ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ, ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

Τελευταία Νέα του "Αντιαιρετικός"

Ευχαριστούμε όλες και όλους εσάς που επισκέπτεστε το ιστολόγιο μας ... Διαβάστε την καινούργια σελίδα μας "Απάνθισμα Πατερικών Κειμένων" ...ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ, ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

9 Ιουν 2013

Η Εκκλησία της Τροποποίησης του Σώματος (CBM)

του Αρχιμανδρίτου
Γρηγορίου Κωνσταντίνου
Διδάκτορος Θεολογίας


Η Εκκλησία της Τροποποίησης του Σώματος  (Church of Body Modification) είναι μια μη θεϊστική θρησκεία με περίπου 3.500 μέλη στις Ηνωμένες πολιτείες. Από την ονομασία προκύπτει ότι δεν αποτελεί μια Εκκλησία με την Βιβλική σημασία της λέξης, δεν συγκεντρώνεται σε συγκεκριμένους χώρους για να λατρεύσουν έναν Θεό. Η Εκκλησία εφαρμόζει πρακτικές στο ανθρώπινο σώμα προκειμένου να ενισχυθεί ο δεσμός ανάμεσα στο νου, σώμα και ψυχή και να βιώσουν το θείο.
Η Εκκλησία της Τροποποίησης του Σώματος είναι μια ομάδα ατόμων με τατουάζ, τρυπήματα και άλλα στοιχεία που έχουν στο σώμα τους   αποτελώντας έτσι τον κοινό δεσμό μεταξύ τους.
Υπάρχουν διάφορα επίπεδα της ιδιότητας του μέλους της Εκκλησίας της τροποποίησης του σώματος.
Η Διοίκηση
Η Εκκλησία της τροποποίησης του σώματος διοικείται από ένα διοικητικό συμβούλιο των Συμβούλων. Το Διοικητικό Συμβούλιο ενεργεί με μια αμερόληπτη οπτική γωνία εντός της κοινότητας. Τα κριτήρια για να γίνει κάποιος μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου περιλαμβάνει τεχνογνωσία στο θέμα της τροποποίησης του σώματος και μια θετική στάση μέσα στην κοινότητα.
Οι Κληρικοί της οργάνωσης
Κληρικοί ονομάζονται μερικά από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου οι οποίοι λειτουργούν ως πνευματικοί οδηγοί. Δεδομένου ότι πολλές από τις πρακτικές της εκκλησίας είναι επικίνδυνες, διασφαλίζοντας  την σωματική υγεία ενός πιστού. Κύριο έργο τους είναι η πνευματική καθοδήγηση.
Η Τροποποίηση στο ανθρώπινο σώμα
Τα Τατουάζ και  τα τρυπήματα στο σώμα έχουν την προέλευσή τους σε πρωτόγονες φυλές της Ανατολικής Αφρικής και σε άλλες περιοχές, όπως η Πολυνησία. Οι πράξεις αυτές σημειώνονται όχι μόνο από τα άτομα που ανήκουν σε αυτές τις φυλές και τις πεποιθήσεις τους, αλλά και τους θεούς τους οποίους λάτρευαν την εποχή εκείνη.
Αυτό δεν είναι το νόημα που αποδίδουμε σε αυτές τις πράξεις σήμερα, αλλά παρατηρήσετε ότι υπάρχουν ακόμη πολλές παγανιστικές φιλοσοφίες στις ρίζες τους σε αυτές τις πρακτικές, που θεωρούνται μοντέρνες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, υπάρχει το θεσμικό όργανο που ονομάζεται «Εκκλησία της τροποποίησης του σώματος», που αποτελείται από χιλιάδες ανθρώπους, κυρίως νέους. Ο θεσμός αυτός έχει ένα δόγμα και επιδιώκει, μέσα από τελετουργίες της τροποποίησης του σώματος,  να συνδεθεί με μια «ανώτερη δύναμη».
Οι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι αναζητούν αυτές τις τελετουργίες και πρακτικές ποικίλλουν, αλλά μπορεί κανείς να παρατηρήσει ότι αφορούν και μερικές τάσεις που σχετίζονται με ένα ηθικό πρόβλημα  ή με τάσεις που αφορούν την κρίση ταυτότητας και της προσωπικότητας. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θέλουν να ψάξουν για πράγματα έξω από τον εαυτό τους, ώστε να αισθάνονται πιο αληθινοί. Αυτοί οι άνθρωποι αναζητούν στις αισθήσεις, όπως ο πόνος που προκαλείται ή ευχαρίστηση, μια αίσθηση της ολοκλήρωσης και βρίσκονται σε εξωτικά πράγματα, μια αναφορά για την ταυτότητά τους. Συχνά τα άτομα συμμορφώνονται με αυτές τις πρακτικές προκειμένου να επιτευχθεί η αποδοχή από την ομάδα, να διαφοροποιηθούν από τους άλλους, και για την επίτευξη του αυτό-ισχυρισμού.
Πρακτικές και Πιστεύω της οργάνωσης
Η βασική πίστη της εκκλησίας της τροποποίησης του Σώματος είναι η δημιουργία μιας ισχυρής πνευματικής σύνδεσης μεταξύ του νου, σώματος και ψυχής. Για να επιτύχει αυτή η σύνδεση, η εκκλησία χρησιμοποιεί αρχαία και σύγχρονα τελετουργικά στοιχεία για την τροποποίηση του σώματος. Αυτό στοχεύει στην επίδειξη της πίστεώς της και στη αρμονική λειτουργία των τριών στοιχείων της ανθρώπινης ύπαρξης στα μέλη της. Η μέθοδος της τροποποίησης που εφαρμόζει η εκκλησία αυτή έχει διάφορες μορφές, όπως: τατουάζ, αισθητική χειρουργική, νηστεία, πυροβασία κ. ά. Κάθε τι που χρησιμοποιεί το σώμα του ανθρώπου ή συμβάλλει στην διαμόρφωσή του συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των τελετουργιών τους.
Ο στόχος της μεθόδου αυτής είναι η βίωση της πληρότητας μιας πνευματικής ζωής, όπως οι ίδιοι πιστεύουν. Το αξιοσημείωτο είναι  πως σ’ αυτήν την άσκηση δεν περιλαμβάνεται καμία θεότητα.
Δηλώσεις Πίστης των μελών
Ορκίζονται πως:
1. Θα σέβονται πάντα το σώμα τους.
2. Πιστεύουν ότι είναι δικαίωμά τους να εξερευνήσουν τον κόσμο, τόσο σωματικά όσο και υπερφυσικά, μέσω της πνευματικής τροποποίηση του οργανισμού.
3. Υπόσχονται να βελτιώνονται  πάντα ως άτομα, μέσω της τροποποίησης του σώματος και  αυτό μπορεί να  διδάξει για το ποιοι είναι και τι μπορούν να κάνουν.
4.  Δίνουν όρκο  να μοιραστούν τις εμπειρίες τους ανοιχτά και με ειλικρίνεια, προκειμένου να προωθηθεί η ανάπτυξη  του νου,  του  σώματος  και της ψυχής.
5. Τιμούν όλες τις μορφές της τροποποίησης του σώματος και εκείνους που επιλέγουν να ασκήσουν την μέθοδο με ασφαλή και συναινετικό τρόπο.
6. Υπόσχονται παράλληλα, να σέβονται όσους δεν επιλέγουν την τροποποίηση του σώματος.
7. Υποστηρίζουν ότι όλοι μαζί στην αποστολή να βοηθήσουν αυτούς που τους αναζητούν και που έχουν ανάγκη από πνευματική καθοδήγηση.
8. Προσπαθούν να μοιραστούν ένα θετικό μήνυμα με όλους που συναντούν, προκειμένου να λειτουργήσουν ως θετικά πρότυπα για τις μελλοντικές γενιές στην κοινότητα της τροποποίησης του σώματος.
Εξ απόψεως χριστιανικής είναι πασιφανές πως δεν πρέπει να γίνεται καν λόγος γι’ αυτή την οργάνωση, πολύ δε περισσότερο  οι Χριστιανοί δεν πρέπει να συμμετέχουν σε μια τέτοια «εκκλησία». Στο σώμα που μας χάρισε ο Θεός δεν   πρέπει να το καταχρώμεθα και παραποιούμε, διότι είναι ο ναός του Αγίου Πνεύματος που κατοικεί μέσα μας το πνεύμα του Θεού (1 Κορινθίους 3:16).
Η  πνευματική ζωή, σύμφωνα με την Αγία Γραφή και τους Πατέρες της Εκκλησίας, είναι μια συνειδητή ​​κοινωνία με το Πνεύμα του Χριστού. Η Τροποποίηση του σώματος δεν έχει καμία σχέση με την αληθινή πνευματική ζωή του Ευαγγελίου. Απεναντίας, αυτό είναι το πνεύμα του κόσμου τούτου, ο Σατανάς, είναι αυτός που ξεγελά τους αφελείς να πιστέψουν σε μια πνευματικότητα που μπορεί  να είναι εφικτή, μακράν του Χριστού. Αυτό είναι απλώς άλλο ένα ψέμα από τον «πατέρα του ψεύδους» (Ιωάννης 8:44) που περιφέρεται γύρω σαν λιοντάρι ζητώντας ποιον να καταπιεί (1 Πέτρου 5:8).
 
 
 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Προσοχή! Χωρίς όνομα ή κάποιο ψευδώνυμο δεν γίνεται δημοσίευση σχολίου. Επίσης δεν πρέπει να είναι υβριστικό και άσχετο με το θέμα του άρθρου.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ωραίο το άρθρο! Μάθαμε ακόμα μια πλάνη!
Χριστός Ανέστη!


π. Γεώργιος Δ.

Γιώργος είπε...

μια περίεργη εκκλησια και σύγχρονη αίρεση που με μεθόδους παράξενους προσπαθεί να πλανησει.. η ερευνα σας π. Γρηγόριο είναι πολύ ενδιαφέρουσα και πλη΄ρως κατατοπιστική.

Νίκος είπε...

Συγχαρητήρια π. Γρηγόριε για το άρθρο σας. Άγνωστη αυτή η οργάνωση στη Ελλάδα πρώτη φορά τη διάβασα και μπράβο σας για την έρευνα και την προσφορά σας στον αντιαιρετικό αγώνα. Άναμένουμε και άλλα άρθρα αντιαιρετικά. την ευχή σας! Νίκος

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...