ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ, ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

Τελευταία Νέα του "Αντιαιρετικός"

Ευχαριστούμε όλες και όλους εσάς που επισκέπτεστε το ιστολόγιο μας ... Διαβάστε την καινούργια σελίδα μας "Απάνθισμα Πατερικών Κειμένων" ...ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ, ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

21 Ιουν 2009

ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ ΚΑΙ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ

ΠΑΠΑΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΤΑ ΛΕΜΕ!
Κάποτε σ’ ένα χωριό, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας βγήκε ο παπάς να αναλύσει την Ευαγγελική περικοπή, η οποία αναφερόταν στο μεγαλείο της φιλανθρωπίας. Αφού είπε ότι είχε να πει, έφτασε και σ’ εκείνο το σημείο όπου το Ευαγγέλιο περιέχει τη περίφημη φράση που δείχνει το μέγεθος της αγάπης προς τον πλησίον: “Αυτός που έχει δυο χιτώνες να δώσει τον ένα σε αυτόν που δεν έχει κανένα”. – Ε, είπε ο παπάς, επειδή εμείς σήμερα δεν έχουμε χιτώνες και έχουμε παλτά, αν τύχει και έχουμε δύο παλτά και γνωρίζουμε κάποιον φτωχό που δεν έχει κανένα, να του δώσουμε το ένα παλτό....

Ανάμεσα στο εκκλησίασμα που άκουγε το κήρυγμα έτυχε να είναι και η γυναίκα του παπά. Όταν γύρισε σπίτι της και ενώ έκανε τις δουλειές του σπιτιού, άκουσε να χτυπάνε την πόρτα. Ανοίγοντάς τη, αντίκρισε ένα δυστυχισμένο φτωχό γέρο, σχεδόν γυμνό, να τρέμει από το κρύο μιας και ήταν χειμώνας, που ζητούσε μια μικρή βοήθεια. Αμέσως η παπαδιά ενθυμούμενη τα λόγια του παπά και θέλοντας να τα βάλει σε εφαρμογή, χωρίς δεύτερη σκέψη, έτρεξε και έφερε στον έκπληκτο ζητιάνο ένα από τα δύο παλτά του παπά και μάλιστα το πιο καλό. Μετά από λίγες μέρες όταν ο παπάς το αναζήτησε και δεν το βρήκε, απευθύνθηκε στη παπαδιά. Τότε γεμάτη χαρά αυτή, αφού του το φύλαγε για έκπληξη, του διηγήθηκε το επεισόδιο με το φτωχό ζητιάνο.
Και ο παπάς αμέσως της απάντησε με μια φράση που έχει γίνει πλέον παροιμιώδης:
– Παπαδιά για τους άλλους τα λέμε, όχι για μας.

Ο ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΛΟΡΑΣ
Η χαριτωμένη αυτή ιστοριούλα, που εκτός των άλλων μηνυμάτων που περιέχει, δηλώνει και τη διάσταση λόγων και έργων και ειδικά για ανθρώπους που βρίσκονται εντός της εκκλησίας, μας ήρθε στο μυαλό, όταν είδαμε το οπισθόφυλλο της “Σκοπιάς” της 15ης Νοεμβρίου 1999.Το κάθε οπισθόφυλλο του περιοδικού “Σκοπιά” αποτελεί προγεφύρωμα για τη παγίδευση καινούργιων θυμάτων στα δίχτυα της Εταιρίας. Πάντοτε σ’ αυτά υμνείται η διαφορετικότητα και τελειότητα που τάχα επικρατεί μέσα στη Οργάνωση, σε σχέση με τον υπόλοιπο αμαρτωλό κόσμο, δημοσιεύοντας π. χ. για κάποιον Μ. του Ιεχωβά που βρήκε ένα πορτοφόλι και το παρέδωσε στο κάτοχό του. Δυστυχώς όμως η Σκοπιά δεν περιορίζεται μόνο σ’ αυτό, αλλά συκοφαντώντας κατά την πάγια τακτική της όλους τους άλλους, περιέχει και την δήλωση του παθόντος, ότι τάχα στην δική του εκκλησία του δεν θα το επέστρεφαν, αφού σε μια επίσκεψή του σ’ αυτήν, του είχαν κλέψει το καπέλο!
Άλλες φορές θέλοντας να εγκωμιάσει τις συνελεύσεις των ΜτΙ, αναφέρεται σε κάποια συνέλευση τους, η οποία εντυπωσίασε τον υπόλοιπο κόσμο επειδή οι συμμετέχοντες ΜτΙ καθάρισαν από τα σκουπίδια το στάδιο στο οποίο είχαν συγκεντρωθεί και όλοι είπαν τι καλοί και καθαροί είναι οι Μ. του Ιεχωβά και άλλα τέτοια φαιδρά πράγματα.
Και στο τέλος κάθε οπισθόφυλλου, απευθύνεται πρόσκληση στον καθένα να επισκεφτεί μια εκκλησία των Μ. του Ιεχωβά για να διαπιστώσει και ο ίδιος την τελειότητα και αγιότητα που επικρατεί σ’ αυτήν.
Το συγκεκριμένο οπισθόφυλλο λοιπόν της “Σκοπιάς” της 15ης Νοεμβρίου 1999, αναφέρεται σε μια φοιτήτρια ονόματι Λόρα και στην εργασία που της ανετέθη, να παρακολουθήσει δηλ. μια θρησκευτική συγκέντρωση και να καταγράψει τις εντυπώσεις της για τη συγκέντρωση αυτή. Η Λόρα επέλεξε τους Μάρτυρες του Ιεχωβά και όπως ήταν φυσικό τα βρήκε όλα υπέροχα σε σχέση με τις άλλες εκκλησίες. Εκτός των άλλων που της έκαναν εντύπωση, εκείνο που πραγματικά την εξέπληξε και της δημιούργησε την πιο βαθιά εντύπωση, ήταν το γεγονός, ότι διαπίστωσε πως στους Μ. του Ιεχωβά δεν περιφέρεται δίσκος. Αντίθετα στις άλλες εκκλησίες που είχε πάει όχι μόνο περιφέρεται δίσκος, αλλά όπως δηλώνει η Λόρα οι άλλες εκκλησίες δεν ντρέπονται να παίρνουν χρήματα ακόμα και από μικρά παιδιά. Και για του λόγου το αληθές και για να δημιουργήσει εντυπώσεις υπέρ της η “Σκοπιά”, δημοσιεύει φωτογραφία μ’ ένα κουτί εισφορών και ένα χέρι να ρίχνει ένα χαρτονόμισμα δολαρίου μέσα στο κουτί.


Οπισθόφυλλο “Σκοπιάς” της 15ης Νοεμβρίου 1999: Η Λόρα τα βρίσκει όλα τέλεια στους ΜτΙ και διαπιστώνει πως δεν περιφέρεται δίσκος.

ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ
Μέχρις εδώ, όλα καλά και άγια για την Εταιρία. Δεν έχουμε κανένα λόγο ν’ αμφισβητήσουμε την ειλικρίνεια της. Άλλωστε τι “μοναδικός αγωγός του Ιεχωβά” είναι. Είναι δυνατόν ο Ιεχωβά – Θεός να λέει ψέματα; Όμως εμείς «σκαλίζοντας» τις εκδόσεις της Εταιρίας και συγκεκριμένα την “Σκοπιά” της 15ης Ιανουαρίου 2000, σελίδα 25, είδαμε το ίδιο κουτί εισφορών και ένα χαρούμενο κύριο να ρίχνει ένα χαρτονόμισμα μέσα του. Ε, είπαμε το κουτί των εισφορών των κακών εκκλησιών θα είναι.
Διαβάζοντας όμως το κειμενάκι που ακολουθούσε τη φωτογραφία, διαπιστώσαμε έκπληκτοι ότι το κουτί αυτό είναι του … Ιεχωβά!! και άμα θέλουμε να τον τιμήσουμε και εμείς, πρέπει να κάνουμε κάτι ανάλογο με τον χαρούμενο κύριο της φωτογραφίας, που αποδείχτηκε τελικά πως ήταν Μάρτυρας του Ιεχωβά!!



“Σκοπιά” της 15ης Ιανουαρίου 2000, σελίδα 25: ΜτΙ ρίχνει χρήματα στο κουτί εισφορών!

Αφού μας πέρασε η πρώτη έκπληξη, είπαμε τέλος πάντων, κανένας δεν είναι τέλειος, «ας πάει στα κομμάτια». Έπειτα μας ήρθε στο μυαλό και η Λόρα που έκανε λόγο για τις άλλες κακές εκκλησίες που δεν ντρέπονται να παίρνουν χρήματα ακόμα και από μικρά παιδιά και όταν τα βάλαμε σε σύγκριση είδαμε πόσο δίκαιο είχε, και συμφωνήσαμε μαζί της, για το πόσο τέλεια και αγία είναι η Οργάνωση του Ιεχωβά.

ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΠΟ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ
Γιατί το να παίρνεις χρήματα από μεγάλους κάτι πάει και έρχεται, αλλά να κάνεις το ίδιο από μικρά παιδιά είναι πράγμα αισχρό και ανήκουστο.Όμως παρ’ όλες τις διαπιστώσεις αυτές δεν ξέρουμε τι μας είχε πιάσει, ησυχία δεν είχαμε. Και συνεχίζοντας να σκαλίζουμε τις εκδόσεις της Εταιρίας, φτάσαμε στο οπισθόφυλλο της “Σκοπιάς” της 15ης Απριλίου 2000.Εκεί εικονίζεται ένα μικρό παιδάκι από την Αφρική να κρατά ένα κόκορα. Διαβάζοντας το κείμενο που συνοδεύει τη φωτογραφία διαπιστώσαμε ότι το μικρό αυτό παιδάκι είχε μεγαλώσει το κόκορα και μετά αφού τον πούλησε, έστειλε τα χρήματα στη “Σκοπιά”. Σκεπτόμενοι τη Λόρα, μιας και η “Σκοπιά” δεν θέλει να μοιάζει με τις κακές εκκλησίες που παίρνουν χρήματα από μικρά παιδιά, κάναμε τη σκέψη, ότι η “Σκοπιά”, αφού ευχαριστούσε το αγοράκι για την τόσο σπουδαία κίνησή του θα επέστρεφε τα χρήματα.
Όμως το κείμενο μας διέψευσε οικτρά. Όχι μόνο δεν επεστράφησαν τα χρήματα, αλλά η ενέργεια του αγοριού έγινε αιτία πρόσκλησης να πράξουν κάτι ανάλογο και οι άλλοι Μάρτυρες του Ιεχωβά:



Οπισθόφυλλο “Σκοπιάς” της 15ης Απριλίου 2000: Το μικρό Αφρικανόπουλο πούλησε τον κόκορά του και έστειλε τα χρήματα στην Σκοπιά!
Βέβαια για να πούμε την αλήθεια, αυτό μας κακοφάνηκε λίγο, αλλά είπαμε, που ξέρεις, ο Ιεχωβά μπορεί να είχε τίποτα παραπανίσιες ανάγκες τώρα τελευταία και να ειδοποίησε τη “Σκοπιά” να μαζέψει και το παραμικρό ποσό. Μετά όπως λέει και ο λαός ένα ίσον κανένα. Δηλαδή δεν σημαίνει ότι επειδή η “Σκοπιά” πήρε τα χρήματα ενός μικρού παιδιού, θα τα παίρνει από όλα. Και ψάξαμε όλα τα έντυπα της Εταιρίας που έχουμε στην κατοχή μας για να μη μας μείνει καμιά αμφιβολία επί του θέματος και βρεθούμε να κατηγορούμε άδικα την «καημένη» τη Σκοπιά.
Τι θέλαμε και ψάχναμε όμως; Η καλή Εταιρία “Σκοπιά” που ποτέ δεν λέει ψέματα (το άλλο ανέκδοτο με τον Τοτό το ξέρετε!) μας τα χάλασε για μία ακόμη φορά. Γιατί στη “Σκοπιά” της 1ης Αυγούστου1968, σελίδα 471, ανακαλύψαμε την Εταιρία να επαινεί πάλι και άλλα μικρά παιδιά για τις εισφορές που τις έστειλαν από το μικρό χαρτζιλίκι τους.Δίνει μάλιστα και την διεύθυνσή της στην Αμερική να μη χαθεί και τίποτα στο δρόμο και δεν το πάρει ο Ιεχωβά!



“Σκοπιά” της 1ης Αυγούστου 1968, σελίδα 471: Μικρά παιδιά στέλνουν το «χαρτζιλίκι» τους στη Σκοπιά!
Ο ΘΗΛΥΚΟΣ …. ΠΥΓΜΑΙΟΣ!!!!
Εκεί βέβαια που η Οργάνωση των Μαρτύρων του Ιεχωβά ξεπέρασε και τον εαυτό της ακόμα σε ψέμα και ανακολουθία, και απέδειξε για μία ακόμα φορά πόσο αδίστακτη είναι, όχι μόνο στο να λέει ψέματα αλλά και το να συκοφαντεί τους άλλους, είναι η φωτογραφία που δημοσίευσε στο περιοδικό "Σκοπιά" της 1ης Νοεμβρίου 2005, σελίδα 26.Πριν όμως πούμε τι δείχνει, αξίζει να θυμηθούμε για μία ακόμη φορά τι έλεγε η Λόρα όταν επισκέφτηκε την συνάθροιση των Μαρτύρων του Ιεχωβά.
Πουθενά δεν είδε ούτε να περιφέρεται δίσκος για εισφορές, ούτε να υπάρχει κουτί εισφορών, ούτε πολύ περισσότερο να εισφέρονται χρήματα από μικρά παιδιά.
Έχοντας λοιπόν όλα αυτά υπόψη κάποιος, όταν δει την φωτογραφία από τη "Σκοπιά" της 1ης Νοεμβρίου 2005, δεν θα πιστεύει στα μάτια του. Γιατί η φωτογραφία αυτή δείχνει ένα μικρό κορίτσι να ρίχνει χρήματα στο κουτί εισφορών – που δεν είδε η Λόρα!! – και να υπάρχει λεζάντα από πάνω που επαινεί την πράξη της, γράφοντας:«Συνεισφορές που χαροποιούν το Θεό!!»Βέβαια οι αγαπητοί Μάρτυρες του Ιεχωβά μπορεί να μας αντείπουν, πως δεν βλέπουμε καλά και πως το πρόσωπο που εικονίζεται, δεν είναι μικρό κορίτσι, αλλά .... θηλυκός πυγμαίος!Θα συμφωνήσουμε απόλυτα μαζί τους. Πράγματι πρόκειται για .....θηλυκό πυγμαίο!

"Σκοπιά" 1 Νοεμβρίου 2005, σελίδα 26: Ο θηλυκός ... πυγμαίος ρίχνει χρήματα στο "ανύπαρκτο" κουτί εισφορών, στη συγκέντρωση των Μαρτύρων του Ιεχωβά!!

ΔΩΡΕΕΣ ΣΕ ΣΚΟΠΙΑ ΑΠΟ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ
Τελικά αυτός ο Ιεχωβά της “Σκοπιάς” πολύ αχόρταγος και πολυέξοδος πρέπει να είναι, βρε παιδί μου. Γιατί όχι μόνο καταδέχεται να παίρνει το χαρτζιλίκι των μικρών παιδιών αλλά και οτιδήποτε άλλο έχει αξία. Από ποσά που μαζεύονται από εισφορές που ρίχνονται στα κουτιά εισφορών που υπάρχουν στις Αίθουσες Βασιλείας (καλέ πως δεν τα είδε η … Λόρα!, γράσο είχε στα μάτια της;), μέχρι ασφαλιστήρια ζωής, συνταξιοδοτικά προγράμματα, μετοχές, κοσμήματα, ομόλογα, ακίνητη περιουσία (η “Σκοπιά” σαν μεγαλόψυχη που είναι, αφήνει τον δωρητή να μένει μέχρι τον θάνατό του ή να παίρνει το τυχόν ενοίκιο! από το σπίτι που δώρισε), διαθήκες και καταπιστεύματα. Και το καλύτερο το αφήσαμε για το τέλος. Γιατί ο Ιεχωβά της “Σκοπιάς”, σαν μεγαλόψυχος που είναι, δέχεται και ειδικές συνεισφορές, οι οποίες αν το άτομο που τις έκανε βρεθεί σε ανάγκη, μπορεί να του επιστραφούν στις … 30 Φεβρουαρίου!
Και μην βιαστείτε να μας κατηγορήσετε πως είμαστε οι κακοί της υπόθεσης γιατί η Σκοπιά της 1ης Νοεμβρίου 2002, σελίδες 28 – 29, συμφωνεί απόλυτα μαζί μας:



“Σκοπιά” της 1ης Νοεμβρίου 2002, σελίδες 28 – 29: Δωρεές ομολόγων, μετοχών, ακίνητης περιουσίας κ.λ.π. από ΜτΙ σε Σκοπιά!

Βέβαια είναι γνωστό σχεδόν σε όλους, πως τα τεράστια ποσά που μαζεύει η Σκοπιά κάθε χρόνο κάθε άλλο παρά τα χρησιμοποιεί για να φτιάξει κάποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα (νοσοκομείο, γηροκομείο, ορφανοτροφείο κ.λ.π.).
ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ Η ΣΚΟΠΙΑ!!!Τα περισσότερα χρήματα πηγαίνουν για την αγορά όσο το δυνατόν πιο σύγχρονων εκτυπωτικών μηχανών, την ανέγερση κτιρίων που θα στεγάσουν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκτυπωτική και εκδοτική δραστηριότητα της Σκοπιάς, το μισθό των ειδικών σκαπανέων, ατόμων δηλ. της Εταιρείας που προσπαθούν να «παγιδεύσουν» καινούργια «θύματα» για την Οργάνωση τα οποία θα δουλεύουν αμισθί εφ’ όρου ζωής, πλασάροντας τα εκδοτικά προϊόντα της Σκοπιάς και ιδιαίτερα τα περιοδικά "Σκοπιά" και "Ξύπνα". Κάποια από τα χρήματα αυτά πηγαίνουν και στην ανέγερση των Αιθουσών Βασιλείας, τους τόπους δηλαδή συγκέντρωσης των Μαρτύρων του Ιεχωβά και ιδιαίτερα στις φτωχές χώρες.

Έτσι που λες παπαδιά μου. Για τους άλλους τα λέμε, όχι για μας.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Είχε ήδη γραφτεί το παραπάνω άρθρο μας, όταν έγινε ένα αξιόλογο σχόλιο από ένα τακτικό αναγνώστη του «Αντιαιρετικού», τον κ. Ιωάθαμ. Επειδή είναι αρκούντως διαφωτιστικό το παραθέτουμε, προς επίρρωση των λεγομένων μας:«Η εταιρία λοιπόν, όπως θα ξέρετε, έχει κυκλοφορήσει κάτι βιβλιαράκια για τους έφηβους, με τίτλο «Οι Νεαροί Ρωτούν 1 και 2».

Στο δεύτερο τεύχος λοιπόν, στη σελίδα 163.. συμβουλεύουν πώς να οργανώνουν και προγραμματίζουν τα παιδιά τα οικονομικά τους και τους δίνουν μία λίστα η οποία γράφει:

ΦΑΓΗΤΟ

ΡΟΥΧΑ

ΤΗΛΕΦΩΝΟ

ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ και άλλα.

Μέσα στα άλλα όμως κύριε Χρήστο, υπάρχει και άλλη μία συμβουλή η οποία λέει:

ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΕΣ

Δηλαδή, μαθαίνουν στους έφηβους νωρίς – νωρίς πως μέσα στον οικονομικό τους προϋπολογισμό πρέπει να υπολογίζουν και τα χρήματα που θα πρέπει να ακουμπάνε στην εταιρία μηνιαίως.»





ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Προσοχή! Χωρίς όνομα ή κάποιο ψευδώνυμο δεν γίνεται δημοσίευση σχολίου. Επίσης δεν πρέπει να είναι υβριστικό και άσχετο με το θέμα του άρθρου.

44 σχόλια:

Νικόλαος είπε...

Για μία ακόμα φορά πολλά συγχαρητήρια, κ. Χρήστο, για το άρθρο σας! Μα δεν υπάρχει ένα θέμα στο οποίο να μην έχει κάνει παλινωδία η Σκοπιά;

Δεν κατάλαβα όμως γιατί ασχολείστε και με τις (μη) φιλανθρωπίες της. Δεν το έχετε πάρει χαμπάρι ότι πλησιάζει ο Αρμαγεδδώνας; Αφήστε τους ανθρώπους να πεθαίνουν πριν έρθει ο «θεός»-φονιάς να τους αποτελειώσει.

Ανώνυμος είπε...

Παρακαλώ Νικόλαε, μην ειρωνεύεστε τας Γραφάς.

«Διότι, ιδού, ο Κύριος θέλει ελθεί εν πυρί, και αι άμαξαι αυτού θέλουσιν είσθαι ως ανεμοστρόβιλος, διά να αποδώση την οργήν αυτού με ορμήν και την επιτίμησιν αυτού με φλόγας πυρός.
Διότι εν πυρί Κυρίου και εν τη μαχαίρα αυτού θέλει κριθή πάσα σαρξ, και οι πεφονευμένοι του Κυρίου θέλουσιν είσθαι πολλοί...
Και από νέας σελήνης έως άλλης και από σαββάτου έως άλλου θέλει έρχεσθαι πάσα σαρξ διά να προσκυνή ενώπιόν μου, λέγει Κύριος.
Και θέλουσιν εξέλθει και ιδεί τα κώλα των ανθρώπων, οίτινες εστάθησαν παραβάται εναντίον μου διότι ο σκώληξ αυτών δεν θέλει τελευτήσει και το πυρ αυτών δεν θέλει σβεσθή και θέλουσιν είσθαι βδέλυγμα εις πάσαν σάρκα.»
Ησαΐας κεφ.66

Ιωάθαμ! είπε...

Κύριε Χρήστο χαίρομαι που ασχοληθήκατε με αυτό το θέμα, και μου άρεσε πολύ ο τρόπος εις τον οποίον το παραθέσατε.
Συμπληρωματικά στο άρθρο σας έχω να πω κι εγώ δυο πράγματα.

1ον
Επειδή τυχαίνει να έχω φίλους μάρτυρες της Σκοπιάς, και δεν ξεχνώ ποτέ να τους τονίζω για το μίσος που σπέρνεται δια μέσω των φυλλαδίων της οργάνωσης, ένα περιστατικό που γνωρίζω έχει να κάνει και με την πρόσκληση («το Πάσχα») στην ανάμνηση. Η οποία αφού στάζει μέλι με τα γραφόμενά της, προσελκύοντας τον κόσμο, κάπου προς το τέλος γράφει: «δεν περιφέρεται δίσκος».

Αφήνει δηλαδή να καταλάβουν οι ανυποψίαστοι ενδιαφερόμενοι ή απλώς προσκεκλημένοι, πως κοιτάξτε πόσο καλοί είμαστε εμείς, δεν περιφέρουμε δίσκους όπως στις άλλες «κακές» εκκλησίες…
Και για το κουτάκι της «αγάπης» φυσικά ούτε λόγος!

2ον
Η κάθε οικογένεια μαρτύρων του Ιεχωβά μηνιαίως «ακουμπάει» ένα συγκεκριμένο ποσό στην «εκκλησία» τους για την αγορά φυλλαδίων «Σκοπιάς» και «Ξύπνα».
Τα περιοδικά δηλαδή που σε εμάς στις πόρτες μας, μας λένε πως είναι δωρεάν, οι δύστυχοι τα έχουν προπληρωμένα.
Δυστυχώς δεν κατάφερα ποτέ να μάθω πόσα χρήματα δίνουν πάνω κάτω μηνιαίως κατά την παραλαβή των περιοδικών αυτών. Σίγουρα πάντως πρόκειται για ένα πολύ σεβαστό ποσό!

Πάμε στο 3ο και τελευταίο περιστατικό που έχω να σας πω, και αφορά τα παιδιά.

Η εταιρία λοιπόν, όπως θα ξέρετε, έχει κυκλοφορήσει κάτι βιβλιαράκια για τους έφηβους, με τίτλο «Οι Νεαροί Ρωτούν 1 και 2».
Στο δεύτερο τεύχος λοιπόν, στη σελίδα 163.. συμβουλεύουν πώς να οργανώνουν και προγραμματίζουν τα παιδιά τα οικονομικά τους και τους δίνουν μία λίστα η οποία γράφει:
ΦΑΓΗΤΟ
ΡΟΥΧΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ και άλλα.

Μέσα στα άλλα όμως κύριε Χρήστο, υπάρχει και άλλη μία συμβουλή η οποία λέει:
ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΕΣ

Δηλαδή, μαθαίνουν στους έφηβους νωρίς – νωρίς πως μέσα στον οικονομικό τους προϋπολογισμό πρέπει να υπολογίζουν και τα χρήματα που θα πρέπει να ακουμπάνε στην εταιρία μηνιαίως.

Αυτά είχα να πω, ας τα διαβάζουν οι πλανεμένοι αδερφοί μας αυτά και ας τα λαβαίνουν όλα υπόψη τους.

Και πάλι συγχαρητήρια για το άρθρο σας κύριε Χρήστο καλή σας νύχτα.

Ιωάθαμ! Ο πλέον αγαπημένος των μαρτύρων του Ιεχωβά!

Χρήστος - antiairetikos είπε...

Αγαπητοί Κύριοι, Νικόλαε και Ιωάθαμ σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Άλλωστε αυτός είναι ένας από τους σκοπούς του «Αντιαιρετικού». Να ενημερώνει και να διαφωτίζει τους αναγνώστες του για τα ψεύδη και τις παλινωδίες της Σκοπιάς.
Κύριε Ιωάθαμ μου άρεσαν πολύ οι παρατηρήσεις σας και ιδιαίτερα αυτή με τους νεαρούς. Σκέπτομαι άλλωστε να το βάλω ως προσθήκη στο άρθρο μου. Ελπίζω να μην έχετε αντίρρηση. Και πάλι σας ευχαριστώ.

Μετά τιμής Χρήστος – αντιαιρετικός

Νικόλαος είπε...

Για τον ανώνυμο Μάρτυρα του Ιεχωβά.

Καταρχήν δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για τα χαρτζιλίκια των παιδιών που μαζεύει η εταιρεία Σκοπιά. Ας πάμε στο πιο πιασάρικο θέμα του Αρμαγεδδώνα. Άλλωστε 120 χρόνια αυτός ασκεί πίεση πάνω στα θύματα της Σκοπιάς, δεν είναι δα να τον προσπερνάμε έτσι.

Αν ειρωνεύτηκα τη Γραφή, σας ζητώ συγγνώμη. Εγώ είμαι αυτός που ευτέλισα τη Γραφή. Οι Προτεστάντες, οι Αντβεντιστές, οι Πεντηκοστιανοί και η Σκοπιά βεβαίως βεβαίως την τιμούν την Αγία Γραφή.

Σκοπιά 1/7/1972, σελ. 342: «Εν τούτοις ο Ιεχωβά δεν έχει αφήσει τους λαούς τού Χριστιανικού κόσμου, που οδηγούνται από τους κληρικούς, να παραμείνουν χωρίς προειδοποίηση ότι η Κοινωνία των Εθνών ήταν ένα παραποιημένο υποκατάστατο τής πραγματικής βασιλείας τού Θεού. Είχε ένα "προφήτη" για να τους προειδοποιήση. Αυτός ο "προφήτης" δεν ήταν ένας άνθρωπος, αλλά ένα σώμα ανδρών και γυναικών. Ήταν ο μικρός όμιλος των ακολούθων τού Χριστού, γνωστοί την εποχή εκείνη ως Διεθνείς Σπουδασταί τής Γραφής. Σήμερα είναι γνωστοί ως Χριστιανοί μάρτυρες τού Ιεχωβά...»

Συγγνώμη, αλλά τους ψευδοπροφήτες ποτέ δεν τους εμπιστεύτηκα για να μου ερμηνέψουν τη Γραφή. Μην μου πείτε πάλι ότι η Αποκάλυψη δεν είναι ψευδοπροφητεία, το ξέρω. (Άλλωστε Ορθόδοξη Οικουμενική Σύνοδος τη συμπεριέλαβε στην Καινή Διαθήκη και κανένας Προτεστάντης.) Αλλά στην Αποκάλυψη δεν αναφέρει τίποτα για κομουνισμούς και άλλες ψευδοπροφητείες που έχει πει η Σκοπιά κατά καιρούς στο όνομα του Θεού.

Έχω ένα ελάττωμα: εμπιστεύομαι τους θεοφόρους Πατέρες που ποτέ δεν υπερηφανεύτηκαν ότι είναι προφήτες σαν τη Σκοπιά· τα γεγονότα και τα θαύματά τους το απέδειξαν όμως. Όπως τα έργα της Σκοπιάς και οι χιλιάδες παλινωδίες της αποδεικνύουν ότι είναι ψευδοπροφήτης.

Δικαίωμά σας πάντως να εμπιστεύεστε τη Σκοπιά για να σας ερμηνεύει την Αγία Γραφή. Όταν έρθει η ώρα να πραγματοποιηθούν οι προφητείες της Αποκάλυψης πάντως, τότε κάποιοι άνθρωποι θα γελάνε με την Αγία Γραφή και ξέρετε ποιανού η επιπολαιότητα στην ερμηνεία θα φταίει. Ξέρετε ποιος ψευδοπροφήτης κουρελιάζει στα μάτια του κόσμου την Αποκάλυψη.

Ανώνυμος είπε...

«Διότι, ιδού, ο Κύριος θέλει ελθεί εν πυρί, και αι άμαξαι αυτού θέλουσιν είσθαι ως ανεμοστρόβιλος, διά να αποδώση την οργήν αυτού με ορμήν και την επιτίμησιν αυτού με φλόγας πυρός.
Διότι εν πυρί Κυρίου και εν τη μαχαίρα αυτού θέλει κριθή πάσα σαρξ, και οι πεφονευμένοι του Κυρίου θέλουσιν είσθαι πολλοί...
Και από νέας σελήνης έως άλλης και από σαββάτου έως άλλου θέλει έρχεσθαι πάσα σαρξ διά να προσκυνή ενώπιόν μου, λέγει Κύριος.
Και θέλουσιν εξέλθει και ιδεί τα κώλα των ανθρώπων, οίτινες εστάθησαν παραβάται εναντίον μου διότι ο σκώληξ αυτών δεν θέλει τελευτήσει και το πυρ αυτών δεν θέλει σβεσθή και θέλουσιν είσθαι βδέλυγμα εις πάσαν σάρκα.»
Ησαΐας κεφ.66

Το συγκεκριμένο δεν είναι από την Αποκάλυψη.

Το ότι ο Ιωάννης, που έγραψε την Αποκάλυψη, ήταν ένας κοινός αντιγραφέας (των Δανιήλ, Ησαΐα και Εζεκιήλ) είναι εύκολα διαπιστώσιμο.

Το παραπάνω απόσπασμα περί μάχαιρας, πεφονευμένων, αιωνίως σκωλικόβρωτων πτωμάτων και οργής Θεού, οι πατέρες της Εκκλησίας πώς το ερμηνεύουν; Με ποιο μαγικό τρόπο το μετατρέπουν σε κείμενο αγάπης; Πώς καταφέρνετε να βλέπετε τη λέξη οργή και να διαβάζετε αγάπη;
Τι παραισθησιογόνα παίρνετε να τα δοκιμάσω και γω;

Η Αποκάλυψη είναι κουρέλι από μόνη της. Ένας ύμνος στην εκδίκηση και τη μισαλλοδοξία. Εκτός κι αν οι λέξεις αποκτήσουν το αντίθετο ακριβώς νόημα. Να διαβάζεις εκδίκηση σφαγή καταδίκη και να καταλαβαίνεις αγάπη αγκαλίτσες φιλάκια

Νικόλαος είπε...

Καταρχήν δεν ξέρω ποιανού το μέρος παίρνετε· αφήνω τους αναγνώστες να το κρίνουν.

Δεύτερον. Ας ασχοληθούμε λίγο με τη λέξη «οργή». Δεν θα πάω μακριά· αντιγράφω από το άρθρο του κ. Χρήστου Αποφατισμός και ο... Άστεγος Θεός την αρχή του:

"Από πολύ νωρίς ο Χριστιανισμός θέλοντας να προφυλάξει την θεϊκότητα του Θεού από τις ειδωλολατρικές και ανθρωπομορφικές αντιλήψεις, εισήγαγε στην θεολογία του, την έννοια του αποφατισμού. Ήδη τα πρώτα σπέρματά του τα ανιχνεύουμε στην Καινή Διαθήκη. Γράφει λοιπόν ο Παύλος στην προς Ρωμαίους επιστολή του αναφερόμενος στην δικαιοσύνη του Θεού απέναντι στους ασεβείς ανθρώπους: «Μήπως είναι άδικος ο Θεός, όταν επιφέρει την οργή; Κατά ανθρώπινο τρόπο μιλώ» επιστολή προς Ρωμαίους κεφάλαιο 3, στίχος 5."

Δεν μπορείς να καταλογίσεις στον Θεό της Αγάπης οργή. Εμείς ορισμένες φορές ―και σε παραδείγματα από τη ζωή μας― κρίνουμε τις επεμβάσεις Του, δίνοντας Του ανθρωπόμορφα χαρακτηριστικά. Λέμε π.χ. «ο Θεός οργίστηκε με αυτόν τον αμαρτωλό και του έστειλε την τάδε αρρώστια». Κρίνουμε δηλαδή τα πράγματα με τη δικιά μας κακία και ξεχνάμε ότι πολλά πράγματα ο Θεός τα κάνει από αγάπη και για παιδευτικούς λόγους.

Τρίτον. Το είδα ότι αναφέρεστε στον Ησαΐα και όχι στην Αποκάλυψη. Εγώ λέω να μην ασχοληθούμε με το τι λένε οι Πατέρες για το θέμα, αλλά να δούμε τι λέει και ο Ίδιος ο Κύριος σχετικά με τις μάχαιρες και τις «σφαγές»:

μη νομίσητε ότι ήλθον βαλείν ειρήνην επί την γην· ουκ ήλθον βαλείν ειρήνην αλλά μάχαιραν. (Ματθ. ι' 34)

Είδατε λοιπόν, που παρόμοια πράγματα λέει και ο Χριστός; Επειδή είπε δηλαδή αυτό το πράγμα ο Χριστός θα πούμε βλάσφημα εμείς ότι είναι φονιάς, όπως κάνει η Σκοπιά; Δεν χρειάζεται να διαβάσετε κανέναν Πατέρα για να μου απαντήσετε.

Όταν λοιπόν εκλογικεύουμε τη Γραφή, μην περιμένουμε να βγάλουμε εύκολα άκρη. Εδώ η Σκοπιά τόσες παλινωδίες έχει κάνει, δεν θα κάνουμε εμείς;

Ανώνυμος είπε...

Μα δεν είπα ότι ο Χριστός λέει διαφορετικά πράγματα. Τα ίδια λέει:
«Πλην τους εχθρούς μου εκείνους, οίτινες δεν με ηθέλησαν να βασιλεύσω επ' αυτούς, φέρετε εδώ και κατασφάξατε έμπροσθέν μου.»
Λουκάς 19:27

Ο Παύλος δηλαδή εδώ: «όταν ο Κύριος Ιησούς αποκαλυφθή απ' ουρανού μετά των αγγέλων της δυνάμεως αυτού εν πυρί φλογός, κάμνων εκδίκησιν εις τους μη γνωρίζοντας Θεόν και εις τους μη υπακούοντας εις το ευαγγέλιον του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, οίτινες θέλουσι τιμωρηθή με όλεθρον αιώνιον»
Θεσσαλονικείς Β’ 1:7-9
όταν λέει εκδίκησιν δεν εννοεί εκδίκηση αλλά κάτι άλλο;

Οι ερμηνείες που λέτε εσείς δεν έχουν καμία σχέση με το αρχικό κείμενο. Δόθηκαν εκ των υστέρων ώστε να προσαρμοστεί η χριστιανική διδασκαλία στην εξελισσόμενη κοινωνία. Κρίθηκαν απαραίτητες όταν ο Θεός ως εκδικητής δεν ήταν πλέον και τόσο αποδεκτός από το ποίμνιον και φάνταζε παιδαριώδης από θεολογικής απόψεως. Αλίμονο αν η αντίληξη περί θεού παρέμενε η ίδια από την εποχή της πρωτόγονης νομαδικής ζωής των λαών της Παλαιστίνης. Φτιάξτε όμως δικά σας κείμενα και μην μετατρέπετε το μαύρο σε άσπρο.

Ιωάθαμ! είπε...

Κύριε Χρήστο καλησπέρα.
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνατε, το να δημοσιεύσετε δηλαδή δικό μου σχόλιο προσθέτοντάς το στο άρθρο σας.
Και βέβαια δεν έχω καμία αντίρρηση, όταν εσείς κρίνετε πως αυτά που έγραψα είναι αξιόλογα.

Ο Θεός να σας έχει καλά, και καλή συνέχεια στον αγώνα που δίνετε!

Ιωάθαμ! Ο πλέον αγαπημένος των μαρτύρων του Ιεχωβά!

Νικόλαος είπε...

"Μα δεν είπα ότι ο Χριστός λέει διαφορετικά πράγματα. Τα ίδια λέει:
«Πλην τους εχθρούς μου εκείνους, οίτινες δεν με ηθέλησαν να βασιλεύσω επ' αυτούς, φέρετε εδώ και κατασφάξατε έμπροσθέν μου.»
Λουκάς 19:27"



Εντάξει, αν παίρνουμε και τις παραβολές κατά γράμμα, τι να πω;


"Ο Παύλος δηλαδή εδώ: «όταν ο Κύριος Ιησούς αποκαλυφθή απ' ουρανού μετά των αγγέλων της δυνάμεως αυτού εν πυρί φλογός, κάμνων εκδίκησιν εις τους μη γνωρίζοντας Θεόν και εις τους μη υπακούοντας εις το ευαγγέλιον του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, οίτινες θέλουσι τιμωρηθή με όλεθρον αιώνιον»
Θεσσαλονικείς Β’ 1:7-9
όταν λέει
εκδίκησιν δεν εννοεί εκδίκηση αλλά κάτι άλλο;"


Αφού κάνετε κατά γράμμα μελέτη της Αγίας Γραφής, εκδίκηση σημαίνει εκδίκηση, τι να πω και εγώ; Να σας χαλάσω το χατίρι; Μόνο που αν είμαστε τόσο «σχολαστικοί» στη μελέτη μας και δεν χρησιμοποιούμε στοιχεία, όπως π.χ. το απόσπασμα του κ. Χρήστου που έγραψα στο προηγούμενο σχόλιό μου, θα καταντήσουμε σαν τους «σχολαστικούς» Προτεστάντες: σαν ένα από τα χιλιάδες κουρέλια των Προτεσταντών, που όλα τους ισχυρίζονται πως ερμηνεύουν τη Γραφή μέσω του Πνεύματος και όλα την ερμηνεύουν διαφορετικά. Και γιατί την έπαθαν έτσι; Γιατί πολύ απλά τους φάνηκε «λίγη» η Ορθόδοξη θεολογία η οποία λέει ότι ο Θεός είναι ακατάληπτος (με την ανθρώπινη λογική), αλλά όμως μεθεκτός (δηλαδή μπορούμε να «μεθήσουμε» από Αυτόν, μπορούμε να Τον προσεγγίσουμε βιωματικά ―και όχι μόνο μέσα από «σχολαστικές» μελέτες).

Όσον αφορά το πυρ στο οποίο αναφέρονται πολλά από τα χωρία που παραθέτετε δεν είναι τίποτα άλλο παρά το φως της δόξας του Κυρίου. Άλλοι το βλέπουν σαν φως και άλλοι σαν φωτιά (όσο μπορούμε να τα περιγράψουμε με ανθρώπινους όρους). Η δόξα ενός προσώπου που αγαπάμε και σεβόμαστε είναι όντως φως, ενώ αν δοξάζεται ένα πρόσωπο το οποίο δεν θέλουμε ούτε να βλέπουμε, ε τότε αυτό είναι «ράπισμα» στα μούτρα μας. Η κατάθλιψη όσων είναι συνειδητά μακριά από τον Θεό είναι ορατή και αυτή τη στιγμή που μιλάμε.


"Οι ερμηνείες που λέτε εσείς δεν έχουν καμία σχέση με το αρχικό κείμενο. Δόθηκαν εκ των υστέρων ώστε να προσαρμοστεί η χριστιανική διδασκαλία στην εξελισσόμενη κοινωνία."


Εσείς το λέτε αυτό. Οι Πατέρες έχουν μία συνέπεια στην ερμηνεία της Γραφής (που αποτυπώνεται και μέσα από τις αποφάσεις των Οικουμενικών Συνόδων) και η παλινωδία δεν είναι στοιχείο της Ορθοδοξίας. Τώρα, αν η δική μας μελέτη δεν συμφωνεί με την Ιερά Παράδοση, είναι δικό μας πρόβλημα. Άλλωστε και ο ίδιος ο Απόστολος Παύλος μέσα από τη Γραφή μάς έχει προειδοποιήσει:

[Ο Θεός] ο οποίος μας έκανε ικανούς να γίνουμε υπηρέτες νέας διαθήκης, όχι του γράμματος, αλλά του Πνεύματος· διότι το γράμμα αποκτέννει, το δε Πνεύμα ζωοποιεί. (Β' Κορ. γ' 6)

Ανώνυμος είπε...

Διότι τούτο εξεύρετε, ότι πας πόρνος ή ακάθαρτος ή πλεονέκτης, όστις είναι ειδωλολάτρης, δεν έχει κληρονομίαν εν τη βασιλεία του Χριστού και Θεού. Μηδείς ας μη σας απατά με ματαίους λόγους επειδή διά ταύτα έρχεται η οργή του Θεού επί τους υιούς της απειθείας.
Εφεσίους 5:5-6

Ποιοί ήταν πόρνοι κατά τον Παύλο; Ποιοι ήταν μοιχοί κατά τον Χριστό;
Αυτοί εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένοι από τη βασιλεία του Θεού; H οργή του Θεού, θα έρθει επί των υιών της απειθείας;

Δεν αμφιβάλλω πως κυρίως οι θεολόγοι της εποχής μας και όχι τόσο οι πατέρες της Εκκλησίας ή οι οικουμενικές σύνοδοι, έχουν εξωρραΐσει τον φοβερό και τρομερό Θεό που αφού αποκτείνη, έχει εξουσίαν να ρίψη εις την γέενναν. Λουκά 12:5. Έχουν καταφέρει να μην φαντάζει και τόσο τρομακτικός αυτός για τον οποίο ο Παύλος έγραφε φοβερόν το εμπεσείν εις χείρας Θεού ζώντος.

«Εκείνος δε ο δούλος, όστις γνωρίσας το θέλημα του κυρίου αυτού δεν ητοίμασεν ουδέ έκαμε κατά το θέλημα αυτού, θέλει δαρθή πολύ, όστις όμως μη γνωρίσας έπραξεν άξια δαρμών, θέλει δαρθή ολίγον»
Λουκάς 12:47-48

«Τους καιρούς λοιπόν της αγνοίας παραβλέψας ο Θεός, τώρα παραγγέλλει εις πάντας τους ανθρώπους πανταχού να μετανοώσι»
Πράξεις 17:30

Τελικά, αυτοί που δεν γνώριζαν, θα δαρθούν ολίγον ή καθόλου; Διότι διακρίνω μια ασυμφωνία στα παραπάνω.

Νικόλαος: Άλλοι το βλέπουν σαν φως και άλλοι σαν φωτιά (όσο μπορούμε να τα περιγράψουμε με ανθρώπινους όρους).

Εκεί που λέει «δαρθή» θέλετε να μας πείσετε πως εννοεί αυτομαστίγωμα;

Νικόλαος είπε...

"Δεν αμφιβάλλω πως κυρίως οι θεολόγοι της εποχής μας και όχι τόσο οι πατέρες της Εκκλησίας ή οι οικουμενικές σύνοδοι, έχουν εξωρραΐσει τον φοβερό και τρομερό Θεό που αφού αποκτείνη, έχει εξουσίαν να ρίψη εις την γέενναν. Λουκά 12:5. Έχουν καταφέρει να μην φαντάζει και τόσο τρομακτικός αυτός για τον οποίο ο Παύλος έγραφε φοβερόν το εμπεσείν εις χείρας Θεού ζώντος."


Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς και δεκάδες άλλοι Πατέρες δεν νομίζω ότι ανήκουν στην εποχή μας! Ωστόσο οι (σχετικά) απλές θέσεις των θεμελιωτών της Ορθόδοξης θεολογίας, είναι αποστομωτικές απέναντι στον σχολαστικισμό και το δικανικό πνεύμα της Δύσης (και του Μπρούκλιν), από τις πρώτες στιγμές που αυτή απομακρύνθηκε από την Εκκλησία.


"Εκεί που λέει «δαρθή» θέλετε να μας πείσετε πως εννοεί αυτομαστίγωμα;"


Πάντως το να πούμε ότι ο Θεός της Αγάπης ―ο Οποίος ανέχθηκε να Τον σταυρώσουμε―, θα πάρει (κυριολεκτικά!) μία βέργα και θα μας κυνηγάει, νομίζω ότι είναι ένα σύντομο ανέκδοτο.

Από την άλλη, μην ξεχνάμε ότι ο Χριστός που πήρε τη μορφή «δούλου», το έκανε αυτό για να μην εκβιάσει την πίστη μας στο πρόσωπό Του. Δεν έχει έρθει η ώρα ακόμα να εμφανιστεί μέσα στη δόξα Του. Αν εμφανιζόταν εξ αρχής ως δοξασμένος βασιλιάς ―όπως Τον περίμεναν οι Ιουδαίοι―, θα Τον βλέπαμε όπως βλέπαμε τους γονείς μας όταν ήμασταν μικρά παιδιά: με φόβο και αυθόρμητο σεβασμό. Όμως ο Κύριος ήρθε και μας μίλησε σαν ίσο προς ίσο. Το έκανε αυτό για να μην Τον κοιτάμε όπως τα φοβισμένα μικρά παιδιά τον γονιό τους, αλλά όπως οι έφηβοι που δεν έχουν λόγο (υποτίθεται) να φοβούνται τον πατέρα τους.

Το ότι ο Πατέρας μας μας δίνει ορισμένες φορές παλαμιές και μας ελέγχει, αυτό δεν Τον κάνει φονιά και βασανιστή, όπως βλάσφημα διδάσκουν οι Δυτικοί «σχολαστικοί». Ούτε όμως και η υπερβολική αφοβία απέναντί Του είναι ωφέλιμη.

Ανώνυμος είπε...

Υπερασπίζεστε έναν Θεό μιας άλλης εποχής, κατώτερο των αξιών και της ηθικής του σύγχρονου ανθρώπου. Ο πατέρας που μερικές φορές δίνει παλαμιές όπως λέτε, προκειμένου να ελέγξει τα παιδιά του, θα είχε να κάνει με την κοινωνική υπηρεσία, πιθανότατα και με τον εισαγγελέα.

Ο φόβος, έστω και ο απειροελάχιστος είναι κατακριτέος ως μέσω διαπαιδαγώγησης και συμμόρφωσης.

Νικόλαος είπε...

Μιας που μιλάμε για φόβο, μου ήρθαν στο μυαλό τα λόγια του ληστή πάνω στον σταυρό προς τον άλλον ληστή.

39 Ένας από τους κρεμασμένους κακούργους τον βλασφημούσε και έλεγε «Εάν εσύ είσαι ο Χριστός, σώσε τον εαυτό σου και εμάς». 40 Αποκριθείς δε ο άλλος, τον επέπληξε και του είπε «Δεν φοβάσαι ούτε τον Θεό, αφού και συ βρίσκεσαι στην ίδια καταδίκη; 41 Και εμείς μεν δικαίως, διότι απολαμβάνουμε άξια εκείνων που κάναμε, ενώ αυτός δεν έκανε κανένα κακό». (Λουκ. κγ' 39-41)

Από το να λέμε εξυπνάδες και φιλοσοφίες ―και αναφέρομαι πρώτα και κύρια στον εαυτό μου―, καλή είναι και η σιωπή, καλός είναι και ο φόβος μερικές φορές. Δεν μας το ζήτησε ο Χριστός, πρόκειται για μία συμβουλή ενός κακούργου ληστή.

Ανώνυμος είπε...

Οφείλω να πω μπράβο στους πατέρες της Εκκλησίας που εγκαίρως ερμήνευσαν τον φόβο ως σεβασμό, ώστε να φτιασιδώσουν την εικόνα του βιβλικού μπαμπούλα Θεού. Κατανοητή η προσπάθειά τους αλλά η λέξη φόβος όταν συνοδεύεται από τη λέξη τρόμος δεν μπορεί παρά να σημαίνει φόβο.
Ας φοβηθή τον Κύριον πάσα η γη, ας τρομάξωσιν απ' αυτού πάντες οι κάτοικοι της οικουμένης.
Ψαλμοί 33:8
Δουλεύετε τον Κύριον εν φόβω και αγάλλεσθε εν τρόμω. Φιλείτε τον Υιόν, μήποτε οργισθή, και απολεσθήτε εκ της οδού, όταν εξαφθή ταχέως ο θυμός αυτού.
Ψαλμοί 2:11-12.
Το να φοβάσαι αυτόν που αγαπάς είναι εκφυλισμένο συναίσθημα. Η συνύπαρξη φόβου και αγάπης, η αγαποφοβία, σχετίζεται μόνο με έναν Θεό κατώτερο των περιστάσεων.

Μιας και αναφέρατε τον ληστή, ποιος λέει την αλήθεια και ποιος ψεύδεται; Ο Λουκάς που μας λέει για τον μετανοημένο ληστή ή Ματθαίος που ισχυρίζεται πως και οι δυο ληστές κορόιδευαν τον Χριστό;

Χρήστος - antiairetikos είπε...

Αγαπητέ Νικόλαε δημοσιεύω και εδώ το σχόλιό μου, που δημοσίευσα και στη Λιλή Ζωγράφου για να ξέρεις με ποιον συνομιλείς:

Αγαπητέ 44, ω συγγνώμη κ. Ανώνυμε ήθελα να πω, το θέμα μας δεν είναι αν είναι «ανιστόρητα και ατεκμηρίωτα τα Ευαγγέλια.» ούτε «αν ήταν ιστορικό πρόσωπο ο Ιησούς» ούτε «αν η Ανάσταση είναι ιστορικό γεγονός.»

Το θέμα μας είναι – άλλωστε με αυτό ασχολούμαι στο άρθρο μου – στο πως χρησιμοποιεί η Λ. Ζωγράφου τις πηγές της.

Επ’ αυτού έχετε να πείτε τίποτα ή όχι;

Μετά τιμής Χρήστος – αντιαιρετικός

Υ.Γ. Το ΙP σου και το vodafoenet Wireless που χρησιμοποιούσες και παλιότερα αποδεικνύουν ποιος είσαι. Άλλωστε και αυτά να μην έβλεπα η φρασεολογία του καθενός προδίδει ποιος είναι, όσα ψευδώνυμα και να χρησιμοποιήσει ή κρυφτεί πίσω από την ανωνυμία.

Νικόλαος είπε...

Φίλε μου Νο44, μην το κάνετε και εσείς σαν το αδελφό σας κ. xhomo.religiosus, poly, digiSapientia, Επαμεινώνδα.

Διχασμένες προσωπικότητας σας έχει κάνει η Σκοπιά και δεν αστειεύομαι ―δυστυχώς. Το καλό και αγαθό πρόσωπο του Κυρίου δεν μπορείτε να το συνδυάσετε με τις αιμοσταγείς διδασκαλίες της εταιρείας και τα βάζετε με την Ορθοδοξία! Εγώ πάντως σας προτείνω να επικοινωνήσουμε προσωπικά και αν μένετε κοντά στην περιοχή μου, να σας προτείνω κάποιο καλό πνευματικό να συζητήσετε πραγματικά ό,τι θέλετε μαζί του. Αν δεν θέλετε να μιλήσουμε μπορείτε να ψάξετε και μόνος σας κάποιον που να είναι πνευματικός στην περιοχή σας.

Αυτό το λέω γιατί η Ορθοδοξία είναι η μόνη θρησκεία που κρατάει μία ισορροπία στα θέματα φόβου, αγάπης κ.λπ. στα οποία αναφερθήκαμε παραπάνω. Και οι επίσκοποί της χειροτονούνται από την εποχή του Χριστού, αν αυτό έχει κάποια αξία για σας.

Τέλος, το Ευαγγέλιο είναι σωτηριολογικά αλάθητο. Δεν είναι σωστό να προτεσταντίζουμε και να λέμε ότι τα πάντα είναι γραμμένα σε αυτό. Ούτε το εν δέκατο από αυτά που δίδασκε ο Κύριος δεν είναι γραμμένα. Όσον αφορά τα λεχθέντα περί φόβου:

Οι Πατέρες λένε ότι υπάρχουν τρεις πνευματικές καταστάσεις: του δούλου, του μισθωτού και του υιού του Θεού. Το καλύτερο είναι να βρισκόμαστε στην τελευταία κατάσταση και να κάνουμε το θέλημα του Θεού, σαν να εκπληρώναμε μία επιθυμία του σαρκικού (φυσικού) μας πατέρα. Αλλά και οι άλλες δύο καταστάσεις πολλές φορές είναι καθοριστικές για τη σωτηρία μας ―γι' αυτό αναφέρονται και στην Αγία Γραφή.

Ανώνυμος είπε...

κ. Χρήστο τώωωωωωρα το διαπιστώσατε αυτό; Μπορούσατε να το γνωρίζετε από την πρώτη στιγμή. Γι αυτό και σταμάτησα να υπογράφω.
Εξ αρχής ως Athriskos θα παρέμβαινα αλλά διαπίστωσα ότι διακατέχεστε από μια ψύχωση, απο ένα σύνδρομο με τους μάρτυρες του ιεχωβά, λες και είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα και για ένα διάστημα σχολίαζα ως μάρτυρας του ιεχωβά για να σας τσιγκλήσω. Η ψύχωσή σας είναι τέτοια που ό,τι κι αν γράψω θα είμαι ένας ιεχωβάς που υποκρίνεται κάτι άλλο. Πάντως, φροντίστε να απαλλαγείτε από την ιαχωβοφοβία κι αν θέλετε να φανείτε χρήσιμος, κάντε κάτι να απαλλαγούμε από αυτή την άθλια φάρα δημοσίων υπαλλήλων, από αυτή τη λέρα νταβατζήδων που αποκαλείται "επαγγελματίες μεσίτες του Θεού".

Η «Αλληλεγγύη», η Μη Κυβερνητική Οργάνωση της Εκκλησίας της Ελλάδος που ευεργετήθηκε όσο καμία άλλη ΜΚΟ από τα κρατικά ταμεία και την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπ. Εξωτερικών, η αλλοτινή κορωνίδα της εκκλησιαστικής «φιλανθρωπίας» που από τα χέρια των ανθρώπων που την διηύθυναν «πέρασαν» σχεδόν 60 εκατομμύρια ευρώ σε διάστημα 6 χρόνων, σήμερα αναζητεί τους υπευθύνους που την χρέωσαν με περίπου 14 εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα, όπως υποστηρίζουν στελέχη της, αναζητεί νέο όνομα για να αποσυνδεθεί από το παρελθόν των σάπιων πουλερικών και των «οικονομικών αλχημειών».
Από την «Καθημερινή».

Αυτοί είστε!

Rwssel είπε...

http://rwssel.pblogs.gr/2009/07/to-biblio-krish-syneidhshs-sta-ellhnika-kef-1.html

To βιβλίο Κρίση Συνείδησης, του Ρ. ΦΡΑΝΣ (Πρώην Μέλους του Κυβερνώντος Σώματος των ΜΤΙ)

Διαδώστε το παρακαλώ!

Ανώνυμος είπε...

Εγραψα
ΩςΑνωνυμος_
"ΕΞΟΔ.17,2 ΚΑΙ ΕΛΟΙΔΟΡΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΩΥΣΕΩΣ ΛΕΓΟΝΤΕΣ ΔΟΣ ΕΙΣ ΗΜΑΣ ΥΔΩΡ ΔΙΑ ΝΑ ΠΙΩΜΕΝ ΚΑΙ ΕΙΠΕ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟΥΣ Ο ΜΩΥΣΗΣ ΔΙΑ ΤΙ ΛΟΙΔΟΡΕΙΤΕ ΚΑΤ ΕΜΟΥ ΔΙΑ ΤΙ ΠΕΙΡΑΖΕΤΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟΝ.Ομοιως στην Κ.Δ Α΄Κορινθ 10,9 μηδε εκπειράζωμεν τον Χριστόν, καθώς τινες αυτων επείρασαν, και υπο των οφεων απώλλυντο.Εδω βλεπουμε καθαρα οτι ο Γιαχβε της Π.Δ ηταν ο Χριστος.
Ανοιγοντας στο ιδιο χωριο του Αποστ.Παυλου στην Α.Γραφη της Σκοπιας διαβαζουμε << Ουτε να υποβαλλουμε σε δοκιμη τον Ιεχωβα,οπως (τον) υπεβαλαν σε δοκιμη μερικοι απ' αυτους,απλως και μονο για να αφανιστουν απο τα φιδια (Α΄ Κορ.10.9)>>.Γιατι σβησατε την λεξη Χριστος και βαλατε τη λεξη Ιεχωβα?.

Απαντηση που ελαβα από ανωνυμο ν2 ΜΤΙ.
[Το ερώτημα το θέτετε, κ. Ανώνυμε, είναι λογικό. Υπάρχουν λιγοστά εδάφια που φαίνεται να δείχνουν ότι ο Γιαχβέ της Παλαιάς Διαθήκης είναι ο Χριστός της Καινής.]


ο κ Γιωργος απαντησε

Η ΜΝΚ ΣΩΣΤΟΤΑΤΑ το μεταφράζει το εδάφιο Α Κορινθίους 10,9 με βάση το
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Westcott & Hort
Αυτόν που ονομάζει το κείμενο "κύριον" είναι ο ίδιος με τον "ολοθρευτή" (εξολοθρευτή), που λέει παρακάτω, δηλαδή τον Ιεχωβά/Γιαχβέ. Τον Ιεχωβά/Γιαχβέ πείραξαν, ο Ιεχωβά/Γιαχβέ έστειλε τα φίδια και χάθηκαν,
ο Ιεχωβά όταν γόγγυξαν τους κατέστρεψε.


Ο ανωνυμος ΑΠΑΝΤΑ .

Τοσα χρονια που χρησιμοποιουσατε την Κ.Δ του Βαμβα πριν φτιαξετε την δικη σας εσφαλμενα κυρρησατε Χριστον ως ΙΕΧΩΒΑ? Όταν γυρνουσατε από πορτα σε πορτα με την Κ.Δ του Βαμβα που γραφει Χριστον αντι Ιεχωβα ΠΟΤΕ ΛΕΓΑΤΕ ΨΕΜΜΑΤΑ ΤΟΤΕ Η ΤΩΡΑ.

Κ.Δ βαμβα,9 ΜΗΔΕ ΑΣ ΠΕΙΡΑΖΩΜΕΝ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΙΝΕΣ ΑΥΤΩΝ ΕΠΕΙΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΣΘΗΣΑΝ ΥΠΟ ΤΩΝ ΟΦΕΩΝ .

Αρχαιο Κειμενο 9 μηδε εκπειράζωμεν τον Χριστόν, καθώς τινες αυτων επείρασαν, και υπο των οφεων απώλλυντο

Μην μου αραδιαζεις λοιπον εμενα μπουρδες διοτι εσεις χρησημοποιουσατε τον Βαμβα που λεει Χριστον τοτε ενώ τωρα το αλλαξατε κατά το κειμενο Westcott Hort που λεει Κυριον για να μην φαινεται ότι ο Γιαχβε της Παλαιας είναι ο Ιησους της Κ.Δ
Οσο γιαυτα που γραφεις παρακατω κ Γιωργο
-Αυτόν που ονομάζει το κείμενο "κύριον" είναι ο ίδιος με τον "ολοθρευτή" (εξολοθρευτή), που λέει παρακάτω, δηλαδή τον Ιεχωβά/Γιαχβέ.
Τον Ιεχωβά/Γιαχβέ πείραξαν, ο Ιεχωβά/Γιαχβέ έστειλε τα φίδια και χάθηκαν,
ο Ιεχωβά όταν γόγγυξαν τους κατέστρεψε.-δικαιολογεις μονος σου πληρως την αποψη ότι ο Χριστος στην προς Κορινθιους είναι ο Γιαχβε της Παλαιας στην περιπτωση της Κ.Δ του Βαμβα που χρηιμοποιουσατε.
Υ.Γ. Μην απαντατε με κατεβατα της Σκοπιας απλως για να απαντατε διοτι τα σχολια καταγραφονται και ΜΕΝΟΥΝ εις τον αιωνα.
Αποφασιστε ποτε κηρυσσατε λανθασμενα ,πριν με τον Βαμβα που λεγατε τον Χριστο Γιαχβε η τωρα που λετε μονον τον Πατερα Γιαχβε.
Μην νομιζετε ότι θα σας απαντησω ότι κι αν πειτε διοτι ετσι μειωνω τον εαυτο μου και τον κανω βλακωτερο των βλακων. ΔΕΝ ΧΑΝΩ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΜΟΥ ΜΕ ΑΣΤΕΙΟΥΣ ΣΥΝΟΜΗΛΙΤΕΣ
Θα εισασταν σωστοι αν δεν χρηιμοποιουσατε καθολου την Κ.Δ του Βαμβα.
Χαιρετισματα στη Σκοπια που αλλαζει τους Ιεχωβα με την ΩΡΑ και σε οσους την Πιστευουν Σκεφτειτε λιγο τον Αινσταιν που ειπε ότι δυο πραγματα δεν εχουν ορια,το συμπαν και η βλακεια.Επιτρεψτε μου να προσθεσω κι ένα ακομα,Η ΑΜΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΣΚΟΠΙΑΣ.
Καληνυχτα και Ονειρα Προφητικα κ Γιωργο με πολύ νέο ΦΩΣ

Γιώργος είπε...

Έχω γράψει τα εξης για να εξηγήσω ότι
ο χρισμένος Χριστός δεν είναι ο ΜΗ χρισμένος Ιεχωβά:
Η ΜΝΚ ΣΩΣΤΟΤΑΤΑ το μεταφράζει το εδάφιο Α Κορινθίους 10,9 με βάση το
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Westcott & Hort

9 "μηδὲ ἐκπειράζωμεν τὸν κύριον, καθώς τινες αὐτῶν ἐπείρασαν καὶ ὑπὸ τῶν ὄφεων ἀπώλλυντο.
10 μηδὲ γογγύζετε, καθάπερ τινες αὐτῶν ἐγόγγυσαν καὶ ἀπώλοντο ὑπὸ τοῦ ὀλοθρευτοῦ. "

Αυτόν που ονομάζει το κείμενο "κύριον" είναι ο ίδιος με τον "ολοθρευτή" (εξολοθρευτή), που λέει παρακάτω, δηλαδή τον Ιεχωβά/Γιαχβέ.
Τον Ιεχωβά/Γιαχβέ πείραξαν,
ο Ιεχωβά/Γιαχβέ έστειλε τα φίδια και χάθηκαν,
ο Ιεχωβά όταν γόγγυξαν τους κατέστρεψε.

Συνεπώς ο απόστ. Παύλος δεν έγραψε σε καμιά περίπτωση ΕΔΩ "χριστόν".
Ούτως ή άλλως ο θεόπνευστος απόστ. Παύλος ήταν γνώστης των Εβραϊκών Γραφών από τις οποίες έκανε την παραπομπή.
Ο απόστ. Παύλος παραθέτει από το έδάφιο Δευτερονόμιο 6:16 "Δεν πρέπει να υποβάλλετε τον Ιεχωβά/Γιαχβέ τον Θεό σας σε δοκιμή"
Το εβραϊκό κείμενο αναφέρει το εβραϊκό ΓΧΒΧ, יהוה συνεπώς Ιεχωβά/Γιαχβέ.

Τον יהוה (Ιεχωβά) είχαν υποβάλει σε δοκιμή οι Ισραηλίτες.

Εξάλλου για τον Ιεχωβά Θεό πρόκειται στα εδάφια από το Δευτερονόμιο 6:13-17

"13 יהוה (Ιεχωβά) τον Θεόν σου θέλεις φοβείσθαι και αυτόν θέλεις λατρεύει και εις το όνομα αυτού θέλεις ομνύει.
14 Δεν θέλετε υπάγει κατόπιν άλλων θεών, εκ των θεών των εθνών των περικυκλούντων υμάς,
15 διότι יהוה (Ιεχωβά) ο Θεός σου είναι Θεός ζηλότυπος εν μέσω σου, διά να μη εξαφή ο θυμός יהוה (Ιεχωβά) του Θεού σου εναντίον σου και σε εξολοθρεύση από προσώπου της γης.
16 Δεν θέλετε πειράσει יהוה (Ιεχωβά) τον Θεόν σας, καθώς επειράσατε εν Μασσά.
17 Θέλετε φυλάττει επιμελώς τας εντολάς יהוה (Ιεχωβά) του Θεού υμών και τα μαρτύρια αυτού και τα διατάγματα αυτού, τα οποία προσέταξεν εις σε."

Ο απόστολος Παύλος συνεπώς παραθέτει από το εδάφιο 16 όπου γίνεται λόγος για τον ΙΕΧΩΒΑ / ΓΙΑΧΒΕ που μιλαει για τις ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΟΥ στους Ισραηλίτες, όχι για τον Χριστό που έγινε άνθρωπος σχεδόν 1500 χρόνια μετά.

Ο Ιησούς χρίστηκε ως ΧΡΙΣΤΟΣ εδώ στη γη, προηγουμένως επι ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ χρόνια ήταν γνωστός ως ο ΛΟΓΟΣ και μετά την αμαρτία των πρωτοπλάστων ως ΜΙΧΑΗΛ,
στη γη ονομάστηκε Ιησούς και Χριστός,
ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΆΛΥΨΗ γίνεται λόγος και για ΝΕΟ ΟΝΟΜΑ για τον Λόγο/Μιχαήλ/Ιησού/Χριστό.

Ώστε στο εδάφιο Α Κορινθίους 10:9 δεν γίνεται ΚΑΜΙΑ αναφορά στον 'Χριστό' επειδή χρίστηκε ΕΔΩ στη γη και ονομάστηκε Χριστός.

Γιώργος
30 Ιούλιος 2009 7:52 μμ

Έτσι δεν με ενδιαφέρει τι γράφει επ' αυτού κάποιος άλλος άγνωστος-ανώνυμος που προφανώς ΔΕΝ είναι ενημερωμένος.

Ανώνυμος είπε...

ΜΑ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΥΡΗΓΜΑΤΟΣ... Η ΑΠΑΤΩΜΑΙ?

The Most Dangerous Internetic Shark είπε...

Hello

alexia1004 είπε...

Στη Σκοπιά Μελέτης της 15ης Νοεμβρίου 2012 η Σκοπιά θυμίζει το θέμα των προσφορών στις σελίδες 8 και 9 με το άρθρο "Το περίσσευμά τους αντιστάθμισε την έλλειψη". Στη σελίδα 8 προετοιμάζει το έδαφος, καθώς αναφέρεται στις προτροπές του αποστόλου Παύλου προς τις χριστιανικές κοινότητες για τον έρανο υπέρ των δοκιμαζόμενων χριστιανών.

Και στη σελίδα 9, με τίτλο «Πώς επιλέγουν μερικοί να συνεισφέρουν για το Παγκόσμιο Έργο» απαριθμεί μερικούς πολύ συγκεκριμένους τρόπους, π.χ. μετοχές και ομόλογα, ασφαλιστήρια ζωής, χρήματα και αντικείμενα αξίας κ.α. Όχι όμως για τους φτωχούς αδερφούς, κάτι τέτοιο δεν εντόπισα πουθενά στο άρθρο, αλλά «για την υποστήριξη του έργου κηρύγματος της Βασιλείας παγκόσμια».

Με εντυπωσίασαν επίσης δύο σημεία: πρώτον ότι το άρθρο εφιστά την προσοχή στις «φορολογικές διατάξεις» και γι’αυτό, πριν ο ΜτΙ αποφασίσει τι δωρεά θα κάνει, «είναι σημαντικό» να μιλήσει με το «γραφείο τμήματος». Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά αυτό που συμπεραίνω είναι ότι η Οργάνωση, ανάλογα με τους νόμους του κάθε κράτους, καθοδηγεί τους οπαδούς της τι είδους δωρεά να κάνουν, για να πληρώσουν χαμηλότερο φόρο. Δεύτερο ότι η ακίνητη περιουσία που θα δωρηθεί πρέπει να είναι «κατάλληλη για πώληση».

alexia1004 είπε...

Επανέρχομαι στο θέμα της φιλανθρωπίας, γιατί απόψε συνάντησα ένα φίλο μου ΜτΙ (άφησα ακόμη ένα σχόλιο στο άρθρο του κυρίου Βενέτη για τη μετάγγιση αίματος εξ αφορμής αυτής της συνάντησης) και μου αφηγήθηκε ένα περιστατικό, που με σόκαρε για τις διδασκαλίες που περνάει στα μέλη της η Σκοπιά. Συγκεκριμένα, ο φίλος μου διδάσκει στις κορούλες του (4 και 3 ετών) ότι ο Θεός θέλει οι άνθρωποι να μην είναι τεμπέληδες και να εργάζονται και γι' αυτό το λόγο δεν πρέπει να δίνουμε χρήματα σε ζητιάνους! Μου έλεγε γεμάτος καμάρι ότι προχθές η κορούλα του είδε ένα ζητιάνο και φώναξε "να ζητιάνος, αλλά δε θα του δώσουμε λεφτά". Και εχθές, ο φίλος μου διάβαζε στις Παροιμίες κάτι για την εργασία και τα μυρμήγκια. Δε θυμόταν καθόλου να μου πει ούτε την παραπομπή ούτε καν τι έλεγε, κάτι που μου έκανε εντύπωση, δεδομένου πως καυχώνται για την εξαιρετική γνώση των Γραφών. Ψάχνοντας λίγο μόνη μου, ΠΙΘΑΝΟΝ αναφέρεται στην Παρομία 30:25 "οἱ μύρμηκες, οἷς μὴ ἔστιν ἰσχὺς καὶ ἑτοιμάζονται θέρους τὴν τροφήν·". Βρήκε λοιπόν αφορμή από την περικοπή των Παροιμιών να φωνάξει την κόρη του και να της δείξει "μέσα από την αγία Γραφή», πώς ο Θεός θέλει να εργαζόμαστε και όχι να είμαστε τεμπέληδες σαν τους ζητιάνους! Πραγματικά, σοκαρίστηκα για το πώς μπορούν αυτοί οι άνθρωποι όχι μόνο να είναι ανελεήμονες, αλλά να πιστεύουν ότι αυτή η στάση τους στηρίζεται στην αγία Γραφή! Πολύ θα ήθελα να τον ρωτήσω πού ακριβώς γράφει η αγία Γραφή ότι ο Χριστός πριν ελεήσει τον οποιοδήποτε, τον εξέταζε για τη μέχρι τότε ζωή του ή τον επέκρινε, αλλά συγκρατήθηκα, διότι θα ήταν μεγάλη συζήτηση.

Γιώργος είπε...

Γειά σου Αλεξία.
Σπάνια είναι τα περιστατικά στην Αγία Γραφή με ζητιάνους, προσωπικά θυμάμαι μόνο ένα αυτή τη στιγμή.
Είναι η περίπτωση που ο απόστολος Πέτρος είπε στον ανάπηρο ζητιάνο που ζητούσε ελεημοσύνη ότι δεν είχε αργύριο και χρυσό αλλά αυτό που είχε ήταν το χάρισμα θεραπείας και ο ανάπηρος θεραπεύτηκε.

Πράξεις 3:1-7
"... ἠρώτα ἐλεημοσύνην λαβεῖν. ἀτενίσας δὲ Πέτρος εἰς αὐτὸν σὺν τῷ Ἰωάννη εἶπεν· βλέψον εἰς ἡμᾶς. ὁ δὲ ἐπεῖχεν αὐτοῖς προσδοκῶν τι παρ’ αὐτῶν λαβεῖν. εἶπεν δὲ Πέτρος· ἀργύριον καὶ χρυσίον οὐχ ὑπάρχει μοι, ὃ δὲ ἔχω τοῦτο σοι δίδωμι· ἐν τῷ ὀνόματι Ἰησοῦ Χριστοῦ τοῦ Ναζωραίου περιπάτει."

Ούτε ο Πέτρος ούτε ο Ιωάννης του έδωσαν κάτι ούτε παρακάλεσαν άλλους - ως μεσολαβητές - να βοηθήσουν τον ανάπηρο ζητιάνο οικονομικά.
Αυτό το περιστατικό δεν δείχνει ότι ο Θεός ζητάει να υποστηρίζονται οικονομικά οι ζητιάνοι. Άλλωστε δεν λύνεται κανένα πρόβλημα, καθώς συνήθως τέτοια άτομα είναι συνεχώς ζητιάνοι και όχι απλώς για να ξεπεράσουν μια δύσκολη οικονομική κατάσταση.
Από την άλλη, οι Χριστιανοί τον πρώτο αιώνα αλληλοβοηθιούνταν όταν προέκυπτε ανάγκη. Αυτά τα άτομα που ζητιανεύουν δεν ανήκουν σε μια θρησκεία ώστε να τα βοηθούν "οι αδελφοί τους";

Φιλικά
Γιώργος

Νέοντας είπε...

Κύριε Γιώργο Μάρτυρα του Ιεχωβά.

Εγώ προσωπικά σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο/απάντηση στην Αλεξία που έκανες!

Ακόμα κι αν το σχόλιο της αγαπητής Αλεξίας έμοιαζε συκοφαντικό για την Οργάνωσή σας, τώρα με αυτό το σχόλιο που έκανες επιβεβαίωσες το κακό πρόσωπο της εταιρίας ''Σκοπιά'' για την οποία κοπιάζεις.

Δηλαδή σύμφωνα με τα λεγόμενά σου, οι ζητιάνοι είναι άλλης κατηγορίας άνθρωποι που ούτε ο Θεός τους δέχεται. Ο Θεός σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά σου, αναγνωρίζει ελεημοσύνη μέχρι την κατηγορία του φτωχού.

Στην κατηγορία του ζητιάνου δηλαδή όποιος βοηθήσει αμαρτάνει; Διευκρίνισέ το αυτό σε παρακαλώ.

Σε ρωτάω επειδή στην Αγία Γραφή υπάρχει ένα ''εδάφιο'' που αποδεικνύει ότι ο Θεός δέχεται για παιδιά του και τους φτωχούς αλλά και τους ζητιάνους.

''ο φτωχός και ο πένητας ας επαινούν το όνομά σου''. Ψαλμοί 74.21

Βάση ποιού εδαφίου η εταιρία σου ''ξέρασε'' από τον κόσμο τους ζητιάνους;

Πού λέει στη Γραφή να μην δίνετε ελεημοσύνη στους ζητιάνους;

Εσείς κάνετε ΜΟΝΟ όσα λέει στη Γραφή, πιστεύω λοιπόν ότι δεν δίνετε ελεημοσύνη στους ζητιάνους επειδή ως ''Σπουδαστές των Γραφών'' το βρήκατε κάπου να το λέει στη Γραφή.

Περιμένω εδάφιο!

Με εκτίμηση, Νέοντας.

Γιώργος είπε...


''ο φτωχός και ο πένητας ας επαινούν το όνομά σου''. Ψαλμοί 74.21

Νέοντα, ούτε φτωχός ούτε πένητας σημαίνει ζητιάνος.
Ο τρόπος που χρησιμοποιείται η έκφραση "ζητιάνος" φανερώνει 'μονιμότητα στη ζητιανιά'.

Ερωτήσεις:
1.
Δεν πρέπει ένας ζητιάνος να εργάζεται;
2.
Αν δεν μπορεί, ποιοί πρέπει να τον φροντίζουν;
3.
Αν δεν μπορούν ούτε οι δικοί του, δεν μπορούν οι αδελφοί του στην ίδια θρησκεία;

Γενικότερα όμως βγάζεις λάθος συμπέρασμα.
Σε μια πολυπληθή πόλη κάποιος καθόταν και κρατούσε μια ταμπέλα "ΠΕΙΝΑΩ". Πήγα και του αγόρασα ένα σάντουϊτς - πράγματι ο άνθρωπος πεινούσε, επειδή μετά έτρωγε, σηκώθηκε και έφυγε.

Σε μια άλλη περίπτωση κάποιος με παρακάλεσε να τον πάω μεχρι το διπλανό χωριό. Στο αμάξι μου διηγήθηκε ότι έψαχνε για δουλειά - ήταν από τις Σέρρες - μου είπε ότι πεινάει, πήγαμε σε ένα Παντοπωλείο και του αγόρασα ψωμί, τυρί και νερό, ζήτησε και μια μεγάλη ντομάτα, του είπα 'εντάξει'.
Βλέπεις δεν αρνήθηκα το καλό για κάποιον που πράγματι είχε ανάγκη αλλά δεν ήταν γενικά επαγγελματίας ζητιάνος.

Αλλά εσύ που έχεις γνώση από την Αγία Γραφή σίγουρα γνωρίζεις την πρόνοια στο νόμο του Μωϋσή για τους φτωχούς (κάτι που αξιοποίησε και η Ρούθ στο χωράφι του Βοόζ)
και επίσης
γνωρίζεις πως φρόντιζαν οι γνήσιοι Χριστιανοί για τους αδελφούς τους στον πρώτο αιώνα.

Εσύ και όλοι οι ορθόδοξοι φροντίζετε για τους αδελφούς σας, όσο εξαρτάται από σας;

Η θρησκεία σας τους φροντίζει;
Αν ναι, τότε γιατί εξακολουθούν να ζητιανεύουν άτομα της θρησκείας σας;
Αν όχι, μήπως δεν μπορεί ή δεν θέλει;

Γιώργος

alexia1004 είπε...

Αγαπητέ Γιώργο,

χαίρομαι που είδες το σχόλιό μου και απάντησες.

Ας δούμε την περικοπή Κατά Ματθαίον 25:34-40. Προσωπικά, την θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική, διότι ο Χριστός μιλάει για τη Δευτέρα Παρουσία Του και την Τελική Κρίση και ακριβώς σε αυτό το σημείο παρουσιάζει, ας το θέσω αρκετά απλοϊκά, τα κριτήρια με τα οποία θα κριθούμε. Τι λέει λοιπόν ο Κύριος; «τότε ἐρεῖ ὁ βασιλεὺς τοῖς ἐκ δεξιῶν αὐτοῦ· δεῦτε, οἱ εὐλογημένοι τοῦ πατρός μου,
ΚΛΗΡΟΝΟΜΉΣΑΤΕ τὴν ἡτοιμασμένην ὑμῖν βασιλείαν ἀπὸ καταβολῆς κόσμου· 35 ΕΠΕΙΝΑΣΑ ΓΑΡ καὶ ΕΔΩΚΑΤΕ ΜΟΙ ΦΑΓΕΙΝ, ΕΔΙΨΗΣΑ καὶ ΕΠΟΤΙΣΑΤΕ με, ΞΕΝΟΣ ἤμην καὶ ΣΥΝΗΓΑΓΕΤΕ με, 36 ΓΥΜΝΟΣ καὶ ΠΕΡΙΕΒΑΛΕΤΕ με, ἠσθένησα καὶ ἐπεσκέψασθέ με, ἐν ΦΥΛΑΚΗ ἤμην καὶ ΗΛΘΕΤΕ πρός με… 40 καὶ ἀποκριθεὶς ὁ βασιλεὺς ἐρεῖ αὐτοῖς· ἀμὴν λέγω ὑμῖν, ἐφʹ ὅσον ἐποιήσατε ἑνὶ τούτων ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΜΟΥ ΤΩΝ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ, ἐμοὶ ἐποιήσατε.

1)Σε αυτό το χωρίο, πού θέτει ο Χριστός κάποια, έστω και την ελάχιστη, προϋπόθεση, για να ντύσουμε, να ταΐσουμε, να συμπαρασταθούμε στους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε απόλυτη ανάγκη (και ελάχιστους αδελφούς Του, όπως ο ίδιος τους αποκαλεί), τους ΞΕΝΟΥΣ (και ΟΧΙ τους αδελφούς, που γράφεις εσύ), ακόμη και τους φυλακισμένους (ούτε καν εδώ δε θέτει κάποιο όριο, να πει π.χ. τους άδικα φυλακισμένους);
2)Στην περικοπή που παραθέτεις, είσαι σίγουρος ότι οι Απόστολοι προσπερνούν χωρίς να ελεήσουν το ζητιάνο;
3)Εκτός από την παραπομπή στην αγία Γραφή, που να γράφει να μην ελεούμε ζητιάνους, που ζήτησε ο Νέοντας, θα ήθελα σε παρακαλώ παραπομπή που να λέει ότι πρέπει να ελεούμε ΜΟΝΟ τους αδελφούς (ΥΠΟΘΕΤΩ ότι εννοείς τους ομόπιστους, αν εννοείς κάτι άλλο σε παρακαλώ διευκρίνισε). Ήδη έκανα νύξη σχετικά με αυτό το θέμα στο 1ο ερώτημά μου, θα ήθελα όμως και συγκεκριμένη παραπομπή.

Επίσης, θα μπορούσες να μου εξηγήσεις τι ακριβώς εννοείς όταν γράφεις «Αυτά τα άτομα που ζητιανεύουν δεν ανήκουν σε μια θρησκεία ώστε να τα βοηθούν "οι αδελφοί τους";». Όταν με πλησιάζει κάποιος αναγκεμένος άνθρωπος, προτείνεις να ανοίξω διάλογο μαζί του για τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις και αν δεν είναι ομόπιστός μου να του γυρνάω την πλάτη; Πού γράφει η Αγία Γραφή να ενεργούμε με αυτόν τον τρόπο;

Νέοντας είπε...

Γιώργο Μάρτυρα του Ιεχωβά.

Σου έκανα κάποια ερώτηση και περιμένω απάντηση ΜΟΝΟ μέσα από την Αγία Γραφή.

Πού λέει στη Γραφή να μην δίνετε ελεημοσύνη στους ζητιάνους;

Απάντησέ μου σε αυτό για να σου απαντήσω σε οτιδήποτε άλλο με ρωτάς.

Εσείς κάνετε ΜΟΝΟ όσα λέει στη Γραφή, πιστεύω λοιπόν ότι δεν δίνετε ελεημοσύνη στους ζητιάνους επειδή ως ''Σπουδαστές των Γραφών'' το βρήκατε κάπου να το λέει στη Γραφή.

Περιμένω απάντηση και μετά ρώτα με ό,τι θέλεις.

Αν δεν δώσεις εδάφιο για αυτή την απάνθρωπη τακτική σας, θα σημαίνει ότι οδηγός σας δεν είναι η Αγία Γραφή αλλά κάτι άλλο που μόνο εσύ και η εταιρία σου γνωρίζετε.

Περιμένω εδάφιο!

Ο Νέοντας.

Γιώργος είπε...

Εδάφια:
1.
ΠΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ Β΄ 3:10 "τουτο παρηγγελλομεν υμιν οτι ει τις ου θελει εργαζεσθαι μηδε εσθιετω"
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:
"Αυτό σας παραγγέλουμε, ότι αν κάποιος δεν θέλει να εργάζεται, τότε ούτε να τρώει"

Εδώ πρόκειται για μια ξεκάθαρη οδηγία: Και ο ζητιάνος που δεν εργάζεται δεν δικαιούται ούτε να τρώει.

Επίσης
2:
Β' Θεσσαλονικείς 4:10-12
"παρακαλοῦμεν δὲ ὑμᾶς, ἀδελφοί, ... ἐργάζεσθαι ταῖς χερσὶν ὑμῶν καθὼς ὑμῖν παρηγγείλαμεν, ἵνα περιπατῆτε εὐσχημόνως πρὸς τοὺς ἔξω καὶ μηδενὸς χρείαν ἔχητε."

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: "Σας παρακαλούμε αδελφοί... με τα χέρια σας όπως σας παραγγείλαμε για να περπατάτε με καλό τρόπο προς τους έξω και για να μην έχετε ανάγκη από κανένα πράγμα"

Ξεκάθαρες είναι λοιπόν οι θεόπνευστες οδηγίες με βάση τα αναφερόμενα εδάφια.

Κανένας Χριστιανός δεν μπορεί να είναι ζητιάνος, ενώ μπορεί να εργάζεται. Η αναφορά όποιος δεν εργάζεται ούτε να τρώει, δείχνει ξεκάθαρα, πως πρέπει να ενεργούν οι Χριτιανοί απέναντι σε όσους δεν θέλουν να εργάζονται.

Γιώργος

Νέοντας είπε...

Γιώργο Μάρτυρα του Ιεχωβά.

Ο Χριστός και η Παναγία!!!

Είναι ντροπή να παίρνεις τέτοια εδάφια από την Αγία Γραφή και να τα ''κακοποιείς'' με αυτό τον τρόπο.

Τα εδάφια που αναφέρεις, δεν λένε τίποτα για ζητιάνους.

Τα εδάφια που σου έδωσαν από την εταιρία σου για να απαντήσεις αυτό που σε ρώτησα, μιλάνε προφανώς για άνεργους, ή τεμπέληδες από επιλογή.

Εγώ δεν είδα πουθενά στα εδάφια που παρέθεσες τη λέξη ζητιάνος.

Χρησιμοποιείς τα εδάφια αυτά για να δώσεις το νόημα που θα ήθελες να έχουν.

Στη Γραφή εγώ τουλάχιστον δεν έχω δει πουθενά να λέει να μην δίνουμε ελεημοσύνη σε ζητιάνους.

Παραδέχομαι ότι υπάρχουν ζητιάνοι που το έχουν κάνει επάγγελμα κι έχουμε ακούσει περιπτώσεις ζητιάνοι να έχουν περιουσίες.

Όμως δεν είναι όλοι οι άνθρωποι το ίδιο.

Σου εύχομαι να μην σε αξιώσει ο Θεός να φτάσεις ποτέ στο σημείο να χρειαστεί να απλώσεις το χεράκι σου για ελεημοσύνη.

Υπάρχουν και άνθρωποι που λόγω ανικανότητας να εργαστούν δεν τους δέχεται κανείς στην δουλειά, και ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ να απλώσει το χεράκι του και να ζητήσει ελεημοσύνη.

Η εταιρία για την οποία εργάζεσαι είναι ότι το χειρότερο έχω γνωρίσει ποτέ στη ζωή μου.

Σε ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια που έκανες και τα εδάφια που έφερες για να αποδείξεις κι από πάνω την απάνθρωπη αυτή συμπεριφορά σας!

Θα τα χρειαστώ σίγουρα!

Να χαίρεστε τη ΄΄μεγάλη΄΄ σας καρδιά.

Ο Νέοντας.

Ανώνυμος είπε...

Γιώργο ΜτΙ, θέλω να σου πω κάτι.
Αν ένα άνθρωπος ζητιάνος χτυπήσει την πόρτα του σπιτιού μου και θέλει να το βοηθήσω οικονομικά το απαγορεύει η Αγ. Γραφή;
Θα σε αναφέρω κάποια Αγιογραφικά χωρία τα οποία να μου απαντήσεις.
Παροιμ. ΙΘ’ 17 (Ο’) Β’ Κορ. Θ’ 6-7. Ματθ. ΣΤ’ 3-4.


GEORGIOS O.X.

alexia1004 είπε...

Γιώργο καλησπέρα,

Το χωρίο που μας παραπέμπεις από την Β' προς Θεσσαλονικείς αναφέρεται ξεκάθαρα σε όσους δε θέλουν να εργάζονται. Το χωρίο από την Α'Θεσσαλονικείς αποτελεί μέρος των οδηγιών συμπεριφοράς (ας χρησιμοποιήσω αυτόν τον απλό όρο) του Αποστόλου προς τους Χριστιανούς. Αρκεί μια απλή ανάγνωση για να το καταλάβει κανείς αυτό. Δεν έχουν καμία σχέση αυτά τα χωρία με την ελεημοσύνη προς τους ζητιάνους (όπως πολύ σωστά παρατήρησε ο Νέοντας).

Σου θυμίζω ότι σου έχω θέσει κι εγώ 2-3 ερωτήσεις και σε σχέση με την περικοπή Κατά Ματθαίον 25:34-40.

Γιώργος είπε...

καλησπέρα!

Νομίζω πως εξέθεσα την άποψή μου για το θέμα αυτό.
Θεωρώ ότι
η υπηρεσία ενός Χριστιανού είναι
να υπακούει σε οδηγίες και εντολές
που υπάρχουν στην Αγία Γραφή και ιδαίτερα στην Καινή Διαθήκη
που περιέχει τις εντολές του Χριστού.
Ένας ο οποίος δέχεται τον εαυτό του ως ακόλουθο του Χριστού -
επειδή αυτό σημαίνει Χριστιανός -
δεν έχει παρά να διερωτηθεί
ποιές εντολές του Χριστού ισχύουν για τον ίδιο.

Γιώργος

Γιώργος είπε...

Αλεξία
αν θα ήθελες μπορείς να μου υπενθυμίσεις τις ερωτήσεις σου σχετικά με το Ματθαίος 25:34-40.
Δεν νομίζω να σου είναι τόσο δύσκολο

Ευχαριστώ!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Γιώργο,

Διαβάζοντας τα σχόλιά σου μου δημιουργήθηκαν ορισμένες απορίες.

Λες ότι πρέπει να ακολουθούμε τις εντολές του Κυρίου. Κατά τη γνώμη σου η φιλανθρωπία δεν περιλαμβάνεται σε αυτές;

Στο Πράξεις 3:1-7 που αναφέρεις, θεωρείς ότι η θεραπεία του ασθενούς από τους αποστόλους δεν ήταν ελεημοσύνη; Ή μήπως ήταν κατώτερης αξίας από τα χρήματα που δεν του έδωσαν;

Ρωτάς επίσης γιατί η εάν Εκκλησία βοηθά τους ζητιάνους αυτοί εξακολουθούν να ζητιανεύουν. Μήπως γιατί ακόμα και με τη βοήθεια της Εκκλησίας οι άνθρωποι αυτοί εξακολουθούν να έχουν ανάγκη;

Τέλος, λες πως βοηθάς ανθρώπους σε ανάγκη, και μπράβο σου γι' αυτό. Γιατί όμως δεν κάνει το ίδιο και η "Σκοπιά";

Φιλικά,
Αγωνιστής.
-------------------------------------

Αγαπητή Αλεξία,

Αναφέρεις σε σχόλιό σου το εδάφιο Κατά Ματθαίον 25:34-40. Εάν τυχόν δεν το έχεις υπόψη σου, η "Σκοπιά" θεωρεί ότι οι "ελάχιστοι αδελφοί" είναι οι αρχηγοί της οργάνωσης, και πως όποιος δεν τους βοηθάει (με χρήματα, περιουσιακά στοιχεία, άμισθη εργασία κλπ) ανήκει στα ερίφια της παραβολής.
Είναι προφανές ότι η εταιρία επιθυμεί να συγκεντρώσει και την τελευταία δεκάρα από τους οπαδούς της.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Αλεξία Κρηνίτη είπε...

Χριστός ετέχθη! Χρόνια πολλά και ευλογημένα.

Αγωνιστή,
σε ευχαριστώ για τη διευκρίνησή σου. Όταν έγραφα το σχόλιο, δεν ήξερα την ερμηνεία της Σκοπιάς. Την έμαθα φέτος το καλοκαίρι, όταν την άκουσα στη διεθνή τους συνελεύση. Έχεις αφήσει κάποια σχόλια στο σχετικό άρθρο που έγραψα, ίσως να το έχεις διαβάσει κιόλας το άρθρο. Αν όχι, ιδού το σχετικό απόσπασμα:

"...θέμα μιας ομιλίας ήταν η φράση του Χριστού «…ελάτε, οι ευλογημένοι από τον Πατέρα μου, κληρονομήσατε τη βασιλεία…» (Ματθ. 25, 34). Χωρίς ο ομιλητής να διαβάσει ολόκληρη την περικοπή, δίνει απλά μια περίληψη του τι είπε ο Χριστός και λέει χαρακτηριστικά: «Μήπως εδώ ο Ιησούς αναφέρεται σε κάποια φιλάνθρωπη πράξη; Όχι, βέβαια! Πού αναφέρεται; Μα φυσικά, στους 144.000 χρισμένους αδελφούς του» ! Πώς προέκυψε αυτό το συμπέρασμα, κανείς δεν φάνηκε να αναρωτιέται...."

Γιώργος είπε...

αγαπητέ αγωνιστή, γράφεις
Στο Πράξεις 3:1-7 που αναφέρεις, θεωρείς ότι η θεραπεία του ασθενούς από τους αποστόλους δεν ήταν ελεημοσύνη; Ή μήπως ήταν κατώτερης αξίας από τα χρήματα που δεν του έδωσαν;

Η θεραπεία του ασθενούς από τους αποστόλους δεν ήταν κατώτερης αξίας από τα χρήματα που δεν του έδωσαν,
αλλά δημιούργησαν ένα πρότυπο συμπεριφοράς ως αρχή σε παρόμοιες περιπτώσεις, ήτοι :
" Όχι χρήματα, αλλά πνευματική θεραπεία (που μετράει περισσότερο), εφόσον η κατά γράμμα θεραπεία δεν είναι δυνατή."
φιλικά
Γιώργος

ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...

Αγαπητέ Γιώργο, γράφεις ότι η πνευματική θεραπεία είναι αυτή που μετράει περισσότερο και όχι τα χρήματα της ελεημοσύνης, αλλά εμείς δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως μπορείς να δώσεις πνευματική ελεημοσύνη σε κάποιον που πεθαίνει από την πείνα.

Φιλικότατα.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Γιώργο,

Η πωευματική βοήθεια μπορεί να είναι σημαντικότερη από την υλική, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα περιοριστούμε μόνο σε αυτήν. Μπορούμε να κυρήττουμε και παράλληλα να είμαστε ελεήμονες.

Οι απόστολοι δεν έθεσαν κανένα πρότυπο συμπεριφοράς. Απλά πρόσφεραν αυτό που είχαν. Δεν αρνήθηκαν να δώσουν υλική βοήθεια, απλά δεν είχαν να προσφέρουν κάτι.

Παραδείγματα προσφοράς υλικής βοήθειας υπάρχουν πολλά στην Αγία Γραφή. Ένα από τα πιο γνωστα είναι και το παράδειγμα της Ταβιθά, η οποία ήταν γνωστή για τα αγαθά εργα και τις ελεημοσύνες της (Πράξεις Θ' 36-41).

Καταλαβαίνεις, λοιπόν, ότι μπορεί κανεις να προσφέρει πνευματική και υλική βοήθεια ταυτόχρονα. Το ερώτημα είναι γιατι η εταιρία "Σκοπιά" επιλέγει να μην το κάνει;

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Γιώργος είπε...

Από την περίοδο της κατοχής στην Ελλάδα, μςτά το 2. παγκόσμιο πόλεμο, κανένας δεν πέθανε από την πείνα.
Θα αναφερθώ σε δυο περιπτώσεις που έζησα ο ίδιος.
Είμασταν σε κεντρικό δρόμο, κάνοντας επισκέψεις σε Έλληνες στη Γερμανία. Κάποιος ξένος κατάλαβε ότι είμασταν Μάρτυρες του Ιεχωβά, μας πλησίασε, ήξερε και μερικές ελληνικές λέξεις, αρχίσαμε συζήτηση. Αφού κράτησε τα περιοδικά Σκοπιά και Ξύπνα στα γερμανικά, μας λέει¨ξέρετε, μένω εδώ κοντά στον πατέρα μου και έρχομαι από τη Ζυρίχη και επειδή τα χρήματα απο τη Ζυρίχη μέσω τράπεζας δεν έφτασαν ακόμα χρειάζομαι 10 Ευρώ, σας παρακαλώ αν μπορείτε να μου δώσετε και θα τα επιστρέψω μόλις πάρω χρήματα, την Παρασκευή που έρχεται" (Τετάρτη ήταν η μέρα εκείνη πριν μία εβδομάδα, ακριβώς πριν 6 μέρες) , μας είπε και τη διεύθυνση που έμενε εκει κοντά ο πατέρας του.
Του λέω, δεν έχω μαζί μου χρήματα γράψε το τηλέφωνο και να μιλήσουμε τηλεφωνικά να δούμε τι μπορεί να γίνει.
Πήρε τηλέφωνο την Πέμπτη, ζήτησε 20 Ευρώ (διπλασίασε το αρχικό ποσό που είχε ζητήσει) και όταν τον ρώτησα τι τα θέλει, είπε πρώτα για να αγοράσει τσιγάρα, μετά (καθώς του είπα ότι δεν είναι αυτό κάτι το απολύτως αναγκαίο) είπε για εισιτήριο για να πάει σε κάποιον γνωστό του σε άλλη πόλη. Αυτό έγινε αφού εγώ του είπα πρώτα να του πάρω μια σακούλα με τρόφιμα που χρειαζόταν και αυτός είχε αρνηθεί λέγοντας ότι ήθελε λεφτά.
Κατάλαβα ότι ο άνθρωπος κορόϊδευε.
Δήθεν την επόμενη μέρα θα μας έδινε πίσω τα 20 ευρώ. Αν είναι δυνατόν, για μια μέρα να ζητάει 20 ευρώ για να τα δώσει πίσω την επομένη, χωρίς να τα θέλει για φαγητό ή για να μη πεινάει και τη μια να λέει ότι τα ήθελε για τσιγάρα και την άλλη για εισιτήριο.
Στη δεύτερη περίπτωση, πάλι κάποιος μας είχε πλησιάσει, μιλήσαμε και μας είπε ότι έμεινε από βενζίνη το αυτοκίνητο και δεν είχε την κάρτα της τράπεζας μαζί του για να βγάλει λεφτά για να επιστρέψει στο σπίτι του. Του δώσαμε 2 ευρώ, φύγαμε και μετά γυρνώντας το κεφάλι τον βλέπουμε από λίγο μακριά να κάνει το ίδιο και με άλλους.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Οι πιο πολλοί ζητιάνοι ή που κάνουν δήθεν ότι χρειάζονται λεφτα είναι ή ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ή βρίσκουν τρόπους να εκμεταλλεύονται τους άλλους.

Από την άλλη πάντα υπάρχει η προθυμία να βοηθιούνται άτομα και οικογένειες σε περιπτώσεις καταστροφών ή άλλων απρόβλεπτων, καταστάσεων και αυτό το κάνουν και οι Μάρτυρες του Ιεχωβά όσο μπορούν.
φιλικά
Γιώργος

ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...

Αγαπητέ Γιώργο,

Μάλλον δεν παρακολουθείς τα δρώμενα εδώ στην Ελλάδα για να λες ότι μετά τον Β.Π.Π
κανένας δεν πέθανε από την πείνα εδώ στην Ελλάδα. Τον τελευταίο καιρό της κρίσης και των μνημονίων έχουν πεθάνει από την πείνα αρκετοί Έλληνες, ενω ουκ ολίγες φορές, παιδιά έχουν λιποθυμήσει και μεταφερθεί στα νοσοκομεία λόγω της πείνας.

Η ορθόδοξη εκκλησία έχει ξεκινήσει σε κάθε γειτονιά σε όλη την Ελλάδα να χορηγεί συσσίτια και ατέλειωτες είναι οι ουρές.

Ταϊζει ακόμα και πρώην εφοπλιστές. Αυτά αγαπητέ Γιώργο δεν είναι μηνύματα για ναυτιλομένους, είναι η σκληρή πραγματικότητα και τώρα επι της ουσίας.

Με την απάντηση σου μας προτείνεις να μη δώσουμε μια μικρή βοήθεια, σε μια ρακένδυτη γριούλα που είναι στο φανάρι με απλωμένο χέρι, αλλά να την παρακολουθήσουμε με στιλ Σέρλοκ Χόλμς, για να δούμε εαν κοιμάται επάνω σε ένα στρώμα, γεμάτο με πενηντόευρα.

Ε όχι αγαπητέ, η ελεημοσύνη έχει να κάνει με αυτό που βλέπω και όχι με αυτό που υποψιάζομαι.
Όταν δίνετε χρήματα για τους Μάρτυρες του Ιεχωβά που έχουν υποστεί ζημιές από φυσικές καταστροφές, σεισμούς, πλημμύρες κ.τ.λ που ξέρετε ότι όλα τα χρήματα που στέλνετε θα πάνε στους παθόντες;

Διάβασα σε ένα τεύχος της Σκοπιάς ή του Ξύπνα δεν θυμάμαι ακριβώς, το εξής: Τι ωραίο παράδειγμα έδωσε ένας οκτάχρονος μικρός του οποίου το σπίτι γκρεμίστηκε από τον σεισμό της Αϊτής.
Ο οκτάχρονος μικρός Μάρτυρας του Ιεχωβά είχε ένα και μοναδικό δολάριο και παρότι ήταν ξυπόλητος και πεινασμένος εντούτοις το έριξε μέσα στο κουτί στην Εκκλησία των Μαρτύρων του Ιεχωβά, αντί να αγοράσει κάτι για να φάει. Αντί η Οργάνωση ναι μεν να εκθειάσει την πράξη του για το ανιδιοτελές της μέγεθος και να αναφέρει ότι ναι μεν πήραμε το δολάριο του μικρού, εντούτοις όμως εμείς του στείλαμε εκατό δολάρια τουλάχιστον πίσω, ουδέν αναφέρθει περί αυτού.

Όπως βλέπεις λοιπόν αγαπητέ Γιώργο, πιο πολλές είναι οι τρύπες που ανοίγονται, από αυτές που κλείνουν στην φιλανθρωπία της Οργάνωσης.

Θα γνωρίζεις επίσης για την υποχρεωτική φιλανθρωπία στην οποία υποχρεώνει η Οργάνωση τα μέλη της.
Ζητάει να της αποδώσουν περιουσιακά στοιχεία, ομόλογα, καθώς και μετοχές οι οποίες έχουν επενδυθεί στον ναό του Μαμμωνά (χρηματιστήριο), παρ' όλο που δεν τον αποδέχεται τον Μαμμωνά εκτός και αν είναι για τα καλά και συμφέροντα.
Αυτό λοιπόν είναι υποχρεωτική ελεημοσύνη από τα μέλη προς την Οργάνωση και μάλιστα καθ΄υπόδειξη του Πιστού και Φρόνιμου Δούλου.

Εγώ λοιπόν, αυτό το βρίσκω απαράδεκτο και όχι το δίευρω που έδωσες στην Γερμανία.
Ας μη γίνουμε Φαρισαίοι.
Οι Βόρειοι λαοί δεν σχίζουν τα ιμάτιά τους για να αποδείξουν ότι είναι φιλάνθρωποι, γι' αυτό πρόσεξε να μη παρασυρθείς.

Υ.Γ: Για την υποχρεωτική ελεημοσύνη έχει εκδοθεί και δισέλιδο φυλλάδιο ενω κατά καιρούς διαφημίζεται στα επίσημα έντυπα.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Γιώργο,

Δεν διαφωνώ πως πολλοί ζητιάνοι είναι επαγγελματίες. Δεν μπορεί όμως να τους καταδικάζουμε όλους εξαιτίας μερικών περιπτώσεων. Ούτε μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως κάποιος ζητιάνος είναι επαγγελματίας ή όχι. Ειδικά τώρα με την οικονομική κρίση πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τη δουλειά τους και αναγκάζονται να ζητιανέψουν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θέλουν να εργαστούν.

Άλλωστε το ερώτημά μου δεν έχε να κάνει με το πως εσύ προσωπικά χειρίζεσαι τέτοιες περιπτώσες. Εγώ ρωτάω γιατί η εταιρία "Σκοπιά" όχι μόνο δεν βοηθά όσους έχουν ανάγκη αλλά και προσπαθεί να πείσει τους οπαδούς της ότι αυτό είναι το σωστό;

Λες επίσης ότι η "Σκοπιά" βοηθάει σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Όμως το παράδειγμα της Ταβιθά που σου έδωσα, δείχνει πως η ελεημοσύνη δεν περιορίζεται μόνο σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης. Αν μάλιστα το ψάξεις λίγο καλύτερα, θα διαπιστώσεις ότι η "βοήθεια" της εταιρίας περιορίζεται στην ανοικοδόμηση των κτηρίων της και των σπιτιών των οπαδών της (και μάλιστα η "Σκοπιά" καυχάται γι' αυτό). Οι υπόλοιποι απλώς εγκαταλείπονται.

Η Εκκλησία, την οποία η "Σκοπιά" κατηγορεί ότι περιφέρει δίσκο, έχει να επιδείξει ένα τεράστιο φιλανθρωπικό έργο, ακόμα και αν ορισμένα μέλη της δεν κάνουν το καθήκον τους. Δεν είναι λοιπόν θράσος όταν η "Σκοπιά", η οποία ζητάει πολύ περισσότερα χρήματα απο τους οπαδούς της χωρίς να έχει να επιδείξει τίποτα πέραν από τα τυπογραφεία της, κατηγορεί την Εκκλησία ως φιλοχρήματη;

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...