ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ, ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

Τελευταία Νέα του "Αντιαιρετικός"

Ευχαριστούμε όλες και όλους εσάς που επισκέπτεστε το ιστολόγιο μας ... Διαβάστε την καινούργια σελίδα μας "Απάνθισμα Πατερικών Κειμένων" ...ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ, ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

15 Φεβ 2015

ΟΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΕΡΑΤΕΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΣΜΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ

Του Ευστάθιου Μπαρνασά



Πριν τον αρχαίο κόσμο, όταν οι μικρές φυλές ήταν ομάδες ανθρώπων διάσπαρτες πάνω στην γη, την εξουσία της φυλής  ομάδας  την είχε ο αρχηγός της φυλής που ήταν και ο πιο ισχυρός από όλη την φυλή ομάδα και την θρησκευτική εξουσία την είχε ο μάγος της φυλής, ο οποίος ερμήνευε τα διάφορα φυσικά φαινόμενα όπως αυτός τα καταλάβαινε και μαζί με τον αρχηγό της φυλής  εξασκούσαν αυταρχική εξουσία ζωής και θανάτου, σε όλα τα μέλη της φυλής ομάδας.

Με την πάροδο του χρόνου όλα αυτά άλλαξαν, με την εξουσία να γέρνει πότε από την μια πλευρά και πότε από την άλλη, πότε αναίμακτα και πότε με καταστροφικά αποτελέσματα...

Στους αιώνες που πέρασαν λοιπόν και από τα βάθη της ιστορίας αντλούμε πληροφορίες για τους τρόπους και τις ενέργειες του ιερατείου που αντιπροσώπευε την κάθε θρησκεία και τις σχέσεις που είχε με την κοσμική εξουσία και πως διαμορφώνονταν αυτές οι σχέσεις.
Πολλές φορές συνεργάστηκαν το ιερατείο και η κοσμική εξουσία στοχεύοντας προς τον ίδιο στόχο, άλλοτε όμως ήρθαν σε πολύ σκληρή αντιπαράθεση, όταν η μια πλευρά προσπάθησε να επιβληθεί της άλλης και να της επιβάλλει τους δικούς της όρους, όπως το απαιτούσαν τα συμφέροντα της.
Στις θρησκείες του αρχαίου κόσμου η κοσμική εξουσία συνήθως στήριζε το ιερατείο, γιατί η πίστη στην ειδωλολατρία ήταν απαράβατη υποχρέωση για αμφότερα τα μέρη, ενώ πολλές φορές τον πρώτο ρόλο και για το ιερατείο και για την κοσμική εξουσία την είχε ο ανώτατος άρχοντας, που ήταν και αρχιερέας και βασιλιάς, σε μερικές περιπτώσεις δε ο κοσμικός άρχοντας δεν δίσταζε να ανακηρυχτεί και θεός .
Αυτό όμως συμβαίνει και σήμερα σε μερικές περιοχές του  σύγχρονου κόσμου όπου απολυταρχικές κοσμικές εξουσίες ή καταργούν το ιερατείο, ή αυτοανακηρύσσονται αρχηγοί με θεϊκές εξουσίες.
Καταργώντας κάθε σχέση των ανθρώπων με την ανώτερη δύναμη τον Θεό και ελλείψει ιερατείου τους αφαιρούν την πίστη και έτσι επιτυγχάνουν απώλεια και έλεγχο  της συνείδησης τους, κάνοντας τους πιόνια έτοιμα για κάθε ανήθικη θυσία. Άλλοτε πάλι η κοσμική και θρησκευτική συμμαχία εκμεταλλεύεται τις πνευματικές αδυναμίες των  ανθρώπων, τους οποίους φανατίζουν, βάζοντας τους να κάνουν ανομολόγητες πράξεις, για τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα.
Στις νεώτερες θρησκείες όπως ο Ιουδαϊσμός,  η αντιπαράθεση του ιερατείου και της κοσμικής εξουσίας λειτούργησε ως άτυπη συμμαχία, που για τα κοινά συμφέροντα τους δεν δίστασαν να θανατώσουν το Δεύτερο Πρόσωπο Της Αγίας Τριάδας, το οποίο ενανθρωπίστηκε για να σωθεί ο κόσμος.
Στην περίπτωση πάλι του Ισλάμ, ο Μωάμεθ  λειτουργώντας ως ιερατείο κατάφερε να ιδρύσει μια νέα θρησκεία για να ενώσει τις σκόρπιες φυλές των Αράβων που δρούσαν αυτόνομα και να ασκήσει με αυτόν τον τρόπο εξουσία με θρησκευτικό χαρακτήρα, η οποία συνεχίζεται από τον έκτο αιώνα έως και σήμερα, οικοδομώντας μια αμφίβολης ηθικής πίστη, χωρίς   να αποδίδει σεβασμό  εις το ελάχιστο, στα  στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
Μερικές φορές οι λαϊκές  πιέσεις αλλάζουν  κάποια δεδομένα και ωθούν την κοσμική εξουσία να προσαρμόζεται σε στόχους, που αφορούν την  ανάπτυξη και την  ευημερία του κοινωνικού συνόλου, με διαδικασίες όπου όλοι καλούνται να έχουν ενεργό ρόλο. 
Το ιερατείο τις ίδιες χρονικές στιγμές αφήνει τις λαϊκές απαιτήσεις να ξεφουσκώσουν,  χωρίς να προωθεί αυτά εις τα οποία οφείλεται η ύπαρξη του, ερμηνεύοντας πενιχρά την αποστολή του και δικαιολογείται λέγοντας, ότι η σωτηρία του καθενός είναι μόνο προσωπική αποκάλυψη και όχι και δική του υποχρέωση.
Τα ιερατεία των μεγάλων θρησκειών διδάσκουν την πίστη σε μια ανώτερη δύναμη έτσι ‘όπως διαφορετικά την έχουν αντιληφθεί, με διαφορετικό όνομα και διαφορετικά δόγματα.
Οι κοσμικές εξουσίες  κάθε θρησκευτικής ομάδας  υποστηρίζουν  το ιερατείο τους για λόγους όχι μόνο  εθνικούς, αλλά και για να μπορούν μέσω αυτού να ελέγχουν τις λαϊκές μάζες.
Από το 787 μΧ. το δυτικό ιερατείο με τον Πάπα Λέων Γ’ υποστήριξε τις δυτικές κοσμικές εξουσίες και διαχώρισε την θέση του από το κεντρικό ιερατείο του Βυζαντίου και από τα κοινά δόγματα του χριστιανισμού, αλλάζοντας έτσι τις βασικές αρχές  και  βάζοντας πάντα  μπροστά  τα προσωπικά οφέλη.
Με την αποχώρηση του το δυτικό ιερατείο από τις θεμελιώδεις αρχές του χριστιανισμού και με την στήριξη της κοσμικής εξουσίας κατατρομοκράτησαν  τους πάντες, καταπατώντας κάθε ανθρώπινο δικαίωμα και κάνοντας ακρότητες, χωρίς προηγούμενο.
Οτιδήποτε φαινόταν ως απειλή για το ιερατείο και την κοσμική εξουσία έπεφτε εις το «πυρ το εξώτερον», ρίχνοντας τον τότε κόσμο εις το μιαρό σκοτάδι του μεσαίωνα.
Από τον 17 αιώνα αρχίζουν τα πράγματα να αλλάζουν πάλι και εδώ βρίσκουμε τον χριστιανισμό να πηγαίνει χέρι-χέρι με τον αθεϊσμό, αρχίζουν να ξεφυτρώνουν η μια μετά την άλλη οι θεωρίες, οι αμφισβητήσεις, τα νέα δόγματα και οι πρώτες προτεσταντικές ομάδες. Έχει αρχίσει να μυρίζει προπαγάνδα, βγαίνουν σχέδια διεθνών σκοτεινών κύκλων οι οποίοι προγραμμάτισαν σενάρια για την επόμενη μέρα, μια μέρα που δεν πρόκειται να δύσει ποτέ, σενάρια  τα οποία αποδίδουν τους δηλητηριώδεις καρπούς τους ακόμα και σήμερα.
Στην ουσία λοιπόν άρχισαν να λειτουργούν η κοσμική εξουσία και το ιερατείο σαν εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, που ενώ αυτοί έριχναν τα ζάρια την χασούρα την πλήρωνε πάντα ο κόσμος. Προωθούσαν τον φονταμενταλισμό με συνεργασία κάτω από το τραπέζι, ενώ επάνω από αυτό υπέγραφαν συνθήκες ειρήνης. Οι άνθρωποι πλέον, αρέσκονται να τους λένε συνεχώς τα ίδια ψέματα, τα  ψέματα που πάντα  τους άρεσαν να ακούνε.
Στον πρώτο και δεύτερο παγκόσμιο  πόλεμο  το ιερατείο κάθε θρησκείας ευλογούσε κάθε πολεμική ενέργεια και υποσχότανε την αμέριστη στήριξη του Θεού στις διαφορετικές κοσμικές εξουσίες. Τώρα σε ποιόν  θεό στήριζαν όλοι μαζί αυτές τις υποσχέσεις και γιατί πίστευαν και πιστεύουν,  τόσο  οι φίλοι όσο  και οι εχθροί στο ίδιο αποτέλεσμα δεν θα δώσουμε την  απάντηση τώρα, εκτός από την λέξη προπαγάνδα για να κλείσει εδώ αυτό το θέμα , γιατί αυτό το θέμα τραβάει πολλές σελίδες .
Όμως, με την επικράτηση των Μαρξιστικών κινημάτων σε αρκετές  χώρες αρχίζει η κοσμική εξουσία να αμφισβητεί την θρησκεία και να ακυρώνει και το ίδιο το ιερατείο.
Το ιερατείο μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο βλέποντας τις αλλαγές και για να μπορέσει να επιβιώσει στο μέλλον, με την τεχνολογία, την  επιστήμη και τα νέα δεδομένα θρησκευτικής αμφισβήτησης να  τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα, ιδρύει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών.  Έχει αρχίσει να αισθάνεται κρυάδες, επειδή νοιώθει ότι η μια βέργα σπάζει, οι δέκα όμως είναι πολύ ισχυρές και ίσως έτσι το μέλλον, θα  μπορεί να μην είναι τόσο  αβέβαιο πλέον.
Σταδιακά και οι κοσμικές εξουσίες αντιλαμβάνονται ότι ούτε και αυτές μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις και στα σημεία των καιρών και αρχίζουν σιγά –σιγά να προετοιμάζονται για μια πολιτική παγκόσμια εξουσία, η οποία θα πρέπει να συνεργάζεται με ένα παγκόσμιο ιερατείο, ένα οικουμενικό ιερατείο, το οποίο θα έχει στόχο μαζί με την παγκόσμια πολιτική εξουσία, συμπόρευση σε ένα και μοναδικό δόγμα, το δόγμα της απόλυτης υποταγής της ανθρώπινης φυλής.
Για να μπορέσει αυτό να γίνει πραγματικότητα και να επιτύχουν τον απόλυτο έλεγχο, προωθούν τον ηλεκτρονικό ατομικό  έλεγχο, ο οποίος έλεγχος, είναι ο στόχος τους για  να δημιουργήσουν έναν πλανήτη φυλακή.
Αυτά θα συμβούν γιατί οι άνθρωποι έχασαν την εμπιστοσύνη τους στις κίβδηλες κοσμικές εξουσίες και την πίστη τους στα παραπαίοντα θρησκευτικά ιερατεία. Είναι ποια προφανές ότι δεν μπορείς να πείσεις, για κάτι που δεν το πιστεύεις πρώτα εσύ.
Εάν ρίξουμε το βλέμμα μας στις τελευταίες Ελληνικές εξελίξεις βλέπουμε το διαζύγιο που πήρε η κοσμική εξουσία από το ιερατείο, αρνούμενη  όχι μόνο την ύπαρξη του αλλά και τα δόγματα του, κόβοντας τον ομφάλιο λώρο που τους έδενε τα τελευταία τουλάχιστον 200 χρόνια.
Να πούμε τώρα  ότι αυτοί  είναι οι καιροί των εθνών, ή ότι είναι οι καιροί της αρχής του τέλους ;  Ίδωμεν.






ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Προσοχή! Χωρίς όνομα ή κάποιο ψευδώνυμο δεν γίνεται δημοσίευση σχολίου. Επίσης δεν πρέπει να είναι υβριστικό και άσχετο με το θέμα του άρθρου.

198 σχόλια:

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

Συγχαρητήρια στον κ. Ευστάθιο Μπαρνασά για το εμπεριστατωμένο άρθρο του.

Είναι πάμπολλα τα σημεία που θα μπορούσαν να συζητηθούν, αν υπήρχε το απαραίτητο θάρρος για μια τέτοια συζήτηση, αλλά, νομίζω ότι δεν υπάρχει από όλες τις πλευρές.

Αν μου επιτρέπετε θα σταθώ σε ένα και μόνο σημείο και θα κάνω ένα μικρό σχόλιο - επισήμανση.

Παραθέτω το κατωτέρω, σχετικά με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών...και ο νοών νοείτω...

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών.

Ιδρύθηκε τις 23 Αυγούστου 1948, και στα ιδρυτικά μέλη του συμπεριλαμβάνονταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, η Εκκλησία της Ελλάδος και η Εκκλησία της Κύπρου. Σήμερα συγκεντρώνει τις περισσότερες Ορθόδοξες, και έναν αριθμό Προτεσταντικών εκκλησιών, όπως την Αγγλικανική Εκκλησία, πολλές Λουθηρανικές, Μεθοδικές και Μεταρυθμισμένες, και μερικές Βαπτιστικές και Πεντηκοστιανές εκκλησίες. Επίσης συμμετέχουν Παλαιοκαθολικές, καθώς και ένα ευρύ φάσμα ενωμένων και ανεξάρτητων εκκλησιών. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, αν και δεν είναι εκκλησία-μέλος, συνεργάζεται στενά με το ΠΣΕ, στο οποίο αποστέλλει παρατηρητές και εκπροσώπους. Από την Ελλάδα, εκτός από την Εκκλησία της Ελλάδος, στο ΠΣΕ συμμετέχει και η Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία. Το ανώτατο διοικητικό σώμα του Συμβουλίου είναι η Γενική Συνέλευση, η οποία συνέρχεται ανά μερικά χρόνια. Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου είναι από το 2010 ο Όλαβ Φίξε Τβάιτ, από την Εκκλησία της Νορβηγίας η οποία συγκαταλέγεται στις Λουθηρανικές εκκλησίες.


http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%BF_%CE%A3%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B9%CE%BF_%CE%95%CE%BA%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%B9%CF%8E%CE%BD


Το παρόν ιστολόγιο ονομάζεται ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΟΣ, όμως, είναι άσκοπο να πολεμάμε τους αδελφούς που ανήκουν στις αδελφές εκκλησίες, με τις οποίες συνεργαζόμαστε στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών.

Δεν νομίζετε;

ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...

Καλημερα σε όλους.
Αγαπητέ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοφρόνηση.

Πράγματι χρειάζεται θάρρος για να ενεργοποιηθούν οι δυνατότητες του καθενός και να αντιδράσει στα κοινωνικά,πολιτικά και θρησκευτικά φαινόμενα της εποχής μας.

Κάποιος που δείχνει ότι έχει τέτοιο θάρρος είναι και ο διαχειριστής του Αντιαιρετικού κ. Χρήστος.

Δεν μπορείς να δείχνεις συνέχεια το μπροστινό δόντι που λείπει στον συνομιλητή σου, οταν εσένα σου λείπει ολόκληρη μασέλα.

Ούτε βέβαια πρέπεινα περιμένεις να βγάλουν οι άλλοι το φίδι απο την τρύπα και μετά εσύ να τσιρίζεις εκ του ασφαλούς.

Πρέπει να λέμε τα πράγματα με το ονομά τους, να καυτηριάζουμε τα στραβά και να μην καλυπτόμεθα πίσω απο το χρίσμα του καλού Σαμαρείτη.

Του Κυρίου μας του Ιησού Χριστού και θα χρησιμοποιήσω μια λαική έκφραση, του ανάβανε τα λαμπάκια ειδικά με τους υποκριτές.

Με το αδελφές εκκλησίες αγαπητέ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ ενοείτε, οτι όταν θα είμαι στην Ινδία μπορώ να προσευχηθώ στον ναό του θεού Βράχμα ή του Αγκνι και ο ινδός στην Ελλάδα στον ναο του Σωτήρος.

Αγαπητέ στο κοπάδι κάποια πρόβατα ξεφεύγουν και τα γυρνούν πίσω τα μαντρόσκυλα, κάποια όμως προτιμούν να τα φάει ο λύκος γιατι δεν τους αρέσει ο τσοπάνης.

ΥΓ. Σχολιάζω με το ψευδώνυμο ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ.

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

ΕΛΛΗΝΑ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ, συμφωνούμε σε κάποια από όσα γράφεις, όχι όμως σε όλα. Όντως, ο κ. Χρήστος ο ιδιοκτήτης του ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΟΥ είναι ένα θαρραλέο πρόσωπο, με ατσάλινο χαρακτήρα και ήθος, με αποτέλεσμα να μη φοβάται την ρήξη με ισχυρά κατεστημένα και έτσι έχει δημιουργήσει ένα από τα καλύτερα ιστολόγια του διαδικτύου.

ΕΛΛΗΝΑ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ, σε δικαιώνει ο ίδιος ο αείμνηστος Νικόλαος Σωτηρόπουλος, ο δάσκαλος πολλών επιφανών του αντιαιρετικού χώρου και όχι μόνο...

Να τι έλεγε ο Νικόλαος Σωτηρόπουλος για το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και γενικότερα για το θέμα της ενώσεως και των διαλόγων.

Και βλέπεις να προσεύχονται τώρα, να προσεύχονται ορθόδοξοι, κακοί ορθόδοξοι, οικουμενισταί, μαζί με ΠΑΠΙΚΟΥΣ, μαζί με ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΕΣ, μαζί με ΜΟΝΟΦΥΣΙΤΕΣ, μαζί με ΕΒΡΑΙΟΥΣ, μαζί με ΙΝΔΟΥΙΣΤΕΣ, μαζί με ΒΟΥΔΙΣΤΕΣ, ΚΟΜΦΟΥΚΙΑΝΙΣΤΕΣ, ΜΑΓΟΥΣ και ΣΑΤΑΝΙΣΤΕΣ !

https://niksothropoulos.wordpress.com/2013/08/22/a-359/

Όταν, λοιπόν, συζητάμε για αιρετικούς ή για Μάρτυρες του Ιεχωβά, οι οποίοι είναι από τους πιο σκληρούς όσον αφορά την απόκλιση από τα κοινώς αποδεκτά, πρέπει να έχουμε στον νου μας, αυτούς με τους οποίους συμπροσευχόμαστε και αποδίδουμε κοινή λατρεία προς τον Θεό.


Κατά τ' άλλα, ΕΛΛΗΝΑ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ, αυτή η συζήτηση έχει πολύ "ψωμί"...

ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...

Αγαπητέ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ εαν συμφωνούσαν όλοι μεταξύ τους ο επεξηγηματικός διάλογος θα ήταν περιττός και ο κόσμος θα έμοιαζε αγγελικός. Η κριτική βαπτίστηκε ρατσισμός και για να είσαι θρησκευτικά trendy πρέπει να φοράς χριστιανικό σταυρό με εβραϊκό κιπα και ινδικές σαγιονάρες,αλλιώς τρώς έναν αφορισμό που κάνει τους αυλοκόλακες να γλυφουν και τα δάκτυλα τους. Εάν αποδέχεσαι αγαπητέ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ κοινή λατρεία προς τον Θεό με άλλοπιστους γιατί σε ενοχλούν οι ΜτΙ,εξ άλλου ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει και στο τέλος ξεχωρίζει το αλεύρι απο τα πίτουρα. Η συζήτηση έχει πολύ ψωμί όπως γράφεις, αλλά για να πιάσει τόπο χρειάζεται και πνευματικά πεινασμένους για να το φάνε. Στην παραβολή του Ασωτου τα χαρούπια της αμαρτίας τα έφαγε μόνο ενας σήμερα όμως είναι σπεσιαλιτέ για όλους. ΥΓ. Ξέχασες να αναφέρεις και την ομοφυλοφιλική οργάνωση Agedo FOggia που υποστηρίζει οτι ο θεός την ομοφυλοφιλία την έκανε δώρο στον άνθρωπο και ο επίσκοπος τους συν λειτούργησε με τον παπα Φραγκίσκο και δεν θέλω να να φαντάζομαι τι θα έγινε στον συνωστισμό.

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

ΕΛΛΗΝΑ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ, όπως έγραψα πιο πάνω, δεν συμφωνώ με όλα όσα γράφεις.

Ίσως πρέπει να το δεις λιγάκι πιο Ορθόδοξα το θέμα...

Ποιο είναι το πρόβλημα με την συμπροσευχή μεταξύ των διαφόρων εκκλησιών και θρησκειών;
Η ευχή «Υπέρ της των πάντων ενώσεως», της Μεγάλης Συναπτής, από τα λεγόμενα «ειρηνικά»
είναι ευχή της Εκκλησίας μας. Ευχόμαστε να ενωθούμε ΟΛΟΙ.

Επεξηγείται η ευχή αυτή, ως υπονοούσα την ένωση των «εκκλησιών» διαφόρων δογμάτων.
Δέεται ο διάκονος ή ο ιερεύς «υπέρ ευσταθείας των αγίων του Θεού Εκκλησιών», δηλαδή για τη στερέωση των Αγίων του Θεού Εκκλησιών. Ευχόμαστε την ένωση πάντων των «εκκλησιών» κάθε δόγματος σε μία εκκλησία.

Αυτό εννοεί και η δήλωση της Κεντρικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (Π.Σ.Ε.), που συνήλθε στο Τορόντο του Καναδά κατά το έτος 1950. Η «Δήλωση του Τορόντο», τιτλοφορείται «Η Εκκλησία, οι Εκκλησίες και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών».

Επεξηγώντας τι είναι το (Π.Σ.Ε.), αναφέρει: «οι εκκλησίες αναγνωρίζουν ότι το να αποτελεί κάποιος μέλος της εκκλησίας του Χριστού είναι πιο περιεκτικό από το να αποτελεί μέλος της ίδιας του της εκκλησίας»,

(churches are acknowledging that the membership of the church of Christ is wider and more inclusive than the membership of their own church).

Aυτό που καταδεικνύεται με το «περιεκτικότερο» (more inclusive), υποβαθμίζει το γεγονός να ανήκεις στην ίδια σου την εκκλησία.
Στο σημείο αυτό της «Δήλωσης του Τορόντο», μας υποβάλλει να δεχθούμε ότι ανήκουμε στις «επί μέρους εκκλησίες» και ότι υπάρχει μια άλλη Εκκλησία του Χριστού (με ευρύτερη σημασία) στην οποία είναι «περιεκτικότερο» να ανήκουμε. Δηλαδή, σαφέστατα υποδεικνύεται μια υπέρ- εκκλησία, πέραν της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

ΕΛΛΗΝΑ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ, όπως καταλαβαίνεις, το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών αποσκοπεί στην ένωση όλων.

Άλλωστε, όλοι παιδιά του Θεού είμαστε, δεν πρέπει να αποκλείσουμε κάποιους επειδή πήραν τον κακό τον δρόμο...


Ήρθε η ώρα, να γίνει η ευχή πραγματικότητα !!!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Σχολιαστή,

Όταν το ΠΣΕ μιλάει για "εκκλησία του Χριστού", φαινεται ότι ξεχνάει πως πολλοί από τους συμμετέχοντες δεν πιστεύουν στο Χριστό. Επομένως αυτό δεν επαρκεί για κοινή βάση συζήτησης.

Επιπλέον, εάν δεχόμαστε ότι ο Κύριος είναι η Αλήθεια, όπως Αυτός δίδάσκει, πώς μπορούμε να μιλάμε για κάτι ανώτερο από την Εκκλησία Του; Πώς μπορούμε να κάνουμε συζητήσεις με πλανεμένους αδελφούς με σκοπό να βρούμε κοινή βάση συννενόησης, απορρίπτοντας τη μοναδικότητα της Εκκλησίας;

Η μόνη ένωση που μπορεί να γίνει είναι εάν οι αδελφοί μας καταλάβουν την πλάνη τους και επιστρέψουν στον Κύριο. Είναι όμως φανερό ότι το ΠΣΕ δεν έχει τέτοιο σκοπό. Δεν είναι λοιπόν δυνατό να κάνει η Εκκλησία εκπτώσεις στα δόγματά της, ώστε να έχουμε μια δήθεν "περιεκτικότερη εκκλησία".

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

Αγωνιστή, αν θέλουμε να δούμε Ορθόδοξα το θέμα (έτσι το εννοούμε εμείς οι Ορθόδοξοι) θα πρέπει να σχολιάσεις την ευχή της Εκκλησίας: «Υπέρ της των πάντων ενώσεως».
Ευχόμαστε να ενωθούμε ΟΛΟΙ.
Ευχόμαστε την ένωση πάντων των «εκκλησιών» κάθε δόγματος σε μία εκκλησία.

@ πώς μπορούμε να μιλάμε για κάτι ανώτερο από την Εκκλησία Του; Πώς μπορούμε να κάνουμε συζητήσεις με πλανεμένους αδελφούς με σκοπό να βρούμε κοινή βάση συννενόησης, απορρίπτοντας τη μοναδικότητα της Εκκλησίας; @

Η ίδια η Ορθόδοξη Εκκλησία, αυτή που όπως σωστά γράφεις είναι η ανώτερη εξουσία, ΑΥΤΗ μας λέει ότι πρέπει να ενωθούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.
Δεν πρέπει να κάνουμε υπακοή στην Εκκλησία μας;

Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, υπέγραψε και δήλωσε πως: churches are acknowledging that the membership of the church of Christ is wider and more inclusive than the membership of their own church.

«οι εκκλησίες αναγνωρίζουν ότι το να αποτελεί κάποιος μέλος της Εκκλησίας του Χριστού είναι πιο περιεκτικό από το να αποτελεί μέλος της ίδιας του της εκκλησίας».

Δηλαδή, υπάρχει μια ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ή Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ, στην οποία είναι μέλος ΚΑΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.
Αυτό το δήλωσε και το υπέγραψε Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ.

Αγωνιστή, δεν φαντάζομαι να εννοείς πως πρέπει να μη κάνουμε υπακοή στην Εκκλησία.
Η Εκκλησία κινείται από το Άγιο Πνεύμα, δηλαδή από Τον Θεό.

@ Είναι όμως φανερό ότι το ΠΣΕ δεν έχει τέτοιο σκοπό. @

Αγωνιστή, ξεχνάς ότι το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών δεν είναι κάτι ξένο ή κάτι εχθρικό προς εμάς.
Στα ιδρυτικά μέλη του συμπεριλαμβάνονταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, η Εκκλησία της Ελλάδος και η Εκκλησία της Κύπρου.
Σήμερα συγκεντρώνει τις περισσότερες Ορθόδοξες Εκκλησίες.
Η Εκκλησία της Ελλάδος είναι ιδρυτικό μέλος του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών.

Να μην υπακούσουμε στην Εκκλησία που μας οδηγεί εις πάσα την αλήθεια; Αν είναι δυνατόν!!

Η ομιλία του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών λύνει πολλές απορίες. Ξεκάθαρα, η Εκκλησία μιλά για ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ - ΜΕΛΗ.
Δηλαδή, η ίδια η Εκκλησία μας λέει ότι αποτελεί ένα μέλος μεταξύ των πολλών μελών που αποτελούν την Εκκλησία Του Χριστού.

"Εἶναι λοιπόν προφανές καί ἔχει πλέον ἀναγνωρισθῆ γενικῶς μέ τόν πλέον ἐπίσημο τρόπο ὅτι ἡ ἵδρυση τοῦ Π.Σ.Ε. διαμόρφωσε ἕνα νέο θεσμικό πλαίσιο τόσο γιά τήν προώθηση τῶν ἐποικοδομητικῶν σχέσεων μεταξύ τῶν Ἐκκλησιῶν-μελῶν, ὅσο καί τήν ἐνθάρρυνση τῆς ἰδέας τῶν πολυμερῶν καί τῶν διμερῶν Θεολογικῶν Διαλόγων."

http://www.ecclesia.gr/greek/archbishop/default.asp?id=409&what_main=1&what_sub=7&lang=gr&archbishop_heading=%CC%E7%ED%FD%EC%E1%F4%E1

Παναγιώτης Μακρής είπε...

Σχετικά και το ΠΣΕ ή καλύτερα (παγκόσμιο συμβούλιο αιρέσεων), θα ήθελα και εγώ να σας παραπέμψω σε μία σελίδα να δείτε τα σχετικά που έγραφε ο Άγιος Ιουστίνος Ποποβιτς:
http://www.impantokratoros.gr/oikoumenismos-ioystinospopovits.el.aspx

Ο Σχολιαστής έκανε λόγο για αδελφές Εκκλησίες, δεν γνωρίζω αν το πιστεύει αυτό (περί αδελφών εκκλησιών) πράγματι.
Η Εκκλησία του Θεού όμως είναι μόνο μια και όχι πολλές, επομένως δεν μπορούμε να μιλάμε για Εκκλησίες. Ομοίως δεν μπορούμε να αποκαλούμε ως αδελφούς αυτούς που οι Άγιοι ονομάζουν αντίχριστους. Τη στιγμή που ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός αποκαλεί τον πάπα ως αντίχριστο πως βγαίνουν κάποιοι δική μας και τον αποκαλούν ως αδελφό. Άρα, είτε ο πατρο-Κοσμάς ψευδόταν ότι ο πάπας ήταν και είναι αντίχριστος, είτε οι σημερινοί δικοί μας ψεύδονται.

Ερώτημα αν πράγματι είναι αδελφοί μας οι αιρετικοί και υπάρχει σωτηρία στην αίρεση προς τι τότε ο αντιαιρετικός αγώνας;

Επίσης μια διόρθωση προς τον σχολιαστή η ευχή «Υπέρ της των πάντων ενώσεως», ομιλεί για ένωση όλων των ανθρώπων στο θεανθρώπινο σώμα του Χριστού τουτέστιν στην Ορθόδοξη Εκκλησία και όχι όπως κακόδοξα πολλοί δικοί μας λένε ότι μιλάει για ένωση Εκκλησιών.
Το «υπέρ ευσταθείας των αγίων του Θεού Εκκλησιών», δεν νοεί τις διάφορες αιρετικές παραφυάδες αλλά τις Ορθόδοξες τοπικές Εκκλησίες.
Είναι παράλογο στο ευχολόγιο να υπάρχουν ευχές του Μεγάλου Βασιλείου όπως:
«παύσον τα σχίσματα των Εκκλησιών, σβέσον τα φρυάγματα των εθνών, τας των αιρέσεων επαναστάσεις ταχέως κατάλυσον τη δυνάμει του Αγίου σου Πνεύματος...»
και ταυτόχρονα κάποιοι να (παρ)ερμηνεύουν τις ευχές όπως «Υπέρ της των πάντων ενώσεως» ως να ομιλεί για ένωση της Ορθοδοξίας με τις διάφορες αιρετικές παραφυάδες.

Κάποιοι μάλλον πρέπει να αναθεωρήσουν την στάση τους όσον αφορά τους ιεράρχες στους οποίους είναι υποταγμένοι.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Σχολιαστή,

Αν και ο κ. Μακρής ήδη απάντησε στα όσα έθεσες, ας μου επιτραπεί να προσθέσω και εγώ τα εξής:

Η Εκκλησία καθοδηγείται από το Άγιο Πνεύμα όταν βρίσκεται "εν συνόδω", γι' αυτό και δεχόμαστε τις Οικουμενικές Συνόδους ως αλάθητες. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο όταν μια μερίδα κληρικών ενεργεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των πιστών.

Στη σύνοδο Φεράρας-Φλωρεντίας σχεδόν όλοι οι Ορθόδοξοι επίσκοποι τάχθηκαν υπέρ της ένωσης με τους Παπικούς. Ο λαός όμως τους απέρριψε, αρνούμενος να αλλοιώσει την πίστη του.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι κληρικοί είναι και αυτοί άνθρωποι, και οι προσωπικές τους απόψεις μπορεί να είναι εσφαλμένες. Δεν πρέπει λοιπόν να υποστηρίζουμε άκριτα ότι λέει ένας κληρικός, ιδιαίτερα όταν αυτό έρχεται σε σύγκρουση με τα δόγματα της Εκκλησίας.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...

Αγαπητέ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ

Δεν νομίζω ότι βλέπω το θέμα ανορθόδοξα, ούτε με ενδιαφέρει τι προσεύχονται στην εκκλησία για την παγκοσμιοποίηση των εκκλησιών, αυτό που με ενδιαφέρει μαζί με όλους τους Έλληνες είναι η συμπόρευση της εκκλησίας και της πολιτικής εξουσίας στα εθνικά συμφέροντα.

Τώρα εάν το κεντρικό ιερατείο ξεπουλήσει κάθε ηθικό δεδομένο και θυσιάσει στον βωμό του Mπαχομέτ ότι κληρονόμησε αυτό θα το δούμε προσεχώς.

Πάντως αγαπητέ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ με πιά κριτήρια κάποιος είναι στον κακό τον δρόμο και με πιά είναι στον καλό τον δρόμο νομίζω ότι είναι μια υποθετική σκέψη.

Εάν πάλι, η Παγκόσμια Ένωση των Εκκλησιών φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς να ανοίξει μύτη, τότε πρέπει να σου πω ότι όλα αυτά τα χρόνια μας ταίζανε χαρουπόπιτες.

Της ευχής σου απεύχομαι.

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

Όπως βλέπω, παραμένω "μόνος" στις απόψεις, όσον αφορά την παρούσα συζήτηση.
Γι' αυτό τον λόγο θα δώσω μια κοινή απάντηση προς όλους.

Με λύπη μου παρατηρώ την επίθεση που δέχεται ο οικουμενικός Πατριάρχης. Πράγματι, αυτό το άρθρο είναι αρκετά πετυχημένο και εύστοχο. Οι εξουσίες τις περισσότερες φορές μπερδεύονται μεταξύ τους και η μια εξαρτάται, έστω και με έμμεσο τρόπο, από την άλλη.

Απάντηση προς τους: Αγωνιστή, Παναγιώτη Μακρή, και Έλληνα της Ολλανδίας.

Η αιχμή του δόρατος από πλευράς της Ορθοδόξου Εκκλησίας, στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών, είναι ο Πατριάρχης.

Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί δεν μπορούμε να κατακρίνουμε και είναι απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο να κατηγορούμε τον Πατριάρχη. Θα απαριθμήσω κάποιες δηλώσεις του Πατριάρχου οι οποίες αποδεικνύουν ότι κακώς με αμφισβητήσατε και με κατηγορήσατε, εμμέσως πλην σαφώς, για κακεντρέχεια ως προς την αρχική τοποθέτηση μου στο άρθρο.

Ἡ Αὐτοῦ Θειοτάτη Παναγιότης, ὁ ᾿Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης καὶ Οἰκουμενικὸς Πατριάρχης κύριος κύριος Βαρθολομαῖος, έχει δηλώσει τα κατωτέρω:

1) «Από της ενάρξεως της αναμίξεως της Αγίας ημών Εκκλησίας εις την Οικουμενικήν Κίνησιν, το βασικόν ενδιαφέρον αυτής ήτο η διατήρησις της Ιεράς Παραδόσεως, η διδασκαλία των Αγίων Πατέρων και η ενότης της αδιαιρέτου αρχαίας Εκκλησίας. Η ομολογία της Εκκλησίας μας και η εκκλησιολογική εμπειρία και ζωή Αυτής εξεφράζοντο πάντοτε δια της συνοδικής συνειδήσεως, κυρίως δια των Συμβόλων πίστεως Νικαίας – Κωνσταντινουπόλεως και δια των Οικουμενικών Συνόδων, αι οποίαι αποτελούν το θεμελιώδες κριτήριον της ενότητος της Εκκλησίας. Ο Οικουμενικός θρόνος είναι η Εκκλησία του διαλόγου»

Γ. Λιάντα, Ο διμερής θεολογικός διάλογος Ορθοδόξων και Παλαιοκαθολικών, εκδ. Ζήτη, Θεσσαλονίκη 2000, σσ. 11 – 12.

2) Ἐφ’ ὅσον δηλονότι μία Ἐκκλησία ἀναγνωρίζει ὅτι ἄλλη τις Ἐκκλησία εἶναι ταμιοῦχος τῆς θείας χάριτος καί ἀρχηγός τῆς σωτηρίας, ἀποκλείεται, ὡς ἀντιφάσκουσα εἰς τήν παραδοχήν ταύτην, ἡ προσπάθεια ἀποσπάσεως πιστῶν ἀπό τῆς μιᾶς καί προσαρτήσεως αὐτῶν εἰς τήν ἑτέραν. Διότι ἑκάστη τοπική Ἐκκλησία δέν εἶναι ἀνταγωνίστρια τῶν ἄλλων τοπικῶν Ἐκκλησιῶν, ἀλλ΄ ἕν σῶμα μετ’ αὐτῶν καί ἐπιθυμεῖ τήν βίωσιν τῆς ἑνότητος αὐτῆς ἐν Χριστῷ, τήν ἀποκατάστασιν δηλονότι αὐτῆς, διαταραχθείσης κατά τό παρελθόν, καί ὄχι τήν ἀπορρόφησιιν τῆς ἄλλης».

3) Ἡ διεύρυνση τῆς Ἐκκλησίας δέν ἄφησε ἐκτός τοῦ περιβόλου της τούς Προτεστάντες· περί τῆς 9ης Γενικῆς Συνελεύσεως τοῦ Παγκοσμίου Συμβουλίου τῶν Ἐκκλησιῶν ἐν Πόρτο Ἀλέγκρε τῆς Βραζιλίας (Φεβρουάριος 2006), ὁ κ. Βαρθολομαῖος ἐδήλωσε τό ἔτος 2008:

«Ἀπηλλαγμένοι λοιπόν τῶν ἀγκυλώσεων τοῦ παρελθόντος καί ἀποφασισμένοι νά παραμείνωμεν ἡνωμένοι καί νά ἐργασθῶμεν ἀπό κοινοῦ, ἐθέσαμεν, πρό δύο ἐτῶν, κατά τήν διάρκειαν τῆς Θ’ Συνελεύσεως ἐν Porto Alegre Βραζιλίας, τάς βάσεις μιᾶς νέας περιόδου εἰς τήν ζωήν τοῦ Συμβουλίου».

Τό τελικό κείμενο τῆς Συνελεύσεως ἐκείνης διακηρύσσει περί τῶν «ἐκκλησιῶν» τοῦ Π.Σ.Ε.:

«Κάθε ἐκκλησία εἶναι ἡ Καθολική Ἐκκλησία, ἀλλά ὄχι ἡ ὁλότητά της. Κάθε ἐκκλησία ἐκπληρώνει τήν καθολικότητά της ὅταν εἶναι σέ κοινωνία μέ τίς ἄλλες ἐκκλησίες. Ὁ ἕνας χωρίς τόν ἄλλο εἴμαστε πτωχευμένοι».

4) Ὁ Μητροπολίτης Περγάμου Ἰωάννης Ζηζιούλας, θεολογικός σύμβουλος τοῦ Πατριάρχου, ἐπίσης θεωρεῖ ὡς ἐντός «ἐκκλησίας» ὅσες αιρέσεις καί σχίσματα ἐφαρμόζουν ἕνα ὁποιοδήποτε «βάπτισμα»:

«Τό βάπτισμα δημιουργεῖ ἕνα ὅριο στήν Ἐκκλησία. Τώρα μέ αὐτό τό βαπτιστικό ὅριο εἶναι κατανοητό νά ὑπάρξει διαίρεση, ἀλλά ὁποιαδήποτε διαίρεση μέσα σέ αὐτά τά ὅρια δέν εἶναι τό ἴδιο μέ τήν διαίρεση πού ὑπάρχει μεταξύ τῆς Ἐκκλησίας καί αὐτῶν πού βρίσκονται ἔξω ἀπό αὐτό τό βαπτιστικό ὅριο. Ἐντός τοῦ βαπτίσματος, ἀκόμη καί ἄν ὑπάρχει μία διάσπαση, μία διαίρεση, ἕνα σχίσμα, ἀκόμη μπορεῖς νά μιλᾶς γιά Ἐκκλησία».


http://www.theodromia.gr/A9455A79.el.aspx

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Σχολιαστή,

Εάν κατάλαβα καλά, θεωρείς ότι η Εκκλησία δεν έχει το σύνολο της αλήθειας εάν δεν βρίσκεται σε κοινωνία με σχισματικούς και αιρετικούς.

Όμως ο Κύριος διδάσκει ότι Αυτός είναι "η Οδός, η Αλήθεια και η Ζωή" και ο απόστολος Παύλος εξηγεί ότι ο Χριστός δεν χωρίζεται. Πώς λοιπόν μπορεί κανείς να ισχυρίζεται το αντίθετο και ταυτόχρονα να θεωρεί ότι έχει την αλήθεια;

Εάν ο Πατριάρχης, ο Ζηζιούλας ή οποιοσδήποτε άλλος λέει πράγματα αντίθετα από αυτά που η Εκκλησία διδάσκει, τότε δεν μπορώ να δεχτώ την άποψή του ως σωστή.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...

Αγαπητέ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ.

Εγώ δεν κατηγόρησα κανέναν, τουλάχιστον προς το παρόν.

Καλό θα είναι όμως να κατέβεις από το εκκρεμές που σε πηγαίνει μια από εδώ και μια από εκεί.
Μείνε κάπου σταθερά.

Εγώ πάντως απεχθάνομαι το κέντρο και τα μισογεμάτα.

Εννοώ ότι ή είσαι ένοχος ή είσαι αθώος, γιατί το αθώος λόγω αμφιβολιών είναι πολύ πιο ένοχο.

Αυτό που αναφέρεις του Ζηζιούλα, ότι μαζί στην ίδια κολυμπήθρα σώζει και όλοι για μια νέα εκκλησία, είναι νεοταξίτικα σχέδια και φέρουν βαριές υπογραφές.

Ο Λεωνίδας είπε το ..Μολών Λαβέ.. και ο Ιησούς Χριστός την επί όρους ομιλία, δεν χρειάζεται λοιπόν η καθοδήγηση του νέου συνδυασμού της κοσμικής εξουσίας και του ιερατείου, γιατί εσύ έχεις και το μαχαίρι και το καρπούζι.

Μόνος στην κάλπη μόνος και στην προσευχή ,δυνατή ψυχή και μεγάλη καρδιά.

Παναγιώτης Μακρής είπε...

Προς Σχολιαστή

Μας μετέφερες κάποια λόγια του Οικουμενι(στι)κού Πατριάρχη ας σου μεταφέρω λοιπόν και εγώ κάποια άλλα λόγια τα οποία είχε πει.

«Ἡ μετάνοια ἡμῶν διὰ τὸ παρελθὸν εἶναι ἀπαραίτητος. Δὲν πρέπει νὰ σπαταλήσωμεν τὸν χρόνον εἰς ἀναζήτησιν εὐθυνῶν. Οἱ κληροδοτήσαντες εἰς ἡμᾶς τὴν διάσπασιν προπάτορες ἡμῶν ὑπῆρξαν ἀτυχῆ θύματα τοῦ ἀρχεκάκου ὄφεως καὶ εὑρίσκονται ἤδη εἰς χείρας τοῦ δικαιοκρίτου Θεοῦ. Αἰτούμεθα ὑπὲρ αὐτῶν τὸ ἔλεος τοῦ Θεοῦ, ἀλλὰ ὀφείλομεν ἐνώπιον αὐτοῦ, ὅπως ἐπανορθώσωμεν τὰ σφάλματα ἐκείνων», (!!!) ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην θρονική εορτή του 1998, σχετικά με το θέμα του Παπισμού και τις σχέσεις που πρέπει να έχουμε μαζί τους.»

Σχολιασμός π Θεόδωρου Ζήση:

«Θλίβεται κανείς και σπαράσσει μέχρι βαθέων, αναλογιζόμενος και μόνο την πατριαρχική ρήση, που θεωρεί τους Αγίους Πατέρες, οι οποίοι αγωνίσθηκαν εναντίον του Πάπα ως θύματα του Διαβόλου και αξίους της συγχωρήσεως και του ελέους του Θεού. Αν όμως, ο Μέγας Φώτιος, ο Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς, ο Άγιος Μάρκος Ευγενικός, ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Άγιος Νικόδημος Αγιορείτης και πλείστοι άλλοι πολέμιοι των αιρέσεων του Παπισμού, είναι όργανα και θύματα του Διαβόλου, πρέπει να τους διαγράψουμε από τις δέλτους των Αγίων, να καταργήσουμε τις εορτές και τις ακολουθίες, και αντί να επικαλούμεθα τις πρεσβείες και την βοήθειά τους, να τους κάνουμε μνημόσυνα και τρισάγια, για να τους συγχωρήσει ο Θεός.»

Αναφέρεις τα εξής:

«Ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί δεν μπορούμε να κατακρίνουμε και είναι απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο να κατηγορούμε τον Πατριάρχη.».

Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης γράφει στον αόρατο πόλεμο: «Εάν όμως ο λόγος και η υπόθεσις είναι περί πίστεως και των παραδόσεων της Εκκλησίας μας,
τότε και ο πλέον ειρηνικός και ήσυχος πρέπει να πολεμή υπέρ αυτών, πλήν όχι με ταραχήν της καρδίας, αλλά
με ένα θυμόν ανδρείον και σταθερόν, κατ΄ εκείνο του Ιωήλ "εκεί ο πραΰς έστω μαχητής" (Ιωήλ δ΄ 11)».

Και ο μεν Πατριάρχης αναφέρει:
«Ἐφ’ ὅσον δηλονότι μία Ἐκκλησία ἀναγνωρίζει ὅτι ἄλλη τις Ἐκκλησία εἶναι ταμιοῦχος τῆς θείας χάριτος καί ἀρχηγός τῆς σωτηρίας, ἀποκλείεται, ὡς ἀντιφάσκουσα εἰς τήν παραδοχήν ταύτην, ἡ προσπάθεια ἀποσπάσεως πιστῶν ἀπό τῆς μιᾶς καί προσαρτήσεως αὐτῶν εἰς τήν ἑτέραν».

Ο δε Άγιος Μάξιμος ο Ομολογοτής όμως αναφέρει τα εξής: «Δεν πρέπει λοιπόν τους αιρετικούς με κανένα τρόπο να τους βοηθούμε, ως αιρετικούς, ακόμη κι αν είχε
επιτραπή σε όλους να κάνουν αφόβως τα πάντα· τόσο για τις προαναφερθείσες αιτίες, ώστε να μη
προσκρούσουμε στο Θεό, δίχως να το συνειδητοποιήσουμε· και επειδή δεν είναι καλό να τους δίνουμε την
ελευθερία να περιφέρονται πανηγυρικά με το ψεύδος τους και να ξεσηκώνονται εναντίον της ευσεβείας· ώστε
να μη μπορέσουν να σαλεύσουν από την ασφαλή βάση της Πίστεως κάποιους από τους αφελεστέρους με το
δάγκωμα της απάτης, ωσάν τα φίδια, εμφανιζόμενοι μέσα από εμάς· και ευρεθούμε και εμείς, όπως δεν
θέλουμε, να συμμετέχουμε στην τιμωρία που κρέμεται πάνω τους για αυτό. [.....]
Αυτά δεν τα γράφω, θέλοντας να θλίβονται οι αιρετικοί, ούτε χαίροντας για την κάκωσή τους ‐ μη γένοιτο ‐
αλλά περισσότερο χαίροντας και συναγαλλόμενος με την επιστροφή τους. Διότι τι είναι πιο τερπνό στους
πιστούς, από το να βλέπουν τα τέκνα του Θεού τα διασκορπισμένα, να συνάγονται «εις εν»; Ούτε πάλιν
παραινώντας να προτιμάτε τη σκληρότητα από τη φιλανθρωπία ‐ να μη τρελαθώ τόσο! ‐ αλλά παρακαλώντας
με προσοχή και δοκιμασία να κάνετε και να ενεργείτε τα καλά σε όλους τους ανθρώπους και να γίνεσθε «τα
πάντα τοις πάσι», κατά τον τρόπο που καθένας έχει την ανάγκη σας. Όμως θέλω και εύχομαι να είστε
παντελώς σκληροί και αμείλικτοι ως προς το να βοηθήσετε τους αιρετικούς, με αποτέλεσμα την υποστήριξη
της φρενοβλαβούς δοξασίας τους. Διότι εγώ βεβαίως ορίζω ως μισανθρωπία και χωρισμό από τη θεία αγάπη
το να δοκιμάζετε να δώσετε ισχύ στην πλάνη, προς περισσότερη φθορά εκείνων που έχουν καταληφθή από
αυτήν».

Συνεχίζεται

Παναγιώτης Μακρής είπε...

Συνέχεια

Τέλος, θα αναφέρω κάποιες δηλώσεις του πρώην Πατριάρχου Αθηναγόρα, για τον οποίο ο νυν Βαρθολομαίος είχε δηλώβσει τα εξής: «Αἱ ὁδοὶ αὐτοῦ ὁμοίως φωτὶ λάμπουσι, προπορεύονται δὲ καὶ φωτίζουσιν ἕως κατορθώσῃ ἡ ἡμέρα». Τεσσαράκοντα ἔτη συμπληροῦνται ἀπὸ τῆς πρὸς Κύριον ἐκδημίας τοῦ ἀοιδίμου ἐκ τῶν προκατόχων ἡμῶν μεγάλου πατριάρχου Ἀθηναγόρου, ἀλλ᾽ ἡ βιβλικὴ αὐτοῦ μορφὴ παραμένει ἀνεξίτηλος εἰς τὴν μνήμην καὶ τὴν καρδίαν ἡμῶν, παραμένει ἀνεξίτηλος εἰς τὴν συνείδησιν τῆς Μητρὸς Ἐκκλησίας τῆς Κωνσταντινουπόλεως, ὅπως τὴν περιέγραφε πρὸ τεσσαράκοντα ἐτῶν ὁ μακαριστὸς Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Μελίτων: «Καθὼς στέκονταν στὴν ἐξέδρα τοῦ Πατριαρχικοῦ αὐλογύρου κρατῶντας τὴν ἀναμμένη λαμπάδα καὶ ψάλλοντας τό «Χριστὸς Ἀνέστη» —καὶ δὲν μποροῦσε νὰ ξεχωρίσῃ κανεὶς ἂνἡλάμψις τοῦ προσώπου ἐφαίδρυνε τὴν λαμπάδα ἢ ἡ λαμπάδα ἐφώτιζε τὸ πρόσωπο — ἀπεκάλυπτε μίαν μορφὴν ἑτέραν». Ἡ μορφὴ αὕτη φωτίζει ἕως σήμερον τὰς ὁδοὺς τοῦ Οἰκουμενικοῦ ἡμῶν Πατριαρχείου...»

Για να δούμε τις δηλώσεις αυτής της «Βιβλικής» μορφής:

1. Απατώμεθα και αμαρτάνωμεν, εάν νομίζωμεν, ότι η Ορθόδοξος πίστις κατήλθεν εξ ουρανού και ότι τα άλλα δόγματα είναι ανάξια. Τριακόσια εκατομμύρια ανθρώπων διάλεξαν τον Μουσουλμανισμόν διά να φθάσουν εις τον Θεόν των και άλλαι εκατοντάδες εκατομμυρίων είναι Διαμαρτυρόμενοι, Καθολικοί, Βουδισταί. Σκοπός κάθε θρησκείας είναι να βελτιώση τον άνθρωπον".
Ορθόδοξος Τύπος Φ 94 Δεκέμβριος 1968.

2. "Εις την κίνησιν προς την ένωσιν, δεν πρόκειται η μία Εκκλησία να βαδίση προς την άλλην, αλλ' όλαι ομού να επανιδρύσωμεν την Μίαν, Αγίαν, Καθολικήν και Αποστολικήν Εκκλησίαν, εν συνυπάρξει εις την Ανατολήν και την Δύσην, όπως εζώμεν μέχρι του 1054, παρά και τας τότε υφισταμένας Θεολογικές διαφοράς". Από την πορείαν της αγάπης σελ.87.

3. "Εις την κίνησιν προς την ένωσιν, δεν πρόκειται η μία Εκκλησία να βαδίση προς την άλλην, αλλ' όλαι ομού να επανιδρύσωμεν την Μίαν, Αγίαν, Καθολικήν και Αποστολικήν Εκκλησίαν, εν συνυπάρξει εις την Ανατολήν και την Δύσην, όπως εζώμεν μέχρι του 1054, παρά και τας τότε υφισταμένας Θεολογικές διαφοράς". Από την πορείαν της αγάπης σελ.87.

4. Στην Θεολογική Σχολή Βελιγραδίου. Πορεία Αγάπης σελ.53
"Γιατί δεν επανερχόμεθα αυτομάτως και στην Μυστηριακήν επικοινωνίαν; Διότι είναι ανάγκη να προπαρασκευάσωμεν τους λαούς μας και θεολογικώς και ψυχολογικώς.

Κατά τα 900 χρόνια που επέρασαν από το 1054 φθάσαμε οι δύο κόσμοι Ανατολής και Δύσεως να νομίζωμεν, ότι ανήκομε σε διαφορετικές Εκκλησίες και σε διαφορετικές Θρησκείες. Και επομένως, γίνεται πρόδηλος ο σκοπός των Διαλόγων. Να προπαρασκευάσουν ψυχολογικώς τους λαούς μας, ότι πρόκειται για μία Εκκλησία και μία Θρησκεία, ότι πιστεύομαι όλοι τον ίδιον Θεόν-τον Σωτήρα Χριστόν. Εσείς και Ημείς σεβόμεθα όλες τις Θρησκείες και εκτιμούμε τον τόπον και την χώραν εις την οποία ζούμε".Ομιλία στο παρεκκλήσι του Λάμπεθ Λονδίνου την 13-11-1967.

Πολύ «Ορθόδοξες» δηλώσεις από έναν Οικουμενικό Πατριάρχη. Κρίνεται επομένως εάν ο Αθηναγόρας ήταν όντως Ορθόδοξος και εάν είναι όντως Ορθόδοξος ο διάδοχος και επαινετής του Βαρθολομαίος και αναλόγως τηρήστε και την στάση σας.

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

Φίλοι και αδελφοί, κάποτε θα πρέπει να δούμε ότι το συμφέρον μας δεν βρίσκεται στην διαμάχη και την διαφωνία για τα αυτονόητα. Ο Κύριος μας, ήρθε και δίδαξε την αγάπη και την συμφιλίωση, ο Θεός είναι Αγάπη.

Ποιοι είμαστε εμείς που θα κρίνουμε τον Αγιότατο Πατριάρχη μας; Ποιοι είμαστε εμείς που θα σώσουμε την Εκκλησία; Πορευόμαστε για τον αγώνα μας ο οποίος είναι η σωτηρία της ψυχής μας, όχι η κατάκριση και η αμφισβήτηση του Οικουμενικού Πατριάρχου ο οποίος προωθεί την ενότητα για το καλό όλων των Ελλήνων και όλων των Ορθοδόξων Χριστιανών.

Η Εκκλησία δεν έχει ανάγκη από αυτόκλητους σωτήρες. Είναι η ίδια ο χώρος της σωτηρίας. Και διαθέτει χαρισματούχους, διαθέτει «ποιμένας και διδασκάλους προς τον καταρτισμόν των αγίων εις έργον διακονίας, εις οικοδομήν του σώματος του Χριστού» (Εφ. 4, 11 -12). Η δική μας εργασία είναι η προσευχή. Άλλωστε, «τω δε δυναμένω υπέρ πάντα ποιήσαι υπερεκπερισσού ών αιτούμεθα ή νοούμεν κατά την δύναμιν την ενεργουμένην εν ημίν, αυτώ η δόξα εν τη εκκλησία και εν Χριστώ Ιησού εις πάσας τας γενεάς του αιώνος των αιώνων, αμήν» (Εφ. 3, 20 -21.

Η αγάπη και η ενότητα είναι το κεντρικό σύνθημα (αν θα μπορούσα να το ονομάσω έτσι) της Καινής Διαθήκης.

«Όπου δύο ή τρεις συναγμένοι στο όνομα μου, μαζί τους θα είμαι κι εγώ» (Μτθ. 18, 20).
Κάθε συνάντηση στο όνομα του Ιησού είναι στιγμή ευλογίας για τον κάθε Χριστιανό. Αδέρφια, μαθητές του Ιησού έχουν τη δυνατότητα της επαφής και της κοινωνίας με την κοινή τους πίστη και την αναφορά τους στον κοινό Ουράνιο Πατέρα. Όσο μακριά και αν ζούνε τα αδέρφια, όσες και αν είναι οι διαφορές που μπορεί να τους χωρίζουν δεν παύουν να έχουν την ίδια κοινή αναφορά και την ίδια πίστη.

ΕΛΛΗΝΑ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ, ο μητροπολίτης Περγάμου κ.κ.Ιωάννης Ζηζιούλας τι κακό είπε κατά την γνώμη σου; Όλα τα βαπτίσματα (εντός του χριστιανικού χώρου) είναι αποδεκτά και έγκυρα. Δηλαδή, θέλεις να μου πεις, ότι, οι εκτός Ορθοδοξίας δεν είναι Χριστιανοί; Αυτό από μόνο του μας απομονώνει και μας ξεχωρίζει από όλους τους άλλους Χριστιανούς.

Στο κάτω κάτω ποιοι είμαστε εμείς που θα κρίνουμε τους αγίους Ιεράρχες μας; Το Άγιο Πνεύμα δεν τους έβαλε εκεί που είναι για να ποιμαίνουν το ποίμνιο του Θεού; Έχεις δει τα πρόβατα να μαλώνουν τον ποιμένα; Εγώ έχω δει κάτι τέτοιο. Εμείς πρέπει να κάνουμε υπακοή.

Αν ο πνευματικός σου, σου πει να δεχτείς τον αδελφό Καθολικό, εσύ τι θα κάνεις; Θα αντιμιλήσεις και θα εναντιωθείς στον πνευματικό σου; Όχι βέβαια!! Αυτό θα είναι σαν να πηγαίνεις κόντρα στον Θεό.
Λοιπόν, σας παρακαλώ να μη παίρνετε το μέρος των παλαιοημερολογιτών που έφυγαν από την ποίμνη του Θεού, και τώρα Την πολεμούν μαζί με τους λύκους.

ΈΛΛΗΝΑ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ, αν έχεις όλους τους Χριστιανούς του κόσμου με το πλευρό σου, τότε, θεωρώ ότι αυτό δίνει πολλή μεγαλύτερη δύναμη από οποιαδήποτε πολιτική κατεύθυνση.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Σχολιαστή,

Κανείς δεν κατηγορεί τον Πατριάρχη. Όμως όταν οι δηλώσεις του είναι αντίθετες με αυτά που η Εκκλησία διδάσκει, οφείλω να ακολουθήσω αυτά που ο Κύριος και οι Πατέρες δίδαξαν.

Ούτε ο Πατριάρχης όυτε και κανένας άλλος έχει το αλάθητο. Δεν μπορεί λοιπόν να δεχόμαστε άκριτα ότι πει, τη στιγμή μάλιστα που μια μεγάλη μερίδα Ορθοδόξων κληρικών διαφωνεί μαζί του.

Σου έγραψα ήδη για τη σύνοδο Φεράρας-Φλωρεντίας. Μήπως ο Άγιος Μάρκος και ο Ορθόδοξος λαός είχαν άδικό όταν απέρριψαν την ένωση με τους Παπικούς;

Μιλάς επίσης για κοινή πίστη. Ποιά είναι αυτή, τη στιγμή που οι Παπικοί έχουν αλλοιώσει την Αγία Τριάδα με το περίφημο filioque (υπάρχουν και άλλες αλλοιώσεις, εγώ αναφέρω απλά μία από αυτές), ενώ οι Προτεστάντες απορρίπτουν εντελώς την Ιερά Παράδοση και βασίζονται στις δικές τους ερμηνείες;

Ένωση με κακοδόξους δεν μπορεί να γίνει. Ο Κύριος το έχει ήδη ξεκαθαρήσει. Άρα, αν κάποιος πιστεύει το αντίθετο, κάνει λάθος.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

(ΥΓ: Δεν γίνεται κανείς παλαιοημερολογίτης επειδή θα διαφωνήσει με τα λεγόμενα ενός μητροπολίτη ή ακόμα και του Πατριάρχη. Ας μην μεγαλοποιούμε τα πράγματα.)

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

Σε αυτό το σχόλιο, θα απαντήσω με την γραφίδα, ενός φωτισμένου και αποδεκτού από όλους, Μητροπολίτου της Εκκλησίας μας.

Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος

"Στήκετε ἐν τῇ πίστει"

Κυριακὴ Ἁγίων Πατέρων, 1 Ἰουνίου 2014

Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ο Σ 99H

Ἀγαπητοὶ πατέρες καὶ ἀδελφοί,

Ἡ περασμένη Κυριακὴ σφραγίσθηκε ἀπὸ ἕνα σημαντικὸ γεγονὸς ἐκκλησιαστικοῦ χαρακτῆρος: τὴ συνάντηση τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχη μας κ. Βαρθολομαίου μὲ τὸν Πάπα Ρώμης κ. Φραγκίσκο στὰ Ἱεροσόλυμα, μπροστὰ στὸν Πανάγιο Τάφο, 50 χρόνια μετὰ τὴν ἄρση τῶν ἀναθεμάτων.

Ποιός θὰ μποροῦσε νὰ ἰσχυριστεῖ ὅτι ἡ ἀγάπη, ἡ συγχώρηση καὶ ἡ συμφιλίωση εἶναι ἔννοιες ποὺ ἀντιβαίνουν στὴν εὐαγγελικὴ ἀλήθεια; Σὲ τί ἆραγε θὰ βοηθοῦσε τὸ νὰ συντηροῦνται ἀναθέματα μιᾶς περίπου χιλιετίας, ποὺ στὴν οὐσία στέρησαν τὴν κοινωνία καὶ ἀπέκοψαν ἀπὸ τὸ ἱερὸ σῶμα τῆς ἁγίας μας Ἐκκλησίας ἑκατομμύρια ἀνυποψίαστους πιστοὺς τοῦ Δυτικοῦ κυρίως κόσμου γιὰ ὁλόκληρους αἰῶνες μέχρι σήμερα; Ἀπὸ τὴν ἄλλη, πῶς νὰ ἀρνηθοῦμε ὅτι τὸ φοβερὸ σχῖσμα τοῦ 11ου αἰῶνος ὁδήγησε σὲ μία ἀνεξέλεγκτη παραγωγὴ αἱρετικῶν δοξασιῶν καὶ διδασκαλιῶν ποὺ διαπότισαν ὁλόκληρη τὴ ζωὴ τοῦ δυτικοῦ χριστιανισμοῦ καὶ τελικὰ παραμόρφωσαν τὸ πρόσωπο τοῦ Χριστοῦ, ἀλλοίωσαν τὸ ἦθος τῆς πίστεως καὶ ἀποδόμησαν τὴν αἴσθηση τοῦ μυστηρίου; Πῶς νὰ ἀρνηθοῦμε τὸ ἀποτέλεσμα, ποὺ ἦταν ἡ πίστη νὰ ἔχει ἐκφυλιστεῖ σὲ παραδοχὴ χριστιανικῶν ἀπόψεων, ἡ κοινωνία τοῦ Θεοῦ νὰ ἔχει ἀντικατασταθεῖ ἀπὸ τὰ κοινωνικὰ ἔργα, ἡ Ἐκκλησία νὰ ἔχει καταντήσει θρήσκευμα, ἡ θεολογία στοχασμός, καὶ ἡ ἀποκάλυψη τοῦ Θεοῦ φραστικὸ ἐπιχείρημα δίχως οὐσιαστικὸ ἀντίκρυσμα;

Πρώτιστη εὐθύνη μας δὲν εἶναι νὰ ἀντιπαρατεθοῦμε ἐμπαθῶς καὶ νὰ καταδικάσουμε, ἀλλὰ μὲ ἀγάπη, πόνο καὶ ταπείνωση νὰ ὁμολογήσουμε καὶ νὰ καταστήσουμε ἐνεργὸ τὴν Ὀρθόδοξη πίστη μέσα μας.

Ἀντὶ νὰ φωνάζουμε σὲ ὑβριστικοὺς τόνους κατὰ τῶν Δυτικῶν, μήπως θὰ ἔπρεπε στόχος τοῦ ἐλέγχου μας νὰ εἶναι ὁ ἑαυτός μας; Ἀλήθεια, σὲ τί ὠφελεῖ ὅταν ὑποστηρίζουμε μιὰ πίστη ποὺ δὲν τὴν ἐπιβεβαιώνει ἡ ζωή μας; Τί καλὸ ἔχει ἕνας δριμὺς ἔλεγχος τῶν ἄλλων ποὺ ἔτσι γεννήθηκαν κι ἔτσι μορφώθηκαν, ὅταν δὲν ὑπάρχει ἕνας ἀντίστοιχος ἔλεγχος γιὰ τὴ δική μας ἀσυνέπεια; Σὲ τελικὴ ἀνάλυση, ἴσως αὐτὸ ποὺ κυρίως χρειάζεται στὶς διαχριστιανικὲς σχέσεις, δὲν εἶναι ὁ ἀδυσώπητος ἔλεγχος τῆς «Δυτικῆς πλάνης», οὔτε οἱ πληθωρικὲς ἐκδηλώσεις ἀνώριμης φιλίας, ὅσο ἡ εὐθαρσὴς ὁμολογία τῆς Ὀρθόδοξης πίστης μας καὶ ἡ ταπεινὴ πρόσκληση πρὸς τοὺς Δυτικούς, μήπως τελικὰ αὐτοὶ ζήσουν μὲ περισσότερη συνέπεια ὅ,τι ἐμεῖς κρατήσαμε ὡς πίστη, ἀλλὰ δὲν ἐπιβεβαιώσαμε μὲ τὴ ζωή μας, ὅ,τι αὐτοὶ ἀγνοοῦν ὡς ἦθος καὶ διδασκαλία, ἀλλὰ ἐνδεχομένως ἀναζητοῦν ὡς ἀλήθεια.

Αὐτὸ ποὺ χρειαζόμαστε εἶναι ἡ ἐν ταπεινώσει ἑνότητα τῶν Ὀρθοδόξων καὶ ἡ ἐν ἀγάπῃ ὁμολογία μας στὸν κόσμο τῶν ἑτεροδόξων. Ὄχι τόσο ὁ ἔλεγχος τῶν ἄλλων γιὰ τὶς πλάνες τους, ὅσο ἡ δική μας μετάνοια γιὰ τὸ ἔλλειμμα τῆς βιωμένης μαρτυρίας μας. Ἂν δὲν βλέπουν τὴ διαφορὰ στὴ ζωή μας, τότε πῶς νὰ τὴν ἀναγνωρίσουν στὰ δόγματά μας;


Ἀδελφοί, «γρηγορεῖτε, στήκετε ἐν τῇ πίστει, ἀνδρίζεσθε, κραταιοῦσθε, πάντα ὑμῶν ἐν ἀγάπῃ γινέσθω» (Α΄ Κορ. ιστ΄ 13, 14).

Μετ’ εὐχῶν καὶ πολλῆς τῆς ἐν Κυρίῳ ἀγάπης



† ῾Ο Μεσογαίας καὶ Λαυρεωτικῆς ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...

Αγαπητέ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν κάνει πολιτική για την ενότητα των Ελλήνων, διότι οι Έλληνες δεν είναι διαιρεμένοι κατά την έννοια της λέξης.

Δεν θέλει να ενώσει όλους τους ορθόδοξους χριστιανούς γιατί και αυτό στην ουσία του είναι αδύνατον να συμβεί, αλλά τον ενδιαφέρει ένα Πανοικουμενικό Πατριαρχείο που θα περιλαμβάνει όλες τις θρησκείες και θα βαδίζει χέρι-χέρι με τον την Παγκόσμια Εξουσία.

Αυτό πάλι που γράφεις που κολλάει το ....όπου δυό και τρείς συναγμένοι στο όνομα μου μαζί τους θα είμαι και εγώ.... του Κυρίου Ιησού Χριστού.

Εννοείς, ότι μπορούν να είναι ένας χριστιανός ορθόδοξος ,ένας χριστιανός ΜτΙ, ένας χριστιανός καθολικός και σφήνα και ένας ινδιάνος με το τοτέμ στην μέση και ο Ιησούς Χριστός να τους ευλογεί?

Αγαπητέ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ όσοι είναι χριστιανοί εάν αφήσουν τους τίτλους ορθόδοξος ,καθολικός, προτεστάντης και στηρίξουν την πίστη τους στην Αγία Γραφή, μιας ερμηνείας και στα μυστήρια όπως έχουν παραδοθεί στον πρώτο αιώνα, τότε ο κόσμος σίγουρα θα αλλάξει.
Μέχρι τότε ας περιμένουμε.

Λες ότι κρίνουμε τους ιεράρχες, όχι βέβαια.
Ο Ιησούς τα έβαλε με το ιερατείο ως άνθρωπος, γιατί ενώ είχαν μελετήσει την Παλαιά Διαθήκη και ήξεραν τις προφητείες για τον ερχομό του Μεσσία, εν τούτοις για τα συμφέροντα τους συμμάχησαν με την κοσμική εξουσία και τον σκότωσαν.

Οπότε μην μας ζητάς να σκύψουμε την μέση στην αγία αθανασία του Αιγάλεω.

Ο πνευματικός αγαπητέ πρέπει να είναι δάσκαλος και να μην το παίζει άγγελος που δίνει τις εντολές εξ ουρανού.

Ας κοιτάξουν πρώτα να διορθώσουν τα εν οίκω , όταν οι ιερείς στην Αθήνα έχουν κουρευτεί, είναι κοντοξυρισμένοι και δεν φοράνε το καπέλλο τους, ενώ είναι έτοιμοι να βγάλουν και τα ράσα.

Όπως βλέπεις οι συμβολισμοί ακυρώνονται και οι εξουσίες αλλάζουν.

Λες ότι εάν έχω δίπλα μου τους χριστιανούς όλου του κόσμου δεν χρειάζομαι καμιά πολιτική κατεύθυνση.

Το ίδιο αγαπητέ λένε και οι κινέζοι και οι Ινδοί, ας μην βάζουμε τα πράγματα σε αριθμητικούς υποθετικούς συμβιβασμούς.

Παναγιώτης Μακρής είπε...

Προς Σχολιαστή

Δυστυχώς κρίνεις με ανθρώπινα κριτήρια που καμία σχέση δεν έχουνε με τον λόγο του Θεού.

Για να δούμε όμως η Αγία Γραφή τη αναφέρει: «ἀλλά καί ἐάν ἡμεῖς
ἤ ἄγγελος ἐξ οὐρανοῦ εὐαγγελίζεται ὑμῖν παρ’ ὅ εὐηγγελισάμεθα ὑμῖν, ἀνάθεμα ἔστω · ὡς προειρήκαμεν καί
ἄρτι πάλιν λέγω · εἴ τις ὑμᾶς εὐαγγελίζηται παρ’ ὅ παρελάβετε, ἀνάθεμα ἔστω». Ἐδῶ πολύ ἐπιτακτικά ὁ Ἀπόστολος τῶν ἐθνῶν θεσμοθετεῖ ὅτι οὐδείς ἔχει δικαίωμα νά ἀλλάξη
τό παραμικρόν εἰς τήν διδασκαλία τοῦ Εὐαγγελίου. Τό ὅτι μεταξύ αὐτῶν συγκαταλέγει τούς Ἀποστόλους, καί τούς ἀγγέλους ἀπό τόν οὐρανό, τοῦτο σημαίνει, ὅτι πολύ περισσότερο δέν ἔχει δικαίωμα νά ἀλλάξη καί τό ἐλάχιστον ὁ Ἐπίσκοπος · ἐφ’ ὅσον δέ ὁ οἱοσδήποτε Ἀρχιερέας κάτι ἀλλάζει στήν εὐαγγελική διδασκαλία, εἶναι ἀναθεματισμένος.

«Μή γίνεσθε ἑτεροζυγοῦντες ἀπίστοις · τίς δέ συμφώνησις Χριστοῦ πρός Βελίαρ; ἤ τίς μερίς πιστῷ μετά ἀπίστου; Τίς δέ συγκατάθεσις ναῷ Θεοῦ μετά εἰδώλων... διό ἐξέλθετε
ἐκ μέσου αὐτῶν καί ἀφορίσθητε, λέγει Κύριος, καί ἀκαθάρτου μή ἅπτεσθε, κἀγώ εἰσδέξομαι ὑμᾶς». Εδώ ο Απόστολος αναφέρει τους αιρετικούς ως ακαθάρτους και ακόλουθους του διαβόλου.

Εσύ σχολιαστή αναφέρεις: Στο κάτω κάτω ποιοι είμαστε εμείς που θα κρίνουμε τους αγίους Ιεράρχες μας; Το Άγιο Πνεύμα δεν τους έβαλε εκεί που είναι για να ποιμαίνουν το ποίμνιο του Θεού; Έχεις δει τα πρόβατα να μαλώνουν τον ποιμένα; Εγώ έχω δει κάτι τέτοιο. Εμείς πρέπει να κάνουμε υπακοή.

Που ξέρεις ότι τους τοποθέτησε το Πνεύμα το Άγιον εκεί που είναι; Άκουσε λοιπόν τον Ιωάννη τον Χρυσορρήμονα Στήν ἑρμηνεία λοιπόν τοῦ ρητοῦ «πείθεσθε τοῖς ἡγουμένοις ὑμῶν καί ὑπείκετε...» (Ἑβρ. 13,17)τη λέει:

Πῶς οὖν ὁ Παῦλός φησι ·
Πείθεσθε τοῖς ἡγουμένοις ὑμῶν, καί ὑπείκετε; Ἀνωτέρω εἰπών, Ὧν ἀναθεωροῦντες τήν ἔκβασιν τῆς ἀναστροφῆς
μιμεῖσθε τήν πίστιν, τότε εἶπε, Πείθεσθε τοῖς ἡγουμένοις
ὑμῶν, καί ὑπείκετε. Τί οὖν, φησίν, ὅταν πονηρός ᾖ, καί μή
πειθώμεθα; Πονηρός, πῶς λέγεις; εἰ μέν πίστεως ἕνεκεν,
φεῦγε αὐτόν καί παραίτησαι, μή μόνον ἂν ἄνθρωπος ᾖ, ἀλλά κἂν ἄγγελος ἐξ οὐρανοῦ κατιών · εἰ δέ βίου ἕνεκεν, μή περιεργάζου. Καί τοῦτο οὐκ οἴκοθεν λέγω τό ὑπόδειγμα, ἀλλ’ ἀπό τῆς θείας Γραφῆς...» (ΕΠΕ 25, 370 · P.G. 63, 231).
Εσύ που τα έμαθες αυτά τα πλανεμένα περί τυφλής υπακοής, είμαστε πρόβατα ναι αλλά λογικά πρόβατα, για αυτό θα μας ζητηθεί και λόγος. Οι Άγιοι επίσης αναφέρουν ότι ενώπιον του Θεού όλοι είμαστε πρόβατα και δεν υπάρχει διαχωρισμός.

Συνεχίζετε

Παναγιώτης Μακρής είπε...

Συνέχεια

Γράφεις για τον Ζηζιούλα:
ο μητροπολίτης Περγάμου κ.κ.Ιωάννης Ζηζιούλας τι κακό είπε κατά την γνώμη σου; Όλα τα βαπτίσματα (εντός του χριστιανικού χώρου) είναι αποδεκτά και έγκυρα. Δηλαδή, θέλεις να μου πεις, ότι, οι εκτός Ορθοδοξίας δεν είναι Χριστιανοί; Αυτό από μόνο του μας απομονώνει και μας ξεχωρίζει από όλους τους άλλους Χριστιανούς.

Δες λοιπόν ποια είναι η Ορθόδοξη διδασκαλία για το θέμα αυτό και όχι η πλανεμένη Οικουμενιστική-Ζηζιουλιστική.
Τη στιγμή που ο Μητροπολίτης Περγάμου ομιλεί για Βάπτισμα Ορθόδοξων και αιρετικών το οποίο οριοθετεί την «Εκκλησίαν» (άκουσον,άκουσον), δηλαδή αναγνωρίζει εγκυρότητα στα μυστήρια των αιρετικών, ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης με γράμμα του προς τον τότε πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε΄, που εφησύχαζε τότε στην Ι. Μ. Ιβήρων, σχετικά με την επιθυμία Λατίνου μοναχού να γίνει Ορθόδοξος, αναφέρει τα εξής: «Παναγιώτατε, Θειότατε και προσκυνητέ μου Αυθέντα και Δέσποτα και Οικουμενικέ Πατριάρχα. Ο του παρόντος διακομιστής, καταγόμενος εκ της Ουγγαρίας και βαπτισμένος ή μάλλον ειπείν, καταβαπτισμένος ων και μεμολυσμένος τω των Λατίνων μολύσματι, προσέρχεται δι’ εμού τη Παναγία Υμών Κορυφή, ζητών θερμώς, όπως βαπτισθή τω της καθ’ ημάς Ανατολικής του Χριστού Εκκλησίας ορθοδόξω βαπτίσματι. Παρακαλούμεν ουν αυτός και εγώ την χριστομίμητον και αποστολικήν καρδίαν υμών, ίνα διά διστίχου σας επιταγής αποστείλητε τον ρηθέντα αμόναχον και αμύητον μοναχόν, προς τον τη του Παντοκράτορος Μονή Βλάχον Παπα-Γρηγόριον τον πνευματικόν, ίνα εκείνος ως ομογενής και ομόγλωσσος μυήση και αναγεννήση αυτόν διά του καθ’ ημάς βαπτίσματος, όπως και αυτός και εγώ εκτενέστερον δεώμεθα του Θεού, ίνα μετά των άλλων σωτηριωδών καταθυμίων και πλοός αισίου απολαύση και προς τον Οικουμενικόν Αυτής θρόνον κατευοδωθείη και δράση του αγαθού μιμήματα εις κοινήν παντός του χριστεπωνύμου λαού ωφέλειαν. Ης και τας ευχάς εξαιτούμενος, μένω κηρυττόμενος. Ελάχιστος υμών δούλος, Νικόδημος».

Μάλλον οφείλεις να κάνεις μια μελέτη του τι εστί Ορθοδοξία.

Γράφεις: Η Εκκλησία δεν έχει ανάγκη από αυτόκλητους σωτήρες.

Βεβαίως και η Εκκλησία δεν έχει ανάγκη από αυτόκλητους σωτήρες αυτό όμως ουδεμία σχέση έχει με το υπό εξέτασιν θέμα, αυτό το οποίο εμείς ερευνώμαι είναι σε περίπτωση αιρετικού επισκόπου τι πρέπει ως Ορθόδοξοι να πράξωμε;

Τέλος, γράφεις: Λοιπόν, σας παρακαλώ να μη παίρνετε το μέρος των παλαιοημερολογιτών που έφυγαν από την ποίμνη του Θεού, και τώρα Την πολεμούν μαζί με τους λύκους.

Να σε ερωτήσω που γνωρίζεις εσύ αν είναι εκτός Εκκλησίας οι παλαιοημερολογίτες; Βάση ποιόν κριτηρίων το κρίνεις αυτό;

Παναγιώτης Μακρής είπε...

Τέλος γράφεις: ΈΛΛΗΝΑ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ, αν έχεις όλους τους Χριστιανούς του κόσμου με το πλευρό σου, τότε, θεωρώ ότι αυτό δίνει πολλή μεγαλύτερη δύναμη από οποιαδήποτε πολιτική κατεύθυνση.

Ανθρώπινα κριτήρια τα οποία μετράνε τους αριθμούς, αν θέλεις δύναμη να απευθυνθείς στον Θεό και να κάνεις το θέλημα Του, τότε θα έχεις την μεγαλύτερη δύναμη γιατί μπροστά στον Θεό η δύναμη των αριθμών είναι μηδαμινή.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Σχολιαστή,

Το ερώτημά μου είναι το εξής: Που αναφέρεται, είτε στην Αγία Γραφή είτε στην Ιερά Παράδοση, ότι επιτρέπεται η ένωση με κακοδόξους;

Δεν ξέρω τι εννοεί ο μητροπολίτης Μεσογαίας, άλλα δεν μπορώ να πιστέψω ότι την ίδια στιγμή που μιλάει για αιρετικές διδασκαλίες των Δυτικών μπορεί ταυτόχρονα να δέχεται την ένωση μαζί τους.

Δεν έχει, λοιπόν, νόημα να αναλωνόμαστε στο τι είπε ο τάδε ή ο δείνα μητροπολίτης, εάν πρώτα δεν καλύψουμε το βασικό ερώτημα: όσοι μιλούν για ένωση (με άλλη μορφή εκτός από την απόρριψη των Δυτικών κακοδοξιών), με ποιά δικαιολογία αναιρούν τα λόγια του Κυρίου και των Πατέρων;

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

Αγαπητοί φίλοι, δεν λέω λόγια δικά μου. Εμείς ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί πρέπει να αγαπάμε και τους εχθρούς μας. Μήπως, μόνο εμείς θα σωθούμε; Ο παράδεισος θα είναι γεμάτος με Ορθόδοξους Χριστιανούς, και στην κόλαση θα καίγονται όλοι οι άλλοι; Θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα για να καταλάβετε τι εννοώ.

Τον Χατζή Χαλίλ.

Ένα πρόσωπο που κάθε άλλο παρά Χριστιανός ήταν – με την στενή έννοια του όρου – αποδείχτηκε όμως με την ηρωϊκή πράξη του και το μαρτυρικό του θάνατο πιο Χριστιανός από πολλούς από εμάς σήμερα οι οποίοι αυτάρεσκα δηλώνουμε Χριστιανοί.

Ο «προδότης» για τους Τούρκους σεϊχουλισλάμης Χατζή Χαλίλ εφέντης με την ηρωϊκή πράξη του απέδειξε πως πέρα από Θρησκείες και έθνη, η ανθρώπινη ζωή είναι υπεράνω όλων. Και είμαστε σχεδόν βέβαιοι πως για την πράξη του αυτή έχει τιμηθεί ανάλογα από τον Κύριό μας ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΤΕΡΑΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ κάτι που δυστυχώς μας βολεύει να λησμονούμε συχνά.

«- Ακούστε, τους λέει ο άγιος άνθρωπος, η φαμίλια μου κρατάει από τους Αλφερανίδες είμαστε πιστοί στα λόγια του προφήτη μας. Το κοράνι δεν επιτρέπει να τιμωρούνται αθώοι για τις πράξεις ενόχων συγγενών τους. Φέρετε μου μια και μόνη απόδειξη πώς ή επανάσταση δεν έχει γενικό χαρακτήρα· πείστε με ότι σεις δεν ξέρατε τίποτα· αποδείξτε μου ότι όλο το γένος σας δεν είναι ένοχο και τ' αλλά είναι δική μου δουλειά:
Ούτε τη θέση μου θα λογαριάσω, ούτε τη ζωή μου. Θα υπερασπίσω μ' όλες μου τις δυνάμεις έθνος αθώο που κιντυνεύει να χαθεί.»
Και πράγματι ο άγιος αυτός άνθρωπος, όταν με θλίψη μεγάλη και πόνο ψυχής ο Πατριάρχης του προσκόμισε – τον πολυσυζητημένο και παραμένοντα μέχρι σήμερα ακόμα αίνιγμα – αφορισμό των επαναστατών, αρνήθηκε να εκδώσει τον φετφά, με νομική κατοχύρωση από το Κοράνι, που δεν επέτρεπε την τιμωρία αθώων για πράξεις ενόχων συγγενών τους.
Έτσι αποτράπηκε μία από τις μεγαλύτερες σφαγές των Ορθοδόξων πληθυσμών στην Οθωμανική αυτοκρατορία.

Παύθηκε από τη θέση του και εξορίστηκε στην Λήμνο. Δεν έφτασε ποτέ σ’ αυτή.
Στη διάρκεια του ταξιδιού του, μετά από φρικτά βασανιστήρια παρέδωσε το πνεύμα του.Το επίσημο Ελληνικό κράτος όπως προείπαμε, δεν τίμησε ποτέ την ηρωϊκή αυτή πράξη του Χατζή Χαλίλ εφέντη. Και οι λόγοι προφανείς. Ήταν αλλόθρησκος και αλλοεθνής, ανήκε άλλωστε στους προαιώνιους εχθρούς.

Ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός, ο οποίος μας δίδαξε την αγάπη στους εχθρούς μας, είμαστε βέβαιοι πως τον έχει κατατάξει «σε τόπο χλοερό, σε τόπο αναψύξεως, όπου λείπει κάθε πόνος και στεναγμός και όπου οι δίκαιοι αναπαύονται».Αιωνία σου η μνήμη αείμνηστε αδελφέ Χατζή Χαλίλ εφέντη που διέσωσες όχι μόνο το Γένος μας, μα πάνω από όλα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και έγινες ο κόλαφος για τους απανταχού Φαρισαίους Χριστιανούς και Πατριδοκάπηλους.




http://antiairetikos.blogspot.gr/2010/03/blog-post_19.html

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

@ Να σε ερωτήσω που γνωρίζεις εσύ αν είναι εκτός Εκκλησίας οι παλαιοημερολογίτες; Βάση ποιόν κριτηρίων το κρίνεις αυτό; @

Οι σχισματικοί παλαιοημερολογίτες είναι εκτός Εκκλησίας.

Έχω άδικο;

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

@ Δυστυχώς κρίνεις με ανθρώπινα κριτήρια που καμία σχέση δεν έχουνε με τον λόγο του Θεού. @

Δεν κρίνω, αυτό που κάνω είναι να διακρίνω και να παραθέτω τα γραφόμενα του Πατριάρχου και των Μητροπολιτών. Η αντίθεση σου είναι προς τον Πατριάρχη όχι προς εμένα.

Θεωρείς άξιο τον εαυτό σου, να κρίνεις και να κατακρίνεις τον Πατριάρχη;

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

@ Μας μετέφερες κάποια λόγια του Οικουμενι(στι)κού Πατριάρχη ας σου μεταφέρω λοιπόν και εγώ κάποια άλλα λόγια τα οποία είχε πει. @

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του Οικουμενικού και του Οικουμενι-στι-κού;

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

@ Εάν κατάλαβα καλά, θεωρείς ότι η Εκκλησία δεν έχει το σύνολο της αλήθειας εάν δεν βρίσκεται σε κοινωνία με σχισματικούς και αιρετικούς. @

Ἡ Αὐτοῦ Θειοτάτη Παναγιότης, ὁ ᾿Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης καὶ Οἰκουμενικὸς Πατριάρχης κύριος κύριος Βαρθολομαῖος, έχει δηλώσει τα κατωτέρω:

Ἐφ’ ὅσον δηλονότι μία Ἐκκλησία ἀναγνωρίζει ὅτι ἄλλη τις Ἐκκλησία εἶναι ταμιοῦχος τῆς θείας χάριτος καί ἀρχηγός τῆς σωτηρίας, ἀποκλείεται, ὡς ἀντιφάσκουσα εἰς τήν παραδοχήν ταύτην, ἡ προσπάθεια ἀποσπάσεως πιστῶν ἀπό τῆς μιᾶς καί προσαρτήσεως αὐτῶν εἰς τήν ἑτέραν. Διότι ἑκάστη τοπική Ἐκκλησία δέν εἶναι ἀνταγωνίστρια τῶν ἄλλων τοπικῶν Ἐκκλησιῶν, ἀλλ΄ ἕν σῶμα μετ’ αὐτῶν καί ἐπιθυμεῖ τήν βίωσιν τῆς ἑνότητος αὐτῆς ἐν Χριστῷ, τήν ἀποκατάστασιν δηλονότι αὐτῆς, διαταραχθείσης κατά τό παρελθόν, καί ὄχι τήν ἀπορρόφησιιν τῆς ἄλλης». «Κάθε ἐκκλησία εἶναι ἡ Καθολική Ἐκκλησία, ἀλλά ὄχι ἡ ὁλότητά της. Κάθε ἐκκλησία ἐκπληρώνει τήν καθολικότητά της ὅταν εἶναι σέ κοινωνία μέ τίς ἄλλες ἐκκλησίες. Ὁ ἕνας χωρίς τόν ἄλλο εἴμαστε πτωχευμένοι».

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

@ Ερώτημα αν πράγματι είναι αδελφοί μας οι αιρετικοί και υπάρχει σωτηρία στην αίρεση προς τι τότε ο αντιαιρετικός αγώνας; @

Ο αντιαιρετικός αγώνας δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να κυνηγάμε τους ανθρώπους και να θεωρούμε ότι εμείς είμαστε οι "καθαροί". Αντιαιρετικός αγώνας σημαίνει αγάπη, και ισχύει μόνο για τους αιρετικούς, όχι για τους αλλόθρησκους. Άλλωστε, κατά τα γραφόμενά σας, αιρετικός είναι και ο Πατριάρχης.
Πρέπει να κάνουμε αντιαιρετικό αγώνα και κατά του Πατριάρχου και των Μητροπολιτών;

Το 99% της Εκκλησίας συμφωνεί με τον Πατριάρχη.

Πρέπει να κάνουμε αντιαιρετικό αγώνα κατά του 99% της Εκκλησίας;


Η φιλάνθρωπη στάση της Εκκλησίας έναντι των αιρετικών.
«Πρώτα θα κοπεί το κεφάλι μου,
παρά θα συμφωνήσω [με τη θανάτωση των αιρετικών]».

Άγιος Θεόδωρος ο Στουδίτης προς τον Αυτοκράτορα (PG 99, 1485C)
Το κείμενο που ακολουθεί, επιστολή του Οσίου Θεοδώρου του Στουδίτου προς το Μητροπολίτη της Εφέσου Θεόφιλο, κάπου μεταξύ των ετών 821 και 826, παρουσιάζει περιεκτικώς και συνοπτικώς τη θέση της Εκκλησίας έναντι της προοπτικής της ποινικής θανατώσεως αιρετικών, με αφορμή τη δίωξη των Παυλικιανών, οι οποίοι εδώ ονομάζονται Μανιχαίοι, στις αρχές του θ΄ αιώνος, επί των Αυτοκρατόρων Μιχαήλ Α΄ Ραγκαβέ (811-813) και Λέοντος Ε΄ του Αρμενίου (813-820).

Στο κείμενο αυτό μπορούμε να διακρίνουμε τις εξής σαφείς και τεκμηριωμένες στη Γραφή και την ιερά Παράδοση θέσεις της ορθοδόξου εκκλησιαστικής κοινωνιολογίας: (α) απαγορεύεται στην Εκκλησία να διώκει και πολύ περισσότερο να θανατώνει αιρετικούς, που είναι μάλιστα και αρχή αμοιβαίων αιματοχυσιών, (β) περαιτέρω απαγορεύεται ακόμη και το να προσεύχεται η Εκκλησία εναντίον των αιρετικών - πράξη που οδηγεί στην κόλαση ως τεκμήριο μνησικακίας – αντιθέτως πρέπει να προσεύχεται υπέρ αυτών κατά το παράδειγμα του Χριστού, (γ) κατά την Αγία Γραφή επιτρέπεται να μισεί ο Χριστιανός αυτούς που μισούν το Θεό εκ προθέσεως, αλλά όχι να τους καταδιώκει ή φονεύει, (δ) η Εκκλησία προσεύχεται για τη νικηφόρα έκβαση του πολέμου εκείνου που γίνεται για την προστασία των Χριστιανών από τις βιαιοπραγίες των επιτιθεμένων ξένων εθνών και τον επαινεί, (ε) η Εκκλησία – συμφώνως προς την Αγία Γραφή - αναγνωρίζει στην πολιτεία το δικαίωμα της θανατικής ποινής (και των αιρετικών) αν έχουν διαπράξει σημαντικά ποινικά εγκλήματα, αλλά (στ) η Εκκλησία για τα πνευματικά παραπτώματα (όπως είναι και η αίρεση) εφαρμόζει πνευματικά επιτίμια και όχι σωματικές τιμωρίες μέσω της πολιτείας.






http://www.impantokratoros.gr/thanatosh-airetikon-kai-orthodoxia.el.aspx

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Σχολιαστή,

Πρώτον, το κείμενο του Πατριάρχη αναφέρεται σε "τοπικές Εκκλησίες", δηλαδή στις κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες. Οι Παπικοί και οι Προτεστάντες δεν ανήκουν στις τοπικές Εκκλησίες, άρα το κείμενο δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε αυτούς.

Δεύτερον, ακόμα και έτσι να ήταν, πάλι δεν θα είχε καμιά σημασία. Ο Πατριάρχης δεν έχει το αλάθητο. Άρα, αν κάτι που λέει διαφωνεί με την πίστη της Εκκλησίας θα πρέπει να το διορθώσει. Εκτώς και αν θεωρείς ότι ο Πατριάρχης έναι κάτι σαν τον Πάπα και ο λόγος του είναι νόμος.

Τρίτον, αντιαιρετικός αγώνας σημαίνει αγάπη προς τους αιρετικούς, αλλά και πόλεμος προς τις διδασκαλίες τους. Δεν μπορεί, εν ονόματι της αγάπης, να αφήσεις τον αδελφό σου στην πλάνη του, ή, ακόμα χειρότερα, να δεχτείς και εσύ αυτή την πλάνη σαν αλήθεια. Αν ήταν έτσι, δεν θα έπρεπε να διαφωνήσουμε ποτέ με έναν ετερόδοξο, γιατί δεν θα δείχναμε αγάπη.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Παναγιώτης Μακρής είπε...

Προς Σχολιαστή

Σχολιαστή συγγνώμη αλλά έχεις μπλέξει τα πράγματα τη σχέση έχει το παράδειγμα του Χαλιλ που αναφέρεις με όσα γράφουμε τόσο καιρό;
Κανείς δεν είπε ότι θα σωθούν μόνο Ορθόδοξοι, πολλοί Ορθόδοξοι θα κολαστούν. Αλλά το εκτός Εκκλησίας δεν υπάρχει σωτηρία του Αγίου Κυπριανού είναι δόγμα της Εκκλησίας.
Βεβαίως και το ορθό δόγμα είναι προϋπόθεση σωτηρίας και χωρίς αυτό κανείς δεν σώζεται, δεν μπορεί ο βλάσφημος και ασεβής (εφόσον τέτοιοι είναι οι αιρετικοί) να σωθεί. Το ορθό δόγμα είναι το φάρμακο που πρέπει να λάβει κάθε άνθρωπος για να σωθεί, σκοπός της Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι να προσφέρει την θεραπεία του σκοτισμένου από τα πάθη ανθρώπου πράγμα το οποίο δεν μπορεί να κάνει η αίρεση. Η αίρεση στέλνει απευθείας στην κόλαση.

Παρόλα αυτά ελπίζουμε ότι ο Θεός θα βρει τρόπο να σώσει και τους μη Ορθόδοξους για αυτό προσευχόμαστε και για τη δική τους σωτηρία. Απλά ας αναλογιστούμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν έμαθαν ποτέ για την ύπαρξη της Ορθοδοξίας αυτούς ο Κύριος θα τους κρίνει διαφορετικά από αυτούς που έμαθαν και απέρριψαν και διαστρέβλωσαν την αλήθεια.

Το ευαγγέλιο είναι ξεκάθαρο: Ἀμὴν ἀμὴν λέγω ὑμῖν, ὁ μὴ εἰσερχόμενος διὰ τῆς θύρας εἰς τὴν αὐλὴν τῶν προβάτων, ἀλλὰ ἀναβαίνων ἀλλαχόθεν, ἐκεῖνος κλέπτης ἐστὶ καὶ λῃστής·ὁ δὲ εἰσερχόμενος διὰ τῆς θύρας ποιμήν ἐστι τῶν προβάτων. τούτῳ ὁ θυρωρὸς ἀνοίγει, καὶ τὰ πρόβατα τῆς φωνῆς αὐτοῦ ἀκούει, καὶ τὰ ἴδια πρόβατα καλεῖ κατ' ὄνομα καὶ ἐξάγει αὐτά.καὶ ὅταν τὰ ἴδια πρόβατα ἐκβάλῃ, ἔμπροσθεν αὐτῶν πορεύεται, καὶ τὰ πρόβατα αὐτῷ ἀκολουθεῖ, ὅτι οἴδασι τὴν φωνὴν αὐτοῦ·ἀλλοτρίῳ δὲ οὐ μὴ ἀκολουθήσωσιν, ἀλλὰ φεύξονται ἀπ' αὐτοῦ, ὅτι οὐκ οἴδασι τῶν ἀλλοτρίων τὴν φωνήν...Εἶπεν οὖν πάλιν αὐτοῖς ὁ Ἰησοῦς· Ἀμὴν ἀμὴν λέγω ὑμῖν ὅτι ἐγώ εἰμι ἡ θύρα τῶν προβάτων...ἐγώ εἰμι ἡ θύρα· δι' ἐμοῦ ἐάν τις εἰσέλθῃ, σωθήσεται, καὶ εἰσελεύσεται καὶ ἐξελεύσεται, καὶ νομὴν εὑρήσει.....ὁ κλέπτης οὐκ ἔρχεται εἰ μὴ ἵνα κλέψῃ καὶ θύσῃ καὶ ἀπολέσῃ· ἐγὼ ἦλθον ἵνα ζωὴν ἔχωσι καὶ περισσὸν ἔχωσιν.

Το παραπάνω κεφάλαιο 10 του κατά Ιωάννη Ευαγγελίου είναι ξεκάθαρο σε τι αναφέρεται, ο Χριστός είναι η Αλήθεια, είναι και η θύρα μέσω της οποίας πρέπει να περάσουμε για να σωθούμε. Οι δε αιρετικοί είναι οι κλέπτες αφού δεν έρχονται μέσω της θύρας (της αλήθειας) αλλά αλλαχόθεν (με ψέμα και αιρέσεις) για να κλέψουν και να απολέσουν.

Ούτως η άλλως οι μπαρούφες του Πατριάρχη και έκαστου των Μητροπολιτών έχουνε προ πολλού καταδικαστεί στο πρόσωπο του αιρετικού Απέλλη που για να ενώσει τις διάφορες αιρετικές ομάδες των γνωστικών έλεγε ότι δεν έχει σημασία πως πιστεύετε στο Χριστό αλλά σημασία έχουνε τα καλά σας έργα. Αυτός καταδικάστηκε από την Εκκλησία.
Τέλος, να μην ξεχνάμε την τοπική σύνοδο της θρυλικής Εκκλησίας των Ρώσων της Διασποράς επί Αγίου Φιλαρέτου όπου με σύνοδο αναθεμάτισε όσους κηρύττουν αυτά:

Τοις βάλλουσι κατά της Εκκλησίας του Χριστού και διδάσκουσιν ότι η του Χριστού Εκκλησία μεμέρισται έν ούτω καλουμένοις «κλάδοις», οίτινες διαφέρουσιν αλλήλων έν διδασκαλία και τρόπω ζωής, ή ότι ή Εκκλησία ούχ υφίσταται όρατώς, άλλ' άπαρτισθήσεται έν τω μέλλοντι, όταν άπαντες οί «κλάδοι» ή τμήματα ή όμολογίαι ή προσέτι και θρησκείαι ένωθώσιν έν ένί σώματι• και οίτινες ού διακρίνουσι τήν ιερωσύνην και τά μυστήρια τής Εκκλησίας άπό τήν ιερωσύνην και τά μυστήρια των αιρετικών, αλλά λέγουσιν ότι το βάπτισμα και ή ευχαριστία των αιρετικών είσίν ικανά προς σωτηρίαν• ωσαύτως, τοις κοινωνούσιν έν γνώσει τοις προμνημονευθείσιν αίρετικοίς ή συνηγορούσι, διαδίδουσι, ή ύπεραμυνομένοις τής καινοφανούς αυτών αίρέσεως του οικουμενισμού έν προσχήματι αδελφικής αγάπης, ή υποτιθεμένης ενώσεως των διαχωρισθένων Χριστιανών,

ΑΝΑΘΕΜΑ!

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

Αγωνιστή, διάβασε πιο προσεκτικά τα σχόλια μου.

Δεν βαράω στο γάμο του Καραγκιόζη, δημοσιεύω τεκμηριωμένα από πηγές, δεν λέω ότι μου κατέβει στο κεφάλι.

Με αναγκάζεις να γράφω τα ίδια.

Ο Πατριάρχης δεν αναφέρεται σε "τοπικές Ορθόδοξες εκκλησίες".
Γράφει, για την Εκκλησία προ του σχίσματος, και μετά γράφει τα υπόλοιπα...

Γράφει, ότι, το Βάπτισμα των Καθολικών ισχύει κανονικά, όπως το Βάπτισμα των Ορθοδόξων, και ότι οι Καθολικοί έχουν Ιερά Μυστήρια τα οποία είναι έγκυρα, όπως και τα Ιερά Μυστήρια των Ορθοδόξων, και ότι είμαστε αδελφές Εκκλησίες, και αδελφοί εν Χριστώ, οι Καθολικοί και οι Ορθόδοξοι.

Διάβασε πιο προσεκτικά, σε παρακαλώ.

«Ἀτυχῶς, ὑπερίσχυσεν ὁ ἀνθρώπινος παράγων, καί διά τῆς συσσωρεύσεως προσθηκῶν “θεολογικῶν”, “πρακτικῶν” καί “κοινωνικῶν” αἱ κατά τόπους Ἐκκλησίαι ὡδήγηθησαν εἰς διάσπασιν τῆς ἑνότητος τῆς πίστεως, εἰς ἀπομόνωσιν, ἐξελιχθεῖσαν ἐνίοτε εἰς ἐχθρικήν πολεμικήν».

Ἡ θέση αὐτή δέν εἶναι παντελῶς νέα· ἤδη πολύ ἐνωρίς ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης εἶχε ἐκφράσει τήν ἄποψή του ὑπέρ τῆς ἰσότητος τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας καί τῆς αἱρέσεως τοῦ Παπισμοῦ:

«Μιά κοινή μυστηριακή κατανόηση τῆς Ἐκκλησίας ἔχει ἀναδυθεῖ, διατηρηθεῖ καί μεταδοθεῖ διαχρονικῶς ἀπό τήν ἀποστολική διαδοχή [...] ἡ Μεικτή Ἐπιτροπή ἔχει δυνηθεῖ νά διακηρύξει, ὅτι οἱ Ἐκκλησίες μας ἀναγνωρίζουν ἡ μία τήν ἄλλη ὡς Ἀδελφές Ἐκκλησίες, ἀπό κοινοῦ ὑπεύθυνες γιά τή διαφύλαξη τῆς μιᾶς Ἐκκλησίας τοῦ Θεοῦ, μέ πιστότητα πρός τό θεῖο σχέδιο, καί μέ ἕναν τελείως ἰδιαίτερο τρόπο ὅσον ἀφορᾷ στήν ἑνότητα [...] Μέ αὐτήν τήν προοπτική παρακινοῦμε τούς πιστούς μας, Καθολικούς καί Ὀρθοδόξους, νά ἐνισχύσουν τό πνεῦμα τῆς ἀδελφοσύνης, τό ὁποῖο προέρχεται ἀπό τό ἕνα Βάπτισμα καί ἀπό τή συμμετοχή στή μυστηριακή ζωή».








http://www.theodromia.gr/A9455A79.el.aspx

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

@Αλλά το εκτός Εκκλησίας δεν υπάρχει σωτηρία του Αγίου Κυπριανού είναι δόγμα της Εκκλησίας.@

Παναγιώτη Μακρή, εσείς βγάζετε εκτός Εκκλησίας και τον Πατριάρχη.


Βγάζετε εκτός Εκκλησίας το 99% της Εκκλησίας.


Εκκλησία είστε μόνο εσείς;


Αυτό μας λέτε.

ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...

Αγαπητέ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ.

Κανείς δεν θέλει να έχει εχθρούς, αλλά ποιους εχθρούς να αγαπάμε όταν αυτοί στο όνομα της θρησκείας τους θέλουν να μας σφάξουν.

Τι να κάνουμε να τους δεχτούμε για να αγιάσουμε.

Τώρα για το ποιος είναι για παράδεισο και ποιος για κόλαση να παρουσιάσεις κριτήρια.

Το παράδειγμα του Τούρκου δεν με έπεισε, γιατί ενώ δεν ήθελε να σφάξει τους συγγενείς των επαναστατών τους επαναστάτες θα τους έσφαζε, λες και είχε το δικαίωμα να το κάνει.

Αγαπητέ! από πότε οι κατακτητές και ειδικά οι Τούρκοι πρέπει να αγιάσουν γιατί δεν μας έσφαξαν όλους?

Στο τέλος γράφεις ότι ο Χατζή Χαλίλ διέσωσε το γένος μας,ε! ας μην γινόμαστε υπερβολικοί.

Ο ΄κίνδυνος είναι εδώ και όποιος τον αναφέρει είναι ρατσιστής και αμέσως στην πυρά.

θέλω να δω τι θα γίνει όταν θα δείτε κάποιον Έλληνα με πορτοκαλί φόρμα, θα πάρετε θέση ή θα κρυφτήτε.

Αγαπητέ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ πίσω από την κουρτίνα μας περιμένει το σύστημα το οποίο έχει εκνευριστεί γιατί του βγαίνουν τα άπλυτα στην φόρα.

Δεν είναι ο παπάς το ιερατείο, ούτε το ιερατείο ο παπάς, δώσε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Σχολιαστή,

Μάλλον θα πρέπει και εσύ να διαβάσεις πιο προσεκτικά τα σχόλιά μου.

Σου έγραψα ήδη ότι, ακόμα και αν όντως αυτό ήταν το νόημα του κειμένου, και πάλι θα ήταν λάθος, αφού αντιβαίνει στη διδασκαλία της Εκκλησίας. Άρα δεν έχει κανένα νόημα να επισημαίνεις το συγκεκριμένο λάθος, αφού ήδη έχεις την απάντηση.

Λες ότι "δεν βαράς στο γάμο του Καραγκιόζη". Τότε πώς πρέπει να εκλάβω το γεγονός ότι η πηγή που δίνεις προέρχεται από κείμενο ξεκάθαρα αντίθετο προς τις θέσεις του Πατριάρχη, από το οποίο εσύ κρατάς μόνο τα λόγια του;

Έκανες τον κόπο να διαβάσεις την αναίρεση των οικουμενιστικών θέσεων; Αν ναι, θα με ενδιέφερε να ακούσω που διαφωνείς.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

Αγωνιστή, τα σχόλια του Πατριάρχου και των Μητροπολιτών, είναι αυτά που έγραψα, και είναι αυθεντικά και γνήσια.

Εσείς κρίνετε τον Πατριάρχη και το 99% της Εκκλησίας.

Τελικά, μόνο εσείς θα σωθείτε και θα πάτε στον παράδεισο, και όλοι οι άλλοι, με πρώτο τον Πατριάρχη, θα πάμε στη κόλαση;


Είναι δυνατόν να πιστεύετε κάτι τέτοιο;

Παναγιώτης Μακρής είπε...

Προς Σχολιαστή

Γράφεις: Παναγιώτη Μακρή, εσείς βγάζετε εκτός Εκκλησίας και τον Πατριάρχη.


Βγάζετε εκτός Εκκλησίας το 99% της Εκκλησίας.


Εκκλησία είστε μόνο εσείς;

Απάντηση:

Αυτό το κακομήχανον ευλογοφανές επιχείρημα το οποίο επαναλαμβάνεται από αρχαιοτάτων χρόνων. Δια το οποίον ακούομεν τον ουρανοφάντορα Βασίλειον, να λέγη: «εις το πλήθος καταφεύγεις; Την ήτταν σου ομολογείς, αποδείξεων στερείσαι. Την αλήθειαν έστω και εις εάν μοί προσκομίση, ευθύς με πείθει. Το πλήθος χωρίς αποδείξεως όταν αυθεντή ικανώς με φοβεί, ουδαμώς όμως με πείθει.».

Διάβασε λοιπόν τη συνέβη στην περίπτωση του Αγίου Μαξίμου του Ομολογητού:

Καί λέγουσιν αὐτῷ · Σύ μόνος σώζῃ καί πάντες ἀπόλλυνται;
»Καί εἶπεν · Οὐδένα κατέκριναν οἱ τρεῖς παῖδες μή προσκυνήσαντες τῇ εἰκόνι, πάντων ἀνθρώπων προσκυνούντων. Οὐ γάρ ἐσκόπουν τά τῶν ἄλλων, ἀλλ’ ἐσκόπων ὅπως ἄν
αὐτοί μή ἐκπέσωσι τῆς ἀληθοῦς εὐσεβείας. Οὕτω καί Δανιήλ
βληθείς εἰς τόν λάκκον τῶν λεόντων, οὐ κατέκρινέ τινα τῶν
μή προσευξαμένων τῷ Θεῷ κατά τό θέσπισμα Δαρείου, ἀλλά
τό ἴδιον ἐσκόπησε · καί εἵλετο ἀποθανεῖν καί μή παραπεσεῖν
τῷ Θεῷ καί ὑπό τῆς ἰδίας μαστιγωθῆναι συνειδήσεως, ἐπί τῇ παραβάσει τῶν φύσει νομίμων. Κἀμοί οὖν μή δῷ ὁ Θεός
κατακρῖναι τινα, ἤ εἰπεῖν, ὅτι ἐγώ μόνος σώζομαι. Αἱροῦμαι
δέ ἀποθανεῖν, ἤ θρόησιν ἔχειν κατά τό συνειδός ὅτι περί τήν εἰς Θεόν πίστιν παρεσφάλην καθ’ οἱονδήποτε τρόπον.

Επίσης

Γράφεις: Οι σχισματικοί παλαιοημερολογίτες είναι εκτός Εκκλησίας.

Έχω άδικο;

Απάντηση:

Βεβαίως και έχεις άδικο βάση ποιόν κριτηρίων χαρακτηρίζεις τους παλαιοημερολογίτες ως σχισματικούς εκτός Εκκλησίας;

Αναφέρεις επίσης τον Άγιο Θεόδωρο τον Στουδίτη, μάθε λοιπόν ότι ο Άγιος Θεόδωρος λόγο της μη καθαιρέσεως ενός μοιχοζεύκτη κληρικού ονόματι Ιωσήφ ξεσήκωσε όλη την Εκκλησία εκείνη την περίοδο.

Ανώνυμος είπε...

@ Το παραπάνω κεφάλαιο 10 του κατά Ιωάννη Ευαγγελίου είναι ξεκάθαρο σε τι αναφέρεται, ο Χριστός είναι η Αλήθεια, είναι και η θύρα μέσω της οποίας πρέπει να περάσουμε για να σωθούμε. Οι δε αιρετικοί είναι οι κλέπτες αφού δεν έρχονται μέσω της θύρας (της αλήθειας) αλλά αλλαχόθεν (με ψέμα και αιρέσεις) για να κλέψουν και να απολέσουν. @

Και πού ξέρετε εσείς αγαπητέ Αγωνιστή τι θεωρεί αίρεση ο ίδιος ο Χριστός και ποιους θεωρεί κλέπτες; Πώς είστε τόσο βέβαιος ότι νοιάζεται ιδιαίτερα για το τι πιστεύουν οι άνθρωποι για την εκπόρευση του αγίου πνεύματος ή για το τι χρησιμοποιούν στη θεία κοινωνία ή για το πώς βαπτίζονται ή ποια βιβλία θεωρούν θεόπνευστα ή αν υπερβάλλουν για τη μάνα του ;
Πώς είστε τόσο βέβαιος ότι ο Χριστός αποκλείει από την σωτηρία κάποιον για τέτοιες ασημαντότητες;
Πώς είστε τόσο βέβαιος ότι ο Χριστός συμμερίζεται τη μικροψυχία σας και αποκλείει από τη σωτηρία καθολικούς, προτεστάντες και λοιπούς «αιρετικούς» που ζουν ενάρετο βίο, μόνο και μόνο επειδή δεν είναι ορθόδοξοι;


@ Ούτως η άλλως οι μπαρούφες του Πατριάρχη και έκαστου των Μητροπολιτών έχουνε προ πολλού καταδικαστεί στο πρόσωπο του αιρετικού Απέλλη που για να ενώσει τις διάφορες αιρετικές ομάδες των γνωστικών έλεγε ότι δεν έχει σημασία πως πιστεύετε στο Χριστό αλλά σημασία έχουνε τα καλά σας έργα. Αυτός καταδικάστηκε από την Εκκλησία. @

Προσδίδετε στον Θεό ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Και μάλιστα τα χειρότερα. Αν θεωρείτε ότι ο Θεός κρίνει με γνώμονα το δόγμα και όχι τα συναισθήματα τις σκέψεις και τα έργα, τότε του προσάπτετε αλαζονεία, ναρκισσιστική εγωπάθεια και μικροψυχία. Τον συκοφαντείτε βάναυσα και Τον μικραίνετε.

Και τέλος πάντων, από πού πληροφορηθήκατε εσείς πως ο Θεός σώζει μόνο τους πιστούς του ορθόδοξου δόγματος; Σας το τηλεγράφησε κανείς από τον Παράδεισο; Πώς γνωρίζετε με τόση βεβαιότητα ποιοι βρίσκονται εκεί -ασχέτως τι έχει ειπωθεί κατά καιρούς από σεβαστούς πατέρες της Ορθοδοξίας οι οποίοι φαντάζομαι δεν συναγωνίζονται τον Πάπα στο αλάθητο;

Filos.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Σχολιαστή,

Δεν κρίνω κανέναν, ούτε γνωρίζω ποιός θα σωθεί και ποιός όχι. Αυτό το ξέρει μόνο ο Κύριος.

Μπορώ όμως να κρίνω τα λεγόμενα κάποιου, και εάν αυτά έρχονται σε αντίθεση με τη διδασκαλία της Εκκλησίας να τα απορρίψω.

Με προβληματίζει πάντως το γεγονός ότι, ενώ υπεραμύνεσαι των θέσεων του Πατριάρχη, δεν έχεις παρουσίασει μέχρι στιγμής κανένα ειχείρημα μέσα απο τη διδασκαλία της Εκκλησίας που να δικαιολογεί τις θέσεις αυτές.

Μην ξεχνάς ότι ο Κύριος είπε "ερευνάτε τας Γραφάς". Έχεις, λοιπόν, και εσύ ευθύνη αν ακολουθήσεις μια εσφαλμένη διδασκαλία χωρίς πρώτα να ερευνήσεις. Ψάξε λίγο περισσότερο από το τι είπε ο Πατριάρχης, και δες εσύ ο ίδιος εάν οι απόψεις του γύρω από το συγκεκριμένο θέμα είναι σωστές ή όχι.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Filos,

Οι παραπομπές που δίνεις είναι από σχόλιο του κ. Μακρή, όχι από δικό μου. Άρα δεν μπορώ να σου απαντήσω έγώ επ' αυτών.

Έχω γράψει και σε άλλα σχόλια ότι δεν κρίνω τους ανθρώπους αλλά τις διδασκαλίες τους. Δεν μπορώ να ξέρω ποιούς θα σώσει ο Κύριος. Μπορώ όμως να ξέρω αν κάτι που είπε κάποιος είναι σύμφωνο με την διδασκαλία της Εκκλησίας ή όχι.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Παναγιώτης Μακρής είπε...

Προς Filos

Όντας άγευστος του Ορθοδόξου δόγματος δεν μπορείτε να καταλάβετε για ποιο λόγο δεν υπάρχει σωτηρία για τους αιρετικούς (αν και έκανα μια μικρή αναφορά παραπάνω).

Για να δούμε ορισμένες αιρέσεις.

Οι ψευδομάρτυρες του Ιεχωβά λένε ότι ο Χριστός δεν είναι Θεός επομένως βρίζουν τον ίδιο τον Θεό κατά τα άλλα θα πάνε στον παράδεισο.
Οι βλάσφημοι Προτεστάντες βρίζουν την Παναγία και λένε αισχρότητες για αυτήν, μέσω της οποίας ήρθε η σωτηρία στον κόσμο, κατά τα άλλα θα πάνε στο παράδεισο.
Οι μορμόνοι επίσης βρίζουν τον Θεό κατά τα άλλα θα πάνε στον παράδεισο.
Όλες οι αιρέσεις βρίζουν τον Θεό, κατά τα άλλα θα πάνε στον παράδεισο.

Πολύ ωραία λογική Filos.

Γράφεις:

@ Αν θεωρείτε ότι ο Θεός κρίνει με γνώμονα το δόγμα και όχι τα συναισθήματα τις σκέψεις και τα έργα, τότε του προσάπτετε αλαζονεία, ναρκισσιστική εγωπάθεια και μικροψυχία. Τον συκοφαντείτε βάναυσα και Τον μικραίνετε. @

Το ποιος κρίνει με ανθρώπινα κριτήρια φαίνεται από το παραπάνω σας σχόλιο.

Το δόγμα απλώς ανοίγει τον δρόμο στον άνθρωπο, για να φθάση στην κάθαρσι και στον φωτισμό. Όμως χωρίς το
Ορθόδοξο δόγμα δεν φθάνει κάποιος στην κάθαρσι και στον φωτισμό. Χωρίς την ορθή δογματική συνείδησι και χωρίς την Ορθόδοξη πράξι, χωρίς την Ορθόδοξη λειτουργική ζωή δεν φθάνει κανείς στην κάθαρσι και στον φωτισμό. Το δόγμα και η λειτουργική ζωή δεν είναι τα μέσα για να φθάση κανείς στην κάθαρσι της ψυχής και στον φωτισμό. Είναι όμως οι απαραίτητες προϋποθέσεις, τα απαραίτητα θεμέλια, για να οδηγηθή κάποιος στην κάθαρσι και τον φωτισμό.

Την στιγμή που οι έννοιες της καθάρσεως από τα πάθη, του φωτισμού και της θεώσεως δεν υπάρχουν στις διάφορες αιρέσεις πως περιμένετε σωτηρία για τους αιρετικούς;

Η Ορθοδοξία είναι μια θεραπευτική αγωγή της ψυχής και οι αιρέσεις δεν παρέχουν αυτήν την θεραπεία επομένως πως θα σωθούν οι αιρετικοί, επειδή κάνουν καλές πράξεις;
Ο Θεός όλους τους αγαπάει εμείς όμως αν δεν θεραπευτούμε πως θα τον αγαπήσουμε πραγματικά;

Ας σου εξηγήσω λίγο καλύτερα ποιος είναι αυτός που μικραίνει τον Θεό για να δεις ότι έχουμε δίκιο.

Αν ψάξετε στην Παπική ή στην Προτεσταντική παράδοσι, αυτή η επωνυμία για τον Χριστό, ως ιατρό, δεν υπάρχει πουθενά! Ο Χριστός μόνο στην Ορθόδοξη παράδοσι αποκαλείται ιατρός. Γιατί όμως αυτή η παράδοσις έσβησε από τους Παπικούς και τους Προτεστάντες και, όταν τους μιλάμε για θεραπευτική αγωγή, ξαφνιάζονται; Διότι η ανάγκη της καθάρσεως και
του φωτισμού, η ανάγκη της εσωτερικής αλλαγής έφυγε από τους ανθρώπους αυτούς στην δική τους Θεολογία. Γι’ αυτούς εκείνος που αλλάζει δεν είναι ο άνθρωπος, αλλά ο Θεός! Ο άνθρωπος γι’ αυτούς δεν αλλάζει. Το μόνο πράγμα που κάνει ο άνθρωπος γι’
αυτούς είναι ότι γίνεται καλό παιδί. Και όταν ο άνθρωπος από κακό παιδί που ήταν γίνη καλό παιδί, τότε ο Θεός τον αγαπά. Διαφορετικά, τον αποστρέφεται! Αν παραμένη ή γίνεται κακό παιδί, τότε ο Θεός δεν τον αγαπά! Δηλαδή, αν ο άνθρωπος γίνη
καλό παιδί, τότε αλλάζει και ο Θεός και γίνεται καλός. Και από εκεί που δεν τον αγαπούσε, τώρα τον αγαπά ! Όταν ο άνθρωπος γίνεται κακό παιδί, ο Θεός θυμώνει και, όταν ο άνθρωπος γίνεται καλό παιδί, ο Θεός χαίρεται! Αυτό δυστυχώς γίνεται στην
Ευρώπη. (π Ιωάννης Ρωμανίδης).

Οι αιρετικοί είναι αυτοί που μικραίνουν τον Θεό και τον αντιμετωπίζουν ως άνθρωπο, αυτοί είναι αυτοί που τον βλασφημούν κατά τα άλλα όμως αν πιστεύουμε σε μια αίρεση θα σωθούμε, ωραία λογική.

Παναγιώτης Μακρής είπε...

Προς Filos

Αξιολύπητο πλάσμα από τη μια θέλεις να μας παρουσιάζεσαι ως άθεος μη πιστεύοντας στην ύπαρξη του Θεού και από την άλλη μονίμως επιτίθεσαι σε όποιον δεν προβάλει ένα πρότυπο του Θεού που να σου αρέσει. Τελικά δεν είσαι και τόσο άθεος, μάλλον Ορθοδοξομάχο-Εκκλησιομάχο θα σε ονόμαζα.

Γράφεις:

@ από πού πληροφορηθήκατε εσείς πως ο Θεός σώζει μόνο τους πιστούς του ορθόδοξου δόγματος; Σας το τηλεγράφησε κανείς από τον Παράδεισο; @

Απάντηση:

Και εσύ τι ρωτάς; Αν πράγματι συνέβη και στο πω ότι συνέβη θα με πιστέψεις; Βεβαίως όχι, επομένως τι ρωτάς;

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

Παναγιώτη Μακρή, μιλάς έξω από τα δόντια, και δηλώνεις ότι οι Ιεράρχες και ο Πατριάρχης δεν πήρε την θέση αυτή μέσω Αγίου Πνεύματος. Δεν είναι το Άγιο Πνεύμα Αυτός που τους διόρισε.

Αυτό δηλώνεις, Παναγιώτη Μακρή.

Αν δεν είναι το Άγιο Πνεύμα Αυτός που τους διόρισε, τότε είναι το ακάθαρτο πνεύμα, γιατί δεν υπάρχουν άλλα πνεύματα.

Υπάρχουν, μόνο, το Άγιο Πνεύμα, και το ακάθαρτο πνεύμα.

Δηλαδή, Παναγιώτη Μακρή, μας λες ότι το ακάθαρτο πνεύμα, δηλαδή ο Σατανάς, είναι αυτός που έδωσε την εξουσία στον Πατριάρχη και τους Ιεράρχες που τον στηρίζουν.

@@@Εσύ σχολιαστή αναφέρεις: Στο κάτω κάτω ποιοι είμαστε εμείς που θα κρίνουμε τους αγίους Ιεράρχες μας; Το Άγιο Πνεύμα δεν τους έβαλε εκεί που είναι για να ποιμαίνουν το ποίμνιο του Θεού; Έχεις δει τα πρόβατα να μαλώνουν τον ποιμένα; Εγώ έχω δει κάτι τέτοιο. Εμείς πρέπει να κάνουμε υπακοή.

Που ξέρεις ότι τους τοποθέτησε το Πνεύμα το Άγιον εκεί που είναι;@@@

18 Φεβρουαρίου 2015 - 4:53 μ.μ.
_____________________

Άρα έχουμε:

1) Αιρετικός ο Πατριάρχης.

2) Αιρετικοί όλοι οι Ιεράρχες που τον στηρίζουν.

3) Αιρετικοί όλοι οι πιστοί που στηρίζουν τον Πατριάρχη.

4) Αιρετικοί ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι άνθρωποι.

Δηλαδή μας λέτε, ότι, ΜΟΝΟ ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΑΙΡΕΤΙΚΟΙ !!!

Μόνο εσείς αποτελείτε την Εκκλησία !!!


Όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι πάνω στην γη, θα μεταφερθούμε επειγόντως στην κόλαση, μαζί με τον Σατανά και τους δαίμονες του, και ΜΟΝΟ ΕΣΕΙΣ θα πάτε στον παράδεισο !!!

Θα έχει πολλή μοναξιά αυτός ο παράδεισος...
_______________________


Παναγιώτη Μακρή, αυτά που λες είναι τελείως ΒΛΑΣΦΗΜΑ.

_______________________

Μυστήριο και θαύμα.

Η ιερωσύνη είναι μυστήριο με την πιο περιεκτική σημασία του όρου. Είναι ένα μέγα και συνεχές θαύμα που απεργάζεται μέσα στην Εκκλησια η φιλανθρωπία του Θεού. Αυτό αποτελεί την πίστη και την εμπειρία της Εκκλησιας. Ο άνθρωπος, το οστράκινο σκεύος, να γίνεται ο μεσίτης Θεού και ανθρώπων, ο λειτουργός των μυστηρίων, ο οικονόμος της χάριτος, ο ποιμήν αθανάτων ψυχών "αίματι Χριστού εξηγορασμένων" (Μ. Βασιλείου. Όροι κατ' επιτομήν ΡΠΔ´, ΒΕΠΕΣ 53, 305).

Είναι απροσμέτρητο το ύψος της ιερωσύνης. Και απερίγραπτα μεγάλη η τιμή που γίνεται στον άνθρωπο, τον οποίο αξιώνει ο Θεός να γίνει ιερεύς Του. Και όσο εμβαθύνει στο μυστήριο της ιερωσύνης και συνειδητοποιεί το θαύμα της ιερατικής κλίσεώς του, τόσο κατανοεί και το μέγεθος της τιμής με την οποία τον τίμησε ο Θεός.





http://www.ecclesia.gr/greek/news/ieratikes/ierosyni.html

Ανώνυμος είπε...

Filos.
19 Φεβρουαρίου 2015 - 5:41 μ.μ.

Είμαι υποχρεωμένος να πω ότι αυτό το σχόλιο του Filos είναι το πρώτο που αξίζει.

Madragoras

ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...

Αγαπητέ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ.

Λες, Αιρετικός ο Πατριάρχης?
Όχι λέμε, δεν είναι αιρετικός, αλλά είναι ένας κοσμικός Πατριάρχης που ακολουθεί τα νέα ρεύματα.

Εσύ πιστεύεις λοιπόν ότι είναι ο απόλυτος θρησκευτικός ηγέτης?
Εάν όμως δεν είναι, τότε τι είναι?

Ούτε οι ιεράρχες είναι αιρετικοί απλά φαρισαίζουν,είναι δύσκολο να ακολουθήσεις την οδό την τεθλιμένη.

Όσο για τους πιστούς, αυτοί αγαπητέ υποστηρίζουν ότι λάμπει και δεν λάμπει μόνο ο χρυσός, αλλά και ο μπρούτζος.

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

Ο Madragoras, έχει δίκιο.

Ο Filos είναι αχτύπητος, κανείς δεν μπορεί να τον αντιμετωπίσει στο διάλογο.

Τα καλύτερα σχόλια είναι του Filos.

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

ΕΛΛΗΝΑ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ, θα σου απαντήσω με ένα χωρίο της Παλαιάς Διαθήκης.

(104:15)

Μὴ ἅπτεσθε τῶν χριστῶν μου καὶ ἐν τοῖς προφήταις μου μὴ πονηρεύεσθε.

Ψαλμοί 105:15

Παναγιώτης Μακρής είπε...

Προς Σχολιαστή.

Ήδη απάντησα στα επιχειρήματα σου αν ενδιαφερόσουν θα έβλεπες και τις απαντήσεις που υπάρχουν στα προηγούμενα σχόλια.

Τα όσα αναφέρεις περί ιεροσύνης είναι τελείως άσχετα.

Ιεροσύνη είχανε και πολλοί αιρετικοί ανά τους αιώνας (Άρειος, Νεστόριος, Διόσκουρος, Σέργιος κ.α) επομένως το ότι έχει ιεροσύνη κάποιος δεν σημαίνει ότι είναι και εκ Θεού.

“Διότι εγώ εξεύρω τούτο, ότι μετά την αναχώρησίν μου θέλουσιν εισέλθει εις εσάς λύκοι βαρείς μη φειδόμενοι του ποιμνίου· και εξ υμών αυτών θέλουσι σηκωθή άνθρωποι λαλούντες διεστραμμένα, διά να αποσπώσι τους μαθητάς οπίσω αυτών “ (Πράξεις 20:29 - 30)

Γράφεις:Όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι πάνω στην γη, θα μεταφερθούμε επειγόντως στην κόλαση, μαζί με τον Σατανά και τους δαίμονες του, και ΜΟΝΟ ΕΣΕΙΣ θα πάτε στον παράδεισο !!!

Απάντηση:

Μέγας Βασίλειος: «εις το πλήθος καταφεύγεις; Την ήτταν σου ομολογείς, αποδείξεων στερείσαι. Την αλήθειαν έστω και εις εάν μοί προσκομίση, ευθύς με πείθει. Το πλήθος χωρίς αποδείξεως όταν αυθεντή ικανώς με φοβεί, ουδαμώς όμως με πείθει.».

Μάξιμος ο Ομολογητής: Καί λέγουσιν αὐτῷ · Σύ μόνος σώζῃ καί πάντες ἀπόλλυνται; »Καί εἶπεν · Οὐδένα κατέκριναν οἱ τρεῖς παῖδες μή προσκυνήσαντες τῇ εἰκόνι, πάντων ἀνθρώπων προσκυνούντων. Οὐ γάρ ἐσκόπουν τά τῶν ἄλλων, ἀλλ’ ἐσκόπων ὅπως ἄν αὐτοί μή ἐκπέσωσι τῆς ἀληθοῦς εὐσεβείας. Οὕτω καί Δανιήλ
βληθείς εἰς τόν λάκκον τῶν λεόντων, οὐ κατέκρινέ τινα τῶν
μή προσευξαμένων τῷ Θεῷ κατά τό θέσπισμα Δαρείου, ἀλλά τό ἴδιον ἐσκόπησε · καί εἵλετο ἀποθανεῖν καί μή παραπεσεῖν τῷ Θεῷ καί ὑπό τῆς ἰδίας μαστιγωθῆναι συνειδήσεως, ἐπί τῇ παραβάσει τῶν φύσει νομίμων. Κἀμοί οὖν μή δῷ ὁ Θεός κατακρῖναι τινα, ἤ εἰπεῖν, ὅτι ἐγώ μόνος σώζομαι. Αἱροῦμαι δέ ἀποθανεῖν, ἤ θρόησιν ἔχειν κατά τό συνειδός ὅτι περί τήν εἰς Θεόν πίστιν παρεσφάλην καθ’ οἱονδήποτε τρόπον.

Παναγιώτης Μακρής είπε...

Σχολιαστή γράφεις προς τον Έλληνα της Ολλανδίας: ΕΛΛΗΝΑ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ, θα σου απαντήσω με ένα χωρίο της Παλαιάς Διαθήκης.

(104:15)

Μὴ ἅπτεσθε τῶν χριστῶν μου καὶ ἐν τοῖς προφήταις μου μὴ πονηρεύεσθε.


Θα σου απαντήσω και εγώ με ένα χωρίο της Καινής διαθήκης: ὑποκριταί! καλῶς προεφήτευσε περὶ ὑμῶν Ἡσαΐας λέγων· ἐγγίζει μοι λαὸς οὗτος τῷ στόματι αὐτῶν καὶ τοῖς χείλεσίν με τιμᾷ, ἡ δὲ καρδία αὐτῶν πόρρω ἀπέχει ἀπ' ἐμοῦ· μάτην δὲ σέβονταί με, διδάσκοντες διδασκαλίας ἐντάλματα ἀνθρώπων.

Ανώνυμος είπε...

άλλα έγραψα

Madragoras

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

Παναγιώτη Μακρή, οι Άγιοι Πατέρες και συγκεκριμένα ο άγιος Ιγνάτιος Επίσκοπος Αντιοχείας, μας λέει από παλαιά:

«Ενωθείτε μέ τόν Επίσκοπο» επίσης μας λέει:

«Νά έχετε σχέση μέ τόν Θεό καί μέ τόν Επίσκοπο».

Καί «Όποιος έργάζεται ενάντια πρός τόν 'Επίσκοπο λατρεύει τον Διάβολο».


«Όποιος έργάζεται ενάντια πρός τόν 'Επίσκοπο λατρεύει τον Διάβολο»

Ο άγιος Κυπριανός Καρχηδόνος μάς λέγει πάλι:

«Αν κανείς δέν είναι μέ τόν Επίσκοπο, δέν είναι καί μέ τήν Εκκλησία»



Παναγιώτη Μακρή, να λέτε όλα όσα λένε οι Άγιοι, και όχι μόνο όσα σας συμφέρουν στην Ιεροκατηγορία σας.

Ανώνυμος είπε...

@ Όντας άγευστος του Ορθοδόξου δόγματος δεν μπορείτε να καταλάβετε για ποιο λόγο δεν υπάρχει σωτηρία για τους αιρετικούς @

Να σας θυμίσω μόνο κάτι που ίσως μετριάσει την αλαζονεία σας, τους Παυλικιανούς -τους έχετε υπόψη σας φαντάζομαι- οι οποίοι ονόμαζαν μόνο τούς εαυτούς τους «Χριστιανούς» και όλους τούς άλλους τούς αποκαλούσαν «άγευστους της χάρης και της σωτηρίας».

Πιστεύοντας ότι δεν υπάρχει σωτηρία για τους αιρετικούς, μετασκευάζετε την πίστη σε ιδεολογία. Σώζεται όχι ο ενάρετος, όχι ο έντιμος, όχι ο φιλάνθρωπος αλλά ο ασπαζόμενος ορθές αξιωματικές αποφάνσεις, πατερικά φρασίδια και εντάλματα ανθρώπων, σώζεται αυτός που ειδωλοποιεί τις συνάξεις των ιεραρχών και τις ανακοινώσεις τους (οικουμενικές συνόδους) όπως ακριβώς οι κομμουνιστές που είχαν ειδωλοποιήσει το Ανώτατο Σοβιέτ, τα τσιτάτα του Μάρξ και τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής.

Εσείς, από τον ληστή στον σταυρό, τον καλό Σαμαρείτη και το πασίγνωστο «Ου πας ο λέγων μοι Κύριε Κύριε, εισελεύσεται εις την βασιλείαν των ουρανών, αλλ’ ο ποιών το θέλημα του πατρός μου του εν ουρανοίς» ... καταλαβαίνετε ότι σώζεται μόνο ο δογματικά ορθός;

Ακόμη χειρότερα, κολλάτε σε κάποιες φράσεις ...«εάν μη τις γεννηθή εξ ύδατος και πεύματος, ου δύναται εισελθείν εις την βασιλείαν του Θεού» όπως κολλάνε οι μτΙ στη φράση «κρέας εν αίματι ψυχής ου φάγεσθε» και φτάνετε όπως και αυτοί σε αδιανόητες ιδεοληψίες συζητώντας για το αν σώζονται τα μωρά που πεθαίνουν αβάπτιστα και για το βαθμό μέθεξης ή ...αμεθεξίας τους με τον Θεό.

Αγαπητέ Μακρή, αν του καιγόταν καρφάκι του Χριστού για τη δογματική ορθότητα, θα είχε φροντίσει να τα ξεκαθαρίσει αυτά τα θέματα. Η Κ.Δ. θα ήταν γεμάτη με λέξεις όπως τριάδα, ουσία, υποστάσεις, φύσεις, εκπορεύσεις θεάνθρωπος και όχι με θεραπείες, συγχωρέσεις και παραβολές για την βοήθεια προς τον πλησίον.
Δυστυχώς όμως οι χριστιανοί ...«δια εν ιώτα οι ομοιούσιοι κατέσφαξαν τους άμοιρους τους ομοούσιους». Και για μία εκπόρευση, κρατάνε μούτρα κάτι αιώνες τώρα. Όπως και για την αγαμία και για την τριχοφυΐα του κλήρου.

υγ. Προτιμώ να παραμένω άγευστος ενός δόγματος που πρεσβεύει πως μια μάνα που αυτοκτόνησε μην αντέχοντας τον πόνο τής απώλειας του παιδιού της είναι καταδικασμένη, προτιμώ να παραμένω άγευστος ενός δόγματος που πρεσβεύει πως το αβάπτιστο παιδί τρώει πόρτα στην βασιλεία του Θεού. Θα ήταν πολύ πικρή η γεύση, έως και αηδιαστική. Εγώ φαντάζομαι να την κρατά σφιχτά στην αγκαλιά Του απαλύνοντας κάθε ίχνος από τον πόνο της, κάθε θλίψη ακόμη κι απ’ την ανάμνηση του πόνου. Και το παιδί να παίζει ευτυχισμένο μπροστά στους κορυφαίους, έτσι όπως είχε φέρει τότε μπροστά τους ο Χριστός ένα παιδί όταν τον ρώτησαν «τις άρα μείζων εστίν εν τη βασιλεία των ουρανών;».

Filos.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Σχολιαστή,

Αν πρέπει να λέμε τα όσα λένε οι Άγιοι, γιατί δεν λες όσα λένε οι Άγιοι κατά της ένωσης Παπικών και Ορθοδόξων;

Γιατί δεν τεκμηριώνεις τις θέσεις σου μέσα από τη διδασκαλία της Εκκλησίας, αλλά αναμασάς το επιχείρημα ότι δήθεν
όποιος κρίνει τις θέσεις του Πατριάρχη κρίνει τον ίδιο;

Άλλωστε, αν θεωρείς ότι το επιχείρημά σου έχει κάποια βάση, έσυ τι ακριβώς κάνεις όταν παρουσιάζεις ως εσφαλμένη
τη θέση τόσων Άγίων και Πατριαρχών που μίλησαν κατά της ένωσης;

Φιλικά,
Αγωνιστής.

------------------------------------

Αγαπητέ Filos,

Με αυτά που γράφεις γίνεται ξεκάθαρο ότι όντως είσαι άγευστος του Ορθοδόξου δόγματος, και προσπαθείς να βάλεις την Εκκλησία στο δικό σου καλούπι.

Που ακριβώς λέει η Εκκλησία κάτι από όσα αναφέρεις; Γιατί διαστρέφεις τη διδασκαλία των Αγίων και στη συνέχεια έρχεσαι δήθεν να μας μάθεις πώς θα έπρεπε να είμαστε, προσπαθώντας να παρουσιαστείς καλύτερος από τους Αγίους;

Αυτό που "φαντάζεσαι" ως σωστή Εκκλησία είναι ακριβώς αυτό που η Εκκλησία πρεσβεύει. Γιατί λοιπόν την απορρίπτεις; Γιατί δεν ψάχνεις λίγο περισσότερο αντί να κατηγορείς τους άλλους;

Ενώ γνωρίζεις την αλήθεια, αρνείσαι να παραδεχτείς ότι αυτή βρίσκεται στην Εκκλησία, προφασιζόμενος λάθη που δεν υπάρχουν. Εχθρέυεσαι αυτούς που κάνουν αυτό που και εσύ ο ίδιος αντιλαμβάνεσαι ως σωστό, μόνο και μόνο επειδή ο τρόπος ζωής τους δεν σου ταιριάζει. Καταλαβαίνεις τώρα γιατί δεν σώζεται όποιος είναι απλά καλός άνθρωπος, αλλά χρειάζεται και η ζωή μέσα στην Εκκλησία;

Φιλικά,
Αγωνιστής.

ΕΛΛΗΝΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...

Αγαπητέ FILOS.

Συμφωνώ σε πολλά με τις θέσεις σας, αλλά διαφωνώ ως προς τον καθορισμό, ότι όλοι σώζονται.

Αγαπητέ εννοείτε σε ότι υποστηρίζετε για τους αιρετικούς, ότι όταν είσαι φιλάνθρωπος, έντιμος, ενάρετος, αλλά δεν ασπάζεσαι αυτό που ξεχωρίζει την αποδοχή, μπορείς να περάσεις από το παράθυρο;

O ληστής δέχτηκε το έλεος του Χριστού, γιατί μετανόησε πριν ορίσουν οι απόστολοι, τα δόγματα της χριστιανικής εκκλησίας.

Εάν κάποιος είναι ενάρετος ,καλός, φιλάνθρωπος, αλλά δεν μεταλαμβάνει της θείας κοινωνίας ο Ιησούς το ξεκαθάρισε ότι δεν μπαίνει στον παράδεισο, ούτε από την πόρτα, ούτε από το παράθυρο.

Είπε...... όστις δεν λαμβάνει το σώμα μου και το αίμα μου δεν είναι μετ' εμού και εγώ δεν είμαι μετ' αυτού. Αυτό είναι δόγμα.

Όπως βλέπεις, ο ιδρυτής της χριστιανικής εκκλησίας όρισε, ποιο είναι το θέλημα του πατρός του εν τοίς ουρανοίς.

Όσο για το παράδειγμα της μάνας που αυτοκτόνησε δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι καταδικασμένη, αλλά και ο Ιώβ χτυπήθηκε από δοκιμασίες και ο θεός επιβράβευσε την ακεραιότητα του. Δεν αυτοκτόνησε.

Δεν ξέρω εάν η δοκιμασία είναι δόγμα ,αλλά ας μην κάνουμε τον ... παράδεισο ξέφραγο αμπέλι.

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

Αγωνιστή, με λίγα λόγια ισχυρίζεσαι ότι το Άγιο Πνεύμα έδωσε άλλα σε κάποιους Αγίους, και τα τελείως αντίθετα σε κάποιους άλλους Αγίους.
Αν λάβουμε υπ' όψιν μας ότι το Άγιο Πνεύμα είναι ο Θεός, τότε είναι αδύνατον να έκανε κάτι τέτοιο.

Η Εκκλησία είναι Μια και Καθολική Άγια Εκκλησία του Χριστού, και όχι η εταιρία ΣΚΟΠΙΑ όπως θέλετε να την παρουσιάσετε, όταν με ρωτάτε να σας πω ποια Άγιοι είχαν δίκιο και ποιοι είχαν άδικο.
Τότε γιατί κατηγορείτε την εταιρία ΣΚΟΠΙΑ όταν εσείς λέτε πως οι Άγιοι δεν συμφωνούν μεταξύ τους; Γιατί δεν αρχίζετε από τον οίκο σας;

Εγώ πιστεύω, ότι, οι Άγιοι δεν διαφωνούν και πολύ καλά τα λένε, όμως, ΕΣΕΙΣ προσπαθείτε να τους βάλετε λόγια στο στόμα, που αυτοί ποτέ δεν εννοούσαν όπως εσείς τα παρουσιάζετε.

Αγωνιστή, οι Άγιοι Πατέρες και συγκεκριμένα ο άγιος Ιγνάτιος Επίσκοπος Αντιοχείας, μας λέει από παλαιά:

«Ενωθείτε μέ τόν Επίσκοπο» επίσης μας λέει:

«Νά έχετε σχέση μέ τόν Θεό καί μέ τόν Επίσκοπο».

Καί «Όποιος έργάζεται ενάντια πρός τόν 'Επίσκοπο λατρεύει τον Διάβολο».


«Όποιος έργάζεται ενάντια πρός τόν 'Επίσκοπο λατρεύει τον Διάβολο»

Ο άγιος Κυπριανός Καρχηδόνος μάς λέγει πάλι:

«Αν κανείς δέν είναι μέ τόν Επίσκοπο, δέν είναι καί μέ τήν Εκκλησία».


Αντί να αφήσετε τον Χριστό να κρίνει, και αντί να κάνετε υπακοή στην Άγια και Θεόπνευστη Ορθόδοξη Εκκλησία μας, εσείς προσπαθείτε να βρείτε λάθη στην Αὐτοῦ Θειοτάτη Παναγιότητα, τον ᾿Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης καὶ Οἰκουμενικὸ Πατριάρχη κύριο κύριο Βαρθολομαῖο.

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

Αγωνιστή, μιλάς στον Filos, σαν να βρίσκεσαι στον παράδεισο, και αυτός στο τρίτο καζάνι δεξιά στην πύλη της κολάσεως.

Βρε καλέ μου Αγωνιστή, πως γνωρίζεις τι έχει και τι δεν έχει γευθεί ο Filos, και τον καταδικάζεις πριν ακόμη τον καταδικάσει (ή τον επιβραβεύσει) ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός;

Ο Filos δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο του Αντιαιρετικού.
Ο Filos είναι πολύ πιο παλαιός σχολιαστής του Αντιαιρετικού από εσένα, και έχει κολλήσει στον τοίχο πολλούς αντιαιρετικούς, καλύτερους από εσένα και από εμένα.

Αν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τον Filos, οι αντιαιρετικοί με τα πολλά γαλόνια, και οι ιερείς μαζί με τους θεολόγους, τι νομίζεις, δεν θα το είχαν κάνει;
Γιατί δεν το κάνουν;;;;
Πάντως, όχι από έλλειψη χρόνου...

Αγωνιστή, ακόμη δεν απάντησες στον Filos, ούτε στα αγιοπατερικά παλαιά γραπτά που προσκόμισα στο τραπέζι του διαλόγου.


Απάντησε πρώτα, και ύστερα συνεχίζουμε...

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Σχολιαστή,

Δεν βλέπω σε ποιό σημείο διαφωνώ με τον Άγιο Ιγνάτιο. Δεν εναντιώθηκα τον Πατριάρχη. Είπα απλά ότι στο συγκεκριμένο σημείο έχει λάθος, σύμφωνα πάντα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας. Νομίζω πως έχω δικαίωμα να το κάνω, τη στιγμή που και Άγιοι της Εκκλησίας το έχουν κάνει. Ή μήπως ο Πατριάρχης έχει το αλάθητο και πρέπει να τον υπακούμε τυφλά;

Το τι γράφω στον Filos αφορά αυτόν. Δεν νομίζω πως έχει ανάγκη δηκηγόρου, ειδικά τη στιγμη που, όπως λες, είναι αρκετά ικανός. Πάντως μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι δεν έχεις κανένα πρόβλημα να του ψάλλεις το εγκώμιο, ειδικά τη στιγμή που, όντας αυτός άθεος και εσύ Ορθόδοξος, οι θέσεις σας δεν θα έπρεπε να είναι κοινές ώστε να του δίνεις δίκιο σε όσα γράφει.

Για τα στοιχεία που προσκόμησες, σου έχω ήδη απαντήσει, όπως επίσης και άλλοι συνεργάτες: αν δεν συμφωνούν με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, τότε είναι λάθος. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται κάτι περισσότερο. Εσύ γιατί δεν απαντάς στα δικά μου; Που στηρίζεις την ένωση με καοδόξους;

Όσο για τη "Σκοπιά", αν και δεν κατάλαβα που κολλάει στο θέμα μας, κάνε έναν κόπο να μου απαντήσεις τα εξής:

1) Τι εννοείς με το "η εταιρία ΣΚΟΠΙΑ όπως θέλετε να την παρουσιάσετε"; Διαφωνείς σε κάτι με τα όσα έχουν αναρτηθεί; Αν ναι, γιατί δεν το αναφέρεις στο ανάλογο άρθρο;

2) Τι σημαίνει η φράση "γιατί δεν αρχίζετε από τον οίκο σας"; Δηλαδή ο "οίκος μας" είναι διαφορετικός από τον δικό σου;

Χωρίς να θέλω να σε προσβάλλω, μου φαίνεται πως κάτι δεν πάει καλά στην επιχειρηματολογία σου.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

Αγωνιστή, ή δεν το καταλαβαίνεις, ή το κάνεις εσκεμμένα.

Αντιλαμβάνεσαι, ότι γράφεις πως το 99% της Ορθόδοξης Εκκλησίας βρίσκεται σε αποστασία και αίρεση;

Ποιοι είναι οι αληθινοί και γνήσιοι Ορθόδοξοι, οι οποίοι βαδίζουν σωστά και Ορθόδοξα;

Μόνο εσείς και οι σχισματικοί παλαιοημερολογίτες;

Εσείς αποτελείτε την Εκκλησία Του Χριστού;

Εσείς είστε οι μοναδικοί Ορθόδοξοι στον πλανήτη γη;

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Σχολιαστή,

Πρώτον, επιμένεις να βάζεις στο στόμα μου λόγια που δεν είπα.

Δεύτερον, δεν απαντάς σε όσα σε ρωτάω.

Τρίτον, ισχυρίζεσαι τελείως αυθαίρετα ότι η γνώμη σου είναι σύμφωνη με τη γνώμη της πλειοψηφίας, κάτι που θεωρείς ότι την κάνει αυτόματα σωστή.

Αν όντως πιστεύεις ότι όσα λες είναι σωστά, γιατί δεν τα τεκμηριώνεις αγιογραφικά; Γιατί καταφεύγεις σε λασπολογία εναντίον μου, χρησιμοποιώντας φραστικά πυροτεχνήματα;

Δείξε μου σε παρακαλώ που ακριβώς γράφω όσα ισχυρίζεσαι (πχ ότι "το 99% της Ορθόδοξης Εκκλησίας βρίσκεται σε αποστασία και αίρεση"). Αν δεν το κάνεις, σε παρακαλώ πολύ να ανακαλέσεις.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

Αγωνιστή, ίσως έχεις δίκιο, θα έπρεπε να έχω ξεκαθαρίσει την θέση μου από την αρχή. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Είμαι Ορθόδοξος Χριστιανός και ενωμένος με την Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία Του Ιησού Χριστού.

Ενωμένος πνευματικά με τον Πνευματικό μου πατέρα, τον Μητροπολίτη μας, τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ.Ιερώνυμο, και τον Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίο. Είμαι Ορθόδοξος και υποστηρίζω μέχρι θανάτου την Ορθοδοξία.

Δεν έχω καμία σχέση με τους σχισματικούς παλαιοημερολογίτες, ή αλλιώς "ΓΟΧ".

Αφού έγιναν οι απαραίτητες συστάσεις, ας μπούμε στο "ψητό".

Αγωνιστή, ως γνήσιος Χριστιανός, δεν μισώ κανέναν, και ότι σας γράφω το γράφω από αγάπη. Άλλωστε, δεν γνωρίζω κανέναν από εσάς, αλλά και αν σας γνώριζα τίποτα δεν θα άλλαζε.

Αν κατάλαβα καλά (που καλά κατάλαβα) εσείς πιστεύετε ότι ο Πατριάρχης είναι αιρετικός επειδή δηλώνει ότι είναι εν Χριστώ αδελφός του ο Πάπας.

Ξεχνάτε όμως, όλους αυτούς τους Ιεράρχες που τον στηρίζουν και συμφωνούν μαζί του, καθώς επίσης και τα εκατομμύρια των Ορθοδόξων Χριστιανών που τους ακολουθούν και δέχονται όλα όσα κάνουν και όλα όσα πιστεύουν, αρχής γενομένης από τον Πατριάρχη μας.

Αγωνιστή, έχω μάθει να μιλώ τεκμηριωμένα και με αποδείξεις.

Απαντώ στις ερωτήσεις σου:

1) @@@Τι σημαίνει η φράση "γιατί δεν αρχίζετε από τον οίκο σας"; Δηλαδή ο "οίκος μας" είναι διαφορετικός από τον δικό σου;@@@

Ναι, είναι διαφορετικός ο δικός μου οίκος. Εγώ στηρίζω την Ορθοδοξία, τον Πατριάρχη, και όλους τους Ορθοδόξους Χριστιανούς, και συμφωνώ με όλους αυτούς, και ιδιαιτέρως με τον Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο.

2) @@@Τι εννοείς με το "η εταιρία ΣΚΟΠΙΑ όπως θέλετε να την παρουσιάσετε"; Διαφωνείς σε κάτι με τα όσα έχουν αναρτηθεί; Αν ναι, γιατί δεν το αναφέρεις στο ανάλογο άρθρο;@@@

Αγωνιστή, δεν θέλω να πιστέψω ότι προσπαθείς να διαστρεβλώσεις τα γραφόμενα μου επειδή δεν μπορείς να με αντιμετωπίσεις με πιο δεοντολογικό τρόπο. Είναι ντροπή να το κάνεις αυτό.

Η φράση μου, την οποία διαστρέβλωσες, ήταν αυτή:

###Η Εκκλησία είναι Μια και Καθολική Άγια Εκκλησία του Χριστού, και όχι η εταιρία ΣΚΟΠΙΑ όπως θέλετε να την παρουσιάσετε, (την Εκκλησία), όταν με ρωτάτε να σας πω ποιοι Άγιοι είχαν δίκιο και ποιοι είχαν άδικο. ###

Δηλαδή, σου λέω ευθέως ότι προσπαθείτε να παρουσιάσετε την Ορθοδοξία μας, σαν να πρόκειται για την εταιρία ΣΚΟΠΙΑ η οποία άλλα λέει σήμερα και άλλα λέει αύριο. Αυτό στο έγραψα γιατί είπατε ότι, κάποιοι άγιοι λένε ναι σε αυτά που κάνει ο Πατριάρχης, και κάποιοι άλλοι άγιοι λένε όχι. Αυτή ήταν η έννοια της προτάσεως που διαστρέβλωσες. Αν θέλεις να είσαι Ορθόδοξος, μη προσπαθείς να ερμηνεύσεις με προτεσταντικό τρόπο τα γραφόμενα.

Παρακαλώ να ανακαλέσεις την κατηγορία, και την μομφή προς το πρόσωπό μου.

Επιτέλους, γιατί φοβάστε τόσο πολύ;

Δηλώστε σαν άνδρες, είναι ή δεν είναι αιρετικός ο Πατριάρχης με αυτά που κάνει και λέει στο θέμα του Οικουμενισμού;

Όπως εγώ πήρα θέση υπέρ του Πατριάρχη του Αρχιεπισκόπου και της Ορθοδοξίας, αν θέλετε να σας παίρνουμε στα σοβαρά, πρέπει εδώ και τώρα να δηλώσετε αν είναι αιρετικός ο Πατριάρχης όπως γράφετε με χίλιους δυο τρόπους στα σχόλια σας.

Αγωνιστή, εσύ ο ίδιος ομολογείς, ότι, εκτός από τους αντιοικουμενιστές, όλοι εμείς οι άλλοι είμαστε αιρετικοί.

Να η απόδειξη:

@@@έχω ήδη απαντήσει, όπως επίσης και άλλοι συνεργάτες: αν δεν συμφωνούν με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, τότε είναι λάθος. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται κάτι περισσότερο. Εσύ γιατί δεν απαντάς στα δικά μου;

Που στηρίζεις την ένωση με κακοδόξους;

21 Φεβρουαρίου 2015 - 4:28 μ.μ.@@@


Πρέπει να σε προβληματίσει το γεγονός, ότι σε αυτό το θέμα, ο Filos είναι Ορθοδοξότερος από εσάς, διότι εσείς λέτε ακριβώς τα ίδια, με αυτά που λένε και οι σχισματικοί ΓΟΧ.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Σχολιαστή,

Χαίρομαι που διευκρινίζεις κάποια πράγματα, αν και πάλι αντιμετωπίζεις το θέμα τελείως λάθος.

Προσπαθείς με το ζόρι να με βγάλεις παλαιοημερολογίτη, και δεν μπορώ να καταλάβω το γιατί. Επίσης, επιμένεις να διαστρεβλώνεις τα όσα λέω.

Το ότι κάποιος κάνει ένα δογματικό λάθος δεν τον κατατάσει άμεσα στους αιρετικούς. Αυτό το αποφασίζει η Ιερά Σύνοδος. Άρα δεν ονομάζω τον Πατριάρχη αιρετικό. Απλά λέω ότι αντιμετωπίζει με λάθος τρόπο το συγκεκριμένο θέμα. Σταμάτα λοιπόν να το επικαλείσαι ως επιχείρημα.

Το τι λέει ή όχι η ΓΟΧ δεν με απασχολεί. Δικό τους θέμα. Άλλωστε, με την ίδια λογική θα μπορούσα να πώ ότι και εσύ λες ακριβώς τα ίδια με τους Παπικούς και τους Προτεστάντες, αφου συμφωνείς με την ένωση.

Επίσης, δεν συμφωνείς με "την Ορθοδοξία, τον Πατριάρχη, και όλους τους Ορθοδόξους Χριστιανούς", καθώς μεγάλη μερίδα Ορθοδόξων είναι αντίθετη στην ένωση.

Και για πολλοστή φορά: τεκμηρίωσέ μου αγιογραφικά το θέμα της ένωσης. Εφόσον επιμένεις ότι, αφού το λέει ο Πατριάρχης, είναι σωστό και σύμφωνο με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, δεν μπορεί να είναι τόσο δύσκολο να το αιτιολογήσεις.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

Αγωνιστή, κάνεις το ένα λάθος μετά το άλλο, αλλά το κακό είναι ότι όσο περισσότερο γράφεις, τόσο πιο πολύ μεγαλώνουν τα λάθη που κάνεις...

@@@Το ότι κάποιος κάνει ένα δογματικό λάθος δεν τον κατατάσει άμεσα στους αιρετικούς. Αυτό το αποφασίζει η Ιερά Σύνοδος. Άρα δεν ονομάζω τον Πατριάρχη αιρετικό. Απλά λέω ότι αντιμετωπίζει με λάθος τρόπο το συγκεκριμένο θέμα. Σταμάτα λοιπόν να το επικαλείσαι ως επιχείρημα.@@@


Ποιος στα είπε αυτά καλέ μου Αγωνιστή;

Έγραψες το εξής τραγικό: @@@Το ότι κάποιος κάνει ένα δογματικό λάθος δεν τον κατατάσει άμεσα στους αιρετικούς.@@@

(και τα υπόλοιπα που γράφεις τραγικά είναι, αλλά θα ασχοληθώ με το συγκεκριμένο).

Όταν κάποιος κάνει ένα δογματικό λάθος δεν είναι αιρετικός;;;

Ο Άρειος τι ήταν που ήθελε να αλλάξει ένα ιώτα και να κάνει το ομοούσιο >> ομο(ι)ούσιο;;;
Ο Άρειος δεν ήταν αιρετικός; Τι ήταν ο Άρειος, καλός Ορθόδοξος;;;

Αν δεν ήταν αιρετικός αλλάζοντας ένα ιώτα για ποιο λόγο έκανε όλο αυτό τον αγώνα εναντίον του, ο Άγιος Αθανάσιος και οι υπόλοιποι Πατέρες και Άγιοι;;

Λες να μη γνώριζε ο Άγιος Αθανάσιος αυτό που λες εσύ, και να έκανε λάθος που κυνηγούσε τον Άρειο σε όλη του την ζωή, και διώκονταν, για ένα ιώτα, για ένα γραμματάκι; Είσαι πιο Ορθόδοξος εσύ από τον Άγιο Αθανάσιο;;;


Αγωνιστή, σε παρακαλώ μη γράφεις αν δεν γνωρίζεις, γιατί μας διαβάζει και κόσμος που νομίζει ότι ο Αντιαιρετικός αποτελείται μόνο από αντιαιρετικούς, κάτι που, φυσικά, δεν ισχύει.

Φαντάσου, τι εννοείς όταν λες όλα αυτά για τον Πατριάρχη, όταν ο Άγιος Αθανάσιος αγωνίστηκε κατά του Άρειου για ένα ιώτα!!!

Παναγιώτης Μακρής είπε...

Χαίρετε και πάλι αδελφοί!

Έχω να γράψω λίγο καιρό λόγο κάποιον ασχολιών που έχω, θα ξεκινήσω με μια απάντηση στο διαστρεβλωτή της αλήθειας που σχολιάζει με το ψευδώνυμο Σχολιαστής.

Γράφεις Σχολιαστή:

οι Άγιοι Πατέρες και συγκεκριμένα ο άγιος Ιγνάτιος Επίσκοπος Αντιοχείας, μας λέει από παλαιά:

«Ενωθείτε μέ τόν Επίσκοπο» επίσης μας λέει:

«Νά έχετε σχέση μέ τόν Θεό καί μέ τόν Επίσκοπο».

Καί «Όποιος έργάζεται ενάντια πρός τόν 'Επίσκοπο λατρεύει τον Διάβολο».


«Όποιος έργάζεται ενάντια πρός τόν 'Επίσκοπο λατρεύει τον Διάβολο»

Ο άγιος Κυπριανός Καρχηδόνος μάς λέγει πάλι:

«Αν κανείς δέν είναι μέ τόν Επίσκοπο, δέν είναι καί μέ τήν Εκκλησία».


Τα παραπάνω είναι σωστά Σχολιαστή, δεν μας γράφεις όμως διαστρεβλωτή ότι αυτά ισχύουν στην περίπτωση που έχουμε Ορθόδοξο επίσκοπο, τι συμβαίνει στην περίπτωση που έχουμε επίσκοπο που πρεσβεύει αιρέσεις; Για να δούμε τι λέει η Αγία του Χριστού Εκκλησία.

15ος Κανόνας της ΑΒ Συνόδου επί Μέγα Φωτίου: »Καί ταῦτα μέν ἐσφράγισταί τε καί ὥρισται περί τῶν προφάσει τινῶν ἐγκλημάτων τῶν οἰκείων ἀφισταμένων προέδρων, καί σχίσμα ποιούντων καί τήν ἕνωσιν τῆς Ἐκκλησίας διασπώντων. Οἱ γάρ δι’ αἵρεσίν τινα παρά τῶν ἁγίων Συνόδων, ἤ Πατέρων, κατεγνωσμένην, τῆς πρός τόν πρόεδρον κοινωνίας ἑαυτούς διαστέλλοντες, ἐκείνου δηλονότι τήν αἵρεσιν
δημοσίᾳ κηρύττοντος, καί γυμνῇ τῇ κεφαλῇ ἐπ’ Ἐκκλησίας διδάσκοντος, οἱ τοιοῦτοι οὐ μόνον τῇ κανονικῇ ἐπιτιμήσει οὐχ ὑπόκεινται πρό συνοδικῆς διαγνώσεως ἑαυτούς τῆς πρός
τόν καλούμενον Ἐπίσκοπον κοινωνίας ἀποτειχίζοντες, ἀλλά καί τῆς πρεπούσης τιμῆς τοῖς ὀρθοδόξοις ἀξιωθήσονται. Οὐ γάρ Ἐπισκόπων, ἀλλά ψευδεπισκόπων καί ψευδοδιδασκάλων κατέγνωσαν, καί οὐ σχίσματι τήν ἕνωσιν τῆς Ἐκκλησίας κατέτεμον, ἀλλά σχισμάτων καί μερισμῶν τήν ἐκκλησίαν
ἐσπούδασαν ρύσασθαι».

Διαβάζεις διαστρεβλωτή τη γράφουν οι Άγιοι Πατέρες; Σε περίπτωση που Επίσκοπος της Αγίας του Χριστού Εκκλησίας κηρύττει αίρεση τότε παύει αυτομάτος από επίσκοπος και γίνεται ψευδεπίσκοπος και ψευδοδιδάσκαλος και οι πιστοί που τον εγκαταλείπουν όχι μόνο δεν τιμωρούνται αλλά και άξιοι επαίνου είναι.

Σταμάτα επομένως να διαστρεβλώνεις το πιστεύω της Ορθοδόξου Εκκλησίας και να γίνεσαι σαν τους Παπικούς που λένε τυφλή υπακοή στον πάπα και σαν τους μάρτυρες του Ιεχωβά που λένε τυφλή υπακοή στο Μπρούκλυν ακόμα και αν κηρύσσουν φανερά αίρεση.

Παναγιώτης Μακρής είπε...

Προς Σχολιαστή

Γράφεις: Πρέπει να σε προβληματίσει το γεγονός, ότι σε αυτό το θέμα, ο Filos είναι Ορθοδοξότερος από εσάς, διότι εσείς λέτε ακριβώς τα ίδια, με αυτά που λένε και οι σχισματικοί ΓΟΧ.

Απάντηση:

Για απάντησε μου Σχολιαστή επιτέλους με βάση ποια κριτήρια κρίνεις ως σχισματικούς τους Γοχ;

Παναγιώτης Μακρής είπε...

Προς Filos

Για αποφυγή παρεξηγήσεων όταν σας ανέφερα ως «άγευστο του ορθοδόξου δόγματος», εννοούσα ότι εδώ στην περίπτωση σου ισχύει το του Μεγάλου Βασιλείου:
«ανέγνως, αλλ΄ουκ έγνως, ει γαρ έγνως, ουκ αν κατέγνως».

Επίσης, θα ήθελα να σε ενημερώσω ότι λανθασμένα μας χρεώνεις κάποια πράγματα. Δεν ανέφερα ότι οι αιρετικοί δεν σώζονται, το πως θα κρίνει ο Θεός τον κάθε ένα με βάση την Φιλανθρωπία Του είναι δικό Του θέμα, Αυτός έστι ο Κριτής. Εμάς όμως δεν μας ενδιαφέρει τώρα η κρίση του Θεού αλλά το πιστεύω της Εκκλησίας και να μείνουμε πιστοί σε αυτό, μας ενδιαφέρει το τι κάνουμε εμείς όχι οι άλλοι. Ακριβώς όπως συνέβη και με την περίπτωση του Άγιου Μάξιμου του Ομολογητή την οποία ήδη πολλαπλές φορές δημοσίευσα αλλά φαίνεται όλοι σας συστηματικά να την αγνοείτε.

Μάξιμος ο Ομολογητής: «Καί λέγουσιν αὐτῷ · Σύ μόνος σώζῃ καί πάντες ἀπόλλυνται;
»Καί εἶπεν · Οὐδένα κατέκριναν οἱ τρεῖς παῖδες μή προσκυνήσαντες τῇ εἰκόνι, πάντων ἀνθρώπων προσκυνούντων. Οὐ γάρ ἐσκόπουν τά τῶν ἄλλων, ἀλλ’ ἐσκόπων ὅπως ἄν αὐτοί μή ἐκπέσωσι τῆς ἀληθοῦς εὐσεβείας. Οὕτω καί Δανιήλ βληθείς εἰς τόν λάκκον τῶν λεόντων, οὐ κατέκρινέ τινα τῶν μή προσευξαμένων τῷ Θεῷ κατά τό θέσπισμα Δαρείου, ἀλλά τό ἴδιον ἐσκόπησε · καί εἵλετο ἀποθανεῖν καί μή παραπεσεῖν τῷ Θεῷ καί ὑπό τῆς ἰδίας μαστιγωθῆναι συνειδήσεως, ἐπί τῇ παραβάσει τῶν φύσει νομίμων. Κἀμοί οὖν μή δῷ ὁ Θεός κατακρῖναι τινα, ἤ εἰπεῖν, ὅτι ἐγώ μόνος σώζομαι. Αἱροῦμαι δέ ἀποθανεῖν, ἤ θρόησιν ἔχειν κατά τό συνειδός ὅτι περί τήν εἰς Θεόν πίστιν παρεσφάλην καθ’ οἱονδήποτε τρόπον.».

Παναγιώτης Μακρής είπε...

Προς Filos

Ας σε ρωτήσω και εγώ κάτι.
Γράφεις: Προτιμώ να παραμένω άγευστος ενός δόγματος που πρεσβεύει πως μια μάνα που αυτοκτόνησε μην αντέχοντας τον πόνο τής απώλειας του παιδιού της είναι καταδικασμένη....Εγώ φαντάζομαι να την κρατά σφιχτά στην αγκαλιά Του απαλύνοντας κάθε ίχνος από τον πόνο της, κάθε θλίψη ακόμη κι απ’ την ανάμνηση του πόνου.

Ερώτημα

Εσύ τι θα τη συμβούλευες αυτή τη μητέρα να κάνει; Γιατί από τα γραφόμενά σου προκύπτει ότι θα τη συμβούλευες να αυτοκτονήσει, για να πάει μια ώρα αρχύτερα στον παράδεισο. Εσύ μια τέτοια μητέρα τι θα τη συμβούλευες; Γιατί από τα γραφόμενα σου προκύπτει ότι μια μητέρα που παραμένει ζωντανή μετά το θάνατο του παιδιού της είναι ηλίθια, προκύπτει ότι δεν έχει νόημα να συνεχίζει να αγωνίζεται σε αυτήν την ζωή, μη έχοντας το πολυαγαπημένο της τέκνο κοντά της. Για πες μας τη συμβουλή θα της έδινες; Προκύπτει από όλη σου την σκέψη ότι συμβουλεύεις τον κόσμο να μην αγωνίζεται σε αυτήν την ζωή γιατί δεν έχει νόημα και ότι αν κάτι τους πάει στραβά, καλύτερα είναι να πάνε να αυτοκτονήσουν, παρά να μην έχουνε τα πράγματα όπως αυτοί τα ζητάνε, όπως αυτούς τους ικανοποιεί, όπως αυτούς τους βολεύει.
Εν ολίγοις δηλαδή βραβεύεις τον εγωισμό του κόσμου και τους λες ότι δεν έχει νόημα να ζούνε σε έναν κόσμο που δεν τους αρέσει, σε έναν κόσμο που δεν τους ικανοποιεί, σε έναν κόσμο που δεν ικανοποιεί το θέλημά τους. Σε έναν τέτοιο κόσμο όμως αγαπητέ μου, όχι μόνο ο Θεός δεν μπορεί να υπάρξει, αλλά ούτε και ο άνθρωπος και αυτό επειδή το θέλημα του ενός πάντοτε θα έρχεται σε σύγκρουση με το θέλημα του άλλου.

Ελπίζω κάποια στιγμή να το καταλάβεις αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Σχολιαστή,

Για να καταλάβω: όταν οι Πατέρες συγκάλεσαν Σύνοδο πριν καταδικάσουν τον Άρειο ως αιρετικό (παρά το γεγονός ότι τα δογματικά του λάθη ήταν ήδη γνωστά) ήταν σωστοί (και όντως έτσι είναι). Όταν εγώ λέω ακριβώς το ίδιο πράγμα (δηλαδή ότι δεν λέω τον Πατριάρχη αιρετικό, άχσετα από το αν σε κάποια θέματα κάνει λάθος, όσο δεν υπάρχει συνοδική απόφαση) ειμαί λάθος, διότι...;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάποιος μπορεί να κάνει δογματικά λάθη. Στη σύνοδο Φεράρας-Φλωρεντίας η ένωση δεν επιδιώχτηκε επειδή οι επίσκοποι θεωρούσαν ότι ο Πάπας είχε την αλήθεια, αλλά επειδή χρειάζονταν τη βοήθεια της Δύσης για να πολεμήσουν τους Τούρκους. Δεν μπορώ λοιπόν αν κατηγορήσω τους επισκόπους ως αιρετικούς (αφού δεν απέρριψαν την πίστη τους), μπορώ όμως να καταδικάσω την πράξη τους ως δογματικά λανθασμένη.

Εσύ δηλαδή θεωρείς όσους διαφωνούν μαζί σου στο συγκεκριμένο θέμα αιρετικούς; Αν όχι, γιατί στη δική μου περίπτωση ισχύει το αντίθετο;

Και για πολλοστή φορά: τεκμηρίωσέ μου αγιογραφικά το θέμα της ένωσης. Εφόσον επιμένεις ότι, αφού το λέει ο Πατριάρχης, είναι σωστό και σύμφωνο με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, δεν μπορεί να είναι τόσο δύσκολο να το αιτιολογήσεις.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

Παναγιώτη Μακρή, γνωρίζω πολύ καλά τι λέω, αυτός που δεν κατάλαβε είναι ο συνεργάτης σου (όπως ο ίδιος δήλωσε), ο (φιλικά) Αγωνιστής.

Από τους διαλόγους σου στον Αντιαιρετικό (αν θυμάμαι καλά, έχεις συγκρουστεί και με τον ιδιοκτήτη του Αντιαιρετικού, τον κ.Χρήστο), γνωρίζουμε όλοι, πως υποστηρίζεις (και ίσως είσαι και εσύ), τους Σχισματικούς ΓΟΧ.


Μια εισαγωγή από το Αντιαιρετικόν Εγκόλπιον:

+++++Το 1935 εµφανίστηκε η πρώτη οργανωµένη αποκοπή από την Εκκλησία, µε την
παύση της µνηµόνευσης των κανονικών επισκόπων της ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας
της Ελλάδος από ορισµένους και την υπαγωγή των αποκοπέντων σε άλλη
εκκλησιαστικοφανή διοίκηση, αποτελούµενη από καθηρηµένους, πρώην ιερείς.+++++

http://www.egolpion.net/dat/6222CA9B/file.pdf


Παναγιώτη Μακρή, πιστεύεις ότι κάποιοι που αποκόπτονται από την Εκκλησία, και προσχωρούν σε άλλη εκκλησία αποτελούμενη από καθηρημένους και πρώην ιερείς, εξακολουθούν να αποτελούν μέλη της Εκκλησίας;

_________

@@@έχουμε επίσκοπο που πρεσβεύει αιρέσεις@@@

Αυτό λέω και εγώ Παναγιώτη Μακρή, κατηγορείς τον Πατριάρχη και τους Επισκόπους, και λες ότι είναι αιρετικοί. Ότι πρεσβεύουν αιρέσεις.

Έγινες κατανοητός, γιατί το επαναλαμβάνεις;
_________

@@@Δεν ανέφερα ότι οι αιρετικοί δεν σώζονται, το πως θα κρίνει ο Θεός τον κάθε ένα με βάση την Φιλανθρωπία Του είναι δικό Του θέμα, Αυτός έστι ο Κριτής.@@@

23 Φεβρουαρίου 2015 - 4:02 μ.μ.

Αν οι αιρετικοί σώζονται, όπως γράφεις Παναγιώτη Μακρή, τότε ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης του Αντιαιρετικού;

Αυτά τώρα μας τα λες Παναγιώτη Μακρή, ότι δηλαδή, οι αιρετικοί σώζονται.

Σε προηγούμενα σχόλια έλεγες τα ακριβώς αντίθετα.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Σχολιαστή,

Νομίζω πως έχει γίνει κάποια παρεξήγηση.

Όταν αναφέρομαι σε συνεργάτες, εννοώ γενικώς όσους αρθρογραφούν ή σχολιάζουν στο blog, όχι τον κ. Μακρή προσωπικά. Άλλωστε, δεν είναι ο μόνος που διαφωνεί μαζί σου στο συγκεκριμένο θέμα.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...

΄Κ. Μακρή μπορείτε να μας αποδείξετε γιατί εγώ δεν το γνωρίζω το θέμα, ότι οι ΓΟΧ είναι μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας;

Και η άλλη απορία είναι η εξής.

Εάν οι αιρετικοί σώζονται τότε τι λόγο έχει η αντιαιρετική δραστηριότητα¨;

Άρα λοιπόν και οι ΜΤΙ θα σωθούν, οπότε τι λόγο έχει και η ύπαρξη του Αντιαιρετικού.

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

Αγωνιστή, @@@Όταν αναφέρομαι σε συνεργάτες, εννοώ γενικώς όσους αρθρογραφούν ή σχολιάζουν στο blog, όχι τον κ. Μακρή προσωπικά. Άλλωστε, δεν είναι ο μόνος που διαφωνεί μαζί σου στο συγκεκριμένο θέμα.@@@

Δηλαδή, ο κ.Μακρής δεν είναι αρθρογράφος και σχολιαστής του Αντιαιρετικού;

Ποιοι άλλοι διαφωνούν μαζί μου;

Εκτός από εσένα και τον κ.Μακρή ποιος άλλος διαφωνεί μαζί μου;


Τελικά, δεν σκέφτεσαι πριν γράψεις...

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Σχολιαστή,

Δεν νομίζω ότι όσα έγραψα είναι τόσο ακατανόητα ώστε να μην καταλαβαίνεις ότι η λέξη "γενικώς" συμπεριλαμβάνει και τον κ. Μακρή. Όσο για το ποιοί άλλοι διαφωνούν μαζί σου, διάβασε τα σχόλια και θα το δεις.

Διακρίνω, πάντως, στα σχόλιά σου μια αυξανόμενη επιθετικότητα, παράλληλα με την έλλειψη επιχειρημάτων από μέρους σου. Έχε υπόψη σου ότι όποιος έχει επιχειρήματα τα χρησιμοποιεί, και δεν καταφεύγει σε φραστικές επιθέσεις προς το πρόσωπο του άλλου.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Παναγιώτης Μακρής είπε...

Προς Σχολιαστή και Έλληνα.

Ισχυρίζεται ο Σχολιαστής ότι έγραψα για πρώτη φορά ότι οι αιρετικοί σώζονται.
Εάν όμως διάβαζε τα σχόλια κανονικά και όχι επιπόλαια θα έβλεπε ότι και στα πρώτα μου σχόλια δεν έβγαλα κρίση για τους αιρετικούς.

Έγραψα λοιπόν στις 19 Φεβρουαρίου 2015 - 12:23 μ.μ τα εξής: Σχολιαστή συγγνώμη αλλά έχεις μπλέξει τα πράγματα τη σχέση έχει το παράδειγμα του Χαλιλ που αναφέρεις με όσα γράφουμε τόσο καιρό;
Κανείς δεν είπε ότι θα σωθούν μόνο Ορθόδοξοι, πολλοί Ορθόδοξοι θα κολαστούν. Αλλά το εκτός Εκκλησίας δεν υπάρχει σωτηρία του Αγίου Κυπριανού είναι δόγμα της Εκκλησίας.
Βεβαίως και το ορθό δόγμα είναι προϋπόθεση σωτηρίας και χωρίς αυτό κανείς δεν σώζεται, δεν μπορεί ο βλάσφημος και ασεβής (εφόσον τέτοιοι είναι οι αιρετικοί) να σωθεί. Το ορθό δόγμα είναι το φάρμακο που πρέπει να λάβει κάθε άνθρωπος για να σωθεί, σκοπός της Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι να προσφέρει την θεραπεία του σκοτισμένου από τα πάθη ανθρώπου πράγμα το οποίο δεν μπορεί να κάνει η αίρεση. Η αίρεση στέλνει απευθείας στην κόλαση.

Παρόλα αυτά ελπίζουμε ότι ο Θεός θα βρει τρόπο να σώσει και τους μη Ορθόδοξους για αυτό προσευχόμαστε και για τη δική τους σωτηρία. Απλά ας αναλογιστούμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν έμαθαν ποτέ για την ύπαρξη της Ορθοδοξίας αυτούς ο Κύριος θα τους κρίνει διαφορετικά από αυτούς που έμαθαν και απέρριψαν και διαστρέβλωσαν την αλήθεια.

Ρωτάτε τώρα και οι δύο το εξής: αν οι αιρετικοί σώζονται προς τι ο αντιαιρετικός αγώνας;

Εγώ προσωπικά δεν θα βγάλω κρίση περί του ποιος θα σωθεί ή όχι, ούτως ή άλλως ήδη στα παραπάνω που έγραψα γίνετε φανερό ότι δεν μπορούμε να τους βάλουμε όλους στο ίδιο καλούπι άλλο ο αιρεσιάρχης άλλο ένας αλλόθρησκος ή αιρετικός που δεν γνώρισε ποτέ την Ορθοδοξία, δεν έμαθε δηλαδή ποτέ για την ύπαρξη της.

Εφόσον υπάρχουν διαφορετικές περιπτώσεις δεν μπορούμε να πούμε γενικά και αόριστα οι αιρετικοί δεν σώζονται. Άλλος αυτός που μάχεται εναντίον της Εκκλησίας, άλλο ο αγνοών την Αλήθεια. Ποιος μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι κανένας αιρετικός ή αλλόθρησκος ανά τους αιώνες δεν έχει σωθεί;

Βεβαίως υπάρχει και το δόγμα εκτός Εκκλησίας δεν υπάρχει σωτηρία, άρα δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι είτε είναι Ορθόδοξος είτε αιρετικός είναι το ίδιο.
Εμείς πρεσβεύουμε το Ορθόδοξο δόγμα ότι εκτός Εκκλησίας δεν υπάρχει σωτηρία, ελπίζουμε όμως και προσευχόμαστε για την σωτηρία όλων λαμβάνοντας υπόψη την φιλανθρωπία Του (εδώ πολλοί Άγιοι ακόμα και για τον διάβολο και τους δαίμονες προσεύχονταν).
Δεν μπορούμε όμως να πούμε ότι επειδή εμείς ελπίζουμε και προσευχόμαστε για την σωτηρία και των αιρετικών (ζώντων και κεκοιμημένων), ότι είναι το ίδιο να είσαι είτε αιρετικός είτε Ορθόδοξος.
Κάποιος αιρετικός (κεκοιμημένος) μπορεί να σώθηκε από τις προσευχές των συγγενών του, τι θα πω εγώ ότι κολάστηκε; Αυτό όμως δεν με κάνει εμένα ως Ορθόδοξο να σταματήσω να πρεσβεύω το δόγμα εκτός Εκκλησίας δεν υπάρχει σωτηρία.
Εκτός όμως όλων των άλλων, εγώ όμως ως Ορθόδοξος πρέπει να μάχομαι υπέρ της Αλήθειας, αλλιώς ο Χριστός θα μου ζητήσει λόγο, επομένως πρέπει να μάχομαι και κατά του ψεύδους της αιρέσεως (για δική μου ωφέλεια αλλά και των αδελφών μου).
Επομένως πρεσβεύουμε Ορθόδοξα, μαχόμαστε ενάντια των σατανοκίνητων αιρέσεων, αλλά αφήνουμε την τελική κρίση στον Κριτή. Ελπίζω να σας κάλυψα σε αυτό το θέμα.

Παναγιώτης Μακρής είπε...

Προς Σχολιαστή και Έλληνα της Ολλανδίας.

Ρωτάτε περί Γοχ, ο Σχολιαστής τους αναφέρει ως σχισματικούς, προκειμένου όμως να αναφέρει κάποιον ως σχισματικό πρέπει να μας φέρει και τα κατάλληλα τεκμήρια. Με βάση ποιες προϋποθέσεις κάποιος είναι οι Γοχ σχισματικοί και πότε κάποιος είναι σχισματικός; Μπορείς να μας αποδείξεις ότι οι Γοχ είναι σχισματικοί;

Γράφει o Σχολιαστής: Παναγιώτη Μακρή, πιστεύεις ότι κάποιοι που αποκόπτονται από την Εκκλησία, και προσχωρούν σε άλλη εκκλησία αποτελούμενη από καθηρημένους και πρώην ιερείς, εξακολουθούν να αποτελούν μέλη της Εκκλησίας;

Απάντηση: Το κίνημα των Γοχ είχε ξεκινήσει ήδη από το 1924, χωρίς οι ίδιοι να προσχωρήσουν σε οποιαδήποτε άλλη Εκκλησία. Αρχικά, το κίνημα απαρτιζόταν από απλούς λαϊκούς και ελάχιστους κληρικούς, στη συνέχεια όλο το Άγιον Όρος (με εξαίρεση τη Μονή Βατοπαιδίου) ακολούθησε τους Γοχ και άρχισε να τους ενισχύει στέλνοντας ιερομόναχους να τους λειτουργούν. Οι Γοχ ζητούσαν από τους Έλληνες επισκόπους να τους ακολουθήσουν στο κίνημα που έκαναν, δυστυχώς μόνο τρεις ιεράρχες ανταποκρίθηκαν (παρόλο που στην αλλαγή του ημερολογίου από τους 72 τότε επισκόπου που είχε η Ελλαδική Εκκλησία οι 30 τουλάχιστον ήταν αντίθετοι στην αλλαγή).
Το κίνημα των Γοχ δεν είχε κανένα κοινό σημείο με οποιαδήποτε σχισματικοί ομάδα. Ο πρώτος που έκανε λόγο για σχίσμα των Γοχ ήταν ο Χρυσόστομος Παπαδόπουλος ο πρώην Αρχιεπίσκοπος περί το 1933 (μου φαίνεται). Έως τότε οι παλαιοημερολογίτες θεωρούνταν ως κανονικά μέλη της Εκκλησίας. Ούτε τις καθαιρέσεις των τριών αρχιερέων αναγνώρισαν όλοι οι αρχιερείς της Ελλαδικής Εκκλησίας (μόνο οι περί τον Παπαδόπουλο τις αναγνώρισαν), αλλά και όλοι να τις αναγνώριζαν μήπως θα ήτανε έγκυρες; Αν η Ελλαδική Εκκλησία είχε λάθος και οι παλαιοημερολογίτες είχαν δίκιο τότε και οι καθαιρέσεις θεωρούνται άδικες και επομένως άκυρες. Το θέμα είναι να δούμε αν οι παλαιοημερολογίτες είχαν άδικο και έκαναν σχίσμα ή όχι.
Εγώ έχω εν γνώση μου Ορθόδοξες μορφές του νέου που ισχυρίζονται ότι οι παλαιοημερολογίτες είχανε δίκιο που αντέδρασαν όπως (Φιλόθεος Ζερβάκος ηγούμενος Λογγοβάρδας, πρώην επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης, π Ιωάννης Ρωμανίδης, ενώ και μεγάλη μερίδα των τότε επισκόπων που έγινε το λεγόμενο Ημερολογιακό σχίσμα ήτανε υπέρ των παλαιοημερολογιτών πχ: Κασσανδρείας Ειρηναίος). Εάν κάποιος επομένως ισχυρίζεται ότι οι παλαιοημερολογίτες έκαναν σχίσμα πρέπει να αποδείξει ότι το παλαιοημερολογιτικό κίνημα έχει τα χαρακτηριστικά του σχίσματος.

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

Αγωνιστή, δεν ενδιαφέρει τον αναγνώστη αυτά που πιστεύεις εσύ ή εγώ. Ο αναγνώστης χρειάζεται τις αποδείξεις και τις σταράτες κουβέντες.

Πάρε θέση τώρα:

1) Οι Σχισματικοί ΓΟΧ είναι μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας και αδελφοί εν Χριστώ;


2) Οι αιρετικοί θα σωθούν;


(όπως δήλωσε ο Παναγιώτης Μακρής).



υ.γ

Πρόσεξε!!!

Αναφερόμαστε στους ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ (όπως δήλωσε ο Παναγιώτης Μακρής), δεν αναφερόμαστε στους πρώην αιρετικούς και νυν Ορθόδοξους.

Πρόσεξε μη τα "γυρίσεις"...

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

Οι απαντήσεις του Παναγιώτη Μακρή.
#######################

@@@Προς Σχολιαστή και Έλληνα.

Ισχυρίζεται ο Σχολιαστής ότι έγραψα για πρώτη φορά ότι οι αιρετικοί σώζονται.
Εάν όμως διάβαζε τα σχόλια κανονικά και όχι επιπόλαια θα έβλεπε ότι και στα πρώτα μου σχόλια δεν έβγαλα κρίση για τους αιρετικούς.
Έγραψα λοιπόν στις 19 Φεβρουαρίου 2015 - 12:23 μ.μ τα εξής: Σχολιαστή συγγνώμη αλλά έχεις μπλέξει τα πράγματα τη σχέση έχει το παράδειγμα του Χαλιλ που αναφέρεις με όσα γράφουμε τόσο καιρό;
Κανείς δεν είπε ότι θα σωθούν μόνο Ορθόδοξοι, πολλοί Ορθόδοξοι θα κολαστούν. Αλλά το εκτός Εκκλησίας δεν υπάρχει σωτηρία του Αγίου Κυπριανού είναι δόγμα της Εκκλησίας.
Βεβαίως και το ορθό δόγμα είναι προϋπόθεση σωτηρίας και χωρίς αυτό κανείς δεν σώζεται, δεν μπορεί ο βλάσφημος και ασεβής (εφόσον τέτοιοι είναι οι αιρετικοί) να σωθεί. Το ορθό δόγμα είναι το φάρμακο που πρέπει να λάβει κάθε άνθρωπος για να σωθεί, σκοπός της Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι να προσφέρει την θεραπεία του σκοτισμένου από τα πάθη ανθρώπου πράγμα το οποίο δεν μπορεί να κάνει η αίρεση. Η αίρεση στέλνει απευθείας στην κόλαση.
Παρόλα αυτά ελπίζουμε ότι ο Θεός θα βρει τρόπο να σώσει και τους μη Ορθόδοξους για αυτό προσευχόμαστε και για τη δική τους σωτηρία. Απλά ας αναλογιστούμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν έμαθαν ποτέ για την ύπαρξη της Ορθοδοξίας αυτούς ο Κύριος θα τους κρίνει διαφορετικά από αυτούς που έμαθαν και απέρριψαν και διαστρέβλωσαν την αλήθεια.@@@
######################################




Απάντηση Παναγιώτης Μακρής: 1)

@@@Δεν μπορεί ο βλάσφημος και ασεβής (εφόσον τέτοιοι είναι οι αιρετικοί) να σωθεί. @@@

19 Φεβρουαρίου 2015 - 12:23
###################


Απάντηση Παναγιώτης Μακρής: 2)

@@@Δεν ανέφερα ότι οι αιρετικοί δεν σώζονται, το πως θα κρίνει ο Θεός τον κάθε ένα με βάση την Φιλανθρωπία Του είναι δικό Του θέμα, Αυτός έστι ο Κριτής.@@@

23 Φεβρουαρίου 2015 - 4:02 μ.μ.
#####################



Παναγιώτη Μακρή, μας προσφέρεις άφθονο γέλιο...!!!


Ευχαριστούμε!!!

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

Παναγιώτης Μακρής για Σχισματικούς ΓΟΧ.


@@@Απάντηση: Το κίνημα των Γοχ είχε ξεκινήσει ήδη από το 1924...@@@



Το "κίνημα" έχει την έννοια της κίνησης, της μετακίνησης και του καινούργιου. Ποιο ήταν το κίνημα αυτό, και πως δημιουργείται μέσα στην καθολική και αδιαίρετη Ορθόδοξη Εκκλησία, ένα κίνημα το οποίο σχετίζεται με ένα μέρος της Εκκλησίας, και αυτό, προς ποια κατεύθυνση κινείται;

Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ΜΙΑ δεν αποτελείται από επί μέρους κινήματα όπως ο προτεσταντικός κόσμος.

Πως είναι δυνατόν να υπάρξει ένα αυτόνομο κίνημα μέσα στην Εκκλησία, το οποίο να είναι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ από την ολότητα της Εκκλησίας, και να διαχωρίζεται από την Κεφαλή της Εκκλησίας;

Η Εκκλησία δεν είναι ΜΙΑ;

Όπου πηγαίνει η Εκκλησία, πηγαίνει ΟΛΟΚΛΗΡΗ, και δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε κάποιο ξεχωριστό, αυτόνομο, ξεκομμένο, ανεξάρτητο, αυτοδιοίκητο, και αυτοτελές κίνημα, το οποίο εκ' των πραγμάτων, και εκ' της κοινής λογικής, είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να εξακολουθεί να αποτελεί μέλος της Εκκλησίας.


Θα παρακαλούσα για την δεοντολογία του διαλόγου, και για τον σεβασμό προς τους αναγνώστες, να αναγράφετε και τις πηγές σας όταν επικαλείστε έξωθεν πληροφορίες.



Όλα αυτά, για να μη λέμε άρες μάρες κουκουνάρες.

Ανώνυμος είπε...

@Είπε...... όστις δεν λαμβάνει το σώμα μου και το αίμα μου δεν είναι μετ' εμού και εγώ δεν είμαι μετ' αυτού. Αυτό είναι δόγμα.@

Φίλτατε Έλληνα της Ολλανδίας, ο Θεός δεν νομίζω να είναι δέσμιος τελετουργικών και άλλων μυστηριακών τυπικών. Δεν μπορώ να Τον φανταστώ να λέει σε κάποιον ... καλός άνθρωπος ήσουν, δεν έβλαψες κανέναν και βοήθησες πολλούς αλλά ουπς!!! δεν έχεις κοινωνήσει ποτέ γι’ αυτό τράβα παραπέρα.

Κάποιος είχε πει ... «ο Κύριος θα βρεί τρόπο να τους σώσει όλους. Ο Θεός με το πλήθος της αγάπης Του θα υπερβεί την αντίσταση του κτίσματος, χωρίς να καταλύσει την ελευθερία του».
Νομίζω ότι αυτό ταιριάζει περισσότερο σε έναν Θεό που είναι Αγάπη.


Για τους ΓΟΧ ισχύουν αυτά που έχει πει ο Γιανναράς. Αναγορεύουν την Παράδοση σε υπέρτατη εγγύηση αλήθειας, γνησιότητας και εγκυρότητας. Ειδωλοποιούν το παρελθόν ταυτίζοντας την Αλήθεια με το γράμμα μιας διδαχής, μιας πατερικής φράσης, με κανόνες και με εθιμικούς τύπους.
Χαρακτηρίζονται από ψυχοπαθολογικό φανατισμό εμμονής σε εντελώς εξειδικευμένες λεπτομέρειες της Παράδοσης.
Η σωτηρία εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τις δεκατρείς μέρες που χωρίζουν τον παλαιοημερολογιτικό από τον νεοημερολογιτικό εορτασμό των ίδιων εορτών.
Εμφανίζουν σαν «ευαγγελικό» κανόνα βίου έναν στυγνό και απάνθρωπο ηθικισμό, μια ψυχοπαθολογική φοβία και ένα αδυσώπητο άγχος τυχόν παράβασης του Νόμου, παγιδευμένοι στον βασανισμό του νομικισμού και στον δικανικό πνιγμό.
Διακατέχονται από ψυχωτική εμμονή στην απολυτοποίηση του σχετικού, δίνοντας τεράστια σημασία σε δευτερεύοντα στοιχεία και σε ασήμαντες λεπτομέρειες.
Είναι τυφλά προσκολλημένοι σε τύπους και σχήματα απολυτοποιώντας την αξία τους επειδή τα κληροδότησε το παρελθόν και συνιστούν «Παράδοση».
Ειδωλοποιούν «κώδικες» παγιωμένα λειτουργικά τυπικά, εξωπραγματικούς κανόνες και απολιθωμένους θεσμούς.

Filos.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Σχολιαστή,

Ενώ πρώτα δηλώνεις ότι δεν ενδιαφέρει τον αναγνώστη το τι πιστεύω, στη συνέχεια μου ζητάς να πάρω θέση;

Παντως εγώ θα σου απαντήσω, ελπίζοντας ότι θα σταματήσεις να ρωτάς πράγματα για τα οποία έχεις ήδη πάρει απάντηση:

1) Γιατί επιμένεις να με ρωτάς για τους ΓΟΧ; Σου έγραψα ήδη ότι δεν με ενδιαφέρει η άποψή τους. Εφόσον η Εκκλησία τους ονομάζει σχισματικούς, αυτό και είναι. Και άλλωστε τι μας ενδιαφέρει αυτό στη συγκεκριμένη συζήτησή;

2) Δεν είμαι ο Θεός για να ξέρω ποιός θα σωθεί και ποιός όχι. Επιπλέον, εάν ο κ. Μακρής έγραψε κάτι τέτοιο, η ερώτησή σου θα έπρεπε να απευθύνεται σε αυτόν, όχι σε εμένα.

Όπως βλέπεις, δεν έχω κανένα λόγο να "γυρίσω" κάτι. Λέω αυτό που πιστεύω. Νομίζω όμως ότι αφού απάντησα στα ερωτήματά σου, οφείλεις και εσύ να απντήσεις στα δικά μου. Επαναλαμβάνω, λοιπόν, για μία ακόμα φορά: Που τεκμηριώνεις αγιογραφικά το θέμα της ένωσης;

Πρόσεξε, όμως: θέλω απαντήσεις, όχι μία ακόμα επίθεση εναντίον μου, και μάλιστα για πράγματα που έιτε δεν είπα, είτε σου έχω ήδη απαντήσει.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

Αγωνιστή, αυτή την εντολή και εξουσία «του δεσμείν και λύειν», του να συγχωρούν ή όχι τις αμαρτίες των ανθρώπων, που έδωσε ο Κύριος στους Αποστόλους και στους διαδόχους τους, στους ποιμένες της Εκκλησίας μας, τη θυμίζει επίσης ο λόγος του Κυρίου στον Απόστολο Πέτρο και σε όλους τους Αποστόλους: «όσα εάν δήσητε επί της γης έσται λελυμένα εν τω ουρανώ» (Ματθ. ιστ΄,19 και ιη΄, 18).

#####εξουσία «του δεσμείν και λύειν», του να συγχωρούν ή όχι τις αμαρτίες των ανθρώπων, που έδωσε ο Κύριος στους Αποστόλους και στους διαδόχους τους, στους ποιμένες της Εκκλησίας μας,#####

Αν ο Θεός έδωσε την εξουσία να συγχωρούν αμαρτίες, ή να μη συγχωρούν αμαρτίες, τότε γιατί να μη δεχτείς την εξουσία λόγω της αποστολικής διαδοχής, να αποφασίζει η Εκκλησία μέσω του Πατριάρχου και των Επισκόπων, εάν θα κάνει την μια κίνηση ή την άλλη;

Πως εσύ μπορείς να γνωρίζεις, το ΑΝ, το ΠΩΣ, και το ΠΟΤΕ, θα γίνει, ή δεν θα γίνει η ένωση;

Μήπως πρέπει να σταματήσεις την καλπάζουσα φαντασία σου, και να ταπεινωθείς κάτω από την Εκκλησία και τους διαδόχους των αποστόλων, χωρίς να θέλεις να τους κρίνεις, κάτι που στο φινάλε δεν είναι δική σου δουλειά, και δεν έχεις καμία αρμοδιότητα, γιατί....

Ἀδελφοί, πείθεσθε τοῖς ἡγουμένοις ὑμῶν καὶ ὑπείκετε· αὐτοὶ γὰρ ἀγρυπνοῦσιν ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ὑμῶν ὡς λόγον ἀποδώσοντες· ἵνα μετὰ χαρᾶς τοῦτο ποιῶσι καὶ μὴ στενάζοντες· ἀλυσιτελὲς γὰρ ὑμῖν τοῦτο. Προσεύχεσθε περὶ ἡμῶν· πεποίθαμεν γὰρ ὅτι καλὴν συνείδησιν ἔχομεν, ἐν πᾶσι καλῶς θέλοντες ἀναστρέφεσθαι. περισσοτέρως δὲ παρακαλῶ τοῦτο ποιῆσαι, ἵνα τάχιον ἀποκατασταθῶ ὑμῖν. Ὁ δὲ Θεὸς τῆς εἰρήνης, ὁ ἀναγαγὼν ἐκ νεκρῶν τὸν ποιμένα τῶν προβάτων τὸν μέγαν ἐν αἵματι διαθήκης αἰωνίου, τὸν Κύριον ἡμῶν Ἰησοῦν, καταρτίσαι ὑμᾶς ἐν παντὶ ἔργῳ ἀγαθῷ εἰς τὸ ποιῆσαι τὸ θέλημα αὐτοῦ, ποιῶν ἐν ὑμῖν τὸ εὐάρεστον ἐνώπιον αὐτοῦ διὰ Ἰησοῦ Χριστοῦ, ᾧ ἡ δόξα εἰς τοὺς αἰῶνας τῶν αἰώνων· ἀμήν.

Εβρ. ιγ΄ 17-21

Είναι ένα απόσπασμα από την προς Εβραίους επιστολή, όπου ο απόστολος Παύλος δίνει οδηγίες στους πιστούς για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται προς τους πνευματικούς τους πατέρες και διδασκάλους.

Να πείθεσθε, λέει, στους πνευματικούς σας και να υποτάσσεσθε σ’ αυτούς.

Διότι αγρυπνούν για τη σωτηρία των ψυχών σας, επειδή θα δώσουν λόγο στον Χριστό για τις ψυχές σας.

Να τους υπακούτε, για να ενθαρρύνονται με την υπακοή σας, ώστε να επιτελούν το έργο τους αυτό με χαρά και όχι με στεναγμούς.

Διότι δεν σας συμφέρει να στενάζουν εξαιτίας σας οι πνευματικοί σας πατέρες, επειδή ο Θεός θα σας τιμωρήσει γι’ αυτό.

Να προσεύχεσθε λοιπόν για μας και ιδιαιτέρως για μένα, για να επανέλθω κοντά σας το συντομότερο.


http://www.ecclesia.gr/greek/holysynod/commitees/pastoral/havatzaas_exomologisi.html

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Σχολιαστή,

Αυτό που λες θα ίσχυε εάν επρόκειτο για μετάνοια των Παπικών και των Προτεσταντών και επιστροφή τους στο σώμα της Εκκλησίας. Τα κείμενα που δίνεις, όμως, δεν αναφέρουν κάτι τέτοιο. Αντίθετα μιλάνε για ένωση χωρίς απόρριψη των εσφαλμένων διδασκαλιών, διότι, δήθεν, όλοι έχουν θεία χάρη. Δεν πρόκειται λοιπόν για συγχώρηση των πεπλανημένων, αλλά για αποδοχή των κακδοξιών τους.

Η παραπομπή που δίνεις αφορά την Εξομολόγηση, και άρα δεν έχει σχέση με το θέμα μας.

Όσο για το αν πρέπει να υπακούμε τυφλά σε κάποιον μόνο και μόνο επειδή είναι κληρικός, σε παραπέμπω στο Πράξεις Έ 27-29: Πειθαρχούμε στο Θεό, όχι στους ανθρώπους, διότι οι άνθρωποι μπορεί να κάνουν και λάθη.

Σου είπα επίσης να σταματήσεις την επίθεση εναντίον μου. Δεν σου έχω δώσει κανένα δικαίωμα να χρησιμοποιείς χαρακτηρισμούς όπως "καλπάζουσα φαντασία". Και εγώ θα μπορούσα να το κάνω αυτό, αλλά αυτός δεν είναι τρόπος σωστού διαλόγου. Μίλα, λοιπόν, με επιχειρήματα, όχι με φραστικές επιθέσεις.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...

Αγαπητέ FILOS.

Ορθολογικά έχεις δίκιο και συμφωνώ σε αυτή την τοποθέτηση, ως προς την ανθρώπινη αντίληψη.

Γράφεις αγαπητέ FILOS, νομίζω ότι αυτό ταιριάζει σε ένα Θεό αγάπης...το θέμα είναι τι νομίζει ο Θεός και πως Αυτός το διατυπώνει.

Όμως, μήπως μπορείς να μας εξηγήσεις, γιατί ο Ιησούς διατύπωσε τον ορισμό της καινούργιας Διαθήκης και δεν το άφησε μετέωρο, δηλαδή να αντιλαμβάνεται ο καθένας την σωτηρία του, σύμφωνα με τις καλές του πράξεις;

Δεν γνώριζε ο Ιησούς εκ των προτέρων, ότι μόνο με τις καλές πράξεις δεν χρειάζονται οι Χριστιανοί, η Διαθήκη και τα δόγματα, αλλά η Βασιλεία Του θα είναι ανοιχτή σε όλους;

Γιατί να στείλει τους Αποστόλους του σε όλα τα έθνη να μαθητεύσουν και να βαπτίσουν τον κόσμο εις το Όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, εάν και οι Ινδοί πιστοί της Θεάς Κάλι, κάνοντας καλές πράξεις σώζονται;

Ο Θεός έχει διαπραγματευτεί τον τρόπο σωτηρίας των ανθρώπων και έχει αφήσει να επιλέξει ο καθένας τον δρόμο του . Για όσους δεν γνώρισαν και δεν γνωρίζουν έχει
αφήσει το προνόμιο της γνώσης, της αποδοχής και της κρίσης.

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

Αγωνιστή, για ακόμη μια φορά κάνεις λάθος.

Η εξουσία που έδωσε ο Χριστός στους Ιερείς είναι εξουσία που μόνο ο Ίδιος ο Θεός έχει.
Να συγχωρεί ή να μη συγχωρεί αμαρτίες. Αυτή η εξουσία είναι απόλυτη.

Όταν το 99% των Επισκόπων και των Ιερέων ακολουθούν την πορεία που έχει χαράξει ο προκαθήμενος της Εκκλησίας μας, ο Πατριάρχης, τότε αυτό σημαίνει ότι μέσα στο 99% του Ορθόδοξου κόσμου και των Κληρικών διενεργείται από τους Πνευματικούς, το Μυστήριο της Εξομολογήσεως.

Όταν ο Πνευματικός έχει την εξουσία να σου λέει ότι η αμαρτία σου, είναι ή δεν είναι συγχωρημένη, τότε αν θα σου πει ο Πνευματικός σου, ότι πρέπει να ακολουθείς την Εκκλησία και την γραμμή του Πατριάρχου, τότε εσύ τι θα πεις στον Πνευματικό σου; Θα του πεις ότι δεν θα ακολουθήσεις;

Αφού ο Πνευματικός έχει την δύναμη από Τον Χριστό να συγχωρεί αμαρτίες, δεν έχει την εξουσία να σου πει ότι πρέπει να ακολουθήσεις την Εκκλησία; Αν τότε εσύ κάνεις αυτό που θα σου πει ο Πνευματικός σου, τότε ακόμη και στην περίπτωση που ίσως αυτός να κάνει κάποιο λάθος, ακόμη και τότε, ΑΥΤΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΘΕΟ, και έχει την εξουσία από Τον Χριστό, ο Πνευματικός έχει αυτή την εξουσία, να συγχωρήσει την αμαρτία σου. Αυτή είναι η θέση και η πίστη της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.




Αγωνιστή, με θεωρείς τόσο αφελή ώστε να μη ξέρω τι γράφω;

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Σχολιαστή,

Πρώτον, σταμάτα να αναφέρεσαι στο δήθεν 99% των Ορθοδόξων. Υπάρχει μεγάλη μερίδα Ορθοδόξων πιστών που είναι αντίθετοι με την ένωση.

Δεύτερον, η Εξομολόγηση είναι Μυστήριο, όπως σωστά λες. Αυτό όμως δεν κάνει τον εξομολόγο αλάθητο παρά μόνο κατά τη διάρκεια του Μυστηρίου. Η άποψη ενός εξομολόγου σε μια άσχετη στιγμή δεν είναι απαραίτητα σωστή.

Τρίτον, ο εξομολόγος καθοδηγεί τον κάθε εξομολογούμενο προσωπικά. Δεν σημαίνει ότι κάτι που θα πεί σε έναν άνθρωπο μπορεί να εφαρμοστεί άκριτα σε όλους.

Τέταρτον, εάν ο εξομολόγος μου μου πει να κάνω κάτι αντίθετο από αυτά που λέει η Εκκλησία, τότε έχω την άδεια των αποστόλων να μην το κάνω (Πράξεις Έ 27-29).

Πέμπτον, ευθύνη προς το Θεό έχει και ο εξομολόγος που διδάσκει κάτι λάθος, αλλά και ο εξομολογούμενος εφόσον γνωρίζει ότι αυτό είναι λάθος.

Έκτον, η συζήτηση δεν έχει να κάνει με την εξομολόγηση, διότι κανένας Παπικός ή Προτεστάντης δεν μετανόησε ώστε να έχει Ορθόδοξο εξομολόγο ο οποίος θα του συγχωρούσε τις αμαρτίες. Η συζήτηση έχει να κάνει με το αν η ένωση της Εκκλησίας με κακοδόξους.

Προσπαθείς εδώ και αρκετά σχόλια να παρασύρεις το θέμα της συζήτησης σε άσχετους με αυτό χώρους, επειδή εκεί νιώθεις ότι έχεις επιχειρήματα. Δεν έχει νόημα να το κάνεις, διότι δεν σκοπεύω να σε ακολουθήσω. Το θέμα μας ξεκίνησε από το αν η ένωση είναι σωστή ή όχι, και εκεί θα παραμείνει. Εάν θες να συνεχίσουμε φρόντισε πρώτα να τεκμηριώσεις αγιογραφικά τις θέσεις σου σχετικά με αυτό.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

Αγωνιστή, πιστεύω ότι μεταξύ μας το έχουμε εξαντλήσει το θέμα. Έγραψες ότι το 99% της Εκκλησίας αποτελείται από αιρετικούς, και αυτό με καλύπτει ως προς την ομολογία σου.

Έγραψες επίσης ότι, ο Παναγιώτης Μακρής έχει άδικο, και ότι οι Σχισματικοί ΓΟΧ βρίσκονται εκτός Ορθοδοξίας, άρα ούτε μυστήρια έχουν, ούτε αποστολική διαδοχή.

Έγραψες ότι και οι αιρετικοί σώζονται. Αν δεν κάνω λάθος, συμφωνείς με τον Παναγιώτη Μακρή, και σε αυτό.

Καιρός λοιπόν να ακούσουμε και την άποψη του Παναγιώτη Μακρή, όταν τελειώσει από τις εξετάσεις που δίνει εδώ και δυο χρόνια, ίσως τότε θα μας απαντήσει για τις "κωλοτούμπες" που έκανε στα προηγούμενα σχόλια.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Σχολιαστή,

Λυπάμαι, αλλά λες ψέματα. Δεν έχω γράψει πουθενά τίποτα για 99%. Αυτό το λες εσύ συνέχεια, και προσπαθείς να το κολλήσεις στα λεγόμενα όποιου δεν συμφωνεί μαζί σου. Μια τέτοια πρακτική είναι εντελώς ανέντιμη, και αποδεικνύει πως δεν ενδιαφέρεσαι για την αλήθεια, απλά θέλεις να επιβάλλεις την άποψή σου ως σωστή με κάθε κόστος.

Δεν έγραψα τίποτα σχετικά με το αν ο κ. Μακρής έχει δίκιο ή όχι. Είπα μόνο ότι εάν η Εκκλησία δέχεται ως σχισματικούς τους ΓΟΧ, τότε είναι σχισματικοί. Αν όχι, τότε δέν είναι.

Το ποιός σώζεται ή όχι το κρίνει ο Θεός. Υπάρχει και η κρίση "κατά συνείδηση" για όσους δεν γνώρισαν την Εκκλησία. Αυτά δεν είναι δικά μου λόγια, αλλά των Πατέρων.

Το θέμα μεταξύ μας δεν έχει εξαντληθεί καθόλου, καθώς δεν έχεις τεκμηριώσει αγιογραφικά τις θέσεις σου. Έχω μάθει να διαλέγομαι με επιχειρήματα και περιμένω από το συνομιλητή μου να κάνει το ίδιο, και όχι να λασπολογεί εναντίον μου για να καλύψει την αδυναμία του. Εάν θες να σταματήσουμε τη συζήτηση λόγω έλλειψης επιχειρημάτων, μπορείς απλά να το παραδεχτείς. Κανείς δεν θα σε κατηγορήσει επειδή παραδέχτηκες τα λάθη σου.

Μην νομίζεις ότι θέλω να βγώ νικητής. Κάθε άλλο. Δεν σκοπεύω όμως να αφήσω τους αναγνώστες με την εντύπωση ότι δεν αντικρούστηκαν οι κακδοξίες που έθεσες για συζήτηση.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Παναγιώτης Μακρής είπε...

Προς Σχολιαστή.

Γράφεις: @ Θα παρακαλούσα για την δεοντολογία του διαλόγου, και για τον σεβασμό προς τους αναγνώστες, να αναγράφετε και τις πηγές σας όταν επικαλείστε έξωθεν πληροφορίες. @

Απάντηση: Πριν ζητήσεις από κάποιον πηγές αρχικά θα πρέπει εσύ να αναφέρεις πηγές και θέματα σχετικά με αυτά τα οποία συζητάμε.

Εσύ Σχολιαστή αναφέρεις τελείως άσχετα πράγματα με το θέμα και αρλούμπες που βγάζεις από το μυαλό σου. Όσες πηγές και να αναφέρουμε εσύ δεν τις λαμβάνεις υπόψη, επομένως προς τι ο διάλογος εφόσον εσύ δεν μπορείς να κάνεις διάλογο αφού ουδέποτε απαντάς στα επιχειρήματα μας; Εδώ, σου έδειξα μέχρι και τα ΑΝΑΘΕΜΑΤΑ της Ρωσικής Εκκλησίας της Διασποράς, τα οποία τα προσπερνάς σαν να μη τα βλέπεις.

Γράφεις: @ Απάντηση Παναγιώτης Μακρής: 1)

@@@Δεν μπορεί ο βλάσφημος και ασεβής (εφόσον τέτοιοι είναι οι αιρετικοί) να σωθεί. @@@

19 Φεβρουαρίου 2015 - 12:23
###################


Απάντηση Παναγιώτης Μακρής: 2)

@@@Δεν ανέφερα ότι οι αιρετικοί δεν σώζονται, το πως θα κρίνει ο Θεός τον κάθε ένα με βάση την Φιλανθρωπία Του είναι δικό Του θέμα, Αυτός έστι ο Κριτής.@@@

23 Φεβρουαρίου 2015 - 4:02 μ.μ.
#####################



Παναγιώτη Μακρή, μας προσφέρεις άφθονο γέλιο...!!! @ Άνθρωπος που γελάει χωρίς λόγο μόνο χαζοχαρούμενο θα μπορούσες να τον ονομάσεις.

Απάντηση: Εάν το μυαλουδάκι σου δούλευε και ήξερες να διαβάζεις σωστά θα διάβαζες την απάντηση που έγραψα στις 24 Φεβρουαρίου 2015 - 1:48 μ.μ, δεν θα έγραφες τις μπαρούφες που γράφεις, αλλά θα καταλάβαινες ότι αυτά τα δύο (δήθεν αντίθετα κατά εσένα), δεν είναι και τόσο αντίθετα αλλά είναι εναρμονισμένα μεταξύ τους. Αλλιώς Σχολιαστή γελοίε, γέλα και με τον Άγιο Μάξιμο τον Ομολογητή του οποίου την γραμμή εγώ υιοθετώ.

Όσον αφορά τους Γοχ γράφεις:

@ Όπου πηγαίνει η Εκκλησία, πηγαίνει ΟΛΟΚΛΗΡΗ, και δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε κάποιο ξεχωριστό, αυτόνομο, ξεκομμένο, ανεξάρτητο, αυτοδιοίκητο, και αυτοτελές κίνημα, το οποίο εκ' των πραγμάτων, και εκ' της κοινής λογικής, είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να εξακολουθεί να αποτελεί μέλος της Εκκλησίας. @

Απάντηση: Σου έχω ζητήσει εδώ και καιρό να μου αποδείξεις γιατί ονομάζεις ως σχίσμα τους Γοχ, δεν το κάνεις, επειδή βεβαίως δεν έχεις αποδείξεις. Όσον αφορά αυτά που γράφεις μάθε ότι Εκκλησία δεν είναι εκεί που είναι ο επίσκοπος αλλά εκεί που είναι η Αλήθεια και η συμφωνία με τους Πατέρες (την οποία η Γοχ διατηρούν καλύτερα από τις λεγόμενες επίσημες Εκκλησίες). Επίσης, μάθε ότι και στην περίοδο της εικονομαχίας οι εικονόφιλοι θεωρούνταν σχισματοαιρετικοί και χλευαστικώς αποκαλούνταν εικονολάτρες.

Μάθε επίσης ότι στην σύνοδο της Ιέρειας 348 Επίσκοποι ψήφισαν υπέρ της εικονομαχίας και εναντίον των εικόνων, αν η Εκκλησία λειτουργούσε με τον τρόπο που νομίζεις εσύ ότι λειτουργεί τότε σήμερα δεν θα είμασταν Ορθόδοξοι αλλά εικονομάχοι.

Παναγιώτης Μακρής είπε...

Προς Filos

Δεν μας ενδιαφέρουν οι απόψεις οι δικές σου, ούτε τον χριστιανομάχων σαν εσένα, επειδή κρίνεται με ανθρώπινα κοσμικά κριτήρια, ούτε του αιρετικού Γιανναρά, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η πορνεία δεν είναι αμάρτημα και το Άγιο Φως είναι κοροϊδία.

Εμάς μας ενδιαφέρει τι λέει η Ορθόδοξη Εκκλησία και το τι λέει η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν θα μας το πουν ούτε άθεοι, ούτε Επίσκοποι, ούτε Πατριάρχες. Το τι λέει η Εκκλησία εμπεριέχεται στα συγγράμματα των πατέρων της Εκκλησίας, στις αποφάσεις των συνόδων, στους κανόνες της Εκκλησίας και βεβαίως στην Αγία Γραφή.

Επομένως αυτά που γράφεις: @ ια τους ΓΟΧ ισχύουν αυτά που έχει πει ο Γιανναράς. Αναγορεύουν την Παράδοση σε υπέρτατη εγγύηση αλήθειας, γνησιότητας και εγκυρότητας. Ειδωλοποιούν το παρελθόν ταυτίζοντας την Αλήθεια με το γράμμα μιας διδαχής, μιας πατερικής φράσης, με κανόνες και με εθιμικούς τύπους.
Χαρακτηρίζονται από ψυχοπαθολογικό φανατισμό εμμονής σε εντελώς εξειδικευμένες λεπτομέρειες της Παράδοσης.
Η σωτηρία εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τις δεκατρείς μέρες που χωρίζουν τον παλαιοημερολογιτικό από τον νεοημερολογιτικό εορτασμό των ίδιων εορτών.
Εμφανίζουν σαν «ευαγγελικό» κανόνα βίου έναν στυγνό και απάνθρωπο ηθικισμό, μια ψυχοπαθολογική φοβία και ένα αδυσώπητο άγχος τυχόν παράβασης του Νόμου, παγιδευμένοι στον βασανισμό του νομικισμού και στον δικανικό πνιγμό.
Διακατέχονται από ψυχωτική εμμονή στην απολυτοποίηση του σχετικού, δίνοντας τεράστια σημασία σε δευτερεύοντα στοιχεία και σε ασήμαντες λεπτομέρειες.
Είναι τυφλά προσκολλημένοι σε τύπους και σχήματα απολυτοποιώντας την αξία τους επειδή τα κληροδότησε το παρελθόν και συνιστούν «Παράδοση».
Ειδωλοποιούν «κώδικες» παγιωμένα λειτουργικά τυπικά, εξωπραγματικούς κανόνες και απολιθωμένους θεσμούς. @

Ουδόλως μας ενδιαφέρουν, άσε που είναι απλά συκοφαντικές ανοησίες που τίποτα από όσα γράφουν δεν ισχύει.
Επειδή, ούτε οι Γοχ ενδιαφέρονται για τις 13 ημέρες, εφόσον άλλα είναι τα θέματα που προκύπτουν από την αλλαγή του ημερολογίου. Ενώ, το σχετικό επιχείρημα περί απολιθωμένου χριστιανισμού τυγχάνει λίαν απογοητευτικό, καθώς στην Ορθοδοξία δεν υπάρχουν απολιθώματα και οι πραγματικοί Ορθόδοξοι το γνωρίζουν αυτό. Απολιθώματα υπάρχουν για τους στραβούς και μυωπικούς οι οποίοι δεν μπορούνε να δούνε πέραν του εγώ τους.
Ἰησοῦς Χριστὸς χθὲς καὶ σήμερον ὁ αὐτὸς καὶ εἰς τοὺς αἰῶνας (Προς Εβραίους 13,8), χωρίς καινοτομίες και άχρηστους νεωτερισμούς.

Παναγιώτης Μακρής είπε...

Προς Σχολιαστή

Επειδή ρώτησες για πηγές σε κάποιο σχόλιο σου, δεν έχω συγκεκριμένη πηγή ότι γράφω προέρχεται από διάφορες πηγές όπως τα βιβλία: 1. παλαιόν και νέον (Θεοδώρητου Ιερομονάχου)
2. Το ημερολογιακό σχίσμα από Κανονικής και Ιστορικής απόψεως εξεταζόμενων (Αυγουστίνου Άγιοβασιλειάτου).
Διάφορα άρθρα από ιστολόγια και άλλα.

Επίσης, ο Σχολιαστής αναφέρει το κομμάτι από την προς Εβρ. ιγ΄ 17-21, δυστυχώς για αυτόν έχω ήδη παραπέμψει σε αυτό το κομμάτι με σχολιασμό του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, αλλά ο Σχολιαστής κάνει ότι δεν το βλέπει, επειδή δεν τον συμφέρει, κατ'ουσίαν είναι απλά χάσιμο χρόνου να κάνει κάποιος διάλογο με αυτό το άτομο αφού λαμβάνει υπόψη του μόνο ότι τον συμφέρει.

Τέλος, μια απάντηση στο σχόλιο του κ Σχολιαστή: @ Καιρός λοιπόν να ακούσουμε και την άποψη του Παναγιώτη Μακρή, όταν τελειώσει από τις εξετάσεις που δίνει εδώ και δυο χρόνια, ίσως τότε θα μας απαντήσει για τις "κωλοτούμπες" που έκανε στα προηγούμενα σχόλια.@ .

Απάντηση: Το ότι δεν απαντάω δεν σχετίζεται μόνο με την εξεταστική της σχολής μου, σαν άνθρωπος όμως έχω και άλλες ασχολίες και δεν έχω όλο το χρόνο να ασχολούμαι μόνο με το να σχολιάζω ότι κουταμάρα σου έρχεται στο μυαλό να γράψεις. Όσα έχω γράψει μέχρι τώρα αν πραγματικά σε ένοιαζε ο σωστός διάλογος και όχι μόνο η στείρα αντιπαράθεση, θα ήταν αρκετά για να υπέρ καλύψουν όλα τα θέματα τα οποία έχουμε μέχρι στιγμής ανοίξει.

Παναγιώτης Μακρής είπε...

Προς Σχολιαστής

Μάθε και τούτο ανώνυμε Σχολιαστή, ότι ο Πατριάρχης που τόσο υμνείς ήταν αυτός που αφόρισε τον ομολογητή Θεολόγο Νικόλαο Σωτηρόπουλο, επειδή ο τελευταίος (Σωτηρόπουλος) έλεγξε τον αιρετικό Στυλιανό Αυστραλίας (Αρχιεπίσκοπο) επειδή έλεγε ότι ο Χριστός δεν ήταν απαθής αλλά είχε πάθη (όπως τον περιγράφει ο Καζαντζάκης), καθώς και ότι προερχόταν από τον πίθηκο (όπως και όλο το ανθρώπινο γένος).

Ανώνυμος είπε...

@..το θέμα είναι τι νομίζει ο Θεός και πως Αυτός το διατυπώνει.
Όμως, μήπως μπορείς να μας εξηγήσεις, γιατί ο Ιησούς διατύπωσε τον ορισμό της καινούργιας Διαθήκης και δεν το άφησε μετέωρο, δηλαδή να αντιλαμβάνεται ο καθένας την σωτηρία του, σύμφωνα με τις καλές του πράξεις;
Δεν γνώριζε ο Ιησούς εκ των προτέρων, ότι μόνο με τις καλές πράξεις δεν χρειάζονται οι Χριστιανοί, η Διαθήκη και τα δόγματα, αλλά η Βασιλεία Του θα είναι ανοιχτή σε όλους;@

Μα νομίζω πως ο Θεός δεν έχει διατυπώσει τίποτα. Απλοί άνθρωποι τα διατύπωσαν όλα. Και δεν υπάρχει πιο τρανταχτή απόδειξη γι αυτό από την ίδια την ιστορία του χριστιανισμού. Ποτάμια αίματος χύθηκαν για φύσεις, ουσίες, θελήσεις, πρόσωπα και υποστάσεις. Αυτά υποτίθεται ότι τα προγνώριζε ο Ιησούς. Αν όντως οι Γραφές αποτυπώνουν τα λόγια του, βλέπουμε ότι αγνόησε επιδεικτικά να αποσαφηνίσει τα δογματικά θέματα ώστε να αποτρέψει την αιματοχυσία που θα ακολουθούσε και θα συνεχιζόταν επί αιώνες. Βέβαια, ακόμη κι αν το είχε κάνει, το πιθανότερο είναι ότι οι πιστοί του θεού της αγάπης πάλι να αλληλοσφάζονταν για το ποιος κατέχει την αλήθεια και ποιος γνωρίζει καλύτερα τι είναι και τι θέλει ο Θεός. Όμως, κάποιες χιλιάδες για να μην πω εκατομμύρια χριστιανών, θα είχαν γλιτώσει τη σφαγή και οι δήμιοί τους θα είχαν ασχοληθεί με κάτι πιο δημιουργικό.
Λόγια ανθρώπων είναι και τίποτε άλλο. Ο Θεός απλώς θα έλεγε ...δεν έχει σημασία τι πιστεύεις για μένα, να σέβεσαι κάθε ανθρώπινη ύπαρξη, να μην βλάπτεις κανέναν και η βασιλεία των ουρανών θα σε περιμένει.
Άλλωστε για τον Θεό-Πατέρα ο πιστός δεν μπορεί να γνωρίζει το παραμικρό και είναι δογματικά αδιανόητο να γνωρίζει, ανεξερεύνητη και αδιάγνωστη η ουσία του Θεού, απρόσιτη σε κάθε κτιστή οντότητα απεφάνθησαν οι δημιουργοί του δόγματος, γιατί όμως για τον Υιό και το Πνεύμα θα πρέπει να γνωρίζει με απόλυτη βεβαιότητα σχεδόν τα πάντα και να καθορίζεται από αυτό η τύχη του στην αιωνιότητα;

Κανένας από τους δογματικούς όρους, ούτε μία λέξη από τη δογματική ορολογία δεν υπάρχει στην Αγία Γραφή. Αυτό και μόνο είναι μέγα σκάνδαλο που αποκαλύπτει την ανθρώπινη ματαιοδοξία. Και επιπλέον, η θυσία, το βάπτισμα, η χρήση άρτου και οίνου και άλλα συναφή μυστηριακά τελετουργικά υπήρχαν ήδη σε θρησκείες από αρχαιοτάτων χρόνων, είναι δυνατόν ο πραγματικός Θεός να διαιωνίζει τέτοια πρωτογονικά στερεότυπα και να εξαρτά από αυτά τη σωτηρία του ανθρώπου;

Πιστεύω ότι η αιτία για όλα αυτά βρίσκεται στο ποιοι διαμόρφωσαν το δόγμα. Οι πατέρες της Εκκλησίας, όντας σχεδόν στο σύνολό τους άτεκνοι, χωρίς να έχουν βιώσει την αγάπη του πατέρα προς τα παιδιά του, κλήθηκαν να αποφανθούν για τον Θεό-πατέρα, για τον Θεό-Αγάπη. Απέδωσαν στον Θεό τραγικά πράγματα, πράγματα που ένας κοινός πατέρας δεν θα επιφύλασσε ποτέ στα παιδιά του.

Filos.

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτης Μακρής: @Εμάς μας ενδιαφέρει τι λέει η Ορθόδοξη Εκκλησία και το τι λέει η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν θα μας το πουν ούτε άθεοι, ούτε Επίσκοποι, ούτε Πατριάρχες. Το τι λέει η Εκκλησία εμπεριέχεται στα συγγράμματα των πατέρων της Εκκλησίας, στις αποφάσεις των συνόδων, στους κανόνες της Εκκλησίας και βεβαίως στην Αγία Γραφή.@

“Ειδωλοποιούν το παρελθόν ταυτίζοντας την Αλήθεια με το γράμμα μιας διδαχής, μιας πατερικής φράσης, με κανόνες και με εθιμικούς τύπους. Ειδωλοποιούν τα πατερικά φρασίδια, τις συνάξεις των ιεραρχών και τις ανακοινώσεις τους (οικουμενικές συνόδους) όπως ακριβώς οι κομμουνιστές το ανώτατο Σοβιέτ, τα τσιτάτα του Μάρξ και τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής.”

Βλέπω έσπευσες προς επιβεβαίωση.

Filos.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Filos,

Ο Κύριος διατύπωσε απολύτως κατανοητά τα δόγματα της Εκκλησίας. Το ότι υπήρξαν άνθρωποι που δεν δέχτηκαν τη διατύπωσή Του και προσπάθησαν να ερμηνεύσουν τα λόγια Του όπως οι ίδιοι τα καταλάβαιναν είναι δικό τους πρόβλημα.

Αυτοί που, όπως λες, "έχυσαν ποτάμια αίματος" ήταν αρχικά οι Παπικοί και αργότερα και οι Προτεστάντες. Ποτέ η Εκκλησία δεν προσπάθησε να επιβληθεί με τη βία, διότι είχε ως παράδειγμα τον Κύριο. Σίγουρα υπήρξαν περιπτώσεις μεμονομένων Ορθοδόξων που λόγω υπερβάλλοντος ζήλου ξεπέρασαν τα όρια, αλλά ποτέ δεν συνέβη κάτι τέτοιο με την έγκριση της Εκκλησίας.

Ορισμένοι μεταγενέστεροι όρι χρησιμοποιήθηκαν επεξηγηματικά όταν προέκυψαν διαφωνίες σχετικά με την ερμηνεία των δογμάτων της Εκκλησίας. Δεν σημαίνει ότι το δόγμα δεν υπήρχε, απλά οριοθετήθηκε σε σχέση με τη διαφωνία που προέκυψε.

Το ότι υπάρχουν ομοιότητες σε τελετουργικά άλλων θρησκειών δεν σημαίνει ότι η Εκκλησία τα πήρε από εκεί. Ομοιότητες μπορεί να διακρίνει κανείς οπουδήποτε.

Οι Πατέρες της Εκκλησίας είχαν τον Κύριο μαζί τους. Δεν χρειάζονταν οικογένεια για να βιώσουν την αγάπη, αφού ζούσαν την αγάπη του Θεού.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

Παναγιώτη Μακρή και Αγωνιστή, Ἡ Αὐτοῦ Θειοτάτη Παναγιότης, ὁ ᾿Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης καὶ Οἰκουμενικὸς Πατριάρχης κύριος κύριος Βαρθολομαῖος.

«Από της ενάρξεως της αναμίξεως της Αγίας ημών Εκκλησίας εις την Οικουμενικήν Κίνησιν, το βασικόν ενδιαφέρον αυτής ήτο η διατήρησις της Ιεράς Παραδόσεως, η διδασκαλία των Αγίων Πατέρων και η ενότης της αδιαιρέτου αρχαίας Εκκλησίας. Η ομολογία της Εκκλησίας μας και η εκκλησιολογική εμπειρία και ζωή Αυτής εξεφράζοντο πάντοτε δια της συνοδικής συνειδήσεως, κυρίως δια των Συμβόλων πίστεως Νικαίας – Κωνσταντινουπόλεως και δια των Οικουμενικών Συνόδων, αι οποίαι αποτελούν το θεμελιώδες κριτήριον της ενότητος της Εκκλησίας. Ο Οικουμενικός θρόνος είναι η Εκκλησία του διαλόγου».








Γ. Λιάντα, Ο διμερής θεολογικός διάλογος Ορθοδόξων και Παλαιοκαθολικών, εκδ. Ζήτη, Θεσσαλονίκη 2000, σσ. 11 – 12.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Σχολιαστή,

Το κείμενο που αναφέρεις είναι μεν δογματικά σωστό, αλλά δεν συμφωνεί με τις δηλώσεις που αναφέρεις πιο πάνω.

Δεν μπορεί να μιλάει κανείς για διατήρηση της Ιεράς Παραδόσεως και της διδασκαλίας των Αγίων Πατέρων και ταυτόχρονα να μιλάει για "υπέρ- εκκλησία, πέραν της Ορθόδοξης Εκκλησίας" ή να λέει ότι "κάθε ἐκκλησία εἶναι ἡ Καθολική Ἐκκλησία, ἀλλά ὄχι ἡ ὁλότητά της", ή να θεωρεί "ἐντός «ἐκκλησίας» ὅσες αιρέσεις καί σχίσματα ἐφαρμόζουν ἕνα ὁποιοδήποτε «βάπτισμα»", καταργώντας με αυτόν τον τρόπο τη διδασκαλία της Εκκλησίας.

Καταλαβαίνεις τώρα γιατί λέω ότι δεν κατηγορώ τον Πατριάρχη, αλλά διαφωνώ με ορισμένες από τις θέσεις του;

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

Παναγιώτη Μακρή και Αγωνιστή, ας ανοίξουμε την καρδιά μας με αγάπη προς τον συνάνθρωπο.
Οι Καθολικοί και οι Προτεστάντες είναι αδέλφια μας, ας μην επιτρέπουμε ρίζα πικρίας να υπάρχει στην ψυχή μας.

Ας δούμε στα μάτια κάθε ξένου και αλλόθρησκου, Τον Χριστό, που είπε ότι αυτό που θα κάνουμε σε έναν απ' αυτούς θα είναι σαν το κάναμε στον Ίδιο.

Γιατί να μισούμε και να επιτρέπουμε στα αρνητικά συναισθήματα να μας απομακρύνουν από τα αδέλφια μας, είτε Καθολικοί είναι αυτοί, είτε Μουσουλμάνοι, είτε Προτεστάντες, ή όποια άλλη θρησκεία του κόσμου.

Είναι λυπηρό που στο διαδίκτυο κυκλοφορούν ύβρεις και βλασφημίες κατά του Πατριάρχη μας.

Είναι κρίμα ορισμένοι να μην εμπιστεύονται τα λόγια του Χριστού που είπε πολύ καθαρά ότι το Άγιο Πνεύμα θα οδηγεί τους πιστούς στην αλήθεια και ότι ο ίδιος ο Χριστός θα είναι μαζί με την Εκκλησία Του μέχρι την συντέλεια.

Οφείλουμε να σεβόμαστε τις ιδιαιτερότητες της θρησκείας του άλλου, χωρίς να καλλιεργούμε το μίσος και τη μισαλλοδοξία.
Άλλωστε και οι πατέρες της Εκκλησίας συνομιλούσαν με τους διάφορους αιρετικούς της εποχής του και νοιάζονταν για αυτούς.

Παναγιώτατε Δέσποτα,

Ἰδιαίτερα ἐμεῖς πού ἀνήκουμε στή παράταξη τῶν Ὀρθοδόξων καί ἔχουμε τό μεγάλο προνόμιο νά ἔχουμε τό Ἱερό Εὐαγγέλιο στή μητρική μας γλῶσσα καί εἴμεθα ἡ πρωτόθρονη Ἐκκλησία, ἔχουμε τήν ὑποχρέωση νά ἀναλαμβάνουμε κάθε πρωτοβουλία πρός τόν σκοπό αὐτό, καί τό πράττουμε. Μέσα στίς τόσες της πρωτοβουλίες εἶναι καί ἡ ὑπεράνθρωπη προσπάθειά της νά συγκληθεῖ ἡ Ἁγία καί Μεγάλη Σύνοδος τῆς Ὀρθοδοξίας ἐκ τῶν ἀποφάσεων τῆς ὁποία θά προκύψουν πολλά καί καλά τόσο γιά τήν πανορθόδοξο ἑνότητα, ὅσο καί γιά τήν διαχριστιανική προσέγγιση καί ἑνότητα. Ἔχουμε ἀνάγκη περισσοτέρων ἀνθρώπων πού θά βαδίζουν μετά τοῦ Θεοῦ καί τά προβλήματα τῆς πίστεώς μας νά ἐνδιαφέρουν ἀκόμη καί τό τελευταῖο κύτταρο τῆς Ἐκκλησίας πού εἶναι ἡ οἰκογένεια.

Ἡ Ἐκκλησία, μέσα στόν ἐξελισσόμενο κόσμο, ἐνῷ βρίσκεται ἀντιμέτωπη μέ πολύπλευρες προκλήσεις, μέ ἀναμφισβήτητη παρεμβολή τῆς ἐκκοσμίκευσης, ἀπαντᾶ μέ θάρρος ὅτι δέν μπορεῖ νά κλεισθεῖ στόν ἑαυτό της, οὔτε νά μετατραπεῖ σέ φρούριο. Ἀνεξάρτητα μέ τό τί θά συμβεῖ, οἱ συνειδητοί Χριστιανοί ἔχουν μιά σαφῆ ταυτότητα πού βασίζεται στήν πίστη τους, πού εἶναι ζωντανή καί ξυπνᾶ τήν ἐλπίδα. Αὐτή τήν ἐλπίδα πού φέρνει ἡ Ἐκκλησία εἶναι αὐτό πού ἀναζητεῖ ὁ κόσμος, πού δίνει στούς χριστιανούς τό θάρρος νά ἀντιμετωπίσουν τίς δύσκολες καταστάσεις καί νά λύσουν ἀκόμη καί τά πιό δύσκολα προβλήματα.






http://www.ec-patr.org/docdisplay.php?lang=gr&id=1841&tla=gr

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Σχολιαστή,

Ανακυκλώνεις τα ίδια θέματα που έχουμε συζητήσει.

Θεωρείς ότι δείχνεις αγάπη στον πλανεμένο αδελφό σου με το να τον αφήνεις στην πλάνη του αντί να τον βοηθήσεις να την αντιληφθεί; Ή μήπως θεωρείς ότι ο Κύριος ήταν φανατικός και μισαλλόδοξος όταν μιλούσε στους Φαρισαίους;

Σέβομαι το δικαίωμα του καθενός να πιστεύει ότι θέλει. Αυτό δεν σημαίνει ότι θεωρώ σωστή την πίστη του.

Ο διάλογος με αιρετικούς που έκαναν οι Πατέρες είχε σαν στόχο την επιστροφή των πεπλανημένων στην Αλήθεια, όχι τη δημιουργία υπερ-εκκλησιών ή την αποδοχή των κακοδοξιών τους (πρόσεχε, δεν μιλάμε για τους ανθρώπους αλλά για τη λανθασμένη τους πίστη).

Άλλο η καλή σχέση με τους αδελφούς μας (έστω και πλανεμένους) και άλλο η αποδοχή της πλάνης τους.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

(ΥΓ: Εάν κάποιος, όπως λες, βρίζει τον Πατριάρχη, κάκως το κάνει. Νομίζω, όμως, οτι θα έχεις διαπιστώσει πλέον ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει εδώ.)

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

Αγωνιστή, συνεχίζεις να συκοφαντείς τον Πατριάρχη και όλους τους Ορθόδοξους Επισκόπους, Κλήρο και Λαό.

Για ποια ένωση μιλάς; Που την είδες την ένωση; Έγινε κάποια ένωση και δεν το κατάλαβε κανείς άλλος εκτός από εσένα και τον Παναγιώτη Μακρή που προπαγανδίζει, και αντιγράφει από τις ιστοσελίδες των σχισματικών εχθρών της Εκκλησίας;

Εσείς γνωρίζεται καλύτερα από το Άγιο Πνεύμα που οδηγεί Την Εκκλησία Του Χριστού;

Ποιος σας διόρισε κριτές της Εκκλησίας;

Όλοι συμφωνούμε με τον Πατριάρχη μας, δεν πρόκειται να μας παρακινήσετε σε κίνημα και αποστασία από την Εκκλησία, γιατί όπως προείπα, η Εκκλησία είναι ΜΙΑ δεν είναι πολλές, και όπου κινείται, κινείται ως σύνολο ολόκληρη, χωρίς τους σχισματικούς ΓΟΧ από των οποίων τις ιστοσελίδες αντιγράφετε όλες αυτές τις κακοδοξίες.

Οι αιρετικοί τρίβουν τα χέρια τους με αυτά που γράφετε. Κάνουν πάρτι οι αιρετικοί που δήθεν πολεμάτε, και τους δίνετε όπλα μέσα...από τον Αντιαιρετικό!!! Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε για να βρίσκεται απέναντι από την αίρεση, όχι να δίνει τροφή στην αίρεση όπως κάνετε εσείς.

Οι άλλοι οι "αντιαιρετικοί" κολλάνε σε μια λέξη που θα γράψει κάποιος Μάρτυρας του Ιεχωβά και γράφουν ολόκληρα κατεβατά για να τους δοξάσουν οι ανόητοι και φανατικοί οπαδοί τους, όμως εδώ, εδώ που είναι το πραγματικά αντιαιρετικό άρθρο, με τον πραγματικά αντιαιρετικό διάλογο, και το καυτό αυτό θέμα, εδώ δεν έρχονται να σχολιάσουν, παρά κρύβονται και διαβάζουν, περιμένοντας να έρθει ο Γιώργος από την Γερμανία για να δείξουν την μαγκιά τους και το πόσο δυνατοί αντιαιρετικοί είναι, πολεμώντας εκ' του ασφαλούς τους αδυνάτους και τους αδαείς.

Αγωνιστή, συνέχισε να κατηγορείς την Εκκλησία, και να δίνεις τροφή τους αιρετικούς, κάποια μέρα θα δώσεις λόγο στον Θεό.

Marturas X. είπε...

Εκ μερους μου δινω συγχαρητηρια στον Αγωνιστη, για τις ωραιες απαντησεις του.
Δεν το λεω αυτο για να του δωσω υπερηφανεια, αλλα θεωρω τις απαντησεις του καπως σωστες. Τη γνωμη μου εκφραζω.

ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...

Αγαπητέ FILOS.

Συμφωνώ ότι εις το όνομα του χριστιανισμού έχουν γίνει τερατώδη εγκλήματα, αλλά έγιναν από καταχραστές του ονόματος του Ιησού Χριστού.

Όμως δεν συμφωνώ στο ότι, αφού ήξερε ο Χριστός τα μέλλοντα γιατί τα άφησε να γίνουν και ότι φέρει ευθύνη.

Θα ήθελα αγαπητέ FILOS να μας πείτε, γιατί όλοι δείχνουν με το δάκτυλο αυτά που έγιναν για δογματικούς λόγους από τους χριστιανούς και τον Θεό τους και δεν γίνεται τόσος ντόρος για τους αλλόθρησκους και τους Θεούς τους;

Επίσης σε καθεστώτα αθείας ποιος Θεός φέρει την ευθύνη;

Αυτούς ποιο δόγμα τους οδήγησε σε ανθρωπιστικά εγκλήματα χωρίς χριστιανικές διδασκαλίες;

Τα δόγματα υποδεικνύονται μέσα στην Αγία Γραφή εμμέσως και εννοούνται όπως π.χ. το Τριαδικό δόγμα όπως διατυπώνεται στο εδάφιο ...και ο Λόγος σαρξ εγένετο ...

Η αρχή λοιπόν που οδηγεί στην πίστη είναι το αποτέλεσμα της αποδοχής που λέγεται δόγμα.

Αυτό που βιώνεται και αποδεικνύεται είναι δόγμα.

Στην προκειμένη περίπτωση το δόγμα είναι η θρησκευτική νομοθεσία που την ασπάζονται οι νομοταγείς ή την απορρίπτουν οι παραβάτες.

Ο Θεός δεν δημιούργησε ρομπότ για να τα προγραμματίσει έφτιαξε ανθρώπους με ελεύθερη επιλογή και οι πράξεις τους βαρύνουν αυτούς και μόνο αυτούς.

Δεν είναι οι πατέρες της εκκλησίας το δόγμα, το δόγμα είναι αποδοχή μιας σκέψης από το σύνολο.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Σχολιαστή,

Ο μόνος που συκοφαντεί τους άλλους εδώ και καιρό είσαι εσυ, και πρέπει επιτέλους να το σταματήσεις.

Κα' αρχάς, πάψε να χρησιμοποιείς εκφράσεις όπως "όλους τους Ορθόδοξους Επισκόπους, Κλήρο και Λαό". Και οι δύο γνωρίζουμε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, και πως το κάνεις μόνο για να κερδίσεις τις εντυπώσεις.

Δεν μπορείς να μιλάς για κατεύθυνση από το Άγιο Πνεύμα τη στιγμή που στο συγκεκριμένο θέμα δεν υπάρχει ομοφωνία ούτε κάν μεταξύ του κλήρου, πόσο μάλλον του συνόλου των πιστών.

Είναι πλέον φανερό ότι δεν επιδιώκεις το διάλογο, απλά προσπαθείς να φιμώσεις όποιον έχει άλλη άποψη. Επειδή έχω αρκετή εμπειρία από άτομα με τέτοια συμπεριφορά, σου το λέω από τώρα: μην συνεχίσεις, γιατί το μόνο που θα πετύχεις θα είναι να εκτεθείς.

Και επιτέλους, αν είσαι τόσο βέβαιος για την αλήθεια των θέσεών σου, τεκμηρίωσέ τες αγιογραφικά. Σχεδόν το σύνολο των σχολίων σου αποτελείται απο σενάρια που φτιάχνεις μόνος σου και στη συνέχεια προσπαθείς να τα φορτώσεις σε άλλους. Που είναι τα επιχειρήματά σου;

Φιλικά,
Αγωνιστής.

ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...

Κ.Παναγιώτη Μακρή και ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ.

Έχω την εντύπωση ότι στον διάλογο μεταξύ σας ανεβάζετε πατερικές φράσεις ή εδάφια εκατέρωθεν, που φάσκουν και αντιφάσκουν.

Υποστηρίζετε κ. Μακρή εσείς κάτι τι ενός πατέρα, βγαίνει ο ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ και το αποκρούει με κάτι ΄άλλο, από άλλο πατέρα, οπότε το συμπέρασμα είναι ότι παίρνουμε ότι μας καλύπτει από τους πατέρες μεμονωμένα, είναι καλοί μερικώς μερικώς, αλλά στο σύνολο τους.. παίρνουν άριστα.

Ο Πατριάρχης είναι καλός, όχι ο Πατριάρχης δεν είναι καλός, ή δεν είναι τόσο κακός.

Τι φταίει κ.κ. Μακρή και ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ ο Πατριάρχης, οι Πατέρες, οι εξουσίες, η Νέα Τάξη Πραγμάτων ,ή οι πιστοί τρώνε κουτόχορτο;

Πιο δυνατά και πιο καθαρά να σας ακούσουμε παρακαλώ.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Αγωνιστή, αν όπως λες ο Κύριος διατύπωσε απολύτως κατανοητά τα δόγματα της Εκκλησίας, δεν θα χρειαζόταν Αποστολική σύνοδος για να ξεκαθαρίσουν ο Παύλος και ο Ιάκωβος τι σώζει, τα έργα ή η πίστη.
Αν ήταν έστω και στοιχειωδώς κατανοητά, δεν θα χρειαζόταν ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός να γράψει το ακόλουθο:

«Των δε καθ’ ημάς σοφών οι μεν ενέργειαν τούτο υπέβαλον, οι δε κτίσμα, οι δε θεόν, οι δε ουκ έγνωσαν οπότερων τούτων, αιδοί της Γραφής, ως φασιν, ως ουδέτερον σαφώς δηλωσάσης.»

(Εκ δε των Χριστιανών σοφών άλλοι μεν το εθεώρησαν ενέργεια, άλλοι δε κτίσμα, άλλοι δε Θεό, άλλοι δε δεν αποφάσισαν τι εξ όλων αυτών από σεβασμό, καθώς λέγουν, προς το κείμενο της Γραφής, η οποία τίποτε εξ αυτών δεν προσδιόρισε σαφώς.)
[Γρηγόριος Ναζιανζηνός, Λόγος λα’ Θεολογικός Ε’, Περί του Αγίου Πνεύματος]

Ούτε καν οι σοφοί των χριστιανών δεν μπορούσαν να αποφανθούν για το άγιο πνεύμα διότι η Αγία Γραφή κάθε άλλο παρά απολύτως κατανοητή και σαφής ήταν.

Όσο για τα ποτάμια αίματος, άρχισαν να χύνονται αιώνες πριν τους παπικούς. Εκτός κι αν οι Σαβελλιανοί, οι Αρειανοί, οι Νεστοριανοί, οι μονοφυσίτες, οι μονοθελητές και άλλοι, υποχώρησαν και εκμηδενίστηκαν κατόπιν αναίμακτου δημοκρατικού διαλόγου. Και απ’ όσο γνωρίζω, ούτε οι εικονολάτρες έλυσαν τις διαφορές τους με τους εικονομάχους ειρηνικά.

Το θέμα με τα τελετουργικά δεν είναι ποιος τα πήρε από ποιον αλλά το αν είναι ποτέ δυνατόν ο αληθινός Θεός και δημιουργός του σύμπαντος να εξαρτά τη σωτηρία των ανθρώπων από τη συμμετοχή τους σε αυτά.

Πώς μπορούσαν οι πατέρες της Εκκλησίας να γνωρίζουν τι είναι η αγάπη του πατέρα για τα παιδιά του χωρίς τη βιωματική εμπειρία της πατρότητας;
Όποιος έχει υπάρξει στοργικός πατέρας, ξέρει ότι ένας θεός-πατέρας δεν θα επιφύλασσε ποτέ τέτοια μοίρα στα παιδιά του (επιτρέποντας στον κομιστή του θανάτου να τα δελεάσει και στα ίδια να επιλέξουν την αυτοκαταστροφή τους). Δεν μπορεί η αγάπη του θεού-πατέρα να είναι χλιαρότερη από αυτήν ενός κοινού πατέρα.

Filos.

Ανώνυμος είπε...

@Η αρχή λοιπόν που οδηγεί στην πίστη είναι το αποτέλεσμα της αποδοχής που λέγεται δόγμα.
Αυτό που βιώνεται και αποδεικνύεται είναι δόγμα.@

Και αυτό αυτομάτως μετατρέπει το δόγμα σε αληθινό και ορθό;

Άσχετα αν πιστεύετε διαφορετικά πράγματα από αυτούς που αποκαλείτε αιρετικούς, θεωρείτε ότι δεν πιστεύουν; Δεν έχουν ειλικρινή πίστη στο Θεό, έτσι όπως τους Τον έχουν διδάξει, διαφορετικά βέβαια από το πώς τον δίδαξαν κάποιοι άλλοι σε εσάς; Η πίστης τους είναι αληθινή. Αυτό μετατρέπει σε αληθινό και το δόγμα τους;

Filos.

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

Αγωνιστή, σταμάτησε ο Μακρής (τον σταμάτησαν) και άρχισες εσύ τα ανέκδοτα.

@@@Δεν μπορείς να μιλάς για κατεύθυνση από το Άγιο Πνεύμα τη στιγμή που στο συγκεκριμένο θέμα δεν υπάρχει ομοφωνία@@@

Το Άγιο Πνεύμα δεν κατευθύνει την Εκκλησία; Αγωνιστή, που το είδες γραμμένο αυτό το ανέκδοτο;

@@@Κα' αρχάς, πάψε να χρησιμοποιείς εκφράσεις όπως "όλους τους Ορθόδοξους Επισκόπους, Κλήρο και Λαό".@@@

Όταν γράφω για Κλήρο και Λαό, εννοώ την Εκκλησία Του Χριστού, όχι τους σχισματικούς που πρόδωσαν την πίστη με τα κινήματα διάσπασης της Εκκλησίας, ούτε για τους υποστηρικτές τους, όπως εσύ και ο Μακρής, που θέλετε να μας κάνετε να πιστέψουμε, ότι οι σχισματικοί ΓΟΧ είναι ήρωες.

Ο Μακρής ισχυρίζεται ότι οι σχισματικοί ΓΟΧ είναι ενταγμένοι κανονικά ως μέλη της Εκκλησίας και ότι έχουν έγκυρα μυστήρια. Γράφει ότι οι αιρετικοί σώζονται και μετά γράφει ότι δεν σώζονται, προσπαθεί να τα μπαλώσει αλλά δεν του δένει το σιρόπι.

Μετά έρχεται και ο Έλληνας της Ολλανδίας και μας λέει τα δικά του, χωρίς να ξεκαθαρίζει με ποιον είναι και ποιον απορρίπτει, βάζει στο ίδιο τσουβάλι-σχόλιο τον σχισματικό με τον Ορθόδοξο.

Για τον Marturas X, δεν έχω κάτι να σχολιάσω, κάποτε ήξερα έναν με αυτό το ψευδώνυμο αλλά εκείνος ήταν ιερέας Ορθόδοξος, είναι αδύνατον να είναι ο ίδιος, εκείνος ο άλλος έπαιρνε θέση, δεν έβαζε τους λαϊκούς να βγάλουν τα κάστανα απ' την φωτιά.

Σήμερα, ο Αγωνιστής είπε το καλύτερο ανέκδοτο (θα ήταν, αν δεν ήταν τόσο ΤΡΑΓΙΚΑ ΒΛΑΣΦΗΜΟ) ότι το Άγιο Πνεύμα δεν καθοδηγεί την Εκκλησία Του Χριστού....@@@Δεν μπορείς να μιλάς για κατεύθυνση από το Άγιο Πνεύμα@@@





26 Φεβρουαρίου 2015 - 4:56 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Filos,

Η Αγία Γραφή δεν έπεσε από τον ουρανό. Δημιουργήθηκε μέσα σε ένα ήδη υπάρχον θρησκευτικό πλαίσιο, και ουσιαστικά πρόκειται για καταγεγραμμένη επιβεβαίωση όσων ήδη ήταν γνωστά. Άλλωστε μέσα στην Αγία Γραφή υπάρχουν μαρτυρίες ότι υπήρχε προφορικά παράδοση πριν οριστεί ο Κανόνας .

Το πρόβλημα άρχισε όταν ορισμένοι απολυτοποίησαν την Αγία Γραφή, αποκόπτοντάς την από την Ιερά Παράδοση. Το άποτέλεσμα ήταν να μην έχουν πλέον τον τρόπο να ερμηνεύσουν σωστά το περιεχόμενό της και να προσπαθούν να το συμπληρώσουν με τη δική τους άποψη, διαστρεβλώνοντας το νόημά της όπου δεν τους βόλευε.

Με τη συμμετοχή μας στα Μυστήρια ενωνόμαστε με τον Κύριο, όπως ο Ίδιος δίδαξε. Άρα έχει σημασία η συμμετοχή μας σε αυτά.

Ο Θεός δεν έχει απλώς αγάπη είναι Αγάπη. Όταν λοιπόν κάποιος βιώνει την κοινωνία με το Θεό αντιλαμβάνεται την αγάπη πολύ καλύτερα από ότι θα την καταλάβαινε μέσα σε μια οποιαδήποτε κοσμική σχέση. Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με βίωση του Θεού, κάτι που όντας εκτός Εκκλησίας δεν μπορείς να βιώσεις, οπότε το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να σου πώ ότι έτσι είναι.

Εάν ο Θεός δεν μας έδινε τη δυνατότητα να Τον ακολουθήσουμε λόγω επιλογής δεν θα ήμασταν ελεύθεροι. Γι' αυτό και μας έδωσε τη δυνατότητα επιλογής και στη συνέχεια διώρθωσε τη λάθος μας με τη θυσία Του. Υπάρχει, κατά τη γνώμη σου, μεγαλύτερη ένδειξη αγάπης από αυτήν;

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Σχολιαστή,

Από πού και ως πού θεωρείται γνώμη της Εκκλησίας η γνώμη μιας μικρής μερίδας ανθρώπων; Επειδή τυχαίνει να συμφωνεί με τη δική σου; Ή μήπως οι Άγιοι της Εκκλησίας δίδαξαν ότι η αλήθεια είναι μοιρασμένη και πρέπει να ενωθούμε με κακοδόξους και αιρετικούς;

Γιατί βγάζεις εντελώς αυθαίρετα το συμπέρασμα ότι ανήκω στους ΓΟΧ και ανακατεύεις τον κ. Μακρή στη συζήτηση που έχεις μαζί μου; Μήπως επειδή έτσι θα σου ήταν πιο εύκολο να αγνοήσεις τα στοιχεία που σου παρουσιάζω;

Σου ζήτησα να σταματήσεις αυτόν τον τρόπο διαλόγου και δεν με άκουσες. Επιμένεις να πλάθεις σενάρια και να κατηγορείς τους άλλους χωρίς στοιχεία για να κερδίσεις τις εντυπώσεις.

Διάλεξε, λοιπόν: ή θα προσκομήσεις στοιχεία για όσα με κατηγορείς, ή θα ανακαλέσεις. Αλλοιώς μου δίνεις και εμένα το δικαίωμα να σε ονομάσω ψεύτη, αφού σκόπιμα διαστρέφεις την αλήθεια.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...

Αγαπητέ FILOS.

Θα είναι αληθινό και ορθό το δόγμα μέχρι αποδείξεως του εναντίον.

Οι αιρετικοί και οι όποιοι άλλοι ασφαλώς και έχουν πίστη, αλλά επιλεκτική. Η επιλεκτική πίστη είναι σαν την μαργαρίτα, την μαδάς και κάθε φορά έχεις άλλο αποτέλεσμα.

ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...

Αγαπητέ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ.

Δεν σας έβαλα στο ίδιο τσουβάλι με κανέναν άλλο, απλά ζήτησα να πάρει ο καθένας ξεκάθαρη θέση .

Εσείς είπατε είσαστε Ορθόδοξος, αλλά ζωγραφίσατε τον κ. Μακρή ως σχισματικό, πριν ο ίδιος πάρει θέση.

Νομίζω ότι έχετε πνευματική φαγούρα για αντιπαράθεση.

Το έχουμε πει, το ιερατείο και η κοσμική εξουσία συντηρούν το διαίρειν και βασίλευε.

Με τις υγείες σας!!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Σχολιαστή,

Γιατί επιμένεις να δίνεις στα λεγόμενά μου όποιο νόημα σου αρέσει;

Δεν έγραψα ότι έχω εγώ προσωπικά συνεργάτες στον Αντιαιρετικό, έγραψα για συνεργάτες του Αντιαιρετικού, και επιπλέον στο διευκρίνισα για να μην υπάρξει παρεξηγηση. Εσύ επέλεξες να το αγνοήσεις και να με παρουσιάσεις ως συνεργάτη ειδικά του κ. Μακρή (παρά το γεγονός ότι μόνος σου παραδέχεσαι ότι υπάρχουν και άλλοι που διαφωνούν μαζί σου στο σχόλιό σου 26 Φεβρουαρίου 2015 - 9:56 μ.μ.). Άρα ή δεν διαβάζεις, ή λες ψέματα εν γνώση σου.

Γιατί δεν δοκιμάζεις να δείξεις που έχω εγώ προσωπικά λάθος στις απόψεις μου, αντί να μου χρεώνεις απόψεις τρίτων; Τόσο δύσκολο είναι; Ή μήπως δέν μπορείς να βρεις λάθη, οπότε καταφεύγεις σε αυτή την ανέντιμη μέθοδο;

Μου γράφεις κείμενο που λέει ότι το βάπτισμα των αιρετικών δεν μπορεί να γίνει δεκτό (και όντως έτσι είναι). Σου θυμίζω τι είχες γράψει σε προηγούμενο σχόλιο:

"Ὁ Μητροπολίτης Περγάμου Ἰωάννης Ζηζιούλας, θεολογικός σύμβουλος τοῦ Πατριάρχου, ἐπίσης θεωρεῖ ὡς ἐντός «ἐκκλησίας» ὅσες αιρέσεις καί σχίσματα ἐφαρμόζουν ἕνα ὁποιοδήποτε «βάπτισμα»" (σχόλιό σου 17 Φεβρουαρίου 2015 - 10:51 μ.μ.).

Βλέπεις ότι μόνος σου αναιρείς τον εαυτό σου. Όταν σου έγραφα ότι αυτή η άποψη είναι λανθασμένη άρχισες να με κατηγορείς ότι ονομάζω τον Πατριάρχη αιρετικό. Σε ρωτάω λοιπον: Ποιός έχει δίκιο; Ο Άγιος Κυπριανός ή ο Ζηζιούλας (του οποίου των θέσεων εμφανίζεσαι ως υπέρμαχος);

Επιμένεις να μην τεκμηριώνεις τις απόψεις σου αλλά να καταφεύγεις σε προσωπική επίθεση εναντίον μου. Είναι αυτό κατά τη γνώμη σου έντιμο; Αυτό είναι το παράδειγμα που έδωσαν ο Κύριος και οι Άγιοι της Εκκλησίας; Ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα; Ότι μπορούμε να λέμε ψέματα αρκεί να φιμώσουμε τον άλλο, χωρίς καν να μπούμε στον κόπο να εξετάσουμε αν έχει δίκιο; Αν είναι έτσι, τότε συγχαρητήρια: ανήκεις σε μια πίστη που δεν έχει καμία σχέση με την Εκκλησία.

Είναι πάντως θλιβερό το γεγονός ότι ο Filos (τον οποίο τόσο θαυμάζεις), κατά δήλωσή του άθεος, είναι σε θέση να κάνει διάλογο με επιχειρήματα πολύ καλύτερα από εσένα, παρά το γεγονός ότι ως Ορθόδοξος θα έπρεπε να γνωρίζεις τη διδασκαλία της Εκκλησίας καλύτερα από αυτόν. Προβληματίσου.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Ανώνυμος είπε...

@Με τη συμμετοχή μας στα Μυστήρια ενωνόμαστε με τον Κύριο, όπως ο Ίδιος δίδαξε. Άρα έχει σημασία η συμμετοχή μας σε αυτά.@

Αγωνιστή, αυτό το υποστήριζαν από αρχαιοτάτων χρόνων όσοι συμμετείχαν σε μυστήρια, όπως τα Ελευσίνια κ.ά.
Το θέμα είναι γιατί ο πραγματικός θεός διαιώνισε παγανιστικά τελετουργικά και γιατί έθεσε τη μυστηριακή μύηση ως προϋπόθεση σωτηρίας.

@Εάν ο Θεός δεν μας έδινε τη δυνατότητα να Τον ακολουθήσουμε λόγω επιλογής δεν θα ήμασταν ελεύθεροι. Γι' αυτό και μας έδωσε τη δυνατότητα επιλογής και στη συνέχεια διώρθωσε τη λάθος μας με τη θυσία Του. Υπάρχει, κατά τη γνώμη σου, μεγαλύτερη ένδειξη αγάπης από αυτήν;@

Έχω πολλά να σου απαντήσω γι’ αυτό αλλά θα είμαστε εντελώς εκτός θέματος. Σε ένα σχετικό άρθρο ίσως.


@Θα είναι αληθινό και ορθό το δόγμα μέχρι αποδείξεως του εναντίον.@

Έλληνα της Ολλανδίας, αυτό φαντάζομαι ότι ισχύει για κάθε δόγμα.

Filos.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Filos,

Τα Μυστήρια της Εκκλησίας δεν έχουν καμία σχέση με παγανιστικά τελετουργικά. Καταλαβαίνω ότι για έναν εξωτερικό παρατηρητή μπορεί να μοιάζει έτσι, αλλά υπάρχουν σημαντικές διαφορές.

Το πρόβλημα είναι ότι χωρίς τη βιωματική εμπειρία αυτές οι διαφορές δεν μπορούν να γίνουν κατανοητές, οπότε και δεν υπάρχει δυνατότητα να σου τις εξηγήσω περεταίρω.

Πάντως, μην περιορίζεσαι στο ότι κάτι μοιάζει με κάτι άλλο εξωτερικά και από απόσταση, γιατί στο βάθος μπορεί να έιναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

(ΥΓ: Από τις συζητήσεις μας έχω καταλάβει ότι αντιμετωπίζεις την Εκκλησία απλώς σαν μία ιδεολογία ισόκυρη με τις άλλες. Η διαφορά όμως είναι ότι μέσα στην Εκκλησία υπάρχει προσωπική σχέση του πιστού με το Θεό, κάτι που κανένα άλλο ρεύμα, είτε θρησκευτικό είτε ιδεολογικό, δεν μπορεί να πετύχει. Αυτός είναι και ο λόγος που ορισμένα πράγματα που για σένα μοιάζουν παράλογα είναι απολύτως λογικά για έναν Ορθόδοξο.)

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

Αγωνιστή, εγώ αναφέρομαι και υποστηρίζω την θέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, το ίδιο κάνει και ο ιδιοκτήτης του Αντιαιρετικού, ο κύριος Χρήστος Αντιαιρετικός.

Σε ευχαριστώ για την συμβουλή σου να προβληματιστώ. Προβληματίζομαι και προβληματίζομαι πάρα πολύ, και γι' αυτό γράφω, αν δεν προβληματιζόμουν δεν θα έγραφα.

Νομίζω πως πρέπει και εσύ να προβληματιστείς, και να προβληματιστούν όλοι όσοι διαβάζουν, όταν βλέπουν τον κύριο Μακρή να ισχυρίζεται ότι οι Σχισματικοί ΓΟΧ είναι μέλη της Εκκλησίας, ότι έχουν έγκυρα Μυστήρια, και ότι ο Πατριάρχης είναι αιρετικός.

Συνεργάτης του κυρίου Μακρή είναι και ο Γεώργιος Τσιμπιρίδης, ο οποίος είχε την επιμέλεια ενός άρθρου του Μακρή, και για να ακριβολογούμε, αυτός το έγραψε, και ο Μακρής έβαλε το όνομά του.

http://antiairetikos.blogspot.gr/2014/08/thetrumpetseventh.html

Εγώ αγαπητέ Αγωνιστή, έχω μια ιδιοτροπία. Όταν σχολιάζω μου αρέσει να τεκμηριώνω τα γραφόμενα με την πηγή, και αυτός είναι ο λόγος που με βλέπεις συνεχώς να επικολλώ τις πηγές μου. Δεν μου αρέσει να μιλώ στον "αέρα".

Εκτός από τον Γεώργιο Τσιμπιρίδη, αν δεν κάνω λάθος, συνεργάτης του Μακρή σε ένα του άρθρο ήταν και ο Στυλιανός Μπαφίτης, αλλά δεν βρήκα το link, ίσως να μπορούσε ο διαχειριστής να με βοηθήσει σε αυτό.

Ο κύριος Filos, αγαπητέ Αγωνιστή, ναι ίσως δήλωσε άθεος, όμως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΕΟΣ. Μπορεί να το δηλώνει, όπως δηλώνουν άθεοι και τόσα άλλα εκατομμύρια συνανθρώπων μας, όμως δεν είναι. Όμως, είναι πολύ πιο έντιμο να δηλώνεις άθεος, παρά να δηλώνεις χριστιανός και να είσαι αντίχριστος.

Προβληματίζομαι αγαπητέ Αγωνιστή, προβληματίσου και εσύ, γιατί όλοι πρέπει να προβληματιζόμαστε με την κατάσταση που επικρατεί.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Σχολιαστή,

Δεν υποστηρίζεις τη θέση της Εκκλησίας. Υποστηρίζεις τη θέση μιας ομάδας Ορθοδόξων, η οποία έρχεται σε σύγκρουση με όσα οι Πατέρες δίδαξαν.

Γιατί θεωρείς ότι πρέπει να προβληματιστώ εγώ για τις τυχόν λάθος απόψεις του κ. Μακρή; Και, κυρίως, γιατί επιμένεις να με θεωρείς υπόλογο για αυτές;

Υποθέτω ότι πρέπει να θεωρήσω τον ισχυρισμό σου ότι δίνεις πηγές ως αστεϊσμό, δεδομένου του ότι δεν έχεις
προσκομήσει ακόμη επιχειρήματα σε καμία από τις ερψτήσεις μου, ούτε και έχεις αιτιολογήσει τους χαρακτηρισμούς ως προς το πρόσωπό μου. Θα είχες την καλοσύνη να απαντήσεις επιτέλους; Ή σκοπεύεις να συνεχίσεις να αποδεικνύεις την αδυναμία σου;

Θα ήθελα επίσης να μου διευκρινήσεις ποιός σου έδωσε το δικαίωμα να αποκαλείς κάποιον αντίχριστο χωρίς στοιχεία (μιας και δεν βλέπω ούτε αυτή τη φορά να έχεις κανένα). Ειναι ξεκάθαρο ότι εδώ και καιρό έχεις χάσει την ψυχραιμία σου, και μάλλον είναι καιρός να αρχίσεις να προσέχεις τι λες.

Υπάρχουν στα σχόλιά σου αρκετά σημεία που αποδεικνύουν ότι ψεύδεσαι εν γνώση σου (εκτός πιά και αν δεν καταλαβαίνεις τι γράφεις). Εάν συνεχίσεις τη χωρίς στοιχεία επίθεση εναντίον μου θα με αναγκάσεις να τα αναφέρω ένα προς ένα. Σταμάτα, λοιπόν, να με προκαλείς και κάνε διάλογο με επιχειρήματα.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...

Αγαπητέ FILOS

Δεν σχολιάζω για να κερδίσω τις εντυπώσεις ούτε είμαι ρεβανσιστής του διαλόγου.

Συμφωνώ μαζί σου ως προς τον ορθολογισμό της έννοιας του δόγματος, αλλά να είσαι σίγουρος ότι μεγάλο μέρος του συνοδεύεται για να ολοκληρωθεί, από την πίστη στα γεγονότα.

Τα δόγματα προδίδονται αρνητικά και εννοώ από τις συνέπειες των πράξεων των πιστών, ή των οπαδών, ή υψώνονται και υμνούνται αντίστοιχα από αλτρουιστικές πράξεις.

Τα δόγματα συγκεντρώνουν πολλές σκέψεις σε ένα συμπέρασμα και δεν είναι ατυχής προπαγάνδα στην χριστιανική κατήχηση.

Υ.Γ Επειδή αναφέρθηκε ότι είσαι άθεος και αυτό το δήλωσες νομίζω πρώτη φορά πρίν από 4-5 χρόνια σε μια ερώτηση που σου είχα κάνει εγώ πιστεύω ότι δεν είσαι άθεος, είσαι σε ένα κομμάτι σου άπιστος.

Είσαι πολύ ευφυής και πολύ μελετημένος και χαίρομαι που συμμετέχεις στον διάλογο.

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

Αγωνιστή, γράφεις:

@@@Είναι πάντως θλιβερό το γεγονός ότι ο Filos (τον οποίο τόσο θαυμάζεις), κατά δήλωσή του άθεος@@@

27 Φεβρουαρίου 2015 - 12:56 μ.μ.

Δεν συμφωνώ μόνο εγώ με τον "άθεο" Filos, συμφωνεί και ο Madragoras!!!

@@@Είμαι υποχρεωμένος να πω ότι αυτό το σχόλιο του Filos είναι το πρώτο που αξίζει.@@@

Madragoras

19 Φεβρουαρίου 2015 - 11:06 μ.μ.

Και μιας και το έφερε η κουβέντα, εφόσον συμφωνεί και ο Madragoras, για δώσε μια απάντηση στον Filos, με τον οποίο συμφωνώ εγώ και ο Madragoras, και που εσύ δεν έχεις απαντήσει εδώ και τόσο καιρό, Αγωνιστή.
Ο Madragoras και εγώ, συμφωνούμε ότι αυτό το σχόλιο του Filos, πραγματικά αξίζει!!!

Αγωνιστή, συμφωνείς με τον Madragoras και με εμένα, ή διαφωνείς; Είναι και ο Madragoras τελείως λάθος επειδή συμφωνεί με τον Filos;

Αγωνιστή, διαφωνείς και με τον Madragoras; Λογικά πρέπει να διαφωνείς, γιατί διαφωνείς με εμένα που συμφωνώ με τον Madragoras, στο ότι το σχόλιο του Filos στο οποίο εσύ Αγωνιστή δεν έχεις απαντήσει ακόμη εδώ και τόσο καιρό, πράγματι αξίζει, όπως λέει και ο Madragoras.

Διαφωνείς, Φιλικά Αγωνιστή;



@@@Και πού ξέρετε εσείς αγαπητέ Αγωνιστή τι θεωρεί αίρεση ο ίδιος ο Χριστός και ποιους θεωρεί κλέπτες; Πώς είστε τόσο βέβαιος ότι νοιάζεται ιδιαίτερα για το τι πιστεύουν οι άνθρωποι για την εκπόρευση του αγίου πνεύματος ή για το τι χρησιμοποιούν στη θεία κοινωνία ή για το πώς βαπτίζονται ή ποια βιβλία θεωρούν θεόπνευστα ή αν υπερβάλλουν για τη μάνα του ; Πώς είστε τόσο βέβαιος ότι ο Χριστός αποκλείει από την σωτηρία κάποιον για τέτοιες ασημαντότητες;
Πώς είστε τόσο βέβαιος ότι ο Χριστός συμμερίζεται τη μικροψυχία σας και αποκλείει από τη σωτηρία καθολικούς, προτεστάντες και λοιπούς «αιρετικούς» που ζουν ενάρετο βίο, μόνο και μόνο επειδή δεν είναι ορθόδοξοι; Προσδίδετε στον Θεό ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Και μάλιστα τα χειρότερα. Αν θεωρείτε ότι ο Θεός κρίνει με γνώμονα το δόγμα και όχι τα συναισθήματα τις σκέψεις και τα έργα, τότε του προσάπτετε αλαζονεία, ναρκισσιστική εγωπάθεια και μικροψυχία. Τον συκοφαντείτε βάναυσα και Τον μικραίνετε. Και τέλος πάντων, από πού πληροφορηθήκατε εσείς πως ο Θεός σώζει μόνο τους πιστούς του ορθόδοξου δόγματος; Σας το τηλεγράφησε κανείς από τον Παράδεισο; Πώς γνωρίζετε με τόση βεβαιότητα ποιοι βρίσκονται εκεί -ασχέτως τι έχει ειπωθεί κατά καιρούς από σεβαστούς πατέρες της Ορθοδοξίας οι οποίοι φαντάζομαι δεν συναγωνίζονται τον Πάπα στο αλάθητο;
@@@

Filos.

19 Φεβρουαρίου 2015 - 5:41 μ.μ.




Αγωνιστή, θα απαντήσεις επιτέλους, στο σχόλιο του Filos;

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

Αγωνιστή, μη ξεχνάς ότι με αυτούς που πιστεύουν ότι ο κύριος Μακρής:

""απηχεί βέβαια τις προσωπικές απόψεις του κ. Μακρή, σεβαστές μεν, αλλά όχι εκκλησιαστικά ορθές""

18 Ιουνίου 2014 - 8:25 μ.μ.
http://antiairetikos.blogspot.gr/2014/05/blog-post_18.html

δηλαδή εγώ και ο κύριος Χρήστος Αντιαιρετικός, ισχύουν αυτά που έγραψες εσύ Αγωνιστή:

""Τρίτον, αντιαιρετικός αγώνας σημαίνει αγάπη προς τους αιρετικούς, αλλά και πόλεμος προς τις διδασκαλίες τους. Δεν μπορεί, εν ονόματι της αγάπης, να αφήσεις τον αδελφό σου στην πλάνη του, ή, ακόμα χειρότερα, να δεχτείς και εσύ αυτή την πλάνη σαν αλήθεια. Αν ήταν έτσι, δεν θα έπρεπε να διαφωνήσουμε ποτέ με έναν ετερόδοξο, γιατί δεν θα δείχναμε αγάπη.""

Φιλικά,
Αγωνιστής.

18 Φεβρουαρίου 2015 - 11:10 μ.μ.

Αγωνιστής:

Θεωρείς ότι δείχνεις αγάπη στον πλανεμένο αδελφό σου με το να τον αφήνεις στην πλάνη του αντί να τον βοηθήσεις να την αντιληφθεί;

26 Φεβρουαρίου 2015 - 9:58 π.μ.

Αγωνιστής: Δεν μπορεί, εν ονόματι της αγάπης, να αφήσεις τον αδελφό σου στην πλάνη του......

Λοιπόν, κατ' εσένα εγώ και ο κύριος Χρήστος Αντιαιρετικός, βρισκόμαστε σε πλάνη γιατί διαφωνούμε με τον Παναγιώτη Μακρή που εσύ συμφωνείς.

Και μη μου πεις πως δεν συμφωνείς γιατί έγραψες ότι: @@@Για τα στοιχεία που προσκόμησες, σου έχω ήδη απαντήσει, όπως επίσης και άλλοι συνεργάτες.@@@

Δηλαδή, ο συνεργάτης σου ο Παναγιώτης Μακρής!!!, ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΕΓΡΑΨΕΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ, ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΓΡΑΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΣΟΥ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΚΡΗ.

21 Φεβρουαρίου 2015 - 4:28 μ.μ.

Οπότε Αγωνιστή, αν όντως πιστεύεις σε αυτά που γράφεις, και δεν ισχύουν μόνο για εκείνους τους οποίους ΕΣΥ δεν συμπαθείς, τότε σύμφωνα πάντα με τα δικά σου τα γραφόμενα, πρέπει να φέρεις στον ίσιο δρόμο και εμάς οι οποίοι διαφωνούμε με εσένα και τον Μακρή, πρέπει λοιπόν να μας πολεμήσετε και εμάς για να αποκαταστήσετε την αλήθεια όπως είπες ότι κάνεις με τους άλλους αδελφούς σου τους αιρετικούς, γιατί εκτός όλων των άλλων αποκαλείς ΚΑΙ τους αιρετικούς ως αδελφούς σου!!!.

Στο προηγούμενο σχόλιο ξέχασα να γράψω ότι, εκτός από εμένα και τον Madragoras, συμφωνεί ΚΑΙ ο Έλληνας της Ολλανδίας, με τον φίλο μας τον Filos!!!

Να τι έγραψε ο Έλληνας της Ολλανδίας για τον Filos: @@@πιστεύω ότι δεν είσαι άθεος, είσαι σε ένα κομμάτι σου άπιστος.
Είσαι πολύ ευφυής και πολύ μελετημένος και χαίρομαι που συμμετέχεις στον διάλογο.@@@

27 Φεβρουαρίου 2015 - 6:57 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Σχολιαστή,

Είναι πραγματικά θλιβερό το γεγονός ότι έχεις τόση ανάγκη επιβεβαίωσης που προσπαθείς να βρέις έστω και ένα σχόλιο τρίτου που να πιβεβαιώνει όσα λες. Και το χειρότερο είναι ότι δεν βρίσκεις.

Υποστηρίζεις ότι εσύ και ο Madragoras συμφωνείτε, επειδη έγραψε ότι ένα σχόλιο του Filos είναι καλό; Αυτό πια είναι τελείως τραβηγμένο απ' τα μαλλιά. Σου θυμίζω ότι ο Madragoras έχει γράψει μέχρι στιγμής μόνο δύο σχόλια, στα οποία δεν παίρνει πουθενά θέση ως προς τις απόψεις σου. Όταν θα πει ο ίδιος ότι συμφωνεί μαζί σου (και όχι με τρίτους που γράφουν περίπου τα ίδια με εσένα αλλά από τελείως άλλη οπτική γωνία) τότε έλα πάλι να το συζητήσουμε.

Εδώ και καιρό παριστάνεις τον αυλοκόλακα με σκοπό να κερδίσεις τη συμπαράσταση τρίτων: Άρχισες με τον Filos, συνέχισες με τον κ. Χρήστο και τώρα κάνεις το ίδιο με τον Madragoras. Τόσο δύσκολο σου είναι να στηρίξεις τις θέσεις σου από μόνος σου;

Στο σχόλιο του Filos που αναφέρεις έχω ήδη απαντήσει στις 19 Φεβρουαρίου 2015 - 6:56 μ.μ., όπου του εξηγώ ότι έχει κάνει λάθος και ότι οι θέσεις αυτές δεν είναι δικές μου. Ο ίδιος το δέχτηκε. Εσύ γιατί επιμένεις στα κόλπα σου; Όχι μόνο πιάνεσαι να μην διαβάζεις τις απαντήσεις που δεν σε συμφέρουν, αλλά παριστάνεις και το δηκηγόρο τρίτων. Ασχολήσου επιτέλους με το διάλογό μας αντί να προσπαθείς να ξεφύγεις με κάθε τρόπο.

Εάν θεωρούσα ότι ο κ. Χρήστος δεν αντιμετωπίζε σωστά το θέμα του αντιαιρετικού αγώνα, τότε δεν θα αρθρογραφούσα στο blog. Άρα μην προσπαθείς να πείσεις ότι είστε το ίδιο. Αυτή τη στιγμή μιλάω με εσένα και κρίνω τις δικές σου θέσεις και τα δικά σου ψεύδη.

Πάψε να λες ότι συμφωνώ με τον κ. Μακρή για να αποφύγεις να απαντήσεις. Σου το είπα πολλές φορές, αλλά εσυ σκόπιμα επιμένεις να το αγνοείς, επιβεβαιώνοντας ότι λες ψέματα επειδή δεν έχεις επιχειρήματα.

Σου θυμίζώ ότι ο πρώτος που διαφώνησε μαζί σου ήταν ο κ. Μπαρνασάς, ύστερα εγώ και ύστερα ο κ. Μακρής. Σταμάτα, λοιπόν, να ορύεσαι ότι μόνο εγώ και ο κ. Μακρής διαφωνούμε μαζί σου.

Αν έχεις το θάρρος άσε τους τρίτους έξω από τη συζήτηση και έλα να κάνουμε διάλογο ένας προς έναν. Οι Άγιοι της Εκκλησίας δεν κρύβονταν πίσω από τρίτους.

Περιμένω ακόμη την αγιογραφική κατοχύρωση των θέσεών σου. Έχεις σκοπό να μου τη δώσεις ή είσαι απασχολημένος με το να λασπολογείς εναντίον μου;

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Σχολιαστή,

Σου είχα γράψει ότι αν συνεχίσεις να μιλάς εναντίον μου χωρίς επιχειρήματα θα αναγκαζόμουν να αποδείξω τα ψεύδη που έγραψες στο διάλογό μας. Δεν ήθελα να σε εκθέσω και είχα την ελπίδα ότι θα σταματούσες. Δεν το έκανες.

Επειδή η συζήτηση έχει τραβήξει σε μάκρος και δεν είναι σίγουρο ότι κάποιος που θα την διαβάσει αργότερα θα έχει την υπομονή να διαβάσει τα πάντα, ώστε να καταλάβει γιατί σε κατηγορώ ότι ψεύδεσαι, ορίσε μια σύντομη περίληψη:

Στις 17 Φεβρουαρίου 2015 - 10:51 μ.μ. αρχίζεις να με κατηγορείς ότι, αφου δεν δέχομαι την άποψη του Πατριάρχη στο θέμα της ένωσης με τους Παπικούς και τους Προτεστάντες, κατηγορώ τον Πατριάρχη ως αιρετικό. Φυσικά αυτό είναι ενα δικό σου αυθαίρετο συμπέρασμα, το οποίο μάλιστα αναιρώ με το σχόλιό μου στις 18 Φεβρουαρίου 2015 - 12:39 π.μ. Εσύ επιλέγεις να αγνοήσεις την απάντησή μου και να συνεχίσεις να χρησιμοποιείς το ψέμα σου αυτό ξανά και ξανά, παρά τις επαναλαμβανόμενες ενστάσεις μου.

Στις 18 Φεβρουαρίου 2015 - 8:45 μ.μ. προσπαθείς να πείσεις τους αναγνώστες ότι η διαφωνία μαι αιρετικές θέσεις
δηλώνει έλλειψη αγάπης. Σου απαντώ στις 18 Φεβρουαρίου 2015 - 11:10 μ.μ. ότι δεν μπορεί να θεωρείς αγάπη προς τους αδελφούς το να τους αφήνεις στην πλάνη τους. Δεν απαντάς, και συνεχίζεις να κατηγορείς χωρίς κανένα επιχείρημα.

Στις 19 Φεβρουαρίου 2015 - 2:23 μ.μ. αναφέρεις για πρώτη φορά ότι το 99% της Εκκλησίας συμφωνεί με τον Πατριάρχη, παρά το γεγονός ότι όλοι ξέρουν ότι μεγάλη μερίδα κλήρου και λαού, όπως και το Άγιο Όρος, είναι εναντίον των θέσεων αυτών. Συνεχίζεις να χρησιμοποιέις το αυθαίρετο (και λανθασμένο) αυτό ποσοστό σε μεταγενέστερα σχόλια, προκειμένου να κάνεις εντύπωση.

Στις 21 Φεβρουαρίου 2015 - 12:35 μ.μ. με κατηγορείς για πρώτη φορά, εμμέσως πλην σαφώς, ότι δεν ανήκω στην Εκκλησία. Φυσικά δεν προσκομίζεις κανένα επιχείρημα για να το στηρίξεις, πέραν από το γεγονός ότι δεν συμφωνώ με την άποψή σου.

Στις 21 Φεβρουαρίου 2015 - 2:27 μ.μ. σπεύδεις να υποστηρίξεις τον Filos χωρίς κανένα λόγο, προσπαθώντας να αποδείξεις πόσο καλύτερός μου είναι, λες και αυτό έχει να κάνει σε κάτι με τη συζήτησή μας. Επίσης ισχυρίζεσαι ότι δεν σου έχω απαντήσει, αγνοώντας τις προηγούμενες απαντήσεις μου.

Στις 21 Φεβρουαρίου 2015 - 5:24 μ.μ., χωρίς ακόμα να έχεις απαντήσει, επιτείθεσαι εναντίον μου με τα ήδη γνώστά και αναιρεμένα επιχειράηματά σου (κρίνω τον Πατριάρχη ως αιρετικό, κρίνω το 99% της Εκκλησίας ως αιρετικούς, λέω τα ίδια με τους παλαιοημερολογίτες). Επίσης ο τρόπος που μιλάς δείχνει πλέον άνθρωπο που έχει χάσει την ψυχραιμία του, καθώς δεν μπορείς να αναιρέσεις τα όσα λέω (εάν μπορούσες θα το είχες ήδη κάνει).

Στις 23 Φεβρουαρίου 2015 - 7:40 μ.μ., και ενώ έχει προηγηθεί μια σειρά σχολίων στα οποία απλά με κατηγορείς χωρίς επιχειρήματα ενώ αποφεύγεις να απαντήσεις στις ερωτήσεις μου, προσπαθείς να ταυτίσεις τις θέσεις μου με αυτές του κ. Μακρή και να με βγάλεις παλαιοημερολογίτη. Στις 23 Φεβρουαρίου 2015 - 8:39 μ.μ. προσπαθώ να σου εξηγήσω πως έχουν τα πράγματα, μην τυχόν και έχει γίνει παρεξήγηση. Το αγνοείς και προθέτεις την αυθαίρετη κατηγορία σου στη
λίστα με τις υπόλοιπες. Σε μεταγενέστερα σχόλια θα μου ζητήσεις ευθύνες για πράγματα που έχει πει ο κ. Μακρής, λες και είναι δουλειά μου να απολογούμαι για τις απόψεις τρίτων.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2015 - 11:32 μ.μ., προσπαθώντας να ξεφύγεις, αλλάζεις θέμα και αρχίζεις να μιλάς για την εξομολόγηση. Γίνεσαι ακόμα πιο προκλητικός στον τρόπο με τον οποίο γράφεις, χωρίς να σου έχω δώσει το δικαίωμα. Θα προσπαθήσεις για μία ακόμη φορά να αλλάξεις θέμα στις 25 Φεβρουαρίου 2015 - 12:40 μ.μ., οπότε και θα σταματήσεις όταν δεις ότι η μέθοδος αυτή δεν πιάνει, επανερχόμενος στην επίθεση εναντίον μου (φυσικά χωρίς επιχειρήματα).

(συνεχίζεται...)
Φιλικά,
Αγωνιστής.

Ανώνυμος είπε...

(συνέχεια από προηγούμενο...)

Στις 25 Φεβρουαρίου 2015 - 3:48 μ.μ. θα παραστήσεις τον υπεράνω, ισχυριζόμενος ότι δεν έχει νόημα να κάνεις διάλογο μαζί μου αφού είμαι όσα αυθαίρετα με έχεις κατηγορήσει ότι είμαι. Όταν θα σε κατηγορήσω (πρώτη φορά) ως ψεύτη στις 25 Φεβρουαρίου 2015 - 5:14 μ.μ., θα προσπαθήσεις να κερδίσεις τις εντυπώσεις παριστάνοντας τον πράο. Αυτό θα κρατήσει για δύο μόνο σχόλια μέχρι να βγάλεις τη μάσκα και να επανέλθεις στη λασπολογία των προηγούμενων σχολίων σου, αφού και πάλι δεν κατάφερες να τεκμηριώσεις με επιχειρήματα τα όσα λες (σχόλιό σου 26 Φεβρουαρίου 2015 - 2:12 μ.μ.).

Στις 26 Φεβρουαρίου 2015 - 9:56 μ.μ. γινεσαι πλέον προσβλητικός προς εμένα και σχεδόν όλους όσους σχολιάζουν στο συγκεκριμένο άρθρο, μόνο και μόνο επειδή διαφωνούν μαζί σου. Κατηγορείς τον Marturas X χωρίς κανένα λόγο, αφού το μόνο που έκανε ήταν να πει ότι του αρέσουν τα σχόλιά μου.

Στις 27 Φεβρουαρίου 2015 - 11:47 π.μ., στην προσπάθειά σου να βγάλεις τον κ. Μακρή αιρετικό (μην σπεύσεις να πεις ότι τον υποστηρίζω) πέφτεις στο πιο τρανταχτό σου λάθος: επικαλείσαι κείμενο που ξεκάθαρα αναιρεί τα όσα πρεσβεύεις σε προηγούμενα σχόλια. Όταν στις 27 Φεβρουαρίου 2015 - 12:56 μ.μ. σου το επισημαίνω, απαντάς με το γνωστό πλέον τρόπο: κατηγορίες χωρίς επιχειρήματα.

Στα δύο τελευταία σου σχόλια (27 Φεβρουαρίου 2015 - 9:30 μ.μ. και 27 Φεβρουαρίου 2015 - 10:18 μ.μ.) προσπαθείς με το ζόρι να βρεις έστω και έναν που να υποστηρίζει τα λεγόμενά σου, χωρίς φυσικά να μπορείς να βρεις. Αποτέλεσμα είναι να παρουσιάζεις ονόματα ατόμων που δεν έχουν καμία σχέση με το διάλογό μας, σε μιά προσπάθεία να κερδίσεις τις εντυπώσεις.

Εννοείται, φυσικά, ότι δεν έχεις απαντήσει σε τίποτα από όσα σε ρώτησα, ούτε έχεις τεκμηριώσει τις κακοδοξίες σου μέσα από τη διδασκαλία της Εκκλησίας (πώς θα μπορούσες άλλωστε;)

Πες μου λοιπόν: είναι αυτό τρόπος διαλόγου; Πότε είδες εσύ τον Κύριο και τους Αγίους να διαστρεβλώνουν τα λεγόμενα των άλλων για να κερδίσουν εντυπώσεις; Πότε κατηγόρησαν άδικα κάποιον; Πότε μίλησαν χωρίς επιχειρήματα;

Λυπάμαι που σε εκθέτω, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Έχω ευθύνη να αναιρέσω τις κακοδοξίες σου και θα το κάνω. Δεν μπορώ να σε αφήσω να παραποιείς τα λεγόμενά μου και να με κατηγορείς ως αιρετικό μόνο και μόνο για να φανεί ότι έχεις δίκιο.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Παναγιώτης Μακρής είπε...

Είναι πραγματικά λυπηρό να βλέπεις άτομα σαν τον Σχολιαστή να στο παίζουν Ορθόδοξοι, ενώ δεν έχουν τσίπα Ορθοδοξίας μέσα τους (όπως φαίνεται εξάλλου από τα γραφόμενα τους).

Σχετικά με την σωτηρία ή μη των αιρετικών. Όσα έχω γράψει φτάνουν και περισσεύουν απλά θα παραπέμψω σε δύο συνδέσμους για να σας αποδείξω ότι ότι γράφω δεν είναι δημιούργημα του μυαλού μου αλλά πατερική θέση.

Ορίστε ο πρώτος σύνδεσμος με τη διδαχή του Αγίου Ιγνατίου Μπριαντσιανίνωφ περί σωτηρίας των αιρετικών: http://stwmenkalws.blogspot.gr/search/label/%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%B5%CF%83%CE%B9%CF%82%20%CF%84%CE%AE%CF%82%20%CE%91%CE%B9%CF%81%CE%AD%CF%83%CE%B5%CF%89%CF%82%20%27%27%20%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF%20%CF%84%CE%AE%CF%82%20%CF%83%CF%89%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82%20%CF%84%CF%8E%CE%BD%20%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD%20%CE%BA%CE%B1%CE%AF%20%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B8%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%BA%CF%89%CE%BD%20%27%27

Ορίστε και ο δεύτερος σύνδεσμος με την διδασκαλία του Οσίου Θεοφάνους του Εγκλείστου: http://themata-orthodoxias.blogspot.gr/2014/07/blog-post_3.html

Τα όσα αναφέρουν οι δύο παραπάνω Άγιοι είναι όσα έχω και εγώ αναφέρει στο σχόλιο απάντηση προς τον Σχολιαστή και τον Έλληνα της Ολλανδίας.

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

Αγωνιστή, στα σχόλια μου παραθέτω, τις ΠΗΓΕΣ και δεν γράφω ΠΟΤΕ, χωρίς τις πηγές μου.

Ότι έχω γράψει είναι τεκμηριωμένο με τις ΠΗΓΕΣ.

Γράφω με χειρουργική ακρίβεια και δεν μπορείς να μου προσάψεις καμία κατηγορία.

Προκαλώ τον οποιονδήποτε από όσους έχω αναφέρει με τα ονόματά τους, να έρθει και να πει αν έχω κάνει έστω και ένα λάθος, σε όσα έχω γράψει για αυτούς ονομαστικά.

Σύμφωνα με το σχόλιο του κυρίου Χρήστου Αντιαιρετικού, οι θέσεις του Μακρή, και οι θέσεις οι δικές σου κύριε Αγωνιστή, είναι:

"" προσωπικές απόψεις του κ. Μακρή, σεβαστές μεν, αλλά όχι εκκλησιαστικά ορθές""

Χρήστος Αντιαιρετικός.
18 Ιουνίου 2014 - 8:25 μ.μ.
http://antiairetikos.blogspot.gr/2014/05/blog-post_18.html

Για τον Madragoras έγραψα ακριβώς αυτό:

""Ο Madragoras και εγώ, συμφωνούμε ότι αυτό το σχόλιο του Filos, πραγματικά αξίζει!!!""""

27 Φεβρουαρίου 2015 - 9:30 μ.μ.

""ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ [MONO] ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ"" έγραψα για τον Madragoras, κατάλαβες Αγωνιστή;;;

Ο κύριος Χρήστος Αντιαιρετικός λες να μη ξέρει τι γράφει όταν γράφει ότι οι θέσεις σας είναι: ""προσωπικές απόψεις σεβαστές μεν, αλλά όχι εκκλησιαστικά ορθές"";;;

Αγωνιστή, είπαμε, μιλώ με πηγές, να μη το λέμε συνέχεια και κουράσουμε τον αναγνώστη.

Θα απαντήσεις τώρα στο σχόλιο του Filos, ή θα το κάνεις γαργάρα ως συνήθως, γράφοντας άλλα αντί άλλων;


@@@Και πού ξέρετε εσείς αγαπητέ Αγωνιστή τι θεωρεί αίρεση ο ίδιος ο Χριστός και ποιους θεωρεί κλέπτες; Πώς είστε τόσο βέβαιος ότι νοιάζεται ιδιαίτερα για το τι πιστεύουν οι άνθρωποι για την εκπόρευση του αγίου πνεύματος ή για το τι χρησιμοποιούν στη θεία κοινωνία ή για το πώς βαπτίζονται ή ποια βιβλία θεωρούν θεόπνευστα ή αν υπερβάλλουν για τη μάνα του ; Πώς είστε τόσο βέβαιος ότι ο Χριστός αποκλείει από την σωτηρία κάποιον για τέτοιες ασημαντότητες;
Πώς είστε τόσο βέβαιος ότι ο Χριστός συμμερίζεται τη μικροψυχία σας και αποκλείει από τη σωτηρία καθολικούς, προτεστάντες και λοιπούς «αιρετικούς» που ζουν ενάρετο βίο, μόνο και μόνο επειδή δεν είναι ορθόδοξοι; Προσδίδετε στον Θεό ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Και μάλιστα τα χειρότερα. Αν θεωρείτε ότι ο Θεός κρίνει με γνώμονα το δόγμα και όχι τα συναισθήματα τις σκέψεις και τα έργα, τότε του προσάπτετε αλαζονεία, ναρκισσιστική εγωπάθεια και μικροψυχία. Τον συκοφαντείτε βάναυσα και Τον μικραίνετε. Και τέλος πάντων, από πού πληροφορηθήκατε εσείς πως ο Θεός σώζει μόνο τους πιστούς του ορθόδοξου δόγματος; Σας το τηλεγράφησε κανείς από τον Παράδεισο; Πώς γνωρίζετε με τόση βεβαιότητα ποιοι βρίσκονται εκεί -ασχέτως τι έχει ειπωθεί κατά καιρούς από σεβαστούς πατέρες της Ορθοδοξίας οι οποίοι φαντάζομαι δεν συναγωνίζονται τον Πάπα στο αλάθητο;@@@

Filos.

19 Φεβρουαρίου 2015 - 5:41 μ.μ.

Παναγιώτης Μακρής είπε...

Προς Έλληνα της Ολλανδίας

Ρωτάς αδελφέ ότι εγώ και ο Σχολιαστής φέρνουμε εμπρός και οι δύο πατερικά επιχειρήματα, παρόλα αυτά όμως διαφωνούμε μεταξύ μας.

Απάντηση: Τα όσα έχει έως στιγμή χρησιμοποιήσει ο Σχολιαστής ισχύουν, το λάθος του Σχολιαστή είναι ότι χρησιμοποιεί κάποια λόγια των πατέρων μεμονωμένα και τα χρησιμοποιεί για λάθος περίπτωση.

Παράδειγμα χρησιμοποιεί πατερικές διδαχές που έχουν να κάνουν με τον επίσκοπο όπως του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου. Δεν λαμβάνει όμως υπ'όψιν ότι όσα αναφέρει ο Άγιος Ιγνάτιος αναφέρονται σε Ορθόδοξο (στο δόγμα και στα έργα) επίσκοπο. Σε αντίθετη περίπτωση ισχύει το του Μέγα Αθανασίου: «Βαδίζοντες δέ τήν ἀπλανῆ καί ζωηφόρον ὁδόν, ὀφθαλμόν μέν ἐκκόψωμεν σκανδαλίζοντα· μή τόν αἰσθητόν, ἀλλά τόν νοητόν · οἷον ἐάν ὁ ἐπίσκοπος ἤ ὁ πρεσβύτερος οἱ ὄντες ὀφθαλμοί τῆς Ἐκκλησίας, κακῶς ἀναστρέφωνται καί σκανδαλίζωσι τόν λαόν, χρή αὐτούς ἐκβάλλεσθαι. Συμφέρον γάρ ἄνευ αὐτῶν συναθροίζεσθαι εἰς εὐκτήριον οἶκον, ἤ μετ’ αὐτούς ἐμβληθῆναι, ὡς μετά Ἄννα καί Καϊάφα εἰς τήν γέενναν τοῦ πυρός. Ὁμοίως καί ἡ χείρ ὁ διάκονος, ἐάν ἀνάξιόν τι πράττῃ, χωριζέσθω τοῦ θυσιαστηρίου» (P.G. 35, 33 · ΒΕΠΕΣ 33, 199). Βλέπεις λοιπόν πως ο Σχολιαστής αναφέρει μόνο τα μισά και όχι ολόκληρη την πατερική διδασκαλία;

Το θέμα με τον Πατριάρχη είναι ότι έχει απεμπολήσει κάθε έννοια Ορθοδοξίας, ο Σχολιαστής και εδώ αναφέρει τα μισά πράγματα. Δεν μας αναφέρει ότι ο Πατριάρχης καταπατάει τον ένα μετά τον άλλο τους ιερούς κανόνες που σχετίζονται με θέματα πίστεως και κατ'επέκταση καθίσταται αιρετικός. Ούτε αναφέρει διάφορες αιρετικές αποφάσεις και δηλώσεις των Ορθοδόξων κατά τα άλλα αρχιερέων. Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα:

Ο Βόλου λόγου χάρη έχει δηλώσει ότι ο παπισμός δεν είναι αίρεση αλλά έχει αγιαστηκά μυστήρια, ομοίως με τον ίδιο τρόπο συμπεριφέρεται και ο Μητροπολίτης Σύρου, ο Μεσσηνίας, ο Περγάμου και αρκετοί άλλοι. Το δε Πατριαρχείο Ρωσίας λίγο μετά το 1970 αποφάσισε να μεταδίδει το Σώμα και Αίμα του Χριστού στους διάφορους αιρετικούς, το Πατριαρχείο Αντιοχείας έχει περάσει σε μια μισό ψευδό ένωση με τους αντιχαλκιδόνιους αιρετικούς. Ο πρώην Πατριάρχης Δημήτριος είχε δηλώσει ότι σε κατάσταση ανάγκης ένας Ορθόδοξος μπορεί να μεταλαμβάνει από την όστια των παπικών άμα δεν μπορεί να βρει Ορθόδοξο ιερέα να τον μεταλλάβει. Επίσης, ας μη ξεχνάμε την μονομερή άρση των Αναθεμάτων από τον πατριάρχη Αθηναγόρα, την οποία αποφάσισε και υλοποίησε μόνος του χωρίς την συμφωνία των υπόλοιπων Ορθοδόξων Εκκλησιών (το οποίο έκανε την πλειοψηφία του Αγίου Όρους και τρεις Έλληνες Μητροπολίτες τους μοναδικούς Ορθόδοξους Μητροπολίτες που είχε τότε η Ελλάδα να διακόψουν το μνημόσυνο του. Αυτοί ήταν Ελευθερουπόλεως Αμβρόσιος, Παραμυθίας Παύλος, Φλωρίνης Αυγουστίνος), όχι μόνο αυτό αλλά εις την πραγματικότητα δεν ξέρω καν άμα μπορούμε να μιλάμε για άρση αναθεμάτων και όχι άρση της ακοινωνησίας εφόσον η απόφαση στο Γαλλικό και Ιταλικό κείμενο έτσι αναφερόταν. Δηλαδή είχαμε χρήση της λέξεως excommynication που θα πει ακοινωνησία δηλαδή είχαμε υπογραφές για μια ακόμα ψευδό ένωση τύπου Φεράρας-Φλωρεντίας. Για αυτό και ο Αθηναγόρας απορούσε και σε επιστολή του στον τότε φίλο παπικό Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο το ρωτάει εφόσον έγινε η άρσης των Αναθεμάτων γιατί δεν έχουμε περάσει ξανά στην προ του 1054 περίοδο; Δεν ξεχνάμε βεβαίως και τις αιρετικές δηλώσεις του Αθηναγόρα που ανέφερα παραπάνω.
Όλα όσα ανέφερα μπορεί εύκολα κάποιος να τα βρει κάνοντας μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο ή σε βιβλία σχετιζόμενα με τα συγκεκριμένα θέματα.
Το ότι αυτά τα οποία γράφω δεν είναι φαντασίες δικές μου αποδεικνύετε και από τα δύο κείμενα το πρώτο τους 2009 ονομαζόμενο και ομολογία πίστεως και το δεύτερο Η ΝΕΑ ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ Κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ εδώ: http://www.theodromia.gr/A9455A79.el.aspx

Τα οποία συνέταξαν και υπογράφουν μέλη των επίσημων Ορθοδόξων Εκκλησιών ακόμα και Αγιορείτες ηγούμενοι και Έλληνες Μητροπολίτες. Συνεπώς δεν είναι φαντασιώσεις των ζηλωτών.

Συνέχεια

Παναγιώτης Μακρής είπε...

Συνέχεια

Όλα τα παραπάνω έρχεται να τα επιβεβαιώση το Ανάθεμα της Ρωσικής Εκκλησίας της διασποράς το 1984 επί Αγίου Φιλάρετου το οποίο και έχω ήδη προαναφέρει, το οποίο εξαπέλυσε η Ρωσική Εκκλησία μετά το πρώτο συλλείτουργο στο Σαμπέζυ (απ'όσο θυμάμαι) όπου συλλειτούργησαν-συμπροσευχήθηκαν όχι μόνο οι Ορθόδοξοι με τους αιρετικούς αλλά και με ειδωλολάτρες. Το παραπάνω Ανάθεμα ήταν για όλους τους προαναφερόμενους Οικουμενιστές.

Όσοι υπέγραψαν το παραπάνω Ανάθεμα έχουνε βγει μέχρι στιγμής όλοι του άφθαρτοι (Άγιος Φιλάρετος, Άγιος Κωνσταντίνος Εσσένσκυ, πολλοί περιμένουν και τον τελευταίο Μητροπολίτη Βιτάλιο να έχει άφθαρτο σκήνωμα).

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό σε τι κατάσταση βρίσκεται η Ορθόδοξη Εκκλησία, βεβαίως κανείς δεν θα σας ενημερώσει για τα παραπάνω, οι άμβωνες των Εκκλησιών έχουνε σιγήσει.

Με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο κάποιος μπορεί να βρει πολλά παραπάνω απ'όσα ανέφερα όχι μόνο σε παλαιοημερολογίτικες σελίδες αλλά και σε σελίδες νεοημερολογιτών όπως οι σελίδες Πατερική Παράδοση, Αποτείχιση (οι παραπάνω δύο είναι αποτειχισμένων αδελφών), Ακτίνες κ.α

Παναγιώτης Μακρής είπε...

Προς Έλληνα της Ολλανδίας

Όσον αφορά το ημερολογιακό ζήτημα θα έχει προσέξει ότι όσες φορές και να ζήτησα από τον κ Σχολιαστή να μου αποδείξει ότι οι Γοχ είναι σε σχίσμα δεν το κάνει, αλλά ούτε φέρνει μπρος και τις πηγές που χρησιμοποιεί για όσα αναφέρει (παρόλα αυτά έχει το θράσος να ζητάει από τους υπόλοιπους να το κάνουν).

Αν θέλεις να μάθεις σχετικά με το ημερολογιακό διάβασε τα δύο προαναφερόμενα βιβλία σε προηγούμενο σχόλιο μου.

Όσον αφορά τον ίδιο τον Σχολιαστή σαν άτομο δεν βλέπω να προκύπτει κάτι από τον διάλογο μαζί του, εφόσον ο κύριος δεν κάνει διάλογο αλλά απλά μονολογεί γράφοντας αρλούμπες και άσχετα με το θέμα πράγματα. Αν ποτέ αποφασίσει να κάνει πραγματικό διάλογο εδώ είμαστε.

Προς Αγωνιστή

Μη χάνεις τον καιρό σου αδελφέ, ο κύριος που σχολιάζει ως Σχολιαστής δεν πρόκειται να βάλει μυαλό απλά θα σου χαλάει τον χρόνο σου και θα σου σπάει τα νεύρα, αφού δεν κάνει καν διάλογο, επομένως καλύτερα να σταματήσεις εδώ. Αν οι αδελφοί έχουνε απορίες σχετικά με τα θέματα αυτά που έχουμε μέχρι τώρα αναφέρει εδώ είμαστε να τους απαντήσουμε, με το να σχολιάζεις τις κουταμάρες του Σχολιαστή δεν καταφέρνεις τίποτε εκτός από το να χαλάς τον χρόνο σου.

ΧΡΗΣΤΟΣ είπε...

ΘΕΡΜΗ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ
Μπορείτε παρακαλώ αν σας είναι δυνατόν να μην ασχολείστε μαζί μου; Αν θέλω να πω κάτι θα το πω μόνος μου. Σας ευχαριστώ πολύ.

Χρήστος - αντιαιρετικός

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Σχολιαστή,

Έχει γίνει κουραστικό να γράφω τα ίδια και τα ίδια, όπότε:

1) Τεκμηρίωσε αγιογραφικά τις θέσεις σου. Μιλάς συνέχεια για "πηγές", αλλά δεν δίνεις καμία.

2) Τεκμηρίωσε με παραπομπές από που βγάζεις το συμπέρασμα ότι εγώ και ο κ. Μακρής είμαστε μαζί (μην πεις πάλι
επειδή δήθεν μόνο εμείς λέμε τα ίδια διότι πρώτον δεν λέμε τα ίδια, και δεύτερον και άλλοι διαφωνούν μαζί σου αλλά τους αγνοείς σκόπιμα).

3) Πάψε να μου ζητάς ευθύνες για πράγματα που γράφουν άλλοι. Αν θες εξηγήσεις να τις ζητήσεις απο αυτούς, όχι από εμένα.

4) Πάψε να κάνεις το δηκηγόρο τρίτων και να τους ανακατεύεις στη συζήτηση. Όποιος έχει κάτι να πει σε εμένα μπορεί να το κάνει μόνος του.

5) Ασχολήσου με το διάλογο που έχουμε οι δυό μας. Το αν έχω απαντήσει σε άλλους το ξέρουν αυτοί καλύτερα από σένα.

Επειδή δεν μπορώ να χάνω το χρόνο μου μαζί σου επ' άπειρο, θα επικολλώ το συγκεκριμένο σχόλιο σαν απάντηση σε ότι γράψεις απο εδώ και πέρα εναντίον μου εώς ότου προσκομήσεις στοιχεία για όσα λες. Το γιατί το κάνω αυτό μπορεί να το καταλάβει κανείς από τα σχόλιά μου με ημερομηνίες 28 Φεβρουαρίου 2015 - 12:21 μ.μ. και 28 Φεβρουαρίου 2015 - 12:25 μ.μ.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

Παναγιώτη Μακρή, σου απαντώ για τις θέσεις σου περί αιρετικών.




Απάντηση Παναγιώτης Μακρής: 1)

@@@Δεν μπορεί ο βλάσφημος και ασεβής (εφόσον τέτοιοι είναι οι αιρετικοί) να σωθεί.@@@

19 Φεβρουαρίου 2015 - 12:23
###################


Απάντηση Παναγιώτης Μακρής: 2)

@@@Δεν ανέφερα ότι οι αιρετικοί δεν σώζονται, το πως θα κρίνει ο Θεός τον κάθε ένα με βάση την Φιλανθρωπία Του είναι δικό Του θέμα, Αυτός έστι ο Κριτής.@@@

23 Φεβρουαρίου 2015 - 4:02 μ.μ.
#####################



Παναγιώτη Μακρή, μας προσφέρεις άφθονο γέλιο...!!!


Ευχαριστούμε!!!

Παναγιώτης Μακρής είπε...

Προς Σχολιαστή

Άσε τις αρλούμπες στο σχόλιο του Filos έχω απαντήσει εδώ και καιρό με λόγια του π Ιωάννη Ρωμανίδη σχετικά με το θέμα αυτό. Εν πάση περίπτωση επειδή φαίνεται ότι δεν βάζεις μυαλό θα σου δείξω ένα κομμάτι από την Καινή Διαθήκη που δείχνει ότι ο Χριστός κάνει διαχωρισμό μεταξύ ορθής και μη πίστεως.

Κατά Ματθαίον 22, 23-33: Ἐν ἐκείνῃ τῇ ἡμέρᾳ προσῆλθον αὐτῷ Σαδδουκαῖοι, οἱ λέγοντες μὴ εἶναι ἀνάστασιν, καὶ ἐπηρώτησαν αὐτὸν 24 λέγοντες· Διδάσκαλε, Μωσῆς εἶπεν, ἐάν τις ἀποθάνῃ μὴ ἔχων τέκνα, ἐπιγαμβρεύσει ὁ ἀδελφὸς αὐτοῦ τὴν γυναῖκα αὐτοῦ καὶ ἀναστήσει σπέρμα τῷ ἀδελφῷ αὐτοῦ. 25 ἦσαν δὲ παρ' ἡμῖν ἑπτὰ ἀδελφοί· καὶ ὁ πρῶτος γαμήσας ἐτελεύτησε, καὶ μὴ ἔχων σπέρμα ἀφῆκε τὴν γυναῖκα αὐτοῦ τῷ ἀδελφῷ αὐτοῦ· 26 ὁμοίως καὶ ὁ δεύτερος καὶ ὁ τρίτος, ἕως τῶν ἑπτά. 27 ὕστερον δὲ πάντων ἀπέθανε καὶ ἡ γυνή. 28 ἐν τῇ οὖν ἀναστάσει τίνος τῶν ἑπτὰ ἔσται ἡ γυνή; πάντες γὰρ ἔσχον αὐτήν. 29 ἀποκριθεὶς δὲ ὁ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτοῖς· Πλανᾶσθε μὴ εἰδότες τὰς γραφὰς μηδὲ τὴν δύναμιν τοῦ Θεοῦ· 30 ἐν γὰρ τῇ ἀναστάσει οὔτε γαμοῦσιν οὔτε ἐκγαμίζονται, ἀλλ' ὡς ἄγγελοι Θεοῦ ἐν οὐρανῷ εἰσι. 31 περὶ δὲ τῆς ἀναστάσεως τῶν νεκρῶν οὐκ ἀνέγνωτε τὸ ῥηθὲν ὑμῖν ὑπὸ τοῦ Θεοῦ λέγοντος, 32 ἐγώ εἰμι ὁ Θεὸς Ἀβραὰμ καὶ ὁ Θεὸς Ἰσαὰκ καὶ ὁ Θεὸς Ἰακώβ; οὐκ ἔστιν ὁ Θεὸς Θεὸς νεκρῶν, ἀλλὰ ζώντων. 33 καὶ ἀκούσαντες οἱ ὄχλοι ἐξεπλήσσοντο ἐπὶ τῇ διδαχῇ αὐτοῦ.

Διάβασε τι τους λέει ο Χριστός: @ Πλανᾶσθε μὴ εἰδότες τὰς γραφὰς μηδὲ τὴν δύναμιν τοῦ Θεοῦ @,
τους ονομάζει επομένως πλανημένους.
Εάν διαβάσεις το Ευαγγέλιο από τη στιγμή που μπαίνει ο Χριστός στα Ιεροσόλυμα όλες οι συνομιλίες που κάνει με τους Φαρισαίους και τους υπόλοιπους, έχουνε Θεολογικό περιεχόμενο και ασχολούνται με την ορθή ερμηνεία των Γραφών.
Πως λοιπόν εσύ αναφέρεις ότι ο Χριστός δεν ξεχωρίζει μεταξύ αιρετικού και Ορθοδόξου;

Ομοίως διάβασε και από την παλαιά διαθήκη τη γράφει: Ιερ. 38,9 ἐν κλαυθμῷ ἐξῆλθον, καὶ ἐν παρακλήσει ἀνάξω αὐτοὺς αὐλίζων ἐπὶ διώρυγας ὑδάτων ἐν ὁδῷ ὀρθῇ, καὶ οὐ μὴ πλανηθῶσιν ἐν αὐτῇ· ὅτι ἐγενόμην τῷ Ἰσραὴλ εἰς πατέρα, καὶ Ἐφραὶμ πρωτότοκός μού ἐστιν.

Βλέπεις ότι γράφει: @ ἐν ὁδῷ ὀρθῇ, καὶ οὐ μὴ πλανηθῶσιν ἐν αὐτῇ @.

Επομένως τι καινοφανή είναι αυτά τα οποία μας αναφέρεις;

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

Παναγιώτη Μακρή, οι θέσεις σου, είναι:


"" προσωπικές απόψεις σεβαστές μεν, αλλά όχι εκκλησιαστικά ορθές""



Αν μπορείς, απάντησε εσύ στο σχόλιο του Filos, με το οποίο συμφωνώ εγώ και ο Madragoras.



@@@Και πού ξέρετε εσείς αγαπητέ Αγωνιστή τι θεωρεί αίρεση ο ίδιος ο Χριστός και ποιους θεωρεί κλέπτες; Πώς είστε τόσο βέβαιος ότι νοιάζεται ιδιαίτερα για το τι πιστεύουν οι άνθρωποι για την εκπόρευση του αγίου πνεύματος ή για το τι χρησιμοποιούν στη θεία κοινωνία ή για το πώς βαπτίζονται ή ποια βιβλία θεωρούν θεόπνευστα ή αν υπερβάλλουν για τη μάνα του ; Πώς είστε τόσο βέβαιος ότι ο Χριστός αποκλείει από την σωτηρία κάποιον για τέτοιες ασημαντότητες;
Πώς είστε τόσο βέβαιος ότι ο Χριστός συμμερίζεται τη μικροψυχία σας και αποκλείει από τη σωτηρία καθολικούς, προτεστάντες και λοιπούς «αιρετικούς» που ζουν ενάρετο βίο, μόνο και μόνο επειδή δεν είναι ορθόδοξοι; Προσδίδετε στον Θεό ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Και μάλιστα τα χειρότερα. Αν θεωρείτε ότι ο Θεός κρίνει με γνώμονα το δόγμα και όχι τα συναισθήματα τις σκέψεις και τα έργα, τότε του προσάπτετε αλαζονεία, ναρκισσιστική εγωπάθεια και μικροψυχία. Τον συκοφαντείτε βάναυσα και Τον μικραίνετε. Και τέλος πάντων, από πού πληροφορηθήκατε εσείς πως ο Θεός σώζει μόνο τους πιστούς του ορθόδοξου δόγματος; Σας το τηλεγράφησε κανείς από τον Παράδεισο; Πώς γνωρίζετε με τόση βεβαιότητα ποιοι βρίσκονται εκεί -ασχέτως τι έχει ειπωθεί κατά καιρούς από σεβαστούς πατέρες της Ορθοδοξίας οι οποίοι φαντάζομαι δεν συναγωνίζονται τον Πάπα στο αλάθητο;@@@

Filos.

19 Φεβρουαρίου 2015 - 5:41 μ.μ.

ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...

Αγαπητέ κ.Μακρή

Κατανοητά αυτά που αναφέρεται στα σχόλια σας,εκτός απο την συγκεκριμένη τοποθέτηση σας όσον αφορα την ορθόδοξη εκκλησία και την συμπεριφορα της στο ποίμνιο.

Γράψατε.
@@Από τα παραπάνω γίνεται φανερό σε τι κατάσταση βρίσκεται η Ορθόδοξη Εκκλησία, βεβαίως κανείς δεν θα σας ενημερώσει για τα παραπάνω, οι άμβωνες των Εκκλησιών έχουνε σιγήσει.@@@

Εδώ κ.Μακρή νομίζω οτι υπαινισσεστε την φαυλότητα της ορθόδοξης εκκλησίας και εμμέσως πλην σαφώς μας παροτρύνεται να μην ξανά πατήσουμε το πόδι μας σε ορθόδοξη εκκλησία. Εαν το ορθόδοξο ιερατείο κρύβει την αιρετικότητα του όπως η παρατήρηση σας αφήνει να εννοειθει τότε πιο το όφελος του αντιαιρετικου αγώνα σας.


Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτης Μακρής: @Πως λοιπόν εσύ αναφέρεις ότι ο Χριστός δεν ξεχωρίζει μεταξύ αιρετικού και Ορθοδόξου;@

«Ου πας ο λέγων μοι Κύριε Κύριε, εισελεύσεται εις την βασιλείαν των ουρανών, αλλ’ ο ποιών το θέλημα του πατρός μου του εν ουρανοίς»

«επείνασα γαρ, και εδώκατε μοι φαγείν, εδίψησα, και εποτίσατε με, ξένος ήμην, και συνηγάγετε με, γυμνός, και περιεβάλετε με, ησθένησα, και επεσκέψασθε με, εν φυλακή ήμην και ήλθετε προς με ........ εφ’ όσον ουκ εποιήσατε ενί τούτων των ελαχίστων, ουδέ εμοί εποιήσατε.»

Δηλαδή στον αιρετικό που δίνει φαγητό στον πεινασμένο και νερό στον διψασμένο, που περιθάλπει τον άρρωστο και συμπονά κάθε δυστυχισμένο, ο Χριστός θα του κλείσει την πόρτα επειδή δεν άκουσε από αυτόν το ...«Κύριε Κύριε».
Λαμπρά!

Filos.

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

Τον Filos δεν τον "κόβω" για τόσο άθεο, όσο μας λέτε ότι είναι...

Μάλλον, κάποιοι κατ' όνομα χριστιανοί, που μαχαιρώνουν Πακιστανούς για να διώξουν την "μαυρίλα" από την χώρα, αυτοί είναι πολύ πιο άθεοι από τον Filos...!!!

Στα "άθεα" σχόλια του, (τα πολύ δυνατά), πρόσθεσε άλλο ένα.


@@@Παναγιώτης Μακρής: @Πως λοιπόν εσύ αναφέρεις ότι ο Χριστός δεν ξεχωρίζει μεταξύ αιρετικού και Ορθοδόξου;@

«Ου πας ο λέγων μοι Κύριε Κύριε, εισελεύσεται εις την βασιλείαν των ουρανών, αλλʼ ο ποιών το θέλημα του πατρός μου του εν ουρανοίς»

«επείνασα γαρ, και εδώκατε μοι φαγείν, εδίψησα, και εποτίσατε με, ξένος ήμην, και συνηγάγετε με, γυμνός, και περιεβάλετε με, ησθένησα, και επεσκέψασθε με, εν φυλακή ήμην και ήλθετε προς με ........ εφʼ όσον ουκ εποιήσατε ενί τούτων των ελαχίστων, ουδέ εμοί εποιήσατε.»

Δηλαδή στον αιρετικό που δίνει φαγητό στον πεινασμένο και νερό στον διψασμένο, που περιθάλπει τον άρρωστο και συμπονά κάθε δυστυχισμένο, ο Χριστός θα του κλείσει την πόρτα επειδή δεν άκουσε από αυτόν το ...«Κύριε Κύριε».
Λαμπρά!

Filos. @@@

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

Ο Παναγιώτης Μακρής, άφησε αναπάντητα κάποια σοβαρά ερωτήματα.

Θα μας απαντήσετε κύριε Παναγιώτη Μακρή, αν εξακολουθείτε να πιστεύετε, αυτό που είχατε δηλώσει, πως:

@@@Οι Γ.Ο.Χ δεν είναι σχισματικοί αλλά έχουν την αγιαστική χάρη στα μυστήρια τους.@@@


Παναγιώτης Μακρής.
15 Ιουνίου 2014 - 9:51 μ.μ.
http://antiairetikos.blogspot.gr/2014/05/blog-post_18.html

Παναγιώτης Μακρής είπε...

Προς Filos

«εἶπεν αὐτοῖς· Πορευθέντες εἰς τὸν κόσμον ἅπαντα κηρύξατε τὸ εὐαγγέλιον πάσῃ τῇ κτίσει. ὁ πιστεύσας καὶ βαπτισθεὶς σωθήσεται, ὁ δὲ ἀπιστήσας κατακριθήσεται·» (Κατά Μάρκο 16,15-16), δεν αναφέρω κάτι άλλο όσα έχουμε αναφέρει καλύπτουν πλήρως το θέμα.

Προς Έλληνα της Ολλανδίας

Γράφεις: «Εδώ κ.Μακρή νομίζω οτι υπαινίσσεστε την φαυλότητα της ορθόδοξης εκκλησίας και εμμέσως πλην σαφώς μας παροτρύνεται να μην ξανά πατήσουμε το πόδι μας σε ορθόδοξη εκκλησία. Εαν το ορθόδοξο ιερατείο κρύβει την αιρετικότητα του όπως η παρατήρηση σας αφήνει να εννοειθει τότε πιο το όφελος του αντιαιρετικου αγώνα σας.»

Απάντηση

Αγαπητέ μου, ο αντιαιρετικός αγώνας δεν γίνεται για να δικαιωθεί το ιερατείο, ούτε η ιερά σύνοδος, ούτε οι εκάστοτε επίσκοποι και αρχιεπίσκοποι. Ο αντιαιρετικός αγώνας γίνεται για να αποδειχθεί η αλήθεια των Ορθόδοξων δογμάτων. Επίσης, δεν υπαινίσσομαι την φαυλότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, αλλά την φαυλότητα του υποτιθέμενου Ορθόδοξου ιερατείου. Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι ούτε οι Πατριάρχες, ούτε οι Μητροπολίτες, ούτε γενικότερα οι δεσποτάδες αλλά ούτε και αυτός ο πιστός λαός. Εκκλησία είναι το σύνολο των προαναφερόμενων το οποίο όμως βρίσκεται σε συμφωνία με την διαχρονική πίστη των πατέρων της Εκκλησίας. Γιατί η πίστις των Ορθοδόξων είναι διαχρονική και απαράλλακτη.
Ο αντιαιρετικός αγώνας επομένως γίνεται για να αποδείξουμε την ορθότητα των Ορθόδοξων δογμάτων. Αν τώρα πιστεύετε όπως εγώ και πολλοί άλλοι, ότι το ιερατείο της Εκκλησίας έχει πέσει το ίδιο σε αίρεση, τότε ως Ορθόδοξος πιστός πρέπει και εσείς να λάβετε τα μέτρα σας. Τουτέστιν να κάνετε αγώνα για να καθαρίσει το ιερατείο από τα αιρετικά στοιχεία, το πως θα γίνει αυτό υπάρχει στα συγγράμματα των πατέρων της Εκκλησίας μας.

Προς Σχολιαστή

Άρες μάρες κουκουνάρες, σχετικά με το θέμα της σωτηρίας των αιρετικών οι δύο σύνδεσμοι που σας έδειξα είναι υπέρ αρκετοί, σε παραπέμπω ξανά μόνο στον ένα εδώ: http://themata-orthodoxias.blogspot.gr/2014/07/blog-post_3.html. Τώρα εάν εσύ συμφωνείς ή όχι με τον Όσιο είναι δικό σου θέμα, όχι δικό μου.

Όσον αφορά τους παλαιοημερολογίτες σε παραπέμπω στον επόμενο σύνδεσμο και εσένα και όσους ενδιαφέρονται: http://syghorisis.blogspot.gr/2014/11/blog-post.html, το οποίο περιλαμβάνει και ηχητικό ντοκουμέντο του πρώην επισκόπου Φλωρίνης Αυγουστίνου Καντιώτη, όσο ήτανε ακόμα Αρχιμανδρίτης στην Αθήνα.

Εάν επομένως θέλεις να σχολιάσεις σε κάτι από τα παραπάνω, σχολίασε στους συνδέσμους που σου έστειλα. Από εδώ και στο εξής με αερολογίες δικές σου ή οποιουδήποτε άλλου δεν πρόκειται να ασχοληθώ.

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

Παναγιώτη Μακρή, για το θέμα των αιρετικών, και τις δικές σου απαντήσεις όσον αφορά αυτό το θέμα, σου υπόσχομαι ότι δεν θα το ξεχάσω.

Αν δεν φοβάσαι, μπορείς να απαντήσεις στο αν πιστεύεις ακόμη, σε αυτό:

@@@Οι Γ.Ο.Χ δεν είναι σχισματικοί αλλά έχουν την αγιαστική χάρη στα μυστήρια τους.@@@


Παναγιώτης Μακρής.
15 Ιουνίου 2014 - 9:51 μ.μ.
http://antiairetikos.blogspot.gr/2014/05/blog-post_18.html

Ανώνυμος είπε...

Ο αντιαιρετικός αγώνας από πρωτοχριστιανικών χρόνων μέχρι και σήμερα, είναι η αιτία που ο Χριστός απογοητευμένος συνειδητοποιεί ότι ερχόμενος στη γη, έκανε μια τρύπα στο νερό. Οι χριστιανοί, αντί να αγαπούν και να βοηθούν αλλήλους, αναλίσκονται επί αιώνες σε θεολογικές διαμάχες περί εκπορεύσεων, φύσεων, θελημάτων, προσώπων, βαπτισμάτων. «Περί της ουσίας και υποστάσεως ζήτησις τας εκκλησίας ετάραττεν και συχναί περί τούτων έριδες και διαλέξεις ήσαν.» έγραφε ο Σωζομενός τον 5ο αι. Και 16 αιώνες αργότερα οι έριδες συνεχίζονται.

Ορίζετε το δόγμα και τα μυστήρια του δόγματος ως κριτήριο αιώνιας ευτυχίας ή αιώνιας καταδίκης, χωρίς να σκέφτεστε ότι το δόγμα δεν είναι τίποτε άλλο παρά η αποδοχή μιας ανεπαλήθευτης πεποίθησης ως ακλόνητης αλήθειας. Το δόγμα δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας αξιωματικός ορισμός μη επιδεχόμενος ουσιαστικό έλεγχο για την επιβεβαίωση ή τη διάψευσή του. Ικανοποιεί όμως την ανάγκη τού ανθρώπου για πίστη σε αλάθητες αυθεντίες (σ΄αυτούς που διατυπώνουν το δόγμα), ικανοποιεί την ενστικτώδη ανάγκη για ψυχολογική σιγουριά κατοχής της αλήθειας.


@Ο αντιαιρετικός αγώνας γίνεται για να αποδειχθεί η αλήθεια των Ορθόδοξων δογμάτων.@

Και λοιπόν; Κι αν αποδειχθεί (αν είναι ποτέ δυνατόν), ότι το άγιο πνεύμα εκπορεύεται μόνο εκ του Πατρός ... τι έγινε;;; Θα βρει τροφή κάποιο πεινασμένο παιδί; Θα βρει στέγη κάποιο ορφανό; Θα βρει παρηγορητική αγκαλιά κάποιος άρρωστος;

Για ποιο λόγο κόπτεσθε τόσο για την απόδειξη της αλήθειας των ορθόδοξων δογμάτων; Μήπως ο Χριστός δεν κοιμάται τα βράδια μέχρι να αποδεχτούμε όλοι ότι το άγιο πνεύμα εκπορεύεται και από αυτόν; Μήπως πληγώνεται επειδή κάποιοι δεν τον θεωρούν ίσο με τον πατέρα του; Μήπως τα παίρνει στο κρανίο επειδή κάποιοι δεν χρησιμοποιούν κρασί στη θεία κοινωνία; Λες να χολοσκάει επειδή οι καθολικοί ραντίζουν αντί να βουτάνε στην κολυμπήθρα; Λες να του καίγεται καρφάκι αν κάποιος χρυσοποίκιλτος ποντίφικας περνιέται για αλάνθαστος;
Aγαπητέ, ο Θεός δεν θέλει να αποδειχθεί ότι το ορθόδοξο δόγμα είναι αληθινό. Θέλει να αποδειχθεί ότι είμαστε άνθρωποι. ΑΝΘΡΩΠΟΙ. Τίποτε άλλο.

Filos.

Ανώνυμος είπε...

Filos

Αυτά που λες περί δόγματος
στό σχόλιό σου 3 Μαρτίου 2015 - 6:35 μ.μ. , πως δεν έχει σημασία το δόγμα και όλο το υπόλοιπο κατεβατό είναι απλά άκυρα.

Βεβαίως και οι Απόστολοι έδιναν σημασία στο δόγμα.

Πραξ. 16,4 Ὡς δὲ διεπορεύοντο τὰς πόλεις, παρεδίδουν αὐτοῖς φυλάσσειν τὰ δόγματα τὰ κεκριμένα ὑπὸ τῶν ἀποστόλων καὶ τῶν πρεσβυτέρων τῶν ἐν Ἱερουσαλήμ.

Υπάρχει βέβαια και η θέση του Χρυσοστόμου που λέει πως ακόμη κι αν έχεις δογματική ορθότητα αλλά στερείσαι πράξεων και αγαθού βίου , δεν θα επιτύχεις τη σωτηρία σου.

Συνεπώς η δογματική ορθότητα είναι παντελώς άχρηστη σε έναν άνθρωπο που γνωρίζει μεν το δόγμα αλλά πράττει αντίθετα από τις εντολές του Χριστού.

Madragoras

ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...

Αγαπητέ FILOS

O θεός είναι μυστήριο αλλά και η εξήγηση του θαύματος της ύπαρξης....του γιατί υπάρχει κάτι αντί για τίποτε.

Θαύμα είναι κάθε τι που συμβαίνει και με βάση τους φυσικούς νόμους δεν μπορούμε να του δώσουμε καμμιά εξήγηση.

Παρ όλα αυτά υπάρχει σήμερα τάση απόρριψης και του θεού και του θαύματος ακόμα και εαν συνάδει με τις απόψεις της επιστήμης.

Τ α δόγματα λοιπόν είναι και τύπος διδαχής...η κρίση των πράξεων του καθενός δεν θα γίνει με βάση τα έργα του αλλά και με βάση την διδαχή του.

Τα δόγματα είναι θεματοφύλακες για να ορίσουν την πίστη στις αρχές.

Απόρριψη των δογμάτων θα φτιάξει καλύτερη κοινωνία;

Εαν δεν είχε έρθει ο Χριστός θα είμασταν καλύτεροι άνθρωποι;

Φταίει ο θεός που οι άνθρωποι υποφέρουν η φταίει η απληστία και ο εγωισμός τους;

Εαν οι πεινασμένοι είχαν τροφή για τα στομάχια τους αλλά το στόμα τους έβγαζε βλασφημιες ο θεός θα κοιμότανε ήσυχος;

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Filos,

Το γεγονός ότι δεν καταλαβαίνεις την αναγκαιότητα ενός πράγματος δεν το κάνει απαραίτητα άχρηστο. Η προστασία ενός ανθρώπου από την απώλεια της προσωπικότητάς του με την υποδούλωσή του σε μιά αίρεση είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η Εκκλησία οφείλει να έχει ξεκάθαρη θέση απέναντι στην Αλήθεια.

Όσο για το αναπόδεικτο ή όχι της πίστης κάποιου, σου εφιστώ την προσοχή στο γεγονός ότι αυτό ισχύει και σε εσένα. Μήπως έχεις κάποιον τρόπο να αποδείξεις τη μη ύπαρξη του Θεού, πέραν από την προσωπική σου αδυναμία να Τον εντάξεις μέσα στο κοσμοείδωλό σου; Για τον Ορθόδοξο, όμως, η σχέση του με το Θεό είναι μιά πραγματικότητα που βιώνει προσωπικά. Ακόμα και αν δεν μπορεί να το αποδείξει σε τρίτους, ο ίδιος αντιλαμβάνεται την ύπαρξη του Θεού στη ζωή του.

Ομοίως θα μπορούσα να σε ρωτήσω τι έκανες εσύ για να διορθώσεις τα προβλήματα του κόσμου, πριν αρχήσεις να κατηγορείς τους άλλους ότι δεν τα διορθώνουν. Η Εκκλησία πάντως έχει να επιδείξει ένα μεγάλο φιλανθρωπικό έργο, έχοντας βοηθήσει πολλούς ανθρώπους. Εσυ θεωρείς ότι έχεις καλύψει το μερίδιο ευθύνης που σου αναλογεί;

Είναι αλήθεια πως έχεις δίκιο σε πολλά από όσα λες. Όμως αντιμετωπίζεις τον κόσμο με έναν σκεπτικισμό που σε εμποδίζει να ανακαλύψεις κάτι βαθύτερο από ότι είναι άμεσα αντιληπτό στον άνθρωπο. Η πίστη δεν είναι λογική. Είναι βίωση.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

Αγωνιστής, @@@Η προστασία ενός ανθρώπου από την απώλεια της προσωπικότητάς του με την υποδούλωσή του σε μιά αίρεση είναι ιδιαίτερα σημαντική.@@@ 3 Μαρτίου 2015 - 11:32 μ.μ.

Αγωνιστή, αυτό ισχύει μόνο για ορισμένες αιρέσεις, ή μήπως ισχύει και για όσους υποστηρίζουν ότι οι σχισματικοί ΓΟΧ είναι ενταγμένοι στην Ορθόδοξη Εκκλησία και ότι έχουν κανονικά μυστήρια;

Αυτά δεν σας ενοχλούν; ... και βαλθήκατε να φέρετε στον ίσιο δρόμο τον Filos, ο οποίος στο κάτω κάτω δηλώνει άθεος.

Έχετε συνεργάτη και εν Χριστώ αδελφό σας, κάποιον που υποστηρίζει ότι υπάρχουν έγκυρα και κανονικά μυστήρια, ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ στους σχισματικούς ΓΟΧ. (Αυτός ο συνεργάτης σας, είναι ο Παναγιώτης Μακρής).

Αυτό δεν σας ενοχλεί, και εξαντλείτε όλη την ρητορική σας επάνω στον Filos;


Αυτό ονομάζεται, ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ.

Παναγιώτης Μακρής είπε...

Προς Filos

Γνωρίζεις σίγουρα ότι υπάρχουν θρησκείες σύμφωνα με τις οποίες όσους πιο πολλούς σκοτώσεις τόσο πιο ψηλά στον παράδεισο θα είσαι. Ελπίζω να γνωρίζεις επίσης ότι υπάρχουν θρησκείες που αναγνωρίζουν το σεξ ως την οδό για την σωτηρία (βλέπε αίρεση των Νικολαϊτών).

Εσύ τώρα μου λες ότι η Εκκλησία δεν θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση σχετικά με αυτά τα ζητήματα.

Σύμφωνα με την λογική σου, σιγά μην κόπτεται ο Χριστός για το αν κάποιος θεωρεί ότι τα όργια ή οι φόνοι θα τον πάνε μια ώρα αρχύτερα στον παράδεισο.

Ελπίζω επίσης να γνωρίζεις περί των Ευσταθιανών. Σύμφωνα με αυτούς όσοι παντρεύονταν και τρώγανε κρέας πηγαίνανε στην κόλαση.
Σύμφωνα με τη δική σου λογική, η Εκκλησία έπρεπε να τους αφήσει να τρομοκρατούν τον κόσμο, αφού για εσένα ο Θεός δεν ενδιαφέρεται για τέτοια θέματα, άρα λάθος έκανε η Εκκλησία που ασχολήθηκε με την εν λόγω αίρεση.

Εκεί οδηγεί η λογική σου.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Σχολιαστή,

Έχει γίνει κουραστικό να γράφω τα ίδια και τα ίδια, όπότε:

1) Τεκμηρίωσε αγιογραφικά τις θέσεις σου. Μιλάς συνέχεια για "πηγές", αλλά δεν δίνεις καμία.

2) Τεκμηρίωσε με παραπομπές από που βγάζεις το συμπέρασμα ότι εγώ και ο κ. Μακρής είμαστε μαζί (μην πεις πάλι επειδή δήθεν μόνο εμείς λέμε τα ίδια διότι πρώτον δεν λέμε τα ίδια, και δεύτερον και άλλοι διαφωνούν μαζί σου αλλά τους αγνοείς σκόπιμα).

3) Πάψε να μου ζητάς ευθύνες για πράγματα που γράφουν άλλοι. Αν θες εξηγήσεις να τις ζητήσεις απο αυτούς, όχι από εμένα.

4) Πάψε να κάνεις το δηκηγόρο τρίτων και να τους ανακατεύεις στη συζήτηση. Όποιος έχει κάτι να πει σε εμένα μπορεί να το κάνει μόνος του.

5) Ασχολήσου με το διάλογο που έχουμε οι δυό μας. Το αν έχω απαντήσει σε άλλους το ξέρουν αυτοί καλύτερα από σένα.

Επειδή δεν μπορώ να χάνω το χρόνο μου μαζί σου επ' άπειρο, θα επικολλώ το συγκεκριμένο σχόλιο σαν απάντηση σε ότι γράψεις απο εδώ και πέρα εναντίον μου εώς ότου προσκομήσεις στοιχεία για όσα λες. Το γιατί το κάνω αυτό μπορεί να το καταλάβει κανείς από τα σχόλιά μου με ημερομηνίες 28 Φεβρουαρίου 2015 - 12:21 μ.μ. και 28 Φεβρουαρίου 2015 - 12:25 μ.μ.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Ανώνυμος είπε...

Έλληνα της Ολλανδίας, δεν είπα ότι αν δεν είχε έρθει ο Χριστός θα είμασταν καλύτεροι άνθρωποι. Είπα ότι οι χριστιανοί εξ αρχής αναλώθηκαν και αναλώνονται κυρίως σε δογματικές έριδες. Δεν κατασπατάλησαν απλώς το χρόνια της ζωής τους στην υπεράσπιση του “ορθού” κατ’ αυτούς δόγματος και στην αποδυνάμωση των αιρετικών αποκλίσεων αλλά συχνά η πολεμική τους συνοδευόταν από αιματοχυσίες και εκατόμβες θυμάτων.
Είναι παρανοϊκό και παιδαριώδες, αν υπάρχει Θεός να εξαρτά τη σωτηρία των ανθρώπων από τις σωστές απαντήσεις στο κουίζ “τι είμαι, πόσα πρόσωπα είμαι, πόσες θελήσεις έχω, ποιος εκπορεύεται από ποιον, με τι σώμα αναστήθηκα, τι είναι το κρασί της θείας κοινωνίας, αίμα ή απλό κρασάκι;”.
Ο πραγματικός Θεός το θεωρώ απίθανο να είναι τόσο ματαιόδοξος ώστε να θίγεται και να αποκλείει της σωτηρίας αυτούς που αμφισβητούν κάποια στοιχεία της ταυτότητάς Του. Ούτε μπορώ να διανοηθώ ότι ο πραγματικός Θεός θα έθετε ως ανυπέρβλητη προϋπόθεση για τη σωτηρία μυήσεις και μυστήρια (βάπτισμα και μετάληψη), δηλαδή ενταξιακές διαδικασίες και τακτικές αποδοχής μελών, χαρακτηριστικά όλων σχεδόν των παγανιστικών θρησκειών και των αποκρυφιστικών σεχτών “μυημένων”.
Η απόρριψη των δογμάτων πιστεύω ότι θα άλλαζε την κοινωνία προς το καλύτερο ειδικά σε περασμένες στιγμές της Ιστορίας. Οι δογματικές διαφορές σε κάνουν να μην βλέπεις τον συνάνθρωπο αλλά τον “αιρετικό”, τον “κακόδοξο”, τον “πλάνο”, τον “άπιστο”, τον “αντίχριστο”.


@Μήπως έχεις κάποιον τρόπο να αποδείξεις τη μη ύπαρξη του Θεού, πέραν από την προσωπική σου αδυναμία να Τον εντάξεις μέσα στο κοσμοείδωλό σου;@

Το βάρος της απόδειξης το φέρει αυτός που κάνει τον ισχυρισμό και όχι αυτός που τον αρνείται. Υπόχρεος αποδείξεων είναι αυτός που εισάγει ισχυρισμούς.
Φαντάζομαι και εσύ δεν είσαι υποχρεωμένος να φέρεις αποδείξεις ότι ΔΕΝ υπάρχουν εξωγήινοι κι αν δεν τις παρουσιάσεις να πρέπει να αποδεχτείς την ύπαρξή τους.

@Η πίστη δεν είναι λογική. Είναι βίωση.@

Η πίστη είναι αποδοχή πεποιθήσεων μη υποκείμενων σε λογικό έλεγχο και σε συμβατικές μεθόδους επαλήθευσης.
Είναι -αν θες να στο πω ποιητικά- η κόρη της Ελπίδας και του Φόβου, που παρηγορεί την Άγνοια.
Είναι στην τελική αυτό που είπε και ο Παύλος ... «ελπιζομένων υπόστασις, πραγμάτων έλεγχος ου βλεπομένων».

Τον κόσμο αγαπητέ Αγωνιστή πιθανολογώ ότι τον αντιμετωπίζω με τον ίδιο σκεπτικισμό που τον αντιμετωπίζετε και εσείς. Απλώς ο δικός μου σκεπτικισμός απέρριψε έναν θεό επιπλέον από όσους θεούς απορρίψατε εσείς.


Παναγιώτη Μακρή, αν ο Χριστός είχε πει ... «αν σέβεσαι κάθε ανθρώπινη ύπαρξη και δεν βλάπτεις κανέναν τότε η βασιλεία των ουρανών θα σε περιμένει και μη σ’ απασχολούν ουσίες φύσεις πρόσωπα και υποστάσεις», τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Λιγότερο αιματοβαμμένα τουλάχιστον.
Ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή θα απέκλειε το ενδεχόμενο να θεωρήσεις ότι οι φόνοι θα σε πάνε στον παράδεισο. Και όσοι θα ισχυρίζονταν ότι ο γάμος σε πάει στην κόλαση, δεν θα είχαν καμιά τύχη. Ποτέ δεν είχαν, η περιθωριοποίηση και η εξαφάνιση τέτοιων αντικοινωνικών θεωριών είναι δεδομένη ασχέτως αντιπαράθεσης. Δεν είπα να μην υπήρχε διάλογος. Δεν είπα να μην προσπαθείς να αποδείξεις ότι κάτι είναι λάθος. Η ειδωλοποίηση όμως της δογματικής αλήθειας και η ανύψωσή της σε απαραβίαστη προϋπόθεση για τη σωτηρία, πρόσθεσε σ’ αυτόν το διάλογο φανατισμό. Και αίμα.
Επίτρεψέ μου όμως να αντιστρέψω το ερώτημα. Ενας έντιμος άνθρωπος, ενάρετος και φιλάνθρωπος, που πιστεύει ότι το γάμος σε πάει στην κόλαση, σώζεται ή καταδικάζεται;

Filos.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Filos,

Εγώ προσωπικά έχω αποδείξεις για την ύπαρξη του Θεού. Το γεγονός ότι δεν μπορώ να σε πείσω με αυτές δεν μειώνει την ισχύ τους.

Υπάρχουν θαύματα τόσο μέσα στην Εκκλησία όσο και στη ζωή του κάθε πιστού. Εάν, όμως, δεν τα δέχεσαι αλλά προσπαθείς να τα δικαιολογήσεις με τη λογική σου δεν είναι δυνατόν να πεισθείς.

Γράφεις ότι η πίστη είναι "ελπιζομένων υπόστασις, πραγμάτων έλεγχος ου βλεπομένων" κατά τον απόστολο Παύλο. Σου υπενθυμίζω ότι ο απόστολος Παύλος είχε δει το Θεό προσωπικά, άρα αυτό που εννοεί εδώ δεν είναι ότι η πίστη είναι, όπως λες, "αποδοχή πεποιθήσεων", αλλά ότι μέσω της πίστης στο Θεό ο άνθρωπος είναι σε θέση να ατνιλιφθεί πράγματα που μόνος του δεν μπορεί (αυτό δηλαδή που σου λέω και εγώ).

Ο σκεπτικισμός σου (όπως τουλάχιστον τον αντιλαμβάνομαι μέσα από τα σχόλιά σου) αρνείται την ύπαρξη κάποιου ανώτερου από εσένα, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές αποδείξεις γύρω σου περί του αντιθέτου. Απλά αδυνατείς να τις "δεις", δηλαδή να τις εντάξεις στην κοσμοθεωρία σου, γι' αυτό και τις απορρίπτεις χωρίς περεταίρω σκέψη. Δεν είναι ότι αρνείσαι "έναν θεό παραπάνω", είναι ότι αρνείσαι εξ' ολοκήρου την ύπαρξη Θεού, γεγονός που, αν το σκεφτείς βαθύτερα, θα διαπιστώσεις ότι αφήνει κενά μέσα σου.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Ανώνυμος είπε...

Η σωστότερη (κατά τη γνώμη μου) προσέγγιση του θέματος του οικουμενισμού και των σχισματικών:

http://sathanasoulias.blogspot.gr/2015/01/blog-post_30.html

Όποιος έχει διάθεση, ας το μελετήσει. Νομίζω ότι καλύπτει όλα τα θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση.

Αγωνιστής.

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

Αγωνιστής, @@@Τεκμηρίωσε με παραπομπές από που βγάζεις το συμπέρασμα ότι εγώ και ο κ. Μακρής είμαστε μαζί.@@@

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΙΣΤΗ

@@@Για τα στοιχεία που προσκόμησες, σου έχω ήδη απαντήσει, όπως επίσης και άλλοι συνεργάτες.@@@

Αγωνιστής.
21 Φεβρουαρίου 2015 - 4:28 μ.μ.
http://antiairetikos.blogspot.gr/2015/02/blog-post_15.html

Αγωνιστή, ΕΣΥ είπες ότι είναι συνεργάτης σου ο Παναγιώτης Μακρής. Όταν έγραψες το σχόλιο στο οποίο παραδέχεσαι ότι είσαι συνεργάτης του Παναγιώτη Μακρή, πιο πριν στα σχόλια ΔΕΝ ΕΓΡΑΨΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΚΡΗ.

Αναφέρεσαι στα σχόλια του Παναγιώτη Μακρή, και στο πρόσωπο του Παναγιώτη Μακρή, γράφεις ότι ο Παναγιώτης Μακρής είναι συνεργάτης σου, και γράφετε τα ίδια, συμφωνείτε απολύτως.

Τώρα όμως, που είδες τα σκούρα, και ο Παναγιώτης Μακρής έκανε γαργάρα αυτά που δήλωσε για τους ΓΟΧ, το γυρίζεις και εσύ σε άλλο τραγούδι...και πουλάς τον συνεργάτη σου, και τον αδελφό σου εν Χριστώ, τον αγαπημένο σου Παναγιώτη Μακρή.

Αγωνιστή, να χαίρεσαι τον συνεργάτη σου, τον Παναγιώτη Μακρή.

@@@Για τα στοιχεία που προσκόμησες, σου έχω ήδη απαντήσει, όπως επίσης και άλλοι συνεργάτες.@@@

Αγωνιστής.
21 Φεβρουαρίου 2015 - 4:28 μ.μ.
http://antiairetikos.blogspot.gr/2015/02/blog-post_15.html

ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...

Αγαπητέ FILOS.

Το θεό της Καινής Διαθήκης που έγινε και άνθρωπος, τον βλέπεις ως θεάνθρωπο που δεν ξεκαθάρισε τα πράγματα και τα άφησε να τα ερμηνεύουν και να τα χρησιμοποιούν οι άνθρωποι κατά το δοκούν αλληλοσφαγιαζόμενοι, ναι ή όχι;

Τον θεό της Παλαιάς Διαθήκης που ήταν ξεκάθαρος, εφαρμόζοντας το οφθαλμός αντί οφθαλμού και οδόντας αντί οδόντος τον βρίσκεις πιο δίκαιο και πιο φιλάνθρωπο;

Στην πρώτη περίπτωση δίδαξε Αγάπη και ο κόσμος κατασφάχτηκε, γιατί ενώ δεν καταλάβαινε τι εστί Αγάπη ήθελε να καταλάβει τι εστί δόγμα.
Αντίληψη εις το μέγιστο της υποκρισίας.

Στην δεύτερη περίπτωση είπε, όποιος δεν υπακούει να εξοντώνεται και έγιναν σφαγές χωρίς την ανάγκη δογμάτων.
Αυτό σου αρέσει περισσότερο;

Στην Καινή Διαθήκη λοιπόν ξεκαθαρίζετε στους ανθρώπους τι πρέπει να κάνουν για να αποφύγουν τα άσχημα αποτελέσματα της τελικής κρίσης, γιατί έχουν αποδείξει ότι ..μάτια που δεν βλέπονται γρήγορα λησμονούνται, για αυτό... επιβάλλεται ας πούμε, το δόγμα της Θείας κοινωνίας ,ως αποδοχή και ως ανάμνηση .

Η επιβολή είναι προαιρετική και δεν υπονοεί σφαγές, αυτά είναι ανθρώπινες αδυναμίες.

Στο Ισλάμ για πιά δόγματα σφάζονται;

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Σχολιαστή,

Έχει γίνει κουραστικό να γράφω τα ίδια και τα ίδια, όπότε:

1) Τεκμηρίωσε αγιογραφικά τις θέσεις σου. Μιλάς συνέχεια για "πηγές", αλλά δεν δίνεις καμία.

2) Τεκμηρίωσε με παραπομπές από που βγάζεις το συμπέρασμα ότι εγώ και ο κ. Μακρής είμαστε μαζί (μην πεις πάλι επειδή δήθεν μόνο εμείς λέμε τα ίδια διότι πρώτον δεν λέμε τα ίδια, και δεύτερον και άλλοι διαφωνούν μαζί σου αλλά τους αγνοείς σκόπιμα).

3) Πάψε να μου ζητάς ευθύνες για πράγματα που γράφουν άλλοι. Αν θες εξηγήσεις να τις ζητήσεις απο αυτούς, όχι από εμένα.

4) Πάψε να κάνεις το δηκηγόρο τρίτων και να τους ανακατεύεις στη συζήτηση. Όποιος έχει κάτι να πει σε εμένα μπορεί να το κάνει μόνος του.

5) Ασχολήσου με το διάλογο που έχουμε οι δυό μας. Το αν έχω απαντήσει σε άλλους το ξέρουν αυτοί καλύτερα από σένα.

Επειδή δεν μπορώ να χάνω το χρόνο μου μαζί σου επ' άπειρο, θα επικολλώ το συγκεκριμένο σχόλιο σαν απάντηση σε ότι γράψεις απο εδώ και πέρα εναντίον μου εώς ότου προσκομήσεις στοιχεία για όσα λες. Το γιατί το κάνω αυτό μπορεί να το καταλάβει κανείς από τα σχόλιά μου με ημερομηνίες 28 Φεβρουαρίου 2015 - 12:21 μ.μ. και 28 Φεβρουαρίου 2015 - 12:25 μ.μ.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΓΩΝΙΣΤΗ.

Οι αναγνώστες του Αντιαιρετικού, έχουν καταλάβει ποιος παίζει παιχνίδια υποκρισίας και ποιος κάνει "γαργάρες"...

Απαντώ τεκμηριωμένα, με παραπομπές, και με στοιχεία.

Αγωνιστής, @@@Τεκμηρίωσε με παραπομπές από που βγάζεις το συμπέρασμα ότι εγώ και ο κ. Μακρής είμαστε μαζί.@@@

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΤΟΥ, ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΚΡΗ.

@@@Για τα στοιχεία που προσκόμησες, σου έχω ήδη απαντήσει, όπως επίσης και άλλοι συνεργάτες.@@@

Αγωνιστής.
21 Φεβρουαρίου 2015 - 4:28 μ.μ.
http://antiairetikos.blogspot.gr/2015/02/blog-post_15.html

Αγωνιστή, ΕΣΥ είπες ότι είναι συνεργάτης σου ο Παναγιώτης Μακρής.

Όταν έγραψες το σχόλιο στο οποίο παραδέχεσαι ότι είσαι συνεργάτης του Παναγιώτη Μακρή, πιο πριν στα σχόλια του άρθρου, ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΓΡΑΨΕΙ, ΟΥΤΕ ΕΙΧΕ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΣΟΥ, ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΚΡΗ.

Αναφέρεσαι στα σχόλια του Παναγιώτη Μακρή, και στο πρόσωπο του Παναγιώτη Μακρή, γράφεις ότι ο Παναγιώτης Μακρής είναι συνεργάτης σου, και γράφετε τα ίδια, συμφωνείτε απολύτως.

Τώρα όμως, που είδες τα σκούρα, και ο Παναγιώτης Μακρής έκανε γαργάρα αυτά που δήλωσε για τους ΓΟΧ, το γυρίζεις και εσύ σε άλλο τραγούδι...και πουλάς τον συνεργάτη σου, και τον αδελφό σου εν Χριστώ, τον αγαπημένο σου Παναγιώτη Μακρή.

Αγωνιστή, να χαίρεσαι τον συνεργάτη σου, τον Παναγιώτη Μακρή.

@@@Για τα στοιχεία που προσκόμησες, σου έχω ήδη απαντήσει, όπως επίσης και άλλοι συνεργάτες.@@@

Αγωνιστής.
21 Φεβρουαρίου 2015 - 4:28 μ.μ.
http://antiairetikos.blogspot.gr/2015/02/blog-post_15.html
4 Μαρτίου 2015 - 9:24 μ.μ.

Παναγιώτης Μακρής είπε...

Προς Αγωνιστή.

Στο σύνδεσμο που ανέφερες γίνεται αναφορά στο βιβλίο @ τα δύο Άκρα @ του π Επιφάνιου Θεοδωρόπουλου. Το βιβλίο αυτό έχει αναιρεθεί από τον π Θεοδώρητο Μαύρο στο βιβλίο του @ Το Αντίδοτο @ και στο @ διάλογοι της ερήμου για τον οικουμενισμό @.

Προς Filos

Filos το όλο θέμα το βλέπεις κοινωνιολογικά και καθόλου πνευματικά. Η Εκκλησία δεν δημιουργήθηκε για να σταματήσει τους πολέμους, να ελευθερώσει τους δούλους και για την κοινωνική ειρήνη και ισότητα γενικότερα.
Μη κρίνεις τον Θεό με βάση ανθρώπινα κριτήρια. Όπως σου έδειξα σε παλαιότερο σχόλιο μου, ο Θεός είναι Θεός Αγάπης, όλους τους αντιμετωπίζει το ίδιο, δεν διαχωρίζει τους ανθρώπους μεταξύ καλών και κακών παιδιών. Το όλο θέμα εξαρτάται από εμάς τους ανθρώπους πως βλέπουμε τον Θεό. Η Ορθόδοξη Εκκλησία επομένως στόχο έχει να μας βοηθήσει να δούμε τον Θεό όπως είναι δηλαδή ως Αγάπη. Στόχος της Εκκλησίας είναι να θεραπεύσει την αρρωστημένη από τα πάθη ανθρώπινη φύση, όχι να κάνει τους ανθρώπους καλά παιδιά (ηθικιστές, ευσεβιστές, καλούς ανθρώπους).
Η Εκκλησία δεν έχει σκοπό να παράξει καλούς ανθρώπους, αυτό το κάνουνε οι αιρέσεις. Η Εκκλησία ενδιαφέρεται να παράγει Αγίους τουτέστιν ισάγγελους, ανθρώπους όχι μόνο κατ'εικόνα αλλά και καθ'ομοίωσι του Θεού.
Για αυτό η Εκκλησία πολεμάει τις αιρέσεις, οι αιρέσεις δεν ενδιαφέρονται για τη θεραπεία του ανθρώπου από τα πάθη, αν δεν με πιστεύεις λάβε υπ'όψιν σου τότε όλες τις αιρέσεις και τι διδάσκουν. Καμία δεν κάνει αναφορά για κάθαρση από τα πάθη, είναι απλά δεισιδαιμονίες που αναφέρονται σε μια μετά θάνατον ζωή.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία πρώτα ενδιαφέρεται για αυτή τη ζωή διότι @ εν τω Άδη ουκ έστι μετάνοια @. Αυτά τα οποία αναφέρεις περί σφαγιασμών και λοιπά λόγο θρησκειών γίνονται επειδή οι άνθρωποι δεν έχουν κατανοήσει ακριβώς αυτό που προσφέρει η Εκκλησία. Αν πραγματικά κατανοούσαν ότι η Εκκλησία είναι ιατρείο ψυχών, το οποίο έχει σκοπό να μας ιατρεύσει από τα πάθη, και αν πράγματι ο κόσμος δεχόταν αυτό και προσπαθούσαν να επιτύχουν αυτήν τη θεραπεία τότε θα μπορούσαμε να μιλάμε για μια ισαγγελική κοινωνία, η οποία θα αποτελούνταν από ανθρώπους που θα διαβίωναν ως άγγελοι.
Επομένως, για να ξεκαθαρίσουμε δεν σώζονται οι καλοί άνθρωποι, διότι δεν σώζουν τα καλά έργα. Σώζονται οι ισάγγελοι αυτοί που πέρασαν το στάδιο της καθάρσεως από τα πάθη.
Επομένως, δεν μπορούνε να σωθούν οι αιρετικοί για αυτόν ακριβώς τον λόγο, επειδή οι αιρέσεις δεν προσφέρουν θεραπεία εις την καρδία των ανθρώπων.
Χωρίς αυτή τη θεραπεία ο άνθρωπος δεν μπορεί να αγαπήσει πραγματικά ούτε το Θεό αλλά ούτε και τον συνάνθρωπο του. Άρα ούτε τα έργα του είναι έργα πραγματικής αγάπης, αλλά είναι έργα ευσεβισμού και ηθικολογίας (επειδή είμαι το καλό παιδί πρέπει να κάνω και τα ανάλογα έργα).

Έρχομαι τώρα στο ερώτημα σου: @ Ενας έντιμος άνθρωπος, ενάρετος και φιλάνθρωπος, που πιστεύει ότι το γάμος σε πάει στην κόλαση, σώζεται ή καταδικάζεται; @

Απάντηση: Νομίζω ότι από τα παραπάνω είναι προφανές ότι ένας τέτοιος άνθρωπος δεν υπάρχει περίπτωση να σωθεί. Ούτως ή άλλως, ένας τέτοιος άνθρωπος ούτε πραγματικά έντιμος θα ήταν (εφόσον θα ψευδόταν), ούτε πραγματικά ενάρετος (μάλλον ευσεβιστής), αλλά ούτε και πραγματικά φιλάνθρωπος, διότι αυτά είναι χαρακτηριστικά αυτών που πραγματικά έχουνε καθαριστεί από τα πάθη τους.

Ελπίζω να σε κάλυψα.

Παναγιώτης Μακρής είπε...

Προς Σχολιαστή.

Επειδή έχεις την τάση να αναστατώνεις του αδελφούς και να προκαλείς ταραχές στους διάφορους διαλόγους με το να θέτεις ερωτήματα άσχετα με το θέμα των άρθρων, στα οποία σχολιάζεις. Προτίμησα να σου απαντήσω σε αυτό το άρθρο και ευθέως (αν και το έχω ήδη κάνει μια φορά αλλά το έκανα και έμμεσα πολλές φορές).

Ήδη σε παρέπεμψα σε ηχητικό ντοκουμέντο του πρώην Επίσκοπος Φλωρίνης το οποίο αρνείσαι να σχολιάσεις.

Ρωτάς αν οι Γοχ έχουν αγιαστική χάρη στα μυστήρια τους.

Απαντώ: Αναφέρω ότι από τη στιγμή που οι Γοχ είναι αναγνωρισμένη κοινότητα εν Ελλάδι από τη Σύνοδο των Ρώσων της Διασποράς επί Αγίου Φιλάρετου. Οι οποίοι τους έδωσαν και έγκυρες χειροτονίες τις οποίες αναγνώρισε η ίδια η σύνοδος που τις έδωσε (ως μόνη αρμόδια) για το ότι είναι έγκυρες και τη στιγμή που η σύνοδος αυτή ήρθε σε δια κοινωνία με τις παρατάξεις των παλαιοημερολογιτών. Είναι παράλογο εγώ να αρνηθώ την εγκυρότητα των μυστηρίων μίας κανονικής Ορθοδόξου Εκκλησίας όπως αυτή των Ρώσων της Διασποράς. Εάν τα μυστήρια της Εκκλησίας αυτής είναι έγκυρα τότε έγκυρα είναι και τα μυστήρια τα τελούμενα υπό των παλαιοημερολογιτών με τους οποίους βρίσκονταν σε κοινωνία και στους οποίους δώσανε και τις χειροτονίες τους.

Άρα σου αντιστρέφω την ερώτηση και σε ρωτάω η Ρώσική Εκκλησία της Διασποράς έχει έγκυρα μυστήρια και αγιαστική χάρη ή όχι;

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

Παναγιώτης Μακρής, @@@-Ρωτάς αν οι Γοχ έχουν αγιαστική χάρη στα μυστήρια τους.-@@@

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Παναγιώτη Μακρή, όχι δεν ερωτώ αν οι ΓΟΧ έχουν αγιαστική χάρη στα μυστήρια τους.

ΕΣΥ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΚΡΗ, ΕΓΡΑΨΕΣ ΟΤΙ ΟΙ ΓΟΧ ΕΧΟΥΝ ΑΓΙΑΣΤΙΚΗ ΧΑΡΗ ΣΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥΣ.

Παναγιώτη Μακρή, δήλωσες ότι:

@@@Οι Γ.Ο.Χ δεν είναι σχισματικοί αλλά έχουν την αγιαστική χάρη στα μυστήρια τους.@@@


Παναγιώτης Μακρής.
15 Ιουνίου 2014 - 9:51 μ.μ.
http://antiairetikos.blogspot.gr/2014/05/blog-post_18.html
__________________________

Παναγιώτης Μακρής, @@@-Άρα σου αντιστρέφω την ερώτηση και σε ρωτάω η Ρώσική Εκκλησία της Διασποράς έχει έγκυρα μυστήρια και αγιαστική χάρη ή όχι; -@@@

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Παναγιώτη Μακρή, εγώ δεν έχω καμία υποχρέωση να απαντήσω, και να αποδείξω οτιδήποτε. ΕΣΥ είσαι αυτός που έκανε τις δηλώσεις, και ΕΣΥ είσαι αυτός που έχει την υποχρέωση να τεκμηριώσει αυτά που δήλωσε. Από εσένα περιμένουμε τις απαντήσεις.
__________________________

Παναγιώτης Μακρής, @@@- Στο σύνδεσμο που ανέφερες γίνεται αναφορά στο βιβλίο @ τα δύο Άκρα @ του π Επιφάνιου Θεοδωρόπουλου. Το βιβλίο αυτό έχει αναιρεθεί από τον π Θεοδώρητο Μαύρο στο βιβλίο του @ Το Αντίδοτο @ και στο @ διάλογοι της ερήμου για τον οικουμενισμό @.-@@@

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Stelios Bafitis είπε...
Ένα πολύ καλό βιβλίο, το οποίο βάζει τα πράγματα στην θέση τους, είναι το βιβλίο "Τα δύο άκρα" του π. Επ. Θεοδωρόπουλου. Εκεί μπορεί να δει ο κάθε ένας με ποιο τρόπο ο π. Επιφάνιος διαμαρτύρονταν στον τότε Πατριάρχη Αθηναγόρα, αλλά και πως αντιμετώπιζε όσους αποσχίζονταν από την Ορθόδοξη Ελλαδική Εκκλησία. Μάλιστα πολλές φορές επικαλείται όσα έγραψα παραπάνω τα οποία χαρακτηρίστηκαν από τον "Ανώνυμο" (που ίσως να τον ξέρω) ως "αστεία". Τέτοια "αστεία" έγραφε και ο π. Επιφάνιος.
14 Οκτωβρίου 2014 - 1:40 π.μ.
http://antiairetikos.blogspot.gr/2014/10/blog-post_12.html
___________________________

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

Παναγιώτης Μακρής, @@@-Αναφέρω ότι από τη στιγμή που οι Γοχ είναι αναγνωρισμένη κοινότητα εν Ελλάδι από τη Σύνοδο των Ρώσων της Διασποράς επί Αγίου Φιλάρετου.

Οι οποίοι τους έδωσαν και έγκυρες χειροτονίες τις οποίες αναγνώρισε η ίδια η σύνοδος που τις έδωσε (ως μόνη αρμόδια) για το ότι είναι έγκυρες και τη στιγμή που η σύνοδος αυτή ήρθε σε δια κοινωνία με τις παρατάξεις των παλαιοημερολογιτών.

Είναι παράλογο εγώ να αρνηθώ την εγκυρότητα των μυστηρίων μίας κανονικής Ορθοδόξου Εκκλησίας όπως αυτή των Ρώσων της Διασποράς.

Εάν τα μυστήρια της Εκκλησίας αυτής είναι έγκυρα τότε έγκυρα είναι και τα μυστήρια τα τελούμενα υπό των παλαιοημερολογιτών με τους οποίους βρίσκονταν σε κοινωνία και στους οποίους δώσανε και τις χειροτονίες τους.-@@@

Παναγιώτης Μακρής.
5 Μαρτίου 2015 - 2:39 μ.μ.
http://antiairetikos.blogspot.gr/2015/02/blog-post_15.html

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Οι Ρώσοι μετά την αυθαίρετη παρέμβασί τους στο εσωτερικό των Φλωρινιακών και την τέλεσι των αντικανονικών χειροτονιών του Ακακίου και των συνεπισκόπων του έσπευσαν να κάνουν ένα επιπλέον τραγικό λάθος. Θεώρησαν τους εαυτούς τους ως υπερσύνοδο και, χωρίς να συνεννοηθούν, ως ώφειλαν, με τους Φλωρινιακούς, με τους οποίους είχαν προ δύο ετών επίσημα ενωθή, ανέλαβαν να ρυθμίσουν και το πρόβλημα των Ματθαιικών. Οι Ρώσοι λοιπόν αποφάσισαν να ενωθούν και με τους Ματθαιικούς, αφού προηγουμένως χειροθέτησαν (ή σύμφωνα με άλλους αναχειροτόνησαν) τους δύο επισκόπους που είχαν μεταβεί στις Η.Π.Α. εκ μέρους της ματθαιικής ηγεσίας.

Επιφανίου Θεοδωροπούλου, τα δύο άκρα, σελ. 191-192.

Μακρή, από την αγαπημένη σου ΟΟΔΕ.....

http://oodegr.co/oode/biblia/Sxisma_Zilwtikou_Palaioimerologitismou/2_1_11.htm#84

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Σχολιαστή,

Κατ' εξαίρεση σου απαντάω (ενώ είχα δηλώσει ότι δεν θα το κάνω), μήπως και σταματήσεις να φαντάζεσαι ανύπαρκτες καταστάσεις.

Σου θυμίζω τη σειρά με την οποία οι συνεργάτες του blog αντέδρασαν σε όσα έγραφες: 1) Έλληνας της Ολλανδίας, 2) Αγωνιστής (εγώ), 3) Παναγιώτης Μακρής. Σταμάτα λοιπόν να επιμένεις ότι δήθεν δεν διαφωνούν και άλλοι μαζί σου. Το μόνο που καταφέρνεις είναι να πείθεις όλο και περισσότερο τους άλλους για το γεγονός ότι ψεύδεσαι ασύστολα.

Επίσης, εάν το γεγονός ότι δήθεν συμφωνώ με κάποιον (που φυσικά δεν συμβαίνει αλλά έστω ότι έτσι είναι) σημαίνει ότι ασπάζομαι το σύνολο των θρησκευτικών του απόψεων, εσύ τι ακριβώς είσαι τη στιγμή που πλέκεις εγκόμια στον Filos (κατά δήλωσή του άθεο);

Βλέπεις ότι αναιρείσαι από τα ίδια σου τα επιχειρήματα, και άρα δεν σε ενδιαφέρει η αλήθεια αλλά μόνο το να κερδίσεις εντυπώσεις.

Έχε υπόψη σου ότι το trolling (γιατί αυτό κάνεις) έχει και όρια. Εάν έχεις σοβαρά επιχειρήματα (εκτώς από τις φαντασίες και τις διαβολές σου) έλα να συζητήσουμε. Αλλοιώς παραδέξου επιτέλους το λάθος σου και σταμάτα αυτή τη συζήτηση.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

Παναγιώτη Μακρή, για τους Σχισματικούς ΓΟΧ που υποστηρίζεις και ισχυρίζεσαι ότι έχουν έγκυρα Μυστήρια, και έγκυρες χειροτονίες, έχω να σου πω και αυτό:

Απάντηση σε Μακρή και ΓΟΧ............. Ότι έχετε ‘χαρίσματα’; Αυτά τα έχουν και οι πεντηκοστιανοί. Ότι φοράτε μαντήλια στις γυναίκες σας; Και οι πεντηκοστιανοί έτσι κάνουν. Ότι ακολουθείτε το Πηδάλιο και έχετε στείλει στην κόλαση ολόκληρο τον πλανήτη; Και οι πεντηκοστιανοί έτσι κάνουν χωρίς Πηδάλιο. Ότι έχετε Αποστολική Διαδοχή; Ούτε για αστείο! Και πώς να έρθουμε; Εσείς με τις κατάπτυστες και βλάσφημες εγκυκλίους των ΓΟΧ του 1935 και του 1950 δεν μας χαρακτηρίσατε σχισματικούς με άκυρα μυστήρια; Τι έλεγε η εγκύκλιος του ’50;

Κατά το Σωτήριον έτος 1935 εκηρύξαμεν την Εκκλησίαν των Καινοτόμων Νεοημερολογιτών Σχισματικήν˙επαναλαμβάνομεν και αύθις την τοιαύτην διακήρυξιν και κατά συνέπειαν εντελλόμεθα την εφαρμογήν του Α’ Κανόνος του Μεγάλου Βασιλείου δεδομένου ότι τα υπό των Νεοημερολογιτών τελούμενα Μυστήρια, ως σχισματικών όντων τούτων, στερούνται της Αγιαστικής χάριτος.

Ωσαύτος ουδένα Νεοημερολογίτην δέον να δέχεσθε εις τους Κόλπους της καθ’ ημάς Αγιωτάτης Εκκλησίας και κατά συνέπειαν να εξυπηρετείτε τούτον, άνευ προηγούμενης ομολογίας δι’ ης να καταδικάζη ούτος την καινοτομίαν των Νεοημρολογιτών και να κηρύσση την Εκκλησίαν τούτων σχισματικήν.

Προκειμένου δε περί βαπτισθέντων υπό των καινοτόμων να Μυρώνωνται δια Αγίου Μύρου ορθοδόξου προελεύσεως, το οποίον ευρίσκεται εν αφθονία παρ’ ημίν.


Να έρθουμε να δούμε χωρίς να μας μυρώσετε πρώτα; Το μέγα σκάνδαλο δεν είναι η πολυδιάσπασή σας η οποία αποδεικνύει ότι όχι μόνο δεν έχετε Άγιο Πνεύμα αλλά δώσατε τόπο στο διάβολο με τις πλάνες σας, αλλά το σχίσμα με αφορμή το ημερολογιακό το οποίο ήταν μια πρόφαση να σχίσετε την Εκκλησία όπως αποδεικνύει το πλαστογραφημένο σιγγίλιο της συνόδου του 1583 την οποία επαναλάβατε μόνοι σας το 1593!

Πηγή: ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΟΝ ΕΓΚΟΛΠΙΟΝ

https://egolpio.wordpress.com/2011/05/31/airetikoi_gox/

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κ. Μακρή,

Δεν γνωρίζω αρκετά για τους Γ.Ο.Χ. ώστε να μπορώ να εκφέρω άποψη επί των θέσεών σας.

Πάντως, για εμένα προσωπικά, η στάση της απόσχισης από την Εκκλησία (έστω και αν κρατήσει κανείς το ίδιο τυπικό) με δικαιολογία τα τυχόν σφάλματα στα οποία πέφτουν ορισμένα μέλη της είναι λανθασμένη. Ο πιστός οφείλει να αγωνίζεται μέσα στην Εκκλησία για να διορθώσει τα κακώς κείμενα, όχι να διαχωρίζει τη θέση του από αυτήν, ακόμα και σε περιπτώσεις που όντως έχει δίκιο.

Η Εκκλησία είναι σώμα Χριστού, ακόμα και αν έχει άρρωστα μέλη. Δεν είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι ο Κύριος θα αφήσει την Εκκλησία να πλανηθεί, ώστε να απομακρυνθεί από αυτήν για να διαφυλάξει την αλήθεια.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Ανώνυμος είπε...

Αγωνιστή, πίστη είναι η ανεξέλεγκτη αποδοχή και συγκατάθεση σε όσα η θρησκεία πρεσβεύει. Τώρα, αν ο άνθρωπος μέσω της πίστης αντιλαμβάνεται πράγματα που μόνος του δεν μπορεί, αυτό που ξέρω εγώ είναι ότι ο Αβραάμ πίστεψε και υπάκουσε στον Θεό που του είπε «έξελθε εκ της γης σου» όμως δεν ιδέα πού πήγαινε! Είχε πίστη και ακολουθούσε τυφλά χωρίς να έχει αντιληφθεί το παραμικρό.
«Πίστει καλούμενος Αβραάμ υπήκουσεν εξελθείν εις τον τόπον ον έμελλε λαμβάνειν εις κληρονομίαν, και εξήλθε μη επιστάμενος πού έρχεται.» [Εβρ. 11:8].

@Δεν είναι ότι αρνείσαι "έναν θεό παραπάνω", είναι ότι αρνείσαι εξ' ολοκλήρου την ύπαρξη Θεού@

Αν και δηλώνω άθεος, δεν αποκλείω με απόλυτο τρόπο την ύπαρξη Θεού. Μου είναι όμως πολύ δύσκολο να παραδεχτώ ότι μια υπερφυσική παντοδύναμη οντότητα, δημιουργός των πάντων, για οποιονδήποτε λόγο θα προίκιζε τα παιδιά του με τερηδόνα, ασθένειες και θάνατο.


Έλληνα της Ολλανδίας, η Παλαιά Διαθήκη είναι η νομολογία και η μυθιστορία των Εβραίων. Κάτι σαν τα δικά μας Ομηρικά Έπη. Σκληρή και αιματηρή, κατά τόπους όμως λυρική, έχοντας υπόψιν το Άσμα Ασμάτων, τον Εκκλησιαστή και τους Ψαλμούς. Είναι ο Νόμος που θα έβαζε σε τάξη μια κοινωνία αγρίων στην αυγή του πολιτισμού. Κι επειδή τότε οι Εβραίοι ήταν ακόμα πρωτόγονοι και απολίτιστοι, ο δαιμόνιος νομοθέτης Μωυσής, έβαλε το νόμο στο στόμα του Θεού.
Ως προς τη μυθιστορία, αφηγείται κατορθώματα προγονικών ηρώων, φρικτών εγκληματιών του κοινού ποινικού δικαίου, οι οποίοι απλώς έπραξαν ... «καθώς ελάλησε Κύριος ο Θεός».
Στην Π.Δ. ο Θεός είναι μεν σαφής, σαφέστατος θα έλεγα, όχι όμως στο πώς οι άνθρωποι να βοηθούν και να αγαπούν τον πλησίον τους αλλά κυρίως στο ποιους να σκοτώνουν, ποιους να εξολοθρεύσουν.
Δεν είναι τυχαίο πως όποτε οι χριστιανοί ήθελαν να υπερασπιστούν τον πόλεμο, τον φόνο, τη βία, στην Π.Δ. κατέφευγαν και καταφεύγουν.

@Στην Καινή Διαθήκη λοιπόν ξεκαθαρίζεται στους ανθρώπους τι πρέπει να κάνουν για να αποφύγουν τα άσχημα αποτελέσματα της τελικής κρίσης, γιατί έχουν αποδείξει ότι ..μάτια που δεν βλέπονται γρήγορα λησμονούνται, για αυτό... επιβάλλεται ας πούμε, το δόγμα της Θείας κοινωνίας ,ως αποδοχή και ως ανάμνηση.@

Αν είναι έτσι, τότε, για όσους δεν λησμονούν αλλά κάνουν αυτά που πρέπει για να αποφύγουν τα άσχημα αποτελέσματα της τελικής κρίσης, τα δόγματα είναι περιττά!


Παναγιώτη Μακρή, δυστυχώς δεν με κάλυψες. Αυτά που λες περί καθάρσεως από τα πάθη, μου θυμίζουν Αυγουστίνο και τον ατομοκεντρικό ορισμό του για τη σωτηρία, τη συμπλεγματική εμμονή του κατά των σαρκικών ηδονών, τη βδελυγμία και το φόβο του για κάθε τι «αυτού του κόσμου». Κριτήριο σωτηρίας η ατομική επίδοση στην κατάπνιξη των εκφάνσεων της ανθρώπινης φύσης;;;

@Η Ορθόδοξη Εκκλησία επομένως στόχο έχει να μας βοηθήσει να δούμε τον Θεό όπως είναι δηλαδή ως Αγάπη.@

Δεν αντιλέγω, καλό θα ήταν όμως να είχε ως στόχο να δούμε και τον πλησίον μας ως σαν τον εαυτό μας. Αντιθέτως προτρέπει -όπως μας τα λες εσύ δηλαδή- σε μια καθαρά ατομοκετρική θεώρηση του εκκλησιαστικού γεγονότος και της πίστης, θεωρώντας τη σωτηρία αποκλειστικά υπόθεση του εσωτερικού εαυτού σου λες και δεν υπάρχουν άνθρωποι τριγύρω μας. Πολύ υπερβατική πνευματικότητα και μυστικισμό μου θυμίζει αυτό.

Τα έργα σώζουν ως πράξεις αληθινής αγάπης και συμπόνιας. Δεν λέω να κάνει κάποιος ελεημοσύνες αναμένοντας απαιτητικά τη σωτηρία του ως μισθό. Η αγαθοεργία χωρίς συναισθηματικό υπόβαθρο, αποκλειστικά με κίνητρο την ανταπόδοση, απαξιώνεται σωτηριολογικά.


@ο Θεός είναι Θεός Αγάπης ........... να δούμε τον Θεό όπως είναι δηλαδή ως Αγάπη .......... Η Ορθόδοξη Εκκλησία πρώτα ενδιαφέρεται για αυτή τη ζωή διότι “εν τω Άδη ουκ έστι μετάνοια”@

Γι αυτό, έχω πολλά να σου πω, περιμένω ένα άρθρο που να ασχολείται με αυτό.

Filos.

ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...

Αγαπητέ FILOS.

Χαίρομαι που με δικαίωσες στο ότι δεν είσαι απολύτως άθεος, γιατί εάν πιστεύεις έστω και λίγο στον Θεό δεν είσαι άθεος και ως εκ τούτου, είμαστε σύμφωνοι στο δόγμα περί ύπαρξης του Θεού.

Ναι, τα δόγματα θα ήταν περιττά εάν όλοι πχ αποδεχόντουσαν την ύπαρξη του Θεού και εάν αυτό ήταν το ζητούμενο, χωρίς τα παραλειπόμενα.

Όμως ποιοι και πόσοι είναι συνεπείς πιστοί στις αρχές, οι οποίες υποστηρίζονται και διευκρινίζονται ως δόγματα;

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

Αγωνιστή, είσαι για γέλια και για κλάματα!!!

Αγωνιστή έγραψες:

@@@-Σου θυμίζω τη σειρά με την οποία οι συνεργάτες του blog αντέδρασαν σε όσα έγραφες: 1) Έλληνας της Ολλανδίας, 2) Αγωνιστής (εγώ), 3) Παναγιώτης Μακρής.-@@@

Αγωνιστής.
5 Μαρτίου 2015 - 4:14 μ.μ.
http://antiairetikos.blogspot.gr/2015/02/blog-post_15.html


ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Ο ΈΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ έγραψε:

@@@-Αγαπητέ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοφρόνηση. Πράγματι χρειάζεται θάρρος για να ενεργοποιηθούν οι δυνατότητες του καθενός και να αντιδράσει στα κοινωνικά,πολιτικά και θρησκευτικά φαινόμενα της εποχής μας. Κάποιος που δείχνει ότι έχει τέτοιο θάρρος είναι και ο διαχειριστής του Αντιαιρετικού κ. Χρήστος. Δεν μπορείς να δείχνεις συνέχεια το μπροστινό δόντι που λείπει στον συνομιλητή σου, οταν εσένα σου λείπει ολόκληρη μασέλα. Ούτε βέβαια πρέπει να περιμένεις να βγάλουν οι άλλοι το φίδι απο την τρύπα και μετά εσύ να τσιρίζεις εκ του ασφαλούς. Πρέπει να λέμε τα πράγματα με το ονομά τους, να καυτηριάζουμε τα στραβά και να μην καλυπτόμεθα πίσω απο το χρίσμα του καλού Σαμαρείτη. Του Κυρίου μας του Ιησού Χριστού και θα χρησιμοποιήσω μια λαική έκφραση, του ανάβανε τα λαμπάκια ειδικά με τους υποκριτές.-@@@

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΤΟΥ, ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΚΡΗ.

@@@Για τα στοιχεία που προσκόμησες, σου έχω ήδη απαντήσει, όπως επίσης και άλλοι συνεργάτες.@@@


Αγωνιστής.
21 Φεβρουαρίου 2015 - 4:28 μ.μ.
http://antiairetikos.blogspot.gr/2015/02/blog-post_15.html

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΙΣΤΗ.

Αγωνιστή, προκαλώ τον ΕΛΛΗΝΑ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ να δηλώσει αν συμφωνεί με εμένα ή με τον Παναγιώτη Μακρή και εσένα Αγωνιστή.

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ (αν κατάλαβα καλά) θέλει να πει ότι δεν μπορεί εσύ και ο Μακρής να χτυπάτε με ζήλο (στον διάλογο) τον Βασίλη 123, και να μη παίρνετε θέση για τις αιρέσεις του Παναγιώτη Μακρή, ο οποίος υποστηρίζει τους Σχισματικούς ΓΟΧ.

Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί.

Αγωνιστή, έγραψες ότι ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είναι συνεργάτης σου, και ότι συμφωνεί μαζί σου.

Προκαλώ τον ΕΛΛΗΝΑ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ να μας αποκαλύψει αν είναι συνεργάτης σας, και αν συμφωνεί, με τον Παναγιώτη Μακρή, και τον Αγωνιστή.

Αν ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ δηλώσει ότι ΔΕΝ είναι συνεργάτης σας, και ότι δεν συμφωνεί μαζί σας, τότε Αγωνιστή, σύμφωνα με την ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΔΗΛΩΣΗ, ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ [ Μ Ο Ν Ο ] Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΚΡΗΣ, ΚΑΙ ΜΟΝΟ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΚΡΗΣ !!!




Περιμένουμε την απάντηση του ΕΛΛΗΝΑ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ....

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Filos,

Ειναι πολύ καλό το γεγονός ότι δεν απορρίπτεις πλήρως την ύπαρξη Θεού. Όσο για τη δυσκολία σου να αντιληφθείς ορισμένες "άδικες" ένέργειές Του, δοκίμασε να το δεις ως εξής:

Δεν ξέρω αν έχεις παιδιά. Εάν έχεις, και τα παιδιά σου θέλουν να κάνουν κάτι επικίνδυνο, δεν θα προσπαθήσεις να τους εξηγήσεις ότι δεν είναι για το καλό τους να το κάνουν; Εάν δεν σε ακούσουν, και συνεχίζουν να θέλουν να το κάνουν, δεν θα φτάσεις ίσως στο σημείο να τα τιμωρήσεις, όχι βέβαια από μίσος, αλλά για να τα αποτρέψεις, έστω και με αυτόν τον τρόπο, από το να πάθουν κάτι χειρότερο; Και εάν τελικά, παρά τις προσπάθειές σου, σε παρακούσουν και πάθουν κάτι, αυτό σημαίνει ότι φταίς εσύ γι' αυτό;

Το ίδιο συμβαίνει και με το Θεό. Προσπαθεί να μας προστατέψει από τις λανθασμένες μας επιλογές, αλλά παράλληλα σέβεται την ελευθερία μας. Και ακόμα περισσότερο (και εδώ φαίνεται το μέγεθος της αγάπης Του), αντί να μας αφήσει να υποστούμε τις συνέπειες των πράξεών μας, θυσιάζεται Αυτός για να μας σώσει.

Όσο για τον Αβραάμ, αυτό και μόνο το γεγονός που αναφέρεις αποτελεί επιβεβαίωση των όσων σου γράφω. Μήπως ο Αβραάμ υπέστη συμφορές επειδή επέλεξε να ακολουθήσει όσα του είπε ο Θεός, έστω και αν αυτά δεν φαίνονταν λογικά; Ή μήπως ήταν τελικά προς όφελός του;

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Ανώνυμος είπε...

Filos

Αν είναι έτσι, τότε, για όσους δεν λησμονούν αλλά κάνουν αυτά που πρέπει για να αποφύγουν τα άσχημα αποτελέσματα της τελικής κρίσης, τα δόγματα είναι περιττά!


Όχι δεν είναι περιττά!!!
Σου έχω επικολήσσει το χωρίο
Πραξ. 16,4 Ὡς δὲ διεπορεύοντο τὰς πόλεις, παρεδίδουν αὐτοῖς φυλάσσειν τὰ δόγματα τὰ κεκριμένα ὑπὸ τῶν ἀποστόλων καὶ τῶν πρεσβυτέρων τῶν ἐν Ἱερουσαλήμ.

Αν ήταν περιττά δεν θα ασχολούνταν μόνον με τις συμβουλές επί ζητημάτων οι Απόστολοι στις Επιστολές τους.
Η Κ.Δ σε εκθέτει.

Απλά πράγματα.

Madragoras

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Σχολιαστή,

Έχει γίνει κουραστικό να γράφω τα ίδια και τα ίδια, όπότε:

1) Τεκμηρίωσε αγιογραφικά τις θέσεις σου. Μιλάς συνέχεια για "πηγές", αλλά δεν δίνεις καμία.

2) Τεκμηρίωσε με παραπομπές από που βγάζεις το συμπέρασμα ότι εγώ και ο κ. Μακρής είμαστε μαζί (μην πεις πάλι επειδή δήθεν μόνο εμείς λέμε τα ίδια διότι πρώτον δεν λέμε τα ίδια, και δεύτερον και άλλοι διαφωνούν μαζί σου αλλά τους αγνοείς σκόπιμα).

3) Πάψε να μου ζητάς ευθύνες για πράγματα που γράφουν άλλοι. Αν θες εξηγήσεις να τις ζητήσεις απο αυτούς, όχι από εμένα.

4) Πάψε να κάνεις το δηκηγόρο τρίτων και να τους ανακατεύεις στη συζήτηση. Όποιος έχει κάτι να πει σε εμένα μπορεί να το κάνει μόνος του.

5) Ασχολήσου με το διάλογο που έχουμε οι δυό μας. Το αν έχω απαντήσει σε άλλους το ξέρουν αυτοί καλύτερα από σένα.

Επειδή δεν μπορώ να χάνω το χρόνο μου μαζί σου επ' άπειρο, θα επικολλώ το συγκεκριμένο σχόλιο σαν απάντηση σε ότι γράψεις απο εδώ και πέρα εναντίον μου εώς ότου προσκομήσεις στοιχεία για όσα λες. Το γιατί το κάνω αυτό μπορεί να το καταλάβει κανείς από τα σχόλιά μου με ημερομηνίες 28 Φεβρουαρίου 2015 - 12:21 μ.μ. και 28 Φεβρουαρίου 2015 - 12:25 μ.μ.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

(ΥΓ: Επειδή είναι φανερό ότι δεν πρόκειται να σταμτήσεις αν δεν δικαιωθείς, σε προκαλώ να κάνεις το εξής: Άσε τελείως στην άκρη τους άλλους και έλα να μου αποδείξεις σε ποιά σημεία έχω κάνει λάθος. Πρόσεξε όμως: θα το κάνεις αυτό μόνο μέσα από δικά μου σχόλια, όχι επικαλούμενος απόψεις τρίτων. Έχεις το θάρρος να το κάνεις ή θα συνεχίσεις να κρύβεσαι και να κατηγορείς τους πάντες εκ του ασφαλούς;)

ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...

Καλημέρα σας Κύριοι.

Για την αντιπαράθεση των ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ, Αγωνιστή και Π.Μακρή έχω να πω τα εξής.

Γράφοντας άρθρα, ή απλά σχολιάζοντας άρθρα, συνεργαζόμαστε για να βγάλουμε ένα όσο το δυνατόν θετικό αποτέλεσμα, από το οποίο θα ωφεληθούμε όλοι, γράφοντες, διαλεγόμενοι και αναγνώστες.

Δεν είναι η επιλογή ο ανταγωνισμός, για αυτό τον λόγο όταν δεν είμαστε σίγουροι για κάτι βολευόμαστε με την κοινή άποψη του Win-Win.

Εάν είμαστε πολύ εγωιστές και δύστροποι τότε δεν είμαστε ούτε συνεργάτες, ούτε αφεντικά, ούτε υπάλληλοι.

Για να αποφεύγονται οποιεσδήποτε παρεξηγήσεις νομίζω ότι είναι σωστό και πρέπον, οι θέσεις και οι ερωτήσεις να μην απαντώνται δι' άλλων ερωτήσεων.

Τελικά νομίζω ότι θα μπούμε στην διαδικασία του Τειρεσία, ή τουλάχιστον της κιτρινοκόκκινης κάρτας.

ΧΡΗΣΤΟΣ είπε...

Κύριοι, νομίζω πως έχετε ξεφύγει παντελώς! Τι δουλειά έχουν οι ΓΟΧ με το θέμα του άρθρου καθώς και τα διάφορα άλλα που γράφετε; Για λόγους καθαρά δεοντολογικούς τα αναρτούσα. Δεν πρόκειται όμως να ξαναναρτήσω σχόλιο που δεν θα έχει σχέση με το θέμα του άρθρου. Έλεος πια!

Χρήστος - αντιαιρετικός

Ανώνυμος είπε...

Αν και εκτός θέματος επιτρέψτε μου να απαντήσω σε αυτό:

Μανδραγόρας @Όχι δεν είναι περιττά!!!
Σου έχω επικολήσσει το χωρίο
Πραξ. 16,4 Ὡς δὲ διεπορεύοντο τὰς πόλεις, παρεδίδουν αὐτοῖς φυλάσσειν τὰ δόγματα τὰ κεκριμένα ὑπὸ τῶν ἀποστόλων καὶ τῶν πρεσβυτέρων τῶν ἐν Ἱερουσαλήμ.@


Η λέξη δόγμα, εκτός από το συγκεκριμένο εδάφιο, στην Κ.Δ. εμφανίζεται άλλες τρεις φορές:

«Εγένετο δε εν ταις ημέραις εκείναις εξήλθε δόγμα παρά Καίσαρος Αυγούστου απογράφεσθαι πάσαν την οικουμένην.» [Λκ. 2:1]

«την έχθραν εν τη σαρκί αυτού τον νόμον των εντολών εν δόγμασι καταργήσας, ίνα τους δύο κτίση εν εαυτώ εις ένα καινόν άνθρωπον ποιών ειρήνην» [Εφ. 2:15]

«εξαλείψας το καθ’ ημών χειρόγραφον τοις δόγμασιν, ο ην υπεναντίον ημίν, και αυτό ήρεν εκ του μέσου προσηλώσας αυτό τω σταυρώ» [Κλ. 2:14]

Εμφανίζεται ελάχιστες φορές και στην Π.Δ. κυρίως στον Δανιήλ:

«τότε ο βασιλεύς εν θυμώ και οργή είπεν απολέσαι πάντας τους σοφούς Βαβυλώνος, και το δόγμα εξήλθε, και οι σοφοί απεκτέννοντο» [Δαν. 2:12]

«δι' εμού ετέθη δόγμα του εισαγαγείν ενώπιόν μου πάντας τους σοφούς Βαβυλώνος» [Δαν. 4:3]

Είναι φανερό ότι η έννοια της λέξης αυτής τόσο στην Π.Δ. όσο και στην Κ.Δ. δεν έχει σχέση με την έννοια με την οποία τη χρησιμοποιούμε εμείς.

Και για είμαι και εντός θέματος, σε ένα άρθρο για τις σχέσεις του Ιερατείου με την κοσμική εξουσία δεν είδα να αναφέρεται τίποτα περί του χριστιανικού (!!!) όρκου σε δικαστήρια και κοινοβούλιο.
Ίσως η σκανδαλιστικότερη απόδειξη για τη σιαμαία σχέση Ιερατείου και κοσμικής Εξουσίας.

Filos.

Ανώνυμος είπε...

Είναι φανερό ότι η έννοια της λέξης αυτής τόσο στην Π.Δ. όσο και στην Κ.Δ. δεν έχει σχέση με την έννοια με την οποία τη χρησιμοποιούμε εμείς.
Filos.

Πρώτον: Ευχαριστώ για την πληροφορία για το πόσες φορές εμφανίζεται η λέξη, αλλά δεν την χρειάζομαι διότι εκτός του ότι έχω στην κατοχή μου αρκετά βιβλία ως απόφοιτος,έχω και πρόσβαση σε Πανεπιστημιακά Βιβλία της Βιβλιοθήκης του Α.Π.Θ που αναλύουν επαρκώς τι συμβαίνει.

Δεύτερον:Εκεί λοιπόν, στα παραπάνω βιβλία, ο όρος δόγμα συνδυάζεται με τoν όρο υγιαίνουσα διδασκαλία και φυσικά εννοεί αυτό που είναι γνωστό σε όλους, δηλαδή τη διάδοση της ΟΡΘΗΣ- ΗΓΙΟΥΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ.

Οι Απόστολοι ασχολούνταν με τη διάδοση του Ορθού Δόγματος και αυτό μαρτυρείται στην Κ.Δ., παρά την όποια αντίθετη γνώμη σου που φυσικά σε εκθέτει ως άσχετο.

Τα υπόλοιπα κατεβατά σου δεν χρειάζονται να τα γράφεις και να γεμίζεις το χώρο με στόχο τη διασπορά του θέματος.Και σου ξαναθυμίζω για πολλοστή φορά ότι εδώ είναι σοβαρό και έγκυρο blog και όχι της πλάκας.Πρόσεχε λοιπόν τι γράφεις.

Madragoras

ΧΡΗΣΤΟΣ είπε...

Ελπίζω να μην εκτραπεί η συζήτηση τώρα στο ζήτημα του δόγματος. Κύριε Μανδραγόρα νομίζω πως τα άλλα που γράψατε για το πρόσωπο του κ. Filos ήταν αχρείαστα. Ο κ. Filos εδώ και καιρό έχει αφήσει την παλιά τακτική του, οπότε ας μην ρίχνουμε "λάδι στη φωτιά".

Χρήστος - αντιαιρετικός

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ για την υπόμνηση κ.Χρήστο

Αλλά αν δείτε τα σχόλια θα διαπιστώσετε πως ήδη έχει εξελιχθεί η συζήτηση επί της λέξεως "δόγμα" και έχουν γίνει ΗΔΗ ένα σωρό σχόλια (ΠΆΝΩ ΑΠΟ 40) πριν από το δικό μου.

Επιπλέον , το ίδιο το άρθρο πραγματεύεται μέχρις ενός σημείου τη λέξη δόγμα οπότε τα όσα σχόλια έχουν γίνει δεν μπορούν να θεωρηθούν άσχετα, διότι αν θεωρηθούν έτσι, τότε κάτι λιγότερο από τα μισά σχόλια είναι εκτός θέματος.

Αφού όμως θέλετε να σταματήσει η συζήτηση περί δόγματος,σέβομαι την επιθυμία σας και θα σταματήσω κι εγώ να σχολιάζω σχετικά με το δόγμα.

Όσο για τον Filos που μου λέτε ότι έχει αλλάξει τακτική, θα επιδείξω καλή πρόθεση και θα δεχθώ με χαρά την επισήμανσή σας.Θα ευχηθώ επίσης "και εις ανώτερα" για τον Filos δηλαδή εύχομαι και περαιτέρω βελτίωση γι'αυτόν.

Madragoras

Ανώνυμος είπε...

Μανδραγόρα .... «νυνί δε μένει πίστις, ελπίς, αγάπη, τα τρία ταύτα, μείζων δε τούτων η αγάπη».

Προφανώς διαφωνείς για το ποιο από τα τρία κατέχει τη θέση του μείζονος.

υγ. Συγχωρέστε με για το -τελευταίο- εκτός θέματος σχόλιο. Φρόντισα τουλάχιστον να είμαι λακωνικός.

Filos.

ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...

Αγαπητέ FILOS

Είπατε ότι δεν αναφέρθηκε κάτι σχετικό με την σχέση του ιερατείου και της κοσμικής εξουσίας σε ότι αφορά την χρήση του όρκου .

Στο τέλος του άρθρου αναφέρομαι στο διαζύγιο της τελευταίας κυβέρνησης η οποία δεν δέχτηκε να ορκιστεί απο το Ελληνικό ιερατείο κάτι που έγινε η πρωτη είδηση εντός και εκτός των συνόρων. Νομιζω οτι είναι σαφές το μήνυμα που αποδίδεται στο άρθρο και για τον όρκο της κυβέρνησης και για της προεκτάσεις του.

Ανώνυμος είπε...

Δεν κατάλαβα ότι διαζύγιο εννοούσατε τη μη ορκομωσία της κυβέρνησης στο ευαγγέλιο. Κατά αρχήν, οι δεσμοί ιερατείου και κοσμικής εξουσίας μπορεί να είναι ισχυρότατοι και πολυπλόκαμοι ακόμη κι αν δεν υπάρχει αυτή η ορκομωσία. Ο συγκεκριμένος πάντως όρκος δεν ξέρω αν αποτελούσε ομφάλιο λώρο ιερατείου και κοσμικής εξουσίας. Σίγουρα όμως έκοβε τον ομφάλιο λώρο ιερατείου και ορθοδοξίας.

Filos.

ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...

Αγαπητέ FILOS.

Συμφωνώ ότι οι δεσμοί της κοσμικής εξουσίας με το ιερατείο δεν είναι μόνο η ορκωμοσία, όμως οτιδήποτε σπάζει τις συμφωνίες μεταξύ τους, ανατρέπει και την εμπιστοσύνη τους.

Ναι, εάν θέλεις κόπηκε ο ομφάλιος λώρος μεταξύ ιερατείου και ορθοδοξίας, γιατί τα ιμάτιά τους είχαν διαρρηχτεί από προηγούμενες αντιπαραθέσεις, όπως περιουσία, πολιτικός γάμος, καύση των νεκρών κλπ.

Στην Ελλάδα δεν συμφωνούν οι θρησκευτικοί κανονισμοί του ιερατείου, που θέλουν να εφαρμόσουν την διδασκαλία τους όπως αυτοί την αντιλαμβάνονται και από την άλλη η κοσμική εξουσία έχει τους δικούς της πολιτικούς νόμους και λαμβάνει υπ' όψιν της, μόνο τα δεδομένα ενός παγκόσμιου πολιτικού πλαισίου.

Σήμερα πχ θέλουν να εφαρμόσουν την κατάργηση του όρκου, επειδή θέλουν να περάσουν ένα μαρξιστικό μοντέλο για δημαγωγία του όχλου.

Εγώ συμφωνώ με την κατάργηση του όρκου, λόγω του ότι οι περισσότεροι ορκίζονται ψέματα ,ως εκ τούτου αυτή η απόφαση δείχνει και λίγο ειλικρίνεια,γιατί δεν νομίζω ότι το κάνουν από υγιή φόβο ή κρίση συνείδησης.

Ανώνυμος είπε...

Το πρόβλημα είναι ότι τέτοιες κινήσεις έχουν ως στόχο περισσότερο την Εκκλησία και λιγότερο έως καθόλου τα μέλη εκείνα του ιερατείου τα οποία ακολουθούν την κοσμική εξουσία (γιατί υπάρχουν και πολλοί κληρικοί οι οποίοι δεν ακολουθούν αυτόν τον τρόπο σκέψης). Αυτοί συνήθως βρίσκουν τρόπους να ελιχθούν και να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με τους κοσμικούς άρχοντες.

Ακόμα και αν κατ' αυτόν τον τρόπο γίνει πιο ξεκάθαρο ποιοί κληρικοί είναι σωστοί και ποιοί όχι, τα προβλήματα που θα προκύψουν από έναν σταδιακό χωρισμό Εκκλησίας και κράτους θα είναι μεγαλύτερα από τα οφέλη.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το σύστημα αντιμετωπίζει την Εκκλησία πολύ χειρότερα από ότι τις ποικίλες αιρέσεις και αντι-εκκλησιαστικές ομάδες (αυτές που συχνά ονομάζει "διωκόμενες μειονότητες"). Το πιθανότερο σενάριο σε μια πλήρη διακοπή σχέσης θα είναι η δημιουργία πιέσεων από όλους αυτούς τους χώρους σε μιά πολιτικά και κοινωνικά "αδύναμη" Εκκλησία με την άδεια της κοσμικής εξουσίας, αφού δεν θα δεσμεύεται πια από το σύνταγμα (έστω για τους τύπους).

Εάν πρόκειται να γίνει κάποια διακοπή σχέσεων, αυτή θα πρέπει να γίνει από την πλευρά της Εκκλησίας και στον κατάλληλο καιρό, όχι από την πλευρά της πολιτείας για την εξυπηρέτηση των πολιτικών σχεδίων τους.

Φιλικά,
Αγωνιστής.

ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...

Αγαπητέ Αγωνιστή

Αυτά τα μέλη του ιερατείου που συνάδουν με την κοσμική εξουσία, στην ουσία διεκδικούν κομματι της πίτας της παγκόσμιας εξουσίας, έχοντας απολέσει πρό πολλού την πνευματική τους αποστολή.

Η ενεργός αριθμητική δύναμη της εκκλησίας αποτελεί κομμάτι εκμετάλλευσης του πολιτικού κατεστημένου και φυσικά το ιερατείο το γνωρίζει και το χρησιμοποιεί.

Η εκκλησία δεν μπορεί να διαχωρίσει την θέση της από το κράτος, γιατί είναι κράτος (θρησκευτικό) εν κράτει (πολιτικό).

Θα έκανε καλά εάν είχε ασχοληθεί με την αποστολή της, την πνευματική διδαχή και ότι ανήκε στον Θεό και να άφηνε τα άλλα να τα διαχειριστούν οι καίσαρες.

Καλό θα ήταν να αλλάξει το ρεπερτόριο η εκκλησία, αλλά φοβάμαι ότι δεν το επιτρέπουν οι προφητείες η όχι;

Παναγιώτης Μακρής είπε...

Αρχικά θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από τον κ Χρήστο και το συγγραφέα του άρθρου για τα πολλά εκτός θέματος σχόλια που έκανα.

Θα ήθελα και εγώ όμως με τη σειρά αυτή τη φορά να αναφερθώ σε κάτι ποιο σχετικό.

Όσον αφορά το θέμα του όρκου σύμφωνα με τους πατέρες σε ένα αμιγές Ορθόδοξο κράτος η ορκωμοσία θα έπρεπε να είχε καταργηθεί απ'όλες τις υπηρεσίες. Επομένως η μη χρήση του όρκου από τη νυν κυβέρνηση έστω και αν έγινε άθελα έκανε καλό.

Τώρα όσον αφορά στη σχέση κράτους και Εκκλησίας γενικότερα, θεωρώ ότι δυστυχώς η Εκκλησία έχει γίνει όργανο της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, αυτό αποδεικνύει η γενικότερη στάση του ιερατείου (π.χ έκδοση διαζυγίων από πλευράς ιερέων).
Προσωπικά θεωρώ ότι το ιερατείο (όχι γενικότερα η Εκκλησία), έχει ξεχάσει για ποιο λόγο βρίσκεται εκεί που βρίσκεται. Όπως έγραψε και ο Στάθης (Έλληνας της Ολλανδίας): @ Αυτά τα μέλη του ιερατείου που συνάδουν με την κοσμική εξουσία, στην ουσία διεκδικούν κομματι της πίτας της παγκόσμιας εξουσίας, έχοντας απολέσει πρό πολλού την πνευματική τους αποστολή. @.

Θα ήθελα πριν κλείσω να σχολιάσω το τελευταίο του Έλληνα που έγραψε: @ Καλό θα ήταν να αλλάξει το ρεπερτόριο η εκκλησία, αλλά φοβάμαι ότι δεν το επιτρέπουν οι προφητείες η όχι; @.

Οι προφητείες γενικότερα δεν είναι δεσμευτικές, υπάρχει η περίπτωση που μπορούν να αλλάξουν (βλέπε Νινευή επί Ιωνά), δυστυχώς το πρόβλημα δεν είναι η προφητείες αλλά εμείς οι ίδιοι οι οποίοι δεν προσπαθούμε να αλλάξουμε τους εαυτούς μας. Όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας είναι αποτέλεσμα της πνευματικής μας κατάπτωσης.

Ανώνυμος είπε...

1/2

Καλό θα ήταν να ανοίγαμε και κανένα
βιβλίο ή να αναζητούσαμε κάποια συγκεκριμένη μελέτη επί του θέματος (σίγουρα περιεκτικότερη από το παρόν άρθρο) πριν αρχίσουμε απλά να λέμε τη γνώμη μας.

Δυστυχώς τις περισσότερες φορές η στάση της Εκκλησίας καθορίζεται από τον πως την βλέπει ο κάθε πιστός, και στη χειρότερη περίπτωση , δεν έχει καμία ενημέρωση επί του θέματος.

Για το λόγο αυτό πρέπει ΠΡΩΤΑ να ψάξουμε τη δισχιλιετή ιστορία της Εκκλησίας, για να δούμε , πόσες παρεμβάσεις Εκκλησιαστικών προσώπων υπήρξαν, που παρενέβησαν, με ποιό σκοπό παρενέβησαν, τι ήθελαν να διορθώσουν...

Γνωρίζοντας αυτά τα βασικά σε πρώτο βήμα, μπορούμε μετά να ΈΧΟΥΜΕ ΠΛΗΡΗ ΕΙΚΟΝΑ αυτών των παρεμβάσεων του παρελθόντος, ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΕΦΟΣΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ θα είμαστε σε θέση να συγκρίνουμε εάν οι δικοί μας Εκκλησιαστικοί ταγοί παρεμβαίνουν στο μέτρο που παρέμβαιναν στο παρελθόν.

Συνεχίζεται

Ανώνυμος είπε...


2/2

Επί του Θέματος λοιπόν,έχω στην κατοχή μου αύτο το βιβλίο :

Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος για το Imperium Romanum
Μελέτη πάνω στην πολιτική σκέψη της αρχαίας εκκλησίας
Κωνσταντίνος Α. Μποζίνης
Καρδαμίτσα, 2003

το οποίο στο οπισθόφυλλο γράφει:

Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος ζει σε μια εποχή (4ος/5ος αι. μ.Χ.), στην οποία ο Χριστιανισμός εξέρχεται από την κοινωνική του απομόνωση και μεταμορφώνεται σε μια κρατική θρησκεία που κυριαρχεί παντού στη δημόσια ζωή. Τα γραφτά του αντανακλούν τη μεταβατική αυτή περίοδο, όπου το ευαγγελικό ήθος υπερβαίνει τα όρια της Εκκλησίας και συγκρούεται με τις αρτηριοσκληρωτικές δομές του συστήματος, προσπαθώντας να επιβάλλει νέες εναλλακτικές μορφές ζωής σε όλο το φάσμα της κοινωνίας. Σ' αυτή την κρίσιμη καμπή ο διάλογος ανάμεσα στο Χριστιανισμό και τον Ελληνισμό, στο επίπεδο της πολιτικής φιλοσοφίας, δεν είναι λιγότερο έντονος απ' ό,τι στο χώρο του δόγματος, δηλαδή την κοσμολογία ή τη γνωσιολογία. Η διπλή προσωπικότητα ενός Ευσέβιου ή ενός Ιουλιανού Παραβάτη μαρτυρεί ήδη τη δυναμική προσέγγιση από τους δύο κόσμους, που ζητούν, θαρρείς, να πλαστούν μαζί μέσα στην ψυχή του ενός ανθρώπου.
Ανατρέχοντας στις ομιλίες και σε άλλα έργα του Ιωάννη του Χρυσοστόμου, ο Κ. Μποζίνης εξετάζει τη στάση του μεγάλου πατέρα της Εκκλησίας απέναντι στο Imperium Romannum, την κρατική εξουσία της εποχής του. Ακόμη, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται τις επιρροές που δέχθηκε ο Χρυσόστομος από την αρχαία ελληνική γραμματεία, οι οποίες συνέβαλαν, μαζί με το Ευαγγέλιο και την προγενέστερη πατερική παράδοση, στη διαμόρφωση της πολιτικής του σκέψης.

Τελειώνοντας θα ήθελα να καταθέσω το εξής: Αφού το διάβασα 2 φορές και το μελέτησα εξετάζοντας και τις παραπομπές που έχει,γιατί είχε φτάσει πλέον το ενδιαφέρον μου στα ύψη περί του θέματος, κατέληξα στο συμπέρασμα πως, από τα παραδείγματα των παρεμβάσεων του Χρυσοστόμου φαίνεται πως ο Ιεράρχης δεν άφηνε σε χλωρό κλαρί την Πολιτική εξουσία , παρεμβαίνοντας σχεδόν σε όλα τα ζητήματα της καθημερινότητας με γνώμονα το συμφέρον και την υπεράσπιση του Ποιμνίου του.

Eυχαριστώ.

Madragoras

ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...

Αγαπητέ Madragoras

To άρθρο απλά ξύνει πληγές ,ούτε διάγνωση κάνει ούτε θεραπεύει, διότι εάν έπρεπε να γράψουμε όσα πονάνε θα χρειαζόμαστε όλες τις Κυριακές του χρόνου στο Βlog Αντιαιρετικός.

Κάθε μορφής εξουσία είτε από συνήθεια, είτε από προδιάθεση ρέπει προς τη διαφθορά. Ακόμα και η Εκκλησιαστική εξουσία δεν εξαιρείται του κανόνος.
Το κήρυγμα της εγκράτειας, της λιτότητας, της ευσπλαχνίας και της αγάπης «Δωρεάν ελάβατε, δωρεάν δότε», είναι το διαχρονικό στίγμα της Εκκλησιαστικής διαφθοράς. «Μη κτήσησθε χρυσόν, μηδέ άργυρον μηδέ χαλκόν εις τα ζώνας υμών, μη εις οδόν, μηδέ δύο χιτώνας, μηδέ υποδήματα, μηδέ ράβδον». (Το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον).

Λέτε.
@@@Για το λόγο αυτό πρέπει ΠΡΩΤΑ να ψάξουμε τη δισχιλιετή ιστορία της Εκκλησίας, για να δούμε , πόσες παρεμβάσεις Εκκλησιαστικών προσώπων υπήρξαν, που παρενέβησαν, με ποιό σκοπό παρενέβησαν, τι ήθελαν να διορθώσουν...@@@

Ψάξαμε και τα μεταφέρουμε καλοπροαίρετα.

Η Σιμωνία - εξαγορά θέσεων – στο Χριστιανικό Ιερατείο, στους ανωτέρου βαθμού ιερείς, εμφανίστηκε από τα πρώτα βήματα των Αποστόλων, λίγα χρόνια μετά τον σταυρικό θάνατο του Ιησού Χριστού ιδρυτή της Χριστιανικής Θρησκείας! Αυτή η «ασεβής και βδελυρά» συνήθεια, όπως αποκάλεσε τη Σιμωνία το 459 μ.Χ. 0 Πατριάρχης Γεννάδιος Α΄, η λεγόμενη «χριστεμπορία», η «γάγγραινα» της Εκκλησίας θα παρακολουθεί τον ανώτερο κλήρο επί δύο χιλιετίες.

Ο Ζ΄ κανόνας της Συνόδου της Σαρδικής, το 343, καταδικάζει τους επισκόπους που περιφέρονται με αυτοκρατορική συνοδεία. 'Όπως βλέπεται πάνε πακέτο.

Ο επίσκοπος Αλεξανδρείας Κύριλλος (Δ΄ αιώνας), εκτοπισμένος εξαιτίας των δογματικών διαφορών του με τον Νεστόριο και αποφασισμένος να ξαναγυρίσει στον θρόνο, κλέβει από το Εκκλησιαστικό θησαυροφυλάκιο μισόν τόνο χρυσάφι και πλήθος πολύτιμα αντικείμενα αμύθητης αξίας και εξαγοράζει την πολιτική εξουσία.

Και εδώ τα ίδια αγαπητέ.

Ο Θεοδώρητος καταγγέλλει κληρικό που έγινε Επίσκοπος με δωροδοκία – «χρυσίου την επισκοπήν ως αξίωμα κοσμικόν ωνησάμενος»[

Ο βιογράφος του Ιωάννη του Χρυσοστόμου Παλλάδιος, επίσκοπος Βιθυνίας (Δ΄ αιώνας.) γράφει ότι ο Θεόφιλος Επίσκοπος Αλεξανδρείας, έστειλε έμπιστους στην Κωνσταντινούπολη για να αγοράσουν από νεοδιορισμένους αξιωματούχους όλες τις Εκκλησιαστικές θέσεις της Αιγύπτου.

Η Σιμωνία στα ανώτερα κλιμάκια του κλήρου είχε προσλάβει τέτοιες διαστάσεις στο Βυζάντιο, που ο Πατριάρχης Γεννάδιος ο Α΄ πρότεινε στη Σύνοδο του 459 αυστηρά μέτρα καταστολής

Η διαφθορά κορυφώθηκε στους αιώνες της τουρκοκρατίας. Οι τέσσερες πρώτοι Πατριάρχες μετά την Άλωση τίμησαν το αξίωμά τους. ύστερα άρχισε η συναλλαγή με το σεράϊ και ο εκπλειστηριασμός του θρόνου. Το εξαχρειωμένο οθωμανικό κράτος εκμεταλλεύεται τους ανταγωνισμούς των υποψηφίων και τους υποκινεί – για να πλουτίζει τους αξιωματούχους του. «Οι περί τον Πατριάρχην αρχιερείς», γράφει ο Αθ. Κομνηνός – Υψηλάντης, «ουδέν άλλο εσυλλογίζοντο ή το φατριάζειν και αλλαξοπατριαρχεύειν»[

Το 1975 μητροπολίτης απαντά σε υβριστή του μητροπολίτη με επίσημη δήλωσή του προς την Ιεραρχία. Ιδού ένα απόσπασμα. «Τοιαύτην μυσαράν και κακούργον ψυχήν σπανίως συναντά τις, ακόμη και εις τας τάξεις των αξέστων καραγωγέων, των λούστρων και των χαμάληδων της Ισταμπούλ. Μόνον ελεεινοί και χυδαίοι υπάνθρωποι, προερχόμενοι όχι από σπίτια, αλλ’ από «αχούρια», από τρώγλες συνοικισμών υπαναπτύκτων χωρών της πρωτογόνου Ανατολής, μόνον πνευματικώς υπανάπτυκτοι, απολίτιστοι και βάρβαροι, άνθρωποι με καρδίαν τίγρεως και αντιλόπης και ψυχήν κοπρώδη, βουτηγμένην εις την λάσπην της προστυχιάς και τον δυσώδη βόρβορο της αισχράς εμπαθείας, μόνον από υποκείμενον εις τας αρτηρίας και τας φλέβας του οποίου ρέει όχι καθαρόν αίμα, αλλά βρώμικον πύον, μόνον από αισχράν, ρυπαράν και κολασμένην ψυχήν, θ’ ανέμενε τις μίαν τοιαύτην συμπεριφοράν, αναξίαν όχι Επισκόπου και ανθρώπου πεπολιτισμένου, αλλ’ ανθρωποφάγου και εξ ολοκλήρου διεφθαρμένην ψυχήν και καρδίαν έχοντος…».

συνεχιζεται

ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...

Συνέχεια από το προηγούμενο.

Το Πατριαρχείο παραμένει βουβό και ανίσχυρο σε εποχή τρομακτικών αλλαγών, ανακατατάξεων και κινδύνων – και μάλιστα στον δικό του πνευματικό χώρο. Και το χειρότερο: αποδυναμώνεται και φθίνει, τη στιγμή ακριβώς που ο πάπας, συνεταίρος των δυνάμεων του χρήματος και προπομπός της «νέας τάξης», πολιτικής και οικονομικής, αλωνίζει την υδρόγειο

Εξουσιαστική η αξιολόγηση και ιεράρχηση θεσμών και αξιών στα λειτουργικά κείμενα, μίμηση της αλαζονικής υπεροχής των κοσμικών κυριάρχων.

Αδελφοποιτές εξουσίες η πολιτική, η εκκλησιαστική και δικαστική, μοιράζονται τους ρόλους και τη λεία – «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ». Κυνική και ασεβής συμπαιγνία. Οι μεν ποδοπατούν τους δημοκρατικούς θεσμούς με την αλαζονεία τους, οι Δε προσβάλλουν τους πιστούς με την ακηδία τους. Αμφότεροι εξευτελίζουν τον πολίτη και τον πιστό, τη δημοκρατία και τη χριστιανική διδασκαλία.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Έλληνα

Τα περί παραπτωμάτων των Κληρικών αλλά και των λαικών είναι γνωστά.Άλλωστε υπάρχουν σε κάθε κοινωνική τάξη επίορκοι και θα υπάρχουν μέχρι συντελείας του αιώνος.Δεν μας είπες τίποτα απολύτως καινούργιο μέχρι εδώ και εκτός αυτού θεωρώ πως είσαι εκτός θέματος διότι το θέμα μας στηρίζεται στο σχόλιό σου που θέλει την Εκκλησία να ασχολείται μόνο με τα πνευματικά.

Έγραψες λοιπόν το εξής σχετικά με αυτό:
"Θα έκανε καλά εάν είχε ασχοληθεί με την αποστολή της, την πνευματική διδαχή και ότι ανήκε στον Θεό και να άφηνε τα άλλα να τα διαχειριστούν οι καίσαρες".

Το επαναλαμβάνω λοιπόν μπας και γίνω αντιληπτός τώρα : Για να δεις αν πρέπει να ασχολείται μόνο με τα του Οίκου της ή ΟΧΙ, πρέπει πρώτα να βρείς τι γινόταν στο παρελθόν και αν γινόταν παρεμβάσεις τότε, που είναι τα όρια και μέχρι ποιό σημείο μπορεί η Εκκλησία να παρέμβει στην Πολιτική Εξουσία;

Ποιοί Ιεράρχες παρενέβησαν σε ζητήματα Πολιτικά και γιατί , και με βάση αυτά τα παραδείγματα να συγκρίνεις την τότε παρέμβαση με την τωρινή ώστε να βρεις τη διαφορά.
Αυτή είναι η ορθή τακτική μελέτης του θέματος πρότου εκφρασθεί γνώμη, εάν φυσικά θέλουμε αυτή να είναι ΕΓΚΥΡΗ.

Το νας λες πως η Εκκλησία θα έπρεπε να μην ασχολείται με τον Κάισαρα είναι καθαρά εσφαλμένη άποψη δική σου διότι η μελέτη που ανέφερα πριν δείχνει σωρεία παρεμβάσεων του Χρυσοστόμου στο έργο των Καισάρων-Αυτοκρατόρων προς όφελος των Πιστών.

Τί να κάνω τώρα έγω;
Nα υιοθετήσω τη στάση του Χρυσοστόμου που θέλει ΣΥΝΕΧΕΣ σφυροκόπημα της Πολιτικής εξουσίας όταν πρέπει ή τη δική σου απλή γνώμη που θέλει μια Εκκλησία βουβή απέναντι στην εκάστοτε Πολιτική Εξουσία;;;

Θα μου επιτρέψεις φαντάζομαι να προσπεράσω τη γνώμη σου ως ΜΗ ΕΓΚΥΡΗ και να υιοθετήσω αυτή του Χρυσοστόμου που είναι κατάλληλα τεκμηριωμένη μέσα από τη μελέτη που προανέφερα με σαφή Ιστορικά παραδείγματα που δείχνουν γιατί και πότε ΠΑΡΕΝΕΒΗ ο Ιερός πατήρ.

Ευχαριστώ

Madragoras

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με τον Έλληνα της Ολλανδίας στο ότι η Εκκλησία δεν θα έπρεπε να ασχολείται με πολιτικά θέματα, όταν αυτά δεν την αφορούν. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις στις οποίες τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα:

1) Όταν η πολιτεία επεμβαίνει με λανθασμένο τρόπο σε θέματα που αφορούν τη ζωή των πιστών (π.χ. αδικόντας τους αδύναμους προς όφελος των ισχυρών) ή προσπαθεί να επιβάλλει τη θέλησή της σε θέματα της Εκκλησίας, η Εκκλησία καλείται να πάρει θέση για την προστασία των πιστών.

2) Όταν ένα άτομο καταλαμβάνει (έντιμα ή μη) εκκλησιαστικά αξιώματα και στη συνέχεια εκμεταλλεύεται τη θέση του αυτή για να κυρήξει αιρετικές διδασκαλίες με αποτέλεσμα την απώλεια ανθρώπων, η Εκκλησία οφείλει να χρησιμοποιείσει τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να απομακρύνει το άτομο αυτό και να προστατέψει τους πιστούς.

(Υπάρχουν ίσως και άλλες τέτοιες περιπτώσεις, απλά χρησιμοποιώ αυτές σαν παράδειγμα).

Σε τέτοιες περιπτώσεις, και έχοντας πάντα υπόψη ότι δεν ήταν η Εκκλησία αυτή που τις προκάλεσε λόγω λαθών ορισμένων μελών της, πώς αλλοιώς θα έπρεπε να αντιδράσει;

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Σ Χ Ο Λ Ι Α Σ Τ Η Σ είπε...

ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ:

Η Ελλάδα έχει αρκετές ιδιαιτερότητες, και μια από αυτές τις ιδιαιτερότητες είναι ότι Εκκλησία και Πολιτεία βαδίζουν μαζί, για τον απλούστατο λόγο, πως δεν είναι εφικτό να υπάρξει διάσπαση διότι οι πολίτες στην πλειοψηφία τους, και οι πολιτικοί στην πλειοψηφία τους, στην συντριπτική πλειοψηφία, είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι.

Η Εκκλησία επιβάλλεται να έχει, και έχει, και καλά κάνει και έχει, πολιτική εξουσία, κάτι που συμβαίνει εκ' των πραγμάτων, με έμμεσο τρόπο.

Ο λόγος που έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο, ως κράτος και ως πρόσωπα (οι περισσότεροι) είναι η απομάκρυνση από Τον Θεό, και την Εκκλησία. Η Εκκλησία έχει δικαίωμα, και εξουσία από Τον Θεό, να επεμβαίνει στις ζωές των Χριστιανών, και δεν νοείται Χριστιανός να μην έχει σχέση με την Εκκλησία για όλη του την ζωή. Η Εκκλησία θα διενεργήσει μέσω Αγίου Πνεύματος, όλα τα Ιερά Μυστήρια, και θα οδηγήσει τον Χριστιανό, μέσα στον δρόμο της ζωής, προς την αιώνια ζωή.

Κανείς δεν έχει δικαίωμα να κρίνει την Εκκλησία. Βαρύτατο παράπτωμα, και βλάσφημη αμαρτία,
είναι η ΙΕΡΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ.

Η Εκκλησία έχει την εξουσία που της έδωσε ο Θεός, και δεν έχει ανάγκη από συκοφαντική κριτική, ούτε από ασεβή κατάκριση, κάποιων δήθεν "χριστιανών".


Η Εκκλησία έχει την εξουσία ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟ, να αποφασίζει αν θα δώσει διαζύγιο, αν θα επιτρέψει τον όρκο, και αν...ότι αν.....κάνει η Εκκλησία, ΑΥΤΗ έχει την Θεϊκή εξουσία, και ΑΥΤΗ έχει το δικαίωμα αυτό, όχι από ανθρώπους, αλλά από Τον Θεό.

Το κράτος δεν δύναται να επιβιώσει, και να ορθοποδήσει, μακριά από την Εκκλησία.

Αν το κράτος αγκαλιάσει και υπακούσει την Εκκλησία, τότε το κράτος ΔΕΝ θα πέσει, γιατί η Εκκλησία ΔΕΝ πέφτει, η Εκκλησία έχει Κεφαλή Τον Χριστό, και δεν πρόκειται να ηττηθεί ούτε να εκπέσει ΠΟΤΕ, δεν πρόκειται να ηττηθεί ΠΟΤΕ, επειδή ο Χριστός το είπε, και ο Χριστός είναι ΑΗΤΤΗΤΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

Μανδραγόρας @Nα υιοθετήσω τη στάση του Χρυσοστόμου που θέλει ΣΥΝΕΧΕΣ σφυροκόπημα της Πολιτικής εξουσίας όταν πρέπει ή τη δική σου απλή γνώμη που θέλει μια Εκκλησία βουβή απέναντι στην εκάστοτε Πολιτική Εξουσία;;;

@Θα μπορούσες να μας παραθέσεις ένα σφυροκόπημα κατά της Ρωμαϊκής εξουσίας είτε του Χριστού είτε των Αποστόλων;


Σχολιαστής @Η Εκκλησία έχει την εξουσία ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟ, να αποφασίζει αν θα δώσει διαζύγιο, αν θα επιτρέψει τον όρκο, και αν...ότι αν.....κάνει η Εκκλησία, ΑΥΤΗ έχει την Θεϊκή εξουσία, και ΑΥΤΗ έχει το δικαίωμα αυτό, όχι από ανθρώπους, αλλά από Τον Θεό.@

Έτσι όπως τα λες, έχει το δικαίωμα να κάνει τα πάντα. Να αλλάζει τα πάντα κατά το γούστο της και καπέλο της.
Μπορεί η Εκκλησία να επιτρέψει τον όρκο, όταν ο όρκος καταδικάζεται από όλους τους πατέρες αδιαλείπτως από την εποχή του Ιησού;


@Το κράτος δεν δύναται να επιβιώσει, και να ορθοποδήσει, μακριά από την Εκκλησία.@

Αυτό ισχύει για κάθε κράτος ή μόνο για το ελληνικό, για κάποιον ιδιαίτερο λόγο;
Γνωρίζω πολλά κράτη που ευημερούν και είναι πανίσχυρα χωρίς πολλά πάρε δώσε με την επικρατούσα θρησκεία.

Filos.

Παναγιώτης Μακρής είπε...

Προς Έλληνα της Ολλανδίας

Γράφεις: @ Ο επίσκοπος Αλεξανδρείας Κύριλλος (Δ΄ αιώνας), εκτοπισμένος εξαιτίας των δογματικών διαφορών του με τον Νεστόριο και αποφασισμένος να ξαναγυρίσει στον θρόνο, κλέβει από το Εκκλησιαστικό θησαυροφυλάκιο μισόν τόνο χρυσάφι και πλήθος πολύτιμα αντικείμενα αμύθητης αξίας και εξαγοράζει την πολιτική εξουσία. @

Συγγνώμη αδελφέ, χωρίς να θέλω να έρθω σε αντιπαράθεση, εν ολίγοις κατηγορείς τoν Άγιο Κύριλλο για σιμωνία;

ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...

Αγαπητέ madragoras.

Ο κόσμος δεν χρειάζεται πολιτική Εκκλησία .Ο υποβαθμισμένος χαρακτήρας της Εκκλησίας του Χριστού κατά τους τελευταίους αιώνες οδήγησε στην απομάκρυνση από αυτήν μεγάλου πλήθους πιστών.

Ο Ι.Χρυσόστομος, όταν έκανε κατάχρηση εξουσίας η αυτοκράτειρα Ευδοξία, η οποία κατάσχεσε παράνομα το κτήμα της χήρας, της έκανε αυστηρό έλεγχο και αυτή τον εξόρισε. Επικροτούμε την στάση του Ι.Χρυσόστομου.

Ο Ι.Χρυσόστομος λέει ότι είναι Θεϊκά μοιρασμένες οι εξουσίες, οι πολιτικές για τα επίγεια και οι πνευματικές για τα ουράνια.
Είναι ξεκάθαρο τι λέει.

Και ο Αμβρόσιος απαγόρευσε την Θεία Κοινωνία στον Αυτοκράτορα Θεοδόσιο μέχρι να μετανοήσει δημοσίως.

Συμπερασματικά, είμαστε υποχρεωμένοι να δεχτούμε ότι η Εκκλησία δεν είναι σε όλες της τις ενέργειες διαχρονικά ένοχη, αλλά μπορούσε να επιλέξει, να μην δεχτεί πολιτική λάσπη.

Όμως με αυτά τα παραδείγματα δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια, στα άσχημα και απείρως τεκταινόμενα. Γιατί τότε....

Καταπίνουμε την κάμηλο και διυλίζουμε τον κώνωπα.

Ο Ιησούς είπε, όταν ρωτήθηκε εάν είναι βασιλιάς των Ιουδαίων...η βασιλεία μου δεν είναι εκ του κόσμου τούτου.. συνεπώς διαχώρισε την θέση του από τις γήινες πολιτικές εξουσίες.

Χάσαμε την συνέχεια.

ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...

Αγαπητέ Π.Μακρή.

Δεν κατηγορώ κανένα και ούτε έχω πρόθεση να κατηγορήσω κανένα απλά αναφέρω ότι βρίσκεται στην βιβλιογραφία.

Εάν αυτός ήταν ο σκοπός μου΄, θα έκανα αναφορές που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.

Λέω την γνώμη μου βάσει αυτών που διαβάζω, δεν είναι δόγμα και είναι δέκτες στον διάλογο οι όποιες ανατροπές.

Αλλά για τα άλλα δεν λέτε τίποτα.

Παναγιώτης Μακρής είπε...

Προς Έλληνα της Ολλανδίας

Συγγνώμη αδελφέ αλλά νομίζω ότι τα έχεις μπλέξει λίγο. Άλλο το να έχει η Εκκλησία πολιτική εξουσία και να ασκεί πολιτική και να μπλέκουν οι Εκκλησιαστικοί άρχοντες με τα πολιτικά και να γίνει η Εκκλησία κοσμική όπως λες (βλέπε τι έγινε στην δύση στο Βατικανό), άλλο όμως το να έχει η Εκκλησία πολιτικό λόγο. Η Εκκλησία αν και δεν είναι του κόσμου αυτού, παρόλα αυτά βρίσκεται μέσα στον κόσμο και δεν μπορεί να τον αγνοήσει. Η Εκκλησία οφείλει να προστατεύει το ποίμνιο της, αυτό είναι λογικό πολλές φορές να την φέρει σε σύγκρουση με πολιτικές εξουσίες οι οποίες προσπαθώντας να κάνουνε πολιτική προς όφελος τους έρχονται σε σύγκρουση με την Εκκλησία. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι λάθος ο πολιτικός λόγος της Εκκλησίας.
Λάθος είναι αν η Εκκλησία πέσει σε παποκαισαρισμό, το να αγνοεί όμως η Εκκλησία τι συμβαίνει στο κόσμο είναι παράλογο από τη στιγμή που βρίσκεται μέσα σε αυτόν, άσχετα από το εάν δεν ανήκει σε αυτόν. Ακριβώς και αυτός είναι ο λόγος που πολλές φορές έρχεται σε σύγκρουση με την πολιτική ηγεσία. Εφόσον δεν είναι εκ του κόσμου αυτού, λογικό είναι να έρχεται σε σύγκρουση με τον κόσμο αυτό.

Η Εκκλησία αυτό που θέλει είναι να μπορεί να φέρνει εις πέρας τον σκοπό της που είναι ο αγιασμός των πιστών, όταν η πολιτική εξουσία βάζει εμπόδια στην Εκκλησία, η τελευταία οφείλει να αντιδράσει.

Δεν μπορεί λ.χ να αποφασίζει η πολιτεία σχετικά με τα διαζύγια πότε-πως θα δίνονται. Αυτό είναι δουλειά της Εκκλησίας. Ούτε η Εκκλησία μπορεί να μένει βουβή στις αδικίες εις βάρος των πιστών από μέρος των πολιτικών αρχόντων. Ούτε μπορεί να μένει βουβή τη στιγμή που ψηφίζονται αντιχριστιανική νόμοι.

ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...

Αγαπητέ κ.Μακρή.

θα σας θυμίσω μια περίπτωση υψηλά ιστάμενου στην ιεραρχία που έγινε συγχρόνως και πολιτικός.

Αυτός ήταν ο προδότης της Κύπρου ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος.

Το πόσο προστατεύει η εκκλησία το ποίμνιο όταν ανακατεύεται με τα πίτουρα, να μου επιτρέψεις να αμφιβάλω για το αποτέλεσμα.

Παναγιώτης Μακρής είπε...

Προς Έλληνα της Ολλανδίας

Αδελφέ μου Στάθη, έτερων εκάτερον, άλλο όπως προανέφερα ο παποκαισαρισμός και άλλο η Εκκλησία να έχει πολιτικό λόγο. Οι Εκκλησιαστικοί άρχοντες μπορούν να έχουν πολιτικό λόγο χωρίς να εμπλέκονται με τα πολιτικά.

ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...

Αγαπητέ κ.Μακρή.

Συμφωνώ να έχει πολιτικό λόγο η εκκλησία σε οτι αφορά βέβαια τα πνευματικα της συμφέροντα και την στήριξη εφόσον συνάδει των εθνικών συμφερόντων αλλά αγαπητέ κ.Μακρή ουκ ολίγα μέλη της γίνανε βασιλικοτεροι του βασιλέως. Χρειάζεται αναδίπλωση και κάθαρση και προπαντός απομάκρυνση απο το βαθύ κράτος.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Έλληνα

Ειλικρινά δεν μπορώ να συνεννοηθώ μαζί σου.

Γράφεις "Ο κόσμος δεν χρειάζεται πολιτική Εκκλησία"
Ποιός σου είπε ότι η Εκκλησία θέλει να αντικαταστήσει την Πολιτική Εξουσία;

Λες επίσης πως ο Χρυσόστομος έκανε κατάχρησή εξουσίας. Που είδες εσύ κατάχρηση;

Αναφέρεις παρακάτω πως δέχθηκε Πολιτική λάσπη η Εκκλησία. Μα αυτό δεν έχει σχέση με τις υγιείς παρεμβολές της Εκκλησίας επί της Πολιτείας.

Πιό κάτω λες πως "Ο Ιησούς είπε, όταν ρωτήθηκε εάν είναι βασιλιάς των Ιουδαίων...η βασιλεία μου δεν είναι εκ του κόσμου τούτου.. συνεπώς διαχώρισε την θέση του από τις γήινες πολιτικές εξουσίες.
Χάσαμε την συνέχεια".

Μα ο προσδιορισμός αυτός εκ μέρους του Ιησού δηλώνει απλά το έργο που ήρθε να επιτελέσει. Ο Ιησούς δεν είπε πως επειδή η Βασιλεία του δεν είναι εκ του κόσμου τούτου άρα οι πιστοί της αφήνονται στο έλεος της εκάστοτε Πολιτικής ηγεσίας και πως η Εκκλησία θα παραμένει βουβή.

Θετικό είναι το σχόλιο του Παναγιώτη Μακρή 9 Μαρτίου 2015 - 7:20 μ.μ. που εκτός από την τελευταία παράγραφο θεωρώ πως με εκφράζει.

Στην τελευταία παράγραφο όμως ο κ.Μακρής κάνει και αυτός λάθος που λέει πως τα διαζύγια δεν πρέπει να εκδίδονται από την Πολιτεία.Γιατί υπήρχαν εποχές που η Πολιτεία περίμενε να δει τι Νόμο θα εξέδιδε η Εκκλησία ώστε ο Νόμος της Εκκλησίας να γίνει Νόμος του Κράτους (π.χ. περίοδος Ιουστινιανού).Ας μην ξεχνάμε επίσης πως ο τρίτος γάμος έγινε αποδεκτός λόγω της Πολιτείας. Θα γινόταν και τέταρτος γάμος αποδεκτός λόγω της πιέσεως της Πολιτείας αλλά εκεί έκανε πίσω η Εκκλησία.

Στο τελευταίο σχόλιο σου Έλληνα που είναι διαφορετικό από τα προηγούμενά σου, εκεί θεωρώ πως έχεις απόλυτο δίκιο. Ακόμα και οι καλές παρεμβάσεις της Εκκλησίας προς την Πολιτεία πρέπει να γίνονται με μέτρο. Γιαυτό το λόγο έγραψα στην αρχή πως το μέτρο αυτό θα το βρουμε στους αγίους, στις παρεμβάσεις των αγίων, να διδαχθούμε από τις παρεμβάσεις τους άμα θέλουμε να γίνονται και τώρα σωστές παρεμβάσεις στο σωστό βαθμό.

Madragoras

ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...

Αγαπητέ Madragoras.

Πολιτική γίνεται πολλές φορές και από τον άμβωνα και δεν ξέρω την σκοπιμότητα.

Για τον Ι. Χρυσόστομο γράφω, ότι όταν έκανε κατάχρηση εξουσίας η Αυτοκράτειρα Ευδοξία και όχι ο Ι. Χρυσόστομος, το κόμμα είναι στην Ευδοξία.

Όταν λέω δέχτηκε πολιτική λάσπη, εννοώ ότι ανακατεύτηκε στην πολιτική και απόκτησε ενοχές.

Για τον Ιησού τι εννοείς, ότι ήθελε οι πιστοί να έχουν εάν όχι πολιτική εξουσία εκτελεστική εξουσία;

Για αυτό τους είπε ότε σας απέστειλα χωρίς βαλαντίου και σακκίου και υποδημάτων, μήπως εστερήθητε τινός, οι δε είπον.
Ουδενός.Είπε λοιπόν προς αυτούς .Αλλά τώρα όστις έχει βαλάντιον ας λάβη αυτό μεθ' εαυτού ,ομοίως και σακκίον και όστις δεν έχει ας πωλήση το ιμάτιον αυτού και ας αγοράση μαχαίραν.Διότι σας λέγω ότι έτι τούτο το γεγραμμένον πρέπει να εκτελεσθεί εις εμέ, το.Και μετά ανόμων ελογίσθη.Διότι τα περί εμού γεγραμμένα λαμβάνουσι τέλος. Οιδε είπον .Κύριε,ιδού δύο μάχαιραι.Ο δε είπε προς αυτούς ικανόν είναι.Λουκάς 22-35-38.

Επίσης δεν είναι δυνατόν ο Ιησούς να μην ήξερε τίποτα για την χατζάρα του Πέτρου, οπότε βάσει αυτών πρέπει να δεχτούμε ότι η εκκλησία καλώς κάνει και παίρνει θέση στην πολιτική εξουσία.

Αλλά έχουμε και το μάχαιρα έδωσες μάχαιρα θα λάβεις που τα ανατρέπει όλα αυτά, όπότε η εκκλησία ποιά θέση θα λάβει;

Για τα διαζύγια, γιατί θα έπρεπε η εκκλησία να δεχτεί τους όρους της πολιτικής εξουσίας και να τα εκδίδει σε αντίθεση των άρχών της και μάλιστα με το κιλό;

Τις παρεμβάσεις, θα τις δούμε εάν συνάδουν με τους αγίους από τα αποτελέσματα.

Ανώνυμος είπε...

Έλληνα
Επειδή τα πολλά λόγια είναι άσκοπα και δεν οδηγούν πουθενά .

Επειδή σε άλλα σχόλια γράφεις πως η Εκκλησία θα πρέπει να ασχολείται μόνο με τα του Οίκου της , σε άλλα λες πως πρέπει να παρεμβαίνει εκεί που χρειάζεται (αντιφατικά αυτά τα δυο), καλόν είναι να αποφασίσεις κάποια στιγμή τι ακριβώς θέλεις.

Όσο για τον Ιησού, είναι ξεκάθαρο το τι θέλει από τι στιγμή που αναφέρεται "πειθαρχείν δει θεώ ή ανθρώποις" πράγμα το οποίο σημαίνει πως ότι δεν είναι σύμφωνο με την ιδιότητά μας ως Χριστιανοί αυτό δεν το τηρούμε και ερχόμαστε έτσι σε αντίθεση με την εκάστοτε Πολιτική Εξουσία.Και φυσικά στην αντίθεση αυτή μπροστάρηδες πρέπει να είναι οι Εκκλησιαστικοί Ταγοί.

Αναφορικά με τα διαζύγια, η έκδοσή τους έχει ως βάση τη θέληση των ανθρώπων. Οπότε , εάν κάποιοι θέλουν να χωρίσουν τίποτε δεν τους κρατάει.

Και ξαναλέω για πολλοστή φορά πως οι όποιες αντιδράσεις ή Εκκλησιαστικές παρεμβάσεις στην Πολιτική Εξουσία πρέπει να συνάδουν με τις παρεμβάσεις τις Εκκλησίας του παρελθόντος.

Κρατάω ως σωστή θέση το σχόλιό σου
11 Μαρτίου 2015 - 7:20 μ.μ.

Madragoras

Ανώνυμος είπε...

Μανδραγόρας @Όσο για τον Ιησού, είναι ξεκάθαρο το τι θέλει από τι στιγμή που αναφέρεται "πειθαρχείν δει θεώ ή ανθρώποις" πράγμα το οποίο σημαίνει πως ότι δεν είναι σύμφωνο με την ιδιότητά μας ως Χριστιανοί αυτό δεν το τηρούμε και ερχόμαστε έτσι σε αντίθεση με την εκάστοτε Πολιτική Εξουσία.@

Ναι αλλά ποια είναι τα γνωρίσματα της ιδιότητας του χριστιανού, ειδικά στην εποχή μας; Για τους Ιουδαίους προ Χριστού ήταν ξεκάθαρα τα πράγματα. Όταν τους διέταξαν να φάνε χοιρινό και να σταματήσουν την περιτομή αρνήθηκαν. Το ίδιο και με τους πρώτους χριστιανούς, όταν τους διέταξαν να θυσιάσουν σε είδωλα αρνήθηκαν. Ο σημερινός χριστιανός, πότε έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική εξουσία;


Μανδραγόρας @Και ξαναλέω για πολλοστή φορά πως οι όποιες αντιδράσεις ή Εκκλησιαστικές παρεμβάσεις στην Πολιτική Εξουσία πρέπει να συνάδουν με τις παρεμβάσεις τις Εκκλησίας του παρελθόντος.@

Ποιανού παρελθόντος; Του πολύ μακρινού ή του πρόσφατου; Διότι η Εκκλησία στο πρόσφατο παρελθόν είχε αντιδράσει τόσο στο να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου οι γυναίκες στις εκλογές όσο και στην κατάργηση της ποινικής δίωξης της μοιχείας.

Επίσης, θεωρείτε σωστή την αντίδραση της Εκκλησίας να προτρέπει την Πολιτική Εξουσία να περιορίσει την ελευθερία του λόγου ζητώντας απαγόρευση κυκλοφορίας “αντιχριστιανικών” βιβλίων και έργων τέχνης;

Filos.

Ανώνυμος είπε...

Filos

Σωστά ρωτάς :Ο σημερινός χριστιανός, πότε έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική εξουσία;

Aυτό το ερώτημα όμως εγώ δεν μπορώ να σου το απαντήσω διότι η σημερινή εποχή είναι τόσο πολύπλοκη που θέλει θεολόγους και πατέρες μεγαλύτερου βεληνεκούς από την αφεντιά μου.

Επίσης, αυτό το ερώτημα σηκώνει πολύ συζήτηση διότι έχει πολλά θέματα, όπως για παράδειγμα ένα από αυτά είναι: τι στάση πρέπει να κρατήσει ο Χριστιανός απέναντι στην Κάρτα του Πολίτη;

Ομοίως και τα άλλα θέματα που ρωτάς είναι πολύπλοκα και απαιτείται σωστή και βαθειά γνώση της Εκκλησιαστικής Παράδοσης ώστε να μπορέσουμε να καθορίσουμε ποιά πρέπει να είναι η σωστή στάση που θα κρατήσουμε.

Madragoras

ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ είπε...

Αγαπητέ Madragoras.

Eγώ δεν θέλω τίποτα από την εκκλησία. Εάν η εκκλησία δεν κρατάει την θέση που της ανατέθηκε και εάν ο ρόλος της είναι κυλιόμενος, τότε οι συζητήσεις θα είναι ατέρμονες.

Ναι, μπροστάρηδες στα συμφέροντα των πιστών, αλλά κακά τα ψέματα, είναι αναγκαία η παρουσία του ιερατείου σε κάθε πολιτική εκδήλωση;
Και ποια είναι τα συμφέροντα των πιστών;

'Οσο για τα διαζύγια αυτό που λές που το γράφει ότι έτσι πρέπει να γίνεται. Εάν κάποιος θέλει να χωρίσει ας χωρίσει, η εκκλησία όμως έχει κανόνες που τώρα τους έχει αλλάξει μετά από παρεμβάσεις πολιτικές, αλλά και για άλλες ίσως σκοπιμότητες.

@@@Και ξαναλέω για πολλοστή φορά πως οι όποιες αντιδράσεις ή Εκκλησιαστικές παρεμβάσεις στην Πολιτική Εξουσία πρέπει να συνάδουν με τις παρεμβάσεις τις Εκκλησίας του παρελθόντος.@@@

Λές... πρέπει να συνάδουν με τις παρεμβάσεις της Εκκλησίας του παρελθόντος. Δηλαδή εννοείς ότι δεν συνάδουν.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Έλληνα

Ο ρόλος της Εκκλησίας ήταν πάντοτε "κυλιόμενος" γιατί δεν είχε την ίδια σχέση με το Κράτος σε όλη την Ιστορία της. Στην αρχή αποτελούσε μιά ομάδα ανθρώπων που θεωρούνταν ως επικίνδυνοι για το Ρωμαικό Κράτος. Μετά σε δεύτερο στάδιο αναγνωρίστηκε αυτή η ομάδα. Σε τρίτο στάδιο έχουμε το Χριστιανισμό ως επίσημη Θρησκεία του Κράτους. Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν είτε θέλουμε είτε δεν θέλουμε ο ρόλος και οι σχέσεις της Εκκλησίας με το Κράτος ήταν ΠΆΝΤΑ "κυλιόμενος".

Το θέμα της συζήτησης όμως δεν είναι το αν είναι ή όχι "κυλιόμενος".Το θέμα είναι εαν πρέπει να κάνει παρεμβάσεις εκεί που πρέπει ή να κάθεται βουβή. Η Ιστορία λοιπόν έχει να επιδείξει καλές παρεμβάσεις αλλά και κακές αν θέλεις.

Εμείς πρέπει να διδαχθούμε από τις καλές, και για να τις βρούμε πρέπει να τις ψάξουμε.Ένα βιβλίο που ψάχνει αυτές τις παρεμβάσεις έιναι και αυτό που προανέφερα.Ως διδακτορική διατριβή που είναι ασχολείται μόνον με τις παρεμβάσεις του Χρυσοστόμου. Σίγουρα πρέπει να μελετηθούν και άλλοι πατέρες για να έχουμε πλήρη εικόνα και σαφή όλων των παρεμβάσεων που έγιναν.Το να μιλάμε με βάση τι θα βρούμε στο Internet με σκοπό να το επικολλήσουμε εδώ , δεν έχει σοβαρότητα και ούτε μπορεί να θεωρηθεί σοβαρή έρευνα επί του θέματος.Η υπόθεση θέλει διάβασμα , χρόνο, και χρήμα να ξοδέψεις για να βρεις τα κατάλληλα βιβλία που θα διαφωτίσουν την υπόθεση.

Αναφορικά με τα διαζύγια δες σε παρακαλώ τον Τόμο της Ενώσεως (928) αν θυμάμαι καλά.

Madragoras

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...