής και μέσο επίτευξης της αρετής βλ. και: "Παπαί, Μαρδόνιε, κοίους επ’ άνδρας ήγαγες μαχησομένους ημέας, οι ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούνται, αλλά περί αρετής". Κατά συνέπεια τα ολισθήματα τέτοιου τύπου, των παικτών της ποδοσφαιρικής ομάδος που εσείς αρχικώς αναφέρατε, ως επιχείρημα υπεράσπισης της υψηλής αυτής "προπονητικής" τεχνικής που υπηρετείτε, έχουν άμεση σχέση με την υποβίβαση του αθλητισμού και την μετατροπή του σε κερδοσκοπικό μέσο, έναντι οποιουδήποτε τιμήματος. Ένας προπονητής που επιτρέπει τέτοιες συμπεριφορές στους μαθητές του - παίκτες της ομάδος του, δεν καλείται επιστήμων της σωματικής αγωγής, αλλά "Νονός", δεδομένου ότι για τα οικονομικά ή όποια συμφέροντα έχει προβεί σε πλήρη καταπάτηση των αρχών της επιστήμης του και των όρκων που έδωσε γι' αυτό (αν πράγματι συνέβη κάτι τέτοιο, διότι στις ημέρες μας έχουν όλα μεταλλαχθεί). Άρα ένας τέτοιος προπονητής, προκειμένου να κερδίσει η ομάδα του είναι ικανός να πουλήσει και την ψυχή του στον διάβολο, τόσο τη δική του, όσο και αυτή των παικτών του. Το ίδιο ισχύει και για έναν καθηγητή πανεπιστημιακού ιδρύματος και για έναν όποιο διάσημο και για έναν βασιλιά και πολιτικό και άρχοντα και ηγέτη και καλλιτέχνη και επιστήμονα και ό,τι άλλο. Και ίσα ίσα, που οι προωθητές των τεχνικών αυτών στον Δυτικό κόσμο, σύμφωνα και με κατατοπιστικό σχόλιο που προηγήθηκε, στοχεύουν στην κατάκτηση των "υψηλών" προσωπικοτήτων του κόσμου τούτου, δελεάζοντας με πονηρία τον καθένα, ανάλογα με τα πάθη του. Εκείνον που αγαπά τη δόξα, του δίδουν δόξα, εκείνον που αγαπά το χρήμα, χρήμα, εκείνον που αγαπά τον εαυτό του, τον μετατρέπουν σε ένα "τέλειο" όν, έναν υπεράνθρωπο - θεό, που ηδονίζεται στην θέα του εαυτού του και στον εντυπωσιασμό των άλλων με χαμερπή - ευτελή μέσα (λ.χ. ένα εντυπωσιακό πρόσωπο - σώμα, εντυπωσιακά ρούχα, πλούτο, εντυπωσιακά αντικείμενα, γνώση απαλλαγμένη από την παιδεία, τέχνη απαλλαγμένη από την ηθική κ.λ.π.). Αν η καρδιά μας ήτο δοσμένη στις υψηλές αξίες και τα ιδανικά του ανθρώπου που θρώσκει άνω (προς τον Δημιουργό Θεό), και όχι στις αξίες του ανθρώπου που θρώσκει κάτω (εξ ου και οι στάσεις της γιόγκα που στην πλειοψηφία τους έχουν το κεφάλι κάτω και τα πόδια ψηλά - ο νοών νοείτω), τότε δεν θα κέρδιζε την καρδιά μας κανένα δέλεαρ του, κατά παραχώρησην Θεού, κοσμοκράτορος του αιώνος τούτου, όπως αποκαλείται σε πολλά χωρία της Αγίας Γραφής. Εφόσον εμείς υποβιβάσαμε μέσα μας πρωτίστως κι έπειτα και εξωτερικά στην ζωή μας κάθε αρχή, αξία, ιδανικό, που αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της υπάρξεώς μας, είναι επόμενο ότι θα κάνουμε αρχή, αξία και ιδανικό μας ό,τι νέα αλήθεια μας πλασάρει ο καθένας, χωρίς να είμαστε σε θέση να εξετάσουμε με αντικειμενικά, σωστά, απλανή κριτήρια την ορθότητα αυτής της αλήθειας. Πού να βρούμε τα κριτήρια αυτά, όταν τα έχουμε αποποιηθεί συλλήβδην μαζί με την ίδια Αλήθεια;

Tatiani Melidoni είπε...

Filos.
Δεν είσαι αρκετά έξυπνος για να μετατρέπεις ένα σοβαρό θέμα σε τσίρκο...
Θα με κάνεις να μετανιώσω που σε αντιμετωπίζω σοβαρά...
Είναι καιρός να μαζεύεσαι...

Styliani Almp είπε...

Τα επιχειρήματα των ανθρώπων που υπηρετούν το σκοτάδι των πτωτικών δαιμόνων, είναι πεπερασμένα. Περιορίζονται στα όρια του πτωτικού κόσμου, όπου το σκότος επικρατεί. Δεν δύνανται να υπερβούν τα όρια της πτωτικότητος, καθότι δεν κοινωνούν με Ό,τι υπάρχει υπεράνω αυτής προαιωνίως. Η αλήθεια τους είναι πεπερασμένη, γιατί δεν κοινωνεί με την όντως Αλήθεια, που είναι ο Άναρχος και ατελεύτητος Θεός. Η αλήθεια αυτή έχει μέσα της σκότος, γιατί δεν τυγχάνει σε Κοινωνία με το Φως (βλ. εγώ ειμί το Φως...). Κατά συνέπεια, θα χρησιμοποιήσει όποια σκοτεινή "αλήθεια" του κόσμου αυτού (βλ. κοσμοκράτορας του αιώνος τούτου) για να "αποδείξει" την ορθότητά της. Και θέλει να βάλει και τους άλλους σε αυτό το "παιχνίδι" της. Με συγχωρείτε, αγαπητέ μου, αλλά συνεχίστε μόνο σας αυτό το "υπέροχο ταξίδι". Είναι εμφανές ότι δεν έχετε την παραμικρή διάθεση να συζητήσετε, αλλά μόνο μια απεγνωσμένη διάθεση, με οποιοδήποτε μέσο να αποδείξετε την "ορθότητα" της αλήθειας σας. Και είναι απεγνωσμένη η διάθεση, διότι όλος ο ψυχισμός σας στηρίζεται πάνω σε αυτήν. Αν αυτή καταρρεύσει, θα καταρρεύσετε ολόκληρος.
Ο άνθρωπος φτάνει στην όντως Αλήθεια, όταν στον εαυτό του, διορθώνει ό,τι κακό κληροδότησε από τους προγόνους του και προάγει παραπέρα ό,τι καλό πήρε από αυτούς. Έτσι μέσα από τα καλά, τις αρετές, τις αξίες, την καλλιέργεια αυτών των ιδανικών, φτάνει τελικά στην Πηγή τους. Στον Θεό φτάνει ο άνθρωπος που αγαπά τις αξίες και τα ιδανικά. Αυτά τουλάχιστον που διατηρούν τον υποστατικό τους χαρακτήρα αναλλοίωτο. Όταν έχουμε κάνει αξία, αρετή και ιδανικό αυτά τα χαμερπή πράγματα, σκεφθείτε μόνος σας σε ποια "πηγή" θα φθάσουμε ακολουθώντας τα.
Το δε περισσόν, εκ του πονηρού εστί, σύμφωνα και με τους Πατέρες.
Είναι ανόητο να εμπλέκεται κάποιος σε μάταιες συζητήσεις, δήθεν επιχειρημάτων, που κινούνται από πνεύματα, που ουδεμία διάθεση έχουν να συζητήσουν κάτι αληθινά (αν είχαν θα εξέταζαν με κριτικό πνεύμα και σε βάθος τις τοποθετήσεις των συνομιλητών, αντί να προσπαθούν βεβιασμένα και απεγνωσμένα να τις καταρρίψουν, με κάθε δυνατό τρόπο ακόμη και εμπαίζοντας αυτές). Αν εσάς σας ικανοποιεί πνευματικά και ψυχικά το επίπεδο ενός ανθρώπου που τα ιδανικά του είναι η γιόγκα, το paul dance, η Coca Cola, η Manchester United και το Cambridge, με τις όποιες παρεκτροπές του το καθένα από αυτά, τότε μην διαμαρτύρεστε για τον ξεπεσμό των κοινωνιών. Θεσμός είναι ο αθλητισμός και το ευ αγωνίζεσαι, όχι η Manchester United, θεσμός είναι η αγωγή και η εκπαίδευση, όχι το Cambridge ή ακόμη και το ΤΕΦΑΑ και πάει λέγοντας. Κι αν ακόμη εκπέσουν του προορισμού τους οι πάντες και τα πάντα σε αυτό τον κόσμο, η Αλήθεια και τα όντως Ιδανικά δεν θα ξεπέσουν ποτέ, διότι είναι γραμμένα στις ανθρώπινες καρδιές και όχι στις νέες "πανεπιστημιακές" έρευνες, που ήρθαν να φέρουν τα πάνω κάτω κυριολεκτικά ή μεταφορικά. Αν κάποιος επιθυμεί και θέλει πραγματικά να επιζήσει αυτής της πρωτογνώρου βαθμού πνευματικής κατολισθήσεως, ας φροντίσει να έχει τέτοια καρδιά που να μπορεί να κρατά βαθιά εντός της όλα αυτά. Ερευνήστε, λοιπόν, τι φιλοξενεί η δική σας καρδιά, σε σχέση με το περιεχόμενο και το επίπεδο των λεγομένων σας.
Ένας άνθρωπος που έχει κόψει ό,τι τον συνδέει με την προέλευσή του, είναι σαν ένα δέντρο με κομμένες τις ρίζες του. Όμως από τις ρίζες του δέντρου έρχεται σε εκείνο το νερό, που θα το ποτίσει, το ύδωρ (νερό) που θα του δώσει ζωή. Ό,τι αποκόβεται από τις ρίζες του, είτε ξεραίνεται, είτε μπολιάζεται σε άλλα δέντρα, που τα τρέφουν άλλου είδους "ύδατα". Ο νοών νοείτω...

Styliani Almp είπε...

Ένα δέντρο που τρέφεται με μιασμένα νερά, δίδει και μιασμένους καρπούς.
Ερευνήστε, λοιπόν, την ποιότητα των καρπών σας, εκτός από την ποιότητα της καρδιάς σας.
Πόσο μάλλον όταν το δέντρο αυτό, τυγχάνει και μπολιασμένο, όπως προαναφέραμε, σε "ρίζες" των οποίων την προέλευση δεν μπορεί και δεν είναι σε θέση να εξετάσει. Πώς να τις εξετάσει όντας ένα απλό ξενόφερτο κλαδί;

Ανώνυμος είπε...

@Έχετε μελετήσει ποτέ Ιστορία του Αθλητισμού; Ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων; Από τα λεγόμενά σας και τον τρόπο σας, είμαι σίγουρη πως όχι.@

Τι ακριβώς από τα λεγόμενά μου σας κάνει τόσο σίγουρη;
Εννοείτε εκείνους τους αγώνες με τους οποίους οι χριστιανοί έβγαζαν σπυράκια μέχρι που τους απαγόρευσε ο Θεοδόσιος και ησύχασαν;

Τι παραλογισμοί είναι αυτοί πάλι; Για τον χρηματισμό, την εμπορευματοποίηση, τη διαφθορά, την ανηθικότητα και τόσα άλλα παρατράγουδα, από αρχαιοτάτων σχεδόν χρόνων, στο χώρο των αθλητικών αγώνων ... φταίει η γιόγκα;

Filos.

Ανώνυμος είπε...

@Αν εσάς σας ικανοποιεί πνευματικά και ψυχικά το επίπεδο ενός ανθρώπου που τα ιδανικά του είναι η γιόγκα, το paul dance, η Coca Cola, η Manchester United και το Cambridge, με τις όποιες παρεκτροπές του το καθένα από αυτά, τότε μην διαμαρτύρεστε για τον ξεπεσμό των κοινωνιών. Θεσμός είναι ο αθλητισμός και το ευ αγωνίζεσαι, όχι η Manchester United, θεσμός είναι η αγωγή και η εκπαίδευση, όχι το Cambridge ή ακόμη και το ΤΕΦΑΑ και πάει λέγοντας.@

Τώρα νoμίζω ότι χυδαιολογείτε. Από πού κι ως πού “ιδανικά” μου η γιόγκα, η Coca Cola κι όλα αυτά; Επειδή τα αναφέρω στα επιχειρήματά μου;

Τελικά είστε η απόδειξη ότι όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί σας αλίμονο στην πραγματικότητα. Μετά το Cambridge και το ΤΕΦΑΑ στο πυρ το εξώτερον.

υγ. pole dance και όχι paul dance. Από το pole -κοντάρι όπως pole vault (επί κοντώ) και όχι από τον Παύλο.

Filos.

Ανώνυμος είπε...

Tatiana @Θα με κάνεις να μετανιώσω που σε αντιμετωπίζω σοβαρά...@

Εγώ πάλι, πότε σου έδωσα την εντύπωση ότι σε αντιμετωπίζω σοβαρά;

Filos.

Styliani Almp είπε...

Αν μετά από όλα αυτά που σου έγραψα, εσύ κατάλαβες αυτό, τότε να πούμε καλύτερα ένα παιδικό τραγουδάκι. Για παράδειγμα το "ήταν ένας γάιδαρος με μεγάλα αυτιά...". Ίσως έτσι καταλάβεις περισσότερα.
Για άλλη μια φορά το πνεύμα και το περιεχόμενο των απαντήσεών σου, έρχονται σε επιβεβαίωση της ορθότητος των λεγομένων μου.
Και βέβαια, μας συγχωρείς όλους, που δεν μπορούμε να φανούμε άξιοι της σοβαρότητός σου, ώστε να μας αντιμετωπίζεις και σοβαρά. Ειλικρινά, είμαστε ελεεινοί και τρισάθλιοι! Εκτός από μη σοβαροί, φανατικοί, ξενέρωτοι, μονόχνωτοι, αλλά και τόσα άλλα! Υποκλινόμεθα όλοι και σου ζητάμε συγγνώμη ολόκαρδα που δεν μπορούμε να φανούμε άξιοι του υπερβατικού επιπέδου σου!

Υ.Γ. Επειδή βλέπω ότι έχετε αναπτυγμένη ικανότητα στην χρήση της Αγγλικής γλώσσης, μήπως θα μπορούσατε να μου θυμίσετε την απόδοση στα Αγγλικά της λέξης "λεβεντιά"; Επίσης από τις εύκολες λέξεις, εκτός από το pole, που σπεύσατε με τον πάντα όμορφο και ευγενή τρόπο σας να διορθώσετε, ξεχνάω συνεχώς την λέξη "σεβασμός". Επίσης τις λέξεις "παλικάρι", "ήθος", "ευγένεια", "αρετή", "ταπεινότητα", "ευγενής άμιλλα", "ελεήμων", "έλεος", "μετάνοια" και άλλα τέτοια πολλά. Μπορείτε να μου τα θυμίσετε; Και με άλλες πολλές λέξεις έχω πρόβλημα. Υπάρχει μάλιστα και μία που ξεχνάω ακόμη και την ελληνική εκδοχή της. Αν δεν κάνω πάλι λάθος, αυτή τη λέξη πρέπει να τη λένε "φιλότιμο".
Is it possible to translate these words for me? I would appreciate iτ.
Κι αν κάποια στιγμή, μέσα στα πλαίσια των ενασχολήσεών σας, προχωρήσετε και στην απόδοση ελληνικών όρων στα σανσκριτικά, θα με ενδιέφερε και η σανσκριτική απόδοσή τους.
Κι είναι κι άλλες πολλές λέξεις...
Αφού, για να καταλάβεις την διαστροφή μου, εύκολα τελευταία μόνο την λέξη "Παύλος" στα Αγγλικά θυμάμαι. Α, ναι! Και την λέξη "Θεός"!
Να είστε καλά!


Styliani Almp είπε...

Συγχωρήστε με!
Και τις λέξεις "οξύνοια" και "εμβρίθεια" θα ήθελα επίσης να μου μεταφράσετε. Την τελευταία ιδίως, πρωτίστως στα σανσκριτικά!

ΧΡΗΣΤΟΣ είπε...

Αγαπητές και αγαπητοί που συμμετέχετε στον διάλογο, νομίζω πως καλύφθηκε και με το παραπάνω το θέμα με την γιόγκα. Εναπόκειται στους αναγνώστες να βγάλουν τα όποια συμπεράσματά τους. Άλλο σχόλιο δεν θα ανεβάσω πλέον. Σας ευχαριστώ πολύ και μεταξύ μας, αν έχετε την δυνατότητα κάντε και κανένα μπανάκι! Καλό υπόλοιπο καλοκαίρι!

Χρήστος - αντιαιρετικός

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...