Της Μαρίας Σκαμπαρδώνη
Πού είναι ο Θεός; Γιατί δεν επεμβαίνει, γιατί αφήνει ανθρώπους να υποφέρουν, γιατί στέκεται σιωπηλός και αμίλητος;
Είναι δυνατόν να αφήνει τόσους ανθρώπους να υποφέρουν; Να αδιαφορεί όταν τόσοι άνθρωποι βρίσκονται σε ανάγκη, να επιτρέπει σε νέους ανθρώπους να πεθαίνουν;
Είναι η συχνή απορία των περισσότερων ανθρώπων. Γιατί ο Θεός επιτρέπει να πεθαίνουν νέοι άνθρωποι, γιατί επιτρέπει σε εγκληματικές ενέργειες να τραυματίζουν ανεπανόρθωτα ή να αφαιρούν τόσο άδικα τη ζωή από ανθρώπους αθώους;
Η αλήθεια είναι πως εμείς οι άνθρωποι δεν μπορούμε να απαντήσουμε με μία απόλυτα επεξηγηματική απάντηση, καθώς δεν μπορούμε να αναλύσουμε τον τρόπο σκέψης του Θεού ο οποίος γνωρίζει ΤΑ ΠΑΝΤΑ.
Ωστόσο, μπορούμε με βεβαιότητα να πιστεύουμε πως ο Θεός κανένα πλάσμα Του δεν αδικεί. Ακόμα και αν για τη δική μας μυωπική ματιά κάποιος άνθρωπος στερείται τη ζωή και φεύγει νέος, αυτό δε σημαίνει πως δεν απελευθερώνεται από τα προβλήματα της σωματικής ζωής και πως ο Θεός δεν μπορεί να του έχει χαρίσει τη ζωή κοντά Του.
Ο άνθρωπος που πιστεύει στο Θεό (αυτός που ΠΙΣΤΕΥΕΙ να επαναλάβω), οφείλει να αποδεχτεί και το γεγονός πως η ζωή είναι δώρο του Θεού στον άνθρωπο. Και δεν μπορούν, συνεπώς, να του αρνηθούν το δικαίωμά Του να σταματήσει να παρέχει το δώρο της ζωής ή να το συνεχίσει σε όποιον άνθρωπο θέλει! Διότι όλες τις αποφάσεις ο Θεός τις παίρνει με το σκεπτικό της αιώνιας ζωής και όχι της πρόσκαιρης.
Η αλήθεια είναι πως ο Θεός δεν ευθύνεται για τις κακές πράξεις ενός ανθρώπου, ούτε η ύπαρξή του επιβεβαιώνεται ή διαψεύδεται από το γεγονός ότι δεν επενέβη να σταματήσει ένα έγκλημα. Για το κακό ευθύνεται ο άνθρωπος ο οποίος το επιλέγει ελεύθερα, καθώς ο Θεός έχει δώσει τη δυνατότητα στον άνθρωπο να επιλέξει ακόμα και αυτό.
Ο Θεός επιτρέπει να συμβούν διάφορα δυσάρεστα στη ζωή των ανθρώπων, όταν κρίνει πως αυτό θα συντελέσει σε μία θετική αλλαγή στον κόσμο γενικότερα.
Θα τολμήσω να αναφέρω δύο από τα πιο δυσάρεστα γεγονότα της σύγχρονης επικαιρότητας.
Ο θάνατος μίας πολιτικού ο οποίος επετράπη, ίσως να είναι τελικά και η ευκαιρία να μάθουν περισσότερες γυναίκες την αξία της πρόληψης και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, να σωθούν περισσότερες από τον καρκίνο του μαστού. Ένα δυσάρεστο βίωμα το οποίο όμως ίσως έχει κοινωνική ωφέλεια και βοηθήσει στην άμβλυνση της εμφάνισης καρκίνου στον γυναικείο πληθυσμό.
Το ίδιο ίσως και να συνέβη σε αυτή τη φοβερά αήθη και άδικη επίθεση με βιτριόλι. Ίσως μέσα από την τραγικότητα αυτού του γεγονότος, οι άνθρωποι να ήρθαν κοντά και να ενώθηκαν στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν το συνάνθρωπο που βρέθηκε σε τόσο δυσχερή θέση, να επανεκτίμησαν την αντίληψη περί ομορφιάς και να εκτίμησαν διαφορετικά την έννοια αυτή. Να αντιλήφθηκαν περισσότερο την αξία της ψυχής, της ομορφιάς που δε σβήνει ποτέ. Μέσα από την τραγικότητα ενός βιώματος, η ίδια η κοινωνία αλλά και ο άνθρωπος ο ίδιος μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο, να ξυπνήσει το αίσθημα της βελτίωσης του εαυτού μας και του κόσμου και μέσα από αυτό ο καθένας να αναγεννηθεί.
Θα μου πεις, ο καθένας σηκώνει έναν σταυρό, έξω από το χορό πολλά τραγούδια λέμε. Σίγουρα, ο καθένας περνάει διάφορα. Αλλά ας πιστέψουμε πως ο Θεός δε μας εγκαταλείπει, ακόμα και αν παραχωρεί σε άσχημα γεγονότα να συμβούν στη ζωή. Όλα έχουν τον άγιο σκοπό τους και αυτό μας οδηγεί στην τελειότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου