ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ, ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

Τελευταία Νέα του "Αντιαιρετικός"

Ευχαριστούμε όλες και όλους εσάς που επισκέπτεστε το ιστολόγιο μας ... Διαβάστε την καινούργια σελίδα μας "Απάνθισμα Πατερικών Κειμένων" ...ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ, ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

25 Μαΐ 2008

ΝΗΠΙΟΒΑΠΤΙΣΜΟΣ: σωστός ή λάθος;



Ένα από τα αγαπημένα θέματα των αιρετικών (Μάρτυρες του Ιεχωβά, Πεντηκοστιανοί, Ευαγγελικοί κ.λ.π.), με το οποίο πιστεύουν πως θα μας φέρουν σε δύσκολη θέση, είναι και ο νηπιοβαπτισμός. Γιατί βαπτίζετε τα παιδιά σε νηπιακή ή παιδική ηλικία μας λένε, αφού δεν μπορούν να καταλάβουν αν θέλουν να βαπτιστούν ή όχι. Που είναι λοιπόν η ελευθερία της βουλήσεως συνεχίζουν.
Ας τα δούμε λοιπόν αναλυτικά όλα αυτά στο παρακάτω άρθρο.

ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΚΟΛΠΟ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΙΚΩΝ  
Ως γνωστό, οι πάσης φύσεως αιρετικοί για να στηρίξουν τα λεγόμενα τους, χρησιμοποιούν επιλεκτικά την Αγία Γραφή. Έτσι και στο ζήτημα του νηπιοβαπτισμού χρησιμοποιούν τα χωρία (κομμάτια) της Γραφής που αναφέρονται στο βάπτισμα σε μεγάλη ηλικία και παραβλέπουν εκείνα που αναφέρονται στον νηπιοβαπτισμό...

Έτσι και για το εν λόγω θέμα μας, μας παραπέμπουν στο βιβλίο της Γραφής «Πράξεις των Αποστόλων», κεφάλαιο 2, στίχοι 37 – 38. Το κομμάτι αυτό αναφέρεται στην απορία των ακροατών του αποστόλου Πέτρου, κατά την ημέρα της Πεντηκοστής, τι πρέπει να κάνουν για να σωθούν. Και απαντάει ο Πέτρος: «Μετανοήστε και ο καθένας από σας, ας βαπτιστεί στο όνομα του Ιησού Χριστού για την συγχώρεση των αμαρτιών σας και θα λάβετε το χάρισμα του Αγίου Πνεύματος».Ορίστε λοιπόν λένε, σύμφωνα με την Γραφή, το βάπτισμα προϋποθέτει μετάνοια που μόνο ένας ενήλικας μπορεί εν γνώσει του να κάνει.

ΟΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ
Το παραπάνω κομμάτι της Γραφής πράγματι μιλάει για βάπτισμα σε μεγάλη ηλικία. Όμως οι αιρετικοί εκ του πονηρού παραβλέπουν πως δεν υπήρχε τότε ο Χριστιανισμός σαν θρησκεία, άρα όσοι προσέρχονταν σ’ αυτόν, προέρχονταν από τις δύο τότε υπάρχουσες θρησκείες τον Ιουδαϊσμό και την ειδωλολατρία. Κατά συνέπεια λογικό είναι, πως πριν γίνουν μέλη της εκκλησίας – η οποία κήρυττε κάτι το καινούργιο – έπρεπε να μάθουν για την διδασκαλία της και αν τους άρεσε να θελήσουν να γίνουν μέλη της, μέσω του βαπτίσματος. Την τακτική αυτή άλλωστε δεν απαρνήθηκε ποτέ η Εκκλησία μας. Γι’ αυτό και η Θεία Λειτουργία, αποτελείται από δύο μέρη. Τη Λειτουργία των Πιστών και τη Λειτουργία των Κατηχουμένων.
Εξάλλου αυτό εφαρμόζει και σήμερα με τους διάφορους μετανάστες που θέλουν να γίνουν Χριστιανοί. Πριν αυτοί βαπτιστούν, συμμετέχουν σε διάφορες σχολές, όπου μαθαίνουν διάφορα θέματα για την πίστη μας π.χ. αγιολογία, Εκκλησιαστική Ιστορία κ.λ.π. Άλλωστε σε κάποιες απ’ αυτές τις σχολές, πριν μερικά χρόνια έτυχε να διδάξουμε και εμείς.
Όμως πολύ σοφά η εκκλησία μας, όπως ο Χριστός δεν διέκρινε και δεν απέρριψε κανένα, έτσι και αυτή νοιάζεται για κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτου ηλικίας και ειδικά για τα παιδιά που τόσο αγάπησε ο Χριστός, γι’ αυτό και προσπαθεί να τα φέρει κοντά της από την νηπιακή σχεδόν ηλικία, μέσω των μυστηρίων του βαπτίσματος, χρίσματος, θείας ευχαριστίας και ευχελαίου.


ΕΙΝΑΙ Η ΓΡΑΦΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΗΠΙΟΒΑΠΤΙΣΜΟΥ;
Η Γραφή είναι γεμάτη από χωρία (κομμάτια), στα οποία διαφαίνεται ο νηπιοβαπτισμός. Έτσι σε αρκετά σημεία της, τονίζει την βάπτιση ολόκληρων οικογενειών από τους Αποστόλους και την εισδοχή τους στον Χριστιανισμό. Φυσικό είναι οι οικογένειες αυτές να είχαν και μικρά παιδιά. Πουθενά λοιπόν σ’ αυτά τα χωρία δεν φαίνεται να γίνεται διάκριση στα μέλη της οικογένειας, αλλά αντίθετα βαπτίζονται όλα τα μέλη της. Ας αναφέρουμε κάποια από αυτά:
1. «Βαπτίστηκε (η Λυδία) και όλη η οικογένειά της». Πράξεις των Αποστόλων, κεφάλαιο 16, στίχος 15.2. «Βαπτίστηκε αυτός (ο δεσμοφύλακας των Φιλίππων) και όλοι όσοι ήταν μαζί του». Πράξεις των Αποστόλων, κεφάλαιο 16, στίχος 33.3. «Βάπτισα (εννοείται ο Παύλος), την οικογένεια του Στεφανά». 1η επιστολή προς Κορινθίους, κεφάλαιο 1, στίχος 15.Ομοίως στο κεφάλαιο 10, από τις Πράξεις των Αποστόλων, περιγράφεται η βάπτιση του εκατόνταρχου Κορνηλίου και της οικογένειάς του από τον Πέτρο, καθώς επίσης και των στενών συγγενών και φίλων του που είχε καλέσει για ν’ ακούσουν το κήρυγμα του Πέτρου.
Άξιο μνείας επίσης είναι, πως το χωρίο που επικαλούνται οι αιρετικοί, και το οποίο ισχυρίζονται ότι είναι εναντίον του νηπιοβαπτισμού, δηλαδή το κεφάλαιο 2, στίχοι 37 – 38, από τις Πράξεις των Αποστόλων, που αναφέραμε πιο πάνω, γυρίζει μπούμερανγκ εναντίον τους. Γιατί δεν αναφέρεται μόνο στο βάπτισμα των μεγάλων αλλά και των μικρών. Και για του λόγου το αληθές αναφέρομαι και την συνέχεια του, την οποία εκ του πονηρού αποκόπτουν οι αιρετικοί. «Διότι για σας είναι η υπόσχεση και για τα παιδιά σας».


ΣΥΝΔΕΣΗ ΠΕΡΙΤΟΜΗΣ ΚΑΙ ΒΑΠΤΙΣΜΑΤΟΣ
Όπως είναι γνωστό από την Παλαιά Διαθήκη, Γένεσις, κεφάλαιο 17, στίχοι 10 – 12, η περιτομή ήταν το σημάδι της συμφωνίας (διαθήκης), μεταξύ του Θεού και του λαού του (Ισραήλ).
Ως γνωστό πάλι, το βάπτισμα εκτός από την άφεση των αμαρτιών που δίνει, είναι το καινούργιο σημάδι, της νέας συμφωνίας (διαθήκης), που έκανε ο Θεός με τον καινούργιο λαό του (Χριστιανούς).
Η μεν πρώτη είναι σαρκική, η δε δεύτερη πνευματική. Και δεν τα λέμε από το μυαλό μας αυτά. Τα λέει ο Απόστολος Παύλος, στην προς Κολασσαείς επιστολή του: «Περιτμηθήκατε με περιτομή αχειροποίητο, βγάζοντας από το σώμα σας τις αμαρτίες της σάρκας σας, με την περιτομή του Χριστού, αφού ταφήκατε μαζί του με το βάπτισμα». Επιστολή προς Κολασσαείς, κεφάλαιο 2, στίχοι 11 – 12.Και ρωτάμε τους απανταχού αιρετικούς. Αφού η περιτομή γινόταν την όγδοη μέρα από τη γέννηση του παιδιού, γιατί η καινούργια περιτομή (βάπτισμα), να μην γίνεται κατά την νηπιακή ηλικία;


ΔΙΝΕΙ Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ;
Ερχόμενοι τώρα ν’ απαντήσουμε στο άλλο επιχείρημα των αιρετικών, πως δεν δίνεται στο νήπιο η ελευθερία της επιλογής αν θέλει να γίνει Χριστιανός ή όχι, λόγω του νηπιοβαπτισμού του, αξίζει να πούμε, ότι το χωρίο που αναφέρουμε στην αρχή του άρθρου μας, δηλαδή το κεφάλαιο 2, στίχοι 37 – 38 από τις Πράξεις των Αποστόλων, επισημαίνει, πως το βάπτισμα δεν είναι μόνο για την συγχώρεση των αμαρτιών, αλλά και το να λάβει κάποιος το χάρισμα του Αγίου Πνεύματος.Αν λοιπόν το νήπιο δεν βαπτιστεί για να του φύγει το προπατορικό αμάρτημα, και λόγω αυτού του γεγονότος δεν μπορέσει να κατοικήσει μέσα του το Άγιο Πνεύμα, τότε ποιος άλλος εκτός του Σατανά, θα βρει την ευκαιρία να μπει μέσα στο αβάπτιστο νήπιο;
Και είναι ποτέ δυνατόν ο Σατανάς να δώσει στον άνθρωπο το δικαίωμα της επιλογής;Αντίθετα στην Ορθόδοξη ακολουθία του μυστηρίου του νηπιοβαπτισμού, με τις ευχές του εξορκισμού («αποτάξον το Σατανά» κ.λ.π.) που λέγονται, από τον ιερέα και τον ανάδοχο (νονό) του νηπίου, εκδιώκεται ο Σατανάς. Έπειτα με το μυστήριο του χρίσματος που ακολουθεί αμέσως μετά το βάπτισμα, έρχεται πλέον και κατοικεί στο νήπιο το Άγιο Πνεύμα. Έτσι το νήπιο μεγαλώνοντας σιγά – σιγά υπό την καθοδήγηση των γονιών του και της Εκκλησίας, προσπαθεί να βαδίσει όσο του είναι δυνατόν το δρόμο του Θεού. Όταν πλέον μεγαλώσει, εξαρτάται απ’ αυτόν, αν θα συνεχίσει να βαδίζει το δρόμο του Θεού ή όχι.

Ο ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΤΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΥ «ΓΡΟΘΙΑ» ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΙΚΩΝ
Αφήσαμε για το τέλος ένα απόσπασμα της Γραφής, που όχι μόνο αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας, πόσο σωστός είναι ο νηπιοβαπτισμός, αλλά αποδεικνύει και την πνευματική τύφλωση των αιρετικών. Γιατί αποτελεί τον επίλογο του Ευαγγελίου του Ματθαίου, και είναι απορίας άξιο, πως δεν τον έχουν δει οι πάσης φύσεως αιρετικοί οι οποίοι όλη την ώρα, όπως ισχυρίζονται ασχολούνται με τη Γραφή.
Τον έχουν δει βέβαια, και τον έχουν παραδεί, αλλά όπως έχουμε πει και πιο πάνω, ότι δεν τους συμφέρει κάνουν πως δεν το ξέρουν.
Χωρίς άλλα σχόλια λοιπόν αναφέρουμε το απόσπασμα αυτό, το οποίο επιβεβαιώνει πανηγυρικά πως, το να προηγείται η βάπτιση και μετά η διδασκαλία είναι παραγγελία του ίδιου του Χριστού.«Οι έντεκα μαθητές πήγαν στην Γαλιλαία, στο όρος που τους είχε ορίσει ο Ιησούς. Και όταν τον είδαν, τον προσκύνησαν, μερικοί όμως ήταν διστακτικοί. Και ο Ιησούς τους πλησίασε και τους είπε, Μου δόθηκε πλήρης εξουσία στον ουρανό και στη γη. Πηγαίνετε λοιπόν και κάνετε όλα τα έθνη μαθητές μου ΒΑΠΤΙΖΟΝΤΕΣ αυτούς στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ αυτούς να τηρούν όλα όσα σας διέταξα. Και να εγώ είμαι μαζί σας όλες τις μέρες μέχρι της συντέλειας του κόσμου». Κατά Ματθαίο Ευαγγέλιο, κεφάλαιο 28,στίχοι 16 – 20.



ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Προσοχή! Χωρίς όνομα ή κάποιο ψευδώνυμο δεν γίνεται δημοσίευση σχολίου. Επίσης δεν πρέπει να είναι υβριστικό και άσχετο με το θέμα του άρθρου.

68 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χρήστο, ωραίο το θέμα που επέλεξες να ασχοληθείς και φυσικά δυνατή και η θεολογική τεκμηρίωση. Καλή συνέχεια! Γιάννης

Ανώνυμος είπε...

Η σύνδεση της βάπτισης με την περιτομή είναι σωστή ως ένα σημείο, αλλά υπάρχει μια πολύ μεγάλη διαφορά μεταξύ του κατά σάρκα Ισραήλ και του πνευματικού Ισραήλ, δηλ. της χριστιανικής εκκλησίας: Ο πνευματικός Ισραήλ δεν έχει κρατική και εθνική υπόσταση. Σε αντίθεση με τον κατά σάρκα Ισραήλ, όπου παν μέλος του έθνους ήταν αυτομάτως μέλος του λαού του Θεού ανεξάρτητα από το αν το επέλεγε ο ίδιος ή όχι, στον πνευματικό Ισραήλ η ένταξη γίνεται εθελουσίως και πνευματικώς, ως απόφαση πίστης, όπως φαίνεται σε όλες τις περιπτώσεις βάπτισης στις Πράξεις των Αποστόλων. Ως εκ τούτου, η εξαναγκαστική ή ασυνείδητη βάπτιση είναι βιβλικώς απαράδεκτη και δεν αποτελεί παρά άλλοθι για τη συνεργασία εκκλησίας και ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, προκειμένου να μπουν κάτω από την ομπρέλα της κρατικής θρησκείας όλοι οι πολίτες, καθώς και ολόκληρα έθνη (βλ. Ρωσική Αυτοκρατορία) που ήταν συμμαχικά με την αυτοκρατορία. Βιβλικώς απαράδεκτη είναι και η επιχειρηματολογία ότι μόνο οι βαπτισθέντες θα εισέλθουν στην ουράνια βασιλεία, ώστε να δικαιολογήσουμε την εξαναγκαστική βάπτιση για να "γλυτώσουμε" τον κόσμο (τα βρέφη, τους αλλοδαπούς κ.λπ.) από την Κόλαση. Αυτός ο επιδερμικός και τυπικός εκχριστιανισμός των λαών, είτε της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας είτε άλλων κρατών, δεν έλυσε κανένα ουσιαστικό πρόβλημα της κοινωνίας και δεν οδήγησε σε γνήσια πνευματική αναγέννηση. Απεναντίας, οι θρησκευτικές ομάδες που ακολουθούν την εθελούσια βάπτιση έχουν πολύ ισχυρότερη πνευματική δυναμική και είναι χώροι γνήσιας θρησκευτικότητας.

Ανώνυμος είπε...

Εγραψα
ΩςΑνωνυμος_
"ΕΞΟΔ.17,2 ΚΑΙ ΕΛΟΙΔΟΡΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΩΥΣΕΩΣ ΛΕΓΟΝΤΕΣ ΔΟΣ ΕΙΣ ΗΜΑΣ ΥΔΩΡ ΔΙΑ ΝΑ ΠΙΩΜΕΝ ΚΑΙ ΕΙΠΕ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟΥΣ Ο ΜΩΥΣΗΣ ΔΙΑ ΤΙ ΛΟΙΔΟΡΕΙΤΕ ΚΑΤ ΕΜΟΥ ΔΙΑ ΤΙ ΠΕΙΡΑΖΕΤΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟΝ.Ομοιως στην Κ.Δ Α΄Κορινθ 10,9 μηδε εκπειράζωμεν τον Χριστόν, καθώς τινες αυτων επείρασαν, και υπο των οφεων απώλλυντο.Εδω βλεπουμε καθαρα οτι ο Γιαχβε της Π.Δ ηταν ο Χριστος.
Ανοιγοντας στο ιδιο χωριο του Αποστ.Παυλου στην Α.Γραφη της Σκοπιας διαβαζουμε << Ουτε να υποβαλλουμε σε δοκιμη τον Ιεχωβα,οπως (τον) υπεβαλαν σε δοκιμη μερικοι απ' αυτους,απλως και μονο για να αφανιστουν απο τα φιδια (Α΄ Κορ.10.9)>>.Γιατι σβησατε την λεξη Χριστος και βαλατε τη λεξη Ιεχωβα?.

Απαντηση που ελαβα από ανωνυμο ν2 ΜΤΙ.
[Το ερώτημα το θέτετε, κ. Ανώνυμε, είναι λογικό. Υπάρχουν λιγοστά εδάφια που φαίνεται να δείχνουν ότι ο Γιαχβέ της Παλαιάς Διαθήκης είναι ο Χριστός της Καινής.]


ο κ Γιωργος απαντησε

Η ΜΝΚ ΣΩΣΤΟΤΑΤΑ το μεταφράζει το εδάφιο Α Κορινθίους 10,9 με βάση το
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Westcott & Hort
Αυτόν που ονομάζει το κείμενο "κύριον" είναι ο ίδιος με τον "ολοθρευτή" (εξολοθρευτή), που λέει παρακάτω, δηλαδή τον Ιεχωβά/Γιαχβέ. Τον Ιεχωβά/Γιαχβέ πείραξαν, ο Ιεχωβά/Γιαχβέ έστειλε τα φίδια και χάθηκαν,
ο Ιεχωβά όταν γόγγυξαν τους κατέστρεψε.


Ο ανωνυμος ΑΠΑΝΤΑ .

Τοσα χρονια που χρησιμοποιουσατε την Κ.Δ του Βαμβα πριν φτιαξετε την δικη σας εσφαλμενα κυρρησατε Χριστον ως ΙΕΧΩΒΑ? Όταν γυρνουσατε από πορτα σε πορτα με την Κ.Δ του Βαμβα που γραφει Χριστον αντι Ιεχωβα ΠΟΤΕ ΛΕΓΑΤΕ ΨΕΜΜΑΤΑ ΤΟΤΕ Η ΤΩΡΑ.

Κ.Δ βαμβα,9 ΜΗΔΕ ΑΣ ΠΕΙΡΑΖΩΜΕΝ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΙΝΕΣ ΑΥΤΩΝ ΕΠΕΙΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΣΘΗΣΑΝ ΥΠΟ ΤΩΝ ΟΦΕΩΝ .

Αρχαιο Κειμενο 9 μηδε εκπειράζωμεν τον Χριστόν, καθώς τινες αυτων επείρασαν, και υπο των οφεων απώλλυντο

Μην μου αραδιαζεις λοιπον εμενα μπουρδες διοτι εσεις χρησημοποιουσατε τον Βαμβα που λεει Χριστον τοτε ενώ τωρα το αλλαξατε κατά το κειμενο Westcott Hort που λεει Κυριον για να μην φαινεται ότι ο Γιαχβε της Παλαιας είναι ο Ιησους της Κ.Δ
Οσο γιαυτα που γραφεις παρακατω κ Γιωργο
-Αυτόν που ονομάζει το κείμενο "κύριον" είναι ο ίδιος με τον "ολοθρευτή" (εξολοθρευτή), που λέει παρακάτω, δηλαδή τον Ιεχωβά/Γιαχβέ.
Τον Ιεχωβά/Γιαχβέ πείραξαν, ο Ιεχωβά/Γιαχβέ έστειλε τα φίδια και χάθηκαν,
ο Ιεχωβά όταν γόγγυξαν τους κατέστρεψε.-δικαιολογεις μονος σου πληρως την αποψη ότι ο Χριστος στην προς Κορινθιους είναι ο Γιαχβε της Παλαιας στην περιπτωση της Κ.Δ του Βαμβα που χρηιμοποιουσατε.
Υ.Γ. Μην απαντατε με κατεβατα της Σκοπιας απλως για να απαντατε διοτι τα σχολια καταγραφονται και ΜΕΝΟΥΝ εις τον αιωνα.
Αποφασιστε ποτε κηρυσσατε λανθασμενα ,πριν με τον Βαμβα που λεγατε τον Χριστο Γιαχβε η τωρα που λετε μονον τον Πατερα Γιαχβε.
Μην νομιζετε ότι θα σας απαντησω ότι κι αν πειτε διοτι ετσι μειωνω τον εαυτο μου και τον κανω βλακωτερο των βλακων. ΔΕΝ ΧΑΝΩ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΜΟΥ ΜΕ ΑΣΤΕΙΟΥΣ ΣΥΝΟΜΗΛΙΤΕΣ
Θα εισασταν σωστοι αν δεν χρηιμοποιουσατε καθολου την Κ.Δ του Βαμβα.
Χαιρετισματα στη Σκοπια που αλλαζει τους Ιεχωβα με την ΩΡΑ και σε οσους την Πιστευουν Σκεφτειτε λιγο τον Αινσταιν που ειπε ότι δυο πραγματα δεν εχουν ορια,το συμπαν και η βλακεια.Επιτρεψτε μου να προσθεσω κι ένα ακομα,Η ΑΜΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΣΚΟΠΙΑΣ.
Καληνυχτα και Ονειρα Προφητικα κ Γιωργο με πολύ νέο ΦΩΣ

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα να ρωτήσω εάν γνωρίζετε, πριν την πενθεκτη σύνοδο που ο νηπιοβαπτισμός δεν είχε ακόμη επισημοποιηθεί,μια χριστιανική οικογένεια είχε την διακρητική ευχέρεια να βαπτίζει ή όχι τα παιδιά της νήπια; Θέλω να πω δηλαδή, κάποιες οικογένειες χριστιανών άφηναν τα παιδιά τους να βαπτιστούν μεγάλα και κάποιες άλλες τα βάπτιζαν νήπια, επικρατούσαν και οι δύο απόψεις;

Χρήστος - αντιαιρετικός είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε γράφετε:
“Θα ήθελα να ρωτήσω εάν γνωρίζετε, πριν την πενθεκτη σύνοδο που ο νηπιοβαπτισμός δεν είχε ακόμη επισημοποιηθεί»

Θα σας χρωστούσα μεγάλη χάρη αν μου πείτε ποιος κανόνας της πενθέκτης συνόδου επισημοποιεί τον νηπιοβαπτισμό. Σας ευχαριστώ.

Χρήστος - αντιαιρετικός

Υ.Γ. Θερμή παράκληση. Βάλτε ένα ψευδώνυμο για να επικοινωνούμε καλύτερα. Ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

Με λένε Δάμο
'Ο νηπιοβαπτισμος κατωχηρώθηκε με τον πδ κανονα της Πενθεκτης το 690 μ Χ''
Πηδαλιο σελ. 294

Χρήστος - αντιαιρετικός είπε...

Αγαπητέ Δάμο καλησπέρα σας.

Γράψατε:
“ Με λένε Δάμο
'Ο νηπιοβαπτισμος κατωχηρώθηκε με τον πδ κανονα της Πενθεκτης το 690 μ Χ''
Πηδαλιο σελ. 294»



Πιθανόν τα έχετε μπερδέψει λίγο. Πιθανόν πάλι δεν πρέπει να διαθέτετε το «Πηδάλιο», γιατί αν το διαθέτατε δε θα γράφατε πως ο νηπιοβαπτισμός κατοχυρώθηκε με τον πδ κανόνα της Πενθέκτης. Εγώ επειδή διαθέτω το «Πηδάλιο» δεν είδα να γράφει κάτι τέτοιο. Άλλωστε και η ερμηνεία που δίνει αμέσως πιο κάτω ο Άγιος Νικόδημος ο συγγραφέας του «Πηδαλίου» κάθε άλλο παρά συμφωνεί με αυτό που ισχυρίζεστε εσείς πως ο πδ κανόνας της Πενθέκτης κατοχυρώνει τον νηπιοβαπτισμό. Επειδή θέσατε εσείς πρώτος το θέμα ορίστε λοιπόν. Δημοσιεύστε τον πδ κανόνα της Πενθέκτης και την ερμηνεία του για να δουν οι αναγνώστες, αν πράγματι ο πδ κανόνας της Πενθέκτης κατοχυρώνει τον νηπιοβαπτισμό. Σας ευχαριστώ.

Χρήστος - αντιαιρετικός

Ανώνυμος είπε...

Δάμος
Αγαπητέ φίλε πράγματι δεν έχω διαβάσει το πηδάλιο, το βρήκα από αλλού και το έγραψα. Μήπως γνωρίζεις πως και πότε καθιερώθηκε επίσημα από την ορθόδοξη εκκλησία;

Ανώνυμος είπε...

Ωραίο θέμα !

Και ωραία μέρα !

Μόλις μια μέρα, μετά την επέτειο της Επαναστάσεως !!!

Χρήστος - αντιαιρετικός είπε...

Αγαπητέ Δάμο, εξακολουθείς να μου τα λες μπερδεμένα και αυτό νομίζω πως δεν είναι σωστό σε ένα διάλογο. Στήριξες δηλαδή ολόκληρη την επιχειρηματολογία σου σε κάτι που δεν είχες διασταυρώσει; Θεωρείς πως είναι σωστό αυτό; Γι' αυτό θέλω να κάνουμε σιγά σιγά κάποια βήματα για να μπορέσουμε να συννενοηθούμε ώστε να γίνει ωφέλιμος ο διάλογος.



Γράφεις:

"Δάμος
Αγαπητέ φίλε πράγματι δεν έχω διαβάσει το πηδάλιο, το βρήκα από αλλού και το έγραψα."



Η ερώτησή μου λοιπόν είναι η εξής. Που ακριβώς το βρήκες αυτό που έγραψες για το Πηδάλιο; Σε κάποια ιστοσελίδα, σε κάποιο βιβλίο, ακριβώς που; Σ' ευχαριστώ.

Χρήστος - αντιαιρετικός

Χρήστος - αντιαιρετικός είπε...

Παράκληση προς τους ανώνυμους. Βάλτε ένα ψευδώνυμο. Θα αναγκαστώ να διαγράψω τα σχόλιά σας.
Ευχαριστώ.

Χρήστος - αντιαιρετικός

Ανώνυμος είπε...

_______________________


Αγαπητέ Δάμο,

χαίρομαι, που ένας καινούργιος συνομιλητής, μπήκε στην συζήτηση, του ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΟΥ.

Στον ''ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΟ''
μπορείς να ρωτάς, και να λες, τα ΠΑΝΤΑ, αρκεί να μην βρίζεις, με αισχρόλογα.

Αυτός, ο κανόνας, του ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΟΥ,
είναι ο λόγος, που εξακολουθώ, και εγώ,
να παραμένω,
και να γράφω, να εκφράζω,
τις αιρετικές μου, θέσεις,
παρά το γεγονός, ότι είμαι, περισσότερο, πιστός, Στον Κύριο Ιησού Χριστό,
από πολλούς, κατ' όνομα, Χριστιανούς...

Δάμο,
να λες, τα ΠΑΝΤΑ, όπως ακριβώς, αισθάνεσαι!

Μπορεί, να διαφωνήσουμε, και σε κάποιο θέμα,
αλλά, μόνο, μέσα από τον διάλογο, θα βγει, κάποιο, συμπέρασμα...!

Οι αναγνώστες μας, θα μας κρίνουν,
και θα βγάλουν, τα συμπεράσματα τους!

Καλώς όρισες, στον ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΟ, αγαπητέ, συνομιλητή, Δάμο.

Υ.Γ: Αν θέλεις, ο κύριος Χρήστος,
θα σου δώσει το e-mail μου, και μπορείς, να μου γράψεις.

___________________

Ανώνυμος είπε...

Δάμος-
Η ερώτηση μου είναι η εξής: Από την αρχή του χριστιανισμού βαπτίζονταν μεγάλοι και νήπια;. Δηλαδή, όταν βαπτιζόταν ένας εθνικός αμέσως μετά βαπτιζόταν και το νήπιο παιδί του; ήταν δηλαδή κανόνας στην πρώτη εκκλησία μαζί με τους εθνικούς να βαπτίζονται και τα νήπια παιδία τους ή υπερίσχυσε αυτό σιγά σιγά αργότερα; Σε ένα ορθόδοξο site "http://ierosnaosagandreou.blogspot.com/2009/09/blog-post_5501.html" αναφέρει ότι ο νηπιοβαπτισμός καθιερώθηκε τον 3ο αιώνα ισχύει; ή πάγια τακτική και κανόνας ήταν το βάπτισμα μεγάλων και των νηπίων τους ταυτόχρονα. Όσο αναφορά για την πενθέκτη που ανέφερα συγνώμη δεν ήμουν προσεκτικός και χρησιμοποίησα άκριτα μια πληροφορία που βρήκα. Εμπιστεύομαι τον κύριο Χρήστο που λέει ότι δεν υπάρχει κάποια αναφορά στην σύνοδο αυτή.

Ανώνυμος είπε...

_________________________


Όταν ο Θεός δημιούργησε το γάιδαρο του είπε: "Θα δουλεύεις από το πρωί ως το βράδυ και θα κουβαλάς βαριά πράγματα στην πλάτη σου. Θα τρως χόρτο και θα έχεις λίγη νοημοσύνη, θα ζεις 50 ΧΡΟΝΙΑ".

Τότε ο γάιδαρος απάντησε: "50 χρόνια ζωή είναι πολύ σκληρό.
Δώσε μου μόνα 30 χρόνια".
Έτσι και έγινε.

Μετά ο Θεός δημιούργησε τον σκύλο και του είπε: "Σαν σκύλος θα φυλάς την ιδιοκτησία του ανθρώπου και θα είσαι ο πιο αφοσιωμένος φίλος του. Θα τρως ότι περισσεύει από τον άνθρωπο και θα ζεις 25 ΧΡΟΝΙΑ".

Τότε ο σκύλος απάντησε: "Θεέ μου 25 χρόνια τέτοια ζωή δεν αντέχεται. Δώσε μου μόνο 10χρόνια"
Έτσι και έγινε.

Μετά ο Θεός δημιούργησε τον πίθηκο και του είπε: "Θα πηδάς από δέντρο σε δέντρο. Θα κάνεις το γελωτοποιό και θα ζεις για 20 ΧΡΟΝΙΑ".

Τότε ο πίθηκος απάντησε: "Θεέ μου, 20 χρόνια σαν γελωτοποιός του κόσμου πάει πολύ. Δώσε μου μόνο 10 χρόνια".
Έτσι και έγινε.

Τελικά ο Θεός δημιούργησε τον άνδρα και του είπε: "Είσαι άνδρας το μόνο λογικό ον που θα κατοικεί στη γη. Θα χρησιμοποιείς την νοημοσύνη σου για να επιβάλλεσαι στα άλλα δημιουργήματα.

Θα εξουσιάζεις τη γη και θα ζεις για 20 ΧΡΟΝΙΑ"
Τότε ο άνδρας απάντησε: "Θεέ μου, να είμαι άνδρας μόνο για 20 χρόνια δεν αρκεί. Δώσε μου σε παρακαλώ τα 20 χρόνια που άφησε ο γάιδαρος, τα 15 χρόνια που άφησε ο σκύλος και τα 10 χρόνια που άφησε ο πίθηκος".

Έτσι και έγινε.

Από τότε ο άνδρας ζει 20 χρόνια σαν άνδρας, μετά παντρεύεται και δουλεύει 20 χρόνια σαν γάιδαρος και από το πρωί ως το βράδυ κουβαλά τα βάρη.

Μετά αποκτά παιδιά και ζει 15 χρόνια σαν σκύλος φρουρώντας το σπίτι και την περιουσία του, τρώγοντας ότι περισσεύει από την οικογένεια και αφού γεράσει πια ζει σαν πίθηκος, συμπεριφέρεσαι σαν χαζός και κάνει τον γελωτοποιό στα εγγόνια του.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΑ !!!!!


____________________________

ΠΙΤΕΡ ΠΡΟΣ ΔΑΜΟ είπε...

Κύριε Δάμο γειά χαρά.

Εσείς τώρα τί ακριβώς είστε και τί ψάχνετε ακριβώς για να καταλάβω;

Και γιατί έχετε αμφιβολίες για την Εκκλησία του Θεού;

Μήπως είστε αιρετικός;

Πίτερ

Ανώνυμος είπε...

Προς Πίτερ
Δάμος, πράγματι αγαπητέ φίλε μου δεν είμαι ορθόδοξος και με ενδιαφέρει πάρα πολύ να μάθω τις θέσεις και τις απόψεις της ορθόδοξης εκκλησίας. Είναι μεγάλο λάθος να λέω ότι δεν συμφωνώ με το ορθόδοξο δόγμα, αν πρώτα δεν το ερευνήσω με ειλικρίνια. Δεν είναι σωστό να θεωρώ λάθος την ορθόδοξη εκκλησία, αν δεν καταλάβω τι πρεσβεύει. Αν μετά από αυτή την προσπάθεια πάλι δεν συμφωνώ, τότε θα έχω πλέον ήσυχη την συνείδηση μου, τουλάχιστον ότι έψαξα. Ελπίζω να με βοηθήσετε στην προσπάθεια μου να κατανοήσω το ορθόδοξο δόγμα. Ελπίζω οι ερωτήσεις που θα κάνω να μην δημιουργήσουν πρόβλημα, να ξέρετε ότι σέβομαι απόλυτα το πιστεύω σας. Με εκτίμηση Δάμος

ΠΙΤΕΡ ΠΡΟΣ ΔΑΜΟ είπε...

Κύριε Δάμο γεια χαρά.

Απόλυτα σεβαστή η επιθυμία σας.

Η Ορθοδοξία δεν φοβάται την έρευνα.
Η Ορθοδοξία σε προκαλεί να την ερευνήσεις, ενώ αντίθετα σε κάποιες θρησκευτικές ομάδες οι έρευνες εις τα ενδότερα των, είναι ανεπιθύμητες.

Την Ορθοδοξία μην την αποκαλέσεις ποτέ θρησκεία, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είναι θρησκεία αλλά η Εκκλησία του Θεού όπως αυτή μας Παραδόθηκε από τον ίδιο τον Κύριο και έπειτα από τους Αποστόλους Του.

Δεν τη σκέφτηκε κάποιος;
Δεν είναι ιδέα κάποιου ο οποίος οργάνωσε το τελετουργικό της.
Δεν έχει ημερομηνία έναρξης.

Αν μπορώ να σας λύσω εγώ προσωπικά κάποιες από απορίες σας θα το κάνω με χαρά.

Βέβαια, δεν θα συμφωνήσω απόλυτα σε αυτό που είπατε, ότι δηλαδή μπήκατε μέσα στο μπλογκ να μάθετε για την Ορθοδοξία.

Εμείς εδώ σίγουρα θα σας λύσουμε κάποιες από τις απορίες σας, τον τελευταίο λόγο όμως τον έχει πάντα ο Θεός και φυσικά παίζει μεγάλο ρόλο και η δική σας πρόθεση / προδιάθεση.

Χρειάζεται να αφιερώσετε από τον πολύτιμο χρόνο σας.
Χρειάζεται οπωσδήποτε προσωπικό ενδιαφέρον.

Σας μιλάω από εμπειρία.
Εγώ πριν υπήρξα μεγάλος αμφισβητίας της Εκκλησίας του Θεού.

Ο Θεός είναι Εκείνος που μιλάει στις καρδιές των ανθρώπων, Εκείνος μας δίνει τις πιο πειστικές απαντήσεις.

Η Εκκλησία του Θεού να ξέρετε δεν ερμηνεύεται μονάχα με τη λογική αλλά και με πίστη.

«Μέγα το μυστήριο της ευσέβειας» λέει ο Απόστολος.

Μιλάει για μυστήριο.

Σας το προλογίζω αυτό για ένα και μοναδικό λόγο.

Για να σας προλάβω αν τυχόν νομίζετε ότι η Εκκλησία του Θεού είναι μαθηματικές πράξεις:
1 και 1 ίσον 2.

Αν ήταν έτσι τότε δεν θα μιλούσαμε για πίστη.

Κι αν σας μπέρδεψα με όλα αυτά σας φέρνω ένα απλό παράδειγμα να καταλάβετε τι ακριβώς εννοώ.

Πόσο λογικό σας φαίνεται ότι ο Χριστός κατάπαυσε τα νερά της τρικυμίας;

Μάλλον «τρελό» ακούγεται έτσι δεν είναι;

Καλώς ορίσατε λοιπόν στο διάλογο.

Από ποια θρησκεία προέρχεστε αν επιτρέπεται;

Πίτερ

Χρήστος – αντιαιρετικός είπε...

Αγαπητέ Δάμο έγραψες:

«Δάμος-
Η ερώτηση μου είναι η εξής: Από την αρχή του χριστιανισμού βαπτίζονταν μεγάλοι και νήπια;. Δηλαδή, όταν βαπτιζόταν ένας εθνικός αμέσως μετά βαπτιζόταν και το νήπιο παιδί του; ήταν δηλαδή κανόνας στην πρώτη εκκλησία μαζί με τους εθνικούς να βαπτίζονται και τα νήπια παιδία τους ή υπερίσχυσε αυτό σιγά σιγά αργότερα; Σε ένα ορθόδοξο site "http://ierosnaosagandreou.blogspot.com/2009/09/blog-post_5501.html" αναφέρει ότι ο νηπιοβαπτισμός καθιερώθηκε τον 3ο αιώνα ισχύει; ή πάγια τακτική και κανόνας ήταν το βάπτισμα μεγάλων και των νηπίων τους ταυτόχρονα. Όσο αναφορά για την πενθέκτη που ανέφερα συγνώμη δεν ήμουν προσεκτικός και χρησιμοποίησα άκριτα μια πληροφορία που βρήκα. Εμπιστεύομαι τον κύριο Χρήστο που λέει ότι δεν υπάρχει κάποια αναφορά στην σύνοδο αυτή.»


Με συγχωρείς αγαπητέ Δάμο έχω όλη την καλή διάθεση να συμμετάσχω στον διάλογο μαζί σου, αλλά δεν μπορώ να το κάνω κάτω από αυτές τις συνθήκες. Την μια φορά παραπέμπεις ελαφρά τη καρδία σε ένα κανόνα ανύπαρκτο που στο μεταξύ έχεις στηρίξει όλη την επιχειρηματολογία σου, την άλλη παραπέμπεις σε κάτι που γράφει ένα Ορθόδοξο σάιτ και την παραάλη γράφεις πως είναι σωστό επειδή το λέει ο κ. Χρήστος!

Τέτοιου είδους διάλογο και μάλιστα για σοβαρά ζητήματα όπως είναι τα της Θρησκείας δεν μπορώ να κάνω. Έχω μάθει είτε γράφοντας τα άρθρα μου είτε συμμετέχοντας στο διάλογο που γίνεται σ’ αυτά – τα σχόλια των συμμετεχόντων ήδη ξεπέρασαν τις 8500 - να αποδεικνύω πάντα ΜΕ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ αυτά που υποστηρίζω. Ούτε μια φορά στα σχόλια που έκανα δεν παρέπεμψα σε σάιτ. Το οποιοδήποτε σάιτ εμένα δεν μου λέει τίποτα. Είναι προσωπική ευθύνη του κάθε ιδιοκτήτη του σάιτ, το τι γράφει μέσα. Εγώ δέχομαι να συζητήσω μόνο σε επίπεδο ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ καλή ώρα όπως έκανες με το Πηδάλιο. Με παραπομπές σε σάιτ εγώ δεν συζητάω.
Από ότι έχω καταλάβει, προσπαθείς μέσα από τις μέχρι τώρα ερωτήσεις σου, να μας κάνεις να παραδεχτούμε πως υπάρχει διάσταση μεταξύ βαπτίσματος μεγάλων και νηπιοβαπτισμού και πως ο νηπιοβαπτισμός έχει στην Ορθοδοξία ημερομηνία έναρξης – συνεπώς δεν είναι ισότιμος – άρα δεν είμαστε σωστή εκκλησία και πάμε κόντρα στη Γραφή, στο Χριστό και στους Αποστόλους κ.λ.π. κ.λ.π. Αυτό δεν θες να πεις; Πέστο λοιπόν εξ’ αρχής και μην προσπαθείς να καλυφτείς μέσα από «πονηρές» ερωτήσεις, οι οποίες σε εκθέτουν κιόλας.

Τελειώνοντας θα ήθελα να σε ρωτήσω αυτό που σε είχα ρωτήσει και στο προηγούμενο σχόλιό μου. Που ακριβώς βρήκες γραμμένη την πληροφορία για τον κανόνα της Πενθέκτης. Είμαι περίεργος να δω που, ποιος και πως το γράφει. Ευχαριστώ.

Χρήστος – αντιαιρετικός

Ανώνυμος είπε...

Δάμος: Ο κανόνας είναι ο ΠΔ
"Τοῖς κανονικοῖς τῶν Πατέρων θεσμοῖς κατακολουθοῦντες, ὁρίζομεν καὶ περὶ τῶν νηπίων· ὁσάκις μὴ εὑρίσκωνται βέβαιοι μάρτυρες, οἱ ταῦτα ἀναμφιβόλως βαπτισθέντα εἶναι λέγοντες, καὶ οὐδὲ αὐτὰ διὰ τὴν κεῖραν περὶ τῆς παραδοθείσης αὐτοῖς μυσταγωγίας ἀποκρίνασθαι ἐπιτηδείως ἔχωσι, χωρίς τινος προσκόμματος ὀφείλειν ταῦτα βαπτίζεσθαι· μή ποτε ὁ τοιοῦτος δισταγμὸς ἀποστερήσῃ αὐτὰ τῆς τοιαύτης τοῦ ἁγιασμοῦ καθάρσεως."

Ανώνυμος είπε...

Δάμος: Κύριε Χρήστο κατάλαβα ότι δεν θέλετε να συνεχίσω να ρωτώ, θα βρω κάποιον ιερέα στην περιοχή μου ή κάποιον ορθόδοξο που έχει γνώσεις, να συνεχίσω την έρευνα μου. Ευχαριστώ για τον χρόνο που μου αφιερώσατε ο Θεός να σας ευλογεί.

Ανώνυμος είπε...

__________________



Αγαπητέ Δάμο,

Κανείς, δεν σου είπε, να μη ρωτάς, και να μη, διατυπώνεις, την άποψη σου.

Αλλά, δεν θα πυροβολείς, και θα φεύγεις, έτσι απλά....

Θα λες και εσύ, ποιο, κατά την γνώμη σου, είναι το σωστό, και σε ποια, ντοκουμέντα, το στηρίζεις, αυτό που λες.

Δεν σε πιέζω, να πεις, που ανήκεις,
αλλά είναι, υποχρέωση σου, να λες και εσύ, αυτό που πιστεύεις, για το κάθε θέμα, που βάζεις στον διάλογο.

Ο διάλογος, βασίζεται σε κάποιους κανόνες,
διαφορετικά, δεν θα λέγονταν διάλογος, αλλά θα λέγονταν, χάβρα.

Είμαι όλος αυτιά, για να ακούσω, την θέση, της θρησκείας σου, στο εν λόγω θέμα.


_________________________

Ανώνυμος είπε...

Δάμος: Στην εκκλησία που πηγαίνω δεν υπάρχει νηπιοβαπτισμός, το κακό είναι ότι έχω ακούσει μόνο την δική τους άποψη, γι αυτό και ρωτώ για να έχω σφαιρική άποψη για το θέμα.Οι ερωτήσεις μου τον μόνο σκοπό που έχουν είναι να με βοηθήσουν να καταλάβω το ορθόδοξο δόγμα. Θα μου πεις διάβασε, τόσα άρθρα υπάρχουν γι αυτό.Αυτό δεν βοηθάει απόλυτα, γιατί άλλο είναι να διάβαζεις ένα άρθρο και άλλο να ρωτάς, στις απορίες που σου δημιουργούνται. Έχω διαβάσει για τον νηπιοβαπτισμό, και από εκεί μου προέκυψαν οι απορίες μου. Φυσικά μπορείτε να μου πέιτε και θα το κατανοήσω, ότι το blog δεν είναι για να σου λύνει απορίες. Θα το δεχτώ, απλά δεν το ήξερα από την αρχή αυτό. ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΡΟΘΕΣΗ ΝΑ ΠΕΡΑΣΩ ΚΑΜΙΑ ΘΕΣΗ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΜΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

Δάμος: Η άποψη της εκκλησίας που πηγαίνω είναι κατά του νηπιοβαπτισμού. Το κακό είναι ότι γνωρίζω τα επιχειρήματα μόνο αυτής της πλευράς και όχι και της ορθόδοξης εκκλησίας. Οι ερωτήσεις μου έχουν ως σκοπό να καταλάβω και την άλλη πλευρά. Έχω διαβάσει πως η ορθόδοξη εκκλησία τεκμηριώνει την θέση της, αλλά δυστηχώς προκύπτουν ερωτήματα που προσπαθώ να απαντήσω. ΔΕΝ ΕΧΩ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΠΕΡΑΣΩ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ, ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΩ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ. Θα ήταν ανούσιο να επαναλάβω τις θέσεις όσων αρνούνται τον νηπιοβαπτισμό, ποιό χρήσιμο είναι να ανοίξω τα αυτιά μου να κατανοήσω το διαφορετικό.

Ανώνυμος είπε...

Κ. Δάμο, σας ευχαριστώ από βάθους καρδίας για τα σχόλιά σας. Με έκαναν να νοιώσω υπερήφανος για μια ακόμη φορά που είμαι Ορθόδοξος Χριστιανός και ανήκω στην αληθινή Εκκλησία του Χριστού που την αποτελεί νέφος μαρτύρων και αγίων που δεν δίστασαν να ομολογήσουν την πίστη τους και να χάσουν την ζωή τους, ακολουθώντας τα λόγια του ιδρυτή της « όποιος με ομολογήσει μπροστά στους ανθρώπους θα τον ομολογήσω και εγώ μπροστά στον Πατέρα μου».
Τι είδους Χριστιανός είστε εσείς που φοβάστε να πείτε σε ποια εκκλησία ανήκετε, μόνο εσείς το ξέρετε. Όποιος πιστεύει πως έχει την αλήθεια δεν φοβάται τίποτα. Μόνο οι κλέφτες, οι κακούργοι και τα διάφορα κακοποιά στοιχεία φοβούνται και κρύβονται στο σκοτάδι.

Δημήτρης

Ανώνυμος είπε...

Δάμος:Αγαπητέ φίλε Δημήτρη μάλλον δεν μπόρεσα να σου δώσω να καταλάβεις ποιό είναι το νόημα της συζήτησης που θέλω να ανοίξω και για ποιό λόγο δεν λέω ποιά είναι η εκκλησία μου. Εάν το ότι δεν λέω την εκκλησία μου είναι λόγος να μην μπορώ να κάνω συζήτηση για να κατανοήσω κάποια πράγματα τότε δεν μπορώ να πω κάτι άλλο. Δεν μου αρέσουν οι πόλεμοι που γίνονται μέσα στα blog προσπαθώντας ο καθένας να υπερασπιστεί την εκκλησία του. Σκοπός μου δεν είναι αυτός, εγώ παρακάλεσα να με βοηθήσετε να καταλάβω την ορθόδοξη δογματική σε ένα συγκεκριμένο θέμα, αν αυτό γίνει θα σας είμαι ευγνώμον. Εάν ενοχλώ πείτε μου να σταματήσω να βάζω σχόλια, ειλικρινά δεν έχω τέτοιο σκοπό, πιστέψτε με σας εκτιμώ, διότι είμαι σίγουρος ότι αγαπάτε τον Θεό, αλλιώς δεν θα γράφατε στο blog.

Ανώνυμος είπε...

__________________



Αγαπητέ Δάμο,

κανείς δεν κάνει πόλεμο, με κανέναν,
ο πόλεμος των άλλων, δεν έχει θέση, στον ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΟ.

Όπως βλέπεις, είμαι ευγενικός, μαζί σου, και εσύ, δεν απαντάς, στα ερωτήματα μου.

Ούτε από ευγένεια δεν είπες, ένα απλό, ''γεια''.

Σου λέω, ότι, διάλογος, δεν μπορεί να υπάρξει,
όταν ο ένας από τους δυο, έχει κλειστά τα χαρτιά, και ζητάει από τον άλλον, να ανοίξει τα δικά του!

Δεν έχουμε πρόβλημα, αν δεν θέλεις
να κάνεις, διάλογο, με αυτούς τους όρους, να μη κάνεις.



_________________________

Ανώνυμος είπε...

Δάμος: Αγαπητέ Αιρετικέ γειά σου. Νομίζω απάντησα ότι η εκκλησία μου δεν δέχεται τον νηπιοβαπτισμό. Θα ήθελες κάτι άλλο να μάθεις; πες μου σε παρακαλώ και θα απαντήσω.

ΠΙΤΕΡ ΠΡΟΣ ΔΑΜΟ είπε...

Δάμος:
Αγαπητέ Αιρετικέ γειά σου. Νομίζω απάντησα ότι η εκκλησία μου δεν δέχεται τον νηπιοβαπτισμό. Θα ήθελες κάτι άλλο να μάθεις; πες μου σε παρακαλώ και θα απαντήσω.
___________________________

Κύριε Δάμο, δεν είναι σωστό και επιπλέον δεν έχει λογική αυτό που προσπαθείτε να κάνετε.

Είναι τόσο μεγάλη ντροπή να μας πείτε από ποια εκκλησία προέρχεστε;

Κρίμα, γιατί εγώ σας πλησίασα με τους καλύτερους οιωνούς για διάλογο, αλλά από ότι φαίνεται, εσείς θέλετε να παίξετε μονότερμα.

Σας το λέω από τώρα, να το ξέρετε, ΚΑΝΕΝΑΣ δεν θα δεχτεί να συζητήσει μαζί σας με τους όρους που θέτετε.

Δε θα σας βάλουμε το μαχαίρι στο λαιμό αν μας πείτε ποια εκκλησία επισκέπτεστε.

Θα γίνει όμως ο διάλογος πιο εποικοδομητικός, όταν τα βάλουμε όλα κάτω και εντοπίσουμε τις διαφορές σε αυτό που πιστεύετε ή πιστεύατε μέχρι τώρα με αυτό που διδάσκει η Ορθοδοξία.

Λυπάμαι πάρα πολύ κύριε Δάμο, για τον τρόπο σας.

Δεν είναι ότι δεν συμφωνείτε με κάποια από αυτά που συμβαίνουν στην εκκλησία την οποία επισκέπτεστε, αλλά είναι ότι θέλετε να προστατέψετε την Εκκλησία την οποία ανήκετε.

Όταν αποφασίσετε να παίξετε με ανοιχτά χαρτιά όπως εμείς, πείτε τό μας να αρχίσει ο διάλογος, διαφορετικά, χάρηκα για τη γνωριμία σας, καλό σας βράδυ και καλά ξεμπερδέματα.

Πίτερ

Ανώνυμος είπε...

Δάμος:Αγαπητέ Πίτερ γειά σου. Είμαι στην εκκλησία της πεντηκοστής.

Ανώνυμος είπε...

______________________


Δάμο, μπράβο σου!

Τώρα δεν υπάρχει, κανένα πρόβλημα, και οι πλέον διστακτικοί, δεν έχουν να πουν κάτι.

Ανήκεις στην πεντηκοστή.

Αλλά, θα ήθελα, να μου πεις, αν ανήκεις, στην Ε.Α.Ε.Π, ή σε κάποια
άλλη, εκκλησία, της πεντηκοστής.

Αν θα δεχθείς, την πρόσκληση μου,
και έχουμε, έναν ιδιωτικό διάλογο,
θα αποτελέσει, μια έκπληξη, για σένα, αυτά που θα σου πω!
Το e-mail μου, θα στο δώσει, ο κύριος Χρήστος.

Επειδή, γνωρίζω πολύ καλά, τον χώρο των Μ.τ.Ι, έχω να σου πω,
ότι μοιάζουν αρκετά,
[όχι σε όλα, αλλά, σε αρκετά].

Για το θέμα που ρωτάς, για τον νηπιοβαπτισμό,
σου δηλώνω, με κάθε σιγουριά,
ότι, ο κύριος Χρήστος, έχει πολλές
γνώσεις, τεκμηριωμένες με ντοκουμέντα ασάλευτα, και θα σε κατατοπίσει, αρκετά καλά.


Θα χαρώ, να λάβω, μήνυμα σου.


_____________________________

ΠΙΤΕΡ ΠΡΟΣ ΔΑΜΟ είπε...

Αγαπητέ Δάμο γεια χαρά.

Χαίρομαι που αποφάσισες να μας αποκαλύψεις την εκκλησία την οποία επισκέπτεσαι.

Δεν πρόκειται να σου πούμε ούτε το πώς ούτε το γιατί.

Δεν πρόκειται να προσβάλουμε την πίστη σου, απλά έπρεπε να έχουμε κι εμείς μια εικόνα για σένα, για να γνωρίζουμε πάνω κάτω - κάτω από ποιες διδαχές είσαι γαλουχημένος.

Πριν από αρκετά χρόνια επισκεπτόμουν κι εγώ μια Εκκλησία της Πεντηκωστής για αρκετό καιρό μάλιστα.

Γνώρισα καλούς ανθρώπους εκεί και άκουγα καθημερινά τον ραδιοφωνικό σας σταθμό..

Γιατί όμως απομακρύνθηκα;

Αυτό είναι μια άλλη ιστορία που δεν είναι του παρόντος.

Καλές συζητήσεις να΄χουμε λοιπόν.

Πίτερ

Ανώνυμος είπε...

Δάμος: Ο Θεός να σας ευλογεί όλους σας.

Ανώνυμος είπε...

Δάμος: Αγαπητέ Χρήστο γειά σου. Χαιρετώ όλη την παρέα στο όνομα του Ιησού Χριστού. Χαίρομαι για την πολιτισμένη ατμόσφαιρα που υπάρχει στο site.Είναι ανεκτίμητο για μένα ότι θα έχω έναν θεολόγο, για να μπορώ να εκφράσω τις ερωτήσεις μου. Μπορεί αν κάποιος δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις να αδικήσει το δόγμα που ακολουθεί. Για την πενθέκτη έγραψα σε παραπάνω σχόλιο μου το ξαναγράφω. "Σε παρακαλώ επειδή δεν είμαι καλός στα αρχαία μετέφρασε το να μου πεις τι ακριβώς λέει."
Κανόνας ΠΔ
Ο κανόνας είναι ο ΠΔ
"Τοῖς κανονικοῖς τῶν Πατέρων θεσμοῖς κατακολουθοῦντες, ὁρίζομεν καὶ περὶ τῶν νηπίων· ὁσάκις μὴ εὑρίσκωνται βέβαιοι μάρτυρες, οἱ ταῦτα ἀναμφιβόλως βαπτισθέντα εἶναι λέγοντες, καὶ οὐδὲ αὐτὰ διὰ τὴν κεῖραν περὶ τῆς παραδοθείσης αὐτοῖς μυσταγωγίας ἀποκρίνασθαι ἐπιτηδείως ἔχωσι, χωρίς τινος προσκόμματος ὀφείλειν ταῦτα βαπτίζεσθαι· μή ποτε ὁ τοιοῦτος δισταγμὸς ἀποστερήσῃ αὐτὰ τῆς τοιαύτης τοῦ ἁγιασμοῦ καθάρσεως."

Ανώνυμος είπε...

Δάμος: Πολύ χαίρομαι για όλους σας είμαι χαρούμενος που σας γνώρισα.

Ανώνυμος είπε...

_____________


Και εμείς, χαιρόμαστε, που σε γνωρίσαμε, αγαπητέ, Δάμο,
πράγματι, είναι υψηλό το επίπεδο, του ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΟΥ,
αλλά, όχι, μαλθακό,
πολλές φορές, βγαίνουν, τα πνευματικά σπαθιά, και τότε, όποιος υποστηρίζει το ψέμα, τρέχει να κρυφτεί....



_____________________

Χρήστος – αντιαιρετικός είπε...

Αγαπητέ Δάμο καλησπέρα σου,

Μόλις τώρα ακριβώς τέλειωσα το άρθρο μου, το οποίο θα «ανεβάσω» αύριο το απόγευμα και βρίσκω την ευκαιρία να σου δώσω κάποια απάντηση. Συνολικά για τα θέματα του νηπιοβαπτισμού θα σου απαντήσω αύριο. Τώρα θα σου πω σε ελεύθερη μετάφραση τι λέει ο ΠΔ Κανόνας της Πενθέκτης:
«Κανόνας ΠΔ
Ο κανόνας είναι ο ΠΔ
"Τοῖς κανονικοῖς τῶν Πατέρων θεσμοῖς κατακολουθοῦντες, ὁρίζομεν καὶ περὶ τῶν νηπίων• ὁσάκις μὴ εὑρίσκωνται βέβαιοι μάρτυρες, οἱ ταῦτα ἀναμφιβόλως βαπτισθέντα εἶναι λέγοντες, καὶ οὐδὲ αὐτὰ διὰ τὴν κεῖραν περὶ τῆς παραδοθείσης αὐτοῖς μυσταγωγίας ἀποκρίνασθαι ἐπιτηδείως ἔχωσι, χωρίς τινος προσκόμματος ὀφείλειν ταῦτα βαπτίζεσθαι• μή ποτε ὁ τοιοῦτος δισταγμὸς ἀποστερήσῃ αὐτὰ τῆς τοιαύτης τοῦ ἁγιασμοῦ καθάρσεως."

Ελεύθερη απόδοση:
«Ακολουθώντας τους κανονικούς θεσμούς των Πατέρων, ορίζουμε και για τα νήπια τα εξής: κάθε φορά που δεν βρίσκονται βέβαιοι μάρτυρες, οι οποίοι αναμφίβολα να βεβαιώνουν πως είναι βαπτισμένα, και επειδή αυτά δεν μπορούν να έχουν την φροντίδα ώστε να μας αποκριθούν κατάλληλα για το αν παραδόθηκε σ’ αυτά η μυσταγωγία (εννοεί το βάπτισμα), χωρίς κανένα εμπόδιο πρέπει αυτά να βαπτίζονται. Για να μην αποστερήσει από αυτά ο οποιοσδήποτε δισταγμός την κάθαρση του αγιασμού».

Στα εξηγητικά που έχει το Πηδάλιο μας βοηθάει να καταλάβουμε πότε πιθανόν συνέβαινε αυτό. Είτε είχαν αιχμαλωτιστεί από βαρβάρους και τώρα εξαγοράστηκαν, είτε είχαν απαχθεί, είτε τα βρήκαν παρατημένα στους δρόμους και στις πόρτες των Εκκλησιών πράγμα σύνηθες σε νόθα παιδιά.

Παρόμοιος είναι και ο Π της Συνόδου της Καρθαγένης στον οποίο παραπέμπει ο ΠΔ της Πενθέκτης .

Για τα άλλα όπως σου είπα πιθανόν αύριο.

Σε χαιρετώ και καλή σου νύχτα

Χρήστος – αντιαιρετικός

Ανώνυμος είπε...

Δάμος: Κύριε Χρήστο σε ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

Δάμος: Κύριε Χρήστο από την μετάφραση που κάνατε, φαίνεται ότι δεν υπάρχει επισημοποίηση του νηπιοβαπτισμού στην συγκεκριμένη σύνοδο, αντιθέτως φαίνεται να υπάρχει ήδη ο νηπιοβαπτισμός.Στο κείμενο φαίνεται ότι η σύνοδος διευκρυνίζει κάποιες ιδιαιτερότητες. Επομένως, τουλάχιστον την εποχή εκείνη υπήρχε επίσημα νηπιοβαπτισμός.

Χρήστος – αντιαιρετικός είπε...

Αγαπητέ Δάμο καλησπέρα,

Αφού ξεμπέρδεψα με το καινούργιο άρθρο μου έρχομαι να σου απαντήσω για τον νηπιοβαπτισμό. Πριν όμως από αυτό, επειδή εξεδήλωσες επιθυμία να μάθεις τα της Ορθοδοξίας, έχω να σου συστήσω ένα βιβλίο ενός Αμερικάνου Προτεστάντη που γνώρισε την Ορθοδοξία – αν και αγνοούσε την ύπαρξή της – ονόματι Ματθαίος Γκαλλάτιν. Στο βιβλίο του «Διψώντας για το Θεό» περιγράφει την πορεία του προς την ανακάλυψη της Ορθοδοξίας. Πιστεύω πώς αν το διαβάσεις θα βρεις πολλές απαντήσεις σε πολλά ερωτήματά σου.
Πάμε τώρα στον νηπιοβαπτισμό. Ο νηπιοβαπτισμός υπήρχε από την εποχή των Αποστόλων όπως υποστηρίζω και στο άρθρο μου. Τον Γ αιώνα πράγματι γνωρίζει άνθηση όχι όμως σ’ όλες της Εκκλησίες αλλά μόνο στην Εκκλησία της Καρχηδόνας. Και αυτό επειδή τον υποστήριξε η μεγάλη μορφή του Κυπριανού ο οποίος στην Επιστολή του 64, 2, 5 υποστήριξε πως τα νήπια πρέπει να βαπτίζονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να καθαρθούν από το προπατορικό αμάρτημα. Και ενώ συμβαίνει αυτό τον Γ αιώνα και κανονικά θα έπρεπε να μεταδοθεί και στις υπόλοιπες Εκκλησίες τον Δ αιώνα συμβαίνει το εξής εκπληκτικό. Πολλοί από τους τότε Χριστιανούς δεν βαπτίζονται ούτε σε νηπιακή, αλλά ούτε σε μεγάλη ηλικία. Βαπτίζονται λίγο πριν το θάνατό τους!!!! γιατί έτσι πίστευαν πως θα πάνε στην άλλη ζωή καθαροί από τις αμαρτίες τους. Βέβαια η πρακτική αυτή πολεμήθηκε από την Εκκλησία και σιγά – σιγά εξέλιπε. Όσον αφορά το μπέρδεμά σου για τον Ε αιώνα, πιθανόν να σου είπε κάποιος κάτι από την Εκκλησία σου και δεν το κατάλαβες καλά ή να διάβασες κάτι για την επισημοποίησή του τον Ε αιώνα που όμως δεν τα έγραφε καλά, αλλά δεν έχεις παντελώς άδικο. Γιατί πράγματι τον Ε αιώνα ο νηπιοβαπτισμός επισημοποιείται όχι όμως σε επίπεδο Εκκλησιαστικό αλλά σε επίπεδο κρατικό! Ο Ιουστινιανός με την 116 Νεαρά του ( Νεαρές ονομάζονταν οι Νόμοι τότε αν δεν το γνωρίζεις) κάνει τον νηπιοβαπτισμό νόμο του κράτους. Αυτή λοιπόν είναι η περιπέτεια του νηπιοβαπτισμού. Που μπορείς να τα βρεις όλα αυτά και να τα διασταυρώσεις;
Στην Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος – Λαρούς στο λήμμα νηπιοβαπτισμός, αλλά κυρίως με άφθονη βιβλιογραφία στην Θρησκευτική και Ηθική Εγκυκλοπαίδεια τόμος 9, σελίδα 443.
Ελπίζω να βοήθησα. Ο λόγος πλέον σε σένα.

Καλή σου νύχτα και χαίρομαι που κοσμείς και τιμάς με την παρουσία σου τον «Αντιαιρετικό»

Χρήστος – αντιαιρετικός

Ανώνυμος είπε...

Δάμος: αγαπητέ Χρήστο σε ευχαριστώ για όλα όσα έγραψες, δείχνεις ότι ενδιαφέρεσαι να πληροφορήσεις με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.
Θα ήθελα να ξέρεις ότι πραγματικά οι ερωτήσεις που θα κάνω θα είναι από μαθητή προς δάσκαλο. Γιατί το λέω αυτό, διότι θα είναι ερωτήσεις από απορίες που προκύπτουν, δεν θα είναι θέσεις έτσι ώστε να τις τεκμηριώνω. Εάν πάλι υπάρχει σε κάτι τεκμηρίωση που θα γνωρίζω θα την αναφέρω. Κύριε Χρήστο ξέρετε τι κατάλαβα από το λίγο που ασχολούμαι στα δογματικα blogs;Εάν υπήρχε ειλικρινή αγάπη μεταξύ των πλευρών που διαφωνούν, κι αν ακόμα δεν καταλήγανε σε συμφωνία θα είχανε κερδίσει πολλά ο ένας από τον άλλον. Και αυτό που θα είχανε κερδίσει, θα ήταν η ειλικρινή προσπάθεια με πόνο ψυχής που θα καταβάλανε για να βοηθήσουν τον αδελφό τους που δεν έχει καταλάβει σωστά κάποια πράγματα. Αυτό πιστεύω είναι ευάρεστο στα μάτια του Θεού. Κύριε Χρήστο εγώ προσωπικά αναπαύομαι μέχρι τώρα σε αυτό το blog.

Ανώνυμος είπε...

Δάμος: Κύριε Χρήστο από ότι κατάλαβα από το άρθρο αλλά και από τα σχόλια είναι τα εξής:
1) Ο νηπιοβαπτισμός τεκμηριώνεται ότι ξεκίνησε στα αποστολικά χρόνια από τις βαπτίσεις των οικογενειών που αναφέρονται στις Πράξεις των Αποστόλων
2) Είναι εντολή του Χριστού που φαίνεται στο Κατά Ματθαίο Ευαγγέλιο, κεφάλαιο 28,στίχοι 16 – 20.
3) Στους πρώτους αιώνες είχαμε χριστιανούς που βαπτίζονταν νήπια, ενήλικες ή ακόμα και γέροι (αυτό καταπολεμήθηκε)
4)Ενώ υπήρξε ολοκληρωτική επικράτηση του νηπιοβαπτισμού, εδώ δεν κατάλαβα πριν ή μετά τις νεαρές
Ερωτησεις:
1) Είναι σωστά τα συμπεράσματα;
2) Γνωρίζετε αν υπάρχουν άλλα στοιχεία πλην των εδαφίων της Γραφής που να τεκμηριώνουν τον νηπιοβαπτισμό στα αποστολικά χρόνια;
3)Γνωρίζετε αποστολικούς, μεταποστολικούς πατέρες που κάνουν αναφορά στον νηπιοβαπτισμό;
4)Είναι σωτηριακό θέμα η βάπτιση; αν κάποιος δεν προλάβει να βαπτιστεί παρ όλο που πίστεψε χάνεται;

Ανώνυμος είπε...

Δάμος: κύριε Χρήστο επειδή γνωρίζω ότι είστε πολύ απασχολημένος, δεν ξέρω αν θα έχετε τον χρόνο να απαντάτε στις ερωτήσεις.

Ανώνυμος είπε...

Δάμος: Κύριε Χρήστο ευχαριστώ εκ των προτέρων

Χρήστος – αντιαιρετικός είπε...

Αγαπητέ Δάμο καλή σου μέρα

Σ’ ευχαριστώ κατ’ αρχάς για την υπομονή που δείχνεις, επειδή αργώ να σου απαντήσω. Ήδη αυτή τη στιγμή εκτός των άλλων υποχρεώσεων που έχω πρέπει να απαντάω και σε σχόλια που γίνονται σε τρία άρθρα μου. Άλλες φορές αργώ γιατί πρέπει να ψάξω να βρω αυτά που με έχεις ρωτήσει, γιατί όπως καταλαβαίνεις δεν είναι δυνατόν να τα ξέρω όλα, όσα με ρωτάνε. Χαίρομαι ειλικρινά με την κουβέντα μας, γιατί εκτός του ότι γίνεται σε πνεύμα αγάπης, μου δίνεται και εμένα η ευκαιρία να μάθω καινούργια πράγματα. Εκείνο που θέλω να θυμάσαι είναι πως δεν προσπαθώ να σε πείσω για τίποτα, απλώς ότι και όσα μπορώ να ξέρω θα τα εκθέτω. Και σίγουρα ποτέ δεν ένοιωσα δάσκαλος για κάποιον. Συζητητής ναι. Για να έχει αξία η κουβέντα μας θα προχωράω με μικρά κάθε φορά βήματα ώστε εξατλώντας κάπως ένα θέμα να προχωράμε πιο κάτω.
Πριν απαντήσω σε κάποιες από τις ερωτήσεις σου θα πρέπει να διευκρινίσω πως η προσέγγιση αυτών των θεμάτων δεν πρέπει να γίνεται με τις αντιλήψεις κάποιου που ζει στον 21ο αιώνα, αλλά με όρους της εποχής που γράφτηκε και συνέβη κάτι, αλλιώς δεν είναι δυνατόν να αποφευχθούν τα λάθη και οι αναχρονισμοί. Π.χ. οι περισσότεροι νομίζουν πως ο κανόνας της Κ.Δ. υπήρχε από τα χρόνια των Αποστόλων σχεδόν και αγνοούν πως διαμορφώθηκε μετά από τέσσερις σχεδόν αιώνες το 396 μ.Χ.
Ας πάμε τώρα στις ερωτήσεις σου.

Γράφεις: «Δάμος: Κύριε Χρήστο από ότι κατάλαβα από το άρθρο αλλά και από τα σχόλια είναι τα εξής:
1) Ο νηπιοβαπτισμός τεκμηριώνεται ότι ξεκίνησε στα αποστολικά χρόνια από τις βαπτίσεις των οικογενειών που αναφέρονται στις Πράξεις των Αποστόλων
2) Είναι εντολή του Χριστού που φαίνεται στο Κατά Ματθαίο Ευαγγέλιο, κεφάλαιο 28,στίχοι 16 – 20.
Ερωτησεις:
1) Είναι σωστά τα συμπεράσματα;
2) Γνωρίζετε αν υπάρχουν άλλα στοιχεία πλην των εδαφίων της Γραφής που να τεκμηριώνουν τον νηπιοβαπτισμό στα αποστολικά χρόνια;
3)Γνωρίζετε αποστολικούς, μεταποστολικούς πατέρες που κάνουν αναφορά στον νηπιοβαπτισμό;»

Απαντήσεις:
1) Σωστά τα συμπεράσματα 1 και 2
2) Στοιχεία πλην των εδαφίων της Γραφής που να τεκμηριώνουν τον νηπιοβαπτισμό στα αποστολικά χρόνια δεν υπάρχουν από όσο γνωρίζω. Πρώτον και κύριον δεν μας έχει διασωθεί και πολύ Εκκλησιαστική Γραμματεία από εκείνη την εποχή. Δεύτερον από εξωχριστιανικές πηγές δεν είναι και εύκολο να έχουμε, διότι ως γνωστόν για αρκετά χρόνια οι Χριστιανοί θεωρούνταν Ιουδαϊκή αίρεση. Τρίτον οι Χριστιανοί απέκρυπταν τα της πίστης τους από τους αμύητους με το γνωστό αποτέλεσμα να κατηγορηθούν ως ανθρωποφάγοι (όταν τελούσαν την Θεία Ευχαριστία) και να διωχθούν. Ενδείξεις έχουμε μόνο στη Επιστολή του Πλίνιου του νεώτερου (περ. 110 μ.Χ.) για την τέλεση της Θείας Λατρείας.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Χρήστος – αντιαιρετικός είπε...

3) Άγιος Ειρηναίος επίσκοπος Λυών, Κατά αιρέσεων, βιβλίο β΄ , PG Migne 7, 783 C – 784 A:
«Διότι Αυτός (ο Χριστός), ήρθε στη γη για να μας σώσει όλους δι’ αυτού – όλους λέγω, που θα αναγεννηθούν δι’ Αυτού εν Θεώ – νήπια, παιδιά, εφήβους, νέους, και γέρους. Ήρθε λοιπόν για κάθε ηλικία, γενόμενος νήπιος για τα νήπια καθαγιάζοντάς τα. Παιδί για τα παιδιά καθαγιάζοντάς και αυτά, γενόμενος προς αυτά ταυτόχρονα παράδειγμα ευσέβειας, αρετής και ταπείνωσης.»

Ο Άγιος Ειρηναίος επίσκοπος Λυών (130 – 202) υπήρξε μαθητής του Πολύκαρπου Σμύρνης που υπήρξε μαθητής του Ιωάννη του Ευαγγελιστή. Σημειωτέον στο μαρτύριο του Πολύκαρπου που μας έχει διασωθεί ο Πολύκαρπος Σμύρνης πιθανόν είχε βαπτιστεί νήπιο γιατί απαντάει στον τύρρανο «πως 86 χρόνια υπηρετούσε τον Χριστό, ο οποίος δεν του έκανε κανένα κακό».

Επόμενος ο Ωριγένης (182 – 251) Σχόλια στην προς Ρωμαίους (5,19) PG Migne 14, 1047 Β:
«Μπορεί άραγε κάποιο που μόλις γεννήθηκε να αμαρτήσει; Κι όμως, όπως φαίνεται από τους ψαλμούς 50, 5 – 7, και τον Ιώβ 14, 4 έχει αμαρτία, για την οποία πρέπει να προσφέρει κάποια θυσία. Για αυτό το λόγο η Εκκλησία έλαβε από τους Αποστόλους την παράδοση να βαπτίζονται και τα παιδιά. Γιατί οι άνθρωποι στους οποίους παραδόθηκαν τα ιερά μυστήρια, γνώριζαν ότι μέσα στον καθένα μας υπήρχε έμφυτη η μόλυνση της αμαρτίας, η οποία πρέπει να ξεπλυθεί δι ‘υδατος και Πνεύματος».

Όπως βλέπεις αγαπητέ Δάμο ο Ωριγένης μιλάει για Αποστολική Παράδοση του νηπιοβαπτισμού. Πιθανόν να είχε κάποια στοιχεία που δεν μπορούμε να διαθέτουμε εμείς σήμερα.

Τέλος ο Κυπριανός (200 – 258) Επιστολή LVIII:
«Όλοι μάλλον συμφωνούμε ότι το έλεος και η χάρη του Θεού δεν πρέπει να στερείται από κανένα άνθρωπο. Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να εμποδίζεται από τη λήψη της χάριτος μέσω αυτού του ήδη θεσπισμένου νόμου. Από αυτή την πνευματική περιτομή (βάπτισμα) δεν πρέπει να εμποδίζεται κανείς. Κανείς δεν πρέπει να κρατείται μακρυά από το μυστήριο του Βαπτίσματος και από τη χάρη του αγαθού και ελεήμονος Θεού, ο οποίος αγαπάει τους πάντες. Το οποίο αφού τηρήθηκε και διατηρήθηκε χάριν όλων μας πιστεύουμε πως ακόμη περισσότερο πρέπει να τηρηθεί για τα βρέφη και τα νεογέννητα, τα οποία ένεκεν αυτής καθαυτής της θέσης τους χρήζουν περισσότερο της βοήθειά μας και του Θείου ελέους»

Περιμένω τις παρατηρήσεις σου αγαπητέ Δάμο για να προχωρήσω και στις άλλες ερωτήσεις σου και να με συγχωρείς αν αργώ να σου απαντώ.

Χρήστος – αντιαιρετικός

Υ.Γ. Δεν ξέρω αν γνωρίζεις το PG Migne που γράφω, αλλά αυτό σημαίνει Πατρολογία Γκρέκα γιατί υπάρχει και η Πατρολογία Λατίνα. Ο Migne ήταν Γάλλος κληρικός 19ος αιώνας, που συγκέντρωσε ότι είχε γραφτεί και είχε διασωθεί από Έλληνες και Λατίνους Πατέρες από την αρχή του Χριστιανισμού Ορθοδόξων, αιρετικών, Γνωστικών κ.λ.π.

Ανώνυμος είπε...

Δάμος: Κύριε Χρήστο είναι ανεκτίμητες οι πληροφορίες που μου δίνεις. Για να καταλάβεις τι προσπαθώ να κάνω, όσα μου λες θα προσπαθώ να τα κατανοώ πρώτα εγώ και μετά θα τα μεταφέρω και σε ανθρώπους της εκκλησίας μου που γνωρίζουν τα θέματα αυτά καλύτερα από μένα, για να μπορώ να έχω και την άλλη άποψη.Εάν σε περίπτωση είναι διαφορετική θα σου την μεταφέρω. Ποιό είναι το σημαντικό σε όλο αυτό που κάνουμε; κατά την γνώμη μου είναι ότι οι απαντήσεις βγαίνουνε βάση των αποριών που προκύπτουν από τις θέσεις κάθε πλευράς, να είσαι σίγουρός ότι έχω απορίες που προκύπτουν και από τις θέσεις της δική μου πλευράς, τις οποίες θα σου της ανακοινώσω, όπως θα κάνω και στην εκκλησία μου.

Ανώνυμος είπε...



Δάμο,

έχω μεγάλη περιέργεια, να μου πεις,
ποία ήταν η αντίδραση, των υπευθύνων της εκκλησίας σου,
όταν θα τους πεις, από που ακριβώς, άντλησες, τις πληροφορίες
αυτές, σχετικά με τα θέματα, που τους ρωτάς.


Ανώνυμος είπε...

Δάμος: Κύριε Χρήστο γειά σας, θα ήθελα πάρα πολύ να μου απαντήσετε εάν το βάππισμα είναι απαραίτητο για την σωτηρία του ανθρώπου. Το χρειάζομαι για να το συνδέσω με όσα μου είπατε. Η εκκλησία μου πιστεύει πως είναι, αλλά θα σας δώσω ένα link που θα ήθελα να το διαβάσετε, για να μου πείτε πως βλέπετε και την αντίθετη γνώμη. Αν δεν είναι απαραίτητο τότε, εμείς που δεν πιστεύουμε στον νηπιοβαπτισμό, θα πρέπει να αναθεωρήσουμε κάποιες απόψεις μας. δειτε σας παρακαλώ το link που θα σας δώσω. Επείσης πείτε μου αν υπάρχουν πατέρες που αναφέρουν ότι το βάπτισμα σώζει (άσχετα νηπίων ή όχι)
Το link είναι: "http://www.carm.org/christianity/baptism/baptism-necessary-salvation"
Ευχαριστώ για τον χρόνο που διαθέτετε

Ανώνυμος είπε...

___________________________


Δάμο,

αν θέλεις να κάνουμε διάλογο,
έχει καλώς,

αλλιώς, πάρε και γράψε στο e-mail
του κ. Χρήστου,
και κάντε ιδιωτική συζήτηση...!

Δεν θα ρωτάς, μόνο εσύ, θα ρωτάμε και εμείς, εσένα.

Έτσι γίνεται ο διάλογος.

Γιατί, αν ρωτάς μόνο εσύ, και με το ευγενικό στιλ, που έχεις,
δίχως να λες, την ''άλλη'' άποψη,
τότε αυτό, δεν μου αρέσει, καθόλου,
και μου θυμίζει τις τακτικές, κάποιων άλλων....



_____________________

Ανώνυμος είπε...

Δάμος: αγαπητέ αιρετικέ είχα απαντήσει στο μήνυμα που έστειλες άμεσα μάλιστα, απλά διαπύστωσα ότι δεν καταχωρήθκε στο Blog. Σου είχα γράψει ότι πράγματι θα τους πω από που άντλησα τις πληροφορίες και θα σου απαντούσα στις αντιδράσεις τους.

Ανώνυμος είπε...

Δάμος: Αγαπητέ αιρετικέ βεβαίως μπορείτε να με ρωτάτε ότι θέλετε, έτσι και αλιώς ότι απάντηση θα έχω λάβει από την δική μου εκκλησία,θα σας την μεταφέρω, αλλά εκτός αυτού ότι ξέρω και εγώ θα σας το λέω ευχαρίστως. Ρωτήστε με ότι θέλετε, με μεγάλη χαρά αν το ξέρω θα απαντήσω. Συγνώμη που τελικά δεν εμφανίστηκε η απάντηση στο σχόλιο σου , έστω κι αν είχα απαντήσει τελικά.

Ανώνυμος είπε...

___________________________


Δάμο,

Όπως εσύ ψάχνεις, και ρωτάς, για θέματα και ζητήματα, που αφορούν την Ορθόδοξη Εκκλησία, και την θέση που έχει σε ορισμένα θέματα,

έτσι και εγώ, εδώ και αρκετό καιρό,
κάνω μια έρευνα, σχετικά με διάφορες Εκκλησίες ή ομολογίες, καθώς και αιρέσεις,

κάτι που είναι δικαίωμα μου,
και κάτι που σε αυτό το μπλόγκ, είναι καλοδεχούμενο.

Αν υπήρχε απαγόρευση, της έρευνας και της διαφορετικότητας,
σίγουρα, δεν θα έγραφα εδώ.

Αυτός είναι και ο λόγος,
που σε είχα προσκαλέσει,
να ανταλλάξουμε τα e-mail μας,
και να μιλήσουμε, για την εκκλησία, που είσαι μέλος.

Μια από τις ερωτήσεις που θέλω να μου απαντήσεις,
είναι η εξής:

''Εσύ προσωπικά, μιλάς σε ξένες γλώσσες, με την επενέργεια Του Αγίου Πνεύματος;''

''Έχεις ακούσει, και καταλάβει, κάποια γνωστή γλώσσα, και τι ακριβώς έχει πει, το άτομο, που την μιλούσε;''


Θα χαρώ, να μου απαντήσεις,
εγώ δεν έχω ακούσει, κάτι παρόμοιο,
αλλά έχω μεγάλη περιέργεια να ακούσω,
και θα το επιχειρήσω κάποια στιγμή,
να έρθω σε μια συνάθροιση σας, να ακούσω, αυτό το θαύμα της ομιλίας ξένων γλωσσών.




________________________________

Χρήστος - αντιαιρετικός είπε...

Αγαπητέ Δάμο, καλησπέρα. Το ζήτημα της σωτηρίας ή μη του Βαπτίσματος καθώς και η σημασία των μυστηρίων για την Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ένα μεγάλο ζήτημα, το οποίο επίτηδες το άφησα για να το διαπραγματευτούμαι ξεχωριστά. Όπως σου είπα θέλω να προχωράμε βήμα - βήμα. Σε παρακαλώ πες μας την θέση της Εκκλησίας σου σ' αυτά που σου έγραψα και αφού τα εξαντλήσουμε θα προχωρήσουμε και στο ζήτημα της σωτηρίας. Μέχρι στιγμής η θέση της Εκκλησίας σου όπως την παρουσιάζεις είναι γενικόλογη και αόριστη. Σε παρακαλώ κάντη συγκεκριμένη για να προαχθεί και ο διάλογος. Το λινκ που μου έδωσες είναι στα Αγγλικά και εγώ δυστυχώς δεν τα γνωρίζω εκτός από τα στοιχειώδη.

Καλό σου βράδυ
Χρήστος - αντιαιρετικός

Ανώνυμος είπε...

Δάμος: αγαπητέ αιρετικέ γειά σου, το e-mail μου το έχει ο κύριος Χρήστος μπορεί να σου το δώσει, δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος για να στο δώσω. Όσο αναφορά για τις γλώσσες, μιλάω με γλώσσες και μάλιστα όταν έλαβα αυτή την εμπειρία ήταν για μένα κάτι το οποίο δεν μπορώ να αμφισβητίσω ότι μου συνέβει. Παρ' όλα αυτά προσπαθώ να είμαι συνετός, δεν είναι οι γλώσσες για επίδειξη,όπως έχω δει να γίνεται κάποιες φορές,ούτε βγαίνω εκτός εαυτού, όταν συμβαίνει. Γλωσσολαλώ μόνο στην ατομική μου προσευχή χωρίς να με ακούει κανένας. Υπάρχουν πολλά που μπορώ να πω για τις γλώσσες, αλλά νομίζω ότι δεν θα φορά τους υπόλοιπους και φοβάμαι μην σκανδαλίσω κάποιον που θα παρακολουθεί το blog. Δεν θέλω να δημιουργήσω πρόβλημα, με τις θέσεις μου στον κύριο Χρήστο και σε άλλους μέσα στο site γιατί γνωρίζω ότι δεν το αποδέχονται. Είμαι χαρούμενος που σας έχω βρει και με τίποτα δεν θέλω να το χαλάσω αυτό.

Μαρκος Καπιρης είπε...

Το ανθρώπινο γένος σε ολα τα μηκη και πλατη της γης πνίγεται μεσα στις δεισιδαιμονίες του. Εν ριπή οφθαλμού ακόμα και επιστημονικές και αντικειμενικές αλήθειες σκεπάζονται με ενα πέπλο δεισιδαιμονιας. Πιο ευκολα διαδίδονται οι δεισιδαιμονίες παρά οι επιστημονικές αλήθειες. Αλλά δυστυχώς, ισχύει το έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε.

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ Ο,ΤΙ ΒΑΠΤΙΣΤΗΚΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣ, ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙ ΤΟΝ ΝΗΠΙΟΒΑΠΤΙΣΜΟ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΛΟΓΟ...
ΤΟ ΒΑΠΤΙΣΜΑ ΠΡΟ'Υ'ΠΟΘΕΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΠΤΙΖΟΜΕΝΟ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ !
ΣΥΝΕΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΜΕΛΗ ΑΥΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΙΗΣΟΥ ΩΣ ΚΥΡΙΟ, ΘΕΟ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΑ ΤΟΥΣ !
ΠΑΨΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΤΑΜΠΕΛΟΠΟΙΗΤΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΚΑΥΧΑΣΘΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΟΚΑΘΕΔΡΙΕΣ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ !
ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΛΑΤΡΕΥΩ, ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ, ΤΟΝ ΘΕΟ ! ΑΥΤΟ ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ! Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΙΗΣΟΥΣ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ( ΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΕΩΣ ) ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ !
ΟΤΑΝ ΗΜΟΥΝ ΜΩΡΟ ΔΕΝ ΒΑΠΤΙΣΤΗΚΑ ΑΛΛΑ ΜΕ '' ΒΑΠΤΙΣΑΝΕ '', ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΜΕ ΡΩΤΗΣΕ ΑΝ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΓΙΝΩ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ! ΟΤΑΝ ΜΕΓΑΛΩΣΑ ΚΑΙ ΣΥΝΗΔΗΤΟΠΟΙΗΣΑ ΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ...ΝΑΙ ΤΟΤΕ ΤΟ ΖΗΤΗΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟ, ΑΝΑΓΕΝΝΗΘΗΚΑ, ΒΑΠΤΙΣΤΗΚΑ ΜΕ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ( ΚΑΤΑ ΙΩΑΝΝΗΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ, ΚΕΦ : 3 ) ΚΑΙ ΔΕ ΜΕΤΑΝΙΩΝΙΩ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΤΟ ΟΜΟΛΟΓΩ ΚΑΙ ΘΑ ΟΜΟΛΟΓΩ ΚΑΙ ΤΑ ΘΑΥΜΑΣΤΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΟΧΑ ΠΟΥ ΠΡΑΤΤΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΕΣΑ ΜΟΥ ! ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΑΡΑΣ ΑΔΟΓΜΑΤΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ !

Ανώνυμος είπε...

«ΟΤΑΝ ΗΜΟΥΝ ΜΩΡΟ ΔΕΝ ΒΑΠΤΙΣΤΗΚΑ ΑΛΛΑ ΜΕ '' ΒΑΠΤΙΣΑΝΕ '', ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΜΕ ΡΩΤΗΣΕ ΑΝ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΓΙΝΩ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ !»


Ανώνυμε βάλε και κανένα όνομα. Δεν μου λες όταν σε έφεραν οι γονείς σου στο κόσμο σε ερωτήσανε;
Σε ερωτήσανε αν θέλεις να κάνεις εμβόλιο όταν ήσουν βρέφος; Σε ερωτήσανε αν θέλεις να πας στο γιατρό;
Ποιος Ισραηλίτης ρωτούσε το παιδί του αν θέλει να του κάνη περιτομή για να γίνει Ισραηλίτης; Κανείς.
Γιατί τη θέληση του παιδιού την εκπροσωπούσε ο πατέρας, που ήταν Ισραηλίτης. Το ίδιο γίνεται και τώρα. Τη θέση του παιδιού την παίρνουν οι γονείς που γνωρίζουν τι συμφέρει στο παιδί. Φαντάσου αν πέθαινες αβάπτιστος το κρίμα ποιος θα το είχε; Οι γονείς σου έπραξαν το καλό.
Μη ξεχνούμε όμως πως το βάπτισμα δόθηκε σε αντικατάσταση της περιτομής.



GEORGIOS O.X.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ...ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΑΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ, ΑΠΟ ΠΑΡΑΛΗΨΗ ΤΟ ΞΕΧΑΣΑ..

ΟΜΟΛΟΓΩ ΕΝ ΒΑΠΤΙΣΜΑ ΕΙΣ ΑΦΕΣΙΝ ΑΜΑΡΤΙΩΝ ( ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΙΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΤΟΜΗΣ, ΑΣΧΕΤΑ ΠΟΥ ΕΓΩ ΩΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΜΟΥΝ ΣΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ).

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα,

ονομαζομαι Νίκος, 32, ημουν αβαπτιστος ΜτΙ και ευχαριστώ τους γονείς μου που ποτέ δεν ένιωσα την πίεση στην εκπαίδευση που ένιωσαν άλλοι συνομιλικοί ΜτΙ. Στα 20 περιπου σταμάτησα να συναθροίζομαι, αλλά έχω ακόμα πολλές επαφές με ΜτΙ κι όλες είναι εξεραιτικές. Πλέον θεωρώ τον εαυτό μου άθρησκο. Αγαπάω μια ορθόδοξη κοπέλα, της οποίας οι γονείς επημένουν να παντρευτούμε ορθόδοξα σε εκκλησία (οχι απλά πολιτικός γάμος) και αυτό ταλαιπωρεί τις σχέσεις μας. Οπότε αποφάσισα να ασχοληθώ λίγο με θρησκευτικά θέματα, μπας και βγάλουμε καποια άκρη.(συστηθηκα αναλυτικα, διοτι καποιοι είχαν προβλημα με την σύσταση του Δαμου σ αυτό το blog)

Έχω κάποιες απορίες όσον άφορα το άρθρο αυτο, και θα χαιρόμουν αν μπορούσε κάποιος να μου της λυσει:

Αναφέρομαι στα έδαφια που αναφέρθηκαν ως αποδεικτικά στοίχεια του νηπιοβαπτισμού στις εποχές του Χρηστου.

Πράξεις των Αποστόλων, κεφάλαιο 16, στίχος 15.2. : Αναφέρει σε κάποιο εδάφιο η Αγ. Γραφή οτι η Λυδία όταν βαπτίστηκε είχε βρέφος ή παιδί; Γιατί ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ μπορεί να θεωρηθει και ο σύζηγος, τα αδέρφια ή οι γονείς.

Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα εδάφια που αναφερατε. Για ένα αν μπορέσετε να μου αποδείξετε οτι όντως μιλουσε για βρέφη εκείνη την εποχή, μου φτάνει.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. Αν υπάρχουν κι άλλες ερωτήσεις για το προσωπο μου, πολύ ευχαρίστως να της απαντήσω!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Νίκο, είπες:

@Πράξεις των Αποστόλων, κεφάλαιο 16, στίχος 15.2. : Αναφέρει σε κάποιο εδάφιο η Αγ. Γραφή ότι η Λυδία όταν βαπτίστηκε είχε βρέφος ή παιδί; Γιατί ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ μπορεί να θωρηθεί και ο σύζυγος, τα αδέρφια ή οι γονείς.

Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα εδάφια που αναφέρατε. Για ένα αν μπορέσετε να μου αποδείξετε ότι όντως μιλούσε για βρέφη εκείνη την εποχή, μου φτάνει.@


Να πούμε και το αντίστροφο, ότι μέσα σε μια οικογένεια μπορεί να υπάρχουν και παιδιά! Ή, μήπως μπορεί κάποιος να μας βεβαιώσει ότι καμιά από τις τρείς οικογένειες (που αναφέρετε στην Γραφή) δεν είχαν παιδιά; Ο Άπ. Πέτρος μας λέει στις «Πράξ. Β’ 38-39», ότι η επαγγελία (η βάπτιση κ.λ.π.) είναι και των γονέων και των τέκνων!
Όταν ο Ιωάννης Πρόδρομος, «βάφτιζε» στον Ιορδάνη ποταμό εκατοντάδες ανθρώπους, μήπως γνωρίζουμε την ηλικία τους; Μήπως υπάρχει στην Αγ. Γραφή κανένας κανόνας πόσο χρόνων να βαπτιζόμαστε; Εφόσον δεν υπάρχει κάποιος κανόνας μπορούμε να βαπτίζουμε και ΝΗΠΙΑ!

Μήπως «οι μάρτυρες του Ιεχωβά», δεν βάπτισαν σύμφωνα με την δικιά τους τελετή «8 χρονών παιδί».

Να διαβάσουμε ένα απόσπασμα:

«Αφού παντρεύτηκαν οι γονείς μου, μετακόμισαν στο Κλίβελαντ του Οχάιο, όπου έγιναν στενοί φίλοι με τον Εντ και τη Μαίρη Χούπερ. Οι οικογένειές τους είχαν γίνει Σπουδαστές της Γραφής από τις αρχές του αιώνα. Οι γονείς μου και ο θείος Εντ με τη θεία Μαίρη, όπως τους φώναζα, ήταν αχώριστοι. Οι Χούπερ είχαν χάσει τη μοναχοκόρη τους όταν ήταν μωρό, και έτσι όταν γεννήθηκα εγώ, το 1934, έγινα η αγαπημένη τους «κόρη». Μεγαλωμένη σε ένα τόσο πλούσιο από πνευματική άποψη περιβάλλον, αφιερώθηκα στον Θεό και βαφτίστηκα προτού κλείσω τα οχτώ» (ΣΚΟΠΙΑ 2000, σελ. 28).

Να σου φέρω ένα παράδειγμα. Όταν ένα «νήπιο» γεννιέται με μια κληρονομική αρρώστια, την αρρώστια αυτή την γνωρίζουν οι γονείς του. Τι πρέπει να κάνουν τώρα οι γονείς; Να αφήσουν το «νήπιο» για να ενηλικιωθεί, και αφού το ίδιο θελήσει να γιατρευθεί, τότε να γιατρευθεί, ή οι ίδιοι γονείς θα πρέπει να μεταφέρουν το «νήπιο» σε θεραπευτήριο για θεραπεία; Θα ήταν έγκλημα αν δεν έπρατταν το δεύτερο!
Αυτό ακριβώς γίνεται και με το νηπιοβαπτισμό!
Μήπως ο Κύριος Ιησούς Χριστός δεν ευλόγησε τα μικρά παιδιά με τα χέρια του;
Μάλιστα είπε: «Αφήστε τα παιδιά και μη τα εμποδίζετε να έλθουν προς εμένα. Διότι η βασιλεία των ουρανών είναι γι’ αυτούς, που είναι σαν αυτά» (Ματθ. ΙΘ’ 13-14. Λουκ. ΙΕ’15-16). Ποιος είσαι εσύ ή εγώ, να εμποδίσω τα μικρά παιδιά, να μην λαβαίνουν την χάρη του Θεού σε μικρή ηλικία κατά της βαπτίσεως;
Είναι αναγκαίο το παιδί ( ή ο ενήλικας) να μην πεθάνει αβάπτιστος, (Ιωαν. Γ’ 5).
Μήπως τον Ιησού, όταν τον πήγαν – ως νήπιο – στο Ιερό, (Λουκ. Β’ 27-28), η Μητέρα του και ο Ιωσήφ, τον ρώτησαν αν αυτός ήθελε;
Ποιος περίμενε να μεγαλώσει το παιδί του για να το ρωτήσει αν θέλει να κάνει εμβόλιο;
Κανείς. Αλλά τη θέσει του παιδιού την παίρνουν οι γονείς που γνωρίζουν τι συμφέρει στο παιδί. Έτσι κάπως γίνετε με το νηπιοβαπτισμό. Οι γονείς έχουν την ευθύνη.
Δεν ξέρω, Νίκο, αν σε ανάπαυσα.



GEORGIOS O.X.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ πολύ για την αμμεση απάντησή σου κ. Γιώργο.

Θα απαντήσω σε κάθε παράγραφό σου ξεχωριστά σημερα το απόγευμα.

Φιλικά

Νίκος

Ανώνυμος είπε...

Νίκος

Κ. Γιώργο, ευχαριστώ και πάλι για την απάντησή σας. Με την σειρά μου θα απαντησω βήμα βήμα.

Γράφεται:

Να υποθέσουμε μπορουμε πολλά, αλλά άλλο υπόθεση κι άλλο απόδειξη, πόσο μάλλον που ο κ. Χρήστος τα αναφέρει πρώτ απ όλα ώς αποδεικτικό στοιχείο (που για να είμαστε ειλικρινείς με αυτά τα δεδομένα δεν είναι).

Γραφεται:

Σαφώς δεν μπορώ να φανταστώ πως θα ρωτούσε έναν έναν, αλλά ακόμα κι αυτό ειναί μια υπόθεση. Μπορεί και να απόρειψε όντως άτομα λόγω της ηλικίας τους, και απλά να μην αναφέρεται. Μπορεί και όχι βεβαίως.

Γραφεται:

Δεν χρειάζεται να μου αναλυσεται το τί κάνουν οι Μάρτυρες. Ήδη γνωρίζω ότι δεν ταιριάζω με πολλές απο τις αντιλέιψεις τους, ασχέτως αν στην προκειμένη περίπτωση συμφωνώ με τους ΜτΙ (ας πούμε οτι είναι απο τα λίγα θέματα που εχω ασχοληθεί λίγο και συμφωνώ μαζί τους). Το θέμα που θέλω να εξετάσω πλεόν είναι, εάν μπορώ να ταιριάξω με τίς αντιλήψεις των ορθοδόξων. Προσωπικά εγώ δεν πιστεύω στην διαδικασία του βαπτίσματος. Είμαι η απόδειξη οτι επιβιώνεις και χωρίς. Αλλά αν πίστευα, κι εγώ θα ήθελα να βαπτίσω το βρέφος μου, ακριβώς για τους λόγους που αναφερεται πιο κάτω . Συμφωνώ 100%!!! Αλλά το θέμα δεν είναι εάν είναι σωστό ή λάθος για μένα, αλλά τί θα ήταν σωστό ή λάθος για τον Ιησού Χρηστό! Και εως τώρα θεωρώ ακόμα τον Νηπιοβαπτισμό λάθος.

Γράφεται:

Όπως έγραψα και πριν, συμφωνώ απολύτως!

Στα επόμενα θα μπορέσω να απαντήσω αύριο, μου λείπει η Αγ. Γραφή για να εξετάσω τα εδάφια. ζητώ συγγνώμη.
Φιλικά!

Νίκος

Ανώνυμος είπε...

Νίκος είπε:

@Δεν χρειάζεται να μου αναλυσεται το τί κάνουν οι Μάρτυρες. Ήδη γνωρίζω ότι δεν ταιριάζω με πολλές απο τις αντιλέιψεις τους, ασχέτως αν στην προκειμένη περίπτωση συμφωνώ με τους ΜτΙ (ας πούμε οτι είναι απο τα λίγα θέματα που εχω ασχοληθεί λίγο και συμφωνώ μαζί τους). Το θέμα που θέλω να εξετάσω πλεόν είναι, εάν μπορώ να ταιριάξω με τίς αντιλήψεις των ορθοδόξων. Προσωπικά εγώ δεν πιστεύω στην διαδικασία του βαπτίσματος. Είμαι η απόδειξη οτι επιβιώνεις και χωρίς. Αλλά αν πίστευα, κι εγώ θα ήθελα να βαπτίσω το βρέφος μου, ακριβώς για τους λόγους που αναφερεται πιο κάτω . Συμφωνώ 100%!!! Αλλά το θέμα δεν είναι εάν είναι σωστό ή λάθος για μένα, αλλά τί θα ήταν σωστό ή λάθος για τον Ιησού Χρηστό! Και εως τώρα θεωρώ ακόμα τον Νηπιοβαπτισμό λάθος.

Γράφεται:

Όπως έγραψα και πριν, συμφωνώ απολύτως!

Στα επόμενα θα μπορέσω να απαντήσω αύριο, μου λείπει η Αγ. Γραφή για να εξετάσω τα εδάφια.@



Αγαπητέ Νίκο, για να καταλάβουν οι αγαπητοί αναγνώστες την απάντηση σου που δίνεις προς εμένα, πρέπει να γράφεις πρώτα το επιχείρημά μου και μετά να απαντάς.
Με ένα σκέτο «ΓΡΑΦΕΤΑΙ», δεν βγαίνει νόημα.

Είπατε: «Δεν χρειάζεται να μου αναλυσεται το τί κάνουν οι Μάρτυρες. Ήδη γνωρίζω ότι δεν ταιριάζω με πολλές απο τις αντιλέιψεις τους, ασχέτως αν στην προκειμένη περίπτωση συμφωνώ με τους ΜτΙ (ας πούμε οτι είναι απο τα λίγα θέματα που εχω ασχοληθεί λίγο και συμφωνώ μαζί τους)».

Εφόσον συμφωνείς με τους «ΜτΙ», στο θέμα του νηπιοβαπτισμού… Τότε γιατί δεν χρειάζεσαι να σ’ αναλύσω το τι κάνουν αυτοί στο θέμα του βαπτίσματος;
Που αναφέρετε στην Αγ. Γραφή να «βαπτίζουν» τα παιδιά τους οι «ΜτΙ», οκτώ χρονών;;; Μην μου πεις ότι γνωρίζει καλά ένα παιδί οκτώ χρονών την Αγ. Γραφή ή το πιστεύω των «Μαρτύρων του Ιεχωβά»; Και μετά πρέπει να το βαπτίσουν;
Συμφωνείς σ’ αυτό;



Υ.Γ.
κ. Νίκο, έπρεπε να δείτε πρώτα τα εδάφια της Αγ. Γραφής που σου παρουσίασα και μετά να βγείτε να μου πείτε ότι θεωρείτε ακόμα τον νηπιοβαπτισμό λάθος!
Ακόμα δεν είδατε τίποτα!

Με τιμή
GEORGIOS O.X.

Ιωάθαμ είπε...

Μπορώ να μάθω για ποιό λόγο σας καίει τόσο πολύ ο νηπιοβαπτισμός;

Ιωάθαμ

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κ. Νίκο, θέλω να σας εξηγηθώ κάτι.
Εγώ δεν απέκλεισα ότι οι τρείς οικογένειες που αναφέρονται στην Αγ. Γραφή δεν είχαν και παιδιά!
Αν Γραφή μιλούσε για περισσότερες οικογένειες, εμείς τι θα πούμε; Ότι δεν είχαν καθόλου παιδιά; Είναι εξωφρενικό να πούμε ότι η οικογένεια είναι μόνο ανδρόγυνο αδέλφια…!
(Μόνο να μην φύγεις από το διάλογο. Διότι στον «ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΟ» δεν αντέχουν πολύ)!

Με τιμή
GEORGIOS O.X.

Ανώνυμος είπε...

@@@αλλά έχω ακόμα πολλές επαφές με ΜτΙ κι όλες είναι εξαιρετικές.@

@Οπότε αποφάσισα να ασχοληθώ λίγο με θρησκευτικά θέματα, μπας και βγάλουμε κάποια άκρη.@

Αγαπητέ Νίκο, αυτά τα είπες στο πρώτο σχόλιο.
Εφόσον έχεις επαφές με τους «Μάρτυρες του Ιεχωβά», θα σας παρακαλούσα αν θέλετε να μου φέρετε στο διάλογο τον καλύτερο «ΜτΙ».

Για να βγάλουμε κάποια άκρη στο θέμα του νηπιοβαπτισμού, πρέπει να το εξαντλήσουμε με πολλούς διαλόγους.


GEORGIOS O.X.

Ελίζα είπε...

ο ανήλικος νομικά θεωρείται μη ολοκληρωμένος σαν χαρακτήρας, γι αυτό απαγορεύεται πχ να εκλέγει, να εκλέγεται, να είναι μέλος πολιτικής οργάνωσης ή επίσημος εγγεγραμμένος οπαδός, δεν απαγορεύεται η βάπτιση,
γιατί ο ανήλικος δεν έχει συνήδηση - άρα δεν υπάρχει καταπάτηση 'η εκμετάλλευση αυτής λόγω αδυναμίας του.
Εξ άλλου το γεγονός ότι μετά μπορεί να ακυρώσει το θρήσκευμα, δεν ακυρώνει το αν έκαναν εκμετάλλευση αδυναμίας οι κηδεμόνες του

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή Ελίζα,

Δεν έχω καταλάβει το συλλογισμό σου. Θεωρείς ότι ο νηπιοβαπτισμός πρέπει να γίνεται ή όχι;

Φιλικά,
Αγωνιστής.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...