ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ, ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

Τελευταία Νέα του "Αντιαιρετικός"

Ευχαριστούμε όλες και όλους εσάς που επισκέπτεστε το ιστολόγιο μας ... Διαβάστε την καινούργια σελίδα μας "Απάνθισμα Πατερικών Κειμένων" ...ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ, ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

17 Ιαν 2021

Ο Θεός είναι άνδρας;

 

Της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

 


Ο Θεός, τελικά, είναι … άνδρας; Έχει φύλο, τελικά, ο Θεός;

Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αυτή την απορία, επειδή ο Θεός έχει το γένος του στο αρσενικό και επειδή ενώ υπάρχει ο Πατήρ, ο Υιός και το Πνεύμα δε γίνεται αναφορά σε κάποιο θηλυκό όνομα...

Καταρχάς, να πούμε ότι ο Θεός είναι Ον χωρίς φύλο, είναι ένα Ον έξω από τον κόσμο αυτό, που δεν υπόκειται σε ανθρώπινη μορφολογία και οι παραπάνω σχέσεις δηλώνουν τις σχέσεις μεταξύ των προσώπων της Αγίας Τριάδας και όχι βιολογικά χαρακτηριστικά. Όπως με τον ίδιο τρόπο αναφερόμαστε και στη θάλασσα, δίνοντάς της ένα θηλυκό γένος, χωρίς αυτή όμως να είναι γυναίκα.

Ωστόσο, υπάρχει εκτός από το Άγιο Πνεύμα και ένα όνομα θηλυκού γένους, η Σοφία του Θεού, την οποία ο Ίδιος ήταν η αιτία της ύπαρξης της και συντηρεί τον κόσμο, ενώ εκφράζεται περισσότερο στα βιβλία Σοφία Σολομώντος, Παροιμίες και Σοφία Σειράχ. Ο Απόστολος Παύλος την αναφέρει ως «Χριστός, Θεού Δύναμις και Θεού Σοφία», ενώ επιπλέον διαβάζουμε «η μήτηρ της αγαπήσεως της καλής και της οσίας ελπίδος, του φόβου» (= της συστολής) «και της γνώσεως» (Σοφία Σειράχ, κεφ. 24, στιχ. 18).

Πολλές θρησκείες λάτρεψαν την φύση σαν Θεά, αλλά αυτό είναι μία αντιστροφή της πραγματικότητας· η Φύση δεν είναι δημιουργός για να λατρεύεται, ο άνθρωπος λατρεύει τον Κτίστη και όχι το Κτίσμα.

Ο Χριστός ήρθε ως άνδρας στον κόσμο, όχι εξαιτίας των κοινωνικών προκαταλήψεων εκείνης της εποχής για τη γυναίκα, αλλά για το γεγονός πως είναι ο «Νυμφίος ολόκληρης της ανθρωπότητας» και όπως βλέπουμε και στο Άσμα Ασμάτων, από θείο έρωτα για τον άνθρωπο έρχεται, προκειμένου να ανοικοδομήσει ξανά την ανθρωπότητα. Στα εδάφια της Αγίας Γραφής (π.χ. Ησαΐας 54:4 – 8 &  62:3 – 5,  Ωσηέ κεφ. 1 – 4, Ματθ. 9:15, Ιω. 3:29, Αποκ. 19:6 – 9), βλέπουμε πως έχει υπάρξει ένας γάμος μεταξύ Θεού και ανθρωπότητας: ο Κύριος Ιησούς Χριστός ενώνει ξανά τον άνθρωπο με το Θεό και αναγεννά την ανθρωπότητα.

Με αυτή τη σκέψη, ο Θεός δε θα μπορούσε να παντρευτεί ένα έτερο πρόσωπο, αφού ο Ίδιος είναι ο Νυμφίος ολόκληρης της ανθρωπότητας, σύμφωνα με την Αποκάλυψη, στην οποία περιγράφεται ο γάμος του Ίδιου με το «Αρνίον το εσφαγμένον από καταβολής κόσμου».

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Προσοχή! Χωρίς όνομα ή κάποιο ψευδώνυμο δεν γίνεται δημοσίευση σχολίου. Επίσης δεν πρέπει να είναι υβριστικό και άσχετο με το θέμα του άρθρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...